Liberális Város
2008. február 14. írta: Ács Ferenc

Liberális Város

 Már jobban alszom.

 Megérkezett a postaládámba ugyanis a „Liberális Város” című nagyszerű kiadvány, amelyet csak választási kampányok idején adnak ki a szabad demokraták. Aki már olvasta ezt a négyoldalas lapocskát, pontosan érti, hogy milyen álmatlan éjszakákat okoz a hiánya. Leginkább azt szeretem benne, hogy olyan, mint egy polgári körös dzsembori, vagy egy Népszava-vezércikk: nem kell sokat gondolkodni, csak át kell adni magunkat az élmény sodrásának, hagyni, hogy az igazság körüllengjen és áthasson bennünket. De tényleg: vannak-e bátrabb önkritikusok a magyar liberális párt vezetőinél? Hiszen ki tenné egy súlyos közlekedési dugó képét újságjának címlapjára abban a városban, amelyet tizennyolc éve vezet? Vagy ki lenne képes elpanaszolni fájdalmasan ugyanitt, hogy „A pénz tizede sem marad Budapesten” - miközben saját párttársai, barátai ülnek a kormányban az elmúlt tizennégy évből már tíz éven keresztül? A nem létező 4-es metró ügyében szintén a józan szemérem érvényesül: csak pár eldugott mondat utal arra, hogy a főváros legdrágább botrányshowjára „pénzt kérünk” Brüsszeltől - mondja többek között a derék főpolgármester, aki most már csak 2011 közepére ígéri a vonal átadását. A kiadvány amúgy szórakoztató, megtudjuk belőle, hogy mekkora siker volt a jellegtelen egyenfazonra felújított 2-es metró évekkel ezelőtti története (kimaradt a beázások és egyéb kontárkodások felsorolása) és egyoldalas interjút olvashatunk Horváth Ágnessel is.

 De nézzük meg a dolog másik oldalát.

 Lola bejegyzéséhez írt kommentemben már jeleztem, szerintem nem „liberális” az amorális politikus, hanem amorális, vagyis a magánéleti erkölcs semmiképpen nem politikafüggő Magyarországon. De ugyanígy bizarr a „Liberális Város” ideológia erőltetése, még akkor is, ha Budapesten sok szavazó valóban haláláig ragaszkodik főpolgármesteréhez. A városban nincs konzervatív busz, meg liberális metró (khm) vagy szocialista villamos, hanem csak jól műkődő és nem jól működő város van, benne különböző ízlésű, világnézetű emberekkel, akiknek illik tiszteletben tartani a meggyőződését, „másságát” - ha úgy tetszik. Talán a legjobb, ha nem vesszük túl komolyan ezeket a fiúkat. A lap felelős kiadója, Szabadai Viktor, a párt budapesti elnöke csak 12 éves volt a rendszerváltáskor, mégis olyan stílusban fogalmaz, mint egy kerületi párttitkár 1965-ben: „Az utóbbi időben mintha nőtt volna a távolság - a többi párthoz hasonlóan - az SZDSZ és szavazói között.” Vagyis: elvársak, egy kicsit elszakadtunk a dolgozói tömegektől. De: „Tapasztalatunk, tudásunk nélkülözhetetlen a városvezetésben.” Mert mi nélkülözhetetlenek vagyunk és ez a lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62339369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regnak 2008.02.14. 19:25:53

Ács Feri
Komolyan mondom nem irigyellek.Ennyi polmarketinget olvasni megülheti az ember gyomrát. Ilyenkor érzem, hogy jó vidéken lakni. Bár itt sem folyik a tejjel méz. De még nem éledt fel a pol marketinges gépezet a sok okossággal.

zizitop 2008.02.14. 20:07:24

Idevág: ma kaptam e-mailt szincerus/ateista@hello.hu címről- mellékelve válaszom
*************************************

Tudod, én „csak” a három konkrét kérdésre válaszolok, ha egyáltalán elmegyek szavazni:


Három nem


"Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

Nem,

merthogy én fizessem helyettük a tandíjat az adómból akkor is, ha rossz tanulók?


