Pristina főváros
2008. február 18. írta: sHelf

Pristina főváros

 Alattunk pár száz kilométerrel tegnap született egy új állam. Szerbia rögtön embargóval sújtotta, míg a franciák, az olaszok, és a britek már elismerték. Állítólag nem teremt precedenst, mégis mindenki annak tarja. Kérdés: mi lesz a székelyekkel? Baszkok, katalánok, valaki? Úgyis meg fogják próbálni.

Az új Koszovó meg látszólag számít is az EU támogatására. Szimbolikában mindenképpen a közösség kedvében akarnak járni (jó, tudom, ez primér magyarázat az imént elfogadott nemzeti jelképeikre, de most nem?). Nyugatra húznak, és nagyon jól is teszik, ott a jövő kedves barátaim. Saját pénzük még nincs, de azért az euróval meg lehet lenni.

Nektek mi a véleményetek? Eddig is kalkuláltunk már, de most itt van, megfogható, vadiúj állam nőtt oda a balkáni térkép közepére. Változtat?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr91344585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.02.18. 19:58:02

És ki elsőzött? Nagy csapás a Kis-Antantnak.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 20:07:27

Azért az oláh-tót tengely nekünk még bőven elég.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.18. 20:08:28

béna a zászlójuk, olyan, mint egy óceániai szigetállamé. Miért nem egy félfejű albán sas került rá? :)

Komolyan:

ez is precedens, de még nem az igazi: ez inkább a jugoszláv szörnyállam utolsó utáni szétdarabolódása.

Az igazi precedens majd akkor jön, amikor az északi, szerbek lakta csücsköt levágva megváltoztatják a határvonalat!

Az a kérdés, hogy ez bekövetkezik-e?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.18. 20:10:12

egyébként a lelkes euroatlanti támogatás már ma megbicsaklott: Merkel speciel kivár az elismeréssel.

nol.hu/cikk/482088/

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 20:31:25

Az igazságos Nagy-Albánia létrehozása, + Bosznia szétdarabolása lenne. Észak-Koszovó meg Szerbiának. De valahogy a nagyhatalmak nem akarnak új határokat húzni.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.18. 20:34:53

Cossiga nyilatkozatát olvastátok??

A románok valószínűleg kollektíve behánytak a Cotroceni palota WC-jébe, Slota meg épp épp a Gerlachfalvi csúcson riogatja a hegyikecskéket, vodkával a kezében, hogy holnap tankkal löveti szét a Gellért-hegyet.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 20:36:41

Ergé szerintem a Délvidék marad. Egyrészt kevés a magyar már sajnos, másrészt valahogy velünk nem törődnek Nyugaton, csak akkor ha szidni kell. Pl milyen bőgés lenne, ha itt egy Slota szintű ember pártja lenne kormányonalkotó. És Szlovákia esetében ez nem baj. Még vissza is veszik kebelülre a SMERT a haladó európai szocialisták.

dowNLoad 2008.02.18. 20:51:50

FÜGGETLEN TEXAS-t!!! FÜGGETLEN KALIFORNIÁT!!!
FÜGGETLEN ÉSZAK OLASZ KÖZTÁRSASÁGOT!! FÜGGETLEN KURDISZTÁNT!!! ITT AZ IDŐ, végre ez az ország független lehetne, KELETI köztársaság(tiszántúl) KELET-Osztrák dombvidék (dunántúl), és az adómentes miniállam Budapest, az ország középső részével, mint egy adó/vám/illeték/áfa/stb-mentes királyság, a király személye még nem tisztázott. (Andorra is milyen jól él!) Az előző diktatórikus rendszerek által felvett/ellopott ADÓSSÁGOKAT NEM ISMERJÜK EL! haha

smalladam 2008.02.18. 20:57:25

"Egyrészt kevés a magyar már sajnos, másrészt valahogy velünk nem törődnek Nyugaton, csak akkor ha szidni kell." kár az ilyen dumákért. inkább annak nézz utána, hogy a délvidéki magyarság vezetői hogy állnak hozzá ehhez az egész koszovó-ügyhöz. én úgy látom nem túl lelkesek.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 21:02:31

Érthető, hogy nem lelkesek. Félnek, hogy rajtuk töltik kitehetelen dühüket a csetnikek.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 21:05:33

DowNLoad, ha lehetne kérni, akkor Nagy-Rómánia lenne szép a térképen. A Tiszáig meg a Dnyeszterig ősi román föld legyen.

dowNLoad 2008.02.18. 21:25:54

A független Északi-Felvidéki hercegséget, a Vajdaságot és a Keleti Székely grófságot nem mertem leírni, mert akkor nácifasisztarasszista lennék. AZ lenne az igazi EU, ahol tényleg független régiók lehetnének, a MAI határok jelképesek lennének, de ehhez bazinagy jólét kellene, ELQÚRÓK, Sloták, Cionisták, Funárok nélkül, és az OROSZ energiafüggőség sem szerencsés. (amíg egymástól való kölcsönös függés/félelem/stb. van, addig ez sci-fi) Élelmiszerből/energiából mindenki önálló lenne, akkor talán elindulhatna valami.

irrelevant 2008.02.18. 21:29:09

Downie, nem gondoltál még arra, hogy sci-fi és fantasy-regényeket írj? Te lennél az új Kilgore Trout.

darker_ 2008.02.18. 21:30:42

Azért nem kicsit egysíkú gondokodásra (v. ö. csőlátás) vall a Koszovó-problémát kizárólag a határon túli magyarok autonómia-esélyei vonatkozásában értelmezni.

