Miről népszavazunk? A kérdések egy lehetséges értelmezése
2008. február 06. írta: politicus

Miről népszavazunk? A kérdések egy lehetséges értelmezése

 Most, hogy a kormánypártok elkezdtek kampányolni (mellesleg mit csinál az ellenzék?), láthatóvá vált, mely érvekre alapozva próbálják meggyőzni a nagyérdeműt saját álláspontjuk helyességéről. Akár a ma reggeli Mokkában, akár a tegnap esti ATV-s Farkasházy-Tarlós vitában mindenki számára világossá válhatott, hogy hiányzik a hiteles válasz a kormányzati propagandára. Mert ellenzéki, az bizony nincs. Próbáljunk fogalmazni egyet!

Vizitdíj, kórházi napidíj

 A kormánypártok kampányában a fő érv a vizit- és kórházi napidíj bevezetése és megtartása mellett pedagógiai célzatú. Vagyis, hogy az emberek tanulják meg: az egészségügy nincs ingyen. Ne hazudhassuk azt magunknak, hogy „az egészségügy ingyenes, mert a világ elrobog mellettünk.” – mondta Kóka János az SZDSZ kampánynyitóján.

 

 Tisztelettel jelzem az egyértelmű tényt: az egészségügy eddig sem volt ingyen. Sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak. A munkavállaló a jövedelme után egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni (természetbeni egészségbiztosítási járulék: 4%; pénzbeli egészségbiztosítási járulék: 3%). A munkaadó a munkavállaló jövedelme után (felett) szintén járulékfizetésre kötelezett (természetbeni egészségbiztosítási járulék: 5%; pénzbeli egészségbiztosítási járulék: 3%). Ez összesen a bruttó bér 15%-a. Azaz bruttó 100.000 Ft-os bért figyelembe véve, összesen 15.000 Ft megy havonta négy különböző jogcímen az Egészségbiztosítás kasszájába. Ha azt vesszük, hogy 2007-ben a bruttó nemzetgazdasági átlagkereset az első három negyedévben meghaladta a 180 ezer Ft-ot, akkor könnyen kiszámolható, hogy ennek a 15%-a 27.000 Ft. Minden hónapban. Hol van itt az ingyenesség? És ezt az is fizeti, aki egy adott évben egyszer sem vett igénybe egészségügyi szolgáltatást. Itt miért nem hangzik el az az állandóan hangoztatott érv, ami a tandíj esetében, mely szerint azok, akik igénybe veszik a felsőoktatás szolgáltatásait, azok fizessenek is érte?

Tandíj

Farkasházy Tivadar, aki ugyan a Civil a pályán című műsorban nem akarta a kormánypártokat képviselni, ugyanazt a fals érvet használta a tandíj mellett, amit a ma reggeli műsorban Horn Gábor is.

(1.) Eszerint a tandíjra azért van szükség, hogy a gyermeküket a felsőoktatásba küldő szülők jobban hozzájáruljanak taníttatásának költségeihez.

(2.) A másik érv szerint a gyerekeknek ma már így is 48%-a fizetős rendszerben vesz részt,

(3.) harmadsorban az a diák, aki a 75 pontos ponthatárt nem érte el, mondjuk 1 ponttal elmaradt attól, azt a rendszer 5 évre bebetonozta a fizetős képzésbe (Ráadásul ezt az érvet azok használják, akik most mindenkit a fizetős rendszerbe akarnak tuszkolni).

(4.) Negyedsorban az, aki egyetemet, főiskolát végez, automatikusan többet keres, mint érettségizett társa.

No, ezek az érvek igencsak ingatag lábakon állnak. Az a diák ugyanis, aki diplomát szerez és tandíjat is kénytelen fizetni, kétszeresen is hozzájárul taníttatásának költségeihez. Először tandíjat fizet, majd a magasabb fizetésének köszönhetően jóval nagyobb részt vállal a közösség költségeiből, mint nem diplomázott társai. Ráadásul az állami finanszírozás sem volt ingyenes eddig sem. Fizettem én is „index megnyitási díjat” (sic!) és még sok-sok ezer forintot a legkülönbözőbb jogcímeken.

Hogy mennyivel többel járul hozzá a köz kiadásaihoz a diplomás, azt legjobban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai mutatják. Az egyetemi diplomával rendelkező és a diplomával nem rendelkező munkavállalók átlagkeresete közötti különbség az ÁSZF 2006-os adatai szerint drámai: majd 2,5-szeres (nemtől és a munka (fizikai, szellemi) jellegétől függetlenül). Míg tehát egy technikumot végzett ember – alapbérét figyelembe véve – a 153.031 Ft-os jövedelme után fizet SZJA-t, addig az egyetemi diplomával rendelkező munkavállaló mindezt 372.231 Ft után teszi. Belátható, hogy az adófizetési kötelezettségeik között döntő a különbség.

Másodszor: azokat a diákokat, akik a tandíj bevezetése előtt is fizetős (értsd: költségtérítéses) képzésben vettek részt, nem helyes összekeverni azokkal, akik ugyan állami finanszírozású képzésre nyertek felvételt, mégis kötelesek lesznek az alapképzésben 105.000, a master képzésben pedig 150.000 forintot fizetni. A kettő között ugyanis van egy óriási különbség: az egyiket a saját akaratomból vállalom, a másikra pedig rá vagyok kényszerítve. Ha én a jelentkezési lapomon korábban beikszeltem a költségtérítéses képzést, azzal vállaltam, illetve a szüleim vállalták helyettem a tanulásom költségeit. Free will, ha úgy tetszik. A mindenkire egyformán érvényes tandíjas rendszerben ez nem így van. Itt én nem vállalok semmit, az állam kényszerít (state pressure). Aki pedig egy kicsit is ismeri a felsőoktatás belső viszonyait, tudja, ha valaki fizetős képzésre nyert felvételt, de kimagasló tanulmányi eredményt ér el, van lehetősége tanulmányait állami finanszírozású képzés keretében folytatni.

Általában véve is felvethető mindhárom díj esetében a szolidaritás, illetve annak hiánya. Hát nem furcsa – bár hazánk közállapotaira olyannyira jellemző – , hogy a baloldali pártok által formált kormány vezet be olyan intézkedéseket és kampányol ezek mellett a fenti igen gyatra érvek használatával, amelyiknek elsőrendű politikai törekvése kellene, hogy legyen az állampolgárok közötti szociális alapú különbségtétel?

Lehet azzal érvelni, hogy a Fidesz vissza akarja hozni a szocializmust, csak ostobaság és a valóság ismeretének teljes hiányáról tanúskodik. Az államnak az én értelmezésemben éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy biztosítsa az alapvető közszolgáltatásokat (oktatás, egészségügy, rend- és honvédelem, katasztrófa-elhárítás, stb.). Elsősorban is az arra rászorulók számára. Hisz az állam egyetlen polgáráról sem mondhat le. Ha van egyáltalán az előbbieken túl az állam létezésének bárminemű értelme, akkor ez az. Az állam esélykiegyenlítő szerepe éppen ezért erősödött az elmúlt évtizedekben. Azért, hogy az állam egyfajta védőernyőt biztosítson az elesettek fölé. Szociális piacgazdaság mondanák tőlünk nyugatabbra.

  És ezeket nekünk konzervatívoknak kell elmagyarázni a szocialistáknak? Biztos, hogy itt minden rendben van?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr40327727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 22:12:50

Szerintem is fejezzük be.

Ha arra nem vagy képes, hogy azt, aminek minden szavát igaznak fogadsz el, ne nevezd hazugságnak, kár beszélgetni...

Gyerekes és szánalmas...

Valamint tragikus is, hogy ilyeneknek választók és választhatók...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:15:53

zsömle, megpróbálom érzékeltetni. Ahogy szejler is mondta, leadom 60-as alá:

előre is elnézést a drasztikus példáért de...

Ha megqrom a nejedet, a cimbid pedig egy rejtett kamerával fölveszi, majd megnézed és én büszkén-mosolyogva azt mondom: "igen! négy éve ezt csinálom, és nem bánom hogy kiderült. eddig hazudtam, de mostantól igazat mondok"

Akkor azt az őszinteség megtestesülésének fogod tartani, vagy annak, hogy lebuktam és próbálom játszani az erkölcscsőszt egy nyilvánvalóan gázos ügy miatt?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:16:32

(és akkor a példát folytatva a reformok bevezetéséről még nem is beszéltem)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 22:17:05

Ha az +ez a tevezet" kitétel olyan, mint egy vers, aminek egy szavának megváltoztatása azt okozza, hogy ez a vers nem az a vers, akkor természetesen megbukik az egészségügyi reform a népszavazási igengyőzelem esetén.

