2008: A tomboló pancserság éve
2007. december 28. írta: AgentUngur

2008: A tomboló pancserság éve

Negatív vibrálást érzek az erőben. Úgy érzem, 2008 a tomboló pancserság (akinek szimpibb: böszmeség) éve lesz. Szeretett pártunk és Vezérünk (itt most a vörös sarokra utalok) tovább fogja folytatni ad hoc ötleteken alapuló politikáját, félmegoldásait, amelyekkel még az a néhány kezdeményezés, ami előremutató lett volna a nagy reformrendületben, kudarcba fullad. A többi magától roskad össze a doktriner hülyeség súlya alatt, pl. az egész egészségügyet maga alá temetve. A PÁRT gazdasági, külpolitikai pancserizmusa immár legendás méreteket öltött, kétségbeesett kapkodás és jeges félelem van a lelkekben. Mint a Halálcsillagon, amikor az Executor csillagromboló belecsapódott. Fletót persze a gépek még életben tartják, és aligha fog megbukni 2008-ban. Lehet persze népszavazgatni, hudejó, meg ovisként ki-be vonulgatni a parlamentben, de valójában nem segít más, mint a türelem. Fletó és csapata egy jól fejlett bénasággyűjtemény, egy katasztrófa, megbuktatja önmagát. Ha nem előbb, akkor 2010-ben. Azonban a türelem nem a Felkelők Narancssárga Rohamosztagának (FNR) erénye. Rohamozni, mer' az a szép. Pedig - és 2008-nak erről kellene szólnia - szépen le is lehetne csüccsenni és várni, amíg Szeretett Pártunk és Vezérünk szétmarcangolja önmagát, nem kívülről támadva tartani össze, ami úgyis roskadozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr12277128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AgentUngur 2007.12.28. 10:54:00

(ps. Top szigorúan nem szerkesztőségi vélemény)

Elpet 2007.12.28. 11:17:28

AgentUngur

Tulajdonképpen jól megfogalmaztál egy gondolataot, ami bennem is gyökeret vert már sokszor. Az a rettentően dilettáns politika, amelyet folytatnak, előbb-utóbb összeomlasztja saját magát. És ráadásul. A Fidesz lehet programnélküli, vagy egy nagyon gyenge programmal feszerelkezett, mégis, jobban kormányozna azért, mert alapvetően helyesebb és egészségesebb a világképük. Ezeknek sajnos a viágképe is torz, és részben ezért is megy tönkre minden, amihez csak nyúlnak.

Csak egy a bökkenő az automatik összeomlással. Nagyon nagy ára van, amelyet nekünk kell fizetnünk, nem nekik. És a 2010-es győzelem még minden eddigi és ezutáni dilettáns megnyilvánulás ellenére sem zárható ki, sőt valószínűsíthető, az pedig újabb 4 év rombolás. Persze látszik, hogy a Fidesz gyermeteg politizálásával, arcomatkaparom alkotmányos durcáskodásaival semmit nem lehet elérni, a szélsőjobb látványforradalmárai meg csak erősítik őket. Hogy hogyan kéne, nem tudom. Valami nagyon új kellene.
Vagy a teljes összeomlásig kell eljutni, gyakran tartok ettől. Nekünk Mohács kell.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.28. 11:41:05

ha nem muszaj, akkor en lemondanek arrol, hogy ujabb 4 even keresztul extra elvonasokkal tatarozzak azt a szarbol epult varat, aminek az alapjait a jelenlegi kormany 2006-tol idaig mar megepitette. (stilszeruen fosbol, elnezest)

imho, most kellene meg lekapcsolni a fiukat, es villamsebesseggel belekezdeni egy tb konszolidacioba. meg vmifele hatastanulmanyokat osszefarigcsalni, az egeszsegugy atalakitasaval kapcsolatban.

ami jelenleg van, az a kodbe bujt szurke szamarra vadaszashoz hasonlithato. 0 (nulla, zerus, stb) fogalma van barkinek arrol, hogy mi is tortenik a befolyt eu+tb jarulekkal tetelesen. igy aztan lehet orulni minden extra vizitdijnak, meg hogy mennyivel jobb.

orok mementonak itt egy cikk az index fenykorabol, ahol az ide-oda szamitott nyugdijkassza sorsat irjak le.
index.hu/velemeny/jegyzet/biz051020/

amig ez az attitud van, addik felesleges minden. talan eloszor tetelesen fel kellene merni - ugy egybiztositosan - hogy vajh kinek mennyije van a kalapban, es ez hogyan aranylik a hurraoptimista penzforgalmi szemleletu merleghez. aztan meg csendesen sirdogaljunk.

szoval, nekem jobb lenne, ha mennenek. Viktorek meg igy is legitimebb modon szoritananak meg. ezt a 4 evet mar mindenki leirta a szopas 4 evekent.

es a legfontosabb: rokkantnyugdijasok!!!!
mezobereny. also tagozat, altalanos iskola, 4. osztaly. Felmeres a gyereket jovokeperol, mi leszel ha nagy leszel. a tanulok 40%-a rokkantnyugdijas akar lenni. vajon miert is? (egyebkent mezobereny 3 nemzetisegu kisvaros(ka) magyar, svab, szlovak. hivatalosan)

kököjszi 2007.12.28. 12:10:03

Ez a mezőberényi példa elég durva, de jellemző.

A kivárással meg az a baj, hogy tolnak minket bele a híg fosba. Egy kutató közgizda ismerőst kérdeztem, ugyan van-e a ballib agytrösztöknek ötletük arra, hogy a szar gazdasági helyzetből (nulla növekedés, magas infla, a tőkeimport lelassulása, stb.) hogyan fogunk kikecmeregni. Azt mondta, még ötletük sincs. Várják az eus pénzeket, hátha...
A baj azért nagy, mert semmi módot nem lát senki a Pojáca és bandája eltávolítására.

Csepi 2007.12.28. 12:25:55

nem hiszem, hogyha holnap pakolnának Fletóék akkor a Fidesz-KDNP kész lenne átvenni a minisztériumokat, meg az egész államigazgatást. egy kormány nélküli élet ideig óráig működhet mondjuk belgiumban, de nálunk nem. a cégek biztos visszatapsolnának... ja meg ciklus közbeni tisztogatások miatt az államaparátus keszálna el minden intézkedést, marha jó lenne

LT 2007.12.28. 12:33:10

hogy milyen lesz 2008, nem tudni, de ilyen volt 2007 a Krétakör Társulat szerint:

www.youtube.com/watch?v=QYazgF9I3fQ&e

(via JP)

szejler 2007.12.28. 12:45:40

Egy ideje birizgál a perverzül kitekert gondolat: a Fidesz (Viktor) kontraproduktívnak látszó folyamatos Fleto támadása, amivel az utolsó pillanatokban mindíg sikerült összeforrasztani a szocialistákat, az nem vérhülyeség, hanem.

El akarják kerülni a Megyó-Fletó szocialista vezércsel ismétlődését, kvázi bonthatatlan béklyóba kötve fulladjon kútba párt és vezére egyaránt.( mégsem Fleto gyors bukása, de a szocpárt maximalizált veresége az elsődleges. 2010-ben.)

Vagy túlkombinálom? :)

Istvan 2007.12.28. 12:48:59

Aztan ti meg itt a Peterfy Borit dicsoitettetek par honappal ezelott. Nekem akkor sem jott be, a zeneje sem, a kretakor meg ugy tre, ahogy van.

Istvan 2007.12.28. 12:49:56

Szejler,
ez is benne van a pakliban. Eleg logikusnak tunik.

Elpet 2007.12.28. 12:55:57

szejler

Ez egy eléggé Laokoon-csoport, amit leírsz. Ki tudja? Ettől válthatnak még. Azért a jövőt ennek a stratégiának sikerére bazírozni elég kockázatos lenne.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.28. 12:56:52

LT:
:)

Istvan:
Én csak egy Krétakör darabot láttam, A Niebelung lakóparkot. Mind a helyszín-választás, mind maga a darab nagyon tetszett, egyáltalán nem éreztem trének.

irrelevant 2007.12.28. 12:58:48

szejler

Szeritnem túlkombinálod. :)

Egyrészt azért, mert (szerintem) a Fideszt és Orbánt túlbecsülöd, amikor logikus, hosszútávú gondolatokat, türelmet és megfontoltságot feltételezel róla.

Másrészt nem értem, miért veszi mindenki olyan biztosra, hogy ha Fletó marad, akkor a Fidesz kenterbe veri az MSZP-t. Lassan a testtel! Az embereknek rövid a memóriájuk, a kampány (agymosás) meg hosszú. Vagy másfél év. Ennyi idő alatt bármit meg lehet csinálni. Megfelelően masszív propagandával bármit be lehet adni a szavazóknak. Akik, mint tudjuk, egyébként sem racionális döntést szoktak hozni a szavazófülkében. Agit prop! Ez a jelszó, és ezt tudja Gyurcsány is, meg Szigetvári Viktor is.

Nem tudom már, hogy ki mondta, mindenesetre én az egyik tanáromtól hallottam: a tarthatatlan helyzetek gyakran nagyon sokáig tartanak.
2006-ban is azt hitték sokan, hogy mindjárt borul a gazdaság, államcsőd, életszínvonal-zuhanás lesz. Nem borult, de most még nagyobb szarban van. 2010-ben meg még szarabb helyzetben lesz, és azt is meg fogja magyarázni a Veres-Kóka tandem.

Széna Tomi 2007.12.28. 13:02:33

Én azt várnám el a Fidesztől, hogy - még ha homályosak is a pontos gazdasági számadatok - konkrét modellekkel, számításokkal, kulcsemberekkel, árnyékminiszterekkel, szépen levezetett megoldási tervekkel (nem csak annyi, hogy majd jól lecsökkentjük a járulékokat, oszt' majd pörög minden) álljanak elő, vitassák meg ezeket, és legyenek mindig naprakészek. Ha ez mind megvan, egy kormányváltásnál, ha meglesznek a pontos számok, azokat már egy olajozottan működő gépezetbe kell "csak" beleönteni, és mehet a menet!
Az, hogy (legalábbis én momentán ennyit látok) folyamatosan csapkodják le a magas labdákat, kivonulgatnak az ülésekről, és spannolják a népet, meg megpróbálnak bevásárolni minél több egyébként jogosan felháborodott civil szervezetből, az körülbelül addig lesz jó, amíg jön Fletó egy 19000 Ft-os csomaggal, és akkor majd kapkodhatnak fűhöz-fához, és jöhet a 14. havi nyugdíj meg efféle baromságok a kampányban.
Meg kéne találni végre azt a konzekvensen követhető utat, amin járhatnának, és amit büszkén vállalhatnának 10 év múlva is. Meg kéne szabadulni a Viktor körüli siserehadtól. És erre most lenne a legjobb alkalom, amikor a népszerűségük a csúcson van. Most, hogy ott a sok önkormányzat, most kellene okosan kiválasztani azokat a fiatal politikusokat, akik ebben a pocsék helyzetben is sikeresen dolgoznak az önkormányzatokban, akikre lehetne építeni az országos politikában.
Persze ehhez Viktor önmagában valószínűleg kevés. Személyi kérdésekben sosem látott tisztán, sőt, merem állítani, hogy e tekintetben elképesztően tehetségtelen politikus. Nem tudom, kinek kellene kihasználni ezt az alkalmat, de kétségbeejtő, hogy amikor vesztésre áll a csapat, akkor azért nem szórják ki a selejtet, hogy ne mérgezzék a konfliktussal tovább a pártot, amikor meg csúcson vannak, sosem jutnak el odáig, hogy kiegyeljék a tehetségtelen nyaloncokat, meg a kártékony figurákat.

szejler 2007.12.28. 13:05:20

Elpet

Szerintem is kockázatos, sőt mitöbb. De valami épkézláb magyarázatnak csak kell lennie, miért segít a Fidesz minden fontos ügyben Fletónak megszerezni a szocpárt támogatását.

70-es IQ-val, már a második kísérlet után sem csinálom, inkább hagyom, hadd rohasszák el egymást szép csendben.

irrelevant 2007.12.28. 13:07:10

Nem szabad idealistának lenni. Nem szabad azt feltételezni, hogy ez egy működő demokrácia, amiben élünk. Nem szabad azt hinni, hogy a magyar szavazók olyanok, mint a nyugatiak. Hogy van egy kialakult politikai értékrendjük, amihez ragaszkodnak. Azt sem szabad feltételezni, hogy felfognak nemzetstratégiai érdekeket, hosszú távú célokat. A nagymama megsimogatja a kisunokája aranyos buksiját, de ha választani lehet, inkább kér kézbe, kápéban, azonnal egy 13. havi nyugdíjat, mint a kisunokája jövőjét.
Nem szabad azt hinni, hogy az emberek elolvassák a pártprogramokat. Meg azt sem, hogy egy Gyurcsány-Orbán vitából másnapra több marad meg az átlagszavazó fejében annál, hogy "ennek az Orbánnak milyen ronda, vaskos szemöldökcsontja van má."

kököjszi 2007.12.28. 13:17:31

szejler,
a feltételezésed OVi tavaly októberi ultimátuma óta kering. Az biztos, hogy OVi és a Pojáca egymásnak köszönheti a megerősödését a saját pártjában.

Széna Tomi,
azt hiszem itt nem pusztán technikai problémáról van szó. A befektetők a magas korrupció és bizonytalanság miatt sem jönnek, ennek felszámolása nem "technikai" kérdés.
Hasonló denevér példázata: azt kellene elérni, hogy az emberek tanulni, dolgozni akarjanak és ne valami segélyből vegetálni a Mónika-só elött. Igényesek legyenek magukkal szemben. Ez sem "technikai" kérdé, hanem "poétikai".

Istvan 2007.12.28. 13:28:08

Turul,
hat izlesek es pofonok, ugye...
En szemely szerint hanyok ettol a nihilizmustol, meg a Borinak a halszemetol es idegesito, depresszios hangjatol. Ja, es persze nem egyet kozuluk ismerek szemelyesen is, maganban meg rosszabbak mint a szinpadon.

szejler 2007.12.28. 13:28:44

otvospeter

Én egyre kisebb esélyét látom a nagy szemfényvesztő művelet sikerének.

- egyszer már megjátszotta, a kontraszt nagyon élesre sikerült.
- most nincs miből hazudni, és nem is lesz sokkal több.
- "it's the economy stupid". Tűrhető, vagy elviselhető gazdasági körülmények között lehet bűvészkedni jelszavakkal, jövőképpel. Festhetsz olimpiát, neomagyarországot égre, óriásplakátra.
Amikor húsbavág a nadrágszíj, akkor csak a fájdalomra és a dühre koncentrál a nép.

Itt egy lényegbevágó gondolat Tóta olvasható időszakából (amikor még újságíró volt, és nem egy blogger a sok közül. Már ami a színvonalat illeti.)

2006 júniusából!!

"Hát akkor legyen rend és fegyelem. Viszont ha most megegyezünk, hogy rendesek leszünk, akkor jó lesz észben tartani, hogy a hazugságréteg lekaparása után a kormányzati korrupcióval szemben is megemelkedik a nemzeti érzékenység. Ha ebben a ciklusban akár csak egy komolyabb ügy előkerül, ha csak az árnyéka is kiszagolhatóvá válik a politikai zsákmányszerzésnek, akkor az egész reformfolyamat veszélybe kerül. Lopni és lopni hagyni, az működik. Lopni és adóztatni, az négy évig se biztosan. Éljünk rosszabbul, mert túl jól élünk, oké. De onnantól súlya lesz a közpénznek, a tolvajnak meg akár baja is eshet."

cikk: www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=104657

Irtózatos csodának kell történni ahhoz, hogy Fleto, és a szocialisták népszerűsége győzelmi esélyekkel kecsegtessen. Pl ennek az EÜ tövénynek kellene kirobbanó sikert aratnia, hozzá.

Elpet 2007.12.28. 13:36:45

szejler

A dolgot ott érted irtózatosan félre, hogy azt hiszed, az emberek érdekeik szerint szavaznak. Nem. Ők nem azért szavaznak az MSZP-re, mert az nekik jó. Nem. Nagyon jól tudják, milyen szar ez a kormány. Azért szavaznak rájuk, mert az MSZP-t szeretik, minket meg nem, en bloc az egész jobboldalt. Ezért van Fletónak óriási esélye 2010-ben is. Vagy akárkinek, akit indítanak. Jaám.

Istvan 2007.12.28. 13:36:54

Szemely szerint en ugy gondolom, hogy eleg naivsag azt gondolni, hogy majd emberek tomkelegenek a bizalmat meg lehet szerezni jol kidolgozott es szeles tarsadalmi retegek elott megvitatott realis programmal. Sajnos az istenadta nep tulsagosan butuska ehhez.

En tudom a tutifrankot, hogy hogyan kell gyozni 2010-ben: az alapvetoen jobboldali erzelmu, de elegge liberalis, antiklerikalis jonepet kell ravenni arra, hogy ne protestszavazatot adjon le a fidesz ellen, hanem vagy ne menjen el valasztani, vagy a fideszre szavazzon (esetleg egy uj jobboldali partra???). Lelohelyuk nagyvarosok, foleg Budapest, jellemzoen nincs kiforrott ertekrendjuk, nincsenek barataik, csak ismeroseik (de azokbol nagyon sok) 20 es 40 ev kozottiek. Mind az mszp, mind az szdsz nagyon ert ahhoz, hogy kampanyidoszakban eljusson hozzajuk. A tagadasra negyon fogekonyak, jellemzoen nem tudnak egy celert lekesedni, de nagyon fel tudjak huzni magukat valami ellen. Kicsit frusztraltak, a frusztraciojuknak szamos oka lehet, alapvetoen nem muveletlenek, tipikusan kozepfoku vegzettseggel, vagy valmi futottak meg foiskolai/egyetemi vegzettseggel rendelkeznek.
Ha elerjuk ezeket, gyoztunk, ha nem, akkor 2010-ben is pofara fogunk esni.

Istvan 2007.12.28. 13:41:30

Szejler,
ez max. egy B-terv a szememben. Meg lehet probalkozni azzal, hogy a mediaban azt sulykoljuk, hogy ez volt a legkorruptabb kormany az elmult 20 evben (mert tenyleg igy volt), de kockazatos. Lesz itt meg szolobanya meg kayaibrahimozas. Es ugy mar nem vennek merget arra, hogy ezzel a taktikaval gyozni lehetne 2010-ben.

szejler 2007.12.28. 13:58:37

Elpet

Nem hiszem, hogy félreérteném. Az érzelmi politizálás, a Fidesz/jobboldal zsigeri gyűlölete valóban létezik és nem elhanyagolható része gondolkodik így a szavazóknak. Ezért is hiszem, hogy egy nyitottabb, megtisztult (akár Viktortól is) Fidesz és egy megerősített (akár Viktorral) KDNP sokkal jobban, és kontolláltabban fedné le a politikai paletta jobbfelét.

Csakhogy a zsigeri, érzelmi politizálás nem mindent és nem mindenkinél döntő tényező.
A Fidesz iránti ellenszenv hőfoka drasztikusan csökkent mióta beütött a cikkben megfogalmazott felismerés: ezek nem csak elkúrták, de kijavítani is balfaszok az országot. Ősliberális, szocpárti (term. fideszellenes) ismerőseim hónapok óta fanyar kelletlenséggel, de egyre nyíltabban mormolják: ennél, még a Fidesz is jobban csinálta.

A különbség két párt között lassan akkora, amit már nem lehet az érzelmek szításával megfordítani. Nincs meg hozzá a tartalék.

Abban egyetértünk, Fleto leváltásával jelentősen nő a baloldal esélye, bár olyas valakit találni, aki hitelesen adja el a baloldali újrakezdés esélyét, nem lesz könnyű. Párton belülről egyáltalán nem látok ilyet.

Elpet 2007.12.28. 14:11:09

szejler

Meglátjuk, úgy legyen. Mindenesetre amennyire a Fideszt ismerem, képesek lesznek újra valami olyan érzelmi szálat megragadni, ami, úgy gondolják, fontos a jobboldali tábornak, ám az azon kívül állókat mind a Fidesz ellen fordítja. Erre óriási érzékük van, ezzel megint el lehet ám veszteni a választásokat. Egy ilyen tényező maga Orbán Viktor, egyébként. Szóval 2010-et a Fidesz el tudja azért veszíteni, ha nagyon iparkodik.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.28. 14:44:42

Mikor igy abrandoztok akkor eszembe jutnak az 1956-os felvetelek, es kozvetlenul utana a film amit 1957 majus elsejen keszitettek. Ugyanaz a tomeg ket ellenkezo eszmeert rajong.Ugyanolyan lelkesedessel. Ez el is veszi az ember kedvet az illuzioktol. Pedig az oroszok sincsenek itt mar.

EatClean · http://cleaneating.blog.hu 2007.12.28. 14:52:43

Félek,hogy a maszop 2010-ben is megússza. Sokan élnek még az elvekult előző rendszerbeli komcsi öregek közül, sok faluban lehet még 500 ft-ért romáktól szavazatot venni, sok nemtörődöm, történelmet, közügyeket nemismemerő gógös ember van és még sorolhatnánk a biztos szavazóbázosukat. Ez melett 2009-től ismét lehet sokmilliárdért megbízni valami csodatévő amerikai kampánycéget, akik profik az agymosásban... szóval van még sajnos esélyük...

táltos 2007.12.28. 14:53:36

A fidesznek nem is biztos, hogy jól jönne egy előrehozott választás. Ma még azért sokan visszarohannának az mszp-hez, csak szépen kell hozzájuk beszélni. A cél az lehet (kell, hogy legyen), hogy 2010-ig rádöbbenteni a zembereket, hogy ez a mostani bagázs teljesen alkalmatlan bármilyen kormányzati pozícióra. Ha ezt sikerül átvinni a köztudatba, akkor teljesen mindegy, hogy ki vezeti a harcba az mszp-t (remélhetőleg ez a harc lesz a végső), akkor is veszítenek.
Nyilván 2008-ben gyf előáll majd a "mostantól már építkezünk ám, és nem rombolunk" szöveggel. És várva-várják az Eu-s pénzeket, amikkel kiépíthetik a saját kis (újabb) klientúrájukat. De rá kell döbbenteni az embereket arra, hogy "ezekkel" nem lehet tovább. Aztán persze arról sem árt meggyőzni a zembereket, hogy a fidesszel viszont lehetséges.

tata86 2007.12.28. 14:57:15

Van még 2 és fél év... mi fog történni addig?
-A szar egészségügynek is köszönhetően meg fog halni kb 150ezer 70+ ember akik körében még mindig fletóék vezetnek.
-A provident és társai elkezdik visszakérni a hiteleiket...
-A "szélsőjobb" folyamatosan akciózik, és a kormány folyamatosan fasisztát, terroristát kiállt, egy idő múlva már csak unalmas lesz nem?
(-2010re borsod cigányai felfedezik neoliberális énjüket.)

A 2010es választás is tök olyan lesz mint a többi, kampányidőszakban a maszop csinál sportot a szavazatok elvesztésében, majd a kampányban a fidesz tesz meg mindent azért, hogy lehetőleg a legkevesebb szavazatot kapja.

Egy biztos: nagyon brutális lesz a 2010es év.

Devil Inside 2007.12.28. 15:28:24

szejler:
"Egy ideje birizgál a perverzül kitekert gondolat: a Fidesz (Viktor) kontraproduktívnak látszó folyamatos Fleto támadása, amivel az utolsó pillanatokban mindíg sikerült összeforrasztani a szocialistákat, az nem vérhülyeség, hanem."

Tegnap Stumpf is ilyesmit fejtegetett az ATV-n Kálmán Olgánál. Akad jónéhány lépése Orbánnak, ami tisztán arra ment, hogy nehogy Fletót le tudják váltani ill. esetleges esélyesek kiiktatása. (Pl. belvárosi pletyka/találgatás, hogy Bajnai lehetne esetleg min. elnök, de Orbán amint ezt megérezték, már szeptemberben páros lábbal beleszállt - pedig Bajnai semmit nem tett, amivel ezt így kiérdemelte volna.)

Stumpf azt is mondta, hogy 1-2 hónapja az elégedetlenség elérte az MSZP-törzsszavazók keménymagját, ennyiben új a jelenlegi helyzet az előzőekhez képest. Nomeg egyáltalán nem biztos benne, hogy Orbán lesz az első helyen az országos listán.

Persze a Fidesznek a pozíciója megőrzéséhez nem árt sokat hivatkozni a "programjára" (ami inkább csak egy elvi útmutató, de az irányok kiderülnek belőle), az egyik legfontosabb, hogy a kormányzóképességüket elhitessék ismét a népekkel.

táltos 2007.12.28. 15:42:37

Valsózínüleg a lengyel példa lebeghet orbán szeme előtt. Szeretné, ha mostani "baloldal" végérvényesen eltűnne a politikai porondról. Ezért nem engedhetik meg, hogy gyf-et egyszerűen csak leváltsák. Lehet, hogy ezt a célt szolgálta a vekkeres tüntetés is 2006-ban.

mithrandir 2007.12.28. 15:47:04

táltos

"A cél az lehet (kell, hogy legyen), hogy 2010-ig rádöbbenteni a zembereket, hogy ez a mostani bagázs teljesen alkalmatlan bármilyen kormányzati pozícióra."

Szerinted, ha az uccsó 60 évben nem döbbentek rá, akkor most mitől fognak?

dowNLoad 2007.12.28. 15:52:53

Ez tényleg biztosnak látszik, hogy a 2010-es választás MINDEN IDŐK LEGBRUTÁLISABB KAMPÁNYA LESZ! (csak szavazni jövök haza, utána húzok vissz ***-ba)
Az is gond, hogy az m1, m2, magyar rádió, klubrádió(ORSZÁGOS!!!) retekklub, csigatv (ATV hálaistennek kiesett): EZEK lefedik az ország 99%-át, ahol esetleg mást hallana/látna az átlagember (Echo/hír) azt kevés helyen, és ott sem mindenki nézi. (az internet meg szintén nem 99%-hoz szól, és ott is hasonló arányok vannak. Na ebből hogy jön ki a fidesz? (2X-esen túl kell nyerni nekik, hogy pár% előnyük legyen?)
A szavazatszámlálási "állítólagos" machinácókat most még be sem kalkuláltam. (cigányok tömeges szavaztatása, szavazatszámlálásnál tollal érvényteleníteni a másikat, stb...) NAGYON durva dolgok várhatók, sokan szó szerint az ÉLETÜKÉRT fognak harcolni. (hogy elkerüljék a börtönt, vagy az ország elhagyását, hogy kiessenek a körforgásból, stb..)

Bummer 2007.12.28. 15:54:01

DowNLoad, szerintem ne csak szavazni, hanem szavazatszámláló biztosnak is gyere, az sokat segíthet.

mithrandir 2007.12.28. 15:58:42

Bummer

1998-ban voltam számolni Fidesz színekben, 2002-ben nem hívtak, pedig a címem változatlan volt.

Úgy látszik, addigra már kellő mennyiségű seggnyaló vette körül az addig regnáló pártot, outsiderekre már nem volt szükségük... :-(

gerilla 2007.12.28. 16:02:29

Hú mennyi közgazdász zseni van itt. Szerencsére nem politizálok, csak véletlenül akadtam erre a roppant okos(kodó)oldalra. Végig olvastam ezt sok hozzászólást és arra jutottam, hogy inkább a mostani kormány, mint ti. Lám-lám mégsem olyan rossz ebben az országban. Úgy tűnik nem mindenki az eszével keresi a kenyerét és mégis jut számítógépre, internet előfizetésre, el mondhatja a véleményét, ami már nem is vélemény hanem céltalan és a legcsekélyebb inteligenciát is nélkülöző okoskodás, mely nem, hogy részinformációkra, hagyatkozik, hanem hülyeségekre. Ha ennyi erőt ölnétek közgadasági alaptézisek megértésére máshogy gondolnátok sok mindent. Persze ahhoz iskolába kellenne járni és legalább olyanba, ahol az ilyen beszédért szájba vágják a gyereket. Na, de demokráciában élünk, meg jogállamban, így ezt már nem lehet, ahogy titeket sem lehet sem jó szóval, sem erőszakkal tanítani. Ne gondoljátok, hogy minden úgy van, ahogy Viktor bácsi a fejetekbe tuszkolja.

kököjszi 2007.12.28. 16:11:14

gerilla kedves,
tényleg örülnék, ha idelinkelnél valamilyen írást, amely dícséri a jelenlegi magyar gazdasági helyzetet, és nem kormány által pénzelt szerző/intézet, mint a GKI/DEMOS.
Kókadt megint füllentett, amikor azt mondta, hogy hiba volt a pannon pumáról beszélni?

gerilla 2007.12.28. 16:13:19

De aranyos ez az oldal. Rothadó gazdaság, világvége és ha meguntad vegyél telket 250 millióért. (Oldalsó hírdetés) Következetes mint a fidesz :)

gerilla 2007.12.28. 16:15:04

Nem kell linkelni, Pakisztánban egy megyényi területet vehetsz ennyi pénzért. Na, ott szar a helyzet.

mithrandir 2007.12.28. 16:15:54

gerilla

Ha az elvakult dühödtől tudnál olvasni, rájönnél, hogy "viktor-hívő" nemigen található itt.

