Sírás-rívás helyett realizmust
2007. október 01. írta: AgentUngur

Sírás-rívás helyett realizmust


Állok a sorban, körülöttem kövér, ápolatlan népek. Rohadás van, a dolgok lassan haladnak, a 150 kilós ÜGYINTÉZŐ meg úgy trónol előttünk, mint a Császár. Visszafele menet várakozás a buszra, két járat kimarad, ezért 50 perc álldogálás a mínusz tíz fokban. A sofőr beszól, ha még egyszer fél méterrel a megállót jelző tábla előtt állok meg, akkor nem vesz fel. Pestiesen bunkón, de ez nem Budapest, hanem Washington DC, USANKA, 2006 tele, Social Security Card ügyintézés. Nagy feeling, mint előtte a vízum Pesten.

Hazajövet Budapestre, lakcímkártya ügyintézés. Azt nem mondanám, hogy kedvesek, de a helyiség nem rohad, előre be lehet jelentkezni, így nem kell várni, a csupán 100 kilós ÜGYINTÉZŐ pedig gyors, profi. Meg is vagyok illetődve.

Nos, azt, hogy az ígéret földjén sem jobb sok minden, nem egy rövid utazás, hanem életvitelszerű Amerikában élés alapján érzem. Aki betette már a lábát egy Family Dollar-ba (mely nevezetes cég a világ legbénább honlapjával rendelkezik), vagy egy Wal-Mart-ba, annak a Plus meg a Tesco az Las Vegas….(Lehet röhögni, hogy sikeres ember nem jár Wall Mart-ba, de most az átlagamcsiról, meg átlagmagyarról van szó, érted??) A Fehér Ház előtt pedig, ahol kb. naponta előfordultam, szinte mindig ugyanúgy tüntet valaki, mint nálunk a Parlamentnél, és beverik a Fox News-osok arcát, mint a Klubrádiósokét Debrecenben.

Persze itthon van valami, ami ott kint nincs. Az idióta, ostoba nyávogás.

„Ebben a szerencsétlen kis országban ez nem jó, az nem jó, meg elmegyek oda, ahol kolbászból van a kerítés, lazaccal dobálóznak, pezsgővel öntözik az erkélyen a gazt, és kaviárral etetik a kóbor kutyát.”

Szóval, amikor hazajöttem, ez dobott meg. Sírás, rívás mindenhol, hogy hol van ide Ausztria? FOLKS, a reális önértékeléshez először is felejtsük el, hogy Magyarországot Ausztriához vagy Svájchoz hasonlítsuk, MÁR MÉGIS MIRE FÖL? El kell fogadni a tényeket,  az egy másik liga, történelmileg. Akikkel össze lehet mérekezni, azok Közép-Európa hasonsorsú államai. De ott is figyelembe kell venni, hogy a XX. század egyiket sem verte úgy pofán, mint Magyarországot. Kis hazánkat húszba' meg negyvenötbe' olyan szinten rabolták ki gazdaságilag, nullázták le területileg, lakosságában, mint senkit Európában. Gyanúsnak, nacionalistának tűnik ilyet kimondani, és egyből el is határolódunk magunktól, de a tények makacs dolgok. És a szar, amit ott ránk raktak, máig hat. Azt az érvelést hagyjuk, hogy „magunknak csináltuk”. Ez nem home made, nem Budapesten döntötték el a dolgokat. Elképzelem a jelenetet, amikor szeretett Kormányzónk egy alternatív világban azt magyarázza Dolfinak 41-ben vagy Joszipnak 44-ben: nemá, semlegesek vagyunk, ugyan kerüljetek már meg a XLVI.  páncéloshadtesttel vagy a 2. Ukrán Fronttal...
Szóval emberek, lehet sírni, ríni, anyázni. Nem kerül semmibe. A valóság viszont az, hogy nem teljesítettünk rosszul, kb. olyan szinten élünk, mint a többiek körülöttünk, ami fokozottan hátrányos történelmi helyzetből eredmény. Meg vagyunk persze áldva egy politikai elittel, ami olyan, amilyen, de ha valaki azt képzeli, hogy máshol nincs ilyen, az nézze meg az Egyesült Államokat 2000 óta. Vagy az intézményesített káoszt az olaszoknál. Vagy egymás lapáttal való agyonverését a szerbeknél. Az amcsi BÖSZMESÉGEK miatt ráadásul a világ szív, nem csak egy ország. Semmi ok sincs azt hinni, itt minden szar és kisszerű. Nem vagyunk a világ közepe, de az alja sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr13182506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Playmobil Soldat 2007.10.01. 16:10:06

