Pour des historiens mieux formés - a "For a better Magyarland" nótájára
2007. március 16. írta: Oli bácsi

Pour des historiens mieux formés - a "For a better Magyarland" nótájára

Mindig csodálattal nézem, amikor az angol nyelvtanár végzettségű Tóta W. Árpád történelmi témákba hasít bele bátran - kivéve amikor nácikról és ufókról ír, abban jól láthatóan otthon van. Ugyan igazolásképp azt teszi hozzá, hogy olvasott a témában, de hát a Szíriusz-hun-sumér vonalban hívő gépészmérnökök is hozzáolvasnak, hiszen a termodinamika-jegyzetben (írta: Jászay Tamás, BME Jegyzetkiadó, 2005, 246 B/5-ös oldal) relatíve kevés szó esik a rovásírásról. De ettől még hülyeségeket gondolnak.

Szóval kéne egy kiegyezés-emléknap, mert ez a forradalom kultusz, csak rosszba visz, ha jól adom vissza TWA gondolatmenetének velejét.

De: a világ az jelenleg olyan, hogy a szétbaszós ünnepeket kedveli (nem felháborodni megint, a mester szóhasználatát idézem, kifogásokat oda): a franciák épületrombolást tekintenek nemzeti ünnepnek (de van tűzoltóbál is), az amcsik azt, hogy néhány rosszul ápolt parókát viselő telepes összetákolt valamit a vadonban, majd az úri közönség lövöldözött. Ugyan nem nemzeti ünnep, de tartják: a németek falrombolásnak örülnek, pedig az is állhatott volna még.

Ezenfelül ehelyütt erőteljesen rámutatok arra - bár nem kötelező a Magyar Nemzeti Bibliográfia kötetein álomra hajtani munkában megfáradt fejünket - hogy a magyar történetírás 45 éve, nagyjából a Molnár Erik-vita óta, egyre többet foglalkozott a a dualizmus korával. Vörös Károlytól és Hanák Pétertől Szász Zoltánon át Kövér Györgyig irtózatosan sokan írtak (és jót) erről az ötven évről, gazdaságtörténeti, társadalomtörténeti, mentalitástörténeti szempontból. (Exkurzus: tessék jó társadalomtörténeti folyóiratot olvasgatni, ne csak a Históriát.) Ez olyannyira így volt, hogy a nyolcvanas évek már mástól sem zengett, mint a dualista korszak, ergo a kiegyezés dicséretétől (értjük: LEVERT FORRADALOM, MEGTORLÁS, KIEGYEZÉS, meg az ELÉRHETŐ MAXIMUM, és az kit dicsér, na kit?) És ennek ugye elméletileg le kellett volna szivárognia a közoktatásba. Hol szivárgott, hol nem. TWÁ-nál nem. Ez neki fáj.

És rajtunk veri le. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9547136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabe 2007.03.16. 09:16:22

Vannak nem szétbaszós ünnepeink is. Csak azok egy része egyházi (juj, nép ópiuma), másik része meg magasztos, hortimiklósos.
És Oli bácsi, mi a helyzet a milleniumi nacionalizmussal? A kiegyezés utáni gyors asszimilációval? Azt is kéne ezek szerint ünnepelni?
De most majd megint meg lesz mondva, hogy mások csecsén élősködtök.

Drót 2007.03.16. 10:26:40

Meglehetős elitista felfogás azért, hogy történelmi témákban csak történészi végzettséggel lehet elmélyülni. Attól persze még elég ingatag Tóta W. írása.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2007.03.16. 11:09:42

Ó.

Először is örvendek, hogy így keyboard to keyboard. Pár éve még nem is hittem, hogy a titokzatos Oli bácsinak válaszolhatok majd egyszer, a webkettő eljövetele után, egyenest bele a posztjába.

1. Bácsi. A történelem nem a történészeké, hanem az áldott jó magyar nemzeté, sőt a világ népeié. Beleértve a tanárembereket és papokat, kivált az agyonverteket és aznapra feltámadottakat.

2. A történelem és az áldott jó nép között két intézményes kapcsolat van, az egyik az oktatás, a másik meg a hivatalosan megünnepelt évfordulók. Mármost feltételezem, nem próbál odafele csúsztatni, hogy én aszondom, márc 15 nyet, júni 8 da. Mert nem eszondom, hanem hogy tózse.