Ha a vizitdíj és a kórházi napidíj marginális kérdés, aminek nincs valódi relevanciája a TB reform kapcsán, akkor nem.

Szóval igen/nem/nemtudom.

szejler 2008.02.06. 22:19:01

"amikor egy szoci igazat mondott"

Zsömle

Fél éve dugom a barátnődet, és azóta ezen röhögünk a haverokkal. Múlt héten megmondtam nekik, nem csinálom tovább. Véletlenül a szomszéd asztalnál ültél ekkor, és hát megtudtad a dolgot.

Elvárom, szeress és tisztelj páratlan őszinteségemért!! Én neked egy példakép vagyok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.02.06. 22:19:32

Gabrilo

Akkor én is lemegyek IQ hatvan alá, hogy értsed.

Nem fogom hazugságbeszédnek nevezni azt, amikor mosolyogva bejelented, hogy baszod a nejem, mert az nem hazugság.

szejler 2008.02.06. 22:21:07

gabrilo

:))))

Tőled függetlenül.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.02.06. 22:22:45

Pontok halmaza a szerzőnek. Csak az a szarság, hogy ettől még nem leszek jobboldali. Mert ott es höjék vannak. (tisztelet a kivételnek és a szerzőnek)

geod 2008.02.06. 22:23:37

:))) gabrilo, szejler,igazatok van, csak az a baj, h nem folytattátok a gondolatot. Ugyanis: ha viszont én is kúrom a te nőd de nem bukok le, nem ismerem be akkor én viszont megmaradok hitelesnek,mi?:P

Hihetlen, mindenki azt írja amit "kell", önálló gondolat csak nyomokban: mintha bolgárt meg csintalant olvasnék.
Nah, tényleg rátok hagyom.

jóéjt.

szejler 2008.02.06. 22:29:23

geod

A történelem és a számok tanúsága szerint bizonyosan nem dugtad a nőmet.(najó a 2002-es választások előtt volt némi flört, de a dugást ne hallucináljuk bele )

geod 2008.02.06. 22:38:33

:) akkor, asszem új infóm van: 2006 előtt szabályos orgiák voltak...de, ok szejler, ha te inkább becsukod a szemed, lelked rajta...de, úgyis, mint állampolgár: kár.

(amúgy: van kis dugás, ami még megbocsájható és van nagy ami már nem?Hm, nekem ez is új...)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:39:27

szejler :-))))))))

kolbászoszsömle:
Nem én ismertem be - csak akkor, amikor már elkerülhetetlen volt. Az meg nem őszinteségi roham. És ha már nyilvánvaló a dolog, akkor mit változtat ez azon, mi történt? Tán nem qrtam át a fejed négy évig? Oszt mennyire örülnél a hírnek, akármi is van?
Hogy reagálnál?

Orrbavernél reflexből, vagy mosolyogva azt mondanád, "jól van cimbi, járj csak hozzánk délelőttönként amíg melóban vagyok, hisz itt elférsz?"

szejler 2008.02.06. 22:46:49

geod

Ácsi! 2006 előtt én (és mint kiderült gabrilo is) hancúroztam zsömle nőjével (amiért ő hálás nekem). Az nem különösebben érdekel mit csináltál a csajommal, mivel köztudottan szakítottunk 2002 májusában.

De előtte (ezt a gazdaság számai, és az életszínvonalam igazolják), nem volt semmi félrekamaty. Talán szeretted volna, de nem vitt rá a lélek.

:))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.06. 22:49:01

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ez egyre jobb.

Winnfield 2008.02.06. 22:51:54

Na:

Az hogy valakinek eltartásra szoruló zabigyereke születik a félredugásból amibe lebukott mert nem használt gumit stb vagy szimplán félrekúrt párszor nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem ugyanaz a sportág.

Shore 2008.02.06. 22:58:39

Winnfield

Szerintem a végeredmény mindkét esetben ugyanaz. A pasi repül.
Kivéve, ha a szerelem oly nagy, hogy az épp ész el van vesztve. Az itteni hsz-ekből úgy látszik, hogy sokak még nagyon szerelmesek a Nemzet Miniszterelnökébe.

szejler 2008.02.06. 23:21:30

Shore

Ahogy már tisztáztuk, 2002 előtt nem volt félredugás.

Amúgy lófasz szerelmes OV-ba. Populista, és túlzottan szereti a hatalmat, a változásokhoz meg tényleg nem volt vér a pucájában.

De azt tegyük hozzá, Franz pajtásnak sem volt, csak miután a szakadék szélére görgette az országot, akkor jött a hoppá, hogy ekkora tehetetlen testet már nem tud visszacipelni az emelkedőn. Erre mit csinál? Tisztességes fitneszprogram helyett nekiállt eszetlenül amputálni.

geod 2008.02.06. 23:23:04

"De előtte (ezt a gazdaság számai, és az életszínvonalam igazolják), nem volt semmi félrekamaty"-te, várj, ez nonszensz. Ezek a számok max. azt igazolják,h-komolyra fordítva a szót:)-a zorbánkormány jobb kormány volt,m ez a csürhe. (ami, khm, nem nagy eredmény, egy normálisországban az még mindig kritikán aluli lenne, de hát ezek be tudták bizonyítani,h mindig van sokkal,de sokkal rosszabb..).Azt nem igazolja, h hazug szarember az is. Lásd: a kisgazokkal sose, istenengemúgysegéljen. Lásd. megfigyelési nemügy. Lásd: 33. havi nyugdíj. Lásd: tokaj vesszei. itakdalse.
De egyébként, ti nem érzitek, h ez mennyire nem lényeg? Egyetértek Shore-ral. Iszonyat ami itt megy(mármint, az országban de annak is egyfajta lenyomata ez itt).

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.02.06. 23:26:45

Nem látjátok a fuck-tól az erdőt!
Itt mindenki dugott már mindenkivel, de még nem mindenki bukott le.

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.06. 23:41:11

HOGY MINDENKI értse:
ORBÁN=HITLER
FLETÓ=FUTÓ BOLOND
Ne adjunk fegyvert OV kezébe, de a futóbolond kezébe még ollót se.

AP (törölt) 2008.02.06. 23:43:06

én most is fizetek a főiskolán, orvoshoz meg kétévente járok, úgyhogy telibefosom a népszavazásukat..

csak azt az öt milliárd pénzt sajnálom erre a faszságra.

ha csak a nyugdíjasoknak adnák a felét, a másikat meg egy kórháznak, sokkal előbbre járnánk.

érdekes módon népszavazásra mindig van zseton

szejler 2008.02.06. 23:44:28

geod

Lásd az előző hsz-emben: nincsenek illúzióim és nem vagyok függő. A hazudozás itt hozzátartozik a keurópai politizáláshoz, és bár nekem személyesen hányingerem van tőle (2002-ben bukta is emiatt >részben emiatt< a szavazatomat a Fidesz), éles különbséget látok a verbális álmokfutás (Viktor) és a tudatos gondatlanságból elkövetett csődpolitika, majd arrogáns dilettantizmus között(Ferenc).

A kisgazdák és a Miép leszalámizását én spec a Fidesz legkomolyabb történelmi érdemei közé sorolom. E nélkül ma- nem 1-2%-os szélsőséges populista pártok hőbörögnének, mert az elkeseredettségnek lenne piacképes és kontrollálhatatlan kiszolgálója.

A tokajozás nem egy européer dolog, de azért vessük össze mondjuk a Pannon Puma, vagy Ferenc kartárs közpénzekből való részesedésével.

Mindent összevetve: én is sokkal boldogabb lennék pl egy Navracsics vezette kormánnyal, de az előjelekből ítélve(98-02), Viktor legalább tisztában van retorika (népámítás) és a tettleges
hülyeség közti különbséggel.