Ami a közgazdaságot illeti, ahhoz nem kell Nobel-díjasnak lenni, hogy észrevegyem, hogy csökken a reálkeresetem. Egyszerű kivonás.

Devil Inside 2007.12.28. 16:16:20

gerilla:
Kérlek taníts minket!

Amúgy hol találtál itt a hozzászólásokban bármilyen makroközgazdaságot érintő felvetést, eszmefuttatást?
Választási esélyekről, választói mentalitásról, politikai taktikákról és marketingről értekeztünk jórészt.

mithrandir 2007.12.28. 16:18:39

Ja, és inkább olvasgasd Fletó blogját. Az való neked. Majd kicsattan a kincstári hurráoptimizmustól. :-)

kököjszi 2007.12.28. 16:20:15

Ez nagyon ütős érv, és Csádban meg alacsonyabb az átlagos tejfogyasztás, mint Mo-n.... aham.
Vagy komolyan veszed magad, és a nagyszerű közgazdasági tájékozottságodat is bizonyítandó hozod a nagyszerű magyar gazdasági helyzetre vonatkozó írás linkjét, vagy visszamászol a vörös undergroundba rettegni az MG-től.

mithrandir 2007.12.28. 16:21:47

És az is nagy kár, hogy ez a józan realitásérzék és a fejlődő világ gondjaira nyitott tekintet csak 2002 után jött elő... :-)

A 2002-es választások előtt még mndent szarnak láttál ebben az országban, fogadni mernék... :-)))

Asshole.

Google 2007.12.28. 16:28:17

Lehet, hogy a közgazdaságialaptézisek izé, segítenének? Te jóságos ég, mert ezek tényleg kimaradtak! És én csak itt internetezek...
És tényleg nem úgy van, ahogy a Viktor bácsi mondja? Tényleg nem?
Most egy világ omlott össze bennem, de egy másik épült, kár, hogy sz.rból, ahogy a Feri bácsi mondta, hogy onnan hozták fel, s úgy tűnik, oda vitték vissza az MSZP-t, a Pártot. S az országot?
Mennyire az ő szájuk ízét érzem ezekben a felvetésekben Istenem, hogy 2010-ben újra ők nyernek, hogy a Zorbán zárja össze őket, stbla-bla.
Nem tartom őket nagyra, ha még száz életem lenne, akkor sem választanám az elkövetkezendőkben (sem!) őket, szóval ez a járvány engem elkerült és kerül, de azért nem feltételezem, hogy ne tudnák, ha kiszavaznak, korábban itt a vég. Még szétesnek! Ezért zárnak, nem Zorbánért! Ha most lennének a választások, hát azt nagyon nem szeretnék!
De ne azzal tőrödjünk, hogy ők mit szeretnének! Nem belőlük áll a világ, és ez nagyon jó!

jbb 2007.12.28. 16:28:32

Hú gerilla, tényleg csak rád vártunk ezidáig, beragyogja szellemed fagyos napjaink egyhangúságát. Pártbizalmi apádnak üzenjük, hogy vegye már le a polcról az agitprop tankönyvét, úgyis már kivülről tudod. Te pedig vedd ki a zsebedből a 83-as zsebnaptárat, erőszakkal tanítani már akkor sem volt européer vagy mik is vagytok manapsaág ti.

Devil Inside 2007.12.28. 16:32:34

Egy gerillának való igazi közgazdasági összefüggés (az inforadio.hu-ról):

"A kormányszóvivő szerint nem csökkenek jövőre a reáljövedelmek, de TOVÁBBRA IS FOLYTATÓDIK A SZIGORÚ KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁS. Daróczi Dávid hozzátette: JANUÁRTÓL EMELKEDNEK A NYUGDÍJ ÉS NYUGDÍJSZERŰ ELLÁTÁSOK, VALAMINT A CSALÁDI PÓTLÉK IS."

LOL

gerilla 2007.12.28. 16:38:06

kököjszi!
Szerintem csád legfőbb mezőgazdasági ágazata a szarvasmarhatenyésztés, és ha jól tudom az afrikai országok tejtermék exportja 21% szemben a kelet-Európai 9%-al, bár ez jelenthetné azt is, hogy mi többet iszunk, de nem hiszem :)
Nem mászom sehová, legfeljebb egy-két jó ki sziklára amikor van szabadidőm, az pedig általában felfelé van és a legkevésbé vörös. Ha a vikiimádatban tévedtem, bár nem írtam szerintem olyat, hogy ez egy ilyen klub lenne. Viszont egyes hozzászólásoknál a primitívség terén nem tévedtem sokat.
Látom te már csak linkekben gondolkodsz és zat hiszed ami nincs meg a neten az nem is létezik, vagy mit megírtak ott az úgy is van (ha te is úgy akarod)
mithrandir!
2002 előtt a kormánynak dolgoztam, így hidd el van realitásérzékem e téren.

fonak 2007.12.28. 16:40:22

gerilla. Na Te aztán nem politizálsz:) Egy érvet sem írtál, mert a zsigeri fidesz-utálat meg az Orbán-fóbia nem számít annak. :O
Nem tudom tényleg ennyire sötét vagy-e vagy csak provokálsz?

mithrandir 2007.12.28. 16:43:37

Akkor most már tudom, miért bukott meg....

:-D / :-(((

(Szilvásy meg Antallnak dolgozott. Asszem, ez volt egyébként az öreg legvégzetesebb tévedése, aminek messzeható következményeit a mai napig szenvedjük.)

táltos 2007.12.28. 16:47:02

Gerilla, nevéhez méltóan leadott egy-két lövést a dzsungelből, aztán figyeli mik a reakciók. Nem hinném, hogy bármi hozzászólni valója lett volna.
De kíváncsi lennék mik azok a "közgadasági alaptézisek". Biztosan valami olyasmi, hogy "ha adót csökkentesz, akkor egy másik adót emelni kell"?
Az már csak mellékes, hogy intelligens ember nem vág szájba mást, mert más a véleménye.

kököjszi 2007.12.28. 16:47:57

gerilla,
rendben van. Nincs link, csak a közgazdasági naccerűséged, így bemondásra azt is elhiggyem? Akkor nyomtatott címet adj meg, tudós közgazda elemzést a mondandód igazolására, és ha lesz időm, megkeresem.
Ha ilyet sem adsz, akkor marad a "hű de qrva okos vagyok, ti meg bunkók, bazzmeg"!
Ezzel meg próbálkozz egy kocsmában, ne itt a névtelenségben, aztán gyere mesélj!

2002 elött dolgozott a Kormánynak Szilvásy is. Ez mire érv?

Istvan 2007.12.28. 16:50:54

Na mivan vazze, megint kikerultunk az index cimlapjara?
en szeretnek dolgozni, de ha idejon meg nehany ilyen gerilla tipusu jopofa tunemeny, akkor nem gyozok visszajonni ide mosolyogni...

jbb 2007.12.28. 16:54:06

Szerintem ez nem index címlap, inkább a 2007-es Che-feszt főoldala lehet. Vagy a trendy, progresszív fiatalok sziklamászó köre.

gerilla 2007.12.28. 17:08:13

Örülök neki, hogy sikerült valakit megnevettetni. Csak azt tudnám honnan veszi jbb, hogy apám pártbizalmi volt és ha az volt, akkor miért csesztették állandóan annak idején, és miért kellett külföldön tanulnunk. Én csak azért írtam ide, mert ahogy ezt az egyetlen egy cikket és kommentjeit elolvastam, valamiért azok a régi idők jutottak eszembe. De már megyek is mint annak idején a családunk. Tudod jbb. anno volt szokás ilyen nagy okosnak lenni és csak úgy dumálni ész nélkül, mocskolódni. Ez az, amit nagyon gyűlölök ebben az országba és ebbe fog beledögleni, nem a Gyurcsányokba, vagy a Viktorokba. A kommunista világban rohadt ellenségek voltunk, most meg rohadt kommunisták. Gratulálok! Itt némelyeknek már nem kell tanulni az "agitprop" és egyéb irományokból, a vérükben van, csak az ideológia más.

Elpet 2007.12.28. 17:13:52

Nyomja a csávó piszkosul. Próbáljunk meg nem venni róla tudomást, mit szóltok?

Istvan 2007.12.28. 17:23:55

Elpet,
ah, the famous Stockholm-effect. Inkabb sajnalni kellene szegenyt. Van ilyen jopar az orszagban, Goncz papatol kezdve Heller Agikaig, csak hogy az ismerteket mondjam, az ismeretlenek szeles tomegerol nem is beszelve, azokrol is hallottam mostanaban eleg sok es ugyancsak keseru tortenetet. Jah, es persze Mecs Imre is...

kököjszi 2007.12.28. 17:27:41

gerilla,
menekülés közben azért mégis adhatnál valami hivatkozást egy, a helyzetet dícsérő közgazdasági elemzésre. Ez így inkább menekülésnek tűnik.
A "családunkat mindig üldözték az országban" szöveg nagyon király, de a "miért kellett külföldön tanulnunk" dumát kár volt elereszteni. Túlírtad magad. Kevesebb több lett vóna. Tudod, az van, hogy 1989 elött külföldön csak a csókosok tanulhattak (még akkor is, ha nem állami pénzből tették). Vagy itthon tanultál, vagy csókos voltál te vagy a családból valaki - mindenképpen füllentettél egyet, olyan Gyurcsisat.

Viszont szórakoztatóbb vagy , mint a Jurassic Park.

Elpet 2007.12.28. 17:29:27

Valahogy a legszórakoztatóbb az MSZP küldött kisgyerekekben az, hogy mennyire egyformán nyomják. Először jön a jobboldalfikázó dumával, amikor ráförmedsz, hogy ne beszéljen marhaságokat, akkor független, bírálja ezt is azt is, de közben rájön, hogy ha a jobboldal ennyire ökrökkel van tele, mint mi, akkor ő megtér, és mégis inkább a gyurcsányapánk. Nem oly rég még bosszantott, mostanra egyre szórakoztatóbb. Szerintem van egy sillabuszuk, abból nézik, mit kell írni, meg lehet, hogy Nyakó is utolérhető mobilon. Mindenesetre mondandójuk teljes összefüggéstelensége nagyon jellegzetes

Demokratúra 2007.12.28. 17:33:29

Üdv Mindenkinek!

Gerilla véleményéből mutatkozik meg, a propaganda. Ami szerint, az MSZP a rációt, a problémák közgazdasági szemszögből való megközelítését jelenti. Gerilla valószínűleg ennek dőlt be. Ennyit a hozzászóláshoz.

Én, személy szerint nem szeretem, mikor valamelyik politikus a közgazdaságtant hívja segítségül érveinek alátámasztására. Csupán csak azért, mert az államadóság a Kádár korszak óta jelentősen nőtt (most hagyjuk, mennyivel).Az emberek jelentősen szegényebbek lettek.

Ez nekik gazdaság politika?!

Igaza van a post írójának. Türelmesen várni kell, míg jön egy fiatalabb (és talán becsületesebb) politikus generáció.

gerilla 2007.12.28. 17:39:15

Kököjszi!
A csókosok Moszkvában tanultak meg Kubában. Te nagyon okos, de úgy látom te aztán mindent tudsz, csak legfeljebb rosszul.
Linket és egyebet meg nem "lökök", mert "linket" nem is tudok.
Elpet!
Nem tudom, hogy észre veszed-e magadon valaha is, de prekoncepciókkal a fejben nem lehet értelmesen élni, buta vagy, ezen meg csak te tudsz segíteni.
Na, megyek, mert hülyékkel nem szabad vitatkozni, mert még azt hiszik, hogy közéjük tartozom.

Elpet 2007.12.28. 17:43:18

gerilla

hülyékkel nem szabad vitatkozni. Alighanem ez az egyetlen dolog, amiben egyetértek veled. Menj csak. Én nem marasztallak.

kököjszi 2007.12.28. 17:48:59

gerilla bogaram,
én tényleg nagyon okos vagy. Te meg akkora közgazda, hogy a fikázáson kívül mást még nem olvastam tőled.
1989 elött hónapokra, esetleg évekre külföldre menni és tanulni? Még a győri gyorson is szétkapták a fiatalok csomagjait, a határsáv közelébe is csak remegő térdekkel engedték a halandókat. Kicsi komcsi, én is éltem akkor, valaki a családodból nagyon "ott" volt, te agyon üldözött!
Azt hiszem tényleg a Gyurcsi lehetsz személyesen.

jbb 2007.12.28. 17:59:13

Na kész, most jól felhúztátok szegény gazdasági szakértőt.

Még a végén szól az apjának az nbh-nál, megalakítják a hunok nyilasai nemzeti fideszközeli rettegés hadseregét és belőnek a feri hétvégi házának ablakán éjjel. Aztán 5 milliót ajánlanak az infokért. Ahogy szokták a demokraták.

táltos 2007.12.28. 18:02:27

Úgy látszik gerilla túszul ejtette ezt a blogbejegyzést.
De túszejtőkkel nem mindig érdemes tárgyalni.

AgentUngur
Miért gondolod, hogy ha nem csinál semmit a fidesz, majd magától bomlik a Párt? És vajon tényleg csak az tartja össze a mszp-t, támadja őt a fidesz és ov? Az is elképzelhető, hogy ez is csak egy "ügyes" kommunikációs fogás, és egyébként amúgy is összetartanának.

Elpet 2007.12.28. 18:11:13

Most megint az a helyzet, hogy nagyon nehéz előre látni, mi lesz a következő néhány évben. Mindenesetre nem sok jó látszik. Az illúzióinktól valószínűleg meg kell szabaduljunk. Viszont egy vízióm azért van. A baloldal közelgő összeomlására fel fog tűnni egy jobboldali politikus, teljesen új, valami Sarkozy-típus, a ki a XVIII. századi Angliában elfogadott szociális érzékenységgel, és Gyurcsány morális gátlásainak kb egytizedével rendelkezik, bírja a nemzetközi tőke bizalmát, néhány húzásával a jobboldalt maga mellé tudja állítani, akik nem örömmel bár, de követni fogjuk. A balos szavazótábor egy része szintén rá szavaz majd. Megszerzi a hatalmat, mint Rapcsák Hódmezővásárhelyen. Letarol minden szociális ellátást, nem törődik a jajveszékeléssel, a jobboldal kénytelen lesz követni, és sokáig nem lesz vetélytársa senki. Végrehajtja, amit Gyurcsány szeretett volna, de tehetsége és pártja nem volt hozzá. Én útálni fogom, de rá fogok szavazni, mert muszáj lesz. Közben meg sírok Viktor után, akit annyit de annyit bántottam, és vele siratom az álmaimat arról a Magyarországról, ahol hittünk a szeretet és összefogás erejében, és ahol már egyszer s mindenkorra csak a pénz és érdek hideg és nyers uralma marad. Ezt tettük ezzel a földdel.
Nightmare
Adja Isten, hogy legyen ennél jobb forgatókönyv.

1istvan 2007.12.28. 18:32:10

jól látod táltos.
szerintem is nagy abban a pártban a baj, ahol a zorbán össze tudja zárni a képviselőket és azok minden, de minden marhaságot megszavaznak, csak hogy a zorbánnak szar legyen az estéje.
néha nézem az atv-n azt a szerencsétlen désit, hogy küzd a betelefonálókkal. most már nem a zorbán összezárta a pártot a divat, hanem ne törödjön vele kedveském, nem kell figyelni arra mit mond a zorbán. valószínűleg a parlamentben is változni fognak a nézetek.
egyébként meg remélem szándékosan és tudatosan teszi azt a fidesz amit csinál. szazzanak meg minden marhaságot, zárjanak össze a fidesz miatt, és jöjjön már rá végre az a sok hülye aki rájuk szavazott, hogy mérhetetlenül átvágták, becsapták őket.
és akkor talán örökre megszabadulhatunk ettől a bagázstól. különben négyévente hatalomra kerülnek és megint ugorhatunk visszafele néhány évet. aztán megint lehet kezdeni kimásznunk a romok alól.

Elpet 2007.12.28. 18:32:23

Ja, majd´ elfelejtettem. Az új emberünknek ráadásul sikerülni fog, működni fog az ország, csak az már nem az az ország lesz, amit szerettünk volna

1istvan 2007.12.28. 18:34:41

egyébként meg kedves SZERZŐ! mért tartod annyira ovisnak a kivonulgatásokat?

Google 2007.12.28. 18:37:43

Ez egy rossz forgatókönyv volt. Azt értettem meg belőle, hogy Gyéef reinkarnálódik vagy mi, mert annyira pechesek még mi sem lehetünk, hogy egy nálánál is gátlástalanabbal verjen meg a sors, a multikkal jobban már lepaktálni nem hiszem, hogy lehet, tehát vagy újjászületik, vagy klónozzák, de mindkettő idő. Idő, ami alatt fellélegzik az ország. Ebben kell gondolkodni, és a köztársasági elnök szerepét sem kell úgy lebecsülni, bár erről ódákat zengenek a szoclibek. Nem így képzelték el a jövőt...

fonak 2007.12.28. 18:39:59

Elpet,

Tóta W. egy ilyen emberről álmodik, az nyilvánvaló. Akkor ő is a jobboldalra szavazna. :) De nem hiszem, hogy a semmiből előpattanna egy ilyen karizmatikus figura. Azt sem, hogy a mai jobbos szavazók majd követik, mint a kisangyal.
Végül is van egy ilyen projekt már, az MDF. Bekerült egy paraszthajszállal a parlamentbe, lehet, hogy megakadályozta a fityesz győzelmét, de ennyi. Karizmatikus figurát meg hozzájuk sem találtak.

Elpet 2007.12.28. 18:42:39

Mondom, rémlátomás...

Szeretném vele valamire felhívni a figyelmet...

Google 2007.12.28. 19:09:13

Igen, igen, miért annyira ovis a kivonulás? Tessék már válaszolni, légyszí!

Nem csak a Fideszt, minket pofoztak a Nap-keltében és a Parlamentben is. A gyurcsányi szövegeket meg hallgassa csak a szavazógépezet, sőt, kívánom, szórakozzon is jól, mert ráfér, vagy megérdemli, vagy mindkettő.
Nyakó. Ez csak úgy eszembe jutott, ő szokott olyanokat mondani, hogy amit a Fidesz csinál az olyan, de olyan gyerekes. Hogy ez nem nekik jutott az eszükbe, azt a kutyafáját...

Téglagyári Megálló 2007.12.28. 19:14:22

Gyerekek, már lepörgött ez a gerilla-szál, de egyet azért nem értek: egy szó sem esett gazdaságpolitikáról, ez a fej meg a közgazdasági ismereteket kérte rajtunk számon... Minden idetévedő ilyen okos?

szejler 2007.12.28. 19:22:44

gerilla

Előferdül ezen a blogon közgazdasági vita, de ha te ennek a postnak a kommentjeiben találtad meg, akkor bajok vannak.

Közgazda vagyok, kutató, és bár a "húsbavágó nadrágszíj" helyett a "restriktív fiskális politika csökkenő reálkeresetek mellett" kifejezés nyilván helytállóbb egy tanulmányban, itt viszont baromság.

Esetleg azért, mert ez nem a PM, és nem a Közgazdasági szemle, hanem polblog. A kommentek ráadásul ebben az esetben a gazdpolt alig érintették.

Kötözködésed így önmagában is nevetséges, a tárgyilagosságod hiányának megítéléséhez viszont közgazdának sem kell lenni, ami külön kínos, ha már a szakmát hangsúlyozod.

mildi 2007.12.28. 19:56:35

"Lehet persze népszavazgatni, hudejó, meg ovisként ki-be vonulgatni a parlamentben (...)a türelem nem a Felkelők Naranacssárga Rohamosztagának (FNR) erénye. Rohamozni, mer' az a szép."
no, gyerekek, ha vmiért mégis bukik nyertes helyzetből a fidesz, hát ezért...kedvenc pártotok elgáncsolja saját magát (nem először). ovit nagyon le kéne cserélni

1istvan 2007.12.28. 20:05:22

mildi, te szóltál de minek.
egyszerűen nem értem miért kellene neked lecserélni a zorbánt.
ez oylan fóbia nálatok. marhára szeretnétek egy erős kormányképes ellenzéki pártot? és drukkoltok, mert szerinted a zorbánnal nem győzhetnek, hát a zorbánt le kéne cserélni.
olyan nevetséges 5leteitek vannak :-D

irrelevant 2007.12.28. 20:07:34

1istvan

"jöjjön már rá végre az a sok hülye aki rájuk szavazott, hogy mérhetetlenül átvágták, becsapták őket. és akkor talán örökre megszabadulhatunk ettől a bagázstól."

De hogyan szabadulhatnánk meg ettől a bagázstól, egy jobboldali győzelem esetén is (amire én nem fogadnék)? Nagyapámat megkérdeztem 2002 tavaszán, hogy kire fog szavazni. Azt mondta, az MSZMP-re. (Az MSZP-re gondolt.) Minimum 10% mindig van, aki akkor is az álszocialistákra szavaz, hogyha Hillernek szarva nő. A többit pedig mindig mozgósítani lehet egy masszív kampánnyal.

Ha valami csoda folytán eltűnne ez a bagázs, mi lenne helyette? Új párt? Hát azt nem hiszem. Jönnének a másodvonalbeli MSZP-s politikusok. Azt hiszed, azok jobbak lennének? Legfeljebb első pillantásra. Ha Orbán eltűnne vajon lenne egy normális jobboldalunk? Sokak szerint igen, szerintem nem. Mert nem a személyek, nem a pártok jelentik a lényeget, hanem ez az egész helyzet, amiben az ország van. A dekadens mentalitás, a működésképtelen állam, a korrupt társadalom, a reménytelenség és pesszimizmus, meg a kádári örökség. Minden párt az MSZMP köpönyegéből bújt elő, és most is ehhez méltóan balfasz az egész politikai elit, az egész lakossággal együtt. Ezek pedig hatnak egymásra, így nem sok esélyt látok a javulásra. Lehet új miniszterelnök, új frakcióvezetők, új kormányszóvivők, új kormány, akármilyen kisebb változás, az ország ilyen marad.

mildi 2007.12.28. 20:51:40

1istván
neked se sok értelme volt...
nem érted, te bajod-én jót akartam
mellesleg igen, szeretnék egy normális (kormányképes, a lehető legkevesebb demagógiával élő) ellenzéki pártot-meg egy ugyanilyet kormányon :)

péter,
ennyire ne már! nem maradhatunk örökké így, vagy mégis mi a fenéért megyek el akkor négyévente szavazni? kis optimizmust! :)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.28. 21:41:18

emberek.
a megoldas a politikai kampany korlatozasa.
nincs tv, nincs oriasplakat.

marad az ujsag es a dzsembori.
az egyikhez utazni kell, a masikhoz meg olvasni.
igy mozgositson aki tud.

irrelevant 2007.12.28. 21:53:20

Ez esetben kiosztásra kerülne 5 millió adag gulyásleves közpénzből :D Kóka meg hetente váltana szeretőt, hogy bekerüljön a Blikkbe.

Mondjuk az SZDSZ így tutira meg lenne lőve.

1istvan 2007.12.28. 22:17:20

nem tudom, hogy hogyan, péter. szakadhatnak ezer felé, vagy mostanában olvastam egy cikket a félművelt értelmiségről, igy azokból akik nem a félműveltek közé tartoznak kialakulhat egy mondjuk szociáldemokrata szerű párt. vagy ez a kiszes generáció nem kap csak hatalmat többé.
mittudomén.
éppen ez az. itt a lényeg. NEM jobbak. ezért nem tartom bűnnek azt amit sokan a fidesz szemére vetnek, hogy az ultimátummal, meg a bizalmi szavazás kezelésével, meg a nem akarjuk az egészségügy ilyen átalakítását szöveggel zárásra kényszerítik az mszpt. meg beszorítják őket egy olyan utcában amiből csak az a reményük lehet a kiszabadulásra, ha gyurcsány vezeti őket. mert ha nem ez lenne, akkor választanának mást, aki EGYÁLTALÁN nem lenne jobb mint a mostaniak, sőőőt lehetőség maradna a sok megtévesztettnek a reményre, hogy hátha jobb lesz a következő garnitura.

Bummer 2007.12.28. 22:18:27

Ne felejtsük, hogy 1998 és 2002 között volt egy elég jó jobboldali kormány, már csak arra volna szükség, hogy akik azt gründolták, megint pozícióba kerüljenek. Úgy csinál egy csomó ember, mint hogyha a jelenlegi jobboldal kormányképtelen lenne. Könyörgöm, ezek az emberek már bizonyítottak 1998 és 2002 között.

Naumov 2007.12.28. 22:19:01

Mélységesen egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy Fletót meg a pártját még messze nem szabad leírni. A Bokros-csomag után az MSZP népszerűsége olyan mélyen volt, hogy ha akkor tartanak választásokat, Torgyán apánk lett volna a miniszterelnök, aztán 1998-ban mégis kis híján újraválasztották őket. 2010-re valószínűleg újfent szorosra zárják a sorokat, a pártból kibeszélők választhatnak a tuti listás befutó hely és a süllyesztő között, 50%-kal csökkentik a csirkefarhát árát, váratlanul megjelenik egy Horogkeresztes Árpádsáv nevű új radikális szervezet és közli hogy közös jelölteket kíván állítani a Fidesszel, zártkörű rendezvényeken készült hangfelvételek szivárognak ki amelyben Kövér László ígéretet tesz hogy személyesen akasztja fel az ország valamennyi baloldali szavazóját stb.stb.stb. Szóval nagyon nem fog ártani ha a Fidesz észnél marad, mert pártunkkal és kormányunkkal szemben nem létezik olyan, hogy megnyugtató előny.

szejler 2007.12.28. 23:07:56

Naumov

Sokmindenre képesek ez tény. Az is tény, hogy a Bokros csomag, hiába is beszél hülyeségeket róla Matolcsy, hasznos, szükséges lépés volt és ugyan messze nem tökéletes, de tűrhetően kivitelezett.

Másfél évvel utána már magához tért az ország.
Ellentétben azzal, amit Ferenc pajtásék művelnek, mióta is...? És hol van még a vége?

Ha jövőre a Ny. Eu gazd. fejlődési ciklus elindul lefelé, nagyon nagy bazdmeg lesz itt, nem 1% növekedés.

