Mi folyik itt Varsóban?
2007. október 07. írta: sHelf

Mi folyik itt Varsóban?

Jog és IgazságosságOktóber 21.-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Lengyelországban, miután Jarosław Kaczyński augusztusban felbontotta a kormánykoalíciót. De hogy megy ez náluk?

Jarosław pártja, a Jog és Igazságosság a felmérések szerint 32%-ot kapna a választóktól, ami egy kicsivel jobb helyzetet jelentene számukra, mint a jelenlegi - viszont mindezt a szélsőjobbos koalíciós partnerei nélkül. Velük szemben a pár évvel ezelőtt politikai botrányok miatt összeomlott baloldal ismét kezdi összeszedni magát, megújultak, és 16%-on állnak. Úgy tűnik, még így sem kétséges, hogy ki nyeri a választást, nyilván nem véletlenül kezdett bele a miniszterelnök.

Azt azért tudnunk kell, hogy a lengyel belpolitikai viszonyokat nehezen lehet a magyarral összevetni. Lengyelországban a radikális jobboldal még mindig 6%-át kapná a szavazatoknak, a mezőgazdaság tényleg dübörög, a miniszterelnök nemrég egyszerűen letartóztatta a belügyminisztert, és eljárás folyik a konzervatív-liberális Polgári Platform több jelöltje ellen. Ha pedig nem Kaczyński-ék nyernek, még mindig 66% kell ahhoz, hogy a köztársasági elnök (aki ugye a jelenlegi miniszterelnök ikertestvére) vétóját is kiiktassák. Ki van ez találva. Hol élnénk szívesebben?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55188969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire 2007.10.07. 14:16:22


"Adjátok vissza a holdat!"

A Kaczyński fivérek már évtizedekkel ezelőtt is hatalmas
népszerűségnek örvendhettek, lévén gyerek szinészek.
A szockó idők egyik legnépszerűbb mese sorozatának,
az "Akik ellopták a holdat" főhősei voltak. Így párban.

www.jirjen.de/wordpress/wp-content/pix/kaczynski-blagen.jpg

www.hetnieuweeuropa.nl/uploaded_images/kaczynski-724492.jpg

Igen, ők azok. Ellenzéki tüntetéseken meg is jelent
a transzparenseken a súlyos vád, és követelés:
"Adjátok vissza a holdat!"

(Iyen ország sincsen.)



gloire 2007.10.07. 14:53:37


És végre megvan, csak a teljesség kedvéért:
Jacek és Placek!
www.filmpolski.pl/fp/index.php/152128
www.joemonster.org/article.php?sid=5198

veta 2007.10.07. 15:02:25

Hm. Anno, amikor hallottam ilyen okosabbnál okosabb felszólalásokat Kaczyński néven, a röhögés könnyein át konstatáltam, hogy nahát, néha más keresztnév van ott, miért? Aztán rájöttem, hogy ez nem egy ember, kettő van belőle :-))))!

sHelf 2007.10.07. 17:09:27

bizony, érdekes demokráciamodell, mi is kipróbálhatnánk. ikreket a magyar politikába! :]

hiba 2007.10.07. 20:00:32

Khm. Nyilván nagyon jó lehet lengyelországban élni, bár ennek némileg ellentmondanak az elvándorlási adatok. A dübörgő mezőgazdaságról én még nem hallottam és bár most hirtelen 2 alkalommal is utazgattam az országban nyomait sem láttam. Lóvontatta ekét viszont igen, de az biztos egy biogazda volt. Ti ezt honnan szedtétek?

