Nevét se tudom még
2007. március 06. írta: Oli bácsi

Nevét se tudom még

Miután az Ufi Legfelső Népi Blogtanácsának Végrehajtó Bizottságában érzékeltük, hogy a nemiséggel kapcsolatos témák milyen közel állnak szeretett olvasóink szívéhez, körbenéztünk a placcon politika és ungibungi összefüggésében. Majd úgy döntöttünk, hogy abszolút rekorderként, a magyar sajtóban utolsóként reagálunk a Hankó Faragó Miklós által jegyzett törvénymódosítás egyes kérdéseire.

Nem értünk egyet azzal a megközelítéssel, amellyel a subba lusta szerkesztője él (jelentkezzen, aki látta már reggel frissülni az oldalt. Ehhez képest Tóta W. milyen lelkiismeretesen dolgozik), itt nem egyszerűen arról van szó, hogy keserű öregemberek el akarják venni az önfeledt gyermekek örömét. (Ezenfelül mutasson valaki olyan részt a Második Helvét Hitvallásban, amely tiltja, hogy a lelkészek a misszionárius póz mellett mást is felvegyenek. Úgyhogy egyházam - ezt akár faktumokkal igazolni is tudnám, nem teszem - korántsem olyan járatlan a nemiség ügyeiben, mint pápista testvéreink.)

Egyrészt sajnálom, 18 éves kora alatt az ember számtalan faszságot csinál, például nejlonzacsiban hordja az iratait meg a füzetét. 18 év alatt az ember gyakorta pöcs. (Később is, csak azokért felelősségre lehet vonni) Ezért nála idősebb emberek (Idős Keserű Emberek, a továbbiakban IKE) úgy döntöttek, hogy 18 év alatti ne vehessen piát, dohányárut, ne vezessen autót, ne szavazzon a parlamenti választásokon, ne járjon egyetemre és csak külön ajánlással iratkozhasson be az Országos Széchényi Könyvtárba. Tehát egy csomó jó dologtól elvileg eltiltották őket. Mégis, az elmúlt ezer évben (csak, hogy Magyarországon maradjunk), emberek milliói nőttek fel, többé-kevésbé ép lélekkel.

Ettől függetlenül tudjuk, hogy a 18 év alattiak bizony isznak, cigiznek, néha autót vezetnek valami kihalt parkolóban és az OKTV-re hivatkozva még nemzeti könyvtárunk hétszer szentelt oltárát is bepiszkolják. Kuffantanak is. Az aktust néha le is filmezik/fotózzák. Maguk számára teszik-e ezt? Utalnék a fenti normatív megközelítésre, miszerint a 18 év alattiak egy jelentős része pöcs; tehát nem. Felrakják az osztály honlapjára, elküldik a haveroknak, netán nyilvános honlapokra is el-el küldik. Ha valaki rápillant a méltán népszerű goldengate.hu "magyar amatőrök" rovatába beérkező művekre (én magam természetesen nem ismerem a mondott fórumot, egy idős plébános ismerősöm hívta fel rá a figyelmet), akkor láthatja, hogy relatíve sok, magyar nyelvre feltűnően emlékeztető idiómát beszélő tahó él velünk e sártekén. "Volt barátnőm", "egy vinyón találtam" - írják gyakorta a képek forrásaként, ami jelzi, hogy a jogtudatosság és az egyén jogainak tisztelete mennyire virágzik ebben az édes kis hazában. Az arccal megjelenő fotók esetében legalábbis elvárna az ember egy személyit, nehogy itten az 1978. évi IV. törvény (még érvényben lévő) 204. szakaszának megfelelő, három évig terjedő szabadságvesztés legyen a közvélelem.

Mármost két eset lehetséges: a Szadi megint valami olyasmit akar szabályozni (szigorúan liberálisként), amit nem kell. A diákság kefél, leveszi a mobillal, oszt' jó napot. Ezt miért kéne szabályozni? Ha már felrakja valahova a felvételt, az így is, úgy is büntetendő. Másfelől - szánkba lett rágva - EU-s normákat kell átvenni, a 2004/68/IB kerethatározatot. De mivel ott a 18. életév minősíttetett határkőnek, ezért a csintalankodó tizenéveseket meg kell menteni (ad analogiam: "szegény gimnazista, aki egy füves cigiért ül"), ami szigorúan véve kibújás az EU-s jogszabály alól. Ráadásul, tudjuk, milyen az a beleegyezés, ha a szomszéd/nagybácsi/jófejRobi egy erős verés ill. ennek kilátásba helyezése mellett csikarja ki. Ráadásul - nem kétséges - vannak olyan tizenévesek, akik a fenti triász némelyik tagjának szívesen hagyják a filmezést, némi pénzmag fejében, még kényszer sem kell hozzá. Akkor a többi szerencsétlen 16 éves gyökér is azt hihetné, ez a pénzkeresés nem is túl kellemetlen, és mégdemilyen trendi módja.

