Egykulcsos adót, most!
2008. április 16. írta: Ács Ferenc

Egykulcsos adót, most!

 Végre egy értelmes kezdeményezés, amely alapvetően az adófizetőknek, a gazdaságnak, és így végsősoron az egész országnak kedvező. Elég nyilvánvaló, hogy ha nem akarunk még jobban leszakadni immáron Romániához, esetleg lassan Koszovóhoz képest sem, akkor sürgős adóreformra van szükség. Mivel a Bársonyos Reformer most saját őszödi beszédét is annulálva a rugalmas elszakadás élharcosa lett (v.ö.: „Ahhoz én nem köllök” - ezek szerint mégis köll?) és sikeresen beborította a koalíciót, úgy tűnik, eljött az ideje annak, hogy mindenféle alkalmi együttműködések alakuljanak ki egy-egy törvényjavaslat megszavazása érdekében. Érdekes kis minikoalíciókra van kilátás.

 Jó példa lehetne a külföldön már bevált egykulcsos adó bevezetése. Persze könnyen lehet, hogy a téma belefullad a demagógia mocsarába: az MSZP és a Fidesz alapvetően retteg a szociális kiadások elkerülhetetlen lefaragásától, senki nem meri elmondani a zembereknek, hogy további, igazán súlyos megszorításokra van szükség, többek között a nyugdíjak megadóztatására. Ugyanakkor az SZDSZ bizonytalan, de még az MDF kitartása is kétséges az ügyben, hiszen tulajdonképpen két éve nem csinálnak semmit a parlamentben. Tessék végre elkezdeni, végigvinni és befejezni valamit. Legyen ez az adóreform! Lássuk a konkrét javaslatokat:

1. Egyszeri adóamnesztia, (10%-os adó) - Vitatható, hogy a tisztességesen adózók kárára elengedjék az adósok tartozását, de talán így is több bevétel keletkezne, mint anélkül.

2. Egykulcsos adó (szja 18%), adócsökkentés, szigorú adóellenőrzés - Mondja az MDF, de én még azt is szorgalmaznám, hogy a választójogot is érdemes lenne valamilyen formában összekapcsolni az adófizetéssel. 

3. Egyszerűsített és új szerkezetű adórendszer (háromkulcsos áfa, hét százalékpontos járulékcsökkentés) - Jogos, hogy az általános forgalmi adó tagolt legyen, és a három kulcs megfelelőnek tűnik. Az élőmunka brutális terheit pedig régóta csökkenteni kellene, mert fékezi a gazdaságot. Érdemes megnézni a drámai foglalkoztatottsági adatokat.

4. A haláladó (örökösödési adó) eltörlése - Ez is jogos. Miért büntessük meg azokat a gyászban, akiknek közeli családtagjuk halt meg? Csak azért, mert neki több van/lesz? Fejezzük már be a kádárista egyenlősdit! Ráadásul ez is egyike a középosztályt büntető különadóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr80427045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drömögödömötör 2008.04.16. 16:29:05

Rofa nyugi van oksi ki a fasz lesz becsületes a fizetésnek 50 X % elvonják ??? mi a faszra megy el a pénz ???

Mária 2008.04.16. 16:29:06

A luxusadó kategóriába sorolható adófajták pedig tudtommal nem is léteznek...

Ács Ferenc 2008.04.16. 16:31:05

Jack S: Köszönjük értékes és szakszerű hozzászólásodat.

Mária 2008.04.16. 16:31:09

ekkerjoz: mire is kell az "adóamnesztia" ???

Arra, hogy az elvtársak legalizálhassák a be nem vallott jövedelmeiket?

Nem amnesztia kell, hanem rendesen működő APEH és az , hogy a nagyhalak se úszhassák meg az eltitkolt jövedelmeikkel az adófizetést.

Mária 2008.04.16. 16:32:12

Jack S.: persze, hpgy primitív írás... de nyilván megrendelésre íródott, jól fizetnek érte...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.04.16. 16:33:30


Kedves Acs Feri,

" Any departure from the principle of universal suffrage risked undermining the democratic validity of the legislature elected and its laws. Exclusion of any groups or categories of the general population had therefore to be reconcilable with the underlying purposes of Article 3 of Protocol No. 1 "

es kulonosen :

" That standard of tolerance did not prevent a democratic society from taking steps to protect itself against activities intended to destroy the rights or freedoms set out in the Convention. Article 3 of Protocol No. 1, which enshrined the individual’s capacity to influence the composition of the law-making power, did not therefore exclude that restrictions on electoral rights be imposed on an individual who had, for example, seriously abused a public position or whose conduct threatened to undermine the rule of law or democratic foundations. However, the severe measure of disenfranchisement was not to be undertaken lightly and the principle of proportionality required a discernible and sufficient link between the sanction and the conduct and circumstances of the individual concerned. As in other contexts, an independent court, applying an adversarial procedure, provided a strong safeguard against arbitrariness."

Ez a Hirst kontra United Kingdom-bol van. Ezek alapjan teljes mertekben kizarhato, hogy egy Europai Unios allamban az adofizeteshez kothesd a valasztasi jogot. Ezzel nem kell szorakozni.

RoFä 2008.04.16. 16:34:12

Dörmögő bácsi

Azok a szerencsétlen balfaszok, akik nem tudják vagy nem akarják elhazudni, különféle okokból.

Te is potyautas-e vagy?

Amúgy nem 50, hanem egyes esetekben 70%-át, számolj csak utána...

ekkerjoz 2008.04.16. 16:34:58

Mária, nem csak a nagyhalak titkolnak el adót, a bedőlt vállalkozások 90%-a is. Lehetetlen behajtani az adóhiányt.

Mária 2008.04.16. 16:36:54

Lehetetlen?

MIért is? Csak nem a szokásos, speciálisan erre a 93.000 nm-re jellemző okok és feltételek miatt?

Mária 2008.04.16. 16:37:51

Bocs, négyzetkilométerre... :)

Ács Ferenc 2008.04.16. 16:38:07

Jó Tündér: igen, tudom, hogy vannak akadályai, ez egy gondolatkísérlet volt. Alapvetően ez a topik az egykulcsos adóról, illetve az MDF ekörüli javaslatcsomagjáról szól. Igazából az adótudatosság katasztrófális hiánya, ami zavaró.

RoFä 2008.04.16. 16:38:10

Mária, malaszttal teljes.

az a baj, hogy nem csak az elvtársak legalizálnának, hanem az urak is. Meg apolgárok. Meg a kőfaragók és a balett-táncosok.

Vagy lehet hogy nem is baj.

Mindenesetre ha ez bekövetkezik, akkor piaci rést vélek felfedezni: megalapítom a Demagóg Pártot, és első politikai cselekedetként én, a Krisztián és a Juli utcára vonulunk, hogy tüntessünk a legalizált lopás ellen! NO PASARAN!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.04.16. 16:38:42

Nahát, nahát!

Milyen vicces, hogy Vargamisi Új Magyarország programjának elemei (pl. a gyerekek és idősek elleni erőszak súlyosabb büntetése) már a jobbos élharcosok szerint sem elegendő a GAZDASÁGI válság megoldásához. Meg hogy a pénzügyminiszter ne hazudozzon. (Tesék mondani, miért nem teccettek feljelenteni közokirat-hamisításért? Az ma is bűncselekmény!) Fontos kérdések ezek, de hát mégse ez a legfontosabb most.

Szóval időszerű lenne a Párt "gazdaságpolitikusának" is elmesélni, mitől halálozik el a Musca Domestica. Mert ha az Indexben ismertetett programja tényleg a Párt programja, és nem arról van szó, hogy "nem fejti ki a valóság minden szeletét" akkor kurvára semmi szükség nincs előrehozott választásokra, mert EZEK ugyanazt fogják csinálni, mint AZOK, csak 2/3-os többséggel.

Mária 2008.04.16. 16:39:08

Az urak azok tulajdonképpen az elvtársak...

RoFä 2008.04.16. 16:40:05

Jo Tunder,

kösz hogy kikerested, én csak tajtékoztam, de egy jogfilozófiai megtámasztás mindég jól jön. E.

