Ötös Bömbi, penthouse
2008. január 11. írta: Charm.e

Ötös Bömbi, penthouse

 A piacgazdaságok lakmuszpapírjának is tekintett építőipari termelés a tavalyi évben siralmas számokat produkált idehaza. A kibocsátás volumene tizenöt százalékkal volt alacsonyabb a 2006-os évinél. Az okokat mindenki sejti nagyjából.

 Az idei évre mégis építőipari fellendülést vár a szakma. Ezt olvashatjuk a Világgazdaság kiválóra sikerült Üzleti Ingatlan Évkönyvében az ingatlanpiac elemző moguljaitól. De ha engem kérdeznek, én is ezt várom az idei évtől. Persze nem kérdezett senki, csak mondom a magamét.

 A nagy nemzeti – ezen belül gazdasági – depresszió ellenére nem csak az építőipartól, hanem több más üzletágtól is jobb eredmény várható a tavalyinál. Akár még a kiskereskedelemben is, a csökkenő-stagnáló reálbér ellenére. Mii? Nekiáll dolgozni a gazdasági kormányzat? Csökkentik az adókat, de a kevesebbet mindenkitől behajtják? Dehogyis! A megszorítások gazdaságpolitikája a gazdaság legtöbb területén kedvezőtlen folyamatokat indít el, a leginkább innovatív és fejlődőképes vállalkozásoknak azonban lökést ad. Vagyis beindulnak az evolúciós tendenciák. Ebben azért vagyok ilyen biztos, mert egyszer már átéltem 1996-98 között, a Bokros-csomag utáni években. Ugyanez történt akkor is.

 Az ingatlanpiac fellendülése a következő részpiacokon várható: ún. loft lakások és irodák, penthouse jellegű lakások, luxusmárkák fővárosi kereskedelmi terjeszkedése és némi vidéki hotel boom. Nem, nem a száztíz négyzetméteres magyarmediterrán családi házak piaca kapcsol magasabb sebességbe.

 És most nem a szociális válság (muhahaha) demagógiája következik. A prémium kínálat a piacok természetes tendenciája, szükség van rá, tessék elfogadni. Családi házak fognak még épülni szép számmal. A magas minőségű kínálat tekintélyes része amúgy külföldi befektetők kezébe kerül, akik most még sovány, de néhány év múlva már zsíros tejet adó tehénként tekintenek a portfoliójuk új darabjára. A tendencia két dolog miatt fontos szerintem.

 Egyrészt bizonyítja a magyar, vagy Magyarországon működő építőipari vállalkozások egészséges versenyképességét. A baloldali kormányzat ötéves kemény munkával elérte a középosztály egy részének gazdasági ellehetetlenítését. Ők építették a magyarmediterrán családi házakat az elmúlt években maguk vagy gyerekeik számára. Ennek az aranykornak nagyjából vége, ezért a kínálat (építőipar) új kereslet után nézett és villámgyorsan meg is találta azt.

 Nem hagyható szó nélkül ugyanakkor, hogy a prémium kínálat másik része magyar tulajdonosok számára épül. Természetesen ez is piaci tendencia, hadd koktélozzon a háztetőn a csúcsmenedzser, ha megérdemli. A magyar luxus tehát erősödik. Azt gondolom, hogy a restriktív gazdaságpolitika erre inkább ráerősít. Kihull a gyenge konkurencia, feladják a céget, otthagyják a családi vállalkozást. Aki ilyenkor kitart, bírja egészséggel, vág az esze, kockázatot vállal, és megszerzi azt, amit a többiek elbuktak. És akkor jöhet az ötös Bömbi és a penthouse. Ilyen az élet Magyarországon 2008-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr23293176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.11. 17:54:22

Miért venne a külföldi prémium kategóriájú lakást, ha a belvárosi lakásbefektetésekről azt lehet hallani, hogy a külföldi befektetők bebukták őket?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.11. 17:55:41

Ja, és még egy. Képes a magyar építőipar prémium kategóriájú lakást építeni? A sok düledező lakópark láttán kezdem úgy érezni, hogy itt nem a pénz a probléma.

abel a rengetegben 2008.01.11. 18:22:45

ne lepodj meg a hulyesegen. a Reakcio postjainak olvasottsaga a kommentek szamabol jol merheto: 25 az atlag. nem azert, de elkezdhetnetek gondolkodni, hogy van-e ratok igeny, mert ez igy nagyon gyenge muzsika
udv
abel

ergé 2008.01.11. 18:49:03

á, egy playa hater, ahogy a feka mondja.