3. Emléknapokat egyébként lehet kitalálni, hadd emlékeztessek például arra, ahogy a felkent Történész Asszony kiáll a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, és ott az ő tudósi hozzáértésével, nálamnál jóval avatottabbként bele is mondja tanulságképp az árpádsávba, hogy Gyurcsány monnyonle.

4. A forradalomkultusz önmagában valóban rosszba visz. Oda visz, hogy például a suttyó kopasz pesti srácnak képzeli magát 2006-ban, és orosz tanknak nézi a szomszéd autóját, érvkészletét pedig büszkén szűkíti le arra, hogy "azér mer majd jól pofán lesző baszva, böff". Ezért szorgalmazom pedagógusi odaszenteltséggel, hogy ugyan próbáljunk a pillanatkép helyett az folyamatra is figyelmezni, különös tekintettel szép országunk történetének kevésbé westernes, ám nem kevésbé fontos mozzanataira.

5. Így aztán elkerülhető lenne például, hogy a miniszterelnök odáig horgolja a szót, hogy hovatovább 1848 március 15-én a reform tört ki, az. Mert arra volna más alkalom.

Maradok tisztelettel.

Tgr 2007.03.16. 11:14:32

Függetlenül attól, hogy marhaság-e Tóta írása (imho igen), ez a poszt akkora csúsztatás, mint egy ház. Felütésnek egy kedélyes argumentum ad hominem (még csak nyomokban sem derül ki a posztból, hogy Tótának bármiféle tárgyi tévedése lett volna, pedig egy lesumérozás után ezt azért elvárná az ember), aztán néhány teljesen rossz külföldi párhuzam (Tóta szerint "nem az a baj, hogy vannak forradalmi ünnepek, hanem hogy nem nagyon van más", vagyis a helyes párhuzam nem az lenne, hogy hol vannak külföldön forradalmi ünnepek, hanem hogy hol vannak csak azok), a posztoló saját szakértelmének teljesen irreleváns villogtatása (Tóta azzal kezdte a cikket, hogy a legtöbb ember a kiegyezésről utoljára az általános iskolában hallott - namost ők nem biztos, hogy naprakészek gazdaság- és társadalomtörténeti szakvitákban), és a végére egy nyílt valótlanság (a Tóta-cikk azzal kezdődik, hogy aki odafigyelt történelemórán, az tisztában van a kiegyezés utáni békeidő jelentőségével). Még egy hazaárulózás kéne bele, és beférne a Magyar Nemztebe is.

tudatlan 2007.03.16. 12:22:04

tenyleg, mintha elbeszelnetek egymas mellett, Oliba nemzeti unnepeket sorol, Tota erre ellenervkent az ujonnan kitalalt emleknappal jon, ami ugye nem nemzeti unnep (peldakent persze nem a holocaust emleknapot hozza, annak sokkal kisebb a szekaturapotencialja errefele:) )
Az minden esetre erdekes, hogy W pont marc 15-en jott elo a kiegyezesunnep gondolataval, ami kapcsolodik marc 15-hoz ugyan, de ennek 15-en valo elsutese, nevezetesen, hogy sracok bolcsebb lenne inkabb a reformokat unnepelni, mintsem a rombolast a mai pol. kornyezetben hordoz nemi kodolt gyurcsanysupport vs kormanyellenesek uzenetet.
Asszem a kiegyezesunnep otletevel valo eloallasra is lett volna mas alkalom. Akkor ezen mellekzongektol kevesbe lenne terhelt az otlet. Felek ez nem szamit, pontosabban dehogy is, nagyon szamit, Tota pont ezek miatt a mellekzongek miatt idozitett igy.

bugris 2007.03.16. 12:26:49

Tóta írásának élvezeti értékét valóban erősen csökkenti a tegnep este, a Művészetek Palotájában rárakódott fehéres bevonat.

