A nagy Mikulás szinkretizmus
2007. december 06. írta: Szathmáry

A nagy Mikulás szinkretizmus

- Apa, honnan jön a Mikulás? – tette fel fiam a nagy kérdést ma reggel.

- Lappföldről. – vágtam rá a jól bejáratott választ. Aztán elgondolkoztam. Mi a fenét keresne a kis-ázsiai Szent Miklós püspök Lappföldön? És ki az a Joulupukki meg a Télapuból jól ismert Santa Claus, és az Újvilágba miért csak karácsonykor érkezik? Szegény gyermekeink nem nagyon érthetik, de valljuk be: mi sem. Tornóczky Anitával együtt kérdezhetnénk, hogy most akkor ezt így hogy?  Mikulás Munkacsoportunk utánajárt.

Szent Miklós legendája
Miklós Kis-Ázsiában született a Krisztus utáni III. században. Már gyerekkorában csodák fűződtek a nevéhez. A legenda szerint születése napján talpra állt a fürdőkádban és csecsemőként a böjti napokon csak egyszer szopott.

Miklóst 270-ben Myra városában szintén csodás körülmények között püspökké választották. Az elbeszélések szerint Miklós szívén viselte a szegények, az elesettek és a gyerekek sorsát. Történt egyszer aztán, hogy a városban sétálgatva az egyik ház ablaka alatt meghallotta, hogy egy szegény család azon beszélget, hogy három lánya közül melyiket küldjék el rabszolgának, így szerezve némi pénzt a családnak. Másnap Miklós visszatért és egy erszény aranyat dobott be az ablakon. December 6-a volt. A jövő évben ismét ugyanekkor tért vissza és dobta be a tömött erszényt az ablakon. A harmadik évben a nagy hideg miatt bedeszkázták az ablakot. Miklós felmászott a kéményhez és ott dobta be az erszényt. A legkisebb lány épp ekkor tette a harisnyáját a tűzhelyre száradni, így az aranyak beleestek a fuszeklibe. A család először nem tudta, hogy ki az ismeretlen jótevő, mindig csak egy piros köpenyes embert láttak elszaladni, de az aranyakról hamar kiderült, hogy Miklós az ismeretlen ismerős.

Szent Miklós hosszú életet élt. A legenda szerint halálakor, december 5-én az angyalok vitték őt a Paradicsomba.  

További Mikulások

Joulupukki, a finn Mikulás. A finnek szerint az igazi mikulás a Fül-hegy (Korvatunturi) gyomrában lakik. Onnan ered útjára minden évben. Nem tudni miért, de néhány éve azzal hülyítik a magyar gyerekeket is, hogy a Mikulás Lappföldön székel. Ezt persze megtoldják azzal, hogy évről-évre Joulupukki a Helsinki-Budapest járaton Magyarországra látogat. Az egész nem más mint egy jól kigondolt finn országimázs-projekt

 

Santa Claus, az amcsi Mikulás. Az amerikai Mikulás (Sinter Klaas, Saint Nik-klaas) hagyományait az Új Amszterdamba (New York) betelepülő hollandok terjesztették el a XVII. században. A mai Télapus Mikulás képe egy XIX. századi gyermekversikének és a hozzá fűzött képillusztrációnak köszönheti létét. Sokan meg vannak győződve róla (az üdítőitalgyártó legnagyobb örömére), hogy a Mikulást a Coca-Cola öltöztette pirosba, de ez csak egy városi legenda.

 

Gyed Maróz (aka Télapó), az orosz Mikulás. Negyven évig rendszeresen látogatta a magyar gyerekeket is, a klerikális reakciós Szent Miklós elleni küzdelem jegyében. Számos imázs-elemben különbözik nyugati kollégáitól: vékony testalkatú, kucsmát visel és Hópelyhecske kíséretében trojkán járja a behavazott utcákat. 


 


A nagykarácsonyi Mikulás. A Fejér megyei Nagykarácsony községe időben ismerte fel a szantaklausz-bizniszben rejlő lehetőségeket. Szeretetpostát és Mikulásházat üzemeltetnek a faluban, ahová szeretettel várnak mindenkit. De az ünnep elmarkecolása miatti hümmögésünket hamar felülírja a falu polgármesterének, Réz Istvánnak a kedves beköszöntője: ez az áldott ember ugyanis hisz a Mikulásban: Reményeim szerint, aki virtuálisan látogat el hozzánk, az kedvet kap ahhoz, hogy személyesen is találkozzon a legismertebb lakónkkal, a Mikulással: Ő egész évben közöttünk él, itt van a lakása. Advent idején rengetegen keresik fel, és töltenek el vele egy kevés időt boldogan és gondtalanul- írja a polgármester úr. Hát nem czukiye?

