Gondoljuk újra II.: Amerikai elnökválasztás
2008. január 10. írta: robin masters

Gondoljuk újra II.: Amerikai elnökválasztás


Intro

"Szándékomban áll megpályázni az elnöki posztot" - jelentette be 2007 októberében Stephen Colbert amerikai komikus, aki annak idején (népes magyar rajongótáborának köszönhetően) nagy fölénnyel nyerte a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak az M0-s északi hídjára kiírt névpályázatát.  

*

Amerika egyik legbefolyásosabb külügyi magazinja, a Carnegie Alapítvány által gondozott Foreign Policy (FP) havonta felkap egy-egy népszerű nemzetközi témát, melyet 'Think again' címszó alatt megpróbál kihámozni a rátapadt előítéletek, tévképzetek sminkje alól. A rovat célja mindössze annyi, hogy a politikai korrektség görcsei nélkül, csak a színtiszta tényeket alapul véve szülessen kockázatelemzés.

Magyarország nem Amerika. Külpolitikánk, külügyi stratégiánk (amire mostanság aszondják van), az de facto nincsen, újragondoló rovatunk viszont nekünk is lehet. Most folytassuk Amerikával: 2008 biztos, hogy (a kínai olimpia mellett) az elnökválasztás éve lesz. Innét Budapestről mit tudunk ehhez hozzászólni?

*

Mi - ahogy futó kalandoktól eltekintve mindig a történelemben - eztán sem leszünk fontosak Amerikának. A 90-es évek után törvényszerű, hogy ismét leértékelődtünk: a piacunk nyitott, a NATO kivonult Boszniából, Taszárt bezárták, feszkós ügyeinket magunkkal vittük az unióba. Magyarország 2008-ban egy fél marokra elég szakértőn túl senkit sem érdekel Washigtonban. A világ számos (stratégiai) szegletében ugyanakkor minden korábbinál nagyobb figyelemmel kísérik az amerikai előválasztásokat. Nekik ez advent: szkepszissel telt várakozás egy új ember eljövetelére - hét szűk esztendő után. Nekik fontos, hogy ki lesz az Államok következő elnöke: hogyan kezeli majd Kínát (a valutát, külkereskedelmet), Oroszországot (a Kaukázust, Közép-Ázsiát), Európát (a védelmi ernyőt), Latin-Amerikát (a megveszekedett őrültjeit). Túl azon, hogy szerepünk sovány lesz, azért lehetnek-e nekünk is érdekeink? Gondoljuk újra!  

1. Magyarországnak csak jót hozhat a váltás?

Nem feltétlenül. Bár G. W. Bush elnöksége látványosan leértékelte Európát és a transzatlanti szövetséget, Budapest - legalábbis diplomáciailag - jól járt az "Új Európa" és a "Régi Európa" ideológiai megosztásával, mert az felértékelte az új tagállamok politikai súlyát az unióban. Kelet-Közép-Európának az sem vált hátrányára, hogy az elnök főtanácsadójaként, majd külügyminisztereként a régiónkat és Moszkvát is mélyen ismerő Condi Rice szolgált. Ismerte és értette a helyi problémákat: Gazprom-ügyben például biztos, hogy hiányozni fog.

2. A magyar pártoknak mindegy, ki az elnök?

Nem mindegy. Gyurcsány Putyinnak való látványos aláfekvése Keletről komoly "előnyöket" hozhat az MSZP-SZDSZ koalíció 2010-es fundraiser-gépezete számára, ám apaszthatja, sőt a jobboldal felé terelgetheti a nyugati támogatást. Épp ezért a baloldalnak az európai/eu-orosz ügyek iránt kevésbé érdeklődő elnök jelentene kisebb kockázatot, míg a Fidesznek homlokegyenest az ellenkezője: egy hangsúlyosan atlantista és Moszkva-kritikus adminisztráció.

Ha sarkítunk: a szocik jól járhatnak a harmadik világ felé forduló Obamával (akit éles kritikák értek, amiért elnökként elhanyagolta a Kongresszus európai ügyek albizottságát), vagy republikánus oldalon a külügyekben tökéletesen tájékozatlan Mike Huckabee ex-lelkipásztorral. A Fidesznek (már ha a párt hajlandó megőrizni kínkeservvel visszaépített atlantista profilját) jó partnert jelenthet a kelet-közép-európai ügyekben tapasztalt stábot mozgató Hillary Clinton, vagy a politikai arcélét Reagan alatt megedző truth-teller, John McCain. Előbbi nagy előnye lehet, hogy jó eséllyel nevezi ki külügyminiszterének a magyar feleséggel és helyismerettel megáldott Richard Holbrooke-ot (utóbbi javára meg az szól, hogy Hillynél egy egész kicsit emberibb és szimpatikusabb). A Fidesz számára szerencsés egybeesés, hogy érdekei nagyrészt egybeesnek az unióéval: egy atlantista elnök kiemelten kezelheti a közös gazdasági, üzleti szabályozásban való előrelépést az USA és az EU között.

3. Az országnak mindegy, ki az elnök? 

Nem. Bush látványosan negligálta Koszovó ügyét saját prioritásai közül, márpedig a Nyugat-Balkánon hosszú évek óta most a legnagyobb az instabilitás. Olyan elnök kell, aki - még ha a háta közepére kívánja is - érdekeltnek véli magát a térség "újra-daytonizálásában".  

4. Amerikának számít majd, ki a mi miniszterelnökünk?

Nem. Ha a tartós orosz befolyás miatt végül úgy értékelik, hogy Budapest nem elég megbízható, Washington még mindig kereshet (és találhat) elég partnert a régió más államaiban. Hogy DC illetékeseit érdekeljék a mi keleti problémáink, inkább csak saját érdekünk.

5. Ki lesz az elnök?

Jó eséllyel Hillary, esetleg McCain. A magyar jobboldal tehát - a maga piti kis szemszögéből - jól áll, és csatát nyert New Hampshireben.  