Sőt, páran össze is keverik a - szükséges és méltányos - területi autonómia ügyét valami hagymázos, irreális és nem mellesleg katasztrofális következményekkel járó államhatár-módosítás ötletével.

Eközben ugye létrejönni látszik déli határainktól párszáz kilométerre egy muszlim többségű albán állam, jelentős szerb kisebbséggel, és teljesen kétes nemzetközi elimseréssel fűszerezve. Ez rengeteg problémát vet fel, többek között a precedens-értékét is, és még a nemzetközi plitikai rendszer nagypályás játékosai egy pár évig biztosan vakarhatják a fejüket, hogy akkor mi is történjék.

Úgy gondolom, hogy Magyarországnak a védelemre és támogatásra szoruló hátáron túli magyarok ügye mellett a balkáni történésekre már csak a földrajzi közelség, az EU- és NATO-tagság miatt is komplexebb módon kell gondolkodnia a Koszovó-témáról.

Az persze mindig apró elégtételt jelent számomra is, mikor a Slota-félék elkezdhetnek siránkozni és pánikolni. Ez viszont önmagában kevés.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 21:36:44

De az is belefér dowN, hogy egy cigány Herzl Tivadar létrehozza valahol Romasztánt.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.18. 21:37:35

Őrnagy, Koszovó északi csücskére gondoltam, nem a Vajdaságra. (Az majd kb 10 év múlva :)))

irrelevant 2008.02.18. 21:55:29

Őrnagy: csak az a baj, hogy Boszniát nem lehet szétdarabolni. Legalábbis igazságos etnikai határokat létrehozva nem. Nagyon kevert a népesség, nem lehet etnikai határokat húzni, legfeljebb nagyon sok apró enklávéval lehetne megoldani a dolgot, csak az meg nem életképes.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 22:11:24

otvospeter fel lehetne azt osztani, csak a bosnyákokkal lenne gond,ők szívnák meg, de nagyon.
Tulajdonképpen a horvátok meg a szerbek is azt akarták volna. De így életképtelen ország, ha nem lennének külföldi csapatok működésképtelen lenne. Mesterséges állam, nem sokáig húzza szerintem majd. A Monarciának is inkább fel kellett volna osztani a szerbekkel anexió helyett anno, bár ezzel az étvágyukat aligha lehetett volna elvenni...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 22:13:59

Ergé, eztbenéztem :) Szerintem a szerbeknek nem kell csak egyben az egész, mert ha elfogadják, akkor elismernék tulképpen az elszakadást. Nekik veréb nem kell, hanem inkább túzokra fáj a foguk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.18. 22:14:07

"...tudom, ez primér magyarázat..."

Nem az. Ez egy profi húzás volt abszolút,
és arra is kiváncsi lennék, hány amerikai
zászlót rendeltek kínából.

Az albán diplomácia úgylátszik pillanatok
alatt felzárkózik az ebben híresen eredményes
románokéhoz.


Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.18. 22:20:36

Ez az egész jó figyelmeztetés a Nyugat számára is, hogy milyen gyorsan szaporodik egy muszlim népcsoport, ha nem integrálják be...főleg a németeknek főhet a fejük.

dowNLoad 2008.02.18. 22:54:22

Ezt beszopta az EU, az USA meg a niggereket meg a mehikói hozékat. Valahogy a Norvégok/dánok/Svédek nem szaporodnak olyan ütemben, mint a fentiek. Pedig egy csomó szőke nőnek mindenki örülne. Én biztos, szetey meg mehet SanFrancisco-ba. (a nők meg a vikingszerű fickóknak, bár errefelé a nyálas latin lover bájgúnárok a menők) A CIGÁNY Herzl-t meg már egész Európa várja, szerintem még az útiköltséget is meghitelezné mindenki, csak jó messzire menjenek, pl. Ausztrália, vagy Sri-Lanka jónak tűnik. INKÁBB legyen a WC pucoló is fehér, de senki sem akar egy LA riot-hoz hasonló valamit az EU-ban.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.18. 22:57:44

A határon túli magyarok autonómia törekvéseire mindenestre elég komplexen hat ez az ügy.

Egyrészt, a szomszédos országok kristálytisztán látják a precedenst, sőt valószínűleg túlértékelik a jelentőségét, ami megnehezíthet bármilyen autonómia törekvést, hiszen ott lebeg előttük a végső lehetőség, amit román logikával jobb csírájában elfojtani.