Bummer 2008.02.06. 23:46:54

geod, Orbán sose mondta, hogy a kisgazokkal sose. Azt mondta, hogy NEM AKARNAK a kisgazokkal. A nép döntött úgy, mivel a Fidesz akkor mintegy 500 ezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint a szocik.
"Megfigyelésről" soha senki nem beszélt. Titkos adatgyűjtés viszont volt, ezt be is bizonyították. Csak éppen nem derült ki, hogy ki rendelte meg.
33. havi nyugdíj. A 14. havi nyugdíjról beszélsz: az nettó

Bummer 2008.02.06. 23:48:22

...kevesebb mint 2%.
Tokajban nem volt törvénytelenség, sőt, Keller semmivel kapcsolatban nem talált semmit, amibe beleköthetne.
Megdöbbentő, hogy milyen mélyen bele van ivódva az emberekbe az a sok hazugság, amit 2002 körül szórtak.

guy 2008.02.06. 23:57:13

OK, akkor most érveljen valaki amellett, hogy miért kell a tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj. Vagy írja le valaki, hogy hogyan lehet rövidtávon csökkenteni az államháztartási hiányt.

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.07. 00:23:30

ELŐSZÖR azt kellene tudni, hogy mi a halál f@szára megy el a pénz??? UTÁNA lehetne szelektálni, JÓZAN PARASZTÉSSZEL, hogy miből vágok vissza. Ez a kérdés, így nem kérdés guy! nincs elég információnk, a köcsög veresjani meg nem enged oda az asztalához senkit. Nyilván nem kezdek el medencés(fűthető) 3szintes házat építeni,(kacsalábbal) HITELBŐL, ha villanyszámlát sem tudom kifizetni, kb. ezen a szinten lehetünk, mert valaki eljátékgépezte a fizetést!!!!

tcom 2008.02.07. 01:01:44

Többen megemlítik, hogy nem jókedvéből megy a magyar az orvoshoz. De vajon miért eteti a rákot szándékosan a cigerettával, vagy az akohollal? A lakósság fele rendszeresen cigerettázik, vagyis mérgezi magát. De a vizitdíjra sajnáljuk...

Irreálisan nagymértékű a tandíj az államilag finanszírozott szakokra is, de volt egy barátom, aki 98'-ban röhögött azon, hogy évet kellett ismételnie a főiskolán, mert legalább megint el volt + 1 évig. Vajon ez normális? Valmilyen módon még is részt kell vállalnia magának a diáknak, a családjának a horribilis tanítási költségekben.

Kedves szerzőnek hívom fel a figyelmét, hogy rossz mentegetni a Fideszt tandíj ügyben, mert az ő idejükben is már elgondolkodtak az ingyenesség megszüntetésével, csak már elfelejtik.

Jó néha elgondolkodni az ultra liberális szemléletű amerikai (USA) felsőoktatási rendszeren. Vajon a világ egyik leggazdagabb országában miért van az, hogy nagyon kevés az ingyenes, ösztöndíjat nyert egyetemista, főiskolás? Vajon miért dolgozik éjjel a gyorsétteremben az amerikai egyetemista? Mert nincs, aki kifizesse helyette. Úgy ahogy a kenyérért sem vár senki állami hozzájárulást!

Netuddki. 2008.02.07. 01:05:56

guy 2008.02.06. 23:57:13
Tandíjat már előrébb leírtam, vizitdíjhoz meg nem tudok hozzászólni, mert nem járok orvoshoz. Ennek ellenére a TB-t fizetem.

dowNLoad · www.rense.com 2008.02.07. 00:23:30
Hát igen erről van szó, a forintra pontos elszámolásról!
Érdekes, egyik oldal sem igen feszegeti ezt a témát. És ezért is hajtják a semmit azok akik itt egymásnak bizonygatják, hogy melyik a f.szább gyerek, a Viki vagy a Ferkó. Pedig a válasz egyszerű. Egyik kutya, másik eb.
De még ezek is kis halak a többiekhez képest. A Fidesznek nagyon jól sikerült azt a bizonyos beszédet széjjelmaszatolnia. Pedig először úgy tűnt mintha Gyurcsány rendpárti lenne. Aztán a ludak végül is legyőzték a disznót.

Egyet kellene felfogni azoknak akik most egymást hergelik a Fidesszel és az MSZP-vel. Amíg e-zek az em-be-rek lesz-nek ha-tal-mon, nem vál-to-zik itt sem-mi!
És nemcsak OV-ról és GYF-ről van szó, hanem az egész bagázsról.

szbszig 2008.02.07. 01:11:30

"És ezeket nekünk konzervatívoknak kell elmagyarázni a szocialistáknak? Biztos, hogy itt minden rendben van?"

Na, ez az, amit én már nagyon régen nem értek. És nem csak a tandíjjal kapcsolatban, hanem meg lehet nézni a többi aktuális témát is. Valami itt nagyon bűzlik finoman szólva...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 01:18:32

Nem köll a puritán lózunggyűjtemény azé':-((

tcom 2008.02.07. 01:21:00

Szejer!

"A kisgazdák és a Miép leszalámizását én spec a Fidesz legkomolyabb történelmi érdemei közé sorolom. E nélkül ma- nem 1-2%-os szélsőséges populista pártok hőbörögnének, mert az elkeseredettségnek lenne piacképes és kontrollálhatatlan kiszolgálója."

Nos, nevetséges azt gondolni, hogy a szélső-bohóc frakciók bedarálása a Fideszben a szélsőségek annulálásának szándéka generálta és nem a szavazóbázis kiszélesítése. =;-)
Én úgy látom, hogy szélsőségeknek hatalmas piacképes kiszolgálója van a Fidesz "személyében".
Vajon nem szélsőséges e egy párt amelyik a piaci viszonyokat felrúgva államosítással fenyegetőzik (banán-köztársaságok gyakorlata), amelyik azt sugallja, hogy az ellentábor és a nem lefekvő jobboldal nem is MAGYAR, vagy amelyik prominens tagjai (pl Kövér, Wittner...) napi kapcsolatot ápolnak a jobbik-gárda féle nyiltan neonáci szervezetekkel, vagy amelyik eltűri a neo-nyilas jelképeket a gyűléseiken, vagy amelyik ultimátumokat ad egy demokratikusan megválasztott kormánynak?

Sokkal inkább tekinthető a két oldal a bohóc, hatalommániás baloldal és a sötét, veszedelmes korokkal kacérkodó, ultlra demagóg jobboldal vezetőinek kardcsörtetésére. Én a másodiktól félek jobban.

tcom 2008.02.07. 01:39:14

Kovi1970!

"Egyet kellene felfogni azoknak akik most egymást hergelik a Fidesszel és az MSZP-vel. Amíg e-zek az em-be-rek lesz-nek ha-tal-mon, nem vál-to-zik itt sem-mi!
És nemcsak OV-ról és GYF-ről van szó, hanem az egész bagázsról."

De kedves Kovi, a demokrácia lényege (ugyen nincs jobb!), hogy a parlamentbe beszavazott képviselők választanak kormányt (parlamentáris demokrácia). Tessék lehet új pártot alapítani, vagy szavazni a meglévő másikakra! Vajon mivé lenne az a Mátyás-király mese szerű, naív gyakorlat, hogy ha Kovi70-nek valami miatt nem tetszene a "bagázs", akkor zavarjuk el. Atán pgyufikának sem tetszene a következő...
Divat szidni a politikusokat, de ezek az emberek szvazzák meg a fontos törvényeket, hozzták a mindennapi életünkbe pl. a szabadság jogokat. Az tudja igazán értékelni ezeket, aki mondjuk egy vállakozást szeretett volna indítani 1970-ben és ma is. Persze annak aki 1970-ben született annak ez nem mond sokat. =;-)
Vagy, aki 1980-ben külföldre szeretett volna utazni stb.

Tetszik nem tetszik minden hibáival a demokrácia az egyetlen út. Csak az újonnan érkezőknek, akiknek Rákosi, Kádár-apánk generációkon keresztül megmondta, hogy mi a "helyes" nehéz rászokni arra, hogy saját maga hozza meg a döntéseket, hogy a sarkára álljon és ne a sültgalambot várja, hogy felismerje az alapvető lózungokat ("osztjuk a pénzt, aztán még sem lesz semi baj" nevű össznépi-politikus játék).