RoFä 2008.04.16. 16:40:55

Széles úr is elvtárs pölö? Nem is tudtam. Ja, de tudtam... Most hogy mondja... :D

Gilderoy 2008.04.16. 16:42:05

Szerintem az adóamnesztia egy faszság, abba kéne már hagyni hogy mindig azokat szopatjuk meg akik betartják a szabályokat. Azért is tartunk ott ahol tartunk.

Mária 2008.04.16. 16:44:16

Na látod, ma is tanultál valamit... szted ebben az országban hány olyan, a felsőtízbe tartozó ember van, aki egy jó ötletre épített vállalkozás felfuttatásával tett szert nagyobb összegű adózott jövedelemre?

És ezzel szemben hány olyan van, aki, vagy akinek anno a kedves papa bevásárolt az állami vagyonból vagy jutott a korábban kiépített kapcsolati tőkéje által jól fizető megrendelésekhez?

morpho 2008.04.16. 16:48:54

Az egykulcsos adót csak úgy lehetne bevezetni,ha a társadalomnak minimum a fele fizetne adót a mostani 25%-hoz képest.Addíg ez komolytalan.Mindenki Szlovákiával jön,de például Németországban meg nincs egykulcsos adó.A haláladó a legnagyobb szemfényvesztés.Ma Magyarországon egy hagyatéki eljárás minimum 6 hónap.Ha valaki örököl egy lakást,akkor hat hónapíg fizetheti a rezsit,a biztosítást,a közös költséget,a közjegyzői díjat,ha meg akarja tartani az örökségét.Ehez képest a haláladó bolhapöcsnyi összeg.Ibolykának inkább a procedúra csökkentéséért kéne harcba szállnia.
Ja és még valami"nem akarunk még jobban leszakadni immáron Romániához, esetleg lassan Koszovóhoz képest"
Ez azért erős csúsztatás.Lehet,hogy a román GDP jobban növekedett,mint a magyar,de abszolút értékben meg sem közelíti azt.Kínában tízszer akkora volt a GDP növekedés az elmúlt évben,mégse költöznék oda,mert a Kínai GDP a magyarnak a töredéke.De nézhetjük fordítva is az olasz GDP növekedés 2007-ben 0.3% volt,azért Olaszország mégis a 4.leggazdagabb Európában.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.16. 16:50:39

Devil Inside 2008.04.16. 16:27:25:
"Hát, struktúrális problémák igencsak vannak és nagyjából ezért nincs sok tere az un. adócsökkentésnek."

Es mik azok a strukturalis problemak?
Megmondom: tul sokba kerul a semmi. Multikra leforditva ez azt jelenti, hogy a multik alkalmazottain hozzak be azt az adot, amit a multiktol maguktol nem lehet. Masreszt a magyar gazdasagban dul a legalis es illegalis adoelkerules vagy csalas. Ennek eredmenyekeppen a multik alkalmazottai elegedetlenek es csapatosan tavoznak kulfoldre. Ez megroppantja a multik kedvet is, hogy Magyarorszagon telepedjenek le es kulonosen a kepzett munkaerot igenylo munkahelyeket nem telepitik le Magyarorszagon.

Roviden: tuladoztatas tortenik a gazdasag egyik szektoraban, minek eredmenye az gazdasag megtorpanasa.

Ezt ugy is hivahtjuk, hogy strukturalis problema. A megoldas adocsokkentes.

Devil Inside 2008.04.16. 16:51:54

RoFä:
A brutális adóellenőrzésnek egy bizonyos szint felett egyszerűen nincs haszna: egyre több adóellenőr kell, de már nem jutnak nekik milliárdos ügyek, csak pitiáner "a fagyis nem valotta be az egy hónapig neki dolgozó gimnazista unokahuga után be 20e Ft adót-20e Ft adójóváírást ügyek", így az adóellenőrök a brutalitás növekedésével csak a kiadási oldalt növelik, még a saját bérüket sem termelik ki.
Szerintem két módon lehet segíteni a dolgon: az adóellenőrzés hatékonyságát az adórendszer egyszerűsítése érdemben javítaná, egyértelmű szabályok, kevés kivétel.
A másik, hogy a legnehezebben megfogható adóelkerülés az szja/munkabért terhelő járulékokon van, ezért ott érdemes csökkenteni a mértékét és ezzel együtt az adócsalás motiválációját. Aztán, hogy ezt miből lehet ellentételezni, ÁFA-emelésből , vagyonadóból vagy egyszerűen (és nagyszerűen) a szociális kiadásokban csúnyán rendetvágunk, arról nincs kialakult elképzelésem, de bármelyiket el tudom fogadni. (Az utóbbit kimondottan szükségesnek tartom.)

ekkerjoz 2008.04.16. 16:53:25

Morpho, a hagyatéki nem hat hónap, hanem két hét. Tudok egy esetről, hogy az illetékhivatal már a temetés előtt szemlézett (néhai apósom). Ez persze Szolnok megye.

FlybyWire 2008.04.16. 16:53:50

MIért nem lehet olyan szociális hálót csinálni, amelyikben akiről egyértelműen kiderül, hogy nem is AKAR/próbál dolgozni, az szépen éhen dögölhetne? Bárki jön ezzel a programmal, rá fogok szavazni.

Mária 2008.04.16. 16:53:53

Morpho: egymás mellé kellene tenni, melyik országokban egykulcsos az adó, melyik országokban nem egykulcsos.

Utána meg át kellene gondolni, hogy melyik csoportba szeretnénk tartozni...

Adóbehajtás ügyben sem lenne haszontalan megnézni, hogy hol, miért, mit, milyen módszerekkel csinálnak és hogy azok a módszerek mennyire sikeresek.

DE ebben az országban mindig, mindenki a spanyolviaszt akarja feltalálni... akkor is, ha mellékhatásként beledöglik...

RoFä 2008.04.16. 16:56:11

Mária,

Szélesartzú Gábor - ugyan nem a papa által - de azért privi nélkül nem annyira, nemdebár? ráprivizett a pénzre, és a pénznek bejött a srác, visszaprivizett, és aztán taliztak.

Ps: ezzel nem azt mondom, hogy nem ügyes üzletember. Az. (Mondjuk ez bizonyos fokú csibészséggel perdef együtt jár!)

A "saját ötlet + vállalkozás" témára jobb példa lehetne egy Rubik Ernő, talán Somody Imre, vagy mégesetleg a Fornettis fazonok (akiknek a termékétől egyébként broáááf.)

Tehát nem, nem tanultam semmit. De nem is felejtettem. Megyek iszom egy Bourbont.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.16. 16:56:11

Devil Inside 2008.04.16. 16:51:54:
"A brutális adóellenőrzésnek egy bizonyos szint felett egyszerűen nincs haszna: "

Nem, egyelore sokkal nagyobb a bevetel, mint a kiadas. A kar masmilyen. A magyar adorendszer kepmutato es arra epul, hogy csak a gazdasag egy szektoraban kell bevallani az adot, a tobbiek elcsalhatjak. Ha megprobalod betartatni a szabalyokat, tomegesen mennek tonkre alacsony jovedelmezosegu kisvallalkozasok, amelyeknek "uzleti terve" arra alapult, hogy a szuksegesnel joval kevesebb adot fizetnek. Es nem azert, mert gonoszak, hanem mert a torvenyes adot nem tudjak kigazdalkodni.

Ujabb ok, ami miatt doglott a gazdasag. A megoldas csak az adocsokkentes lehet.

Meg is mutattam a forrasat egy korai kommentben:
reakcio.blog.hu/2008/04/16/egykulcsos_adot_most#c1987756

vidéki suttyó 2008.04.16. 16:56:36

Aki eddig azért nem fizetett adót, mert mondjuk nem tudott, az majd a 10%-ot be fogja tudni fizetni? Nem hiú ábránd ez? Hiszen aki fizetni akarja az adóját rendesen, az fizeti most is, aki meg nem, az nem fogja a 10%-ot sem leperkálni. Vagy majd pont ettöl válik tisztességes vállalkozóvá?

