Korunk embere
2007. július 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Korunk embere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Íme, a kor szülötte. Ortega Y Gasset-i eset. Musil embere. Agymosoda utáni tünetegyüttes. Már szereti Nagy Testvért.

"A magyarságtudat-nélküliségemről
Nekem nem dobban meg jobban a szívem, ha felharsan a magyar himnusz. Én nem szurkolok egy csapatnak/sportolónak csak azért, mert magyar (fontosabb, hogy mennyire ember, mennyire felkészült, sportszerű-e). Vissza kell tartanom a nevetésem, ha valaki Wass Albert-verset szaval. A magyar irodalmi alkotásokat nem tartom jobbnak a világirodalminál csak azért, mert magyar ember írta (a minősége nem ettől függ, hanem az írótól). És legfőképpen: viták, beszélgetések közben nem verem a mellem, hogy én magyar vagyok. Pedig a személyim nemzetisége rovatába ez van írva.
Én mégsem vagyok erre büszke, pontosabban egyáltalán nem jelent semmit nekem. Az, hogy negatív érzéssel tölt el ennek a szónak a tudata, az azoknak köszönhető, akik átestek a ló másik oldalára, és a magyar zászló lengetése közben üvöltözik (de úgy, hogy a nyáluk is fröcsög) a magyar jelszavakat (teszik ezt meccsen, tüntetésen, osztályteremben a személyes viták közben stb.). Igen, a helyzet az, hogy nincs magyarságtudatom.
Nem tölt el patetikus érzésekkel a közös nyelv, közös történelem, közös hagyományok. Ugyanakkor tudom és elismerem a tudomány nagy eredményeit, bár nem vagyok benne biztos, hogy az Magyarország érdeme (ha a legnagyobb tudósaink emigrációban alkották meg elméleteiket és találmányaikat, akkor vajon tekintheti-e sajátjának ezt az az ország, amelyikből elmenekültek, és csak más terület fogadta őket be?). Szeretem a magyar nyelvet, mert valóban szépnek találom, és mert korlátaimból adódóan ezen a nyelven tudom kifejezni a gondolataim (hiába ismerünk több más nyelvet, azon egyszerűen nem ilyen ösztönösen kommunikálunk). Kellemesnek találom a magyar népzenét (nem a NOX-ra gondolok), mert a környezeti hatásoknak köszönhetően (iskola, család…) ezt hallottam folyamatosan, így lüktetése beleégett az idegrendszerembe. Ezek tények, de nem okozzák azt az érzést, hogy testvériséget érezzek azokkal, akik hasonlóan vélekednek.
Testvériséget lehet érezni közös eszmerendszer, közös világnézet és egyéb dolgok alapján, de nem aszerint, hogy egy nemzet tagjai vagyunk. Az egyenesen vezet az elzárkózáshoz, a kívülállók elrekesztéséhez, lenézéséhez, a nem belső csoportok általánosításához, sztereotipizálásához, az előítéletekhez. Nem szabadna egy csoport minden egyes tagját az alapján elítélni, hogy tag. Ő egyén, személyiség (s csak a belső tulajdonságai alapján ítélhető el valaki). Nem jó ez a nemzeti összetartás, sosem volt az…
És akkor itt egy másik kép is a magyarságról. Az elkeseredett tüntetők (akik csak ilyen primitív szinten, a jelenlétükkel próbálnak változást előidézni). Sokaknak gondolom eszébe jut az ilyesmi, ha ezt a szót hallja „én magyar vagyok”. Ez is előítélet ugyan, de sok ilyen magyar is van, ezért pár szót megérdemelnek. Ezek is kiállnak és üvöltöznek, dobálóznak. Ez mire jó? Azt állítják, hogy a magyarok érdekeit képviselik. Hát nem hiszem, hogy minden magyar örül annak, hogy az ő gondolatait ilyen formában képviselik. Azt is állítják, hogy ők az igazán magyar emberek. Hát ez meg mindenképpen zavaró lehet, ugyanis ezek nem lehetnek a magyar ember ideái. Sosem értettem, hogyan tudják tüntetéssel tölteni az idejüket. Hát nincs ezeknek családjuk, munkahelyük, hobbijuk, otthoni feladataik? Ezek nélkül nem sokat érnek… 
Én félek az ilyen magyaroktól (végén még ezért a cikkért is megvernek). És ez nem jó érzés. Na de nagyon a szélsőséges esetek taglalása felé sodródtam. Az átlagos magyar-érzésű ember nem ilyen radikális, nem ilyen erőszakos. Illetve mégis: csak ők elfojtottan, burkoltan teszik a hétköznapokban. Nagyon értelmes, művelt és kulturált emberek is képesek terrorban tartani a másikat. Egyszerűen beszűkült a gondolkodásuk, és ha kifogynak az érvekből, mindig valami magyarságos ütőkártyát dobnak be. Komolyan mondom, nem szeretek az ilyen emberekkel beszélgetni, mert nem tudunk tértől és időtől elszakadva bármiről disputálni. Annak ellenére, hogy hasznos élettapasztalatokkal vagy akár diplomával rendelkező emberekről van szó.
És még egy utolsó hozzáfűzésem: ha annyira magyar akarsz lenni, nem attól leszel az, hogy mindenféle tárggyal csapkodod az asztalt, s ezzel próbálod bebizonyítani, hogy te is oda tartozol. Hanem leteszel valamit arra az asztalra. Valami értéket, legyen az tudományos, művészeti, emberi vagy filozófiai. Ezt jól jegyezd meg, és eszerint cselekedj! Ha már egyszer te is hülye magyar akarsz lenni…"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr42123196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.07.22. 22:33:56

be van linkelve, az elején.

hcrules 2007.07.22. 22:34:10

Kádár János vigyorog a Pokolban.