"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

Nem,

mert, tíz szál cigaretta áráért a rendkívül költséges gyógyításon kívül még teljes ellátást is kapok.


"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

Nem,

mert, megérdemli az orvosom ezt a bevétel-kiegészítést.


Ha te is így gondolod, küld tovább ezt a levelet.


De ha nem a három kérdésre akarsz válaszolni a népszavazáson, hanem „csak” a kormánynak akarsz „betartani” – köpve a családod és az ország érdekeire -, akkor töröld ezt a levelet, és számolj el a saját lelkiismereteddel
***************************
Tudod, én meg egyáltalában nem kérdeztem. Úgy gondolom, hogy a szorongások, személyiségzavarok, szexuális problémák megoldása kétszemélyes, csak az orvosodra és rád tartozik, nem az internetes világra. Különben is igencsak egyszerű személyiség lehetsz, ha feltétlezed, hogy egy modortalanságnak számító spam fogja majd meghatározni a döntésem.

Az utolsó bekezdés meg teljesen olyan, mint amivel Jehova tanúi szoktak érvelni---csak nem?

Még valami: lányok, fiúk, és vegyes megoldások: tuningolni kéne az adatbázison, mert:közismerten nem tartozom az ateisták táborába.

Minden tisztelet nélkül:

a kéretlen levél címzettje

Oblomov 2008.02.14. 20:08:58

Most néztem videjón a drágajókókaurat, amint a sajtónyilvános rendezvényén demokratikusan küzd a "hivatlan vendég" sajtónyilvánosság ellen. A szadi nyugdíjasok viszont megvédték a HírTV-t. Hova jutunk?

www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=5176

regnak 2008.02.14. 20:32:45

oblomov
Demokráciába? Ahol tiszteletben tartják a tájékoztatás szabadságát vagy új rendszerváltáshoz?

Oblomov 2008.02.14. 21:13:58

regnak

nem így értettem. Inkább úgy, hogy kezdünk megérkezni a demokráciába. Ha már a pártos nyugger is úgy gondolja, hogy kesevebbet vetítenek neki az előljárók, ha ott a Sajtó. Ráadásul az ellenzéki, és nem a kincstári.

Ez a fundamentum, nem a macskajancsik pimaszsága.

Naumov 2008.02.14. 21:34:38

Hja, hol vagynak már a régi szép idők, mikor zorbánék nem engedték be valamelyik újság tudósítóit (azt hiszem amelyikben azt bírták lehozni, hogy ők nem kívánják zorbán halálát bármennyire is az ország javát szolgálná), aztán Brüsszelig meg Strasbourgig hallatszott a jajveszékelés a sajtószabadság meg a demokrácia végéről..

nemkellvagta (törölt) 2008.02.14. 21:42:37

oblomov, nehezemre esik, de azt kell gondoljam, ha mondjuk orbán viktor lenne ugyanebben a helyzetben és megszavaztatná a saját nyuggereit, hogy kibasszák-e az ATV-t, hát alig hiszem, hogy leszavaznák.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.14. 22:29:20

Laprensa szerintem nem csak szadeszosok voltak ott,ennyi az egész.
Különben maga szavazás ténye is vicces, és a sajtószabadság az semmi?

Oblomov 2008.02.14. 23:40:42

Laprensa, bárkit leszavaznának a hívei, amikor az illető ehhez mérhetően veszítené el a hitelét. Remélem Viktort is.

Ez a szitu viszont mókásan önleleplező. A demokratikus chartisták pártja csinál egy elnökválasztási blamát, amiből szemmel láthatóan az következik számára, hogy nyilvánosságon már csak a szóvivői tájékoztatókat, a plakátfelhőt, meg a brossúrairodalmat érti. A lakossági fogadóóra az meg legyen "magunk közötti" szeminárium.

