Gondoljuk újra IV.: Nemzeti tőkések
2008. február 11. írta: robin masters

Gondoljuk újra IV.: Nemzeti tőkések

Intro

„A megélhetési gondokkal küszködők tömegének fölemelkedése sem megy erős nemzeti tőke nélkül. Én akkor lennék nyugodt, ha azzal a cégértékkel, mellyel most a topon tartanak számon, nem jutnék be az első kétszázba sem.”

(Demján Sándor)

*

  Egy lakáshitelcégnél dolgozó, tanult jóbarátom a minap harsányan kinevetett, amiért az egyik hazai bankóriást „magyar cégként” említettem hetente megejtett, kedélyes vitánk során. Csak a menedzsment magyar - korrigált, mire én jóváhagyólag bólintottam: - igen, és az a lényeg. Aztán lehet, hogy mégsincs igazam.  

 Onnét jut eszembe a dolog, e párbeszéd csak pár nappal volt azután, hogy Pálffy a Heti Válaszban kijelentette: „irdatlan tőke várakozik” politikai momentumra (~ hogy pártot öltve „alakítsa át a politikai térképet”); és csak pár nappal´volt azelőtt, hogy ma reggel bejelentették: az OTP csoport a Groupama francia biztosítónak adja el a Garancia 100 százalékát és saját részvényeinek 8 százalékát. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Semmi. Csak arra gondoltam, érdemes lesz tágabb körben megvitatnunk: mi a magyar a gazdaságban? Lehet-e mondani valakire, bárkire, hogy igen kérem, ő nemzeti nagytőkés? És méginkább: lehet-e mondani valaki másra, hogy nem az?


*

 A 90-es évek belmagyar lápvilága - keletről ismert, jóféle sztenderd szerint - nálunk is kitermelte a maga oligarchiáját. Reorganizált, ó-állami nagyvállalatok, amerikai-magyar vegyesvállalkozások, magángépek, strómanok és progresszív ingatlanbiznisz, utaztatott pénzek meg politikai networking. Ahogy egy Várszegi Gáborról írott zsebkönyv találó címe fogalmazott: Élet és Birodalom.

 Nem mennék bele, hogy a magyar Dzsokik közül ki és hogyan boldogult a '90 utáni politikával - Fenyőn kívül talán mind szép haszonnal zárták az első évtizedet. De az egyre izgalmasabb, hogy mit kezdenek a szajréval 2008 és '10 között, esetleg közvetlen azután: mit kezdenek a botcsinálta elittel most, mikor a kormány inkompeteneciája már létében sérti a növekedést; az ellenzék képtelen maga mögé valódi koalíciót építeni; nekik viszont már megvan a lé ahhoz, hogy nagyobb részt vállaljanak. Mit kezdjen magával az ország jobb teljesítményében üzletileg érdekelt magyar tőkekör?  

 Széles „Görgey” Gábor már felfedte lapjait: ő a mai struktúrák mélyítésén dolgozik, hát Istenem. De kell-e Demjánnak, Csányinak, Vitézynek vagy Nobilisnek is majd, most már hamarosan, közvetlen hatalom? (Közvetett volt nyilván, eddig is.) Ha kell, mikor? És kivel? És jól járnánk-e vele? Mit képviselhet a nemzeti tőke a politikában? Erről beszéljünk.


1. Mi az, hogy nemzeti nagytőke?

 Van ilyen, diszkriminálhatunk. Azok a tőketulajdonosok, akik eredeti érdekeltségeiken vagy ágazatukon túl más, csak hosszú távon megtérülő, és a szélesebb közösség számára is stratégiai fontosságú szegmensekbe fektetik szabad forrásaikat, nemzeti tőkések - a szó klasszikus értelmében. Függetlenül attól, hogy az illető maga is jól járt-e vele, nyugodtan nagyra becsülhetjük Csányi húsipari szerepvállalását, vagy Demján felsőoktatási ösztöndíjprogramjait. 

 Számomra kevésbé egyértelmű érték, de megemlítendő a közvetlen politikai befolyásra építő mogulizmus is: Széles (Echo, Hírlap) vagy Vitézy (Helyi Téma) sajtóegyensúlyt célzó partraszállása. 

