Pártszavazzon velünk!
2008. március 22. írta: TuRuL_2k2

Pártszavazzon velünk!

 Foglalkozzunk egy kicsit az MSZP-vel is, nehogy az a vád érje a Reakciót, hogy csak a kisebbik koalíciós párt belügyeiben vájkál. A Népszabadság szerint  „a végeken még kitartanak Gyurcsány Ferenc mellett”. A pártelnök-miniszterelnöknek nincs alternatívája (nem ismerős a szöveg valahonnan?), az egyik elnökségi tag szerint „Lehet, hogy ritkul Gyurcsány körül a levegő, de rosszul értékeljük a helyzetét, ha azt gondoljuk, hogy személyének és politikájának van alternatívája. A mi oldalunkon legalábbis nincs. Lehet, hogy az elit hajlandó gondolkodni azon, hogy változtasson a pártelnök-miniszterelnök status quóján, de ő a pártbázison hamarabb váltja le az elitet, mint fordítva.”

 Március 29-én lesz az MSZP pártértekezlete, pár nappal előtte zárul a pártszavazás. A március 9-ei népszavazási kérdéseket azok populizmusa és hamis leegyszerűsítése miatt bíráló MSZP a következő 4 kérdésre vár választ tagjaitól:
1. A munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében?
2. Több jusson az iskoláknak, a több tudás, magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára?
3. Célzott programokkal segítsük, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek helyett munkájuk legyen az embereknek?
4. Ösztönözzük, hogy minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55392302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chicano 2008.03.22. 14:52:44

Ej, beh szép is lenne ha maradna Feri 2010-ig. Addigra úgy leamortizálná az egész ballib pártelitet hogy hogy a FIDESZ a legrosszabb esetben is kétharmaddal jutna a parlamentbe. Szerintem Orbán örül mikor két kolbásztöltés közben ilyeneket olvas.

"Horthy-fasiszta" 2008.03.22. 14:56:15

Titkon várom, hogy a kérdéseket olvasván néhány balliberális értelmiségi elkezdi verni az asztalt, hogy "ennél leegyszerűsítőbb, primitívebb, demagógabb, a lényegről egyébként sem szóló kérdéseket száműzni kéne egy ejurópai ország politikai napirendjéről".

dr.minorka 2008.03.22. 14:57:58

re: Chicano
Ez igaz, csak egy nagyon kínos következménye is lenne. Az országot is "leamortizálná".

Francois Pignon 2008.03.22. 15:02:41

Az is kérdés, akad-e egyáltalán valaki, aki ebben a helyzetben a helyébe ülne.
Mert a mostani szarból kevesen lennének képesek visszahozni a szocikat. Egy biztosnak tűnő veréshez meg kinek van kedve, akkor már gondolhatják, vigye el a Feri a balhét.

CrL 2008.03.22. 15:15:37

nyugodtan mellétűzhetik a kérdések mellé az egyedül nem megy dalszövegét is:

1. Mélyen tisztelt publikum, kéretik egy kis csend
Ki nem szökött meg eddig, most már maradjon is bent! Ülj közelebb a párodhoz, ez később fontos lesz, Hogy együtt tudjunk mulatni, a tudnivaló ez,
Csak ennyit kell, hogy megjegyezz:

R. Egyedül nem megy, egyedül nem megy,
Egyedül nem megy.

Google 2008.03.22. 15:33:42

Örök másodikok. Eszükbe jutott, na nem a golyó, mint Jimmynek, hanem a tagszavaztatás.
És egyetértenek majd, és ezt is letudták, és mehet tovább az egész ócska karaván.
Azt hittem (volt idő amikor még), hogy vannak közöttük értelmesebbek is mint Gyurcsány, de ha végiggondolom, Göndör, Kórozs, Wiener, Vojnik, Török, Mesterházy, Vadai, melyik is lenne az? Nem tudom, de jól egymásrataláltak. Hasonló a hasonlónak nem vájja ki a szemét, inkább örül neki...

Peter252 2008.03.22. 15:34:05

Az szinte biztos, hogy ő lesz 2010 ben is, most még jobban meg fogják erősíteni, leválthatatlan.
Tehát adott a szocik 2010-es miniszterelnökjelöltje.

Viszont nehogy abba a hibába essen a Fidesz, hogy vele szemben könnyű lesz megnyerni a választást és hátradőlhet. Nagyon sok idő még 2 év, ráadásul most egy populistább szakasz jön, osztogatások, Munka, Tudás, Tulajdon, népirészvényekkel...
Nehogy elbízza magát az ellenzék, a "lottóötös " dolog egyszer már nagyon fájóan visszaütött.
Szerintem nagyon nehéz lesz a 2010-es választás, örülnék , ha egy icipicivel győzne az ellenzék.
Gyurcsány már bizonyította, hogy sosem lehet leírni, mindig talpraesik, feláll.

Hozzáteszem, az EÜ népszavazás se lesz olyan könnyen vehető, most nyilván majd rendesen beláll Gyurcsány is a kampányba és azért ezen a vizitdíjas népszavazáson is sok szoci szavazó otthon maradt, van még tartalékuk.

dr.minorka 2008.03.22. 15:51:38

"van még tartalékuk."
Már nincs. Sem anyagilag, sem erkölcsileg. A pénzügyérek nyelvén: Gyurcsány nem asset, hanem liability.
A 2010-s választás azért lesz nehéz, mert a Fidesz vagy a racionális gyurcsányizmust választja, vagy egy életképes alternatívát, vagy egy életképtelent. Miközben a világgazdaság "szakad a fejünkre".

Chicano 2008.03.22. 16:00:50

Osztogatás? Miből? Éppen nem tudják kifdizetni az olimpiai csapanak igért felkészülési pénzt. Az olimpia évében. Szerintem a baj sokkal nagyobb annál mint ahogy azt a nagyérdemű gondolná. Egy nagy túróst vagyunk túl a nehezén, most jön még a feketeleves legjava.

