Aki légipostára adta John Rambót
2008. február 09. írta: szamárfül/pável

Aki légipostára adta John Rambót

Charlie Wilson háborúja
rend. Mike Nichols, forg.könyv Aaron Sorkin 


Charlie Wilson háborújaJohn Rambo
Kitűnő időzítés, hogy egyidőben adják a mozik ezt a két fimet... Az elsőben alig ötmillió dollárról milliárdosra dagasztják hőseink a titkos külügyi keretet, hogy originál, made in CCCP fegyvereket szerezzenek az afgánoknak, mert a hidegháborúban mégsem adhattak M16-osokat a hegyipásztorok kezébe - sőt, közben egy titkos nagykoalíciót is összegrundolnak Izrael és jó pár hard-iszlám állam között! A „kísérőfilmben” Rambó már nyugdíjas, de még elkapja puszta kézzel a kígyót, és nagyot flashel egy géppuska mögül, ha nem is éppen Afganisztánban, mint az előző, 3. részben.
Eleve jól hangzik Aaron Sorkin neve a stáblistán, a West Winget én spec. zabáltam éjjelente a tévében, bár néha már sok volt a demokrata párti sóder a sorozatban, de akinek nem csak humora van, hanem öniróniája is, azt nem bántjuk pártkatonasága miatt.

 Címszereplőnk egy piás képviselő, ügyes kis lobbista, aki már az irodában is körbeveszi magát okos és csöcsös babákkal. Három műszakban habzsolja az életet, nem mindig legális utakon járva (drog). Olyan politikus, aki gátlástalanul kereskedik a szavazatokkal a különféle bizottságokban, de nem tudjuk megutálni, mert ha szólítja a történelem, belőle a jót hozza ki, nem az állatot (ilyeneket is ismerünk...). Mivel a hidegháborúban vagyunk, a fő cél a a komcsik legyakása, persze anélkül, hogy ő és munkatársai bekerüljenek a híradókba. És még akkor nem beszéltem arról, micsoda jelenetek, amikor egymásra vetül a fontos hidegháborús szerepe és a piti, hátsó-texasi képviselői munkája...
 
 Szép, összetett szerep jutott a CIA ügynöknek is, a két színészóriás pazarul tölti meg élettel ezt a két karaktert: Tom Hanksnél kevesebbet szerepel, de mindig súlyosabb, s nem csak testtömegindexre: Philip Seymour Hoffman. Alig ismerni rá az egyszemélyes, pocakos hadtestben, a görög származású, nagyszájú, cinikus, de vérprofi ügynökben, aki helsinki kiküldetése után most a finn mellé pastuul is megtanul. A mindenkori háttérember ő, aki ha jól végzi a melóját, térdre rogyasztja a vörös ördögöt (mint Afganisztánban), de ha nem, akkor jön pl. 0911.  
 Julia Roberts annyira már nem ragadja magával a nézőt, ő itt egy vad komcsifaló texasi milliomosnőt alakít, aki a lobbi csatmezején még (maradék) bájait is beveti, de tkp. mellékszerepe van. Tényleg nem érteni, erre miért őt kérték fel, aki eddig csak primadonnákat játszott, szélesszájú kisbékaként pedig vicces, ha valaki McCarthy nőimitátora.
 Eltekintve az elmaradhatatlan amcsi pátosztól (Tom Hanks szemében kitüntetése átvételekor könny csillan - talán mert titkos a plecsnije is, és nem csajozhat vele?), nagyon nézhető film. Bár egy igen mocskos háború titkos logisztikájáért izgulunk, közben végig is röhögjük a kb 100 percet. Ötös.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr37331389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukacka 2008.02.09. 08:49:23

Valaki írjon már, nem akarok első lenni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.09. 12:08:26


Kedves Szamárfül,

joanneherring.com/

Így néz ki az eredeti Joanne akit Julia Roberts (szerintem szenzációsan ) eljátszott. Egyszerűen ilyen a nő. Charlie Wilson is él még. Avrakotos (Hoffman) agyvérzésben halt meg pár éve.

fingerbangs 2008.02.09. 12:33:47

viszont a rambot megneztuk es jo volt :)

Syr Wullam 2008.02.09. 13:36:26

Ja, tegnap en is megneztem a Rambo IV-et a 16 eves fiammal. A vegen (a magy meszarlas utan) hallgatott egy kicsit, majd hosszu percekig rohogott a konnyeit torolgetve. No, sic transit ...

hcrules 2008.02.09. 15:20:48

szélesszájú kisbéka :D

Szégyen gyalázat, de én még egy Rambót sem láttam...

ergé 2008.02.09. 21:04:04

Ma láttam a Charlie Wilson háborúját, üdítő szórakozás volt :) Nem egy mestermű, viszont kellő mértékben ironikus, ráadásul az egész sztori igaz! Philip Seymour Hoffmann a legjobb benne, mekkora karakter! :D

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.10. 11:26:13


Hideg nyomon. Gone baby gone, tessék azt is megnézni.
süti beállítások módosítása