Nemet mondanak a "szocializmusra". Legalábbis a hallgatóság, hihi.

nemkellvagta (törölt) 2008.02.15. 00:36:52

most ment az szdsz agymosós reklámja a tv-ben. agyakat mosnak egy vödörben, nagyon gusztustalan. ha valaki, azért ők tudnának az agymosásról mesélni. mondjuk szomorú végjáték. a szadi, aki az igazi szocializmus ellen harcolt (ha igaz), most, haldokolva, eljátsza akkori magának a paródiáját.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.15. 00:41:59

laprensa:

azt már eljáccotta 94ben. de a Monty még mindig viccesebb:(((

nemkellvagta (törölt) 2008.02.15. 00:48:45

ez az agymosós dolog annál is viccesebb, mert az általuk menedzselt eü-ből került utcára nemtom hányszáz skizofrén. a lipótról, asszem, itt is volt róla cikk és ma hallottam megint az infón.

dowNLoad 2008.02.15. 00:48:55

KÓKáról az jut eszembe, amikor a szadisták elnökválasztásán előadta magát, hogy: SZERETEM A VERSENYT! VS a vesztes aki valami becsültről meg korrektségről makogott valamit. Hasonló volt mikor Al Góré meg Kerry is elismerte, hogy GYŐZŐTT bokorgyuri, természetesen nem csaltak sehol, FŐLEG NEM FLORIDÁBAN! (Diebold Voting scandal) Itt kevésbé kifinomult módszerek is megfeleltek, simán megvettek pár figurát. FIN. AZ ELIT semmilyen közösséget NEM VÁLLAL AZ ÁTLAGEMBERREL!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.15. 01:10:09

Gore esetében egy államban -16000 (minusz tizenhatezer) szavazatot számláltak. mégegyszer írom, negatív.

erről szól a "hacking democracy" dokumentumfilm. www.hackingdemocracy.com/
érdekes.

CrL 2008.02.15. 01:20:22

Nem véletlen lett Fodor-ból is zöldharcos, Al Gore nyomában hehe

fanta (törölt) 2008.02.15. 04:27:31

"A lap felelős kiadója, Szabadai Viktor, a párt budapesti elnöke csak 12 éves volt a rendszerváltáskor, mégis olyan stílusban fogalmaz, mint egy kerületi párttitkár 1965-ben.."

Tényleg igazad van, de ott van például a 4. szám is - igaz nem idei (www.demszky.hu/dokumentumok/negyedikszam.html) ilyen szalagcímekkel, mint "Szavazzunk kétszer Demszkyre!", "Szoros versenyben vezet Demszky", "Ellenállás vagy városépítés", vö. "Szorgos népünk győzni fog" avagy ujcimlap.index.hu

regnak 2008.02.15. 08:07:29

oblomov
Igazad van, de a másik oldalról nézve szomorú, hogy már a párttagaok sem hisznek a felkent vezérnek. Kicsit kezd hasonlítani az MSZMP utolsó idejére, amikor a párttitkár et. mondta a magáét a valóság,meg az ellentéte volt.
Az elnökválasztási mizéria és a többi mind azt mutatja, hogy eleink kiüresítik a demokrácia intézményeit. Ami majd rajtuk csattan idővel.

k|M · reakcio.blog.hu 2008.02.15. 10:15:16

"...akárcsak Eörsi Mátyás, aki szerint az sem érintené Kóka pozícióját, ha kiderülne, hogy csalás történt..."

regnak 2008.02.15. 10:21:27

k/M
végre egy őszinte politikus, ideje volt már az egyenes beszédnek. Sz.rok én a demokráciára,amiért magam is küzdöttem, mint a rendszerváltó értelmiség tagja üzeni Eörsi.A hatalom édes dolog,mindennél előrébbvaló.