Papa Doc 2008.03.22. 16:06:39

Peter252-vel értek egyet (félig). Szoros győzelem a legtöbb, amire a Fidesz számíthat. Ez is csak azért lehetséges számára, mert 2006-ban csak néhány százalékkal kapott ki, és tudni kell a baloldali szavazótáborról, hogy nagyon öreg, így a természetes halálozás miatt évente kb. 0,5% eltolódás mutatkozik a jobboldal irányába az össznépesség pártpreferenciájában. Ez segíti a Fideszt, az viszont hátráltatja, hogy a szavazás előtt 6-8 hónappal adócsökkentés, nyugdíjemelés és béremelés lesz, valamint terrorveszély és fasisztázás. De ellentétben 2006-tal, most legalább esélye van a Fidesznek. 2006-ban szerintem aki elfogulatlanul szemlélte a helyzetet, nem gondolhatta, hogy nem az MSZP nyer.
Ami az őszi népszavazást illeti, szerintem ott a kormányoldal nagyon rosszul áll. Először is, a márc. 9-i népszavazás megmutatta, hogy teljesen hatástalan a kormány propagandagépezete az egészségüggyel kapcsolatban. Másrészt, a több-biztosítós rendszer népszerűsége még a vizitdíjénál is alacsonyabb volt, amíg mérték. A jelenlegi forró közhangulatban (és ez megmarad, mert osztogatni csak néhány hónapig fognak tudni 2010-ben, tehát '08-ban még nem!) protest-szavazásra kell számítani, az újabb 80-90% nem lenne meglepő.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.22. 16:11:03

"Göndör, Kórozs, Wiener, Vojnik, Török, Mesterházy, Vadai" +Nyakó Eezek tenyésztik valahol? Mert ilyen csapatot a véletlen nem hozhat össze.

Kíváncsian várom Worluk posztját a kérdésekről.

Chicano 2008.03.22. 16:12:06

Uraim, ha marad a jelenlegi tendencia a gazdaságban akkor 2010-re nem osztogatás lesz hanem államcsőd. Talán már előbb.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.22. 16:18:03

má nem azér', de nem ezek a dolgai egy jól működő kormánynak?
most feltalálja Feri a meleg vizet?
eddig mit csináltak? netán kérvényt kell beadni a normális működéshez?

Papa Doc 2008.03.22. 16:18:34

Chicano: ezt nem tudom, mire alapozod. 2009-re az eladósodás pl. éppen megtorpan, az áht hiány 3-4% körül lesz. Vagyis elfogadható lesz a fiskális helyzet. Elég elvonni egy kicsit a minisztériumoktól, befagyasztani a ka.-i béreket, bezárni iskolákat, kórházakat, lelassítani fejlesztéseket, elvonni az egyetemektől, kutatóintézetektől, és találnak néhány száz milliárdot, amit a nyugdíjasokhoz lehet átirányítani. Ne feledjük el azt se, hogy ha pl. januárban adót csökkentenek, akkor júliusban már emelhetik is vissza. Hitelt is fel lehet venni. Nem ügy megoldani azt, amit felvázoltam.

Chicano 2008.03.22. 16:25:08

Persze, ha minden úgy alakul ahogyan tervezik. De már most sem alakul úgy és a nemzetközi kilátások nem javulnak 2009-ig. (Most módosított a kitünő Veres miniszter, és még csak március van.) Egyébként ha megcsinálják amit a listádon írsz az pont elég lesz hogy megint néhány százaléknyi szavazó berágjon rájuk. No meg azért tegyük fel hogy a fidesz is tanult valamit az elmult időszakban, csak nemlesznek akkora böszmék mint 2006-ban.

Chicano 2008.03.22. 16:26:31

Ja és a hitel: az kicsit megdrágult időközben, és egy darabig nem is fog ócsulni. (Sajnos.)

dr.minorka 2008.03.22. 16:29:55

". 2009-re az eladósodás pl. éppen megtorpan, az áht hiány 3-4% körül lesz. Vagyis elfogadható lesz a fiskális helyzet"
Tessék ezt olvasgatni tüzetesen:
Hungary Economy Watch
hungaryeconomywatch.blogspot.com/
meg tegyük hozzá az amerikai gazdaság helyzetét

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.22. 18:06:25


kedves dr.minorka,

Edward Hugh recessziót jósol 2008-ra, ami túlságosan pesszimistának tűnik. Épp azért amit Antal Dániel tett hozzá, a tradeable sector még mindig komolyan nő Magyarországon.

Simor András MNB elnök ma a Népszabadságban leírta milyen változásokat szeretne. Ezen változtatások végrehajtására Gyurcsány Ferenc kormánya már nem képes. A valódi kérdés az, hogy lehet-e olyan kormánya Magyarországnak amelyiknek mandátuma lesz a versenyképességet növelő változtatások végrehajtására. Akkor lehetne ilyen kormánya, ha előrehozott választásokat tartanának, és Orbánék előre megegyeznének a szocikkal, hogy bizonyos lépések ELLEN nem fognak kampányolni, baromságokat nem igérgetnek, stb stb. Ezeket a választásokat 2008 szeptemberében is meg lehetne tartani, nyilván a FIDESZ nyerne, de ennek valamiféle kiegyezés lenne az ára, ez az az irlandizáció ami Magyarország érdekeit a legjobban szolgálná. Mindkét fél visszavesz a populizmusból, a szocik kivülről támogatják a FIDESZ-t, és úgy teszünk mintha normális ország lennénk. A kérdés az, hogy hány reakcióolvasó támogatna egy ilyen utat. Szerintem meglepően kevesen.