*

Beszéljünk Amerikáról! Hajrá, Bobkó Csaba!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr94292025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.10. 17:03:19

Ami szerintem olcsó dolog, az az olajbevételek populista szétosztogatása, valamint az elnyomó imperializmus ellenségképe. A legutóbbi népszavazás eredménye alapján ezt sokan Venezuelában is hasonlóképp látják.

A topikot viszont tényleg megőrizném az eredeti témának.

irrelevant 2008.01.10. 17:19:57

OFF

Olcsó dolog az olajtársaságok privatizálása, az olajbevételek Venezuelában tartása, majd a szociális háló fejlesztése a pénzből? Igazad van, jobb lenne, ha a helyi vagy a globális elit zsebébe vándorolna a pénz... Az elnyomó imperializmushoz csak annyit: hány puccsot is szervezett eddig az USA Chávez ellen az olaj miatt? Hm-hm.

nyenyec · http://nyenyec.blogspot.com 2008.01.10. 17:27:25

Szerintem kevesen értik Magyarországon, hogy pontosan miben is áll az amerikai elnök szerepe és mozgástere.

A kongresszus sokkal erősebb és fontosabb annál, mint a legtöbben gondolják. Sokkal többet számít, hogy milyen összetételű lesz ahhoz képest, hogy Hillary vagy Romney az elnök.

Az USA-ban recesszió kezdődik éppen és ilyenkor befelé fordul az ország: még a szokásosnál is kevésbé foglalkoztatja a közvéleményt a külpolitika, felerősödnek az izolacionista törekvések -- hagyjuk a sok tengerentúli hülyét, nem a mi dolgunk a balhéikba belemászni.

A tanácsadók számítanak igazán, pl. a republikánus jelölteknek (talán az esélytelen McCain kivételével) fingja sincs a külpolitikáról (ahogy Bushnak sem volt).

Huckabee pl. itt gratulál kormányzóként a kanadai nemzeti iglu megépítéséhez:

video.canadiancontent.net/16321139-talking-to-americans-capitol-building-is-an-igloo.html

Kaukuszgolyó 2008.01.10. 17:44:14

T. Szerző! Ha egy írás első bekezdésében rögtön egy óriási, tényszerűen ellenőrizhető ökörség szerepel ("népes magyar rajongótábor"), az sajnos eléggé rányomja a bélyegét a továbbiakra is. Hihetőek a további állításaid? Ésszerűek a következtetéseid? Vagy mindennel csak annyira vagy tisztában, mint a fent idézett - általam csak ökörségnek titulált - kijelentéseddel?

DERIL · http://napielet.hu/ 2008.01.10. 17:47:42

Ugye, ezt nem gondoljátok komolyan?! Ez már megint egy jó nagy szereptévesztés és dimenziózavar. Hol számít Magyarország? Hogy a lengyelek érdemben foglalkoznak ilyen témákkal, azt megértem. De mi? Ugyan.
Ha ezt elolvasnák Washingtonban, akkorát röhögnének, mint amikor Horthy ellentengernagy-kormányzó hadat üzent nekik.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.10. 17:51:16

DERIL:
Az eredeti bejegyzésből:
"Mi - ahogy futó kalandoktól eltekintve mindig a történelemben - eztán sem leszünk fontosak Amerikának."

DERIL · http://napielet.hu/ 2008.01.10. 17:59:23

Hát igen, egyetértünk. De akkor ez az idézet mit is jelent? "A szocik jól járhatnak Obamával, a Fidesznek Hillary vagy McCain a nyerő partner." Nyilván viccet.

Don 2008.01.10. 18:09:27

Ez marhaság, már bocs.
Hillarynek és az ottani demokrátoroknak a legjobb a kapcsolatuk az itteni szadeszkretén csürhéve. Ha Klynton nyer, nekünk reszeltek. Nem csak ilyen Nancy Goodman Brinker-féle kőostoba luvnyákkal fognak beavatkozni a magyar belügyekbe a ballib oldalán, hanem sokkal durvább eszközökkel.
A Gyümölcs Obama az egyetlen lehetőség, ahol nem szívunk óriásit - talán.

lynx (törölt) 2008.01.10. 18:37:11

otvospeter:
Szerintem itt nem a végtelenségig elbutult kommunisták a közönség.

Starin 2008.01.10. 18:37:30

Amerika problémái a következő években egyre csak sokasodni fognak (pl: menekültek, gazdasági recesszió, Kína, Oroszország, Irak-olajár, Irán, öregedőtársadalom). Ilyen körülmények között egyre kevesebb figyelem jut majd az európai, különösen az EU-n belüli ügyekre.
Ennek ellenére számít, hogy milyen a viszonya a mindenkori magyar kormánynak a mindenkori amerikai vezetéssel.
Lehet, hogy Huckabee nem ért a külpolitikához, de ha USA állampolgár lennék, valószínűleg őt támogatnám. Sikeresnek mondható republikánus kormányzó volt egy demokrata államban, valamint a bevándorlókkal és az egészségüggyel kapcsolatos elképzelései is szimpatikusak. Ami a külpolitikát illeti, azt majd a tanácsadók úgyis lerendezik.

Namost 2008.01.10. 18:43:00

Azért kicsit nevetséges, amikor a kapitalizmussal hadilábon álló Fidesz politikájáthoz az EU és az atlantista jelzőt illeszti a szerző.
Több komolyságot.