Invictus 2008.01.11. 18:56:03

Abel, a színvonal szerintem is ingadozó, de a felművelt TWÁ sem ír kevés hülyeséget, aztán mégis rengetegen kommenteznek neki, akkor is ha Kelemen Annáról ír. :)

Charm.e, mi az a magyarmediterrán ház? Olyan, mint a Villa Torgyán? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.11. 19:02:24

Invictus 2008.01.11. 18:56:03:
"TWÁ sem ír kevés hülyeséget, aztán mégis rengetegen kommenteznek neki, akkor is ha Kelemen Annáról ír. :)"

Olyan 30-40 az a rengeteg kommentelő.

"Charm.e, mi az a magyarmediterrán ház? Olyan, mint a Villa Torgyán? :) "

Ilyen a magyarmediterrán ház.
www.design3d.hu/pics/big/rm/rm20.jpg
Ismerős? ;-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.11. 19:08:57

abel a rengetegben:
Nagyvonalúan számolod az átlagot. :]
A blog forgalmának alakulását amúgy itt számszerűsítve is láthatod, számolgatni sem kell hozzá:
statgep.hu/stat/Reakcio/2007/visit.sx

jbb 2008.01.11. 20:31:48

Help, tudja valaki ki ez a hárdkór ábel? Ugye nemvalami frusztrált pártbizalmi.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.11. 20:38:13

jbb 2008.01.11. 20:31:48:
"Help, tudja valaki ki ez a hárdkór ábel?"

Index címlap, ilyenkor jön mindenki.

ferenckovacs · http://www.ferenckovacs.com 2008.01.11. 21:09:49

A magyar építőipar tudna építeni felső kategóriás minőségi dolgokat is, de ahhoz nincs megfelelő piac, mert az sokkal drágább lenne.
Az építőiparban rengeteg a körbe tartozás, többek között ezért is mennek sokan tönkre.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy ha pl. egy középvállalkozás (150-300 fővel) felvállal egy munkát egyáltalán nem biztos hogy kifizetik, hiába végez jó és minőségi munkát határidőre! Az építőipar az egyik legkockázatosabb üzlet manapság.

A kisvállalkozásokat pedig úgy lehetne erősíteni ha a garantálni tudnák minden alvállakozónak, hogy kifizetik a munkát amit csinált!

Szibarita 2008.01.11. 22:14:10

"A megszorítások gazdaságpolitikája a gazdaság legtöbb területén kedvezőtlen folyamatokat indít el, a leginkább innovatív és fejlődőképes vállalkozásoknak azonban lökést ad."

Ezt magyarazza el nekem valaki.

"Vagyis beindulnak az evolúciós tendenciák."

Az evolucios tendenciak beindulasat mar elmagyarazni sem kell, ez biztosan kepzavar, amelett hogy ertem, mit probal mondani a szerzo.

"Ebben azért vagyok ilyen biztos, mert egyszer már átéltem 1996-98 között, a Bokros-csomag utáni években."

A szerzo maga a magyar gazdasag.

Mindenesetre megismertuk tole a tutko makroreceptet (ilyen teren pedig jol jon barmilyen tanacs, reg volt ilyen nagy ossze-visszasag abban, hogy mi divatos elmelet es mi nem), rosszat kell tenni a gazdasaggal, mert attol a jo vallalatok meg jobbak lesznek es ettol meg a gazdagok hiznak ugyan, de a gazdagok fogyasztasatol a szegenyeknek is jobb lesz hosszutavon?

