Kommentszűrés
’08 feb
6
17:00

Miről népszavazunk? A kérdések egy lehetséges értelmezése

Írta: politicus

 Most, hogy a kormánypártok elkezdtek kampányolni (mellesleg mit csinál az ellenzék?), láthatóvá vált, mely érvekre alapozva próbálják meggyőzni a nagyérdeműt saját álláspontjuk helyességéről. Akár a ma reggeli Mokkában, akár a tegnap esti ATV-s Farkasházy-Tarlós vitában mindenki számára világossá válhatott, hogy hiányzik a hiteles válasz a kormányzati propagandára. Mert ellenzéki, az bizony nincs. Próbáljunk fogalmazni egyet!

Vizitdíj, kórházi napidíj

 A kormánypártok kampányában a fő érv a vizit- és kórházi napidíj bevezetése és megtartása mellett pedagógiai célzatú. Vagyis, hogy az emberek tanulják meg: az egészségügy nincs ingyen. Ne hazudhassuk azt magunknak, hogy „az egészségügy ingyenes, mert a világ elrobog mellettünk.” – mondta Kóka János az SZDSZ kampánynyitóján.

 

 Tisztelettel jelzem az egyértelmű tényt: az egészségügy eddig sem volt ingyen. Sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak. A munkavállaló a jövedelme után egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni (természetbeni egészségbiztosítási járulék: 4%; pénzbeli egészségbiztosítási járulék: 3%). A munkaadó a munkavállaló jövedelme után (felett) szintén járulékfizetésre kötelezett (természetbeni egészségbiztosítási járulék: 5%; pénzbeli egészségbiztosítási járulék: 3%). Ez összesen a bruttó bér 15%-a. Azaz bruttó 100.000 Ft-os bért figyelembe véve, összesen 15.000 Ft megy havonta négy különböző jogcímen az Egészségbiztosítás kasszájába. Ha azt vesszük, hogy 2007-ben a bruttó nemzetgazdasági átlagkereset az első három negyedévben meghaladta a 180 ezer Ft-ot, akkor könnyen kiszámolható, hogy ennek a 15%-a 27.000 Ft. Minden hónapban. Hol van itt az ingyenesség? És ezt az is fizeti, aki egy adott évben egyszer sem vett igénybe egészségügyi szolgáltatást. Itt miért nem hangzik el az az állandóan hangoztatott érv, ami a tandíj esetében, mely szerint azok, akik igénybe veszik a felsőoktatás szolgáltatásait, azok fizessenek is érte?

Tandíj

Farkasházy Tivadar, aki ugyan a Civil a pályán című műsorban nem akarta a kormánypártokat képviselni, ugyanazt a fals érvet használta a tandíj mellett, amit a ma reggeli műsorban Horn Gábor is.

(1.) Eszerint a tandíjra azért van szükség, hogy a gyermeküket a felsőoktatásba küldő szülők jobban hozzájáruljanak taníttatásának költségeihez.

(2.) A másik érv szerint a gyerekeknek ma már így is 48%-a fizetős rendszerben vesz részt,

(3.) harmadsorban az a diák, aki a 75 pontos ponthatárt nem érte el, mondjuk 1 ponttal elmaradt attól, azt a rendszer 5 évre bebetonozta a fizetős képzésbe (Ráadásul ezt az érvet azok használják, akik most mindenkit a fizetős rendszerbe akarnak tuszkolni).

(4.) Negyedsorban az, aki egyetemet, főiskolát végez, automatikusan többet keres, mint érettségizett társa.

No, ezek az érvek igencsak ingatag lábakon állnak. Az a diák ugyanis, aki diplomát szerez és tandíjat is kénytelen fizetni, kétszeresen is hozzájárul taníttatásának költségeihez. Először tandíjat fizet, majd a magasabb fizetésének köszönhetően jóval nagyobb részt vállal a közösség költségeiből, mint nem diplomázott társai. Ráadásul az állami finanszírozás sem volt ingyenes eddig sem. Fizettem én is „index megnyitási díjat” (sic!) és még sok-sok ezer forintot a legkülönbözőbb jogcímeken.

Hogy mennyivel többel járul hozzá a köz kiadásaihoz a diplomás, azt legjobban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai mutatják. Az egyetemi diplomával rendelkező és a diplomával nem rendelkező munkavállalók átlagkeresete közötti különbség az ÁSZF 2006-os adatai szerint drámai: majd 2,5-szeres (nemtől és a munka (fizikai, szellemi) jellegétől függetlenül). Míg tehát egy technikumot végzett ember – alapbérét figyelembe véve – a 153.031 Ft-os jövedelme után fizet SZJA-t, addig az egyetemi diplomával rendelkező munkavállaló mindezt 372.231 Ft után teszi. Belátható, hogy az adófizetési kötelezettségeik között döntő a különbség.

Másodszor: azokat a diákokat, akik a tandíj bevezetése előtt is fizetős (értsd: költségtérítéses) képzésben vettek részt, nem helyes összekeverni azokkal, akik ugyan állami finanszírozású képzésre nyertek felvételt, mégis kötelesek lesznek az alapképzésben 105.000, a master képzésben pedig 150.000 forintot fizetni. A kettő között ugyanis van egy óriási különbség: az egyiket a saját akaratomból vállalom, a másikra pedig rá vagyok kényszerítve. Ha én a jelentkezési lapomon korábban beikszeltem a költségtérítéses képzést, azzal vállaltam, illetve a szüleim vállalták helyettem a tanulásom költségeit. Free will, ha úgy tetszik. A mindenkire egyformán érvényes tandíjas rendszerben ez nem így van. Itt én nem vállalok semmit, az állam kényszerít (state pressure). Aki pedig egy kicsit is ismeri a felsőoktatás belső viszonyait, tudja, ha valaki fizetős képzésre nyert felvételt, de kimagasló tanulmányi eredményt ér el, van lehetősége tanulmányait állami finanszírozású képzés keretében folytatni.

Általában véve is felvethető mindhárom díj esetében a szolidaritás, illetve annak hiánya. Hát nem furcsa – bár hazánk közállapotaira olyannyira jellemző – , hogy a baloldali pártok által formált kormány vezet be olyan intézkedéseket és kampányol ezek mellett a fenti igen gyatra érvek használatával, amelyiknek elsőrendű politikai törekvése kellene, hogy legyen az állampolgárok közötti szociális alapú különbségtétel?

Lehet azzal érvelni, hogy a Fidesz vissza akarja hozni a szocializmust, csak ostobaság és a valóság ismeretének teljes hiányáról tanúskodik. Az államnak az én értelmezésemben éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy biztosítsa az alapvető közszolgáltatásokat (oktatás, egészségügy, rend- és honvédelem, katasztrófa-elhárítás, stb.). Elsősorban is az arra rászorulók számára. Hisz az állam egyetlen polgáráról sem mondhat le. Ha van egyáltalán az előbbieken túl az állam létezésének bárminemű értelme, akkor ez az. Az állam esélykiegyenlítő szerepe éppen ezért erősödött az elmúlt évtizedekben. Azért, hogy az állam egyfajta védőernyőt biztosítson az elesettek fölé. Szociális piacgazdaság mondanák tőlünk nyugatabbra.

  És ezeket nekünk konzervatívoknak kell elmagyarázni a szocialistáknak? Biztos, hogy itt minden rendben van?

Címkék: politika tandíj népszavazás vizitdíj kórházinapidíj

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8327727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2008.02.06. 16:53:12

teljes mértékben egyetértek Politicussal.

Bummer 2008.02.06. 17:16:28

Semmi mást nem szeretnénk, mint jóléti államot. Erre kaptak felhatalmazást a rendszerváltók.

hiissaa 2008.02.06. 17:23:39

Tehát most te kampányolsz...
Az eü-hozzájárulást (vizitdíj, akármi) talán nem kellene akkor fizetni, ha minden egyes dolgozó, munkavállaló után a munkáltató rendesen, tisztességesen befizetné a járulékokat. Ehhez viszont olyan adórendszer kellene, amelyben mindenki fizeti a ráeső részt, s akkor nem kellene azt nézni, hogy ma minden legális (értsd: adót és járulékokat nem minimálbéresként - nem - fizető) munkavállaló legalább két másik polgártársát tartja el...
Tandíj: bizony, nehéz kérdés. De fizetni kellene.

Bummer 2008.02.06. 17:28:41

- Vizitdíj nem kell, mert azért van biztosítás
- Napidíj nem kell, mert azért van biztosítás
- Tandíj nem kell, mert sokakat elzár a tanulástól

Jó adórendszer kell.
Jó ellenőrzési rendszer kell.
Gazdasági növekedés kell.
Államadósság-csökkentés kell.

Hattory Hanzo 2008.02.06. 17:29:30

Első körben talán a Fidesznek kéne ezt szép lassan, tagoltan elmagyarázni, és akkor valószínüleg nem egy olyan ultragagyi szlogennel próbálkoznának, hogy „Három igennel sokat spórolhatsz!"

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy milyen verziókat vethettek el, ha ez nyert?!

Boci 2008.02.06. 17:31:09

Nem az a baj, hogy fizetos-e az egeszegugy vagy sem, es nem is az, hogy fizetos-e az oktatas vagy sem. Az a nagy baj ebben az orszagban, hogy minden allami bevetelbol a husosfazek kozeleben levok irtozatos osszegeket nyulnak le, parttol fuggetlenul. Eleg csak a jelenleg 500 milliardos 4es metrora gondolni, amit a spanylok kihoztak volna boven 100 alatt, hataridore.

ergé 2008.02.06. 17:31:15

Én sajnos-szerencsére csak legális jövedelemmel rendelkezem, részben alkalmazottként, részben egyéni vállalkozóként. Vastagon fizetem magam után a különféle eü-s hozzájárulásokat, tébét, stb., úgyhogy nem kérek az össztársadalmi tisztességtelenségre hivatkozó extra pénzcsapolásokból, főleg úgy nem, hogy állambácsi oktat közben, hogy nincs-ingyen-egészségügy. Kösz, b+, nagyon is tudom...

b 2008.02.06. 17:32:17

a vizitdij okfejtes csak a dolgozokra igaz. inkabb fogd fel kozvetlen adokent :)
igy viszont igazsagos ado, mert az fizeti aki igenybe veszi... szoval a dolgozo adojat kene csokkenteni inkabb.

gabest1 2008.02.06. 17:34:18

aki átalányt fizet adóval, nem biztos hogy annyit fizet amennyibe kerül a szolgáltatás amit igénybe vesz, és az se hogy oda kerül ahová kell... inkább azt kéne eltörölni sztm.

ergé 2008.02.06. 17:36:29

B, tehát az is fizessen külön, aki igénybe veszi, de ugyanakkor mindenki fizessen a nagy közösbe is :I

irrelevant 2008.02.06. 17:37:34

Gyerekek, ez a népszavazás eltereli a figyelmet a lényegről: a TB privatizációjáról, mégpedig a Fidesz nagyon-nagyon aktív közreműködésével. Ilyenkor fogalmazódik meg a gondolat, hogy az egész nem csak egy elterelő hadművelet-é?

Főleg úgy, hogy az egyik MSZP-tag ismerősöm valamelyik nap felhomályosított, hogy ő látott egy 1999-ből származó tervezetet, miszerint a Fidesz is tervezgette a TB-privatizációját, csak nem merték meglépni. Reakciós Wikipédiába illő feladat lenne kideríteni, hogy ez valóban igaz-e.

Az érdekközösség mindenesetre látszik.

tojgli 2008.02.06. 17:37:54

hiissaaa! Milyen összefüggés az, hogy ha mindenki fizetné a tb-t, akkor nem kellene a vizitdíjat? Ergo: az a hülye, aki fizeti. Ez is egy gondolat. a Gyurcsányé.. Egyébként kapjál már a fejedhez: nézd meg a költségvetést. Háromszor annyit fizetünk be, mint amennyit az állam az egészségügyre költ.

Tandíjat lehet szedni. Csakhogy én már most úgy irányítom a 14 éves fiamat, hogy kint járjon majd egyetemre, mert ott képes lesz megkeresni a tandíját és megélni is mellette. Gondolod, ökörkém visszajön ide, hogy eltartson benneteket? Egy nagy frászt.

fifi 2008.02.06. 17:38:15

Én csak azt nem értem, hogy miért azok vezetik be a tandijat, akik nem egy diplomát és talán szakvizsgát is állami finanszírozással szereztek? Akár külföldi egyetemeken is...

., (törölt) 2008.02.06. 17:39:23

Hát most jó nagyot kapmányoltál a szocik mellet.
A jelenlegi rendszert vetetted össze az eljövendő befizezni valókkal szemben.
Az én olvasatomban viszont egyértelmü /lenne/, hogy ha megvalósul a kormány elképzelése, akkor a régi elosztási rendszer nem maradhat fennt.
S ők is ezt mondják, nem?

irrelevant 2008.02.06. 17:41:08

Jaaaaaaaaaaaj ne, már megint kinn van a poszt az indexen? Ebből se lesz normális topik.

Púp az állandó olvasók hátára Anyátok, az index.

marvin pp 2008.02.06. 17:42:30

Nekem van diplomám, doktorim is, sajnos még állami szférában dolgozom (felsőoktatás), de kurvára nincs háromszázvalamennyiezer forintos jövedelmem.
Valami csaknincs jól :(

ergé 2008.02.06. 17:42:58

otvospeter, spec most te voltál az, aki nem a témához szól, hanem egy marha nagyot offolt :)

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 17:45:37

Amelyik kampányban Farkasházy is szerepet vállal, az sikeres kampány nem lehet.

irrelevant 2008.02.06. 17:45:57

ergé

Igazad van, sokszor offolni szoktam, szánom-bánom, de legalább nem szidom senkinek a felmenőit politikai alapon, amit itt pár tucat hozzászóláson belül mindjárt megtapasztalhatunk, mint mindig, amikor kikerül az aktuális poszt az indexre.

ON

Leonard Zelig 2008.02.06. 17:52:46

Az a diák ugyanis, aki diplomát szerez és tandíjat is kénytelen fizetni, kétszeresen is hozzájárul taníttatásának költségeihez. Először tandíjat fizet, majd a magasabb fizetésének köszönhetően jóval nagyobb részt vállal a közösség költségeiből, mint nem diplomázott társai.

Ez igen ütős érv, főleg, hogy az oktatásnak NINCS SEMMI KÖLTSÉGE. Szerinted, kicsi huszár, stimmel ez az érvelés ?

sisa 2008.02.06. 17:56:27

Nincs olyan, hogy szociális piacgazdaság! Ezt a németek találták ki ~1970 körül, és éppen azon dolgoznak hogy megszüntessék, mert még náluk sem fenntartható. Jóléti állam sincsen, milyen is lenne az? Mindenkit jólétben eltart az állam? Miből? Ki akarna egy ilyen országban dolgozni és adót fizetni? Magyarország kitűnő példa: a többség nem is akar se egyiket, se a másikat. Előrehozott rokkantnyugdíjból, családi pótlékból, feketejövedelemből élnek úgy milliók, hogy SZJA bevallást életükben nem láttak.

Jóreggelt! 2008-at írunk, lassan eltelt egy évtized a XXI. századból...
Egy dolog van: teljesítményelvű, tudásalapú globális versenygazdaság!

Magyarországon meg 40 éves fogalmakkal, szánalmas szociális demagógiával operál a politika, látványosan köszönhetően Orbán Viktornak és társaságában megjelenő, múltba révedő, maradi, modernizációellenes sleppnek.

Bocs ha direkt voltam...

Republikánus Péter 2008.02.06. 17:56:56

OFF

otvospeter

1. Amikor a Fidi a népszavazást kezdeményezte, még szó nem volt tb-reformról. Legalább nyilvánosan nem. Most meg mintha ők akarnák beletuszkolni a meglévő három kérdés mellé (vö. "törvénymegerősítő népszavazás") negyedikként ezt is.

2. Pont azért nem vezették be mégse Orbánék a több-biztosítós rendszert, mert úgy gondolták, hogy az ebbe az országba nem való. Mitől féltek volna? benne volt az 1998-as választási programjukban a tb-privatizáció, azzal nyertek!

3. Miről beszélünk?

kukacka 2008.02.06. 17:57:52

És azt is megmagyarázhatnák, hogy miért kell egyes sürgős esetekben nemcsak simán 300 Ft vizitdíjjat, hanem a dupláját 600 Ft-ot fizetni. És egyáltalán a sürgősségin miért kell fizetni? Konkrétan milyen pedagógiai célja van annak, ha vizitdíjat fizetsz, mialatt kiáll egy kés a hátadból? (A tűzoltós sztori is aranyos volt.)

De az is szempont, hogy egyes helyek abban érdekeltek, hogy minél többször menjél el és fizess ugyanazért az egy betegségért. (Nekem eddig soha nem röntgenezték a lyukas fogam, most bezzeg igen +300 Ft-ért. Pedig csak kiesett a tömés.)

Egyébként Tarlós elég láma volt abban az interjúban, szerencséje, hogy Farkasházy nem az a nyakátharapós típus.

A felsőoktatásról meg annyit, hogy lassan jobban megéri külföldön tanulni, pl. Angliában, ahol baromira támogatva vannak a diákok. (a külföldiek is: pl. munkavállalás.)

Ez a szocializmussal kampányolás a legidegesítőbb hazugsága a kormánypártiaknak, de azért meg kellene kérdezni őket, hogyha annyira gyűlöklik a szocializmust, akkor miért pont a SZOCIALISTA párttal léptek koalícióra. Vaze.

bakonyi tigris 2008.02.06. 17:59:26

Hm. Szerintem az öngondoskodás akarása az egyik legfontosabb jobboldali érték.

Nem kell állam anyuska, hogy megmondja, mire költöm a pénzt és hogyan. Majd én megveszem magamnak, a gyerekeimnek azt, amit jónak látok.

Ne legyen állami nyugdíj (egész falvak foglalkozása a rokkantnyugdíjasság, mert le tudták fizetni a háziorvost).

Ne legyen állami egészségügy a járványügyön kívül (mert csak így lehet elérni, hogy jó minőségű szolgáltatást kapok a befizetett pénzemért)

Ne legyen állami felsőoktatás (semmi szükség büfészakokra)!A befizetett pénzért lehet követelni, hogy ne elavult tankönyvekből tanítsanak, hogy tiltsák ki azokat, akik puskáznak...

Jobboldali létemre először fogok szembeszavazni a javasoltakkal....

hkr 2008.02.06. 18:04:26

A népszavazásra kerülő kérdéscsomag egy nagy baromság, de demokráciánknak hála, fontos és érdemi kérdést nem lehet népszavazásra bocsátani. A kérdés valami olyasmi lenne, hogy "Ön milyen rendszert szeretne? Kevés sarc, kevés állami szolgáltatás avagy sok sarc és legyen minden olcsó a pógárnak?". Most persze a "sok sarc, kevés szolgáltatás" a módi, és ebből valamelyik irányba ki kéne törni...

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 18:06:12

Ez a tandíj duma annyira fáraszt engem.

Több olyan végzős középiskolás van az ismerettségi körömben, akik komoly gimikbe járnak, színötös tanulók, elitegyetemre készülnek, és mégis gyomorgörccsel kínlódnak a szüleikkel együtt, hogy vajon mi lesz velük. És ennek egy oka van: a szüleik nem gazdagok.

Mindannyian budapesti elitképzésre készülnek, és ha csak az utazás, a havi kaja, megélhetés, a fénymásolás és az albérlet + rezsi havi összegét nézem, nem fognak kijönni havi 90-100 ezer forint alatt, és egyszer sem voltak moziban, színházban, és egyetlen ruhát nem vettek magukra, ami új.

Nekem a tököm kivan azokkal a liberális világpolgárokkal, akik a saját élethelyzetüket extrapolálva (felsőközéposztálybeli életnívó), arról hörögnek, hogy a tandíj márpedig kell.

Kapják be egymásét, az orruknál sem látnak tovább, és nyilvánvaló, hogy a valóságérzékelésük így kibicsaklott.

Nagyon sokan vannak, akiknek a tanulás és a szorgalom az egyetlen lehetőségük a fölemelkedésre, csupán azért, mert nem születtek bele a politikai-gazdasági-kulturális elitbe. Tőlük elvenni ezt a lehetőséget, és zárt kaszttá, rokoni klubbá sorvasztani az egyébként meglehtősen alulteljesítő elitet, az igen komoly bűn.

És közben ennek a mérhetetlenül kontraszelektált elitnek az ilyen Farkasházy-féle szexuális kielégületlenséggel és kínokkal megvert megélhetési bűnözői (minisztériumi támogatás a HÓCIPŐ-nek) még okítanak is a mágikus varázsdobozban, fölényeskedő-leereszkedő hangnemben, hogy fizess csak kispajtás járulj hozzá!

De miből!?

szejler 2008.02.06. 18:06:43

sisa

"teljesítményelvű, tudásalapú globális versenygazdaság!"

Agree. De tudnál nekem olyan pontot mutatni, ahol jelenlegi kormány ezt megvalósítja?

Nehéz eldönteni, a gumigyárak tudásalapúbbak, vagy a autópályaépítés versenyelvű inkább nálunk. Csak hogy a jelenlegi kormány két sikerágazatát emeljem ki.

At oktatás és egészségügy kicsit bonyolultabb, közgazdasági eszközökkel nehezebben kezelhető, mint az autógyártás.

Manyi Béci 2008.02.06. 18:06:52

"pedagógiai célzatú. Vagyis, hogy az emberek tanulják meg: az egészségügy nincs ingyen."
Ez nem azért irritáló mindössze, mert mindenki tudja, hogy nem volt ingyen idáig sem (jellemző szoci kommunikációs balfékség egyébként, ilyenkor küldi el mindenki őket ide-oda), hanem azért, mert a kormánynak nem az a dolga, hogy a népet tanítsa, ugyebár. Az a dolga, hogy szolgálja. Erősen csodálkozom, hogy a sok okos kommunikációs szakember nem hívta fel a figyelmet erre.

