Adócsökkentés & -egyszerűsítés napról napra
2007. november 07. írta: TuRuL_2k2

Adócsökkentés & -egyszerűsítés napról napra


Egy rövid történet reformokról, hozzáértésről, kormányzati alkalmasságról. Magyarországról, a köztársaságról.

2007. július 1.: A kormánypártok aláírják a koalíciós megállapodás kiegészítését, mely az SZDSZ 10 pontos követelés-listájára épül. Ebben többek között elfogadják, hogy összevonják az úgynevezett kisadókat, többek között a munkaadói és a munkavállalói járulékot, a szakképzési, a rehabilitációs hozzájárulást.

2007. július 4.: A megállapodás nyilvánosságra került melléklete szerint összevonnák a munkaadói, a munkavállalói járulékot, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot. Az viszont nem ismert: ez csupán annyit jelent, hogy egy számlára kell befizetni az összegeket, de a jogcímek megmaradnak külön-külön - vagyis a cégek tényleges adminisztrációja nem csökken olyan jelentős mértékben -, vagy egyetlen jogcím, egyetlen járulék lenne. A szakértők zöme utóbbi megoldással értene egyet, ám ennek jogszabályi előkészítése nyilván bonyolultabb.

2007. július 9.: László Csaba, volt pénzügyminiszter jó irányba tett lépésként értékeli a kis adók összevonását.

2007. szeptember 5.: A kormány adótörvény-javaslatcsomagjában szerepel, hogy a munkaadói járulékot, a rehabilitációs, a szakképzési és az innovációs hozzájárulást összevonnák, úgy, hogy az ezeket kiváltó közteher alapja a bruttó bér lenne, mértéke pedig 5,5 százalék. Ez a mérték kicsivel nagyobb, mint a négy eddigi elvonás mértékének összege, de összességében ugyanakkora terhet (közel 350 milliárd forintot éves szinten) jelent, mert más a járadék alapja. Ezt egy számlára kellene fizetni a korábbi négy helyett.

Végleg eltörölnék a többi kis adót, elbúcsúzhatnánk az olyan egzotikusan hangzó sarcoktól, mint a kulturális, a földvédelmi és az erdőfenntartási járulék, a vadvédelmi, a halászatfejlesztési és a tenyésztési hozzájárulás.

2007. szeptember 17.: "Nem jár majd adóemeléssel a kisadók összevonása" - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. 

2007. szeptember 24.: Elutasították a kisadók jövő év elején esedékes összevonását a munkáltatók az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. Véleményük szerint ugyanis ezeket a hozzájárulásokat eredetileg nem is adók gyanánt, hanem különböző célkitűzések támogatása érdekében vezették be, öszszevonásukkal pedig pontosan ezek az eredeti célok sikkadnának el. A gazdasági szervezeteket képviselők a tervezett egységesítés utáni 5,5 százalékos mértéket is sokallották. Fő kifogásuk az volt, hogy az összevonással megszűnik a szakképzési hozzájárulás cégen belüli felhasználásának lehetősége.

2007. szeptember 27.: A kormány megváltoztatta a kisadókat kiváltó teher számítási módját. A négy járulékot egy olyan új járulék váltja fel, amelynek alapja az iparűzési adóalap. A pénzügyminiszter elmondta: ha a vállalkozás 20 főnél kevesebb embert foglalkoztat, akkor az iparűzési adóalap (a korrigált nettó árbevétel) 0,9 százalékát, 20 és 49 alkalmazottal rendelkező cégek 0,95 százalékát, ennél is nagyobb munkavállalói létszámmal működő társaságok pedig 1,22 százalékát kell leróniuk januártól. A kulturális járulék viszont mégsem szűnne meg, a kulturális tárca elérte, hogy változatlan formában éljen tovább.

2007. október 5.: Az Országos Érdekegyeztetõ Tanács ülésén az adócsomag számos pontjába belekötöttek a szociális partnerek. Az adóegyszerűsítés visszavonását követelték, és azt, hogy állapodjanak meg az átmeneti sarcok megszüntetésének időpontjában.

2007. október 8.: A Szociális és Munkaügyi Minisztérium közzétette, hogy 2008-ban mekkora lesz majd a (Pénzügyminisztérium által megszüntetni tervezett) rehabilitációs hozzájárulás összege.

2007. október 30.: A kormány kitart a kisadók összevonása mellett, amely az adóegyszerűsítés és a jobb áttekinthetőség jegyében fogant adóváltoztatás - mondta  Veres János pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén.

2007. október 30.: Az országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának ülésén kiderült, hogy a szocialisták nem támogatják a kisadók összevonását.

2007. november 5.: Az országgyűlés 324:28 arányban elvetette a kisadók összevonását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr39220701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Tagad 2007.11.07. 11:23:04

"Ennyi tehetségünk van gyerekek."

Pallos Levente 2007.11.07. 11:50:41

Orbán Viktor a hibás. Nem szavazta meg, és különben is áskálódik a demokrácia ellen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.07. 11:52:47

Pallos Levente 2007.11.07. 11:50:41:
"Orbán Viktor a hibás. Nem szavazta meg, és különben is áskálódik a demokrácia ellen. "

www.newsweek.com/id/68099
""I believe that America is behind this matter."
Iraqi fisherman Hatim Karim, on the shark caught in a Euphrates River irrigation canal more than 200 kilometers from the sea."

kzgy 2007.11.07. 12:52:37

Ez oltári jó. Mármint a cápás sztori.
Mindig van kire fogni. Mindig.

Pallos Levente 2007.11.07. 13:02:22

És a cápás dél-alföldi változata:
www.delmagyar.hu/mako_hirek/makoi_valaszok_a_borszinkerdesre/2036967
Azért mentek 180-nal részegen a fának a cigányok, mert a helyi diszkóba nem engedték be őket.
Merthogy 16 évesen hajnalig *kell* buliznia a gyereknek. Persze, mindig más a hibás.
süti beállítások módosítása