veta 2007.10.07. 20:21:04

Rég voltam már Lengyelországban. Emiatt a két okos miatt kicsit rájuk toltam a fűnyírót az utóbbi időben, pedig az ottaniakra úgy emlékszem, hogy teljesen idegen tőlük a fázós, hisztis szentfazékkodás, ami testületileg hallatszik az ország felől. Én szerettem összességében a lengyeleket (tanultam három évig ~ül). Ami a mezőzazdaságot illeti: én csak Mo.-ból tudok kiindulni, ugye itt mezőgazdaság úgyszólván nincs. Egy működö agráriummal rendelkező országban, főleg ha elég nagy, belefér, hogy egyes tájakon kisebb (lómeghajtású) gazdaságok vannak, míg máshol nagyobbak. A gond akkor van, ha hiba csak lovakat látott. Ami engem megijesztett Lengyeleknél, az az öngyilkos igyekezet, ahogy nem és nem raknak rendet a nagyobb ipartelepek háza táján, a kisgyerek az azbesztkupac tetején játszik, stb., miközben eme \\\"idill\\\" közepén az egyes ember próbál rendesen élni. Azt hiszem Rzeszówban van az, hogy feketék a házak, senki nem vakarja le, de a függönyök hófehérek. Ez valami beteg fatalizmus, hogy ha egyedül nem bírom levakarni a házat, akkor nem is szervezkedem, hanem csak kartávolságra hadakozom a világ rossz dolgaival (kimosom a függönyt, elviszem a tüdőbeteg apámat kórházba, befogom az orrom).

ergé 2007.10.07. 22:08:01

Némi, enyhén erőltetett analógia:

Ha a Fidesz kettészakadna, akkor lenne egy saját Jog és Igazságosságunk és egy Polgári Platformunk.

És ez a JéI összeállna a kisgazda maradványpártokkal és a MIÉP-Jobbik koalícióval. A legnagyobb ellenzéki párt a Polgári Platform lenne. A szocik egy hatalmas botránysorozat után 8-10 százalékos támogatottsággal ülnének saját romjaikon.

Ez lenne Magyarország, ha Lengyelország lenne :)

Bill Dauterive 2007.10.07. 22:35:49

Lech Kaczynski (az allamelnok, aki tutira marad)

Toleranciarol:

"The promotion of homosexuality would lead to the eventual destruction of the human race."

Az allam szereperol a szent rend kialakitasaban:

"What we want is a moral revolution, not one that people associate with street riots and the disorganisation of life. A transformation of attitudes that will introduce a normal, moral order in the functioning of the state. An order whereby honesty is a positive value, and dishonesty a negative one."

Az allam megtisztitasarol:

"The state is not working properly. It must be rebuilt and cleansed."

(nem beszelek lengyelul es eredetileg is angolul olvastam ezeket)

A testvere meg ennel sokkal vastagabbakat is mondott, neki tulajdonithato peldaul az, amikor az aktualis nemet vezetest Hitlerrel allitotta parhuzamba (ugy erosodnek tul a nemetek, mint akkor) es ahogy kovetelozott az elkepeszto szavazati tulsulyuk vedelmeben, elorangatva a 2.vh-s lengyel halottakat, tokeletes kompromisszumkeptelenseget

Mo. 1 fore juto GDP: 17,500$
Lo. 1 fore juto GDP: 14,400$

mezogazdasagbol elok aranya:

Mo.-on 5.5%, a GDP 3.1%-at termelik meg,
Lo.-ban 16.1%, a GDP 4.1%-at termelik meg.

munkanelkuliseg:

Mo.: 7.4%
Lo.: 14.9%

Nyomorszint alatt elok aranya:

Mo.: 8.6%
Lo.: 17%

(CIA World Factbook)

Oszinten, keresve is nehezen talalok olyan mutatot, amiben a Lengyelek jobban allnanak nalunk (a novekedest leszamitva, eszerint mi viszont sokkal jobbak vagyunk szinte mindenkinel Ny.Eu.-ban, nezzuk csak meg az utolso 5 ev atlagat itt es arra).

