Temetni tudni kell
2007. január 17. írta: Oli bácsi

Temetni tudni kell

Tegnap a Farkasréti temetőben elbúcsúztattuk Nagy Gáspárt, (kiváló) magyar katolikus költőt, bátor hazafit. A temetésre szülőfalujához közel, Nagytilajban került sor, oda nem tudtunk elmenni. Maga a búcsúztatás - amennyiben lehet ilyet mondani hasonló ceremóniáról - szép volt. Méltóságteljes és szívszorító, nemcsak azért, mert egy bájos embertől búcsúztunk, hanem mert rossz volt látni azokat a viharvert öreg népieket, akik átküzdötték magukat a Kádár-rendszeren, véleményük nagyjából ugyanaz volt, mint a demokratikus ellenzéké, még ha ők nem akarták megveretni magukat, mert vidéken, ahol művházi szervezők voltak, olyan nagyon sok lehetőség nem volt, ha kirúgták az embert. Sokan meghaltak közülük, a rendszerváltás és a pártok kihasználták és eldobták őket, ha csak teheti, mindenki beléjük törli a cipőjét a magyar publicisztikában, vezéreik itthagyták őket, s már csak temetéseken találkoznak. Jó emberek voltak, fáradtak és keserűek. Eljöttek persze azok is, akik a nagy halott koporsójánál akarták demonstrálni a modern magyar politikai bizniszt: Boross Péter ott merített erőt jövendő küzdelmeihez, s még az ÉS főszerkesztője is tiszteletét tette: ha már Nagy verseinek közlésére négy éve (2002 karácsonyaóta) nem talált módot a lap, biztos nem kereste őket. Vagy nem írt. Mindegy: tulajdonképp rendes, hogy eljöttek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium azonban most is megtalálta a módját, hogy belerúgjon egy halottba. Lázár Ervin temetésére a nagyszerű Arató Gergelyt küldték, a mostanira meg azt a szegény hülye droidot, aki az egyházi ügyekért felel, főosztályvezetői rangban. Ez még hagyján (bár...), de a gyászoló tömeg megvetését zavarát kiváltva nagyívű beszédében arról értekezett, hogy: ő három évvel ezelőttig azt sem tudta ki az a Nagy Gáspár, verseit nem ismerte, egy vékony kötetét lapozta eddig fel összesen, és így elég nehéz beszélnie róla. Egy Cicero, na. A körülötte állóknak meg megjegyezte, hogy nem is tudta: a költő a Magyar Katolikus Rádió irodalmi szerkesztője volt, és te vezecc egyházügyi államtitkárságot, gratula.

Ismerői szerint sértődékeny, Donáth László pártfogoltja és személyes beszélgetés során kedvvel trappol bele beszélgetőpartnerei intim zónájába. Nagy jövő előtt áll, tehát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2028968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.01.17. 11:42:37

Elsősorban béke e példamutató ember poraira, másodsorban pedig valahogyan gyomlálni köllene a kontraszelekciót, különben minden tehetséges, de a könyökölve nyomulás gusztustalansága helyett teljesítményelvű fiatal le fog innen lécelni.

(Az EP-ben volt egy állófogadás tavaly, ahol anélkül, hogy a beszédre figyeltem volna, próbáltam kiszúrni, kik a magyar alkalmazottak, asszisztensek, táskacipelők: akiknek az arcán ott ült a törtetés, és az, fontos vagyok, itt vagyok, kapcsolatotépítek, ha elkaptalak, nem menekülsz, különösen, ha egyszer-kétszer már mutatott a tv - és a vicc az egészben, hogy 100%-osan bejött a megfigyelés, mert a többi nemzet ifjai valahogy oldottabbak, lazábbnak, mosolygósabbnak, felszabadultabbnak tűntek, akiken látszott, hogy nem azért jöttek most sokan össze egy helyre, hogy szórakozás közben és helyett is a halászati és kőolajbáyászati irányelvek 3.5.6/11. alfejezetében domborítsanak. A magyarok meg igen.)

krisek · http://kaveonline.org 2007.01.19. 22:57:24

Interjú a droiddal:
hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=14098
és egy olvasói levél a témában:
hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=14127

Mindazonáltal egy nagyon rendes evangélikus családból való ember, két testvérét is ismerem(t)em, az apukája sok evangélikusnak mutatott példát. Persze a felmenők az evangélikus droidokra nézvést sem jelentenek semmit.