Másrészt, a precedensel megszűnt a tabu fala egy esetleges elszakadás előtt az európai diplomáciai térben. Vagyis, ad-absurdum egy székely köztársaság, gondolata már legitim, felvethető kérdés európában.

Szerintem összességében polarizálja pl a székely autonómia érdekében megléphető opciókat. Vagy az autonómia feladása hosszútávra, megnyugtatva a román közvéleményt, vagy egy kemény önállósodási játszma, kompromisszumok nélkül egészen az autonómia eléréséig, amiben benne foglaltatik a teljes elszakadás lebegtetése is. Ha az autonómia törekvés kitart a román nyomás és hisztéria (mert az nagyon kemény lesz) ellenére, a román kormány a teljes elszakadás elkerülése érdekében végül egy területi autonómiát is elfogadhat.

Kritériumok

Magyar részről a beavatkozás legenyhébb látszata is káros és tilos. A folyamat szigorúan csak az önrendelkezés elve alapján juthat sikerre.

Román politikai élet nem bolondul meg, a reálpolitika marad a prioritás, szélsőséges párt nem nyeri meg a választásokat. Az uniós tagság leszűkíti a román hatalom keményebb fellépésének lehetőségét.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.18. 23:11:05

Önrendelkezés és ezirányú erő meg csak akkor lesz, ha az anyaország nem viselkedik úgy, mint egy kalap szar. Határozott külpolitikát, és fegyverkezzünk is. Nem azért, hogy használjuk - de azért, hogy ne nézzenek minket levegőnek. Valamint francba a kormánnyal azonnal, Göncz Kingát meg száműzni, a szégyenkülpolitikájával együtt.

Freedom for Erdély!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.19. 03:31:54

Maradva a heraldikánál, Székelyföld címere kék alapon
egy sárga csillag és egy fehér félhold! Attól mindenki fél: )

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.19. 08:20:01

A székelyekkel semmi nem lesz, az ugyanolyan szarosfaszú magyar, mint bármelyik, nyolcvan évig jó volt neki a román és tűrte az elnyomást, most is tűrni fogja.

Tehéntőgy 2008.02.19. 08:36:46

zsömle: Romániában? Elnyomás? Most?
Legfeljebb néha egy-két idióta megyei hivatalnok meg polgármester nekiáll jelzőtáblákkal vacakolni meg a kutyaszart is román nemzetiszínűre festeni. Az nem elnyomás, hogy nincs teljesen önálló magyar egyetem. Minél több autonómiát az erdélyi magyaroknak, szerintem is, de azért realitásérzékünk legyen már. Elnyomás... ugyanmár.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.19. 08:48:44

Tehéntőgy, nem a mostanról van szó, hanem a Bornyúképü, meg az előző időszakról.

Szavuk nem volt a falurombolásra, a kitelepítésekre.

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.19. 09:05:21

Engem az érdekelne igazán, hogy az észak Koszovóból elmenekülő szerbek hova fognak költözni? Adott a Vajdaság ugye, mélyítendő a szerb-magyar barátságot. Jó lesz ilyen terhelt viszonyok között autonómiáról tárgyalni a kisebbségi jogokra kínosan ügyelő kis jugoszlávokkal.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.02.19. 09:16:24

Lehet a koszovói függetlenséget példaként állítani a többi európai kisebbségnek, de azért vegyük észre, hogy ezért a koszovóiak sok vérüket adták, azon kívül az is előnyt jelent, ha az elszakadni kívánt tartományodból már elzavarták az ország hadseregét és 16.000 nato katona őrködik a biztonságod felett. Ha ezek megvannak, jöhet a kikiáltás.
Az usa meg az eu azért ismeri el sebtiben Koszovót, mert kis túlzással ami a szerbeknek rossz, az nekik jó. Bele tudtak még egyet rúgni a döglődő oroszlánba. Ez sem áll a többi kisebbség esetén.

Tehéntőgy 2008.02.19. 09:45:10

Remélem, Koszovó életképes lesz. Albánia is hasonló műállamként jött létre anno, és különösebb oka a létrehozására adott nagyhatalmi áldásnak azon túl, hogy Bulgária ne érje el az Adriát, nem volt. Ahhoz képest egész működőképes.

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.19. 10:23:19

A német újraegyesítés óta nincs olyan Európában, hogy két egymás melletti-, azonos nemzetiségű ország hosszú távon külön államalakulat marad.
25 éven belül Albánia és Koszovó egyesül szerintem. Ez a Balkán globalizációja.

Francois Pignon 2008.02.19. 10:40:22

Arra azért kíváncsi leszek, amikor az oroszok is elkezdik beolvasztgatni a határontúli oroszokat, ilyen megértő lesz-e a nyugat. Mert azok vannak a legtöbben. Bár egy belorusz-orosz unióval nem sokat veszítene a világ, és amikor a románokkal felosztják Moldovát, eljöhet a székelyek napja is.

