Miért jó a globalizáció Magyarországnak?
2008. május 09. írta: Tory

Miért jó a globalizáció Magyarországnak?

 A globalizáció alapvetően jó egy olyan kis és kényszerűen nyitott országnak mint Magyarország. Az ország már egyszer sikeresen bekapcsolódott a globalizáció első hullámába a tizenkilencedik század második felében, a dualizmus korában. Bár nagyon sokan nosztalgiával tekintenek vissza a dualizmus korára, de a globalizációval való kapcsolatot nem látják. A jobboldal főként Trianont látja a nyomor mögött. Helytelenül: A kicsi, a mai Magyarországnál lényegesen kisebb országok is sikeresek a globalizálódó világban. Illetve pontosan a globalizáció tette és teszi lehetővé, hogy a kis országok komparatív előnyeik mentén specializálódjanak, és a nagyoknál is sikeresebbek legyenek. Ezért jó a globalizáció Magyarországnak.

 A globalizáció a piaci elosztás nemzetközi formája. A nemzetközi piac természetes velejárója a világméretű kommunikáció, kereskedelem és a migráció is. A kézzel fogható felszínes jelek; a sugárhajtású repülőgépek, az internet és a műholdak csupán felszínes eszközei ennek a világméretű piacnak, de nem a globalizáció nélkülözhetetlen kellékei.

Különösképpen nem szükségesek, miután a globalizáció első hullámában, a tizenkilencedik század második felében globalizáció jelképei a gőzhajó, a szikratávíró és a tengeralatti kábelek voltak. És ha mosolyognánk ezeken az eszközökön: a világgazdaság integrációja olyan szintet ért el 1914-re, amit az 1970-es évekig nem sikerült túlszárnyalni.

 A globalizáció első hullámának áttekintése világosan mutatja, hogy a kis, kényszerűen nyitott országok voltak a fő nyertesek. A sztereotip megközelítés szerint a nagyhatalmak, akkor Anglia (ma az Egyesült Államok) lenne a fő nyertes. Kétségtelenül nem jártak rosszul a nagyobb országok. De nem ők voltak a fő nyertesek. A fő nyertesek a kicsi, a nemzetközi piacok működésébe ügyesen bekapcsolódó országok voltak, mint Dánia vagy Svájc. Angliának volt elég piaca, hogy termékeit elhelyezze - ha máshol nem, a gyarmatokon. Bár lassabban, de fejlődhetett volna. A svájci óragyártás és finommechanika viszont egész biztosan nem alakult volna ki csak a hazai piacra termelve. A legendás svájci bankoknak vagy a dán élelmiszeriparnak szüksége volt a világpiacra. Most ezek az országok gazdagabbak és fejlettebbek mint Anglia – gyarmatok és világuralom nélkül.

 Magyarország – a nála kisebb Svájchoz és Dániához hasonlóan - sikeresen kapcsolódott be a globalizáció első hullámába. Budapest volt Európa első, és a világ második legnagyobb malomipari központja. És nemcsak magyaroknak őröltek ezek a malmok. Magyarország akkor és ott a globalizáció részese és nyertese volt. Amikor büszkék vagyunk a kontinens első földalattijára – akkor egy globalizálódó világgazdaság hozadékait látjuk.

 A dualizmus sikerei és az azt követő időszak között kiáltó a különbség - akár a két világháború közti időszak nyomorára, akár a Kádár rendszer relatív lemaradására gondolunk. A Magyarországnál kisebb országok sikere azért is érdekes, mert ellentmond a legjobban elterjedt alternatív magyarázatnak, miszerint a dualizmushoz képest bekövetkező lemaradás Trianonnak köszönhető.

 Trianon óriási veszteség volt, de nem jelenti, hogy az ország véglegesen vakvágányra került. Dániától is elcsatolták Schleswig-Holsteint 1864-ben – és előtte is kisebb volt Magyarországnál. Lehet kis ország is sikeres, de ehhez nyitott világ és nyitott gazdaság kell. A Trianonhoz kapcsolódó történelmi magyarázat nemcsak helytelen, de alapvetően passzív áldozati szerepet oszt ki Magyarországnak. Elbántak velünk, minden rossz lett – és semmit sem tehetünk. Pedig – ahogy a példák mutatják – egy kegyetlen veszteség miatt még nem leszünk áldozatok örökre.

 A huszas évek nyomora sokban köszönhető a nagy belső piac, a Monarchia eltűnésének és az első néhány békeév nehézségei egyértelműen a háborúnak tudhatók be. De a hosszú távú nyomort a világpiac bezárulása, a globális befelé fordulás jelentette. Azaz a globalizáció visszafordulása. A nagy országok, mint az Egyesült Államok vagy éppen a Szovjetunió is megszenvedték a világgazdaság bezárkózását. De méreteikből adódóan több lehetőségük volt a belső piacra támaszkodni. Nekünk – és a többi kis országnak - nem.

 A Kádár-kor csak súlyosbította a kényszerű bezárkózás negatív hatásait. Nem véletlen, hogy egy egész generáció értelmisége és szakértelmisége vesztette el az idegennyelvtudást – a világpiaci integráció legfontosabb eszközét. Sokat vesztettünk a tanulási képességeinkből, lelassult a világ vezető gondolatainak, módszereinek átvétele. De még egyszer: ez most már a múlt, és ahogy például Finnország meg tudott újulni, úgy meg tudunk mi is. A szocialista örökség sem determinál. Nem vagyunk örökre áldozatok az elmúlt negyven év miatt sem.

 A történelmi áldozat szerepének elutasítása egyszerre lehetőség és kihívás. Kihívás, mert nem lehet a múlt bántó, de a jelen felelőssége ellen védő árnyaival takarózni – és a balsorson siránkozni. Lehetőség, mert dönthetünk. Lehetőség, mert az áldozat szerep elutasításával azt is észrevehetjük, hogy Magyarország jelenlegi helyzeténél sokkal rosszabb helyzetben levő országok törtek a világgazdaság élére. Dél-Korea Ghána fejlettségi szintjén volt 1960-ban. Most Dél-Korea hússzor gazdagabb, mint Ghána. De hasonló pályát futott be Tajvan vagy Szingapúr is – a globalizáció előnyeit kihasználva.

