Aláírás
2007. március 08. írta: sHelf

Aláírás

Ma az Astorián képletesen értve belebotlottam egy standba, amely mellé egy jókora magyar zászló volt állítva (tényleg, miért kell minden ilyenhez magyar zászló, tudja valaki?). Aláírást gyűjtöttek a szabadság téri szovjet katonai emlékmű eltávolítása érdekében. A kérdés - ha jól emlékszem - valami törvényt nevezett meg, melynek hatályon kívül helyezésével elérnék a kívánt célt.

Nekem is szúrja a szemem (ha arrajárok), de nem írtam alá. Ti?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3444502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: order cheapest apetamin-p visa australia 2018.01.25. 05:21:25

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.08. 23:21:46

Én azért nem bontatnám le azt az emlékművet, mert úgy tekintek rá (és szerintem úgy kellene tekinteni rá), hogy ez emlékeztet a XX. század rémségeire, melyekban a magyarság egyaránt átélhette a szenvedő és az okozó szerepét is, és Isten ments, hogy még egy ilyen század legyen, mint amilyen a XX. volt.

najsebva 2007.03.09. 05:58:17

Ez szerintem szabadság és önbizalom kérdése. Vagyunk-e annyira szabadok, hogy eltűrjük az emlékművet, vagy uralkodik rajtunk a mindent bebiztosítani akarás kényszere?
Van-e annyi önbizalmunk, hogy nagyvonalúak tudjunk lenni a részben a nyomorultul kiontott belű szovjet besorozottaknak emléket állító művel szemben, vagy szerencsétlen parányok vagyunk, akiknek a léte kérdőjeleződne meg egy ilyen engedménytől?

És ha lebontjuk... akkor mi van?

sHelf 2007.03.09. 07:49:44

igen, én is valami hasonló logika alapján nem írtam végül alá. persze, szovjet, meg kommunista, meg ronda, meg minden, de azért mégis. a szovjet katonák is emberek voltak, akiket számolatlanul küldtek a halálba - valahogy így okoskodtam..

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.03.09. 08:42:43

Hát szerintem el kéne telepíteni máshová, valamelyik temetőbe, méltó helyre, oszt kész. Ezért majd, ha beléjük botlom, aláírom. Meg ugye a német, és a magyar hadseregben is szolgáltak besorozttak, de nekik jó ha sírjuk van valahol...

Guderian · http://ufi.blog.hu 2007.03.09. 09:02:16

A felszabadító szovjet hadsereg katonái csak Budapesten 50 ezer nőt erőszakolt meg. Nincs helye az emlékműnek Magyarország egyik "fő terén".
Különös tekintettel arra, hogy az emlékmű helyén állt az egykori ereklyés országzászló ill. a trianon szoborcsoport...

már aláírtam...

nénike · http://ufi.blog.hu 2007.03.09. 09:20:27

Nem azért nincs helye, mert ereklyés, meg trianoni. Itt nincs különös tekintet.

Pallos Levente 2007.03.09. 09:21:22

Hazugék azzal szokták elborzasztani a tudatlan lakosságot, hogy az ellenzők katonasírokat akarnak feldúlni. Még orosz nyilatkozatban is láttam ezt. Pedig az emlékműnél nincs is katona eltemetve. De jól lehet vele cukkolni a buta népet.

Ede bácssi 2007.03.09. 09:23:29

És akkor a sok kereskedelmi tévé által agymosott neotirpák honnan fogja tudni, hogy egyáltalán voltak itt vöröskatonaelvtársak? Tanítani nem tanítják, olvasni nem olvasnak... Majd ha Van Damme fogja játszani Csapajevet?

ergé 2007.03.09. 10:36:40

Én se látom szívesen a Szabadság (!) téren a szovjet felszabadítás emlékművét.

A nemzetközi kötelezettség és a negatív érzelmek közötti ellentét feloldására viszont van egy jó példa:

Bécs központjában, a Ringről nyíló Schwarzenbergplatzon van a bécsi szovjet emlékmű, egy, a pestihez hasonló nagy darab obeliszk. Az 1955-ös Államszerződés alapján Ausztriából kivonultak a szovjet csapatok, cserébe az oszlopnak ott kellett maradnia mementónak.

Az osztrákok az idők során bazi nagy vízmedencét és többsugaras szökőkutat építettek az oszlop köré, úgy, hogy el se lehet olvasni, mi áll rajta. Nyaranta pedig szabadtéri színpad hátsó fertálya takarja el az oszlopot.

Na, valahogy így kéne nálunk is :-)

2007.03.09. 12:18:12

Bezzeg a kommunisták nem voltak szívbajosak, ha építettek valamit, akkor előtte dózeroltak, beolvasztottak (pl regnum marianum, apponyi szobor, ereklyés zászlótartó, stb)
Ez az emlékmű nem az orosz katonákra emlékeztet, hanem a kommunisták agresszív nyomulására.

Amennyiben technikailag lehetséges, én elvitetném egy katonai temetőbe.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.09. 13:05:19

Az emlékmű maradjon ott, ahol van. Orosz katonák voltak alatta, de a mélygarázs építésekor exhumálták őket. A bécsihez hasonlóan pedig a magyart is államközi szerződés védi, többek közt a doni emlékhelyek gondozottságának és biztonságának garantálása.

Az ilyen emlékműveket (nem mindet) megőrizni kell olyan formában, ami emlékeztet mindannyiunkat a szörnyűségekre, nem elpusztítani, megrongálni, vagy kipaterolni valami félreeső helyre. Orosz temetőbe rakni kifejezett ostobaság lenne. Mai formájában a Szoborpark sem megfelelő hely az oda telepített emlékművek számára.

Ha ugyanis kipaterolunk temetőkbe, városszéli susnyásokba, múzeumokba mindent, akkor azzal behunyjuk a szemünket. Azt mondjuk vele, hogy nem vagyunk kíváncsi a Trianonban elszakítottakra, a Holokauszt áldozataira, a Donnál megfagyottakra, az ország romjai alatt pusztultakra, a Szibériába hurcoltakra, a kitelepített kisebbségekre, a kisemmizettekre, az ÁVH, és a Párt áldozataira, a forradalom halottaira, az emigrációba kényszerültekre. És nem vagyunk kíváncsi a Szaratov hűtőszekrény, a lellei SZOT-üdülés és a kétütemű Trabant jóléti nihiljébe süllyedtekbe, akikben neadjisten még saját magunkra is ráismerhetünk.

Világos, amit mondok? A múltat végképp eltörölni. Bizonyára ismerős valahonnan.

zsua 2007.03.09. 13:11:46

Nem is értem, hogy a "rendszerváltás" után eltelt évek alatt miért is nem távolították már el azt az emlékművet. /Mikor merünk már végre mélymagyarok lenni?/ A Szabadság téren szovjet katonai emlékmű? Jó reggelt, Magyarország! Immár 2007-et írunk, és állítólag rendszert is váltottunk. Hát igen, tetszettünk volna forradalmat csinálni...:-)

Pallos Levente 2007.03.09. 13:27:35

Smalladam, igazad van. És ha már itt tartunk, állíthatnánk szobrot Hitlernek is, hiszen a bécsi döntésekkel neki köszönhetően kerültek vissza színmagyar települések.
Viccelek, csak azt akartam mondani, hogy zavaros a magyarázatod.

bugris 2007.03.09. 13:28:07

Vajon amikor népszavazást kezdeményeznek, az MVSZ-eseknek eszükbe jut 2005 dec 5-e? Vagy azt talán sikernek könyvelték el?