Tehéntőgy 2008.02.19. 10:55:08

Nénike: valószínű. De nem hiszem, hogy Nagy-Albánia nem olyan soviniszta szörnyállam lesz, mint amilyen Nagy-Bulgária, Nagy-Románia, Nagy-Szerbia volt. És előbb-utóbb megsemmisül majd, ahogy amazok is megsemmisültek.

segabor 2008.02.19. 11:28:47

Nem tudom, mit gondoljak. Az világosan látszik, hogy az albánok jogosan megérdemelték államukat, csakhogy ma egy kisállam semmilyen szinten sem életképes hosszútávon. Koszovóban pl. azt se tudom, van-e valamiféle gazdaság, képesek-e eltartani magukat? Továbbá biztos, hogy Szerbia sem fogja hagyni magát, habár egyelőre sokat nem mer tenni.

Ott van még Bosznia kérdése is, meddig marad egy állam, vagy esetleg háromfelé szakad (gondolok a szerbek bujtogatásának hatására kilépő Boszniai Szerb Köztársaságra)?

Aztán továbbgondolva a történéseket, meddig lesz egymás mellett két albán állam? Ugyan most mindenki irtózik a gondolatától is - ennek most sok esélye nincs, lévén ehhez nincs meg a nagyhatalmi támogatás - azonban a jövő mit hoz, itt igenis, nyitva állnak a kapuk.

Sommázva: sejteni lehetett, hogy Koszovó önállósodik, nem kérnek többet a szerbekből, azonban a Balkán nagyon aprózódik és ebből minden lesz hosszú távon, csak béke és stabilitás nem. Először Montenegró, most Koszovó, holnap Szandzsák, Vajdaság? Hová töredezik még a Balkán? Nyilván egy kis államokból álló szövetség lehetne csak életképes, de Jugoszlávia után ebből senki sem kér.

irrelevant 2008.02.19. 13:02:59

Hát én sem vagyok a téma szakértője, úgyhogy én is csak újságokban olvasott okosságokat tudok érvként bevetni, de azt szokták mondani, hogy a koszovóiaknak nem érdekük csatlakozni Albániához, gazdasági okok miatt. Kérdés, hogy a nacionalizmus vagy a józan ész győz a kérdésben, ha ugyanis csatlakoznak Európa legszegényebb államához, az EU-t elfelejthetik vagy száz évre.

Másrészt abban igazatok van, hogy egy ilyen lépés nagyon nagy átrendeződéssel járna nem csak a Balkánon, de egész Európában. Bár szerintem ez a folyamat már ma is jelen van és megállíthatalan koszovói-albán unió nélkül is. Belgium szétszakadása valószínűleg csak idő kérdése, és bár most mind a bealrusz-orosz, mind a román-moldáv viszony igencsak hűvös, ott sincsenek nagy kétségek a végkifejletről.

Francois Pignon 2008.02.19. 13:07:33

Csak annyit fűznék még hozzá, hogy Koszovó és Albánia egyesülése geopolitikai szükségszerűség:
torzskocsma.blog.hu/2008/02/19/otperc_kulpol_koszovo

countrystudy 2008.02.19. 13:30:55

Márai írta,hogy a szabadságot, a függetlenséget nem osztogatni szokták, azért küzdeni kell
itt inkább a háttérpaktumot sejtem

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.19. 13:45:03

coundrystudy

Márait az élet cáfolja Szlovákia, Szlovénia, Moldávia, Ukrajna, Fehéroroszország példájával, akiknek nem kellett küzdeniük, s a baszkok kurdok tamilok pédájával, akik hiába küzdenek.

Devil Inside 2008.02.19. 15:12:33

segabor
"Koszovóban pl. azt se tudom, van-e valamiféle gazdaság, képesek-e eltartani magukat?"

Erről azért nem tudsz sokat, mert a nagyon píszí nyugati médiában nem szívesen pedzegetik és a töketlen politikusok is szégyellik bevallani, hogy a szerbektől olyan nagyon védett koszovói albánok Európa egyik - ha nem a legnagyobb marihuána termelői és heroin-csempészei.

Szóval képesek magukat eltartani...

Devil Inside 2008.02.19. 15:22:36

Régi cikk, de tanulságos:
www.balkanpeace.org/index.php?index=article&articleid=7582

"Kosovo is a gangster's paradise."

Nem savazni akarom Koszovót és a koszovói albánokat, csak legyünk tisztában vele, a Koszovó vs. Szerbia konfliktus nem tisztán a jó Felkelők és a gonosz Birodalom harca.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.19. 16:46:01

Én pont tíz éve, 1997 őszén beszélgettem egy német újságíró lánnyal.
Ő akkor azért jött Budapestre, mert Németországban (Frankfurt és
Hamburg, ha jól emlékszem) szokatlan leszámolások történtek
heroin dílerek között. Egész pontosan a szépen felosztott
piacon egyszerre megjelentek albánok, akik senkivel nem
akarván osztozni einstandolták az egészet.