A belpolitikában az amerikai elit meg mindig kiegyezett egymással egy idő után, persze nem lehet tudni, ki veszített többet emiatt.
A külpolitika meg remélem, egy kicsit kevésbbé fog szólni a családi klánokról.

istvn 2008.01.10. 19:16:27

Győzi for president!
:)
Mármint Győzikét szertném elnöknek látni!
ja nem Amerikában, hanem itthon!!!

irrelevant 2008.01.10. 19:25:56

lynx:
Akkor a nem-elbutult-nem-kommunistáknak biztos akad a jelzőkön kívül más is a tarsolyában.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.10. 19:29:02

Hillary-t sosem választanák meg a közép és déli államok lakosai. Egy nőt, soha.

attila88787 2008.01.10. 19:36:16

azért elég fura, hogy vannak emberek akik elhiszik ha magyarországon fidesz kerülne hatalomra lenne olyan amerikai elnök (jelölt) aki ennek örülne..! emberek, a fidesz a magyar katonák irakból való visszahívását szeretné, hát melyik amerikai örülne ennek????

stanmore 2008.01.10. 19:37:27

Hülyeség az egész eröltetett elemezgetés.Egyébként Gyurcsány "nem feküdt alá Putyinnak", hanem normális viszonyt akar kialakítani vele,ha nem azt tenné ,akkor meg azt mondanák a nagyokosok,hogy egyoldalúan nyalja a nyugat seggét. A Fidesznek meg egyik elnök sem lesz jó,amint kiismerik populista voltát,ugyanúgy ahogy a konzervatív Bush a végén már nem is állt szóba Orbánnal,ill. ahogy Sárközi is negligálta.

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2008.01.10. 21:30:17

"Egyébként Gyurcsány "nem feküdt alá Putyinnak", hanem normális viszonyt akar kialakítani vele"

Háháháháháháhá, wáháháháháháháháhá, muhahahahahahahahaha! (bocsika...:))

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.10. 23:01:46

Sziasztok! Köszi az észrevételt, az intróban természetesen nem magyar, hanem amerikai rajongótáborról van szó (javítva).

Tartalmi dolgok:

Kaukuszgolyó, állításaim természetesen hitelesek, következtetéseim ésszerűek. De azért rendes dolog, hogy ennek megállapítását az én - némiképp szubjektív - megítélésemre bízod:)

Nyenyec, a külpol felkészültség ügyében egyetértek, de én nem tartom McCaint eleve esélytelennek. Ha győz Michiganben és mondjuk még 1 államban a szuperkeddig, akkor utóbbit akár el is hozhatja és övé lehet a republikánus jelöltség. A nemzeti konvenciók után pedig egy teljesen új lap és ú verseny kezdődik, ahol a demokrata az esélyes, de képtelenség leírni előre valakit. A történelem túl sokszor igazolta, hogy nem ilyen egyszerű az elnökválasztás (legutóbb 2000-ben Bush esetében is, de sorolhatnánk).

Don + Pókerandi: jogos a kritika és magam sem állítottam, hogy bárki "örülne" odaát a Fidesznek - de ez nem jelenti azt, hogy adott esetben ne tartanák a kisebbik rossznak egy látványosan oroszbarát koalícióval szemben.

Deril: ehhez a - bocsika - végtelenül provinciális hozzáálláshoz nemigen tudok mit hozzáfűzni:)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.10. 23:04:18

Namost: osztanám véleményed, de a legutóbbi időszak (~ elmúlt 1 év) hozott bizonyos új dinamikákat a két nagy párt külső irányultságába, ezért a dolog szerintem nem ilyen egyszerű.

szejler 2008.01.10. 23:32:26

Kicsit más, de erősen kapcsolódik.

Érdemes megnézni Obama kampányoldalát alaposan!!
Nem csak azért, mert döbbenetesen jó, de ilyen logikusan felépített, a látogatót bekapcsoló oldalt még nem láttam!!

Valami ilyet kellene csinálni itthon is. És nem a szociknak..

Invictus 2008.01.11. 00:00:37

pókerandi: Irakban már nincsenek magyar katonák, leszámítva pár tucatot talán akik valami NATO-bohóckodás keretében vannak ott irakiakat kiképezni, vagy vmi ilyesmi.

dowNLoad 2008.01.11. 00:45:06

NŐ ÉS NÉGER nem lesz elnök, amíg TEXAS az USA része! Hála Istennek! (más sem hiányozna)
McCain egy elmebeteg háborúimádó pszichopata, a volt NY-i kormányzó szintén, RON PAUL lenne az aki kilépne a lefelé tartó spirálból,de ő a XXI.sz. JKF-je lenne.
A LEGJOBB COLBERT lenne, aki patrióta, de nem játszna úgy ahogy bizonyos lobbik szeretnék, tehát akkora hibákat nem követne el mint bokorgyuri. hahahaha:
ccinsider.comedycentral.com/cc_insider/2007/09/last-day-to-cal.html

medve 2008.01.11. 08:39:41

Stanmore: Kék áramlat, Déli Áramlat, Laborc Sándor, retineskedés az EU-tagállamok többségének koszovói álláspontjával szemben, Észt-mentes finnugor csúcson nyalizás, az észtek elmaraszatalása az ororsz-észt vitában, stb...De nem feküdt le Fletó, ő egy karakán ember!

medve 2008.01.11. 08:42:18

Pókerandi! Elment a ló. Az ororsznyalással Fletónak sikerült visszahoznia Orbánt az USA-ban. Sajnálom, de erről szólt az ametikai útja is. Ráadásul Irakból nincs kit hazahozni, legfeljebb Koszovóból és Afganisztánból, azokat viszont a Fidesz is támogatja. És hát tudod, egy Laborc Sándor azért egy Laborc Sándor.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.11. 08:45:01

Medve: kösz ezt a gyors briefet, ez kimaradt a post bevezetőjéből.:)

medve 2008.01.11. 08:46:18

Kedves Namost! Pedig itt az ideje megszoknoktok, hogy az atlantizmus és az EU, ahogy a kapitalizmus sem lesz Fletóék privilégiuma. Tudod, ha valaki kiszámíthatatlan és hazug, korrupt és össze-vissza beszélt, azt sem az atlantisták, sem az EU-sok, de még a kapitalisták sem becsülik. De hát ezzel a komcsi polititkával nem nehéz a Fidesznek atlantistának látszania.

medve 2008.01.11. 08:47:48

Robin Master: nincs mit.