Amúgy itt megtaláljátok az aláírásgyűjtőket:

www.mvsz.hu/nepszavazas/

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.09. 13:39:17

Nme zavaros, max félreérhető voltam, vagy te értesz félre.

1. Ebben az értelmezésben nem új szobrokról van, szó, hanem a múlt emlékeiről, a kettő nem ugyanaz.

Úgysem fogjuk megérteni egymást, az emlékmű elbontók, az áldozatszám-méricskélők, holocaust fetisiszták, a relativizátorok, a becsületnapi parádézók, a kádár-bagatellizátorok szeme előtt ugyanis egy kurvanagy ellenző van.

2. Ha az áldozatok felsorolásában látsz kivetni valót, vagy ott nem értesz valakit: általánosságban fogalmaztam, mert számomra nincs különbség áldozat és áldozat között, ami sajnos nem természetes ebben az országban.

tistedur 2007.03.09. 13:40:20

nincs ennél fontosabb?
és egy férfi se jöjjön a megerőszakolt nőkkel,ha kérhetném...
és ne jóléti nihilezzük le a szüleinket,nagyszüleinket és saját magunkat..
és azok a szerencsétlenek,akik itt meghaltak nagyrészt 18-20 év körüli kölykök voltak.éppúgy mint azok,akik a don-kanyarnál haltak meg.

dejavubazz 2007.03.09. 14:28:24

Engem is csak az zavar, hogy a szobor pont egy "Szabadsag" nevu teren all.

Ha mar az emlekmu szerzodesileg nem mozdithato:

Mi lenne ha a fovarosi teret keresztelnenk at, mondjuk Marx terre, a "Szabadsag" pedig menne Mosonmagyarovarra utcanevul a tiltakozoknak, akik karpotlasul valaszthanak hozza egy mualkotast a Szoborparkbol? :)

dejavubazz 2007.03.09. 14:32:27

Ize, emlekmu all, na.

Ludovique 2007.03.09. 15:52:41

"és egy férfi se jöjjön a megerőszakolt nőkkel,ha kérhetném..."

Merthogy? Ezzel azt akarod mondani, hogy akit nem érint valami személyében, az nem tiltakozhat az ellen?

Másrészről: Ha a szegény fiatal 18-20 év körüli "szovjet" katonáknak, akik előkészítettek egy negyven éven át tartó megszállást, van itt egy emlékműve, miért nincs a szegény fiatal német katonáknak is, akik meg - jaj, szegények - besorozva, "ártatlanul" pusztultak el itt? Mondjuk az a negyvenezer, aki a Széna tér - Hattyú utca vonalán halt meg másfél nap leforgása alatt, idióta parancsnokaik miatt...
Vagy mindkettő, vagy egyik sem. Vagyis utóbbi.

Ahogy smalladam írja: "számomra nincs különbség áldozat és áldozat között, ami sajnos nem természetes ebben az országban"

Ha - például - egy hatásos "információs tábla" készülhetne az obeliszk mellé, amin a "hős" szovjetek rémtettei is szerepelnek, akár meg is maradhatna, emlékeztetve a "felszabadulás" relatív mivoltára. De így, a "Szabadság" elnevezésű téren, a Parlament szomszédságában (ráadásul annak előképeként dupla kordonnal körülvéve), több mint világos, hogy a rendszerváltásnak nevezett folyamat mennyire gyenge lábakon áll.

Ludovique 2007.03.09. 15:53:21

"és egy férfi se jöjjön a megerőszakolt nőkkel,ha kérhetném..."

Merthogy? Ezzel azt akarod mondani, hogy akit nem érint valami személyében, az nem tiltakozhat az ellen?

Másrészről: Ha a szegény fiatal 18-20 év körüli "szovjet" katonáknak, akik előkészítettek egy negyven éven át tartó megszállást, van itt egy emlékműve, miért nincs a szegény fiatal német katonáknak is, akik meg - jaj, szegények - besorozva, "ártatlanul" pusztultak el itt? Mondjuk az a negyvenezer, aki a Széna tér - Hattyú utca vonalán halt meg másfél nap leforgása alatt, idióta parancsnokaik miatt...
Vagy mindkettő, vagy egyik sem. Vagyis utóbbi.

Ahogy smalladam írja: "számomra nincs különbség áldozat és áldozat között, ami sajnos nem természetes ebben az országban"

Ha - például - egy hatásos "információs tábla" készülhetne az obeliszk mellé, amin a "hős" szovjetek rémtettei is szerepelnek, akár meg is maradhatna, emlékeztetve a "felszabadulás" relatív mivoltára. De így, a "Szabadság" elnevezésű téren, a Parlament szomszédságában (ráadásul annak előképeként dupla kordonnal körülvéve), több mint világos, hogy a rendszerváltásnak nevezett folyamat mennyire gyenge lábakon áll.

Ludovique 2007.03.09. 15:54:20

dupla-post, elnézést

Guild 2007.03.09. 16:10:16

Nekem sem sikerült felfedeznem az összefüggést egy ocsmány szovjet emlékmű eltűntetése és a szembehúnyás közt. Egy jó iskolai történelemkönyv nem lenne ugyanilyen jó mementó?

De ha már államközileg marad a helyén, nem lehetne átépíteni? Egy visszafogottabb, kommunista jelképektől mentes emlékmű szerintem jobban ápolná az elesettek emlékét.

hedgehodgy · http://hedgehodgy.freeblog.hu 2007.03.09. 16:34:10

ez katonai emlékmű, nem a kommunizmasnak állít emléket.

Ludovique 2007.03.09. 16:54:58

Ebben az esetben ez nem mérvadó: Egy bizonyos eszmerendszerre (a kommunizmusra, szocializmusra) épülő államszövetség hadserege megszállta, majd negyven évig megszállás alatt tartotta Magyarországot, mialatt egy diktatórikus államaparátust tartott fönn, az itt állomásozó hadsereg által biztosítottan. Vagyis a szovjet hadsereg a kommunizmus és az államszocializmus legerősebb biztosítéka volt bármiféle szembeszegülés ellen.

Még ha el is ismerhetnénk (mint ahogy nem tesszük), hogy a szovjet csapatok önzetlen, baráti segítséget nyújtottak nekünk, akkor sem felejtkezhetünk meg a mindössze 11 évvel később, 1956-ban általuk véghezvitt újbóli, immár teljességgel jogtalan támadássorozatról.

Ludovique 2007.03.09. 16:55:45

Az előző hedgehodgy-nak szól.

Ede bácssi 2007.03.09. 17:28:06

Hát tudjátok, annak idején az elvtársak szándékosan építtették a Szabadság térre az emlékművet, mondván, "attól vagyunk szabadok", hogy a Budapest ostrománál nagy létszámban a lágerekből kihajtott ágyútöltelékek (a nép ellenségei, ahogy az ítéletükben szerepelt, minimo tizenöt évvel) esteke el. (Ezt persze nem nagyon reklámozták!) Ezek az elsettek kb. annyira voltak elvtársak, mint ti vagy én. A rencerváltás előtt meg nem volt olyan falu, ahol ne lett volna ilyen vörös- vagy aranycsillagos monumentum, a hálás felszabadítottak költségére. Na ezek legalább eltűntek, ez az egy maradt. Én úgy fogom fel, mint kellemetlen és nem túl ízléses emlékeztetőt, amely ezekre a tragikus évtizedekre figyelmezteti az utókort. Amely utókor egyébként szarni látszik a megerőszakolásokra, meg a lelkek tönkretételére. (Hogy a karórák maradéktalan elszállításáról ne is beszéljek.) S hogy el ne felejtsem, rendre beszavazza a hatalomba a helytartók utódait...