0k- · http://ekezet.com/ 2007.03.16. 12:36:21

szokjunk már le arról, hogy papírja alapján ítélünk meg valakit! nem kell senkinek egyetemre járni, hogy tudjon olvasni, és nem mindenki olyan ultraolvasott, akinek diplomája van. ennyi, köszi.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2007.03.17. 03:06:10

No hát mégsem sikerült Oli úrral beszélgetnem. De legalább itt van újra Kurszán Elmebeteg Kündü.

bugris 2007.03.17. 09:04:58

"Oli úr?" Gonoszkodj csak :)
De tényleg, nem kellemetlen, hogy írsz valamit, és másnap a miniszterelnök öles rímeket farag rá?

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2007.03.17. 09:13:38

valamivel kevésbé kellemetlenebb, mint ha én faragnék rímeket másnap a miniszterelnökre.

nyeglah 2007.03.17. 11:47:32

Tóta, nem is olyan régen te voltál a kedvenc publicistám. Akkoriban alig vártam, hogy megjelenjen a következő írásod, még ha nem is mindig értettem egyet veled. Aztán fokozatosan meghülyültél, s amióta ipari mennyiségben kezdted el gyártani a jófejséget (kell a pénz, no), azóta remek stílusod ellenére sokunk számára olvashatatlan vagy. Az, ha direkt mindig csak azért is ellentmondasz az aktuális mainstreamnek, már nem a zsenialitás jele, hanem az elkésett dackorszaké.

Amúgy emlékszel rá, hogy a rendszerváltás után te voltál a legelső, aki gumilövedék alkalmazását javasolta a hőbörgő jobbosok ellen? Engedd meg, hogy kissé megkésve ugyan, de gratuláljak. A nagy elmék mindig találkoznak, a tiéd például Gergényiével.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.03.17. 21:54:28

Ez ügyben hadd idézzek újra a Gönczöl-bizottság jelentéséből.
"A magyarok nagy többsége alig tud valamit erről a történetről. Mindazok, akik a
számba vett időszakban végezték iskolai tanulmányaikat, rendszeresen hazugságokat találtak
a tankönyveikben, illetve a magyar történet legfontosabb dátumairól semmit nem találtak.
Ha csak az 1949 és 1990 közötti agymosást vesszük vizsgálat alá és figyelmen kívül
hagyjuk a már említett késlekedést a tankönyvek megújításában a rendszerváltást követően,
azt találjuk, hogy egy diák nem találkozott a trianoni békeszerződéssel és következményeivel,
a második világháború hiteles történetével, nem hallott a holokausztról, a felszabadítás/
megszállás anomáliáiról, a Rákosi-korszak rémtetteiről, 1956-ról pedig azt tanulhatta
meg, hogy az ellenforradalom volt, vagy jobb esetben a „sajnálatos események” kategóriájába
tartozott. A szisztematikus félrevezetésnek kitett egykori fiatalok ma nagyjából
huszonhat és hatvanhat év közöttiek."

Huszonhat és hatvanhat.
Ez van.
Ebbe esik be Tóta W. is.
Ma érettségi tananyag Kossuth Kasszandra-levele (mint forrást kell elemezni az érettségin).
Én történelemtanulmányaim során még a létezéséről se hallottam.
Kivéve, hogy én utánaolvastam és még így se írok glosszát a témáról.
Továbbá hogy öblös hangon nem ordítom a hülyeségeimet a világba.

bugris 2007.03.17. 22:13:49

Hát az én emlékem, hogy egy időben a történelemtanításból XX. század történelme kimaradt, hiszen akkora már "csúsztunk anyaggal", és már a középiskolára/érettségire kellett készülni. És a rendszerváltás környékén, meg utána még jópár évig minden ismerősöm titokzatos módon ugyanígy járt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.03.17. 22:37:34

bugris · bugris.blog.hu/ 2007.03.17. 22:13:49
"Hát az én emlékem, hogy egy időben a történelemtanításból XX. század történelme kimaradt,"

Nekem még nem, én egy kicsit öregebb vagyok. :-)
De itt nem is csak a XX. századról van szó.
Hazugságokkal etettek minket és én azóta is döbbenkedek, mennyi mindenről hallgattak vagy tanítottak egyoldalúan.