Szóval: nem ez a legsürgősebb, a javaslat a jelenlegi formájában a liberális szabályozni akarás jellegzetes példája, és némiképp amorális.

Jogi szakvéleményemet küldöm a hatodik bének, és mindenkinek, aki szereti. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8743516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.03.06. 11:21:42

Olibá',

Tóta azért ily szorgalmas, mert mint egy kommentben is említette, van egy időzítő, amivel beállítja, hogy mikor jelenjen meg a mű.

A gimnazistap*rnó meg az érintettekre tartozik.
Arra az öt-hétre, házibulifüggően.

((((:

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.06. 11:24:33

Én azt nem értem, hogy ha én tényleg szigorúan a csajomról és csak magamnak készítek képet mondjuk telefonnal, de az hivatali kezekbe kerül, akkor engem azért bevarrhatnak, vagy sem?

A szar ügy az ezekkel a dolgokkal, a videófilmmel, meg a füves cigivel, hogy egyik oldalra sem tenném le nyudogt szívvel a voksot. Ugyanakkor a "diákság kefél, leveszi a mobillal, oszt' jó napot" - állapot, - nem tudom, hogy erre gondolsz-e Oli bácsi, de én ez alatt a törvényesség és a törvénytelenség közti alkonyzónát értem - szerintem a saját társadalmunk egyik minősített rákfenéje.

Pallos Levente 2007.03.06. 12:05:02

... és a mai helyzetben, amikor a közigazgatás romokban (ld. engedély nélküli építkezések, erőtlen / súlytalan felelősségre vonás, másik oldalon ellenőrizhetetlen packázás (APEH, valaki?)), az állami vezetők nem vonhatóak felelősségre (ld. elszabotált törvények meghozatala, ktgvetési számok figyelmen kívül hagyása stb.), akkor ez a legfontosabb, és a magyar társadalom rákfenéje? Ne szórakozz már!

bugris 2007.03.06. 12:09:16

smalladam!
"ha én tényleg szigorúan a csajomról és csak magamnak készítek képet mondjuk telefonnal, de az hivatali kezekbe kerül"

Ha nem tudsz vigyázni rá, ne készíts képet. Ha a csajod pajzán képe rossz kezekbe kerül, te nem a nődet félted, hanem magadat a büntetéstől? Akkor nem érdemled meg a képet, sem őt magát.

bugris 2007.03.06. 12:24:43

Ahogy az egy szál spanglit elszívó, úgy a partneréről képet készítő fiatal sem fog börtönbe kerülni. Valahogyan meg tudatosítani kell, hogy milyen óvatosnak kell lenni, milyen utóélete lehet, az ilyen felvételeknek.
Tegye fel a kezét, és támogassa a törvénymódosítást, aki nem látta még Csisztu Zsuzsát szopni.

nénike · http://mandiner.hu 2007.03.06. 12:50:33

Adjál Zsuzsáról egy linket, és akkor nem jelentkezem.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.06. 13:00:20

bugris!

Engem itt csak a hipotetikus rész érdekel, az most nem játszik hogy véletlenül meztelen képeket hullajtok el a csajomról, különben ha ilyen van, azért szívjak is. (mondjuk börtönbe talán mégse ültessenek)

Levente! ha azt a rákfenés dolgot rám értetted, akkor valamit elnéztél, olvasd el mégegyszer a kommentemet.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2007.03.06. 13:23:19

Na most ha valaki leveszi a mobillal, aztán hiába vigyáz rá, mert mondjuk van az iskolában még néhány olyan tanár, aki lazán kiveszi a kezedből és belenézeget.. Na meg ha a szülő dönt úgy, hogy feltérképezi a telefont, majd üvöltve "akkúúúrvaanyád, majd én megmutatom neked" feljelenti a gyereket (mondjuk a lány anyja a fiút).. Szóval ezek olyan helyzetek, amit ha büntet egy állam, akkor ennyi erővel már a gyerekmunkát is visszafogadhatná a tűrt kategóriába, hadd adjunk még egyet a "hülye kis köcsög" 18 éven aluliaknak...

bugris 2007.03.06. 13:30:42

Smalladam, én meg általánosságban írtam, aki nem tud vigyázni rá, ne készítsen felvételeket.
Akinek például a tanárja kiveheti a kezéből a telefonját, az ne tartson rajt ilyen képeket. Leesik neked is végre, tsabeeka?
A törvény most akarják módosítani, ergo eddig ebben a formában létezett. Elítéltek egyetlen tizenévest is ezért?

politicus · http://ufi.blog.hu 2007.03.06. 15:12:03

Jót kucogtam Oli bátyám...:::))))

Oli bácsi 2007.03.06. 16:08:02

Ezt a mobilnézegetőst eddig sem büntették tudtommal, legalábbis nem halottam ilyesmiről, pedig taxatíve ez van a törvényben.