A csaj oknyomozó riporterként próbált a hazai helyzetről
megtudni minél többet (történt-e itt hasonló, élnek-e
itt albánok stb.) majd tovább is utazott Belgrádba.
Természetesen hiába említettem neki Koszovót,
csak Albániára járt az agya. Tavaszra kinőtt a
földből az UCK.

ps.: Egyébként minden "nemzeti felszabadítási szervezet"
(nevezzük most így őket), ezt a módszert alkalmazza
Che Guevara után szabadon. Az amerikai kontinensen
a kokain volt, eurázsiában a heroin biznisz az a háttér ami
a fegyvervásárlásaikat lehetővé teszi.

És egyben dekriminalizálja a háttérintézményeik: iskoláik, a hadiözvegyek és árvák támogatását, illetve a politikai szárny finanszírozását. Mivel a kettő így elválik egymástól:

Narkó = feketepénz = fegyver
Támogatók = legálispénz= iskolák, stb....

Persze vannak más teóriák is...
www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/konyvek/kr4/b/bibJAT00369445.html



medve1 2008.02.19. 19:52:14

Devil Inside! Nem fekete-fehér, de azért 1981 és 1999 között a szerbek fasizmust vezettek be a koszovói albánokkal szenbebn, és 1999-ben eljutottunk az etnikai tisztogatáshoz.

medve1 2008.02.19. 19:54:38

Deviol Inside! Mit akarsz azzal mondani, hogy az albánok született bűnözők? Milosevicsnek igaza volt? Nem Koszovó rendezetlen státusa segítette igazándiból a szervezett bűnözést?

medve1 2008.02.19. 19:59:15

Otvospeter! Valóban az albánság térnyerése megállíthatatlan folyamat. Koszovó független lett, Albánia és Macedónia hamarosan NATO-tag lesz, 25 év múlva a balkán legnagyobb nemzete lesz. Ráadásul rendkívül szervezettek és egy nagyon komoly elittel rendelkeznek, hihetelen társadalmi feszültségeik ellenére. És csak csöndben jegyzem meg az itteni nagyokos írásaira reagálva: azon ritka nép egyike, aki valami miatt nem ellenséges a magyarsággal a régióból.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.19. 20:09:25

medve1

Akkora fasiszták volta a szerbek, hogy közben 5% körülire csökkent a népeségben az arányuk...

medve1 2008.02.19. 20:16:05

Segabor! Az igazi instabilitást azt jelentené, ha Koszovó nem lett volna független.

Francois Pignon! Olyan vagy mint a Magyar Nemzet, azok már Koszovót is csak orosz szemszögből képesek értelmezni és az fáj nekik, hogy amerikai zászlókat lobogtattak az albánok.

Nénike! Az albánok esetében az azért kérdéses: komoly történelmi ellentétek vannak az albániai és koszovói albánok között, nehezen értik meg egymást. De minek egyesüljenek. Ráadásull ellentéteik ellenére amikor gyepálták őketz, hihetlenül szolidársak tudtak lenni így is, 3 államban.

Sajnos egyet kell értenem Molnárgörénnyel: a magyar sikertelenség alapjait Magyarországon kell keresni. Az albánokat ne bántsuk a saját faszságainkért. Persze Molnárgörény figyelmét felhívom a következőre: 1980-ban az albánok az USA-ra tettek, Tudod, a cionista, neokon, gonosz, faszkalap USA-ra, akit hittársaid gyűlölnek. Szervezettség, amerikai lobbi és hát népszaporulat, és íme: 30 év (történelmileg nem nagy idő) és 22 független és fejlődő albán állammal meg egy erős macedóniai albán közösséggel rendelkeznük. Lehet nyitni Tomcattal egy blogot: USA-val a határon túli magyarokkal!

Szejler! Ma két igazio precedens van a történetben. Nem Koszovó függetlensége a precedens, hanem az, hogy a nemzetközi közösség szerint a koszovói szervbek helyzetét az autonómia oldhatja meg. Ez a nagyon fontos számunkra, mert reális eszközzé vált. Másrészt a térségben kevés figyelmet fordítunk arra a kvázi területi autonómiára, amit a macedóniai albánok értek el az úgynevezett Ohridi Szzerződéssel. Ez is precedens lenne, ha együttműködnénk az albánokkal.

darker! Az albánok muzulmánsága közel sem olyan erős, hogy ezt kelljen hangoztatni. Ennél valóban nagyobb gond kvázi tőrzsi szokásaik, igau ennek köszönhetően maradtak fenn és hát nyertek.

Smalladam! A délvidéki magyarok pontosan tudták, hogy az egyetlen megoldás a független Koszovó. Viszont az ő "csöndjük" teljesen érthető, erre hivatkozni most nem tisztességes.