1istvan 2007.12.28. 23:14:54

szejler.
szerintem nem
se nem volt jó
se nem volt szükséges
se nem volt semmi eredménye.
esetleg pillanatnyi, mondjuk egy két hónapig ható
egyebekben kifejezetten káros volt

Bummer 2007.12.28. 23:20:41

Hát azért nehogy már Bokros-mester legyen a mérce, aki a költségvetési egyensúlyt úgy állítja helyre, hogy a terheket azokra rakja rá, akik a legkevésbé tudják elviselni: az alsó középosztály milliós tábora vesztette el a felkapaszkodás esélyét, hogy egy szűk réteg kicsit megnyomja a multikkal az ország GDP-jét. Sőt, a Bokros csomag gazdaságjavító hatása is nagy szar volt, olyannyira, hogy Orbánéknak megszorítással kellett indítani! És ki rinyált a legjobban, hogy nehogy már 19000 (tizenkilencezer!!!) helyett 50e legyen a minimálbér? Hát persze, hogy Bokros.
Bokros a legmocskosabb, legundorítóbb vadkapitalisták egyike, aki számára a piac elsősorban rabszolgapiacot jelent.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.28. 23:25:05

Otvospeter,

gulyast osztani tilos. mert az szavazatvasarlas. az meg buncselekmeny.
meghat megeszed a gulyast, azt jo'van. nem fog szembejonni veled king-gyurcsany az m3-on.
a gulyasfozok meg nem tudnak olyan jol penzt visszacsurgatni mint a kreativosok. ugy ertem, eleg necces, ha a strabag zrt hirtelen vesz 1mrd ertekben catering szolgaltatast. a reklamtema meg siman atmegy, leirhato, adocsokkento tenyezo.
hogy aztan a bena hirdetesszervezok a strabag feliratot veletlenul elcserelik kovacspistire... shit happens.

tehat: le veluk.
(egyebkent is okadhatnekom van a mai kreativfalo tarsadalomtol)

szejler 2007.12.28. 23:56:46

Srácok

Sajnálom, de szakmailag (Matolcsyn kívül) senki sem vonja kétségbe a Bokros csomag fontosságát, és a gazdaságra gyakorolt pozitív hatását.

A legkeményebb jobbos (MIÉP-es) közgazdász tanár simán kivágott az Államháztartási pénzügyek vizsgáról, ha azt montad, a Bokros csomag kártékony, közgazdaságilag rossz program volt. Aztán a TV-ben másnap persze az ellenkezőjét mondta, de az meg politika, nem szakma.

Ne akarnék belemenni, de az államháztartási, egyensúly, a folyó fiz. mérleg nem olyan dolgok amik huzamosabb ideig elvannak akkora hiánnyal, mint amekkora 94/95-ben volt az országban.

Igen fájdalmas volt, és utólag láthatóan voltak felesleges részei, de másfél év alatt fenntartható növekedési pályára állította az országot. A 98-as korrekció egyrészt nem volt olyan súlyos, másrészt az már a 97/98-as választási költekezésnek volt köszönhető.

Ez egy szakmai kérdés, és bár az ország legalább annyira ért a közgázhoz, mint a focihoz, leg. itt ne érzelmi alapon közelítsük.

Bummer 2007.12.29. 00:32:51

A Bokros csomag nem közgazdaságilag volt kártékony, hanem az országra és a társadalomra. Nem igaz, hogy az ingyenes fogorvosi ellátás megszüntetése kellett az egyensúlyhoz. A Bokros-csomag lényege nem a közgazdasági cél volt, hanem a középosztály legatyátlanítása, hogy aztán mindent le lehessen nyomni a torkunkon. Ezt próbálják most is.

oblomov 2007.12.29. 00:58:27

Ez a baj az értelmiséggel, hogy mindent olyan szofisztikáltan lát. Középosztály, na persze. Az a középosztálybeli, akinek milliói vannak a nyugdíjalapok kezelésében. Nálunk a politikának legócsóbb a nyugdíjasokat megvennie még egy jó ideig. A TB-"reform" ezért olyan gázos, amilyen. Viszont olyan programmal, hogy visszacsináljuk majd, csak bukni lehet 2010-ben. A globalizált nagytőke, aki finanszírozza az államot (nem Tel Avivra gondolok) csóválná a fejét, és csorgatna kis pénzt, nem sokat, egy MNDP-re, Centrumpártra, MIÉP_Jobbikra is akár.

dowNLoad 2007.12.29. 02:43:43

G(o)erilla, mehetsz vissza az esőerdőbe! Tényleg, hogy tanultál te külföldön, 1989 előtt???? Ebből csak rooszul jöhetsz ki, egy kiút van, ha valakid külföldön dolgozott "tartós kiküldetésben" akkor te is ott lehettél mint családtag. (akkor sem üldözték viszont szegény családtagjaidat, haha) Bokros meg egy kollaboráns degenerált, aki a saját anyját is élve megnyúzná, ha a világbank utasításba adná!
(utána kapott is jutalomállást)
Tömegesen mentek csődbe kis cégek a csomagja idején, mert nem volt tőketartalékuk, hog kihúzzanak 1-2évet, amikor a belső fogyasztás visszazuhant. Köszönjük, hogy eladatta Gyufával a KÖZMŰVEKET! Igazából semmit sem csinált, csak még NAGYOBB FÜGGÉSBE TASZÍTOTTA AZ ORSZÁGOT! A bajuszos pokolfajzat, ő indította el a lejtőn az országot. Remélem még megérem, hogy fellógatják egy villanyoszlopra Surányival, Feketejánossal, Fletóval, Veresjanival.
(kb. ezek a patkányok érdemlik meg a leginkább)

LT 2007.12.29. 03:45:54

lehet majd kampányolni, gyakorolni bőven amúgy:

2008 népszavazás
2009 eu parlamenti választások
2010 országos választások

(mdf-el mit akar majd kezdeni a fidesz amúgy?)

Aptyuka2 2007.12.29. 06:13:43


Így van, ahogy mondjátok. Nincs mese, megvárjuk a Vereckénél bejött fajmagyar vezénylő tábornokot, klasszikus bányatulajdonost, szőlőbirtokos középnemest, aki az emberek szociális védelméért száll síkra. Hiszen már láttuk szakértői tevékenységét.

zoli27 2007.12.29. 08:15:22

Kedves AgentUngur,

"meg ovisként ki-be vonulgatni a parlamentben"

Én nem bagatellizálnám így el a Fidesz kivonulását. Öszöd óta már több, mint 1 év eltelt, és a mainstream médiában már gyakorlatilag nem is téma, hogy továbbra is egy olyan kormány vezeti az országot, amelyik antidemokratikus eszközökkel nyerte meg a választásokat; pedig a koalíció és GyF hitelesség és legitimitás terén egyetlen lépéssel sem jár előrébb, mint 2006. szeptember 18-án.
Márpedig nem árt, ha a parlament meg a társadalom emlékeztetve van arra, hogy a miniszterelnök személye többé nem szalonképes. Még akkor is, ha ennek valószínűleg semmi kézzelfogható eredménye nem lesz.

"Pedig - és 2008-nak erről kellene szólnia - szépen le is lehetne csüccsenni és várni, amíg Szeretett Pártunk és Vezérünk szétmarcangolja önmagát, nem kívülről támadva tartani össze, ami úgyis roskadozik."

Szerintem GyF-fel kisebb esélye van az MSZP-SZDSZ koalíciónak választásokat nyerni, mint mondjuk Szilivel vagy Kiss Péterrel, tehát nem biztos, hogy olyan nagy baj, ha összezárnak. Azt azonban én sem hiszem, hogy ez tudatos stratégia lenne a Fidesz részéről. A Fidesz stratégiai érzéke ugyanis valahol a 0 környékén mozog.

zoli27 2007.12.29. 08:31:30

Azoknak, akiket érdeklik a tények, a tekintetben, hogy a különböző kormányoknak mennyire volt hatékony a gazdaságpolitikája, íme egy link:

mszpszdsz.uw.hu/allamadossag.html

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Orbán miniszterelnöksége önmagában garancia lenne bármire is, csupán egy kis történelmi visszatekintés elsősorban azok számára, akik szerint a Fidesz és OV a gátjai az ország fejlődésének.

Istvan 2007.12.29. 09:27:08

Azert en ezt a gerilla-jelenseget nem irnam le ennyire egyszeruen, hogy provokator, oszt szevasz. Nekem volt szerencsem (szerencsenek lehet nevezni???) pl. Heller Agnessel beszelni egyszer szemelyesen, meg egy filozofus ismerosevel. Konnyes szemekkel adtak elo, hogy annak idejen az utleveluk azt jelentette, hogy elmehetnek, de vissza mar nem johetnek. Mivel olyan kozegben voltunk, es nem is ismertek a politikai beallitottsagomat, nincs okom ketelkedni, hogy nem mondtak igazat.

Szoval en ugy latom a helyzetet, hogy volt itt egy elfuseralt generacio, akik fiatalkorukban osszeolvastakk tucskot-bogarat Marxtol, Lenintol meg Lukacstol, es lett egy zavaros hablaty a fejukben. Persze mint minden fiatal, a tettek mezejere leptek, es osszetuzesbe kerultek az akkori vezetoseggel. A modszervaltas utan aztan az MSZ(M)P aktualis vezetosege 'megbocsajtott' nekik, ok meg azota is hallelujjaznak, hogy vegre eljott a kanaan es az igazi szocializmus. Szentul hiszik, hogy a jelnlegi vezetes a 'jo' szocialistak, es fennhangon hirdetik azt a zavaros hablatyot, amit sem a kadar-era, sem a modszervaltas nem birt kiverni a fejukbol.

Az alapveto problema az, hogy a mai napig nagyon nyomulosak, es alaposan felul vannak reprezentalva a kozvelemeny formazasaban.

zoli27 2007.12.29. 09:49:09

"Az alapveto problema az, hogy a mai napig nagyon nyomulosak, es alaposan felul vannak reprezentalva a kozvelemeny formazasaban."

Ja. Ők az ún. demokrata, mértékadó, európai, fejlődéspárti értelmiség, akik igazán tudják, mi a dörgés.
Stumpf, Lánczi, Fricz és "társaik" pedig csak amolyan csodabogarak, akiket a látszat kedvéért időnként megszólaltat a mainstream média, de a krizsószilviák, azurákcsabák és friderikuszsándorok így is gyanakodva figyelik minden egyes szavukat, és egyszerűen biológiailag képtelenek ugyanazzal a jóhiszeműséggel közelíteni hozzájuk, mint Moldova Györgyhöz, Bokros Lajoshoz vagy éppen Somogyi Zoltánhoz.

zoli27 2007.12.29. 10:10:05

(A "biológiailag" szóval természetesen nem valami faji vagy vallási dologra akartam utalni, csupán azt próbáltam kifejezni, hogy az utódpárthoz való érzelmi kötődés milyen mélyen gyökerezik a társadalomban, és ezen belül a nyilvánosságban is.)

oblomov 2007.12.29. 10:20:06

Fennebb a Szabó Iván féle MDNP-re gondoltam.

LT: "(mdf-el mit akar majd kezdeni a fidesz amúgy?)"
Kell a bűnbak a következő buktához, szerintem.

István: "Szentul hiszik, hogy a jelnlegi vezetes a 'jo' szocialistak, es fennhangon hirdetik azt a zavaros hablatyot, amit sem a kadar-era, sem a modszervaltas nem birt kiverni a fejukbol."

Hmm. Adyt sem politikai tisztánlátásáért szeretjük (bocs Endre bá') de hogy nem lett volna "ún. demokrata, mértékadó, európai, fejlődéspárti értelmiség" /Zoli27/?

Elpet 2007.12.29. 10:36:11

Itt elhangzott néhány megközelítésben Orbán-nem Orbán, aztán az 1998-2002 közötti kormányzás. Nem lehet Orbánnal kapcsolatosan eddig elhangzott érvekhez-ellenérvekhez igazából újat hozzátenni. Aki emlékszik eddigi kommentjeimre, az nagyjából tudja az álláspontomat, ami nagyjából érdektelen is a jelen politikai helyzetben, mert a Fidesz a következő szavazataimat úgyis megkapja, bárhogy alakul, nekem meg nagyobb beleszólásom nincs. Azonban 1998-2002-höz szeretnék szólni egy kicsit. Bummer nagyon jónak látja, és egész egyszerűen annak folytatásában látja a jövőt. Én azért nem vagyok ebben annyira bizakodó. Amikor egy munkatársamat az addiktológián meglátogattam, valóságos James Bond-nak éreztem magam. Így volt ez a Horn-kabinet után (most értetem meg hirtelen ennek a párhuzamnak egy második jelentésrétegét :)))
Nos, a Horn-kormány után jó néhány ésszerű és emberséges intézkedéssel valóban meg lehetett teremteni a távlatokban gondolkodás lehetőségét a támogatói körökben. Jegyezzük meg azért, hogy Simicskát és a Vegyépszert sem lehet ignorálni, ez is benne van a teljes képben. Csakhogy ismert okokból az Orbán-kabinet nem tudta kifuttatni tevékenységét, annak igazi eredményei nem jelentkeztek, de hibái sem ütközhettek ki. Véleményem szerint a Matolcsy-féle belsőpiac-élénkítő gazdaságpolitika nem volt helyes, és súlyos ellentmondásai ütköztek volna ki. A lakásépítési hiteltámogatások rendszere nagy hiba volt. Ezzel most tudom, szelet vetek, le is fogom aratni a vihart, és ki fogom fejteni álláspontomat, amelyet akkor is fenntartok, ha akkoriban számos barátom épített gyönyörű házat magának, aminek szívből örülök. Én magam ´98-ban fejeztem be épp az építkezést. Szóval úgy gondolom, hogy az 1998-2002-höz képest van mit újulni, azért is, mert az ország is jelentőset változott, de azért is, mert az akkori politikának is voltak jócskán hiányosságai. Hozzáteszem még azt is azért, hogy a jelen Fidesz vezetés, mint kormányzati centrum százszor jobban irányítaná az országot, mint a mostani kabinet, mert van bennük emberség, és a világlátásuk is sokkal reálisabb és helyesebb. Ezt is elmondtam már sokszor.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.29. 10:51:23

ha jol emlexem, eleg jol korrelalhato a lakasepites/hozzajutas/tamogatas program es a budapest/pesti regio ingatlanarrobbanasa.
valahogy az lett a helyzet, hogy kvazi alanyi jogon barki az elozo viszonyokhoz kepest nagyosszegu kolcsonhoz juthatott. ez automatikusan bekalkulalt egy fix meretu arugrast. asszem min 3millaval ugrott *minden* ara.

Elpet 2007.12.29. 11:22:35

denever
Igen, hogyne
Ez az árrobbanás vidéken ugyanúgy bekövetkezett. 96-98 között Szegeden 1 m2 szerkezetkész lakásár bruttó 35-40 eFt között volt, ma ennek 6-7 szerese minimálisan. Ebben nem csak az a baj, hogy drága. A nagyobb taragédia a következő:

A régi szisztémában meg lehetett oldani egy társasházi lakás m2-ét kulcsrakészen 50 eFt-ból. Ez egyszersmind azt jelentette, hogy egy lakás 80m2-es lakás költségvetésének 30%-át adta a 2 gyerek után járó szocpol, 1.200 eFt. Nézzük meg ma ezt az arányt. Ennek népesedéspolitikai hatásai katasztrofálisak. Amikor én építkeztem, nagyon sokan cserélték le panellakásukat szép új társasházi lakásra, és vállaltak közben 2 gyereket, esetleg 3-at, mert ott az összeg, nem tudom mennyire, de jelentősen nőtt.

Az igazság az, hogy az Orbán-kormány lakásépítési rendszere egy célcsoport támogatását tűzte ki, a városi, jó keresetű fiatal házaspárokét, és elmulasztották az intézkedés valódi hatásait megvizsgálni. Kontraproduktív, elsősorban ideológiai alapú döntés volt, a pénzt egy szavazat szempontjából nagyon szűk réteg támogatására fordította, ez a befektetés nem is biztos, hogy jó arányban térült meg, más csoportokban viszont ellenérzést szült. Nagy baklövés volt.

zoli27 2007.12.29. 11:23:20

oblomov,

"Hmm. Adyt sem politikai tisztánlátásáért szeretjük (bocs Endre bá') de hogy nem lett volna "ún. demokrata, mértékadó, európai, fejlődéspárti értelmiség" /Zoli27/?"

Nem azt mondtam, hogy ezek az emberek nem demokraták, mértékadóak, stb, stb. Csupán azt, hogy a többségi médiában úgy jelennek meg, mintha ők lennének az értelmiség azon része, akik kizárólagos birtoklói ezeknek a jegyeknek. És ez nem jó.

elpet,
Nem vagyok közgazdász, úgyhogy érdemben nem tudok vitatkozni az érveiddel. De az általálam belinkelt KSH-, Eurostat-, stb. adatokból az derül ki, hogy az Orbán-kormány alatt csökkent az államadósság és az infláció, az GDP-nk a közép-európai átlag fölött nőtt, és egy Budapest Analyses-tanulmány szerint a munkanélküliség is csökkent 1998-2002 között (8% fölötti mértékről 5,8%-ra).

Elpet 2007.12.29. 11:29:42

Te zoli27

Én nem azt mondtam, hogy nem volt sok jó dolog. Azt is írtam, lehet, hogy nem explicite, hogy csodálatos, üdítő érzés volt végre értelmes intézkedéseket látni. Azt is elmondom, hogy még könnyeztem is a 2002-es vereségünkkor. Csak annyit szeretnék még mondani, hogy szerintem ugyanazt folytatni nem lehet, nagyon ütős, nagyon jó program kell, nem elégséges a jobb attitűdökből adódóan szerencsésebb döntéseket hozó ad hoc kormányzás.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.29. 11:33:25

lehet hogy ez vmi kozgazdasz mantra, de en azt tanultam, hogy a munkanelkuliseg ES az inflacio nem tud egyszerre csokkenni.

zoli27 2007.12.29. 11:38:44

elpet,

Szerintem nincs vitánk egymással. Én is úgy érzem, hogy végre a sarkára kellene állnia a Fidesznek, és felvállalnia egy valódi, átfogó és hosszútávú célokat is kitűző programot.
Orbán mostani szociális dumája (amiben persze vannak részigazságok), azonban egyelőre nem sok jóval kecsegtet.

Mi lesz a nyugdírendszerrel? Mi lesz az adórendszerrel? Ezekre továbbra sincs válasz.

oblomov 2007.12.29. 11:43:27

Nemtok olvasni, zoli27:). Önmagában lehetnek olyan időszakok, mikor a média negyedik hatalmi ággá változik. A demokrata viszont az, aki odafigyel a másik véleményére a világról, ami ugye változik. Elpet szerint is.

"az Orbán-kormány alatt csökkent az államadósság és az infláció, az GDP-nk a közép-európai átlag fölött nőtt, és egy Budapest Analyses-tanulmány szerint a munkanélküliség is csökkent 1998-2002 között (8% fölötti mértékről 5,8%-ra)." A kérdés viszont, hogy mindez ingyér volt-e? Vagy most pengetünk érte. Ezt én nemtom, kérdezem. Építőiparral nem nagyon lehet kitörni, valahogy nem húzóágazat. A hitelek árát ugyanakkor ki kell termelni az euró-övezeten kívülről is, és akkor is, ha euróban fizetjük, ha forintban elinfláljuk.

zoli27 2007.12.29. 11:57:23

oblomov,

Továbbra is félreértelmezed azt, amit írtam. Nem azt mondtam, hogy nem kell odafigyelni a baloldali véleményformálók szavára. Én a média viselkedését bíráltam, amiért az értelmiség ezen csoportjának véleményét burkoltan és sunyi módon sokszor felsőbbrendű véleményként tálalják.

Ami viszont az öszödi beszéd félremagyarázását és GyF hitelességének helyreállítási kísérleteit illeti ugyanezen értelmiség részéről, azzal szemben (szellemi értelemben) nem vagyok hajlandó toleranciát tanúsítani. Az emberek félrevezetése és az ország eladósítása a hatalom megőrzése érdekében nem lehet elfogadható és megmagyarázható. Gyurcsánynak nincs helye a politikában, és ez nem baloldali-jobboldali kérdés, hanem demokrácia-kérdés.

zoli27 2007.12.29. 12:05:00

oblomov,

""az Orbán-kormány alatt csökkent az államadósság és az infláció, az GDP-nk a közép-európai átlag fölött nőtt, és egy Budapest Analyses-tanulmány szerint a munkanélküliség is csökkent 1998-2002 között (8% fölötti mértékről 5,8%-ra)." A kérdés viszont, hogy mindez ingyér volt-e? Vagy most pengetünk érte."

Továbbra is hangsúlyozom, hogy nem vagyok közgazdász, de szerintem ha az Orbán-kormány is hitelből finanszírozta volna a gazdasági növekedést, akkor az államadósság nem csökkent, hanem nőtt volna.

Elpet 2007.12.29. 12:07:49

Az építőiparról annyit, hogy a beleáramlott hatalmas pénz nemigen látszik rajta. A segédmunkások ugyanabban a mészfoltos katonai gyakorlóban bicikliznek minden reggel munkába, ugyanúgy Wartburg tetején viszi a létrát a festő (jó legyen 18 éves Ford Sierra 1,4 szívódiesel), ócska betonkeverő, reggelente a kocsmában van gyülekező. Öltöző, szociális juttatás, étkező semmi, műszaki fejlesztés minimális, bejelentett munkaviszony elvétve. Viszont az építőipar néhány szereplője nagy pénzeket szivattyúzott ki, az teljesen biztos. Szóval ez nagyon rosszul ütött ki, ez a lakástámogatási dolog, mert még az építőipar fejlődését sem hozta, vélhetően csak magánvagyonokat gyarapított.

Szóval csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy legyünk óvatosabbak az 1998-2002 időszak rózsaszínre festésében. Félrevezet, és bajt okoz, ha a hibákat nem látjuk, nem akarjuk látni.

oblomov 2007.12.29. 12:10:56

Zoli27,

nemcsak olvasni nemtok, hanem írni sem. Hazugságbeszédből igazságbeszédet csinálni valóban a mainstream-média olyas bravurja, amire a fidesz-médiában is találni persze példát. Ugyanakkor a rendszer/módszer változtatásnak olyan eredményei ezek mégis, amik (felemásan is)reményteljesek. Örüljünk az apró lépéseknek.

zoli27 2007.12.29. 12:21:45

oblomov,

Biztos, hogy értékes gondolatokat osztasz meg, de én per pillanat nem értem, hogy hova akarsz kilyukadni.
Én nem vitatom a rendszerváltás létező eredményeit, de nem látom, hogy ennek mi köze a média manipulációihoz.
Persze lehet, hogy csak az én felfogásom lassú.

oblomov 2007.12.29. 12:21:51

"ha az Orbán-kormány is hitelből finanszírozta volna a gazdasági növekedést, akkor az államadósság nem csökkent, hanem nőtt volna."

Állami hiteltámogatás terheli a büdzsét. Időzítés kérdése, hogy mikor jelenik az ekként ott meg.

oblomov 2007.12.29. 12:33:41

"nem értem, hogy hova akarsz kilyukadni...
nem látom, hogy ennek mi köze a média manipulációihoz."

Nem akarok semmi különösebbet. A sajtószabadság üzleti de inkább hatalmi kérdés (für sich), viszont a szólásszabadság egyetemes érték (an sich). Nem összekeverni, hanem tudomásul venni kell, és kész.

dowNLoad 2007.12.29. 12:37:41

ELPET
Az építőiparról annyit, hogy a beleáramlott hatalmas pénz nemigen látszik rajta. A segédmunkások ugyanabban a mészfoltos katonai gyakorlóban bicikliznek minden reggel munkába, ugyanúgy Wartburg tetején viszi a létrát a festő (jó legyen 18 éves Ford Sierra 1,4 szívódiesel), ócska betonkeverő, reggelente a kocsmában van gyülekező. Öltöző, szociális juttatás, étkező semmi, műszaki fejlesztés minimális, bejelentett munkaviszony elvétve. Viszont az építőipar néhány szereplője nagy pénzeket szivattyúzott ki, az teljesen biztos. Szóval ez nagyon rosszul ütött ki, ez a lakástámogatási dolog, mert még az építőipar fejlődését sem hozta, vélhetően csak magánvagyonokat gyarapított.
PONTOSAN ez van az autópályaépítéseknél is, ugyanaz a józsi dolgozik, mint 1982-ben az M3-nál. CSAK AKKOR NEM ekkora összegből épült 1km. Most meg 2457db alvállalkozóval tudják csak megoldani.(meg 60-90napos fizetéssel, akkora árversennyel, hogy aki megteheti be sem száll) NA ERRE kellett volna egy törvény, még 1990-ben hogy max 3szint lehet ÖSSZESEN! Akkor talán józsi is észrevett volna valamit a növekedésből. Én úgy látom, hogy akárki vezeti az országot, az igazi hatalom már átment a cágekhez, és a politikusok nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel, most meg egyenesen az egyik ilyen csoport diktálja a törvényeket. Kínával kellene jó barátságba keveredni, hogy hátha lehetne egy adósságrendezést rajtuk keresztül, van 1400MILLIÁRD USD feleslegük. (mégsem mindegy hogy egy vámpírnak, vagy egy farkasembernek tartozol) Egy kísérletet szeretnék elvégezni, 100m autópályát felépíteni egy zárt területen, hogy pontosan kiderüljön, mennyibe is kerül, meg egy 100m2-es házat, bár azt nagyjából lehet tudni, hogy az alapanyagok ára csökkent.(az üres telek lett drágább, az ingatlanosok, meg a bankosok valahogy mindig tudnak árat emelni, és a "piac" meg fizet, mint antalljóska)

Istvan 2007.12.29. 12:41:05

" Építőiparral nem nagyon lehet kitörni, valahogy nem húzóágazat."

Hu, oblomov, pedig dehogynem. A jelenlegi 1% koruli gazdasagi novekedest ugy sikerult elerni, hogy az ipri novekedes volt kb. 7% korul, az epitoipar esett 4(?nememlekszem pontosan) szazalekkal, a szolgaltatasok ugy 0.5-1%-kal, meg a mezogazdasag is.

Vilagosan latszik a megszoritasok hatasa. Ha a fogyasztas tovabb esik, nehez lesz kitorni az 1% novekedesbol.

csak úgy.. 2007.12.29. 12:47:34

zoli27

egyetértek. Ha minden marad így, akkor tulajdonképpen manifesztáljuk azt, hogy a választási kampányban bármelyik párt ígérhet akármit, és ha győz, akár az ellenkezőjét valósíthatja meg.
Puzsér Róbert mondta és igaza van, hogy tulajdonképpen egy biankó csekket adunk és aztán azt csinálnak, amit akarnak.
Bár Horváth Ágnes kijelentette, hogy anélkül is kell az egészségügyi reform, hogy az emberek és a szakmai szervezetek többsége nem ért vele egyet.
Szép új világ..

oblomov 2007.12.29. 13:00:32

"Építőiparral nem nagyon lehet kitörni, valahogy nem húzóágazat."
Amikor az állam finanszíroz, akkor tőkefelhalmozást, munkahelyet (ezáltal fogyasztást) generál vele. Pl. Hitler autópálya-programja. A lakásbiznisz némileg más. Ott mindez nagyon mesterséges, mert csak a hiteltámogatással száll be, de a tőkét a bank szállítja hitelként, amit be is hajt, ezért az egész visszacsap később a vásárlóerő (állam+magánépíttető) csökkenését eredményezve. Erre gondoltam, dilettánsként.

Istvan 2007.12.29. 13:24:26

En nem azt mondtam, hogy jo az epitoiparban valo beruhazas, csak azt, hogy jelentos a gazdasag volumeneben: lasd fent, az epitoiparban valo visszaeses a 7% ipari fejlodest 1%-os gazdasagi novekedesse kepes leerodalni (minden mas gyakorlatilag stagnalt, vagy enyhen esett vissza).

Persze ez egy kicsit elgondolkodtato. En sem vagyok kozgazdasz, laikuskent csak annyit latok, hogy a fogyasztas visszaesese huzta le a gazdasagi novekedest. Persze mindenki jovore is remalacsony gazdasagi nevekedest prognosztizal, de az ipari novekedes eleg huzos volt 2007-ben is. Valaki utanaszamolt, hogy ha kibekkeljuk a keteves berbefagyasztast a kozalkalmazottaknal es a felporgetett inflaciot, akkor bekovetkezik-e egy automatikus 'gazdasagi csoda'? Ha Fletoek ere jatszanak, akkor pl. 2010-et ugyancsak be lehet szivni...

oblomov 2007.12.29. 13:40:50

Szerintem nincs más járható út, mint amin elindultak: megszorítások igenis kellenek, a gödör nagyon mély és csapdás. Ellenzékként is fel kell(ene) ezt vállalni. Szőrmentén teszik is ezt a józanabbak. A fidesz-kommunikációnak persze nem ez van a homlokterében, ami végzetesen állítja ugyanolyan hazugság-pályára, mint amilyenen mozgott az első GyF-kormány. Az epigonizmus viszont szánalmas buktához kell vezessen.