Chicano 2008.03.22. 18:13:23

Miért gondolod? Ha az országnak jó, nekünk is jó. Szerintem itt nem a Reakció olvasókkal lenne a gond hanem a szocialista szavazókkal. El tudnád képzelni hogy lenyelnék hogy a pártjuk támogatja a "zorbánpártot"? Én nem.

Papa Doc 2008.03.22. 18:21:29

"Ezeket a választásokat 2008 szeptemberében is meg lehetne tartani, nyilván a FIDESZ nyerne, de ennek valamiféle kiegyezés lenne az ára ... Mindkét fél visszavesz a populizmusból, a szocik kivülről támogatják a FIDESZ-t"

Visszavenni a populizmusból, meg változtatásokat végrehajtani, ez oké, de a Fidesz győzelméhez miért is kell "kiegyezés", és mit jelent ez a "kiegyezés", továbbá miért is kellene a Fidesznek külső szoci támogatás???

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.22. 18:21:56


Szerintem megoldható. Nem lenne kedélyes tavaszi piknik, de megoldható. Szerintem Simor is valami ilyesmire célzott.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.22. 18:25:29

Jó Tunder, nekem is hasonló gondolatok játnak a fejemben egy ideje. Az ország érdeke fontosabb, mint a szocikkal történő majdani padlófelmosás 2010-ben. Még egy nagykoalíciót is elfogadnék, pl ha. Bod Péter Ákos lenne a min.elnök. De sajnos esélytelen a dolog.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.22. 18:29:22

Peter252:
Bizony, úgy 2 hónapja már meg is jött az első 2010-es választási fecske:
„2009-ben és 2010-ben a rászorulók hetvenöt-hetvenötezer forint értékű üdülési csekket kapnának.”
reakcio.blog.hu/2008/01/21/vigyazat_adocsokkentes

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.22. 18:32:11


A jobboldali Dzurinda nyert, megcsinálta a reformokat majd padlóba döngölte egy baloldali populista faszkalap. Ez Orbánnal is megtörténhet.
Egy reformkurzust, akár orbáni akár másé, egy populista környezetben szét lehet bombázni. Nincs ennek az országnak két éve arra, hogy legyen utána egy rettenetesen ocsmány választás, ami után majd kiderül, hogy azokat a bizonyos szeleteket megint nem bontották ki teljesen.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.22. 18:43:38

Jo Tunder:
Dzurinda esete ennél összetettebb: ő volt az első miniszterelnök a térségben, akinek sikerült újrázni. Csak a 3. ciklus nem jött össze neki...

CrL 2008.03.22. 18:54:05

Jo Tunder:

szerintem is egy előrehozott választás lenne az egyik legjobb megoldás, de ahogy már leirtam sajna erre minimális az esély. az mszp amig csak tud kitart a bukott miniszterelnöke mellett, és jelen pillanatban az ellenzék sem egy ilyen drasztikusabb utat szorgalmazna.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.22. 18:56:39

Megjósolom, mi lesz:

2010-ben kis többséggel nyer a FIDESZ, 4 év múlva az MSZP, aztán 4 év múlva a FIDESZ, aztán 4 év múlva az MSZP, aztán 4 év múlva az ÖRESZ (Öreg Demokrácia Szövetsége).... ha néhány helyen a sorrendet meg kell cserélni (vagy egy D betűt beiktatni az SZ után), a lényegen nem sokat változtat.

A választások mindegyikén megjelenik a Centrumpárt & Co. (vagy szinonímája), hogy elvigyen x százaléknyi szavazót.

Orcsány és Gyurbán pedig apokaliptikus küzdelmet folytat a világ végezetéig.

Közben megalakul a Magyar Kommunista Partizán Párt, a Magyar Roma Fórum, amely hátára veszi a liberálisokat, hogy ne tűnjenek el a habokban, valamint az évenként legalább két alkalommal békétlen fuck ya-s felvonulást tartó Nagykuruc Párt. Ezek kölcsönösen provokálják egymást, és mindenki mindenkitől keresztbe-kasul elhatárolódik, valamint el-nem-határolódik.

A köztársasági elnök (aki mondjuk Koncz Zsuzsa, majd Ákos lesz), mindig nagykoalíciót javasol és rendre int.

A liberálisok pedig amerikai lapokban tépik a szájukat, hogy Magyarországon nincs demokrácia.

Dehogyisnem! Más se lesz, mint a torkokon öt hordóval lenyomott demokrácia.

A gazdaságról ne kérdezzetek, mert az előreláthatatlanul zavaros. Egy biztos: Albánia előbb vezeti be az Euro-t, mint Mo.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.22. 18:57:29


annál drasztikusabb út, hogy effektíve mindenki faszságot beszél (like right now) nincs. soha olyan rossz nem volt a sajtónk Nyugaton mint ma. populista majmoknak tartanak bennünket.

CrL 2008.03.22. 19:15:38

jotunder: persze, naponta változik minden ez mindennél károsabb de mindjárt április van, egyik fél sem emlitette még ezt az opciót mostanában, helyette a köv. népszavazáson megy a huzavona. vicc.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.22. 19:51:11

"Papa Doc 2008.03.22. 16:18:34

befagyasztani a ka.-i béreket,"

Hol elsz te? Ma egy egyetemi docens netto 168 ezer HUF-ot tehet zsebre havonta, a ketgyermekes csalad letminimuma 176 ezer HUF/ho volt tavaly. A kozalkalmazotti berek mar ket eve fagyasztva vannak, tovabbi fagyasztast nem fog lenyelni itt senki buntetlenul, mert realertekben alamegyunk a Megyo osztogatasa elotti helyzetnek... Mikozben azert volt boven tobb, mint 10-15% gazdasagi novekedes az elmult 6-8 evben osszessegeben.

Ja, a kezdo kozepiskolas tanar meg brutto 141 ezret, ha jol emlekszem...