A legrosszabb OV, GYF is jobb mint a polgárháborús, félévente kormányelzavarósdi, sötét afrikai módszer!

noname 2008.02.07. 01:50:05

"bohóc, hatalommániás baloldal"
Ezt, így, egy nem-jobboldalitól látni komoly újdonság :) emelkedik a baloldali résztvevők kritikai színvonala (az elmúlt 2 naphoz képest)! WOW! Éljen!

tcom 2008.02.07. 01:53:49

"És ezeket nekünk konzervatívoknak kell elmagyarázni a szocialistáknak? Biztos, hogy itt minden rendben van?"

Úgy emlegetitek, mintha csak a baloldal nem tudná mi is a dolga!
A jobb oldal is pont az ellenkezőjét teszi, mint egy modern jobboldali konglomerátumnak kellene. Államosítással fenyegetőzik (?!), az állam atyáskodó szándékát erősítené, korlátozná a szabad versenyt, a szélsőjobbal kacérkodik stb. Miközben a nyugati jobb-kormányok jellemzője a polgárság megerősítése, a fejlett polgári réteg kialakítása, addig Orbánék az éppen aktuális társadalmi osztályt próbálják lefizetni (nyugdíjas 14. havi nyugdíj, parsztság Torgyán, felső rétegek Széchenyi-program, fiatalok irreális lakástámogatási program stb)

tcom 2008.02.07. 02:01:14

Noname!

Én csak egy ici-pici kritikát szeretnék olvasni egy fidesz szimpatizánstól! (Nem mondok jobbosat, mert bizony van ott MDF is, aki jobban "hajaz" a valódi jobboldalra, csak ez ma nem divat, nincs hagyománya)

Vagy legalább megcáfolna valaki, hogy jól teszi a Fidesz, ha államosításal fenyeget, vagy hogy Wittner Magyar Gárda gyűlésen csápol, vagy hogy Orbán a hatalomért képes volt még Torgyánt is ráereszteni az országra, miközben az elődnek (Antall József) is volt annyi józansága, hogy távol tartsa a bohócot a hatalomtól bármi is legyen az ára!!! és még sorolhatnám......

Az a szerencséje a magyar politikusoknak, hogy hamar felejt a nép.

szejler 2008.02.07. 02:15:14

pgyufi

Tökéletesen mindegy mi volt a Fidesz szándéka, tény hogy ilyen párt nincsen, és hogy ez neki köszönhető. Nem kell hálálkodni nekik, de attól még örülhetnél a ténynek, ha már akkora széljobb fóbiád van.

A Fidesz gazdasági populizmusa ez idáig kizárólag szavakban nyilvánult meg, kormányon tudtommal nem volt államosítási hullám, hacsak nem tekinted a Postabank esetét a Chavez program előfutárának.

Wittner nem a vezérkar tagja, kirakatember a radikáljobbosok számára, Kövér L. pedig bár nem a szívem csücske, szájba röhögi a jobbikosokat, a miszticista-romantikus tarsolyjobbosokat pedig futóbolondnak tartja. Ezt a saját szájából hallottam, jobboldali közönség előtt, nem valószínű, hogy szépíteni akart.

Napi kapcsolatban kizárólag a te és népszava újságírók fejében áll velük. Van olyan jó, mint a hasis, csak ez is megtöri kissé a valóságérzékelést.

Ultimátumokat ad egy demokratikusan megválasztott kormánynak? Szent kajafás, ne mond! És milyen rettenetes vérbenforgó következményei voltak ezeknek az ultimátumoknak? (előferdül ilyen borzalom tőlünk nyugatabbra is, elárulom).

Demagógiában abszolút egyenrangú a két fél. Ha emlékezetem nem csal, a baloldal úgy hazudott kánaánt (leüvöltve az ezt megkérdőjelező elllenzéket és jegybankelnököt), hogy közben már azt tervezték ami most van. Különbség: ők, 02-06 között meg is csinálták a meseországot. Élvezd!

Kellemes rettegést a további évtizedekre! Erősíti az immunrendszert, és véd az AIDS-el szemben is. Igazi csodaszer.

noname 2008.02.07. 02:34:27

pgyufi,
napközben vannak itt nagyon intelligens emberek, meg lezserek is, meg okosak is, nézd csak vissza a postot, vagy a másikat e témában. Ezeknek az embereknek, ha jól látom, a gátlástalan és képmutató szabadrablással (is) van gondjuk, amit piacnak hazudnak. Orbán bűneit mindenki ismeri, eléggé a szánkba is rágja a kormánypropaganda, de azt is tudjuk, 6 éve nem ő kormányzik. Ehhez képest ő az univerzális bűnbak, akinek mindenről le kellene mondania, talán még az állampolgárságáról is. A 14. havi, ha jól emlékszem, arra volt tervezve, hogy _több év_ alatt hozzáemelni a magyar nyugdíjakat a nyugati szinthez. És ehhez mintha lett is volna gazdasági fejlődés akkoriban. "Az a szerencséje a magyar politikusoknak, hogy hamar felejt a nép." Hát igen, így van. Csak a Nomentana- meg az összes többi köztörvényes-csak-elévült ügyet mi úgy felejtjük el, hogy hallottunk róla (illetve hát a "mi" tkp. most én vagyok). A baloldal meg nem is hall róla.

Idézek: "Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? Természetesen a dolog az nem szépen, nyugodtan, aprólékosan fölépített. Nem. Nem. Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy majdnem belegebedünk." Namost ez kompetens? Namost erre szavazott a baloldal? Kapkodó, cinikus, dilettáns kormányzás, ahol hol az antidemokratikusokkal, hol az antiszemitákkal, hol a rasszistákkal, hol egyéb ellenségekkel van gond, csak sose a saját elhibázott döntéseikkel.

.

Ezzel össze lehet venni az összes nem-baloldali magyar kormány hibáit, Mátyás királyig, persze. Ebből él a Népszava és a többi. Csak az a baj, hogy akárhány egyedi példát hozol (Wittner, stb) -- azok kis nippek a polcon. Nem döntenek, csak arra jók, hogy ijesztegessenek velük baloldalról. Wittner Máriát ha összeveted Horváth Ágival, na ki a kártékonyabb? Így is fogalmazhatunk, a Te fordulatoddal: "Gyurcsány a hatalomért képes volt még Kókát is ráereszteni az országra"

Nézd vissza a topikot, én most csak összekapkodtam, ami eszembe jutott, de a többiek adatokat is tudnak mondani meg számokat. Gyere nappal :) Peace

okosodjatok 2008.02.07. 02:46:57

"Magyarországot a nemzetközi pénzpiac kormányozza

A Magyarország pénz- és hitelrendszerét az irányítása alatt tartó nemzetközi pénzpiacnak ajelenlegi helyzet kedvező, mert tetszése szerint növelheti a kamatlábat, az államkötvények (állami adóslevelek) iránti keresletet, és így évről évre hatalmas profitot tud biztosítani magának. A túlprivatizált és külföldi ellenőrzés alá került pénzügyi és termelői szektor lehetővé teszi, hogy a pénzvilág minden évben 5 és 6 milliárd euró közötti jövedelmet vonjon ki Magyarországról. Az ismertetett tényezők együttes hatására az ország eladósodása felgyorsult. Egyre több hitelt kell felvenni azért, hogy a korábbi hitelek kamatait fizetni lehessen. Az ország adósság-növekedésének több mint a 80%-a a korábban felvett hitelek kamattörlesztéseire fordítódik.

2006-ban érkezett el Magyarország ahhoz a ponthoz, amikor az eladósodás elérte a nemzetközi pénzvilág tapasztalatai alapján kialakult felső határt. A pénzpiacok irányítói tisztában vannak azzal, hogy az adósságszolgálat ilyen mértéke már veszélyezteti az ő eddig élvezett profitjuk és kamatjövedelmük fenntarthatóságát. Számukra az egyensúlyt ugyanis az jelenti, hogy megmaradjon a hazánkból történő jövedelem-kivonás mértéke az 1990-es években kialakult szinten maradjon.

A pénzpiac véleményformálói azt is tudják, hogy a bérek, és a költségvetési kiadások leszorítása az alaphelyzet konfliktusát nem oldja meg. Ugyanakkor a pénzvagyonos réteg olyan intézményei, mint a nagy befektető-alapok és a kereskedelmi bankok, abban érdekeltek, hogy ameddig csak lehet, befektetéseik hozama és annak növekedési üteme, ne változzon. Amíg vannak eszközeik érdekeik érvényesítésére, addig élnek is azokkal. Ezért 2006 közepén egyelőre csak a budapesti tőzsdéről történt nagyobb tőkekivonás, de az úgynevezett portfolió tőke (vagyis a nem működő, spekuláns tőke) még nem vonult ki Magyarországról.