 Érdekes kérdés a nemzeti tőkekör „szürkezónája”: azok, akiket a jobboldal maga nem sorolna ide, de az üzleti élet átfedéseinek köszönhetően ugyanebbe a körbe (is) tartoznak. Elég, ha vetünk egy pillantást Járai újonnan gründolt biztosítótársaságának alapítóira: Straub, Kieselbach és sorolhatnánk. És a magyar menedzsmenttel futó nagyvállalatokban valószínűleg tucatjával találunk olyan negyveneseket, akik a rendszerváltás után a Fidesszel szimpatizáltak, de aztán léceltek az üzleti életbe - ahol azóta is várnak.


2. Tényleg pártot akar a nemzeti nagytőke?

 Lehet, hogy nem akar, de szerintem akar, én lassacskán akarnék a helyükben. A szocikról mára még azoknak is kiderült, hogy képtelenek kompetens módon vezetni az országot, akiknek anno volt gusztusuk üzletelni velük. A Fidesz viszont - félfüllel hallható kritikák szerint - nem mutat elég készséget egy szélesebb (gazdasági, nem csak politikai) koalíció létrehozására.

 Kevés esélyét látom, hogy bármely tőkéscsoport még 2010 előtt aktivizálja magát. Kb. ennyi ideje lehet a létező pártoknak, hogy a business maverickeket maguk mögé állítsák. Ha nem jön össze, és az urak komolyan gondolják, akkor majd győztes pártot akarnak, ennek felépítéséhez pedig 2 év édeskevés Magyarországon (a szavazók nagyon ragaszkodnak és a választási törvény is szigorú feltételeket szab). Ha 2010 előtt akarnak változást, a jelenlegi struktúrákon belül kezdhetnek kavarni egy-egy, a nagy pártokon belüli erőcsoport donációjával. Hogy Szili vagy (még sokkal inkább) Kósa emelkedését ennek tulajdonítjuk-e... nos, az lelki alkat kérdése.


3. Jó lenne-e? 
 
 Ma még csak a káoszt növelné, nem lenne jó. Ellenben ha ilyen négy (nyolc) év után a Fidesz 2010-ben nem tudja nagyon megnyerni a választásokat, vagy nem egy vállalható Fidesz nyer, akkor nincs olyan kérdés, hogy jó-e - mert akkor kelleni fog. Egy fiskáliskonzervatív-liberáljobboldali párt. Nem rétegpárt: nagypárt. Egy Polgári Platform. 25-35 százalékkal.

 Hogy világos legyen: nincs és nem is lesz lehetőség (történjék bármi) olyan változásra, amiről az Index naív anonimusza filozofál: organikus elitcserére nincs esély, mert nincs mód, se szokásjogilag, se fizikailag. Ezt - ha egyszer majd sor kerül rá - csak vezényelve lehet. És más nem vezényelheti, csak akinek HR-je, PR-je, no meg pénze van hozzá. Képzett eberekről, sok milliárd forintról meg a következő (és itt most Martonyi professzorra nézünk - a szerk.) kb. 20 évről beszélünk.

*

Beszéljünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82335027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hcrules 2008.02.11. 19:08:03

Nem hangzik rosszul ez a liberáljobb-fiskálisan konzervatív párt. De azért még jobb lene, ha 2010-ben egy normális Fidesz nyerné meg a választásokat...

Kósa viszont maradjon csak Debrecenben, nagyon jó helye van itt! :)

nyenyec · http://nyenyec.blogspot.com 2008.02.11. 19:32:04

liberáljobb-fiskálisan konzervatív párt - szívesen látnék ilyet. a.k.a. "nincs, de igény az vóna rá" :)

mithrandir 2008.02.11. 19:42:27

Nincsen nemzeti tőke, mint ahogyan lassacskán semmilyen tőke nincs, csak TŐKE.
Színtelen, szagtalan, arctalan.
Rengeteg áttételen keresztül dolgozik, immár nem lehet megmondani, de nem is érdekes, hogy személy szerint melyik amerikai nyugdíjas pénzét forgatják éppen abban az alapban, amelyik valamely magyar cég tulajdonosa.

Arctalan, tehát nem számonkérhető. Morális megfontolásoktól mentes, kizárólag a rációt -értsd a saját optimális megtöbbszörözését- tartja szem előtt.

Dícsér, megró, büntet, szankcionál - egész népekkel, országokkal teszi ezt, élő emberek szájszervein keresztül.
De ők - a menedzserek- már jó ideje a TŐKE szócsövei. Tartozhatnak valamely nemzethez, de ennek nincs jelentősége. És egyre kevésbé is kötődnek. Ha nem engedelmeskednek, azonnal elzavarják őket.