LT 2007.12.29. 13:42:31

oblomov 2007.12.29. 10:20:06

LT: "(mdf-el mit akar majd kezdeni a fidesz amúgy?)"
Kell a bűnbak a következő buktához, szerintem.

vagy a szociknak az alkalmi bűntárs ;P

oblomov 2007.12.29. 13:59:17

LT,

az már kiderülhetett, hogy én mdf-szavazó vok. Alapvetően azért, mert a hajót meglátásom szerint nem ők süllyeszt/ették/ik el. Hogy bűntársak lennének, az egyelőre közkeletű ráfogás a jobboldalon, ami érvekkel előttem még nincs alátámasztva. 1990 ősze óta se nincs, de 2006-tól pláne nincs.

Istvan 2007.12.29. 14:02:13

Kedves Oblomov!

Felall a szor a nincs mas jarhato ut folyamatos sulykolasatol. Az nyilvanvalo, hogy gebasz van, de hogy csak ennyire pancserul lehetne korrigalni, az ne mar... Levisszuk az elvezeti cikkek afajat 25-rol 20%-ra, majd az elelmiszereket 15-rol 20-ra, mi? Es had ne soroljam, kismillioszor megirtam ezen a blogon az NKTH maffiozo modszereit, amint milliardjaval zorja a penzt a haveroknak, dilettansan, koncepciotlanul.

Es persze hogyan varnank adomoral javulast egy olyan orszagban, ahol a miniszterelnok lizingeli az anyosa csillarjat a cegeben, hogy kevesebb adot kelljen fizetnie.

Szoval mindenki mondhat itt barmit, a jogos kritikakat elismerjuk, a jo eszreveteleket elfogadjuk, de azt, hogy maskepp nem lehet, na ezt azert nema'!!!

oblomov 2007.12.29. 14:06:59

Még annyit, hogy egyszer, a kórházprivatizációt illetően ellenük szavaztam, de a dolog azóta is foglalkoztat.

oblomov 2007.12.29. 14:13:10

István

olyasmi ellen nem védekezem, ami bejegyzéseimbe belelátható, de nincs ott. Akkor máshol, esetleg Tótánál kommentelnék.

Bummer 2007.12.29. 14:28:28

A lakástámogatások nem terhelnék ennyire a büdzsét, ha a szoci kormányok féken tudják tartani a kamatokat.
Másrészt pedig a lakástámogatásra költött pénz fehérített a gazdaságon (számlás igazolások kellettek), és forintalapú lévén benne tartotta a magyar gazdaságban a hiteltörlesztéseket.
Ma családalapításra alkalmatlan fészekrakó van vagy devizahitel. Egyik sem az igazi.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 14:34:30


Kedves István,

Az építőipari termelés nem négy, hanem 15 százalékkal csökkent. Tudomásul kell venni, hogy ha a GDP elég jelentős részét deficitből finanszírozzák akkor a megszorítások első éveiben erősen visszaesik a GDP növekedés, vagy negatív lesz mint számos nyugati országban az első években. Ráadásul a mezőgazdaság egészen katasztrófális mértékben esett vissza, 18 százalékkal, például a precedens nélküli aszály miatt. Az export egyébként 15 százalékkal nőtt. A foreign direct investment-driven emerging market economy, ahol az exporton múlik minden, így jellemzik Magyarországot, iszonyúan érzékeny a külpiaci változásokra, nem tudható itten előre semmi. Az EU-ból Magyarországra érkező pénzek évente nagyjából két és fél, három százaléknyi GDP mennyiséget jelentenek, de az ebből eredő termelésnövekedés nem könyvelhető le GDP növekedésként, mert ki kell vonni belől a casht akkoris ha sohanapján kell visszavonni, legalábbis én ilyen GDP képleteket láttam, nem vagyok közgazdász. Az egy dolog, hogy a GDP egy Magyarország szerű országban nem tükrözi olyan mértékben a gazdaság állapotát mint egy fejlett nyugati országban. Elképesztő GDP-k keletkeznek kis területen, ennek egy része könyvelési okból van itt, vagy éppen máshol.

Tavaly voltam egy amerikai kisvárosban ahol szinte hallani lehetett ahogy a dollármilliárdok keletkeznek. Egy nagy szoftvercégnél (annál) voltam vendég, bár nem értek a szoftverekhez, kutató vagyok. Olyan mértékben vagyunk távol attól a világtól, olyan iszonyú a lemaradásunk minden szempontból, hogy ezen kormányok nem tudnak segíteni, csak és kizárólag nagyon sok ember együttes tehetsége és teljesítménye. Ezek az emberek pedig Magyarországon egyszerűen nem láthatóak ilyen kritikus tömegben. Nem vagyunk a közelében sem annak a világnak semmilyen értelemben, akármennyire szeretünk ábrándozni ilyesmiről. Néha csak ültem ott az íróasztalomnál, és rettenetesen szomorú voltam.

Nincs olyan elképzelés ma Magyarországon, hogy ezt mi valahogy megközelítsük, egyik oldalon sincs igazán. Ráadásul sajnos ez nem csak elképzeléseken, hanem mint fent írtam egyéni tehetségek és teljesítmények nagy sokaságán múlik. Én teljesen naív módon azt mondom, hogy mégiscsak meg kell próbálni, mármint ezt a kiemelkedésre alapozó utat, és nem az alacsonyan kihasznált komparatív előnyök felé kell menni, de bevallom ez majdnem vallásos hit. Azok akikről úgy gondolom, hogy a szakmámban nagy dolgokra képesek, mondjuk háromnegyedrészben már elhagyták az országot.

dowNLoad 2007.12.29. 14:37:00

NINCS MÁS ÚT! (GY. Ferenc)
(a haverok pénze szent és sérthetetlen, ez itt az ő országuk)

HAHAHAHA
www.koreatimes.co.kr/upload/news/071228_p07_gop.jpg
Ettől félek , hogy ilyen lesz a "választás" 2010-ben

Elpet 2007.12.29. 14:41:58

Bummer

Ezek mind igazak, ám a lakásárak elszabadulása akkor is tény, és a kapcsolat a lakáshitelezés és eközött nehezen tagadható. Ez pedig az állami támogatások elértéktelenedéséhez is vezet, vagy nagyobb összegeket kell rá fordítani, ami újabb áremelkedésekker jár. A `90-es években szinte mind cash+szocpolból építkeztünk. Ma az építések legnagyobbrészt hitelből folynak, évtizedekre súlyosan eladósítva a családokat, amelynek társadalmi hatása elég negatív. Ezt a folyamatot, ha tetszik, ha nem, az Orbán-kormány indította el.

A visszaigényelhető ÁFA éppúgy szolgálja a fehérítést, másrészről a szocpolt ugyanúgy számlákkal kellett megtámogatni, és ez megtehető lett volna az előző ingatlan felhasznált eladási árának vonatkozásában is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 14:46:25

Az megvan, hogy Debreczeni Józsefnek új könyve jelent meg?
Bónusztrack: Aczél Gyuri nyal be Józsinak!
www.mtv.hu/videotar/?tag=1165

zoli27 2007.12.29. 15:00:52

oblomov,

"A sajtószabadság üzleti de inkább hatalmi kérdés (für sich), viszont a szólásszabadság egyetemes érték (an sich). Nem összekeverni, hanem tudomásul venni kell, és kész."

Nem tudom, kit akarsz meggyőzni. Én egy szóval sem mondtam, hogy nincs szólás szabadság. Harmadszorra is elmondom: a médiumok egy jelentős hányadának (köztük az adófizetők pénzéből fenntartott MTV, legalábbis egyes műsorainak) a viselkedésével van problémám. Nem tudom, miért akarod rámerőszakolni a "rendszerváltást megkérdőjelező jobbos" szerepét.
Ugyanakkor hozzátenném, hogy biztos vagyok benne, hogy vannak egy néhányan (ha talán nem is ezres nagyságrendben), akik 2006. október 23-a óta kétszer is meggondolják, mielőtt élnének a véleménnyilvánítás szabadságának jogával.
(Egyébként meg nem értek németül.)

Ami pedig az Orbán-kormány gazdaságpolitikai eredményeit illeti: el tudom fogadni elpet érvelését, aki felhozott néhány konkrét példát, ami szerinte elhibázott lépése volt az akkori kabinetnek (habár én nem értek hozzá). De az nem fair, hogy te meglebegteted, hogy lehet, hogy éppen most nyögjük a 1998-2002-es gazdaságpolitika hátulütőit, de ezt semmivel nem támasztod alá.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 15:02:01


Debreczeni egy nagyon vicces figura, aki pontosan olyan mint a Bayer Zsolt, de ezt a tényt egyikük sem hajlandó elfogadni. Simán lehetett volna Bayer a gyurcsányizmus fenegyereke, aki a Népszabadságban ír az alsó-kolumbiai fideszes desperádókról, miközben Debreczeni regénybe foglalja Orbán hajfürtjeinek finom fodrozottságát. De ahogy szokták mondani, ki tudja mit hoz a múlt.

oblomov 2007.12.29. 15:10:58

Bummer

a forint alapú hitelek kamattámogatását a deficites büdzsé azóta is deviza alapú hitelekből támogatja. Csak erre utaltam. A magas inflációhoz (ekként a szocikormányokhoz is persze) köze van a forintárfolyamnak is, de az MNB viszonylag szuverén ennek alakításánál. Az államadósságot növelő hitelfedezeti ráfordítások viszont növelik az inflációt, szocikormány-szándékoktól függetlenül, hiszen az államhitelek drágák és törlesztésük generálja az inflációt. Mindezt ne vedd kézpénznek:), de tőlem ennyire telik.

zoli27 2007.12.29. 15:18:05

Miről szól Debereczeni új könyve? A címe alapján nekem van egy tippem, de van, aki meg tudná mondani?

Egyébként akárki akármit mond, az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, vagyis a legkiélezettebb helyzetben volt a legdurvábban érezhető, hogy a média milyen szinten van pártpoltikai befolyás alatt. A mainstream médiumok támogatása nélkül Gyurcsány nem maradhatott volna a helyén.
Emlékezzetek rá, hogy a CNN riportere mit művelt Ferenc testvérrel! Ahhoz képest Baló, Kálmán Olga, Friderikusz, Sváby meg a többiek szinte bocsánatkérések közepette tették fel a kérdést GyF-nek, hogy esetleg, netalántán, ha nem haragszik meg a felvetésért, nem jutott-e eszébe, hogy esetleg megfontolja, hogy izé... hogy lemondjon... esetleg. Majd miután Fletó összeráncolta a homlokát, már tovább is léptek, hogy megkérdezzék, hogy van a kis Totó-kutya.

A leggyalázatosabb természetesen Mészáros Antónia portréfilmje volt szeretett miniszterelnökünkről, ami az október 6-i bizalmi szavazás napján lett leforgatva (aki látta, tudja miről beszélek).

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 15:21:04


Kedves zoli27,

Amennyiben a Hazárdjáték című könyvről van szó, az cikkek gyűjteménye 2002-től napjainkig. Itt van a kezemben :))

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 15:24:21


benne van a híres Mozgó Világ cikke is. egy sort azért idézek, mert látszik, hogy a szerző milyen finom árnyalt módon közelít a magyar politikához :)))

"Maga Orbán kötődik a korai Mussolinihez (és Hitlerhez)." (239.oldal)

Ezért kapott valami díjat a Mozgó Világtól. Bolondok ezek, ahogy persze azok is.

zoli27 2007.12.29. 15:24:32

jo tunder,

"Amennyiben a Hazárdjáték című könyvről van szó, az cikkek gyűjteménye 2002-től napjainkig. Itt van a kezemben :))"

Szóval nincs egy központi témája a könyvnek, csak Debreczeni publicisztikáinak gyűjteménye?

oblomov 2007.12.29. 15:25:34

zoli27: "Nem tudom, miért akarod rámerőszakolni a "rendszerváltást megkérdőjelező jobbos" szerepét." Erről szó sincs, ha ez jön le az általam írtakból, akkor én hibáztam. A demonstratív véleménynyílvánítást, vagy annak akadályozását viszont ne keverjük ide.

"De az nem fair, hogy te meglebegteted, hogy lehet, hogy éppen most nyögjük a 1998-2002-es gazdaságpolitika hátulütőit, de ezt semmivel nem támasztod alá." Az érdem Elpeté, én őt ragozom azóta is, bár bevallottan inkompetens szavazópolgárként, és kíváncsian arra, hogy vajon jól gondolom-é.

Elpet 2007.12.29. 15:26:13

Tunder

Bayer meg Debreceni összevetését így azért egy kicsit kinyilatkoztatásszerűnek érzem részedről, amit a tények nemigen támogatnak. Bayer nagyon régi barátja Orbánnak, Fidesz alapító tag, ő maradt mellettük, Debreceniről ez a fajta hűség nehezen mondható el. Mondd, hogy nem szereted Bayert, ezt értem, de ezt a felvetést iszonyatosan igazságtalannak érzem.

zoli27 2007.12.29. 15:27:55

"Maga Orbán kötődik a korai Mussolinihez (és Hitlerhez)." (239.oldal)

No komment.

Mint ahogy a Nap-Keltében is kifejtette, hogy aggódva figyeli Sólyom László politikáját, amiben egyre gyakrabban tűnnek fel olyan elemek, mintha a köztársasági elnök királynak képzelné magát.

zoli27 2007.12.29. 15:33:41

"A demonstratív véleménynyílvánítást, vagy annak akadályozását viszont ne keverjük ide."

Miért is ne keverjük ide?

Az nem probléma, hogy emberek elmennek egy utcai gyűlésre, hogy kifejezzék, melyik politikai irányzatot támogatják, másnap reggel meg kilőtt szemmel ébrednek a kórházban? Ez nem a szólás szabadságának sérelme?
A legnagyobb probléma pedig még csak nem is az, hoyg ez megtörténhetett, hanem az, hogy ennek azóta sincsenek sem politikai, sem szakmai felelősei. Csak kitüntetések meg előléptetések történtek október 23-a után.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 15:34:55


Kedves Elpet,

Ismerek valakit, nem írom le a nevét, aki 1. húszszor jobban ír mint Bayer Zsolt. 2 valóban lojális volt a FIDESZ-hez és nem kért érte semmit cserébe, és végigcsinálta velük azt amit a Bayer nem. Ez tesz érzékennyé kicsit. Leszarom a Bayer Zsoltot, az egy kis senki.

"Simicska Lajos és Tóth Béla miatt hagytam el a pártot. Ugyanis nem szerettem őket. Nagyon nem. Dr. Simicska körül egyre több volt a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia alsón." -ezt a Népszabadsághoz szegődött "lojális" Bayer Zsolt írta le, aki azt mondta később, hogy a FIDESZ küldte a Népszabihoz, amihez képest az az igazság, hogy szabályosan visszasírta magát a FIDESZ-hez.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 15:37:30


Kedves zoli27,

Van egy központi témája a könyvnek: "Orbán rossz, Gyurcsány jó." Ennek van egy másik oldali verziója amire szintén karriereket és életműveket alapoztak : "Orbán jó, Gyurcsány rossz."

oblomov 2007.12.29. 15:38:24

Tündér! Azt gondolom ezek után, hogy a könyvet nem dedikálva kaphattad, hanem nyilván jó tündérként pénzt feccoltál bele. :)

zoli27 2007.12.29. 15:39:15

"Bayer meg Debreceni összevetését így azért egy kicsit kinyilatkoztatásszerűnek érzem részedről, amit a tények nemigen támogatnak."

Én sem értek teljesen egyet az összehasonlítással. Az a része igaz, hogy mind a ketten elfogultak.
A különbség az, hogy Debreczeni jelenleg egy olyan politikus apologétája, akit a demokratikus közéletnek már régen ki kellett volna löknie magából.
Az egy jó kérdés, hogy ha ugyanez Orbánnal történne meg, Bayer, Fricz Tamás és a többiek hogyan viselkednének. De olyat, ami nem történt meg, nem lehet senkin számon kérni.

Elpet 2007.12.29. 15:45:03

Jo Tunder

Hogyan?
Ezt nem nagyon értem. Mikor írt ilyet Bayer a Néphazugságban? Én őt a Magyar Nemzetben olvastam, mindig, nemigen emlkészem megszakításokra. Aztán, a 2002-es választások után láttam együtt Bencsikkel, Lovassal, meg Tóth Gy.-vel az ATV Sajtóklubban. Visszasírta magát a az elvesztett választások utánra? Azért a Simicska-éra elhatalmasodása meg 2002 között nem sok átállásra volt lehetőség. Ez nekem nagyon nem frankó, sehogy nem értem. Többiek, mit tudtok erről?
Én akkoriban Magyar Nemzetet olvastam, Néphazugságot nem, ez igaz, de nem emlékszem, hogy Bayer oly hosszú ideig távol lett volna, ez valahogy nekem nagyon nem jön össze.

oblomov 2007.12.29. 15:45:21

zoli27:"Miért is ne keverjük ide?"
Azért ne, mert erről a vonatkozásról nem volt eredetileg szó, és ne akard rámerőszakolni, hogy nem értünk egyet.

zoli27 2007.12.29. 15:49:04

kedves jo tunder,

"Ennek van egy másik oldali verziója amire szintén karriereket és életműveket alapoztak : "Orbán jó, Gyurcsány rossz.""

Ez pontosan így van, ahogy mondod. De én nem szeretem, hogy öszöd óta, bizonyos fórumokon akárhányszor elhangzik egy bírálat Ferenc testvérről, azonnal hozzáteszik Orbán Viktor nevét is.
Nagyon unszimpatikus, mondhatni gusztustalan a dolgok ilyetén összemosása (ezt nem a te személyedre mondom).
OV jelenleg a nagyobbik ellenzéki párt elnöke, és 2002 tavasza óta nem tölt be állami tisztséget, nincs döntési pozícióban az ország dolgait illetően. GyF ezzel szemben Magyarország miniszterelnöke, ennél fogva elég sok köze van ahhoz, hogy az ország most ott tart, ahol.

oblomov 2007.12.29. 15:54:13

zoli27: "politikus apologétája"?

Mire gondolsz?

zoli27 2007.12.29. 15:56:24

oblomov,

"zoli27:"Miért is ne keverjük ide?"
Azért ne, mert erről a vonatkozásról nem volt eredetileg szó, és ne akard rámerőszakolni, hogy nem értünk egyet."

Igaz, hogy eredetileg nem volt róla szó, csak úgy éreztem, hogy te ellenem akarod megvédeni a rendszerváltás vívmányait, többek között a szólás szabadságát, miközben nekem eszem ágában sem volt azokat megkérdőjelezni, viszotn hozzátettem, hogy ha már a témánál voltunk, hogy bizony előfordult, hogy állami szervek tömegesen sértették az emberek alkotmányos jogait, aminek mindmáig nem voltak következményei.

Szóval továbbra is egyetértek veled abban, hogy a demokrácia intézményei működnek, azonban jelenleg sok az antidemokrata a rendszerben, és ez sajnos meg is látszik.

zoli27 2007.12.29. 16:03:14

"zoli27: "politikus apologétája"?

Mire gondolsz?"

oblomov,
arra gondolok, hogy mekkora szerepe volt Debreczeninek abban, hogy a lakosság egy jelentős hányada számára az öszödi lebukás után sincs semmi kifogása az ellen, hogy GyF az ország miniszterelnöke maradhatott.

Debreczeni máig is vallja, hogy az öszödi beszéd ugyanolyan rosszindulatúan félre lett értelmezve, mint annak idején Kövér köteles beszéde, és az (az igazságbeséd) igazából 18 éves demokráciánk legjelentősebb szónoklata volt.

Elpet 2007.12.29. 16:06:22

zoli

Megfigyeltem már, hogy Ferenc barátunkat, ha mentegetni akarják, mindig ez a taktika, akár az MSZP-s kocsmárostól hallom, akár máshonnan a köztudott szoci szájaktól. "Úgyse lehet másképp, a másik se lenne jobb". A 90-es években a választásokon, amikor még gáz volt aránylag MSZP-snek lenni, mindig független polgármester-, meg városi képviselőjelöltként indultak. Folyton a függetlenség, a középenállás, a belgaság kiindulópontjáról mutogatnak, és közben persze mindig a jobboldal a hülyébb. Csak persze állandóan felülünk az ilyesminek.

oblomov 2007.12.29. 16:07:00

zoli27
Tőled nyilván távolabb áll Debreczeni gondalatisága, mint tőlem. Debreczeni persze nem én vagyok. De a gondolatai megérintenek, mert ütnek. Van, hogy szerintem mellétrafál, az őszödi beszédet illetően is, de összességében nem hazug és primitív.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 16:07:02


Kedves zoli27,

Tudod mi történt Párizsban 1961. október 17-én egy tüntetésen ? Szerinted a francia jobboldal tudomást vesz erről ? Beszél róla ? Tömegesen végeztek ki tüntetőket azonosító nélküli rendőrök. Először két halottat ismertek el, azután harmincat, ma hetvenet, de kétszáz ember hiányzik. Egy részüket a helyszínen lőtték agyon, de többeket a prefektúra udvarán végezték ki. Soha nem itéltek el senkit. A rendőrfőnök életfogytiglant kapott, de nem ám ezért, hanem háborús bűntettekért amit a Vichy kormány idején követett el. Képzeld ha megkérdezi Orbán Sárközyt, hogy mond Nicholas mi történt pontosan az 1961 októberi tüntetésen ?

Egyébként Párizsban pár hónap múlva egy tüntetésen kilenc baloldalit lőttek agyon a kommandósok. Azt elismerték és ma tér van róluk elnevezve. Október tizenhetedikéről ha jól tudom egy egészen kicsi emléktábla van, amit a párizsi polgármester helyezett el. Jean Pierre Bernard, Fanny Dewerpe és a többi legalább kapott egy táblát.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 16:10:40


Kedves Elpet,

1994-ben írta. Nem tudtad, hogy ő a Népszabi munkatársa volt ? Amikor Amerikában éltem, kaptam egyszer egy emailt, hogy van egy Bayer Zsolt nevű liberális újságíró aki szervezi a Demokratikus Charta tüntetést :)) Ahol egyébként az anyámék összefutottak a Deutsch Tomival, aki ugye régi családi ismerős. A múlt az nagyon kegyetlenül tud változni Elpet :)))

Elpet 2007.12.29. 16:15:46

Tunder

Olvass Vercors-t, jó sokat. És ez, amit írtál, ez hogy jön ide? Mit igazol ez? Előtte 4 évvel Magyarországon akasztottak Kádárék, akiknek egyenesági leszármazottai veretik ma a jónépet. Ja, hogy ezeknek semmi közük azokhoz? Jó, nekünk meg még kevesebb de Gaulle-hoz, akit a baloldal és a szélsőjobb egyként gyűlölt, tegyem hozzá.

zoli27 2007.12.29. 16:18:43

oblomov,
Biztos vagyok benne, hogy Debreczeni egy intelligens ember. De nálam az öszödi beszéd újraértelmezése és a Gyurcsány-mosdatás kizáró ok. Aki 2006. szeptember 17-e után is Orbán Viktorban látja a haza legfőbb ellenségét (Gyurcsány ellenében), annak én nem vagyok kíváncsi a véleményére. Nem azért, mert Orbán politikáján nincs mit bírálni (van, nem is kevés), hanem azért, mert jelenleg nem ő az ország legnagyobb problémája.

oblomov 2007.12.29. 16:20:35

Na látod Tündér, ez apologétaság volt. Hol van ettől Dr. Debreczeni, aki demokrataként kér számon ezt-azt bárkin, és oldalfüggetlenül, ha vét az általa támasztott elvárások ellen? Nem kizárva persze, hogy elvárásaiben emberként olykor téved.

zoli27 2007.12.29. 16:26:46

kedves jo tunder,

"Tudod mi történt Párizsban 1961. október 17-én egy tüntetésen ? Szerinted a francia jobboldal tudomást vesz erről ? Beszél róla ? Tömegesen végeztek ki tüntetőket azonosító nélküli rendőrök."

Ezt ugye nem azért hoztad fel, mert úgy véled, hogy ez bármilyen szinten magyarázza vagy igazolja a 2006. október 23-án történteket?
Ha igen, akkor maximálisan elhatárolódok a véleményedtől.

oblomov 2007.12.29. 16:28:00

zoli27

Debreczeni Orbán-fóbiája nem Őszödtől eredeztetik. És némileg releváns is volt, akkor is, ha nem feltétlen korrelál azon meglátásokkal, ahogyan egyébként Te is helyesled.

Elpet 2007.12.29. 16:34:05

Jo Tunder

Jó. Ilyet írt Bayer `94-ben, elég rég, mondjuk. Mit akarsz ezzel igazolni? Jómagamnak is voltak szellemi kitérőim életem során, ezek igaz, megélhetéssel nem függtek össze. De ez mit sem változtat azon, hogy Debreceni 2002 után szép finoman hozzádörgölőzött ahhoz a hatalomhoz, amely szívesen fogadta a nyaldosást. Ezt az embert azért nem minősítem, mert finom modoromat fel kellene adnom hozzá. Ja, hogy vannak gondolatai, amik közt vannak helytállóak is! Hogy oda ne rohanjak! Nekem is!
Bayer nem épp az aktuális hatalom oldalán fújja a kürtöt, és ez azért mindig ad egy morális előnyt.

Elpet 2007.12.29. 16:38:36

Nem valamikor 2001-2002-ben írt véletlenül Debreczeni Orbán könyvet, némiképp a Kende Péter-könyvet ellensúlyozandó? Rosszul emlékeznék? Segítsen ki valaki, mivel ugyanúgy nem olvastam, mint a másikat... De határozottan emlékszem, hogy az obskurus MSZP-kiadvánnyal szemben egy tiszta tekintetű Orbán-portré volt a címlapon... Olyan véletlen egybeesések ezek?

oblomov 2007.12.29. 16:39:58

Elpet!
Ezt a "hozzádörgölőzött ahhoz a hatalomhoz, amely szívesen fogadta a nyaldosást" erősnek találom így Tőled. Debreczeni visszautasított valami lovagkeresztet. Ezt nem sokan tették meg eddig. Úgyhogy, valami alátámasztást, pleas!

zoli27 2007.12.29. 16:40:36

"Debreczeni Orbán-fóbiája nem Őszödtől eredeztetik. És némileg releváns is volt, akkor is, ha nem feltétlen korrelál azon meglátásokkal, ahogyan egyébként Te is helyesled."

oblomov,
A második mondat meghaladja a felfogóképességemet. Ami az elsőt illeti: Nem az az igazi problémám, hogy Debreczeninek Orbán-fóbiája van, hanem az, hogy ez az Orbán-fóbia nála még a demokrácia iránti igényt is felülírja.
Debreczeni, Mészáros Tamás, Buda Péter és a többiek annyira gyűlölik Orbánt, hogy számukra még az ország félreveztése is bocsánatos bűn, ha ez kell ahhoz, hogy OV ne legyen újra miniszterelnök. Ez nagyon nagy baj, ha hozzávesszük, hogy ezek az emberek tényleg hatással vannak a közvéleményre.

oblomov 2007.12.29. 16:45:49

zoli27
Buda Pétert nem ismerem, de Mészáros Tamás méltatlan párhuzam, szerintem.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 16:48:30


Kedves zoli27, nem tudom honnan veszed azt, hogy nekem erről van fontos véleményem. Miért kellene neked az én nemlétező véleményemtől elhatárolódnod ? Nem azt gondolom az öszödi beszédről amit te, nem azt gondolom 2006. október huszonharmadikáról (ami nekem egy kb. negyvenórás nap volt, a világ másik feléről jöttem haza és Orbán beszédére értem a Ferihegyre, sajnálom nekem az a nap akkoris a MOMA-t fogja jelenteni és nem Morvai Krisztinát, ez van, ezzel nem tudsz semmit sem csinálni). Ugyanakkor nem is azt gondolom erről mit Debreczeni, sőt, nem is mindig ugyanazt gondolom ezekről a dolgokról, namost képzeld. Néha ezt, néha meg azt. Hangulatfüggően.

oblomov 2007.12.29. 16:52:16

Tündér

úgy csinálsz, mintha nő volnál! :)))

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 16:56:54


Kedves Elpet,

Értsd már meg nem akarok semmit sem igazolni. Piti, pénzéhes, karrieristának tartom Bayert és megzizzent pitbullnak a Debreczenit. Ezek senkik. Vannak ebben az országban nagyon komoly, értékes emberek is, módjával sajnos, és ők nem tartoznak közéjük, ennyi az egész. Mindenesetre jellemző, hogy két ekkora marha milyen komolyan tudja befolyásolni a közbeszédet.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.29. 16:58:30

Debreczeni valoszinuleg sertodott, mert Orban nem nyujtott olyan lelkes segitseget a rola szolo konyv irasakor mint Gyurcsany. Es ez utobbi baratsaga nyilvan jobban is fizet. Szo szerint: amint tortenik valami, Debreczeni megjelenik a Nakelteben es megmagyarazza. Ki a csuda hallott rola a Gyurcsany konyv es az utana kovetkezo tiradai elott? Nagyon kevesen. Most pedig a kritikai szentiraskent jelennek meg a Nepszabadsagban, Nepszavaban, ES-ben es a 168 oraban. Szormentem a koalicioval es kard ki kard az ellenzek biralatanal.
Korulbelul olyan elfogult Orbannal szemben mint mondjuk Bayer Zsolt Gyurcsany megiteleseben. A ketto kozott a kulonbseg mindossze annyi, hogy Orban tevedesei nem okoztak katasztrofalis karokat, a Gyurcsanyei ellenben igen. Ugyhogy kettejuk kozul mindenkeppen Bayer az akinek a kritikai jogosabbak. Es Bayer ha egyszer at is lendult liberalisbol jobboldaliva, idestova majd 20 eve meg is maradt annak, nem forog az iranyito hatalom fele. A stilusa lehetne kicsit szimplabb es kevesbe dagalyos, de a tenyek leirasanal nagyjabol igaza van es ez a fontosabb.