Ede bácssi 2007.03.09. 18:43:47

Még valami: smalladamnak van igaza. Annak idején, amikor Antall Józsefet megválasztották az MDF elnökévé, majd miniszterelnökké, fogadta Borisz Sztukalin akkori - még szovjet - nagykövetet, és azt mondta neki kb.: ha szabadon nyújthatunk majd kezet önöknek, akkor nálunk nem lesz jobb barátjuk. Aztán a Szovjetunió széthullott, az oroszok is megpróbáltak rendszert váltani. Nekik nehezebben sikerül, mint nekünk, de minden változás ellenére ott a lakosság bizony rosszul reagál a külföldi katonai emlékművek lebontására. Érthetően. Szinte nincs család, akinek ne lenne második világháborús halottja. Néha több is. Vagyis egyezmény garantálja ennek az egynek a békénhagyását, cserébe meg vannak végre magyar katonasírok - amiket gondozni is lehet - a Donnál. Ha mi békén hagyjuk ezt, ők sem döntik ki a fakereszteket, illetve nem kenik be szarral. Mert ezt kockáztatnánk azzal, ha a Szabadság térit basztatnánk. Ez nem Sztálin emlékműve, hanem orosz katonáké, akiket ugyanúgy nekihajtottak a géppuskáknak, mint a gyalázatosan felszerelt magyarokat. (Régebben, és most is akad, aki javasolja, nézzünk a térképre, mielőtt vernénk a nyálunkat. Meg ha el akarunk adni nekik mindent, energiát meg belátható ideig csak onnan vehetünk, a düheinket is csillapítani kell.) Ha képesek a németek és a franciák toleranciára elég sok bajt okoztak egymásnak -, úgy mi is képesek kell, hogy legyünk. Ez nem jelenti azt, hogy elfelejtjük, ami volt, csak úriemberként viselkedünk. Legalább is megpróbáljuk. A forradalommal meg azt hiszem - valószínűleg hála istennek - elkéstünk. Talán akkor kellett volna, amikor november 7-én még munkásőrök álldogáltak a Szabadság téren...

tistedur 2007.03.09. 18:55:15

Ludoviqe!
a férfiak is tiltakozhatnak az erőszak ellen..sőt,nem árt,ha tiltakoznak:hiszen háborúk esetén ők követik el az erőszakot.de ne csináljunk úgy,mintha csak magyar nőket erőszakoltak volna meg abban a háborúban.tudod volt egy másik fél is:nekik is voltak sérelmeik.
a budán meghalt német szerencsétlenek emlékművét ne rajtam kérd számon:halvány emlékeim alapján akkoriban ők is megszállók voltak.nyugottan vesd fel,hogy mekkora szükség lenne az emlékművükre..vagy akár gyűjtést is indíthatsz ez ügyben.
ede bácsinak igaza van:tiszteletben kell tartanunk néha másokat is.
nem szabad elfelejteni hogy nem csak mi vagyunk vesztesek a teremtésben..

tistedur 2007.03.09. 21:07:23

tudja,nem minősítem a véleményét..nincs minek.
maga nem lenne rossz ember:de olyan szemellenzős,mint az a bizonyos szódásló.
a stílusa pedig magáról állít ki bizonyítványt.

2007.03.09. 21:26:41

"és egy férfi se jöjjön a megerőszakolt nőkkel,ha kérhetném..."
ezt így komolyan nem értem, talán jobb is.

tistedur 2007.03.09. 23:36:36

tudja,maga elfelejtett sorban állni akkor,amikor az empátiát osztogatták..:)

tistedur 2007.03.09. 23:48:22

bocsánat a versért :)
a szeretésen
"kívül" minden emberi
tett:romépítés

piszkafa · http://vurstli.blogspot.com/ 2007.03.09. 23:52:06

Ez marhaság. A nevelés nem romépítés.

1ENJOGKILLER 2007.03.10. 00:01:10

egyen ön is SZDSZ-elnökjelölt!
2007-02-09. 11:44:54

A Kuruc.info birtokába jutott annak a kérdőívnek, melyet az SZDSZ első pozíciójára aspirálóknak kell kitölteni, így bizonyítva rátermettségüket a párt vezető tisztségének betöltésére. A kedves Olvasó jóvoltunkból ezúttal betekintést nyerhet az SZDSZ legtitkosabb műhelytitkaiba! Akik átjutnak, akár hivatalosan is elnökjelöltek lehetnek!

1. Miért jelölteti magát az SZDSZ elnöki posztjára?

a. Mert úgy gondolom, hogy Magyarországnak szüksége van egy nyitott, lendületes, fiatalos liberális pártra, amely korszerű válaszokat ad a társadalom problémáira. Szeretném, ha ezt a munkát én irányíthatnám. (0 pont)
b. Ezután szeretnék én is nyugodtan stanglizni (5 pont)

2. Milyen intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy a társadalom méginkább szembesüljön a holokauszt borzalmaival?

a. Akárhányszor műsorokba hívnának a tévébe és rádióba, akárhányszor, akárhol nyilatkoznék, minden egyes alkalommal beleszőném a mondandómba, hogy a vészkorszak idején elhurcolt magyar zsidóság miatt a ma élő társadalomnak is bűntudata kellene, hogy legyen. (5 pont)
b. Már kis korukban kell kezdeni a gójoknál. Az óvodában például lehetne kötelezően párhetenként holokauszt témában báboztatni. Minden évszakban bevezetnék egy holokauszt emléknapot, a nyári szünet miatt kiesőt ősszel pótoltatnám az iskolákban. Ezért is szerezzük meg mindig az oktatási tárcát, igaz a Pokorni Zoli is besegített már emléknap-ügyben. (8 pont)
c. Keményebben büntetném a holokauszt-tagadást. (9 pont)
d. Jutalmaznám a holokausztállítást. Az emléknap kevés, bevezetném mellé mondjuk a Magyar Bűntudat és Megalázkodás Napját.(10 pont).

3. Milyen irányban és miben változtatná meg az SZDSZ politikai stratégiáját?

a. Lényegében semmiben nem változtatnék, az elmúlt 3 választáson ugyanazt mondtuk, soha nem teljesítettük, nem kérte senki számon, így is bejutottunk. (5 pont)
b. Az előzőt igaznak tartom azzal a kiegészítéssel, hogy új kommunikációs szakemberkre van szükségünk. Meg kell nyernünk magunknak Győzikét vagy Majkát. (8 pont)
c. Szeretném még nyíltabban propagálni a magyarság felelősségét a holokauszt borzalmaiban! Pártelnökként szeretném elérni, hogy mindenki rettegjen attól, hogy bármilyen ügyben a velünk ellentétes nézetet vallja, mert akkor mi azonnal antiszemitának kiáltjuk ki! (igaz, eddigi is ezt tettük) (10 pont)

4. Kit jelölne oktatási miniszternek?

a. Természetesen Magyar Bálintot, bevált (3pont)
b. Kiszel Tündét (5 pont)
c. Köves Slomót vagy Zoltai Gusztit. (8 pont)

