Jön, jön, jön...
2008. január 13. írta: kytin

Jön, jön, jön...

Már csak négyet kell aludni, és beléphetünk a csodák világába. Négy hosszú, gyötrelmes éjszaka, és aztán jön a leg-leg-leg...  Január 17-én megnyitja kapuit Magyarország első IMAX mozija az Aréna Plazában. Huszonhárom VIP terem, teljes körű kiszolgálás filmnézés közben (a 3D szemüveg miatt az sem zavar, ha a székek között mászkálnak), és abszolút 3D élmény: cápák a szádban, oroszlánok a lábad előtt, és a fejed mellett süvítő puskagolyók. Nyitófilmként egy természetfilmet nézhet meg a nagyérdemű, A nagy mélység titkai címmel. Ezenkívül a repertoár részét képezi még a Tirex: vissza a krétakorba - mindezt egy 400 férőhelyes vetítőteremben 18x24 méteres vásznon tálalják. Hurrá. Emlékszem, mikor kicsi voltam, már napokkal a fontos történések előtt hajnali négyig álmatlanul számoltam a bárányokat izgalmamban, és félpercenként megnéztem, hogy végre holnap van-e már. Félek, ez most nem lesz így... Lehet, hogy velem van a baj, de igazából nem vág földhöz a a 3D mozi megjelenése.

Elismerem, van előnye a multiplex és a 3D moziknak is: például a premierfilmekhez ők jutnak hozzá legelőször, és óránként-félóránként kezdődik valamilyen vetítés. Így nem nagyon van akadály, ha spontán eszünkbe jut: de jó lenne egy mozi. De. Külön élvezet órákig sorban állni, mikor időszakosan kitör az „ezt meg kell nézni”- láz, és minden Lara Crofttól ellesett trükkre szükségünk lesz, mikor a vetítés után próbálunk átkelni a papírpohárhegyek és kukoricásdobozok között. Arról nem is beszélve, hogy a Dolby szétviszi a fejemet, és ha sor szélére kapok jegyet, akkor nagyjából úgy érzem magam, mintha az űrközponzban beültetnének abba a kicsi kapszula-szerű pörgős szerkezetbe, amiben az emberek állóképességét mérik. Emellett az is biztos, hogy a csaj, akinek tegnap elcseszte a műkörmös a kisujján a piros virágot, mögém fog ülni, és hallgathatom kilencven percig, ahogy erről karattyol.

Sokkal jobban díjazom a kis mozikat: a vidéki Art Mozi-hálózatot, vagy Budapesten a Tabánt, a Puskint, az Odeon-Lloydot, a Cirko Gejzírt például. Lehet, hogy nem olyan kényelmesek a székek, és csillog a por a vetítőgép fényében, viszont papírzacskózörgés- mentesen, emberi fülre hangoltan nézhetem végig, amit kiválasztottam. Másik hatalmas előnyük, hogy nem csak trendi-amcsi filmeket játszanak, amiken jókat lehet röhögni, esetleg azon gondolkodni, hogy érdemes-e hozzávágni a vászonhoz a cipőnket, vagy jó lesz az még ebben a hidegben. Nem csak Sandra Bullock és Ben Affleck között lehet választani. Aztán az ember már a szereplők nevére sem emlékszik, nemhogy a cselekményre, mire hazaér. Szóval a kis mozikban vannak jófajta művészfilmek, nem csak előre megkomponált sikersztorival. Sokan a művészfilm hallatán valami hihetetlenül magasröptű, elszállt, filozófiai szférákba emelkedő csudázmányt vizionálnak (igaz, ilyen lexikális definíció is létezik), pedig dehogy: annyit jelent, hogy ugyanaz írta a forgatókönyvet, mint aki rendezte (tehát ebben az értelemben például a Rambo is művészfimnek számít).
És ti? Hova jártok moziba, mit láttatok utoljára?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr77295558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.13. 16:28:23

Egyszer elmentem 3D-és moziba, de nem éreztem, hogy a szájamban lenne a cápa. Szemüvegre pedig tök bonyolult felvenni a szemüveget :)
Sajnos szeretek kukoricát enni, de a dolby tényleg gáz. A kis mozikért is kár, nem értem, hogy miért nem lehetett működtetni. Szerencsére Balatonon még mindig létezik a vas-műanyag székes, pokrócos kertmozi.

szejler 2008.01.13. 22:54:10

Hát Ben Affleck épp most tett le az asztalra, egy kifejezetten jó filmet. :)

www.imdb.com/title/tt0452623/

Tegnap láttam, ajánlom.

lacalaca · http://lacalaca.blog.hu 2008.01.13. 23:41:08

IMAX moziban egyszer voltam, a brémai Space Park-ban. Az nem volt rossz, felvételek az űrállomásról, rakétakilövés.