 A globalizáció óriási lehetőségeket kínál a kicsi, nyitott országok számára - olyan országok számára, mint amilyen Magyarország. Az Egyesült Államok is szegényebb lenne globalizáció nélkül. Magyarország, Finnország vagy Dél-Korea sokkal, de sokkal szegényebb lenne. Mert ha kizárólag a belső piacra lehet támaszkodni, azok járnak kevésbé rosszul, akiknek nagyobb belső piacuk van. Nekünk meg kicsi a belső piacunk.

 Természetesen a globalizáció sem az emberi fejlődés csúcsa, és nem megoldás minden problémára. Vannak negatívumai. Néha nem tiszta a verseny, néha a nagyobbak (vagy az ügyesebbek) jogtalan előnyökhöz jutnak – néha a környezet védelme szenved csorbát. Érdemes felismerni (és leküzdeni) ezeket a negatívumokat – de nem érdemes a globalizációt teljes egészében elvetni. Az igazán sikeres országok, mint Svájc, Dánia vagy Finnország – hogy csak Európán belül maradjunk - sikeresen integrálták a gazdaságukat és találtak megfelelő, bár biztos nem tökéletes választ a fenti problémákra.

 A globalizáció kihívás és lehetőség, ne éljük meg fenyegetésként. A globalizáció ad lehetőséget a kis, nyitott országoknak, hogy bekapcsolódjanak a világgazdaságba, világszínvonalú cégeket teremtsenek. Ha magyar Nokiát vagy Hyundait akarunk, akkor nem lehet befelé fordulni és elzárkózni – versenyezni kell. Élni a lehetőségekkel. Ezt akarjuk?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr91454195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobkó Csaba 2008.05.12. 11:09:32

TuRuL_2k2, mondj konkrét példákat, hogyna fordíthatjuk a globalizáció lehetőségeit a saját hasznunkra most, hogy attól pl. csökkenjen importenergiafüggésünk.

Tita, a dolgok olyan fázisban vannak, hogy a globalizáció már az 1-2 éves időtávlatban is döglődik, illetve nagyon súlyos válságtünetei vannak. Az általam ma idézett cikk szerint a piaci mechanizmus semmit nem tud kezdeni az élelmiszer- és energiaárak emelkedésével ill. a fizikai hiányokkal, a kormányok a leginkább súlytott országokban egységesen a piac korlátozásához nyúlnak, exporttilalmak, opciós kereskedés betiltása, árszabályozás, ilyenek. A jelszó az erőforrásnacionalizmus. Már 2 éven belül is látványos lesz a globalizációs trendek kifulladása, bukása. A hiányok pedig járványosan átterjednek ránk is, meg mindenkire.

Szóval Turul, konkrét példák?

Bobkó Csaba 2008.05.12. 11:13:51

Kösz, Doomhammer, ez a cikk is jól jelzi, hogy a Reakciós elvtársak le vannak maradva egy brosúrával. Amit itt írtak, a globalizáció-dicséret hattyúdala, a dicsért modell az átkos múlt hét ideológiája.
Ébresztő, reakciós elvtársak! Nykunkon az erőforrásnacionalizmus, relokalizáció, önellátásra törekvés (kapkodva), meg a bőség korának vége!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 11:16:37

A klasszikus közgáz nagyon is valós világ. A véges erőforrások miatt fel fog menni ezek ára és ez az egész világgazdaságot egy új munkapont felé tolja.
Épp ez a globalizáció nagy áldása, hogy lehet messziről is importálni kaját. Nem vitatom, hogy egyre drágább lesz és vannak még gazdagabb országok, akik még többet képesek fizetni érte. Azt is aláírom, hogy ez egy kegyetlen processz lesz. Akkor miért áldás, mert ki tud egyenlítődni. Ma már egy gazdag országban nem lesz éhínség, mert legfeljebb importál, igaz ettől kevésbé gazdag ország lesz.
Itt van egy tévedés, a piaci mechanizmus nem, hogy nem kezd semmit az energia- és élelmiszerárak emelkedésével, de azok okozzák.
Ami az erőforrás nacionalizmust illeti, súlyos jövőképet látok, amikor is a gazdasági érdekek fegyverrel való érvényesítése újra bevett és elfogadott mód lesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.12. 11:28:11

Bobkó Csaba 2008.05.12. 11:13:51:
"Kösz, Doomhammer, ez a cikk is jól jelzi, hogy a Reakciós elvtársak le vannak maradva egy brosúrával."

Csaba, a globalizacio altalanos trend, mindig letezett, az emberi faj egyik alapveto tulajdonsagabol kovetkezik, miszerint az ember mindig arra akar menni, amelyre latszolag nem lehet. Nezd meg egy ovoda gyerekeit, azok is mindig a keritesnel vannak. :-)

Akarmekkora lehet az olajar, az csak a globalizacio tulkapasait tori le. Meglehet, nem lesz erdemes a trikokat Kinaban gyartatni, mert a szallitasi koltseg nagyobb lesz, mint az aru erteke. De gondold meg, az ocska hajok es a veszelyes tenger nem akadalyozta meg a portugalokat mar a XVI. szazadban sem, hogy Indiaval kereskedjenek.

Most peldaul vitorlakat szerelnek a nagy szallitohajokra, hogy csokkentsek az uzemanyag-felhasznalast.
www.newsweek.com/id/130625/
"A German company called SkySails has developed a fully automated system that appears to have solved these problems without requiring skilled sailors to manipulate the kites. SkySails recently completed a test run on a 10,000-ton ship from Germany to Venezuela and back, saving roughly 20 percent on engine power."

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.12. 11:28:39

Egy picit off lesz, de nézzétek el nekem: asszem törlöm a kurvás blogomat és indítok egyet ebben a témában, amibe belefér akár a politika is. Nem, már nem játszom kattintásszámra, hiszek Turulnak. Viszont annyira komoly emberek komoly véleményei hangzottak itt el (íródnak le), hogy érdemes lenne jobban kibontani.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.12. 11:30:39

Off tanács: ha forgalmat akarsz, a blog.hu-n indítsd el a blogodat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.12. 11:35:24

Bobkó Csaba 2008.05.12. 11:09:32:
"A hiányok pedig járványosan átterjednek ránk is, meg mindenkire."