"Negyedsorban az, aki egyetemet, főiskolát végez, automatikusan többet keres, mint érettségizett társa.

No, ezek az érvek igencsak ingatag lábakon állnak."
Speciel az utóbbi nem, sima ténymegállapítás.:)

"hiányzik a hiteles válasz a kormányzati propagandára. Mert ellenzéki, az bizony nincs"
Mert vszleg szinte minden lényeges elemét meg fogják tartani ezeknek az intézkedéseknek, ha kormányra kerülnek:)

Salakos 2008.02.06. 18:10:22

Könyörgöm, emberek! Szokjunk hozzá, semmi sincs ingyen! És ne is legyen. (Te mint egyetemista egyébként minden bizonnyal rengeteget fizettél be az államnak egészségügyi hozzájárulás címén)

Nézzük meg: az egészségügy szar (az orvosi fizetések nevetségesek, nincs pénz új műszerekre, kutatásokra, hosszú várakozólisták, lerobbant kórházak). az egyetemi oktatásunk pocsék (túlképzés,mindenféle nemzetközi mutatókon egyre rosszabbul teljesítünk, alulfizetett,képzetlen tanárok). Ezeket nehéz tagadni.

Ezek ellen tenni kell valamit. Nem biztos, hogy a vizitdíj, vagy a biztosítókon alapuló rendszer a legjobb,de senki nem ad alternatívákat ezek helyett. Az ellenzék egyetlen reakciója a teljes tagadás. Mikor jutunk el arra a szintre, hogy alternatívát is képesek kínálni?

Devil Inside 2008.02.06. 18:12:59

Az kormány alapérve kimaradt: "az embereknek meg kell tanulni az öngondoskodást".
Persze, az alapelv önmagában szép, csak a mai magyar valósághoz nincs köze: elszedik az ember megkeresett pénzének nagyjából 60%-át (az un. brutto bér kb. 135 %-a a teljes munkáltatói bekerülési költség), majd elvárják, hogy a maradékból az ember öngondoskodjon. Hát elmennek a Kenyába...

otvospeter:
Az, hogy '99-ben mit tervezett a Fidesz meglehetősen indifferens, Orbán saját elmondása szerint akkor még ők is gondolkoztak a több biztosítón, de aztán elvetették. A 2001-es Mikola féle törvény sokkal fontosabb, abban volt szó egészségügyi intézmények "privatizációjáról" (legalábbis az MSZP szerint és nagyon fel voltak háborodva anno). Valójában nem vadkapitalista privatizációról volt szó benne, hanem a kórházak KHT-vá alakulásáról, amelyben az önkormányzatok, alapítványok és a kórházi dolgozók (!!!) szállhattak volna be tulajdonosként. Egyes részfeladatok privatizációjára lehetőséget adott a törvény, de akinek az EÜ beszállítói iparában bármiféle érdekeltsége volt, azok ki voltak zárva.

noname 2008.02.06. 18:17:04

Bakonyi Tigris:
"Hm. Szerintem az öngondoskodás akarása az egyik legfontosabb jobboldali érték.

Nem kell állam anyuska, hogy megmondja, mire költöm a pénzt és hogyan. Majd én megveszem magamnak, a gyerekeimnek azt, amit jónak látok."

Én alapjában ezzek egyet is értenék. De amit írsz, az akkor lenne igazán hiteles, ha nemcsak akarnád az öngondoskodást, hanem meg is tudnád csinálni. Pl. ha a járulékokat nem vonnák tőled, hanem szépen megkapnád, és eldöntenéd, mit csinálsz vele. Öngondoskodhatnál, teszem azt. De egyelőre, ahogy elnézem a lehetőségeket, ez a szavazás nem erről szól. Úgyhogy csak beszélhetsz meg álmodozhatsz az öngondoskodásról, meg ikszelhetsz. "Állam anyu" ad egy papírt, amire lehet rajzolgatni zsírkrétával.
[ :( mondom tkp. én is elégedetlenül ]

Zsolt 2008.02.06. 18:23:38

Nem az számit hogy jogos, vagy nem jogos a vizitdíj, tnadíj, napidíj. A kérdés az, hogy a pazarló rendszerünket megváltoztajuk e vagy csak hagyjuk futni tovább, 10 évente megszorítunk, aztán költekezünk. Én nem akarom, hgy a gyerekem 20 év múlva is azt élje át, amit 10 évente mi élünk át, amióta rendszerváltás volt. Inkább szenvedjen meg ez a korosztály és legyen jobb a következő generációnak, minthogy mindkét generáció szenvedjen.
Mellesleg a legnyagyobb hangja azoknak van akik semmit, vagy csak minimálbér után adóznak. Én kb 20 emebernyi tb-t fizetek be a cégemmel egyetemben az államnak, és 8 éve nem voltam orvosnál, mégsem húzom a szám, ez a demokrácia, többet keresek, többet fizetek és az általam fizetett járulékból gyógyítják az aki nem fizet semmit. Nem sírok miatta, mert semmi értelme, ez van és kész. Persze erre is lehetne népszavazást kiírni, de ennyi erővel gyűljön össze minden állampolgár a Rákos mezőn, mint hajdan és szavazzuk meg, hogy ne fizessünk semmit és kapjunk meg mindent ingyen. Az lenne a tuti...
Sajnos nem igazságos ami itt folyik, de valamerre lépni kell, mert az elmúlt 18 év bebizonyította azt, hogy amit mi csinálunk az nem tartható a globalizálódó világban (állítson bármit is bármely magyar politikus).
Én igenis most akarok szívni és a gyerekemnek akarok jobb világot, nekünk már úgyis mindegy, minden korszakban lennie kell egy vesztes nemzedéknek, akik most úgy tűnik mi vagyunk...
Ja és a tandíjhoz személyes tapasztalatból annyit, hogy így talán a diákhitel nem a leendő értelmiség torkán fog lefolyni alkohol formájában, hanem arra költődik, ami a célje (és ha valaki kérdezné, személyes tapasztalat és sajnos több volt az ilyen mint aki értelmes dologra költötte, legalábbis abban az 1500 fős mintában akivel együtt éltem a kollégiumben).

Káposztakukac 2008.02.06. 18:28:49

tandíjjal kapcsolatosan: szerintem szükség van rá, már csak azért is, hogy megszűnjön ez az "elmegyek 3. osztályú felsőoktatási intézménybe foxi-maxi diplomát szerezni, mert az menő, közben nincs az országban jól képzett szakmunkás" anomália. ugyanakkor véleményem szerint is igazságtalanul hátrányos helyzetbe kerülnek azok, akik ugyan értelmileg rátermettek az adott tanulmányokra, de pénzügyileg nem engedhetik meg maguknak, hogy 105 ezret fizessenek az egyetemnek. jó, persze, legjobb 15% költségmentességben részesül, de ha csak a legjobb 16%-ba kerülök be? akkor rögtön fizethetem a teljes tandíjat. hiányzik a fokozatosság és az előzékenység. továbbá tény, hogy lehet felvenni hitelt a tanulmányok finanszírozására, de a kormány megint elhalasztott egy lehetőséget, hogy ezt megfelelően kommunikálja vagy megfelelő formában realizálja. senki nem tudja, h meddig kell visszafizetni, havonta mennyit, stb.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:35:58

Zsolt:

Osztogatást ha jól rémlik legutóbb megyóék indítottak. Abból, amit a szemétláda fidesznácik összeszedtek négy év alatt (tudom-tudom, Bokrosbá').

"Ja és a tandíjhoz személyes tapasztalatból annyit, hogy így talán a diákhitel nem a leendő értelmiség torkán fog lefolyni alkohol formájában, hanem arra költődik, ami a célje"

Há, ez nagyon rosszul esett:-((((
Ugyanis egyemetre már felnőttként kerülnek a zenberek. Teccik,nemteccik. És 18 év fölött hadd döntsem mán el én, hogy eliszom-e a diákhitelt, vagy sem (ha fölveszem egyáltalán - mellesleg vettem már föl, és jutott piára is, maradt másra is - mai napig van belőle spórolt részem). Szép öngondoskodás ez is! Vedd föl a diákhitelt, szabad akaratodból és költsd arra, amire mi mondjuk. Öngondoskodok, persze az állam gondolkodik - avagy állam tervez, ember végez. De egy érvet, ami benne van a posztban, kifelejtettél: ezt majd a diplomások adó formájában nagyon is megfizetik.
Valamint hijába issza el a hülyegyerek a diákhitelt, mert azt vissza kell fizetni - de ez utóbbi akkor is jobban hajaz az egyéni felelősségre, meg az öngondoskodásra, mint a szocik meg a szadisták álszent aufklérista csörtéje, amiben tkp. azt akarják nekem megmondani, mit csináljak. És akkor hogy is van ez a szocializmus dolog?
Nonszensz.

ps/"OFF": megnéztem a mokkást, és már értem miért irtózom az szdsztől: ez az arcoskodó pökhendiség, lenézés, mindent-jobban-tudás és abszolút stílustalanság. Okádék.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:37:09

* vagy ember tervez állam végez inkább?:)))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 18:37:34

Aszittem itt konzervatív cikekk jelennek meg, de ez...


"Lehet azzal érvelni, hogy a Fidesz vissza akarja hozni a szocializmust, csak ostobaság és a valóság ismeretének teljes hiányáról tanúskodik"

bagoly-bögöly stb.
Szerinted az az elv, ami szerint mindenki a képességei szerint tesz bele a kalapba, és az igényei szerint vesz ki belőle, az micsoda, ha nem egy kommunisztikus idea?

Szal az átalányfizetés összetévesztése a közösségi kockázat- és felelősségvállalással.

Nagyon demamgóg az, hogy hiszen mindenki fizet, most sem ingyenes ez-az-amaz.
El kellene felejteni azt a KOMMUNISTA propagandából ittragadt beidegződést, ami szerint a közös javakból mindenki az igényei szerint akar majd részesedni.

Egy jelképes összeg fizetésének megkövetelése össztársadalmi érdek minden közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén, legyen ez gyógyszer, vagy orvosi látogatás, vagy akár a gáz ára.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy az a szabályzás, amit most kitaláltak, az jó-e vagy sem -mert lehetne az idősöket pozitívan is befolyásolni, hogy pl ha nem mész orvoshoz kapsz karácsonyra tízezer forintot-, de élből és gonolkodás nélkül elutasítani, csakazért, mert a központba azt mondták, hogy most ezt kell gondolni, kicsit legalábbis furcsa.

Főleg egy polgári, magát konzervatívnak tartó közegben.

Zsolt 2008.02.06. 18:37:53

A diákhitelről: Első 2 évben türelmi időben havi 3750 (legalábbis nekem annó annyi volt), utána a van egy minőségi ugrás, amikor elméletileg a bruttó bér 6 százalékát vonják le ( bár nekem kevesebbet vontak le kb 10 ezerrel, lehet, hogy itt is érvényesül valami fokozatosság), most kb az éves bruttó bérem 6 %-át vonják le havonta, amivel idén le is nullázom a tartozásom. Nekem nem jelentett nagy érvágást szerencsére az összeg, szerencsére elég jól keresek azzal a végzettséggel, amire költöttem a hitelt. Ha persze az ember kosárfonó diplomára költi a hitelt nagyjából élete végéig adós lesz, de asszem ezt fel tudhatná mérni egy diplomásnak készülő ember és vállahatja a következményeit.

nyenyec · http://nyenyec.blogspot.com 2008.02.06. 18:39:01

A fiskális konzervatívok melyik pártba tömörülnek Magyarországon? Picit össze vagyok zavarodva, csak azért kérdezem. :)

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 18:39:11

"de pénzügyileg nem engedhetik meg maguknak, hogy 105 ezret fizessenek az egyetemnek"

Káposztakukac, itt a tandíj - a megélhetés és a rezsi költségei mellet még el is törpül abban az értelemben, és most egzakt leszek, kézzelfogható, hogy azoknak a családoknak, akikről én föntebb írtam, még az is jelentős galibát fog okozni, hogy a háromhavi kauciót lerakják előre a 12 nm-es albérleti lyukra.

Nekem az a véleményem, hogy a kormányzat a felsőoktatás racionális átszervezésének (kevesebb büfészak, több és jobbgyakorlatias, IT-s cucc, egyebek) ezernyi kínja helyett - egyeztetések a bőségesen kistafírungolt egyetemi-főiskolai oktatói elittel, kínkeserves keretszámok kialakítása, és egyéb dolgok megspórolása és megfontolások miatt, inkább ráveri a tandíjat a szülőkre, így könnyebben mutogathat a felvételi keretszámokkal hamarosan elégedtetlenkedő rektori gárdának, hogy dehát nem mi csökkentettük a keretlétszámot, a kereslet kisebb.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 18:40:16

Valaki vegye már észre - el lehet olvasni az ÁSZ jelentésben - hogy a 98-02 ciklus illetve 02-napjainkig húzódó regnálás privatizációs bevételei hogyan viszonyulnak egymáshoz!

A koala (94-98 között is) minden kezébe eső dolgot privatizált.
A múltkor még a szerencsejáték rt-t is akarta. normálisak ezek?

Mindemellet tolják felfele az állami adósságállományt. már elnézést, de hogy a faszomba?

Én nagyon nem értek egyet Putyinnal meg a politikájával, de ott legalább levadászták (megkérdőjelezhető módszerekkel) a nagy tolvajokat.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:44:14

kolbászoszsömle:


Ha a konzervatőrséget kéred számon az ifjakon: Bismarck és Disraeli munkássága megvolt?

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 18:44:33

"de ott legalább levadászták (megkérdőjelezhető módszerekkel) a nagy tolvajokat"

Hogy ugyanolyan nagy tolvajok csinálják _ugyanazt_ vagy még inkább, mint a korábbiak. Kiszorították a korábbiakat és jöttek a régi-újak. De a vagyonfelhalmozás menete teljesen ugyanaz.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 18:47:24

Gabrilo · reakcio.blog.hu 2008.02.06. 18:44:14

OFF, ez az URL a neved mellett csak nekem új? Ha igen, üdv minálunknál!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:49:38

"Ha persze az ember kosárfonó diplomára költi a hitelt nagyjából élete végéig adós lesz, de asszem ezt fel tudhatná mérni egy diplomásnak készülő ember és vállahatja a következményeit."

Most akkó simán kiszámolja, milyen esélye van a hitel miatt éhenhalni de a pia-pénzköltés viszonylatban nincs ennyi esze? hogy van ez?:)))

noname 2008.02.06. 18:50:03

Tandíjjal kapcsolatosan: nem gondoljátok, hogy a tandíjjal pár éven belül összeomlik a felsőoktatás? Lehet háborogni meg hőbörögni, büfészakokról meg effélékről beszélni (nem teljesen ok nélkül), akár osztani is az észt meg megosztani a tapasztalatot,

de mindez a múlt. Ez volt. Kész. Nosztalgia.

Ősztől jó eséllyel lesz tandíj. Eleve ez szelektál (régi mesék és emlékek: cancel). És aki vállalja, hogy fizet, az se látja sok karon, hogy mi lesz a vége a tanulmányainak. A 15% persze "igazságos" (hiszen minden az, amit ezek csinálnak). Egy tömegszakon. 100 fő felett. De mondjuk 30 főnél hány ember is? 3? 4? És ha mindenki hajt azon a szakon, akkor a 4.75 és a 4.67 közti különbség dönt. Aha.

A tandíj miatt is, de hosszú távon egyre kevesebb ember jár majd egyetemre. És erre hivatkozva be lehet majd zárni szakokat (mielőtt valaki leírná: nem kamu-főiskolákra gondolok, hanem egyetemekre). És ez bújtatottan cél is. :( És talán az Úniónak se érdeke egy erős magyar fölsőoktatás :(

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:50:37

OFF

K|M:

Ezek szerint neked új. Üdvök bentről is:-))
Én vagyok a legkisebb közös többszörös.

ON

Memoriter 2008.02.06. 18:51:07

Mindhárom kérdés hülyeség.
IGEN, legyen öngondoskodás, legyen minőségi egészségügy, bla bla bla...
IGEN, legyen minőségi felsőoktatás, ezért ha kell, akkor kelljen fizetni is akár... szintén bla bla bla

De ezek most így, ebben a formában NEM elintézhetők. Nem a tandíj fogja megoldani a minőségi felsőoktatást,csak újabb korrupciós szituációkat teremt ( tanár úr átengedi Jancsikát jó jeggyel, hogy ne kelljen má' tandíjat fizetni, ja meg mer az apukájával jár hétvégente vadászni, nem baj ha ösztöndíjat is kap a gyerek... ). Meg egyáltalán, ilyen gazdasági-szociális körülmények között nehogymár a tandíj legyen az egyetlen üdvözítő út...

Már eleve ez a vizitdíj-tandíj probléma is egyfajta propagandisztikus hisztériakeltés, hogy eltereljék a figyelmet a jóval mélyebben gyökeredző hibákról. Kurvára nem ezeken múlik a Nagy Kapitalista Önellátó Felelős Nemcsalós Versenyésminőségalapú Társadalom ( ugyehogy igazából ez a szadeszes szenvelgés a demagógia-e? ).
Mert ez az egész olyan, mintha a tetővel kezdenénk felépíteni egy házat. Skandináv országokban ötven köbö ötven éve az oktatásba és az egészségügybe fektettek nem keveset ( tehát NEM elvettek onnan ) s lassanként azt látjuk, hogy elérik a kommunizmust...

Primitíven úgy lehetne ezt modellezni, mint ahogy az a stratégiai pécés játékokban működik: Addig nem lehet ispotályt(e.ü.) és kolostort( oktatás ) építeni a népnek, amíg az ipar, a mezőgazdaság és az adózás nem működik harmonikusan, s így lehet továbbfejlődni mondjuk egy következő korba. Előbb el kell intézni, hogy legyen faanyag, hogy felépíthessék az emberek a malmot, ahol megőrölhetik a búzát, s amiből építhetnek pékséget, hogy a lisztből kenyeret süthessenek, amit eladhatnak a kereskedőknek, s az így befolyt jövedelemből adózhassanak, s ha netán kitör a pestis legyen egy hatékony ispotály, meg legyen egy pap, aki vezeti az anyakönyvet, s hogy ne csak analfabéták éljenek a faluban...
Ispotályt és Templomot nem lehet elősször építeni, ill. lehet, csak nem érdemes, mert a nép fellázad a mesterségesen felemelt adók miatt( vizitdíj, tandíj ), meg elfogy a minimális induló faanyag, amiből az ipari-mezőgazdasági infrastruktúrát kellett volna kiépíteni, hogy megindulhasson a fatermelés.
Mindennek alapja tehát a fa :D Lehet, hogy a skandinávoknak azért olyan jó, mert sok a fájuk? :D

Azért hülyeség tehát mint mondottam mindhárom kérdés, mert a "fáról" kellene a jelenlegi körülmények között vitatkozni, nem az "ispotályról" meg a "templomról"...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 18:51:41

A tandíjról:

Ha az államnak megéri invesztálni a taníttatásba, akkor vajon az egyénnek megéri-e invesztálnia a saját képzésébe?
Magyarán megtérül-e anyagilag az, ha az ember kiperkál évi 200 ropit egy diplomáért.
Fog-e a diplomájával annyival jobban élni/többet keresni, mint amennyit kifizetett érte?

Mondjuk megnézném hányan mennek filozófia szakra, ha azért fizetni kellene, és hányan mennének mérnöknek, vagy matematikusnak.

Ha az állambácsi a diákhitel összegénél kevesebb pénzt akar beszedni az oktatásért, szociális okokból nem valószinű az, hogy kimarad az egyetemről bárki is.

Ugyanis az egyetem mellett lehet akár még dolgozni is, bár tudom, ez manapság bizonyos körökben igen derogáló, valamit, míg vizsgázni lehet részegen is, dolgozni már kevésbé...

Vagy előtte is lehet dolgozni, ha egyetem közben ez a nehéz felfogás és a szalonidiotizmus miatt nem megy.

Nem kötelező 18 évesen elkezdeni a történelemszakot, vagy politológia szakot.

Manyi Béci 2008.02.06. 18:52:30

„-mert lehetne az idősöket pozitívan is befolyásolni, hogy pl ha nem mész orvoshoz kapsz karácsonyra tízezer forintot-,”
Köszönöm ezt a hozzászólást!

Ez egy akkora ötlet, jobban ki kellene bontani, pozitív nevelő üzenetek, ez kell a népnek!
Minden korosztályra ki kell dolgozni!
2-10 éves korig mondjuk nyalókát osztogatni a náthásaknak, influenza esetén képeskönyv, fertőző és egyéb súlyos kórok esetén DVDjáték, amennyiben nem fordulsz orvoshoz!

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 18:54:26

OTT A PONT noname! , ez a gond, MI KÖZÜNK van ahhoz, hogy mi az EU érdeke? Van nekünk saját érdekünk, KÁR, hogy a fantasztikus (degenerált) elitünk NEM az képviseli, hanem az EU-ét.
Egy idevágó zeneszám:
(nem én kiáltok)
Megőrült a sátán, haha nem rossz.
www.scene.org/file_dl.php?url=ftp://ftp.scene.org/pub/parties/2007/function07/mp3_ogg/ntx_neki.zip&id=382402

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 18:54:32

És akkor majd jönnek a király nemzetközi konzervativizmust, gazdaságpolitikát, szabadságelméleteket taglaló írások? Király!

