Európa határa...
2008. január 31. írta: Ács Ferenc

Európa határa...

...folyton változik. Most éppen Bedőnél van, ennél az apró, Hajdú-Bihar megyei, románok lakta falunál. A polgármesteri hivatalon természetes módon megfér egymás mellett a magyar, a román és az uniós zászló. Pár kilométerrel keletebbre, egy másik EU-tagállamban ez tabu. Romániában tilos a románon kívül más nemzeti zászlók elhelyezése közintézményeken. Ha egy faluban ünnepséget tartanak, akkor a polgármesternek ráadásul kötelező "anyakönyvvezetői" román trikolórba burkolóznia. De nem jobb a helyzet Szlovákiában sem. Vajon miért tartanak tőlünk még mindig ezek az országok? Nem látják azt, amit mi? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr14319813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gandalf 2008.01.31. 17:45:20

Nagy tévedés volt felvenni ROM-ot, már kezdenek rájönni!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 17:53:43

En inkabb azt kerdeznem, ilyen mentalitassal hogy lehetnek ezek EU-tagok.

Dr. _Alban_ 2008.01.31. 17:59:15

A Magyar Gárda miért nem Kolozsváron masírozik???

dowNLoad 2008.01.31. 18:23:35

HORN GÁBORT oda, azonnal, nem haladnak a liberális multikulti útján megfelelően ezek az országok! Fekete Pákó featuring GYŐZIKE show indulhatna egy körútra, hogy bemutassák MAGYARORSZÁGOT. A körút állomásai: Erdély, utána Bukarest, Szerbia, Horvátország, Szlovákia, és a végé egy kis Ausztria is. Sponzored báj ReTeKklub, fővédnök John "Wayne" Emese & Szetey "YMCA" Gábor.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.31. 18:37:01

Ács Feri

Épp azért tartanak tőlünk, mert nem azt látják. Inkább az eddig bebiztosított zsákmányt féltik a korlátlan Európától.

Kendeffy 2008.01.31. 19:22:55

Ok a román zászló Bedőn, de ettől még igen szegény a vidék, és sokan már Romániába járnak át dolgozni. Ez az igazán nagy probléma, erről is lehetne beszélni. Hamarosan itt is meg lesz a schengeni határ és a természetesen kapcsolódó határvidék újra magára találhat. Lásd a magyar-szlovák határon megfigyelhető nyüzsgést! Ki is találta ki ezt a szét fogalmat, hogy Határokon átnyúló nemzetegyesítés?!

hiba 2008.01.31. 21:22:27

Hát nehéz úgy elképzelni, az Ő helyzetüket, hogy nekünk nincsenek kisebbségeink. Dőlj hátra a fotelban és vezesd le azt a gondolatkísérletet, hogy mondjuk kicsit jobban sakkozunk és nagyon éppenhogy, de meghagyják nekünk a II. Bécsi Döntés határait, amit azóta is sokan neveznek tűrhetetlen igazságtalanságnak szlovákiában és romániában. Van 1 millió románunk, meg kb 200 ezer szlovákunk akikkel 40 évig kötelezően cuppanós internacionalista szeretetben éltünk, de a 80as évek végén már emlegetik néha a helyi párttitkárok, hogy a magyarok szenvedésének oka, más nemzetiségek folyamatos áskálódása. Szabó László kitakart szemű egyetemistákat mutogat a kékfényben akik vasgárdista erekjéket rejtegettek éjszaka pedig román zászlókat tűztek ki kolozsvár utcáin. Nem értjük, miért kell ez nekik, hát mindenük megvan ebben a szép országban. A rendszerváltáskor aztán elszabadulnak az elnyomott érzelmek. A kezdeti összeborulás után a magyarok értetlenül nézik miért akarnak ezek román zászlót tűzni a magyar mellé. Hát az egy másik ország, menjenek oda ha az szimpatikusabb, de a miénket hagyják békén. Micsodaaaa? Autonómiát akarnak? Kiszakítani egy darabot az ősi magyar földből? Mert a Csurka is megmondta, hogy ezt akarják. Egész megyéket visszacsatolni Romániához. A zászló csak az első lépés nekik. Hát nem! Menjenek romániába román zászlót lengetni.
Nekünk is kéne kis idő míg kihal a bennünk élő anti-internacionalizmus mire megértenénk, hogy attól mi még nem leszünk kevesebbek, hogy ők többek.