medve 2008.01.11. 08:54:07

Kedves Szathmáry! Clinton eklnöksége esett Holbrooke lenne a Külügyminiszter, aki kétszer fogadta Orbánt az elmúl néhány hónapban és aki szorosan együttműködött vele a balkáni háborúk idején. Vagyis a fideszes elemzések mások. Mint ahogyan azt is látni kell, hogy egy McCaine vagy Giuliani olyan oroszország-polititkát képvisel, amibe Fletó ökörségei nem nagyon férnek bele. Igaz, ebben a kérdésben a Demokraták sem túl mások, különösen Holbrooke. Számomra Obama a fekete ló, az ő külügyes stábjáról nem tudok semmit, valami azt súgja, hogy az ő esetében is Holbrooke merülne fel. Albrighttal kapcsolatban azt kell tudni, hogy érzékeny az antiszemititzmus kérdésére. Ebben az esetben viszont tudomásul kell vennie az összes közép-európai jobboldali polititkai erőinek: ebben a kérdésben meggyőzőnek kell lenni, ha partnereket akarsz az USA-ban.

medve 2008.01.11. 08:58:10

Otvospeter! Nem tudom miért a Castroizmus lenne a megoldás Venezuella gondjaira.

Szörny 2008.01.11. 11:00:57

Szerintem az a kérdés, hogy ideológiai alapon akarunk választani a jelöltek közül, vagy pragmatikusan csak magyar szempontól. Előbbi esetben I like Mike (főleg CN miatt :-)) Ő valószínűleg inkább passzív, befelé forduló lenne (már ha egyáltalán van igazi esélye) úgyhogy kárt sem tenne. (és nem valószínű, hogy a fél világot vérbeborítaná)
Utóbbi esetben valóban Hillary de csak Holbrooke miatt. Ő viszont kétélű fegyver met aki ilyen jól ismeri a térséget annak kialakult preferenciái is vannak, és ez esetben nem kétséges hogy ezek a preferenciák merre hajlanak...

medve 2008.01.11. 11:08:40

Hát ez az Szörny, mivel Koszovót Orbánnal csinálta végig, neki mások a tapasztalatai, mint Powell-nek, aki kapott egy Grippen-t tőlünk.

Szörny 2008.01.11. 14:14:49

Hát, medve, én inkább a Soros féle vonalra, meg hasonlókra gondoltam, de lehet, hogy igazad van. A Lánchíd Rádióban hallottam a nyilatkozatát, az szimpatikus volt (bár helyenként kissé agresszív) különösen amit Trianonról mondott.
Az indexen viszont azzal dicsekedett, hogy ők vették rá Hornéket a Bokross csomagra, meg hogy a Borkros mekkora szakember... Hááát..

szejler 2008.01.11. 19:18:33

Szörny

off
Sokadszor írom le, egy-két kivételtől eltekintve egyetértés van közgazdász körökben a Bokros csomagról. Minden hibájával együtt életmentő műtét volt.
on

Hamár választani kell :), akkor Clinton-Holbrooke. Egy minket ismerő, a térség iránt érdeklődő, magyar feleséggel felvértezett külügyminiszter fontosabb bármilyen ideológiánál.
(illúziók nélkül, tudom hogy val. keveset számít, de éles helyzetben az rengeteg is lehet)

Egy bezárkózó amcsi külpol szerintem most katasztrofális lehet. Obama pl. az azonnali kivonulással káoszba taszíthatja a közel keletet.
Török, szír-kurd ellentét, síta-szunnita ellentét, körülötte a legnagyobb síta és szunnita államokkal. Alattuk meg az olaj.

Kis túlzással biciklivel járunk majd, ha az berobban.

medve 2008.01.11. 20:32:28

Kedves Szörny!

Nézd, a Bokros-csomag összetett ügy. Az igazat megvallva, több volt benne a logika, mint a mai reformban. Vagyis óvatosan kell bánni a dologgal, szerintem sem egyértelműen elítélendő. Ha nem lett volna Bokrós-csomag, akkor jött volna az a pénzügyi összeomlás, ami az akkori Bulgáriában megtörtént. Ma sem a megszorítással és a reformmal lenne a baj, hanem azzal, hogy összevisszaság van és nincs reform, no meg illegititm kormány nem tud reformálni. Ezért szopatás van.

Ami Amerikát illeti: ha a Fidesznek valóban fontos Amerika, akkor a jelenlegi atlantista vonal ehhez alékalmas. Bármilyen adminisztráció is legyen. Ami pedig a fel-felbukkanó antiszemititzmus vádakat illeti, a fidesznek ezeket le kell kezelnie, függetlenül attól, hogy ki lesz az elnök. De ez a fideszen és holdudvarán múlik.

Szejler! Ma már realitása a háború előtti amerikai beztárkózó külpolititkának nincs, más világban élünk. Ettől függetlenül nekem is sztimpatikus Holbrooke.

szejler 2008.01.11. 21:23:59

medve

Értelme nincs valóban, de bizonyos mértékben reálissá válhat, mivel szándék megvan a visszahúzódásra egyes elnökjelöltek közt. Obama ugyan csak Irakot hagyná el, és meglehet netto populizmus (ő volt az egyetlen aki a kezdetektől ellenezte, ebből kovácsol előnyt), de ha megteszi, akkor bajok lesznek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.11. 23:06:51

szakértőktől 'rendel' egy cikk, a téma:
"A magyar feleség (vagy meny) a világpolitikában..."
(Clemanceau , Saron, Hoolbroke, van stb.?)
:)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.12. 00:25:13

Magyar feleségek: bár szakmai körökben is ritkán kerül szóba, az 1994-97 közötti budapesti nagykövet, Donald Blinken felesége is magyar. Ez azért is említésre méltó, mert Blinken befolyásos New York-i demokrata értelmiségi és a Clinton család régi jó barátja.

medve 2008.01.12. 12:33:27

És jóval elfogultabb az MSZP-SZDSZ irányában, mint bármelyik másiuk amerikai nagykövet.

dowNLoad 2008.01.12. 12:57:51

Tibetegek vagytok, húzzátok már ki a fejeteket mások seggéből!
Aki most akar Washingtoni segget nyalni, az későn kapcsolt, szezon vége van! Ha már segg, akkor ott van Brüsszel, Berlin,Moszkva, ügyesen kell bánni a nyelvekkel, hogy mindenhova jusson! Patkóbélig!