Elegge megdobbento pelda a globalizacio tortenetevel kapcsolatban az a teny, hogy a globalizacio egyaltalan nem uj. A XIX. szazad vegen ma mar elkepzelhetetlen merteku volt az aruk es emberek szabad forgalma. Ez vegul Nemetorszag felemelkedesehez vezetett es a ket vilaghaboru lett a kovetkezmeny. Ezzel parhuzamosan pedig mindenfele falak felemelkedesehez, amelyek visszaforditottak a globalizacio folyamatat. Ekkor maradtunk mi a vasfuggony rossz oldalan. :-(

Ebben a pillanatban a globalizaciot nem az olajar vagy akarmi egyeb veszelyezteti, hanem az, hogy mit szol az USA ahhoz, hogy szuperhatalombol csak egy - ugyan fontos, de akkor is csak egy - gazdasagi jatekossa valik. Mit kezd Kina a gazdasagi hatalmaval, ami egyaltalan nem uj jelenseg, a XIX. szazad kozepeig Kina volt a legnagyobb gazdasagi teljesitmenyu orszag a vilagon es ez akkor mar legalabb 2000 eve igy volt.
www.newsweek.com/id/135380
"Look around. The world's tallest building is in Taipei, and will soon be in Dubai. Its largest publicly traded company is in Beijing. Its biggest refinery is being constructed in India. Its largest passenger airplane is built in Europe. The largest investment fund on the planet is in Abu Dhabi; the biggest movie industry is Bollywood, not Hollywood. Once quintessentially American icons have been usurped by the natives. The largest Ferris wheel is in Singapore. The largest casino is in Macao, which overtook Las Vegas in gambling revenues last year. America no longer dominates even its favorite sport, shopping. The Mall of America in Minnesota once boasted that it was the largest shopping mall in the world. Today it wouldn't make the top ten. In the most recent rankings, only two of the world's ten richest people are American. These lists are arbitrary and a bit silly, but consider that only ten years ago, the United States would have serenely topped almost every one of these categories."

Ha valaki elveszti a fejet, megismetlodik a tortenelem es ujra egy evszazadra leall a globalizacio, ahogy a XX. szazad elejen tortent.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 11:40:06

Doomhammer cikkéből:
"Western Europe would turn to Eastern Europe, and regionalization would be the new globalization. And that's just one possible shock"

Oszt mé lenne ez sokk???? Ez lenne a királyság, az ésszerű! Ha nem is importálunk kínai trikót és japán tévét, attól még nézhetjük a japán mangapornót az interneten! Persze a japán gyárnak lehet európai bázisú gyára, minden további nélkül, bár van éppen Philipsünk is.

A SkySail persze oké, hasznos dolog, én is olvastam róla, tegnap idézni is akartam.

Lord_Valdez: "Ami az erőforrás nacionalizmust illeti, súlyos jövőképet látok, amikor is a gazdasági érdekek fegyverrel való érvényesítése újra bevett és elfogadott mód lesz."

Igen, ez lesz, mivel és ha továbbra "kizsákmányoljuk" az erőforrásokat, pl. a "globalizáció" jegyében.

"A klasszikus közgáz nagyon is valós világ. A véges erőforrások miatt fel fog menni ezek ára és ez az egész világgazdaságot egy új munkapont felé tolja."
De miért nem lehet _megelőzni az ez által okozott kényelmetlenségeket??

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 11:42:39

Doomhammernek van igaza. Ettől csökkenhet, de nem szűnik meg a távolsági kereskedelem.
Már a görögök is megmondták, hogy "hajózni kell, élni nem". Lehet, hogy visszatérünk a vitorlásokhoz, csak szokatlanul nagyok lesznek, lehet, hogy a nukleáris hajtás elterjed a polgári hajózban is (,aminek spec. nem örülnék, mert ezek a reaktorok nem olyan biztonságosak, mint a szárazföldiek), esetleg megnő a nap szerepe és egész érdekes alakú hajókkal, de menni fog tovább.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.12. 11:48:52

garázdabillegető 2008.05.12. 11:40:06:
"Oszt mé lenne ez sokk???? Ez lenne a királyság, az ésszerű! Ha nem is importálunk kínai trikót és japán tévét, attól még nézhetjük a japán mangapornót az interneten!"

Japan tevet valoszinuleg extrem magas szallitasi koltsegek eseten is megeri behozni, mert az egy magas hozzaadott erteku aru. A kinai triko es foleg az elelmiszer nagy tavolsagu szallitasa tulkapas es a csokkenese varhato.

Viszont nagyon fontos allitasod az, hogy nagyon sok fogyasztasi cikk (barmifele "tartalom") kereskedelmet egyaltalan nem akadalyozza a magas olajar, mivel virtualisan terjesztheto.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 11:51:35

Na igen. Valójában nem lenne sok gond, ha minderre megfelelő techológia és tiszta energia állna rendelkezésre. Ahogy Lovelock bácsi mondta: Gaia érdeke az első, és az emberiségé csak ezután jöhet - pont azért, hogy az emberiség érdeke is teljesülhessen.
A hajózó görögöknek nem volt igaza, azaz nem fogadták meg a tanácsokat a maiak. Már rég a Marsot kellene földiesítenünk.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 11:54:28

Az USAnak egyelőre van elég baja, a presztízspozicíókért való harc előtt. Bár lehet, hogy pont a problémák miatt kerül ismét előtérbe a presztízs.

Oszt mé lenne ez sokk?
Mert PC-t se fogsz, csak hamár annyira felment az ára, hogy újra megéri. Gondolom nem kell részletezni mire megyünk nélkülük. Igen, függünk tőlük. Lehetne itthon is gyártani, de horribilis ára lenne.
Mindent "elveszítünk", ami távolról jön. A lazacot vagy a sáfrányt még túlélnénk, de a rizst megéreznénk.
Ez nem a globalizáció, pusztán az, hogy sok az eszkimó, kevés a fóka. Ma már a hatalmak jobban szeretnek vásárolni, mint odamenni és elvenni, de ha nem megy másként... Az emberi természet adott...
Megelőzni? Hogyan? Népírtással? Kína bombázásával? Vagy önkéntes lemondással? Az embert ismerve az első kettő valószínűbb.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 12:10:25

Hm, nem gondolnám, hogy _minden termék kereskedelme megszűnne, de "összefogással" Európában is simán lehet PC-t gyártani, a know-how videokonferencián történő átadásával :)
Khm, Drezdában van AMD procigyár, asszem Írországban Intel, az Infineon német, soroljam? Ennyi a regionalizációba belefér. Különben meg elég gáz, mikor Tajvant megrázza egy földrengés, mert a memória- és alaplapgyártás koncetrációja miatt ilyenkor hetekre kiesik a termelés nagy része, oszt nézhetünk. Japánról ne is beszéljünk, van még 15-20 évük az újabb Nagy Kantói Földrengésig.
Legfeljebb nem évente vesznek új notit a júzerek, hanem háromévente. Chilei cseresznye és argentin méz nélkül meg megvagyunk, köszönjük - de kb ők is a magyar kukorica nélkül.