Syr Wullam 2007.07.22. 22:36:26

Ah, hulye vagyok, volt link, csak nem lattam a pipatol. A kovetkezo post meg valami ilyesmi lesz:

"Van anyam meg apam, de valahogy semmifele erzelem nincs bennem veluk szemben. Allitolag szamit a verrokonsag, de nekem a 'ver' szotol mindig hanyingerem lesz. Meg nem is trendi az ilyesmi, mondtak a haverjaim is. A nagyanyam most halt meg, hat semmit nem ereztem. A lakasa azert jol jon majd, persze. Aztan itt vannak a csajok; csak ugy kur0gatom oket kilora, de nem erzek semmit, pedig allitolag van valami szerelem nevu dolog. Nem t'om, ez se lehet valami trendi, a haverok legalabbis sosem emlegetik. Stb., stb."

ergé 2007.07.22. 22:41:55

nálatok a pont :)
:(

2007.07.22. 23:51:50

Emberünk legalább őszinte. Ezt köszönjük meg neki.

Ő nem kezd majd olyan hipokrata rantolásba, mint Tóta testvér arról, hogy a nemzeti oldal ne nevezze magát nemzetinek, mert az őt zavarja...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.23. 00:48:30

Hát, próbáld meg mindezt cigányra vagy zsidóra átírni, közreadni, és nézd meg, mekkora ordítás lesz belőle, hogy rohadt provokatőr, nem is igazi cigány/zsidó, szélsőjobboldali ármánymester, stb. Valahol nagyon nincs itt rendben valami, hogy ha "magyar" az eredeti, és ez meg elvileg Magyarország, akkor miért nem ordít pár százezer ember, hogy ez nekik fáj, és pokolba az ilyen alakokkal? Nem is azért, hogy de facto oda kerüljön, csak valahol a tisztességért...

gloire · http://www.saulwilliams.hu 2007.07.23. 07:48:22


Korunk embere?
Emlékeim szerint sajnos nem.

Mindenesetre megérdemli, hogy gratuláljunk neki.
És a kedves édesanyja és édesapja is megérdemelné.

mildi 2007.07.23. 09:02:28

na, annyiban igaza van, hogy nem kérte, hanem kapta magyarságát, ő nem tett érte semmit, akkor miért legyen büszke rá? el van keseredve, ez van-ő semmivel nem rosszabb, mint pl. a kuruc.infosok :(
a baloldalnak (liberálisnak?) is meg van a maga széle
p.s.: feltűnt, hogy 168órás hirdetés van itt jobboldalt? kapni fogtok érte megint! :D

ergé 2007.07.23. 09:22:20

A fent idézett bejegyzés szerzője nem szélsőbalos avagy szélsőliberális. Szerintem ki is kérné magának ezeket a jelzőket.

Dermesztő nyugalommal, megkapó őszinteséggel, korrekt helyesírással tölt ki magáról egy elképesztő pedigrét.

Ő maga a tulajdonságok nélküli ember.

A tökéletes alattvaló.

Érzelmek nem fűtik, megveti azt, aki valamihez tartozónak vallja magát.

Fél.

Elhatárolódik.

Tiszta, egyszerű a gondolatmenete, hihetetlen logikai ellentmondásokkal.

Már elhinné, hogy kétszer kettő néha öt is lehet.

Lehet, hogy túlmisztifikálom, de ezeket gondoltam, amikor először olvastam a bejegyzését.

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 09:33:20

ergé, a beidézett irás a populizmus, nem a Zorbán Viktor! Merhogy egy csomó "liberális arc" könnyekben tör ki, ha ilyeneket olvashat.

mildi 2007.07.23. 09:50:38

affenesetudja, és ha neki van igaza? persze, nem aktuálpolitikai (itt a tüntetők) szempontokra gondoltam, hanem kicsit messzebbre....hosszú távon (100 év, 1000 év?) van értelme a nemzeti érzésnek? nem fogunk-ha nem is egyetlen, de mondjuk öt, földrészenként-bemasszásodni, nem lehet, hogy a magyar majd egy olyan kis nyelvecske lesz, amit alig beszélnek majd páran, mint az indián nyelveket manapság?
jó, nem szélsőséges, de kegyetlenül őszinte (ezt te is írtad)-inkább játszaná meg magát, hogy megfeleljen az elvárásoknak?

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 10:13:14

mildi, épp arról irtam, hogy elvárásoknak felel meg ezzel az irással. A Tótawé fanok már nyomulnak is a negativ blogon. A zsidózó főellenség pedig már meg is jelent, a liberális urak dörzsölhetik a tenyerüket.

Neked meg azt mondanám, hogy lehet hátradőlni a fotelban és figyelni a világ alakulását, akár 1000 évig, én azonban ezt nem tenném. Ajánlom a finom distinkciót a "van" és a "legyen" között. A jóslatod inkább az utóbbiba hajlik, tehát egy vágyat fejez ki.

mildi 2007.07.23. 10:27:32

az elvárások különfélék, van ahol elvárják a zsidózást és az alattvaló ezt tőle telhetően igyekszik is teljesíteni....

