Negyvenkét film alatt a Föld körül
2007. november 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Negyvenkét film alatt a Föld körül

A magyar tévéadók silányságáról, a vélt vagy valós népbutításról már megírtuk a magunkét az októberi Reakcióban (szaladjatok az újságoshoz, már csak néhány napig lehet kapni). Mára a mozi is a gigantomán szórakoztatóipar része lett, CGI effektusok és Dolby Surround hanghatások univerzumában kapcsolódunk ki a valóságból két órára.

Ritka lehetőség, hogy a valóságnak tükröt tartó, izgalmas dokumentumfilmek tucatjaira ülhetünk be egy héten keresztül. Holnap, kedden kezdődik a V.E.R.Z.I.Ó. nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztivál Budapesten. Négy helyszínen (Toldi, Cirko-gejzír, OSA-archívum és a Goethe Intézet) negyvenkét dokufilmet vetítenek le hat nap alatt az érdeklődő közönségnek. Pillanatképek a 21. század első éveiből, tükrök magunk és a nagyvilág elé.

Néhány filmajánló következik:

Csodák kalmárjai (Gilles Remiche, Belgium, 2006, 52'): Gyógyíthatatlan betegségeket kúrálnak kézrátéttel, mobiltelefonon vagy a tévén keresztül. Reménytelen szegénységben élők, próféták, apostolok, messiások – és nagy zsák pénzek nyomában Kongóban.

Az esély (Trencsényi Klára, Magyarország, 2007, 57'): A rendszerváltást követően százezerszámra szűntek meg a munkahelyek a nehéziparban és a bányákban. Az évek óta munka nélkül élő, megváltozott munkaképességű pécsieken segít az a projekt, amit most szintén a felszámolás fenyeget.

Dübörög a nemzeti rock (Bori Kriza, Hungary, 2007, 70'): A magát nemzeti rockzenekarként azonosító, skinhead, neonáci Romantikus Erőszak együttes portréja. Hívószavaik: Trianon, zsidók, cigányok, Fradika, 100 százalék magyar, ria-ria-Hungária és fegyverbe. Szélsőjobbos szubkultúra Magyarországon.

Fiatal, náci és büszke (David Modell, UK, 2002, 49'): M. Collett a szélsőjobbos Brit Nemzeti Párt tagja, egyetemista, az ifjúsági csoport elnökaspiránsa. Ideálja Hitler. Gyúrópad vagy kampánykörút: a kamera ott van.

Hazám, hazám (Laura Potras, US, 2006, 90'): Az amerikai megszállás alatt élő irakiak mindennapjai egy amerikai filmes szemével. Középpontban egy iraki orvos, Dr. Riyadh, 6 gyerek apja, a szunnita párt képviselőjelöltje.

Kabbala Kabulban (Dan Alexe, Belgium, 2006, 87'): Isaac és Zabulon a két utolsó afgán zsidó az elhagyott, romos kabuli zsinagógában él - szitkozódva, gyűlölve, egymást ócsárolva. Ki hányta ki az ősök sírját, ki adta el a tórát, ki jelentette föl a másikat?

Kilenccsillagos szálloda (Ido Haar , Izrael , 2006 , 78'): Palesztin illegális munkások a megszállt területeken: luxusházakat építenek nappal, összetákolt sufnikban alszanak éjszaka. Attól rettegnek, hogy a hatóságok visszatoloncolják őket.

Orvosi vizsgálat (Hélène de Crécy, Franciaország, 2006, 91')
A francia társadalom sajátos perspektívából, egy vidéki körorvos betegei szemszögéből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95219051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dowNLoad 2007.11.05. 14:29:51

Hiányzik: LOOSE CHANGE, WHO KILLED THE ELECTRIC CAR,
és ALex Jones, Freeman, Texe Marrs, Aaron Russo dokumentumfilmjei, mert ezek közül egy csomó ingyen mehetne a TV-kben, de magyarországon soha nem fogják bemutatni. Sok fillérekért bemutatható lenne : PBS NOW sorozat, vagy Noam Chomsky stúdióbeszélgetései, stb..

ergé 2007.11.05. 15:10:43

sztem annak is örülni kell, hogy van egy ilyen kezdeményezés. én spec ki vagyok éhezve a színvonalas, alapos, tényfeltáró dokufilmekre...

mildi 2007.11.05. 16:26:42

újfent meg kell állapítanom, hogy nem pestinek lenni qrva nagy hendikep :(

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.05. 16:37:44

na ja, az öreg Chomsky bizony olyanokat talál mondani odaát, hogy nem illik bele bizonyos sémákba ideát...
Bár egy politikus könyve kijött ideheza is a nyelvész bácsinak:
Chomsky, Noam
Titkok, hazugságok, demokrácia
David Barsamian interjúkötete
Független Média K., 2005.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.11.05. 16:44:55

Mildi, igen, szerintem is gáz, hogy csak pesti művészmozik alkalmi fesztiválján lehet ilyeneket látni. Sztem fillérekért megvehetnék őket a kertévék, és késő esti, éjszakai adásidőben leadhatnák a filmeket. Ha már napközbeni vetítésről nem is álmodhatunk. Így mindenkihez eljuthatnának, akiket érdekel a téma...

dowNLoad 2007.11.05. 18:55:42

Még Michael Moore filmjeit is csak éjjel merik adni(pedig ő kommersz a többihez képest), nemhogy a LOOSE CHANGE-t, ami pedig ingyenes!

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.05. 19:48:58

A dübörög a nemzeti rock nagyon jó, ajánlom mindenkinek!

Playmobil Soldat 2007.11.05. 23:51:47

A HVG-ben olvastam a Dübörög a nemzeti rock kritikáját. Eléggé lehúzták, bár az ember onnan mást nem is vár.