Ez az SZDSZ öszödi szösszenete?

kispufi 2008.02.15. 10:33:09

Van olyan szép, mint H. Ágnes (így írom, sose lehet tudni) levele az Albert-házaspárhoz, amiben kb. arról értekezik, hogy az eü. biztosdítás törvényre semmilyen hatása nem lehet az esetleges ügydöntő népszavazásnak. Mi lesz a köv. lépés? "Választás csak 2010-ben lesz mindenképp, a kormány sorsát azonban ez nem befolyásolja"?! El tudom képzelni valamelyik alliteráló nevű megmondóembertől...

k|M · reakcio.blog.hu 2008.02.15. 10:37:31

regnak 2008.02.15. 10:21:27

Szerintem is nagyon kemény.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 11:30:22

Egyébként reszpekt a liberálisoknak. Szerintem a lakossági fórumon lévő nénikék, akik megszavazták, hogy benn maradthat a HÍR TV - igazán nyitott, liberálisként viselkedtek. Amikor szídom a liberálisokat, akkor mindig ennek az ellenkezőjére gondolok, azokra, akik kirekesztők, akik nem bírják elviselni, ha valaki más értékeket képvisel. Szerintem egy csomó liberális ilyen nyitott - nem küldi el a HÍR TV-ét, de akár a kurucinfót se -, mert azt gondolja, hogy nagyon fontos a vélemény-, sajtószabadság. Sajnálom egyébként az ilyen korrekt liberálisokat, mert az SZDSZ nem képviseli őket. Emlékszem, hogy mennyire ki voltak borulva az SZDSZ-es ismerőseim, amikor összeálltak az MSZP-vel, amikor a kettősállampolgárság ellen kampányoltak és amikor nem védték meg az utcán ártatlanul összevert embereket 2006-ban, és most sem értik ezt az egészségügyi privatizációs nyomulást...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.15. 12:06:43

kedvencem, amikor a párt a "magyar liberálisok gyűjtőpátja akar lenni"...
szépséges egy fogalomzavar.

CrL 2008.02.15. 12:07:44

lola: még szerencse, hogy a liberális felfogás és az szdsz mint mikropárt nem jelenti ugyanazt. szép is lenne.

Porcelán az elefántboltban 2008.02.15. 12:13:16

Igen. Ideje, hogy a liberalizmust és az SZDSZ-t elkülönítsük egymástól. Azért a magyar lakosság igen jelentős része tulajdonképpen liberális vagy valami olyasmi. A szadesz miatt van, hogy a liberalizmus egyfajta kisebbségi létformát és a többséggel szembefordulást jelenti Magyarországon.

Pedig itt komoly esélye lenne egy nemzeti liberális pártnak. Vagy legalább is lett volna.

Én még emlékszem a rendszerváltás utáni évekre, amikor a nép valóban nagyon nyitott volt minden újra. A szadesznek is volt vagy 20%-a. Aztán elkezdődtek a pozícióharcok, a nép manupulálása ill. latojása és most itt tartunk. Akinek nem tetszik Gyurcsány, az náci. WOW!

Talán, ha ezek kinyírják szépen magukat, az Orbán kormány alatt újjá szerveződhet egy nemzeti liberális platform, vagy valami. Igény baromira lenne rá.

Manyi Béci 2008.02.15. 13:23:44

„Tapasztalatunk, tudásunk nélkülözhetetlen a városvezetésben.”

Ez annyira gyönyörű, hogy megkönnyeztem, köszönöm!
Az álszerénység a hülyék menedéke, a magabízó ember a jövő letéteményese!

jbb 2008.02.15. 16:47:51

Ez a nemzeti liberális zöld dolog az én kedvemre is lenne így első hallásra, szívesen megnézném az alapvetéseket. Tuti.

Valaki?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 17:12:38

Jbb, pont ezt képviseli államfőnk :)

Sólyom for president, izé, ministerpresident!