Kedves smalladam!
Alkonyzónák mindig lesznek. Egyszerűen azért mert a jogalkotás nem tudja utolérni a való életet. Ezért normális jogalkalmazók és értelmes jogalkotók kellenek, nem újabb törvény minden szarra. Én már egy adóbevallást is ámulattal nézek, nem azért, mert nem tudom kitölteni, hanem mert döbbenten látom az igyekezet minden léthelyzet kodifikálására. A TEÁOR-lista meg egyszerűen maga az abszurd, ld. még "máshova nem sorolható, szabadidős tevékenység".

ergé 2007.03.06. 16:33:48

Hajjaj Oli bácsi, volt egy olyan időszak, a 18.-19. fordulója környékén, amikor a nagyobb európai hatalmak (főleg a poroszok) totális PTK-t ás BTK-t akartak létrehozni, melyek lefedték volna az élet minden területét. Ha jól emlékszem, 1900 paragrafus után abbahagyták a projektet.

Rájöttek, hogy nem lehetséges minden élethelyzetre jogszabályt alkotni. Szerencsére.

Valaki szólhatna ez ügyben az EU-nak is...

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2007.03.06. 18:34:37

A "jogalkotás nem tudja utolérni a való életet" az igaz, csak éppen azt nem értem, hogy akkor ne is próbálkozzon vele? Talán ez a természetes. Egy példa lehet a tűzoltós vizitdíj esete. Azt is kodifikálni kell, hogy nehogy már egy megsérült tűzoltónak is vizitdíjat kellen fizetnie.
"normális jogalkalmazók és értelmes jogalkotók kellenek, nem újabb törvény minden szarra" - ezzel a mondattal tökéletesen egyetértek. Csak ennek meg semmi köze a való élethez. Utópia.

Gabe 2007.03.06. 19:00:55

Oli bá! Mi ez az élveteg tobzódás? Mintha nem is az ügy aporopóján írtad volna mindezt, hanem a - részben tangás bejegyzésed folytán - elharapózott szextéma tovább-burjáoztatása érdekében. Elkúrás helyett kúrás? (Orbán Jáson Dénes erdélyi költő mondá: eleink arról bezséltek nekünk, hogy mit hogyan b..tunk el, mi most a b..ról beszélünk!) Akkor ez már nem kommentelés, hanerm kollektív önkielégítésbe torkollik...
És jön a nagy KÚR szán.

Gabe 2007.03.06. 19:03:05

Ja, és kis protkó-hermeneutika: Mit jelent a bujaság a házasságban? (Hitvallás, XXIX. 3.)

Ede bácssi 2007.03.06. 20:25:13

Valami dereng, hogy már Csokonai korában dugtak a diákok (legalább is szerettek volna). Megörökíteni nem akarták, mert lefestetni az aktust költséges és macerás lett volna. Beérték azzal, hogy a többieknek megesküdtek, télleg "megbíbelték" az említett kisasszonyt. Ma esküvés helyett meg lehet mutatni a mobilt a haveroknak, lazán gőgös arccal: "Na ugye, hogy cidázott!" (Most jut eszembe, ezt meg a hatvanas években használták a szenvtelenül hangzó orális szex kifejezésre... Szóval, nincs ennél fontosabb.

Oli bácsi 2007.03.06. 20:54:48

Gabe: be lett vallva az elején: ezt eszik a népek, ezt adjuk. Kereskedelmi média lettünk.
Más:
Konkrétan a misszionárius póz? He? Benne van?

tsabeeka: egy külön törvény a tűzoltó-vizitdíjról, ühüm. Meg utópia: van néhány távoli ország Nagy-Britannia, Franciaország, ilyenek. Ott műxik.

Gabe 2007.03.06. 21:19:13

Oli! He! Nem ez a kérdés! Arra vónék kíváncsi, mi a bujaság arrafelé. Mert pl. a gruppent sem olvastam benne. Vagy az már a házasságtörés kategóriája!
Jogértelmezést a pápistának!

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2007.03.06. 21:36:47

Nem külön törvény, hanem a jelenlegi módosítása. Értem?
Háhá, ezek az országok számunkra majdnem egyenlőek az utópiával. Mikor tart majd ott a magyar felfogás, ahol Nagy-Britanniában vagy Franciaországban. Na jó, nem utópia. 40 év.

Oli bácsi 2007.03.07. 08:50:04

Tsabeeka:
Te utópiának tartod az értelmes jogalkalmazást, én meg a törvények képességét arra, hogy minden élethelyzetre válaszoljnaka.
Asszem ezt ikszre hoztuk.

Gabe:
Levelét továbbítottuk a :jean.calvin@institutio.ch címre, elmaradt válasz esetén ott tessék érdeklődni :-)

Gabe 2007.03.07. 09:54:30

Köszi, köszi. Bár félek, keményebb fórum lesz ez, mintha magad válaszoltál volna. A végén még kiderül, hogy orgonálni sem szabad a templomban, mert elnyomja a szép énekhangot.
No mindegy, ahelyett, hogy az ördögöt dobálnánk tintatartóval, inkább mártsuk belé pennánkat, és írjut szép institúciókat.
süti beállítások módosítása