Murder one 2008.01.12. 13:44:03

-dowNLoad- válasz | megnéz 2007.11.29 12:16:37 © (27224)
Én pont a BM-200 Kenwoodhoz keresek keverőlapátot, ha eladod, csak azt mennyiért, ill az az egészet üst nélkül mennyiért? email: ernotothkukacfreemail.hu
Előre is kösz
...

medve 2008.01.12. 13:44:19

Daunlóód! Amilyen értelmeseket írsz, látszik, hogy nem csak zsidó kérdésben vagy otthon, hanem köpöd-vágod a külpolititkát is. Nemhiába szavaztál a szocikra!

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.12. 14:41:06

Medve: Blinken kapcsán ez tény. Közben eszembe jutott még egy fonts magyar feleség: F. Stephen Larrabee-é, aki a nehezen túlértékelhető kormánytanácsadó cég, a RAND Vállalat CEE-államokkal foglalkozó aligazgatója, magyar nővel az oldalán.
www.rand.org/media/experts/bios/larrabee_f_stephen.html

dowNLoad 2008.01.14. 21:53:59

Murder1, mi van? Van egy eladó keverőlapátod, vagy forduljak ombucmanhoz?

dowNLoad 2008.01.14. 22:28:40

Holbrooke a bilderberg tag? Attól tényleg sok jót várhatunk. (agyhalott-e vagy-e?) Biztos jól kijönne Bokrossal meg Surányival, mi újra 1995-ben érezhetnénk magunkat, mármint pénzügyileg, de mai árakkal, haha. (f@sza lenne, pénzügyileg, kár , hogy éhenhalnának akik nem keresnek havi 500-at)

Krapulax 2008.01.14. 22:58:33

Jó fej ez a Holbrooke - először elmondja az Indexnek, milyen jól rábeszélték Hornt a Soros-csomagra, és ugyan vállaltan nem akar beleszólni a belpolitikába, azért megnyugtatja a tisztelt újságírót:

"Tudom, hogy nagy az elkeseredettség az országban, de van megoldás: a választások."

Ezt többféle képpen lehet érteni,

pl. úgy is, oké, 2oo2-ben tévedtünk, de most már jöhetnek Orbánék...

Ennyit mára a kis szélsőjobbos paranoiából...

medve 2008.01.14. 23:16:01

Krapulax! állítóólag Holbrookot kiborította Göncz Kinga, mert a kínai-tajkvani modellt ajánlotta Koszovóhoz. ezek után nem lenne csoda, ha az Orbánnal történt választást akar:-)

dowNLoad 2008.01.15. 00:40:31

Ha az ellenséged ajándékot hoz, elfogadod-e? Ha nem akkor még rosszabb lesz? Valóban érdekli egy ilyen miniország aprócska zsidóellenessége (szélsőjobb, már ha van ilyen, mert nem látok cigányokat lógva a villanyoszlopokon) Holbrooke-ot? hahahahaha, kicsit sincs felfújva ez az álprobléma.

Invictus 2008.01.15. 01:09:55

Ezek a zsidók nagyon érzékenyek ám, szóval érdekli.
Ebben az országban holmi Hanákné- és hordóügyek is eljutottak nyugatra, és a tengeren túlra is.
Ha egy Bp-i zsidó értelmiségi, akinek vannak kapcsolatai odaát, rosszat álmodik (álmában Orbán a dunába löveti őket), akkor már annyi. :]
Lengyelország az pl. más ilyen szempontból, vagy Románia, mert azok hozzánk képest már középhatalmak. És nincs náluk ez a fajta new yorki és washingtoni haverokkal rendelkező lelkesen árulkodó réteg. :]

medve 2008.01.15. 01:13:22

Na, már kezdtem csodálkozni, hogy egy ilyen topicból hiányoznak a zsidózó bolondok. Végül is 54 hoizzászólásig kibírták.

Krapulax 2008.01.15. 08:25:27

Szóval csak annyit akartam mondani, hogy jól esik hallani Holbroke-tól (Index) a kommunistából lett reformerség képtelenségének bírálatát, az "nemes értelemben vett nacionalizmus"-ról alkotott nézeteit, és ezek után az új választások emlegetését mint megoldási lehetőségét.

Másrészt valami megkeseríti ezt az érzést, mégpedig, hogy ha tényleg nyer a jobboldal -- akkor az ennyire a nemzetközi támogatástól függött? Amit ráadásúl csak az utóbbi évek történései után kaptunk meg?

Egy demokrata számára ez feltétlenül elszomorító...

medve 2008.01.15. 11:41:06

Krapulax! Szerintem a nemzetközi támogatás egy vfálasztásosokn nem pótolja a belföldi hitelt bvagy hiteltetelenséget. Vafgyis a Fidesz 2002-ben nem az amerikaiak miatt vesztett. Ugyanakkor egy rossz külpolititka csökkentheti a kormányzóképesség image-át (de ahhoz nagyon el kell rontani), egy jó meg javíthatja, de nem pótolja a társadalmi elképzeléseket és a hitelességet. Szóval nem Holbrooke interjúja fogja megbuktatni Fletót.

dowNLoad 2008.01.15. 13:03:10

Medve te 10000 hozzászólás után sem bírod felfogni, hogy ITT sok(a TÖBBSÉG) bennszülött nem szereti, ha a tengerntúlról, meg a világ túloldaláról beleugatnak a belügyekbe. A Románok, Szerbek, Szlovákok nem is nagyon hagyják, a HŐS Csausesku még a 84-es olimpiára is elment, azóta nem tudom, hogy mennyire engedik, hogy beleugassanak a belügyeikbe. Moszkva vagy Washington, Tel-Aviv, Brüsszel, mind ugyanaz.