Legnagyobb közös (ész)osztó? :DD

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:56:39

kolbászoszsömle:

Én nem bánom, ha majd a gyerekemnek tandíjat kell fizetnie - csak akkor hagyják nálam a pénzemet! És akkor majd én abból kigazdálkodom a gyeröknek. De ha 69%-át a fizumnak elveszi az állam, utána ne jöjjön nekem az öngondoskodással.
Ez itt a bibi.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 18:58:09

OFF2:

K|M,

globálkonziság überállesz:-) Aszondták, irkálhatok ilyenekrül is, hát meglássuk mi lesz.
De észosztó azér' nem vagyok:)

ON

Naszta 2008.02.06. 18:59:40

Én érvénytelenül fogok szavazni, mert:

Ha nem 70% lenne bukó a béremből, akkor egyértelmű a 3 NEM.

Ha az ország 2/3-a nem csalna adót, akkor egyértelmű lenne a 3 IGEN.

Így viszont mindenki bekaphatja....

felsatan 2008.02.06. 18:59:58

sztem te egy agyatlan fasz vagy

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 19:00:07

"Ugyanis az egyetem mellett lehet akár még dolgozni is, bár tudom, ez manapság bizonyos körökben igen derogáló, valamit, míg vizsgázni lehet részegen is, dolgozni már kevésbé..."

Mellé.

Ha számba veszem a szerzőket név és arc szerint, akkor kijön, hogy mindenki itt-ott, versenyszférában, újságoknál már a főiskola és az egyetem mellett is dolgoztak/nak.

Egyébként hogy kerüljön az ember a felső 15%-ba, ha nem az a dolga, hogy tanuljon?

De persze, én nem vagyok ellenére a munkának a suli mellett, csak tudom, hogy szívás.

Naszta 2008.02.06. 19:02:54

A tandíjnak az az értelme, hogy szűri a szakokat. És igen, ha valaminek nincs értelme, zárható. Miért hiszitek azt, hogy csak a felesleges ABC csukható be???

Halkan megjegyzem, hogy az EU érdekek azért nem teljesen ellenünk vannak...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 19:03:15

na jó KM, nálunk még a feltörekvő tolvajok sincsenek.
bámulatos, hogy itt mindent lehet.

Naszta 2008.02.06. 19:06:59

A másik oldalnak: 70% adó mellett teljesíteni is kell. Nekem is. Nem csak a csóri szavazónak...

Mert bizony kinyílik a bicska a zsebemben, amikor a nagyinak még adnom kell pénzt az életre 70% feletti elvonás mellett... túl korán ment nyugdíjba (1990 körül)... 65 évesen... 47 év munkával, osztályvezetőként... most meg gond a bogyó ára.

Zsolt 2008.02.06. 19:07:29

Összerakva az eddig elhangzottakat:
Ne legyen vizitdíj, ne legyen tandíj, ne legyen több biztosító. Helyette legyen több pénz adva az oktatásnak, egészségügynek, csökkentsük az államadósságot, fizessünk kevesebb adót, és menjünk szembe az EU-val.
Rajtam kívül van még itt közgazdász, aki ezt nem érti, vagy csak nekem tanítottak valami irtózatós baromságot államháztartás finaszírozása címén... Megyek visszakérem a tandíjam árát és beiratkozom valakinek az iskolájába, aki mindezt megtanítja, mert én is tudni akarom a titkot, ahogy itt sokan mások már tudják...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 19:10:14

Gabrilo

Először kell öngondoskodni, aztán lehet csökkenteni az adókat, mert uruszágunk kibaszott nagy adósságterheket nyög hála az eddigi kormányainknak.

Ezeket az adósságterheket egyetlen kormány sem fogja kifizetni a zemberek helyett, ezt mind-mind a néptől fogják beszedni.

Aki azt mondja, hogy minden mehet tovább úgy ahogy van, az hazudik, aki pedig elhiszi, az hülye...

Persze nagyon szépen hangzik az, hogy ha majd nekem nem kell fizetnem mások helyett, akkor majd fizetek magamért, ha ezt komolyan gondolod, pont lesz egy népszavazás, ahol leteheted a voksodat.

Behuzigálod mindhárom kérdésre a NEM-et, és akkor legalább az esélye megmarad annak, hogy úgy legyen, ahogy akarod.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 19:11:00

Zsolt:

Legyen tandíj, legyen vizitdíj, legyen több biztosítí. DE. Akkor az állami adók, járulékok, stb. legyenek mondjuk 10% körül.
Vagy-vagy.

Naszta 2008.02.06. 19:11:14

Zsolt: az első az egyenlő teherviselés lenne. Én jól keresek és be vagyok jelentve. Tehát sokat is fizetek. Nem baj ez addig, amíg nem tudok róla, hogy az ország 2/3-a csak papíron él minimálbéren. És addig se baj, amíg nem tudom, hogy a lakosság 1/6-a jogosulatlanul kap nyugdíjjat (mert lefizette az orvost).

Így viszont méltatlannak érzem a helyzetem. Erre ráhúzni további költséget az én kontómra pofátlanság.

A másik oldal meg azért kaphatja be, mert köze nincs a megoldáshoz...

politicus liberalicus 2008.02.06. 19:12:36

Igaza van a szerzőnek, szocializmusról beszélni hülyeség. Itt a jóléti államról van szó.
Azt persze csendben megjegyezném, hogy a jóléti állam modellje szinte mindenhol megbukott.
Ugyanis hiába volt nyugaton szociális piacgazdaság, csak utóbbi része működött jól ott is, az első fele pedig többé-kevésbé hasonlított a kelet-európai állami gondoskodásra.
A közszolgáltatások mindenhol pazarlóan működnek, ha az ügyféllel (diákkal, pácienssel, stb.) nem érzékeltetik, hogy a dolog pénzbe is kerül.
Azt meg persze se én, se más nem nagyon érzékeli, hogy mennyi pénzt vonnak le a fizetéséből. Megkapom a nettóm aztán max. álmodozom arról, hogy mennyivel többet kereshetnék ha alacsonyabb lenne az adóm. De ettől még nem fogom jobban megfontolni, hogy érdemes-e tovább tanulnom, alaposan átgondolni, hogy jól fizetett diplomás vagy munkanélküli leszek az egyetem után.
Az egészségügy se volt ingyen a vizitdíj előtt. Néhányunknak. Akik fizetünk TB. Csak sajnos mi a társadalom alig több mint harmadát jelentő kisebbség vagyunk. Persze anyáink, apáink is fizettek anno TB-t, csak ők sokkal kevesebb öreg, beteg ember nyugdíját és ellátását fizeték. És azt már csak csendben kérdezem meg, ki szeretné ha 30-40 évvel korábbi szinten látnák el? Mert persze az orvostudomány fejlődött, jobb műszerek, gyógyszerek jöttek. Csak hát jobb gyógyszerért joggal kér többet a gyártó. Érdemes lenne bele gondolni, hogy mire telene ki a húsz évvel korábban befizetett TB-ből.
Ingyenességről szó sincsen. De azért érdemes lenne elgondolkodni a "mi fizetünk" érven. Kétségtelen sokan fizetek, fizetnek, csak át tetszettek gondolni, hogy mennyit? És hogy abból mi jönne ki? A történet sajnos nem olyan egyszerű mint a boltban, ahol tessék kiprobálni, hogy 200Ft-os kenyérért csak 100Ft adnának. Kiváncsi vagyok, hány boltost győzne meg a "de hiszen mi fizetünk" érv. Kiváncsi vagyok hányan tudják, hogy a TB járulék mekkora részét fedezzi az egészségügyi kiadásoknak? És nem a jelképes 100 meg 300Ft-ról van szó, ha nem a meggondolatlanul elszórt milliárdokról.

Dr.-Bub_Ó 2008.02.06. 19:13:20

Kukacka
„És azt is megmagyarázhatnák, hogy miért kell egyes sürgős esetekben nemcsak simán 300 Ft vizitdíjjat, hanem a dupláját 600 Ft-ot fizetni. És egyáltalán a sürgősségin miért kell fizetni? Konkrétan milyen pedagógiai célja van annak, ha vizitdíjat fizetsz, mialatt kiáll egy kés a hátadból? (A tűzoltós sztori is aranyos volt.)”
Kb. egy hónapja voltunk a kedvesemmel a sürgősségin (azon túl,hogy a stílusuk az ügyeleten bicska nyitogató volt) nem ismétlem nem kellett vizitdíjat fizetni, pedig direkt rákérdeztem.
Engem nem érdekel a 300 pénz, mert évente talán egyszer járok orvoshoz, viszont az idegesít nem kicsit amikor meghallom, hogy ki mennyit csúsztatott a doktorbácsinak!!!!!
Valószínű szorult helyzetben én is azt tenném, mert nem tehetek mást, ha normális ellátást akarok. Örülök, hogy valakit zavar a röntgenér a 300 Ft, de sajnos nekünk munkaidőben nincs időnk az SZTK-ba futkorászni, ezért marad a 10.000 Ft-os röntgen a rendelőben. Viszont ott az időpont azt jelenti, hogy a megbeszélt időpontban szólítják az embert.
Egyet nem értek lehet, hogy ostoba vagyok, én miért nem tanulhatok a főiskolán ingyen munka mellet? Ha a 18 éveseknek jár, akkor nekem 30 évesen miért nem jár az „ingyenes” oktatás? Mert már fizetem az adót?

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 19:15:04

Zsolt 2008.02.06. 19:07:29

Nem,

legyen gazdasági növekedés, és ösztönző adórendszer, legyen rugalmas felnőttképzés és átképzés, legyen ésszerű önkormányzati rendszer, legyen a munkaerőpiacra való visszatérés kőkeményen erőltetve, legyen végre előrelépés a cigányok tarthatatlan ügyében, legyenek fölülvizsgálva a rokkantosítások, döntsünk el alapkérdéseket, olyanokat, hogy a 65 éves, 40 éve alkoholista életben tartása megér-e a közkasszából százezreket, illetve kell-e nekem a 800.000, nagyrészt munkaképtelenné ivott alkoholista TB-ellátását fizetnem, és legfőképpen legyen becsülete annak, hogy ha valaki dolgozik (az érdem megjelenése).

Utána belekezdhetünk az öngondoskodásba, és én leszek az első, aki magasba emeli az öngondoskodás zászlaját.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 19:15:57

kolbászoszsömleg:

"Először kell öngondoskodni, aztán lehet csökkenteni az adókat, mert uruszágunk kibaszott nagy adósságterheket nyög hála az eddigi kormányainknak."

Tehát elveszik a (most megint emelt) adókat, járulékokat, mondjuk legyen 60% a fizumból, és utána öngondoskodjak a maradék 40-ből, valamint ebből tegyek félre tandíjakra a gyerekeimnek is. Hülyének-e nézel?
Az ilyen reformokat - melyekre kétségtelenül szükség van Mo-n, ezt senki sem vitatja, csak a módját - nem ezzel a jakobinus/bolsi lendülettel kell csinálni, ahogy a szoclib koala. Ezek kicsit hosszabb időt szoktak igénybe venni és akkor az eredmény sem destruktív. De ezek a fejükbe vették hogy 4 év alatt bizony végigcsinálják, ha a zország beledöglik és oszt nehogy már a zorbánnal kelljen megállapodni, vagy neki is hagyni a feladatbul/annak dicsőségéből!

Tehát, én sem akarom hogy így maradjon. De amit a koala csinál, az eszement forradalmárkodás, nem reform. mintha csak ez a két megoldás létezne. Elvégre dialektikusan köll gondolkodni:((

Google 2008.02.06. 19:16:12

Nemcsak ezek voltak a népszavazásra feltett kérdések. Hét darab volt, ha jól emlékszem.
Ennyi maradt, és nagy-nagy csoda, hogy ennyi is maradt. Még most is lehetne egy kérdéssel több, ha az Albert-házaspár kérdése a szocik segítségével (tudom: kizárt dolog)utolérné a szóbanforgó hármat.
A 2006-os kampányban GyF. azt mondta, ez a három kérdés nem kérdés, nem lesz vizitdíj, kórházi napidíj, tandíj, semmi nem lesz ezek közül, csak a nagy igazságosság, az lesz.
Hát már ezért is megéri három IGEN-t bemondani nekik, hogy lássák, kár, nagy kár a zemberek képébe hazudni!

Őrnagy Őrnagy 2008.02.06. 19:16:43

Hmmm én már csak azért is 3xigennel szavazok, hogy ne kelljen Lendvai Ildikó mosolygó arcát néznem aznap este. Meg ha kampányban ugye ezekről a dolgokról nem beszéltek, sőt tagadták, és utánna választást nyertek, akkor nem éppen úriemberhez méltó bevezetni.
Egyébként meg: vizitdíj lehet, azoknak akik nem fizetnek járulékot, egy évben egyszer mondjuk 5000 Ft (kevesebb adminisztráció kell), mikor először látnak orvost. De ez ugye a szoci szavazóknál kiverne a biztosítékot. Kórházi napídíj nagy köcsögség, szegény embert ne húzza már még egy ág, ha már beteg.
Tandíj: átlaggal fordítottan arányosan sávosan, persze az adott szak évfolyam átlagához mérten. És kőkeményen büntetni a puskázást ( pl max tandíj ) valamit erősíteni a követelményeket ( pl a teszteket el lehet vizsgán felejteni). Meg az is hogy néz már ki, hogy a Műegyetemen matek szigorlaton már nem kell tételt bizonyítani szóban , botrány.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 19:20:26

őrnagy:
Én még el is gondolkodnék a kérdéseken, de a hübrisz horngábori mélységei csuklóból rálendítik a mancsomat az igenekre.

Naszta 2008.02.06. 19:22:06

Őrnagy Őrnagy 2008.02.06. 19:16:43

Szóbeliztess le egy társaddal 500 embert egy nap alatt...

Egyébként a Bsc.-n nem is kapnak annyit, mint Te régen. Az Msc. viszont szerintem legalább 5x jobb, mint most (nem húzzák le a gyengébbek). Ott ne félj van szóbeli is. Az 50 fős évfolyam jól kezelhető. Ráadásul tényleg lehet szűrni...

Naszta 2008.02.06. 19:23:49

"mint most" = "mint régen"

bocsi...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 19:24:49

Gabrilo

Akkor hogyan gondolod?
Hogyan lehet kitörni abból a körből, amibe többek között az egészségügy és az egyéb szociális juttatások miatt került az ország?

Ha lassan csináljuk a reformot, jól megcsócsáljuk, megrágjuk, meghallgatjuk az érdekvédelmet kétszer-háromszor, mindenki véleményét figyelembe vesszük, stb, akkor abból lassabban lesz reform, mint amennyi idő az M0-sból körgyűrű.

Lehet lihegni azon, hogy esetleg rombadönti az országot (ezt azért szerintem senki nem gondolja komolyan), de a halogatás _biztosan_ megteszi, már ha csak egy kicsit is igazak a közgazdászok állításai.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 19:25:36

már bocsánat, de hol nincsen öngondoskodás?
egyébként meg oktatni nem adóval szoktak, hanem táblával, krétával és főleg könyvvel.

személy szerint 97 óta kibaszott mennyiségű pénzt befizettem már az eükasszába. Ebből eddig 34000 HUFba kerültem a TB nyilvántarás szerint az államnak. Na jó, ehhez hozzájön a havi 172 HUF, amit a háziorvosom kap utánam regulárisan. ez még 20 ropi. ezzel szemben 3 nagysagrenddel tobb penz ugott be a brutto berembol, plusz amit a munkaltato befizet. talan az algopyrinemert nem kellene pluszban meg lenyulni, csak hogy oktassonak.

a segélyhuszár álrokkantak mind mind bűncselekményt követnek el.
őket nem lehet felelősségrevonni?

az egesz adorendszerunk arra alapul, hogy a magyar csal. es csal is, ha azt feltetelezik rola. a csalas merteke persze eltero, a savhatarokon egyensulyozastol a teljes feketemunkaig minden benne van.

lehet emelgetni a kozerheket, de ezzel csak a legalisan uzemelo cegek illetve az adofizeto allampolgarok terhei nonek.

az meg kulonosen duhit, hogy a nyilvanvalo dilettans politikai/gazdasagi felrelepesek utan az en penzembol probalkoznak ujra. es a korrupciorol meg ne is beszeljunk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 19:28:06

Amúgy érdekes dolog, hogy függetlenül azzal, hogy egyet ért-e valaki a feltett kérdésekkel, vagy sem úgy fog szavazni, hogy Lendvai Ildikó ne mosolyogjon...
Meg hogy Horn Gábor szitkozódjon...

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 19:28:35

Én is ugyanúgy vagyok vele, mint Gabrilo meg Őrnagy: felőlem akár lehetne arányosított tandíj és vizitdíj is, de ezt a pöffeszkedő, undorítóan korrupt és közben mérhetetlenül önelégült sleppel rendelkező bandát leszavazom a fa*zba, hogy egyszer én is kéjelegve nézhessem Lendvai Ildikó agyonbotoxozott orcáját és Farkasházy "húsz éve nem áll már fel" Tivadar entellektüel ejnyebejnyéjét.

Generációs konfliktus ez egyébként.

Egy nyugatmániássá konszolidálódott, elitpozícióit vasmarokkal őrző posztkommunista klientúráé, illetve állami transzferekkel megvásárolt szavazótáboráé, és egy, döntően a vidéki létből elszakadó, és városi, nagyjából liberális attitűdű választói réteg és politikai képviseletének harca.

Hosszúra nyúlik a rendszerváltás, mert ezzel sem lesz vége.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 19:32:12

"az egesz adorendszerunk arra alapul, hogy a magyar csal. es csal is, ha azt feltetelezik rola."

Erre van, aki azt mondja, hogy a jelenlegi adórendszerünk az elnyomás egyik eszköze: tudom, hogy csalsz, tudom, hogy ezt nem lehet teljesíteni épésszel, de nagyjából szemet hunyok rajta addig, amíg...

Így meg marad a gyomorgörcs meg a stiklizés.

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 19:32:29

Ezeket már 10000X kitárgyalták, a SVÉD ADÓK és az UGANDAI BÉREK nem hozhatók közös nevezőre! Pont. Ezt még kókadtjaninak is fel kell fogni. Nincs mindenkinek OFFSHORE cége, JÁNOS! A többiek (tudom, tudatlan lúzerek, még helikopterük sincs) ITT kapják a fizetést, és AZONNAL levonják az adót belőle, tehát ESÉLYÜK sincs trükközni, érted, János? Ez meghaladná a IQ szintjét? Most vajon KITOLONCOLNÁK-E az országot az EU-ból, ha az adósságátütemezést kérne? Vagy akkor berogyasztanák a forintot? Akkor viszont ugyanúgy nem kapnák vissza, ezért kellett volna kurv@ra az EURÓ bevezetés. (akkor kérhetnénk ilyet, ha a bankárainknak LENNE TÖKE és AGYA, mert most egyik sincs, de a gerincük is hiányzik)
A TÖBBI csak a tömegek hülyítése, 3nem, 2 igen, egy mégse, 5 talán..

Manyi Béci 2008.02.06. 19:33:33

politicus liberalicus
„A közszolgáltatások mindenhol pazarlóan működnek, ha az ügyféllel (diákkal, pácienssel, stb.) nem érzékeltetik, hogy a dolog pénzbe is kerül.
Azt meg persze se én, se más nem nagyon érzékeli, hogy mennyi pénzt vonnak le a fizetéséből. Megkapom a nettóm aztán max. álmodozom arról, hogy mennyivel többet kereshetnék ha alacsonyabb lenne az adóm. De ettől még nem fogom jobban megfontolni, hogy érdemes-e tovább tanulnom, alaposan átgondolni, hogy jól fizetett diplomás vagy munkanélküli leszek az egyetem után.”

Szóval meg kell nevelni az embereket?:) Olyan ostobák, hogy nem tudják, pénzbe kerül az egészségügy?:)
Hülye a nép? Ám majd most jól megokosodik, és megfontolt döntéseket hoz?
Egy nagy szart, liberalicus, kedves.
Az emberek 99% pontosan tudja, hogy mennyit vonnak le a fizetéséből. Nem passzióból szed gyógyszereket. Nem szórakozásból jár orvoshoz. Aránylag kevesen vágynak a munkanélküli státuszra.

epe 2008.02.06. 19:35:03

Én is teljes mértékben egyetértek a blogíróval. Csupán néhány következetlenségre hívnám fel a figyelmét.
Az egyik az, hogy az ebi járulékban befizetett összeg, melynek mellesleg a csökkentését javasolják együgyű politikusaink, mára végérvényesen nem elég az egészségügy finanszírozására. Európában (f nagyon sok helyen arról folyik (folyt) a vita, hogy növelni kell-e az egészségbiztosítási befizetéseket!
Az a tény, hogy 1990 óta a befizetések összege reáléértéken mintegy 30 %-al nőtt, miközben a gyógyítási költségek ennek a duplájával (már nem emlékszem sajnos a pontos adatokra).
Ebből következően igenis szükség van többletforrás bevitelére az egészségügybe, és az is biztos, hogy a legeukonformabb megoldás, az járuljon többet az egészségügyhöz, aki igénybe veszi.
Mivel azonban van szolidaritás valamint biztosítási közösség, természetes, hogy befizetéseink egy részét polgártársaink gyógyítására megy.

Ami a tandíjat illeti, ott csak azzal egészíteném ki a blogot, hogy ha jó előre időben megmondják, hogy majd tandíj lesz, akkor az egyetemre vágyó diák és szülei eldönthetik, hogy vállalják -e ezt a megterhelést, ugyanúgy, m int a fizetős helyekre járók.
A tehetséggondozást, a szegények esélyeinek növelését pedig a mai számok szerint sem az ingyenes oktatás, hanem a megfelelő ösztöndíjrendszer tudná biztosítani. Na ez viszont nagyon hiányzik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 19:35:27

kolbászoszsömle:

Én nem feltétlenül értek egyet a Fidesszel sem (tekintettel arra, hogy tényleg nem nyomják úgy az ellent, ahogy kéne). Ráadásul alapjáraton piacpártibb vagyok, mint sok fideszes. Tehát mondom, nekem nincs a piaccal bajom. De a szociszadista koala nem piacot csinál, hanem piaci retorikát nyomat. Mert az nem piac, meg verseny, hogy konszernbe qrjuk az állami vállalatokat meg haverok között sefteljük el, egyik zsebből a másikba b*sszuk, majd kiállunk a níp elé, hogy nesztek piac.