RoFä 2008.04.16. 16:57:09

Mária,

még tovább morzsolgatva szavait, meglehet ám, hogy félreértettem. Ez esetben elnézést kérek. Ha nem, akkor is. :)

FlybyWire 2008.04.16. 16:58:48

Doomhammer,

Tökéletesen egyetértek. Az állam jelenleg a gazdaság ütőerén tehénkedik, elfojt minden növekedést a mindent elszipolyózó rendszerével.
Igenis létezik fehéredő gazdaság, és nem is kell hozzá feltétlenül 2-3 év. Egy 20% körüli egykulcsos adóval az ország nagy része úgy érezné magát, mint a fuldokló aki végül mégiscsak kijut a felszínre.

RoFä 2008.04.16. 17:00:11

Devil Inside

Ja, de ezt a szintet ma még kurvára nem értük el.

Vannak még problémák, pld. a rendőrségen is ismert szelektív kontroll (lányához siető Suzukist igen, streetracsingoló sötétített ablakú Audit nem), de ettől most tekintsünk el.

Igenis az volt, és még mindig az a helyzet, hogy viszonylag nehéz megbukni.

Amúgy nagyon korszerű adatbányászati (data mining) módszerek vannak arra, hogy az ellenőrzési kör kreatív szűkítésével növeljék a hit rate-et, és ha jól tudom, az Apeh kezdi alkalmazni ezeket. (A hozzá való hardver/szoftver/konzulensi pályázatokon meg sok közpénz vándolor magánzsebekbe. Így megy ez.)

FlybyWire 2008.04.16. 17:00:45

Vidéki suttyó: nem, nem hiú ábránd. A magyarországon ma adót csalók 90%-a kényszerből teszi. Ha a mostani pénzük 90%-át 100% LEGÁLISAN megkapnák egy alacsony adóval, teljesen biztos vagyok benne, hogy annyian állnának rá át, amitől már eleve pozitív irányba dőlne az egyenleg... mármint a nettó adóbevétel.

Mária 2008.04.16. 17:01:56

RoFä: a "saját ötlet + vállalkozás" kombó kivitelezhetetlenségének az okait fentebb olvashatod...

A Rubik kocka és a Plussz tabletta sikersztorija speciális feltételek mellett indult... a Fornetti meg csak egy franchise...

Nem tudsz olyan ötletet mondani, ami az elmúlt 5-10 évben egy garázsban indult és mára életerős kisvállalkozássá fejlődött...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.16. 17:01:57

vidéki suttyó 2008.04.16. 16:56:36:
"Aki eddig azért nem fizetett adót, mert mondjuk nem tudott, az majd a 10%-ot be fogja tudni fizetni?"

En ugy latom, az adot majdnem mindenki be akarja fizetni, mar csak azert is, mert az egyszerusiti az eletet. Az APEH-tol tobbet nem kell felni.

Ha azonban a vallalkozasa havi 300k-t termel meg neki (amivel az MSZP-SZDSZ szerint mar siman "modos"), akkor elgondolkodhat, hogy mondjuk csal es netto 260k-bol el (a 40k a csalas koltsege) vagy pedig rendes es 170k-bol el.

Mondd, te mit valasztanal? :-)

vidéki suttyó 2008.04.16. 17:02:01

Ficere, legyél benne biztos, nem bánom :)

vidéki suttyó 2008.04.16. 17:04:36

Tudjátok mit? Legyen igazatok. Az Èlet fogja úgyis eldönteni, hogy ad-e esélyt ennek a lusta, semmirekellö, inkorrekt, adócsaló országnak, vagy nem.

FlybyWire 2008.04.16. 17:06:08

vidéki suttyó: én totálisan legálisan bejelentve nagyjából annyit keresek, amiből már közepes szinvonalon meg lehet élni, de ha mondjuk ezzel a módszerrel csak a felét (tehát 100k nettó alatt) keresnék, hát bizisten én is csalnék, pedig utálok minden ilyet, egyszerűen rosszul alszom tőle. Ez van, az emberek KÉNYSZERBŐL csalnak, mert másképp nem ALKALMAZZÁK őket a kis cégek. Egyszerűen közepesnél kisebb cégek senkit nem jelentenek fullra be, mert tönkremennek bele. Ezt sikerült elérni ezzel a sok szorongatással. Nem véletlen, hogy az adócsökkentés az EGYETLEN kiút (de csak az egyik a sok teendő közül!!)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.16. 17:07:41

Ficere 2008.04.16. 16:58:48:
"Egy 20% körüli egykulcsos adóval az ország nagy része úgy érezné magát, mint a fuldokló aki végül mégiscsak kijut a felszínre."

Nem kell ehhez egykulcsos ado.
Eleg lenne abbahagyni azt a primko demagogiat, amit utoljara eppen az SZDSZ hasznalt fel, hogy a "modosakat" kell szipolyozni. Ismetlem: ezeknel az arcoknal a "modossag" hatara az atlagber masfelszeresenel, vagyis kabe 250-300k havi bruttonal kezdodik.

Kemenyen meg kell emelni a felso SZJA-kulcs hatarat, a bevetelkiesest pedig az "egyeb szocialis kiadasok" (1250 milliard!) lefaragasaval es ha ez nem eleg, az AFA enyhe megemelesevel kell eloteremteni. Az AFA oriasi bevetel, most nem nezem meg, de ugy emlekszem, az SZJA-bevetel ketszerese. 1% AFA-emeles oriasi bevetelnovekedes, siman ellensulyoz jelentos SZJA-csokkentest is.

vidéki suttyó 2008.04.16. 17:11:53

Ficere,

"kényszerböl csal"
Ez jó. Nagy Ö Anikót is a sors kényszerítette nagyobb csöcsökre.

Csak az nem csal, akinek nincs rá lehetösége.

Pá.

Devil Inside 2008.04.16. 17:12:31

Doom:
Nincs nagy vita köztünk, csakhogy minek nevezzük az egészet.

Azért nem hívom adócsökkentésnek, mert szerintem a kieső bevételek egy részét máshonnan biztos be kell szedni, csak jobban szétterítve az embereken. Azaz nem vagyok biztos benne, hogy az átlagos adóterhelés túlságosan csökkenne, de abban biztos vagyok, hogy a munkát terhelő elvonásokat csökkenteni kell...

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2008.04.16. 17:15:14

Az örökösödési adó elleni legfontosabb érv közel nem az, hogy a "gyászban ne adóztassunk". Sokkal inkább arról van szó, hogy például az adózott jövedelemből vásárolt/épített/vett ingatlant/egyebet duplán megadóztatják. Erre nincs semmiféle logikus magyarázat, ez szimplán többszörös adóztatás. Ebben a vonatkozásban pedig eléggé karcsú magyarázat, hogy az örökség az örökösök vagyonát növeli. Ja, és mellesleg általánosnak mondható, hogy az örökösödési illeték kifizetéséhez az örökösök eladják az ingatlant. Na és a bevétel után - ha nem tudja azt ingatlan vásárlására fordítani -, meglepő, de megintcsak adózni kell...
Általában nem az adózással van a gond, hanem azzal, hogy hányszor, hogyan és mennyit... Szerintem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.16. 17:19:08

Devil Inside 2008.04.16. 17:12:31:
"Azért nem hívom adócsökkentésnek, mert szerintem a kieső bevételek egy részét máshonnan biztos be kell szedni, csak jobban szétterítve az embereken."

Egyfelol igaz.
Masfelol en szivesen megneznem, mit pakolt Feri az "egyeb szocialis kiadasok" tetel ala.
1250 milliard.
Nem gyerek- vagy csaladtamogatas, nem lakastamogatas, nem oktatas, nem egeszsegugy. Akkor mi?