Elpet 2007.12.29. 17:00:45

oblomov

Egész egyszerűen arról beszélek, hogy Debreczeni akkor jött rá, hogy milyen jó az MSZP meg Gyurcsány, amikor az éppen hatalmon volt, van. Pusztán ennyi. Számomra az értelmiségi alapállás mindig egyfajta kritikai attitűdöt foglal magában. Emellett lehet még udvari íroncnak is lenni, de ez más kategória. Debreczeni kizárólag Orbánt bírálja, amivel, meglehet, sokszor egyet lehet részleteiben érteni, de nem lehet a gondolattól szabadulni, hogy talált egy jó pénzes gazdát magának ehhez.
Mért nem 2002 előtt bírálta Orbánt? Akkor is pont ugyanennyire volt hatalommániás, mint most, és az iszonyatos baklövéseit kormányzati pozícióban akkor követte el. Miért mostanra világosodott meg?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 17:03:33


Kedves zoli27,

Engem valóban személyesen félrevezetett a Gyurcsány. Téged nem. Értsd meg ott voltam, 2005 őszén amikor Gyurcsány elmondta az ő blairista téziseit a ballib értelmiségi krémnek. Na nem mintha én a krém részét képeztem volna, csak így alakult. Kettő darab akadémikus vezette fel Gyurcsányt, Ferge Zsuzsa és Romsics Ignác, hatalmas előadásokkal, Gyurcsány szenvedélyesen beszélt és.. Hazudott. Bele az arcomba. Nem akkorát mint a kampányban, de még ott is, ahol talán a legőszintébben beszélt az egész politikai karrierje során Öszöd előtt, hazudott. Erre varrjál gombot. És mondjuk a jelenlevő GKI-sek hamisították az előrejelzéseket a hazudozáshoz. És ezt én nem tartom ám valami nagyon szép dolognak kedves zoli27, csak éppen nem tartom akkora mocskos egy árulásnak sem mint te.

zoli27 2007.12.29. 17:09:23

"Mészáros Tamás méltatlan párhuzam, szerintem."

Szerintem nem. Ugyanaz a kategória.

Hadd magyarázzam el, miért! Én 2006. szeptember 17-ig nem foglalkoztam túl sokat a politikával, csupán annyit, hogy 4 évente elmentem választani, és mindig az MSZP-hez húztam be az ikszet (dunaújvárosi vagyok, úgyhogy ezen ne csodálkozzatok). Amikor viszont az öszödi beszéd nyilvánosságra került, szerintem egy új törésvonal keletkezett a társadalmon belül, és ez nem a bal- és jobboldal között húzódik.
Akik képesek felülemelkedni politikai vonzalmaikon, és azt akarják, hogy Magyarországon működjön a demokrácia, azok 2006. szeptember 17-e után egy megoldást találnak elfogadhatónak: a parlament önfeloszlatását (amihez persze szükséges lenne a kormánytöbbség ezirányú elhatározása is), és új választások kiírását.

Azonban van egy MSZP- és/vagy kormányközeli szellemi holdudvar és az ahhoz tartozó elkötelezett szavazói réteg, akik annak ellenére is kitartanak az általuk támogatott politikai tömb mellett, hogy az nyilvánvalóan és súlyosan megsértette a demokráciát, amikor a szavazók becsapását és az ország eladósítását sem tartotta túl nagy árnak, azért, hogy megőrizze hatalmát.

Mind Debreczeni, mind Mészáros ezutóbbi tömbhöz tartozik, ezért számomra nincs különbség közöttük.

Viszont hangsúlyozom, hogy annak ellenére, hogy mélységesen elítélem ezt az értelmiségi réteget (és a kormányt is), egyet értek Orbán Viktorral abban, hogy csakis erőszakmentes és alkotmányos eszközökkel lehet a hatalmon lévőket leváltani, és a legélesebb véleménykülönbség sem legitimálhatja az erőszakot.

Elpet 2007.12.29. 17:12:29

Tunder

Bayert nem ismerem annyira, hogy ezt cáfolni tudjam, nekem egy vérmes, a sulykot néha verbálisan elvető karakteres jobbos, orbánbarát publicistának és írónak jött le, akinek az írásait sokszor élvezem, nem okvetlen mindenben egyetértéssel persze. Nem tudom, úgy van-e, ahogy írod. Debreczeniről speziell pitbull nem jutott eszembe. Más állat eszembe jutott, meg testrész is, de nem mondom inkább.
Mindazonáltal talán érdemesebb volna mások gondolataira jobban figyelni. Gondolnék most Lengyel Lászlóra, TGM-re, Stumpf Istvánra, Tölgyessy Péterre. Például. Így jutottak eszembe sorban. Mint értelmiségi, gondolkodó emberek.

zoli27 2007.12.29. 17:31:43

"Kedves zoli27,

Engem valóban személyesen félrevezetett a Gyurcsány. Téged nem."

jo tunder,
Az előző kommentemből már kiderülhetett: én is a Gyurcsány által félrevezetettekhez tartozom. Én is rá szavaztam 2006 áprilisában, mert azt gondoltam, hogy ha ennek az embernek sikerült elérnie az ötéves adócsökkentési programot, akkor tudhat valamit. Ráadásul Orbán negatív-kampánya sem volt túl meggyőző, különösen, hogy az MSZP-s politikusok azt mondták, hogy a Fidesz csak riogat, amikor mindenféle megszorításokat vizionál.

A tavalyi választások után tapasztaltam legelőször azt, hogy a megválasztott hatalom a szöges ellentettjét teszi annak, mint amiről a kampányban beszélt; majd amikor lebuktak, és kiderült, hogy az egész egy szervezett hazugság-kampány volt, és azt láttam, hogy a többségi média és értelmiség milyen elvtelenül védi a hatalmat, és próbálja befeketíteni a választásokon vesztes felet, akkor döntöttem úgy, hogy én is elmondom a véleményemet a politikáról. Eddig a pillanatig ezt nem tartottam fontosnak. Talán azért nem, mert habár 1990 óta egyik kormány sem nyújtott világbajnok-teljesítményt, de ilyen arcátlanságot még senki nem engedett meg magának; ilyen undorító módon még senki nem csúfolta meg a demokráciát.

És mégegyszer mondom: Ez nem csak a koalíció bűne, hanem az őket hatalomban tartó média- és értelmiségi elité is.

oblomov 2007.12.29. 17:44:47

Marianna: "amint tortenik valami, Debreczeni megjelenik a Nakelteben es megmagyarazza."
Ez egy dolog, a Hírtv-ben is osztaná, ha hívnák. De nem a hely, a mondandója az érdekes persze. A helynél, mint kérdező közegnél én csak osztok, meg kivonok. (A Sólyom-kritika persze nekem is húzósabb, azt nem értem.) Mondjuk én hallottam a Göncz-kritikáról, meg a szadesz-kritikáról is annó, amivel maradéktalanul egyet értettem.

Ugyanez Elpetnek: Melyik játékot játsszuk? (T-Twins kiadó, 1993.); Restauráció (Széphalom Könyvműhely, 1996.); A Győzelem ára (Osiris, 2000.)

Ja, persze olvasni is kell! A "zsengéget" is.

zoli27
Nem ugyazaz a tömb. Hidd el, vagy olvass, ha nem hiszel nekem. :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 17:57:20


Kedves zoli27,

Mély tisztelettel de egy szavadat sem hiszem el. Te 2006-ban a FIDESZ-re szavaztál. Nagyon gyenge, nagyon primitív dumcsika, ne velem próbálkozz.

Ez egy őrült választási kampány volt, ahol teljesen nyilvánvaló volt, hogy mindkét fél brutálisan hazudik. Akkor már majdnem minden világos volt, 2005 őszén nem volt világos. A kérdés csak és kizárólag az, hogy mégis mit tudott Gyurcsány. Szerintem a teljes valóságot ő sem tudta, ahogy 2005 őszén még Járaiék sem, és az is igaz, hogy Gyurcsány effektíve nem akart tudni bizonyos dolgokról, és az is igaz, hogy bizonyos dolgokról tudott és hazudott.

Bottom line, otthon maminak el lehet adni ezt a rutint, de jobb társaságban inkább ne próbálkozz vele, már ha ez jobbnak számit :))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 18:02:55

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.29. 17:03:33:
"Engem valóban személyesen félrevezetett a Gyurcsány. Téged nem. Értsd meg ott voltam, 2005 őszén amikor Gyurcsány elmondta az ő blairista téziseit a ballib értelmiségi krémnek"

Az elitnek? ;-) És átverte őket? ;-)
Olvasni kellett volna.
Amióta ez a fickó repül, azóta olvasom. Benne voltam a 2004 decemberi népszavazás kampányában és akkor döbbentem meg igazán, micsoda szörnyeteggel kerültünk szembe. Azóta nem ér meglepetés. :-/

Újabban nem olvasom. Neki már vége. Egész életemben büszke leszek arra a néhány kis szögre, amit én is segítettem beverni a koporsójába. Pusztán csak pofozógépnek tartják a szocialisták. Amíg Gyurcsányt utálják, addig se egy másik szocialistát utálnak. Ez persze nem menti meg a pártot.

zoli27 2007.12.29. 18:04:14

jo tunder,
Ha nem hisszük el egymásnak, amit a másik mond, akkor nincs értelme beszélgetni.
Egyébként Szabó Zoltán, MSZP-s képviselő ugyanígy reagált, amikor ugyanezt megírtam az összes mszp-s országgyűlési képviselőnek. Ő is meg volt róla győződve, hogy fideszes aktivista vagyok.

Ő is tévedett, és te is, de természetesen, mivel nem tudom a szavazólapomat bemutatni, bizonyítani sem tudom, hogy igazat mondok.

Persze megértem, hogy neked és Szabó Zoltánnak sokkal könnyebb megemészetni az a verziót, hogy fidesz-bérenc vagyok.


Aki hisz nekem, azzal továbbra is szívesen beszélgetek.

Elpet 2007.12.29. 18:08:16

oblomov

Bizonyára százszor jobban ismered nálam. Nem is tudok veled vitatkozni. Nem vagyok képes azonban az aktuális, lassan mindenki által katasztrofálisnak tartott hatalomhoz dörgölőző íróembert értelmiséginek és gondolkodónak tartani. Ehhez a véleményemhez konokul ragaszkodom. Számomra Debreczeni közéletileg morálisan nem létező. Kész. És nem érdekel, bármit ír. Olvasok inkább TGM-et vagy Révész Sándort. Ennyi.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 18:14:12


Márpedig én egyetlen árva szavadat sem hiszem el, baromi rosszul csinálod. Lehet jól csinálni, csak te nem csinálod jól. Nem fektettél bele elég sok munkát. Az nem megy, hogy a Magyar Vizsla igényesen kimunkált gondolati struktúrájában adod elő a szöveget a műfelháborodással. Tudod én az első magyar nyelvű internetes politikai adokkapok részese voltam, 1990-ben. Több mint tizenhét éve. Nagyon sok mindent láttam már :)))

Elpet 2007.12.29. 18:15:06

Jo Tunder

Hogy te micsoda körökben forgolódsz! Meg folyton Amerikából jössz vissza, állandóan! Még jó, hogy szélesíted látókörünket ezzel az imponálóan lehengerlő adatmennyiséggel, amiből kiderül, hogy csak neked lehet igazad, mert aki ennyit tud, annak nem lehet, hogy ne legyen igaza!
:D

oblomov 2007.12.29. 18:29:04

Elpet, konokságok előtt meghajlok. De TGM és Révész Sándor rossz választás, ha nem haragszol, hogy beleugatok. Ők, különösen az utóbbi, valóban extrém értelmiségiek. "...hatalomhoz dörgölőző íróembert értelmiséginek és gondolkodónak..." bemondásra én sem olvasnék. Ezért kérdeztelek, hogy tudsz-é a visszautasított állami elismerésről. De nem hittérítő vagyok, csak magam részéről keresem a hiteles embereket, s amikor találok, akkor azokat ajánlom másoknak. Debreczeni mondjuk nekem nem új szerzemény, de számomra hiteles (maradt).

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 18:29:21


Kedves Elpet,

www.hix.com/arch/?page=issues&ujsag=FORUM

Nézd meg az 1990-es beírásokat. Ez az eredeti vérmagyarkampf, amikor Orbán Viktor még liberális volt, Bayer Zsolt is, Debreczeni meg bősz MDF-es képviselő. Ezek a gyökerek. Akkor mondták el először azt a sok hülyeséget amit most mondanak el századszor. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 18:31:52

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.29. 18:14:12:
"Tudod én az első magyar nyelvű internetes politikai adokkapok részese voltam, 1990-ben."

HIX Forum?
Ah, a hősi idők. :-)
Egymás feljelentgetése a munkaadójánál egyetemi e-mail címekről küldött politikai irományok miatt? ;-)

Elpet 2007.12.29. 18:32:55

Szeretem azt, amikor valaki megmondja a véleményét, kiderül, hogy mire gondol, és mit gondol valamiről. Magam ezt szoktam tenni, igyekszem legalábbis. És borzasztóan rühellem, amikor a véleményemre egy gondosan összeválogatott adathalmazt zúdítank, hogy lehetőleg megfulladjak alatta. Jo Tunder, a probléma az, amit az előbb kimondtál. Hogy nem vagy eléggé felkészülve, zoli27. Hát te felkészülsz, ugye? És aki több adatot mond, annak van igaza, ugye? Amely adatokat ugyanúgy nem lehet ellenőrizni, mint azt, hogy zoli27 dunaújvárosi-e, és tényleg az őszödi beszéd után fordult szembe az MSZP-vel. A "nekem Gyurcsány személyesen hazudott a szemembe, nektek neeeem", na az egy különösen szép fordulat volt. Be kéne keretezni. Ilyen kapcsolatokkal meg meghívásokkal akkor se dicsekszik az ember, ha igazak történetesen, mert könnyen lehet, hogy egyszerű hencegő sznobnak nézik.
Amúgy, cui prodest? Mi értelme volna ezen a lapon Magyar Vizslás propagandát folytatni? Mert hogy bújtatott MSZP propagandát folytatni, adatok tömkelegébe fojtva bele emberek beszélgetését és véleménycseréjét, annak mi értelme van, azt egész pontosan értem.
Huhh. Egyelőre ennyit.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 18:35:58


Nem egyetemi emailről volt szó, hanem valamilyen Los Alamosi intézetről, és még arra is emlékszem, hogy Neményinek hívták a fószert, azt is tudtam (de csak jóval később tudtam meg azért ilyesmibe nem avattak be) ki jelentette fel. De az már 1996-ban volt, ha jól tudom. Engem csak simán megfenyegettek :))

zoli27 2007.12.29. 18:36:37

jo tunder,


Ha attól nyugodtabbak lesznek az éjszakáid, hogy nem hiszel nekem, akkor hajrá! Nem is próbállak meggyőzni, mert ha valaki valamit nem akar elhinni, akkor nem is fogja.

Azt egyébként megértem, hogy Szabó Zoltán miért hitte azt, hogy hazudok: szerinte fonák módon próbáltam az mszp-s képviselők lelkiismeretére apellálni, hogy vonják meg a bizalmat Gyurcsánytól.
De hogy miért lenne érdekem téged becsapni, azt nem tudom.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 18:39:41

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.29. 18:35:58:
"Nem egyetemi emailről volt szó, hanem valamilyen Los Alamosi intézetről, és még arra is emlékszem, hogy Neményinek hívták a fószert,"

Hát Neményit kirúgták.
Azt a másikat, Pellioniszt nem tudták kirúgatni, pedig ad hoc globális antifasiszta kommandó szerveződött ellene.
Mondjuk az ürge elmebeteg volt, de az ellenreakció kissé eltúlzott akkor is.

Ah, a hősi idők. Mondjuk én nem lennék rá büszke. ;-)

Elpet 2007.12.29. 18:40:51

Jo Tunder

Nem érdekel, kitől mit ollózol össze, azt hiszed, hogy hetet-havat összehordasz, és ettől elájulunk. Rákattintottam a linkre, láttam egy csomó számot, tudod, mikor fogom ezt végigböngészni!

Orbánról, Bayerről, Debreczeniről pedig... Neked bizonyára sziklaszilárd világnézeted volt karonülő korod óta. Nekem nem. Változott, míg idáig forrta magát, és még fog is bizonyára. Mint nekik is.

A VÉLEMÉNYEDET mondanád meg egyszer bármiről, ha van neked olyan. De csak adatok mögé bújsz, és egyenes kérdésre nemigen válaszolsz.

Amúgy arról, hogy itt ki játszik ócskán egy szerepet, nem zoli27 jut eszembe, hanem te, ha tudni szeretnéd.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 18:45:06


Félreértesz, én egyáltalán nem tartom erkölcstelennek ha valaki ilyesmit csinál. Az erkölcstelenség nem itt kezdődik. Csak nem elég jó, még csiszolni kell. Mindazonáltal, ennek sok jelentősége nincs, azt készségesen elhiszem neked, hogy most per pillanat rettentően utálod Gyurcsányt, és nekem ezzel a világon semmi bajom sincs, teljesen érthetőnek tartom, valóban nem mindennapi dolgai vannak a fiúnak, és igen, általában le szoktak mondani Öszödök után, ez így van.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 18:48:46


Ja kedves Elpet, ennél nekem sokkal durvábbakat mondtak már, jézusom, ennél tudsz te többet :)))
Nem emlékeztem arra, hogy mondjuk 1990-ben miket gondoltam, de megnéztem, és szerintem elég hasonlót ahhoz mint most, kicsit meg is lepett. Kicsit fideszesebbnek tűnök így ennyi idő távolából mint gondoltam. Kicsit sokkal :)))

táltos 2007.12.29. 18:50:41

www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=994266
Így látja bolgárgyörgy a múlt évet és a következőt.
Figyelemre méltó, hogy a gyf-nek adott tanácsok valahogy "jobban" sikerültek, mint az ov-nek címzettek.

Elpet 2007.12.29. 18:51:04

oblomov

Most már tudok a visszautasított kitüntetésről, tőled. Olvass Debreczenit, tőlem aztán! Nekem akkor se hiteles, engedd meg nekem ezt a döntést. Amúgy szeretem az extrém gondolatokat, sokszor fordítják új irányba a gondolkodásomat, még ha nem is abba az irányba, amerre az extrém gondolatok haladnak.
Jo Tunder
Hogy te Los Alamosba is bejáratos vagy, váooo!
Itt már igazán fenn kell akadjon a lélegzet.
Itt megszűnik minden ellenérv.
El is megyek haza, kész a vacsorám. De hétfőn válaszolok, nem futok el, ne gondoljátok!

oblomov 2007.12.29. 18:58:20

Elpet, már nem éltem hiában. :)

"Nem emlékeztem arra, hogy mondjuk 1990-ben miket gondoltam, de megnéztem, és szerintem elég hasonlót ahhoz mint most, kicsit meg is lepett. Kicsit fideszesebbnek tűnök így ennyi idő távolából mint gondoltam. Kicsit sokkal :)))"

Nálam ez nem ajánlólevél, Tündi. Mit se tesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 19:01:27

táltos 2007.12.29. 18:50:41:
"www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=994266
Így látja bolgárgyörgy a múlt évet és a következőt.
Figyelemre méltó, hogy a gyf-nek adott tanácsok valahogy "jobban" sikerültek, mint az ov-nek címzettek."

Nagyon tetszik, hogy Bolgár György Gyurcsány Ferencnek csak azt mondja, hogy "mi". :-)
Szuverén értelmiség, ugyebár. :-)

Elpet 2007.12.29. 19:03:39

Jo Tunder

Na még annyit
Nem akarok én durvát mondani. Annyit mondok pont, amennyit gondolok.
Amúgy nagyon nem érdekel ám, hogy mit gondoltál 1990-ben. Nyilván, amilyen magas körökben forogsz, annyira sziklaszilárd a jellemed és gondolkodásod. Én kizárólag azért válaszolok most neked, mert nem szeretek egy szópárbajból elsunnyogni, és abszolúte nem érdekel, amit összehordasz amúgy, mert teljesen érdektelen számomra és mindenki számára. Szeretném lezárni, mert egyre rosszabb ízű ez az egész. Az egészet befejezettnek tekintem, mert sose lesz vége egyébként. Ha úgy gondolod, hogy gyáván elfutottam, hát tőlem gondold. Untatsz, ennyi, a családom meg vár.

Elpet 2007.12.29. 19:06:19

oblomov

Rendben.
Jó volt veled beszélgetni, köszönöm a gondolatokat.

Jó hétvégét

oblomov 2007.12.29. 19:08:19

Elpet regenerálódni el, ennyi.

zoli27 2007.12.29. 19:09:40

www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=994266

Elkezdtem olvasni, de az Orbánnak írt 1. pont után abbahagytam, mert már éreztem, hogy ha továbbolvasom, ártana a gyomromnak meg az idegrendszeremnek.

Természetesen részigazságok abban is vannak, amit Bolgár ír (ugyanúgy, ahogy Debreczeni, Mészáros meg a többiek sem egy rakás marhaságot vetnek papírra), de ez az 1 év neki is bőven elég volt, hogy megnyugtassa a saját lelkiismeretét afelől, hogy mégis csak jobb, ha a hazug Gyurcsány van hatalmon, mintha az antidemokrata, antiparlamentáris, antianti, nácifasiszta Orbán ülne a kormányfői székben.

Undorító...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 19:17:55


Mi Bolgár György írásának műfaja ? Pártpropaganda. Megfelel a műfaji elvárásoknak ? Megfelel. Akkor meg mi a gond ?

Naumov 2007.12.29. 19:19:14

oblomov,

Buda Pétert megszemlélheted pl. Friderikusz ATV-n sugárzott műsorában, más hasonlóan független kormánypárti megmondóemberek társaságában, azt hiszem foglalkozására nézve vallástörténész. Különös ismertetőjele hogy teljesen kopasz, és teljesen feleslegesen használ idegen kifejezéseket. Legutóbb akkor kapcsoltam éppen oda, mikor Friderikusz megkérdezte tőle, hogy mi a véleménye a schengeni határnyitásról, amire ő válaszként másfél percig beszélt a magyarországi szélsőjobboldal aggasztó térnyeréséről, és ebbe az időtartamba sikerült minimum ötven idegen szót sikerült belezsúfolnia (Schengenről konkrétan nem tett említést, ha jól emlékszem).

oblomov 2007.12.29. 19:26:35

Naumov,
kösz, de nincs tévém, azt csak internetről nézek, illetve videóhoz. Link nincs? Bár nem tör ki a frász az ajánlásod alpján. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 19:32:54

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.29. 19:17:55:
"Mi Bolgár György írásának műfaja ? Pártpropaganda. Megfelel a műfaji elvárásoknak ? Megfelel. Akkor meg mi a gond ?"

Ugyan már, ne tettesd a hülyét, tündérem. Te állítólag bejáratos vagy a ballib "elitbe", teneked tudnod kellene, mi a pálya. A pártpropaganda akkor hatásos, ha a hallgató hitelesnek tartja azt, aki beadja neki. Ahhoz pedig a függetlenség látszatát őrizni kell. Aki azt mondja Gyurcsány Ferencre, hogy "mi", az már el is kúrta, hogy stílusos kifejezést használjak.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.29. 19:44:18


Kifejezetten és nagyon nem vagyok bejáratos :))
Namost a helyzet az, hogy Orbánnak is azt írja, hogy "mi", csak ragozza, olvasd el. "Nekünk". Mondjuk ennél mellékesebb dolog nincs.

Ember, a Bolgár György írta a cikket a Népszavába. Kampfújságíró a kampflapba. Hardcore kormánypropaganda. És, hogy itten most ki adja a hülyét azon vitatkozhatnánk :)))))

Marianna · http://egerentyu 2007.12.29. 19:44:47

oblomov
nem az zavar hogy Debreczeni a Napkelteben mondja, mondhatna akarhol, az az idegesito amit mond. Fogalmam sincs hogy valoban ez a meggyozodese vagy mar nem lephet vissza? Becsuletes emberrol nehez feltetelezni akar balra akar jobbra szavaz, hogy mindazt ami tortent Oszodon es 2006. szeptembereben es oktobereben nem iteli el, es legalabbis egy idore nem hatarolodik el az mszp-szdsz-tol. Nemcsak a rendori brutalitasrol van szo hanem a koalicios kommentarokrol is. Ez tenyleg nem oldal hanem demokracia kerdese. Debreczeni mellett meg eleg borzaszto hallgatni Bolgart es Desit vagy akar Friderikuszt is. Nem azert mert Gyurcsanyt dicserik hanem ahogy dicserik. A hizelgesnek is vannak fokozatai, hat ok atleptek erosen az elviselhetoseg hatarat.

oblomov 2007.12.29. 19:45:35

Doomhammer
a nolblogról jövő hívásokkal könnyű ám, de mu van tótával? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 19:50:42

oblomov 2007.12.29. 19:45:35:
"a nolblogról jövő hívásokkal könnyű ám, de mu van tótával? :)"

Hát én ezt a linket szoktam ajánlani figyelmes olvasásra.
index.hu/velemeny/imho/solyom/
2005 januári cikk, még a hiperhiteles és szuperszuverén Tóta, akinek szavára figyel jobb és bal.
Aztán még ezt a kis könyvrészletet is szoktam ajánlani figyelmes olvasásra.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/05/kovtsch-gamma-bertalan-knyvajnl.html
A többi egyszerűen csak meló.

oblomov 2007.12.29. 20:32:03

Marianna: "nem az zavar hogy Debreczeni a Napkelteben mondja, mondhatna akarhol,..."

Álljunk meg. Nem midegy, hol mondja, mondhatja. Patrubány nem válaszolhat az MNO-ban Csoórinak, Csoóri egy MNO-ban publikált bírálatára. Engem ez alapból zavar, mert még Rényi Péter is engedte az átkosban Eleket megszólalni, ha övé is volt az utolsó szó. És az adott hallgatósághoz szól a megszólaló. Ez alapszabály.

