Arany Szömörcsög-díj 3.
2008. július 01. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Arany Szömörcsög-díj 3.

 Bár a június nem kifejezetten gombaszezon, s kánikula is volt, a díjért való tolongás egy percig sem szünetelt. A jelöltek egy részéről e blog is beszámolt, mások pedig egyéb médiumokban jelentkeztek be a díjért.

 Nálunk is olvashattak John Emeséről, Szabadai Viktorról, Bojár Iván Andrásról és másokról, akik dermesztő fideszesezésbe kezdtek, amint egy kerületi polgármester (pontosabban a helyi jegyző) néhány napra bezáratott egy jogellenesen működő büfét. Ezen hölgyek és urak, azon túl, hogy némileg aránytalanul Budapest vadul dobogó szívét két sörcsappal azonosították, elfeledkeztek arról, hogy a szükséges papírokat éppen nekik vagy famulusaiknak kellett volna kiadniuk, immáron hat éve. Ám ők mégse kapnak szömörcsögöt: elég baj nekik, hogy ők John Emese, Szabadai Viktor, Bojár Iván András, Pásztor Tibor, Müller Péter Sziámi, Víg Mihály vagy Deák Bárdos Ágnes, nem lenne túl humánus még egy ilyen díjjal is mélyíteni a problémáikat.

  Bejelentkezett a díjért egy veterán versenyző is, aki már akkor kiérdemelte volna a díjat, amikor a Phallus impudicus még ki sem fejlődött az egysejtűekből.  Csepeli György a 2006-os választási kampányban például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy blogjában rendszeresen lehülyézte saját választóit, de más emlékezetes szömörcsögségei is voltak. Amúgy érdemes tudni róla, hogy bár évek, évtizedek óta - jó liberálisként - az állam lebontásán munkálkodik, életrajza tanúsága szerint még soha életében nem keresett pénzt nem állami alkalmazottként. Jelenleg is, ha jól tudjuk, valami bizonyára nagyon fontos igazgatóság vezetője a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, nem is tudni, hol lenne nélküle a magyar gazdaság és közlekedés. A díjra azonban nem szakmai, hanem publicisztikai tevékenységével jelentkezett: a 168 Órában megjelent Folytassa, Friderikusz! című írása minden idők egyik legviccesebb újságcikke. Érdemes elolvasni az egészet, de azért kedvcsinálónak itt is közlünk pár részletet:

 „A showműsorok vezetőjének arca azonban álarc volt, amely mögött volt egy másik arc. Mintha ő lett volna Oscar Wilde meséjének boldog hercege, aki egy oszlop tetején, magasan a város fölött áll, aranyruhában, kardján rubinnal (...) Friderikusz a politikai tájékoztatásban eljutott a csúcsra. Témáit a mindenkori aktualitás szerint választotta, de kérdései túlmutattak az aktualitáson. Az egyetlen volt a magyar közszolgálati televíziózásban, aki a stúdióban drámai teret tudott maga körül teremteni, amelynek vonzásköréből ha akarták sem tudták volna kivonni magukat vendégei. (...) Minden év érdekes, de nem minden év marad meg annak, mert elfelejtjük érdekességeit, izgalmait. Ezek az évek, amelyeket Friderikusz kalauzolásával éltünk végig az ATV csatornáján, örökre megmaradnak. A beszélgetéseket újranézve és -hallgatva újraélhetjük, ami történt, s akiknek a mi jelenünk már múlt lesz, azok páratlan értékű történelmi forrásra találnak a Friderikusz most darabjaiban. (...) Nem tudjuk, hogy miért kellett a boldog herceg szobrának eltűnnie a városból, s nem tudjuk, miért kellett ennek a műsornak megszűnnie. Rettenetesen hiányozni fog, mert tudjuk, hogy az elmúlt évek közszolgálati műsorai közül ezek a műsorok voltak a legértékesebbek.” Azért kellett megszűnnie, Gyurikám, mert a kutya se nézte.