Papa Doc 2008.03.22. 20:17:59

Istvan: azt kellene mérlegelned, hogy pl. ha a docikkal kitol a kormány, azzal veszít-e szavazókat. Nem nagyon. A nyugdíjasok a bázis, őket kell védeni. Mindenki más előbb érezze a gazdasági helyzet nehézségét, mint a nyugdíjasok, ennek kell lennie egy MSZP-s kormány stratégiájának. Így megtarthatják a törzsszavazóikat. A legfontosabb, hogy EGY hozzájuk hűséges, jól körülhatárolható társadalmi csoportot keressenek, ilyen pedig van: a nyugdíjasok. A többieket pedig meg lehet nyerni egy utolsó pillanatra időzített osztogatással (pl. áfacsökkentés).

"tovabbi fagyasztast nem fog lenyelni itt senki buntetlenul"

Ezt hogy értsem? Nyilván nem fognak fellázadni, úgyhogy lényegtelen, mit nyelnek le és mit nem. Elsősorban nem az ő szavazataik számítanak, hanem a nyugdíjasokéi, és amúgy egy mondjuk 2010 januári béremelés a ka.-k száját is betömi.

Szerintem az ideális az lenne, ha Gyurcsány (és Kóka!) 2010-ig a helyén maradna, és teljesen szétvernék a pártjaikat. (Ezen a 2 éven nem fog múlni az ország jövője. Inkább 2 pocsék évet követő határozott reform, mint újabb X év konszenzusos, kompromisszumos kínlódás). Ettől kezdve Magyarországon a politikának több mozgástere lenne, mert nem kizárólag arról szólna, hogy "visszajönnek-e a szocik". Ilyen nagy mozgástér esetén a Fidesz képes lenne egy értelmes reformfolyamatot végigvinni. Ehhez azonban a mostani kormánypártok nagymértékű meggyengülésére lesz szükség.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.22. 20:23:47

"Lehet, hogy az elit hajlandó gondolkodni azon, hogy változtasson a pártelnök-miniszterelnök status quóján, de ő a pártbázison hamarabb váltja le az elitet, mint fordítva."

Felháborító inszinuáció.
Mi, az elitek szintén úgy gondoljuk, hogy Ferinek nincs alternatívája.
A reformok programja az egyetlen igazi program! Elég a Múltból, a Jövőt akarjuk!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.22. 20:25:34

Ne feledjük a keretet.
www.origo.hu/itthon/20080314-mszp-a-nepszavazas-utan-medgyessy-utolso-napjaira-emlekeztet-a-hangulat.html
"Egyetértesz-e azzal, hogy az *új magyar polgárosodás* támogatása érdekében:

A munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében? ..."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.22. 20:27:19

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.03.22. 18:57:29:
"annál drasztikusabb út, hogy effektíve mindenki faszságot beszél (like right now) nincs. soha olyan rossz nem volt a sajtónk Nyugaton mint ma."

Szerintem azért voltak korábbi mélypontok. A 2006 nyári majdnem-krach és a 2006 okt. 23.-i sajnálatos események óta talán valamit javult a megítélésünk.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.22. 20:29:30

Jo, most a docenst csak azert emlitettem pedakent, mert azt en erzem a boromon :)
Rohadt sok kozalkalmazott van, kezdve az ovonoktol a tanarokon at az orvosokig. Gyakorlatilag a J kategorias kezdo fizetesek is a beka segge alatt vannak, minden mas meg csak annal kevesebb.

Azt, hogy nem fogjak lenyelni, az alatt azt ertem, hogy minden heten tuntetesek lesznek, egyszer az ovonok, egyszer az apolok, stb. Szerintem utoljara ilyen tuntetesek a Horn-kotmany ideje alatt voltak, bele is bukott az akkori kormany. A 2002-es valasztasok legdemagogabb hirdetesei voltak az szdsz-es apolonos reklamok, bukott is az Orban-kormany. Ugyhogy a recept adva van.

Az idei evtol kezdve a kozalkalmazotti bereket minimum az inflacio szintjen emelni kell, kulonben onmagaban eleg lesz a 2010-es bukashoz.
Valami okorkodes mar folyik, megint elore kapjuk a 13-ik havit reszletekbe juniusig, utana meg meg a Nagy Reformer sem tudja, hogy mi a banat lesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.22. 20:31:39

Ja, a szavazatom!
IGEN, IGEN, IGEN, IGEN!!!!
Hajrá, Feri!

Apropó, munkahelyteremtés.
Kurvára vigyázni kell, nehogy a támogatási pénzből a burzsuj vállalkozó nehogy japán robotot vegyen!
www.youtube.com/watch?v=VzP0do_G85Q

Papa Doc 2008.03.22. 20:40:42

István: ha tényleg forró lesz a helyzet, akkor meg lehet ám oldani hitelfelvételből is az osztogatást, nem kell feltétlenül máshonnan elvonni. Tüntetésekbe nem lehet belebukni: attól, hogy egyesek tüntetnek, mások legfeljebb a tüntetőkre rágnak be. Az MSZP 1998-as meglepetésszerű vereségét én inkább a vízlépcsőügy hirtelen előkerülésének tudom be, ez okozott március körül jelentős hangulatváltozást (97/98 telén még biztos győztesnek tűnt a kormány). Ami a Fidesz 2002-es vereségét illeti, ott a fasisztaveszély, a köteles beszéd, 23M román stb. voltak a döntő tényezők.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.22. 21:02:14

Oh, vizlepcso lesz most is, csak ugy hivjak, hogy NKTH :)

banza 2008.03.22. 21:05:18

Én meg államcsődöt szeretnék. Az tiszta viszonyokat eredményezne, akkor nem kellene populista frázisokkal kampányolni, és legalább részben betartani atokat. akkor jöhetnének az igazi reformok, mert 4 év elteltével még mindíg komoly érv lenne, hogy "kedves állampolgár! Tényleg azokra kívánja bízni újra az országot akik 6-7 év alatt csődbevitték?"

hülyegyerek 2008.03.22. 22:05:09

Szerintem bárki fel tud tenni, olyan kérdéseket, amire egyértelműen igen a válaz.
De nem biztos, hogy a megvalósítással a kérdezőt kell megbízni.
Mert mit ér, ha tudjuk, hogy mit kellene csinálni, de mire megcsináljuk, valahogy sosem az lesz belőle mint amire igent mondtak.