De én nem is írok nagy orcával történelmi tárgyú írásokat.
Rainer M. János írta jól:
index.hu/velemeny/olvir/56rmj2006/
Tóta W.-ben a Kádár-rendszer hangját hallhatjuk.

bugris 2007.03.17. 22:49:07

Ez a Rainer cikk elég alázós volt, jópár ismerősöm röhögött rajt harsányan. Én nem vagyok ennyire kritikus Tótával, inkább azzal, hogy most a fiatal és erős hangú publicistát mindenben meghatározó tényezőként kezelik. Helyén kell olvasni, magam is csak ritkán értek vele egyet, de valahol nem normális, hogy überreneszánszemberként mindenben komolyan veszik a véleményét. Provokatív vitaindítókat ír, engem az általa keltett viták jobban is érdekelnek, mint konkrétan az ő véleménye.

(A töritanításhoz meg még egy kis adalék. Én egyik töritanárnőm KISZ-titkár volt ötvenévesen:)

kvadratik 2007.03.17. 23:17:08

igen, számomra is megfejthetetlen Tótának ez a kultusza. igazából én sokszor nem látok benne mást, mint prófétaszerű kinyilatkoztatását, mindezt valami matula magazint utánozni próbáló álfiatalos és állaza stílusban (ez amúgy az egész indexre egyre inkább jellemző). a legtöbbször pedig nem is szólnak másról a cikkei, mint a jelenlegi politikai elit burkolt igazolása azok számára, akik azért a 168 óra - Népszava - Bolgár György mesterhármasnál liberálisabbnak gondolják magukat.
ennek ellenére mindig elolvasom, de mindig ugyanerre kell lyukadok ki.

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.17. 23:26:31

bugris · bugris.blog.hu/ 2007.03.17. 22:49:07:
"Provokatív vitaindítókat ír, engem az általa keltett viták jobban is érdekelnek, mint konkrétan az ő véleménye."

És hol zajlanak azok a viták?
Mert a blogján ami van, az eléggé sztenderd.
Ugyanazt megkaphatom bármely fórumon.

Az ő véleményét nem lehet tudni. Most a rajongói azzal védik, hogy csak viccel és a "finom humor" nem mindenki számára érthető.

Az én elméletem egyszerűbb. Szerintem leír bármit, amiről azt gondolja, hogy jönnek rá a népek.

Csak a zsozsó számít.

Akkor viszont már a pucérnős bulvárlapok tisztességesebb üzletben utaznak, mert azokat nem lehet olvasni uszításként.

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.17. 23:29:33

kvadratik 2007.03.17. 23:17:08:
"ennek ellenére mindig elolvasom, de mindig ugyanerre kell lyukadok ki."

Muhahaha, tehát működik a trükkje! :-)))
Ha Höndör B. Margit, a blogunk főbloggere nem lenne, én semmit se olvasnék Tóta W-től. Van ám egy csomó értékes és érdekes téma is, amivel a drága olvasás-időt el lehet tölteni ... :-)

Mindegy, ez ízlésvita.

bugris 2007.03.17. 23:29:59

Persze nem akarom fényezni Tótát (pláne, hogy keresztény emberként is néha ökölbe szorul a gyomrom az írásait olvasván), de nem furcsa, hogy az újságírás "nagy öregjei" nem veszik észre, hogy minőségben is milyen mennyiségi különbség van már? Vásárhelyi és Eötvös Pál elsírta múltkor, hogy a fiatal újságírók háromnegyede jobbos. Miért csodálkoznak, minden egyetemi karon kb. ez az arány. Mintha bármit is jelentene, hogy mit gondolnak a talpas újságírók. Éppen többek közt Tóta esete bizonyítja ezt. A Magyar Hírlap egy főszerkesztő, és két vezető publicista váltásával képes arculatot, hangvételt változtatni. Számít, hogy ki ül a napi sajtótájékoztatókon? Persze, az idő nem nekik dolgozik, de nem futtatják Stumpf Andrást, vagy Dévényit, stb. Tóta tényleg jó újságíró, csak az érthetetlen, miért csak őt fogadja be az érzékeny mainstream.

Kvadratik, amúgy a Matula sokaknak hiányzik.

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.17. 23:54:21

bugris · bugris.blog.hu/ 2007.03.17. 23:29:59:
"Tóta tényleg jó újságíró, csak az érthetetlen, miért csak őt fogadja be az érzékeny mainstream."