Krapulax 2008.01.15. 22:25:37

Sajnos Soros bácsi besegített hetven millával a választási kampányban 2002-ben.

Meg hát ugye a balga nép ad a nagyhatalmak szavára... (főleg ha van ki interpretálja számukra)

medve 2008.01.16. 09:17:32

Krapuléax! lehet, de ha egy Fideszes neked azt mondja, hogy az amik miatt vezstettünk, akkor el akarja terelni a figyelmet arról, hogy 2002-ban a kampánystáb elaludt, 2006-ban pedig nemes egyszerűséggel elrontották. Nem ezért nyert az MSZP.

dowNLoad 2008.01.16. 09:40:46

Még szerncse, ugye medve (háttérben vodkaszag, és a zúg a volga dallama hallatszik felőle) mert a gonosz Zorbán, ha nyertek volna, téged biztos deportálnak valahova. A Bahamák megfelelne? (de akkor nincs több komment)

BroadMoor 2008.01.16. 13:23:08

downLoad, te nyomorult elmebeteg.

medve 2008.01.16. 14:16:10

Download, azért te tényleg egy szerencsétlen vagy. Na mindegy. Tudod, veled ellentétben én legalább nem a szocikra szavaztam.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.16. 15:55:48

sztm ezért már eleget büntette magát (és minket :D ) DánLód! :)

medve 2008.01.16. 15:59:43

Szociból náci. Tiszta Zuschlag.

Krapulax 2008.01.16. 16:10:21

Medve, valóban. Ezért csak az SZDSZ jutott be és a MIÉP maradt ki.

Cikk erről: www.origo.hu/valasztas/20020221tobb.html

(Több pénzt áldozott kampányra Soros: www.adata.hu/_soros/Soros_evkonyvek.nsf/11fcbf9d3d07fd42c1256d3600346085/2a0c456b89cffdd5c1256df600531a19?OpenDocument

medve 2008.01.16. 16:17:02

Krapulax! Én nekem mindig gondjaim vannak azzal, ha külső tényezőkkel magyarázzuk a kudarcokat. 2002-ben a Fidesz nem folytatott mozgósító kampányt. Az ok kettős: egyrészt nem figyeltek fel az MSZP praktikáira, másrészt el se tudták képzelni, hogy veszíthetnek, mert nem figyeltek fel a rejtőzködő szavazókra. A szavazás napján az MSZP telefonon bemozgósított.

Toma 2008.01.16. 16:27:45

medve!
Nem a választás napján mozgósított, hanem a választás előtti két hétben történtek olyan dolgok, amik a rejtőzködő MSZP-seket arra vették rá, hogy menjenek el szavazni. Kövér beszéd, Schmidt Mária szavai. Tudom kiforgatták meg minden, de ezek urnához cipelő dolgok voltak és mivel olyan közel történtek a választáshoz a közvélemény kutatók nem tudták mérni a hatásukat.
A Medián urnazárás után közzétett kutatása stat. hibahatáron belül pontos volt.

Ha valaki ismer olyan embert, akit MSZP aktivisták hívtak fel 2002-ben a választás napján, hogy menjen és szavazzon az MSZP-re, mutasson már be neki!

medve 2008.01.16. 17:01:23

Toma! A választás napján több szavazókörből ment a mobiltelefon. Aztán megugrott a délutáni részvétel, ami bevitte az MSZP-t az élre. Az OVB ezt el is ítáélte...2004-ben! Ettől még az általad említettek is működtek.

dowNLoad 2008.01.16. 20:08:34

Ezt már 1000X kitárgyalták 5különböző kanálison a szakértők. Az ITT lakó bennszülöttek mindent elhisznek, MINDENT bazzeg, ezek ilyen retardált besz@ri idióták. Én meg sajnos csak azt néztem, hogy ki mikor mennyit lopott (mennyi derült ki?) és ez aztán még rosszabb tendencia, 98:Xénia láz, gyufa házépítése, 02:Simicska, Josip tot, Ezüsthajó, 06:itt meg elhittem(utoljára) hogy egy milliárdos már nem akar lopni, ill. őt nem lehet megfélemlíteni, és ezért képes rendet rakni, ha akar. (nem akar, és pszichopata, de ezt nem tudtam) ellenpéldának pl. sajnos ott van FRIDERIKUSZ, aki az ország legjobb oknyomozó újságíró/riportere lehetett volna, mert annyi pénze van, hogy őt már nem lehet megfenyegetni, ehelyett beállt a sor végére segget nyalni, DE PATKÓBÉLIG bazzeg!!! (pénzért? kell még neki pénz?) (szarból nem lehet várat építeni, hiába eröltetik, így aztán fröccsen mindenkire, így lettünk FOSORSZÁG)

medve 2008.01.16. 20:41:27

Dónlód, és gondolom azért zsidózol, hogy mindezt kompenzáld. De aki mindent beszop, az képes ilyen anonim zsidózásra, és ez sajnálatraméltó.

dowNLoad 2008.01.16. 21:01:56

HOL zsidóztam én, te retardált?(pedig lenne miért) Nem beszoptam, hanem arra számítottam, hogy a nagyrablót a kisrabló követi, nem olyan aki viszi az egész bankot! Ami most megy azt már nem lehet überelni, mert ahhoz kicsi az ország! (buzerikusz meg nem is zsidó, ha jól tudom, csak simán köcsög, ElQúró sem az, ő csak klinikai eset, küldetéstudattal, tudathasadással,stb..)

medve 2008.01.16. 21:13:31

Folyamatosan, és egy ilyen fórumon ez baromira ciki. Nem érzed? Próbáld ki milyen, ha nem gyalázod a többieket, milyen, ha nem zsidózol és milyen, ha nem káromkodsz. Neked lesz jobb.