Bobkó Csaba 2008.05.12. 12:14:07

Én se siettetném, de félek, a modern telekommunikáció energie- ritkafém- és komplex társadalom-igénye miatt esélytelen a hosszabb távú fennmaradásra. Illetve a középtávúra is. Szóval nemigen lesz tömegesen hozzáférhető Internet, meg mobiltelefon mondjuk 10 év múlva. Utóbbi jó is, nagyon egészségtelen dolog.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.12. 12:18:47

Bobkó Csaba 2008.05.12. 12:14:07:
"Én se siettetném, de félek, a modern telekommunikáció energie- ritkafém- és komplex társadalom-igénye miatt esélytelen a hosszabb távú fennmaradásra. Illetve a középtávúra is."

Speciel a telekommunikacio fejlodese arrol szol, hogyan lehet egyre nagyobb adatmennyiseget tovabbitani ugyanannyi energiaval. Bizonyos fizikai okok miatt a sebesseg novekedesevel az egy bitre eso energiafogyasztast is le kell szoritani.

"Szóval nemigen lesz tömegesen hozzáférhető Internet, meg mobiltelefon mondjuk 10 év múlva. "

A legnagyobb mobiltelefonos boom jelenleg Indiaban zajlik. A vizio szerint az internetet is mobilon teritik majd nekik. Aprobb gondok vannak, a tobbseg nem tud olvasni.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 12:19:16

Nanemá... ez már nagyon sötét. Ritkafémre ott vannak a Nigériába szállított it-hulladékok, a procik egyre energiatakarékosabbak (bár több is van belőlük), bár a sávszélesség (és így az energiaigény) nagy részét pornóvideók és az Apple filmkölcsönzései foglalják le (mer' a DVD, sőt a LAN-kábel is halott, ugye, kedves Macbook Air), de szükség esetén ez könnyedén betiltható :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 12:24:50

Egy tisztességes notebook 3 év alatt le is rohad :)
Miért is lenne érdeke összefogni? Hogy ne tőle vásárold? Ebben nem hiszek.
Egyébként nem csak know-how a probléma, hanem ez egy olyan iparággá alakult, ahol az új gyártó kapacitások kiépítése kisebb országok GDP-jéhez mérhetőek.
Oké, a chilei cseresznye és hasonló luxuscikkek, de említettem a rizst:
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/09/2005rice_%28paddy%29.PNG
Képzeld el, hogy elvágnak Kínától. Rossz idők jönnek akkor Európára.
A Mars terraformálása sajnos csupán a döglött áthúzása.
Viszont még nem került szóba csak az input. De van egy output is. Amikor mi veszünk egy kínai tornacipőt, azt hordjuk, majd eldobjuk. A szemét itt maradt. Már pedig minden terméknek van életciklusa, ami után több-kevesebb része szemétként végzi. Mivel mi importálunk többet, illetve a népességhez viszonyítva Európában sokkal kisebb a terület, ezért nálunk jelentkezik ez a probléma fokozottan...

tewton 2008.05.12. 12:30:49

"Nigériába szállított it-hulladékok"

tényleg? én azt hittem, abból landfill lesz, meg 3. világba exportcomputer, meg indiában szétszedés.

Bobkó Csaba 2008.05.12. 12:33:21

Jól ismert tény, hogy a hatékonyságnövekedés további fogyasztásnövekedést eredményez, ez a Jeavons-paradox. Sok cikk van az Internet várható összeomlásáról. A ritkafémek egyre ritkábbak. De még a réz is. Miért lopják úgy a köztéri szobrokat már az USÁ-ban is?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 12:54:41

Nincs mese, ahogy nő a kereslet úgy megy fel az ára. Aminek valahol még örülök is. Ugyanis szemetünkben nem elhanyagolható a fémtartalom, és ahogy nő a nyersfémek ára, úgy idővel érdemessé válik a kinyerése. Ami kettős haszon, ugyanis nem csak fémhez jutunk vele, de a maradék nehézfémektől megtisztított rész valószínűleg jobban komposztálható lesz.
Kevesen tudják, de jelenleg nem sok fémet érdemes visszanyerni. Ilyen például az aluminium, aminek bauxitból való előállítása annyira energiaigényes, hogy jobban megéri inkább begyűjteni. Reményeim szerint ez ki fog terjedni más fémekre is és ezáltal nagyot lépünk a fenntarthatóság felé.

Egy kis adalék az élelmiszerválsághoz (előtt elmegyek a dolgomra): news.bbc.co.uk/1/hi/world/7284196.stm
Ajánlom az utolsó ábrát. Van egy pici agrárország Európa közepén, aki nyertese is lehet mindennek :)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.12. 13:00:53

Akkor hát. Indítottam egy blogot, meglátjuk, murci lesz-é, mint Szamárfülié. Kiforrja-e magát?:)
Ezt itt:

globalizacio-es-vagy-tuleles.blog.hu/

Közben leesett, hogy nem kis feladat lesz, ha a posztokról nekem kell gondoskodni:)

Csabának abban is igaza lesz, hogy már egy-két évünk sincs. De legalább már beszélünk róla hálisten.

Bobkó Csaba 2008.05.12. 13:27:43

Egy jó cikk az Oildrumról, témánkba vág:

www.theoildrum.com/node/3934

The U. S. Electric Grid: Will It Be Our Undoing?