én egyébként csak elfilóztam (ha tetszik, elábrándoztam) jó messzire, messzebbre, mint a linkelt post írója, de visszarángattál, igen ez még mindig a XXI. sz-i Mo., ahol mki a saját pocsolyájából kikiabálva fikázza a másik oldalt :(

dionysos04 2007.07.23. 10:45:22

\"Valami értéket, legyen az tudományos, művészeti, emberi vagy filozófiai. Ezt jól jegyezd meg, és eszerint cselekedj! Ha már egyszer te is hülye magyar akarsz lenni…\"
Ez annyira megnyerő számomra. Először követelőzik, hogy k*rva anyád, ezt nem csinálhatod, amíg nem tettél le valamit az asztalra. Ha már mégis, akkor megengedi, hogy te is hülye magyar legyél. Kedves gesztus tőle. Köszönjük.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.23. 11:20:17

Bocs, Téglagyári Megálló, én nem zsidóztam. Kicsit se. Annyit írtam, hogy próbáld meg ezt a szöveget zsidóra vagy cigányra átírni, add közre, és nézd meg, hogy akkor mi történik. Ugyanis azt hiszem, hogy ezerszer nagyobb botrány lenne belőle, ami azért igen furcsa és ijesztő, mert ez az ország Magyarország (egyelőre).

Már megbocsáss (te is, meg mindenki), de tudtommal a "zsidó" szó még nincs indexen. Ha valahol azt olvasod, hogy "zsidó", akkor az még nem egyenlő a "zsidózás" néven ismert közéleti fogalommal. Megjegyzem, a blog gazdái meg szokták róni azokat, akik valójában dehonesztáló megjegyzéseket tesznek. Én tulajdonképpen "magyaroztam" a zsidó szó használatával, mert - ha érzékeled - nehezményezem, hogy egy ilyen megnyilvánulást nem követ hangos, éles és vad kritika országszerte.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.07.23. 11:35:24

"Nem tölt el patetikus érzésekkel a közös nyelv, közös történelem, közös hagyományok."

a kolléga úr kicsit egyszerűen látja a dolgokat nemde? kíváncsi lennék mit tudna mondani, ha megkérdezném mit is ért ő "hagyomány" és "közös történelem" alatt. valószínűleg a harmincas éveket, a különítményeseket, meg a dunábalövéseket.
mindig ugyanez a nóta...

"Testvériséget lehet érezni közös eszmerendszer, közös világnézet és egyéb dolgok alapján, de nem aszerint, hogy egy nemzet tagjai vagyunk. Az egyenesen vezet az elzárkózáshoz, a kívülállók elrekesztéséhez, lenézéséhez, a nem belső csoportok általánosításához, sztereotipizálásához, az előítéletekhez"

különös, micsoda kitűntetett helyet kapnak az ideológiák szemben a nemzetközösséggel. ha én röndös komenista vagyok és a másik is az akkor kapásból komázni fogjuk egymást? hm. senki sem mondhat olyan ökörséget hogy "minden magyar szereti egymást", csak nem tudom ezen logika alapján miért volna az elfogadható hogy mondjuk minden "konzi/libi/szoci szeretik egymást"...

a nemzettudat az elzárkózáshoz vezet de a világnézet (értsd: ideológia) nem?:D:D:D hát ez elég vicces:D személyes tapasztalataim alapján mondhatom hogy ez nem így van:D

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 11:36:21

Molnárgörény, félreérthető voltam, én a negativ blogra értettem a dolgot. Ott van egy ilyen figura.

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 11:37:22

Nem, nem voltam félreérthető, irtam, hogy a negativ blogon (ez a neve annak blognak, ahol az ergé által beidézett irás megjelent).

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.07.23. 11:41:16

jut eszembe ortegáról ez a szerencséten bayerzsolt aszondja a múltkor hogy Daniel ortega y gasset. örvendek hogy minden lüke megszólalhat....:)

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 11:48:38

alex portnoy, nekem úgy tűnik, hogy negativ blogger elzárkózik a magyar nemzettől, kirekeszti őket és lenézi. Sztereotipiai vannak, nna.

aristo 2007.07.23. 12:02:03

Egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen hang a megfelelő alkalom, az azonban biztos - némileg megengedő módon - hogy bizonyosan senki nem magyarázta el világpolgár barátunknak, hogy mit is jelent magyarnak lenni. Ez tulajdonképpen mindannyiunk felelőssége. Mi mindannyian akik azt hisszük, hogy tudjuk mit is jelent magyarnak lenni bizonyára elmulasztottunk valamit. Magyarázatunk - hogy miért nem tettük/tesszük - van bőven, mentségünk azonban nincs. Végig kéne gondolni, követni azokat az érzelmi, értelmi és pedagógiai dolgokat, melyek idáig taszították ezt a szerencsétlent.

A "mi a magyar?" kérdésre adott válaszok -érthető okokból - szinte csak negatív állításokból állnak, feltehetően a védekezés kényszere okán. Talán úgy fogalmazhatnánk, inkább a "mi a nem magyar?" kérdésre adott válaszokból van több, ez pedig baj. Továbbá nem nagyon tudjuk átlépni a napi politika árnyékát sem, pedig ennek attól illene teljesen függetlenek lennie. Tudom én, nem egyszerű nekünk magunknak sem, megfogalmazni affirmatív módon, hogy mit is jelenet számunkra magyarnak lenni. Márpedig, tartok tőle, csak ennek lehetne pozitív hozadéka. Természetesen az is egy lehetőség, hogy elutasítsuk, menthetetlennek nyilvánítsuk az illetőt és sajnálkozzunk, vagy felháborodjunk. lehet, az ő esetében már csak ez marad, van azonban rengeteg határeset, idedntitáskereső, ember nekik ez - talán -segíthetne.