Grat, ez nagyon tetszett!

doomhammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.10.01. 16:37:51

Helyesen Wal-Mart.
A lengyelekkel pedig még nálunk is jobban kicsesztek.

doomhammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.10.01. 16:38:41

A komment persze nem jelent meg.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.01. 16:40:42

Mélységesen egyetértek.

Engem is ugyanennyire zavar, hogy minden kortársam tiplizni akar, mert "nincsitsemmiszarazélet". Mert ez egyszerűen nem igaz.

dowNLoad 2007.10.01. 16:52:10

A finnekkel sem sok jó történt az utóbbi 500évben, és most mégis hol vannak??? A balti államokkal is kicsesztek, és nézd meg őket 10év múlva! (csak nem a népesség genetikájával és homogenitásával vannak ezek összefüggésben?) USA-ban heterogén népességet a jólét reménye/sok pénz tartja össze, mi lesz ott ha recesszió lesz? (meg itt?)
"Kis hazánkat húszba' meg negyvenötbe' olyan szinten rabolták ki gazdaságilag, nullázták le területileg, lakosságában, mint senkit Európában."
Kimaradt 90 és az összes többi privatizációval összefüggő dátum! (+az elszalasztott lehetőségek, 89-90környékén köszönjük balfasz antaljóska)

Devil Inside 2007.10.01. 18:01:50

Pont az a gond, hogy az északi és déli szláv szomszédainkkal összehasonlítva is úgy érzi az ember, itt valami el van ... szúrva. Persze ennek egy része mindössze a látvány, mint a sokat emlegetett Prága vagy a horvát tengerpart, városok, de pl. ismerőseim szerint Szabadka és Újvidék is nagyon szép már és még ott sem hagyják a műemléki védettségű épületeket, megmaradt homlokzatokat lerombolni, mint itt Pesten a zsinagóga mögött. Igaz, a mi vidéki városaink is alakulnak, egész kellemes már némelyik...

Ügyintézés: Szlovákiáról van tapasztalatom, sokkal gördülékenyebb, precízebb és a hivataloknak is muszáj - szűk - határidőket tartani, nem beszélve a sokkal egyszerűbb és olcsóbb adórendszerről. (Igaz, ezt még az előző kormány tette rendbe, a Slota féle soviniszta ámokfutást most hagyjuk...) Szerbiában - franc tudja mitől, 7-8 éve még háború volt ott - magasabb a minimálbér, mint itt. (Miközben olcsóbbak pl. az italok.) Ez közgazdaságilag nem a legjobb mutató, de az átlagos életszínvonalra utal némileg... Emellett mindenhol tudják, hogy van olyan, hogy "nemzeti érdek" és kampányszempontok miatt sem próbálják ezekkel lejáratni az ellenfelet. Aztán persze ezekben az országokban is látszik a szocializmus öröksége, csak úgy tűnik, legalább időnként bölcsebb emberek jutnak hatalomhoz - legalábbis olyanok, akik úgy érzik, látszatának is kell lennie a munkájuknak, nem elég beszélni róla...

Playmobil Soldat 2007.10.01. 18:03:25

A k|M által említett "nincsitsemmiszarazélet"-en éppen nemrég vitatkoztam egy általános iskolai osztálytársammal, aki szintén erre panaszkodott és le akar lépni. Az akkori osztályunk 40-50%-a lelépett. Nagy részük az USA-ba, Dániába. Főiskolás, érettségizett, szakmunkás is van köztük. Társadalmi helyzettől független ez a jelenség.

Én biztos, hogy nem tudnám itt hagyni ezt az országot, nem is tervezem, nem is fogom. Aki akarja, megtalálja a magához illő lehetőségeket itthon is. Ha minden olyan lenne, mint '98-'02 volt, semmi baj nem lenne és csak fejlődnénk. Valakinek ki kell hoznia a szarból ezt az országot, és csak azok tudják, akik itthon vannak.