Az USA elektromos hálózata tragikusan elöregedett, gigantikus összegek kellenének a felújításához, főleg modernizálásához. Ha ez elmarad, és egyenlőre semmi nem történik, annak katasztrofális áramkimaradások lesznek a következményei. A mai elhanyagoltság kialakulásában nagy szerepe volt a globalizációs szabadpiaci dogma alapján történt deregulációnak, az iparág korábbi ellenőrzött monopólium jellege felszámolásának. Egy kulcsfontosságú terület, amit szintén odadobtak a szabadpiaci dogmának és a kudarc fájdalmas lesz.

Reakciós elvtársak, ehhez mit szóltok?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 13:42:11

Lord_Valdez: "Ajánlom az utolsó ábrát. Van egy pici agrárország Európa közepén, aki nyertese is lehet mindennek :)"
Hát, ha nem közben nem sivatagosodunk el, akkor biztos így lesz. Ha meg igen, akkor azok az országok, akik már eleve a félsivatagi mezőgazdaságra vannak berendezkedve, azok nyernek, és nem mi.

"Miért is lenne érdeke összefogni [a PC gyártónak]? Hogy ne tőle vásárold? Ebben nem hiszek."
Érted, egy eléggé megváltozott világról beszélünk, ahol lehet, hogy már _nem vásárolnak attól az illetőtől, mert nem éri meg. Cserébe az az ország kap más know-howt, vagy egy neutronbombát a pofájába. De mindegy, az igazán fontos termékek kereskedelme biztos fennmarad, rangsorolni muszáj. Pl. lesz pc-import, de nem lesz kínai selyemsál és ausztrál bor import. (Energiatakarékos hajókkal meg "minden" marad a régiben.)

Az elnyűtt tornacipős példáddal remélem, csak vicceltél: ez kb harmadrendű probléma.

Csaba,
Jaevons-paradoxonát majd feloldják a Bobka-Gordius megoldással: "hatékonyan és korlátozással kevesebbet". :) Ugyanúgy, mint a sebességhatárok, maximális letöltési sebesség a neten, stb. Eccerű.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.12. 13:54:59

Bahhh, túl nagy falat ez nekem. Ne akarjon repülni, akinek nincsenek szárnyai. A szőkék meg maradjanak a gyárban és a diliblognál. Blog törölve, még mielőtt csúfosan bebukom.

Bobkó Csaba 2008.05.12. 14:03:10

tita, még elérhető a blogod, valami fapados formában. Meg szabad tippelni, milyen nickkel fórumozol a Jobbklikken?

tewton 2008.05.12. 14:05:10

pedig már akartam irni ra valami bugyuta kommentet.
Szerintem csinald meg, es elso poszt gyanant kopizd be az itteni hozzaszolasokat, es hivd meg az erdemi hozzaszolokat posztolni.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.12. 14:12:06

Már töröltem, nem tudom visszahozni. Legfeljebb újra megcsinálni. De megijedtem, hogy senki nem fog hozzászólni és bebukom, az meg nagyon égő azok után, hogy itt jár a szám:)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.12. 14:13:07

Csaba, csak olvasom a Jobbklikket. Olvastalak téged is, ezért voltam biztos abban, hogy ez a saját neved.

Bobkó Csaba 2008.05.12. 14:42:25

Jó, pedig nekem lekűzdhetetlen érzésem volt, hogy ott is kommentelsz. A személyiség átjönni látszott. Nyilván tévedtem, akkor nem is mondom, kire gondoltam... :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 15:32:11

A "tornacipő-probléma" talán harmadlagosnak tűnik, de nem csak tornacipőkről van szól. Szinte mindenki kínai szárazelemet használ, ami nem csak xar, de veszélyeshulladék is. Kompaktfénycsőveink nagy része is onnan jön, csakúgy mint a háztartási gépeink.
Egész Európában gond a hulladékkezelés, és ezen az egyirányú termékáramlás csak súlyosbít.
Tudom, hogy a kaja és az olaj ijesztőbben hangzik, de ez is ketyeg...

Bobkó Csaba 2008.05.12. 15:35:35

Mindez összefügg. A lényeg, hogy nem megújuló erőforrásokból próbálunk örökké növekedni. Nem megy. És a katasztrófa nem 50 év múlva lesz, hanem megkezdődött.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 15:51:53

Csaba, ez nagyon izgi!!!!

Lord_Valdez: de a PET palackokból Kínában készítenek thermopulóvert, ne feledd!
Én nem látom a szemétproblémát óriási problémának. Sok mindent (most ne várj %-ot) újrafelhasználnak, szelektíven gyűjtenek. Rengeteg mindent ki lehet(ne) váltani nem eldobható, azaz tartós cuccokkal, nem beszélve a csomagolóanyagok mennyiségéről. Mittomén, ha Cola helyett az ember koncentrált szörpöt vesz (mert nincs más, hehehe) máris megspórolt tíz palackot - ha ez nem tetszik a gyártónak, majd alkalmazkodik valahogy.
A hulladékot, ha már kezelhetetlen, bele lehez suvasztani a tengerbe, tavakba, vagy fel lehet gyújtani, mint Nápolyban most dívik. Ez nem akkora gond.
A kínaiak szárazeleménél talán még nagyobb probléma egyébként a száraz seggük. Ha elkezdenek átállni a vécépapírra, akkor lőttek a szibériai fenyőerdőknek. Nem tudom, hogy eddig hogy töröltek, de érdemes lenne megtanulni :D :(

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.12. 15:52:36

Lord_Valdez 2008.05.12. 15:32:11:
"Egész Európában gond a hulladékkezelés, és ezen az egyirányú termékáramlás csak súlyosbít."

A hulladekaramlas nem egyiranyu.
nol.hu/cikk/464675/
"Magyarországon 2006-ban mintegy 48 000 tonna PET-palack vált hulladékká és ebből 8000 tonnát hasznosítottak újra", tudtuk meg a Remoplast Kht. ügyvezetőjétől, Balázs Ildikótól. "Az újrahasznosított másodnyersanyag 75-80 százaléka távol-keleti üzemekben, a többi pedig az EU-ban került további feldolgozásra"

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.12. 15:55:38

Lord_Valdez:
A saját, mikroszintű szemétdilemmáimról épp mostanában készülök írni egy bejegyzést.

tewton 2008.05.12. 16:55:33

Garázdabillegető,

"Nem tudom, hogy eddig hogy töröltek, de érdemes lenne megtanulni :D :("

javasolnám a falevelet. Öko-bio. És az alomszékbe is mehet. Szőlőlevél alkalmas, hárs-levél is. Cseresznye, meggy, szilva, akác esélytelen.