Dr. Minorka 2007.07.23. 12:12:47

Nagy baj van, ha valakinek el kell magyaráznia, hogy "mit is jelent magyarnak lenni". A "mi a magyar?", az azoknak a vitája, akik "belül" vannak.

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 12:16:14

aristo, a Magyar Nemzet szombati magazinjában minden héten van egy rövid cikk "mi a magyar" fejléccel. Persze lehet élből nem olvasni MN-t, de akkor nem tudom miről beszélünk.

ergé 2007.07.23. 12:18:32

Pont a hozzáállása és őszintesége miatt nem "haragudtam" meg az illetőre. Szerintem a mai közállapotok okozta tünetként fogható fel véleménye, amit szakemberek hosszan elemezhetnének.

Elidegenedés, gyökértelenség, elzárkózás, félelem bármilyen identitásképző eszme (főleg a nemzetiség) felvállalásától, megspékelve ezt a média okozta dezinformációkkal és illogikus következtetésekkel.

Aristonak igaza van abban, hogy mindenkinek felelőssége van abban, hogy a fenti véleményhez hasonló hozzáállás tömegesnek mondható hazánkban.

Az sem jó, ha az illető blogjában szélsőjobbos acsarkodással válaszolnak a meghökkent avagy megsértett emberek. Ez csak megerősíti Negatívot eddig előítéleteiben (pedig neki nincsenek, megmondta :)

mildi 2007.07.23. 12:33:27

ahh, előítéletei mindenkinek vannak, van aki büszke rá; van aki, belátja, hogy neki is, de megpróbál "túllépni" rajta; és van, aki tagadja, még saját magának is hazudik

örülök, hogy nem "haragszol" -valszeg ő se akart direktben bántani senkit

kövezzetek meg érte, de én elsősorban jó ember vok (szeretnék lenni), és akkor már jó magyar is vagyok, mint ahogy, amit teszek, azt magamért és a környezetemért teszem (v nem teszem), és akkor már a hazámért is (huu, ez fellengzősen hangzik)
mi a nem magyar? pl. német, orosz, bantu :D, csak azt nem akarom hallani, hogy aki nem halna meg (szavazna?) Mo-ért, az már nem is magyar...

kappel 2007.07.23. 12:50:36

"Testvériséget lehet érezni közös eszmerendszer, közös világnézet és egyéb dolgok alapján, de nem aszerint, hogy egy nemzet tagjai vagyunk. Az egyenesen vezet az elzárkózáshoz, a kívülállók elrekesztéséhez, lenézéséhez, a nem belső csoportok általánosításához, sztereotipizálásához, az előítéletekhez."
óriási tévedésben van a gyermek.
közös eszmerendszer az döfi,mi? nemzet nem?
ez bolsevik. eszmerendszer vs. test-vériség?
nem magyarázza meg mi a különbség a kettő - mint "identitásalap" - között.
ha megkérdezik tőle külföldön ki fia vagy? mit mond?
én bolsi vagyok? relatív nem? nekem nincs nemzettudatom? rossz a kérdésed? előítéletes vagy, hogy ilyen kérdést teszel fel?húú de maradi vagy?hol élsz?
ma (még) minden "nemzet" magáért kapar a porondon.egyszerűen pragmatizmus okán sem tehetjük meg, az ország/nemzet érdekeit nézvést, hogy ne gondolkodjunk országban/nemzetben.ha mindenki más így tesz.
mi lenne más összetartó erő? világ proletárjai egyesüljetek?vagy én ferraris vagyok, te mclarenes?vagy mi a faszom?vagy hogy mindannyian emberek vagyunk? valahogy ezt eddig nem sikerült tudatosítani az emberiségben. sőt, mintha érezhetően erősödne az egyes nemzetek identitástudata.vagy akkor elfogadjuk, hogy te is más vagy te sem vagy más?és mi lesz a kultúrák sokszínűségével?
jó, abban igaza lehet emberünknek, hogy frusztrált, elmebajos rasszisták mindenhol vannak, akik hangos kisebbségként nagynak látszanak.

(más, fikció:mi lenne ha mondjuk az európunyóban minden államot szadesz féle vérliberálisok vezetnének?)
több szót egyébként nagyon nem érdemel negatív, mert a hozzáállása sztem marginális, viszont eléggé idegesítő.

hcrules 2007.07.23. 12:51:38

Mindenkinek vannak előítéletei, de ez nem feltétlenül rossz dolog. Az túléléshez elengedhetetlen volt, és egész egyszerűen az ember így gondolkodik.
Ha pl. éjszaka sétálok hazafelé és szembe jön velem az utcán mondjuk 8-10 sötét hajú, sötét bőrű fiatal akik nagyon hangosan beszélnek, láthatóan részegek akkor igenis átmegyek az utca másik oldalára. Lehet, hogy ebben az esetben előítéletesen viselkedek a romákkal szemben, de tegye fel a kezét aki nyugodtan megy tovább és megvárja hogy félreállnak-e az útjából!