Ezt a befogadás dolgot nem értem. Szerintem Tóta-tól a hideg kirázza a potenciális újságolvasók nagy részét. Tudom; az ismerettségi körömben pártállástól függetlenül vetik meg az írásművészetét és csak egy jól behatárolható kör (25-35 év, számítógépközeli foglalkozás) tartja szórakoztatónak.

Ez nem mainstream. A mainstream nem veszi be a neutronbombát az afrikai éhezők ellen. Ez egy szubkultúra.

bugris 2007.03.18. 00:06:52

Talán nem voltam elég világos, mainsteam alatt nem az átlag újságolvasót (amúgy Blikk), hanem ez esetben az újságírás meghatározóit értettem.

bugris 2007.03.18. 00:09:54

Megjegyzem, én a "25-35 év, számítógépközeli foglalkozás"-ba tartozom. Ennek ellenére kritikus vagyok, és csak néha tartom szórakoztatónak. (Ettől még elég jó újságírónak, ha kritikus az ember.)

kvadratik 2007.03.18. 01:50:20

doomhammer,
hát igen, működik :D tudod, meló közbeni párperces megállásoknál mindent elolvasok, ami éppen előkerül, ennél jóval rémesebb dolgokat is.

személyes tapasztalatom alapján Tóta szerintem azokat az embereket fogja meg, akik elkötelezett liberálisoknak gondolják magukat, de sokszor preferált pártjuk (akár szdsz, akár mszp) éppen ezekkel az elvekkel homlokegyenest ellenkező dolgokat tesz. pl. a kormány őszi tevékenysége, vagy Kóka elnökjelöltsége. Tóta azért jó, mert megmagyarázza, hogy miért Kóka a legjobb a pártelnöki posztra, meg hogy nem baj, ha leszarod március 15-ét, mivel akkor ugyis csak a szétbaszást ünnepeljük, és az nem való haladó elméknek.
szóval ezért olyan nagy a keletje. Tóta látszólag felrúgja a berögződött szokásokat, csak sajnos a vége valahogy tényleg mindig valamiféle utókádárista következtetés lesz.

OFF
a matuláról tudtok valamit?

___________________________ (törölt) 2007.03.18. 02:23:35

Komoly tétbe le merném fogadni, hogy a Matula csak hülyéskedik.

kvadratik 2007.03.18. 09:37:21

amennyiben Sas Józsi átvette a Matula szerkesztését, akkor elképzelhető. amúgy szerintem nagyon gagyi poén lenne. inkább tényleg beérhetett valami per.

bugris 2007.03.18. 11:11:35

Na, tegnap írtam a fiatal jobbos újságírókról, meg Dévényiről, hét erre nem erről ír ő is ma? Amikor meg Tóta árpádsávos topikjában kritizáltuk álláspontját, akkor másnap meaculpázott.
Csak nem olvasol minket, Pista? :)

kvadratik 2007.03.18. 11:47:57

azért az elég erős leegyszerűsitése a dolgoknak, hogyha valaki Fidesz támogató, az akkor élből konzervativ is. bár lehet, hogy a jövő a mentés, tollas kalapos újságirókkal teli szerkesztőségeké.

kvadratik 2007.03.18. 11:52:42

azért az elég erős leegyszerűsitése a dolgoknak, hogyha valaki Fidesz támogató, az akkor élből konzervativ is. bár lehet, hogy a jövő a mentés, tollas kalapos újságirókkal teli szerkesztőségeké.

:-S 2007.03.18. 12:31:12

bugris

Lekésted, ez a nyomtatott HV cikke - vagyis 4-5 napos minimum :-)))

bugris 2007.03.18. 12:35:23

Az viszont kimaradt, sorry, sorry.

Matulához visszatérve, nem gyanús ez a hallgatás? Ha per lenne, nem tudnánk róla? Nem lehet, hogy valami biznisz van a háttérben? Hamarosan talán lebutított formában, jó reklámfelületként látjuk majd viszont.

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.18. 14:53:22

bugris · bugris.blog.hu/ 2007.03.18. 00:06:52
"Talán nem voltam elég világos, mainsteam alatt nem az átlag újságolvasót (amúgy Blikk), hanem ez esetben az újságírás meghatározóit értettem. "

Nem tudom, nem ismerem ezt a világot annyira mélyen, hogy határozott kijelentést tudjak tenni.