 Az írás értékét csak az csökkenti, hogy a 168 órában jelent meg, ahol csaknem eltűnik  a „Fidesz az ország megsemmisítésére készül” jellegű írások között. Így Csepeli úr ezúttal lemarad a díjról. Majd ha valami komolyabb orgánumban próbálkozik, bizonyára nagyobb esélye lesz.

  Jó eséllyel indult a díjért Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, aki jelentésében szalonrasszistának minősíti Monok és több más település önkormányzatát, amiért azok feltételekhez kötik egyes segélyek kifizetését. Figyeljük csak ezt a kifinomult érvelést: „(Mivel az érintett térségben) igen magas a lakosságon belül a romák aránya, és körükben a halmozott hátrányok között élő munkanélküli személyek száma, előre vetíthető, hogy a segélyek megvonása lényegesen nagyobb arányban érintené a roma lakosokat a nem roma lakosoknál, és ez aggályos lehet, amennyiben sérti az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségi törvény által adott jogokat”. Vagyis ha sok cigány munkanélküli, akkor nem lehet a munkanélküliekre vonatkozóan semmiféle rendelkezést alkotni, mert az sok cigányt érintene, ergo rasszista lenne. Ugyanezzel a logikával: ha sok rablógyilkos kék szemű, akkor a rablógyilkosságról nem lehet törvényt hozni, horribile dictu büntetni, mert az sértené a kék szeműek egyenlő bánásmódhoz való jogát. Végül az országgyűlési biztosnak mégsem mertük kiadni a Szömörcsögöt: kinek hiányozna, hogy a „rasszista állat” címkét kelljen viselnie élete végéig?

  Amikor a magyar közélet szereplőinek feltettük a „Ki kér Arany Szömörcsögöt?” kérdést, egy igazi nagyágyú, Orbán Viktor is feltette a kezét. Ő - bár szavazótábora egy részének legfőbb összetartó ereje az SZDSZ-utálat - az elmúlt hetekben klasszikus udvarlást rendezett Fodor Gábor körül: levelet írt neki, randira hívta, interjúkban méltatta az erényeit, épphogy csokor rózsát nem vitt neki, és az Akácos utat nem húzatta el az ablaka alatt. „...Az SZDSZ érdemben reagált a népszavazás eredményére; kilépett a koalícióból, és olyan elnököt választott, aki nem vett részt a 2006-os hazugsághadjáratban” - hízelgett Fodornak Orbán a Heti Válasz legutóbbi számában. Persze Viktor, meg olyan ügyvivői testületet - Demszky Gáborral, Eörsi Mátyással, Gusztos Péterrel, Horn Gáborral, sőt Kóka Jánossal súlyosbítva -, amelyhez képest a piszkos tizenkettő nem volt több, mint vihorászó szobatársi közösség a Patrona Hungariae lánygimnázium kollégiumában. Orbán mostani ténykedése a leginkább arra emlékeztet minket, amikor gimnáziumban két héttel év vége előtt udvarolni kezdtünk fizikatanárnőnk lányának. Kövér volt szegény, pattanásos, nagyfülű, szőrös lábú és elképesztően buta, nekünk viszont nagyon kellett az a kettes fizikából. Aztán, amint az meglett - szerencsére ez idő tájt még nem bonyolódtunk túl mélyre a liaisonba -, úgy elhúztunk nyaralni melegebb éghajlatra, hogy szegény Anita azóta is bottal ütheti a nyomunkat. (Anita, ha olvasod e sorokat, légyszi ne haragudj! Nagy úr a szükség.) Szóval valami hasonlóval próbálkozik Orbán Viktor is volt szobatársával, de ő nem olyan jóképű, mint mi, az SZDSZ pedig nem olyan naiv, mint fizikatanárnőnk lánya, így aztán nem sok esélyt adunk az előrehozott választásoknak. Viszont a jó szándékot értékeljük - mi is szeretnénk, ha végre Gyurcsány eltűnne -, ezért a díjat nem Orbánnak ítéljük.