Tenyleg nem vilagos, pedig altalaban szoktam erteni, amikor valaki mond valamit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.11. 22:29:41

Bill Dauterive 2008.01.11. 22:14:10:
"rosszat kell tenni a gazdasaggal, mert attol a jo vallalatok meg jobbak lesznek"

Evolúciós logika. Jön a meteorit, a dinoszauruszok kihalnak, az eddig lyukakban vegetáló emlősök pedig felemelkednek.

És most képzeljünk el egy meteoritot, amelyik csak Magyarország területén csapódik be, máshol nem. Biztos receptje annak, hogy a mi emlőseink még néhány ezer évig ne tudjanak kimászni a lyukakból, mert kint hideg van és sötét. Nem úgy mondjuk Szlovákiában.

Vudu közgazdaságtan.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.11. 23:03:12

sztem az epitoipar azert is zuhant, mert az eddig csak felig feketezo nepek a mexoritasok hatasara teljesen feketebe fordultak.

azontul butapestet korbeepitettek mindennel. +vegtelensok iroda, +vegtelensok lakotelep.

lassan mar nem marad gyarepulet meg putri, aminek a helyere "lakoparkot" epithetnenk.

PS: varom milliardos vagyonnal rendelkezo, adakozni kivano emberek jelentkezeset, akik segitenenek lelket verni a kobanyai sorgyar gyonyoru epuletebe. en loftlakasokat es irodakat kepzeltem bele. de akar egyedul is ellaknek ott. remelem nem akarja egy vadkapitalista tusko se szanalni. allitom a legszebb gyarepulet europaban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.11. 23:09:21

mas dolog az, hogy mi a luxus. mi a luxus most?
komolyan, a jelenlegi kozel 1gurigas m2-arakba mi fer bele, mint luxus?
0 fantazia, klisek.

kurva sok dolog beleferne. sot, mar 200-ba is bazi sok dolog belefer.
csak akkor nincs meg a profit mindenkinek a taplaleklancban.

de amit kapsz altalaban az szar. szarnal szarabb, fenyesre polirozva. a kivitelezo az anyjat is meghagna 2 forintert.

a piacon olyan technologiai megoldasok elerhetok mar evek ota nemetorszagban, amitol bazi futurisztikusnak tunik a haz (epuletautomatizalas) es meg ertelme is van. idehaza meg nem szamit mas, csak a kulcsiny, es az olcso tartalom. selejt.xls. szanalmas.

abel a rengetegben 2008.01.12. 00:02:58

a szerző hülyeséget írt, a fidesz sajtóosztályán mára ezt a feladatot kapta. én pedig megyek vissza a köztársaság térre, és átveszem a jutalom csokimat.
csumi
ábel a radikális

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.12. 00:26:43

inkább te vagy esti műszak beosztásban, ábel...

abel a rengetegben 2008.01.12. 00:49:16

nem én! komolyan. szurkolok a reakciónak. hova járnék amúgy röhögni?

Szibarita 2008.01.12. 03:51:03

Ugyanmar dumi, minek ugy csinalni, mintha ennek a logikanak lenne barmi ertelme is? Probalom azt hinni, hogy a szerzo ironizalt, de nehezen megy.

Invictus 2008.01.12. 09:11:39

ábel, lehet hogy a cikk hülyeség, de hogy mitől lenne annyira fideszes, azt valahogy nem látom...
inkább te jöttél ezzel a prekoncepcióval, hogy ez egy fideszes blog, ahol a szerzők fentről kapott pártfeladatként írogatnak :) (az első még igaz is, de a második)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.12. 09:37:41

Invictus,
kár bele. tudod, nálunk már van fideszes karácsonyfa is...
magyarország, 2007

VIII. Nagyapó 2008.01.12. 11:35:35

denever

Én úgy tudom, a visszaesés inkább az állami megrendeléseket érinti, mint a lakásépítéseket. Egyébként a bérek pl. úgy tűnik, inkább fehéredtek valamelyest az ijesztgetések hatására.


abel


Bill

Pedig működhet a dolog. Egyrészt ha a gyengék elpusztulnak, csak az erősek maradnak a mintában, a szektor átlagos teljesítménye a csődök után javulhat, mert az átlagban már nincsenek benne azok, akik lefele húzzák (ez tehát összességében nem javulás, de mégis úgy jelenik meg, hogy kezdeti visszaesés után nő az index).

