Magyar-Román-Alegria
2007. november 26. írta: TuRuL_2k2

Magyar-Román-Alegria

A romániai magyar eredményvárásban megfáradt olvasóinknak küldeném - Ács kolléga kommentje nyomán - videóösszeállításunkat. A Cirque du Soleil Alegriájától Magyarországon át Romániáig. Plusz bónusztrekk. (Érdemes eredeti helyükön is megnézni őket a kommentekért.)


A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr52241878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cé veres lajos 2007.11.26. 09:47:54

Elvesztettem a fonalat. Kié volt az eredeti "Magyarország"-dal? Ki kamuzott kit?
Úgy tudom, egy kanadai énekesnőé az eredeti dallam.

Elpet 2007.11.26. 10:15:19

Hát ez egy sikeres dallam, ami azt illeti.
Ilyen nehéz zenét írni? De hát végül is, ami már egyszer bevált, jó eséllyel ér el sikert újabb változataiban is.
Jólesően fikázzuk persze, mert hát...
Az a helyzet, hogy a jobboldalon végigfut a háton a hideg, ha Geszti ír dalt a hazaszeretetről. Hát azért ennek vannak bizonyos okai. Bár ő annak idején a Lord-nak is írt szöveget... (Szemedben a csillagok). Viszont le kell nyelni az ilyen békákat, igenis joga van Gesztinek arra, hogy legyen egy magyarság-elképzelése, hozzá tartozó kötődésekkel meg érzelmi motívumokkal. Nekünk meg jogunk van ahhoz, hogy ez ne tetsszen. Ne tetsszen a tüntetésszétverős Magyarország, mert ez sajnos az ő elképzelésekhez szorosan hozzátartozik, még akkor is, ha ezt kellemetlen számukra. Még akkor se tetszik, ha Ibolyát kedveljük amúgy.

Bummer 2007.11.26. 10:29:11

Semmi gond, nyugodtan írhat Geszti dalszöveget a hazaszeretetről. De hogy egy kanadai showműsor betétdalára írjon, az röhejes.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 10:43:40

A Wikipedia ezt írja a dalról:
"Geszti Péter a Cirque du Soleil New York-i előadásán hallotta először a dalt. Az énekesnő Francesca Gagnon volt.Geszti Magyarországra való visszatérte után felvette a kapcsolatot a dal jogtulajdonosával, majd felajánlotta, hogy megvásárolná a művet. Miután Geszti megírta a magyar dalszöveget, angolra fordították, és elküldték New Yorkba, jóváhagyásra. Az énekesnő kiválasztásánál a Francesca Gagnonhoz hasonló orgánummal rendelkező Oláh Ibolyára esett a választás.
* a 2005. augusztus 20-i nemzeti ünnepen a tűzijáték nyitánya alatt Oláh Ibolya énekelte el a Magyarország című dalt"

Egy román nackó, Tunaru kolléga 2007 júliusában az eredeti dalra keverte rá a román nemzeti érzést megtestesítő képeket, mint például a kolozsvári Szent Mihály székesegyház, vagy Nagyszeben belvárosa. Ha jól látom ráadásul egy Nagy-Románia térképpel sújosbított a klippet.

Guild 2007.11.26. 11:18:52

Nekem is tetszettek a szász templomok a román változatban. Meg érdekes, hogy büszkék a bukaresti sztálinbarokk épületekre. Nem találtak ennél jobb épületet a Kárpátokon túlról? Biztos van valami ortodox templom vagy kolostor amit bevághattak volna.

A bónusztrekknél én kicsit többre számítottam. Jobban össze lehetett volna vágni a klippet a tavalyi képekkel (Oláh Ibolyáék vonulnak, aztán jön a lovasroham, menekülő emberek, stb.)

jbb 2007.11.26. 12:10:34

Ez óriási. Úgy tűnik a körüllakó nép(ség)ek kisebbrendűségi érzése majd 100 év hosszas, durván nacionalista törekvéseik ellenére is maradandó. Javasolnám a románoknak, hogy a szlovák címer mintájára ők vegyék át címerük másik felét,a sávosat. Egy szdsz-es se merne többet erdélybe menni legalább. :-)))

GEyébként meg örülök, hogy nem jöttek el a tiszáig haladó és progresszív akkori kormányzatunknak hála, most nézhetnénk a debreceni nagytemplomot és a szegedi dómot is, mint a román nagyság bizonyítékát...

jbb 2007.11.26. 12:11:29

természetesen így nem értelmes, helyesen: címerünk

Téglagyári Megálló 2007.11.26. 12:44:02

jbb,

a minap hallgattam a rádiót, és valaki azt fejtegette, hogy ha támadás érné Magyarországot délről (na vajon miért is jutott ez eszébe, esetleg ott harcedzett hadsereg van?), akkor vajon mennyi idő telne el a határátlépés és Budapest elérése között.