Ilyenkor mindig az utóbbi öt évben megújult püspöki karunka (tényleg mindhárman nagyon jó fejek) és az új országos felügyelőnkre (Prőhle Gergely) gondolok, nincs elveszve semmi.

Calvinia 2007.07.05. 00:38:48


Nem tudom, aki droidnak nevezte az Urat, ismeri-e.Véleménnyilvánítás szabadsága van, tudom.Emögé bújva bele lehet rúgni ismeretlenül, következmények nélkül, bárkibe.Egészégére annak , aki ilyen bátor, sajnálatos módon az én szótáramban a droid e szövegkörnyezetben értelmezhetetlen.Tudom én, sztereotípiákban gondolkodni kényelmes.Ha csak az motivál az illető alázásában,hogy EZ a kormány foglalkoztatja, ideje lenne kicsit összetetteben gondolkodni.Most hallottam beszélni kb. egy órán át a TVben, szerintem nagyon értelmes,az igazát érvekkel alátámasztani tudó , rokonszenves jelenség, és bármennyire is szerette volna Juszt kihúni belőle azt, amiről úgy gondolta, a kormányának hasznos lehet, nem sikerült.Való igaz, nem a "szemét komcsik, mindet vasvillára" retorikát használja, de hát ezt talán meg lehet neki bocsátani,meg lehet, hogy nem is haszontalan ilyen keresztyéneket is látniuk néha a nem hívőknek.Részemről református vagyok, ha katolikus lennék, lehet ,hogy felszívtam volna magam, mert nemigen állt ki értük, de annak is van oka. Azért remélem, nem baj, hogy ellenvéleménynek adtam hangot, most voltam itt először,másban nem találtam kivetnivalót :) Ja, lehet , hogy azért is találom rokonszenvesnek, mert hihetetlenül emlékeztet a Pokornira.
Calv.

Gabe 2007.07.05. 07:43:14

Hát a kontextusban eléggé droid volt. Ha már lelkész, egy temetésen is mondhatna értelmes dolgokat. Sztem mindez erre vonatkozott. De rendezzétek le Olival, harcoljanak a protestánsok egymással.

Oli bácsi 2007.07.05. 15:40:34

Calvinia:
a droid értelmezéséhez minden kontextusban: en.wikipedia.org/wiki/Droid

Az internet ilyen, ott névtelenül is szoktak feltűnni emberek, akár 'calvinia' nicknéven is. Ez tényleg szörnyű.

Itt szövegértési problémákkal állunk szemben. Én nem azért kárhoztattam Csepregi Andrást, mert ez a kormány foglalkoztatja, (ha van ilyen ilyen a szövegben, kérem bemutatni), hanem mert méltatlanul viselkedett egy magyar költő temetésén. Továbbá január 17-én relatíve nehéz megdicsérni egy júliusi tévés szereplést, erre a feladatra magam sem vállalkoznék, de a poszt egy konkrét esetre reagált. Ehhez nem tett hozzá semmit, édes calvinia.

Nem vagyok katkó, még csak az kéne.

Gabe 2007.07.05. 15:53:46

Na, eszontam én is.
De szép, amikor a kálomisták vesznek össze egy luteránuson.
Hogy aztán baszogassák a pápistákat. Védjen meg Oli legközelebb, akinek két anyja van! Vagy apja. Vagy az egy másik topik?

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2007.07.05. 16:33:32

Az másik :-)
Közben látom, hogy calvinia egy másik posztban meg Horn Gyulát akarja elküldeni messzire, nem retúrjeggyel.

CSAK AZÉRT MERT EZ A KORMÁNY FOGLALKOZTATJA :D
süti beállítások módosítása