Politikai „orgyilkosok” nyerhetnek a Brexiten?
2016. július 01. írta: Redakció

Politikai „orgyilkosok” nyerhetnek a Brexiten?

gove_cameron_johnson.jpg

Gove, Cameron és Johnson

Vendégszerzőnk, Hörcher Ferenc egyetemi tanár írása

 

Boris Johnson legfőbb riválisa az utolsó pillanatban hagyta cserben harcostársát. A brit konzervatívok bosszút állnak Cameron megbuktatóján.

A kívülálló elszörnyed, ha elolvassa azt a Telegraph anyagot (How Boris Johnson was brought to his knees by the 'cuckoo nest plot'), amely összefoglalja a Konzervatív Párt háza táján lezajlott csütörtöki drámát. A politikában és Shakespeare színműveiben kevésbé járatos olvasó ugyanis nem képzelné, milyen köpönyegforgatásra képesek a brit konzervatív politikai elit tagjai a hatalmi ambícióik kielégítése kedvéért.

Lássuk röviden a történetet: Michael Gove, a Cameron-kormány igazságügyi államtitkára egyike volt Boris Johnson legfontosabb szövetségeseinek. Johnson, a volt londoni polgármester ugyanis a kormányon kívül volt, ezért kulcsfontosságú lehetett számára, hogy legyenek olyan kormánytagok, akik hajlandók őt támogatni. Állítólag épp Gove tudta meggyőzni egyáltalán Johnsont, hogy beleálljon az Exit-kampányba. Nos, ugyanez a Gove még néhány napja is úgy nyilatkozott, hogy ő magát nem tartja alkalmasnak a vezetői feladatra; majd csütörtökön, amikor a versenybe beszállóknak hivatalosan be kellett jelentkezniük, váratlanul bejelentette, hogy Borist alkalmatlannak tartja a feladatra, s maga indul el helyette.

Gove támogatói – parlamenti képviselők, de állítólag a kormánynak is több tagja – részben szintén Johnson csapatából kerültek ki. Őket is szisztematikusan átcsábította ugyanis a pártütő, arra hivatkozva, hogy Boris tehetséges ember, de nem való az ország élére, mindenféle kormányzati tapasztalat nélkül. Így történhetett aztán, hogy pár perccel a jelentkezési határidő után Boris Johnson az összehívott újságírókkal és megmaradt híveivel azt közölte, hogy az Egyesült Királyság előtt álló feladatokra pillanatnyilag nem ő az alkalmas ember. Vagyis a Brexitnek nem csak az Egyesült Királyság regnáló prime ministere, hanem annak legfőbb politikai ellenfele is áldozatául esett. Cameron mellett most már Johnson is béna kacsa.

A kérdés mindezek után az, hogy milyen fejlemények várhatók a történetben, ha felocsúdunk döbbenetünkből. Az ugyanis, hogy az embert sokszor épp barátnak hitt szövetségesei támadják hátba, ki-ki ismerheti, a nagypolitikán kívül is. A brit konzervatívok párttörténetében számos olyan esetet tartanak számon, amikor egy ígéretes vezetőjelölt esett politikai „orgyilkosság” áldozatául. A politikai kérdés inkább az, hogy mi következik ebből a fordulatból az Egyesült Királyság jövőjére nézve.

Nyilván sokféle szcenárió elképzelhető, s biztosat nem lehet mondani ma még erről a jövőről. Ám a jelenlegi állás szerint Theresa May tűnik legesélyesebbnek a miniszterelnökségre, aki a bent maradók táborának volt a háttérben maradó tagja. A belügyi tárcát irányító tapasztalt politikusasszony egy második Thatcher szerepét próbálgatja, s a vérmesebb reményeket táplálók már akár azt is el tudják képzelni, hogy esetleg őneki sikerülhet valamiféle kompromisszumot tető alá hoznia Európával. Mindenesetre sokan gondolják úgy, hogy ő alkalmas lenne arra, hogy a Johnson-féle Brexit-kampány károkozását mérsékelje, sőt, akár a skótok megnyugtatására is lehetnek eszközei – nem véletlen, hogy tradicionális skót öltözetben jelentette be, hogy indul a megmérettetésen. Ha ő győz, az Egyesült Királyság ugyan egy tánclépést tett elfelé az EU-tól, de vele egy fél lépést már visszafelé lejtene.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr848858522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hörcher Ferenc: Politikai „orgyilkosok” nyerhetnek a Brexiten? 2016.07.01. 12:26:01

A politikában és Shakespeare színműveiben kevésbé járatos olvasó ugyanis nem képzelné, milyen köpönyegforgatásra képesek a brit konzervatív politikai elit tagjai a hatalmi ambícióik kielégítése kedvéért.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.01. 12:38:49

boris túlexponált, jelenleg az ügyeletes ördög, a city ismert embere.

keresnek valakit aki lecsillapítja a népet, jól mutat a tv-ben, simán beszél, az eu sem utálja, a cityhez sem köthető.

plusz pont ha: gyakorlott vezető, középkorú, nő, straight, anglikán, olyan tipikusan szürke angol, egyszóval: modest.

show must go on.....