5. Mit gondol a drogokról?

a. Mindenkinek meg kellene engedni, hogy bármit csinálhasson. A könnyűdrogokról egyenesen úgy gondolom, hogy az iskolában is kellene oktatni őket, persze nem negatív színben feltűntetve a drogokat, hanem elmagyarázni a gyerekeknek, hogy az az intelligens viselkedés, amikor az ember csak arról mond véleményt, amiről személyes tapasztalata van. (5 pont)
b. Kötelezővé tenném. (7 pont)
c. Engedélyezni kellene, de csak gójoknak. (10 pont)

6. Hogyan kommunikálna a keresztény egyházakkal?

a. Örülnék, ha térden csúszva látnám a csuhásokat, ahogy a rohadt iskoláikért meg a szánalmas szociális otthonaikért könyörögnek. (5 pont)
a. Sehogy. (7 pont)
c. Úgy, mint a Tilos Rádió meg a Barangó. (10 pont)

7. Mi a véleménye a család szerepéről a társadalomban?

a. Idejétmúlt fasisztoid képződmény, gátolja az egyén kibontakozását. Ha nem lenne, nem kellene ilyen nevű pótlékot sem adnunk. (5 pont)
b. Nálunk több ávós is volt a családban, meg apu és anyu ismerősei között is, ha nem segítenek pozícióhoz, kapcsolatokhoz és pénzhez jutni, nem lehetnék parlamenti képviselő. Ivánnal és a Tamással pont múltkor beszélgettünk róla. Szóval ennyiben azért hasznosnak érzem. (10 pont)

8. Mit gondol a vidékiek problémáiról?

a. Szarok a vidékiek problémáira. (3 pont)
b. A helikopteremről láttam még régebben, de már eladtam. (5 pont)
c. A vidékiek mind kirekesztő, gyűlöletkeltő, útlezáró, neonáci parasztcsürhe (és a fővárosiak majdnem fele) (7 pont)

9. Mi a véleménye a határontúli magyarság helyzetéről?

a. Tökéletesen leszarom a határontúli magyarokat. (És a határon innenieket is. Sőt, úgy egyáltalán a magyarokat, mindegy, hol vannak) (3 pont)
b. Nem értem mi a bajuk, örüljenek, hogy egyszerre két nyelven is megtanulhatnak. (7 pont)
c. Azért dobni kellene nekik is néha egy vajaskenyeret, nem? (nagyon 0 pont)

orwell

Clodovicus S. Carolus 2007.03.10. 01:16:53

Nem értem, minek ez. Zsákutca.

:-S 2007.03.10. 02:30:17

Kompromisszumos megoldás: emlékmű akár maradhat, de a csillagot szedjék le róla / helyezzék valahogy jelképesen negatív kontextusba...

A magyar háborús emlékműveken sincs nyilaskereszt, a katonákra emlékezünk, nem az őket halálba küldő ideológiákra; de még egy sima turul is sokakat bántott, pedig az azért nem kifejezetten nyilas/revizionista jelkép.

(Apropó, építési engedély volt rá anno? ;-) )

:-S 2007.03.10. 02:31:40

Viszont a csőcselék feliratú láthatósági mellény vagy mi a fene tetszett :-)))

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.10. 02:56:33

Mit szólnátok az egri minaret lebontásához? Vagy a pécsi Jakováli Hasszán-dzsámi átépítéséhez? Legalább a félholdakat leszedhetnék nem?

Mégiscsak 150 évig megszálltak bennünket. Egész vidékeket irtottak ki, például az Alföld szinte teljes lakosságát, helyrehozhatatlan károkat okoztak a magyar nemzeti vagyonban, például elpusztították az uralmuk alá eső vidékek középkori építészetének jelentős részét és majdnem tekintetben örökre hazavágták Közép-Európa egyik vezető hatalmát.

Tulajdonképpen a török uralom tett minket egy folyton lemaradásban lévő fél európéer-fél balkáni állammá, ami miatt még a mai napig is szenvedünk. Nos? Azt mondom ki a török emlékekkel Magyarország köztereiről!

:-S 2007.03.10. 03:04:55

Gyanítom, hogy amíg éltek a közvetlen károsultak hozzátartozói, volt ezirányú - érthető - nyomás :-) De épp ezért találtuk ki a Szoborparkot - műalkotásokat ne pusztítsunk, de pozitív jelképek se mardhassanak.

Szóval ha valami oknál fogva lenne náci emlékmű szép nagy horogkereszttel, azt is támogatnád, hogy maradjon úgy? Ez mintha kimaradt volna. (Horogkereszt nélkül, csupán az elesettek emlékére pedig tőlem építhetnének ők is...)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.10. 03:30:27

A horogkereszt miatt mégtöbben vernék az asztalt az biztos. De megfelelő körülmények között, (magyarázó szöveggel satöbbi) akár egy horogkereszttel díszített emlékmű is maradhatna kint köztéren. Hogy egy kevésbé jó példát hozzak Belgiumban például számos faluban állnak német harckocsik. Ezek főképp az ardenneki offenzíva idején ragadtak ott, de a háború végén a falusiak nem cseszték szét őket, és nem belőlük akart az állam sem vas és acél országát csinálni, hanem felújították őkat, újrafestették és kiállították. Pedig nekik sem lehetett boldogság a német megszállás, pláne, hogy már a hábrú legelejétől a nyakukon ültek. Mellesleg a haláltáborokat is sokan szerették volna eltüntetni, és itt nem a nácikra gondolok a háború végén.

A Szoborpark nem rossz ötlet, de nem az igazi. Egyrészt a városi térből kiszakított, egymás mellé kúrt emlékművek, kívül a városon, nem sokat érzékeltetnek abból a monumentalitásból ami a lényegük. Másrészt tudtommal az egész Szoborparknak erősen magára hagyott rozsdatemető-jellege van, ami elég szomorú.

Én nem vagyok híve a múlt teljes eltörlésének, kell maradnia nyomoknak valamilyen formában. Budapestről eltakarították az összes szovjet emlékművet, ami nem baj. Ez az egy maradt meg. Szerintem maradjon a helyén a rajta lévő jelképekkel együtt. Inkább olyan koncepción kellene gondolkodni, hogy az emlékmű környezete hogyan lenne átalakítható a mementó-jelleg érdekében.

Guild 2007.03.10. 10:18:04

A törökök is durvák voltak, de
1. nem próbáltak megtéríteni az iszlámra
2. nem tették kötelezővé a török nyelvet az iskolákban
3. nem kellett megünnepelni Mohács évfordulóját.
:)

És a törökökben legalább volt jóízlés, ez a csúnyaság meg Budapest egyik központi terén terpeszkedik.

ergé 2007.03.10. 10:57:34

Sőt, a törökök amolyan pre-kádári ideológiával az "aki nincs ellenünk, az velünk van" elvet gyakorolták a hódoltságban.

Gyakorlatilag sz*rtak a hétköznapi életre a végeken, örültek, ha az adót be tudták szedni (ami jóval alacsonyabb volt, mint a legkeresztényibb Habsburg császárok birtokrészein), és utóbbiakkal ellentétben nem próbálták tűzzel-vassal saját vallásukra téríteni a Zembereket.

Mondjuk, a korabeli feljegyzések szerint Budát eléggé lerohasztott állapotban hagyták ott a Jenőnek.

(mint a szovjetek a magyar kastélyokat...)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.10. 12:13:45

Ez többnyire mind igaz, de én itt csak az eredményre gondoltam, amit okozott a török kor és azt senki le enm tagadhatja különben, hogy pl a magyar állam ott kúródott el tkm. mai napig.