Krapulax 2008.01.17. 00:18:47

Toma, az mszp-s aktivisták nyilván nem a blogoló fiatalok ismeretségi körét zaklatták telefonon.

Amúgy Schmidt Mária mit mondott akkor?

Medve, én nem akarom el mismásolni a Fidesz, de sajnos azért durván bejátszottak külső körülmények.

Akár a kulturális elit magatartása, döbbenetes, ma is Fischer Ivánt hallottam a Klubrádióban a gyülöletkeltésről beszélni. Kocsis Zoltán mikor csinál ilyet?

Medve, amúgy meglehetősen frusztráló az antiszemitizmustól való félelmed, ami a vádaskodásban nyilvánul meg. Tudom, hogy engem nem vádoltál ilyesmivel és ezért kissé kéretlenül kapcsolódok be ebbe a vitába. De most részemről is némi dekódolás: Nem a saját identitásodat akarod rendbetenni ezzel? Mert azt hosszútávon ártalmas mások kárára polírozni.

medve 2008.01.17. 01:04:54

Krapulax, íme:

"Még szerencse, ugye Medve (háttérben vodkaszag, és zúg a volga dallama hallatszik felőle), mert a gonosz Zorbán, ha nyertek volna, téged biztos deportálnak valahova".

Másnak is feltűnt, meg lehet, hogy el kéne olvasnod a beírásokat, mielőtt sommás ítéletet hozol. Meg nem kéne úgy tenni, mintha bizonyos illetőknél ez nem visszatérő elem. Amúgy az identitásommal jól megvagyok, köszönöm, de szerintem minden identitástól függetlenül az antiszemitizmust illik szóvátenni, nem pedig vádadkodással vádolni azokat, akik szóváteszik.

Toma 2008.01.17. 08:55:33

Schmidt M. ezt mondta Kende könyvéről: "egy tisztességes helyen az ember ilyenkor lecsatolja a fegyverét, és lelövi, mint egy kutyát."
Utolsó héten jött ki, biztos sokan sopánkodtak, hogy a szörnyű jobboldal.
A telefonos mozgósításról meg én is olvastam az elméleteket. Előre felmérték, hogy kik a potenciális MSZP szavazók, aztán hivogatták őket. Gyönyörű, csak az a baj, hogy ha véletlenül egy olyan embert hívnak fel, akire minden illik amit az MSZP szavazókról gondolunk, de mégis MIÉP-es akkor kész a lebukás. Na, ilyen embert mutassatok!
Egyébként, ha az MSZP tényleg csalt akkor vszínüleg övék a világtörténelem - de legalábbis a magyar - egyetlen olyan választási csalása, amelyet ellenzéki párt követett el.

medve 2008.01.17. 10:01:13

Toma! Egy rakás lebukás volt, csak a VB-ket nem érdedkelte, az OVB meg 2004-ben ítélte el, ami 2002-ben történt.

dowNLoad 2008.01.17. 10:31:06

b@zzeg medve, én olyan vagyok mint a Southparki gyerekek, te meg mint a Séf, aki a zászlót kifogásolta. Azt sem értem miről beszélsz, de folyamatosan meg vagy sértődve. Kapsz kártérítést is Svájcból? A magyar GULÁG túlélők mikor fognak kapni? (moszkvából) Ők vajon miért nem sírhatnak nyilvánosan az összes médiában, a nemzetköziben is? MIÉRT NEM ARRÓL ÍRT Imre Kertesz (áálítólag magyar a figura)? Röviden ELŐSZÖR magyar vagy és UTÁNA ZSIDÓ, vagy fordítva? Döntsd már el, v@zzeg! Ez a ciki öreg.

Toma 2008.01.17. 10:35:46

medve!

Legyen igazad. Utolsó kérdésem. Miért nem ment a Fidesz bíróságra?

dowNLoad 2008.01.17. 10:41:47

Bíróság??? hahahaha, a ZÖLDPÁRT-ról hallottál? Kopogtatócédulás botrány? Kupa amikor elmondta, hogy szivatták meg? ("beszoptam, k@rvára beszoptam") arra mit is mondtak? NINCS ITT SEMMI LÁTNIVALÓ EMBEREK, OSZOLJANAK!! tiszta Barbrady Sheriff agyilag az összes.

medve 2008.01.17. 10:46:56

Látod donlód, továbbra is zsidózni tudsz, és akár hiszed, akár nem, ez a cikim, mert így próbálod balástolni, néhány vazeggel a tárgyi tudatlanságodat.

Krapulax. Ugye olvasod?

medve 2008.01.17. 10:47:41

Toma! Ment.

dowNLoad 2008.01.17. 13:16:30

Medve! vedd le a dávidcsillagos szemüveget! Zavar a tisztánlátásban, ill. mindenbe belelátsz olyat is ami nincs is ott.

Krapulax 2008.01.17. 13:42:08

Medve, látom!

Down, te miért zsidózol? Fizetnek érte a pártközpontból?

medve 2008.01.17. 13:52:15

Köszi, Krapulax!

Donlód! Próbáld meg megszólalásaidban hanyagolni a deportálást, Kertész Imrét, Dávid csillagot, és akkor neked lesz jobb. Ezzel nem tudod kompenzálni az MSZP-s propaganda anno történt beszopását, no meg itt is komolyabban vennének. Tényleg hidd el, ciki.

Toma 2008.01.17. 15:55:30

medve! Bocs, erről nem tudtam. Mikor és mi lett a vége?

medve 2008.01.17. 16:03:02

Vagy egy tucatnyi eset jutott el a bírósághoz, ahol rendellenességet megállapítottak, de szerintük nem befolyásolták az eredményt. Ezek után döntött így az OVB is, pár nappal az Euróoai oarlamenti választások előtt, 2004-ben (!)