Brave new world.

hiba 2008.02.11. 19:58:00

Eddig is jelen volt a tőke a pártokban, hiszen valahonnan jött az a plussz kb 3,5 milliárd a kampányokra. Be is nyújtották érte biztosan a számlát a nyertesre fogadók. Talán épp most állítják ki a csekket számukra a parlamentben...
Miért keresnének új pártot a bejáratott régiek helyett a tőkések?

Téglagyári Megálló 2008.02.11. 20:46:13

mithrandir,

ez nekem naon marxista.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.11. 21:08:57

szeretném azt hinni, hogy igenis vannak olyan emberek, akik az országba fektetnek be. olyan Széchenyi félék.

szerintem nincsenek. illetve ha voltak is, akkor vagy elmentek, vagy feladták, vagy elkurvultak. nem mintha bántanám őket érte.

ez van. a tőke, a befektetés, a profit mind mind konvertibilis. nem ismer arcokat, országokat. akárhogy nézzük, a vállalkozó a nyereség érdekében fektet be elsősorban. ez érthető és logikus.

Ha itt nincs miért befektetni, vagy akkora mocsárba kell mászni a koncért, hogy az neki nem vállalható, akkor lépnek.

a lokálpatriótizmus, a nemzeti termékek, magyaráru dolog megmarad a "kisembernek". vegyen ő magyar ketchupot meg pickszalámit.

aranyhaj.blogspot.com 2008.02.11. 21:15:22


Nemzeti hovatartozásra büszke, de nem kirekesztő, nyitott gondolkodású szavazókat tömörítő liberális párt nem fog alakulni véletlenül?

aranyhaj.blogspot.com

Téglagyári Megálló 2008.02.11. 21:22:21

Többeknek: a posztban benne van a kulcsszó, a hosszú táv. Azért az látszik, hogy ki az aki hosszú távra akar itt befektetni, és ki az aki mondjuk teszemazt a forint ellen játszik a tőzsdén.

Ne legyünk fatalisták, kérem, az a baloldal sajátja.

Guild 2008.02.11. 22:29:22

Van nemzeti tőke. Ismerek olyan embereket, akiknek (a) van tőkéjük, és (b) számít nekik a nemzet. A legnagyobbak szintjét nem ismerem, de vannak ilyen emberek. Sőt meg merném kockáztatni, hogy baloldalon is vannak páran.

A tőkéseknek persze megvannak a maguk pártkötődései, mert a politikai döntések szinte minden esetben jelentősen befolyásolják a tevékenységüket, a másik oldalon meg a kampányok az ő adományaikon nyugszanak. Megjegyzem ez tőlünk nyugatra sincs másképp, csak nem ennyire pofátlanul csinálják.

Namost egy tőkés nem szívesen hagyja ott a hozzá közelálló pártot és politikai támogatást azért, hogy egy bizonytalan jövőjű új pártot próbáljon összehozni. Ilyet leginkább azt csinál, akinek nincs elég erős kötődése, vagy valamiért szakít az adott párttal, vagy úgy látja, hogy a kedvenc pártja akkora bukás előtt áll, amit több cikluson át sem tud kiheverni.

Én most egy vadonatúj liberália-konzervatív pártnak semmi esélyét nem látom. Szép álom, van amikor én is dédelgetem, de igazából nem hiszem, hogy lenne esélye megvalósulni. Egy pártszakadással esetleg megvalósulhat, de én nem látom jelét, hogy a Fidesz szakadozna.

Ami a nemzeti tőkét illeti, szerintem inkább a kedvenc pártjuk/oldaluk jó irányba fordítására törekednek, és nem új pártban gondolkoznak.
Persze megvannak a Fideszben azok az erők, amik egy újabb elkúrás felé terelnék az országot (pl. Bogár László?), és amik a józanabb tőkések elrettentenék a Fidesztől, de amíg ennek nincsenek kézzelfogható jelei, addig marad a Fidesz.

simonmondja... 2008.02.11. 22:31:36

Nekem okés. Lehetne egy új nagytőkés pártvezér.
Volna rá kereslet. És, ha lesz, akkor még idén lesz. Két év kell a felfutáshoz. És untig elég, mert később úgyis megunjuk.

simonmondja... 2008.02.11. 22:39:08

Gorgiasz.
Pedig a baloldalt és a szadeszt már tőkések vezetik - kvázi.
Ott nem lenne nagy változás.
A jobbon meg még mindig a szimbólum, meg a parasztvakítás a műsor.
Ott csapna igazán a lecsóba egy erőlegény.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.11. 23:10:22

Gorgiasz:
Bogár László az egyik olyan arc, aki megtestesíti rémálmaim Fideszét. :)

irrelevant 2008.02.11. 23:12:18

Mi a baj Bogár Lászlóval? Nem értem.

honöröm 2008.02.11. 23:22:38

Az is jó lenne tudni, hogy mit ért "nemzet" alatt, akinek "számít"?