Nagyon tisztességes lépés lenne, végre közölni a hitelezőkkel, hogy csődben vagyunk,
ahelyett hogy újabb kölcsönökkel fedezzük a hiteleknek (csupán a) kamatait.
Mi ez ha nem csőd ?
/Mert azt ne várjuk, hogy amíg rendesen fizetjük a kölcsönöket, ez nem fog még nagyobb étvágyat gerjeszteni hitelezői körökben.
Mi értelme van újabb hiteleket felvenni, ha a többség évről évre egyre rosszabul él és már újratermelni sem képes önmagát ?/
Közben meg "várjuk", hogy egy bazi nagy háború tisztára gyalulja az egyenlegeket és lehessen újra kedzeni a merülést.
Ennyit tud a pannon puma ?

Szerintem nem azt kellene nézni, hogy ki mit ígér,
hanem azt, hogy amikor leköszön, amit átvett, ahhoz képest mennyivel többet, jobbat tud átadni az elkövetkezőknek ez a kompetensség mértéke nálam, a többi csak PR.
/Kb. olyan ez, mint amikor az apa örökséget hagy a fiára, oszágos mértékben ez kétségbeejtő, nem ?/

tewton 2008.03.23. 07:37:36

Doom,
Maga egészen úgy beszél, mint a Mester!

Amúgy (off?) most beszéltem egy pesti sebészeten dolgozó harmincas barátommal. Megosztható tanulságok:

00) a magyar parlamenti elittől TÖRVÉNYBEN meg kellene vonni, hogy a polgárok által befizetett TB-ből külföldön kezeltessék magukat. Ez bevett gyakorlat a köreikben.

0) igen, van paraszolvencia. Emiatt a régi, nagy tudású orvosok nem adják át a tudást a fiataloknak (konkurrencia), másrészt az orvosok az alacsony fizetés miatt rá is vannak utalva a paraszolvenciára.

Kontextus:

1) ő maga borítékban kapja a nyugati állásajánlatokat
2) a nyugati ajánlatok effektíve 10-12x-es bért jelentenek nettó
3) finanszíroznák a család kiköltöztetését, nyelvtanfolyamot, óvodát a gyereknek.
4) barátom (orvos) most borítékolja, hogy 10 év múlva nem lesz magyarországon eü. szakdolgozó, ápolótól orvosig. Mennek ki nyugatra (kivéve aki már nem tud). Az egyetlen ok a kevés fizetés.
5) az egyetlen ok, ami miatt ő nem hagyja itt Mo-t, MINDEN anyagi érv ellenére, hogy pl. külföldön nem tudna kivel ultizni és Svédországban pl. nincs szalonka.

Egyénb tanulságok:
Az OEP tavaly is több milliárdos prémiumokat osztogatott szét a dolgozóinak.
A vizitdíj haszna kb. annyi volt a kórházában (kb. tisztán 1.000.000 forint!), hogy a WC-papír nem szerdán, hanem pénteken fogyott el. Orvosként egy centi fonalat nem láttak abból a pénzből, viszont a vizitdíj-automata rendszeresen elromlott (kiszállás, karbantartás, tinta, papír .... Kóka-közeli, mondta ő).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.23. 09:12:35

tewton 2008.03.23. 07:37:36:
"00) a magyar parlamenti elittől TÖRVÉNYBEN meg kellene vonni, hogy a polgárok által befizetett TB-ből külföldön kezeltessék magukat. Ez bevett gyakorlat a köreikben."

Normális helyeken a TB külföldön vesz kapacitást, ha otthon kevés van neki. Természetesen csak akkor, ha külföldön nem drágább és elfogadható minőségű. Ugyanezt megtehetné a magyar TB is mondjuk Szlovákiában, Ukrajnában vagy Szerbiában. Lehet, hogy nem lenne annyira népszerű a parlamenti elit körében.

"1) ő maga borítékban kapja a nyugati állásajánlatokat"

Ezzel mindenki így van, nem csak az orvosok. Mennek is a nyugaton piacképes tudású emberek elfele szépen.

Feri kissé elkúrta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.23. 09:16:48

"5) az egyetlen ok, ami miatt ő nem hagyja itt Mo-t, MINDEN anyagi érv ellenére, hogy pl. külföldön nem tudna kivel ultizni és Svédországban pl. nincs szalonka."

Idősebbek nehezen mozdulnak. Van ez a cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/mgyr080321/
Ez 35 évre teszi az elköltözés határát.
Bár igaz az, hogy a fiatalok könnyebben mennek, azért találkozom én jócskán a 40-es korosztályból is külföldi munkavállalóval. Utoljára egy kalandvágyó áccsal.

Chicano 2008.03.23. 09:20:19

"Én meg államcsődöt szeretnék."
Félve írom, de én is. Nekünk Mohács kell. Egy teljes összeomlás tudná csak észretéríteni a sok konzumidiótát. Hátha ez magával rántaná a teljes politikai "elitet" is. Tiszta lappal lehetne belekezdeni valami újba.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.23. 09:33:22

Chicano 2008.03.23. 09:20:19:
"Félve írom, de én is. Nekünk Mohács kell."