Nem értem, hogy a Kárpátia és az Ismerős Arcok sok korlátolt agyú fejében mitől náci zenekarként él. Rájuk férne egy kis szoftverfrissítés, vagy csak az, hogy mondjuk meghallgassák az Ismerős Arcok CD-it, ha mást nem, legalább csak egy számot. Ááá, felesleges. Ezek hallgatás nélkül is tudnak kritikát írni. Sablon alapján.

ergé 2007.11.06. 11:49:31

Playmobil: a Romantikus Erőszakról van szó a filmben, nem a Kárpátiáról meg az Ismerős Arcokról.

Playmobil Soldat 2007.11.06. 12:12:58

Igen, ez igaz. De én az általam említett HVG-cikkről írtam, aminek a film a témája, és amiben összemosnak mindent.

hvg.hu/kultura/20071031_verzio_nemzetirock.aspx

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.06. 12:58:16

Szerintem félreértetted a HVG-cikket. Az eleje szól úgy általában a nemzeti rock zenéről, és szerintem a megállapítások nagyjából pontosak. a "skinhead rockzene" kifejezés inkább stílus, mint ideológiai jelző ebben az esetben. Amúgy meg a rajongótábor meglehetős skinhead attitüdöket mutat, de ez most itt lényegtelen.

A cikk második része szól a filmről, abban viszont nincs semmiféle megállapítás a Romantikus Erőszakra nezvést. Csak az, ami a filmben is van. Nekem azért tetszett a film, mert nem ad a szájába semmit a szereplőknek, csak hagyja, hogy mondják a magukét.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.06. 13:03:41

Ja, és a cikkben egyszer sem volt leírva az, hogy náci, sem annak a szinonimái. Sőt a "majdnem legszélső szélsőjobb" szerintem épp arra utal, hogy nem ők a nácik.

Megjegyzem továbbra is, hogy a rajongótábor szerintem jelentős része számára ezek a dolgok telejsen összemosódnak. Kárpátiás-nagymagyarországos hátizsák, lonsdale kabát valamilyen militarista, náci emblémára emlékeztető felvarróval, felhajtott szárú farmer, fehér fűzős bakancs, kopasz fej, tarsolylemezes oldaltáska...van ott minden egyszerre.

Playmobil Soldat 2007.11.06. 13:18:26

Smalladam, ami a leginkább zavar, az az Ismerős Arcok ebbe a körbe való belemosása. A cikk elejéről beszélek. A filmet még nem láttam, viszont az Ismerős Arcokkal meglehetősen közeli kapcsolatban vagyok, így állítom azt, hogy merész dolog egy HVG-ben úgy írni valamiről, hogy nem ismerjük. Erre a csapatra a "skinhead rockzene" sem stílusban, sem ideológiailag nem helytálló. Idézet a cikkből: "A balhé soundtrackje minálunk az úgynevezett nemzeti rock; az RE, az Ismerős Arcok, a Kárpátia, az Egészséges Fejbőr." Ez megint a csúsztatások, összemosások mintapéldája, és már nem az első eset, hogy itt-ott ilyeneket olvasok róluk. És láthatóan úgy, hogy max. olvastak róluk egy cikket, hallották a nevüket, de hogy egyetlen egy CD-be sem hallgattak bele, abban biztos vagyok. Ezt meg még koncerteken sem tapasztaltam: "lonsdale kabát valamilyen militarista, náci emblémára emlékeztető felvarróval, felhajtott szárú farmer, fehér fűzős bakancs, kopasz fej..." "Amúgy meg a rajongótábor meglehetős skinhead attitüdöket mutat..."

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.06. 13:34:49

a szerző zenei képzettségét nem ismerem, de nem hinném, hogy teljesen ismeretlen lenne számára amiről ír. ismerős arcokat én csak elvétve hallgattam, viszont a dalszövegeiket olvastam, emlékeim szerint legalábbis revizonisták.

Amiről viszont a cikkíró is, meg én is beszélünk az az, hogy a zenéjük konkrét tartalmától függetlenül az ismerős arcok a nemzeti radikálisok saját köreiben (honlapok, vagy az, hogy egy ilyen tüntetésen játsszák a zenéjüket stb) is a "nemzeti rock" képviselőjeként van feltüntetve. A rajongótábort pedig nem feltétlenül érdeki, hogy csak trianon vesztét akarják, vagy a zsidókat is anyázzák, az irányvonal a lényeg.

vagyis az együttes, akár ilyen, akár nem, akarva akaratlanul ebbe a körbe van besorolva, és ezt nem a HVG, vagy akárki teszi elsősorban, hanem az a közeg, aki vevő a zenéjükre. ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden rajongójuk, például te, Playmobil feltélenül ilyen eszméket vallanátok.

Playmobil Soldat 2007.11.06. 14:29:22

Nézd, azt egyáltalán nem mondom, hogy nem vagyok jobbos, sőt... Sohasem tagadtam, hogy karakteres jobbosnak tartom magam. Viszont a skinhead-stílustól meglehetősen elhatárolom magam, így hiba ezeket a zenekarokat ugyanabba a körbe sorolni. Sőt, pl. az Ismerős Arcok zenészei is kikérik maguknak, ha őket lefasisztázzák. Egymás között és nyilvánosan is. A nemzeti rock nem feltétlenül egyenlő a skinhead stílussal (az ideológiával pedig főleg nem). A Romantikus Erőszak más tészta, arra talán több jelzőt rá lehet húzni. A Kárpátiára már nem annyira. Az IA-ra pedig annyira sem. Szóval azzal van a legnagyobb baj, hogy a sajtó ugyanazon a szinten kezeli a többelemes dolgokat. És rendszerint a legszélső/legalsó szinthez sorolva, viszonyítva.
süti beállítások módosítása