Mellesleg nyilván hozzá nem nyúlnék a török építményekhez. De szerintem egyik kornak sem érdemes az idő múlásával bagatellizálni a történéseit, pláne ha azok negatívak voltak.

Mellesleg Buda: a korabeli leírások szerint a törökök tényleg hasonlóan jártak el a reneszánsz palotával ahogy a szovjetek (és ez a törökök részéről is igaz volt sok más épületre is, lásd székesfehérvári bazilika: lőszerraktár).

Viszont mikor Budát visszafoglalták, akkor valamelyik császári hadmérnök védelmi célokból tulajdonképpen az egész megmaradt palotát leromboltatta, ahogy ugye később a magyar váraknak is a császári hadvezetés tette be a kaput a várbezárásos, felrobbantásos reformjával.

Ludovique 2007.03.10. 12:40:31

...ráadásul a török kiűzése után egyből következett az Újraszerzeményi Bizottság, azaz az elkobzott területeket nem a magyar őslakosság, hanem osztrák, cseh grófok, bárók kapták vissza.

Rákóczi Ferenc 1700-ban:
"(...) A császári katonaság eljárása a pogány zsarnokságra hasonlított. Fizetésképtelen férfiaink asszonyain erőszakot követtek el a gyalázatot a férjek jelenlétében hajtván végbe. Másokat megkorbácsoltak, sokan belehaltak az ütlegelésbe. A katonai elöljárók maguknak tulajdonították a földbirtokos urak földjeinek haszonélvezetét, akkora területen amekkorát egy ágyúlövedék befut. Az újraszerzeményi bizottság a nemzet végromlásával fenyegetett. Az eredeti birtokosoknak az udvarnál bemutatott okleveleit visszatartották, jogaiktól megfosztották őket, hacsak hatalamas pénzösszegekkel vissza nem vásárolták saját tulajdonukat."

tistedur 2007.03.10. 12:56:09

a törökök egy nagyon egyszerű ok miatt nem térítettek:a haradzsot csak a nem muszlim alattvalók fizették..ha mo.-n tömegesen térnek át az iszlámra,nem lett volna,aki adót fizet..

bugris 2007.03.10. 14:49:46

Szerintem alapvető különbség a szovjet emlékmű, meg a török épületek között, hogy előbbi elbontására, áthelyezésére van igény.
Nekem speciel a tököm van tele, amikor megmagyarázzák, hogy ki mire lehet, vagy nem lehet érzékeny. Egyszerűen fogadjuk el a félelmeket, és az érzékenységeket, és cselekedjünk aszerint. Küldjük a szoborparkba, vagy temetőbe az emlékművet, a másik fél meg gondolja át, milyen zászlókat, jelképeket használ.

Ács Ferenc 2007.03.10. 17:40:44

"Ha - például - egy hatásos "információs tábla" készülhetne az obeliszk mellé, amin a "hős" szovjetek rémtettei is szerepelnek, akár meg is maradhatna, emlékeztetve a "felszabadulás" relatív mivoltára."

Látom, megtetszett a Funar-módszer. Bravó! Meg kellene végre érteni, hogy államközi szerződéssel garantált emlékműről van szó. Még számosabb magyar katonasír van Oroszországban, valahogy örülnék, ha tiszteletben tartanák őket. Ez a kiindulási pont.
Persze, az ember a szíve szerint elküldené a szoborparkba, de ez nem úgy megy, ahogy pár mvsz-es zombi meg néhány hangos radikális blogger elképzeli. Még egy adott helyzetben a tárgyalásokkal is lehetne próbálkozni akár az áthelyezésről, de ez a helyzet nem most van. A magyar jobboldal képtelen kezelni az orosz-kérdést, pedig ezzel egyszer szembe kell néznie és őszintén tisztáznia kell, mint annyi minden mást is. Az átlag magyar jobbos még mindig a ruszkizás korzakot éli és nem vette észre, hogy az oroszok közben nagyon mások lettek. Fel kell fogni, hogy a második világháború az oroszoknál tabu, aki abban a lábukra lép, az elég nagy pofont bír kapni tőlük. Ez persze nem azt jelenti, hogy kussoljunk, de ésszel, ésszel kéne. V.ö: a Soroksári Harsona megfenyegeti Wilson elnököt, vagy 1989-ben a XI. kerületi Ellenzéki Kerekasztal üdvözli az afganisztáni kivonulást...

Ludovique 2007.03.10. 18:43:43

A különbség annyi, hogy Funar hazudik. :)

Államközi szerződés... Rendben. Hiszen kis ország vagyunk, alázkodjunk meg a nagy orosz medve előtt. Meg ne sértődjenek szegények.

Ez megy. Csak tenni ne kelljen semmit.
Jajnehogyvéletlenül.

Ács Ferenc 2007.03.10. 18:48:24

Ne alázkodjunk meg, hanem próbáljuk végre megtalálni a seggnyalás és a megalázkodás közötti arany középutat. Nem nagyon megy ez nekünk.

Abraham lincoln 2007.03.10. 19:05:22

Az orosz uralom alatt úgy éltünk ahogy éltünk.Nem voltunk szabadok.Sok mindent nem tehettünk meg amit most meg tehetünk(de meg ám) De olvastam valahol egy listát amiben a Német náci faji megkülönböztetés volt:német uralkodó faj, germán népek testvér népek,szláv és magyar rabszolga népek. ez nem az eredeti szöveg de naggyából jó. Ez jobb volna?Gazdasági meggyőződésből húzhatunk valakihez de politikailag soha, a Magyarnak ebből mindig csak baja származott.A nagy medve már katonailag nem olyan mint volt de gazdaságilag ott nyir ki ahol csak akar, és úgy néz ki ezt tudatosan csinálja.A mi politikusaink pedig aszisztálnak is neki pl: az előre megkötött olaj ár. Nem kéne mindenkinek seggggget nyalni, de úgy lászik az (arany közép út) kifejezés mifelénk nem ismerős.Hitler nem kérdezte meg a katonáit hogy akarnak-e meghalni Magyarországon, és ugyan úgy Dzsugasvili sem érdeklődött a katonáitól hogyan gondolják, gondolok arra mikor Sztálingrád ostrománál a rohamra küldött katonák elfogyott lőszer hiján vissza futottak mi várt rájuk. (géppuska)Az emlékmű meg van és bár egy ideológia miatt épült de mégis halottaknak készült akik nem itt akartak meghalni és nem akkor ezt kéne tisztelni benne.az hogy Német emlékmű nincs arra csak ezt A történelmet a győztesek írják.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 02:20:10

A Budán, a Hegyalja úton a Szittya utca torkolatával szemben (!!!:D) van egy felszabadulás-emlékmű. Viszonylag szolid, a központi obeliszken egy fekete, fém repülő nőalak van, és egy felvésett 1945-ös évszám. Két oldalt pár méterre két fekvő kőhasáb, rajtuk a szokásos sablon felszabadítási szöveg (szabadság, örök hála, dicső vörös hadsereg) egy-egy aranyozott csillaggal, és kb negyven katona nevével. Azt nem akarja valaki esetleg eltakarítani?

Ludovique 2007.03.11. 08:36:03

Nem, az nincs olyan frekventált helyen. S nem is holmi lebontott országzászló helyén áll. :)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 14:34:31

Az országzászló nem a szovjet emlékmű helyén állt. Ezt ők tudják a legjobban: www.magyar-eletter.hu/aktualis/zaszlo/

Különben az Ereklyés Országzászló és a négy égtáj-szobor visszaállítására eredeti formájukban semmi szükség. Szimbolikus értelemben azért nem mert enm visszaállítani kell a Horthy-korszak egyik markáns jelképét, hanem újat csinálni helyette.