DowNLoadnak abban igaza van, hogy a nagy-nagy szívások közé kell sorolni a 90-es évek elején történő felelőtlen privatizációkat is.

Devil Inside 2007.10.01. 18:24:41

'98-2002 között volt némi perspektíva, azt hitte az ember, tud néhány évre előre tervezni. (Nem én mondtam, hanem általában szoci szavazó kollégám.)

Azóta nem látszik, hogy merre megyünk, mi lesz ebből a töketlenkedés és a világmegváltás, a kormányzás színlelésének és hirtelen döntések elég egyedi mixéből. Azaz 5 éve kiszámíthatatlan, mit lehet és érdemes kezdeni itt, a fizetés - amiből hitelt törleszt az ember - legalább éven belül nem változik-e, mert az állam belenyúl, stb. Szvsz ez a bizonytalanság a legnagyobb baj.

Devil Inside 2007.10.01. 18:33:15

Mindenesetre ezt a kitelepedési mániát nem nagyon értem, elmenni dolgozni néhány évet még OK, de elköltözni a világ másik végére, ahol se régi barátok, se család, ez nekem érthetetlen.
Hamár mehetnékje van az embernek, a volt Monarchia területén is - ahol azért kultúrálisan hozzánk sokkal közelebb álló, érthetőbb népek élnek - igen kellemes helyek vannak, nem tudom miért kellene messzebb letelepedni. (Na jó egy okot tudok: ezekben az országokban nem az angol a hivatalos nyelv... :-)

Playmobil Soldat 2007.10.01. 18:53:16

"ezekben az országokban nem az angol a hivatalos nyelv..."

Személy szerint nekem ez még pozitívum is. Angol nyelv-fóbiám van. :)

Őrnagy Őrnagy 2007.10.01. 19:10:21

Jó ez a post.

Nálunk is van remény,pl. vidéken.

Pl. Mórahalom, egy csoda mi ott történt 10 év alatt. Menjetek egyszer le fürdőzni egy jót, meg megnézni, hogy így is lehet. A polgármester valamit nagyon tud. A Mórakert Szövetkezettel még munkát is ad az embereknek a környéken, úhy hogy nem nyerészkedik rajtuk+ hogy néz ki a kisváros meg a környező falvak.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.01. 19:28:05

"Menjetek egyszer le fürdőzni egy jót"

Igazán nem akarok tippeket adni, de van egy olyan parám, hogy most következik a magyarországi strandok-hangulatos fürdők dobraverése, mondván "el kell adni mert a piac", és természetesen kistulajdonosi rendszer helyett megint valami nagytőkés lánc teszi rá a kezét ezekre, és oda az az imádnivaló nyári hangulat, ami a legtöbb helyen van, és jön a kopasz biztonságiőr, aki lenyomja a Borsodis üveget keresztbe a torkodon, ha nem tetszel neki.

Nem vágyom a strandprivatizációra (általában a vízkincs-privatizációra).

da 2007.10.01. 21:40:27

Hello! Ez a post nagy szar....divat fikazni Amerikat, pont annyira, mint a 80-90-es evekben majmolni. Persze nem ugyanaz, egy europainak szinte megszokhatatlan. De.
1. Busszal csak a munkanelkuliek jarnak, mert egy auto kb 2/3 annak ami itthon van.
2. Wal-Mart nem annyira gaz, egy Tesco sem jobb...sot rosszabb.
3. Amerikaban az a jo, hogy valos teljesitmenyek valos dijazast es tarsadalmi megbecsulest kapnak. Pl. egy orvos nem keres kevesebbet, mint egy mosogepszerelo. Es ez valo teljesitmenyekre osztonzi a tarsadalom tagjait.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.01. 21:41:24

k|M · reakcio.blog.hu 2007.10.01. 19:28:05:
"Nem vágyom a strandprivatizációra (általában a vízkincs-privatizációra)."

Olvastam most valahol egy elemzést, miszerint Magyarországra kétszer annyi víz folyik be, mint amennyit elhasználunk. És ez milyen jó, mert az új EU stratégia szerint a vízhiányos dél-európai államoknak viszont vízre van szükségük, tehát a nekik való vízszállítás jó üzlet.