Őszöddel kapcsolatosan Debreczenit illetően nem mondom magam tájékozottnak. El tudom képzelni, hogy valamilyen technikával túl tudott lépni a megváltoztathatatlanon. Ezt politikai kérdésnek tekintette, nem erkölcsinek. Pragmatikusan igaza van, még Sólyom sem ezt, hanem ennek jogos következményeit kezelte kritikával. (Ugyanakkor ennek Debreczeni általi értelmezését nem tudom kezelni. Akkor sem, ha a köztársasági elnöki jogkör napi politika felett állóságáról osztom Debreczeni - Gönczel szemben is már megfogalmazott - alkotmányjogi álláspontját.) A rendőri brutalitástól, és Görényi kitüntetésétől meg elhatárolódott. Vagyis "tényleg nem oldal, hanem demokrácia kérdésében" Debreczeni meglehetősen konzekvens. Ekként Orbánt sem nem kíméli, viszont Gyúrcsányt sem nem a fidesz szemével láttatja. "Bolgart vagy akar Friderikuszt" szerintem nem közelíti, "Desit" meg nem ismerem.

dowNLoad 2007.12.29. 20:36:10

JOTUNDER, ha legközelebb Los Alamosban jársz, akkor kérdezd már meg, hogy Teller Ede ismerte Bob Lazart? (szemtanúk vannak-e, és hogyan emlékeznek)
www.liveleak.com/view?i=28a_1177366263&o=1

A témához kapcsolódva: 7i7est sem lehet már 2002-óta megnézni, mert humoristából átmentek segnyaló köcsögbe, arra meg nem vagyok kíváncsi.

oblomov 2007.12.29. 20:47:07

"Azért hívta őt ide, mert egy ország sorsát mindig pár száz ember dönti el. Ők a társadalom elitje. Művészek, tudósok, kultúremberek."

Doomhammer, nemtom eldönteni, hogy ez most komoly, vagy csak csajozós szöveg. Valójában persze rögtön el tudtam dönteni.:) Annak jó, de a Tisza Katát is látni kellene, hogy belefogjak egy ilyenbe.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 21:12:19

oblomov 2007.12.29. 20:47:07:
"Doomhammer, nemtom eldönteni, hogy ez most komoly, vagy csak csajozós szöveg."

Ez egy fikciós írás. :-) Gyurcsány mögött álló 2-300 fős "csapatról" más forrásból is lehetett olvasni.

Szerintem az elitdumával szédítette meg őket, TótaW-t konkrétan 2004 végén-2005 elején.

Klasszikus csapatépítési trükk a csapat kiválasztottságára hivatkozni. Egyfelől ilyenkor a beszervezendő áldozat előtt kívánatos a csapatba való belépés, másfelől egy ilyen elit társaságot elhagyni is buta lépés, hiába a kívül állók gúnykacaja. Azért kacagnak a kívülállók, mert irigyek.

Röviden: korrelál más forrásokkal.

oblomov 2007.12.29. 21:49:18

Nemtom Doomhammer, de szerintem az index szintjén már nemigen vannak olyas kurvák. Tóta is úgy profi, hogy ünnepeken bármikor tudja hozni az 1000 feletti kommentelőt, és számlálhatatlan olvasót. Sokkalta műveltebb annál, hogy ennyire áthallásos, bárhonnan támadható cikkeket írjon. But the business is business. Ez meg bocsánatos vétek lehetne, ha piszkálja is a mifélénk orrát. Viszont mekkorákat csajozhat! :)

Naumov 2007.12.29. 21:56:03

oblomov

"Desi" az Dési János, a Népszava újságírója, ugyancsak az ATV független kormánypárti megmondóembereinek gárdáját gyarapítja

Friderikusz és az ő műsorai, bennük Buda Péterrel fellelhetőek itt: www.atv.hu/friderikusz - bevallom, nem volt lendületem előkeresni, hogy az általam hivatkozott eset pontosan melyik adásban zajlott le, de szerintem ha véletlenszerűen mintát veszel a műsorból bármilyen időpillanatban, pontosan ugyanazt fogod hallani, úgyhogy csak bátran..

oblomov 2007.12.29. 22:02:55

Naumov

ksz, de előtte erőt gyűjtök, mert kíváncsiságom nem feltétlen, és most előítéleteim is számosak. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 22:18:45

oblomov 2007.12.29. 21:49:18:
"Nemtom Doomhammer, de szerintem az index szintjén már nemigen vannak olyas kurvák."

Mások másként gondolják. Egy komment a tirpákblogon:
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/09/kilra-mint-libt.html
" Névtelen írta...

Nem tudtam aludni az éjjel. Kurva lett az Árpi. Ezt kellett megérnem. Egy nagy kurva."

"Tóta is úgy profi, hogy ünnepeken bármikor tudja hozni az 1000 feletti kommentelőt, és számlálhatatlan olvasót."

Index-címlapról könnyű. Ha nem kap címlapot, olyan 30-50 kommentelője és kábé 5000 egyedi olvasója lehet.

"Sokkalta műveltebb annál, hogy ennyire áthallásos, bárhonnan támadható cikkeket írjon. "

Tóta? Eltér a véleményünk. Az a fickó kőbunkó.

"Ez meg bocsánatos vétek lehetne, ha piszkálja is a mifélénk orrát. "

Mifélénket hogy értetted? :-)

dowNLoad 2007.12.29. 22:38:12

Akkor a BOMBAGYÁR RÁVER TÓTÁRA bármikor, hahaha.
(pedig ők azok akik semmiféle indexcímlapot nem kapnak, max.beviszi őket néha a rebasz)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 22:44:11

dowNLoad 2007.12.29. 22:38:12:
"Akkor a BOMBAGYÁR RÁVER TÓTÁRA bármikor, hahaha."

Tomcat blogja még akkor is versenyben volt a Tóta bloggal, amikor a wéblogot 10000 körüli egyedi felhasználó olvasta. Az adat TótaW-től származik és 2007 tavaszára vonatkozik. Azóta esett kissé TótaW népszerűsége.

A bombagyár/tomcatblog nem számít ebben a versenyben, mert azt egy zárt közösség olvassa. Sose lesz belőlük 20000 vagy 30000.

oblomov 2007.12.29. 22:57:01

"Mifélénket hogy értetted? :-)"

Nem a Tóta-fóbiásokra gondoltam. Engem nem is ő, hanem kommentelőinek többsége riaszt. Már a tömegiszonyomon túl. Bár szerettem közülük néhányat. Sven, Virág et, Pascal, vmi derelye. A végén csak ezeket olvastam már.
Szóval úgy értettem, hogy akik emberi módon, nyitottan viszonyulnak a dolgokhoz akkor is, ha van némi szemellenzőjük. Beszélgetni akarnak, mert kétségeik vannak, vagy mert kritikájuktól konstruktív ösztönzéseket remélnek. Nemtom feltünt-e, de volt, hogy Molnárgörihez képest, vele szemben Te voltál ún. szélsőséges. És ebből itt nincs probléma. Vagy Oli bácsi megfenyeget mindenkit, aztán ránk se néz, mert nem is kell, elrendezzük magunk a hülyéket, mert maguk a posztok is felvállalhatók, védhetők általunk. Amikor nem, akkor mi magunk szedjük szét, droidok rá sem tudnának mozdulni. Tóta sokkal bonyolultabbakat ír, szerintem szándékosan, mert neki a látogatottság kell. Azt is lehet persze csinálni, csak nincs sok értelme.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.29. 22:59:03

Draga Jotunder!

"A kérdés csak és kizárólag az, hogy mégis mit tudott Gyurcsány. Szerintem a teljes valóságot ő sem tudta, ahogy 2005 őszén még Járaiék sem..."

ez minden oldalrol nezve bukas.
nyilvan ugy vezetunk egy orszagot, hogy nem tudunk semmirol semmit.
de tegyuk fel, hogy igy van. hat nem verlazito, hogy aki a kormanyrudat markolja, ugy dont, hogy nem tud semmit? (le vele)

Ha meg tortenetesen tudta, akkor meg az a baj. Mert hat nem gaz, hogy tudja, es szant szandekkal hazudik? (le vele)

a halottmosdatas ideje mar lejart. nem mondom en, hogy Gy az urdung, V meg az isten (egyfajta inverz koszocikent). sot, vannak olyan Gyurcsany attitudok, amik bennem is pozitiv visszacsatolast valtanak ki.
viszont az orszag kormanyzasat hajlamos vagyok eredmenyorientaltan nezni. ez most nagyon negativ visszfenyt ad a tortenetnek. persze innen szep nyerni.
de lehetnek egy szar filmben jo szineszek, ha szar, akkor szar.
a szar meg budos. erti?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 23:07:23

oblomov 2007.12.29. 22:57:01:
"Nemtom feltünt-e, de volt, hogy Molnárgörihez képest, vele szemben Te voltál ún. szélsőséges."

Ezt nem értem. Mire gondolsz?
Általánosságban nem érdekel, egy adott internetes közösségben hol áll a véleményem a csoport skáláján. :-) Van annyi önbizalmam, hogy el tudjam helyezni magam a világban.

"Tóta sokkal bonyolultabbakat ír, szerintem szándékosan, mert neki a látogatottság kell. Azt is lehet persze csinálni, csak nincs sok értelme."

Ezt se értem teljesen. Majdnem egy évnyi tirpákbokrétás után én úgy látom, hogy Tóta írásai olyan egyszerűek, mint egy faék. Néhány témát variál. Ha nem menne rá a provokációra, már senki sem olvasná.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.29. 23:18:33

Oblomov,

a wblog felhigult. minden tekintetben. az elejen, meg kepes voltam elfogadni egy napi ars poeticanak. vagy webnaplonak, amibe beirom, hogy kedves naplom, mammegint az ufo nacikkal almodtam.

volt, amikor naponta egynel tobb post keletkezett. whooa!
volt, hogy nem merult ki az iroi szakertelem a katolikusok meg az ellenzek gyepalasaban.

az utobbi egy ev viszont lesilanyitotta. a regi oskommentelo melle becsapodott egy tonna droid, aki szerint baromijo oda irkaszni, ahova a publicista ur is szokott. (vo: elsozok, es "hej ezt de jol megmondtad Arpi"). hogy valami klasszikust idezzek, Andrew Dice Clay jut eszembe, hogy "nem kellene rogton egymas fszt szopni". hat nem kellene.

meg azt is megertem, hogy nem lehet mindennapra jot irni. de mostansag nincs megallas 1000 komment alatt. mint az oteves tervben.
nincs meg elsore, varunk 2-3 napot. majd csak osszejon.
szinvonalban is tartunk a marianna-arok fele. pl. a SUV mint a kornyezetszennyezes szexszimboluma.

tulajdonkeppen nem lett mas a dologbol, mint egy interaktiv jatszoter egysegsugaru robotoknak. valamifele kozossegszervezo portal.

de az ire a pontot nalam az oninterju tette fel. nohat az kb olyan volt szamomra, mintha sajat magam defacelnem a sajat website-omat. a legfrappansabb valasz erre a szelsokozep tollabol hullott ki: szelsokozep.hu/archives/2007/09/28/Talalkozas_egy_fiatal_fundamentalistaval/

nekem nem jön össze, hogyan keveredett abból az emberből egy ilyen kvázimilitáns vérliberális figura. arccal a reformok felé. persze, én ezt gondolom, ő meg mások pedig mást. hála istennek, gondolkodni még szabad. egyenlőre.

oblomov 2007.12.29. 23:31:38

Elküldtem, de már tudtam, nem kellett volna azt a mondatot ott a komparasztikával. Azt nem mondhatom, hogy Tótát illetően szélsőségesebb vagy Görinél? Vagy igen? No mégsem. Ún. szélsőségesebb helyett helyesebb lett volna doktrinerebbet írni. Erre a napszámosok vs. cigányok esetében emlékszem.
Tóta sokfedelű szövegeket ír, sok jelentéssel, időnként ironikus csavarokkal. A provokációi is rafináltak, talányosak, nyelviek is, ideológiaik is. De minden írásában van egy-egy vonulat, ami abszolút védhető. Ezek rendszerint vulgár-liberális vonulatok, amiknek közük a valóság bonyolultságához nem sok, viszont a valóság egy-egy szeletéhez létezik. Aztán mehet a vita, hogy ez a szelet lefedi-e a teljesességet, vagy sem, ha igen, akkor milyen megszorításokkal, stb. A Mester meg időnként terel, vagy anyáz. A konzik persze nem győzhetik meg, csak egymást. Rendszerint nem a moderáció az értékes, hanem néhány önkényes filiália.

zoli27 2007.12.29. 23:41:19

Gyerekek, én nem olvasok indexet (csak ha a Hírkeresőn látok vmi érdekeset), úgyhogy Tóta W írásait sem ismerem. De az alapján, amit eddig hallottam róla, már nem is akarom olvasni. (Azt tudom, hogy ő írta a szöveget az új "közszolgálati" kormány-propagandához, amit asszem januártól lehet majd látni minden este az MTV Híradó előtt. Készíthetem a nyugtatót...)

Én azt mondom: Reakció rulez!
(ha már itt tartunk, mi a véleményetek a jobbklikk.hu-ról?)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 23:43:44

oblomov 2007.12.29. 23:31:38:
"Elküldtem, de már tudtam, nem kellett volna azt a mondatot ott a komparasztikával. Azt nem mondhatom, hogy Tótát illetően szélsőségesebb vagy Görinél? "

Kérdés, mit nevezünk szélsőségesnek. Szerintem MolnárG más okból nem szereti, mint amiért én kiröhögöm. :-) Én azon döbbenkedek, hogyan lehet ilyen primitív szart emberekkel megetetni és miért ugranak ezekre az ócska trükkökre még mindig. MolnárG meg mintha vitatkozna vele. Én nem vitatkozom vele, TótaW nem vitaképes.

"Tóta sokfedelű szövegeket ír, sok jelentéssel, időnként ironikus csavarokkal. A provokációi is rafináltak, talányosak, nyelviek is, ideológiaik is."

Szerintem írj egy konkrét példát, hogy megértsem, mit értesz a sokfedél alatt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.29. 23:45:06

zoli27 2007.12.29. 23:41:19:
"(ha már itt tartunk, mi a véleményetek a jobbklikk.hu-ról?)"

Kissé aktuálpolitikai/propagandaízű, úgyhogy leszoktam róla.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.29. 23:45:53

hala istennek nincs tevem. illetve van, de csak a kisvakondot meg a thomas&friends-et fogja. azokat is dvdrol.
valahogy ez a bizonyitvanymagyarazos rajzfilm nem jon be.

dowNLoad 2007.12.29. 23:49:40

Doom
A bombagyár/tomcatblog nem számít ebben a versenyben, mert azt egy zárt közösség olvassa. Sose lesz belőlük 20000 vagy 30000.
CSAK NÉHA FELUGRIK 40,000-re (negyvenezerre!)
Hogy-hogy zárt? Olvasni bárki olvashatja, csak hozzászóláshoz kell a regisztráció.
Azért ekkora tömegnek a szadisták ma már örülnének.

zoli27 2007.12.29. 23:51:21

doomhammer,
őszintén szólva nekem se jön be gyakorlatila ugyanezek miatt

oblomov 2007.12.30. 00:00:02

"Szerintem írj egy konkrét példát, hogy megértsem, mit értesz a sokfedél alatt."

Már régen nem olvasom, de most a karácsonyira rámozdultam. Ez baromi jó példának. Nem tudtál ráfogni a szövegre semmilyen irányból, hogy na, most mit is akar mondani? Nem volt támpontod. Aztán itt lolának kommentelt, és kinyögte a kulcsot az írásához. Cimkék persze rögtön dezinformációkká minősültek. De volt ott minden egyéb csapda is. A kereszténységhez nem a tanítás, csak Jézus személye kapcsolta a posztot, de Jézust is mint individualista embert jelenítette meg, hogy Dart Vaderrel, vagy Timurral lehessen behelyettesíteni.

Ami külön dühített, hogy az előző poszthoz vártam, felkomferáltam, erre lolához jött csajozni. Blamálja itt az Ember fiát. :)

zoli27 2007.12.30. 00:06:56

"Őszöddel kapcsolatosan Debreczenit illetően nem mondom magam tájékozottnak. El tudom képzelni, hogy valamilyen technikával túl tudott lépni a megváltoztathatatlanon. Ezt politikai kérdésnek tekintette, nem erkölcsinek. Pragmatikusan igaza van, még Sólyom sem ezt, hanem ennek jogos következményeit kezelte kritikával."

Politika és erkölcs szétválasztása a 168 Órában kezdődött, ahol az öszödi igazságbeszéd kiszivárgása után egy egész sorozatot indítottak erről: összeegyeztethető e a politika és az erkölcs - a cikkeket nem olvastam el, de már maga a kezdeményezés is szánalmas volt.

Persze a politika és az erkölcs nem egy és ugyanaz, de szétválasztani sem lehet őket. Ez csak azóta lett divat, amióta Sólyom kimondta, hogy az országban morális válság van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:12:41

oblomov 2007.12.30. 00:00:02:
"Már régen nem olvasom, de most a karácsonyira rámozdultam. Ez baromi jó példának. Nem tudtál ráfogni a szövegre semmilyen irányból, hogy na, most mit is akar mondani?"

Bocs, én ennél sokkal egyszerűbben gondolkodom.
Az a cikk panelekből áll. Most nem fogom elolvasni, teljesség igénye nélkül:
- A keresztény mítosz egy mese, aki komolyan veszi, hülye.
- Különben is lopva vannak az elemei máshonnan.
- Meg egyébként is, több verseny kellene a vallások között, vagyis a történelmi vallások támogatását le kellene faragni.

Ezek az elemek milliószor visszaköszöntek máshonnan. Hogy ezeket TótaW azért írja, mert doktriner liberális/ateista vagy azért, mert egy kis szekta hívője, az engem nem érdekel. Szar az egész, ahogy van. Még arra se vette a fáradtságot, hogy a cikkben említett tényeket ellenőrizze. Csak kivágta szentestére és várta a felhördülést. Be is jött neki.

Na most amikor a Kelemen Annácska botrányt csinál maga körül, hogy írjanak róla, akkor ő is pont ezt csinálja. Az jó, hogy ez a módszer bejön, de akkor vagy Annácskát és TótaW-t egyszerre nézzük le vagy egyszerre magasztaljuk fel, hogy milyen ügyesen vezetik a sok birka olvasót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:22:40

dowNLoad 2007.12.29. 23:49:40:
"Hogy-hogy zárt? "

Úgy, hogy ez a stílus/téma korlátos mennyiségű embert érdekel. A kuruc.info is olyan 40-50000 egyedi látogató körül van.

oblomov 2007.12.30. 00:27:53

Szerintem is lehet kenegetni, mismásolni a politikában. Ahogy tapintatból dícsérjük valami rondának a részletét. Vö. nem bontjuk ki a valóság minden részletét. De ezek direktben a pofánkba hazudtak. Lebuxi után meg odaállnak Viktor elé, hogy ő hazudott-e életében. Ja, akkor meg egál van. Szörnyű.
Debreczeninél olvastam valahol, hogy Horty ígérte Hitlernek, ha Mo. ki akar ugrani a háborúból, akkor ő előre szól majd. És így is tett, mert úriember volt. És szar politikus lett ezáltal, ha mindez igaz. Szóval vannak szakmai szabályok, amiket úgy tanultam én még, hogy vannak felépítmény jellegű tudatformák: politika, erhölcs, jog, stb. Azóta a jogászokkal is megértőbb vagyok, bár kerülöm őket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:34:37

oblomov 2007.12.30. 00:27:53:
"De ezek direktben a pofánkba hazudtak. Lebuxi után meg odaállnak Viktor elé, hogy ő hazudott-e életében. Ja, akkor meg egál van."
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/12/bnuszorbn.html

Keresheted a sokréteget. :-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:37:20

zoli27 2007.12.29. 23:51:21:
"őszintén szólva nekem se jön be gyakorlatila ugyanezek miatt"

Ez lesz abból, ha azok írnak, akik könyékig benne vannak a mindennapi politikacsinálásban. Navracsicsnak lehet óriási eredmény, hogy Gyurcsány három hónapja nem szólalt fel (nem tudja befolyásolni a politikai napirendet), de ez engem nagyon nem érdekel.

oblomov 2007.12.30. 00:38:12

Doomhammer

Generált az írás hozzászólásokat? Volt ezernyi olvasata? Igaz, hogy a \"jézusi (és egyéb) fikció erkölcsi értékének elismerése\" is benne lehet az írásban? Első blikkre gondolnád mindezt? Az ilyent nevezem többfedelűnek, amikor jönnie kell a tantónéninek, és tudatni: na ma senki sem nyert, mert nem az a megoldás, hanem ez. Úgyhogy mindenki írja be az egyest, le lehet ülni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:42:44

oblomov 2007.12.30. 00:38:12:
"Generált az írás hozzászólásokat?"

Hát hogyne. A hozzászólások leginkább akörül forogtak, bunkó volt-e Tóta vagy sem. Aztán volt ám afterparty további blogokon.

Ezernyi olvasatot nem találtam.

oblomov 2007.12.30. 00:46:04

Jó, nincs ezer. De érted mit neveztem többfedelűségnek?

oblomov 2007.12.30. 00:52:14

tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/12/bnuszorbn.html

Doom, a kommenteket is Te írod? :) Marha jók.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:52:20

oblomov 2007.12.30. 00:46:04:
"Jó, nincs ezer. De érted mit neveztem többfedelűségnek?"

Szerintem azt, amiről TótaW maga úgy beszélt, hogy nem volt sértő a cikke, mert nem bántotta a keresztényeket. Mert a mítosz csak egy mese, nem kell komolyan venni.

Bocs, de ez közhely. Viszont pont szenteste fejtette ki, halálra sértve vele a lakosságnak azt a 15%-át, akik hívő keresztények a legszigorúbb definíció szerint (vagyis úgy hiszik a hitet, ahogy az egyház előírja) és nekik a mítosz a valóság (pontosabban nem érdekli őket, mi a valóság, ők hisznek).

Nagyszerű ötlet volt, generált vele 1000 kommentet. Azért nem többet, mert a célcsoport nem volt internet-közelben.

Én sima bunkóságnak hívom.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 00:54:26

oblomov 2007.12.30. 00:52:14:
"Doom, a kommenteket is Te írod? :) Marha jók."

Egy kis műhelytitok. Régebben valóban írtam kommenteket álnév alatt. A blog újraindulása után (június) ilyet nem csinálok még akkor se, ha nincs komment. Azokat a kommenteket valaki mások írták. Egy részüket ismerem, másokat nem.

oblomov 2007.12.30. 00:59:18

Vicc volt, na. Ígérném, hogy át-átnézek, de nem tudok annyifelé koncentrálni.

gloire 2007.12.30. 01:00:58

Ez a "többfedelűség" csak egy duma. Kétértelműsködés?
Annak, aki a kreatívban irogat tudnia kell, hogy mindig
az elsődleges infó a nyerő, az hat igazán.
(meg a kép : )

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 01:04:03

oblomov 2007.12.30. 00:59:18:
"Vicc volt, na. Ígérném, hogy át-átnézek, de nem tudok annyifelé koncentrálni. "

Önmagában TótaW nem érdekes. Ő csak egy állatorvosi ló. Ő egy újságíró, aki összesen 4 újságból tájékozódik, aztán megírja a véleményét. Csak azt az értéket adja hozzá, hogy neki véleménye van. Ennek kapcsán orrba-szájba csúsztat és lenyomja a kötelező konzervanyagot, úgy, hogy lehetőleg ne jöjjön át nagyon a propagandaíz.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/12/mhelytitkok.html
Jobb helyeken az ilyet nem újságírónak hívják, hanem reklámosnak vagy propagandistának.

Van még ilyenből néhány ezer, TótaW csak kéznél volt. Kellett még hozzá a nagy arca és a pökhendisége, hogy éppen ő legyen a szerencsés nyertes a demonstrációhoz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 01:06:42

gloire 2007.12.30. 01:00:58:
"Annak, aki a kreatívban irogat tudnia kell, hogy mindig az elsődleges infó a nyerő, az hat igazán."

Annak, aki a kreatívban irogat, tudnia kell, hogy a mellékúton terjedő információ jut be könnyebben. Az olyan, amire alig figyelünk. Mert ha az arcunkba nyomják, hogy 2+2, az mennyi, akkor koncentrálunk rá. Ha meg hallunk egy reklámdalocskát, arra alig figyelünk és tudatunk nem áll ellen ezért.

Ezért nem szép dolog suba alatt utalgatni és csúsztatgatni.

oblomov 2007.12.30. 01:11:53

gloire
biztos diszlexiás vagyok, de nekem nem sikerült a Tóta-írást dekódolnom, amíg a Mester meg nem világosított. Mondjuk a kreatívba(n?) se irogatok. A kép meg kifejezetten összezavar:). A szókép meg pláne. Na mentem.

gloire 2007.12.30. 03:28:14

"..nem szép dolog suba alatt.."
Azt sem, de direktbe sem.

"...a mellékúton terjedő információ jut be könnyebben..."
Ezen ne nyissunk itt vitát, szerintem nem, de mindegy,
(ha esetleg azt neveznénk mellékútnak, hogy blogon terjed,
abban lenne valami), de mindenesetre nagyon céltudatos és
tervszerű munkásságal állunk szemben, az biztos.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.30. 08:49:57

oblomov
most olvastam vegig a hozzaszolasokat, latom, erdemkent emlited, hogy Debreczeni visszautasitotta a Gyurcsany-konyve utan kiutalt kituntetest. Ez csak azt bizonyitja hogy eleg okos ahhoz, hogy tudja, csak ratenne egy lapattal az ellene iranyulo ellenszenvre, ha meg a lovagkeresztet is elfogadna. Gyurcsanyeknak pedig nincs eleg erzekuk a mertektartashoz, hogy kozvetlenul egy ilyen vitat elindito iromany utan rogton kituntettek volna, ezzel eleg kenyelmetlen helyzetbe hozva a mestert.:)

Nagy kar, hogy az ujsagok ilyen kategorikusak lettek, hogy nem irhatnak vagy valaszolhatnak bizonyos szemelyek a roluk szolo irasokra. Ugyanez vonatkozik kulonben az ujsagirokra vagy politikusokra akik nem hajlandoak szobaallni a kritikus vagy eppen ellenseges sajtoval. Meg a haboru elott nem igy mukodott az ujsagiras. Minden iro vagy ujsagiro irhatott
akarmelyik lapba es meg is tettek, legtobben nem feltek a kovetkezmenyektol sem. Ez a mostani ketteosztott vilag majdnem kizarolag a medianak koszonheto, es ha valaki nem olvassa mindket felhez tartozo ujsagokat, tenyleg furcsa kepe alakul ki a vilagrol.

Persze mostansag mar akkor is, ha viszonylag tisztaban van mindket fel allaspontjaval. Olyan erzese lehet, hogy a politikusok onmagukert vannak es nem a valasztokat kepviselik.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.30. 11:51:42


Kedves Marianna,

A második világháború előtti ún. úri Magyarországnak voltak bizonyos előnyei. Például létezett egy valódi felsőközéposztály a maga európai jellegű műveltségével. Tótawé Árpád parizeres zsemlék kihordásig vitte volna az "(Az) Estnél" vagy a "Pesti Hírlap"-nál, ugyanis Ady, Krúdy, Karinthy, Kosztolányi, Márai Sándor kicsit jobban tudott írni nála, és egy Rákosi Jenő vagy egy Miklós Andor egy Debreczenit, Bayert, Tótawét ezért nagyjából ebben a pozícióban tudott csak alkalmazni. Valószínűleg feltörtek volna, és később akár segédkorrektorok is lehettek volna a lapnál, dehogy egy sorukat soha nem nyomtatják ki az nagyjából zicher. Én több oknál fogva sem sírom vissza azt az országot, de mondjuk akkor Magyarország valóban egy komoly ország volt, az összes szociális és egyéb szarságával együtt, ma meg és soha többé, nem az.
Ehhez az országhoz a Debreczeni, a Tótawé és a Bayer "jár" nem a Krúdy, a Márai meg a Karinthy Frigyes. Egyébként a Bethlen és a Teleki, de még a Gömbös Gyula sem kifejezetten az Orbángyurcsány volt ugyanis volt ún. gyerekszobájuk. És akármekkora faszkalap is tudott néha a Kormányzó Úr Őfőméltósága lenni, na az volt a karizmatikus figura nem az alcsúti fontoska, meg a pápai gyerek. Rossz vége lett a történetnek, nagyon sokan haltak bele, de az a Magyarország intellektuális szempontból az égben volt a mai Magyarországhoz képest. Szomorú de így van.

oblomov 2007.12.30. 12:10:42

Marianna: "latom, erdemkent emlited, hogy Debreczeni visszautasitotta a Gyurcsany-konyve utan kiutalt kituntetest."

erre a jó májú megközelítésre nem is gondoltam eddig:). Minek 4-5 könyvnyi publit, 3 pol-i életrajzot összeírni, elég lett volna csak egyet. Najó, kettőt.