Guild 2008.02.12. 00:21:26

honöröm: Így éjfél és egy üveg sör után azt mondom, hogy a nemzet egy közösség (kultúrával, történelemmel, miegymással) amibe tartozom. Hasonló mint egy család csak kicsit nagyobb.
Ha kicsit frissebb lennék elkezdenék keresni valami korrekt definíciót. :)

Turul: Nekem is az járt a fejemben, amikor egyszer hallottam beszélni, hogy "remélem nem veszik komolyan".

VIII. Nagyapó 2008.02.12. 00:40:35

Na igen, marha sok ez a 8 év ellenzékben egy gyűjtőpárttól - már senki nem tudja, mire számíthat kormányon. Ennyiféle választói csoportból biztosan át lesz verve néhány - és mindenki csak reménykedik, hogy a másik az :-(

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.12. 00:49:31

basszus, a fidesz nem tud megújulni. rossz ez.

de a kormány már megint megújul:
index.hu/politika/belfold/drsig080212/

ez egy bazi béna operett. haza akarok menni! kérem vissza a jegyemet!!!

zeta 2008.02.12. 00:53:00

azt azért nem értem, miért lesz nekünk az jó, ha Princz Gábor kaliberű figurák bukkannak fel a Parlementben. (tanulmányozzuk figyelmesen a posthoz mellékelt fotót)
miért kellene ehhez tapsolni? azért, mert most a lilaköd gyártók azt nyomják, hogy ők már bizonyítottak a gazdasági életben és nem véletlenül halmoztak az ülepük alá, pár milliárdot?
jó, az Indexnél a Publius cikkel megkezdődött a nyilvános színrelépés, a művelet az egész politika hiteltelenítésével (bolsevik taktika) indul, de már látni, hogy a minőség hamarosan átcsap mennyiségbe (Heti Válasz, Reakció)
csakhogy ettől ezek az emberek még nem jobbak, hogy pénzük is van. csak veszélyesebbek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.12. 01:16:58

zeta:
"de már látni, hogy a minőség hamarosan átcsap mennyiségbe (Heti Válasz, Reakció)"

Ezt kifejtenéd bővebben? Érdekel & nem értem.

VIII. Nagyapó 2008.02.12. 01:46:31

Önmaguktól nem feltétlen jobbak - de nem is feltétlen rosszabbak (bár hogy mekkorákat bukhatnak, ha összekeverik az üzleti életet a politikaival, arra talán épp Fletó a legjobb példa). De kicsit erősebb volt köztük a tehetségtelenek és buták szelekciója, kicsit megalapozottabb a gazdaságszemléletük, ráadásul ahhoz, hogy sikeres légy az üzleti életben, semmivel sem kell nagyobb gazembernek lenni, mint a politikai sikerhez. És kicsit kevésbé kell rettegniük a megélhetésük miatt, ha netán mégis megbuknának.


Illetve miután minden új párthoz pénz is kell, talán csak az ő segítségükkel juthat újra képviselethez egy az utóbbi időben elhanyagolt csoport, aki bár rühelli a komcsikat, valahogy mind nehezebben tudja megemészteni a Fidesz mostani szólamait, és hiányol egy hihető, pozitív jövőképet. Valami olyasmit, amiben nem pénzt szórnak a nép közé, hanem az állam a felelős és valamit az asztalra letenni hajlandó polgárai számára teremti meg az előrejutás és az alkotás feltételeit.

smalladam 2008.02.12. 01:49:20

olyan értelemben szerintem létezik "nemzeti" tőke, ha valaki szándékosan, pláne ha az üzletin túlmutató (pozitív) szándékokkal ruház be a saját országában, attól függetlenül hogy a világ akármelyik pontján bizniszel ugyanakkor/ugyanazzal.

amúgy a felvetett kérdés politikára vonatkozó része engem is régóta foglalkoztat. én kíváncsi lennék még, hogy mit lép, ha lép pl. schmidt mária, vagy hamecz istván.

nekik pl. nem csak a kapcsolataik meg a pénzük ismert, de az is, hogy vannak társaságaik, meg rendeznek összejöveteleket, ahol eszmei, politikai kérdésekről vitáznak.

