Kokómámor: totál szívás
2007. szeptember 24. írta: k|M

Kokómámor: totál szívás

Az átszívott filmforgatás bosszúja

Az igazi alvilág, ahogyan eddig még sosem láttad – hirdeti magáról a Zuhanórepülés. Pluszban csatolt kellékek: szex, kokó, 147 kilogrammos férfiak 70-es felkarral az éjszakában és go-go rúdon vonagló, unottan szakmázó kurvák. Minden hozzávaló adott hát egy egészestés, önéletrajzi ihletettségű, pörgős magyar maffiafilmhez, aminek alapját Nagy Viktor teológiaszakos bölcsész, később forgatókönyvíró (egyebek mellett: Nyócker) élettörténete szolgáltatja, aki a hirtelenségéről ismert ’90-es években ráunt az Istennel folytatott elmélkedésre és belevetette magát az éjszakába, hogy másokhoz hasonlóan neki is a pesti éjszaka váljon nappalává. Ő azonban nemcsak szívta a mechanikus mámort, hanem osztotta is a cuccot: dílerkedett, és ha a személyes történetre alapozott filmből jól vettük ki, nem feltétlenül hobbyszinten, egy-két gé-t lepasszintva - innen hát a fim.

Ezekből az alapanyagokból zúgó sodrású sorsdrámát, súlyos erkölcsi mondanivalóval bíró filmesszét, vagy akár Nancy ül a fűben típusú vicces komédiát is lehet kerekíteni; és ha már sorsdráma, akkor itt megjegyezzük, Fligeauf Benedek hasonló tematikájú ám nagyon más nézőpontú Dealer c. két és félórás opusa brutális erővel, zseniális történetmeséléssel villantotta föl a soha többé össze nem rendeződő mozaikdarabokra szétesett magányos emberi életet.

 

 






De vissza az eredeti témára, a Zuhanórepülés-re, ami nem kertelünk tovább: koránt sem az, mint aminek árulják. A magyar éjszakai élet ábrázolása csupán annyiban hibátlan, hogy fölvillantja: mi magyarok még maffia-szervezésben is kispályások vagyunk a hazánkban, és helyettünk orosz, ukrán, albán, arab, kínai és szerb csapatok tartják uralmuk alatt az éj világát. Persze a filmen látszik, hogy van mögötte ötlet, gondolat, jó sok munka és sok-sok megélt élmény. Azonban összességében mégsem áll össze olyanná, mint amilyennek lennie kellene.

Mint amilyen lehetne.









A történetvezetés csapongó, telis-tele logikátlan és ésszerűtlen beszúrásokkal – bár ez egy szétcsapottsággal, permanens másnapossággal és afterérzettel házaló filmnél akár érthető is lenne, ha. Ha a film legalább valósághű lenne: főszereplőnk (Nagy Zsolt, Szezon) példának okáért összefut az utcán egy régen látott spannal, akiről kiderül, korábban a halál torkából mentette ki őt. Az ismerős a nyögvenyelős, kínosan erőltetett párbeszéd herkáért esedezik, mondván „te nem tudod, milyen szar az elvonás”, de a ráaggatott göncöt leszámítva ő sem egy tipikus, szétlassult és elvonástól beszédképtelenné vált pesti heroinista, hanem egy jó karban lévő kora-harmincas, és ez a film további részleteiből is meggyőzően kiviláglik (szereplő: Moszkva téri nagyhangú kedves-rosszfiú, jelenleg a pesti underground egyik ikonja).















De nemcsak itt hibádzik a valóság. Az akciójelenetek és a verekedések alatt zselatinban úszó testek püfölik egymást: semmi extra-kameranézet, váltogatás, dinamika, vagy pörgés, egy-egy nagy erővel bevitt gyors mozdulat. Az egésznek annyira van verekedésszaga, mint kényelmes ágyban, párnák között, nővel levezényelt incselkedően kényeztető birkózásnak. Pörgős akciófilmhez egyszerűen komolytalan. Viszont néha látványos és a képi világ szerkesztésével mesterien megvalósított üzenetátadások (lakótelepi felülnézet) is vannak a filmben, épp ezért érthetetlen a hullámzó operatőri színvonal és képi világ.