Majd 3* annyi parasztjuk van egy varoslakora, mint Mo.-nak (akik mellesleg alig termelnek tobbet osszesen), a Jog es Igazsagossag partja, ami egy ilyen Torgyan fele, (ha kell felig fasisztanak latszo, ha kell csak egyszeruen bunkok gyulekezetenek tuno -de leginkabb a legaljabb populista sztereotipiakat mar-mar parodizalo- szedett-vedett bagazs) olyannyira nem szalonkepes az EU-ban (az agressziv, izolacioba hajlo retorikajuk nem tesz nekik szivessegeket), hogy Merkel urholgy (Junkerrel urral egyetertesben) azt javasolta az utolso EU-csucson, hogy ha a lengyelekkel nem lehet beszelni, akkor egyszeruen ne foglalkozzanak veluk mostantol.

Mutassatok korabbrol hasonlot, ilyet meg az osztrakoknak sem mondtak Heider alatt.

Az utobbi ket evben 400.000 lengyel erkezett (szemben a 20.000 magyarral) Nagy-Britanniaba, ezzel visszahoztak a '80-as evek elotti nyomor jelenseget a szigetorszagba (meg az elsogeneracios indiaik sem hajlandoak olyan szinvonalon elni, mint kozuluk sokan) es ugyan kb. evi 1-2%-os novekedest indukalnak, de egeszen elkepeszto az az eletszint amit vallalnak azert, hogy elmenekulhessenek otthonrol, es ez mar onmagaban elegge sokkolja az itteni kozvelemenyt ahhoz, hogy komolyan fontolgassanak valamifajta szigoritast a teren.

Ha ti annyira ott akartok elni, eljetek ott, de oszinten nem latom, miert lenne nekunk jo, ha megvalasztanank egy felnotast miniszterelnoknek, mar felteve hogy nem _csak_ azert, hogy "ne legyen komcsi", jelentsen ez barmit is (ugye a komcsizas nekik is kedves retorikai fogasuk, bar itt meg nem merul ki a hasonlosag az 5-6 evvel ezelotti Fidesszel).

Bill Dauterive 2007.10.07. 22:36:20

.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.10.07. 22:49:48

Bill, azért érdemes jobban is elolvasni az általad belinkelt állításokat:

1.szigorúan a tényeket nézve, mondhatni értelemszerűen, a homoszexualitás valóban nem szolgálja az amberiség fennmaradását.

2.a közmorál javításának vágya mindenkiben ott él, akinek elege van az össztársadalmi nihilizmusból. De a radikális morális forradalmat szeretne, a konzi meg azt mondja, ez mind szép, de nem lehetséges, mert nem lehet megváltoztatni az embereket.

3.17 év késéssel, de szétszakítanák az exkommunista nómenklatúra hálózatát. Ez durva, de végső soron hasznos lépés. Ők most tetszenek "forradalmat" csinálni.

Az ikrek persze mondanak hülyeséget az EU-ról és szívesen tesznek be a németeknek, és néha elefántot játszanak a porcelánboltban. De: Lengyelország kormányának atlanti elkötelezettsége nem vitás, az orosz medvével szembeni álláspontjuk kemény, mint a kő.

Varsó a politikai helyzet ellenére a nemzetközi üzleti élet kelet-közép európai alközpontjává válik, lekörözve Budapestet. Nézz bele nemzetközi gazdasági magazinokba és meglátod.

Az történelmi sajátosság, hogy abban a böszme nagy országban ilyen nagy még a mezőgazdaságból élő aránya. A lengyelek angliai munkavállalása: a felmenői által összedolgozott vagyonból éldegélő, életük ürességéből fűbe és alkoholba menekülő tuskó angol kölykök legalább szerénységet, szorgalmat és kitartást tanulhatnak a lesajnált lengyelektől...

Szóval, a semlegestől inkább a pozitív felé dől a mérlegem, ha a lengyel helyzetről kérdeznek.

gloire 2007.10.08. 01:53:45


Azért a mezőgazdaságot nem lehet összehasonlítani
az itthonival. Ott nincs (nem lehet) bolgárkertészet
(paradicsom, paprika, szőlő, barack...) ami igazi
"prémium" termékeket állít elő. Velük szembe
nekünk olyan előnyünk van, mintha nálunk
nem nyers kőolaj, hanem kerozin jönne
a földből.