A fene tudja, miért lett nagyon-nagyon rossz érzésem.

dowNLoad 2007.10.01. 21:49:47

Doomhammer, ne adj ötleteket a rablóknak, hogy a vizet meg a földet! Még egy ló bejön a képbe, és kész a fordított honfoglalás????

dowNLoad 2007.10.01. 21:51:16

Doomhammer, ne adj ötleteket a rablóknak, hogy a vizet meg a földet! Még egy ló bejön a képbe, és kész a fordított honfoglalás????

Svonk 2007.10.02. 06:33:16

Jo a cikk. A burokracia a tulsulyos feketekkel egy kicsit tenyleg megneheziti az ember eletet. Nem vagyok rasszista, de ez tenyleg egy jelenseg. A legrosszabb, hogy az ember atrepuli a fel vilagot, vegre nem gondol arra, hogy otthon egy barom a miniszterelnok, erre rajon, hogy itt is egy barom az elnok.

AgentUngur 2007.10.02. 09:17:09

Ami Lengyelországot illeti, a keleti mocsarakért cserébe 45-be megkapta a fejlett Sziléziát és Kelet-Poroszország egyes részeit. A lengyelek ezen kifejezetten nyertek, bár Vilno-t és Lvovot máig fájlalják. Ha mi megkapjuk Ausztriát Graz-ig, lehet, hogy most jobban állnánk. A háborús pusztítás nagyobb volt, de nekik nem kellett jóvátételt fizetni , stb. Tény, majd mindenki kapott pár nagy sallert a térségben, a románok, délszlávok (az utóbbiaknál önszorgalom is volt/van), de mégsem csak negatívumokból áll a XX. század, mint nálunk, a veszteségek mellett vannak nyereségek. Csehország, Szlovákia és Szlovénia pedig egész szép kis ajándékcsomagot kapott a történelemtől, nekik valahogy minden összejött. Karcolásokkal úszták meg a világháborúkat, a győztes oldalon. Ezek tények. Ehhez képest kell vizsgálni, milyen Csehország ma, milyen Szlovénia - ráadásul mindkettő jóval fejlettebb volt 100 éve is.

A baltiaknál megadom a pontot, de a baltiak nem a mi szemétdombunk. Egyébként Tallin, Tartu, Narva külvárosai sokkolóak, a vidék is ölég szarul néz ki, ott sincs kolbászból a kerítés.

Ami Amerikát illeti, nem fikázni akarom, de tény, messze nem működik olyan jól, mint itt hisszük. Előtte 1 évet éltem Svájcban - ahhoz képest egészen sokkoló volt az élet usanka-ban. Ami a wal-mart ot illeti, én a Bowie-i ba tartottam bevásárlásimat DC mellett, olcsó de iszonyú tréh, ehhez képest bármelyik Tesco erős upgrade.

Ami a híres consumer is the KING-et illeti, néhány pici tanúság. Sony USA, fél éves kamerám akkuja beszar. Beszélek egy indiai fószerrel valahol Mumbai-ban (OTT A CALL CENTER), aki viccesen gagyog angolul: természetesen "megjavítják" a cuccost, 51 dollárért. Ez azért vicc, mert 59 dollár egy új battery pack a kamerához. A garancia ugyanis csak 90 napig vonatkozik a munkadíjra, utána csak az alkatrészekre. Na most erről nekem elfelejtettek szólni, amikor megvettem, amikor tiltakozok a boltban kapok egy mosolygós Sorryt azt szevasz.

Newark Liberty reptér, irány Vegas. Véletlenül (kelet európai gyanakvásból) odaesz a fene a pulthoz, hogy minden renben van e, mert St Louis-ban át kell szállnom és csak 1 órám van rá. Hát nem, a gép késik, de már átraktak egy a JFK-ből induló gépre - van 1.5 órám, hogy odaérjek. Kibaszottul nem szóltak. Elnézést kérés, taxi kifizetése - semmi, örülj, hogy élsz. Szóval 120 dolcsi taxi Newark - JFK, Staten Islanon dugó és beszarás, repjegy egyébként maga 240 dolcsi volt retúr. Vegasban persze nincs ott a csomagom, mert az ugyebár Newark-ban becsekkoltam. Bemegyek szólni. Hogy kérnék legalább egy pipere készletet? NA ne má, hát az nincs. Trutyi mentalitás. majd ugyanezt eljátszák a Newark-miami projecten, csak ott nem kell a JFK-re átbumliznom, pustán 5 órát várnom egy közvetlen járatra. Amikor kérek valami kompenzációt, jön az örüljek hogy élek.(New Yorkban is lehúztam egy kis időt, és Newark a legolcsóbb egyébként, de a legkisebb esőre beszar)

Arról, hogy a Greyhound mennyire szarul működik - soha még véletlenül sem érkezett meg időben, egyszer pedig a sofőr szimplán eltévedt, két óra az életemből.