Az a tény, hogy az állam játékpénzért engedte át a közvagyont a magántulajdonosoknak, (vagyis pazarló privatizációs gyakorlatot folytatott), továbbá az a körülmény, hogy az MNB-t ellenőrzése alatt tartó Nemzetközi Valutaalap folyamatosan Magyarországra tudta kényszeríteni monetáris megszorításait, megfosztotta a magyarokat saját működőtőkéjüktől, és attól, hogy a termelőgazdaságban elért eredményeikkel nyereséghez és a tőkeképzési lehetőségéhez juthassanak.

A nemzetközi pénzvilág teljesen szabad mozgástérhez jutott. Ennek következményeként a nemzeti jövedelem jelentős része külföldre áramlik, miközben a bennszülött magyarok a rezidensek - folyamatosan elszegényednek. A magyar kis és közepes vállalatok hitelek hiányában, tőkeszegénységtől szorongatva a túlélésükért küzdenek. Ugyanakkor ők tartják el adóikkal az államot és a lakosságnak azt a részét, amely teljesen vagyontalanná vált, s így csak a munkaerejét tudja eladni ha van rá vevő. A nemzetközi cégek saját hitelezési háttérrel, bő és olcsó forrásokkal rendelkeznek, s ezért Magyarországon viszonylag kis alkalmazotti létszámmal működnek. Ezek a nemzetközi cégek a legkülönbözőbb technikákkal vonják ki magukat az egyenlő, illetve arányos közteherviselés alól. Ezen a helyzeten a kis- és közepes vállalatok, valamint a magyar munkavállalók adóterheinek a fokozásával és reálbér-csökkentéssel nem lehet változtatni, legfeljebb késleltetni lehet ennek a rendszernek az összeomlását.

A Gyurcsány-csomagot az 1990-es évek közepén megelőzte a Bokros-csomag, és 1950-53-ban a Rákosi-csomag. A Bokros Lajos akkori pénzügyminiszterről elnevezett és kemény megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag a Nemzetközi Valutaalap igényeit teljesítette a pártállami vezető rétegre jellemző szervilizmussal. A nemzetközi pénzvilág olyan fontos intézménye, mint az OECD (Organization of Economic Cooperation and Development Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete) már figyelmeztette Magyarországot: nem szolgálja érdekeit, ha a nemzeti jövedelmet túlzottan a tőkének engedi át és elveszi a munkától."

tdyweb.wbteam.com/DrabikMiABaj.htm?

noname 2008.02.07. 03:09:00

háháhá
meg olyan ismeretlenek is, akik idebasznak egy novellát. Tanulj meg linkelni, bébi, mert itt azért annyira nem újdonság, amit idenyomtál.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.07. 10:06:46

"Miközben a nyugati jobb-kormányok jellemzője a polgárság megerősítése, a fejlett polgári réteg kialakítása, addig Orbánék az éppen aktuális társadalmi osztályt próbálják lefizetni (nyugdíjas 14. havi nyugdíj, parsztság Torgyán, felső rétegek Széchenyi-program, fiatalok irreális lakástámogatási program stb)"

Há jónapot kívánok, hogy rá tetszett tapintani a lényegre, bár az furcsa, hogy nem veszed észre, nincs ellentmondás a az első tagmondat és a második között.

rosencrantzhu 2008.02.07. 10:25:50

nemrég hallottam egy frappáns véleményt a népszavazásról:

"a népszavazás sorsa azon múlik, hogy van-e 200 ezer modern konzervatív szavazó a Fidesznél. Ha van, akkor a népszavazás elbukik.."

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 10:50:34

Igen, ez a "modern konzervatív" kurvajó toposz, a balosok imággyák (ez a Szabad Népben volt?).
És amióta Furmány beiktatódott, azóta azt is tudjuk, hogy ő eccerre minden: öngondoskodást reklámozó modern konzi, haladó baloldali és klasszikus liberális is.
Ha Hégel élne, írhatná újra a világszellemről való fejtegetéseit, hiszen az nem a porosz államban jelent meg valójában, hanem most Fletóban, aki mindent szintetizál magában.
Avagy G.W.F. Ferenc

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.07. 10:52:47

egyébként mindenki fogta a vizitdíj és az ember után járó OEP apanázs arányát? mert szerintem ez drámai.

reakcio.blog.hu/2008/02/06/mirol_nepszavazunk_a_kerdesek_egy_lehetseges_ertelmezese#c1426219

rosencrantzhu 2008.02.07. 10:57:45

ezt hol olvastad? a paranoiádat máshol éld ki, és ne az én számba adj olyat, amit nem mondtam.

a megállapítás mindössze arról szól, hogy van abban pikantéria, hogy a polgári jobboldal szociális népszavazást tart olyan kérdésekben, amit amúgy egy nyugati konzervatív jó eséllyel nem utasítana el - de legalábbis biztosan nem horgadna fel annyira, hogy népszavazásban kampányoljon ellene.

de persze meg lehet zabálni két pofára Orbán dumáját "az emberek nem tudták" , "most végre véleményt mondhatnak" toposzokkal, ha ettől érzed kurva nagy konzinak magadat.

vagy csak vegyél dartsot, és tedd ki a falra Ferenc képét - sportolj egy kicsit. Látom, neked ez is elég.

és fletót nem tartom sokra, sőt többnyire kevésre se.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 10:59:06

Csak arról van szó, hogy imádom, amikor a balidióták megfejtik a konzi-e vagy kérdést. Erről és nem többről. De nem kell egybül hörögni azért:((

rosencrantzhu 2008.02.07. 11:10:52

OK, de azt hol olvastad, hogy a kijelentés egy "balidióta" szájából hangzott el?

(by the way: miért ne lehetne egy értelmes gondolkodónak arról véleménye, hogy milyen a konzervatív szellemiség/irányzat/filozófia? ez egy olyan zárt társaság, aminek az értékeit, "hitvallását" csak a beavatottak érthetik?)

noname 2008.02.07. 11:14:30

Rosncrantz: "vegyél dartsot, és tedd ki a falra Ferenc képét - sportolj egy kicsit." -- nincs itt valami elfojtva, vagy éppen túlkompenzálva?
Gabrilo: hehe. ennél az a jobb csak, amikor kioktatnak kereszténységből :) még megkaphatod azt is :) "hiszen Jézus is azt mondta nektek, hogy adózzatok a császárnak meg imádkozzatok is érte, úgyhogy pofa befog, nem ugrál, nem népszavaz, csak 4 évente, és elhatárolódik mindentől, amitől mondjuk."

rosencrantzhu 2008.02.07. 11:27:45

nincs. sem túlkompenzálva, sem elfojtva. fletó egy politikus. összességében se nem jobb, se nem rosszabb az egész garnitúránál. vagyis xar.

ja, bocs, ő hazudik is.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.07. 11:33:06

rosencrantz:

Mondom, ne akadj ki. Mivel nem írtad ki, ki mondta, ezért nem tudom. Csak kísértetiesen emlékeztet arra, amikor a ballib jól meghatározza, mi a konzervatív, aztán jól megmondja, hogy akik annak mondják magukat, nem azok.

Noname: persze, asztat ismerem. jézus baloldali volt, és az állami újraelosztás híve, stb. Ismerem ezeket a köröket is:-)))

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.02.07. 11:35:25

rosencrantz.hu 10:25:50

Igen találó!

Yag 2008.02.07. 11:39:48

""Jó néha elgondolkodni az ultra liberális szemléletű amerikai (USA) felsőoktatási rendszeren. Vajon a világ egyik leggazdagabb országában miért van az, hogy nagyon kevés az ingyenes, ösztöndíjat nyert egyetemista, főiskolás? Vajon miért dolgozik éjjel a gyorsétteremben az amerikai egyetemista? Mert nincs, aki kifizesse helyette. Úgy ahogy a kenyérért sem vár senki állami hozzájárulást!""