Ács Ferenc 2008.02.15. 17:15:59

jbb: A Reakció tavaly szeptemberi kormányprogramja egy nemzeti liberális alapvetés. Bár "zöldek" nem vagyunk, környezettudatosak viszont igen.
Olvastad-e?

ergé: Hát igen. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 17:28:31

Sólyom a nekem fontos politikai irányzatok és attitűdök között pont úgy egyensúlyoz, ahogy azt én tenném a helyében.

A jogállamiság és a demokratikus intézmények elszánt híve, konzervatív alapállású, nemzeti érzelmű, kifejezetten sokat foglalkozik a határon túli magyarok ügyeivel, ugyanakkor a szó jó értelmében vett szabadelvű politikus.

A megfelelő hangsúlyt fekteti a környezetvédelemre és a zöld ügyekre. Fontos neki a civil társadalom, és politikáját nem rendeli alá a kétosztatú pártpolitikának. Az őszödi beszédről a lehető legkeményebb elítélő hangon szólalt meg, és mindent megtett, amit jogköre megengedett neki.

És igenis igaza volt: morális válságban volt (van) az ország, szemben a Nádasok és Esterházyk elkenős véleményével.

Szívesen szavaznék egy Sólyom-pártra.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 17:30:05

és persze: a kézfogás elutasítása meg a határon túli látogatás a Gyurcsánnyal való együtt álldogálás helyett (tavaly márc 15) igazi tökös, szemtelen antikommunista tettek :D

Ács Ferenc 2008.02.15. 17:39:27

Vannak azért megkerülhetetlen kézfogások. :)))

jbb 2008.02.15. 17:58:00

Igen, olvastam, tetszett is, ráadásul Sólyom tényleg egyike nálam a maxrespekt kategóriába kerülő embereknek.
Sajnos azonban sem pártja, sem kiállása nincs. (Félre ne értsetek, nekem nagyon szimpatikus, élvezet hallgatni az egyedül nála tapasztalható hyperkorrekt, megaerkölcsös és ultrahumanista felfogást, mely kivetüléseként minden mondata, mondataiban minden egyes szava jó helyen van, pontos jelentéssel. Mégis jelenleg Mo-on a médiakészség (nem a legjobb szó rá, sajnos nem jut eszembe most jobb magyarul) dönti el, hogy ki lehet vezető. Sajnos Sólyom remegő hangja nem az elkötelezett és ezáltal magasztalt vezető képét sugallja a győzikesó nézőinek, sokkal inkább a bizonytalan, kicsit betrottyoltét. Ezt pedig rohadtul sajnálom, mert neki - ellentétben a mostani "elittel" a fejében rend van, cselekedetei vitán felül állnak.

Szóval Sólyom Kormányzó csak írásban fog szeretettel nemzettestvéreivel emszét cserélni? Esetleg mint S.Hawking?

dowNLoad 2008.02.16. 18:21:12

SÓLYOM akkor lenne igazi korrekt figura, ha megvárná a népszavazás végeredményét, ÉS UTÁNA mondaná (az eredménytől függően!!!) hogy aláírom/NEM írom alá+lemondok.

"Választás csak 2010-ben lesz mindenképp, a kormány sorsát azonban ez nem befolyásolja"?! El tudom képzelni valamelyik alliteráló nevű megmondóembertől...
HAHAHA ez jó, csak NEHOGY valóság legyen. (akkor sok-sok munícióval+konzervekkel levonulok a Bunkerembe, és nektek is azt javaslom)

AproV · http://internetalon.hu 2008.02.16. 18:26:53

Kedves Áts Feri!

Horváth Ágica egyoldala interjűért külön irigyellek:-)
Gondolom azóta az ágyad felett a képe.

Az újság címe miért nem Liberális Káros? (ez jobban fedné a valóságot.)

internetalon.hu
süti beállítások módosítása