A városi környezet alapvető tréhségéről már minek beszéljek, a szép külvárosból a napi bemetrózás Washingtonba nem egy felemelő élmény. A város fele egy gettó, van ahol egy köpésre a capitoliumtól Budapestet gyorsan megtanulja értékelni az amcsi birodalom fővárosában élve az ember. Ez nem vicc, tényleg.

AgentUngur 2007.10.02. 09:32:35

Ja, da, arról, hogy busszal csak a munkanélküliek járnak, a következőt. Nekem 5 amerikai lakótársam volt egy külvárosi házban, abból 1-nek volt autója, de mind az ötnek volt munkája. Ez persze nem mérvadó, nem végeztem országos felmérést. De ha nem lenne fizetőképes kereslet a buszra, aligha tartanák fenn, ugyebár? De hogy valami pozitívat is mondjak, a sztereptípiákkal ellentétben a keleti parti nagyvárosok tömegközlekedése azért jól használható, Washingtonban a metró és buszhálózat mindenhova elér, sőt vannak gyorsbuszok a távolabbi szatelit városokba is. csak ritkák és sokat késnek.

Vaszil György 2007.10.02. 10:39:13

Aranyos, amikor valaki azon nyavajog, hogy a magyarok túl sokat nyavajognak.

A cikk érdemi részéről annyit, hogy Washington DC (mint az USA egyik leglepukkantabb városa) és különösen az amerikai tömegközlekedés nem hiszem, hogy összehasonlítási alapul kéne szolgáljon Magyarországgal kapcsolatban bármihez is. Ha még az amerikai társadalombiztosítási rendszert is idecitálod, akkor tényleg kiviláglott volna, hogy tulajdonképpen nálunk itt a kánaán. Lakj egy évet Németországban, keleten akár, aztán beszélünk. És ajánlom még olvasásra Jókaitól a jövő század regényét.

Üdv

dowNLoad 2007.10.02. 11:40:04

Retkes nagyvárosokban nem jó lakni, de egy haverom 2évig lakott Miamiban, na ott nem sok tömegközlekedés van, de vett egy autót (olcsón, annyiért, hogy arról csak álmodunk itt) és jól elvolt. majdnem 3ezret keresett(adómentesen:) havonta, és akkor még 200fölött volt a $. A többi megélhetési költség ugyanannyi mint itthon! Még1: a vízre átalánydíj volt! (tehát nem volt mindenkinek külön vízóra, hanem az úszómedencés társasháznak volt 1db) Mondjuk ott is vannak olyan részek, hogy nem mert bemenni. (sok négerek, meg gettó, csak nem fagynak meg télen, mert van +25fok) Az óceánpart viszont ingyenes mindenkinek. Sokkal könnyebb havi 1000-1500$-t összeszedni, és abból már el lehet lenni, ha nem vagy nagyigényű, viszont sokkal kevesebbet kell érte dolgozni. (és lehet szórakozni, ezerféleképpen, ami itt elérhetetlenül drága-Jetski, szörf, tengeri horgászat, búvárkodás, stb..)

AgentUngur 2007.10.02. 12:23:20

Üdv György, download. Nem azon rinyálok, hogy a magyarok sokat rinyálnak, hanem azon, hogy sokan azt megalapozatlanul teszik, úgy, hogy ki se tették a lábukat az országból. Vágyakoznak, mindent most és azonnal akarnak. Bezzegeznek. Azt hiszik, hogy NYUGATON minden jobb. Amerika a világ leggazdagabb országa, de ott sem minden bezzeg. Amerika nem Miami Beach, nem Honolulu, és nem vágják hozzád a 3000 dollárt semmiért. Miamiban sok magyarral találkoztam, akármit szövegelnek itthon: reggel lementem a bícsre, ott állt a boltban, este visszajöttem, még mindig. A kaja, benzin tényleg olcsó, de ha beteg leszel, iszonyúan megszívtad. STB.
Szóval szépen dolgozni kell vagy 50 évet, és akkor lesz itt - hát nem valami Amerika remélem - hanem valami hegyek nélküli Svájc.