tribonianus 2008.01.31. 22:46:30

Azért nemcsak románoklaknak Bedőn,hanem magyarok, románok és cigányok együtt.A szokásos hétköznapi gondok megfejelve jelenleg még a határmenti lét gondjaival.

tata86 2008.01.31. 23:36:01

Gerő Andártól tudok erre idézni, egy 6szemközti beszélgetésből: "A románok azt hiszik, hogy akkora a faszuk hogy körbeéri Erdélyt. Én gyűlölök mindenféle nacionalizmust!"

Hát ezért, mert a mi elitünk gyűlöl mindenféle nacionalizmust, hazaszeretetet és nem fogja fel hogy a "románok fasza" tényleg körbeéri Erdélyt.
Másik érdekesség, hogy a románok félnek a revíziótól mint ördög a szenteltvíztől, de mégis az ő parlamentjükben van egyedül revízionista párt nem a miénkben.

kispufi 2008.02.01. 08:56:25

hiba, teóriádban az a hiba, hogy az internaci korszak embereivel - ld. az általad említett Szabó Kékfény László - itt még afféle szalonnacionalista kurzus sem indulhatott volna meg; másfelől viszont az elvtársak eljövetele (küszöbön állása) kizárta, hogy a 2. bécsi döntésből egy morzsányi is megmaradjon. Elvi síkon egymást kizáró dolgok.
A bedői román zászló szép gesztus, de csak arra jó, hogy megveregessük saját vállunkat, hogy micsoda européerek is vagyunk, esetleg egy-két kis kaliberű uniűs potentát is megteszi ezt, közben Románia azt érzékeli gesztusnak szánt üzenetünkből, hogy megint alázkjodunk és gazsulálunk, tehát mi vagyunk a gyengébb, ők az erősebb kutya, amely, khmm, teheti a dolgát.
Azt meg főleg nem hiszem, hogy az anti-internacionalizmust pont saját fejünkre kéne olvasni, ráadásul egy ilyen irreális teória végkonklúziójaként. Ettől függetlenül persze nem árt tisztában lenni a valósággal, azaz megpróbálni mintegy a románok fejével gondolkodni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.01. 09:48:49

kispufi: tévedsz. Nem a románoknak, szlovákoknak, EU-nak kell elszámolnunk a lelkiismeretünkkel, hanem elsősorban saját magunknak. Nem azért tűzheti ki mondjuk nálunk a román nemzetiséggel rendelkező település Románia zászlaját, mert gesztusokat kell tennünk, hanem azért, mert Magyarország ma már ebben a kérdésben civilizált ország. Civilizáltabb, mint Románia, jóval civilizáltabb, mint Szlovákia és összehasonlíthatatlanul civilizáltabb, mint Szerbia. Erkölcsi fölényben vagyunk, és ezt jogunk van ki is nyilvánítani.

December elsején román miniszterelnökkel koccintani: az tényleg ostoba és terméketlen megalázkodás.

kispufi 2008.02.01. 10:30:59

Természetesen nem akartam vitatni a döntés helyességét. Valóban erkölcsi fölényt jelent, közös önbecsülésünknek, s az én lelkemnek is jót tesz, csak szkepszisemet akartam kifejezni, mert soha nem fogadták még el kinyújtott kezünket, senki nem fogja mondani, hogy jó gyerekek vagytok. De tényleg vegyük úgy, hogy nincsenek is elvárásaink, ismétlem, ez egy európai lépés volt (nem szeretem ezt a kifejezést amúgy), nem is kell semmiféle viszonylatban vizsgálni talán, megléptük, mert így tisztességes. Függetlenül attól, hogy mi lesz az utóélete, volt-e v. sem hátsó szándékunk.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.01. 13:58:20

hiba

Bibóval tudnék válaszolni: Románok és szlovákok is tudják, a trianoni zsákmány legitimitása megkérdőjelezhető. Mitöbb, éppen azért hőbörögnek oly nagyon szvatoplukról meg római eredetről, hogy maguk előtt is bizonyítva lássák azok jogosságát.