Azt remélem, tudjátok mivel jár?
news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/1720265.stm
Zavargások, sorbaállás élelmiszerjegyekért, elveszett bankbetétek, papírfecnivé váló forint. Nincs több török riviéra és shopping city süd, csak a párnába rejtett dollár marad. Azért is lisztet kell venni.

Ti nem tudjátok, miről beszéltek. Feri se tudta, mit kockáztatott bátran az egész ország nevében. De hát meg kellett tennie, a fasizmus sötét árnya fenyegette az országot.

Chicano 2008.03.23. 10:01:24

Lehet hogy nem látom át hogy ez mivel jár, de azt látom hogy most mi van. Hajlandó volnék bevállalni néhány hónapnyi nyomorgást hogy utána, ha nekem már nem is, legalább a gyerekemnek legyen itt valami jövője. Ha ezt az ára akkor jöjjön a kenyérjegy meg a zavargások. Kibírták a nagyszüleink is. Kibírnánk mi is.

Chicano 2008.03.23. 10:08:20

Doorhammer, még valami a videóról: sok évet éltem latinamerikában. Tudom hogy mennek ott a dolgok. Rettenetes látni hogy mi is afelé haladunk, mégpedig egy gyorsuló pályán. Hátborzongató a tudat hogy hiába jöttünk onnan el, most itt is az várható ami miatt jönnünk kellett. De ez (még) nem latinamerika. Hogy miért nem az hosszú lenne, egy üveg bor mellett el tudnám mesélni de nem itt és most. A lényeg hogy azt gondolom egy gyors összeomlás után még talpra tudnánk állni mert megvan hozzá a emberi erőforrásunk és infrastruktúránk. Egy lassú hosszan tartó lejtmenet végéről (Argentína!) viszont nincs visszaút, ott már hiába jön az összeomlás, ott már az alapok is el erodálódtak. Ott már nincs mire újat építeni. Tehát ha dőlés lesz akkor dőljön most, legyünk túl rajta minnél előbb.

grupi 2008.03.23. 10:10:51

A Turul által sorolt 4 pontban foglaltakat már a Fidesz kormány a zászlajára tűzte.
Aztán az összes vérkomcsi lehúrogta, és taps közepette alanyi segélyre állította a munkakerülőket.
Az iskolai oktatást leamortizálta, a pénz és megélhetést, vagyis életünket elherdálta.
Amikor a Fidesz már ilyenekben, meg a hazai pálya előnyeiben gondolkodott, akkor sorra le- és beugatták, hogy mit akarnak ezek?

Most meg azt hiszik, egyesek, hogy a baloldal a reformer, vagy csak megtalálta az elveszett spanyol viaszt?

Papa Doc 2008.03.23. 10:34:28

A Doomhammer által belinkelt cikkben:
"Argentine President Fernando de la Rua blamed the riots on "enemies of the republic" and called for political co-operation to tackle the crisis"

Ó, a köztársaság ellenségei...

Mellesleg úgy tudom, 2003 óta Argentínában elég komoly fellendülés bontakozott ki. Nincs olyan helyzet, ahonnan nincs visszaút, és bizony előfordul, hogy egy válság vezeti be a megújulást (persze válság nélkül jobb lenne).

Chicano 2008.03.23. 10:40:52

Argentínával az a baj hogy a 30-as évek óta megy ez a hullámvasutazás. Kis fellendülés után jön az osztogatás, utána az összeomlás, utána kezdődik a ciklus előről. Argentína a populizmus állatorvosi lova lehetne. (Képzavar rulez.)

banza 2008.03.23. 12:14:02

Nem vagyok valami nagy makroközgazdász, de államcsőd és államcsőd közt azért lehet némi különbség. Fel lehet állni az utolsó órában is, meg az utolsó utániban is. Csak a gazdasági társaágok esetéből tudok kiindulni, ahol be lehet úgy is borítani egy céget, hogy az menthetetlen, meg úgy is hogy a hitelezői választmány reorganizálja a céget. A Hitelezőinknek nem az az érdeke, hogy hagyják összedőlni a gazdaságot, hiszen egy ország eszközeit nem lehet részenként eladva nullán kiszálni a buliból. Persze a példa sántít számtalan helyen, és remélem meg is mondjátok hol. Minden nap kell valamit tanulnom, hát legyen ma ez.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.23. 12:57:41


Magyarországot egyáltalán nem fenyegeti államcsőd, Argentínában a válságos években brutálisan szűkült a GDP, nálunk legfeljebb a GDP növekedése csökkent, de a tradeable sector pl. még most is komolyan nő. Magyarországot az fenyegeti, hogy nem képes kihasználni a növekedési potenciálját. Argentínába ma kb. fele annyi működőtőke megy mint hozzánk, noha Argentína
négyszer akkor mint Magyarország. Argentína adósságának struktúrája más mint a miénk (a GDP arányos adósságuk messze a maastrichti kritérium alatt van, amúgy nem sokkal alacsonyabb a per capita GDP-jük mint a magyar, és egyáltalán nincs deficitjük), és egészen mások a társadalmi viszonyok. Magyarországon a szociális ellátás GDP arányosan megdöbbentően magas színvonalú. Az is jellemző, hogy amikor az EU a nagy kutatási grantokat osztotta az év elején, Magyarország többet kapott mint az összes újonnan csatlakozó ország együttvéve. A balti államok, Szlovákia és Románia valamennyi pályázatát első körben dobták ki, miközben akkor tizenhat magyar maradt bent. Mi más pályán játszunk mint a magas GDP növekedést mutató környező országok. Magyarország egészen különös keveréke a Nyugatnak és a Balkánnak, mintha egyszerre több ország lennénk. A két ún.oldal legkedvesebb játéka az, hogy magukat azonosítják a nyugati résszel és a másikat a balkáni résszel. Holott éppen a közös játszadozásuk a balkániasságunk egyik legszembetűnőbb jele.