Különben sajnos sok olyan ember van, aki úgy gondolkodik , mint ez a srác, köztük sok viszonylag értelmes is. Csak azt nem értem, hogy ha valakinek ennyire nem jelent semmit a magyarsága, akkor miért nem megy ki külföldre? Csak kell lennie tudat alatt valaminek, ami itt tartja.

dowNLoad 2007.07.23. 13:02:53

Nem ez a figura(típus) találta ki (vezényelte) a privatizációt, kárpótlást? hahaha ő már az új világrend polgára (New World Order), kár, hogy recesszió(globális) esetén az ilyen figurák miatt fog majd padlót Magyarország. Ha utálja is a magyarokat, de akkor sem akar senki egy szemétdombon lakni, tehát első, hogy az a város(ország) ahol lakik jól működjön! Ezt nem sikerült megérteni a politikusoknak, megmondóembereknek(buzerikusznak sem), médiának, 20év alatt sem???
Inkább leszek a Magyarországon(pokolban) úr, mint Svájcban(mennyország) átlagember, mondhatná a politikus(nagyvállalkozó).(és nem úgy értem, hogy elköltözik)

aristo 2007.07.23. 13:12:04

Én arra gondoltam, hogy ez az ember már így lépett elénk, olyan ként, akinek "kész" véleménye van. Ezen vagy lehet, vagy nem lehet változtatni, szerintem ő maga nem is túl érdekes. A kérdés az, hogyan lett ilyen és ez is csak azért érdekes, hogy megválaszoljunk egy másikat: miként lehet ezt elkerülni? Még csak nem is legyinthetünk, hogy az "ő baja", mert a miénk is. Nem tudom az illető mivel foglalkozik, de sajnos hallottam már hasonlót magát "pedagógusnak" gondoló ember szájából is. És ez viszont már tényleg mindenre és mindenkire veszélyes.

dowNLoad 2007.07.23. 13:13:38

Nem az a gond, hogy utálja Magyarországot, én sem szeretem a Svájciakat, de ha ott laknék, akkor sem tennék(tehetnék) olyat, ami rossz fényt vet arra az országra. ITT EZ A HOZZÁÁLLÁS, a döntéshozók (politikusok, média-megmondóemberek, vállalkozók) részéről: inkább vagyok király egy szemétdombon(itt) mint átlagosan jól élő egy Svájci színvonalú kisvárosban.-és különben is mindenki bekaphatja!!(vagy lopjál te is magadnak, ha tudsz hahahahahahaha)
Amíg ilyen figurák vannak szem előtt(vezető pozícióban/döntéshozó helyzetben) addig az átlagember sem fog javulni.(inkább romlani) Ha esetleg globális recesszió lesz, akkor Magyarország egyből padlót fog, mert semmilyen összehangolt együttműködésre nem képes már senki. (kivéve a zsidók és cigányok, ebben az 1-ben kellene őket utánozni)

Dr. Minorka 2007.07.23. 13:16:15

Feltéve, hogy negatív komolyan gondolja, és nem ócska marketingről van szó: Nem lehet elkerülni. A globalizáció mindig ki fogja termelni ezt a véleményt. Minimalizálni lehet. Élhető, normális, emberi viszonyok között nem sok fizet zavar.

mildi 2007.07.23. 13:21:30

hcrules,
pont ez jutott nekem is az eszembe, az utca túloldala, pedig nem vok rasszista, de átmegyek

miért nem megy külföldre? mert magyar, csak nem érez elhivatottságot, nem hinném, hogy ez baj
én lakom, ahol lakom, de nem érzem magam Xbelinek (lokálpatri), most akkor költözzek el? de itt vok itthon, ezt ismerem, itt szoktam meg, de büszke éppen vok rá, ez jutott....

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 13:35:40

mildi,

az, hogy magyar vagyok, nem jelent mindig büszkeséget :-)

egyszerűen identitás. nem tudnék kilépni magyar voltomból, más nyelvet már sosem fogok olyan szinten megtanulni, ahogy ezt, ésatöbbi.

Ja és ajánlom még negativnak Örkény István idevágó egypercesét. Merthogy egy kis humorral könnyebb magyarnak lenni. Ez érezhetően hiányzik az irásából.

kolteszet.freeblog.hu/categories/Orkeny_Istvan/

aristo 2007.07.23. 13:35:47

Csak az a kérdés lesz -e "mindig" globalizáció, ha mi nem akarjuk?

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 13:47:48

aristo, szerinted hogy lehetne kimaradni belőle?

dowNLoad 2007.07.23. 14:26:21

Kínát kellene utánozni, az itteni viszonyokat figyelembevéve. Kínában milyen fogalom a globalizáció, mikor minden hazai(made in china), 1.számú ipari termelő ország, és szinte az egyetlen aki nincs rászorulva az IMF/Világbank okos tanácsaira(sem a pénzükre hahaha) Magyarország New World Order mintaállam lesz, látszaddemokráciával, megmondóemberekkel(buzerikusz), globális válság esetén csőddel.
(kis országok összefogása szükségszerű, hacsak nem tudod Svájcot utánozni, de nem tudod)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.23. 14:27:47

OK, Téglagyári Megálló, vettem. Elkerülte a figyelmemet, hogy a negatív blog itt nem az UFI-ra vonatkozó, a baloldaliak hozzáállásába belehelyezkedő önirónia, hanem egyszerű konkrétum.

mildi 2007.07.23. 14:32:33

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 13:35:40

:)))))
igen, identitás, nem jutott az eszembe (szerencsétlen pszi tanáromat megkövetem)

globalizáció lesz (van), ez az élet rendje-mki magyar lesz min. Európában, de lehet az egész világon :D-tessék megnézni Amerikát, annyi ír + francia + miegymás, és mind amerikai; szép lassan vesszük át egymás szokásait és észrevétlenül feloldódunk egymásban...
egyébként globalizációellenesnek lenni az interneten..hmm..legalábbis furcsa (visszás?)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.23. 14:33:15

Download, aristo: elkéstünk! Helyesebben, lekésettek minket saját sorsunk kézbevételéről. Az ország vagyonának többsége idegen kézben, adósság az égben, a kormány zsebre dolgozik, és bárkit kiszolgál, aki megkeni, Hankooktól a NATO-ig.