Ugyanezt gondolom a "refomokról" is: átgondolatlanok, elsietett tempóban - s mint minden ilyennek, a nemszándékolt következményei akár katasztrofálisak is lehetnek.
Itt maradt egy komcsi intézményrenccer, szabaduljunk meg tőle: OK. De ehhöz bizony az kéne, amit a komcsilibsi hatalom nem képes megtenni: ugyanis ehhez össztársadalmi összefosás kell, azaz el kellett volna kezdeni rég, és kormányoktól függetlenül folytatni - szép lassan, hogy bele is lehessen szokni. Nem vagyok közgizda, de így gondolom (és példaként említhetnénk nyugati országokat, ahol ezekhez hasonló reformok közül egyet /!/ hajtottak többé-kevésbé végre négy év alatt).
Csak az van, hogy a Plébi meg az aufklérus nem bír megmaradni a sejhaján, meg kicsit lenyugodni és gondolkodni, azonnal akar nyugatias piacot meg életszínvonalat. És ha a fene fenét eszik, akkor is ráeröltetik mindenkire. Ők, hiszen ők váltják meg a népet: és ez az a mentalitás, amitől egész sajtosrudakat okádok.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 19:36:27

ps.

horn Gábor tényleg fölhúzott ezzel a "beszélgetéssel" - és ez szadistákkal már nem először fordul elő. Minimális alázat, és tisztelet sincs bennük a másikkal szemben, a belem forog.

W Joe 2008.02.06. 19:36:34

"Ön szerint eredményes lesz a 2008-as népszavazás?"

www.wita.hu/index.php?show=wita&wita=8

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 19:39:15

denevér: a segélyhuszár álrokkantak mind mind bűncselekményt követnek el. őket nem lehet felelősségrevonni?
AZONNAL HATÁROLÓDJ el magadtól te rasszistafasisztanáci! hahahaha

KM: egyszer én is kéjelegve nézhessem Lendvai Ildikó agyonbotoxozott orcáját és Farkasházy "húsz éve nem áll már fel" Tivadar entellektüel ejnyebejnyéjét.
hahaha EZ MINDEN PÉNZT MEGÉR, nekünk már úgyis annyi, legalább azt érjük el, hogy a 2. , 3. vonalbeliek NE TUDJANAK elmenekülni, amikor berogyik ez az egész. Ott a sok villanyoszlop, kihasználatlanul, mert áram nem lesz. Kötelet teszek félre. A botox és az impotencia ezek szerint az agyat is károsítja, és a HUMOR-központot is megöli.

szejler 2008.02.06. 19:40:58

kolbászoszsömle

A népszavazási kérdések idegesítően egyszerűek, így önmagában korrekt választ szinte lehetetlen adni.

A kérdések megett, azért ott bujkál: Ezt az EÜ reformot akarjátok? Én pl akarok EÜ reformot, és még a magán biztosítást sem vetem el, de amit ezek összehordtak, az egy rettenet. (Megjött! post utolsó kommentjében részben indokoltam miért)

Az egyeztetésnek meg szakmai előkészítésnek valóban kellemetlen mellékterméke a végeláthatatlan tökölés, de ezt jobb helyeken is rászánják, meg esetleg gondold bele anyádat betegen egy elbaszott rendszerbe, csak mert meguntad a tökölést. Úgy korrekt.

kemotox 2008.02.06. 19:41:47

Nem kell várnotok a szavazás másnapjáig, elmondom én nektek, hogy mi fog történni.

Valószínűleg kb 30%-os lesz a részvétel, de érvényes lesz a szavazás mert a lakosság 25%-a igennel szavaz majd.
Másnap a Fidesz bejelenti, hogy Gyurcsány mondjon le, mert érvényes volt a szavazás.
Az Mszp meg bejelenti, hogy Orbán mondjon le, mert a lekosság többsége el sem ment szavazni, tehát a kormányt támogatta.
Na de sebaj, majd megint jön valami világmegváltó "kormánybuktató" ötlet a Fidesztől, Gyurcsányék meg újra jókat röhögnek majd rajta.

Értelmes dolgokkal kéne már foglalkozni, nem ilyen baromságokkal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 19:44:21

itt hagyjuk abba, ez értelmetlen.

Azért zárod magadra a kapukat, mert nem tetszik az, ami bent van...

Ez baromi nagy paradoxon.

És nem tudom, mi az a Plebi, meg aufklérus, asszem nem vagyunk egy szubkultura tagja.

Az olyan, mint a gyerekbaszó-bujtató felkurtkent katolikus?

epe 2008.02.06. 19:46:59

K/M gratulálok magasszintűen problémamegoldó hozzászólásaidra.
Eddig ugyan nem akartam szavazni, de már csak azért is nemmel fogok, hogy kéjelegve olvashassam K/M sohanemdugtammég netboy ejnyebejnyéjét

Gabe 2008.02.06. 19:49:13

Baszki! Mostanában minden poszt kikerül az indexre?

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 19:52:00

sohanemdugtammég netboy

:DDDDDDDD

Mellé. Nem kicsit. Nagyon. De ez nem egy sz*x-blog, csupán közéleti p*rn*gráfia.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.02.06. 19:52:01

A tandíjhoz még annyit, hogy aki 22-24 éves koráig tanul, az kapásból 4-6 év lemaradással kezdi az Életet ahhoz képest, aki nem. (És a doktoriskolásokat akkor még nem is említettem. A bölcsész doktoriskolásokat meg hagyjuk is, mert azok született lúzerek.)

Értsd: egy autószerelőnek ennyi idős korára már sajátkezűleg megteremtett egzisztenciája lehet, egy diplomás meg akkor gondolkodhat azon, hogy mit kezdjen magával. A friss diplomája mellett egy-két millió visszafizetendő diákhitellel...

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 19:58:10

EPE, v@zzeg, te miről beszélsz???
Az a tény, hogy 1990 óta a befizetések összege reáléértéken mintegy 30 %-al nőtt, miközben a gyógyítási költségek ennek a duplájával

HOL AZ APEH, aki vizsgálja az ORVOSOK VAGYONOSODÁSÁT??? Akkor kibukna, hogy ki az aki NEM a havi fizetésből vesz Volvót? Mi közöm hozzá, hogy a haveri körön keresztül veszik az összes berendezést a KÓRHÁZAK, 3X-os áron?? Őket is én tartsam el? Ez lenne az EPE féle piac? Agyógyszergyárak is SIMÁN duplázzák a profitjukat, VÉLETLENÜL ITT a legdrágább a gyógyszer, (valós ára, nem a támogatás utáni) MEGINT oda lyukadok, ki, hogy SEMMILYEN harcba nem hajlandó belemenni az elit, hogy bármit is rendbetegyen, A HAVERI KÖR ÉRDEKEI NEM SÉRÜLHETNEK!! EZ A TÖRVÉNY!! TE fizetsz, mi élünk helyetted.
HOL vannak ezek a gépek, ha már EÜ, olcsóbb lenne mint 5sebész! (annyit helyettesít kb.!)
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf
HOGY-HOGY nem kérik vissza a tandíjat attól az ORVOSTÓL, aki ahogy végzett, elhagyja az országot?????
MI KÉPEZZÜK az orvosokat a NORVÉGOKNAK, ingyen??? Mindenkitől vissza a teljes BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGET, aki nem MAGYARORSZÁGON helyezkedik el! csak megjegyzem, hogy az orvosegyetemeken a külföldiek évi több milliót fizetnek ki EURÓBAN! ŐK mehetnek dolgozni bárhova, de aki fillérekért (ahhoz képest) végzi el ugyanazt??? MIRŐL BESZÉLÜNK??? KI IS AZ AKI LOP??

Zsolt 2008.02.06. 19:58:43

Azért itt néhány postban nagyonjól lejőn mai politikai felfogás. Igen szomorú azt olvasni, hogy "igen egy tudok érteni a tandíjjal, de csak azért is az eltörlésére szavazok, hogy betegyek a komcsiknak". Na ezért nem jutunk sehova. Csak nem gondolja komolyan senki, hogy majd ha a fidesz kerül hatalomra (mert oda fog), akkor az Mszp nem fogja naponta népszavazási kérelmekkel bombázni az országot, hogy legyen mindenkinek 2-szeres a fizetése, és kapjon mindenki ingyen mindent...
Nagyon veszélyes játékot kezdtünk el és ez csak durvulni fog... De a legrosszabb, hogy a "felelős, magyar választók" partnerek ebben a játékban.
Nem tudom, hogy feltünt e valakinek, amióta rendszerváltás volt, azóta az aktuális ellenzék mindíg szociális ostobaságokkal bombázza folyton a népet, és ennek eredméyne képpen ide jutottunk. Persze folytathatjuk tovább, de akkor senki ne várja, hogy elérjük valaha a hőn áhított nyugati színvonalat. Ezt kellene belátni pártállástól függetlenül.

Manyi Béci 2008.02.06. 20:00:16

"Értsd: egy autószerelőnek ennyi idős korára már sajátkezűleg megteremtett egzisztenciája lehet, egy diplomás meg akkor gondolkodhat azon, hogy mit kezdjen magával"

Lehet, persze. PL. ha támogatja apu-anyu.
Ez a felállás viszont a friss diplomásokra is állhat.
Másrészt: el lehet menni autószerelőnek, kérem.

Az ilyen felvetéseknek semmi értelme nincs.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 20:00:49

szejler

Szerintem meg pont ezért lehet rájuk konkrét választ adni.

A kérdés ebben a formájában az, hogy egy kormányzatnak legyen-e elvi lehetősége a tandíj bevezetésére, a vizitdíj bevezetésére, vagy a kórházi napidíj bevezetésére.

Az, hogy van-e ilyen az politikai kérdés, az, hogy lehet-e ilyen, az pedig elvi.

És nem egyszerűen nem látom be, hogy elviekben miért ne lehessen ilyen.

Aztán, ha jön a fideszkormány, eltörli. Egy tollvonás az egész.

De kinépszavazni, aztán szar esik a palacsintába, és mégiscsak kéne ezek közül _bármelyik_ akkor mi van?
Annyira nem ördögtől valók ezek a dolgok, hogy elvileg kelljen elutasítani őket.

A beteg anyámat meg nem illik idekeverni, hiszen akkor én is mondhatnám, hogy a tiedet meg azon az úton szállítsák kórházba, amelyiknek magyar emberek konszenzusa jelölte ki a nyomvonalát...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:02:16

kolbászoszsömle:


Nem tudjuk mi van bent, és ők sem tudják! Ciki. A Plébi a kedves miniszterelnök, a sleppje meg az aufklérus.
ettől még valóban lehet hogy nem vagyunk egy szubkultúra. De ide ki van írva hogy polgári undorgrund, tehát eztet lehet tudni előre is, csókolom.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:05:22

Zsolt,

nocheinmal: nem önmagában a fizetős-versenyzős szolgáltatásokkal van dolgom. Versenyet meg piacot szeressük, állami monopóliumot, elosztást-fosztogatást nem. Tehát, nem ez a gond.
Hanem a kettő együtt, az felháborító.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 20:10:51

Az undert látom, a grundot is, a polgári már kicsit kérdéses...

Abból, hogy ki van írva, hogy polgári undergrund, nem tudom, hogy honnan kéne ismernem a szakkifejezéseiteket.

Tán, ha gyártanátok egy kis szótárat, amiben leírjátok, hogy

Plébi - miniszterelnök, ha az Gyurcsány.
Fletó - Lásd Plébi, csótány, a gyalázatos
aufklérus - a Plébi plebse

stb.

Sokat segítene rajtam, mert individualista vagyok, és a világon, mert azért arra is gondolok néha.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:13:04

én is individualista vagyok. Kipipálva.

de föntebb leírtam, szóval a definíciós körön is túl vagyunk. Plébi=Fletó=GyF, de Pojácát is láttam már, és az is találó. epitetonornánszok meg ilyenek, kérem.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.06. 20:14:35

"Hanem a kettő együtt, az felháborító."

És közben a piacpárti, de masszívan monopolisztikus és oligarchikus hatalomgyakorlási forma, lásd Horváth Ágnes az asztal egyik oldalán, amint az egészségügyi piacnyitásban érdekelt csoportok képviselőinek tanácsait fogadja meg, és mit tesz az Isten?

Később rájuk szabja a tv-tervezetet.

Az nem kapitalizmus, hogy beengedem a barátaimat a korábban állami felségterületként működő szolgáltatási piacra, aki feltehetően ezért később nekem nagyon hálásak lesznek, majd kiállok a kamerák elé, hogy most aztán olyan kapitalizmust meg szabadpiacot építettünk, hogy nyöghetitek.

noname 2008.02.06. 20:14:58

kolbászoszsömle 2008.02.06. 19:28:06
"Amúgy érdekes dolog, hogy függetlenül azzal, hogy egyet ért-e valaki a feltett kérdésekkel, vagy sem úgy fog szavazni, hogy Lendvai Ildikó ne mosolyogjon... Meg hogy Horn Gábor szitkozódjon..."

De mi ebben a fura? Ha annak az oldalnak hiszek, akkor egy tét nélküli dolog, ha a másiknak, akkor max. mutat egy tendenciát. Tehát tökmindegy.
Ha meg már választhatok, akkor inkább egy (több?) elkent arcú Hornt szeretnék látni, meg egy olyan Ildikót, aki sugárzó arccal most éppen azt magyarázza, hogy ez nem is vereség. Illetve kellenek a vereségek is, hogy az eljövendő győzelem fénye szebben ragyogjon salla lalla la.
Tiszta esztétikai alapú választás :)

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 20:15:44

Kösz, manyibéci! ugyanezt akartam beírni. Azért egy orvos, magánrendelővel (ha van pénze nyitni egyet) TÖBBET keres mint egy autószerelő műhelyes. De az tényleg gusztustalan, hogy az állami cuccokat használja,mintha a sajátja lenne. (HOL AZ APEH??)

EZT még1X, mert nem hatolt be a WINCHESTER katedrálba:

www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf
HOGY-HOGY nem kérik vissza a tandíjat attól az ORVOSTÓL, aki ahogy végzett, elhagyja az országot?????
MI KÉPEZZÜK az orvosokat a NORVÉGOKNAK, ingyen??? Mindenkitől vissza a teljes BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGET, aki nem MAGYARORSZÁGON helyezkedik el! csak megjegyzem, hogy az orvosegyetemeken a külföldiek évi több milliót fizetnek ki EURÓBAN! ŐK mehetnek dolgozni bárhova, de aki fillérekért (ahhoz képest) végzi el ugyanazt??? MIRŐL BESZÉLÜNK??? KI IS AZ AKI LOP??

k|M 2008.02.06. 20:16:14

...a piacpárti duma, de masszívan...

kimaradt

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 20:20:38

noname

Ezért nem leszek sosem polgári a szó újmagyar éretelmében.

Kicsit olyan ez az oldalban hivés a népszavazás esetében, mint amikor rányit a feleség a férjre, aki éppen a szomszédasszonyt gyömöszöli, majd az annyival rendezi le a dolgot, hogy drágám, nekem hiszel, vagy a szemednek?

Ha valakinek az a fontos, hogy Lendvai ne örüljön, nem pedig az egy mellékes kérdés, hogy Lendvai örül-e egy konkrét kérdésre adott válasznak, akkor annak úgy kell.
Ha elég sok olyan ember van, mint Te, akkor húsz év múlva lehet sóval bevetni az országot...

Turbulencia (törölt) 2008.02.06. 20:20:42

Ez a vizitdíj felháborító. Pont fordítva: mindenkinek adni kéne 300 forintot (vagy inkább sokkal többet), aki orvoshoz fordul, hiszen a beteg emberek különösen rászorulnak a szolidaritásunkra, ideje hogy végre visszakapjanak valamit a sok pénzből, amit a TB-be befizettek. Az adót is csökkentsék a felére, annyi pont elég. És az államadósságot is csökkentsék, meg mindenki keressen annyit mint Nyugaton, elvégre azért akartuk a kapitalizmust.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 20:22:16

dowNLoad

Amiről most szavazol, ezt is megtiltja...

szejler 2008.02.06. 20:22:36

kolbászoszsömle

Az elvi lehetőség elutasítását én sem tartom jónak (ezét a dilemma). De önbecsapás azt gondolni, hogy ez pusztán elvi állásfoglalás; nagyon is konkrétan erről a tervezetről nyilvánítunk véleményt.
Ha nincs elutasítás, ez a terv valósul meg, ami elképesztően dilettáns.

Egoistán a saját indoklásaimból linkelek

reakcio.blog.hu/2008/02/05/megjott_3#c1425138
magyarbeteg.blog.hu/2007/12/29/ujra_megtamadtak_a_vizitdijrol_korhazi_n#c1198637
magyarbeteg.blog.hu/2007/12/29/ujra_megtamadtak_a_vizitdijrol_korhazi_n#c1200001

Anyám kórházbaszállításának útvonalát nem konszenzus fogja kijelölni. Jónevű kardiológus, odaviszik, ahová kéri, és ő tudja hová érdemes.
Megjegyzem, eddig ő pénztárcától függetlenül mindenkit oda küldött, ahová érdemes, de a leendő rendszerben erre pl csökken az betegirányítási lehetősége.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:23:33

kolbászoszsömle,

azért különbség tétessék. Van itt egy brigád, amelyik a pofánkba hazudott, egy lebukást igazságbeszédként próbált eladni, és mindezek fényében képtelen volt lemondani a hatalomról. (És persze a Zorbán a cezaromán kishitler...) Majd ezek után mindenki szépen hajtson fejet az ő tudásuk előtt, nézze türelmesen a gőgös búrájukat és birkamódra savazzon úgy, ahogy nekik jó?
Ha az a vád, hogy nem tudok elvonatkoztatni a kedves "reformerek" személyétől, akkor vállalom: bűnös vagyok.

kemotox 2008.02.06. 20:25:07

Igazad, van Zsolt. Amíg az emberek szívesen rágódnak az ilyen gumicsontokon ,addig ezt fogják kapni. Az még a jobbik eset lenne, ha "sehova sem jutnánk", sajnos ahová így eljutunk, az a teljes leépülés és a csőd.

Az Ország már így is egy elmegyógyintézethez kezd hasonlítani, hála azoknak a mocskos szélhámosoknak, akiket mi itt Magyaroszágon, tévesen parlamenti politikusoknak hívunk.

k|M 2008.02.06. 20:31:08

kolbászoszsömle 2008.02.06. 20:20:38

Van abban igazság amit írsz, de én olyannyira elutasítom azt a fajta hatalomgyakorlási technikát, korrupciós manővereket, szabadságjogok tiprását, illetve a piactorzító, versenyszűkítő és mutyiországot fenntartó döntéseket hozó jelenlegi koalát, hogy nem tudok mit tenni mást, mint pillanatnyilag a racionalis döntés ellenében ikszelni.

Egyszerűen nem engedem a magam részéről, hogy ez a - az egyébként bevallottan "éjjel-nappal" hazudozó brigád - menedzselje tovább a dolgokat. Nekik menniük kell így, vagy úgy, és ha úgy is mehetnek, hogy a népszavazás rengeti meg őket, akkor így. Ha nem, akkor nem, akkor majd a választások. De nincs tovább bizalom.

Nincs hazudozás évekig, majd rögtön ezt követően jelentős áldozatkérés azoktól, akiket átvertek.

Ebben a sorrendben nem megy.

Netuddki. 2008.02.06. 20:39:11

Miért? Ki fog itt népszavazni?

A tandíjhoz:
A fenti érvek butaságok (szerintem).
A tandíjnak mindannyiunk számára két előnye van.

Az egyik a szelekció. Aki nem tanul, és rosszul teljesít, az csak fizessen, nem is keveset. Aki évet ismétel az még többet. Aki meg jól tanul, az semmit. Így az adónkat is inkább arra költjük aki jól tanul, és így valószínűleg többet is fog keresni.

A másik, hogy a diákoknak is "öntudatra" kellene ébredniük. Kétszer is meg kellene nézniük mire költik a pénzüket, vagy a szüleik pénzét, és mit is kapnak érte cserébe.

Szerintem legalábbis ennek lenne értelme.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 20:40:54A racionalitás negligálása érzelmi alapon, ez a vád, és a kérdés.

Hogy megengedhetjük-e magunknak, hogy egy elvakult szoclibellenesség értelmetlen cselekedetekre sarkalljon minket.

Hogy megengedhetjük-e magunknak azt, hogy azért, hogy rúgjunk egyet a dögön (ez Gyurcsán, mert szerintem már a környezete sem hiszi, hogy a szocik 12 éven belül újra kormányozni fognak), a valószínüleg Gyurcsányt váltó (mellesleg hatalomszeretetben és szándékos tévedésben, mellébeszélésben méltó párja) emer rábeszéljen bennünket nyilvánvaló ostobaságokra.

Bummer 2008.02.06. 20:45:40

A diákok pontosan tudják, hogy pénzbe kerül a tanításuk. Aki nem tanul, az pedig a régi rendszerben is fizetett. Most elérték azt, hogy az is fizessen, aki jól tanul. Gratulálunk.
Magyarországon milliók élnek a létminimum alatt (NEM PAPÍRON, HANEM TÉNYLEGESEN.) Aki őket belekényszeríti egy olyan versenybe és öngondoskodásba, amihez hiányzik a bázis, az köcsög.

szejler 2008.02.06. 20:45:47

kolbászoszsömle

"A racionalitás negligálása érzelmi alapon, ez a vád, és a kérdés."