VVega · https://debugme.eu/ 2008.04.16. 17:20:08

"de én még azt is szorgalmaznám, hogy a választójogot is érdemes lenne valamilyen formában összekapcsolni az adófizetéssel." - ez elég ingoványos terep szerintem. Van erre példa valahol a világban?

morpho 2008.04.16. 17:22:39

ekkerjoz
Szerintem te az illetéki eljárásra gondoltál,amit az önkormányzat végez és nem a hagyatékira,amit a közjegyző.Egy Hagyatéki eljárás a lezárásig minimum hat hónap,de inkább kilenc.Januárban halt meg az anyám,most játszom éppen a hagyatéki játékot.Amíg nem megy le az egész,addíg nem tudom a lakását eladni,viszont fizetnem kell minden költséget.Havi 80 ezer körüli rezsivel számolva ez minimum fél milla.Hova számít az a 2,5%,amit az állam beszed?Sehova.

Ács Ferenc 2008.04.16. 17:23:40

Vvega: nem tudok arról, hogy lenne. Ugyanakkor olyan országról sem tudok Mo.-n kívül, ahol ilyen kevés ember tart el ilyen sokat, ilyen demográfiai kilátások, költségvetési struktúra, mérleg és államadósság mellett.

FlybyWire 2008.04.16. 17:25:59

vidéki suttyó: eddig azt hittem, értelmesen vitázól, de a végére csak egy demagóg pöcsségre futotta tőled. Hát jobb is, hogy pá :(

A55ho1e 2008.04.16. 17:26:15

Adjunk fél évet mindenkinek arra, hogy eladja ingó és ingatlan vagyonát, pénzét pedig EUR-ra váltsa.
Utána minden adónemet töröljünk el, valamint jelentsünk államcsődöt. Aztán kedjük tiszta lappal, ha 30e km2-n, akkor annyin.

gambolputty 2008.04.16. 17:26:31

fiúkák, a haláladó kifejezést az angolból vettük át, és már akkor létezett, amikor meg se fogantatok!

Devil Inside 2008.04.16. 17:29:12

vidéki suttyó:
Úgy tűnik, nem igazán látod át a mechanizmust: nemcsak azért csalnak a vállalkozók/vállalkozások, hogy 100e Ft-tal többet vigyenek haza, hanem egyszerűen azért, hogy ne csődöljenek be.

Ha a versenytárs csal, alacsonyabb árat tud adni, ezzel versenyelőnybe kerül. Az alacsonyabb árat fogja a piac elfogadni, mint reális ár (a rettenetesen becsületesen adózó multikkal az élen), innentől két megoldás van: vagy becsületesen szimplán feladja az ember és elkezd munkát keresni (addigis némi munkanélküli segélyt leakaszt), vagy ő is elkezd csalni, hogy hasonló árakat tudjon adni. Mert a költségek ugyanazok, az alkalmazotti bér adott szakképzettségnél hasonló, az alapanyag, a termelőeszközök is nagyjából ugyanazok - így az adócsalás az a pont, ahol spórolni lehet. (Persze, úgymond hatékonyabbá is lehetne tenni a céget, de mondjuk egy 1-10 fős cégnél ebben sincs olyan nagy mozgástér.)

RAMBO:
Nem Varga Misit kell figyelni, mert ő roppant "bársonyosan" fogalmaz (ennek a kormánynak pedig én sem mondanám el az ötleteimet, mert még ellopnák és elqrnák), Járait érdemesebb olvasni, ő is rendszeresen vacsorázik aZorbánnal...

FlybyWire 2008.04.16. 17:29:19

Gyengébbek és suttyók kedvéért:
Sosem mondtam, hogy mindenki kényszerből csal. Még a magyarországi kb. másfél millió adócsaló sem mind kényszerből teszi. De hogy legalább 60-70%-uk igen, azt meg merem kockáztatni. Ebből jó, ha 10% teszi "örömből", és nem azért, mert a munkáltatója rákényszeríti és/vagy éhenhalna másképp.
Ebből a másfél millióból lehetne pár százezret csinálni egy normális szja és egyéb elvonási szinttel. Erről meg vagyok győződve!

FlybyWire 2008.04.16. 17:30:39

Devil Inside: 17:29:12 - ott a pont, talán ezt már vidéki barátunk is megérti (mielőtt belémkötne valaki, semmi pejorativitás: született vidéki vagyok és most sem lakom Bp-en :) )

Devil Inside 2008.04.16. 17:34:56

A55ho1e:
"...ha 30e km2-n, akkor annyin."
Mire gondolsz, BAZ megye feltétel nélkül adja meg magát Szlovákiának? :-))

VVega · https://debugme.eu/ 2008.04.16. 17:41:08

Ács Feri: ebben van igazság, de ennek ellenére én nem nyúlnék a választójoghoz.

oTTo$$ 2008.04.16. 17:53:25

pont leszrom menny az szja...
amig 250K teljes berkoltsege 600k korul van addig
az a par % SZJA csokkente nem oszt nem szoroz.
pont azokat a terulteket terhekli a magas elvobnas haol maga a ber alacsony az egyeb koltseg->> a tudas alapu munkakat..

szanalmas... magas AFA kell ide!

A55ho1e 2008.04.16. 17:56:37

Igazából ezt az egész koncepciót még finomítanom kell :-) De az alapötletet fenntartom.

GIjoe 2008.04.16. 17:58:22

az orokosodesi ado a legnagyobb tetuseg a vilagon.
nem eleg , hogy meghal egy kozeli hozzatartozod, a tetu allam meg le is gombol egy rakas penzzel.
egyebkent meg nem csak, hogy igazsagtalan, de duplan kell egy azon dologert adozni.
mert teszem azt aki meghalt, az fizetett illeteket stb a lakas/hazert egyeb ingatlanert, illetve afa-t az ingosagokert.
ergo ezeket ujbol megadoztatni egyszeruen pofatlansag es felhaborito. ha eltorlik, az biztos, hogy MINDENT amit lenyultak tolem, es kozvetve attol akim meghalt. mert ugye nem eleg, hoyg egy eleten at dolgozik valaki, eler valamti az eletben, meghal es meg utanna is csak lehuzzak!!! mi koze van az allamnak valakinek a sajat privat vagyonahoz! nem ez a tetves kapitalizmus? ahol minden a vagyon szent serthetetlensegerol szol elvben? van erre egy mondas....bort iszik de vizet predikal....ez vonatkozik az egesz demokraciara meg a szolasszabadsagra is. mindig csak nehany embernek, erdekkornek szabad mindent a tobbi meg kussoljon es kapja be. az ilyen dolgok ellen kene tuntetni meg az ellen, hogy kulfodnek adtak a rezsinket, ok meg skrupulusok nelkul lerabolnak..

Sorokin 2008.04.16. 18:05:50

Felejtsük már el ezt az ÁFA emelést. Úgy megbillentetné a külkeregyensúlyt, mint a ... (nem jutott eszembe semmi)
Már így is fél Vas-megye a zoszrtákokhoz jár tejfölért.
A választójoggal való babrálás meg a tudatlan yuppiek szövege, akik azt hiszik, hogy a jövedelem és az ész párban járnak. Az értelmi venzus szintén marhaság, bár az nem ártnana, ha a bizottság minden elsőszavazót lecsekkolna, hogy ismeri-e a magyar alkotmányt. Néhány egyszerű kérdés: mi az államformánk? Ha erre nem tud válaszolni, akkor tényleg ne szavazzon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.16. 18:09:24

Sorokin 2008.04.16. 18:05:50:
"Már így is fél Vas-megye a zoszrtákokhoz jár tejfölért."

Nyilvan ha az AFA-t 20%-rol 22%-ra emelik, az tejfolfelvasarlo hullamot fog meginditani.

Google 2008.04.16. 18:10:44

Ez a cikk azért született, hogy egy kicsit hírverjen az MDF-nek. Nem baj.
De ha már, akkor miért nem a korrupció elleni harcot erőlteti az MDF?
Ott is nagyon sok pénz elfolyik, s ha nem így lenne, nem kellene állandóan azt kérdezni, hogy mit és miből! Több lenne, na.
És azt fújni, papagájkommandóként, hogy ilyen kevés ember tart el olyan sokat, hát ezzel a szöveggel a kormányzat bénaságát fejezik ki. Hat év alatt nem tudták visszacsalogatni az embereket a munkaerőpiacra, nem tudtak új munkahelyeket létrehozni, nem tudták érdekeltté tenni az embereket, hogy felvegyék a munkát. Ezért sem dicsérném meg őket.
Az egykulcsos adó pedig, hogy mondjam, kiszúrás azzal, aki a kis pénzének mondjuk, a húsz százalékát adja oda ezután és nagy jótett annak, aki a nagyobb jövedelméből adózik majd kevesebbet? Vagy nem?