2007.10.08. 11:25:08

Bill
Félnótás miniszterelnök. Ezt ugye Magyarországra érted?

Sokan élnek mezőgazdaságból. Ez miért is baj? Hibás, és egyre tarthatatlanabb az a szemlélet, ami a embert gdp termelő munkagépnek tekinti.
Egyébként szépen elvannak a 6%-os növekedésükkel, meg a 49%-os gdp arányos adósságukkal, bukfenceket hánynék ha nekünk ilyen számaink lennének. Ja, és a népesség csökkenésük nagyságrenddel lassabb mint nálunk...(H:-0.253%, P:-0.046%)

A angol nyelvü idézetekben nem találtam kivetni valót.

tréfás kedvű felhasználó 2007.10.08. 11:56:11

csi 2007.10.08. 11:25:08

tökéletesen egyet kell, hogy értsek veled, kivéve, hogy a H:-0.253%, P:-0.046% értékek között egy nagyságrendbeli különbség van, nem pedig többesszám. na jó na!

hiba 2007.10.08. 12:01:14

Jó én hajlamos vagyok inkább az okosoknak hinni és nem a saját szememnek, de ha annyira jó hely ez a lengyelország miért megy mindenki el onnan. ezzel nem azt mondom, hogy az egészről az ikrek tehetnek, inkább csak azt, hogy a számokat lehet másként látni politikai beállítottságtól függően. Inkább beszéljünk a számunkra jobban fogható "mutatókról". számomra pl egy riasztó mutató, amikor az állam egyik vezetője az állampolgárok lelki fejlődéséért és szexuális szokásaiért aggódik. Ez nem az Ő dolga. Mint ahogy hazai miniszterelnököké, ellenzéki vezetőké és államtitkároké sem. legalábbis nem ebben a minőségükben.

tréfás kedvű felhasználó 2007.10.08. 12:04:07

én pedig elnézést is kérek, mert én olvastam rosszul! mostmár 100%-ban egyetértek

2007.10.08. 12:13:23

(A nagyságrend szót éppen ezért egyes számban írtam.)

dowNLoad 2007.10.08. 15:29:43

A mezőgazdaság düböröghet, mert nézz meg egy Tesco/Metro/Cora/Plus/stb. kaja polcot, és rájössz, hogy a nagyrésze Lengyel. Múltkos viccből versenyezetünk, hogy találunk-e olyat a kosárban ami nem Lengyel, 2db-ot sikerült. (az Szlovák volt)

tréfás kedvű felhasználó 2007.10.08. 15:41:39

(en meg azert kertem elnezest, mert felreolvastam)

Bill Dauterive 2007.10.08. 15:42:52

Mutassatok nekem egy olyan orszagot, ahol a mezogazdasabol elok nem szorulnak ra a lakossag maradekanak tamogatasara, cserebe mutatok nektek egy harmadik vilagbeli (bar ugye ez most mar igazabol masodik vilag, de azert ertitek) orszagot.

Mar felteve persze, hogy a gazdasag teljesitmenye fontos szempont (mint ahogy itt korabban pedzegette valaki, hogy a penz undorito dolog es inkabb vissza kene terni az asohoz es a kapahoz a tobbeknek is).

Aki pedig az idezetekben nem talal kivetnivalot (vagy mondjuk a homokosos idezetet menthetonek tartja azzal, hogy objektiv teny (ami mellesleg onmagaban is marhasag, a homoszexualitast senki sem reklamozza, engem peldaul nem tudom milyen propagandaval lehetne ravenni a gyakorlasara is)), annak lenne egy masik objektiv allitasom: "A zsidok erosen felulreprezentaltak a penzugyi teruleteken es a nemzetkozi mediaban". Azert ezt pedzegetni legalabbis antiszemitizmusra utal, nem? Gyk: Nem a konkret allitas a problemas, hanem az ebbol az ertelmezo altal jellemzoen levont kovetkeztetesek.