Országzászlónk van, egy sarokkal odébb, a Kossuth téren. Ha lebontanák végre a kordont, és átépítenék a teret, akor egy jobb elhelyezéssel, és egy díszesebb kivitellel, akkor ott az megfelelne a célnak. Ebben az esetben szerintem igaz az, hogy "egy az ország, egy a zászló".

Az égtáj-szobrok pedig revizionista giccsek, ilyen formában a visszaállításuk már csak esztétikai szempontból sem jó ötlet. Helyettk máshol, más helyen kellene végre egy normális, modern, állami Trianon-emlékművet állítani.

Ceterum censeo, a szovjet emlékmű meg maradjon a helyén.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 15:46:16

"Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tszenek" /Lukács 23,34/

Ede bácssi 2007.03.11. 16:52:14

Valahol a Tótán azt írták Kündü, hogy azért balhézik mindenki a Lipót megszüntetése miatt, mert a Kündü féléket kiengedik, aztán lesz nagy baj. Hát, hogy ezt a kommandós dumádat, a kétszáz irgalmatlan szamaritánust olvasom, meg az összes reagálásodat olvasom, lehet benne valami. Ez nyerő, pillanatnyilag ennél nincs nagyobb hülyeség. Bátor dolog a nemlétezőknek beszólni, meg mindenkit anyázni, aki nem azt gondolja, amit te. Meg kijelenteni mindenki nevében, kiket utálunk. Javaslok helyette mást. Odamész Mike Tysonhoz, és mondod neki összeráncolt homlokkal: "Köcsög nigger, pucold má' ki a cipőmet..." Na, akkor becsülni fogom a bátorságodat. De így?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 17:37:57

Te Kündü, és ahhoz mit szólsz, hogy Tóta szokott a legízeseben komcsizni.

Pl itt ez ez idézet a blogjáról: "A totális gyurcsányi kontrollt elutasította a szocialista párt: Gyurcsány elnök lett, de nem teljhatalmú, vétójoggal felruházott fáraó. A fent leírt sajátosságok alapján ez inkább baj, mint öröm, de legalább mondhatják a komcsik, hogy mekkora demokraták ők. Bezzeg."

Most ezt így akkor hogy?

Ede bácssi 2007.03.11. 17:38:05

Hát ez az... Te "aranyigazság"-nak gondolod, amikor én ironizálok. De hát valószínűleg én vagyok a pöcs. Egyébiránt a Tóta posztjain te is rágódsz néha, ha jól emlékszem, hozzá is szóltál már, meg beszélnek ott olyanok is, akiknek nem lapul bolsevik pártkönyv a zsebükban. Részletesebben kifejtettem neked már egy korábbi hozzászólásomban itt az ufiblogon, nem olvastad, mert a mai napig nem követte reagálás, hogy mi a véleményem a zsidók állandó emlegetéséről, meg arról, hogy ők minden baj okozói. Lapozd vissza, és gondolkodj el az antiszemitizmus "hasznosságán". A kára egyértelmű: elkényelmesít minden arra hajlamos agyvelőt, és felmentést ad a gondolkodás és a cselekvés alól. Minden antiszemita szerintem tulajdonképpen nyíltan hirdeti, hogy mi valamennyien tök hülyék vagyunk, hogy a zsidók folyamatosan átvernek, meg leigáznak bennünket. Ázsiában ki sem ejtik ezt a szót, hogy zsidó, oszt' normálisan fejlődnek, képesek az országukat, nemzetüket gyarapítani. El kellene már felejteni ezt a bibliai eredetű kényszerképzetet, és törődni a magunk dolgával. Az, hogy zsidók még egyáltalán vannak, annak köszönhető, hogy gettókba zárták, megkülönböztették őket, mert valami barom egyházatya duzzogni kezdett, hogy Jézust vegzálták. A kereszténység antijudaizmusa tovább él, és még sokan beugranak ennek. A médiában, meg más foglalkozási ágakban túltengő zsidók is legenda. Azonkívül éppen a harcos antiszemiták kényszerítették a kiegyezés után az asszimilálódni vágyó zsidók nagy részét a különböző városi értelmiségi pályákra azzal, hogy elzárták előlük a hivatalnoki pályát, és a földtulajdont. A vidéki, kisiparos zsidókat pedig Bakyék méltóztattak vagonokba pakolni, aztán most lehet mondani, hogy bezzeg mindenki ügyvéd, meg tévériporter közülük... Ugyan már, értelmes ember ezzel nem foglalkozik. Még egy gondolat a Rákosi-idők túlreprezentált pártzsidóiról. Világos, hogy az üldözés, a kínzások után közéjük menekültek. Mi mást tehettek volna az akkor még bizony igen friss "élmények" hatásásra? Csak egy párhuzam, hogy tudj róla: a románok szemében a magyarok ugyanezt az utat járták végig az ötvenes években, amikor magyarokkal voltak tele a pártbiztottságok, meg a szeku. A román soviniszták által Trianon után üldözött magyarok nagy számban találtak ugyanis menedéket a baloldali mozgalmakban, aztán a háború után ezek a hatalmi vákuumban, meg kezdeti "káderéhségben" pozíciókba kerültek. Idei-óráig persze. Szóval ez a helyzet ezzel a merőben anakronisztikus antiszemitizmussal jelenleg . Summa: nem a zsidók, a pirézek, meg a hotetentották a gonoszak, és furmányosak, hanem mi vagyunk hülyék. Nem is kicsit. Nagyon...

bugris 2007.03.11. 18:05:27

smalladam,
a helyzet az, hogy Tóta mindenkit bírál, csak GyF-et nem. Rossz fiú Szilvásy, meg Horn, meg a komcsi tagság, stb, csak Fletó nem. És mindez iszonyúan átlátszó.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 18:23:32

Szerintem ez nem igaz, emlékezetem szerint eleget basztatta a Gyurcsányt, például a ripacssága miatt.

bugris 2007.03.11. 18:31:55

Jó, csak ne kezdjünk idézeteket, hozni, az én benyomásom az, amit írtam. És nekem nem az tűnt fel, az elmúlt hónapokban, hogy GyF-et kevesebbet basztatja például Orbánnál (ez az ő szimpátiáinak kérdése), hanem hogy kifejezetten jófiú-rosszfiú játékot játszik kormánypárti politikusokkal. És ezt például éppen úgy lehet, ha valakit a gesztusai, kommunikációja miatt bírál, mást meg az elvei, programja miatt.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 18:32:22

index.hu/politika/belfold/gyurcsanynev/
:D ez például elég szép húzás volt tőlük:)

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.11. 18:33:01

tévedsz bugris, Tóta egy embert nem bírál nagyon, az meg a Kóka. elég a "Bádogember szerenádja" c. postját elolvasni. Mondjuk engem nagyon nem érdekel tóta véleménye :o)

bugris 2007.03.11. 18:39:07

Azért kértem, hogy kezdjünk idézgetni, mert megfelelőek kiválasztásával frankón lehet mindenféle benyomásokat kelteni. És nekem speciel semmi kedvem most úraböngészni a blogját :)
És igen, persze, Kóka is jófiú.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 21:48:24

Bármit mást írjatok, de könyörgöm, ezt a "Fletó perkál" kezdetű űberinfantilizmust hagyjuk már a francba!