RoFä 2008.04.16. 18:15:48

Mária · maria.blog.hu 2008.04.16. 17:01:56

Kisvállalkozást? Óh dehogynem. Nevek és címek a szerkesztőségben. Meg a családban.

antigonosz 2008.04.16. 18:16:30

Egyébként az MDF által felvetett egykulcsos adó ötlete önmagában nem butaság.
Egy kb. 20%-os SZJA-kulcs mellett jelentősen csökkenne az élőmunka adózása.
Természetesen ez együtt kellene, hogy járjon a legtöbb adókedvezmény eltörlésével.
Különösen a teljesen hibás felfogású, jövedelemeltitkolásra ösztönző adójóváírás kerülhetne megszüntetésre.

A családos kisjövedelmőek adóteher emelkedését viszont egy bevezetésre kerülő gyermekek utáni családi kedvezmény kompenzálhatná.
(A családi kedvezmény szociálpolitikaként történő kezelése az MSZP egyik hibája. Ugyanis ez nem szociális juttatás, hanem közteherviselés kérdése.)
Az egykulcsos SZJA mellett az élőmunka közterheit is csökkenteni kellene.

Az így kieső bevételeket egyrészt az ÁFA ideiglenes emelésével, másrészt egy ténylegesen bevezetendő ingatlanadó révén lehetne pótolni.
Ha ez az adó a kb.10-15 millió Ft-os határ fölött ingatlanrészt terhelné, ezzel a vagyonosokra lehetne visszahárítani az SZJA csökkenésükből eredő kieső állami bevételt, anélkül, hogy ez visszafogná a jövedelmeket és a beruházásokat.

A korábbi adóbevételekhez képest lehetőség van egyelőre kb. 300 milliárddal csökkenteni az új adórendszer révén az adóterheket.
Ez önmagában még nem sok, de szerkezetében már nem fogné vissza a növekedést. És az adókulcsok csökkenéséből eredő esetleges későbbi többletbevétel további csökkentések forrása lehetne.

RoFä 2008.04.16. 18:16:31

A Domestos-vhadművelettel kapcsolatos vitához:

index.hu/gazdasag/magyar/apeh080416/

daito 2008.04.16. 18:23:29

Mint gyakorló közgazdász... Hm. :-)

Srácok és lányok, alapvetően nem tök mindegy, hogy hányféle szja, áfa kulcs, sáv, akármi van? Természetesen fontos, hogy egyszerű, átlátható, kedvező legyen az adózási rendszer; de mint fentebb írta valaki, kapásból ötöt tudna abból ő is. Hát még mi. :-)

Tessék elolvasni (ha még eddig nem sikerült) néhány nemzetközi példát felsoroló, elemző, összehasonlító (adózási: közgazdasági és jogi) könyvet: mindenhol van jó ötlet és anomália is; ergo mindenhol van vesztes és nyerő. Szingapúrban, Svédországban, Albániában is.

Ismertek a magyar társadalom, gazdaság főbb mutatói, és itt nemcsak a GDP-t kéne mindig üvöltve emlegetni. [Érdekes módon a GNP per capita-t annyira nem emlegetik, peghát. (Azt már ne is említsük, amikor pl. a kínai közgazdászok közlik, hogy mégsem ennyi volt a tavalyi GDP, mert még találtak 5 %-ot. He?)]

Ez az egész olyan, mint amikor lerobban az autó az út szélén; és mindenki veszett módon üvölt, hogy ki kell cserélni a vezetékeket, meg az izzókat. És az ablaktörlő sem működik.
Az, hogy a lakosságon belül a papíron munkaképesek aránya kissé elkeserítő; az, hogy a munkaképeseken belül a dolgozók száma elkeserítő; az, hogy a dolgozókon belül a "nem igazán az állami szférában" dolgozók aránya elkeserítő: EZ NÁLUNK ALAP. Olyan, mintha az autónak csak 3 kereke volna és 2 működő hengere.

A dolgozók-vállalkozók ki vannak herélve. Mesélhetünk mindenféléről, az ingyenes oktatásban részesülgető jövő nemzedékeiről, a múltban minket eltartó, mostmár nyugdíjban óbégató előző generációkról; vagy azokról, akik egyszerűen b*sznak dolgozni.
Azért nonszensz egy picit, hogy a sz*rban lévő országban valahol megéri lábat lógázni. Tessék elmenni vidékre, ahol falvakban 90%-os munkanélküliség mellett nem találsz sem legálisan, sem feketén hadrafogható emberkét, vagy ahol EU-s pénzekre várnak, hogy csináljanak végre valamit.
Inkább megéri állami szférában elhelyezkedni, mert az biztos, nyugisabb és nagyon-nem-ritkán jobban is fizet. Tessék megnézni: nagy multi pénzintézetek, világcégek a fővárosban sokszor gyíkabb fizetést adnak, mint egy vidéki iskola vagy rendőrkapitányság.

Vagy beszéljünk az állami szférában azokról, akiknek még az iskolát is beszámítják a nyugdíjba. Van olyan rendőr ismerős, aki 7-8 év múlva, 37 évesen elmehet nyugdíjba. He? Visítanak, hogy kevés a rendőr; jabocs, de a legjobban képzett kommandósok 40 évesen mind nyugdíjasok. A legjobbak. Ennyire jólmegy.

Nonszensz, hogy az állam inkább támogatja-támogatta azt, hogy elmenj nyugdíjba, és mellette vállalkozz, esetleg fusizz; mint azt, hogy fiatalként munkához jussál, gyereket vállaljál.

Olyanba ne is menjünk bele, hogy milyen elvonási szint, milyen állami ellenszolgáltatási színvonal mellett az igazságos; és a svédeknél ez, a hollandoknál amaz.

Jelen pillanatban többek között sok a nyugdíjas; úgy, hogy az átlag nyugdíj 60-65 ezer forint; ami azért valahol nevetséges. Ellenben 10 éven belül a számuk 10-15%-kal növekedni fog; ergo, ha nem leszünk, mi dolgozók többen, nem leszünk hatékonyabbak, jobbak, akkor...

Ugyanis az adózás a rendszernek nem az eleje és nem a vége. Egyrészt a rendszer inkább körfolyamat, de ha nem is az, akkor is középen van. Ha a körülötte lévő többi alrendszer sz*r; és megalkotjuk a világ legjobb adózási rendszerét; akkor az ugyanúgy nyakig lesz a sz*rban.

Ettől függetlenül volna rajta némi simogatnivaló, a helyzet hirtelen megváltozásának ostoba várása nélkül.

zoli27 2008.04.16. 19:13:12

"az MSZP és a Fidesz alapvetően retteg a szociális kiadások elkerülhetetlen lefaragásától"

Ha kormányra kerülése esetén a Fidesz nem lép ki ebből a spirálból, akkor nyugodtan kijelenthetjük: a következő legalább 15 évben még jobban (ha nem végleg) leszakadunk Európától. Ha nincs egyetlen egy felelősen gondolkodó politikai párt sem az országban, akkor le a politkai elittel!

Szerintem az, hogy hol kell és lehet megnyirbálni az állami kiadásokat, nem annyira egyértelmű.

Ami a nyugdíjat és a szociális kiadásokat illeti (közüzemi díjak állami kompenzációja, 13. havi nyugdíj, családi pótlék, utazási és egyéb kedvezmények): szerintem meg kellene vizsgálni, hogy kik azok, akik valóban rászorulnak (ennek az elvégzéséhez komoly előkészületek lennének szükségesek; pénz, idő és energia). Ezt Gyurcsányék már elkezdték a gázárkompenzációval; ez egyike volt azon kevés intézkedéseiknek, ami dicsérhető.