Az igaz magyar Mikulás. Kedvenc Mikulásunkat könnyen megismerni Árpád-sávos zászlajáról. Az idegenszívű konzumkollégákkal ellentétben tudja, mit jelent az: magyarnak lenni. Rendszerint útlezárós demonstrációk környékén tűnik fel.

 

 

 

A nagy Mikulás svindli

Válogatás a leghülyébb online Mikulásokból:
Különböző zenei stílusban éneklő Mikulás
Csomagot dobáló Mikulás
Zenélő-táncoló rénszarvasok

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85254299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.12.06. 14:25:38

Apropó, közvetlenül szerkesztőségünk alatt, a Rákóczi téri CBA mellett embernagyságú, hohohózó, csípejét riszáló Mikulás-robot látható :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.06. 14:27:25

nézegettem a linkjeid...
amin megtetszett: "csecsemőként böjti napokon csak egyszer szopott" :DDDD

ch 2007.12.06. 14:57:38

További kérdés: mi köze van Jézusnak a fenyőhöz és a húsvéti nyúlhoz?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.06. 15:05:24

ami a fenyőnek a karácsonyfához... :)

de vigyázzatok, mert még JászberényiJózsi kultúttörijét lapozza fel vki... :)

Téglagyári Megálló 2007.12.06. 15:11:05

ch: már vártam, hogy valaki előjön ezzel a kötelező karácsonyi kekeckedéssel. Valaki kitalálta. A gyerekeknek tetszett. Az evangyélijom meg azt mondja: "amit a legkisebbek közül eggyel is tesztek, velem teszitek". És az egyház úgy találta, hogy ez jó.

Szörny 2007.12.06. 15:15:51

A holland Mikulás (Sinter Klaas = Szent Miklós) szintén dec 6-án érkezik, püspök süvege és lila (ott a Milka nyomul :-)) ruhája van. Kisérője pedig (akivel a gyerekeket ijesztgetik) egy füstös képű mór, nem egészen pc utalásként valami ősrégi spanyol-holland háborúra.

ergé 2007.12.06. 15:21:46

minden, amit valaha tudni akartál a Mikulásról:

www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=23

gloire 2007.12.06. 15:28:37

Ha már a krampusz szóba jött,
www.youtube.com/watch?v=J5cOJjlyh7w&feature=related
szív küldi szívnek!

táltos 2007.12.06. 16:49:24

És a nyári Mikulás? Azt vajon ki találta ki?

hmmm 2007.12.06. 16:51:40

A Spektrumon pár éve volt erről szó, ott azt mondták, hogy Észak-Európában már párezer éve (nem emlékszem pontosan, de Jézus előtt) is volt egy hagyomány, valamilyen Télapó-kezdemény, vagy hát ahhoz hasonló. Tél elején jött, és hozott a gyerekeknek ajándékot. Ez a hagyomány keveredett később Szent Miklós legendájával, aki nem kifejezetten a gyerekeket ajándékozta, hanem aki rászorult.

Szilu Bácsi 2007.12.06. 17:21:50

"A család először nem tudta, hogy ki az ismeretlen jótevő, mindig csak egy piros köpenyes embert láttak elszaladni, de az aranyakról hamar kiderült, hogy Miklós az ismeretlen ismerős."
Szent Miklósnak tudtommal lila köpenye volt anno, nem pedig piros.

táltos 2007.12.06. 17:58:32

Vagy inkább bíbor.?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 20:27:17

Szilu Bácsi

A köpeny színére pontosan nem emlkészem, már olyan régen volt. Így kénytelen voltam más forrásokra hagyatkozni. Az interneten ez a közkeletű forrás terjeng Szent Miklós legendájáról.
www.mikulasbirodalom.hu/myra/legenda.htm
Ebben pedig ez a mondat szerepel: "s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben"

PSZ · http://pszt.blog.hu 2007.12.06. 22:09:35

"És a nyári Mikulás? Azt vajon ki találta ki?"
Tényleg, azzal mi van?:)

Prophet 2007.12.06. 23:29:43

A Santa Claust nem a Coca-Cola öltöztette, de a Gyed Marózt (aka Télapó) már igenis a Pepsi!

plastik 2007.12.07. 08:37:04

"Nem tudni miért, de néhány éve azzal hülyítik a magyar gyerekeket is, hogy a Mikulás Lappföldön székel."

már maga a mikulás is hülyítés, akkor mit vagy ezen felháborodva? egyébként is rokonnép, tehát a mikulás tulajdonképpen magyar. :P

Marianna · http://egerentyu 2007.12.07. 09:24:36

Tanulmanyozzatok Szent Miklos puspok elettortenetet, abbol kiderul, honnet van a Mikulas unnep.Es jol nezzetek meg milyen csokimikulast vesztek, nehogy tavalyrol megmaradt vackot sozzanak ratok.