Jó Tündér
Érdekes "blog" a Híx. Nyálazom majd még.

oblomov 2007.12.30. 12:22:12

Fukar kezekkel mérsz, Tündér, és nagyon szigorúan. Esterházyról semmi? Nem mint íróról, csak mint egy kék harisról.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.30. 12:59:30


Én nem azt mondom, hogy egyáltalán nincsenek Magyarországon kifinomult emberek a hirlap- és tárcaírók között csak valahogy sokkal kevesebben mint régen. Esterházynak pl. volt gyerekszobája és ezt le sem tagadhatná. Abban a korban is voltak bulvárlapok, de az igényesebb újságok megengedhették maguknak, hogy egy emelkedettebb nyelvet, stílust, intellektust blabla használjanak. Nem egészen véletlen, hogy Ortega y Gassett meg a többi keményvonalas elitista annyira utálta az új korszakot ami akkor még el sem jött igazán. (Márai Sándor ha jól értem már a saját korát is megvetette, mit kezdett volna szegény az Indexxel, el sem tudom képzelni).
Egyszerűen sokkal de sokkal nagyobb kaliberek írtak akkor mint ma, úgy nagy általánosságban.

oblomov 2007.12.30. 13:26:23

Szerintem figyelmen kívül hagysz Tündér nem mellékes körülményeket. Azt, hogyan és min szocializálódtak mostani írástudóink. Kávéházak bezár, Kiadói Főigazgatóság kinyit, telefon lehallg., Dini tanulj, de ne jelentkezz (b*szok ezeknek fellebbezni). De miként szocializálódott egy MAGYAR Bálint is (ha már a HiX-re utasítottál). És kik lehettek külföldön 90-ben? Egy Kornai, Róna-Tas, Hanák... Böröcz is csak emigrálva.

oblomov 2007.12.30. 14:02:18

És jutott eszembe, hogy Elek Csoóri Herder-díjával mehetett ki Bécsbe németül, Debreczeni meg az Antall József Alapítvány támogatásával NY-ba angolul tanulni. Mindez nem pusztán gyermekszoba kérdése volt. Ahogyan az sem, hogy hálózatos lev.listákról, vagy PC-ről, Net-ről mégcsak nem is hallottunk 90-ben, amikor Antallra már rá lett sütve az elitista arisztokratizmus bélyege. Hűű, de mérges lettem.

dowNLoad 2007.12.30. 14:09:25

Ott maradt az újságoknál a párttitkár, meg a cenzor szelleme? Ha tudnának sem mernének jobbat írni, mert a feltételes reflexek nem engedik? (a magyar 911 után: -szept.19.- meg már szinte utasításba adták, hogy a "másik oldal" terrorista, az egész kollaboráns oldal átment FoxNEWS-ba)

kököjszi 2007.12.30. 14:18:53

Jó Tündér:
"az a Magyarország intellektuális szempontból az égben volt a mai Magyarországhoz képest. Szomorú de így van." - Látod, ezért is konzervatívok sokan ma.

zoli27 2007.12.30. 14:20:30

oblomov,

"Debreczeninél olvastam valahol, hogy Horty ígérte Hitlernek, ha Mo. ki akar ugrani a háborúból, akkor ő előre szól majd. És így is tett, mert úriember volt. És szar politikus lett ezáltal, ha mindez igaz. Szóval vannak szakmai szabályok, amiket úgy tanultam én még, hogy vannak felépítmény jellegű tudatformák: politika, erhölcs, jog, stb."

És te egyet értesz ezzel a párhuzammal? Az, hogy Horthy annak idején ígért valamit Hitlernek, amit aztán nem tartott be, ugyanaz a kategória, mint az, hogy egy demokratikus jogállamban a regnáló miniszterelnök félrevezeti a lakosságot az ország gazdasági helyzetével és a kormány választások utáni terveivel kapcsolatban?

Ebből látszik, hogy amikor valaki a megmagyarázhatatlant próbálja megmagyarázni, akkor milyen irreális következtetésekre képes jutni. Ezeknek az embereknek (pl. Debreczeninek) gyakorlatilag erőszakot kellett elkövetniük a saját elméjükön, hogy valahogy megmagyarázzák, miért nincs semmi kivetnivaló abban, ha a kormányfő hazugsággal tartja meg a hatalmat.

De, oblomov, hadd kérdezzek valamit! Ha politikailag elfogadható az, hogy adatok elhallgatásával vagy meghamisításával nyer egy hatalmon lévő politikai erő választást, akkor mi van a választópolgárok jogaival?
Ugyanis ha ez így rendben van, akkor ezzel azt is mondod, hogy a kormánynak joga van megvonni az emberektől azon jogukat, hogy a tények és a valós adatok ismeretében adják le a voksukat a választásokkor. Mindezt pedig úgy teheti meg a kormány, hogy nem kell tartania semmilyen következménytől, és az, amit a választások előtt mondott, a legkisebb mértékben sem kötelezi őt semmire.

Egyszerűen agyrém, hogy léteznek emberek ebben az országban, akik ezt képesek saját maguknak bemagyarázni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.30. 14:45:04


Mondd zoli milyen adatokat titkolt el a Gyurcsány, és egészen pontosan milyen adatok azok amelyeket a kormánynak kell az ő népének kiszolgálatnia és máshonnan nem tudhatók ? Volt egy negyedéves költségvetési deficit adat, amelyet késve közöltek, de ennek a becsült értéke és a valós érték között nem volt ötszázmillió dollár különbség, miközben a magyar gazdaság azért jóval százmilliárd dollár felett van. Gyurcsány nem titkolt el olyasmit aminek nyilvánosságra hozatalára törvény kötelezné. Szándékait titkolta el, bizonyos folyamatokról való tudását titkolta, de ez a tudás bárki számára elérhető volt akkor. Ettől az még hazugság volt, hatalmas és brutális hazugság, csak nem olyan mint amilyenek te szeretnéd teríteni.

Értsd meg kicsi pártpropagandista, Orbánék túligérték Gyurcsányt a választási kampányban majdnem 1 a 2-höz, és majdnem el is verték, ha nincs pár egészen ostoba húzás, akkor Orbán nyer.

zoli27 2007.12.30. 14:56:21

jo tunder,

nem akarok reagálni a felvetésedre, de nem azért, mert azokat szánalmasnak tartom (pedig igen), hanem mert nincs kedvem olyasvalakivel vitatkozni, akiben nincs meg az a minimális jóhiszeműség irántam, hogy nem fogok hazudni neki.
Bocsi!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:04:38

gloire 2007.12.30. 03:28:14:
"Azt sem, de direktbe sem."
Direktben utalgatni nehéz. :-)


""...a mellékúton terjedő információ jut be könnyebben..."
Ezen ne nyissunk itt vitát, szerintem nem, de mindegy,"

Te a reklámipar egyik alapvető eszközét vonod itt kétségbe.
foulger.info/davis/mastersThesis/chapter2.htm
"Irrelevant distractions to a persuasive message will act to inhibit counter-argumentation (provided the subject is capable of counter-arguing) and increase persuasion."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:07:49

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.30. 14:45:04:
"Mondd zoli milyen adatokat titkolt el a Gyurcsány, és egészen pontosan milyen adatok azok amelyeket a kormánynak kell az ő népének kiszolgálatnia és máshonnan nem tudhatók ?"

Azt állította, hogy a hiány nem fontos és hogy a gazdaság fejlődése egészséges. Ehhez képest 2006 nyarán majdnem államcsőd következett be.
www.hetivalasz.hu/cikk/0709/16692

1istvan 2007.12.30. 15:13:35

zoli27: "...És te egyet értesz ezzel a párhuzammal? Az, hogy Horthy annak idején ígért valamit Hitlernek, amit aztán nem tartott be, ..." szerintem pont az ellenkezőjét írta. Betartotta!! emiatt becsületes ember de rossz politikus lett. nem tudom melyik a jobb. mindenesetre a "történelem" azt igazolta, jobb lett volna ha jobb politikussá válik. esetleg.

jó Tündér: szerintem igaza van zoli27-nek."...hanem mert nincs kedvem olyasvalakivel vitatkozni, ..."aki ugyanúgy csúsztat, mint a ballib sajtó, (lehet persze, hogy a jobb is) meg a megmagyarázó emberek. annak a kis csúszásnak alapvető történéseket befolyásoló hatása volt, pont olyan mint a lepkeszárny összecsattanásának japánban és a tornádó kialakulásának. és arról az oldalról is lehet nézni, ha nem nyomják ezerrel a nagy jólétet, a bécsi cukrászdanyitást, a mákosgubát, meg az ugró pumát, akkor orbánék elkövethették volna azt a néhánmy ostoba húzást.
a tudás meg nem volt bárki számára elérhető, ma sem az. ma is sokan HISZIK a szegények sokkal jobb egészségügyi ellátást kapnak paramentesen ráadásul, mint a reformnak nevezett ámokfutás nélkül járna nekik, mindezt néhány milliárddal kevesebb pénzből.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.30. 15:16:00


zoli27,

Itt van előttem majd ötven oldalnyi félhivatalos pénzügyminisztériumi anyag a nemzeti számlák értékeivel a 2006-os fejreállás részletes adataival, és gondolod, hogy nem mosolyoglak meg. 2006 elején volt szerencsém a Hameczék adataihoz az MNB-ből, ami dittó teljesen nyilvános volt. Én nem vagyok jó célcsoport ehhez a stand-uphoz, babybogyó. Pontosan ugyanannyira nevetlek ki mint az amőbásújgenerációsbolgárgyörgyösoroszjózsikat. Aztán úgy is az lesz a vége, hogy te maradsz én megyek, mármint az országból, mint száz éve mindig. Na pá.

Széna Tomi 2007.12.30. 15:21:04

Az elittel kapcsolatban:
SZVSZ Magyarországnak az a legnagyobb baja, hogy nincsenek igazi "hősei", tekintélyei (talán van egy-kettő, de biztos nem hosszú a lista), akiket mindenki hátsó gondolatok nélkül, szinte egyhangúlag tisztelne. Akinek neve van, annak múltja is van, és ez jelentős részben a szocializmus időszakára esik. Persze, vannak páran, akiknek azért lett neve mára, mert ellenállók voltak, de ott is ki-kiderülnek a csúnya kis kompromisszumok. De kik a szaktekintélyek, kik bírálják el a pályázatokat, kik döntenek fontos oktatási/kutatási kérdésekről? Azok, akik nevet szereztek, és volt lehetőségük szakmai karriert befutni (szerencsés kivételek inkább a természettudományok területén akadnak, ahol nem annyira számított a politikai elvhűség).
Én igazándiból ezért vagyok nagyon dühös a szocializmusra. Mert sikerült egy olyan elitet és olyan közgondolkodást kitermelnie, ami nagyszerű termőtalajt ad a relativizmusnak és a cinizmusnak. És, amint az utóbbi években láthattuk, ez az elit és ez a gondolkodás saját magát termeli újra. Egyre nehezebb letérni erről a pályáról.

1istvan 2007.12.30. 15:21:23

doomhammar: ráadásul mutogatta a dossziétömeget, mint később "kiderült" az üres papírral tömött dossziétömeget, hogy ki vannak dolgozva a reformok, csak végre kell hajtani.
öszödön azt mondta,
-legfeljebb a második lépésig látok, hogy mi lesz a harmadik ne is kérdezzétek.
-nem kormányoztunk, nem csináltunk semmit
-hazudtunk éjjel, nappal és reggel
-kozmetikáztuk az adatokat, az eunak is
-egyeztettünk a médiával mit hogyan kommunikáljanak

a vitában meg: vonja vissza elnök úr, mert ön nem akar(hat) hazugsággal győzni, kérem, őn uriember

csak felbosszantom magam, hogy van magyarországon még jótündér, aki ezután megkérdezi mit is hazudtak (el)

zoli27 2007.12.30. 15:22:54

jo tunder,
no komment.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.30. 15:28:57

oblomov

lehet, hogy en vagyok a kelletenel jobb maju:) de az biztos, hogy hasonlo szituacioban mint Debreczeni nem fogadnam el az ilyen kituntetest. Mar csak azert sem, mert tudnam, hogy ez azert nem biztos, hogy jarna nekem..meg akkor sem ha elotte harom-negy konyvet irtam.
Lehet, hogy Debreczeni felesege gondolkodott hasonloan mint en es nagyon okosan lebeszelte.:)

jo tunder

eszembe sem jutott osszehasonlitani a nyugatos generaciot a mostani ujsagirokkal - Totawert kar mert a stilusa nagyon jo - csak eppen azt szerettem volna mondani, hogy akkor meg volt valamifele egyensuly a politikai ujsagirasban is. Ehhez olyan ujsagirok kellettek mint akiket felsorolsz, de nem utolsosorban olyan ujsagtulajdonosok is. Miklos Andor olyan volt.

Esterhazy mostansag mar nem hasonlit a regi onmagara, modoros lett, tulsagosan elkotelezett, azt hiszem ezt nem a gyerekszobabol hozta..
A Javitott kiadast peldaul mar nem kellett volna megirnia. Es ha vegiggondolod azt a sikert amit mar elert a rendszervaltas elott is - a konyveket ki kellett adni megiscsak - az juthat az eszebe az embernek, hogy mi lehetett ennek az ara. Es - ahogy valamelyik regenyeben kicsit onkritikusan irta is - a Jozsef Attila dij elfogadasa sem azt igazolja, hogy aki kapta, olyan nagyon krtikusan viszonyult volna azokhoz az idokhoz..

Lehet, hogy Esterhazy Matyas fizetett meg erte?
Vagy pedig az a rendszer ugyanugy elajult a gyonyorusegtol ha egy arisztokrata szoba allt veluk mint most Gyurcsany Tisza Katatol?
Vegulis ez a rendszer most is az a rendszer.

zoli27 2007.12.30. 15:40:44

"Áfa-emelés nem lesz? - Miért lenne? A koalíció öt évre elfogadta az adótörvényeket, jól lehet tudni, merre akarunk tovább menni." (Világgazdaság, 2006. március)

"Miért kevés a bátorság ahhoz, hogy kimondjam, hogy akár megszorító intézkedések is lehetnek szeptembertõl vagy nyártól? - Nem a bátorság hiányzik, hanem nincs ilyen szükség."
(MTV, Este, 2006. február)

"A mi kormányunk az adócsökkentés kormánya. Legõszintébb becsület szavamra mondom."
(Figyelõnet - 2005. július 5.)

"A megszorítás politikája, miközben a jövőbe fektetünk be, az a jövő eltékozlásának politikája. A megszorítás politikája a szociális elszegényítés politikája, és ezt a politikát az ellenzék kérésére sem, a jegybankelnök ostorozására sem és Brüsszel figyelmeztetésére sem fogom bevezetni." (2005. november 18.)

"Az államháztartási hiány, köszöni szépen, jól van."

"Ami pedig a lényeget illeti, elnök úr, kérnék öntől valami szívességet most itt: ezt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki gyógyszerfelírási díjat akar bevezetni, legyen olyan kedves, vonja vissza. Ön úriember. Ilyet senki nem mondott. Erre most kampányt építenek. Nem akarhat igaztalan módon nyerni. Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet. Önnek van befolyása, akkor én most mondom önnek: ez nem igaz. Tudja mit? Vonja vissza ezt a kampányt, mert ha nem teszi, akkor maga is az igaztalanság vádjába süllyed."

zoli27 2007.12.30. 16:25:22

A tárcavezető nem hagyta megingatni magát a büdzsé elszállására vonatkozó kérdésektől: mint mondta, teljesítette kötelességét, jelezte a kormánynak, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan a költségvetésben szerepel. A miniszter szerint \"téves az a közfelfogás, hogy a költségvetési tervek borulása kizárólag egy ember felelőssége. Ez kormányzati felelősség.\" Ugyanakkor úgy vélte, miután jelzése alapján a kormány, a miniszterelnök néma maradt, neki \"az egységes kormány tagjaként vannak kötelezettségei\". \"Mit kellene csinálnia [a pénzügyminiszternek], kimenni az utcára kiabálni? Mi haszna lenne belőle az országnak?\" - vágott vissza a Portfolio.hu [1] kérdésére. Ezzel együtt ismét elismerte, amit egy nyári sajtótájékoztatón elejtett mondataiból az Index emelt ki [2]: a szakmai prognózisok készítését is letiltotta, nehogy kiszivárogjanak, mert félremagyarázva politikai károkat okozhattak volna. (A miniszter júniusban szó szerint azt mondta az áprilist megelőző időszak számításairól: \"Azt, hogy pontosan hogyan állunk és mint állunk, megmondom úgy, ahogy van, nem engedtem ilyen jellegű munkát végeztetni korábban.\")

index.hu/gazdasag/magyar/veres061219/

oblomov 2007.12.30. 16:48:03

zoli27: "Az, hogy Horthy annak idején ígért valamit Hitlernek, amit aztán nem tartott be,...".

Azt írtam, hogy betartotta. Állítólag. Majd jött egy eszmefuttatás, hogy egyes foglalkozási ágakban nem pályaalkalmassági feltétel az igazmondás (esetleg egyéb parancsolatok betartása), sőt.

"De, oblomov, hadd kérdezzek valamit! Ha politikailag elfogadható az, hogy adatok elhallgatásával vagy meghamisításával nyer egy hatalmon lévő politikai erő választást, akkor mi van a választópolgárok jogaival?"

Mi van az ellenzék, a szabad sajtó, a független elit kötelességeivel?!

Marianna: "...mert tudnam, hogy ez azert nem biztos, hogy jarna nekem...". Ez is lehet. És kereshetjük a Nőt is. Hisz sokan visszautasítják a kül. díjakat. Mondhatni, hogy ez divat lett? :)))

A Javított kiadás nekem teccett.

zoli27 2007.12.30. 17:28:00

oblomov,
Igen a Horthy-s pédánál rosszul idéztelek, de a lényegen ez nem változtat. Rossz a párhuzam.

"Mi van az ellenzék, a szabad sajtó, a független elit kötelességeivel?!"

Az ellenzék, a sajtó, az MNB, az unió, Gyurcsány saját bevallása szerint is figyelmeztettek a magas hiányra és a kiigazítás szükségességére. Ő ennek ellenére is azt mondta, hogy ez csak riogatás, minden a legnagyobb rendben van, megszorításokra nem lesz szükség. Az adóemelési terveket még pár héttel a választások előtt is tagadta.
Én, mint laikus választópolgár pedig - most már tudom: naivan - azt gondoltam: egy felelős miniszterelnök nem hazudna ekkorát. Ha tényleg baj lenne, elmondaná. Nos, tévedtem.

Bocs, oblomov, de te továbbra is olyasvalamit próbálsz megmagyarázni, amit nem lehet. Ennek a történetnek nincs jó olvasata.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.30. 18:00:05

dowNLoad

nem azt mondtam hogy nem jo Esterhazy, hanem mar modoros. Ez a stilus nagyon eredeti egyszer-ketszer, tobbszor - legalabbis engem - idegesit es ismetlesnek erzem. A Javitott kiadas pedig onigazolasnak tunik inkabb, mint magyarazatnak az apa gyengesegere. Bar ezzel a gyengeseggel is ovatosan bannek, mint azokkal az eles kritikakkal is, amiket most veszelytelenul lehet kiabalni azok ellen, akiket egy diktatorikus rendszer megzsarolt. Mas am kenyszerbol cselekedni mint onkent jelentkezni. Es jo elgondolkozni azon is, hogy hasonlo helyzetben mit csinalna az ember. Azt sem ertettem, bar ketsegtelenul szep gesztus volt, hogy Pokorny miert vonult vissza mikor az apjarol kiderult, hogy ugynok volt. A fiuknak nem kell magyarazkodni az apaik tevedese miatt.
A multert a jelennek nem feltetlenul kell bocsanatot kerni, eleg ha nem koveti el ujra ugyanazt a hibat vagy bunt.

dowNLoad 2007.12.30. 18:25:56

Marianna én a népszabadság szellemére gondoltam. (és egyéb újságoknál is látható a MÚLT szelleme)

Marianna · http://egerentyu 2007.12.30. 18:37:26

dowNLoad
na ja a mult szelleme. A Nepszabadsag most is ugyanaz mint volt, ugyanazzal a nevvel, ugyanazzal a programmal. A Nepszavat pedig mostani allasfoglalasai miatt Kethly Anna valoszinuleg megtagadna. Az ES-rol mar nem is mondok semmit, bar az igaz, hogy Vancsa Istvan cikkei nagyon jok meg akkor is mikor peldaul a jobboldalt ostorozza. Humorral talalva sokkal konnyebb elfogadni meg a sokszor jogos kritikat is. :)

kököjszi 2007.12.30. 19:46:44

Jó Tündér, (ha visszajönnél esetleg)

arról tudsz-e, hogy állítólag Kókadt baráti közgazdák elött azzal fikázta a szocikat, hogy az idén nehezen összespórolt 600 mrd-ból 350 mrd-t eltapsoltak maguk sem tudják mire?
Mondhatta-e ezt ez a szép ember? És így lehet-e?
Kösz.

oblomov 2007.12.30. 20:37:23

zoli27 2007.12.30. 17:28:00
"oblomov,
Igen a Horthy-s pédánál rosszul idéztelek, de a lényegen ez nem változtat. Rossz a párhuzam."

Példa: Horty úriember, mint ilyen rossz politikus. Gyúrcsány nem úriember, sikeres politikus. Hogy lenne jó szerinted a párhuzam, zoli27?

oblomov 2007.12.30. 20:39:11

Horty=Horthy

dowNLoad 2007.12.30. 21:04:20

Gy. Ferencről most már TORRENTE jut eszembe, meg az ő csapata. kb. egyformán profik, viszont Torrentén legalább röhögni lehet. (ez egy ilyen elb@szott ország, a torrenték érvényesülnek)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.30. 22:21:42

Zoli27, ezt kihagytad:

2006. januar 6:

Gyurcsány megtiltotta a gázáremelést
Nem kerülhet olyan, a gázár-kompenzációs rendszer átalakítására vonatkozó javaslat az asztalra, amely a lakossági fogyasztók bármely csoportja számára áremelést eredményezne - utasított Gyurcsány.
index.hu/gazdasag/ghirek/249462

vagy akkor meg hazudtak?

zoli27 2007.12.30. 23:11:12

"Gyúrcsány nem úriember, sikeres politikus."


GYF, MINT SIKERES POLITIKUS???

Milyen területen ért el sikereket??? Hadd idézzem őt: Nincs egyetlen olyan kormányzati döntés, amire büszkék lehetünk, azon kívül, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást.

Ha az neked sikeres politikus, aki pártja sikere érdekében elvesztegetett másfél évet az ország életéből, akkor erre nem tudok mit mondani.

Hát, tarts ki a véleményed mellett, ha neked annyira fontos, hogy igazad legyen! Ezzel én már nem kívánok vitatkozni.

kököjszi 2007.12.30. 23:36:17

zoli27:
Gyurcsi a saját (és Machiavelli, és Lenin) mércéje szerint sikeres politikus: meg tudta szerezni és tartani a hatalmat.

oblomov 2007.12.31. 00:11:38

oblomov 2007.12.30. 20:37:23: "Hogy lenne jó szerinted a párhuzam, zoli27?"

Erről volt szó, és te rúgóztál.

zoli27 2007.12.30. 23:11:12
"Gyúrcsány nem úriember, sikeres politikus."


GYF, MINT SIKERES POLITIKUS???

Legközelebb a "politikus" kifejezésbe köss bele, a mondat se zavarjon.

gapinthebreath 2007.12.31. 02:09:43

Ez az Agentungur új fiú itt a post-UFInál? Mintha már olvastam volna tőle itt hasonló jobboldal-begyógyszerező eszmefuttatást.

Kedves Agent, remélem az őszinte végiggondolatlanság beszélt belőled, és nem egy jól megfontolt terelés. (hogy finoman fogalmazzak)
A narancsosztagnak persze nincsenek meg az "eszközei" a hatékony akcióra, főleg, hogy a Nagyúr azt szeretné, ha az istenadta nép találná fel végre magát, ahogy többször is utalt rá. Ez a nép pedig megbirkult, már jó ideje.
Azonban az általad javasolt taktikai kivárás gyümölcse egy irdatlan romhalmaz válságmenedzselése lesz, ahol szép nagy summára utólagosan kitöltött biankó csekkek tömkelegeit fogják benyújtani a leendő kormány számára, ha bármit is változtatni akar majd.
A jelenlegi ún. reformok ugyanis épp arról szólnak, hogy nagy és lomha rendszerek csaknem irreverzibilis átalakítását akarják végrehajtani.
Mennyibe fog kerülni szerinted az egészségügyi rendszer visszaalakítása, ha egyáltalán meg akarják majd tenni?
Mennyibe fog kerülni a szétvert és lerohasztott közoktatás feltámasztása?
Ezek a dolgok nem csak pénz kérdése, rombolni mindig könnyű és gyors, építkezni lassú és nehéz.

Bámulom egyébként ezt a csodálatos naívságot, mellyel tehetségtelen pancserokként írják le a jelenlegi kormánypártokat. Nagy tévedésben van, aki azt hiszi, ezek a fiúk ilyen buták. Annyira hülyék, és annyira nem értenek hozzá, hogy bármi, amihez hozzáfognak, csupa kudarc lészen.
Az idióta ötletelések mellett (ezek tényszerűen vannak) egy csomó minden - méghozzá a legfontosabbak - meg van előre komponálva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.31. 02:52:46

gapinthebreath 2007.12.31. 02:09:43:
"Az idióta ötletelések mellett (ezek tényszerűen vannak) egy csomó minden - méghozzá a legfontosabbak - meg van előre komponálva."

Hogyne. Melyik nagyember is volt az, aki bevallotta, hogy az "előre gondosan megtervezett" egészségügyi reform csupán egy ritkásan teleírt papírlap volt?

oblomov 2007.12.31. 03:57:54

gapinthebreath mond valamit. A több biztosítós modellel Kincses Gyula már Antallnál is házalt, csak Surján elhajtotta. (Naná, hogy a szadesznél kötött ki.) De már Gyufáék is meg akarták csinálni első lendületből, és a fidesznek is voltak elvetélt ötletelései.

Az megint beszédes, hogy a fidesz nekiront a vizitdíjnak, a lényeget meg ejti népszavazásilag.

zoli27 2007.12.31. 09:31:17

oblomov,

Nem te mondtad, hogy GyF sikeres politikus? Mi volt ebben a belekötés? Én csak visszakérdeztem, hogy te ezt komolyan is gondolod-e.

"Az megint beszédes, hogy a fidesz nekiront a vizitdíjnak, a lényeget meg ejti népszavazásilag.
Szólj hozzá!"
Ez tényleg gáz. Ha annyira érdelki őket a nép véleménye, miért nem bocsátják a biztosítási rendszert is népszavazásra?

"és a fidesznek is voltak elvetélt ötletelései"
Igen, erre a kormány is szokott hivatkozni. Csak az a különbség, hogy a Fidesz-kormány idején kicsiben kipróbálták, és amikor nem találták működőképesnek, letettek az ötletről. A mostani kormány viszont az egész országgal kísérletezik.

zoli27 2007.12.31. 09:38:44

"A jelenlegi ún. reformok ugyanis épp arról szólnak, hogy nagy és lomha rendszerek csaknem irreverzibilis átalakítását akarják végrehajtani."

gapinthebreath,
Maga Bokros mondta azt, hogy - az egészségügyet leszámítva - valódi, mélyreható reformok még mindig nem történtek. A kormány szeret a nagy reformer képében tetszelegni, az igazi bátorság viszont hiányzik belőle, és ebből a skizofrén állapotból születnek ezek az elfuserált "reformok".

oblomov 2007.12.31. 12:26:28

"Horthy úriember, mint ilyen rossz politikus. Gyúrcsány nem úriember, sikeres politikus."