A karaktertípusok középszerűek: a klasszikus, jól bejáratott sztereotípiák szerint tesznek-vesznek, isznak-szívnak vagy mondják a magukét; hozzák az unalomig ismert tőlük elvárhatót, a meglepetések száma így egy kézen összeszámolható.









A film ugye célja szerint a hazai narkós-szívós világ egyik szeletének fölvillantására vállalkozik, de ezt is igen sután teszi. A mámoros jelenetek alatt többnyire a főhős szemein keresztül mosódik össze az őt körülvevő világ, a night club és közönsége. Hát… Ezeken is lehetett volna még agyalni. Kicsit valószerűtlennek tűnik, hogy a spanglizástól homályosra mosódnak a kontúrok, az arcok és a hangok. Még akkor is valószerűtlen ez, ha az egész forgatókönyvírás, előkészület, forgatás, vágás és gyártás egy nagy-nagy, hosszúra nyúlt spangliszünet volt, ahol úgy ment körbe a joint szájról-szájra, mint hagyományőrző egyesület szeánszán a népdal.

A legkomolytalanabbak viszont a jóelőre kiszivárogtatott szexjelenetek: főhősünk homokdűnényi kokóval az agyában rákíván a nagykörúti bár raktárjában billegő bárpultos csajra, de miközben nyelvük egymásban, betoppan a díler igazi csaja (Gryllus D.). A nyilvánvaló lebukás és kényszeredett vihogás után beveszik a buliba, hogy kokós beindulással fűszerezett lájtos nyalifali kezdődjön 2:1 felállásban, ahol villannak a cicik és érzékien nedvesek a nyitott ajkak; és ekkor csapó, vágás, és ezzel vége – ha csak ennyi, azt minek? Ha nem is a kirobbanó testnedvekig, de ezt a jelenetet legalább a kemény, de meg nem mutatott szexig el kellett volna vinni.

Ugyanez a minek? érzés hasít az emberbe a dialógusok során. Szemben a szintén Nagy Viktor írta és zseniális Nyóckerrel, Zuhanórepülés párbeszédei siralmasak. Ilyenek hangzanak el:

- Anyádhoz is csak sz*patni jártam – mondja az ex-rabtárs a börtönlátogatáson a főszereplőnek.

- És a válasz: a húgod is csak azt szereti… csoportosan…

- Jó. Mégvalami? – kérdez vissza a félszemű és szintén alulteljesítő színész.

Ilyen rémgyenge dumával a csikkekkel meg elhasznált fecskendőkkel telehintett lakótelepi játszótéren gyülekező 13 éves suttyók örvendeztetik meg egymást, de komoly bűnözők biztosan nem. Inkább hallgatnak – és itt a film komoly hibája: minimumra szorítkozó dialógusoknak kellene maximálisan erősnek lenniük, ám ehelyett a film beszéddel akar megoldani mindent.







Amikor a fentieket mérlegeltük, akkor nem az fogalmazódott meg bennünk, hogy „ez a legjobb magyar film a Kontroll óta”, hanem valami jellegzetes magyar kisszerűség villant be: vajon nem az történt, hogy a korábban már bizonyító ember újabb remek ötletére pénzt adott valaki, pluszban bejött az MMKA-s pályázat, és a stáb, az udvartartás és a slepp egy kicsit elengedve magát hetekig csak kokón élt, amit később technikai költségként számolt el? És vajon nem ezért lett ez a film ennyire szétesett? Nem ezért süt róla, hogy mintha a stáb 0-24 be lett volna állva?