Talán ha a minisztérium felkérne egy ilyen tanulmámy megírására ...

dowNLoad 2008.05.12. 17:24:29

MILYEN F*SZA a MOST SZÜLETŐ GYEREKEK JÖVŐJE.
Én azt vártam a XXI.sz.-tól, hogy majd ŰRSIKLÓVAL JÁROK BEVÁSÁROLNI a HOLDRA, helyette, b+ ÚJRA VITORLA VAN A HAJÓKON, mialóf*szlesz itt??? STar-Trek Future-t akarok, nem ezt az olajos,gagyi,műanyag, XIX.sz.-i fost!!!
Remélem a Mad Max 4.része úgy jön el, hogy az ÁTLAGEMBER rájön, hogy a POLITIKUSOK, JOGÁSZOK, KÖZGAZDÁSZOK, TÖRTÉNÉSZEK, meg az általános "SZAKÉRTŐK" a VILLANYOSZLOPRA VALÓK! (kötelet tettem félre, ha hiány lenne, erre a célra adok, INGYEN)
Remélem az olajos cégek csak előveszik a fiók mélyéről a sok FELVÁSÁROLT nem olajalapú energiatermelő találmány egyikét. (különben KAMPÓ)
Tita, ha hasonlítasz a blogodon található GODDESS-re, akkor rád vár a feladat, hogy benépesítsd a FÖLDET az ARMAGEDDON után, nehogy már csak sárgák, meg feketék legyenek. (de nehogy VELÜK!!!) (lesz jelentkező a feladatra,az biztos, kérj IQ tesztet tőlük)

plastik02 2008.05.12. 17:32:12

azt mondd meg nekem dawn, ha dögöljön meg társadalomtudomány minden képviselője meg úgy minden nyikhaj, aki nem fizikai munkát végez, akkor te mi a fasznak nem mész a földekre kapálni, ahelyett, hogy a számítógép előtt mereszted a segged és az egyetlen dolog ami kiviláglik a gyökér hozzászólásaidból, hogy néha maszturbálás közben rákönyökölsz a caps lockra!

dowNLoad 2008.05.12. 17:47:12

Na megjött a MŰANYAGAGYÚ, már csak ő hiányzott a KREATÍV HOZZÁSZÓLÁSAIVAL.
(a nagybetű = KIEMELÉS)
Honnan tudod, hogy nem PASSZÍVHÁZBAN lakom, és nincs 20hektár földem??? Pszichomókusnál voltál már?
Milyen a viszonyod az anyukáddal?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 18:11:52

Folytassátok már, ez haláli! :D Bevásárolni a holdra, béna vitorlás, CAPS LOCK, MŰANYAGAGY, szenzációs!

plastik02 2008.05.12. 18:26:58

tőlem hímezhetsz is, vagy nemezelhetsz, csak amikor durrantanál egy olyan erőteljeset, azt ne a virtuális térben tedd meg légy oly szíves.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 19:02:32

Olvastam a cikket, kezdetnek nem rossz. A baj, hogy a szemét PE, PET része a legkevésbé problémás. Mondhatni a probléma 1%-a oldódott meg.
Azért nem rózsaszín a helyzet, mert ami kimegy az másodlagos (azaz visszanyert) nyersanyag. A szemét-> nyersanyag transzformáció itt zajlik.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 19:54:46

tewton,
Tényleg, egyszer az erdőben kénytelen voltam lapulevelet használni. De asszem ez nem jó, mert ugyanakkora földdarabon kevesebb lapu terem, mint más papíralapanyagként szolgáló növény :( Bár gyorsabban is nő.

Lord_Valdez,
Nem értem az összefüggést, miért nem rózsaszín a helyzet, mert kimegy a másodlagos nyersanyag?

tewton 2008.05.12. 20:17:28

garázdabillegető,
ez egy komplex kérdés, mert a wc-papír-felhasználás függ a táplálkozástól is (hús, rost, emésztési idő, állag ...). De iktassuk ki a papírt, és használjunk levelet. Bár városban nehezebb a dolog, az is igaz. Valahogy úgy kellene, hogy ligetesenb, fent a lomb, lent meg valami nagylevelű növény.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.12. 20:48:18

Elvileg vízzel is ki lehet azt öbliteni :)
Egyszer folyóparton jött rám a szapora és éjszaka lévén... :)

Azért nem rózsaszín, mert a nyersanyagot mi is tudnánk használni, de ami fontosabb, hogy a visszanyerés sem 100%-osan környezetbarát és az itt történik. Persze lehet, hogy ez így még mindig jobb, mintha a szemetet küldenénk vissza. Ezt így általánosságban nem lehet megmondani. Azt gyanítom, ha itt ledarálnánk, és ott mosnák és dolgoznák fel, azzal jobban járnánk.
Az biztos, hogy a palack egy könnyű eset, mert elég homogén összetételű, szemben más műanyagtermékekkel.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.13. 20:18:38

Megcsináltam újra a blogot. Megengeditek, hogy Tewton javaslata alapján néhány kommentet átemeljek oda? Nagyapó, Csaba, Garázda, Download jönnétek posztolni? Nagyon szeretném. Köszönöm a segítséget és az ösztönzést a bloghoz, jó lenne nagyon alaposan megbeszélgetni ezt a dolgot,Tory, ugye nem bánod, ha a posztodból idézek?

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.13. 20:19:44

Lord, jönnél te is? Meg mindenki, akit nem említettem:)

Bobkó Csaba 2008.05.14. 12:07:11

Hol érhető el a blog?