 Hát akkor kinek? - kérdezhetik a kiváncsiabbak.

Eláruljuk: természetesen nem másnak, mint

a Telesport
stábjának.

 Nyár van ugyanis, meleg és foci-EB, ilyenkor fehér és sárga férfiember nem foglalkozik politikával. A meccsekkel annál inkább. Márpedig a meccseket mifelénk az ember kénytelen tévén nézni, a tévében pedig óhatatlanul közvetítés is van. Ezt a fontos és felelősségteljes feladatot pedig az idén az MTV vezetősége tehetségtelen balfékekre bízta. Kezdve a stúdió borzalmas dizájnjától (emlékezzünk csak arra a horpadt strandlabda által tartott üvegasztalra!), a meghívott vendégek ostobaságán és semmitmondásán át magukig a riporterekig, minden egybevágott, hogy az Arany Szömörcsög, először a történelemben, kollektív kitüntetéssé alakuljon.

 A részletesen indoklástól eltekintünk, bizonyára mindenkinek megvan a maga véleménye Egri Viktor, Gundel Takács Gábor, Somos Ákos, Somos Zoltán, valamint az egész stáb ténykedéséről.

 Egy jó tanácsot azonban hadd adjunk a sportszerkesztőségek vezetőinek, különösen most, hogy közeledik az olimpia. A nézők/hallgatók minden valószínűség szerint az olyan ember közvetítéseit hallgatják szívesen, akit környezete amúgy is szívesen hallgat. Ha tehát valaki a kocsmában élvezetesen elő tud adni a haverjainak egy sztorit, akkor elképzelhető, hogy sportversenyt is jól közvetít. Ha viszont irdatlan közhelyekkel, szóviccekkel, intimpistáskodással és a saját szaros véleményével terheli az asztaltársaságot, akkor egész biztosan alkalmatlan sportriporternek is. Meggyőződésünk, hogy az EB-meccseket közvetítő fiatalemberek éppen ilyenek. Sőt, kizártnak tartjuk, hogy egyáltalán lennének barátaik, így aztán nincs, akit fáraszthatnának vagy idegesíthetnének a hülyeségeikkel a sörözőben. Nos, lehetőséget adni rá, hogy ehelyett az egész országot hergeljék, súlyos, nagyon súlyos hiba, amiért jobb helyeken az Arany Szömörcsögnél sokkal keményebb büntetés járna.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr96544715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.01. 14:12:57

"Nyár van ugyanis, meleg és foci-EB, ilyenkor fehér és sárga férfiember nem foglalkozik politikával."

Tényleg, Kínában milyen sportokat szeretnek? A focit?

"The team has continuously struggled to qualify for the World Cup, with exception to the one time historic appearance in 2002 held in Japan and Korea, where the team lost all their games and failed to score a single goal."

en.wikipedia.org/wiki/Football_in_China

Francois Pignon 2008.07.01. 14:13:53

Kitűnő választás, mintegy közkívánatra a legutóbbi után.
Ezen a szinten szerintem lehetne pótolni a kommentátorokat egy közepesen korszerű szoftverrel, amibe betáplálnánk az összes futballközhelyet és statisztikai adatot. A kormanyszovivo.hu beszédfelismerő rendszerét a Pro-Zone-al kombinálva simán összehozható lenne egy jobb Egri Viktor vagy Gundel Takács szimulátor. Erős elfogultsággal és a szabályok nem ismeretével kombinálva fel sem tűnne a különbség.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.01. 14:16:06

gundel t k kivételével a tévésekkel is egyetértek

gapinthebreath 2008.07.01. 14:22:49

Az idióta riporterek egy dolog, de az, hogy a német-török meccs alatt egy részeg kollega (valószínűleg) kirántott némi kábelt, amitől kép-hang elment és kb 10 perc kiesett a meccsből, nos ez is csak itt fordulhat elő.