Apfelbaum Ogmánd 2008.03.23. 14:59:57

A legkomolyabban gondolom:

Gyurcsány - minél tovább marad a hatalom csúcsán, annál inkább - a SAJÁT FIZIKAI LÉTÉT VESZÉLYEZTETI!

Elég 1 azaz -EGY- nagyon elkeseredett ember, hogy a Félnótás, mániás seggfej lényeges morfológiai átalakuláson menjen át - a poklokra!

Papa Doc 2008.03.23. 15:33:05

avocado: abban a pillanatban születne egy mártír, meg egy mítosz, amely talán évtizedekig (károsan) hatna a hazai politikára. Katasztrófa lenne.

táltos 2008.03.23. 16:35:19

Feltételezem, hogy az első három kérdésre a válasz eleve benne van a kormányprogramban. Ha nem az nagyon nagy baj!
A negyedik kérdést pedig 1988-ban kellett volna feltennie gyf-nek, mielőtt az elődpártja elfogadta a Parlamentben a spontán-privatizációt lehetővé tevő törvényt.

tewton 2008.03.23. 16:48:55

Papa Doc,
"avocado: abban a pillanatban születne egy mártír"
ízlelgetem a gondolatot.

huh, az rettenetes volna. Egy második baloldali "mártír" miniszterelnök. Imre és Feri a panteoban. Feri, aki jót akart, aki talán a legprogresszívebb baloldali vezető volt ... emléke örökké él, mutatja az utat, jelöli az irányt. Inkább ne.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.23. 17:09:40

Ha 300 forintért népszavazést tartani "pitiáner" és "demagóg" , akker a pátszvazaás mi a fene ?!

95% -os IGEN eredmény fog születni, ekkora porhintést rég láttam ..

EZZEL éreztetik a mezi szoci-taggal, hogy Ő is valaki? Hogy számít a véleménye?

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.03.23. 18:10:20

Jo Tunder!

"Magyarországot egyáltalán nem fenyegeti államcsőd, Argentínában a válságos években brutálisan szűkült a GDP, nálunk legfeljebb a GDP növekedése csökkent, de a tradeable sector pl. még most is komolyan nő. "

Sosem értettem az ilyen dumákat. Milyen GDP növekedésről beszélsz, nincs is hazai ipar! A magyar export 85%-a külföldi befektetésű üzemekből származik. Ha szar lesz itt a helyzet, odébbállnak (OK, csak aki tud, de az is jelentős lehet). Akkor meg mit csinálsz a maradékkal? Teljesen ki van szolgálatatva a magyar gazdaság.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.23. 18:58:00

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.03.23. 12:57:41:
"Magyarországot egyáltalán nem fenyegeti államcsőd,"

Igazad van, Simor András jegybankelnök beszélt össze-vissza.

www.hirado.hu/nyomtatas.php?id=227637
"Simor András kiemelte: az, hogy a 2001-2006 közötti időszak nagyarányú államháztartási hiánya nem vezetett olyan pénzügyi válsághoz, mint amilyen Brazíliát, Argentínát vagy Törökországot sújtotta, elsősorban két okra vezethető vissza. Egyrészt arra, hogy az ország 2004-ben már belépett az Európai Unióba, illetve arra hogy "gusztustalanul nagy szerencsénk" volt."

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.23. 19:35:24

Jo Tunder,

a tradeble sector nagymertekben hitelekbol novekszik. amit rovid idon belul nagyon meg fogunk szivni, illetve a sok barom fogja megszivni, aki 20-30%-os kamatra vasarol be karacsonyra, szervez kerti partit, stb.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.23. 21:48:03


Doomhammer,

Simor András azt mondta, hogy nem fenyeget államcsőd, ( annak ellenére egyébként, hogy a magyar államadósság GDP arányosan nagyobb mint az argentin). Azért mert EU tagok vagyunk, azért mert szerkezetileg kedvezőbb az adósságunk. A gusztustalan nagy szerencse a nemzetközi pénzügyi környezetre vonatkozik. Ha mondjuk három évvel korábban indul el a subprime balhé Amerikában, akkor esetleg más lett volna a helyzet. Azzal mondjuk senki sem vádolta Gyurcsányékat, hogy olyan túlzottan felelős költségvetési politikát folytattak ami már-már idegen a magyar nép kedélyes alkatától.

Istvan,

A helyzet az, hogy a magyar exportot olyan cégek erősítik mint a Nokia és az Audi. Róluk beszéltem.

Pallós Levente,

Azt hiszed, hogyha valaki azt mondja, hogy nem fenyeget az államcsőd akkor védi Gyurcsányt. Könyörgöm mi köze van az Audi, a Suzuki és a Nokia eredményeinek Gyurcsányhoz ? Azt állítom, hogy Simor nem az államcsődtől tart, hanem attól, hogy alacsony lesz a növekedés (vagy mondjuk nem is nagyon lesz). És ? Akkor az tényleg sokkal jobb ? Ha jól értem két választás van, az egyik az amoba.hu féle feritartskiveledvagyunkareformokutján vagy az államcsődleszmertlopjákatökfőzeléketalibsik. Huhh...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.23. 22:05:00

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.03.23. 21:48:03:
"Simor András azt mondta, hogy nem fenyeget államcsőd, ( annak ellenére egyébként, hogy a magyar államadósság GDP arányosan nagyobb mint az argentin). Azért mert EU tagok vagyunk, azért mert szerkezetileg kedvezőbb az adósságunk. A gusztustalan nagy szerencse a nemzetközi pénzügyi környezetre vonatkozik."

Kösz, ha igénytelen szófacsarást akarok hallani, akkor ki tudok rándulni néhány, erre a célra szolgáló fórumra.

2006 nyaráról beszélünk.