Ha a történelem nekünk sül el kedvezőbben és a mi határainkon beül reked egy két millió román meg szlovák, az ilyesfajta önigazolási kísérletek feleslegesek lettek volna.

Tehéntőgy 2008.02.01. 16:10:53

szejler: a millenium giccse 1896-ban maga volt a gőgös (és sok tekintetben hazug) önigazolási kísérletünk. Vegyük Munkácsy Honfoglalását (nagyszerű kép, de ez más kérdés): bejönnek a lovagias, kulturált szittya nemesek lóháton, és a sok szerencsétlen barbár szláv boldogan ismeri el a fennhatóságot, ösztönösen érezve az Árpádból áradó felsőbbrendűséget. Feszty-körkép dettó: emberáldozó szőrruhás morva állatok, kontra magyar jövendőbe tekintő kultúrfölény. Velejéig hazug soviniszta műtörténelem, semmi több.Csak azóta mi kinőttük. Talán.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.01. 17:00:43

Tehéntőgy

Lehet, de én a jelenről beszélek. Míg nálunk a sumér mondakör marginális, és a hunokkal sem verjük a csalánt, addig a dákó-román kontinuitást tanönyvekben oktatják, szvatoplukról meg a szlovák miniszterelnök delirál a helyi történészek elképedésére.

dowNLoad 2008.02.02. 01:05:57

TATA86:
Gerő Andrástól tudok erre idézni, egy 6szemközti beszélgetésből: "A románok azt hiszik, hogy akkora a faszuk hogy körbeéri Erdélyt. Én gyűlölök mindenféle nacionalizmust!"
EZ az a Gerő aki Fikusznál (Buzerikusz) szokta verni a nyálát? Akkor nemcsak hülyén néz ki (undorító elcseszett feje van), hanem hülye tényleg. A románoknak is joguk van megvédeni a saját hazájukat,(bármitől/bárkitől) csak ne a mi kárunkra tegyék. (gerő vajon hol védené a hazáját? Van-e olyan ország, aki szívesen vállalná őt, mint állampolgárát, hogy ott tegye?, BOCS az már NACIONALIZMUS lenne?)

Geroj · http://komarom.extra.hu 2008.02.02. 20:32:20

Hozzátenném, hogy a határon túli magyar lakta vidékeken nemcsak a hivatalokon nincs magyar zászló meg felirat.
Sokkal rosszabb, és sokkal szomorúbb, hogy magyar cégek, magyar vállalkozók sem tüntetik fel a nevüket, tevékenységüket magyarul. Honlap, reklám csak szlovákul/románul van, mert ugye az a hivatalos, a magyar úgyis megérti a másik nyelvet is...
Nem hiába, ez az X év megtette a hatását, nagytakarítás kéne a fejekbe!

Hattory Hanzo 2008.02.03. 12:09:43

dowNLoad

Neked még soha nem mondta senki, hogy ez a nevekkel való kínos vergődés mennyire sivár és egyszerű? Frankón ilyen pici korty jut a tréfakulacsból? Egy 6 éves, süket-néma kisgyerek egy stand-up-comedy sztár hozzád képest.

Gabucino · http://www.gabucino.be/ 2008.02.03. 12:12:32

welcome to hungary - a romanian dominion

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.02.03. 13:00:57

Ugyan már, Gabucino, magyar náci, román náci, két jó barát, nem igaz? Csak a felszínen megy a kakaskodás. Vagyis velük még ott sem, mert a vasgárdisták keményebbek.

dowNLoad 2008.02.03. 13:25:48

HAHA Hattory manga fan topikolót megkérjük, a hozzászólását az index valamelyik bugyrába helyezze át!
(csak nem egy Fikusz-fan van itt?)

Ha már NÁCI, akkor megnéznék egy kimutatást, hogy a környező országok hogy állnak kisebbségekkel, (%-os arány) és ehhez képest a nacionalizmus milyen népszerű? (kisebbség: zsidó, cigány, és minden egyéb, ami nem 100% bennszülött, tehát a MAI határok mentén a magyar is, román-szlovák-szerb oldalon)
süti beállítások módosítása