Én egy nagyon is racionális dilemmát fogalmaztam meg.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:46:06

Na, asszem a "racionalitásról" köll írni posztot...

De ez nem elvakult szoclibellenesség. Ők nem engedtek valójában vitát ezekről a kérdésekről. És a tények tények maradnak a hazugsággal, hatalom görcsös megtartásával, rendőri erőszakkal, stb. kapcsolatban.
A másik hol méltó párja? Orbánék pl. mikor verették úgy össze az embereket a rendőrséggel, mint a szocik meg a szadi? Azért bocsi, de ez sehogy sem állja meg a helyét.

Bummer 2008.02.06. 20:46:52

Az Orbán-kormány idején minden gazdasági mutató jobb volt ÉS ingyen voltak azok, amiket most pénzzé és magánprofittá tesznek. Az értelmes embernek ennyi elég.

Netuddki. 2008.02.06. 20:46:55

k|M 2008.02.06. 20:31:08
Látom egyesekre hatott a Fideszes propaganda. Vádoljuk a másikat hazugsággal, hogy a saját hazugságainkról eltereljük a figyelmet. Ezt minél gyakran ismételgessük, hogy a hallgatóban pavlovi reflexként rögzüljön.
Ettől még lehet igaz is, csak gusztustalan, főleg ha nem látom a jobbító szándékot mögötte.

Amúgy abban igazad van, menni kell, csak abban nincs, hogy egyedül az MSZP-nek. Én az egész pol.garnitúrát elzavarnám kétkezi munkát végezni 2010-ben, évi 52 héten, heti 5 napon, napi 8 órán keresztül. Éven két hetes szabadsággal. Szerintem nagyobb büntetést nem is lehetne ezért a 17 évért kitalálni.

Netuddki. 2008.02.06. 20:50:10

Bummer 2008.02.06. 20:46:52
"Az Orbán-kormány idején minden gazdasági mutató jobb volt ÉS ingyen voltak azok, amiket most pénzzé és magánprofittá tesznek. Az értelmes embernek ennyi elég."

Muhhahha! Urban legend.
Az ilyesmikkel vigyázzunk, mert mindjárt jön valaki a Kádár rendszerrel példálózni.
Az idő sokmindent megszépít, csak van aki nehezen felejt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:51:41

Hm. Bokros szerint a gazdaság nagyon is jól "haladt" 2001-ig. Fidesznáci-e a Bokros?

Netuddki. 2008.02.06. 20:54:09

kolbászoszsömle 2008.02.06. 20:40:54

Azt gondolod, ha a Fidesz megint Orbán "bukottminiszterelnök" Viktort indítja 2010-ben, akkor győzni fog?
Nomen est omen. Ez nem hiszem, hogy elég lesz.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 20:55:19

szejler

A kérdésre adott válasz a kérdésre adott válasz.

A kérsz-e kenyeret kérdésre az igen vagy a nem válasz nem ad útmutatást arra nézve, hog éhes vagy-e, mert lehetsz éhes és lisztérzékeny, vag kenyérfüggő és jóllakott egyszerre.

Garilo

Az utca eseményeket ne keverjük oda, ahol Orbán szavahihetőségéről van szó.
Orbán alatt tényleg nem voltak utcai harcok, tényleg nem volt rendőri brutalitás (hehe).

Amúgy milyen vitára gondolsz?

Arra a vitára, hogy hol legyen a Nemzeti színház, vagy arra, hogy merre vezessen az M0-ás körgyűrü?

A TB reform vitája a Nemzeti Szinház vitájának analógiájaként lett lefolytatva.
Így is lehet értelmezni a dolgokat.

kemotox 2008.02.06. 20:57:43

Aha, Orbán idejében jobb volt. Kádár idejében mégjobb, Horthynál annálisjobb, Mátyás-királynál meg legjobb. Mindebből az következik, hogy menjünk el szavazni. Érdekes okfejtés.

A hazugságról meg csak annyit, hogy a minap véletlenül láttam Csintalan észosztó műsorának a kezdetét a Hír tv-n. Menjünk el szavazni, mert ez a szavazáss arról szól, hogy nem lehet hazudni- mondta ezt Csintalan. Még szerencse, hogy nem vacsoráztam, mert biztos lehányzam volna a tv-t.

geod 2008.02.06. 20:57:47

Sztem ott érdemes kezdeni,h lefordítjuk kevésbbé álszentre ezeket a kérdéseket...
Tulképp ugyanis az a kérdés,h mit is szeretnénk: azt,h adóinkból,járulékainkból fizessük az eü-ellátást és a felsőfokú tanulmányokat; vagy pedig azt,h ezekhez a "szükségletekhez" mindenki járuljon hozzá.(zárójeles megjegyzés:ha ilyesmi formában lettek volna feltéve és nem csak és kizárólag a két konglomerátum politikai céljait szolgálná a népszavazás akkor sztem az igen/nem-arány se lenne ennyire egyértelmű).
A viztídíj, az, h ez egyáltalán kérdés lehet bizonyítja,h itt nem elvekről, alapvetésekről van szó hanem csak hatalmi harcokról. Ugyanis ez a dolog abszolút lényegtelen ahhoz képest,h merre menjen az egészségügy. Erről a 300 ft-ról lehet szavazgatni, érveket felhozni ellene/mellette (itt fent olvashatjuk az egyik leggyakoribbat ellene, tolok ide mellette szólót is: máshol is fizetnek járulékot mégis van vizitdíj:Németo, Franciao, stb., stb.), de vele vagy nélküle is lehet(ne) és kell(ene) a mainál sokkal de sokkal magasabb színvonalú egészségügyet csinálni. Arról viszont nincs szó...amit viszont sztem érdemes észrevenni:a fidesznek "sikerült" kiválasztania az új,khm, eü-törvény legesleglényegtelenebb pontját...ami költségvetésszinten aprópénz, ami nem befolyásolja,h állami, vegyes vagy maszekrendszer legyen, viszont baromi királyul kommunikálható...ahelyett,h ennyi lenne a kérdése: egyetért-e n azzal,h a magántőke be tegye a lábát a magyar eürendszerbe? De a kérdés nem ez, a magánosítással kapcsolatos kérdés fel sem merült...mindenki döntse el maga ennk az oka mi lehet.

Tandíj. Ami a fő érvet illeti,h ha többet is keresnek a diplomások akkor viszont arányosan többet is adóznak. Már bocs: ez pont az az érv, amit a drága jó szadesz hangoztatott akkor, amikor felmerült a cociknál, h kéne az ultragazdagoknak egy negyvenakárhány %-os adókulcs.Azzal védte meg szavazóit a khm, liberális párt,h ők már így magasan a legtöbbet adóznak a magasabb jövedelmükből...szal ez gyenge, lássuk be, Lehet, h számszakilag több, arányokban több, de az adott személy megterhelésében kevesebb-és ez az, ami számít. Főleg, ha már az eü-nél a szolidaritást emlegetjük,ugye.
Meg...nem szeretném további évi sokezer tök felesleges jogász, pedagógus, politológus képzését támogatni. Ha ellenállhatatlan vágyat éreznek ám tegyék. Fizessenek érte. Én pl. imádom a vasutakat. Ezért előfizetem az Indóház újságot. Ennyi.
Szóval: azért nem ingyenes szinte sehol a tanulás, m pl. ez a módszere az államnak arra,h azt a képzést támogassa (erőltesse...) amire az adott társadalomnak szüksége van. Valamint ezzel lehet(ne) kiemelni a tehetségeket és pl. nem volna szükséges 11 év alatt elvégezni egy fősulit vagy egyetemet csak azért, mert jó a hangulat-vagyis, nyugodtan el lehet ott lenni 11 évig-csak, fizessen érte az adott arc...
Az meg,h a fidesz mit akar és mit nem én nem tudom. De szeretném végre már tudni. Mert az odáig ok (vagyis..lószart ok de ezt már tudjuk), h ezek képtelenek kormányozni. De félek, azok is...
Úgyhogy, bár tudom, h azzal is támogatom vmelyik oldalt ha nem megyek el, de mivel talán ezzel a lépéssel teszem ezt legkevésbbé így én a párommal töltöm a napot. Ahogy így olvasom a többséget nálatok ez úgy néz ki, h ugyan tudjátok, ha a kérdések rosszak; hogy "szívből" talán nem azt ikszelnétek amit; de a jelenlegi koala viselkedése, teljesítménye okán mégis meg kell ezt tenni.
Hát, sztem meg nem kell megtenni.Én legalábbis soha többé nem fogok érzelmi döntést hozni, ki kell ebből lépni már egyszer és mindenkorra. meggyőződésem szerint ugyanis vezetőink nagy "egymásnakugrása" szimpla játék nekünk, a színfalak mögött pedig minden pénzes dolog le van játszva (lásd centrum parkoló cég, pl). és visszatérek oda ahol elkezdtem: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, h ezek a kérdések lesznek megszavaztatva-lehetett volna egyszerűbbeket, egyértelműbekket, kardinálsiabbakat. Egyik sem történt meg...

ArmaGedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.02.06. 20:58:26

Ami a tandíjat illeti: értelmes ember a gyerekét pékinasnak, vagy hentessegédnek adja. És megtanítja földet művelni. Jösztök itt a globális tudásalapú versenygazdasággal, majd rájösztök nemsokára, a hosszú áramszünetek alatt, vagy a sorban állva a kenyérjeggyel!
Rám szavazzatok, én vért, szenvedést, könnyet igérek! Ebből nem lesz öszödibeszéd, meg hogy hazudott, hogy hatalomra kerülhessen...
Én betartom, amit igérek.
Ja, és a népszavazás eredményétől függetlenül lesz vizitdíj! A javasasszonynak, csontkovácsnak vinni kell majd egy pár tojást, egy nyulat, vagy egy üveg befőttet a kezelésért.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 20:58:57

kolbászoszsömle:

"Az utca eseményeket ne keverjük oda, ahol Orbán szavahihetőségéről van szó.
Orbán alatt tényleg nem voltak utcai harcok, tényleg nem volt rendőri brutalitás"

???
Ok-okozat. Orbánnak volt olyan beszéde amiben kifejtette a nagy elqrást? Most nem az apró kampány-valódi cselekmény eltéréseket feszegetjük. Amit a Pojácáék ígértek annak gyökerest az ellenkezőjét hozták. Adócsökkentéseztek orrba-szájba (vizitdíj? Vonnyavissza! Nem akarhat tisztességtelenül nyerni - rémlik valami???).
És a rendőri erőszak miatt is kapcsiból el kellett volna menni, ha már korábban nem sikerült.
Persze Nádas óta tudjuk, hogy a politikaésazerkölcskülönvan.
De sokaknak még vannak erkölcsi elvárásaik másokkal szemben, ez van. Felvilágosulatlan egy népség a mienk. Nem tudjuk értékelni a felvilágosító igyekezetet.
Shame on us.

Netuddki. 2008.02.06. 20:59:56

Gabrilo · reakcio.blog.hu 2008.02.06. 20:51:41
Az a helyzet, hogy mondhat bárki bármit, a gazdaság egyáltalán nem haladt ez alatt a 17 év alatt. Legalábbis az nem az éppen hatalmon lévőknek köszönhető. Ez ugyanúgy érvényes a 1998-2002-es évekre is. Különben most nem Gyurcsánynak hívnák a miniszterelnököt, hanem Orbánnak. Kell ennél nyomósabb érv?

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 21:05:36

HA lendvai "BOTOXLADY" Ildikó örül, akkor nekünk kurv@szar lesz. Tapasztalati tény. Akkor már inkább ne örüljön.
(még megreped az ál"arca")

Az nem kapitalizmus, hogy beengedem a barátaimat a korábban állami felségterületként működő szolgáltatási piacra, aki feltehetően ezért később nekem nagyon hálásak lesznek, majd kiállok a kamerák elé, hogy most aztán olyan kapitalizmust meg szabadpiacot építettünk, hogy nyöghetitek.

DEHOGYNEM kapitalizmus, csak ahogy mi KISZ-esek (különös anyagból gyúrt) elképzeljük, MAGUNKNAK!!!

ORBÁN=HITLER, FLETÓ=FUTÓ BOLOND, akkor már inkább Hitler, csak fegyvert ne adjunk a kezébe, de egy joggoló pszichopata az kiszámíthatatlan, nincsenek jó napjai, állapota súlyosbodik, gyógykezelésről hallani sem akar, ráadásul úgy néz ki, hogy RAGÁLYOS, a környezete is megváltozott, rossz irányba.
FOLLOW THE LEADER EFFEKTUS.

efi 2008.02.06. 21:10:46

Aki beteg fizessen többet. Legalább 300Ft-okkal. Miért kéne nekem szumma ugyanannyit fizetnem, mint a kövérnek/dohányosnak/drogosnak/alkoholistának/ stresszelőnek/lustának?
Esetleg a nagy egyenlőség jegyében vonjanak mindenkitől "Gyógyszerjárulékot" is, a gyógyszertárakból meg mindenki ingyen hordjon mindent, mint ahogy az orvosnál/kórházban se kelljen semmit (napidíj/vizitdíj) fizetni ?

porthosz 2008.02.06. 21:11:34

Ez a tandij egyébként alapvetően elcseszett dolog. Ugyanis mit is jelent:
-mindenki fizet kurva sokat. Aztán ha jól tanul kevesebbet fizet vagy egyáltalán nem. CSAKHOGY amit előtte befizetett azt ő nem kapja vissza....

ehelyett a következőt kellene:
-mindenkinek ingyenes a tanitás (nincs tandid).
Eljön az első félév és aki megbukott stb az szépen fizet x tandijat. Ismét megbukik mégtöbbet fizet stb stb. Ez a rendszer sokkal igazságosabb. Mert aki jó tanul az nem fizet semmit sem, aki meg rossz az egyre többet. Igy mindenkinek van esélye hogy jó tanuló legyen ha meg nem lesz az magára vessen. pont. ehhez hány diploma kell?
ennyi

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 21:13:53

kovi1970: te hol élsz, gumibelsőben? Úgy hiszed, hogy az ország a kormányzati eredmények fényében szavaz négyévente?
Akkor vajon minek van a mozgósítás?

itt az emberek egy fémhúszasért meghúznák a tulajdon anyjukat, mert nagy részük tényleg egyik napról a másikra él. Egy ilyen ember nem tervez politikával. Egy ilyen ember nem folyik bele a politikába, mert nincs rá ideje. Beledöglik abba, hogy megéljen.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 21:13:56

kovi:

ez szimplán nem igaz. De Bokros hadd legyen má' okosabb mindkettőnknél, ha már gazdaságról van szó, lécci. És szerinte 2001-ig minden rendben zajlott. Mellesleg egyáltalán nem ugyanaz mondjuk megyó osztogatása meg az Orbán-kormány első három éve.
Ne tessenek relativizálni, az nem szép dolog (még ha erről van szó, akkor sem).

Bocsi 2008.02.06. 21:15:49

Tudva hogy a népszavazás eredménye nem kötelezi a kormányt nagyon semmire mert nincs rá törvény, igy mindenki tudja hogy a kérdések nem arról szólnak amiről vitáznak sokan.

Jóval inkább arról, hogy támogatod e továbbra is tevékenységében azt a kormányt amelyik masszivan elkúrt mindent, hatalomban maradt és most kapkodva, rossz kompromisszumokat kötve reformszerű lépéseket akar áterőltetni az országon illetve fenntartja továbbra is a legrondább szocialista betegség a következménynélküliség kultúráját?

Bocs, de

Nem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 21:15:57

Amit denevér mond, az meg a másik. Ha a szocik osztogatást ígérnek, meg nem engedik el a sok-sok nyugger kezét (akiket kölcsönökből finanszíroznak), akkor persze hogy rájuk savaznak. Kádáreftás visszaint.

szejler 2008.02.06. 21:21:14

kolbászoszsömle 2008.02.06. 20:55:19

Inkorrekt, félrevezető hasonlat. Nem adtál választ a kérdésre. Ennyi.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 21:31:16

Gabrilo

Azért, mert Orbán nem mondta azt, hogy elkúrtuk, még nem jelenti azt, hogy nem kúrták el.
Az, hogy nem ismerte be, hogy gyakorlatilag nem csináltak semmit országlásuk idején, attól nem tudsz mutatni semmi olyan fontos dolgot, amit "csinálásnak" lehetne nevezni.
Orbán sem igazán azt valósította meg a kormányával, amire a programja alapján a felhatamazást kapta, úgyhogy szerintem ez sem érv.

Persze lehetett volna a TV ostrom után/előtt azt mondani, hogy, ok, lelépünk, és átadjk helyünket, de azért, mert ez hálisten nem történt meg (hálisten azért, mert nem szeretnék egy radikálisoknak hálás kormány égisze alatt napjait tengető függetlenként élni), még nem következik az, hogy a regnáló hatalom minden szavával ellenkezik/megeggyezik a véleményem.

Az erkölcsi elvárások másokkal szemben akkor jogosak, ha azokat mindenkivel szemben ugyanúgy alkalmazza.
Te nem ezt teszed, mert hazugságként utalsz arra az egyetle dokumentált esetre, amikor egy szoci igazat mondott, mégis felviláosultságról beszélsz.

Pedig ez definitíve annak ellenkezője.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 21:32:42

mivel mindenki olyan ultra profi az eü finanszírozásban, a minap megkérdeztem az egyik háziorvos ismerősömet. Vidéki az illető, Békés megyéből.

A 300 Ft/alkalom vizitdíj bevezetését megelőzte egy elvonás is: eszköz és ingatlatámogatás jogszabályi megvonása címen.

A zseton, amit az orvos kap az oeptől, az 160-162 HUF / bejelentett beteg, megjelenéstől függetlenül. A gyerekek esetében 4x, 60 év felett 2.5x a korrekciós szorzó.

A vizitdíj a háziorvos bevétele. Áfamentes, adóköteles bevétel. Enélfogva a java része visszajut a költségvetésbe, ha vásárol akkor 16.66% áfa, ha osztalékként veszi ki, akkor meg 50-60%.

Ha megszűnik, a kisebb praxisok bebuknak. Egy praxis általában min 2-3 fő. a bevételüknek kell fedezni mindent: rendelő, kötszer, berendezés, bér, járulékok

Ha valaki vizitdíjmentes (rászoruló), akkor azután nincs bevétele az orvosnak. Effektíve Ő engedi el a vizitdíjat. Ha valaki nem fizet, de egyébként kellene, vagy olyan esemény van, ami miatt mentessé válik (nyílt törés, stb), akkor az jegyzőkönyvezni kell, és jelenteni kell az OEPnek.

Akkor most vessük már össze, hogy mennyi is az annyi. egy átlagos felnőtt ember ha havi 1x beteg, vagy orvoslátogatásra kényszerül pl gyógyszerfelírás miatt, akkor pont 2x annyit fizet az 1 alkalomért, mint amit _egész_hónap_után_ fizet érte az oep.

többet nem akarok mondani erről.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 21:36:41

Fidesz/Orbán/kérdésfikázók figyelem!

A kérdések 2006 októberében születtek meg.
ekkor még nem lehetett többet látni az "eü.reform" többi rendelkezéséből.
Akkor ez volt a nagy szám.

Ti ügyesebbek lettetek volna?

Nem hiszem, hogy a kérdésfeltevők hibája az, hogy a válaszadásra 18 hónapot kell várni.

Népszavazásiköltségfikázók:
a 4-5 Mrd forint legnagyobb része ingatlanbérlet, amit az önkormányzatok kapnak meg.
illetőleg van benne kampányra elkülönített pénz is, amit a drága pártok lelkesen el is basznak vöröscsillagra.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 21:42:22

Zsömle.

Azt nem tudjuk, mi lett volna akkor, ha most nem Megyó és Gyurcsány nyer, hanem Orbánék. Lehet hogy akkor se lenne jobb. Lehet hogy jobb lenne. Lehet megszorítanának. Lehet hogy osztogatnának.

Azt viszont _pontosan_tudjuk_ mi van most, amikor nem a fidesz nyert.

Relativizálás, halottmosdatás befejezve.

grupi 2008.02.06. 21:43:03

Az egészségügyért minden dolgozó fizet.
Szándéka, akarata ellenére levonják TB-hozzájárulás, Eü-járulék stb címén.
Részben ezért vonnak le mindenkitől kb 75 %-t a béréből.
Az orvosi ellátás tehát soha nem volt ingyenes.
Amit most akarnak, az nem más, mint a több évtizedes bérelvonások, mint levonások lenyúlása.
Ugyanis már az ős-szocializmusban is vonták és ma is vonják az ellátásért a pénzt. Ezek szerint akkor ezért a levonásokért jár az ellátás. Ha most úgy gondolják, hogy mégsem, és nem lenyúlni akarják a TB kasszát, akkor el kéne számolni minden állampolgárral az eddigi levonásokról. Persze ez sem lenne igazságos, mert ez egy olyan bizonyos átalányként működött, mint akár a cascó.
Ha nem működik ez, akkor mi lesz az eddigi levonásokkal, befizetésekkel? vagy elszámolunk egymással, én és az állam? Volt kb 30 nap beteg állományom, 1 influenzám, 4 náthás megbetegedés,
egy csukló törésem, 1 sérvműtétem, 2 mandula eltávolítás, egy vesekövem, kb 5 röntgenem, és 5 vérvétel, tehát labor vizsgálat. Ehhez van 25 év munkaviszonyos és Tb, Eü és nyugdíjfizetésem, többszörös véradásom, ami a szocializmusban is 50 dollár/NE értéket képviselt. (lásd Magyar Közlöny)
Most kérem, hogy akkor számoljunk. Kérem a befizetésem kamatait is belevenni.
Most nézzük meg, hogy kell e fizetnem még, vagy visszajár a lóvé?
Akkor minek is a vizit-díj?
Ki a kuv@ anyját akarnak még levenni? Hol vannak a befizetések, a dolgozói levonások? A nyugdíjas kort el nem érő halottak befizetései?
Miről ugat ez a banda?
Mit kell és kinek kell magyarázni?