Egyebkent is, mi koze egy szentfazek allamelnoknek ahhoz, hogy felnott emberek mit dugnak hova?

Megjegyzem, a fenti szamok szerint nem "duborog" a lengyel mezogazdasag, mondhatni hozzajuk kepest a magyar (a kb 250%-al jobb hatekonysagaval) viszont mindenkepp, de persze ezt mind lehet tromfolni azzal, hogy a sarki kozertben volt lengyel eperbefott.

hiba 2007.10.08. 16:10:41

Nem tudom ki mit ért mezőgazdasági dübörgésen, én speciel nem feltétlenül azt, hogy sokan, sokat termelnek amit nyomott áron kénytelenk értékesíteni. Így aztán lehet is sok belőle a tecsóban.
Ottani mezőgazdasági szakemberek szerint is düböröghetne viszont, csak az elaprózott birtokszerkezet és a szövetkezés hiánya ezt nem teszi lehetővé. De ez meg ismerős.
További info:
www.fao.org/statistics/yearbook/vol_1_2/pdf/Poland.pdf
www.fao.org/statistics/yearbook/vol_1_2/pdf/Hungary.pdf

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.10.09. 00:39:50

Itt élnénk szívesebben. Normális alkotmánnyal, kiszámíthatóan viselkedő és erősebb hatáskörű elnökkel (még jobb lenne, ha volna választott magyar király), és egy olyan kormánnyal, amiben nincsenek gazemberek - főleg nem a kormány élén...

m.á. 2007.10.09. 00:45:56

Belgium, aztán Lengyelország... ezekkel azt sugalljátok hogy Magyarország nemisolyanrosszhely? Hiába. Az.

Ardarich 2007.10.09. 12:37:45

ergé: \"17 év késéssel, de szétszakítanák az exkommunista nómenklatúra hálózatát. Ez durva, de végső soron hasznos lépés. Ők most tetszenek \"forradalmat\" csinálni.\"

Akaratlanul is leírtad, ami a legnevetségesebb -ellenszenvesebb a Kaczynski-Basescu típusú politikusokban: a \"most csinálunk forradalmat\"- attitűd. A képzelt kommunizmus képzelt hálózatai ellen. Mikor még volt kommunizmus, nem értek rá. Meg az veszélyes volt. Inkább othon ültek, meg hajóskapitánykodtak. Most már kényelmesen lehet bátornak lenni. Kommunizmus nélkül könnyű játék az antikommunizmus.
A zavaró probléma csak az, hogy volt, aki nem otthon ült. Ezekre aztán a Kaczynski-féle politikus kénytelen kijelenteni, hogy pártállami megrendelésre dolgoztak. Így lesz Adam Michnikből kommunista ügynök. Így lehet szabadon egy Nobel- békedíjas elnöki elődünket kollaboránsnak bélyegezni. Különben azt kéne mondani, hogy bátrak voltak, és az nem lehet, hisz abból az következne, hogy én gyáva voltam, és nem csináltam semmit.
Meg persze a \"morális forradalom\" addig tart, meg a kommunista besúgókkal való leszámolás addig tart, amíg nem a saját kutyánk kölkéről van szó. Ha már a drágajó érsekünkről van szó, akkor demonstratívan megjelenünk a miséjén. Merthát a katolikus egyház az a lengyel nemzeti identitás letéteményese. Meg a papi besúgó az más. Az önfeláldozás volt, meg belekényszerítették. Aha. Erről már csak Popieluszko atyát kéne megkérdezni... érthetetlen, hogy ő miért nem mocskos besúgóként áldozta fel önmagát...
Arra is kiváncsi lennék, hogy a Popieluszko-gyilkosság idején mit csinált a mai lengyel antikommunizmus hős egyházi élcsapata, a Radio Maryja munkatársi gárdája. Valahogy azt gyanítom, a legbátrabb dolog, amit akkoriban tettek, a misebor sutyiban való szürcsölésében merült ki.
Hazai párhuzamai is vannak a dolognak, de az már messzire vinne...

ergé 2007.10.09. 14:50:48

Ardarich, bár tájékozottnak tűnsz lengyel ügyekben, mégis téves az állításod: a Kaczynskik nem otthon ültek, hanem a hetvenes évektől kezdve tevékenyen részt vettek a lengyel ellenállásban, Lech börtönben is ült!