Másrészt ha nagy a nyomás, sokkal húsbavágóbb megtalálni azokat a területeket, ahol javítani lehet egy-egy cég működésén. Jól látható pl. az állam által kitömött cégek esetében, hogy a magánszféra sem figyel annyira a hatékonyságra, ha anélkül is úszik a profitban.

Harmadrészt amikor majd ismét javul a klíma, a túlélők, akik ismét belakják a piacot - ha maradnak - vszeg tényleg a hatékonyabbak közül kerülnek majd ki. (Vagy rosszabb esetben a jobb kapcsolatokkal rendelkezők közül :-( )

VIII. Nagyapó 2008.01.12. 11:36:19

szoval abel

egy dolgot mondj, amiért ez a cikk fideszes!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.12. 13:39:32

abel a rengetegben
"ne lepodj meg a hulyesegen. a Reakcio postjainak olvasottsaga a kommentek szamabol jol merheto: 25 az atlag. nem azert, de elkezdhetnetek gondolkodni, hogy van-e ratok igeny, mert ez igy nagyon gyenge muzsika"

abel, a dolog amiatt is lehet ám, hogy az ide kommentelők nem mindig érnek rá kommentelni, lévén fontos és elfoglalt emberek. magam sem tudtam az előző napokban harcba szállni, egyszerűen azért, mert dolgom volt, meg kell élni, meg valakinek meg kell keresni azt a pénzt, amivel GYF barátunk gazdálkodhat, oly felelősen és mértéktartóan és reformorientáltan, ahogyan teszi.
Ha megnéznéd azokat a kommenteket, amiket pl én írtam, láthatod, hogy némelyik kommentből 25 egysoros is futná. És amit még gondolkodom hozzá!

Úgyhogy szerénység, drága barátom, szerénység

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.12. 14:21:56

VIII. Nagyapó · torzskocsma.blog.hu:
"Egyébként a bérek pl. úgy tűnik, inkább fehéredtek valamelyest az ijesztgetések hatására."

A foglalkoztatottság hónapok óta csökken. Ez akármit is jelenthet, pl. azt, hogy egyre többen dolgoznak illegálisan, vagy azt, hogy egyre többen mennek külföldre.

Akármelyik is igaz, nem jó hír egyik se.

VIII. Nagyapó 2008.01.12. 14:51:55

Doom

Ami kimutatható, hogy a hagyományosan legfeketébb szektorokban jobban nőttek a bérek.

VIII. Nagyapó 2008.01.12. 14:56:12

Elpet

Meg mondjuk a heti kommentek száma elég magas, csak sok poszt között oszlik el - úg egy éve még kényelmesen elolvastam mindet napi egyszer, mostanra lehetetlen, fel is adtam.

De nem hiszem, hogy abelt túl komolyan kéne venni.

abel 2008.01.12. 15:11:13

a hír tv, a magyar nemzet, vagy a demokrata, de még az echo tv "függetlensége" is azt sugallja nekem hogy valami büdös itten. elpet te biztosan nagyon fontos ember vagy, de azért engedd meg, hogy más blogok látogatójaként kuncogjak az itteni komment számon, hja az olvasottság más kérdés, de akinek van ideje elolvasni annak tán hozzászólni is, csak a többség olyan mint én, nem akar mindig vitába szállni veletek, inkább csak röhög

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.12. 15:16:22

abel 2008.01.12. 15:11:13:
"de azért engedd meg, hogy más blogok látogatójaként kuncogjak az itteni komment számon,"

A blog stílusától függ. Vannak blogok, amelyek valójában csetvonalként működnek, ott a kommentszám magas. Vannak nagyon befolyásos, nagy olvasottságú blogok, ahol gyakorlatilag sosincs komment.