Szerintem ha az ilyen állami juttatások tényleg csak a szociálisan rászorultaknak járnának (és ők szükség szerint akár többet is kaphatnának, mint most), ez valószínűleg többszáz-, akár ezermilliárddal is csökkentheti az állami kiadásokat (csak saját becslés). Ez már jelentős mozgásteret adna egy célzott adó- és járulékcsökkentéshez, ami - ha jól van végrehajtva - már beindíthatná a gazdasági növekedést, és máris több lenne az elosztható bevétel.

Járai is azt mondta, hogy nem feltétlenül kell azt a 2-3000 milliárdot közvetlenül az emberek zsebéből kivenni. Ha lenne gazdasági növekedés, és racionális szintre csökkenne az állami újraelosztás mértéke, már nem lenne szükség további súlyos sarcokra.

Ez csak egy eszmefuttatás volt a részemről. Biztos lehet vele vitatkozni.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.16. 19:53:20

mielőtt valaki vitatná az adóamnesztiát.
szerintem kell. azért kell, hogy utána lehessen brutális módon ellenőrizni.
mindent.

ne legyen lehetősége senkinek arra hivatkozni később, hogy az ekkor meg akkor volt, amikor még ő rossz fiú volt, meg találta a pénzt egy szatyorban, és egyébként is elévült.

mindenkinek meg lesz a lehetősége arra, hogy tisztázza magát.
ugyanakkor jó input lesz arra is, hogy hol kell kezdeni a söprögetést egy év múlva.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.16. 19:57:03

Devil,
a brutális adóellenőrzés akkor hatásos, ha egyszerű az adórendszer.
idehaza ma 38 féle adónem van. senki nem látja át.

az ellenőr, ha akar, tud találni valamit. innentől kezdve van a mérlegelés lehetősége, ésatöbbi ésatöbbi.

ami kell: faék egyszerűségű szabályok, 4 alapművelet és max egy zárójel segítségével meghatározható számok. és egyszerű ellenőrzés.

és nem évi 100mrd költségvetésű apeh.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.16. 20:02:59

Valami egyszerű adószabály kellene!

Mennyit keresett tavaly?....
Fizesse be!

Ács Ferenc 2008.04.16. 20:04:02

Google: tévedsz, ez a post nem az MDF érdekében íródott, hanem azért, hogy végre értelmes vitákról szóljon a közbeszéd, és egy kicsit ne a szokásos ostoba boksz menjen a pártrajongók között. Egyébként az MDF is része a rendszernek, az impotens politikai elitnek. Az egykulcsos adóval perse hogy jól jár, aki sokat akar és bír is dolgozni, de őket kell támogatni és nem az egyenlősdit játszani. Elég volt a szocializmusból már!

Ács Ferenc 2008.04.16. 20:09:22

denever: igen, elképesztően sok adónem van, teljesen áttekinthetetlen egyébként, nem beszélve az olyan abszurditásokról, mint pl. a szakképzési járulék, amit értelmetlenül, rég elavult rendszerekre szórnak el. Az adónemek egy részét tavaly össze akarták vonni, ami megbicsaklott a kamarák ellenállásán. Magyarországon minden nomrális ötletet megfúr egy kamara, vagy egy naplopók által vezetett szakszervezet, vagy egy miniszterelnök, vagy egy ellenzéki vezér, a sor tetszés szerint folytatható.

zoli27 2008.04.16. 20:12:22

Sztem azért, hogy a most minimálbéren lévők ne járjanak rosszabbul, fel lehetne bruttósítani a minimálbért - hogy az SZJA levonása után ugyannyi maradjon náluk, mint most.
Nem?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.16. 20:14:09

ez az adófizetés-szavazati jog összekötés teccik. Majd egyszer b@szogatom kicsit a demokratákat, és írok a cenzusról.
höhö.

zoli27 2008.04.16. 20:16:26

Ács Feri,
Szerintem a szakszervezeteket nem kellene szapulni. A mindenkori kormány felelőssége, hogy legyen annyira hiteles, hogy a munkavállalók elhiggyék neki, hogy az érdekükben hozza meg a különböző intézkedéseket.
Ne a szakszervezetek brutális fellépését marasztaljuk el akkor, amikor egy hiteltelen, hazug kormány Gyurcsány Ferenccel az élen akarja megreformálni az országot.

Ács Ferenc 2008.04.16. 20:19:45

Sem Gyurcsány, sem Gaskó.
És persze vannak, voltak tisztességes szakszervezeti vezetők is, ennyiben árnyalnám a dolgot.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.16. 20:21:09

Zoli,

a bruttósítás jelenleg érintené a járulékfizetés mértékét is, tehát óvatosan.

Ács Feri: az összevonás téma azért volt necces, mert elvileg az egyszerűség apeh oldalról nem kevés megtakarítást is jelentett volna. hogy-hogynem mégis 50mrd-vel nőttek volna az adóbevételek.

sajnos az van - ahogy te is írtad - hogy már csak emlék szintű rendszerek és elképzelések hajdan ideiglenes adói permanenssé váltak, és bár nem érintenek mindenkit, az összevonással mégis kivetődnének azokra is akikre régen nem vonatkoztak.

az apeh múltkor informálisan azt mondta, hogy neki nyűg a kis adók beszedése, és pl egy éves szinten 8mrd forintos adónemről lazán lemondanának.

egy évben a gazdasági szereplők kb 650mrd forintot fordítanak az adózás intézésére. ebben benne van az adminisztatív munka, nyomtatványok, stb. ehhez még hozzáugik kb 100mrd apeh működési költség... ezen érdemes elgondolkodni...

zoli27 2008.04.16. 20:21:46

"Sem Gyurcsány, sem Gaskó"

Nem értem, miért egy kategória Gyurcsány és Gaskó. Mi a baj Gaskóval?

zoli27 2008.04.16. 20:25:19

"a bruttósítás jelenleg érintené a járulékfizetés mértékét is, tehát óvatosan"

Ez nekem magas...
De talán működne a bruttósítás, mert akkor már nem lenne annyira érdeke a munkáltatónak minimálbéren bejelenteni minden munkavállalóját, így hosszútávon biztosan nőne az adóbevétel.
Gondolom én...

Ács Ferenc 2008.04.16. 20:25:57

Az, hogy egy arrogáns vérdemagóg, egy magyar Scargill-paródia, aki betegre kereste magát a hivatásos érdekvédelmen.

Jó, persze GYF meg tönkretette a gazdaságot az elődjével együtt, természetesen sokkal nagyobb a felelőssége, de hadd ne kedveljem már meg ettől Gaskót.

zoli27 2008.04.16. 20:30:02

Scargill nem tudom kicsoda... De szerintem Gaskó csak azt teszi, amit egy szakszervezeti vezetőnek tennie kell. Csak már annyira hozzászoktunk az MSZOSZ-féle "konstruktív" szakszervezetekhez, hogy szokatlan az, ha radikális egy szakszervezet.

De ettől még jogod van nem kedvelni Gaskót.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.16. 20:30:27

Zoli,
most az van, hogy X ft a minimálbér.

0% az szja, de terheli még ezer más, mint pl:
munkaadói járulék
munkavállalói járulék
eü hozzájárulás (munkavállalói és munkáltatói)
tb járulék
(szakképzési hozzájárulás?)

ezek közül van ami tételes, de a többinek pont X az alapja, ami a bruttó bér. E.g. ha X-et megnöveled annyival, amennyi az szja, akkor nőnek a százalékos járulékok is, tehát csökken a nettó fizu.