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 14:05:08

ergé, aki akar, hozzászól itt is. Aki igazán akar. Megcsináltam a blog.hu-n, kétszer is, senki sem jött. Akkor legalább a dizájn legyen különleges, a blog.hu-n nem tudok ilyet csinálni.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 14:10:17

Hú, Tita, ez a blog zseniálisan néz ki!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 14:14:57

ja, szép - egy kis nőies domborulat kéne az anyag alá... :P

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 14:36:22

Gaia anyánk szexis segge ott van, figyelj jobban.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 14:45:00

ott van az a domborulat, tessék jobban figyelni:) Komoly témához kell a szex, különben ember nincs, aki a blogomra klikkel:P

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 14:49:08

Fagyi, pia, ágy, minden van. És ha kommentelő nem lesz, akkor majd magamban elmélkedem a globalizáció káros vagy jótékony hatásairól. Beidézem innen a kommenteket, mert nem válaszoltak, akiket kérdeztem, legfeljebb majd beperelnek:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 15:03:32

Tita, Te nem Srí vagy? ő is ilyen szépeket ír és épp ő is "rákattant" LázárL.-ra...

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 15:08:21

Az csak a véletlen műve. Az ismeretségi körömben mindenki Lázárral fertőzött, csak éppen elutasítják a gondolatait. Pedig el kellene gondolkodni inkább és tenni valamit, ha még tehetünk. Ezért lenne jó erről beszélgetni nálam okosabbakkal.

Papa Doc 2008.05.14. 15:30:46

A cikkhez hozzátenném:

"A dualizmus sikerei és az azt követő időszak között kiáltó a különbség - akár a két világháború közti időszak nyomorára, akár a Kádár rendszer relatív lemaradására gondolunk."

Sztereotípiák. A dualizmus idején az ország ugyanúgy, sok kutató szerint lassabban fejlődött, mint a nyugat. Vagyis nem volt felzárkózás, sőt, talán Magyarország leszakadóban volt. A "dualizmus sikerei" inkább mítosznak tekinthetők. Természetesen lehet emlegetni, hogy Bp. malomipari világfőváros volt, de ez ugyanúgy csak egy kiragadott tény, mint az Ikarus autóbuszok sikeréből arra következtetni, hogy a 80-as években Magyarország élenjáró ország volt gazdasági szempontból. Egyébként a dualizmus és Kádár-kor felzárkózás/leszakadás szempontjából kb. egyenlő teljesítményt képviselt.

Bobkó Csaba 2008.05.14. 15:49:08

Papa Doc, kis különbség, hogy ami a dualizmus idején épült, az máig meg is van, ha le nem bontották vagy bombázták sé többnyire pl. építészetileg is értékesebb, mint a Kádár-korszak panel-lakótelepei.

Bobkó Csaba 2008.05.14. 15:52:24

Tita, ha szabad egy észrevételt, az összes blogod olyan mesterkélt, ahol a megnyitáskor futószalagon fellősz több bejegyzést, amik egyike alatt sincsenek hozzászólások. Némi türelemmel, meg önreklámmal ki kéne várnod, meg ösztönöznöd, hogy kialakuljon valami vita az egyes posztok alatt, aztán továbblépni. Ha komoly a dolog és nem valami áltevékenység. Megnézem, mihez szólhatnék hozzá, ahogy a felhőkarcoló teteji parasztgazdaságok agyréméhez is komolyan szóltam. Mellesleg a mai heylzetben bármilyen okból létrehozott blog is hasznos lehet, ha pár ember szemét felnyitja, mi zajlik.
Itt egyszerűen nem lehet provokálni, manipulálni, ill. lehet, de az se baj.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 16:08:13

amúgy lehet hogy azért komm-nek kevesen hozzád, mert ahhot külön reg.-ni kell.. khm. én pl. ezért nem írok be oda...
a blogspot egy szörnyedelem

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 16:33:25

Persze, hogy komoly. Nem érzem mesterkéltnek. Miért szörnyedelem a blogspot? Csaba légyszi indítsd egy blogot te ebben a témában, lehet azt? Nekem nem megy ez a blogindítás, sajnos. A kedvem is elment teljesen. Vagy csak türelmetlen vagyok.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 16:36:03

oda a legmacerásabb kommentelni, azért :)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 16:38:16

Néztem blogspotos blogokat, vannak bőven kommentek. Nézd meg a tirpákot pl. Nekik miért sikerül?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.14. 16:39:51

tita · valtozasok.blogspot.com/ 2008.05.14. 16:38:16:
"Nézd meg a tirpákot pl. Nekik miért sikerül?"

Mert mi kurva jok vagyunk.
Erteket Adunk Hozza es egyebkent is hiszunk a Versenyben es a Piacban.

Ez a titok.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 16:41:40

Nem, lehet a blogspoton is engedélyezni a regisztráció nélküli hozzászólásokat. Különben meg nem is tudtam, hogy pl én is Tita vagyok, mármint Lázár Ervin miatt, mert én is rá vagyok kattanva, bár épp most írok róla egy félig anyázó cikket, remélem, holnapra kész leszek.
A "Lázár" és a "Sír" kapcsolata eléggé megcsavart humor, de értem! :) Vagy mégse, hiszen a sírok nem írnak. :(

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 16:42:31

de a te komm.-sablonod még az átlagosnál is körülményesebb, tita
hasonlítsd csak össze! (kilépve)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 16:44:47

Az nem titok, az az alap. A minimum. Most a kommenteléstechnikai megoldásokról beszélgettünk, szamárfül emiatt szólt be a blogspotnak. Valamivel jobb a blog.hu-n kommentelni, ez tény. De hogy nem lehet a blogspoton, az nem úgy van, legfeljebb lusták regisztrálni némelyek. Ahogy magam ismerem, úgyis törölni fogom ezt a blogot is, mert a kurvásat is csak a zseton miatt csináltam, értelme egyébként semmi. Ennek a farmeresnek lenne értelme, de csak ha másokat is érdekel a téma. Eleget babráltam vele és értéket is adtam hozzá:) Rejtve van egyelőre.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 16:47:00

dehogy van rejtve
nekünk teccik
ha épp nincs komment, tudd, hogy én jártam arra olvasni :)

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 16:47:40

Hö? Ez bonyolult? :)
Jut eszembe, a blog.hu nem akar haladni a korral, és az OpenID-vel való bejelentezést lehetővé tenni?

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 16:56:40

Szami, nekem nem bonyolult, kilépve sem. Klikkelek a megyjegyzés küldésére és írhatom is. Most nemtom micsinájjak. Maradjon, vagy mégis blog.hu? Már hatalmas reklámot csaptam neki itt, előbb-utóbb nem fogok tudni ellenállni ekkora nyomásnak, vagyis ekkora érdeklődésnek és nyitok egy szörnyű külsejű blogot a blog.hu-n.