Szóval nem igaz az, hogy gyáva volt és nem csinált semmit...

"In the 1970s Lech Kaczyński was an activist in the democratic anti-Communist movement in Poland, Workers' Defence Committee, as well as the Independent Trade Union movement. In August, 1980, he became an adviser to the Inter-Enterprise Strike Committee in the Gdańsk Shipyard and the Solidarity movement. During the martial law introduced by the communists in December, 1981, he was interned as an anti-socialist element. After his release from internment, he returned to trade union activities, becoming a member of the underground Solidarity.

When Solidarity was legalized again in the late 1980s, Lech Kaczyński was an active adviser of Lech Wałęsa and his Komitet Obywatelski Solidarność in 1988. From February to April, 1989, he participated in Polish Round Table talks." (wikipedia)

Bill Dauterive 2007.10.22. 11:46:30

Gondoltam, felhozom a dicso uj-forradalmar ikerpar mennybemenetele utan, ez az egesz onfelfujas es elore ujjongas szinten emlekeztet egy mo-i kozelmultbeli esemenyre.

Azert orom latni, hogy a lengyeleknek nem ment el teljesen az eszuk es a fekevesztett fundi-populistak helyett megis egy liberalis mersekeltet valasztottak.

Tenyleg oromteli, hogy nem jatszanak ala a roluk szolo kialakuloban levo sztereotipiaknak.

sHelf · http://http//blog.shelf.hu/ 2007.10.22. 13:40:28

valóban, egyre érdekesebb ami odaát folyik. de mikor jön a varsói gyors?

dei · http://erdei.aplus.pl 2007.10.22. 18:11:55

Sziasztok,
látom a bejegyzés kommentjeiben inkább arról van szó, hogy milyen az élet Lengyelországban és miért megy annyi lengyel külföldre dolgozni.
Mivel én elég gyakran vagyok kinnt lengyel barátaimnál, szeretném tovább árnyalni a képet.
A lengyel gazdaság valóban sokkal erősebb mint a magyar ez már csak méretéből is következik.
Az átlag életszínvonal nagyjából megfelelel a magyarországinak (ezt amúgy sem pillanatkép alapján kellen megítélni, hanem nagyobb időintervallumban).
Nagy elosztórendszerek közül az oktatás jobban működik saz egészségügy meg rosszabbul mint itthon.
A mezőgazdaságban élők helyzete tényleg jelentősen roszabb mint a nálunk, és valóban elrettentőek az átlag birtok méretek és a mezőgazdaságból élők számaránya.
De! A nagy európai üzletházakban sokkal több lengyel áru van mint magyar, és ezt indokolja az is, hogy lengyel mezőgazdasági árszint is sokkal alacsonyabb mint nálunk.
Amit pedig a lengyel emigrációról érdemes tudni, az az, hogy velünk szemben a lengyelek mindig is sokkal mobilabbak voltak. Például gondoljunk a 80-as évekre.
Az pedig, hogy milyen körülmények között hajlandóak élni a lengyel "vendégmunkások" az attól is függ, hogy milyen életkörülményeket hajlandóak biztosítani a britt (ír) munkaadók...

Ja és közben már győztek is a lengyel liberálisok. :)))

Bakarasz 2007.10.24. 04:53:27

Varsó. Donald Tusk, a lengyel törvényhozási választásokon győztes Polgári Platform (PO) jobbközép liberális párt vezetője tegnap bejelentette, hogy készen áll a gyors kormányalakításra. Pártja azt ígéri, hogy száműzi a politikát a közszolgálati médiából.
www.ujszo.com

hm... nem hallottuk ezt már valahol, valamikor?
süti beállítások módosítása