da 2007.10.02. 15:40:40

Na de akkor pont egyetertunk. Amerikaban pont ez a jo, mindenki tudja, hogy dolgozni kell. Van egy elmeletem arrol, h nalunk es keletebbre (Moszkvaban pl. meg magyar eladoi szokasokhoz kepest is hihetetlenul szar) miert ilyen a picer, elado, benzinkutas. Azert, mert nem felti a munkajat. Es miert nem? Mert a tulajd nem rugja ki ha bunko a vendegekkel. ? Mert nincs verseny, mert a kulonbozo adoelkerulesi manoverek miatt annyira megeri benzinkutat, boltot, ettermet tartani, hogy nincs raszorulva arra, h extra kedvesseggel pl. vevoket csabitson magahoz. Jolmukodo piacgazdasagokban ez nem igy van.

dowNLoad 2007.10.02. 15:43:24

Nem kellett neki megszakadni a 3000USD-ért,de itthon akármennyit dolgozhatsz, akkor sem fogsz annyit keresni. (hacsak nem vagy nagytudású kókadtjani, veresjani, ***közeli vállalkozó, "pályázati" nyertes, stb) És ő csak alkalmazott volt egy büfésnél, a másik ismerős (nem legális) vállakozó volt, festés, építkezés, alkalomszerűen bármi, stb.. neki volt olyan hónapja, hogy 7000USD-t hozott össze, ő sem az a megszakadós típus. (utána tartott is 1hónap holiday-t) Bérelt egy lakást, berendezte, volt 3db autója, stb..(több mint 5évig volt kint) Ha megszakadsz sem fogod utánacsinálni ezt itt, csak törvénytelenül, de minimum etikátlanul! Ja az igaz, hogy beteg kint ne legyél, mert az anyagi csőd! (egy korona visszarakása miatt majdnem hazautazott, mert olcsóbb lett volna rep.jeggyel együtt is!!!, de mi is készül most itthon SONKAÁGI meg a szadisták vezényletével?????)

Robin Masters · http://robinmasters.blog.hu 2007.10.02. 15:43:50

dowNload, az USA népességét nem a jólét és a pénz tartja össze, ezt szögezzük le. egyrészt az átlag amerikai alig él magasabb életszínvonalon egy átlag magyarnál. a gazdagabb rétegek között pedig hagyományosan a legkisebb a kohézió. az viszont tény, hogy átlagban többet dolgoznak (45-50 órát egy héten), és helyi szinten fenntartják a kisközösségeket (veteránkluboktól a hobbikertészek találkozójáig).

szerintem alapvető karakterisztikai különbségeken nem tudunk változtatni. nem leszük soha annyira spontán, a mindennapi életben talpraesett brigád mint az angolszász amerikaiak. de ettől még néhány dolgot érdemes ellesni tőlük. sok mindenben nem értek egyet AgentUngurral, de az tény, hogy tetszhalott állapotunk oka a frusztráció. mintha szeretnénk, annyira nem akarjuk levetkezni.

Robin Masters · http://robinmasters.blog.hu 2007.10.02. 15:47:34

Ungur, svájc rettentő unalmas, elkényelmesedett ország. akkor már inkább kalifornia, betegbiztosítás nélkül.

dowNLoad 2007.10.02. 23:22:45

Ezt a magyar átlagnál alig magasabb szintet hol láttad? gettóban? Tényleg f@sza lehet betegbiztosítás nélkül, még1X: az említett ismerős 1napos körtelefonálás után talált Miamiban olyan fogorvost, aki a leesett koronát hajlandó volt annyiért visszaragasztani, hogy ne érje meg hazautazni repülővel Magyarországra és itthon kifiíetni egy fogorvost. Ez is f@sza, mi? Akkor inkább Svájc. (remélem hogy sonkaági és a szadisták elbuknak)

dowNLoad 2007.10.02. 23:27:55

Ha tényleg annyira f@szagyerekek az amerikaiak, akkor hogy nem tudnak közösségi kockázatvállalást üzemeltetni a betegbiztosításban?? Szerintem a piac megoldja, liberó szemlélet, meg a PC teljesen szétqúrta azt az országot, a DÉL sem olyan mint volt az aranykorban, az 50-es években. (ugyanez a szemlélet Magyarországot taccsra fogja tenni, mert itt nincs annyi pénz, többet lopnak, és nincs annyi önbecsülésük sem az embereknek)