Zb74 2016.07.01. 12:48:30

Ez a Theresa May afféle Thatcher Lite.
Alumíniumlady.

2016.07.01. 14:06:56

@annamanna:

"universal jurisdiction"

annamanna 2016.07.01. 14:17:06

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ennyiből még semmit sem értek. Az EU-tagság állítólag arra volt jó, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek. Az EU előnyeiből állítólag a lecsúszó rétegeknek nem jutott, állítólag a szegény, buta vidékiek szavazták ki Britanniát az EU-ból. Ebből az következne, hogy pont a City-nek áll leginkább érdekében az EU-tagság. Egyszerűen nem értem, hogy illeszkedik a képbe az, hogy Johnson a City embere. (Soros is, mint pénzember, a "nyitott társadalom" propagálója.)

annamanna 2016.07.01. 14:40:50

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: És ráadásul a másik furcsaság: Corbynnal az a probléma, hogy nem állt ki elég határozottan az EU-tagság mellett. A Munkáspárt tehát a maradást pártolta, noha "A Munkáspárt kezdi teljesen elveszíteni az északi munkásosztályt, akik a György-keresztes zászlók alatt sorakoznak fel Farage UKIP-jában, ahol a kisvárosi középosztály radikális „kisangol” nemzeti sovinizmusához csatlakoznak. Jeremy Corbyn, Andy Burnham (árnyékbelügymniszter) és John McDonnell természetesen úgy gondolják, őket kell megszólítani, őket kell visszaszerezni, attól függetlenül, hogyan szavaztak a népszavazás során. Nem lehet folytatni azt a politikát, ami hátat fordít nekik.

A munkáspárti képviselők puccsa azonban élő bizonyítéka annak: ők észak- és dél-angliai parlamenti helyeik birtokában is inkább a teljes hátraarcra szavaznak: piacpárti, nacionalista, és sokkal hevesebben EU-párti mozgalmat kívánnak építeni, épp az EU elutasításának pillanatában." kettosmerce.blog.hu/2016/07/01/brexit_utan_feloldhatatlan_valsagban_a_brit_munkaspart

Tehát a city kilépéspárti, a munkáspárt maradáspárti, és a szegény kisemberek szavazták meg a kilépést? Ez hogy van?

2016.07.01. 14:59:54

@annamanna:

a city egy kalóz állam, nem alárendelt a koronának, és nem része az eu-nak sem.

viszont az államok fentartják a jogot hogy az érdekeiket a területükön kívül is érvényesíthessék. ez a universal jurisdiction.

ec.europa.eu/justice/criminal/judicial-cooperation/public-prosecutor/index_en.htm

a linken olvashatod hogy az eu saját ügyészséget hozott létre a pénzügyi érdekei érdekében:
"...prosecute and bring to justice those who commit criminal offences affecting the Union's financial interests."

ott van feketén fehéren, nem az únió ellen, hanem az únió pénzügyi ÉRDEKE ellen. ne bassza kutya, honnan tudná bárki is mi az únió érdeke, mondhatja azt is hogy kolumbiai méhészek füstölője.

a korona ügyészsége nem avatkozhat bele a city dolgaiba (nem is akar, hiszen védelmi pénzt kap, évi50mrd font, plusz szívességek), mert külön szerződéseik vannak, viszont az eu igen. a city évi 700mrd fontot (900mrd € 1.100mrd $) tüntet el, hogy aztán mint legális külföldi befektetés kerüljön elő. (akár nálunk is). a newyork-svájc-szingapúr-city-hongkong csapat évi 8.000mrd $ új pénzt fogad be, és a saját csatornáikon keresztül helyezi el a világban.

a kilépés után visszaáll a régi állapot, a korona és a teljes nemzetközösség védi a city bizniszét, elhárítja a külső támadásokat.