Ács Ferenc 2008.04.16. 20:34:15

zoli: Vagy mondok még egy emblematikus magyar szakszervezeti figurát: Vadász János.
De ha felülemelkedünk a mai közállapotokon, ha mondjuk egy működő országban élnénk, akkor sem kedvelném a szakszervezeteket, meg úgy általában semmilyen mozgalmárkodást sem. Arthur Scargill brit bányász-szakszervezeti vezér volt a nyolcvanas években, mára eltűnt a történelem süllyesztőjében. A brit gazdaság talpraállását próbálta megakadályozni, de Margaret Thatcher (és a britek józan esze) erősebb volt. No persze GYF nem Thatcher, tehát itt nincs párhuzam.

grupi 2008.04.16. 20:38:15

Börtönállam történelme során először úgy tűnik, a raboknak sikerült néhány fontos kérdésben érvényesíteniük akaratukat az igazgatóval szemben. A politikailag kevésbé tájékozottak kedvéért a börtönlakóknak feltett három kérdést alább közöljük, zárójelben az eredményekkel.

1. Egyet ért-e Ön azzal, hogy a börtönebéd zsömléjéhez járó standard parizercsík vastagságát 5mm-ről 8 mm-re növeljük? (IGEN/:41% NEM:8%)
2. Egyet ért-e Ön azzal, hogy a rabok rendszeres seggbekúrására használt hideg ólomból készült tomfát, rugalmasabb, latex alapú tomfákra cseréljük? (IGEN: 41% NEM: 8%)
3. Egyet ért-e Ön azzal, hogy a heti két órás, börtönudvaron tölthető időszak alatt többet süssön a nap? (IGEN: 42% NEM: 7%)

Gyurcsány Ferenc, a börtönigazgató az eredmények ismertetése után nyilatkozott: "Nos, szerintem beigazolódott, amit mindig is mondtam, miszerint a szavazás rosszat tesz a börtönnek, nem is igazán oda való.

A reformer megvilágosodott és ismét váltott. Az egykori Szu-ból induló vonat a vöröslő nap fénye alatt lassan haladt, miközben kifogyott belőle a szufla. Többször váltották a masinisztát, de csak nem akart menni a dolog. ekkor kitalálták a rendszer váltást, és új mozdonyt kreáltak, ami 4 napig el isindult valamely irányba, de aztán megakadt a mögöttes rakomány és a vezetés betegségei folytán. ekkor újraélesztették szergejt a régi vontatmánnyal, és új pályára állították. Kölcsönbe szereztek egy kis energiát és feltöltötték az öreget, és a homlokzati vörös ötágút kitoldották még egy ággal, majd átfestették az egészet. Új irányt vettek. Úttörő ingeiket munkászubbonyra cserélték, hogy az utasok lássák, van aki az élen dolgozik. Közben mikor mindenki a helyén volt és az utasok is elnyugodtak helyükön, akkor előkerültek a menedzser öltöny és a munksáokat képviselő masiniszták elprivatizálva a szerelvényt elüzlesítették, részben tözsdére vitték, más részben meg elkockázták az egészet.
Így a keletiből a nyugatiba már úgy ment át a szerelvény, hogy közben nem csak tulajdonváltás, de aszemlélet váltás is történt úgy, hogy a név maradt, csak a homlokzati jelkép, a csillag változott.
Most a drága és megfizethetetlen nafta kapcsán és bomladozó vezetés kapcsán kiatlálták az újabb irány és középutasra változva kelenföldi égtájba fordítják a szerelvényt.
A szerelvény már távirányítással és drága menedzsmenttel működik, de nem halad. Most ennek kapcsán megy az ötletelés, hogy a hitelezett nafta okán hogy inditsuk be azt, amire nincs már sem hitel, sem garancia, sem pénz.
Csökkentsük a gőzt, fogyasztszuk a bentűlők súlyát, egységesítsük és egy kaptafázzuk a díjakat? Adód,-na az alkalom, de sehol egy normális vezető, sem koncepció, és a vagonokból nem lehet kiszállni.
Mi a szart hablatyolnak akkor, ott elől, és miből csinálnak hírt, itt helyben?
Ugyan már! - ez körvasútnak sem jó és a szellemvasútnál is rémisztőbb.

grupi 2008.04.16. 20:44:25

Majd még finomítom a történetet, csak gyorsan felütöttem. Elnézést a hibákért és a szóismétlésekért. Legközelebb talán visszaolvasom, hátha érthetőbb leszek.

zoli27 2008.04.16. 20:51:01

denever 2008.04.16. 20:30:27
Ezt valahogy csak meg lehet oldani, nem?

Ács Feri,
Szerintem helye kell, hogy legyen a szakszervezeti "mozgalmárkodásnak" egy demokráciában, mert végülis a társadalomnak, a népnek kell eldöntenie, hogy mennyire fontos neki az állam gondoskodó szerepe.
Majd ha lesz egy hiteles kormányfő/kormány, aki megérteti a néppel, hogy miért kellenek a fájdalmas lépések, és a nép el is fogadja tőle, akkor maga a társadalom fogja szabályozni, hogy mikor elfogadható egy sztrájk.

Persze nem állítom, hogy nincs mit javítani a sztrájktörvényen (azt sem, hogy van) - de az biztos, hogy ártana a demokráciának, ha felülről korlátoznák a munkavállalok jogát a saját érdekeik megvédésére, arra hivatkozva, hogy az emberek nem tudják, mi a jó nekik, majd mi eldöntjük.

moonclown 2008.04.16. 20:56:55

Eh.
Röfa, te pont úgy fordítva ülsz a lovon mint a maszop.

Ma a dolgozo 100 ft 230-240 ftba kerul a cegnek.Es erre jon a ceg adoja, ktgei (eszkozok, autok telefon stb.)Vagyis kb mindnekinek a sajat netto berenek a 3 szorosat kell megtermelni.Szerinted ?

Kulcsmasolo Pista bacsi ki tudj atermelni?Aligha..

Marad a 80 ezres fizetes...

Egyszerre kell adot csokkenteni es szigouran ellenorizni.

Mellesleg nincs olyan ember az orszagban aki sose csalt volna adot.

Meg ha erre nem is gondolt akkor amikor.

Soroljam?Apad ad neked 100 ropit autora.Fizettel utana adot?

Hamburger a piacon?Kaptal szamlat?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.16. 22:05:36

zoli27 2008.04.16. 20:51:01
"Ezt valahogy csak meg lehet oldani, nem?"

pont ez az, hogy nem. legalább is anélkül nem, hogy ne csökkenjen a nettó bér. vagy hogy ne legyen eltérő járulékteher (százalékban nézve) a többi munkavállalóhoz viszonyítva.

a csehek szuperbruttósítása egyidejűleg új adó- és járulékkulcsokat is eredményezett.

nekünk nem kellene most még egy külön kategória a felbruttósított minimálbérre. kész röhej a duplaminimálbér járulékterhe is.

a mi adórendszerünk kivételekből áll.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.04.16. 22:54:14

Bocsánat, tudom hogy ez itt OFF.
Azonban szerintem a Rekciónak ma is kellett volna egy posztot írnia, a Holokauzst áldozatairak emléknapja miatt.
Addig is itt egy link, tőletek:
ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=497

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.16. 23:59:48

RoFä for president.
Szivem repes, amikor újra ilyen kommenteket olvasok a Reakción, mint ma (és nem csak RoFä-ét).
Hiányzott, na.
De amikor olyan szavakat ír le, mint data mining, akkor nekem az biza olyan érzés, mintha valaki benyúlna a mellkasomba, és összefacsarná a szivem két kézzel.

Az adóreformot két dolog akadályozza meg Magyarországon:
1. a feltételek (lásd még: data mining)
2. az akarat. ha ez meglenne, nem lenne több szavazatvásárlás.

A választójogot adózáshoz kötni azért nem túl bölcs dolog, mert akik egy hirtelen kormánydöntés következtében kerülnek ki az aktív keresők közül, azok szavazati jogukat elvesztve nem tudnak számukra kedvező program mellett kiállni utána, ami esetleg segítene nekik visszakerülni a keresők közé.