Végezetül azért nem árt tudni, hogy a kapitalista Nagy Britanniában állampolgári jogon ingyenes és teljeskörű az állami egészségügyi rendszer (NHS).
Az NHS, vagyis ezt az ingyenes rendszert 60 éve vezették be. Ott a kapitalizmusban az állami egészségügy költségeit teljes mértékben társadalmi közteherviseléssel fedezik. Az ellátás teljeskörű, mindenre kiterjedő.
Hát ennyit a mi/ti szocialistáknak valló libsi hazug tolvajok bandájáról. Ezt nevez szocialistának, liberálisnak? Ezért kell vagy nem kell akkor fizetni?
Vagy hogy is van ez? Egy öreg kapitalista országban nagyobb a szocializmus, a szociális juttatás, mint magánál a szocialisták által vezetett országban? Milyen szocilaisták ezek?
Miről beszélünk itt?
Ha meg kapitalisták, akkor miért nevezik magukat szociknak? De az sem jó, mert a jó kapitalistáknál ingyenes az ellátás.
Más nem marad, csak az, hogy a mi vezetőink hazudnak, lopnak, csalnak, elárverezik felőlünk az országot, miközben kizsákmányolnak bennünket.
Hát erről szól ez a népszavazás.
Ezt nem szabad, és ezt nem kell hagyni.
A többi, meg csak ámítás. hívhatjátok, vagy mondhatjátok a jobboldalit nácinak, a baloldalit bolondnak. Ha az utóbbira voksoltok akkor vesznek hülyére.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 21:46:49

szejler

MIlyen kérdésre?

A népszavazáson nem a kormányról, hanem az ott feltett kérdésekről dönt az istenadta.

Aki mást mond az szándékosan téved/segghülye.

Lehet választani.

ergé 2008.02.06. 21:47:19

Grupi, grat, fully agree!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.06. 21:51:50

Ja, összeesküvéselmélet bónusznak:

vajh miért a barátcégek dolgai vizitdíjmentesek. Pl influenzaellenes vakcina egy Kökény közeli cég prezentálásában.

Ugyanis a háziorvos teendője itt is ugyanaz, mint a kalmopyrin felírásakor. Sőt, itt még fogy a fecsi és a tű is. És ezt senki nem téríti meg.
Az állampolgár nem fizeti ki, de az OEP sem. Magyarul rendeletbe van véve, hogy az orvos ekkor ingyen melózik. Érdekes, ez belefér a havi 162 forintba...

bugris 2008.02.06. 21:58:31

Eh, ez lenne a híres hollandus modell?
index.hu/tudomany/kov060208/

szejler 2008.02.06. 22:00:05

kolbászoszsömle

Lemegyek 60 IQ pont alá.

1.) Ha a népszavazás sikertelen/ az igen győz, ez a tervezet valósul meg?

Igen/nem

2.) Előkészítetlen szar tervezet?

Igen/nem/nem tudom

Akinek ez magas, hajszálpontosan: szándékosan téved/segghülye. Welcome!

geod 2008.02.06. 22:04:27

Nem áll szándékomban ehhez a vitához túlságosan hozzászólni, inkább csak azért írok,h sztem érdemes volna észrevennetek, mennyire mindenki a hozzá közel álló "oldal" megszokott kis toposzait írogatja újra meg újra:azt kell mondanom, továbbra is remek munkát végeznek a kommunikátorok...szomorú és hát nem segít abban,h bízzon az ember a jövőben. marad ez a két rettenetoldal, m látható,h van fogadókészség. De nem baj, ti elvagytok benne, remek...
Pl., nem igaz, h a zorbán nem csinált semmit. vaskézzel folytatta '99-2000-ben amit a Bokros elkezdtett (mégha fel ezt nem is vállalta soha). Láthatóan volt egyfajta koncepciója arról,h milyen Mo-t képzel el, míg a mostaniaknak annyi eszük sincs, h legalább teóriákat kiötöljenek.(az más kérdés, h ez a bizonyos Mo jellemzői olykor kioltották volna egymást, valamint, h nagy dolgokhoz való igaz, ő sem mert hozzányúlni)De mondjuk az is sületlenség (már bocs), h azér' ez a kérdés,mert régen tették fel.:)) Hiszen: már akkor is azt kommunikálta (és csak kommunikálta, mert közben számos fideszes önkormányzat adta el a kórházait...),h a magántőke bevonása az ördögtől való. Így már akkor is fel lehetett volna tenni ezt a kérdést-nem történt meg...
grupi:hajjaj...mondjuk egy hiztos,én nem tudlak annyira megdícsérni,m ergé tette, bár nyílván ezzel együtt tudsz azért élni.:)
Csak röviden, hiszen fentebb éppen erről már kifejtettem: amit így leírsz 100% demagógia. plusz: felhoztad a briteket. Kérdés: mért nem hozod fel a németeket? Az osztrákokat? Vagy a franciákat, ahol nem csak egyszerű vizitdíj van hanem a mindenkori elllátás 30%-át kell kifizetni? Miközben mindegyik helyen vonják a TB-t?Hm?
Félre ne értsd: én nem állítom,h jó a vizitdíj. Nem. Én azt állítom: tucadrangú kérdés. Nem ezen áll vagy bukik az eü. Azzal meg nem törődik a kutya se és ez a kibaszott nagy gáz.
Na cső.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:08:59

kolbász,

Akárhogy is van, Orbán nem b*szta szét a gazdaságot, és nem titkolta el a gazd. adatokat választások előtt. Ilyen hazugságáradatot nem engedett meg magának. Ja, és igen, nem verette össze az embereket.
Azért a tényeket még elfogadjuk? hasonlítsuk össze pl. a gazdasági adatokat. Sírni fogol!


"Persze lehetett volna a TV ostrom után/előtt azt mondani, hogy, ok, lelépünk, és átadjk helyünket, de azért, mert ez hálisten nem történt meg (hálisten azért, mert nem szeretnék egy radikálisoknak hálás kormány égisze alatt napjait tengető függetlenként élni)"

Ugyan kérlek! Ha a Pojáca azonnal lemond (amit "természetes kiszes" gőgjéből fakadóan persze nem tesz meg), lehet hogy nem is lett volna radikálisok meg egyéb fasisztáknak ostromlós esete. És ha lemond, és mondjuk kiírnak új választásokat, akkor sem 30 focihuligán kormányozná az országot, hanem mondjuk a Fidesz (ha most azt mondod, a kettő effektíve ugyanaz, akkor a társalgást itt és most befejeztem).

"Te nem ezt teszed, mert hazugságként utalsz arra az egyetle dokumentált esetre, amikor egy szoci igazat mondott, mégis felviláosultságról beszélsz."

1) valamit félreértettél: ők hiszik magukat marha felvilágosultaknak. A Pojáca minimum egy második Jóskának hiszi magát, de attól is visszavették a koronát. Ez meg szorongatja.

2) Nem mondott igazat. Egy nagy fityiszt! lebukott, basszameg. Ne tekintsük már nagy erkölcsi megtisztulásnak/Az Igazmondás Kezdetének azt, hogy a komcsik között elmondja, hogy elqrtuk, ezt valaki leleplezi, és akkor ő lesz a hős meg az eddigi-elithazugságokkal-szakító-tótumfaktum! Haveri körben én is őszintébben beszélek, mint mondjuk egy egyetemi órán/vizsgán, de én miniszterelnök sem vagyok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 22:12:50

Szerintem is fejezzük be.

Ha arra nem vagy képes, hogy azt, aminek minden szavát igaznak fogadsz el, ne nevezd hazugságnak, kár beszélgetni...

Gyerekes és szánalmas...

Valamint tragikus is, hogy ilyeneknek választók és választhatók...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:15:53

zsömle, megpróbálom érzékeltetni. Ahogy szejler is mondta, leadom 60-as alá:

előre is elnézést a drasztikus példáért de...

Ha megqrom a nejedet, a cimbid pedig egy rejtett kamerával fölveszi, majd megnézed és én büszkén-mosolyogva azt mondom: "igen! négy éve ezt csinálom, és nem bánom hogy kiderült. eddig hazudtam, de mostantól igazat mondok"

Akkor azt az őszinteség megtestesülésének fogod tartani, vagy annak, hogy lebuktam és próbálom játszani az erkölcscsőszt egy nyilvánvalóan gázos ügy miatt?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:16:32

(és akkor a példát folytatva a reformok bevezetéséről még nem is beszéltem)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 22:17:05

Ha az +ez a tevezet" kitétel olyan, mint egy vers, aminek egy szavának megváltoztatása azt okozza, hogy ez a vers nem az a vers, akkor természetesen megbukik az egészségügyi reform a népszavazási igengyőzelem esetén.

Ha a vizitdíj és a kórházi napidíj marginális kérdés, aminek nincs valódi relevanciája a TB reform kapcsán, akkor nem.

Szóval igen/nem/nemtudom.

szejler 2008.02.06. 22:19:01

"amikor egy szoci igazat mondott"

Zsömle

Fél éve dugom a barátnődet, és azóta ezen röhögünk a haverokkal. Múlt héten megmondtam nekik, nem csinálom tovább. Véletlenül a szomszéd asztalnál ültél ekkor, és hát megtudtad a dolgot.

Elvárom, szeress és tisztelj páratlan őszinteségemért!! Én neked egy példakép vagyok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 22:19:32

Gabrilo

Akkor én is lemegyek IQ hatvan alá, hogy értsed.

Nem fogom hazugságbeszédnek nevezni azt, amikor mosolyogva bejelented, hogy baszod a nejem, mert az nem hazugság.

szejler 2008.02.06. 22:21:07

gabrilo

:))))

Tőled függetlenül.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.02.06. 22:22:45

Pontok halmaza a szerzőnek. Csak az a szarság, hogy ettől még nem leszek jobboldali. Mert ott es höjék vannak. (tisztelet a kivételnek és a szerzőnek)

geod 2008.02.06. 22:23:37

:))) gabrilo, szejler,igazatok van, csak az a baj, h nem folytattátok a gondolatot. Ugyanis: ha viszont én is kúrom a te nőd de nem bukok le, nem ismerem be akkor én viszont megmaradok hitelesnek,mi?:P

Hihetlen, mindenki azt írja amit "kell", önálló gondolat csak nyomokban: mintha bolgárt meg csintalant olvasnék.
Nah, tényleg rátok hagyom.

jóéjt.

szejler 2008.02.06. 22:29:23

geod

A történelem és a számok tanúsága szerint bizonyosan nem dugtad a nőmet.(najó a 2002-es választások előtt volt némi flört, de a dugást ne hallucináljuk bele )

geod 2008.02.06. 22:38:33

:) akkor, asszem új infóm van: 2006 előtt szabályos orgiák voltak...de, ok szejler, ha te inkább becsukod a szemed, lelked rajta...de, úgyis, mint állampolgár: kár.

(amúgy: van kis dugás, ami még megbocsájható és van nagy ami már nem?Hm, nekem ez is új...)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:39:27

szejler :-))))))))

kolbászoszsömle:
Nem én ismertem be - csak akkor, amikor már elkerülhetetlen volt. Az meg nem őszinteségi roham. És ha már nyilvánvaló a dolog, akkor mit változtat ez azon, mi történt? Tán nem qrtam át a fejed négy évig? Oszt mennyire örülnél a hírnek, akármi is van?
Hogy reagálnál?

Orrbavernél reflexből, vagy mosolyogva azt mondanád, "jól van cimbi, járj csak hozzánk délelőttönként amíg melóban vagyok, hisz itt elférsz?"

szejler 2008.02.06. 22:46:49

geod

Ácsi! 2006 előtt én (és mint kiderült gabrilo is) hancúroztam zsömle nőjével (amiért ő hálás nekem). Az nem különösebben érdekel mit csináltál a csajommal, mivel köztudottan szakítottunk 2002 májusában.

De előtte (ezt a gazdaság számai, és az életszínvonalam igazolják), nem volt semmi félrekamaty. Talán szeretted volna, de nem vitt rá a lélek.

:))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:49:01

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ez egyre jobb.

Winnfield 2008.02.06. 22:51:54

Na:

Az hogy valakinek eltartásra szoruló zabigyereke születik a félredugásból amibe lebukott mert nem használt gumit stb vagy szimplán félrekúrt párszor nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem ugyanaz a sportág.

Shore 2008.02.06. 22:58:39

Winnfield

Szerintem a végeredmény mindkét esetben ugyanaz. A pasi repül.
Kivéve, ha a szerelem oly nagy, hogy az épp ész el van vesztve. Az itteni hsz-ekből úgy látszik, hogy sokak még nagyon szerelmesek a Nemzet Miniszterelnökébe.

szejler 2008.02.06. 23:21:30

Shore

Ahogy már tisztáztuk, 2002 előtt nem volt félredugás.

Amúgy lófasz szerelmes OV-ba. Populista, és túlzottan szereti a hatalmat, a változásokhoz meg tényleg nem volt vér a pucájában.

De azt tegyük hozzá, Franz pajtásnak sem volt, csak miután a szakadék szélére görgette az országot, akkor jött a hoppá, hogy ekkora tehetetlen testet már nem tud visszacipelni az emelkedőn. Erre mit csinál? Tisztességes fitneszprogram helyett nekiállt eszetlenül amputálni.

geod 2008.02.06. 23:23:04

"De előtte (ezt a gazdaság számai, és az életszínvonalam igazolják), nem volt semmi félrekamaty"-te, várj, ez nonszensz. Ezek a számok max. azt igazolják,h-komolyra fordítva a szót:)-a zorbánkormány jobb kormány volt,m ez a csürhe. (ami, khm, nem nagy eredmény, egy normálisországban az még mindig kritikán aluli lenne, de hát ezek be tudták bizonyítani,h mindig van sokkal,de sokkal rosszabb..).Azt nem igazolja, h hazug szarember az is. Lásd: a kisgazokkal sose, istenengemúgysegéljen. Lásd. megfigyelési nemügy. Lásd: 33. havi nyugdíj. Lásd: tokaj vesszei. itakdalse.
De egyébként, ti nem érzitek, h ez mennyire nem lényeg? Egyetértek Shore-ral. Iszonyat ami itt megy(mármint, az országban de annak is egyfajta lenyomata ez itt).

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.02.06. 23:26:45

Nem látjátok a fuck-tól az erdőt!
Itt mindenki dugott már mindenkivel, de még nem mindenki bukott le.

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 23:41:11

HOGY MINDENKI értse:
ORBÁN=HITLER
FLETÓ=FUTÓ BOLOND
Ne adjunk fegyvert OV kezébe, de a futóbolond kezébe még ollót se.

AP (törölt) 2008.02.06. 23:43:06

én most is fizetek a főiskolán, orvoshoz meg kétévente járok, úgyhogy telibefosom a népszavazásukat..

csak azt az öt milliárd pénzt sajnálom erre a faszságra.

ha csak a nyugdíjasoknak adnák a felét, a másikat meg egy kórháznak, sokkal előbbre járnánk.

érdekes módon népszavazásra mindig van zseton

szejler 2008.02.06. 23:44:28

geod

Lásd az előző hsz-emben: nincsenek illúzióim és nem vagyok függő. A hazudozás itt hozzátartozik a keurópai politizáláshoz, és bár nekem személyesen hányingerem van tőle (2002-ben bukta is emiatt >részben emiatt< a szavazatomat a Fidesz), éles különbséget látok a verbális álmokfutás (Viktor) és a tudatos gondatlanságból elkövetett csődpolitika, majd arrogáns dilettantizmus között(Ferenc).

A kisgazdák és a Miép leszalámizását én spec a Fidesz legkomolyabb történelmi érdemei közé sorolom. E nélkül ma- nem 1-2%-os szélsőséges populista pártok hőbörögnének, mert az elkeseredettségnek lenne piacképes és kontrollálhatatlan kiszolgálója.

A tokajozás nem egy européer dolog, de azért vessük össze mondjuk a Pannon Puma, vagy Ferenc kartárs közpénzekből való részesedésével.

Mindent összevetve: én is sokkal boldogabb lennék pl egy Navracsics vezette kormánnyal, de az előjelekből ítélve(98-02), Viktor legalább tisztában van retorika (népámítás) és a tettleges
hülyeség közti különbséggel.

Bummer 2008.02.06. 23:46:54

geod, Orbán sose mondta, hogy a kisgazokkal sose. Azt mondta, hogy NEM AKARNAK a kisgazokkal. A nép döntött úgy, mivel a Fidesz akkor mintegy 500 ezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint a szocik.
"Megfigyelésről" soha senki nem beszélt. Titkos adatgyűjtés viszont volt, ezt be is bizonyították. Csak éppen nem derült ki, hogy ki rendelte meg.
33. havi nyugdíj. A 14. havi nyugdíjról beszélsz: az nettó

Bummer 2008.02.06. 23:48:22

...kevesebb mint 2%.
Tokajban nem volt törvénytelenség, sőt, Keller semmivel kapcsolatban nem talált semmit, amibe beleköthetne.
Megdöbbentő, hogy milyen mélyen bele van ivódva az emberekbe az a sok hazugság, amit 2002 körül szórtak.

guy 2008.02.06. 23:57:13

OK, akkor most érveljen valaki amellett, hogy miért kell a tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj. Vagy írja le valaki, hogy hogyan lehet rövidtávon csökkenteni az államháztartási hiányt.

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.07. 00:23:30

ELŐSZÖR azt kellene tudni, hogy mi a halál f@szára megy el a pénz??? UTÁNA lehetne szelektálni, JÓZAN PARASZTÉSSZEL, hogy miből vágok vissza. Ez a kérdés, így nem kérdés guy! nincs elég információnk, a köcsög veresjani meg nem enged oda az asztalához senkit. Nyilván nem kezdek el medencés(fűthető) 3szintes házat építeni,(kacsalábbal) HITELBŐL, ha villanyszámlát sem tudom kifizetni, kb. ezen a szinten lehetünk, mert valaki eljátékgépezte a fizetést!!!!

tcom 2008.02.07. 01:01:44

Többen megemlítik, hogy nem jókedvéből megy a magyar az orvoshoz. De vajon miért eteti a rákot szándékosan a cigerettával, vagy az akohollal? A lakósság fele rendszeresen cigerettázik, vagyis mérgezi magát. De a vizitdíjra sajnáljuk...

Irreálisan nagymértékű a tandíj az államilag finanszírozott szakokra is, de volt egy barátom, aki 98'-ban röhögött azon, hogy évet kellett ismételnie a főiskolán, mert legalább megint el volt + 1 évig. Vajon ez normális? Valmilyen módon még is részt kell vállalnia magának a diáknak, a családjának a horribilis tanítási költségekben.

Kedves szerzőnek hívom fel a figyelmét, hogy rossz mentegetni a Fideszt tandíj ügyben, mert az ő idejükben is már elgondolkodtak az ingyenesség megszüntetésével, csak már elfelejtik.

Jó néha elgondolkodni az ultra liberális szemléletű amerikai (USA) felsőoktatási rendszeren. Vajon a világ egyik leggazdagabb országában miért van az, hogy nagyon kevés az ingyenes, ösztöndíjat nyert egyetemista, főiskolás? Vajon miért dolgozik éjjel a gyorsétteremben az amerikai egyetemista? Mert nincs, aki kifizesse helyette. Úgy ahogy a kenyérért sem vár senki állami hozzájárulást!

Netuddki. 2008.02.07. 01:05:56

guy 2008.02.06. 23:57:13
Tandíjat már előrébb leírtam, vizitdíjhoz meg nem tudok hozzászólni, mert nem járok orvoshoz. Ennek ellenére a TB-t fizetem.

dowNLoad · www.rense.com 2008.02.07. 00:23:30
Hát igen erről van szó, a forintra pontos elszámolásról!
Érdekes, egyik oldal sem igen feszegeti ezt a témát. És ezért is hajtják a semmit azok akik itt egymásnak bizonygatják, hogy melyik a f.szább gyerek, a Viki vagy a Ferkó. Pedig a válasz egyszerű. Egyik kutya, másik eb.
De még ezek is kis halak a többiekhez képest. A Fidesznek nagyon jól sikerült azt a bizonyos beszédet széjjelmaszatolnia. Pedig először úgy tűnt mintha Gyurcsány rendpárti lenne. Aztán a ludak végül is legyőzték a disznót.

Egyet kellene felfogni azoknak akik most egymást hergelik a Fidesszel és az MSZP-vel. Amíg e-zek az em-be-rek lesz-nek ha-tal-mon, nem vál-to-zik itt sem-mi!
És nemcsak OV-ról és GYF-ről van szó, hanem az egész bagázsról.

szbszig 2008.02.07. 01:11:30

"És ezeket nekünk konzervatívoknak kell elmagyarázni a szocialistáknak? Biztos, hogy itt minden rendben van?"

Na, ez az, amit én már nagyon régen nem értek. És nem csak a tandíjjal kapcsolatban, hanem meg lehet nézni a többi aktuális témát is. Valami itt nagyon bűzlik finoman szólva...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 01:18:32

Nem köll a puritán lózunggyűjtemény azé':-((

tcom 2008.02.07. 01:21:00

Szejer!

"A kisgazdák és a Miép leszalámizását én spec a Fidesz legkomolyabb történelmi érdemei közé sorolom. E nélkül ma- nem 1-2%-os szélsőséges populista pártok hőbörögnének, mert az elkeseredettségnek lenne piacképes és kontrollálhatatlan kiszolgálója."