AgentUngur 2007.10.03. 11:32:50

Hogy a dolgok másik részét is érintsem, egy idézet: „a szlovákság mint politikailag fiatal nemzet sorozatosan hozzájutott az ingyenzsákmány lehetőségéhez. Amikor megalakult a klérofasiszta szlovák állam, nagyon sok csehet utasítottak ki, és tették rá a kezüket a javaikra. Utána a zsidókat deportálták, vagyonukat arizálták (árjásították), majd a szepességi németeket és a magyarokat fosztották meg mindenüktől. Mindent könnyen kaptak..."
hvg.hu/velemeny/20070925_benes_szlovakia_eu_retorzio.aspx

Ugyanez igaz a csehekre, szlovénekre, akik szintén betegre rabolták magukat a német vagyonból - tehát amikor
történelmi kontextusban nézzük, hol a tart az ország egyes szomszédokhoz képest, már nem annyire rossz a kép. Mocskos dolog vámpírként kinyírni egész közösségeket, de megéri. Képzeljük el, hogy a cseheknél 7 millió ember osztozott 3.5 millió német vagyonán. A mai viszonylagos cseh jólét egy része is rabolt vagyonból, mások kisemmizéséből ered.

Robin Masters · http://robinmasters.blog.hu 2007.10.03. 12:14:14

dowNload: nem gettóról beszélek, hanem az amerikai középsztálybeli életszínvonaláról (pl. jövedelem, hitelállomány, megtakarítások, stb.).
en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States

És azért az átlag magyar polgárt ne úgy azonosítsuk be, mint a nyolckerben vizes zsemlén tengődő tartalékos szakit.

dowNLoad 2007.10.03. 13:05:05

Na ne már, az átlagmagyar az az átlag magyarországi keresetből átlagméretű lakásban, stb.. él. Az átlagamerikai az is, csak az amerikai változatában. Én cserélnék, ha lehet. (170ezer Ft az átlagbér itthon, ott mennyi is? Az átlag lakás 60-70m2 itt, ott mennyi? átlagautó? még viccnek is rossz amit mondasz, kivéve az EÜ ellátást, az ott nem vicces, hanem elrettentő, és az környezetet még nem is hasonlítottam össze, ha az óceánparton laksz, márpedig a keleti és a nyugati parton van a lakosság nagy része)

Robin Masters · http://robinmasters.blog.hu 2007.10.03. 13:17:54

Teljesen igazad lenne, ha az életszínvonal tekintetében a lakás/ház mérete nagyobb súllyal esne a latba, mint a vásárlóerő, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a hitelállomány és sorolhatnánk. Nem teljesen reális, ha a lakás és a kocsi nagyságát előbbre sorolod az egészségügyi ellátásnál.

Ami a gépkocsiparkot illeti, szintén nem látom okát a sírás-rívásnak. A magyar autótulajdonosok több, mint 2/3-a nagyobb kategóriájú kocsival jár, mint amit jövedelemszintje alapján megengedhetne magának, ugyanis hitelből veszi a verdát. Akár csak a tengerentúlon.

A "környezet" összehasonlítása szerintem is oktalan lenne, és hiba az óceánpartot mint boldogsági tényezőt túlmisztifikálni, amikor az amerikai polgárok többsége életében, ha a szomszéd szövetségi államba eljut.

A vitánk egyébként onnan indult, hogy miben hasonlíthatjuk össze magunkat Amerikával. Én azzal az állításoddal vitatkozom, miszerint a dagadt seggű jenkiket a pénz tartja össze, úgyhogy nekünk amúgy is mindegy, sosem hasonlíthatunk rájuk.

Szerintem sem fogunk rájuk hasonlítani, de nem is kell, elég ha többen és többet dolgozunk, és kevesebbet foglalkozunk szarságokkal. És többet egymással. Jó értelemben. És röviden.

süti beállítások módosítása