Bummer 2007.12.07. 10:17:22

Szent Miklós természetesen a piros, püspöki ruhájában járt. Viszont nem volt rajta sapka, mert Kisázsiában nem nagyon szoktak fázni.

Toma 2007.12.07. 10:19:21

Ha püspök, akkor lila köpeny, nem?

Quickqueck 2007.12.07. 10:46:20

\"Nem tudni miért, de néhány éve azzal hülyítik a magyar gyerekeket is, hogy a Mikulás Lappföldön székel.\"

Ezt tulajdonképpen én sem értem, egy kis székelésért miért kell egész Lappföldig menni?

Amúgy az számomra még mindig nem világos, hogy akkor amerikában miért Karácsonykor jön, és nem pedig akkor, amikor kellene neki?

Toma 2007.12.07. 11:05:32

Talán mert Amerika protestáns ország, így nem tisztelik a szenteket, de kellett vki aki az ajándékot hozza.
De ez csak tipp.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.07. 11:14:59

Toma!

Igazad van. A püspök színe a lila. DE
"Az első évszázadokban a papok nem viseltek liturgikus ruhát. A népvándorlás korától kezdve alakultak ki a klasszikus antik ruhadarabokból a lassan kizárólag liturgia céljára használt öltözetek." Kalocsai érseki kincstár honlapja.
Másrészt.
"A tudományos kutatók ennél sokkal kevesebbet és egyszerűbb dolgokat tudnak Szent Miklósról. Így a szentek életével foglalkozó tudósok, a hagiográfusok kiderítették, hogy Szent Miklós legendájában van néhány olyan vonás, amelyeket más, 6. századi szentektől vettek át és kölcsönöztek neki. Ezenkívül azt mondják, hogy legendája a 6. században keletkezett, görög kultúrkörben, és a következő történeteket tartalmazta: a három igazságtalanul vádolt katonatiszt története, a három szegény leány megsegítése, továbbá három halálra ítélt ártatlan tanuló és a matrózok megmentése." katolikus.hu
Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez egy legenda. Egy legendán meg nem érdemes számon kérni, hogy miért piros és miért nem lila köpenyt viselt.

Bummer 2007.12.07. 13:11:51

A lényeg a sapka: a Coca-Colás, lappföldös sapkás az fázik. A mienk eredetileg püspöki mitrával mászkál.

Istvan 2007.12.07. 16:37:07

"Toma 2007.12.07. 11:05:32
Talán mert Amerika protestáns ország, így nem tisztelik a szenteket, de kellett vki aki az ajándékot hozza. "

Tisztelni tisztelik, csak nem imadjak. Mint ahogy pl. Szuz Mariat sem.
Azert a 'nem tiszteles' kicsit eros lenne...

Bummer 2007.12.07. 17:10:43

Istvan, a katolikusok sem imádják.
A protestánsok egyszerűen nem kérik a közbenjárásukat, mivel hitük szerint a halottak csak az utolsó ítéletkor támadnak föl, addig pedig nem élnek.

Istvan 2007.12.07. 17:37:23

"Bummer 2007.12.07. 17:10:43
Istvan, a katolikusok sem imádják.
A protestánsok egyszerűen nem kérik a közbenjárásukat, mivel hitük szerint a halottak csak az utolsó ítéletkor támadnak föl, addig pedig nem élnek."

Nem, a protestansok hiszik, hogy Isten mindenhato, es az egyeni emberekkel szemelyesen foglalkozik, ezert nem kell kozbenjaras.
Isten szereti az embereket, es lehet hozza kozvetlenul imadkozni, es nem szereti attol jobban az embereket, hogy barki kozbenjarna.
Hogy ez melyebb hit vagy nagykepuseg, mindenki dontse el maga...

Istvan 2007.12.09. 14:25:34

Kedves Moderatorok!

A fenti kommentet ki lehetne szedni, mert akkora spam mint egy haz. Nem stilosom a moderalas, de azert arrol szoktassuk le rogton az elejen minden mitugraszt, hogy bespemmelje a blogot....

Bummer 2007.12.09. 14:29:31

Istvan, nem akarok összehasonlító teológiai diskurzust indítani, de a reformátusok is imádkoznak egymásért, sőt, meg is kérik egymást, hogy imádkozzanak. Ahogy a katolikusok kérik erre a szenteket.

Istvan 2007.12.09. 15:12:39

Termeszetesen masokert lehet imadkozni, na de hogy en megkerjek valakit, hogy imadkozzon helyettem? Ez nem lustasag? Mint kifejtettem volt, abban meg nem hiszek, hogy ha rajtam kivul mas is imadkozik erettem, akkor attol majd nekem jobb lesz. Csak magunknak kell hinni, es eleg erosen, hogy mas segitsege ne is kelljen hozza...
süti beállítások módosítása