Nos, nevetséges azt gondolni, hogy a szélső-bohóc frakciók bedarálása a Fideszben a szélsőségek annulálásának szándéka generálta és nem a szavazóbázis kiszélesítése. =;-)
Én úgy látom, hogy szélsőségeknek hatalmas piacképes kiszolgálója van a Fidesz "személyében".
Vajon nem szélsőséges e egy párt amelyik a piaci viszonyokat felrúgva államosítással fenyegetőzik (banán-köztársaságok gyakorlata), amelyik azt sugallja, hogy az ellentábor és a nem lefekvő jobboldal nem is MAGYAR, vagy amelyik prominens tagjai (pl Kövér, Wittner...) napi kapcsolatot ápolnak a jobbik-gárda féle nyiltan neonáci szervezetekkel, vagy amelyik eltűri a neo-nyilas jelképeket a gyűléseiken, vagy amelyik ultimátumokat ad egy demokratikusan megválasztott kormánynak?

Sokkal inkább tekinthető a két oldal a bohóc, hatalommániás baloldal és a sötét, veszedelmes korokkal kacérkodó, ultlra demagóg jobboldal vezetőinek kardcsörtetésére. Én a másodiktól félek jobban.

tcom 2008.02.07. 01:39:14

Kovi1970!

"Egyet kellene felfogni azoknak akik most egymást hergelik a Fidesszel és az MSZP-vel. Amíg e-zek az em-be-rek lesz-nek ha-tal-mon, nem vál-to-zik itt sem-mi!
És nemcsak OV-ról és GYF-ről van szó, hanem az egész bagázsról."

De kedves Kovi, a demokrácia lényege (ugyen nincs jobb!), hogy a parlamentbe beszavazott képviselők választanak kormányt (parlamentáris demokrácia). Tessék lehet új pártot alapítani, vagy szavazni a meglévő másikakra! Vajon mivé lenne az a Mátyás-király mese szerű, naív gyakorlat, hogy ha Kovi70-nek valami miatt nem tetszene a "bagázs", akkor zavarjuk el. Atán pgyufikának sem tetszene a következő...
Divat szidni a politikusokat, de ezek az emberek szvazzák meg a fontos törvényeket, hozzták a mindennapi életünkbe pl. a szabadság jogokat. Az tudja igazán értékelni ezeket, aki mondjuk egy vállakozást szeretett volna indítani 1970-ben és ma is. Persze annak aki 1970-ben született annak ez nem mond sokat. =;-)
Vagy, aki 1980-ben külföldre szeretett volna utazni stb.

Tetszik nem tetszik minden hibáival a demokrácia az egyetlen út. Csak az újonnan érkezőknek, akiknek Rákosi, Kádár-apánk generációkon keresztül megmondta, hogy mi a "helyes" nehéz rászokni arra, hogy saját maga hozza meg a döntéseket, hogy a sarkára álljon és ne a sültgalambot várja, hogy felismerje az alapvető lózungokat ("osztjuk a pénzt, aztán még sem lesz semi baj" nevű össznépi-politikus játék).

A legrosszabb OV, GYF is jobb mint a polgárháborús, félévente kormányelzavarósdi, sötét afrikai módszer!

noname 2008.02.07. 01:50:05

"bohóc, hatalommániás baloldal"
Ezt, így, egy nem-jobboldalitól látni komoly újdonság :) emelkedik a baloldali résztvevők kritikai színvonala (az elmúlt 2 naphoz képest)! WOW! Éljen!

tcom 2008.02.07. 01:53:49

"És ezeket nekünk konzervatívoknak kell elmagyarázni a szocialistáknak? Biztos, hogy itt minden rendben van?"

Úgy emlegetitek, mintha csak a baloldal nem tudná mi is a dolga!
A jobb oldal is pont az ellenkezőjét teszi, mint egy modern jobboldali konglomerátumnak kellene. Államosítással fenyegetőzik (?!), az állam atyáskodó szándékát erősítené, korlátozná a szabad versenyt, a szélsőjobbal kacérkodik stb. Miközben a nyugati jobb-kormányok jellemzője a polgárság megerősítése, a fejlett polgári réteg kialakítása, addig Orbánék az éppen aktuális társadalmi osztályt próbálják lefizetni (nyugdíjas 14. havi nyugdíj, parsztság Torgyán, felső rétegek Széchenyi-program, fiatalok irreális lakástámogatási program stb)

tcom 2008.02.07. 02:01:14

Noname!

Én csak egy ici-pici kritikát szeretnék olvasni egy fidesz szimpatizánstól! (Nem mondok jobbosat, mert bizony van ott MDF is, aki jobban "hajaz" a valódi jobboldalra, csak ez ma nem divat, nincs hagyománya)

Vagy legalább megcáfolna valaki, hogy jól teszi a Fidesz, ha államosításal fenyeget, vagy hogy Wittner Magyar Gárda gyűlésen csápol, vagy hogy Orbán a hatalomért képes volt még Torgyánt is ráereszteni az országra, miközben az elődnek (Antall József) is volt annyi józansága, hogy távol tartsa a bohócot a hatalomtól bármi is legyen az ára!!! és még sorolhatnám......

Az a szerencséje a magyar politikusoknak, hogy hamar felejt a nép.

szejler 2008.02.07. 02:15:14

pgyufi

Tökéletesen mindegy mi volt a Fidesz szándéka, tény hogy ilyen párt nincsen, és hogy ez neki köszönhető. Nem kell hálálkodni nekik, de attól még örülhetnél a ténynek, ha már akkora széljobb fóbiád van.

A Fidesz gazdasági populizmusa ez idáig kizárólag szavakban nyilvánult meg, kormányon tudtommal nem volt államosítási hullám, hacsak nem tekinted a Postabank esetét a Chavez program előfutárának.

Wittner nem a vezérkar tagja, kirakatember a radikáljobbosok számára, Kövér L. pedig bár nem a szívem csücske, szájba röhögi a jobbikosokat, a miszticista-romantikus tarsolyjobbosokat pedig futóbolondnak tartja. Ezt a saját szájából hallottam, jobboldali közönség előtt, nem valószínű, hogy szépíteni akart.

Napi kapcsolatban kizárólag a te és népszava újságírók fejében áll velük. Van olyan jó, mint a hasis, csak ez is megtöri kissé a valóságérzékelést.

Ultimátumokat ad egy demokratikusan megválasztott kormánynak? Szent kajafás, ne mond! És milyen rettenetes vérbenforgó következményei voltak ezeknek az ultimátumoknak? (előferdül ilyen borzalom tőlünk nyugatabbra is, elárulom).

Demagógiában abszolút egyenrangú a két fél. Ha emlékezetem nem csal, a baloldal úgy hazudott kánaánt (leüvöltve az ezt megkérdőjelező elllenzéket és jegybankelnököt), hogy közben már azt tervezték ami most van. Különbség: ők, 02-06 között meg is csinálták a meseországot. Élvezd!

Kellemes rettegést a további évtizedekre! Erősíti az immunrendszert, és véd az AIDS-el szemben is. Igazi csodaszer.

noname 2008.02.07. 02:34:27

pgyufi,
napközben vannak itt nagyon intelligens emberek, meg lezserek is, meg okosak is, nézd csak vissza a postot, vagy a másikat e témában. Ezeknek az embereknek, ha jól látom, a gátlástalan és képmutató szabadrablással (is) van gondjuk, amit piacnak hazudnak. Orbán bűneit mindenki ismeri, eléggé a szánkba is rágja a kormánypropaganda, de azt is tudjuk, 6 éve nem ő kormányzik. Ehhez képest ő az univerzális bűnbak, akinek mindenről le kellene mondania, talán még az állampolgárságáról is. A 14. havi, ha jól emlékszem, arra volt tervezve, hogy _több év_ alatt hozzáemelni a magyar nyugdíjakat a nyugati szinthez. És ehhez mintha lett is volna gazdasági fejlődés akkoriban. "Az a szerencséje a magyar politikusoknak, hogy hamar felejt a nép." Hát igen, így van. Csak a Nomentana- meg az összes többi köztörvényes-csak-elévült ügyet mi úgy felejtjük el, hogy hallottunk róla (illetve hát a "mi" tkp. most én vagyok). A baloldal meg nem is hall róla.

Idézek: "Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? Természetesen a dolog az nem szépen, nyugodtan, aprólékosan fölépített. Nem. Nem. Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy majdnem belegebedünk." Namost ez kompetens? Namost erre szavazott a baloldal? Kapkodó, cinikus, dilettáns kormányzás, ahol hol az antidemokratikusokkal, hol az antiszemitákkal, hol a rasszistákkal, hol egyéb ellenségekkel van gond, csak sose a saját elhibázott döntéseikkel.

.

Ezzel össze lehet venni az összes nem-baloldali magyar kormány hibáit, Mátyás királyig, persze. Ebből él a Népszava és a többi. Csak az a baj, hogy akárhány egyedi példát hozol (Wittner, stb) -- azok kis nippek a polcon. Nem döntenek, csak arra jók, hogy ijesztegessenek velük baloldalról. Wittner Máriát ha összeveted Horváth Ágival, na ki a kártékonyabb? Így is fogalmazhatunk, a Te fordulatoddal: "Gyurcsány a hatalomért képes volt még Kókát is ráereszteni az országra"

Nézd vissza a topikot, én most csak összekapkodtam, ami eszembe jutott, de a többiek adatokat is tudnak mondani meg számokat. Gyere nappal :) Peace

okosodjatok 2008.02.07. 02:46:57

"Magyarországot a nemzetközi pénzpiac kormányozza

A Magyarország pénz- és hitelrendszerét az irányítása alatt tartó nemzetközi pénzpiacnak ajelenlegi helyzet kedvező, mert tetszése szerint növelheti a kamatlábat, az államkötvények (állami adóslevelek) iránti keresletet, és így évről évre hatalmas profitot tud biztosítani magának. A túlprivatizált és külföldi ellenőrzés alá került pénzügyi és termelői szektor lehetővé teszi, hogy a pénzvilág minden évben 5 és 6 milliárd euró közötti jövedelmet vonjon ki Magyarországról. Az ismertetett tényezők együttes hatására az ország eladósodása felgyorsult. Egyre több hitelt kell felvenni azért, hogy a korábbi hitelek kamatait fizetni lehessen. Az ország adósság-növekedésének több mint a 80%-a a korábban felvett hitelek kamattörlesztéseire fordítódik.

2006-ban érkezett el Magyarország ahhoz a ponthoz, amikor az eladósodás elérte a nemzetközi pénzvilág tapasztalatai alapján kialakult felső határt. A pénzpiacok irányítói tisztában vannak azzal, hogy az adósságszolgálat ilyen mértéke már veszélyezteti az ő eddig élvezett profitjuk és kamatjövedelmük fenntarthatóságát. Számukra az egyensúlyt ugyanis az jelenti, hogy megmaradjon a hazánkból történő jövedelem-kivonás mértéke az 1990-es években kialakult szinten maradjon.

A pénzpiac véleményformálói azt is tudják, hogy a bérek, és a költségvetési kiadások leszorítása az alaphelyzet konfliktusát nem oldja meg. Ugyanakkor a pénzvagyonos réteg olyan intézményei, mint a nagy befektető-alapok és a kereskedelmi bankok, abban érdekeltek, hogy ameddig csak lehet, befektetéseik hozama és annak növekedési üteme, ne változzon. Amíg vannak eszközeik érdekeik érvényesítésére, addig élnek is azokkal. Ezért 2006 közepén egyelőre csak a budapesti tőzsdéről történt nagyobb tőkekivonás, de az úgynevezett portfolió tőke (vagyis a nem működő, spekuláns tőke) még nem vonult ki Magyarországról.

Az a tény, hogy az állam játékpénzért engedte át a közvagyont a magántulajdonosoknak, (vagyis pazarló privatizációs gyakorlatot folytatott), továbbá az a körülmény, hogy az MNB-t ellenőrzése alatt tartó Nemzetközi Valutaalap folyamatosan Magyarországra tudta kényszeríteni monetáris megszorításait, megfosztotta a magyarokat saját működőtőkéjüktől, és attól, hogy a termelőgazdaságban elért eredményeikkel nyereséghez és a tőkeképzési lehetőségéhez juthassanak.

A nemzetközi pénzvilág teljesen szabad mozgástérhez jutott. Ennek következményeként a nemzeti jövedelem jelentős része külföldre áramlik, miközben a bennszülött magyarok a rezidensek - folyamatosan elszegényednek. A magyar kis és közepes vállalatok hitelek hiányában, tőkeszegénységtől szorongatva a túlélésükért küzdenek. Ugyanakkor ők tartják el adóikkal az államot és a lakosságnak azt a részét, amely teljesen vagyontalanná vált, s így csak a munkaerejét tudja eladni ha van rá vevő. A nemzetközi cégek saját hitelezési háttérrel, bő és olcsó forrásokkal rendelkeznek, s ezért Magyarországon viszonylag kis alkalmazotti létszámmal működnek. Ezek a nemzetközi cégek a legkülönbözőbb technikákkal vonják ki magukat az egyenlő, illetve arányos közteherviselés alól. Ezen a helyzeten a kis- és közepes vállalatok, valamint a magyar munkavállalók adóterheinek a fokozásával és reálbér-csökkentéssel nem lehet változtatni, legfeljebb késleltetni lehet ennek a rendszernek az összeomlását.

A Gyurcsány-csomagot az 1990-es évek közepén megelőzte a Bokros-csomag, és 1950-53-ban a Rákosi-csomag. A Bokros Lajos akkori pénzügyminiszterről elnevezett és kemény megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag a Nemzetközi Valutaalap igényeit teljesítette a pártállami vezető rétegre jellemző szervilizmussal. A nemzetközi pénzvilág olyan fontos intézménye, mint az OECD (Organization of Economic Cooperation and Development Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete) már figyelmeztette Magyarországot: nem szolgálja érdekeit, ha a nemzeti jövedelmet túlzottan a tőkének engedi át és elveszi a munkától."

tdyweb.wbteam.com/DrabikMiABaj.htm?

noname 2008.02.07. 03:09:00

háháhá
meg olyan ismeretlenek is, akik idebasznak egy novellát. Tanulj meg linkelni, bébi, mert itt azért annyira nem újdonság, amit idenyomtál.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.07. 10:06:46

"Miközben a nyugati jobb-kormányok jellemzője a polgárság megerősítése, a fejlett polgári réteg kialakítása, addig Orbánék az éppen aktuális társadalmi osztályt próbálják lefizetni (nyugdíjas 14. havi nyugdíj, parsztság Torgyán, felső rétegek Széchenyi-program, fiatalok irreális lakástámogatási program stb)"

Há jónapot kívánok, hogy rá tetszett tapintani a lényegre, bár az furcsa, hogy nem veszed észre, nincs ellentmondás a az első tagmondat és a második között.

rosencrantzhu 2008.02.07. 10:25:50

nemrég hallottam egy frappáns véleményt a népszavazásról:

"a népszavazás sorsa azon múlik, hogy van-e 200 ezer modern konzervatív szavazó a Fidesznél. Ha van, akkor a népszavazás elbukik.."

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 10:50:34

Igen, ez a "modern konzervatív" kurvajó toposz, a balosok imággyák (ez a Szabad Népben volt?).
És amióta Furmány beiktatódott, azóta azt is tudjuk, hogy ő eccerre minden: öngondoskodást reklámozó modern konzi, haladó baloldali és klasszikus liberális is.
Ha Hégel élne, írhatná újra a világszellemről való fejtegetéseit, hiszen az nem a porosz államban jelent meg valójában, hanem most Fletóban, aki mindent szintetizál magában.
Avagy G.W.F. Ferenc

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.07. 10:52:47

egyébként mindenki fogta a vizitdíj és az ember után járó OEP apanázs arányát? mert szerintem ez drámai.

reakcio.blog.hu/2008/02/06/mirol_nepszavazunk_a_kerdesek_egy_lehetseges_ertelmezese#c1426219

rosencrantzhu 2008.02.07. 10:57:45

ezt hol olvastad? a paranoiádat máshol éld ki, és ne az én számba adj olyat, amit nem mondtam.

a megállapítás mindössze arról szól, hogy van abban pikantéria, hogy a polgári jobboldal szociális népszavazást tart olyan kérdésekben, amit amúgy egy nyugati konzervatív jó eséllyel nem utasítana el - de legalábbis biztosan nem horgadna fel annyira, hogy népszavazásban kampányoljon ellene.

de persze meg lehet zabálni két pofára Orbán dumáját "az emberek nem tudták" , "most végre véleményt mondhatnak" toposzokkal, ha ettől érzed kurva nagy konzinak magadat.

vagy csak vegyél dartsot, és tedd ki a falra Ferenc képét - sportolj egy kicsit. Látom, neked ez is elég.

és fletót nem tartom sokra, sőt többnyire kevésre se.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 10:59:06

Csak arról van szó, hogy imádom, amikor a balidióták megfejtik a konzi-e vagy kérdést. Erről és nem többről. De nem kell egybül hörögni azért:((

rosencrantzhu 2008.02.07. 11:10:52

OK, de azt hol olvastad, hogy a kijelentés egy "balidióta" szájából hangzott el?

(by the way: miért ne lehetne egy értelmes gondolkodónak arról véleménye, hogy milyen a konzervatív szellemiség/irányzat/filozófia? ez egy olyan zárt társaság, aminek az értékeit, "hitvallását" csak a beavatottak érthetik?)

noname 2008.02.07. 11:14:30

Rosncrantz: "vegyél dartsot, és tedd ki a falra Ferenc képét - sportolj egy kicsit." -- nincs itt valami elfojtva, vagy éppen túlkompenzálva?
Gabrilo: hehe. ennél az a jobb csak, amikor kioktatnak kereszténységből :) még megkaphatod azt is :) "hiszen Jézus is azt mondta nektek, hogy adózzatok a császárnak meg imádkozzatok is érte, úgyhogy pofa befog, nem ugrál, nem népszavaz, csak 4 évente, és elhatárolódik mindentől, amitől mondjuk."

rosencrantzhu 2008.02.07. 11:27:45

nincs. sem túlkompenzálva, sem elfojtva. fletó egy politikus. összességében se nem jobb, se nem rosszabb az egész garnitúránál. vagyis xar.

ja, bocs, ő hazudik is.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 11:33:06

rosencrantz:

Mondom, ne akadj ki. Mivel nem írtad ki, ki mondta, ezért nem tudom. Csak kísértetiesen emlékeztet arra, amikor a ballib jól meghatározza, mi a konzervatív, aztán jól megmondja, hogy akik annak mondják magukat, nem azok.

Noname: persze, asztat ismerem. jézus baloldali volt, és az állami újraelosztás híve, stb. Ismerem ezeket a köröket is:-)))

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.02.07. 11:35:25

rosencrantz.hu 10:25:50

Igen találó!

Yag 2008.02.07. 11:39:48

""Jó néha elgondolkodni az ultra liberális szemléletű amerikai (USA) felsőoktatási rendszeren. Vajon a világ egyik leggazdagabb országában miért van az, hogy nagyon kevés az ingyenes, ösztöndíjat nyert egyetemista, főiskolás? Vajon miért dolgozik éjjel a gyorsétteremben az amerikai egyetemista? Mert nincs, aki kifizesse helyette. Úgy ahogy a kenyérért sem vár senki állami hozzájárulást!""

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal hé : Köztudott hogy az USA a legjobban eladósodott államok egyike. Tehát nem olyan gazdag mint mi hisszük. Csak mások a mértékek és adóvonzatok. Ott speciel nem 48% csípnek le a fizudból. Kevesebbel is beérik.
Az se véletlen hogy az egy amerikai állampolgárra jutó hitelek mennyisége talán ott a legmagasabb. A NEM biztosítottak számáról ne is beszéljünk. Az is több millió mert az Ottani, a nálunk MOST bevezetésre kerülendő egészségügyi ("nem" többiztosítós rendszer )ennyire képes ?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2008.02.07. 11:56:18

Itt vagyok, köszönöm a dícséreteket és a kritikákat is.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.07. 12:09:37

rosencrantzhu 10:25:50: Jól látod. Egy piacpárti jobboldali számára ettől még némi fentartásokkal vállalható a népszavazás:
1) részvételével hozzájárul a népszavazás érvényességéhez, ezáltal egy végtelenül demagóg és felelőtlen kormány meggyengítéséhez
2) "NEM" szavazataival üzenetet küld képviselőinek, hogy nem mindenkinek tetszik a levesosztásalapú politika

Természetesen ez a fajta döntés két dolgot feltételez:
1) bizonyos szintű bizalmat a mai jobboldal felé, hogy kormányra kerülve nem váltják be demagóg ígéreteiket ("inkább egy 'Hazudtunk', mint egy 'Elkúrtuk'")
2) illetve kellően jó gyomrot, hogy a képzeletbeli szavazó akár retorikai szinten is támogassa a szociális demagógiát

Szóval nem könnyű lenyelni a reálpolitikai békát. Rusnya, bibircsókos és alighanem rosszat tesz az emésztésünknek, de ha kell, hát kell. :/

cimarcimar 2008.02.07. 12:33:00

Én vagyok a legenda! Soha, sehol, egyetlen napot sem töltöttem betegállományban, kórházban,szanatóriumban, gyp-ben, úgyhogy amit idáig befizettem járulék címén az mind ment a levesbe. Ezért ezúton szeretném felhívni minden kedves kórházi ellátásban részesülő, vagy részesült honfitársam figyelmét, hogy adják vissza a pénzem :) léci, naa!