Kellemes dolog a "nézzük mit adnak nyolckor" felkiáltással moziba menni (multiplexbe), de mostanában sokszor jártam úgy, hogy a válasz a kérdésre: "csupa szart". Mint átmenetet, a Kossuth mozit szeret(t)em, kicsi, olcsó, de mégis fényes, csillogó, kényelmes. Csak már abból is Palac mozi lett.

A helyzet itt még istenes, Németországban például nyáron beültünk egy ottani multiba, ráadásul angol nyelvű filmre. Írdd és mondd, 25 percen keresztül mentek felváltva a reklámok és előzetesek a film előtt (főleg reklámok).

gloire 2008.01.14. 00:13:27

Én utoljára pont a Cirkóban voltam.
Egy orosz lóbadzset filmet néztünk.
Jó volt. Az egy jó kis mozi. A Kosuth is
igazi jó hely, de nem tudom lacalaca mi
változott ott mostanában, de az nem kis
mozi az biztos, inkább tágas, nagy, nem?

Széna Tomi 2008.01.14. 06:21:27

Lehet, hogy jó hely a Kossuth, de én megjártam vele. A III. Richárdot néztem, és pont egy feszültséggel teli pillanatban, valami bazi nagy vihar előtti csendben egyszer csak megszólal a szomszéd teremben a Csillagok háborúja főcímzenéje. Hát nem voltam boldog...

Őrnagy Őrnagy 2008.01.14. 08:48:37

Kedvencem a Művész (még a székek is kényelmesek) de legutóbb a Bemben voltam , no meg Őfelsége pincére voltam. A Bem is nagyon kedves kis hely, jó fej a büfés srác, és ha szerencséd van, összefuthatsz DrFlash-el is. ( csak ne lenne a dohányfüst...)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.14. 10:42:20

Bostonban voltam tíz éve IMAX-ban. Nem volt azért olyan nagy durranás..

Téglagyári Megálló 2008.01.14. 10:56:17

WTF is DrFlash? Nem vagyok benne a pesti éjszakában...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 11:02:02

a Művész közönsége néha már rosszabb mint a plázáké (ordenárébb, zajosabb, nagyobbarcúbb), kivéve persze a T. kivételt... Egyes művészmozik pedig olyan kényelmetlenek, hogy irtózat végigülni a kis székekben másfél órát... na persze aki meg a plázák böszme foteljeinek a fejtámláit tervezte (olvasáshoz jó lenne, de felnézni?!), azt is elküldeném a Fűrész 5. castingjára...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 11:05:35

nekem a Vörösmarty volt a minap kellemes meglepetés... (rég voltam) tágas terem, új, nagy székek (italtartóval! egy artmoziban!), és még jó filmek is.
És a kérdésre, hogy mit láttam utoljára: a Vör.-ban az izr.-fr. Medúzákat
port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=89751&i_city_id=3372&i_county_id=-1
és dvd-ről 3 horrort... (ld. a blogom)

ergé 2008.01.14. 11:11:47

utoljára a Kasszandra álmát láttam a Puskin moziban, Woody Allen új filmje. A szokásos, mellesleg igen szórakoztató és megunhatatlan Allen-stílustól eltérően nem a "neurotikus new yorki zsidó vagyok, aki jó nőt akar magának" sztorit láthatjuk:

az előző, Match Point c. filmjéhez hasonló, de annál jóval erősebb történet két angol munkásgyerekről szól, akik nagy szarba kerültek, és csak egy halálos bűn (gyilkosság) elkövetésével szabadulhatnak meg terheiktől.

meglepően erős alakításokkal Colin Farrel és Ewan McGregor alakítják a két főszereplőt: a bűn, bűntudat és bűnhődés ritka erős ábrázolása az utóbbi hónapok legnagyobb filmélményét jelentette számomra.

