Légi kocsma
2007. augusztus 16. írta: Ács Ferenc

Légi kocsma

Most írom csak meg, mert tíz napig a Fekete-tengerben merültem el Szánalmia Banánköztársaság ( © Bozót kollega) arcpirítóan piti belpolitikai ügyei helyett.
Augusztus 4, szombat Ferihegy 1.
 
14:00
Kedves Naplóm!
Becsekkoltunk a Sky Europe 1860-as Budapest-Várna járatára. Egy néni hangosan méltatlankodott a detektor kapunál, mert az óráját le kellett vennie mintegy húsz másodpercre. De vajon mekkora cirkuszt rendezne, ha egy szimpatikus arcú iszlamabadi fogorvos eltérítené a gépet és felszállás után bejelentkezne, hogy Várna helyett Kandahár az úti cél?
 
15:00
Az biztos, hogy 15:40-kor nem szállunk fel, most jelezték, hogy egy óra késés lesz. Körülöttünk charter-turisták strandpapucsban (azok a népek, amelyek lelkesen tapsolnak leszállás után – vajon a buszvezetőt is megtapsolják, ha sikeresen beáll a végállomásra?) illetve bágyadt párocskák hvg-vel és rejtvényújsággal. De akad néhány olasz is, ők borzasztó hangosan kiabálnak, nyomakodnak, az egyik majdnem a vállamra ült, úgy kellett ellöknöm a három i-podjával együtt. A presszónál egy huszonéves magyar társaság iszik és kurjongat erősen, úgy hallom, születésnapot ünnepelnek.
 
15:40
Még egy óra késés. Tehát 17.40-re ígérik az indulást. A váróban csendes apátia. Az olaszok közben valamelyest lecsillapodtak. Hanyatt feküdtek a földre, és úgy énekelnek slágereket, de már nem olyan nagy hangerővel. Közben a presszóban ivó társaság elviselhetetlenné vált, pedig elég távol ülünk tőlünk. Összetörtek egy poharat és belekötöttek a csendes szavú pincérlányba. Elég durván töményeznek. Remélem nem a mi gépünkkel jönnek.
 
16:30
De, azzal jönnek. Most álltak be a sorba (kicsit dülöngélve) holott még itt sincs a földi személyzet, a busz és a repülő. Magyar szokás már akkor tülekedni, amikor még nincs is miért. Ráadásul a magyar ember utálja kivárni a sorát, ezért nem egy sor képződik, hanem a székek elhelyezése szerint több és aztán mehet a bruszt, hogy ki az erősebb. Pedig ez nem a hatos villamos, ahol mindenki oda ül, ahová akar.
 
17:25
Megjött a „Celebi” társaság busza, mindenki nyomakodik befelé. Részegék is egy teli whiskyes üveggel. Kissé kocsmaszag van. Átnézek a stockholmi és berlini járatra várakozókra: ott nyugalom és jól öltözött emberek sora. Skandináv akarok lenni. De ezt már elbuktam.
 
17:40
Bent vagyunk a gépben. Az elhelyezkedésnél volt egy kis galiba, mert az ittas társaság egyik tagja a biztonsági övet rángatva azt kérdezgette hangosan, hogy „Ez megvéd majd a lezuhanástól?” A barátnője próbálta lecsitítani, nem nagy sikerrel. A mögöttük ülő pár elmenekült, itt próbálnak helyet találni a gép végében.
 
17:45
A steward rászólt az egyik részegre. De miért engedték őket fel a gépre így? Ebből még gondok lehetnek. Nem hallani, hogy mit beszélnek, de néha röhögés, nyerítés hallatszik, amikor az egyik részeg utánozza a stewardess mentőmellényes bemutatóját. A rossz hír, hogy a piás társaság egyik fele ide hátra került. A „vészkijáratok” kifejezés hallatára az egyik felüvölt: „viszkijáratok!” – nagy, állatias röhögés.
 
17:50
Felszállunk. Részegék csendben vannak. Nyilván rettegnek, azért is rúgtak be, mint a disznó. 
 
18:05
Elértük az utazó-magasságot. Sokan felpattannak a helyükről, és szinte mindenki kikapcsolja a biztonsági övet. (Majd ha átélnek egy nagyobb turbulenciát, letesznek erről a szokásukról.) Részegék tovább vedelnek, de színesedik a program, előkerült a zsuga. Sorok és folyosó felett átnyúlva, kiabálva kártyáznak, adogatják a piásüveget. Barátnőik vihognak. Halljuk az egyik stewardess ideges magyarázkodását: „Ön szerint az ötven kilómmal mit tehetnék?”
 
18:40
Most repülünk át a Déli-Kárpátok felett. Részegék tombolása olyan méreteket öltött, hogy megjelent a steward és most először határozottan rájuk szólt. Egyszer. Kétszer. Háromszor. Nem veszik komolyan.
 