VIII. Nagyapó 2008.02.12. 01:52:36

(Aztán persze lehet, hogy úgy tényleg nem lehet nyerni :( - de talán változik a társadalom is, meg aztán a Fidesznek konkrét választási helyzetben nem jött be ez a mostani szöveg sem, pedig 2002-nél sokkal mélyebbre mentek.)

Proli 2008.02.12. 07:55:22

Első blikkre mithrandirnak adhat igazat az ember, gondolván, a nagy tőketömeg a kisemberek tömegének megtakarításaiból áll össze, s mozog arctalanul. Ez azonban nem teljesen így van. Az ide-oda löttyenő billions komoly része felett nagytőkések rendelkeznek.

Smalladam meglátásával is egyet kell értenem: Léteznek olyan tőkések, akik egy adott közösség (nevezzük nemzetnek) érdekeit szem előtt tartják. És a gyakorlat azt mutatja, hosszú távon igen eredményes ez az összetartás.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.02.12. 09:10:32

otvospeter: Bogár Lászlóval az a baj, hogy Drábik Jánost alázó olcsósággal rimánkodik a kizsákmányoló judeoamerikáner karvajtőke kommunista térnyerésén. Az lehet, hogy régen okos volt, de mára beterítette a lecsó. Nyakig.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.12. 09:13:22

Nem lenne elveszett dolog, ha kufárjaink végre-valahára kitakarítanák a politikából az ott sertepertélő lökött messiásokat. ;) Nagyonis jót tenne egy fiskálisan felelős, de a szociálpolitikát hosszútávú befektetésként értékelő, ezért okosan kezelő párt, akár új, akár régi. Ennek ellenére kételkedem a realitásában, mivel a hazai piac nagyon sok tekintetben nem piac, és a hazai kapitalisták sem kapitalista, hanem amolyan félig tőkés, félig feudális nagyúr képet mutatnak. Egy "Magyar Kapitalista Párt" legfontosabb feladata a tiszta viszonyok és következetes jogállamiság megteremtése volna. Rábízhatjuk ezt olyan emberekre, akikről vélhető, hogy állami kapcsolatokon és mutyizáson keresztül szedték össze az első milliárdot? Mert a közkedvelt Gyurcsány egyszer már megpróbálta velünk elhitetni, hogy igen, és lám, mi lett belőle. Nekem hitelesebb volna egy Somody vagy Bojár típusú klasszikus, innovatív "entrepreneur", mint egy államból meggazdagodott milliárdos.

Gazdagnak lenni természetesen nem szégyen. Ezt meg kell tanulni, el kell fogadni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.12. 09:17:11

Még valami, 25-35% a jelenlegi légkör és közérzet mellett irreális vágyálom. 8-15%-ot talán összeszednének 2014-ben, ha komolyan belevágnának és ezután jól is csinálnák, de a hazai társadalomnak egyszerűen nincs annyi *köthetően* pozitív élménye a piacról, kapitalizmusról, hogy erre tényleg építeni lehessen. Különösen azután, hogy piac és kapitalizmus nevében pofátlanul, szemérmetlenül, gátlástalanul hazudtak neki. 2010-ben szerintem a szociális demagógia lesz a hívószó, mint ahogy eddig is az volt. :(

smalladam 2008.02.12. 10:16:19

azt nem hinném, hogy olyan párt jönne létre, ami kifejezetten pénzes bizniszmenekből áll. szerintem inkább olyan meghatározó erőcsoport jöhet(ne) létre, aki magához tudja vonzani pl. a konzerv és a liberális térfél között lézengő, tanácstalan, viktorból kiábrándult stb. értelmiségieket, politikusokat (stumpf pl?)

így létrejönne egy olyan csoportosulás, amelyik fel tud mutatni egy választható alternatívát, és van is pénze ennek az alapos kommunikálására (elbeszélgetés a főszerkesztőkkel:D) ha még nem is pártként szerveződnek meg, akkor is lehet, hogy hozzájárulnának pl a fidesz erodálásához vagy szakadásához, persze nyilván a körösény andrás-i értelemben.

abban mondjuk kevésbé hiszek, hogy ez 2010 előtt bekövetkezhet.
süti beállítások módosítása