Ám ha már beszéd: senki nem nyitja ki a száját, szinte mindenki a fogainak és a szájpadlásának beszél. Zártszájjal motyogják azt a dumát, amit 12 évesek is írhattak volna nagy izgatottság mellett,  kikerekedett szemekkel, hogy „hűűűűűű, bazzzz, decsúnyaaaaa dumaaaa!”. Egyedüli, üdítő kivétel az érthető beszédre Kovács Pistike szülőatyja, a ’90-es évek elején egy 911-est egyedül elszippantó Erdélyi Superman Zsolt, akit rövid, jól artikulált és telitalálat epizódszerepe után agyonlőnek a mozivásznon.








A nagyarcú reklámguru homlokán ütött lyuk és összecsuklásának látványa sóhajt szakított ki belőlünk: áh, legalább ezért megérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr97175107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: download 2019.01.26. 05:34:39

Az erdőben alvásról - virtuális naplopó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sheik 2007.09.24. 16:21:14

ezszépvolt

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2007.09.24. 16:29:28

Jó.
Csupán annyiban hibás:

" magyar éjszakai élet ábrázolása csupán annyiban hibátlan, hogy fölvillantja: mi magyarok még maffia-szervezésben is kispályások vagyunk a hazánkban, és helyettünk orosz, ukrán, albán, arab, kínai és szerb csapatok tartják uralmuk alatt az éj világát."

Ez mondjuk már nem így van.
Felmorzsoltak minden külföldi érdekcsoportot az
utóbbi 5-10 évben. Rég nincsenek sehol oroszok, szerbek.
Egyedül egy konkurense akad a ma már 100% magyar maffiának:
a kínaiak.
Őket viszont a saját titkosszolgálatuk fogja vissza, több-kevesebb
sikerrel, az az érdekük, hogy még az egymásközti
leszámolásaik se legyenek túl gyakoriak.

Ja, a pesti underground ikon kicsoda?


k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.09.24. 16:33:31

gloire,

Szabó Simon, a 3. képen a jobboldali, a Kultiplex programszervezője.

neanderik 2007.09.24. 20:16:40

Mmka támogatás nincs a filmben (sajnos), szponzorpénz nincs a filmben, tehát logóelhelyezés sincs, a stáb még egy korty alkoholt sem ihatott munka közben, szigorúan szerződéssel szabályozva, viszont sok kávé és hagyományos cigaretta fogyott. A filmben tejlaktóz helyettesíti a kokszot, sima dohányból voltak a spanglik. Munka közben, beleértve az előkészítést és az utómunkát egyik alkotó sem csapatta magát semmivel, tehát a film nem azért lett olyan amilyen lett. Pont olyan lett amilyennek szerettem volna. Ilyen. A rendező

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2007.09.24. 20:52:11


Wauw, bizti megnézemk azért ne izgulj, ok?

Keteltu · http://keteltu.hu 2007.09.24. 21:15:13

" magyar éjszakai élet ábrázolása csupán annyiban hibátlan, hogy fölvillantja: mi magyarok még maffia-szervezésben is kispályások vagyunk a hazánkban, és helyettünk orosz, ukrán, albán, arab, kínai és szerb csapatok tartják uralmuk alatt az éj világát."

Azért egy Fekete Sereg (M. Robi vezetésével) sok mindennek nevezhető, de kispályásnak nem... de említhetnék még témákat. Mindenesetre elég nagy butaságot írtál kedves szerző. A filmet egyébként meg fogom nézni moziban, kíváncsi vagyok mit hoztak össze. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.24. 22:29:30

A Nyócker! abszolút kedvenc, főleg a Szimpla Kertmoziban szerettem nézni. Kár, hogy már nincs mozi. (Most nézem, Szimpla Sepsiszentgyörgyön??? Ez zseniális. :))) Viszont jöhetnének még magyar animációs filmek a nyóckeres csapattól...
A Zuhanórepülésre is beülök előbb-utóbb - egyébként nem nézek hasonlót, de a magyar filmekre kíváncsi vagyok.