Nekem fontos a külső megjelenés, nem úgy, mint a pasiknak. Ott meg nem lehet, csak elviselhetetlen sablonok vannak és akadozik folyton, nem jelennek meg a kommentek, mi is a jó a blog.hu-ban?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.14. 17:00:28

akkor beiratkozom anyám mellé info alapszint-tanfolymra... :P
naná, maradj, mecsoda hírverést csaptunk itt neked...

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 17:01:31

A blog.hu a világ közepe. Az menő. Trendi.
Egyébként kurvára mindegy lenne, mert az infó számít (bár én se jönnék ide blogolni) :) De hátha át lehet hozni ezt a dizájnt ide!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.14. 17:07:50

„mert a kurvásat is csak a zseton miatt csináltam”


Oh la la!

:)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 17:08:44

Na akkor figyelem. Utoljára, csak a kedvetekért, értékeket hozzáadva, megcsinálom a blog.hu-n és a dizájn olyan lesz, amilyen. Egyelőre eldugtam a farmert, nehogy véletlenül valaki kommenteljen addig, míg ki nem forr a dolog, hasonlóképp szami blogjához:)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 17:11:57

Van röhögni, ergé?:) azt hittem a gugli jól fizet és ha itt lebzselek lesz kattintgatás bőven. De nem fizet jól, megtudtam Turultól. Kurva lettem de nem maradtam úgy:) Most már nem vagyok az, az új blogot nem a zsetonért, hanem Gaia és a saját magam iránti szeretetből indítom:) Túl akarok élni. És beszéljük meg, hogy lehet.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 17:14:31

:) miért, ergé, a Rejakció jó valamire? Mutassatok egy embert, aki szociból polgári lett a Ti hatásotokra!
A nyomtatott verzió drága, nem fogy (én vettem!), a reklámbevételek és egyéb támogatás meg azért így is jőnek, nem?

Az "ökokurva", mint koncepció nekem nagyn bejön, de úgy látszik, a világ ehhez még fiatal.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 17:16:18

Bocs, beszélgetni persze kellemes itt...

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 17:25:27

Ja, most látom, hogy közben Tita is itt tiktakkolt. Na. Tita alkalmazkodik, ráadásul szemlátomást gyorsan és könnyedén. Én a helyében megtartanám magamnak a túlélési infókat, oszt akkor én élnék túl +0.97% nagyobb eséllyel, mások helyett. Kevésnek tűnik, de a ha egy részvény ennyivel többért tudsz eladni, ha egy picit többet vársz, az már megéri - legalábbis a közgáz és a verseny szabályai szerint.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.14. 17:31:02

Garázda, nincs még egy olyan újság, amit egy együtt maradó közösség annyi ideig ingyen és bérmentve csinált volna, mint amilyen az UFi-Reakció magazin volt, bizonyos időszakaiban...

Francois Pignon 2008.05.14. 17:37:35

garázdabillegető 2008.05.14. 17:14:31
:) miért, ergé, a Rejakció jó valamire? Mutassatok egy embert, aki szociból polgári lett a Ti hatásotokra!

Talán meglepő, de az agitáción kívül a sajtónak lehet más értelme is. Például tájékoztatás, ismeretterjesztés... vagy szimpla szórakoztatás.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.14. 17:38:01

ergé,
hát az OSZD(b)P, I. Internacionálé, II. Internacionálé (nem a focicsapat)...?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.14. 17:44:22

Ő, fiatalok.
Oroszországi Szociáldemokrata (bolsevik) Párt

[.../]

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.14. 17:59:16

Kész a blog a blog.hu-n. Minimáldizájn, az érték a tartalom lesz, feltéve, hogy sokan jöttök posztolni. Ehhez a témához kevés vagyok egyedül.

Sajnálom nagyon az Ufit.

Itt a blog:
vilagvaltas.blog.hu/

garázdabillegető (törölt) 2008.05.14. 18:13:48

Pignon,
Tita blogja is ismeretterjesztés lenne, de úgy tűnik, az ilyesfélére nincs igény.
Az, hogy melyik politikus köcsög épp mit gondol, valami oknál fogva sokkal többeket érdekel. Engem pölö nem... micsinájjak, ilyen egy primitív ember vagyok.

dowNLoad 2008.05.14. 19:04:44

Nagyon hiányzik egy az ORSZÁGNAK egy V+Zorró+Chomsky+AlexJones+Tomcat KOMBÓ, aki mellesleg milliárdos, tehát nem okozna gondot neki , hogy INGYEN szétosszon 10-20ezer DVD-t, (mint USÁban a 911truth Movement, a tömegek INFORMÁLÁSA!) vagy, hogy OTT LEGYEN minden fontos eseményen KAMERÁVAl, (OBJEKTÍV tájékoztatás) ami utána felkerül a netre, vagy meg tudja venni a felkínált felvételeket, ESETLEG megbízást is tud adni (hang/kép) felvételek beszerzésére, FŐKÖCSÖGÖK megbuktatása/leégetése érdekében.
Pl. , hogy eddig ez EU tagság bukó az országnak, vagy, hogy a multicégek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.15. 10:54:47

Download, várlak téged is a blogomba, azt sem bánom, ha ráfekszel a Caps Lockra:) Nekem fontos a véleményed, különösen, mert sok vonatkozásban egyet is értek vele. Folytathatnánk az itt megkezdett beszélgetést, többiek.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.15. 11:00:22

Tudom Csaba, válaszoltam is és kérdeztem is, mégegyszer te jössz.

Bobkó Csaba 2008.05.15. 11:34:27

Akkor ha szabad, magam részéről összzefoglalom az itteni vitát (a tényekkel, érvekkel általam alátámasztatlannak ítélt véleményeket önkényesen kihagyva!):

Miért jó a globalizáció Magyarországnak?

1. Nem jó.
2. Rajtunk kívülálló okokból a globalizáció amúgy is végetérőben van, jön az újralokalizáció trendje.

Minden jót, Reakciós elvtársak, olvassatok fenntarthatósági, erőforrásválság, olajcsúcs stb. témakörben, gyógyulásotok nem esélytelen!

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.15. 11:52:02

Helyes. Megköszönöm, elgondolkodom Csaba. Igaz lehet.
süti beállítások módosítása