medve1 2008.02.19. 20:24:34

Kolbászoszsömle! 1981-től Koszovóban nagyon durva dolgok kezdődtek, a diszkrimináció legdurvább formái kezdtek teret nyerni. Ez fokozatosan állami terrorba ment át, majd 1999-ben kiteljesedett egy etnikai tisztogatással. A népszaporulat, a törzsi berendezkedés, a végletekig képes tűrőképesség valóban azt eredményezte, nem tudták megtőrni őket. No meg a szervezettségük: próbáljd meg albánként azt hírdetni, hogy a koszovóiak elveszik az albániaik nyugdíjat. Nem tagadom, nem jogállamni módszerekkel, ezek a primitívnek tartott tárdalom egyénei felkoncoltak volna. Az az egészben a szomorú, hogy például szervezettségben és érdekérvényesítésben lepipáltak minket, és amit most idehaza érzek, az a "savanyú a szőlő". Az albánok elérték nemzeti céljaikat, nekünk az marad, hogy bűnözőknek nézzük és lenézzük őket, ahogyan mindenkit szoktunk, miközben a határon túl minden nap csökken a magyarok aránya.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.19. 20:57:44

medve

Nekem nem a szőlő savanyú, pusztán azt mondom, hogy ha BAZ megyében összegyülnének a cigányok, szaporodgatnának, majd egyszercsak arról kezdenének suttogni, hogy majd ők itt leszakadnak, meg ilyesmi, akkor, ha a magyarok nem szokták volna meg azt, hogy időnként elveszítik a területeik 2/3-át, akkor valszleg itt is pofánvágnák őket.

Szerbiában kb. ez történt.

medve1 2008.02.19. 21:12:36

Kolbászzsömle! Ha a magyarok megszervezték volna (nék) magukat, tűrnének, küzdenének, senki sem tudta volna vagy tudná pofánvágni. A magyarok azt mondták 2004 december 5-én más magyaroknak, hogy húzzanak a picsába, mert féltjük a zsozsónkat. Ezek után ne csodálkozz rajta, hogy lassan ebben a régióban mindenki minket basz pofán.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.19. 23:14:01

Azok a magyarok, akik eltűrték, hogy saját nevüket ovásítsák, nem áltak ellen, akkor, amikor falvaikat ledózerolták, és nem csapták pofán azt, aki a nevükben egy ilyen kétes kalandba rángatja őket, akik tapsolnak annak, aki azt hazudja nekik, hogy a magyar állampolgárságnak köze van a nemeztiséghez, azokkal _nekem_ nincs számadásom.

Ez még a 48-as hagyomány, annak a nézetnek az OKA ami miatt buktuk a szabadságharcot.

Mert magyarnak leni nem az, hogy van magyar állampolgárságom.
Az van Kalányos Rómeónak is.

Magyarnak lenni több ennél.
Magyarnak lenni azt jelenti, hogy védjük Komáromot.

medve1 2008.02.19. 23:52:21

Te védd Komáromot, meg elemezd az 48-as hagyomány és az állampolgárság összefüggéseit, jól mondj oda egy internetes fórumon, de közben a "leprimitívezett" és "bűnözőként kezelt " albánok 2008. február 17-én mindent visszaszereztek, amit elvett tőlük a XX. század. Ja, és Komáromot tartani egyre nehezebb.

Francois Pignon 2008.02.20. 00:12:45

medve1 2008.02.19. 20:16:05
"Francois Pignon! Olyan vagy mint a Magyar Nemzet, azok már Koszovót is csak orosz szemszögből képesek értelmezni és az fáj nekik, hogy amerikai zászlókat lobogtattak az albánok."

Valamit kicsit félreérthettél.
Bár amióta Bencsikkel és Gyurcsánnyal is említenek egy lapon, semmin sem csodálkozom. ;)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.20. 00:15:38

medve

szeintem nem én vagyok az, aki az albánokat bűnözőnek tekinti, ám azt kétségtelenül fenntartom, hogy Koszovót nem vissza, hanem megszerezték...

dowNLoad 2008.02.20. 01:11:57

1ÉVET KELL VÁRNI,(max) és kiderül, van-e valami alapja ennek:
infowars.net/articles/february2008/190208_b_Oil.htm
HA van, akkor megint a szar húzta le a WC-t.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.20. 02:17:54

medve, itt csak te tartod bűnözőnek őket.
Én nemzeti felszabadítóknak neveztem őket.
De a háború az mocskos, és mocskos
is lesz mindig, ez van.

A szerb autonómiát illetően teljesen igazad van
egyébként. Mert amellett, hogy mennyi hasonlóság
van Koszovó és a Székelyföld közt az albán térnyerés
mégis soktekintetben a román recept szerint megy.

A legnyugatosabb nemzetrészük szakad ki egy
rommávert, szétesett középhatalomból. Ők termelik ki
azt a vezető réteget akikkel az egyesülést megtudják
majd csinálni az anyaországgal (és nem fordítva).

A két Albánia hosszútávon hülyeség. A különbségek
koszovói és albániai albán közt szerinted nagyobbak
mint anno a havasalföldi és az erdélyi románok közt?

medve1 2008.02.20. 08:44:58

kedves Gloire!