Amikor Szegeden éltem, a régi várost és Újszegedet csak mint a "szerb" ill. "román" oldalt emlegettük, mert ugye anno megvolt rá az igény...

Elpet 2007.11.26. 13:04:10

Magyarország katonailag szinte védhetetlen, az Alföld vagy a Tiszántúl egész biztosan, mert egy támadás első hullámában el tudják menetből foglalni, nincs hová visszavonulni. Bármilyen erős arcvonalat egy-egy ponton át lehet törni. Az így beáramló csapatokat kell a hátországból a stratégiai tartalékkal megtámadni és felmorzsolni. Nálunk egyik sincs, se hátország, se stratégiai tartalék, se természetes védvonalak. Aucun- az nincs, mondta Weygand tábornok Churchillnek a Blitz idején a stratégiai tartalékra vonatkozó kérdésére. Franciaország emiatt hetek alatt összeomlott.
Ha Magyarország katonailag akarná megvédeni magát, hihetetlen erőfeszítéseket kéne tennie. Hál´Istennek nincs ilyen helyzet.

AgentUngur 2007.11.26. 14:00:52

Elpet, Magyarországot - Ukrajna kivételével, katonai-gazdasági szempontból (a kettőt együtt kell vizsgálni) hasonló vagy jóval kisebb (Szlovénia) potenciállal rendelkező országok veszik körül. Csak egy kis akarat, és nem hihetetlen erőfeszítés kérdése, hogy legalább annyit költsünk a védelemre, mint a térség átlaga, persze ez az akarat nincsen meg. Abban igazad van, hogy jelenleg nagyobb fenyegetés sincsen, és reméljük nem is lesz, de ez nem magyarázhatja az önerő elhanyagolását.

Elpet 2007.11.26. 14:12:34

Igen, AgentUngur, a jelenleginél többet kellene költenünk védelemre, magam sem vagyok híve a hadsereg leépítésének, katonaviselt emberként a mai napig ellenzem a sorkötelezettség eltörlését. Tanulmányozni lehetne a svájci és osztrák modellt amúgy, együtt azzal, hogy a földrajzi különbségek jelentősek. A múlt rendszerben a Szovjet Hadsereg egyik magasabbegysége volt a Magyar Néphadsereg, ez ilyen formában megszűnt, de helyette az újat szokás szerint nem hoztunk létre, a védelmi költségeket fölösleges pénzkidobásnak tekintve, mint mindent, aminek a hasznát a nagyfejű makroközgazdászok nem tudják kiszámítani. Pedig ez nem jelenti azt, hogy nincs. Egyet jelent, hogy ők nem tudják kiszámítani

S. Lia 2007.11.28. 22:57:32

A Cirque du Soleil előadásai zseniálisak.
A Magyarorszság c. dal dalszövege is jó.
Oláh Ibolyának szintén zseniális énekhangja van.
Az már szerintem nagy hiba, hogy Geszti egy külföldi dal zenéjére írta rá, szerintem lehetett volna egy eredeti, magyarok által komponált zenével énekelni. És az is disszonáns nekem, hogy Geszti nevével lett ez beharangozva, tőle nem ebben a témában láttam, hallottam megnyilvánulásokat.
2006. őszéről láttam egy nagyon jó klippet, ha megtalálom belinkelem ide.

S.Lia 2007.11.28. 23:09:02

Nézzétek, és lássátok, 18 év alatt, és gyenge idegzetűeknek nem ajánlott:

www.youtube.com/watch?v=8_aLT2ytDcs

Elpet 2007.11.29. 09:13:53

S.Lia

Ez mindent visz, mint a terített durchmarsch...