Luchador 2007.09.24. 23:56:52

"Viszont jöhetnének még magyar animációs filmek a nyóckeres csapattól..."

Egil (vagy mi) epp most keszulget...

Neanderic · http://www.cine.hu/egill 2007.09.25. 08:19:51

Készül a Nyócker csapat következő egész estés animációja, csak mivel animáció, elég lassan, de 2009-re kész lesz, és büntetni fog. A vikingek véresszájú de lánglelkü költő-kéjgyilkosáról, Kopasz Grimm fia Egillről. Türelem

A producer

neanderic · http://zuhanorepules.hu 2007.09.25. 18:20:36

Nyílt levél k/m cikkére

Nem tudom ki vagy, az aláírásod (k/m) ehhez kevés. Nem a kritikád az, ami válasz írásra késztetett, szabad a vélemény, mindenki azt ír amit akar, te így látod, oké. De az, hogy leírod a következőket. -"vajon nem az történt, hogy a korábban már bizonyító ember újabb remek ötletére pénzt adott valaki, pluszban bejött az MMKA-s pályázat, és a stáb, az udvartartás és a slepp egy kicsit elengedve magát hetekig csak kokón élt, amit később technikai költségként számolt el? És vajon nem ezért lett ez a film ennyire szétesett? Nem ezért süt róla, hogy mintha a stáb 0-24 be lett volna állva"-,gyakorlatilag kimeríti a sikkasztással, kábítószerfogyasztással, hamis költségszámlák állami támogatásból történő kiegyenlítésével vádolsz meg egy egész stábot, (a film szelektív gyártási pályázaton a kuratórium döntése alapján NEM részesült támogatásban) ami gyakorlatilag kimeríti a valótlan tény állítását, és sérti legalább 120 ember személyiségi jogat, bár ügyesen kérdésbe burkoltad a tényállítást. Első körben megelégszem azzal, hogy bocsánatot kérsz, ugyanilyen nyilvánossággal helyreigazítást teszel közzé. Ellenkező esetben a stábom védelmében kénytelen leszek személyiségi jogi pert indítani.

Előre is köszönöm, biztos csak jó fej akartál lenni, de hidd el, hogy engem sem érdekel, hogy mit raksz a cigidbe, az orrodba, a poharadba, vagy akármelyik testnyílásodba mielőtt ilyen szellemeseket írogatsz.

Novák Erik, a Zuhanórepülés címü film rendezője

gloire 2007.09.25. 21:44:57


Erik, ne égesd már magad, ez így nagyon kisszerű.

kiszerté 2007.09.25. 22:17:37

Erik!
A nézőszám majd igazolja, hogy jó filmet csináltál.
Vagy nem...

neanderic · http://zuhanorepules.hu 2007.09.25. 23:33:27

Gloire, kiszerté,

ha a film szar, akkor nem azért szar mert egy 0-24ben szétesett stáb csinálta, hanem mert napi 16ban, nagyon sok munkával, folyamatosan összehangolt és bonyolult forgatás során egy odaadóan és profin dolgozó stábbal ezt a szart tudtuk kihozni magunkból az én irányitásommal. Az hogy jó e amit csináltunk (pont olyan amilyet szerettem volna, úgyhogy én jól vagyok) pedig tényleg csak a nézőszám dönti el. A kritika ok, még tetszik is ahogy meg van írva, de kérdem minek a felesleges ráadás a végére alaptalan feltételezések alapján.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.26. 00:04:08

neanderic:
Ezt a nyílt levelet komolyan gondoltad? Egy fikciós blog-bejegyzés miatt? Jaj.
Úgy is csak egy sajtóperünk volt eddig: egy öreg náci sérelmezte, hogy öreg nácinak neveztük. A teljesen szürreális békéltető tárgyaláson aztán előbb légkondit akart velünk vetetni egy gyermekkórház számára, majd anélkül is megbocsátott és elállt a pertől. :)

gloire 2007.09.26. 00:31:19


Erik, félreértesz valamit.
Szerintem faszság perrel fenyegetőzni.
Ezzel végülis azt mondtam, hogy fasz vagy?
Akkor beperelsz becsületsértésért?