1. Ugye nem akarod tagadni, hogy ebben a fórumban is azt kezdték kiemelni, hogy az albánok azok bűnözők. Azért akartam erre felhívni a figyelmet, mert nem árt tudatosítanunk magunkat: miközben nagyon nagyra értékeljük magunkat, csak mi nem tudunk elérni nemzeti eredményt a régióban. És ennek mindig más az oka. Hihetetlen sok tanulsággal járna az albán sztori nekünk. De az idiótizmus ott van: a Magyar Hírlap ma már muzulmám mudzsahed kalifátust vízionál, a Magyar nemzet vezércikkben pedig azon értekezet, hogy nekünk azért rossz Koszovó, mert oda Amerikaiak fognak befektetni. Ennyit magunkról, a magyar jobboldal médiájáról.
2. Szerintem az egyesítés nagyon sokáig nem lesz napirenden. Egyrészt az albánok pragmatikusak, ők nem fognak senkit provokáléni. Ennek pedig legfőbb oka: nincs rá szükség.

dowNLoad 2008.02.20. 11:08:36

NEHEZEN HATOL BE AZ ADAT a winchester katedrálba???
finance.abc7news.com/abc?Account=kgo&GUID=2770220&Page=MediaViewer&Ticker=MNAP
finance.google.com/finance?q=OTC:MNAP
www.arbeitsgemeinschaft-finanzen.de/boerse/artikel_27423.html
www.moneytec.com/forums/f33/mnap-ob-next-giant-oil-sector-23116/
MAGYARUL SEMMI HÍR RÓLA, Welcome to Hungary, az elqúrt média országa.
Nézzük meg, mi lesz Albániábó és a koszos Koszovóból 1-2év múlva! (lerablás vagy egy Albán Putyin vezérelte felvirágzás?)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.20. 12:04:20

Más nem tudom írt-e itt ilyet, én magamra vettem,
mert írtam bűnözőkről. Ők nem egy nép, hanem párszáz,
pár ezer ember, akik így vagy úgy koszovó felfegyverzésének
anyagi (és logisztikai) hátterét megteremtették. Ez tény.
A Nemzettel, Hírlappal kapcsolatban igazad lehet, ami
meg az egyesülést illeti, majd meglátjuk.

bajazs 2008.02.20. 15:57:35

medve szivembol szol, soha nem felejtem el, hogy a kedvezmenytorveny masnapjan, kedves maszop tarsaink hatba szurtak, ilyen sehol mashol nem fodulhat elo. A felfoldi-mezeta spanyolok es regati romanok, meg totok bekaphatjak. A spanyolonak elmagyarazhatnank, hogy egeszen masrol van szo, a baszkok mar nem akarnak fuggetlenek lenni, nehany orultet kiveve, azok is egyre elszigeteltebbek a baszk tarsadalmon belul, tudjak ok is es a penzt hasonlokeppen szereto katalanaok, hogy onallo Baszkfold es ktalonia eletkeptelen lenne, nem jutnanak ki a latin-amaeikrai piacra, s kulonben ugyan miattuk megy a spanyol gazdasag, de az elonyok kolcsonosek. Mikor lesz onallo magyar rendorseg a Felvideken, vagy Erdelyben, olyan foku autonomiarol nem is beszelve, amely a spanyol alkotmany alapjan realitas barmely tartomany szamara, lasd Andaluzia.

medve1 2008.02.20. 16:14:10

Bajazs! A román-szlovák-spanyol-görög álláspontban van még egy elvi kérdés, ami számomra felháborító: mindenki tudja, hogy vagy lesz független Koszovó, vagy a most jelentkező gondoknál sokkal nagyobb robbanás lesz. Ezért az ő hozzállásukat úgy is értelmezheted: saját piti hülyeségeiket felérendelik a térség stabilitásának.

Devil Inside 2008.02.20. 16:37:47

medve:
Nem, nem azt írtam, hogy az "albánok bűnözők".
Azt írtam, hogy a koszovói gazdaságot meghatározzák a kábítószer-maffiák, ami nem rasszizmus vagy előítélet, hanem tény. Kész.

Az más kérdés, hogy emiatt azért nem is tartom olyan nagy példaképeimnek őket, attól, hogy a szerbek sanyargattak valakit, még nem kellett kábítószercsempészésben nagyhatalommá válniuk.

Igazából arra utaltam, ez az egész koszovói válság nekem olyan neorománc hangulatú antiutópia, amelynek szereplői egyfelelől a vérgőzős soviniszták, másik oldalról heroin-csempészek és az igazságos döntőbíró délutáni csúcsforgalomban hidat bombázott Újvidéken, 300 kilométerre a konfliktustól.

medve1 2008.02.20. 19:15:50

Devil! Igen, van albán bűnözés. Ettől még nem heroincsepész ország és heroincsempész nemzet. A döntőbírós bombázás meg leállított egy egy etnikai tisztogatást.

ÁrPi 2008.02.21. 12:40:10

"Szerintem összességében polarizálja pl a székely autonómia érdekében megléphető opciókat.
[...]
Magyar részről a beavatkozás legenyhébb látszata is káros és tilos. A folyamat szigorúan csak az önrendelkezés elve alapján juthat sikerre."

Nagyon keveset hallok mostanában Albániáról, Albánia tevékenységéről a Koszovó kérdés vonatkozásában.

Érdekes lenne tanulmányozni!

medve1 2008.02.21. 12:56:59

ÁrPi! Például évtizedeken át Albániából és Macedóniából ment a segítség Koszovóba, szervezetten, csöndben, a hegyeken át.