Google 2008.02.07. 16:18:20

Ma is azon csodálkozom, mit keres itt egy diktatúrabeli cenzorka (annyira jól áll neki a sűrű szempillarebegtetés?).
Miért mondhatja még ma is azt: "ne mondj igent arra, hogy butítsanak"?
Na ne, csak ők butíthatnak, erre nekik monopóliumuk van, erre ők politikát építettek, száz év nagy idő.
És mit keresnek itt a KISZ-királyok? Miért hinnék az ők "reformjaikba", melyeket a választások előtt lehazudtak, nem lesznek kérem, Igazországban nem.
Ha meggebednek se tudnak jobbat -azt mondják. Azért kellene félreállniuk, hátha más tud jobbat! Hat, mondom, 6 évük volt, hogy valamit csináljanak, és akkor megszülték a vizit-, kórházi napi-, valamint a tandíjat. Hát nagy zsenik, mondhatom.
Egyszer azt mondják, az intézményeknél marad, másszor a költségvetésé lesz, megint máskor ezzel nevelnek, semmi kis összegről van szó (akkor miért nem engedik el?) stb.
Ezért kellene nekik pitizni? Hát soha, és alázattal kéretik kihagyni a Zorbánt, 6 éve nem a miniszterelnöki labdát rúgja, és bármilyen furcsa a mi fejünkbe se önti a gondolatokat, nem mondok eszet, mert az nekünk nincs, nem lehet.
Boldogan mondok három IGEN-t, hogy NEM-et mondhassak a diktatúra itt maradt, velünk élő reprezentánsaira.
És hogy mit csinálna egy nyugati konzi, egy nyugati jobber, aki nem ismerte ezt a Kádár apánk köpönyegéből kibújt társaságot, az most teljesen mellékes és érdektelen. Nem nekik kell megfeleni.
Az sem fér a fejembe, hogy egy olyan fontos törvény, amely a nemzetről, az egészségügyről dönt, hogyan lehet egyszerű feles törvény? Hátborzongató! Ilyen-olyan szoci képviselőket kéregetnek, szavazzanak nemmel. De ők igennel fognak, nagy dolog! Inkább Gyurcsány, mint az ország!

grupi 2008.02.07. 17:11:23

Mitől lenne jó egy szocialista, amikor eddig sorra buktak?
miért hazudott Fletó a választási csatában, miért kérte ki magának, hogy itt valaki fizetős egészségügyet akar?
És most mégis az orbánisták a hülyék, meg a demagogók?
Negy a 60 év szocializmus vágta haza az országot? Nem a szocik tapsolták el a TB kasszát, tüntették el a befizetéseinket, rakták utolsó helyre az országot?
Nem, biztos a 4 év Orbán kormány miatt halt meg a szocializmus még Kádár alatt, lett 28-32 % infláció Horn alatt, Orbán okán puccsolták ki megyót, és szintén ő miatta szivat gyurcsányi fletó is, mert 1945-től 2008-ig eltelt idő hibáiért sikertelen felzárkoztatásáért és nyomorunkért a rohadt kapitál-szocialista Orbán Viktor a hibás. Mondják a saját arcukba köpő szocialisták. Bocsánat, kapitalizálódott szocialisták? (Hogy mik vannak vagy milyen léttelen képződmények nem jönnek létre?)
Persze ők jót akarnak, csak mi hülyék vagyunk ehhez.
Ebben a nagy jólétben nyomorog,megy tönkre, és lesz kiszolgáltatott gyarmat az ország.
A hülyék meg körülöttünk élnek, és röhögnek rajtunk, hogy lám az okos magyarok, a még okosabb szociál-liberális tolvaj bandájával, meg szavazóbázisával. Hát nem semmi!
Közben meg már hullanak a betegek, mert olyan kurva jó lett az ellátás, de a kommunikáció az jó, mert van rá magyarázat. Ahogy itt is.

indula a dili 2008.02.07. 17:35:48

"...hívja fel a figyelmet a fideszes politikus, aki arra szólította fel a helyi szocialistákat, hogy ______azonnali hatállyal szégyelljék magukat______ azért, mert támogatni merészelik az emberek megsarcolását, kórházaik tönkretételét, Gyurcsány Ferenc politikai ámokfutását!"

susu bolondsag 2008.02.07. 18:19:51

szeretem ezeket a jobbos ifi konzervativokat. ok nagyon tudjak hogy mi a tuti, mert lattak a libsi blogokon hogyan kell coolnak lenni amikor kommentelnek. most persze valltig allitjak hogy ok a nagy magyar konzi ifjusag. csak az a baj, hogy a lelkuk melyen imadjak a nagy vezert, es sirnak amiert nem fogadta be oket egy libi tarsasag annak idejen a kozepiskolaban. aztan persze mas a komplexusos mi? vicces fiuk vagytok.

ergé 2008.02.07. 18:29:56

Susu, hihi.

Schwarzwald Klinik, kedves kollegák.

gabrilo 2008.02.07. 18:36:52

ergé

:-DDDDDDDDDDDDDDD

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.07. 18:37:14

susu bolondsag 2008.02.07. 18:19:51

:DDDDDDDD

Szerinted itt nem tesz a legnagyobb többség nagy ívben a libi társaságokra, a rockerekre, a szocikra, a belvárosi értelmiségi okoskodókra, a punkokra, az EMO-sokra, a rapperekre, a szívósokra, a diszkódrogosokra és a többi olyan emberre, akik csoportközösséghez való tartozás alapján választanak maguknak személyiséget és identitást?

Félve súgom: de, magasról.

Majd kinövöd te is a hovatartozás dilemmáját, s te te leszel.

szejler 2008.02.07. 19:49:58

Susu my fiend!

Te is összelegóztál egy világképet magadnak abból a hat építőkockából, amit találtál. A hetedik te magad légy, mondá az Úr.

Amúgy hun vannak a szoci, liberális tigrisek?
Azt tudjuk, hogy a nagyvadak olvassák a lapot, de ide miért csak az alja jár egót reszelni?

Tegnap is: egy baloldali, hangsúlyozottan többgenerációsan hátrányos értelmiségi osztotta, hogy aszondja: vannak az értelmiségiek, meg a büdös bunkók, akik nem, és Orbán tehet mindenrül!
A blogjában pedig a tavalyi év embere egy jegesmedve volt!

A másik meg azt halucinálja, hogy a jobbos vezérkar köztudottan intim seggrepacsit játszik a jobbikkal (tán vmi jurtában, ópusztaszeren).

Korrekt izgalmas vitákat akarok, és kevesebb Index címlapot, mert bármilyen jó az nektek (?), nem visz sehová. Ill. ahova, oda én pl nem megyek.

gabrilo der extremische liberalische koketter 2008.02.07. 19:52:20

szejler,

"
Te is összelegóztál egy világképet magadnak abból a hat építőkockából, amit találtál. A hetedik te magad légy, mondá az Úr."

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

gabrilo 2008.02.07. 19:58:14

szejler:

az melyik vót?

szejler 2008.02.07. 20:00:34

gabrilo

Melyik melyik? :)

gabrilo 2008.02.07. 20:06:19

hát a jegesmedvés ballerblog aki szarvakat talált a Zorbán fején:)))

szejler 2008.02.07. 20:14:11

Valami transylvaniamixedgrill.
(index fórumon a blog linkje a neve mellett)

A viktormindenért felelős téma nem izgat, de olyan gőggel beszélt az "átlagemberekről" úgy en bloc, ami tényleg gyomorforgató volt. Ezután meg látom hogy nála egy jegesmedve az év embere.

Nem igaz, hogy ennél nincs jobb felhozatal a másik oldalon!!!

irrelevant 2008.02.07. 20:16:18

A Megjött c. topikban lehet megtekinteni a vitát. Tanulságos.

noname 2008.02.07. 20:21:12

gabrilo, nem lehet, hogy amikor a neved mellől hiányzik a blog url-je, akkor valaki a nevedben írogat ide? :)
óh be édes kis vita volt az! beleborsódzom ma is!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.07. 20:44:22

Sólyom is megy népszavazni.
lehet hogy túlreagálom a vizitdíjat, de a bagatell 300 HUF elég magas ahhoz képest, amit az OEP költ rád. 14-60 év között kb 2000 forintba kerül egy éved a körzeti orvosnál.

a kérdés az, hogy eddig hogy volt ez elég?

grupi 2008.02.07. 21:11:43

Egy mai diák nem érti az eddigi egészségügyi ellátás alapjait.
Nekik be lehet vezetni a magán pénztári/biztosítói és egészségügyi ellátást, mert őket nem vonták be az államiba, ha még nem dolgoztak, és nem kerültek a kötelező fizetők táborába.
Olyan ez, mint a nyugdíj. Az idősebbeket belekényszerítették, és jár nekik, a fiatalabbaknak meg választási lehetőségük van, hogy melyik maszek társasághoz mennek.
Ha ez lenne az eü-ellátással is, akkor nem lenne gond. vagyis akik idáig az állami rendszerben voltak azok továbbra is kapják alanyi jogon a teljeskörüt ingyen, akik meg nem, azok majd választhatnának magánpénztárak közül.
Így volna értelme és nincs ellenállás. De a régiek állami befizetéseit kiárulni, a befizetőket ezzel elárulni, a személyeket prédává tenni és szintén kiárulni, nem csak gyalázatos, hanem jogtalan is. Mert aki eddig nem vette igénybe a szolgáltatást és mégis fizetett érte, azt megilleti a továbbiakban is az ingyenesség.
Csupán erről van és lenne szó. Ez eddig levont és a tb kasszába befizett járandóságokat nem lehet eladni és fizetősre váltani. olyan, mintha a bankbetétedet adnák tovább és neked mégis fizetni, újra spórolni kéne, hogy elérj valamit, vagy szolgáltatáshoz juss. Pénz, megtakarításod hiányában nem tudod fedezni a műtéted. A pénzed, az eddigi befizetésed meg már a múlté, illetve a multié. Érted,
Az, hogy most van vizit díj, vagy nincs ebbe
a körben nem játszik szerepet. habár nem ér semmit, és nem vált ki semmit.
A gyurcsány-kormány már kétszer többet adott ennél a befolyt összegnél Vietnámnak.
Vagy a kakóbiztos számítógépekre többet basztak el. De az iskolai interaktív pc-táblák árából is finanszírozható lenne az ellátás. Hogy a Demszky villanyvasútját az értelmetlen új metrót ne is említsem, mint pénzügyi kótyavetyét.

susu bolondság 2008.02.08. 00:02:40

káem és szejler barátaim, gyertek közelebb, súgok nektek valamit csendben: egy vicc vagytok! különösen te khmmm tezsvérem. ahhoz képest hogy csak a libsiket emlegettem, te vagy 6 másik csoportot hoztál fel, és persze egyből meghatároztad magad finoman burkolta, hogy te bizony ilyen NEM vagy!! gratula neked fiú! máris elárultad kis huncut belső énedet:) szejler te meg csak maradj veszteg. a hozzászólásaid alapján nagy küzdelem lehet 6 kockát összeszámolnod. egyébként nekem 2 is elég hogy meg tudjalak ítélni titeket. na csocsika, aztán ki ne hagyjatok még 1-2 kemény replikát!

susu bolondság 2008.02.08. 00:03:50

aztán irány a Millenáris!!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.08. 00:15:33

Bakker, én azt hittem éjfél után már nem püffölik magukat NetFreudnak képzelő hivatásos béketáborozók a klaviatúrát a FIB-irodában. Dehát, mindig tanul az ember. Utóbbi lehet hogy kávétúladagolás miatt eresztett meg mégis egy újabb hsz-t.

Sebaj, legalább szórakozunk.

kemotox 2008.02.08. 00:20:28

Az egész jobb meg baloldalisról csak annyit, hogy én nem vagyok hajlandó többet a szar és a fos közül választani. Elegem van abból, hogy arra kell szavazni aki mellett olyan érvek szólnak, hogy ők nem loptak annyit, nem annyira korruptak stb...
Eddig én is része voltam ennek a játéknak, de mostmár besokalltam.
Amíg nem lesz egy értelmes politikai erő a színpadon, addíg felőlem a feje tetejére is állhat ez a sok szarházi a parlamentben, engem már nem érdekelnek. A népszavazásukat meg basszák meg nélkülem.

susu bolondság 2008.02.08. 00:29:47

kemoval értek egyet, csak hogy a kis összeesküvés-elmélet gyártók is belássák hogy miként mennek a dolgok. dehát sokat elárul a mai "független értelmiségi" ifjúság egy részéről, hogy amint kritikát kapnak rögtön hülyeséggel vágnak vissza. na jó, megyek alunni, végülis ezt akartam: kilóg már a lóláb t. szerkesztőség.

szejler 2008.02.08. 00:42:15

susu

Te áruld már el nekem! Mesterséges intelligencia vagy, vagy ha mégsem, hogy jutottál át a turing számokon?

noname 2008.02.08. 00:57:45

Kemotoxnak, tkp:
nekem is sokszor elegem van, megosztottság, sallala, balfaszok itt und ott.

De van egy igen erős, esztétikai érvem a jobboldal mellett. Tud derűs és vidám és kreatív lenni. A másik meg nem. Pölö mikor láttál ilyet egy baloldalitól, hogy:

"Te is összelegóztál egy világképet magadnak abból a hat építőkockából, amit találtál. A hetedik te magad légy, mondá az Úr."

:) :) :)

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.08. 01:07:31

B@ZZEG, az átlagember kurvahülye, hihetetlen , hogy még mindig beszopják VULGÁRGYURI bácsit, ezek miatt pusztuljon ki mindenki?
pollypolly.blogter.hu/?post_id=244527
Itt egy pár hozzászólás egy amerikai jó példára. OTT MINDEN FASZA, király klinikák vannak, csak legyél milliomos(dollárban!) és akkor király minden!
Még az is lehet, hogy az ALZHEIMERES-PARKINSONOS nyuggerkommandó beszopja a szadisták kampányát. A kisebbségeknek, akik havi 100-150ezres segélyből tengődnek, nekik majd lesz alanyi mentességük, ez két IQ bajnok csapat, az egészet eldöntheti!

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.08. 01:12:41

VALAKI nem tudja belinkelni a Fajkasházi Tarlós vitát? Hadd szörnyűlködjünk!

grupi 2008.02.08. 09:23:29

kemotox ! Igazad van, mert valóban két szar közül a kevésbé rosszat tudjuk csak választani.
Viszont ha nem vállaljuk a választás lehetőségét, akkor a semmittevésünkkel, a passziv szerepünkkel a nyakunkba zúdítják azt a kiválasztatlan mocskot, amit önszántunkon kívül kapunk.
Nélküled, a választók beleszólása nélkül soha nem lesz normális erőviszony. Azért csak meg kéne próbálni erre törekedni.

Hallottam egy japán mondást.
E szerint van két légy, akik beleestek a tejbe.
Mindegyik persze kapálódzott.
Az egyik egy idő után azt mondta, hogy mindegy, feladja, úgyis megfullad. Így is lett.
A másik meg addig kapálódzott, míg a tej meg nem aludt, vagy tejfölt nem köpült és végül kimászott.

Szóval én még kapálódznék egy kicsit.

medve 2008.02.08. 11:04:47

Kicsit megrémiszt a Fidesz klippje. Olyan baromira "habonyos", rossz emlékeket ébreszt bennem, olyan 2006-os.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.08. 12:16:06

"és persze egyből meghatároztad magad finoman burkolta, hogy te bizony ilyen NEM vagy!"

Ha figyelmesen olvastad volna, számodra is kiderült volna ennek ellenkezője. Hozzászólásomban arra próbáltam rávilágítani, hogy _én_ _én_ vagyok, és teszek a nagy csoportidentiásokra. Kapizsgálod?

"a mai "független értelmiségi"

Nekem nem állna jól a "független" mez.

Az igazán Bolgár Györgyön, Orosz Józsefen és Farkasházy Tivadaron feszül jól.

:DDDDD

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.02.08. 12:32:58

medve: Mé' nem ugyanaz? :))

susu bolondsag 2008.02.08. 13:31:53

szejler: nehez volt, de az anyukam segitett. egyebirant a tegnapi hozzaszolasomra jo pelda a legutobbi post, ami a "liberalis" Carla Brunirol szol egy reakcios szerzo billentyuzetebol. az a liberlais kurva tobb ferfival is halt. es persze itt szo sincs libi komplexusrol megint ugye.. na jo hagyjuk.

Srí 2008.02.10. 11:46:10

Az jutott eszembe, mit is tehetne a kormány, ka ennyire be van tojva a népszavazástól. Vagy mit tennék én, ha kormány lennék. Még ebben a hónapban eltörölném a vizitdíjat, a kórházi napidíjat meg a tandíjat. Szépen bejelenteném minden fórumon, hogy igaza van a Fidesznek, beláttuk, nincs szükség ezekre, tévedtünk korábban. Mit is nyernének ezzel? Kifognák a szelet Orbán Viktor vitorlájából, nem lenne népszavazás, nem derülne ki, hogy érvényes volt-e, nem derülne ki, milyen mélyponton van az MSZP és az SZDSZ, egy csomó rájuk nézve rossz következtetést nem lehetne levonni, megdicsőülten és átszellemült arccal mantrázhatna tovább a miniszterelnök, hogy nekünk milyen jó, maga a Kánaán, ahol élünk. És ahogy. Előbb viszont lesz egy szavazás a parlamentben, az is izgalmas lesz. Érdeklődéssel várom, hány szoci képviselő mer nemmel szavazni.

Naszóval így. Nem olvastam el a kommenteket végig, nem bírom a jelenlegi stílust, ami a blogban uralkodik, az lehet a baj, hogy megszüntették a Lipótot. Sokan maradtak felügyelet nélkül, nincs velük ápoló. Visszakanyarodva, ha volt már az enyémhez hasonló vélemény, az sem baj, ez itt az enyém.

irrelevant 2008.02.10. 12:04:19

Srí

Az a baj ezzel, hogy ha eltörlik a három díjat, nem tudják miből fedezni a kiesett bevételt. Nem törölhetik el ezeket még akkor sem, hogyha a népszavazás érvényes lesz és eredményes, legfeljebb átnevezik.

A népszavazást meg lehet majd magyarázni, még akkor is, ha egyértelműen a Fidesz győz. Lehet majd azt mondani, hogy az a sok ember, aki otthon maradt, az mind a kormánykoalíciót támogatta (hiszen az MSZP megmondta, hogy maradjanak otthon!) Jön majd a lakájmédia, az ATV, a Pártkelte, meg a Népszava és megmagyarázzák, hogy "igen, de..." vagy éppen "nem is, mert..."

Az összes koalíciós képviselő megszavazza majd a törvényt, meglásd. Ha nem is műbalhé, amit Karsai és társai csinálnak, akkor is elhallgattatják őket valamilyen módon - ígérettel, fenyegetéssel vagy mindkettővel. Én nem reménykedem abban, hogy bárki is nemmel szavazna az MSZP-SZDSZ-ből. Amin inkább dühöngök, az a Parlament köré vont kordon. Ez egyszerűen felháborító, még akkor is, ha jól tudom, (többségükben) kik lennének ott a Kossuth téren, ha nem lenne kerítés.

Srí 2008.02.10. 12:23:33

Péter, nagyjából viccnek szántam az ötletemet, de ha komolyan utána gondolok, nem lepne meg, ha Gyurcsány meglépné. Annyira gyűlölik Orbánt, hogy ő személy szerint biztos képes lenne rá, (biztos: ez persze hülyeség, csak én gondolom így) nyilván vannak, akik nem engednék. Abban meg tökéletesen igazad van, hogy mindent meg tudnak magyarázni és annak az ellenkezőjét is. Viszont lefogadom, hogy Karsai most nemmel szavaz. Kétszer csak nem tudják beültetni ugyanabba a hintába?

A kordon számomra azt demonstrálja, hogy mennyire félnek. Félnek attól a néptől, aki megválasztotta őket. Félni meg az fél, akinek mocskos a lelkiismerete. Mármint az a kevés, ami még maradt. Vajon tudnak-e jól aludni éjjelente? Tökretenni készülnek az ország népét végleg.

irrelevant 2008.02.10. 12:27:47

Srí

Akkor fogadjunk Karsaira :) Szerintem igennel szavaz majd. Úgyis szeretek fogadni, csak éppen mindig veszítek.

Szerintem sem tudnak jól aludni éjjelente, de nem a lelkiismeret-furdalástól, hanem az izgalomtól. Már alig várják, hogy a haverok és üzletfelek rátegyék a kezüket a TB-kasszára, aztán dől a lé. Kiskarácsony, nagykarácsony.

Srí 2008.02.10. 12:32:12

Okés fogadhatunk:) Én azt mondom, nemmel szavaz. Tudod, attól félek, hogy övék lesz a TB kassza, hacsak ki nem tör addig a forradalom. De nem fog. Eddig minden, mostanában történt forradalmi kezdeményezés érdeklődés hiányában elmaradt.

irrelevant 2008.02.10. 12:36:33

Hát, az az igazság, hogy az érdeklődés hiányában elmaradt forradalmi kísérletek célja, egy új Horthy-korszak sem biztos, hogy jobb lenne, mint ez a mai sz*rkupac. :)

Srí 2008.02.10. 12:45:43

Legalább azt biztosan tudjuk, hogy ez a szarkupac nem jó. Hogy nekem mi a jó, azt is tudom. Ezen kívül meg már lassan nem tudok semmit sem. Megyek az erdőbe a kuttyomal, tavasz van:) Nem leszek gépnél, további szép napot nektek!

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.14. 14:20:36

Érdekes.
Azoknak idézem, akik véletlenül sem vesznek 168 Órát a kezükbe. Spiró György az interjúban: "Ma nyagyobb a diszkrimináció, mint a harmincas években. Hozzánk, az ELTE-re tehetséges, szegény gyerek évek óta nem kerülhet be. El sem jut idáig. A harmincas években sokkal több ösztöndíj, támogatás létezett számukra."

Ti jöttök!

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.20. 14:33:35

Szerintem ezt a kvíz oldalt a Fidesz csinálta: ajovalasz.hu/

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.20. 16:12:10

á, másnak is feltűnt Spiró?! eléggé kilógott a lapból! szó szerint áttehetp interjú a mdemokratába :DDDD