Nekem nem úgy tűnik, hogy Tótát nagyon szeretnék a kollégái. Volt erről egy vita a mediablog.hvg.hu-n.

Tóta szerint ez csak irigység, ami biztos faktor, de szerintem főleg nem erről van szó.

Tóta már kínos.

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.18. 15:39:59

Nomante 2007.03.18. 13:13:27:
"www.videobomb.hu/video/Tota_W_Arpad_a_Napkelteben"

Köszi, feltettem a blogunkra. :-)

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.18. 17:02:42

doom: nmit, a zoroszjóska felvezetése a legjobb.

"...a magyarok nyilatitól, de leginkább tóta w. tollától, ments meg uram isten, bennünket... reszketnek tőled, színészek, újságírók, közszereplők, politikusok, mindenki reszket..."

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.18. 17:49:45

Nomante 2007.03.18. 17:02:42:
"doom: nmit, a zoroszjóska felvezetése a legjobb."

Jó tett helyébe jót várj:
"Az első vendég az Index.hu oszlopos tagja, Tóta W. Árpád újságíró
A publicista igazi megmondóember, aki szókimondóbb, mint Ganxsta Zolee és Dopeman együttvéve"
forabettertirpakbokretas.blogspot.com/2007/03/hdolat-mesternek-ii.html

Képzeld, az on-line újságírók kevésbé műveltek, ezt is mondta.

doo · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.18. 18:07:32

Na, még egyszer. :-(

Nomante 2007.03.18. 17:02:42:
"doom: nmit, a zoroszjóska felvezetése a legjobb."

Jó tett helyébe jót várj:
"Az első vendég az Index.hu oszlopos tagja, Tóta W. Árpád újságíró
A publicista igazi megmondóember, aki szókimondóbb, mint Ganxsta Zolee és Dopeman együttvéve"
forabettertirpakbokretas.blogspot.com/2007/03/hdolat-mesternek-ii.html

Képzeld, az on-line újságírók kevésbé műveltek, ezt is mondta.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.18. 18:28:09

doom:] én egyébként nem bántani akarom Tótát, úgy ír ahogy akar, s amilyen módon.

Azt a linket inkább oroszjóska nyelvcsapásai miatt dobtam be:o)

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.03.18. 19:27:43

TótaW azt ír, amit akar.
Másoknak viszont joga van kiröhögni őt.
Már ha akarják.
Szabad országban élünk.

nyeglah 2007.03.19. 02:05:13

Amúgy egészen mit basztak szét 1848. márc. 15-én? Nekünk Ildikó néni annak idején azt mondta, hogy semmit. De lehet, hogy Tóta jobban tudja.

Őrnyagy Őrnagy 2007.03.19. 08:29:44

Azért Tóta kedvenc gyurcsányija bajban lenen, ha a Kiegyezés lenne a módi most is ,akkoriban ugyanis az államigazgatásban még a volt Ifjú Bachhuszárokat sem tűrték meg. Ez volt a nemzeti minimum.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2007.03.19. 09:16:40

Ok. Mindenkitől elnézést, úgy tettem, mint a hős Szőr Robin: megírtam a bejegyzést és bátran elfutottam három napra. Olyan helyre, ahol max. a tőzegmohából tudtam volna adsl-t csiholni, roppant költségigényesen.

Kurszán Kündü/Aybars/tarzerind: ül, fekszik. Velem ne érts egyet.

tgr: szerencse, hogy a kritizált egyén kevésbé hisztis volt nálad, így vele talán lehet kommunikálni. A csúsztatásról talán ne beszéljünk, ha hevenyen MN-ezel, azonkívül van tényhiba is, lásd lentebb, fentebb. Tudom én, hogy a szakértelem irreleváns (ad analogiam "bolsevik trükk"), nem is értek én semmihez, csak jártatom. Még egy cikket sem tudok rendesen belinkelni.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2007.03.19. 09:45:18

Kedves TWA!

Bocsánatkérés, ld. mint fent.