ÁrPi 2008.02.21. 13:32:02

Ha a szlovák miniszterelnök-helyettes

Drogovó
-nak nevezi az újonnan függetlenedett államalakulatot,

akkor én (persze csak puszta oppozicóból)

kételkedni fogok jóideig

minden olyan rosszindulatú híresztelésben, hogy Koszovó gazdasága a marihuána-termesztésen és heroin-kereskedelmen nyugodna.

Mégha azon is nyugodna, jóhiszemüséggel kétlem hogy
a jövőben is arra fog alapozódni (A függetlenség kivívása utáni esetleges további fegyvervásárlások fegyverkezés pénzügyi fedezetéül szolgálva.)

Marihuána-pénzzel sem lehetett elegendő fegyvert vásárolniuk függetlenségi harcukhoz,
hiszen a függetlenséget nemzetközi erők közvetlen (többéves) jelenléte hozhatja hozta nekik el.

Persze ahol megjelennek (since2000) a Nyugati békefenntartók,
ott fű nem terem! Illetve izé, de. :--)

medve1-el értek egyet:
Koszovó rendezetlen státusa segítette igazándiból a szervezett bűnözést.

ÁrPi 2008.02.21. 14:03:29

medve1!

"Ha a magyarok megszervezték volna (nék) magukat, tűrnének, küzdenének, senki sem tudta volna vagy tudná pofánvágni. A magyarok azt mondták 2004 december 5-én más magyaroknak, hogy húzzanak a picsába, mert féltjük a zsozsónkat."


Aznap e kérdésben az IGEN-ek győztek "csak" a Kúrcsányi propaganda az érvénytelenségig alacsony részvételt tudott kiharcolni igen-igen sok zsozsóval.

Irritálnak mostanában is mindenütt
a szoci-design - kocka óriásplakátok.

dowNLoad 2008.02.21. 14:17:12

NEHEZEN HATOL BE AZ ADAT a winchester katedrálba???
finance.abc7news.com/abc?Account=kgo&GUID=2770220&Page=MediaViewer&Ticker=MNAP
finance.google.com/finance?q=OTC:MNAP
www.arbeitsgemeinschaft-finanzen.de/boerse/artikel_27423.html
www.moneytec.com/forums/f33/mnap-ob-next-giant-oil-sector-23116/
MAGYARUL SEMMI HÍR RÓLA, Welcome to Hungary, az elqúrt média országa.
Nézzük meg, mi lesz Albániából és a koszos Koszovóból 1-2év múlva! (lerablás vagy egy Albán Putyin vezérelte felvirágzás?)
hahó valaki, olajat találtak Albániában? nem Albanyban, haha, ez itt van a szomszédban.

medve1 2008.02.21. 14:30:55

ÁrPi! Ugye ezt nem mondod komolyan! Az akkori eredmény egy nagy szégyen volt az alacsony részvétel, a csak minimális többség és a rengeteg nem miatt.

ÁrPi 2008.02.21. 14:54:11

medve1 2008.02.21. 14:30:55

"ÁrPi! Ugye ezt nem mondod komolyan! Az akkori eredmény egy nagy szégyen volt az alacsony részvétel, a csak minimális többség és a rengeteg nem miatt."


A szégyen kérdésében természetesen egyetértek veled, de azt azért komolyan gondolom, hogy
erősen eredmény-befolyásoló volt a Kúrcsányi propaganda s a szocialista tudat-kondicionáltság.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.21. 18:13:38

dowNLoad 2008.02.21. 17:21:57:
"MOST akkor találtak olajat ALBÁNIÁBAN, vagy nem? Senki nem tud semmit?"

Ne kamuzzal, dowNLoad. A napokban ismerted be, hogy te mar ott vagy olajmernokkent.

Itt a bizonyitek egyebkent.
www.mathaba.net/0_index.shtml?x=582453

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.21. 20:41:04

fiuk, kezd baj lenni arrafelé...
begyújtottak az amcsi nagykövetségere.
nem normálisak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.21. 20:45:16

tragikomikus pótcselekvés, vissza fog rájuk ütni..

medve1 2008.02.21. 21:37:46

Még lesz néhány ilyeb, oszt csókolom.

dowNLoad 2008.02.21. 22:00:06

hahahaha ÉG AZ USA KÖVETSÉG!!! ezek a szerbek nem beszari magyarok. Azért azt megkérdezném, higy a H2-esek azok a szerb rendőrség gépei, vagy már valami ensz "segítség"??

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.22. 11:19:28

ergé 2008.02.21. 20:45:16:
"tragikomikus pótcselekvés, vissza fog rájuk ütni.."

A frankhamisitasi ugy jut eszembe, amikor Trianon utan hamis francia frankkal akartak tonkretenni a bunos franciakat. A nyomolemezeket a magyar Terkepeszeti Intezetben keszitettek. Persze lebuktak.

Kabe ugyanez a kategoria, csak nem balkani gyujtogatas ...
süti beállítások módosítása