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal hé : Köztudott hogy az USA a legjobban eladósodott államok egyike. Tehát nem olyan gazdag mint mi hisszük. Csak mások a mértékek és adóvonzatok. Ott speciel nem 48% csípnek le a fizudból. Kevesebbel is beérik.
Az se véletlen hogy az egy amerikai állampolgárra jutó hitelek mennyisége talán ott a legmagasabb. A NEM biztosítottak számáról ne is beszéljünk. Az is több millió mert az Ottani, a nálunk MOST bevezetésre kerülendő egészségügyi ("nem" többiztosítós rendszer )ennyire képes ?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2008.02.07. 11:56:18

Itt vagyok, köszönöm a dícséreteket és a kritikákat is.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.07. 12:09:37

rosencrantzhu 10:25:50: Jól látod. Egy piacpárti jobboldali számára ettől még némi fentartásokkal vállalható a népszavazás:
1) részvételével hozzájárul a népszavazás érvényességéhez, ezáltal egy végtelenül demagóg és felelőtlen kormány meggyengítéséhez
2) "NEM" szavazataival üzenetet küld képviselőinek, hogy nem mindenkinek tetszik a levesosztásalapú politika

Természetesen ez a fajta döntés két dolgot feltételez:
1) bizonyos szintű bizalmat a mai jobboldal felé, hogy kormányra kerülve nem váltják be demagóg ígéreteiket ("inkább egy 'Hazudtunk', mint egy 'Elkúrtuk'")
2) illetve kellően jó gyomrot, hogy a képzeletbeli szavazó akár retorikai szinten is támogassa a szociális demagógiát

Szóval nem könnyű lenyelni a reálpolitikai békát. Rusnya, bibircsókos és alighanem rosszat tesz az emésztésünknek, de ha kell, hát kell. :/

cimarcimar 2008.02.07. 12:33:00

Én vagyok a legenda! Soha, sehol, egyetlen napot sem töltöttem betegállományban, kórházban,szanatóriumban, gyp-ben, úgyhogy amit idáig befizettem járulék címén az mind ment a levesbe. Ezért ezúton szeretném felhívni minden kedves kórházi ellátásban részesülő, vagy részesült honfitársam figyelmét, hogy adják vissza a pénzem :) léci, naa!

Google 2008.02.07. 16:18:20

Ma is azon csodálkozom, mit keres itt egy diktatúrabeli cenzorka (annyira jól áll neki a sűrű szempillarebegtetés?).
Miért mondhatja még ma is azt: "ne mondj igent arra, hogy butítsanak"?
Na ne, csak ők butíthatnak, erre nekik monopóliumuk van, erre ők politikát építettek, száz év nagy idő.
És mit keresnek itt a KISZ-királyok? Miért hinnék az ők "reformjaikba", melyeket a választások előtt lehazudtak, nem lesznek kérem, Igazországban nem.
Ha meggebednek se tudnak jobbat -azt mondják. Azért kellene félreállniuk, hátha más tud jobbat! Hat, mondom, 6 évük volt, hogy valamit csináljanak, és akkor megszülték a vizit-, kórházi napi-, valamint a tandíjat. Hát nagy zsenik, mondhatom.
Egyszer azt mondják, az intézményeknél marad, másszor a költségvetésé lesz, megint máskor ezzel nevelnek, semmi kis összegről van szó (akkor miért nem engedik el?) stb.
Ezért kellene nekik pitizni? Hát soha, és alázattal kéretik kihagyni a Zorbánt, 6 éve nem a miniszterelnöki labdát rúgja, és bármilyen furcsa a mi fejünkbe se önti a gondolatokat, nem mondok eszet, mert az nekünk nincs, nem lehet.
Boldogan mondok három IGEN-t, hogy NEM-et mondhassak a diktatúra itt maradt, velünk élő reprezentánsaira.
És hogy mit csinálna egy nyugati konzi, egy nyugati jobber, aki nem ismerte ezt a Kádár apánk köpönyegéből kibújt társaságot, az most teljesen mellékes és érdektelen. Nem nekik kell megfeleni.
Az sem fér a fejembe, hogy egy olyan fontos törvény, amely a nemzetről, az egészségügyről dönt, hogyan lehet egyszerű feles törvény? Hátborzongató! Ilyen-olyan szoci képviselőket kéregetnek, szavazzanak nemmel. De ők igennel fognak, nagy dolog! Inkább Gyurcsány, mint az ország!

grupi 2008.02.07. 17:11:23

Mitől lenne jó egy szocialista, amikor eddig sorra buktak?
miért hazudott Fletó a választási csatában, miért kérte ki magának, hogy itt valaki fizetős egészségügyet akar?
És most mégis az orbánisták a hülyék, meg a demagogók?
Negy a 60 év szocializmus vágta haza az országot? Nem a szocik tapsolták el a TB kasszát, tüntették el a befizetéseinket, rakták utolsó helyre az országot?
Nem, biztos a 4 év Orbán kormány miatt halt meg a szocializmus még Kádár alatt, lett 28-32 % infláció Horn alatt, Orbán okán puccsolták ki megyót, és szintén ő miatta szivat gyurcsányi fletó is, mert 1945-től 2008-ig eltelt idő hibáiért sikertelen felzárkoztatásáért és nyomorunkért a rohadt kapitál-szocialista Orbán Viktor a hibás. Mondják a saját arcukba köpő szocialisták. Bocsánat, kapitalizálódott szocialisták? (Hogy mik vannak vagy milyen léttelen képződmények nem jönnek létre?)
Persze ők jót akarnak, csak mi hülyék vagyunk ehhez.
Ebben a nagy jólétben nyomorog,megy tönkre, és lesz kiszolgáltatott gyarmat az ország.
A hülyék meg körülöttünk élnek, és röhögnek rajtunk, hogy lám az okos magyarok, a még okosabb szociál-liberális tolvaj bandájával, meg szavazóbázisával. Hát nem semmi!
Közben meg már hullanak a betegek, mert olyan kurva jó lett az ellátás, de a kommunikáció az jó, mert van rá magyarázat. Ahogy itt is.

indula a dili 2008.02.07. 17:35:48

"...hívja fel a figyelmet a fideszes politikus, aki arra szólította fel a helyi szocialistákat, hogy ______azonnali hatállyal szégyelljék magukat______ azért, mert támogatni merészelik az emberek megsarcolását, kórházaik tönkretételét, Gyurcsány Ferenc politikai ámokfutását!"

susu bolondsag 2008.02.07. 18:19:51

szeretem ezeket a jobbos ifi konzervativokat. ok nagyon tudjak hogy mi a tuti, mert lattak a libsi blogokon hogyan kell coolnak lenni amikor kommentelnek. most persze valltig allitjak hogy ok a nagy magyar konzi ifjusag. csak az a baj, hogy a lelkuk melyen imadjak a nagy vezert, es sirnak amiert nem fogadta be oket egy libi tarsasag annak idejen a kozepiskolaban. aztan persze mas a komplexusos mi? vicces fiuk vagytok.

ergé 2008.02.07. 18:29:56

Susu, hihi.

Schwarzwald Klinik, kedves kollegák.

gabrilo 2008.02.07. 18:36:52

ergé

:-DDDDDDDDDDDDDDD

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.07. 18:37:14

susu bolondsag 2008.02.07. 18:19:51

:DDDDDDDD

Szerinted itt nem tesz a legnagyobb többség nagy ívben a libi társaságokra, a rockerekre, a szocikra, a belvárosi értelmiségi okoskodókra, a punkokra, az EMO-sokra, a rapperekre, a szívósokra, a diszkódrogosokra és a többi olyan emberre, akik csoportközösséghez való tartozás alapján választanak maguknak személyiséget és identitást?

Félve súgom: de, magasról.

Majd kinövöd te is a hovatartozás dilemmáját, s te te leszel.

szejler 2008.02.07. 19:49:58

Susu my fiend!

Te is összelegóztál egy világképet magadnak abból a hat építőkockából, amit találtál. A hetedik te magad légy, mondá az Úr.

Amúgy hun vannak a szoci, liberális tigrisek?
Azt tudjuk, hogy a nagyvadak olvassák a lapot, de ide miért csak az alja jár egót reszelni?