Toma 2008.01.17. 16:12:16

Köszönöm a választ.

medve 2008.01.17. 17:45:56

Igazán noncs mit.

dowNLoad 2008.01.17. 18:38:13

Medve, szerencse, hogy nem ismerjük egymást, engem fizetnek a pártközpontból, téged meg Tel-Avivból. (voltak itt ismerősök onnan, tavaly nyáron, nincs semmi gondom velük, a bennszülött propagandával annál inkább)

dowNLoad 2008.01.17. 18:49:02

Nem szégyen beismerni, ha valaki elsősorban zsidónak tekinti magát, és csak utána magyarnak, de akkor ez ne legyen már titok. A Tel-Avivi ismerősök is így tekintik magukat, de nem is titkolják, így nincs is semmi gondom velük. A sunyi köcsögöket viszont utálom.

medve 2008.01.17. 18:54:09

Donlód! Miért minősítgetsz másokat és miért zsidózol folyamatosan csak azért, mert egyeseknek más a véleménye? Tudod, tök mindegy, hogy mit gondolsz a telavivi ismerőseidről. Tényleg nem érzed, hogy mennyire gáz. Egyszerűen egyre szánalmasabb és egyre többen jelzik neked, sok-sok "zsidó".

dowNLoad 2008.01.17. 20:25:53

Ismerd be medve, és akkor vége. Nem folytathatsz NEM IGAZ(kampányt?) kommentet a végtelenségig, a végén még tudathasadás lesz az eredménye. A Tel-Avivi zsidó ismerősök meg köszönik, jól vannak, ketten együtt 5.000$-t kapnak havonta. (nyugdíjasok)

medve 2008.01.17. 21:09:52

No de donlód, nem mindegy neked, hogy ki milyen származású? Tudod, ez is egy gusztustalan dolog. Mit számít az neked? Nem mindegy, hogy mondjuk én a római Pápa vagy a jeruzsálami főrabbi vagyok, ahogy bárki másnál ezen a fórumon? Folytasd nyugodtan, de szerintem minél többen olvasnak, annál cikibb neked, legalábbis ezen a fórumon. Ugye olvasod a kommenteket. Szoci szavazóból zsidózó fórumozó lettél, de nem gondolod, hogy néha jobb nem nyomni a süket dumát. Tényleg nem akarod kipróbálni milyen érzés úgy érvelni, hogy nem zsidózol?

dowNLoad 2008.01.17. 22:21:16

hihetetlen, hogy ennyire nehezen fogják fel, hogy nem a zsidón van a hangsúly, hanem azon, hogy valaki sunyi, és hazudik, megtéveszt, átqúr, torzít, maszatol, ill. mindent összemos. Próbálok minden ilyet alázni, legyen akár buddhista, zsidó, vagy jezsuita, komcsi, anarchista, stb..
Az szavazásaimról, meg csak annyi, hogy mindig az ellen szavaztam, aki éppen megbukott valami korrupciós üggyel (ami kiderült), kivéve 2006-ban, amikor az ország nagy részével együtt engem is átqúrtak a palánkon, mert elhittem , hogy egy milliárdos már nem fog többet lopni (minek?) és őt nem lehete sakkban tartani, tehát képes rendet rakni. Azt nem tudtam, hogy egy pszichopata, degenerált, hatalommániás őrültre szavaztam. (akik asszisztálnak, azok is kollaboráns köcsögök, legyenek akár zsidók, buddhisták, jezsuiták, stb..)

medve 2008.01.17. 23:31:53

Na látod, ez máris egy nemzsidózó hozzászólás volt. Máshogy is hangzik.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.18. 02:39:51

Medve: "Download, azért te tényleg egy szerencsétlen vagy. Na mindegy. Tudod, veled ellentétben én legalább nem a szocikra szavaztam."

Ha 2010-ben is igyekszel, meglesz az az egy százalék, ami most nektek van...

dowNLoad 2008.01.18. 12:02:59

MÁR beismertem, hogy tévedtem, DE SOHA TÖBBET! Inkább járok a templomba, mintsem veresjanit, kókadtat, ElQúrót lássam. Mindig arra szavaztam, aki éppen kevesebbet lopott, de ez sehova sem vezetett. Valami gerinces csapat kellene ide, rendet rakni, Jezsuiták, Buddhisták vagy Mormonok, de nem tudok róla, hogy ITT lennének ilyenek. (mi kutyánk kölyke meg nem fog változtatni)

medve 2008.01.18. 12:06:51

Én meg azt mondom Donlód, vagy hamarosan buknak, vagy csak 2010-ben, de akkor nagyon.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.18. 12:08:10

DLód problémája már-már Bánk báni... :P

dowNLoad 2008.01.18. 16:18:06

Medve :Én meg azt mondom Donlód, vagy hamarosan buknak, vagy csak 2010-ben, de akkor nagyon.
Attól félek, hogy UTÁNAM AZ ÖZÖNVÍZ hangulatban lesz az a választás, és a kasszakulcs ott van özönvíz elvtárséknál

medve 2008.01.18. 19:51:57

Az igazat szólva, szerintem totál kiszámíthatatlan a helyzet. Kiszámíthatlan, mert nem tudnak kormányozni és nem tudni, mi kerül napvilágra. Kiszámíthatatlan, mert nem tudni, a Fidesz mit fog megint elrontani. Kiszámíthatatlan, mert nem tudni, mit akarnak a titkosszolgálatok (nekem nagyon nem tetszik a Laborcv ügy) és megint Moszkva didktál idehaza. Félek a provokációktól is. Én csak annyit tudok: normális körülmények között buknak, de nem látom biztosítottnak a normális körülményeket.

dowNLoad 2008.01.18. 21:29:15

CSAK nehogy az legyen a vége, hogy a választó BIZTOS BUKIK, a többi BIZONYTALAN. ha Bulgária is megelőz, akkor végünk van. Szlovákok most hagytak le, a Szlovéneket már soha nem fogjuk be, stb..
süti beállítások módosítása