Akartam én már korában is dialogizálni, de a "Match" szó magas- ill. mélyhangrendűségéről szóló vita a semmibe hullt. (w.blog.hu/2006/12/19/cheese)

Ad 1: tökéletesen egyetértek, egyetlen apró réserve-vel. A történelem egy igen demokratikus tudomány, sokféle ember művelheti, a diploma valóban keveset tesz hozzá a dologhoz, olvasás kérdése az egész, mint ahogy azt valaki följebb megjegyezte, lusta vagyok kikeresni, hogy ki. Most itt lehetne Perjés Gézától Andorka Rudolfon át a jóég tudja kiig ezt-azt mondani, aki úgy volt releváns történetileg az elmúlt évtizedekben, hogy nem volt történelemszakos diplomája, de azt tgr minden bizonnyal szükségtelen villogásnak minősíti.

Az én zöldszemes ostoros egyszerűségű világképemben egyetlen (ok, két) kritérium van, amely elválasztja a dilettáns okfejtést a az elfogadhatótól/vitára érdemestől. Egyrészt a triviális, megismerhető tényekhez való konok hűség (csak olyasmiről írunk, amire adatunk van), másrészt közös, szép aufklérista hagyományunkhoz, a kételyhez való ragaszkodás. Tehát, hogy a csúnya racionalista alapokon kiépített forráskritikát alkalmazva, ne mindent higyjünk el, ami le van írva. A kétely azt is jelenti még, hogy viszonylag óvatosan, "egyrészt-másrészt" kezdetű fordulatokat használva fogalmazzunk meg óvatos hipotéziseket. A közönség azt nem szereti, de az az ő baja. A történeti témájú írásaidban épp ezt a mérlegelést nem érzem, ezért született a bejegyzés. Mint arra nyeglah helyesen rámutatott, március 15-én nem lett szétbaszva semmi (1848-ban, max. este Nyáry Pál alispán megfékezte a Király utcában randalírozó német mesterlegényeket, akik jó kis pogromot akartak): ez tény. Nem volt se huszárroham, se egyéb. Mint ahogy az is tény, hogy a negyvennyolcas programot (áprilisi törvények) néhány ügytől eltekintve éppen '67 valósította meg (unió, felelős minisztérium stb.)

Ha körbenézek a környező országok nemzeti ünnepein (pl. Szlovákia, aug. 29. Szlovák Nemzeti Felkelés, Románia dec. 1.) ez szerintem nem rossz.

A kiegyezés-ünnepről az a büdös nagy érzésem , hogy a magyar társadalomban már így is túl nagy a kiegyezés sajátos válfaja iránti igény. Amolyan kádárista, sunyi kussolást értek ezalatt, mert a demokrácia az "veszekedés", a parlamentben csak "pofáznak és soha sincsenek bent" és elég egy pillantást vetni a népszerűségi lista élén álló politikusokra, Palotás Jánostól Szili Katalinig, hogy ez a fajta igény szükségképp milyen politikusi (és közéleti) minőséget hoz magával.

Ez volt a bajom a felvetéssel, mármint a közlés időpontján kívül.

ad 2, 3, 4: mély lélegzetet végy.

kvadratik 2007.03.19. 09:45:26

a szakértelem kérdése felett tényleg jól elsiklottunk. persze, nem kell diploma ahhoz, hogy az ember véleményt mondjon. csak úgy tűnik, hogy a 10 millió monetáris politikus országa után így hamarosan a 10 millió történész országa is leszünk.

Tgr 2007.03.19. 13:29:42

Olibá, nem a szakértelem irreleváns, hanem a szakértelem hangoztatása. Nem onnan látszik, hogy szakértő valaki, hogy a diplomáját lobogtatja, meg nem is onnan, hogy leszólja azt, akinek nincsen, hanem hogy megnevezi a másik tévedéseit.

A csúsztatás ezek szerint rendben van, ha én is csúsztattam, az kiegyenlíti. Csak tudnám, akkor miért sértődsz meg a Magyar Nemzeten?

Oli bácsi 2007.03.19. 13:51:30

Édes tgr!
Lobogtattam-e diplomát? Mondtam egy szóval is, hogy történelem szakos van énnekem?
Mindent megtettem, amit kértél, válaszoltam, rámutattam, idéztem.
Mosmán dolgozz te is.
süti beállítások módosítása