az eu is örül, az ecb és ep rendeletekkel kiszorítja a cityt az európai pénzpiacról, és frankfurt-párizs konkurrencia nélkül maradt.

germánia avagy a 4. reich

útjában már csak a v4-ek, igazából csak lengyelország-magyarország maradt, mert amíg tart a félelem a cseheket megpróbálják megszavaztatni a bentmaradásról, a szlovákok meg továbbra is birkán követik őket.

gyalog.galopp 2016.07.01. 15:05:44

Európa a legjobb úton halad a felbomlásos egyesülés felé.
Európában kétezer év alatt sem sikerült eltüntetni etnikai identitásokat, még akkor sem, ha azok akárhányszáz éve valamiféle állam szövetségben étek egymással..
Ki és mi alapján gondolja, hogy ez majd valamiféle gazdasági pénzügyi kényszer hatására meg fog változni?
Ki és mi alapján gondolja, hogy egy teljesen átláthatatlan döntési mechanizmusú szervezet működőképes lehet, ahol minden felhatalmazás nélkül az egyik állam tárgyalásokat kezd az egész szervezet működését alapjaiban meghatározó kérdésekről egy idegen országgal, amikor a legális döntéshozatal során is az 50 milliónak annyi szava van, mint a 500 ezernek.
Az EU akkor lesz működőképes, ha darabjaira hullik, majd újra szervezi önmagát.

2016.07.01. 15:21:01

@annamanna:

>>Tehát a city kilépéspárti, a munkáspárt maradáspárti,
>>és a szegény kisemberek szavazták meg a kilépést? Ez hogy van?

nagyon megvezették az embereket.

engem is!!! csak aznap délelőtt jöttem rá dolgokra, hogy miért azt nem tudom, de aztán 3 órát kellett várnom egy olyan ajánlatra ami általában percek alatt elmegy, tehát más is hasonló volt, ami egy újabb manipuláció jele.

nagy játék volt, disinfo, manipuláció, szopatás. aki irányította az egy nagy mágus.

bónusz:
emlékszel még erre?, néhány napja linkeltem:
www.defconwarningsystem.com/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=5507

"We're an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you're studying that reality—judiciously, as you will—we'll act again, creating other new realities, which you can study too, and that's how things will sort out. We're history's actors…and you, all of you, will be left to just study what we do."

annamanna 2016.07.01. 15:35:06

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Tehát a City kicsit nagyobb tételben játszik, mint maga a UK, vagy legalábbis az EU olyan versenytárs a globális piacon, amit a City barátai és üzletfelei igyekeznek korlátozni, vagy ahogy te mondod - gyakorlatilag az EU-t Németország vadászterületének látják, és az EU gyöngítésével Németországot igyekeznek gyöngíteni (aminek persze nem pusztán gazdasági, hanem történelmi-politikai okai is vannak: "keep germany down and russia out"). Akkor talán ezzel függhet össze Soros mostani Deutsche Bank-ellenes spekulációja is, és ez is a Citynek áll érdekében: index.hu/gazdasag/2016/06/30/leminositette_az_eu-t_a_standard_poor_s/

És hogy mindezt véghezvihessék, meggyőzték az underclasst, hogy az EU-tagság veszélyt jelent a számukra. Persze lehet, hogy még mindig nem értettem meg...

Én valamilyen lelki okot kerestem a történések mögött, és arra gondoltam, a végső cél Európa lelkiségének megtörése, amin nem a kereszténységet értem (bár nyilván azt is), inkább a liberális öntudatosságot, az erős egyént, a civil kurázsit (vagy mondjuk úgy, a középosztály öntudatosságát), ami miatt a nyugat-európaiak kevésbé vehetők rá a elnyomott alattvaló szerepére, mint a világ többi részén élő emberek.
Ezt esetleg alátámasztaná, hogy a City a maga játszmáihoz a sodródó underclasst tudta partnerként felhasználni, tehát azokat, akik a legkevésbé rendelkeznek öntudatos civil kurázsival, és a legkönnyebben elnyomhatók.

annamanna 2016.07.01. 15:46:07

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Nem emlékeztem rá, de láttam ezzel foglalkozó cikknek a címét (a szöveget nem olvastam el). "keep germany down and russia out"
Oroszország kizárásának sem értem az okát, de az biztos, hogy már az 1853–1856-os krími háborúnak is az volt a célja, hogy Oroszország ne tudja kiterjeszteni az érdekszféráját a Balkánon; és helyette az európai hatalmak (Franciaország is) inkább a törököket támogatták az oroszokkal szemben; és ez a felállás (mármint Törökország támogatása, Oroszország kitúrása), úgy tűnik, a mai napig nem változott.
De hogy ennek mi a végső oka, számomra igazán rejtélyes, hacsak nem valami spirituális-vallási okot keresek mögötte, a kereszténység megpuccsolásának szándékát. Egyébként az égvilágon semmiféle józan indokot nem látok rá. Gazdaságilag ennek semmiféle haszna nincs, legalábbis nem látom, hogy lenne.