18:45
A steward utolsó figyelmeztetése. (Hehe.) Tényleg, utána mi lesz? Most már késő, inkább beszálláskor kellene figyelni, hogy ki az, aki nincs magánál. Az ötvenkilós sztyuvi pedig most egy másik utast nyugtat falmelléki dumával: „Azért nem lehet kizárni őket induláskor kizárni az utazásból, mert az személyiségi jogot sértene.” Túrót! A mi személyiségi jogainkkal mi van, csókolom?
 
19:00
A steward közölte Részegékkel, hogy egyiküket a Security várja majd Várnában. Még ettől sem ijedtek meg.
 
19:03
A steward visszajött és azt kérdezte a legjobban berúgott agresszív állattól, hogy tényleg azt akarja, hogy a Security várja Várnában? Óriási röhögés. A steward agresszív lesz, de nem Részegékkel szemben, hanem az egyik előttünk csendesen reklamáló utassal: „Azért mondja, mert kártérítést akar kapni? Ne fog kapni! Egy fillért sem.” Majdhogynem ő is kiabál. Részegék nyerítenek. Na, ilyet még nem láttunk repülőn, jó kis cirkusz ez.
 
19:15
A steward most végre elszánta magát és közölte a Legnagyobb Állattal, hogy értesítette a várnai biztonságiakat. Részegék egy pillanatra megilletődtek, de csak egy pillanatra, mert utána kiabálják: „Hazafelé meg a mi barátaink fognak várni Ferihegyen, köcsög!” Ez a légi marsall-dolog a jenkiknél nem is hülyeség. Ott Legnagyobb Állat már megbilincselve dekkolna a cellájában.
 
19:40
Leszálltunk és beszálltunk a buszba. Láttuk, hogy a helyi biztonsági emberek tényleg elviszik Legnagyobb Állatot. Kicsit megnyugodtunk. Itt rend van.
 
20:00
Várjuk a csomagokat. Helyette Legnagyobb Állat jön vigyorogva. „Nem volt semmi, bazmeg!” – kiabál elégedetten barátai felé. Az egyik üres italosüveg nagy csörömpöléssel landol a szemetes mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr92141351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adorján 2007.08.16. 11:58:10

Hát ez durva. Fapados világ.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.08.16. 12:27:51

Nem, csupán nem Amerika. Ott a nénire is négy állig felpáncélozott kommandós vetette volna rá magát, és 4 évet tölthetett volna Guantanamo-n. Ezt akarod? Ezt? :D :D

Ács Feri 2007.08.16. 12:37:00

Rendezett országot szeretnék. Tudom, ez itt utópia. Földön, levegőben.

dowNLoad 2007.08.16. 14:28:24

Ha ez a közlekedéshez tartozik, akkor értem miért olyan szigorúak USA-ban, ittas figurákat(ha feltűnő) fel sem engedik a gépre, vagy kiteszik vmelyik megállónál.(ennél kevesebbért is szállítottak már le utasokat, pampogni/smárolni/feltűnősködni/terrorista külsővel beszállni nem lehet, mert a kapitány az ISTEN a gépen:élet/halál ura, és a stewardess is nagy ember) Mi van ha a kapitány azt mondja, hogy nem száll fel mert részegeket nem szállíthat biztonsági okokból, vagy kényszerleszáll valahol útközben, hogy kitegye a részegeket(biztos kopasz 100kg-os tetovált nepperek voltak), és a költségeket meg rájukverik??

másvalaki 2007.08.16. 15:04:02

Részegeket mindig fel fognak engedni a gépre, így van ez Amerikában is, sőt, még be is lehet rugni a gépen... a probléma ott van, hogy a bolgár securitysok nem csináltak semmit, mert az nem elvárható, hogy a steward embereket vegyen őrizetbe a gépen, mert részegek...

dejavubazz 2007.08.16. 16:25:57

"kevesebbért is szállítottak már le utasokat [...] terrorista külsővel beszállni nem lehet"

feloff:

Volt ugye az a hir, hogy Hetfieldet (Metallica) Angliaban a repteren terroristanak neztek es eleinte nem akartak bengedni az orszagba, mert keletiesnek tunt a szakalla.
www.aolcdn.com/aolnews_photos/0e/00/20070709082609990004

:))

hcrules 2007.08.16. 21:19:33

dejavubazz:

Na neeee... Azt még esetleg megérteném, ha Trujillp-t illegális bevándorlónak nézték volna, de Hetfieldet arabnak?!

Őrnagy Őrnagy 2007.08.17. 08:34:43

Én egyszer mentem fapadossal, elég is volt. Utálok feleslegesen sorban állni. Miért nem lehet a fapadosnál is helyre szóló beszálló kártyát adni, akkor nincs a tolongás?

baza 2007.08.17. 08:39:18

Nem csak nálunk van ilyen, illetve dehogynem, de nem csak mi csinálunk ilyet. Próbáljatok meg vasárnap este Londonba menni fapaddal. Na ott konkrétan van olyan járat amin csak részegek vannak. ;)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.08.17. 09:51:57

Ács Feri!
Hol az empátiád? Mi lenne, ha Te lennél hangoskodó seggrészeg, és valami savanyúcsóka beszólna?
Ez persze nem jelenti azt, hogy a részeg állatokat nem ketrecben, a csomagtérben kellene szállítani.