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.11. 22:07:10

Viszont, az igy lábjegyzetként Tótához odatenném, ha nem politikával foglalkozik [értsd: UFOelmélet, II. vh, web, etc.] akkor egész jó dolgokat szokott írni.

De nem kívánom fényezni:)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.11. 22:30:07

Ha nem tűnt volna fel, tóta w mindenről megmondja a véleményét, ha tetszik, mindent fikáz. Elég markáns racionalista, ha tetszik liberális világnézetet képvisel, ez kétségtelen.

Viszont szerintem csak a politikai szűklátókörűség következménye és a kurva ciki mindent valamelyik oldalra besorolni akarás következménye a jobb-, vagy baloldali elfogultság kiolvasása a szavaiból.

tudatlan 2007.03.11. 23:53:17

neha egy kep ezer szonal tobbet mond. naccso.blog.hu-n van egy politograf. naccso tobbekkel egyutt totat is elhelyezte a grafikonon (bizonyos kerdesekben kepviselt allaspontja alapjan gondolom). erdemes megnezni ki van az epsilon sugaru kornyezeteben. akivel tobbnyire egyetert azt nyilvan kevesebbet kritizalja. nem elkotelezodes ez. ahhoz viszont eleg, hogy a gyurcsany-koka aramlathoz kozelre soroltassek.
nincs ezzel semmi baj, nem kell hadakozni ellene.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.11. 23:57:14

Nem is tudtam, hogy Orbán Rákosinál is baloldalibb ember. Lehet már a padlássöprést tervezi!:)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 00:04:03

tudatlan, ez egy vicces, de komolyan nem vehető politográf. A minden magyar közszereplőre vonatkozó folyamatos és görcsös valahova besorolási kényszer pedig kurva nagy baj.

tudatlan 2007.03.12. 00:09:51

vicces, de komolyan nem veheto:))
na nem is akarom tulertekelni naccsot (bar mintha ok komolyan elmelkednenek az abrarol). meg ilyen alapon bayer folyton orbant kritizalna. az "akivel tobbnyire egyetert..." - tol van a lenyeg. nem kenyszeres ez a besorolas. hangsulyozottan nem azt allitom, hogy elkotelezett gyurcsanyista, vagy kokista lenne (bayer eseten pont az elkotelezettseg okozza a tavolsag ellenere a kritika hianyat:) ). nem hiszem, hogy ordogtol valo, hogy tobbnyire egyetert veluk gyakorlati kerdesekben. ha majd egyszer nem igy lesz, szova is fogja tenni a maga stilusaban. en azt nem ertem miert kell ez ellen kezzel labbal kuzdeni.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 01:21:12

Nem is az ellen küszködök. Csak az zavar, hogy ha valakiről szó van, egyből muszáj besorolni valahova, ami a gyengébbeknél azonnal megakadályozza, hogy valaha megértsenek belőle valamit, és a maga helyén tudják kezelni. Én ezt meglehetősen utálom.

Nem olyan régen kerültem az újságíró-szakmába, de ha hangsúlyosan politikai cikket írok, pláne ha még véleményt is merek benne állítani, azonnal jönnek az olvasók, akik leszitálják a szavaimat, lemérik, hányszor írtam le azt hogy Orbán, vagy Gyurcsány, kimutatásokat készítenek arról, hogy milyen jelzőket használok és milyen összefüggésekben, hányszor teszek említést a népzenéről, a rendszerkritikai baloldalról, stb.

Ez alapján elkészítik rólam a diagnózist, megmondják hogy mit akartam írni (!!), majd ez alapján statisztikailag azt is megállapítják hogy milyen oldali vagyok. Van több fokozat, pl. a szemét judeobolsevik már elég magas kredit-értékű. (Pláne hogy katolikus vagyok.) A szomorú, hogy ezt még olyan emberek is képesek megcsinálni mint a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese. Ezt követően pedig az egész Hírszerzőről kiállítják a cehhet, rendszeresen kiderül, hogy egyszerre vagyunk jobboldaliak, baloldaliak, kapitalisták, cionisták, kommunisták és demszkysták.

Világos, hogy ezt vállani kell, ha valaki ezt a foglalkozást űzi. Nem is szoktam öszetörni, ha reggel egy 40-es betűmérettel írt KURVA ANYÁD! vár a levelesládikámban, de azért szerintem elgondolkoztató, hogy ez mi a tökömnek jó. Hogyan akarnak egyesek normális országot, meg kulturált politikát, erkölcsös közéletet, meg macivalagát, mikor ez a legfőbb gondjuk, hogy leosztályozzák ez egész valóságot jobb- meg baloldalira, aztán ezután az ég világon mindent ennek rendeljenek alá, legfőképpen az ítélet-alkotást.

Néha már a saját rokonaimmal sem tudom megértetni magam, mert egyszerűen nem értik meg, ha egy vitában mondjuk egy balolalira azt mondom, hogy de ezt, vagy azt mondjuk jól csinálta.

Szerinted én pörgöm túl ezt a dolgot, vagy tényleg bosszantó? Mellesleg a témához eszembe jutott még Oli bácsi Fészekről szóló megmondása valamelyik tavaly év végi Ufiból, hasonlókról szól, és nagyon tetszett.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 02:32:47

Mások tiltakoznának a fent leírtak ellen, de úgy látom te büszkén magadra veszed:) Azt is elmondanád, hogy miért nem kellünk? és az is érdekelne, hogy ki az a mi?

Abraham lincoln 2007.03.12. 09:09:45

Kurszán Kündü

ohon a titok szobában árpádsávos lobog és az ingeden fogaskerekes karszalag van( csak kérdés)?

Guild 2007.03.12. 09:29:04

smalladam:
Szerintem ez egy általános emberi tulajdonság. Ösztönösen megpróbálunk mindent kategorizálni, és lehetőleg minél kevesebb kategóriába sorolni a dolgokat. Pl. a legtöbb ember igényli, hogy a filmekben legyenek egyértelmű jók és gonoszak.
De a nyelvben is tetten érhető a dolog. Ha pl. azt mondod, hogy ezt és ezt nem szereted, azon azt értjük, hogy negatívan viszonyulsz hozzá, pedig lehetne akár semleges is a viszony.
Szóval szerintem jobb ha hozzászoksz ehhez a besorolósdihoz.

tudatlan 2007.03.12. 11:04:06

smalladam, sztem ket dolog jott itt elo, neked mindketto mintha fajna. A "besorolas" es, hogy a velemeny ez altal determinalt. Az elso szerintem elkerulhetetlen, ha tobbsegeben az A oldalt tamogato pozicioba helyezkedsz (B oldalt tamadoba). Ki fog alakulni az a benyomas, hogy az A oldallal szimpatizalsz. Szerintem ez normalis, erdemes vele tisztaban lenni. Az ellen viszont en is kuzdenek, hogy a besorolas meghatarozza magat a velemenyt (lasd "persze, ezt azert mondod, mert A-t szereted"). Ez az ertelmes vitanak tenyleg gatja.

Masreszt meg egyaltalan nem baj, ha keszulnek tartalmi elemzesek es felmerik az egyes organumokat/ujsagirokat. (remelem nem ezekre gondoltal a "leszitalaskor" ) Sot ez kivanatos, mert szerintem az sem helyenvalo, ha egy kimutathatoan elfogult medium a partatlansag es az objektivitas fenyeben tetszeleg. Ez az olvaso megtevesztese lenne (raadasul atlagolvaso a cikk alapjan nem feltetlen latja az elfogultsagot).