A szokásos ökölszabály az egyedi kommentelők számát megszorozni százzal és az adja ki az olvasottságot, de nagy tévedések lehetségesek. Ismerek olyan blogot, ahol a kommentszám naponta 100 felett van, de az egész blogot nem olvassák 20-nál többen. Ez nem is zavarja őket, mert gyakorlatilag csetszobának használják a blogot.

Invictus 2008.01.12. 15:25:21

Ábel, a Reakció az Nobilis-érdekeltség, mint az index.hu, ha jól tudom (mármint a nyomtatott Reakció, a blogért sztem nem fizetnek a szerzőknek, max. az innen hirdetések után kaphatnak vmit, de javítson ki aki tudja:)
A Hír Tv, az MN és főleg a demokrata meg az echo tv azért durván jobbra állnak a Reakciótól. De hogy jönnek most ide?
Milyen blogokat látogatsz amúgy? Egyébként ahol sok a hozzászólás, annak sok is az alja... Vannak ipari fórumozók, akik szinte 24 órában nyomják, némelyiket mintha ezért fizetnék :) (persze lehet, hogy nem, csak nincs jobb dolguk a MEH-ben vagy a pártirodában üldögélve, vagy nyugdíjasok. Az inkább furcsa, ha saját bevallásuk szerint elfoglalt, multicégnél vagy önállóan dolgozó, jól kereső emberek osztják reggeltől estig bizonyos helyeken... de nem vonom kétségbe, hogy igazat mondanak magukról, csak számítógépen dolgozva saját tapasztalatom, hogy a sok fórumolvasás, pláne az aktív részvétel bizony nincs jó hatással az ember produktivitására... pedig nem írok és olvasok lassan...)

abel 2008.01.12. 15:55:53

nem hinném hogy a reakció Nobilis-érdekeltség, de majd utána nézek. ettől függetlenül állítom hogy van kapcsolat, bár utálom az összeesküvés-elméleteket (hoppá: nálad is kicsúszott egy a fizetett fórumozókról). amennyiben a finesz meg akarja szólítani a nem árpádsávos, kicsit már gondolkodni is képes internetező ifjúságot, itt a jó eszköz. nem arra gondolok hogy ők hozták létre, de azért nézzük már meg az impresszumot meg a cikkeket bakker! kizártnak tartom hogy néha nem beszélik meg informálisan velük. amúgy nem zavar, mondom én ezt a helyet kizárólag szórakozásra használom. most lefekszem aludni, tegyen mindenki így, akit érdekel az egészsége - és teheti.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.12. 16:07:05

abel:
Engem érdekel az egészségem, tehetném is, de délután 4 magasságában inkább még nem fekszem le. :)

Hiszed, nem hiszed:
www.emasa.hu/print.php?id=2960

Elég magabiztosan osztod az észt.

hcrules 2008.01.12. 16:13:54

Nagyapó

Igen, én sem győzöm már a kommenteket olvasni. Inkább legyen kevés, de jó!

pumuklikus 2008.01.12. 16:19:33

Ez egy jó téma, egy kicsit jobban kellett volna a lényeget összefoglalni. Egyáltalán nem fideszes, mint ahogyan itt az egyik hozzászóló állítja.
Környezetünkben kb. 100-150 lakás épül. Az épületek 8, és 20 lakásosak. Amelyikben 20 lakás van, ott a
legnagyobb 44 m2. Borzasztó! Tíz év múlva szociális lakásnak sem lesz jó. Igénytelen primitiv mind. 1m2
kb 250-300 e Ft. A legolcsóbblakás 9 millióba kerül, kb
29-30 m2. Felhívom a figyelmét tisztelt kommentező társamnak a volt Ganz-Mávag épületekre, szintén kőbányán. Gyönyörű épületek!
No kérem és én most fideszes vagy szoci vagyok?

