Obama és a tököli bolt
2008. július 03. írta: Nimitz

Obama és a tököli bolt

 Wesley Clark tábornok, volt NATO főparancsnok és lelkes Hillary Clinton támogató, jelenleg pedig Obama főtanácsadó a hétvégén kicsit beleállt John McCain republikánus elnökjelöltbe. Azt találta mondani, hogy attól, hogy valaki vadászgépeken repkedett és lelőtték a vietnámiak, még nem jelenti azt, hogy alkalmas arra, hogy főparancsnok legyen. Továbbá: McCainnek nincs is vezetői tapasztalata, és bármennyire is tiszteli Clark McCaint hősiességéért, Barack Obama alkalmasabb nála, hogy az Egyesült Államok főparancsnoka legyen.

 Clark tábornok jó kis lavinát inditott el, mely gyakorlatilag szétrázta Barack Obama július 4-re tervezett, hazafias érzelmeiről szóló nagyivű antréját. Clark tábornok az egyik legnézettebb vasárnapi talkshowban acélos tekintettel rugdosta verbálisan McCaint egészen addig, amig maga a műsorvezető emlékeztette arra, hogy elég kényes dolog McCaint és Obamát egy lapon emliteni tapasztalat terén, legfőképp, ha nemzetbiztonságról van szó. Hisz mikor McCain szenátor gépét 1968 októberében a vietnámiak lelőtték Hanoi felett, Barack Obama épp Jakartában volt általános iskolás. A következő öt és fél év is más tapasztalatokat hozott a két emlitett jelöltnek: John McCaint épp a vietnámiak verték össze-vissza és két évig magánzárkában elmélkedett, mig Obama korának megfelelő elfoglaltságokat talált magának.

 Így a Clark-féle kijelentés pártállástól függetlenül egy platformra terelt mindenkit. Karl Rove, Bush elnök volt kampányguruja szerint Clark jobbban tenné, ha szégyellné magát, míg Bob Schrum, minden demokrata kampányok dékánja szerint 'rossz ötlet volt' McCaint ezen a fronton támadni, hisz van neki más baja is épp elég. Például az öt éve húzódó és sehova sem vezető iraki háború, a recesszióba hulló amerikai gazdaság, népszerűtlen republikánus elnök, republikánus kongresszusi botrányok, kiábrándult republikánus szavazók, hogy emlitsünk néhányat. De hogy McCain igazi hazafi és nagy hős, afelől senkinek sincs kétsége. Obama egy napig csendben is volt, majd kijelentette, nem hagyja, hogy ellenfele, vagy az ő hazafiságát bárki is megkérdőjelezze. McCain erre azt tanácsolta neki, tartsa rövid pórázon Clark tábornokot.   

 Az ügy érdekessége, hogy Clark tábornok, - aki maga is volt már demokrata elnökjelölt, de elvérzett, majd lelkesen támogatta Hillary Clintont, aki szintén elvérzett - egyszercsak megjelent Barack Obama mellett fő-fő-fő-fő-ként, hogy aztán jól beleronditson jelöltje kampányába épp akkor, amikor az hazafiaskodni készül. Ami még érdekesebb, az az, hogy az egész ügy akkor pattant ki, amikor egyébként tapasztalt demokrata veteránok sora izzad vért a televiziókban, hogy találjon néhány - egy-két - ügyet, amivel be lehetne bizonyitani, hogy Obamának is van már (némi) tapasztalata. Még a Közel-Keletre is ellátogat hamarosan, és egyébként meg jó kis reformer.