Ha mar MaNem foszerk. helyetteset szoba hoztad kifejthetned bovebben mit tett es mikor. Erdekelne, kulonosen, ha Szereto Szabolcsrol van szo, ot tartom ott az egyik legertelmesebb figuranak.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 18:32:45

Tudatlan, Gorgiasz! Igazatok van teljesen, hogy ehhez hozzá kell szokni. Ezt én is tudom, csak zavar kicsit, nem is akarok tovább rágódni rajta.

Tudatlan: sajnos csak ezen a linken találtam meg az ügyet a Magyar Nemzettel, ha középre gördítesz, D Horváth Gábor rasszizmus Magyarországon című írása van kielemezve benne, arról beszéltem, benne van az okt 9.-i Magyar Nemzetben. (megjegyzem, a cikk, ami alapján D. Horváth Gábor kiállította rólam a hungarofób-rasszista diagnózist, tényleg nem lett jó, de azért ennyire talán mégsem.)

Ja és még valami. Kurszán Kündü nem közölte itt a blogon, hogy pontosan mi a baja a Hírszerzővel és velem, de küldött egy levelet szerkesztőségünkbe: Tole, lege!:

KISS ÁDÁMNAK

"Ön "smalladam" nicken mocskolódik és ócsárol - milyen érdekes! - balról a blog.hu Inexes leánycég nyilvánossága előtt. A FIDESZES jobboldali nézeteket valló vezető ügyvédet Ön primitív és alamtas jelzőkkel illeti, Egyenlőségjelet tesz a műveletlen, munkásőr-szintű kommunista tahósága, és a gazdpol blog szerzője közt. Végülis nem csoda! Somogyi nevű kripto-judeokrata által vezényelt és alapított, a háttérben valóban vmi "hírszerzéssel", - csak nem tudni, az NBH-val vagy inkább a MOSZAD-dal - létrehozott poltikai organizátor csapat már nem is gyanús.
TÉNY: ÖNÖK balra mélyen nyalnak, és a közvélemény megtévesztése a feladatuk! "smalladam", ne jöjjön tönné a blog.hu jobboldali szerkesztésű blogjai közelébe sem, metélt faszfej!!!"

tudatlan 2007.03.12. 18:46:29

smalladam, lehet, hogy en vagyok vaksi, hol a link amire kattintva majd kozepre kene gorditenem?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 18:50:34

Oppá, bocsánat, ezt kifelejtettem:
www.antiszemitizmus.hu/magyarnemzet2006.htm
Ebben van egy link a teljes cikkhez.

bugris 2007.03.12. 18:54:36

A Nemzetes cikket elolvastam, de a tiedet is olvasnám, ha be tudnád linkelni, vagy elküldeni.

ergé 2007.03.12. 18:55:26

Nos, amíg rám nem szólnak a kollegák, mostantól saját kezűleg fogom kitörölgetni Kurszán mocskolódó kommentjeit. Szóljatok majd, ha valamelyiket kihagynám.

Nincs kedvem őrjöngő jobbos rózsamisiknek átadni az ufiblogot...

Ha Kurszán értelmes okfejtéssel vitatkozik a jövőben, akkor azt tegye nyugodtan. De az undorító fröcsögést, amit néha már a blog szerzőivel szemben is folytat, nincs kedvem tovább olvasgatni.

Ez vonatkozik más, hasonló stílusú kommenthuszárokra is.

Moderálás START.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 19:11:01

Ha tényleg érdekel titeket a cikk, küldjetek email címet. Ha nyilvánosan nem akarjátok, akkor a thesmalladam@yahoo.com-ra, és én szívesen elküldöm a cikket, mert a hírszerzőn a kretén fizetős-sms küldős szabály miatt (hamarosan megszűnik szerencsére) nem lehet olvasni a régi cikkeket csak pénzért.

tudatlan 2007.03.12. 19:23:24

wannaknow21kukacyahoo.com
ti nem feltek a spamektol?:)

bugris 2007.03.12. 19:26:49

Most már mindegy. Hacsak valamelyik admin át nem írja.

bugris 2007.03.12. 19:28:04

És a 100 kommenthez gratula sHelfnek.

bugris 2007.03.12. 21:17:18

Köszi. Én meg válaszoltam.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 21:54:33

Köszi, de még nem jött meg. Esetleg majd pillants oda, hogy jól küldted-e el, ha igen, akkor sorry, biztos a yahoo tököl.

bugris 2007.03.12. 22:13:40

Sajnálom, a válasz funkciót használva biztosan nem ronthattam el a címedet.
Egyébként az egész téma eléggé elgodolkodtatott, kicsit felbosszantott, meg olyan jellemző is. Nyitnék egy topicot róla valamelyik nap, ha beleegyezel majd az írásod újraközlésébe.
Nincs vele semmi baj, írsz te néha hülyeségeket ebbe a blogba is :) (De ez most tényleg csak vicc volt, szerintem alapvetően rendben volt az a cikk.)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.12. 22:32:49

Tudatlantól megkaptam, biztos tőled is megjön. Leközölheted a blogodon, ha kiírod a forrást, meg a linket:D
www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=20719

tudatlan 2007.03.12. 22:39:40

na pedig nem akartam belepofazni. hozzam mar megerkezett bugris valasza, remelem bugris nem erzed ugy, hogy tul illetektelen kezekbe jutott. mivel nekem is yahoo cimem van ertetlenul allok a dolog elott. bugris, kivancsi vagyok a temara amit nyitni akarsz ezugyben, ugyhogy hajra!

bugris 2007.03.12. 22:44:45

Oksi, ez ugyan kapcsolódó/aktuális téma, de egyelőre március 15 mindent visz. Szólni fogok előtte, szerintem egy jó vitát tudunk ezzel kapcsolatban kezdeni. Nem véletlenül küldtem neked is, tudatlan, ha már így "priviztünk" (broáf).

bugris 2007.03.12. 23:46:39

Na, felnyomtam, vitára fel!

2007.03.13. 01:13:40

1. Kurszán, kitört a kerge-marha kór? Eddig vicces voltál, de most már nagyon nem vagy az, lazíts egy kicsit.

2. Tóta amikor a fideszt basztatja: szárnyal, szenvedélyes, tiszta Pázmány (gondolja ő). Amikor a főnökeit (bocs): rutin, izzadságszag.
Ja, bejön neki Fletó, szerintem szégyelli is valahol.

3. Ereklyés országzászlót régi formájában visszaállítani hiba lenne, esztétikailag idejétmúlt (finoman fogalmazva)

3. Mi a jobb: vállalni egy egyszeri konfliktust és elvinni az obeliszket valahova, ahol biztosan nyugton lesz, vagy szabadkozni, hogy miért öntötték le már megint szurokkal, vagy miért szedték szét megint a évi rendes tvfoglalás alkalmával? (az állami tv a másik nagy tüske a köröm alatt azon a téren egyébként, nem véletlenül váltak célpontokká tavaly, a tömeg ilyen szinten nagyon rá tud érezni dolgok velejére. ezek lassan évtizedes problémák, és politikai jelképekké csontosodtak)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.13. 10:48:06

Az MTV elköltözik a Szabadság térről Óbudára. A Hír TV mellé.:D

zsua 2007.04.04. 10:01:49

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a "felszabadulást" ünneplő megemlékezést tartott...
süti beállítások módosítása