A kínai úthoz kínai emberek kellenek, akik egy csésze rizsért és egy teáért napszámba gyártják zokszó nélkül a mindenféle műanyag szart. Lehet, hogy dübörög a kínai gazdaság (nem úgy, mint a miénk), de azon az áron ne is legyen itt Kína, hogy úgy kelljen élni... Nem véletlen, hogy Európa egészéből a szirszar termelése odatepelült: a munkaerő itt soha nem lesz olyan olcsó.

Proszto 2007.07.23. 14:36:00

Megjegyzem, én sem különösebben lelkesedek ezért az országért. De nem korántsem a "fröcsögő nyálú" tüntetők, meg szélsőjobbosok miatt. Azok hidegen hagynak, messze nem ők a legkártékonyabbak a magyarság téma körül.

Sokkal inkább a kicsinyes, írigy, megosztható, agresszív, zsigeri és egyre inkább butuló társadalom miatt, hogy szép lassan a kigyúrt, kopasz faszparasztok és "nekemmindentszabad", "aversenyazelsőénmondomakikapcsolataimrévénboldogultam" kétes értékű "self made man"-ek és a kapcsolódó média agymosodák miatt.

Úgyhogy lehet lehurrogni engem is, ez egyre szarabb ország és egyre szarabb magyarnak lenni. (És egyre kevésbé is éri meg, de most direkt nem mennék bele a megélhetésbe és a gazdasági kilátásokba, mert az más téma.)

Megjegyzem, egészséges önértékelésű országban nem léteznek olyan igék, hogy "magyarkodás" (vö. franciáskodás, angolkodás), bár legtöbb helyen sokkal jelentősebb szélsőjobb van.

Dr. Minorka 2007.07.23. 14:37:28

mildi!
Kevés kivétellel az emberek a globalizációt kritizálva, annak szélsőséges változatát/elképzeléseit kritizálják. Annyi az újdonság, hogy ez a kritizált nézet védekezésben van, lejárt az ideje.

Proszto 2007.07.23. 14:45:52

korántsem előtt:
- nem

Nehéz ez a magyar nyelv.

mildi 2007.07.23. 14:50:27

Dr. Minorka 2007.07.23. 14:37:28
igen, tudom, mint mindennek, a globalizációnak is megvannak a maga vadhajtásai, nem is erre gondoltam, csak magára a folyamatra, ami ellen viszont kár kapálozni (de vannak akik juszt is széllel szemben, és most nem az itt kommentelőkre gondoltam, nehogy magára vegye vki)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.23. 15:14:36

Proszto 2007.07.23. 14:36:00:
"Úgyhogy lehet lehurrogni engem is,"

Hülye vagy, Prosztó.

nénike 2007.07.23. 15:28:36

Olvasom, Szlovéniában úgy 18 ezer szlovén lakost egyszerűen töröltek a nyilvántartásból. Lehet menni, viszlát. Pedig elképzelhető, hogy azok még éreztek is valamit a fiatal országuk, honfitársaink iránt.

Na, ez teljességgel vállalhatatlan, amúgy viszont szeretem Szlovéniát.

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=132376

aristo 2007.07.23. 15:32:25

Ki lehet maradni belőle, a kérdés is a "mindig" szóra vonatkozott. A globalizáció ugyanis, ahogy itt előttem valaki helyesen megjegyezte, nem a jövő, hanem a múlt. Bárhogy állítják is liberális honfitársaink az ellenkezőjét. Az energiaforrások végessége, a környezeti ártalmak mind nyilvánvalóbb volta és civilizációs különbségekből eredő konfliktusok sokasága, mind-mind eléggé nyilvánvalóan mutatják: kifulladtak 18-19. század eszméi, a klasszikus liberalizmus - mind politikai mind pedig gazdasági értelemben - a végét járja. Homokba dugja a fejét, aki nem veszi észre. Valami új van kialakulóban. Tartok tőle, hogy ez az "új" - ahogyan az lenni szokott - jókora vérfürdővel fog beköszönteni, és a nemzet, a nemzeti összetartozás automatikusan felértékelődik - ahol még van.

nénike 2007.07.23. 15:32:45

Honfitársaik

Ja és hülye vagy, Prosztó!

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.23. 16:01:45

ergé, kicsit túlspilázod a dolgot, nem lehet?

Nekem az az érzésem, hogy a szerző még saját magánál is sarkosabban fogalmaz, nem utolsósorban provokatív jelleggel. Nem mondom, hogy minden szavával egyetértek, de minden szavát megértem.

Sokszor kaptam meg én is, hogy a) nem lehetek magyar, ha zsidó vagyok b) válasszak, hogy magyar akarok lenni, vagy zsidó c) olyan rendes ember vagyok, csak miért vagyok szoci?

Mind a három változat, bár más stílusban, de ugyanarról szól. Hogy vannak páran (néha nagyon sokan, néha még egyvolt miniszterelnök is), akik meg akarják mondani, hogy ki tartozik a nemzethez. És ha ők igen, akkor én nem. Akkor én köszönöm, de inkább nem. Pedig én szeretek magyar lenni, még akkor is, ha Wass Albertnél jobban tetszik Tamási Áron, ha erdélyi költőt akarok olvasni, akkor Kányádi meg Szőcs Kálmán inkább, ha Koltay Gábor szerintem szar filmeket csinál (bár Koltai Lajosé sem tetszett).