és: ha nem is követtél el semmit, akkor is garantált a bűntudat a film megtekintése után :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.14. 11:15:24

Én is a Puskinban láttam pénteken a Kasszandra álmát. Nagyon-nagyon jó, az utóbbi években nem sok film volt ilyen hatással rám. Eleinte szép, aztán egyre keményebb.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 11:19:47

ha már kemény filmek: a Mesterdekektív nagyon az... két szuper színésszel.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 11:21:11

"és: ha nem is követtél el semmit, akkor is garantált a bűntudat a film megtekintése után :)"
bónusz bűntudat? :D

most már, ha erre elmegyek, biztos elkövetek előtte vmi rosszat is... :)

Őrnagy Őrnagy 2008.01.14. 11:26:05

A Művészben is a filmtől függ a közönség. Vot olyan, hogy kimentek a szomszédok a film elején, mert kiderült, hogy feliratos, és utálnak olvasni...
Legjobb volt ott az ír filmhét pár éve, film előtt egy pohár jó kis Tullamore Dew.:)
De pl a Francia Intézetben isnagyon jó filmek voltak a filmhéten ,de azok a székek... jó filmnél nem érzékelem a fizikai fájdalmat, de egy nem olyan jól sikerültnél, és + jó hosszúnál ráadásul rendesen kijöttek a különbözó sportbalesetek nyomainak fájdalmai.
Kasszandra álmát még nem mertem megnézni, félek, hogy nagyon lehangol. Inkább még egyszer a Jáde Skorpiót átkát :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 11:35:46

jaja, a Fr.Int. is jó mozi... tud lenni. Csak előnyös, ha térd alatt otthon hagyod magad.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.14. 11:53:14

Mindenesetre az igazi moziknak mar regen vege. Cinema paradiso es Az utolso mozieloadas..Nagy nosztalgiaval gondolok rajuk ugyanugy mint azokra a filmekre, amiket meg trukkok nelkul keszitettek olyan rendezok mint de Sica, Visconti vagy Bertolucci, Pasolini es Fellini, a francia ujhullamosok, Makk karoly, Fabry, Huszarik..Ezok a mozik ahol az ember "benne ul" az orjitoen hangos es remseges cselekmenyben a rettenetes trukkok kozott egyentermekben, mar nem az en vilagom, es talan mar nem is az a filmmuveszet amiert meg az en generaciom barhova es barmikor hajlando volt elvillamosozni es buszozni. Az ido halad es nem visszafele. Neha sajnalom a fiatalok miatt, akik mar csak eloregyartott, colorizalt-semleges tomegtermeket kapnak szamitogepek es programozok segitsegevel. A kamera es a fenykepezogep kezelese, egy "lato" filmrendezo talan mar nem is olyan fontos.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 11:59:01

a friss mancsban vagy egy interjúcska a Művész vezetőjével

Mari', ez olyan vénlányos komment lett :P

Marianna · http://egerentyu 2008.01.14. 12:20:51

szamarful
:))
hat sokszor annak is erzem magam!!

Istvan 2008.01.14. 13:42:58

3D moziban meg nem voltam. Ryan kozlegeny megmentese szelesvasznon Dolby-ban is eleg huzos volt. Elso ot perc utan gondolkodtam, hogy kirohanok a mozibol, de aztan vegigneztem. Utana viszont rohantam a kocsmaba inni. Nem vagyok egy nagy iszakos, azota sem fordult elo velem ilyesmi :)

mbarna 2008.01.15. 14:37:29

Izé, hát szerintem ez előítélet - márhogy a nagy mozikban nem játszanak jó filmeket. Szerintem a nagy multiplexekben sokfajta filmet játszanak: én a Mesterdetektívet és a Kasszandra álmát is plázában láttam. Nem azért, mert vonzódnék a plázákhoz, hanem mert épp ott ment alkalmas időpontban.

kytin 2008.01.16. 12:06:07

Nem előítélet, nyilván vannak jó filmek is a multiplexekben. Csak determinát a kínálat, mert főleg a várható bevétel alakítja:)
süti beállítások módosítása