"A nemzetközi vonalban van a hiba, nem mi tehetünk róla"
na ja, érdekes, hogy a külföldi adókon nem volt probléma.

kispufi 2008.07.01. 14:34:30

Nem is lehet ilyen kispályásokkal mit kezdeni, nagyágyúk nélkül nem élet az élet. Balót az olimpiára!
www.olympic-hun.org/engine.aspx?page=showcontent&content=peking_mtv_mr1

kispufi 2008.07.01. 14:38:03

Na beszarábia, most olvasom vlégig sajtá hivatkozásomat: a szabadúszó Hajdú B., aki azért nálam a minőséggel egyenlő, nem az MTV-hez igazol az olimpia alatt - tetszenek emlékezni a 2004-es magyar-szerb pólódöntőre azhénből, Hajdú B. tolmácsolásában? -, hanem az MR1-hez, azaz a Kossuth Rádióhoz... Hmm?!

kispufi 2008.07.01. 14:38:43

Ennyi elütést, amatőr...

Francois Pignon 2008.07.01. 14:46:01

Nem mindegy, úgyis mindent a kínaiak nyernek, inkább nézem is majd a CCTV-t. Talán inkább Kálmánt kéne kiküldeni. ő majd biztos örül, amikor kajak-kenuban meg vízilabdában is oktatnak majd a kínaiak. ;)

tréfás kedvű felhasználó 2008.07.01. 14:46:10

gapinthebreath 2008.07.01. 14:22:49

te, Finnorszagban is problema volt a kozvetitessel, ez pedig mar kulfold.

Zetek 2008.07.01. 14:51:09

gapinthebreath Pedig ott volt. A Bécs nevű trágyadombon egy villám kicsapta teljes európai közvetítést. Egyedül Svájc mely nem volt ráutalva az osztrákokra, tudta képszakadás nélkül közvetíteni a meccset.

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2008.07.01. 15:02:02

kis kiigazítás:

Ági néni neve helyesen Bárdos Deák Ágnes...
(Víg Mihály pedig (igenis) nagy ember.)

kispufi 2008.07.01. 15:08:42

Meglesz előbb-utóbb, Tibor, ne bánkódj. Eddigi szorgos és kitartó munkád legalábbis ezt ígéri.
Előzőhöz: a TS, legalábbis azzal, hogy Hajdú B.-t kihagyja az olimpiáról, simán rászolgál a díjra.

Devil Inside 2008.07.01. 15:13:24

Nem értek egyet, szerintem elviselhető volt a közvetítés. (Ok, a meccsek minimum felét valami kocsmában néztem, ahol nem hallottam, mit beszélnek.)
Legalábbis emlékszem még Léderer visítozására és arra, még a lesszabályt sem sikerült megértenie, úgyhogy - lehet alacsony az igényszintem -, de ezen a társaságon a egy percet sem idegesítettem magam.

gapinthebreath
Bécsben ment el egy átjátszó-állomás (azt is picsán kéne rugni, aki nem csináltatta meg rendesen duplikálva az egész rendszert), a svájciaknál ment csak a meccs és a ZDF-nél, amelyik át tudta hirtelen venni. Mindenhol máshol kimaradt az elődöntők legizgalmasabb része...

Francois Pignon 2008.07.01. 15:26:59

Devil,
ezek szerint lemaradtál a holland-olaszról, amikor nem fogadták el a felhívott játékvezető véleményét, ezért még felhívtak egyet-párat(? amíg azt nem hallották amit akartak. És talán mondani sem kell, a rossz vélemény volt az, amit annyira óhajtottak hallani.