Le Taxi 2007.09.26. 00:38:33

ajánlom ezt mindenkinek sajtóperek és a kóla helyett:

chlopaki nie placza vagyis a fiuk nem sirnak.

www.imdb.com/title/tt0238119/

kétezres és lengyel.

Neanderic · http://zuhanorepules.hu 2007.09.26. 08:22:37

Gloire, TuRul

Nem, mert egyfelől tényleg fasz vagyok (jó nagy:) másfelől ez szerintem nem sértő. De ha azt mondod, hogy elsikkasztom az állam pénzét, hamis számlákkal lefedem, a lóvét drogra költöm ( slepp, udvartartás stb.) ráadásul teszem ezt százhuszadmagammal, akkor muszáj felszívni a taknyot, mert ezek köztörvényes bűncselekmények a mai napon kis hazánkban, és bár szentnek nem tartom magam, tolvajnak sem. A stábom meg főleg nem
Ha figyeltetek én csak annyit kértem a cikk írójától, hogy ezeket a vádakat vonja vissza, helyesbítse és kész. 3 sor, viszlát. Elég itt a blogban. Még életemben nem pereskedtem soha senkivel, nem most szeretném én se elkezdeni, főleg egy ilyen hülyeség miatt. :)
A lengyel film amit Le Taxi ajánl tényleg kurva jó,

neanderic · http://zuhanorepules.hu 2007.09.26. 08:29:31

Közben már meg is történt a helyreigazítás, köszönöm, részemről lezárva

sheik 2007.09.26. 15:14:18

fú, eztéllegkisstílű. egyébként2hétalatt10ezernéző. miértreklámozták újkontrollként. nimródramegannakidejénmindenkiszart mígkurvajótnemcsinált. mostmegamifiunk. röhöganimródhollywoodban.

vajon 2007.09.28. 11:04:44

nem, ez nem kisstílű, hanem adekvát

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.08. 19:21:19

Na tessék.
k|M addig fikázta a filmet, amíg az megbukott.

index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/boxo1008/
"A 28 kópiával induló Zuhanórepülés pedig teljesen reménytelen helyzetbe került, már csak 1500-an voltak rá kíváncsiak, és mindössze 16 ezren látták eddig összesen. A nem túl megfelelő reklámkampánynak is betudható ez, hiszen az óriásplakátokon nem sikerült pozícionálni a filmet, pedig nagyon jó színészek szerepelnek benne, a sztori megállja a helyét."

Összesen 16 ezer néző egy elszúrt reklámkampány miatt.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.09. 20:06:18

Eskü, hogy nem akartam én a film sikertelenségét; miért kívánnám, hogy nekik rossz legyen?

Annak örültem volna, ha ez a színre lépő új csapat végre rendszeresen az MMKA-s mamutok orra alá dörgöli: nyugdíjas pajtikáim ilyen filmet is lehet csinálni. Csak sajna most nem sikerült. De bizakodok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.09. 21:30:14

k|M · reakcio.blog.hu 2007.10.09. 20:06:18:
"Eskü, hogy nem akartam én a film sikertelenségét; miért kívánnám, hogy nekik rossz legyen?"

Duma ...
Akkor miért nem írtál róla pozitív kritikát?
Felelősséged van, mint véleményformáló. ;-)

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.09. 22:02:01

Akkor miért nem írtál róla pozitív kritikát?

Mert úgy éreztem, s érzem most is, hogy azt nem tudok-tudnék. Ez a film egy elszalasztott lehetőség.
süti beállítások módosítása