Az MDF-től hiányolom a vagyonadót.
A többiektől meg két dolgot:
1. a választhatóság. a vállalkozásoknál működik, hogy akkor most áfa, vagy eva. az egyszerű embernél miért nem lehet bevezetni, hogy egyéni VAGY családi? vagy bármi más.
2. minden javaslat abból indul ki, hogy a népek azok egytől egyig csalnak. mind. az összes. kivétel nélkül. miért nem lehetne igazi co-paymentet bevezetni? fogjuk, és hagyjuk az szja-t magasan, de minden mást (vagyonadó, anyámadó, járulékokon felüli díjak) azt lehessen levonni az szja-ból. ha nincs magas szja-d, azt mégis van teneked 3-4 házad, akkor biza sok vagyonadót fogsz fizetni. akinek meg se szja-ja, se vagyona, az meg ugyanúgy nem fog, mint eddig.

a nyilvántartásra meg ott a tb. nem kell ide még egy halom szám, max cégeknek. tb szám, azt csá, nyilván vagy tartva.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.04.17. 07:59:10

Én nem támogatom az ingatlanadókat, mert az igatlan értéke időben változik. Saját tapasztalat, hogy 20-ról felment 100 millióra, majd vissza 40-re.
Sajnos, egy-egy kerületrész, illetve ingatlantípus értéke változik a piaci széljárásnak megfelelően, nem beszélve a műszaki állapotról...
Erről naprakész adatbázist vezetni szinte képtelenség, ezért óvatosságra intek mindenkit a vagyoni típusú adókkal kapcsolatban.
Hasonlóképp, ha nekem részvényeim vannak, azok lehet, hogy jövőre csak gyújtosnak jók, de lehet, hogy gazdag ember leszek...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.17. 11:39:41

lord_valdez: az ingatlanadóra ott van a német példa. az ingatlan értéke önbevalló, elővételi opcióval az államnak a bevallot értéken :-)..
az állam tehát elfogadná, ha te azt mondod, hogy az ingatlan 10 forintot és, mert az állam nem feltételezi, hogy hazudsz - de ha igazat mondasz, akkor add el neki 10 forintért, amikor arra kerül a sor, vagy fizesd ki az adókülönbözetet visszamenőleg, kamatokkal.

Devil Inside 2008.04.17. 12:17:21

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=95581

A portfolio.hu-ról egy egyhetes cikk az egykulcsos és a családi adózás előnyeiről, hátrányairól, összeolvaszthatóságáról. (A végén levő konstrukció - egy kulcs gyerekek utáni kedvezménnyel kimondottan szimpatikus nekem.)

Felhívnám a figyelmet a következő érvre az egykulcsos mellett (Ács Feri utalt talán ilyesmire itt):
3. A kisebb progresszivitás a többletteljesítményt kevésbé adóztatja, így munkavállalásra, vállalkozásra ösztönözhet.

Nekem konzervatív-liberális kapitalistának, az érdem elvű igazságosság feltétlen hívének ez nagyon tetszene...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.04.17. 12:30:23

bs395
Ez nekem is tetszene. Ugyanis, pont az öröködési adónál kicsit túl értékelték. Akkor úgy voltam, hogy "tudod, mit, ha szerinted ennyit ér, akkor vedd is meg ennyiért..."

Devil Inside
Azt hiszem, ebben megegyezhetünk :)
Ja, és vegyük hozzá, a adómentes zóna eltörlését és minden eddig nullakulcsos jövedelem felbruttósítását ... Mondhatni álmaim adórendszere, ha élhetek ezzel a képzavarral :)

suski 2008.04.17. 14:12:29

doomhammer,

"Magyarorszagon leginkabb dolgozni nem akarnak a zemberek. Senki se. Se oreg, se fiatal, se cigany, se magyar. Senki. Tisztelet a kivetelnek. "
ez abszolút nem igaz, egy csomó embernek 2-3 állása is van, hogy a francba mondhatsz ilyet? Másrészt a minimálbér szinte csak ennivalóra elég, ami nem igazán ösztönöz arra, hogy dolgozzál, mert csak végtelen nyomor az életed ígyis-úgyis.
A probléma ott van, hogy bizonyos régiókban nincs munkahely és nincs semmi, csak vegetálás. Erre kapjuk az EU pénzt, de én nem látom, hogy vmi változna.
Az egykulcsos adóval nem értek egyet, mert aki többet keres, az fizessen többet is a kasszába. Viszont több sáv kéne és a járulékokat is csökkenteni kell. Segély csak akkor, ha a gyerek iskolába jár. Minimálbérnek jelentôsen el kell térni a segély összegétôl. Amúgy jelentôs adókedvezmények a gyerekeket nevelôknek. Nem készpénz! Áfát lehet emelni helyette, de nem a kajáét. Töményszeszt brutálisan megadóztatni (és még lehet ilyeneket találni). De mindezt csak úgy lehet, ha van mellette egy nagyon átgondolt gazdaságfejlesztési program Eu pénzbôl, hogy munkahely legyen, mert különben hiába minden. Részmunkaidô! A multikat, bankokat is sokkal jobban kellene adóztatni, semmiféle kedvezményt, pláne mentességet nem kaphatnak.

suski 2008.04.17. 14:14:12

családi pótlék akkor, ha iskolába jár, nem a segély.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.17. 16:35:47

Suski kedves,
aki többet keres, egy kulccsal is többet fizet. ilyen a matematika.

azontúl a sávos adózás kontraproduktív. nem éri meg sokat dolgozni, mert akkor mégtöbbet adózol. magyarul az erőn felül végzett munka (pl túlóra) kevesebbet ér.

nem beszélve arról, hogy a sávok között lehet lavírozni, ami ugyancsak adóelkerülést eredményez.

suski 2008.04.17. 17:52:08

tudom, hogy többet fizet, azért hülyének ne nézzél már, mert nem pontosan fogalmaztam, köszi.
De az a rendszer abszolút nem igazságos ilyen viszonyok között, amikor brutális különbségek vannak. Egy alacsony keresetûnek az a 20% sokkal nagyobb tétel, mint egy 500 ezret keresônek a 20%.

Ne is dolgozzon többet, amíg magas a munkanélküliség, hanem vegyenek fel több embert. Menjen haza és foglalkozzon a gyerekével.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.17. 18:38:34

Egyébként Hajdúnánás polgármestere volt annyira tökös, hogy kiállt az ötlet mellett, miszerint a munkaképes felnőttnek csak akkor járjon a rendszeres szociális segély, ha hetente legalább 8 órát közmunkával eltölt.

www.gyongyos.info/hirek/megyei-hirek/munkaert-cserebe-jarna-segely.html

Egyből ugrott is az OCÖ a dologra!

Suski: nem bírtam kihagyni. egyébiránt korábban már fejtegettem: 1 sáv + különadó. mondjuk évi 15M bruttó felett.
most egyébként sem az igazságosság a cél. a növekedés kell és az adózási morál javítása. utána lehet igazságoskodni.
Illetőleg a segély mint adójóváírás jelentkezzen.

sitcom 2008.04.17. 20:18:19

Annyira egyszerű lenne. Minél egyszerűbb, átláthatóbb és kevesebb az adó, annál többen hajlandók befizetni. Emlékszünk még, mi történt, amikor néhány éve volt az a bizonyos adó"reform"? Egy héten belül 6000 cég lett offshore. Jön a logikus kérdés: több lett állambácsi bevétele az adóemeléssel? Nem, sőt... És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha nem Magyarországról, hanem Magyarországra menekülnének a cégek adót fizetni.

suski 2008.04.17. 20:27:48

"a növekedés kell és az adózási morál javítása. utána lehet igazságoskodni."

ez igaz, ezt elfogadom, de hosszabb távon nem kéne erre berendezkedni.


De az nem fog mûködni, amirôl az mdf most turbékol, hogy csak úgy önmagában leviszik az adót, anélkül, hogy összehangolt kormányzás lenne az országban.

A segély közmunka ellenében is jó dolog, vmint zsozsó helyett egy részét kajajegyben - ha meg lehet oldani, hogy piára ne lehessen beváltani.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.17. 21:20:36

Suski,
az MDF adóprogramja most egy célt szolgál:

nehogy megfeledkezzenek az emberek arról, hogy ők mint párt léteznek.
rögtön fémjelezték is az egészet az mdf adóügyi trademark-kal:
vesszen a haláladó.

nem más ez, mint felkészülés az előrehozott választásokra
süti beállítások módosítása