Syr Wullam 2007.07.23. 16:22:42

Csodalkozom, hogy meg senki nem emlitette Radnotit ... Azon nem csodalkozom, hogy a negativblogos ember nem emlitette; neki nem fert volna bele a (pre)koncepciojaba.

Amugy itt egy parhuzam: hosszu evekig nem volt mobilom, mert ruhelltem az utcan es a jarmuveken orditozo idiotakat. Aztan rajottem, hogy nem a mobillal van a baj, hanem egyes emberekkel, azzal, ahogyan hasznaljak a mobilt.

Magyarul: lehet frocsogni nehany utcan randalirozo barom miatt, de mi kozuk nekik a normalis nemzettudathoz? A negativblogos Mann ohne Eigenschaften ervelesi technikaja olyan, mint pl. Karl Poppere: eloszor megkonstrualjuk azt, amit utalunk - es ugy konstrualjuk fel, hogy utalni is lehessen -, aztan meg jol leromboljuk. Nagy kaland; az extremitasai felol tamadni valamit meglehetosen gyermeteg dolog. Amugy ebben utazik Kartal Zsuzsa is mostanaban (ld. Meleg vagyok c. szosszenete).

Proszto 2007.07.23. 17:30:29

"Ja és hülye vagy, Prosztó! "

Jóvanna!

Én meg akkor sem szeretek magyarnak lenni.
Csak titokban.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.07.23. 19:11:06

sajnos ez a karl popperes példa találó:( ha már itt tartunk az is önmagáért beszél, hogy az értelmiség nagyrésze kiket tekint szellemi vezetőknek. popper, rawls, meg esetleg marx:(:(:(

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.07.23. 19:20:10

Soha nem értettem ezt a balos negatívidentitás- képző dolgot: ha nem tetszenek a hőzöngő magyarok, hát nem teszek rá magasról? Azért mert nem tetszik a hőbörgésük, még nem leszek anti-magyar és kőbalos, és nem vetítem ki minden jobosra, hogy Ő is biztosan olyan, mint ezek, nem?

(Mélylélektan ez, és persze a szocik kurvajól játszanak rá az elnyomotti, sokszor megalázott lét fölismertetésére: nini, téged bántanak, hiszen te közénk tartozol!)

Valahogy az ilyen írások mögött nekem mindig a frusztráció sejlik fel: félelem, elnyomottság-érzet, gyülölet a félelem okozójától, estébé, ilyenek - de ezek meg minek? Hát nem tele van az ember a legkülönfélébb gondokkal, amit az Élet gördít elé? Minek feszengeni még ilyen frusztráló dolgokon is? Ezt sosem értettem. És azt sem, ha egy férfiember identitása abból áll, hogy azok ilyenek, akkor én meg emilyen vagyok. Hát alapból emilyen vagyok, nem, hiszen rendelkezem személyiséggel, vagy mi a szösz. Ez a jó tulajdonságom meg mindenkitől, an bloc, megkülönböztet.

Furcsa ez a balos keserség. Olyan élhetetlenség érzete van. Kicsi vagyok, elnyomott, a fasiszták által megfélemlített, frusztrált és basztatnak mindenhol. Ezért lettem szoci (személyes megfigyelések).

"Amugy ebben utazik Kartal Zsuzsa is mostanaban."

Meg is kapta szegény a kemény választ a Népszabi pénteki számában, a Fórum oldalon.

Nekem alapból furcsa ez a másokhoz mérem magam, de én nem vagyok olyan tudatlan/félművelt/paraszt/ostoba/kirekesztő, mint Ezek c. játék.

Sikerült összevissza írni.

medve 2007.07.23. 21:02:38

Ezt ki írta?

Dr. Minorka 2007.07.23. 21:11:34

Félre
"ha már itt tartunk az is önmagáért beszél, hogy az értelmiség nagyrésze kiket tekint szellemi vezetőknek. popper, rawls, meg esetleg marx:(:(:("
Szőőőőőrnyű!:)) Rólsz, szőőőőrnyű....:)
Vissza

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.07.23. 22:16:32

medve a fölötted lévő kommentet k|M, azaz én

kicsit zavaros, kicsit ilyenolyan, de az enyém (((:

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.23. 22:40:25

k|M, tényleg zavaros, amit írsz. És túlságosan koncepcionális.

Persze, le lehet szarni a hőzöngő mélymagyarokat, ha éppen nem effektíve fenyegetnek. Lélekbulvári fejtegetésed ("a frusztráció sejlik fel: félelem, elnyomottság-érzet, gyülölet a félelem okozójától, estébé") egészen zseniális, nyilván sokat gondolkodtál azon, hogy van, aki nem szereti az őt utálókat, az őt Dunába lőni szándékozókat, az őt elnyomni próbálókat.

A baloldaliság alapvetően pozitív életérzés, társadalmi szintű szolidaritásról szól, emberek szeretetéről, elesettek megsegítéséről, illetve az olyanok melletti kiállásról, akik valami vagy valaki által el vannak nyomva, vagy akár csak próbálják elnyomni őket.

doomhammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.07.23. 22:52:25

Proszto 2007.07.23. 17:30:29:
"Én meg akkor sem szeretek magyarnak lenni.
Csak titokban."

Akkor lehet lekoccolni egy magyar nyelvű blogról, nemzetidegenkém. Próbáld meg előadni magad egy mélyromán fórumon ugyanezzel a szöveggel, biztos sikered lesz. Na persze nem magyarul.