2016.07.01. 16:47:33

@annamanna:

a nép azt csinál amit mondanak neki, (tíz nappal a szavazás előtt, a sun irányt váltott)

www.thesun.co.uk/news/1277920/we-urge-our-readers-to-believe-in-britain-and-vote-to-leave-the-eu-in-referendum-on-june-23/

szavazás előtt egy nappal:
pbs.twimg.com/media/ClgWY7GWQAQ0Wqp.jpg

a keep -ről

német-orosz indoeurópai közösség,
árja birodalom,
milliók nedves álma.
günther az ezer éves fák alatt germanizál,
natasának meg végre lesz kuktája.

annamanna 2016.07.01. 17:10:11

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "német-orosz indoeurópai közösség,
árja birodalom"

Nagy-Britannia is indoeurópai, a királyi család erősen német beütésű. A kislány Erzsébetről és az anyjáról előkerült egy videó, amin lengetik a karjukat. Fülöp görög. Nem egészen természetes ez az EU-(vagy német)ellenesség, és a történelmi oroszellenesség sem. Konkrétan ennek semmi értelme.

2016.07.01. 17:50:15

@annamanna:

az angolok nem árják, évszázadok alatt elfajzottak. árja magas tojásfejű lehetőleg szőke kékszemű, misztikus erdei isten, lányok nedves álma.
breivik perfekt példa rá.

az angolok alacsonyak, szeplősek, vörösök, lófejűek, falusi lókupec megjelenéssel.

sok filmet nézel, a rengeteg képi hatás rontja a feldolgozás-felismerés folyamatot.

annamanna 2016.07.01. 18:06:04

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "árja magas tojásfejű lehetőleg szőke kékszemű, misztikus erdei isten"

Az indiai árjákról mindez nehezen mondható el.

"lányok nedves álma.
breivik perfekt példa rá."

Ezt nem gondolod komolyan. Már csak azért is furcsa, hogy Breiviket említed, amikor van rá egy nagyon is valós angol példa: www.youtube.com/watch?v=sY-VU4bcSsA

A cikkben levő képen egyébként meglepően hasonló formájú arcok vannak, szemben például a magyar politikai elittel, ami ehhez képest genetikai zsibvásár.

2016.07.01. 18:22:00

@annamanna:

álmodsz bébi, a média gyártott neked álmot.
beállított fotó + shoppolás. williamot javítják hisz jó, breiviket rontják hiszen rossz.

william lófejű, az áll szélesebb mint a koponya, a fej alulsúlyozott
i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03580/Prince_William_3580608c.jpg

breivik:
a4.files.biography.com/image/upload/c_fit,cs_srgb,dpr_1.0,h_1200,q_80,w_1200/MTIwNjA4NjM0MTEyMzQ1NjEy.jpg

2016.07.01. 18:26:50

@annamanna:

az indoeurópai az nem indiai!!!

hegyi-sztyeppei népek, állattartók, nem földtúrók. az állattartó lovon ül, a földtúró marha mellett sétál.

annamanna 2016.07.01. 18:37:02

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: " az áll szélesebb mint a koponya, a fej alulsúlyozott"

És nem mindegy? Nem igazán értem, hogy lyukadtunk ki ide, és ennek mi értelme.

"beállított fotó + shoppolás. williamot javítják hisz jó, breiviket rontják hiszen rossz."

Javítják? A linken konkrétan a rondulásának folyamatát mutatta be a videó készítője.
Na és a Breivik-fotó talán nem beállított? Ez egy fiatalabb kori képe, most így néz ki: img.rasset.ie/000bf6b5-642.jpg
m.cdn.blog.hu/vi/vigyazo/image/web-breivik-gesture-2016.jpg

Visszatérve a lényegre: Britanniában valami nagyon furcsa folyamat zajlik, aminek józan ésszel semmi teteje sincs, és legkönnyebben így kommentálható: magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/ospatkan.htm

annamanna 2016.07.01. 18:39:10

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Jó, de ez most hogy jön ide? Kicsit elkalandoztunk.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 22:35:18

@annamanna: A krími háború gyökere is Jeruzsálembe nyúlik.

