Emneszti
2007. február 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Emneszti

Érdekes, sajtómanipulációra utaló különbségeket vélek felfedezni az Amnesty International tegnapi, az őszi zavargásokról közzétett álláspontjának eredeti szövege és annak MTI-s tálalása között, amit az Index vett át.

A jelentés eredeti szövege többször is komoly kritikákat fogalmaz meg a magyar hatóságokkal szemben, dicséretről sehol nem olvashatunk.

Az MTI (Index) "Az Amnesty elégedett a Gönczöl-jelentéssel" címmel hozza a hírt, majd a lead így hangzik: "megdícsérte a Gyurcsányt az Amnesty International, amiért gyorsan reagált az őszi eseményekre, felállította a Gönczöl Katalin vezette vizsgáló bizottságot, aminek eredményével is elégedett a nemzetközi jogvédő szervezet. A rendőrök látható azonosítójáról viszont gondoskodni kéne."

Nyilván egy kósza dicsérő szót kapott a Gönczöl-bizottság (esetleg az MTI jól feltett kérdésére válaszoltak), mert az Amnesty nem erről írt az álláspontjában.

Átlátszó, mégis ügyes manipuláció...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr5235142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.02.09. 10:58:21

Az MTI agyrém. Amikor az APEH-hel karöltve fedezte Gyurcsányt Fittelina-ügyben...

tistedur 2007.02.09. 11:02:33

ergé!
a linkedben a decemberi amnesty-levél összefoglalója van..de melyik része a februári nyilatkozat?!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.02.09. 11:09:03

Az Amnesty honlapján is ez van belinkelve februáriként. De tényleg nem egyértelmű.

ergé 2007.02.09. 11:11:50

www.amnesty.hu, baloldalt fent a tegnapi sajtótájékoztató híre, az Amnesty hivatalos, írásbeli álláspontjával.

bugris 2007.02.09. 11:20:12

Ez tényleg elég nehezen értelmezhető, de milyen összeszedett munkát várhatunk egy szervezettől, ahol ilyen oldalak vannak a honlapon:

www.amnesty.hu/content.php?oldal1=6&oldal2=144

Vagy talán tényleg ilyen állapotban van a jogvédelem Magyarországon?

tistedur 2007.02.09. 11:24:03

ergé!
elolvastam mégegyszer..ebben egy büdös szó nincs a göncöl-jelentésről..ez a decemberi levél kivonata.
lehet,hogy ez az amnesty hivatalos februári álláspontja a decemberi levelük.(legalább konzekvensek)

tistedur 2007.02.09. 11:26:44

ergé!
az a gáz,hogy az amnesty oldalán nincs meg annak a sajtótájékoztatónak a szövege amire az mti hivatkozik..

cyberpop 2007.02.17. 10:33:02

Bocs (mint messziről érintett), utánanéztem: az MTI nem írta le a szót, hogy "megdicsérte", ellenben korrektül tudósított arról, hogy egy bizonyos Oosting mit mondott. Íme:

"Az Amnesty International (AI) szerint a magyar kormány gyorsan reagált az őszi zavargások után, példaértékű az ügy gyors kezelése, a Gönczöl-bizottság felállítása - mondta Dick Oosting, az emberi jogi szervezet európai uniós irodájának igazgatója csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.
Az AI elégedett a bizottság eredményeivel - közölte Dick Oosting. Ugyanakkor elmondta, aggodalmukat kell kifejezniük a zavargások során alkalmazott túlzott rendőri erő miatt és azért, mert egyes rendőrök nem viseltek az intézkedések során azonosítót. Az őrizetbe vett személyek alapvető jogait több esetben pedig megsértették - jegyezte meg Dick Oosting. Közölte, az AI azt javasolja, hogy a rendőröket képezzék ki erő használatakor a szükségesség és arányosság elvének mindenkori tiszteletben tartására és a hatóságok gondoskodjanak róla: a tömegeseményeken és elfogásban részt vevő rendfenntartók látható azonosítót viseljenek.
Szükség van a sértettek kártérítésére és, hogy meglegyen a rendőrség demokratikus civil ellenőrzése - mondta Dick Oosting.
Dick Oosting újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az azonosító eltakarása vagy fel sem tétele a ruhára, utasításra történhetett, ezért felelős Budapest rendőrfőkapitánya."

cyberpop 2007.02.17. 10:34:08

Ja és az MTI címe:
"Az Amnesty International szerint a kormány gyorsan reagált az őszi zavargások után"

ergé 2007.02.17. 12:02:27

Az eredeti hírhez nem fértem hozzá az MTI-nél, viszont az Index MTI-hírként hozta le a cikket. Átírták a címét?

cyberpop 2007.02.17. 12:04:19

Igen. És bevezetőt is tettek hozzá.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.02.17. 15:16:00

Az MTI-hír ezek szerint épp csak a sajtótájékoztató apropójával, az Amnesty-jelentéssel nem foglalkozik. :) De az eredeti hír tényleg nem annyira problémás, mint ahogyan az Indexen megjelent.

cyberpop 2007.02.17. 16:26:53

Turul: Ügyesen lavírozol, nem vagy te pártpolitikus? :) Úgy ismered el a tévedést, hogy azért mégis úgy nézzen ki, mintha neked volna igazad.

ergé 2007.02.17. 16:57:34

Cyberpop, mivel én írtam a bejegyzést, nekem kellene elismernem a tévedést. Kellene? Szerintem nem:

1. Van egy nagyon kritikus (dicséretmentes) Amnesty-jelentés, amit egy pesti sajtótájékoztatón mutattak be.

2. A sajtótájékoztatón elismerték a Gönczöl-bizottság gyors munkáját.

3. Az Index az (MTI) feltüntetésével lehozott egy hírt, azt írva, hogy az Amnesty megdicsérte Gyurcsányt.

Nyilvánvalóan nem Gyurcsány dicsérgetésére tartottak sajtótájékoztatót, így nem is erről kellene a címnek és a lead-nek szólnia.

Ez lehetne szőrszálhatogatás is, de ezekben az orwelli időkben, ilyen "forró" témában személy szerint érzékeny vagyok a médiamanipulációkra.

Az külön kérdés, hogy ha az MTI-t jelöli az Index forrásként, akkor miért írja át a cikket, annak mondanivalóját manipulálva?

cyberpop 2007.02.17. 17:57:13

Oké, bocs, kevertelek benneteket :)
Nekem annyi elég, hogy végül is elismerted, nem az MTI-re, hanem az indexre vonatkozik az eredeti kritikád.
További jó pósztokat és eszmecseréket kívánok nektek! És persze nekem, olvasónak. Ígérem, igyekszem magam arra korlátozni, hogy csak MTI-ügyekben nyilvánuljak meg.
süti beállítások módosítása