Rövidre zárva: az, hogy a delikvensek itt sírják el bánatukat és nem mondjuk angolszászoknak vagy együttérző, bár kissé értetlen indonézeknek, jelzi, hogy ehhez a magyar közösséghez tartoznak.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.07.23. 23:06:06

Tibor,

elismerem, koncepcionális lehet amit írok, persze én könnyedébben állok az élethez annál, minthogy münkásőr-relikviáikat a vitrinben őrzők engem fölidegesíthessenek, és ellenpólus-identitás kialakítására késztessenek.

Ezt a baloldaliságot - az utódpárti zsákmányszerző gyakorlatot látva -, itt inkább ne feszegessük, ha csak nem akarod, hogy az Ufi-kommunája vakolatrepesztő hahotában törjön ki. Azért ravaszdibbak vagyunk már annál, még ha fiatalok is, hogy az ilyen szeretet-szövegen ne tüdőzzük túl mélyre.

Ez a mondanivaló lehet, hogy Dr. DrágaBolgárúrnál elmegy, és megdobogtatja az Ő népének szívét, de itt csak egy sanda mosolyt fakaszt: hátcsak ennyire tellik?

Akárcsak kommentben is.

Dr. Minorka 2007.07.23. 23:40:52

Két nagy probléma van azzal, amit írsz. Az egyik, hogy nem specifikusan baloldali. A másik, hogy nem lehet tudni, hogy a "kell", vagy a "van" értelmében írod. Kelleni kellene, hogy vagy valami ilyesmit is tartalmazzon. Csak nem látjuk, nem tapasztaljuk. Igény lenne rá...

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.24. 00:04:22

K|M, szóval szerinted a baloldali az a munkásőr-relikviákat gyűjtögető utódpárti zsákmányszerző. Nem csoda, ha utálod őket.

Hol is olvastam mostanában, hogy milyen gáz, ha valaki generál egy ellenségképet azért, hogy nyugodtan utálhassa...? Az a szerencse, hogy k|M nem ilyen. Majd ha érveid is lesznek, azért szóljál.

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.24. 00:15:10

Dr. Minorka, van igazság abban, amit mondasz, de azért, mert a baloldaliság humanista alapokon nyugszik és sokban épít akár a tízparancsolatra, még a baloldali értékek ezek (és még sokminden más).

A van/kell dilemma meg egy "is"-sel oldható fel. Ez kell legyen, és egyre többen vagyunk, akik így gondolkodunk, úgyhogy pakoljuk ki a munkásőr csapatzászlókat lomtalanításkor.

Dr. Minorka 2007.07.24. 00:23:56

Nem fogunk egyetérteni, de elsősorban Gyurcsányt és a gyurcsányizmust kellene kipakolni, aztán az összes korruptat, aztán az összes tehetetlen és tehetségtelen alakot...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.07.24. 00:25:15

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak, és felkötnek,
áldott földdel elfödnek,
s halált hozó fű terem
gyönyörű szép szívemen

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.07.24. 00:26:40

(lehet ideologizálni, ez miért más, miért jobb)

Dr. Minorka 2007.07.24. 00:31:55

Lehet, de értelmetlen. Nem ugyanarról szólnak.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.24. 02:00:25

Továbbá J. A. műve a Nem!Nem!Soha! is, amit gondosan kicenzúráztak az összesből. Más, ha valaki elkeseredett, mert éhes - ez a vers voltaképpen egy kétségbeesett káromkodás, nem több.

Feldwebel 2007.07.24. 07:56:26

Mavo,
Nagyon tuti ez a vers, de azért nagyjából az érettségi környékén illik kinőni belőle.
Mondjuk anyák napján kedves édesanyádnak is elszavalod?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.07.24. 08:45:42

Feldwebel,

odébb van az már

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.07.24. 08:46:51

„Lehet, de értelmetlen. Nem ugyanarról szólnak.”

ugyan, a lényeg a recepció, és az nem fejlődött

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.07.24. 11:12:14

Tibor, te:

"K|M, szóval szerinted a baloldali az a munkásőr-relikviákat gyűjtögető utódpárti zsákmányszerző. Nem csoda, ha utálod őket."

Korábban én:

"elismerem, koncepcionális lehet amit írok, persze én könnyedébben állok az élethez annál, minthogy münkásőr-relikviáikat a vitrinben őrzők engem fölidegesíthessenek, és ellenpólus-identitás kialakítására késztessenek"

és:

"Ezt a baloldaliságot - az utódpárti zsákmányszerző gyakorlatot látva -, itt inkább ne feszegessük"

Kaserolod kicsit?

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.24. 15:23:20

k|M, nem, mit akarsz mondani? Olvastam, amit írtál, meg azt is, amit én. Egyéb?

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.24. 15:29:01

Feldwebel, ebből meg az többi JA-versből lehet kinőni, csak nem érdemes.

Ebből se, meg ebből se, meg ebből se.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.07.25. 09:38:50

"ha annyira magyar akarsz lenni, nem attól leszel az, hogy mindenféle tárggyal csapkodod az asztalt, s ezzel próbálod bebizonyítani, hogy te is oda tartozol. Hanem leteszel valamit arra az asztalra. Valami értéket, legyen az tudományos, művészeti, emberi vagy filozófiai. Ezt jól jegyezd meg, és eszerint cselekedj! "

Én meg úgy tanultam, hogy a magyar ember nem szarik oda, ahol eszik. Mást meg az ilyen nem tud az asztalra tenni.
süti beállítások módosítása