 Persze az előválasztások bebizonyitották, idén legkevésbé a tapasztalat számit. Ha a demokrata választókat érdekelte volna, már régen Hillary Clinton lenne az elnökjelöltjük. Az ügy mindesetre rávilágit Obama hónapok óta látható problémájára: más mesterien felépiteni egy rocksztár kultuszt, mint összetartani egy zsák bolhát, azaz menedzselni dolgokat, méginkább kormányozni egy háromszázmilliós szuperhatalmat. Ahogy egy kereskedő barátom az ügy kapcsán megjegyezte: ha valaki az ország legnagyobb hipermarketjét akarja vezetni, nem elég, ha a tököli boltban volt csemege osztályvezető.

usa

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1550513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.07.03. 07:39:28

Dehogynem. Végig tekintve csak a XX századi elnököket, a tököli csemege is messze meghaladja a szellemi szintjüket.

Francois Pignon 2008.07.03. 09:32:31

"Karl Rove, Bush elnök volt kampányguruja szerint Clark jobbban tenné, ha szégyellné magát"

Wow. Van némi pikáns íze, amikor Rove McCain jóhíre miatt aggódik.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.03. 09:59:54

Francois Pignon · arokaso.blog.hu/ 2008.07.03. 09:32:31

Nem kicsit. A "csodagyerek" jobban tenné, ha (mindenki érdekében) inkább mélyen kussolna, és soha többet nem menne a D.C. 100 mérföldes körzetébe.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.07.03. 10:02:36

Clark egyébként nem először játszotta ezt el. 2004-ben ugyan így megpróbálta lejáratni Kerry-t.
"...he's a lieutenant and I'm a general...It's one thing to be a hero as a junior officer. He's done that and I respect him for that. He's been a good senator. But I've had the military leadership at the top as well as at the bottom."
www.nytimes.com/2004/01/20/politics/campaigns/20CLARK.html?ei=5070&en=14e342af0930e927&ex=1215144000&adxnnl=1&adxnnlx=1215072054-yJ7AHieFuRS5gQGorOBT0w

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.07.03. 10:14:23

Swift boating, unfit for command.
en.wikipedia.org/wiki/Swift_Vets_and_POWs_for_Truth
Hamarosan uj erore kapnak az Osama-Obama celozgatasok es a negerezes.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.03. 10:19:41

Azért az hozzátartozik, hogy ebben a tekintetben (military record) Clark tényleg jóval "erősebb", mint Kerry, de még McCain-nél is...

xstranger 2008.07.03. 11:37:06

Persze de az elnok elsosorban politikus es csak utana katona. Clark ugy tunik ezt nem tudja megerteni ezert is nem lett elnok (meg elnokjelolt se)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.03. 11:49:56

Hogyne, az elnök civil. Csak azt akatom mondani, hogy ott elméletileg nagyon nagy fórja van valakinek, ha mondjuk ott virít a mellén pár kitüntetés, esetleg eltalálta egy VC AK-ja, vagy leszedték a repülőgépét Hanoi felett.
Ez Obama-nál mind kimaradt (már csak életkori okok miatt is) és most szerencsétlennek ezzel kezdeni kell valamit.
Persze azért furcsa ez az óriási bizalom a war hero jelöltek iránt. Ugyanis lehet, hogy fingjuk sincs a gazdasági és társadalmi kérdésekről pl. Nem biztos, hogy minden katonaviselt elnökből egy Eisenhower lesz...

Gabe2 2008.07.03. 17:37:31

Na azé tököli csemegésből lett már CBA-tulaj...

INkvizítor 2008.07.03. 22:25:07

nekem senki sem fogja elmagyarázni, (ahhoz túl korlátolt vagyok :)) hogy aki lehúzott, öt vagy hét évet egy vietnámi fogolytáborban, az mentálisan normális marad!!
lehet bármilyen kemény, az ilyen embernek 70x évesen hatalmat adni a kezébe (nem is akár mekkorát!) több mint felelőtlenség!!
jó lenne nagykövetnek, jószolgálati követnek, vagy mittudomén... de nem a világ választott urának!!
tiszteljék mint veteránt, becsüljék meg hogy van ilyenük is, de ekkora hatalmat ne adjanak neki, mert a végén még bajt csinál, és arra mi is rábaszunk!
süti beállítások módosítása