A DB kiüresítése Merkel és pénzügyminiszterének közös bűne, de pont tegnap nyugtatták a jónépet azzal, hogy állja a sokk-próbát, csak hagyják benne a pénzüket!

A belsősök meg Karácsony óta mondják, vége a dalnak. Úgy hazudik mindenki, mint a vízfolyás.

2016.07.01. 22:35:45

@Herr Stacheldraht Leger:

szia putyika, nincs esti ügyelet a diliházban?

lökjél már be valami idiótaságot, ha lehet írjad, mert az nagyon ütős szokott lenni. migráncsosat vagy muszlimosat külön szeretem.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 23:12:50

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Mit ne mondjak, maga se stressz- és szeszmentesen jár ide, elemzőnek maga se nagyon menjen.

Találgatáskor egyforma eséllyel indulunk mind.

2016.07.01. 23:58:48

@Bell & Sebastian:

kifogyott a söröm már 30 éve, aztán minek vegyek még megissza a asszony, inkább a koldusnak adom, dupla haszon.
milyen stressz? nekem nincs ha gondolod küldhetsz, itt majd az is lenyugszik.

mint mindig most is fordítva tartod a monitort, esetleg felmerül a bagoly mondja verébnek esete, mert swarci a kedvencem, aranyos fiú, küldözgeti a macs...., izé, na, a buzis képeket, ha ilyen kitartó befogadom miután megdöglik a kutya, aludhat az asszonnyal.

iszol te eleget?

annamanna 2016.07.02. 00:34:08

@Bell & Sebastian: "A belsősök meg Karácsony óta mondják, vége a dalnak. Úgy hazudik mindenki, mint a vízfolyás."

Bár tudnám, mit jelent az, hogy 'belsős', és a 'belsősök' hazudják azt, hogy vége a dalnak, vagy ők igazat mondanak és mindenki más hazudik. Sajnos ebből nem értek semmit.

2016.07.02. 06:36:15

Összes fenti férfi bekaphatja, idióták.

Éljen May! www.theresa2016.co.uk/

Conchobar 2016.07.02. 08:21:58

@annamanna: "Nem egészen természetes ez az EU-(vagy német)ellenesség, és a történelmi oroszellenesség sem. Konkrétan ennek semmi értelme." - Így van. Semmi értelme se történelmi korokon átnyúló német-ellenességet, se orosz-ellenességet az angol/brit politikában és közgondolkodásban. De még francia-ellenességet se. Egyszerűen csak arról van szó, hogy az angolok se kedvelték a riválist, márpedig versenytársként koronként más és más jelentkezett be. Pl. a XVIII.sz-ban egészen 1815-ig Anglia legfőbb riválisa Franciaország volt, ekkoriban (főként Napóleonnal szemben) egészen baráti volt a viszonyuk az oroszokkal és a poroszokkal. Később a dolog változott

2016.07.02. 10:05:43

Ez a Boris J. egy igazi okádék állat,kívül belül.

Bell & Sebastian 2016.07.02. 10:35:23

@annamanna: belsős = DB menedzser, aki azt mondja, hogy krach van, a kormányzat szerint pedig minden rendben, apróbb hiányossággal, amiből csak az következik, senki sem mond igazat

annamanna 2016.07.02. 15:21:09

@Conchobar: Ezt köszönöm. A brexitet viszont végképp nem lehet elég jól azzal megindokolni, hogy az angolok nem kedvelik a riválist. Nyilván elképzelhető, hogy a brexit mögött van egy tudatos elhatározás, pont az, hogy bizonyos erők tönkre akarják tenni a riválisukat; de biztos, hogy nem az angol választópolgárokat motiválta ez a cél.
Pláne, hogy a brexit rövid- és hosszú távon is tragédia: www.portfolio.hu/gazdasag/a_brexit_egy_tragedia_a_nobel-dijas_kozgazdasz_szerint.3.234216.html

@Bell & Sebastian: A pénz valamiképpen mindig összefügg a hatalommal és a hazugsággal. Sok pénz, sok hazugság.

Messzi Vetek 2016.07.02. 20:50:54

@Lion K: éljen május elseje! ezt mondom én is.

annamanna 2016.07.03. 01:38:34

@Messzi Vetek: na meg persze május királynője, ugyebár
www.youtube.com/watch?v=oW_7XBrDBAA

Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.
And it makes me wonder.
süti beállítások módosítása