Ács Feri 2007.08.17. 09:54:03

Őrnagy Őrnagy: helyre szóló a jegy, de a magyar ember akkor is tolong. Pedig aki leghamarább száll a buszba, az fog legutoljára kiszállni. De erre még nem jöttek rá.

Van egyébként olyan hely, ahol nincs helyjegy és mégsincs tülekedés, tolongás. Ilyenek például az amerikai mozik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.08.17. 09:56:51

Nem tudom, én mostanában ha tehetem, fapadossal utazok. Nem zargatják az embert szemét kajával repülés közben. A MALÉV-nál egy óráig is eltart, amíg összeszedik a szemetet evés után, addig az ember ott ül a kajáscsomag előtt és moccanni sem bír.

Pallos Levente 2007.08.17. 10:00:44

És van olyan hely is, ahol az üres liftbe / félig üres metróba beszállók tülekednek a kiszállókkal. Ilyen pl. Kína, Korea.

A repülőre felszállásnál akkor van értelme előremenni, ha sok a kézicsomagod, és helyet akarsz találni neki a felső csomagtárolóban. Volt velem is olyan, hogy ezért igyekeztem az elején beszállni.

Ács Feri 2007.08.17. 10:16:01

Kitalátor: a földön lehet állat módjára viselkedni, hiszen akkor a másik ember nem megy be a kocsmába, vagy átmegy az utca túloldalára. De 11 km magasban mondjuk egy kisgyermekes család esetében más a helyzet. Ha én berúgok, nem zaklatok másokat, hanem elvagyok, mint a befőtt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.08.17. 10:41:08

Őrnagy Őrnagy:
Társasága válogatja. Ha jól emlékszem, a Wizznél nem helyre szól a beszállókártya, a Skynál meg igen.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.08.17. 10:41:41

Speciel engem a földön is zavarnak a harsány hangoskodó hülyék, akik általában halmozottan hátrányos helyzetűek is. De ez állítólag rasszizmus.
Ez a magyar 6H klub.
Halmozottan hátrányos helyzetű harsány hangoskodó hülyék.

Szt. Ahanov 2007.08.17. 15:27:54

Pallos Levente:
" És van olyan hely is, ahol az üres liftbe / félig üres metróba beszállók tülekednek a kiszállókkal. Ilyen pl. Kína, Korea. "
Szerintem Mo. is ilyen. Nekem legalábbis sosem sikerül úgy leszállnom a metróról, hogy a debil fölszállók ne állnának ott sorfalat... Ilyenkor az agyvérzés kerülget. HÉVen pedig fordítva: Nem tudok fölszállni, mert a sok hülye már egy megállóval hamarabb bekészül az ajtóba, mint ahogy le akar szállni. Látják, hogy fölszállnék, de nem mozdulnak. ÁÁÁ! Sokszor elgondolkozom, hogy tényleg ennyire hülyék vagyunk mi emberek, vagy csak megjátszuk magunkat. :(

Pallos Levente 2007.08.17. 16:04:44

Szt. Ahanov!
Nem, Mo. nem olyan. Nálunk többnyire csak figyelmetlenek / szarnak bele, hogy fel akarsz szállni, nekik jó állni az ajtóban. Ott a felszálló visszalökdösi a fülkébe a leszállni igyekvőt. Tudom miről beszélek :-)

Szt. Ahanov 2007.08.17. 16:32:38

OK, Levente, én még nem jártam Kínában, se Koreában. De ezek után nem is megyek oda, az akut tömegiszonyommal. :(

Pallos Levente 2007.08.17. 16:39:23

Pedig érdekes élmény akár csak néhány hónap Szöul után lemenni a pesti metróba. "Ennyi?"
Hozzá lehet szokni (bár nem mindenkinek való).

Toymao 2007.08.19. 21:43:47

A Wizznél ez úgy működik, hogy három részre osztják a népet: vettél-e elsőbbségi bónt (+6 ropi) és velük együtt kisgyerekesek, járni alig bíró öregek, mozgás sérültek. Aztán jön A csoport, ami a becsekkolásnál kapott sorszám (security code) szerint 1-90-ig, majd B csoport a 90+. Nyilván a 167-es áll legelöl, amikor már háromszor elmondták, hogy mi van. Plusz a márciusban este fél 10-ko induló gépnél tülekednek az ablakhoz.

Nálunk is volt tipise bunkó magyar család, elénk meg mögénk ültek, ordibáltak, gyerekek rángatták a támláinkat, anyu taxiing közbe nekiáll telefonálni, majd leordítja a sztuvit, aki nyelt egyet, majd 5 perc múlva a kapitány közölte, hogy hagyja abba, mert visszamegyünk, osztán jön haza, ahogy tud, ha meg menetközben bárki megpróbálja Pesten a rendőröknek adják át. Vissza is vettekm, pedig ők sem voltak kicsik, hiszent a 1h50m-es út alatt ettek csipszet, halom szendvicset, pizzát (!), csokit, kekszet, konkrétan folyamatosan zabáltak.

Leszálláskor persze tapsoltak.
süti beállítások módosítása