Itt van neked egy idézetgyűjtemény.
www.hetivalasz.hu/cikk/0709/16692

A jelenlegi kilátásokról pedig olvasd el a S&P leminősítést indokló jelentését, ami GDP 1%-át is kitevő osztogató elképzeléseket valamint a hiány finanszírozásának magasabb költségeit és a hiánycél emiatti elbukását emeli ki a leminősítés fő indokaként.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.23. 22:35:13

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.03.23. 22:14:57:
"jójézus :)"

Bizony, feltámadott.
Bár ezt én nem tartom viccesnek.

Google 2008.03.24. 12:21:41

"Mi köze van az Audinak, Suzukinak, Nokiának Gyurcsányhoz?"
Jó Tündér, csodálkoznál, ha elég sok (köze) lenne?

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.24. 13:09:13

Jo Tunder,

ne haragudj, nem ertelek. Jo eselye van egy vilaggazdasagi recesszionak. A belso fogyasztas evek ota hitelbol no, az exportnovekedesunk, ha az eurozonaba is beut a recesszio, a padlo alatt lesz. A belso novekedesunk gyakorlatilag tavaly megallt, lasd a szolgaltatoipar tavalyi gyaszos novekedeset, tette ezt ugy, hogy kozben a lakossagi eladosodas meg rettenetesen nott. Hol lesz innen kitores? Szertinted nehany nagy multi el tudja vinni a teljes gazdasagi novekedest? En azert ketlenem...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.24. 14:08:57


Én még ilyet nem láttam. István, Simor András írt egy hosszabb esszét arról, hogy NEM látja a gazdasági növekedés esélyeit hosszútávon, hogy komoly változtatásokra lenne szükség a magasabb növekedéshez. Ha én ezt egyetértőleg idézem, akkor hol írhattam azt amit írsz ?

Az államcsőd (fizetésképtelenség) van odébb. A stagfláció az nem. Edward Hugh azt jósolja, hogy két egymás utáni quarterban lesz negative growth 2008-ban és Antal Dániel szerint ez túlságosan pesszimista jóslat. Ennyi. Azt pl. nem is tudom, hogyan könyvelik el az EU-ból beáramló évi hat-hétszázmilliárd forintot. Elvileg az ki kellene vonni az aktuális GDP-ből, legalábbis a Samuelson szerint így működne a dolog.

Arról én nem fogok kiselőadást tartani, hogy lesz-e világgazdasági recesszió vagy sem, ugyanis én nem vagyok közgazdász, de ha közgazdász volnék sem biztos, hogy megtenném. A gazdasági növekedés lelassulásáról írnak többen, de pl. az, hogy a subprime válság feltétlenül szivás-e egy emerging market számára az nem világos, van aki az ellenkezőjére céloz. Ez messze az én kompetenciám felett van.

Azt gondolom, hogy Simor valós kérdést tesz fel, és MNB elnökként megérdemelné azt, hogy komolyan vegyék. Szerintem elképesztő a közbeszéd színvonala, az Erős Magyarország halandzsától egészen a Kérdezzük meg a taktaharkányi szoci alapszervet a konvergenciaprogramig az Államrosszgazdamertcsakéskülönbenismivagyunkaszürkeállományig bezárólag. Erre szoktak itt cicatücskök azzal támadni, hogy én egyenlőségjelet teszek a Nemzetértcselekvőhősésigazmagyarok illetve a vérfarkasballiberávéhások között, illetve más helyeken más fiúklányok szerint egyenlőségjelet teszek az Alternatívanélkülieurópaivezető és a fasizmusbahajlócsürhiánusorbániták között. Csak megtehetem, hogy leszarom. És tényleg.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.24. 14:48:32

Kedves Jo Tunder,

valoban ezt igy explicite nem mondtam ki, hogy en sose allitottam azt, hogy allamcsod fenyeget. En csak a novekedes miatti aggalyaimat irtam le, amire Te azt valaszoltad:

" Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.03.23. 21:48:03

Istvan,

A helyzet az, hogy a magyar exportot olyan cégek erősítik mint a Nokia és az Audi. Róluk beszéltem."

Mire en megint kifejtettem (bar explicite nem mondtam ki, hogy soha nem allitottam azt, hogy allamcsod fenyeget, hanem csak a magyar GDP novekedesenek az utemet latom rettenetesen katasztrofalisnak), hogy a jelen korulmenyek kozott a gazdasagi novekedesunk katasztrofalis lesz.

Orulok, hogy ebben (ugy tunik) egyetertunk.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.03.24. 20:24:29

Jo Tunder!

"Azt hiszed, hogyha valaki azt mondja, hogy nem fenyeget az államcsőd akkor védi Gyurcsányt."

??? Le sem írtam Gyurcsány nevét, nem is utaltam rá. Teljes általánosságban írtam a nemzetgazdasági helyzetről: szerinted nem lesz csőd, mert a GDP nem csökken, csak a növekedés esik. Szerintem kitörtölhetjük a GDP-vel, a külföldi befektetők döntő súlya miatt nincs a saját kezünkben a sorsunk.

u.i. a nevem Pallos, nem Pallós.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.03.24. 21:53:34


kedves Pallos Levente, Írország GDP-jét külföldi tulajdonú cégek termelik, van akit idegesít van akit nem. sokkal de sokkal nagyobb probléma, hogy nem látszik, mit kínálhatunk a külföldi befektetőknek. azt gondolom, hogy még van valami kis fórunk, de ez leginkább egy érzés.

CrL 2008.03.25. 10:59:35

"Békesi László volt pénzügyminiszter szerint bukott miniszterelnöknek tekintik Gyurcsány Ferencet azok a gazdasági szakemberek, akik segíthetnének neki."

inforadio.hu/hir/belfold/hir-189231

a gazdasági szakember nem szoktat előre gondolkozni?

CrL 2008.03.25. 11:00:26

gyorsjav: a gazdasági szakemberek nem szoktak előre gondolkozni?
süti beállítások módosítása