S. Lia 2007.11.29. 22:07:55

Nem nagyon tudva, mit jelent a durchmarsch, neten nézve, mostmár lett róla sejtésem :-)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.30. 00:24:10

Elpet, mivel többször szóba hoztad geszti pétert és a hazaszeretetet, hadd ajánljam figyelmedbe a következő interjút:

www.hirszerzo.hu/cikk.ujrahasznositana_a_szent_koronat_a_liberalis_metely.47348.html

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.30. 00:51:48

Hogyne, a szokásos liberális szemét. Imígyen például: "ezek a szimbólumok újraértelmezendők, talán megfoszthatók az ideológiai és politikai tartalmaiktól, és vissza kellene venni őket közös birtokba, a saját hétköznapi életünkbe."

Profanizáljuk a Szent Koronát, csináljunk belőle svájcisapkát. A Hírszerző és Geszti Péter szépen egymásrataláltak - van némi kesergés a kormány kommunikációján, a szadesz "nem tudja mindig kellően megjeleníteni a liberális értékeket" (mintha létezne ilyesmi...) - miközben a valóság, hogy Demszky nem létező tiltótáblákat rakat ki és alkotmányellenesen korlátozna tüntetéseket, mint főliberális. Satöbbi, satöbbi, Kókát el se kezdem, van itt az UFI-n elég róla.

Smalladam - Geszti 0:0, X

Csakhogy ezért a döntetlenért nem jár egyiknek se pont, mert mindkettő a tisztességes nemzeti érzés és magyar erkölcs terén maradt tökéletesen eredménytelen.

gloire 2007.11.30. 01:19:31

"egy dal a tábortüzek mellé, egy hangulat a sportrendezvényekre, ahonnan el lehet rugaszkodni a győzelem irányába."

Igen..óó igen..

Elpet 2007.11.30. 07:59:37

smalladam

Hosszú cikk, most nincs időm hozzá sajnos, de beleolvastam, és el fogom tüzetesen olvasni, mert érdekes. Reagálom majd.

S.Lia

A terített durchmarsch az ultiban egy nagyon erős játszma, amikor azt vállaljuk, hogy a játszmában minden ütés a miénk, ráadásul asztalra lerakott, látható lapokkal. Rá kéne már szoknunk, mert eddig csak a terített betlit játszottuk...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.30. 12:01:22

"És hadd pontosítsak: az ARC pályázói anno nem a jobboldalon viccelődtek, hanem az aktuális hatalmon, ahogy az idei pályázók is ezt tették a mostani, baloldalival."

Aha, persze. Az aktuális hatalmon, ami aktuálisan még ma is Orbán Viktor meg a Szentkorona.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.30. 12:04:55

elGabor, kifejtenéd ezt bővebben? merthogy orbán viktoron viccelődő plakát az idei arcon az az egy volt, amin gyurcsánnyal közösen szerepelt, szent koronán viccelődő palkát meg póló meg nem is volt egyáltalán.

S.Lia 2007.11.30. 22:03:03

Elpet:

:-) köszönöm. Nem könnyű találni olyan embert, aki szintén nyílt lapokkal játszik.

VIII. Nagyapó 2007.12.01. 01:43:01

Az ARCon én inkább csak azt vettem észre, hogy egész egyszerűen ellaposodott az elmúlt években, a politika meg mintha eltűnt volna belőle.

Bár az ideit már meg se néztem, lehet, most jobb volt...

De olyan ütőseket, mint az "Idáig cigány voltam. Ma roma vagyok, de ugyanolyan csóró", vagy mint az athéni magyar kultúrális napok antik vázafestmény bőgatyás paraszttal, meg még jó pár másik, már rég nem lehet látni rajta.

Elpet 2007.12.01. 11:36:29

Mi van itt, barátaim?

Sehol egy komment, senkivel nem lehet vitatkozni.
Aktivizáljátok magatokat, mert rövid az élet...

VIII. Nagyapó 2007.12.01. 11:58:13

Hétvége. Egyetemisták jó részénél ráadásként a másnaposság is játszhat :-)

Elpet 2007.12.01. 12:02:22

VIII. Nagyapó
Én is másnapos vagyok
Ez nem lehet kifogás, nem fogadom el.
Hiányoztok, na.
süti beállítások módosítása