Tegnap is: egy baloldali, hangsúlyozottan többgenerációsan hátrányos értelmiségi osztotta, hogy aszondja: vannak az értelmiségiek, meg a büdös bunkók, akik nem, és Orbán tehet mindenrül!
A blogjában pedig a tavalyi év embere egy jegesmedve volt!

A másik meg azt halucinálja, hogy a jobbos vezérkar köztudottan intim seggrepacsit játszik a jobbikkal (tán vmi jurtában, ópusztaszeren).

Korrekt izgalmas vitákat akarok, és kevesebb Index címlapot, mert bármilyen jó az nektek (?), nem visz sehová. Ill. ahova, oda én pl nem megyek.

gabrilo der extremische liberalische koketter 2008.02.07. 19:52:20

szejler,

"
Te is összelegóztál egy világképet magadnak abból a hat építőkockából, amit találtál. A hetedik te magad légy, mondá az Úr."

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

gabrilo 2008.02.07. 19:58:14

szejler:

az melyik vót?

szejler 2008.02.07. 20:00:34

gabrilo

Melyik melyik? :)

gabrilo 2008.02.07. 20:06:19

hát a jegesmedvés ballerblog aki szarvakat talált a Zorbán fején:)))

szejler 2008.02.07. 20:14:11

Valami transylvaniamixedgrill.
(index fórumon a blog linkje a neve mellett)

A viktormindenért felelős téma nem izgat, de olyan gőggel beszélt az "átlagemberekről" úgy en bloc, ami tényleg gyomorforgató volt. Ezután meg látom hogy nála egy jegesmedve az év embere.

Nem igaz, hogy ennél nincs jobb felhozatal a másik oldalon!!!

irrelevant 2008.02.07. 20:16:18

A Megjött c. topikban lehet megtekinteni a vitát. Tanulságos.

noname 2008.02.07. 20:21:12

gabrilo, nem lehet, hogy amikor a neved mellől hiányzik a blog url-je, akkor valaki a nevedben írogat ide? :)
óh be édes kis vita volt az! beleborsódzom ma is!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.07. 20:44:22

Sólyom is megy népszavazni.
lehet hogy túlreagálom a vizitdíjat, de a bagatell 300 HUF elég magas ahhoz képest, amit az OEP költ rád. 14-60 év között kb 2000 forintba kerül egy éved a körzeti orvosnál.

a kérdés az, hogy eddig hogy volt ez elég?

grupi 2008.02.07. 21:11:43

Egy mai diák nem érti az eddigi egészségügyi ellátás alapjait.
Nekik be lehet vezetni a magán pénztári/biztosítói és egészségügyi ellátást, mert őket nem vonták be az államiba, ha még nem dolgoztak, és nem kerültek a kötelező fizetők táborába.
Olyan ez, mint a nyugdíj. Az idősebbeket belekényszerítették, és jár nekik, a fiatalabbaknak meg választási lehetőségük van, hogy melyik maszek társasághoz mennek.
Ha ez lenne az eü-ellátással is, akkor nem lenne gond. vagyis akik idáig az állami rendszerben voltak azok továbbra is kapják alanyi jogon a teljeskörüt ingyen, akik meg nem, azok majd választhatnának magánpénztárak közül.
Így volna értelme és nincs ellenállás. De a régiek állami befizetéseit kiárulni, a befizetőket ezzel elárulni, a személyeket prédává tenni és szintén kiárulni, nem csak gyalázatos, hanem jogtalan is. Mert aki eddig nem vette igénybe a szolgáltatást és mégis fizetett érte, azt megilleti a továbbiakban is az ingyenesség.
Csupán erről van és lenne szó. Ez eddig levont és a tb kasszába befizett járandóságokat nem lehet eladni és fizetősre váltani. olyan, mintha a bankbetétedet adnák tovább és neked mégis fizetni, újra spórolni kéne, hogy elérj valamit, vagy szolgáltatáshoz juss. Pénz, megtakarításod hiányában nem tudod fedezni a műtéted. A pénzed, az eddigi befizetésed meg már a múlté, illetve a multié. Érted,
Az, hogy most van vizit díj, vagy nincs ebbe
a körben nem játszik szerepet. habár nem ér semmit, és nem vált ki semmit.
A gyurcsány-kormány már kétszer többet adott ennél a befolyt összegnél Vietnámnak.
Vagy a kakóbiztos számítógépekre többet basztak el. De az iskolai interaktív pc-táblák árából is finanszírozható lenne az ellátás. Hogy a Demszky villanyvasútját az értelmetlen új metrót ne is említsem, mint pénzügyi kótyavetyét.

susu bolondság 2008.02.08. 00:02:40

káem és szejler barátaim, gyertek közelebb, súgok nektek valamit csendben: egy vicc vagytok! különösen te khmmm tezsvérem. ahhoz képest hogy csak a libsiket emlegettem, te vagy 6 másik csoportot hoztál fel, és persze egyből meghatároztad magad finoman burkolta, hogy te bizony ilyen NEM vagy!! gratula neked fiú! máris elárultad kis huncut belső énedet:) szejler te meg csak maradj veszteg. a hozzászólásaid alapján nagy küzdelem lehet 6 kockát összeszámolnod. egyébként nekem 2 is elég hogy meg tudjalak ítélni titeket. na csocsika, aztán ki ne hagyjatok még 1-2 kemény replikát!

susu bolondság 2008.02.08. 00:03:50

aztán irány a Millenáris!!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.08. 00:15:33

Bakker, én azt hittem éjfél után már nem püffölik magukat NetFreudnak képzelő hivatásos béketáborozók a klaviatúrát a FIB-irodában. Dehát, mindig tanul az ember. Utóbbi lehet hogy kávétúladagolás miatt eresztett meg mégis egy újabb hsz-t.

Sebaj, legalább szórakozunk.

kemotox 2008.02.08. 00:20:28

Az egész jobb meg baloldalisról csak annyit, hogy én nem vagyok hajlandó többet a szar és a fos közül választani. Elegem van abból, hogy arra kell szavazni aki mellett olyan érvek szólnak, hogy ők nem loptak annyit, nem annyira korruptak stb...
Eddig én is része voltam ennek a játéknak, de mostmár besokalltam.
Amíg nem lesz egy értelmes politikai erő a színpadon, addíg felőlem a feje tetejére is állhat ez a sok szarházi a parlamentben, engem már nem érdekelnek. A népszavazásukat meg basszák meg nélkülem.

susu bolondság 2008.02.08. 00:29:47

kemoval értek egyet, csak hogy a kis összeesküvés-elmélet gyártók is belássák hogy miként mennek a dolgok. dehát sokat elárul a mai "független értelmiségi" ifjúság egy részéről, hogy amint kritikát kapnak rögtön hülyeséggel vágnak vissza. na jó, megyek alunni, végülis ezt akartam: kilóg már a lóláb t. szerkesztőség.

szejler 2008.02.08. 00:42:15

susu

Te áruld már el nekem! Mesterséges intelligencia vagy, vagy ha mégsem, hogy jutottál át a turing számokon?

noname 2008.02.08. 00:57:45

Kemotoxnak, tkp:
nekem is sokszor elegem van, megosztottság, sallala, balfaszok itt und ott.

De van egy igen erős, esztétikai érvem a jobboldal mellett. Tud derűs és vidám és kreatív lenni. A másik meg nem. Pölö mikor láttál ilyet egy baloldalitól, hogy:

"Te is összelegóztál egy világképet magadnak abból a hat építőkockából, amit találtál. A hetedik te magad légy, mondá az Úr."

:) :) :)

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.08. 01:07:31

B@ZZEG, az átlagember kurvahülye, hihetetlen , hogy még mindig beszopják VULGÁRGYURI bácsit, ezek miatt pusztuljon ki mindenki?
pollypolly.blogter.hu/?post_id=244527
Itt egy pár hozzászólás egy amerikai jó példára. OTT MINDEN FASZA, király klinikák vannak, csak legyél milliomos(dollárban!) és akkor király minden!
Még az is lehet, hogy az ALZHEIMERES-PARKINSONOS nyuggerkommandó beszopja a szadisták kampányát. A kisebbségeknek, akik havi 100-150ezres segélyből tengődnek, nekik majd lesz alanyi mentességük, ez két IQ bajnok csapat, az egészet eldöntheti!