Ja, és Friderikusz-ügyben meg Csepeli mellett Mihancsik is megérdemelt volna egy jelölést.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.01. 15:27:51

á, ő még használná is a díjat... a legnagyobbat. aztán csak elkopna!

kappel 2008.07.01. 15:54:27

nem akarok ünneprontó lenni a nagy-nagy egyetértésben, a véleményem hasonló (bár ennyire azért nem lesújtó) a havi győztesről, viszont egy valakit teljesen elfelejtettetek, aki maga a megtestesült orbitális szömörcsög:
Debreczeni Józsi bácsi, aki szabad népes cikkével beírta magát a szömörcsög-történelembe
életmű díj?

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.07.01. 15:57:34

Kommentátorokkal máshol sem elégedettek. Az értelmes NFL fórumokon sokak szerint a legnagyobb nézettsége olyan adásnak lenne, amelyen csak a pályazajt, a bírót és a tényeket mondó helyi műsorközlőt lehetne hallani.
Fociban ez nehezebb, mert ott csak a gólnál és cserénél szól a műsorközlő.

kappel 2008.07.01. 16:00:44

egyébként Víg Mihály hogy keveredhet ekkora retek társaságba? - nem a zenészekre gondolok,
sziámi, ági és a fiúk, balaton mint kulturális jelenség teljesen rendben van, de egyből bepattanni bojár, meg john mellé elég ramaty dolog

Ramaty 2008.07.01. 16:04:28

jaa,értem, hogy a szömörcsög úgy néz ki mint egy fasz?

Gyerekek..micsoda humor! Meg kell szakadni, de ténleg.

eN 2008.07.01. 18:24:17

Pásztor Tibor · pasztortibor.hu 2008.07.01. 15:05:23

nyugi, nem rajtad mulott

tallian.miklos 2008.07.01. 20:58:00

"Az egyetlen volt a magyar közszolgálati televíziózásban, aki a stúdióban drámai teret tudott maga körül teremteni, amelynek vonzásköréből ha akarták sem tudták volna kivonni magukat vendégei." - MEGALOL.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.01. 22:48:13

sajnos tartok tőle, hogy Csepeli és Friderikusz viszonya nem mentes a hátsó gondolatoktól, hogy píszi legyek.

heima (törölt) 2008.07.01. 22:54:29

háh, tényleg mi lett Csepeli doktorral az szdsz kilépésével? csak neki hozták létre a sokatmondó "közpolitikai igazgató" címet a GKMben 2006-ban, de azóta már gkm sincs. vajon gordon igányt tartott hatalmas gazdasági tapasztalataira? :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.01. 23:20:43

eN: :))))

csepeli most - persze titokban, sőt az asszony háta mögött - magyar b vuduját szurkálja amiért nem ő lett a eu-s projekt-főfőfőintegrátor - lásd smalladam mai publját :D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.02. 10:26:25

gapinthebreath nem meri vállalni, hogy ő volt a balfasz ...csak nem egy politikus...?:)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.02. 10:29:42

jaigen, az első bekezdés

kedvenc árok- ..gödörásós téma nyárra


...mégis van jobbsi-konzi bulvár:)))

...vagy :((

hmm

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.02. 10:33:06

...továbbgondolva a dolgot:
A "Nálunk is olvashattak.." bekezdés simán Arany Szömörcsög-esélyes.

Indoklás:
Összekacsintós jólmegmondás, csúsztatott iróniába burkolt elfogultság, söröslóhoz méltó szűklátókörűség

Kíváncsi leszek, bekerül-e

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.02. 10:49:45

Hanni... az önlinkelés díjazandó!
állj be a sorba! :))))

gapinthebreath 2008.07.02. 12:26:11

Na, akkor elnézést, úgy látszik egy valóságellenőrzés nem volt elég.
Egyik barátomat kérdeztem utólag, ő azt mondta, lazán átkapcsoltak a ZDF-re, ahol ment a közvetítés tovább.
süti beállítások módosítása