Ez összesen 2 sorocska. A beszédhelyzetben pedig az elhazudott választás volt a téma. Konkrétan Orbán vs. Gyurcsány a kampányban, elvi szinten az úriemberség vs. a politikus immoralitása. (Tehát nem a gyurcsány-kormányok sikeressége, vagy sikertelensége).

"Nem te mondtad, hogy GyF sikeres politikus?"

Igen, nem én mondtam. Azokat a szavakat használtam ugyan, viszont a szöveg jelentése más és több, mint a belőle általad kiragadott szavak jelentése.

"Ha az neked sikeres politikus, aki pártja sikere érdekében elvesztegetett másfél évet az ország életéből, akkor erre nem tudok mit mondani."

Erre nem tudok mit mondani, ha szerinted ezt mondtam.

"Hát, tarts ki a véleményed mellett, ha neked annyira fontos, hogy igazad legyen! Ezzel én már nem kívánok vitatkozni."

Ha velem vitatkoztál volna, megköszöntem volna megbocsátó fölényességedet.

BÚÉK!

zoli27 2007.12.31. 12:48:18

oblomov,
Úgy érzem, habár lehet, hogy tévedek, hogy kihátráltál a saját véleményedből, de ezt nem akarod elismerni; ehelyett inkább azt mondod, hogy te nem is azt mondtad.

Egyébként nem próbálok fölényeskedni, de sokat segítene a vitán, ha elmagyaráznád, hogy végülis mire akartál rámutatni a Gyurcsány-Horthy-párhuzammal, és szerinted milyen értelemben sikeres politikus Gyurcsány.
Ha abban az értelemben, hogy megnyerte a választásokat, akkor igaz. De ha ehhez hozzávesszük, hogy ez csak gátlástalan hazudozás árán sikerült neki, és azóta ezzel le is bukott, akkor Gyurcsány egy bukott politikus. És a dolognak ezt a részét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

zoli27 2007.12.31. 13:05:26

oblomov,

Visszanéztem a vitánkat, és nem látom, hogy a szövegkörnyezet hol árnyalná azt a kijelentésedet, miszerint Gyurcsány sikeres politikus lett, azért mert nem viselkedett úriemberként (hazudott).

oblomov 2007.12.31. 13:15:16

"oblomov,
Úgy érzem, habár lehet, hogy tévedek, hogy kihátráltál a saját véleményedből, de ezt nem akarod elismerni; ehelyett inkább azt mondod, hogy te nem is azt mondtad."

zoli27,
ha érzéseidet érvekké tranzformálod, talán sikerül megértenem azokat.

"Ha abban az értelemben, hogy megnyerte a választásokat, akkor igaz."

Bingó!
"De ha ehhez hozzávesszük, hogy ez csak gátlástalan hazudozás árán sikerült neki,..."

Még mindig bingó, ha a politikus Gyurcsányra vonatkoztatjuk!

"...akkor Gyurcsány egy bukott politikus."

mint ember bukott, viszont politikusként még egzisztál, és épp egy "nagy és lomha rendszer csaknem irreverzibilis átalakítását akarja végrehajtani". A fideszt pedig beletoszajtja ezzel egy csapdába, és kormányzati alternatívaként könnyen nevetségessé teheti.

zoli27 2007.12.31. 14:02:13

oblomov,

Ami Gyurcsány morális teljesítményének és politikai teljesítményének szétválasztását illeti: ez a klasszikus módszere azoknak, akik még mindig szalonképessé próbálják tenni GyF-et.

De én még gyurcsány politikai teljesítményét sem vagyok képes pozitívként értékelni, tudod, miért:

1. 2006-ban sikerült - Libanont leszámítva - a világ legnagyobb költségvetési hiányát produkálni (közel 10%).
Habár 2007-re ez mintegy 3%-kal csökkent, de még így is utolsók vagyunk az Unióban. (És ne felejtsük el, hogy a saját maguk által összehozott hiányt kellett csökkenteniük, lakossági messzorítások árán.)

2. Az államdósság 70% körüli, és növekevő tendeciát mutat

3. Inflációnk a legmagasabb az unióban

4. Munkanélküliség legmagasabb az Unióban

5. A 2002-ben még 2007-re becsült euro-bevezetés után ma a legoptimistábbak is csak 2011-et mondanak


Keresem Gyurcsány sikerének a jeleit, de valahogy nem találom. A hatalom megtartása bármi áron...? Ez a diktátorok sajátja, nem a demokrata államférfiaké.


de, oblomov, neked még erre is lesznek ellenérveid, ugye?

oblomov 2007.12.31. 14:14:23

Zoli27

Az anyagot már háromszor átvettük. Az előbb már a kettesed is megvolt, de elcseszted. Majd talán jövőre...

BÚÉK

zoli27 2007.12.31. 14:15:27

"mint ember bukott, viszont politikusként még egzisztál, és épp egy "nagy és lomha rendszer csaknem irreverzibilis átalakítását akarja végrehajtani". A fideszt pedig beletoszajtja ezzel egy csapdába, és kormányzati alternatívaként könnyen nevetségessé teheti."

Szóval a következők Gyurcsány politikai eredményei:
1. még egzisztál (habár morálisan megbukott)
2. átalakítást akar végrehajtani (azt, hogy mennyire eredményesen, hagyjuk)
3. Nevetségessé teszi az ellenzéket

Ezzel csak az a baj, hogy ő az ország miniszterelnöke, ezért azt, hogy sikeres-e, vagy sem, az határozza meg, hogy az ország dolgait pozitív vagy negatív irányba befolyásolja a tevékenysége.
(Habár GyF saját megnyilatkozásából tudjuk, hogy elsődleges feladatának az ellenzék megsemmisítését tekinti...)

zoli27 2007.12.31. 14:17:52

"Az anyagot már háromszor átvettük. Az előbb már a kettesed is megvolt, de elcseszted. Majd talán jövőre..."

Ennyit arról, hogy ki fölényeskedik...

gloire 2007.12.31. 15:27:06

Függetlenül a vitátoktól, ez az osztályozgatás, tanárbácsizás
a legvisszatetszőbb, legműmájerebb duma,
borsózik tőle a hátam is.

zoli27 2007.12.31. 17:33:18

gloire,
remélem, látod, hogy én csak oblomovot idéztem, és arra reagáltam

dowNLoad 2007.12.31. 20:02:39

Szóval a következők Gyurcsány politikai eredményei:
1. még egzisztál (habár morálisan megbukott)

AZT SZERETNÉM, ha exitálna végre, és BOLDOG ÚJ gy.ferenc mentes Évek jönénnek.
(viheti magával az apró haverjait is,
a bulgár rib@nccal együtt)

zoli27 2007.12.31. 20:47:15

"a bulgár rib@nccal együtt"

Gyurcsány és haverjainak távozásával maximálisan egyetértek, de az ilyen minősítésekkel a legkevésbé sem.


B.Ú.É.K. mindenkinek!!!

Elpet 2008.01.02. 08:09:29

Bulgária, így mondjuk

Amúgy meg, ha valakinek a nemzeti hovatartozásáról van szó, akkor bolgár.
Ne menjünk már abba bele, hogy a családot sértegetjük, legyünk önmagunkkal szemben igényesek. Ráadásul morális fölényt adhat az ellenoldalnak. DowNLoad, ez most sok volt egy kicsit.

Google 2008.01.02. 12:18:53

Jobb évet kivánok és hiszek!
Adhat-e még valami, valaki morális fölényt az ellenoldalnak? Csak kötve hiszem, hogy adhat.
Nem a tisztes helytállás, a győzelem a cél, fogalmazta meg crédójukat Tóbiás Mester.
S ha végig nézzük a famíliákat: Apró, Dobrev, Gyurcsány, hát tőlük a tisztes helytállás tényleg fényévekre van. Fennen hirdetik a politikai korrektséget, mert tudom, jól esne nekik, de ők azok, akik törnek-zúznak, kútat mérgeznek, félelmet keltenek csakhogy céljaikat elérjék. Kerüljenek már végre a helyükre, a politikai süllyesztőbe! Ők mondták, mert tudják, Magyarország többet érdemel (mint ők)!Hát tényleg többet érdemel, s rajtunk múlik, hogy kap is ez új esztendőben!

oblomov 2008.01.02. 14:37:02

dicsőség

"az osztályozgatás, tanárbácsizás" nem volt független a vitánktól, miközben az anyag negyedszeri elismétlését kerülve finom és nőies próbáltam volt lenni.

Viszont a műmájer minősítéstől borsódzik a hátam is, ha az nincs megokolva.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.02. 17:32:52

huss. a szlovakos cikk eltunt az index folaprol... helyette van akasztas iranbol. broaf.

dowNLoad 2008.01.02. 22:53:12

Gyurcsány és haverjainak távozásával maximálisan egyetértek, de az ilyen minősítésekkel a legkevésbé sem.

NEM NEM NEM, az hiányozna a legkevésbe, hogy egy aprópiroskás meg egy gyurcsányos genetikával "megáldott" szörnyszülött elkezdjen ITT garázdálkodni!!!!
Az Úristen irgalmazzon nekünk!

AgentUngur 2008.01.03. 08:55:46

Na Török Gábor elftársam kissé lemeradva, de szintén megmondta a frankót kis bénaságainkról: "Gyurcsány elvesztette a fonalat" - ha vót neki valaha. index.hu/politika/belfold/torokg8256/

Istvan 2008.01.03. 10:25:10

Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de en Torok Gabort a legobjektivabb es legkevesbe elfogult politikai elemzonek tartom edes hazankban. Nem tulsagosan titkoltan liberalis beallitottsagu, par eve meg volt egyfajta 'wishful thinking'-je az SZDSZ iranyaban, de az mar akkor sem volt olyan hajtepo, mint mas 'fuggetlen' elemzonel, azota meg arrol is leszokott (ami az SZDSZ kurrens teljesitmenyet nezve ugyebar nem igazan meglepo :-P )

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 11:03:33

én nem értem, miért lenne ciki követni a szlovák példát. egymás mellett élünk. hasonló adottságokkal. hasonló színvonalon. nekik is van nemzetiségi, kisebbségi meg romaproblémájuk.
ott is vannak korrupt emberek, titkoskodó nemzetbiztonságiak, rendőrségi botrányok, koncepciós perek.

és van még valamijük, ami nálunk nem nagyon van: eredmény.
persze nekünk virítani kell, hogy ki a fasza gyerek, gondolom.

Bummer 2008.01.03. 11:07:47

Na, felkerült a netre az egész kormányzati gondolkodást és eredményességet legjobban kifejező beszámoló:
www.hetivalasz.hu/cikk/0801/kisded_szuletik

Ilyen helyzet teremtése után közösen, vasvillával kéne kergetni a kormányt.

AgentUngur 2008.01.03. 15:52:31

Na, temetik a Fletót a NOl-on is. Ld. Őszödre várva
Népszabadság • Pető Péter • 2008. január 3
nol.hu/cikk/476460/

Pető "Nagy egy Barom vagy e" Péter persze a Fidesz gusztustalan (már elnézést, a Kossuth téri zombikhoz mi köze van OV-nak?) támadásával elbassza a cikket, de van benne igazság. Fletó még azt is elbaZta, aminek lett volna értelme.Ez egyébként nekünk is szar, mert 1 nap majd nekünk kell megcsinálni.

Bummer 2008.01.03. 15:59:39

vallomás, az "őszödi beszéd"
szocdem
baloldali demokrata
harmadikutas szociáldemokrácia

muhaha. ez hülye. vagy általános iskolai hallgató.

Istvan 2008.01.03. 16:31:55

Hat, azert ez a NOL-os cikk kicsit huzos azert. Ilyenkor ket eset van, vagy tenyleg hamarosan kitakaritjak kedvenc fletonkat, vagy meg nagyobb erovel fog duborogni a reform nagyon hamarosan.

oblomov 2008.01.03. 16:45:34

AgentUngur: "... mert 1 nap majd nekünk kell megcsinálni."

Kiknek, a Reakciónak? :)

AgentUngur 2008.01.03. 19:11:32

Oblomov: Már jeleztem, ez nem szerkesztőségi vélemény, az én vémeényem sohasem az, nem vagyok tagja a szerkesztőségnek. A "nekünk" nálam a magyar jobboldalt jelenti. Ez a rendszer ugyanis tarthatatlan,

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 21:43:38

a NOL cikk valóban kemény. Az őszinte demokrata reformer szerepében: Gyurcsány Ferenc.
Viszont nincs benne explicit Orbánozás, meg ellenzékezés - bár nem értem a narancsszínű zsidóolvasókat.

Én hajlanék rá, hogy elhigyjem, Ferenc valóban az, aminek lefestik. De az érdekek, meg a szocik, meg a démoni Szily. Hiába, aki disznók közé keveredik, azt megeszik a korpák.

de álljunk már meg egy nanoszekundumig:
- Ferenc egy belső kvázipuccsal került a nyeregbe. Ez nyilván az igaz emberek ismérve.
- nekem személy szerint kihazudta a szemeimet 2005-2006ban.

Mindjárt beesik Bakura meg Jótündér halottmosdatni, hogy csak nem tudta, meg nem úgy, hanem így, de ezt nekem a gyomrom nem veszi be. Ha valóban ennyire elkötelezett a baloldal fáklyája a dolgában, és neadjisten az volt 2006 április előtt is, akkor legalább a párttársai előtt viríthatott volna egy koncepcióval. az egész kibaszott mszp incl. Horn Gyula úszott a légüres térben a kampány alatt, sőt, még a nyerés után is. "Megnyertük" - gondolhatták magukban félszegen - "de mit is?"

azt meg már nem is említem, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. biztosan én vagyok naív, de ez tényleg túlmegy minden határon. Ahogy Uj Péter írta: telehugyozom a medencét a trambulinról és ugrok bele egy indiánfejest.

mindenesetre ez a manőver legalább jó volt egy "maga kárán tanul a bolond" jellegű tanmesének a szavazók oktatása céljából. Mármint az egysejtnél összetettebbeket gondolom. akik tudnak gondolkodni (ha másképp nem is, hát mozgó szájjal).

- "nem ezt mondtam?"
- "nem"
- "ja, azért mert akkor hazudtam".
- "???"
- "nyugi, innetől már nem fogok hazudni soha többé, becsszóra..."

dowNLoad 2008.01.03. 22:02:53

TRÜKKÖK SZÁZAI, amik bejöttek SAJNOS, joggal hiheti, hogy itt most már minden bejön, ezek annyira sötétek, hogy ezeknek mindent be tudok adni, ezek elhiszik b@zzeg! Hadd menjen, hajrá, előre, a szakadék alja sem állíthat meg, YIIHAAA!!! és közben lengeti a kipáját! (a cowboy kalap helyett, de csak hogy a barátikörnek is tetsző legyen, hahaha)

oblomov 2008.01.03. 23:16:39

Rendben. Bátorság a hitvallásunk!

:)

AgentUngur 2008.01.04. 09:16:53

Devevér: Már hogyne lenne benne explicit Orbánozás meg Fidesz fasisztázás? Pont az, hogy összehozza a Fideszt a Kossuth tériekkel, amit említesz. Egyébként ez nem maradhat el a NOL belpol publicisztikákból, a Szabóság kb ott tart, mint a M Nemzet

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.04. 09:36:56

szoval ettol narancsosak?
en meg mar valami tavoli utalasra gondolotam az ukran belpolitikat illetoen.
na, hat kell ehhez absztrakcios kepesseg, hogy osszehozzuk a karoba huzott tehenet, a zoknis brikettet, meg az ellenzeket.

persze Wittner Maria kiment szolidarizalni. minta direkt akarna fogodzot adni a balos pubiknak.

dowNLoad 2008.01.05. 01:14:44

Horváth "mangalicafejű" Ágnes tud azért alkudni, innen tanul valószínű:
www.newstarget.com/cartoons/Bush-negotiates_600.jpg

zoli27 2008.01.05. 10:02:50

"mindenesetre ez a manőver legalább jó volt egy "maga kárán tanul a bolond" jellegű tanmesének a szavazók oktatása céljából."

én nem olvastam a cikket, ezért csak a te kommentedre tudok hagyatkozni.
Ha a fenti idézet GyF-re vonatkozik, akkor ebben az elméletben van egy rohadt nagy hiba: GyF nem maga szenvedi el a saját "hibájának" (gátlástalanságának és gerinctelenségének) következményeit, hanem az egész ország.

Ha belegondolok, hogy 2002 és 2006 között nem hogy nem közelített Magyarország Európához, hanem még távolabb is került tőle, és ez mindmáig folyatatódik (lásd: 1%-os GDP, államadóság növekedése, stb.), józan ésszel képtelen vagyok felfogni, hogy még mindig vannak ún. értelmiségiek, akik védelmükbe veszik ezt a kurzust.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.05. 11:13:53

Zoli27,
ugy gondoltam, ez az osszes pozitivum szinte. hogy van ra esely, hogy a szavazogepek kozul 1-2nek felnyilik a szeme. talan eszreveszik, hogy itt folyton az a zene szol, amit ok hallani akarnak. aztan meg 4 evig utkozesig rabuknak.

sajna mi is veluk egyutt nyeljuk be, pedig mi tudtuk, hogy az egesz csak porhintes.
sajnos nem ugy van, hogy aki a fideszre szavazott, annak a fidesz kormanyoz.

nemikeppen modulalja a helyzetet a 2. ket evben megerosodo nepeteto politika, a nyugdijasok kenyeztetese, a kisebbsegi szavazok erdekeben tett PR megmozdulasok. magyarul pont arra torekszik a kormany, hogy meghalalja a 2006os szavazas eredmenyet. lokalis optimumokat kreal egyes konnyen befolyasolhato csoportok szamara, mindezt a gondolkodok karara.

de hat ezt mar mind tudjuk, hogy a kepviselovalasztason legkevesbe a gondolkodok dontenek.

zoli27 2008.01.05. 11:58:55

"sajna mi is veluk egyutt nyeljuk be, pedig mi tudtuk, hogy az egesz csak porhintes"

Én nem tudtam, és eszerint is szavaztam (MSZP). Persze ezt sokan, akik a kommentjeimet olvassák, képtelenek elhinni. Pedig ez az igazság. "Öszödig" egyáltalán nem foglalkoztam közéleti témákkal, csak elmentem szavazni, megszokásból az MSZP-re. Tavaly pedig egyszerűen elhittem mindent, az ötéves adócsökkentéstől egészen odáig, hogy a Fidesz csak riogat.

zoli27 2008.01.05. 13:23:37

A legfrissebb hírek szerint a Szociális Fórum beáll az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezése mögé, amelynek célja a több-biztosítós rendszer bevezetésének megakadályozása.

Szerintem 2008 legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e kiírni ezt a referendumot. A második legofontosabb kérdés pedig, hogy a Fidesz hogy fog viszonyulni ehhez a referendumhoz.

hcrules 2008.01.05. 14:54:27

zoli27

Ezen tényleg meglepődtem egy kicsit :)

Más:
A Szociális Fórumal kapcsolatos dolog nagyon jó hír! Talán jobb lenne ha ezt a népszavazást nem a Fidesz szervezné hanem a civilek. Ők is erősödnének, és több ember azonosulhatna vele.

Már amennyiben ki lehet írni. Az volt a SZF dilemmája, hogy még ha meg is lehet tartani, érvényes és eredményes lesz a népszavazás vajon nem tud-e a kormány kibújni alóla? A kérdésben több biztosítóról van szó, nem több pénztárról...

Bummer 2008.01.05. 15:14:14

Az Albert-féle népszavazás igenje esetén sem változik semmi. Nem érinti a kérdés egyáltalán a törvényt.

Elpet 2008.01.05. 15:20:05

Mi a helyzet most?

Elolvastam lengyel Lászlót a NOL-on
www.nol.hu/cikk/476658/

Napokig nem tartottam a kezem a hazai politika ütőerén, el voltam foglalva kissé munkailag meg magánéletileg.
Létezik, hogy Gyurcsány körül tényleg elfogyott a levegő?
Segítsetek már kicsit eligazodni, mert tényleg nem vagyok képben. Inkább csak érzek. Nagy üres semmit a közéletben. Nagy büdös lehangoló semmit a magyar ugaron. Olyan szürkét, mint az égbolt, ha kinézek. Elkeserítő.

zoli27 2008.01.05. 16:14:29

hcrules 2008.01.05. 14:54:27
"zoli27

Ezen tényleg meglepődtem egy kicsit :)"


Ja, mert amikor azt mondom, hogy az MSZP-re szavaztam, mindenki azt hiszi, hogy meggyőződéses baloldali voltam. Pedig tavalyelőtt őszig egyáltalán nem érdekelt a politika, csak szavazni mentem el 4 évente (2002-ben voltam először, ha jól emlákszem). És azért szavaztam mindig a szocikra, mert valahogy azt tűnt magától értetődőnek (ehhez talán annak is köze van, hogy dunaújvárosi vagyok).

Az öszödi beszéd és ami azután következett, bennem azt tette egyértelművé, hogy mostantól kezdve bárkire hajlandó vagyok szavazni, de a szocikra soha többé nem (legalábbis amíg ez a garnítúra van, biztosan nem).

1istvan 2008.01.06. 11:20:28

zoli27
ez bizony baj. nem az, hogy a szocikra szavaztál, hanem az, hogy: "...egyáltalán nem érdekelt a politika, csak szavazni mentem el 4 évente ..." gyakorlatilag mind1 kire.

zoli27 2008.01.06. 12:02:58

1istvan,
Pedig nagyon sokan vannak ilyenek: akik csak azt tudják, hogy fontos elmenni szavazni, de az információik felületesek; csak annyit tudnak, amit egy-egy híradóból elcsípnek, vagy amit a politikai hirdetésekben hallanak.

Szerintem a szocialisták éppen az ilyen szavazók szavazataival tudták egymás után 2x megynerni a választásokat. A médiatúlsúlyukat kihasználva sikerült elültetniük az emberek fejében, hogy a Fidesz csak rossz lehet az országnak, mert kerékkötője a haladásnak, az MSZP viszont európai, fejlődéspárti, stb, stb.

De az öszödi beszéd és az azóta történtek szerintem nagyon sok embert felébresztettek, és könnyen lehet, hogy a Fidesz ezeknek a protest-szavazatoknak köszönhetően fog nyerni 2010-ben (vagy korábban).

dowNLoad 2008.01.06. 14:01:41

NINCSEN tovább, ezt megszívtuk, itt a magyar LOS PEPES segíthet csak, ki kell alakulnia, egy olyan csoportnak, akiknek megvan az széndékuk, tehetségük, és a lehetőségük is, hogy a vezért és bandáját eltakarítsák. Ez PABLO ESCOBAR esetében a LOS PEPES volt, akik könyörtelenül, a családtagokig kiirtottak mindenkit, igaz Kolumbián már ez sem segített. (mint ahogy Magyarországon sem fog, ha csak veres, kóka, horvát, bajnai, szilvásy, és spanjaik tűnnek el, családtagjaikkal, üzleti köreikkel együtt.
Egy ország megszűnése, és a klánok kezébe csúszása:
konfliktus.index.hu/kdrog.html
www.cocaine.org/colombia/pablo-escobar.html
Helyettesítsd be a neveket, eseményeket, a kábítószert a pénzre/hatalomra, és előttünk van a jövő magyarországa.

1istvan 2008.01.06. 14:07:54

zoli :-D pontosan ezért mondtam, hogy elég baj az.
mert szerintem is sokan vannak. ha nem lennének sokan, akkor nem szavazták volna vissza 4 év mulva azokaz, akik közel 50 év kemény munkájával tönkrezúzták az országot. igaz az is baj volt, hogy az elveszített politikai hatalom mellé engedték, hogy gazdaságilag erősödjenek, hogy a médiájuk visszarendeződjön.

nem hiszem
az öszödi beszédnek nincs ekkora tudatformáló ereje. még az un. értelmiségnél sem. mert mit teszel ha egy esterházy nyilatkozik, vagy a nádas vagy hogy hívják kijelenti, hogy retorikai csúcs, vagy ha nézed az atv-t, komolynak hitt emberek magyarázzák, hogy ugyan rossz volt, de kellett ezért jó. vagy egy magát történésznek nevező fos alak beszól az államfőnek. beszólhat, és utána még megjelenhet képernyőn és magyarázhat.

én nem vagyok biztos a fidesz 2010-es győzelmében. szerintem a kormány minden törvényes és törvénytelen eszközt megragad, hogy hatalmon maradjon. én akkor se lennék meglepve, ha 2010-ben nem is lenne választás. ( :-) nem azért mert előrehozott lesz)

zoli27 2008.01.06. 14:21:08

1istvan,
Szerintem viszont az embereknek van annyi józan esze, hogy egy olyan tömbnek, amelynek a vezetője azt találta mondani, hogy 4 évig nem csináltunk semmit, meg másfél évig hazudtunk, nem fognak újra bizalmat szavazni.

"én akkor se lennék meglepve, ha 2010-ben nem is lenne választás. ( :-) nem azért mert előrehozott lesz)"
Már én sem lepődnék meg semmin, de azért még van egy alkotmánybíróságunk, van egy köztársasági elnökünk, és akármit még gyurcsányék sem tehetnek meg (habár sokmindent megtehettek).

1istvan 2008.01.06. 16:03:35

zoli, ne legyenek illúzióid.

de szavaznak. nézd meg a pártját. amikor ezt meghallották lekushadtak. amikor bizalmat kért megszavazták. amikor szavazni kell a parlamentben összezárnak. és az egyik fő képviselőjük azt magyarázza. lehet nagyon szar az eü törvény, lehet mindent el fog rontani ami még jó, de AZ mégse lehet amit az ellenzéki párt mond, hogy minden igy jó, mindennek igy kell maradni. és az atv riportere NEM kérdezi meg, mire mondták, hogy minden igy a jó?
ha egy párt el tudja hitetni sok értelmes választval, hogy azért szavazok bizalmat mert a zorbán azt mondta ez az ember egy hülye, ha azért szavazok igennek az eü törvényre mert a zorbán ellene van, akkor bizony nagy szarban vagyunk, és 2010-ben is abban lehetünk.
valamelyik nap olvastam a hozzászólásokat itt valamelyik topikban és egy képzettnek tűnő ürge azt magyarázta, a gyurcsány legalább akart valamit csinálni,MINDEGY, HOGY NEM SIKERÜLT neki, és végre valaki le meri bontani az állami tulajdont, mert ami szocialista állami tulajdon volt az minden rossz. ez a pasi olvassa a reakciót, válaszol a hozzászólásokra, értelmesnek is tűnik.
mit vársz a többi kétésfélmillótól? ennyit a 2010 józaneszűségre.

zoli27 2008.01.06. 17:10:12

1istvan,
Maradjunk annyiban, hogy te sem tudhatod, és én sem tudom, hogy mi lesz 2010-ben.

Alapvetően arról van szó, hogy te pesszimistán állsz a dologhoz, én pedig inkább optimistán. Mindkettőnek van alapja; majd meglátjuk mi történik.

Én csak annyit mondok: 1990 óta még egyszer sem derült ki egyik kormányról sem, hogy effektíve hazugsággal nyertek választást. Ezért nem tudhatjuk biztosan, hogy erre hogy fog reagálni a társadalom választási szituációban.
Szerintem meg lesz a látszatja ennek a lebukásnak a köv választásokon.
Ez az én véleményem. De majd meglátjuk, így is lesz-e.

1istvan 2008.01.06. 17:37:58

zoli, legyél próféta! :-)
jó lenne ha hamarabb is, de neked lenne igayad

dowNLoad 2008.01.06. 18:05:10

Ha békésen(többé kevésbé, mert okt.23. után már bármi lehet) elhúznak, akkor nem lesz szükség egy LOS PEPES-re, de jobb lenne, mert amíg nincsenek megbüntetve, addig szabad a pálya. (további elqúrások várhatók, a maffia nem ért a szép szóból)
VÁROM a MAGYAR LOS PEPES megszületését!!!!!!

zoli27 2008.01.07. 19:04:05

download,
Úgy látom, hogy az elképzeléseid valahogy nem lelnek támogatókra. Szerinted vajon miért van ez?
süti beállítások módosítása