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.08. 01:12:41

VALAKI nem tudja belinkelni a Fajkasházi Tarlós vitát? Hadd szörnyűlködjünk!

grupi 2008.02.08. 09:23:29

kemotox ! Igazad van, mert valóban két szar közül a kevésbé rosszat tudjuk csak választani.
Viszont ha nem vállaljuk a választás lehetőségét, akkor a semmittevésünkkel, a passziv szerepünkkel a nyakunkba zúdítják azt a kiválasztatlan mocskot, amit önszántunkon kívül kapunk.
Nélküled, a választók beleszólása nélkül soha nem lesz normális erőviszony. Azért csak meg kéne próbálni erre törekedni.

Hallottam egy japán mondást.
E szerint van két légy, akik beleestek a tejbe.
Mindegyik persze kapálódzott.
Az egyik egy idő után azt mondta, hogy mindegy, feladja, úgyis megfullad. Így is lett.
A másik meg addig kapálódzott, míg a tej meg nem aludt, vagy tejfölt nem köpült és végül kimászott.

Szóval én még kapálódznék egy kicsit.

medve 2008.02.08. 11:04:47

Kicsit megrémiszt a Fidesz klippje. Olyan baromira "habonyos", rossz emlékeket ébreszt bennem, olyan 2006-os.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.02.08. 12:16:06

"és persze egyből meghatároztad magad finoman burkolta, hogy te bizony ilyen NEM vagy!"

Ha figyelmesen olvastad volna, számodra is kiderült volna ennek ellenkezője. Hozzászólásomban arra próbáltam rávilágítani, hogy _én_ _én_ vagyok, és teszek a nagy csoportidentiásokra. Kapizsgálod?

"a mai "független értelmiségi"

Nekem nem állna jól a "független" mez.

Az igazán Bolgár Györgyön, Orosz Józsefen és Farkasházy Tivadaron feszül jól.

:DDDDD

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.02.08. 12:32:58

medve: Mé' nem ugyanaz? :))

susu bolondsag 2008.02.08. 13:31:53

szejler: nehez volt, de az anyukam segitett. egyebirant a tegnapi hozzaszolasomra jo pelda a legutobbi post, ami a "liberalis" Carla Brunirol szol egy reakcios szerzo billentyuzetebol. az a liberlais kurva tobb ferfival is halt. es persze itt szo sincs libi komplexusrol megint ugye.. na jo hagyjuk.

Srí 2008.02.10. 11:46:10

Az jutott eszembe, mit is tehetne a kormány, ka ennyire be van tojva a népszavazástól. Vagy mit tennék én, ha kormány lennék. Még ebben a hónapban eltörölném a vizitdíjat, a kórházi napidíjat meg a tandíjat. Szépen bejelenteném minden fórumon, hogy igaza van a Fidesznek, beláttuk, nincs szükség ezekre, tévedtünk korábban. Mit is nyernének ezzel? Kifognák a szelet Orbán Viktor vitorlájából, nem lenne népszavazás, nem derülne ki, hogy érvényes volt-e, nem derülne ki, milyen mélyponton van az MSZP és az SZDSZ, egy csomó rájuk nézve rossz következtetést nem lehetne levonni, megdicsőülten és átszellemült arccal mantrázhatna tovább a miniszterelnök, hogy nekünk milyen jó, maga a Kánaán, ahol élünk. És ahogy. Előbb viszont lesz egy szavazás a parlamentben, az is izgalmas lesz. Érdeklődéssel várom, hány szoci képviselő mer nemmel szavazni.

Naszóval így. Nem olvastam el a kommenteket végig, nem bírom a jelenlegi stílust, ami a blogban uralkodik, az lehet a baj, hogy megszüntették a Lipótot. Sokan maradtak felügyelet nélkül, nincs velük ápoló. Visszakanyarodva, ha volt már az enyémhez hasonló vélemény, az sem baj, ez itt az enyém.

irrelevant 2008.02.10. 12:04:19

Srí

Az a baj ezzel, hogy ha eltörlik a három díjat, nem tudják miből fedezni a kiesett bevételt. Nem törölhetik el ezeket még akkor sem, hogyha a népszavazás érvényes lesz és eredményes, legfeljebb átnevezik.

A népszavazást meg lehet majd magyarázni, még akkor is, ha egyértelműen a Fidesz győz. Lehet majd azt mondani, hogy az a sok ember, aki otthon maradt, az mind a kormánykoalíciót támogatta (hiszen az MSZP megmondta, hogy maradjanak otthon!) Jön majd a lakájmédia, az ATV, a Pártkelte, meg a Népszava és megmagyarázzák, hogy "igen, de..." vagy éppen "nem is, mert..."

Az összes koalíciós képviselő megszavazza majd a törvényt, meglásd. Ha nem is műbalhé, amit Karsai és társai csinálnak, akkor is elhallgattatják őket valamilyen módon - ígérettel, fenyegetéssel vagy mindkettővel. Én nem reménykedem abban, hogy bárki is nemmel szavazna az MSZP-SZDSZ-ből. Amin inkább dühöngök, az a Parlament köré vont kordon. Ez egyszerűen felháborító, még akkor is, ha jól tudom, (többségükben) kik lennének ott a Kossuth téren, ha nem lenne kerítés.

Srí 2008.02.10. 12:23:33

Péter, nagyjából viccnek szántam az ötletemet, de ha komolyan utána gondolok, nem lepne meg, ha Gyurcsány meglépné. Annyira gyűlölik Orbánt, hogy ő személy szerint biztos képes lenne rá, (biztos: ez persze hülyeség, csak én gondolom így) nyilván vannak, akik nem engednék. Abban meg tökéletesen igazad van, hogy mindent meg tudnak magyarázni és annak az ellenkezőjét is. Viszont lefogadom, hogy Karsai most nemmel szavaz. Kétszer csak nem tudják beültetni ugyanabba a hintába?

A kordon számomra azt demonstrálja, hogy mennyire félnek. Félnek attól a néptől, aki megválasztotta őket. Félni meg az fél, akinek mocskos a lelkiismerete. Mármint az a kevés, ami még maradt. Vajon tudnak-e jól aludni éjjelente? Tökretenni készülnek az ország népét végleg.

irrelevant 2008.02.10. 12:27:47

Srí

Akkor fogadjunk Karsaira :) Szerintem igennel szavaz majd. Úgyis szeretek fogadni, csak éppen mindig veszítek.

Szerintem sem tudnak jól aludni éjjelente, de nem a lelkiismeret-furdalástól, hanem az izgalomtól. Már alig várják, hogy a haverok és üzletfelek rátegyék a kezüket a TB-kasszára, aztán dől a lé. Kiskarácsony, nagykarácsony.

Srí 2008.02.10. 12:32:12

Okés fogadhatunk:) Én azt mondom, nemmel szavaz. Tudod, attól félek, hogy övék lesz a TB kassza, hacsak ki nem tör addig a forradalom. De nem fog. Eddig minden, mostanában történt forradalmi kezdeményezés érdeklődés hiányában elmaradt.

irrelevant 2008.02.10. 12:36:33

Hát, az az igazság, hogy az érdeklődés hiányában elmaradt forradalmi kísérletek célja, egy új Horthy-korszak sem biztos, hogy jobb lenne, mint ez a mai sz*rkupac. :)

Srí 2008.02.10. 12:45:43

Legalább azt biztosan tudjuk, hogy ez a szarkupac nem jó. Hogy nekem mi a jó, azt is tudom. Ezen kívül meg már lassan nem tudok semmit sem. Megyek az erdőbe a kuttyomal, tavasz van:) Nem leszek gépnél, további szép napot nektek!

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.14. 14:20:36

Érdekes.
Azoknak idézem, akik véletlenül sem vesznek 168 Órát a kezükbe. Spiró György az interjúban: "Ma nyagyobb a diszkrimináció, mint a harmincas években. Hozzánk, az ELTE-re tehetséges, szegény gyerek évek óta nem kerülhet be. El sem jut idáig. A harmincas években sokkal több ösztöndíj, támogatás létezett számukra."

Ti jöttök!

nénike · http://mandiner.hu 2008.02.20. 14:33:35

Szerintem ezt a kvíz oldalt a Fidesz csinálta: ajovalasz.hu/

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.20. 16:12:10

á, másnak is feltűnt Spiró?! eléggé kilógott a lapból! szó szerint áttehetp interjú a mdemokratába :DDDD
süti beállítások módosítása