Oli bácsi 2008.01.12. 16:40:43

Abel ezredes nem régóta járhat ide, ez a "fideszesek, akiknek a Zorbán küldi át faxon a tutit" szöveg nagyjából másfél éve lement itt, a Mester le van maradva egy brosúrával. Most a szakmai köntösbe bújtatott a trend, csak mondom.

És a "nem hinném", mint végső érv, ez csodálatos, átütő és hiteles.

20 fekvőtámasz. És add le a mezedet.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.12. 16:45:47

Ábel ezredes?! :D
Oli bá, ezt így kell megtudni: "Megszólítást kérek!" :DDD

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.12. 17:45:06

VIII. Nagyapó · torzskocsma.blog.hu 2008.01.12. 14:51:55:
"Ami kimutatható, hogy a hagyományosan legfeketébb szektorokban jobban nőttek a bérek. "

Vagy a fehérebb szektorokban is nőttek, de feketén.
A béradatok megbízhatatlansága legendás.

abel 2008.01.12. 17:53:12

köszi főnök, elolvastam. muhaha!
szóval a finelitasból nőttetek ki, hát nem igazam volt? amúgy lakás-témában igaza van az egyik kommentezőnek, de tudomásom szerint ezt a piac (kereslet) határozza meg. de ne félj, beférsz nálam az "egyik sem" kategóriába, nem látok mindenütt politikát. viszont van egy mókás mondat a cikkben (a többi maszlagot a függetlenségről nem hiszem el. ld a fent írtakat)
"Úgy érzik, a sok ötlet közül a legjobb nevet választották. „A reakció a haladó baloldal rémálma. A szocializmus idején mindig is a sötétben ólálkodó reakciós volt a fő ellenség. Persze ebben van egy jó adag önirónia is"
én teljesen biztos vagyok benne hogy a PÁRT most összeszarja magát tőletek::)))))ábel most elköszön, üssetek, üssetek!!!

Gabe 2008.01.12. 18:22:57

És Ábel, te csináltál már vmit az életben a napi szaradagodon túl?
Ha igen, akkor elő vele, ha nem akkor olvasd csak a Népszavát, az független!

ergé 2008.01.12. 18:34:06

Ábelben egy új Bakurát köszönthetünk, azt hiszem. Tájékozottságban még alul is múlja :D

Ábel, bazmeg, jól lebuktattad a lapunkat, tényleg Fidelitas-hírlevélből nőttünk ki, és erről eddig rajtad kívül csak mi tudtunk. Menj, és mondd el haverjaidnak a nagy leleplezésedet :)))

Mellesleg: csinálj egy folyóiratot, szervezz egy közösséget (gyakran évekig ingyen és bérmentve dolgozva), ami képes eljutni a tizedik évfolyamig, mert az UFi/Reakció itt tart most.

És itt most respekt és tisztelet az ősufisoknak, mer' én csak négy éve tolom velük a szekeret :)

VIII. Nagyapó 2008.01.12. 23:22:29

Doom

A béradatok tényleg katasztrofálisak, szal lehet - de meglepne, pláne, hogy akkor az eddig is fekete iparágak meg mitől nem feketedtek még egy kicsit tovább.

Ill. a hivatalos adatok alapján is inkább az eddigieknél erősebb lefele mutató nyomást várnak.

Másrészt igazából úgy tűnik, a hivatalos foglalkoztatottsági adat inkább csak mostanában kezd kimutathatóan csökkenni, vagyis a 100% feketét olyan sokan az adott időben biztosan nem vállalták be - a 2006-os intézkedések pedig főként a részleges feketézést tették kockázatosabbá (ld. pl. a kétszeres minimálbér után fizetendő járulékokat).

Harmadrészt van kisvállalkozásoknak könyvelő rokonom.
süti beállítások módosítása