Európának szüksége van a britekre
2016. június 21. írta: Redakció

Európának szüksége van a britekre

brexit.jpg

Vendégszerzőnk, Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézet igazgatójának írása

 

Ha kilépnek, minket is gyengítenek, ha bent maradnak, minket is erősítenek.

Európa már siratja a briteket. Vezetői zárt ajtók mögött rémülten egyeztetnek az esetleges kilépés lehetséges forgatókönyveiről. A kilépéspártiak közül egyesek már behűtötték a (francia?) pezsgőt. Ám talán még korai lenne inni a medve bőrére. Az is lehet, hogy a múlt héten kiszivárogtatott kilépéspárti előny valójában kontraproduktív lesz, s képes mobilizálni az utolsó pillanatban a – főként fiatal – maradáspártiakat, akik eddig egyébként nem szándékoztak elmenni szavazni.

A magyar kormány bennmaradás mellett érvelő hirdetési kampánya jó alkalom arra, hogy világosan kimondjuk: nem a konzervatív-liberális, jobb vagy baloldali, esetleg kozmopolita-hazaszerető pólusok szerint oszlanak el a kilépést pártolók és az Európa-pártiak. Egyszerűbben: fontos érvei lehetnek a konzervatívoknak a bennmaradás mellett. De most nem a szigetország konzervatívjainak belvilága érdekel.

Sokkal inkább Európa – s benne a mi sorsunk.

Tehát: az európai és a magyar konzervatívok érdeke

Úgy gondolom, az európai és a magyar konzervatívoknak is az az érdeke, hogy az Egyesült Királyság maradjon része az Európai Uniónak. Lehetne ezen álláspont mellett nagyon cizelláltan és részletezően is érvelni. Én most nem ezt teszem.

Egyszerűen csak azt állítom, hogy ha bent tudna maradni az Unióban az Egyesült Királyság, az szükségszerűen más Európát eredményez majd, mint ha kilépnek. A britek ugyanis szemléletmódjuk, politikai kultúrájuk miatt mindig is képesek voltak és lesznek „hűteni” a rendszert, míg kilépésükkel az utolsó olyan európai erős ország távozna az Unió kötelékéből, amely köré csoportosulva képes lehet a konzervatív politikai irányzat valamilyen hatást gyakorolni az öreg kontinens politikailag vak vezetőire.

Úgy gondolom, ez egy olyan evidens állítás, amely mellett nem kell különösebben hosszasan érvelnem. A brüsszeli politikai mérnökösködésnek a brit józan ész és hidegvér lehet az ellensúlya. A józan ész szava az, hogy Európának együtt kell maradnia – mint ahogy az is, hogy a Brüsszel-Strasbourg-Luxemburg-Frankfurt vízfejet le kell építeni. S egy ilyen együttállást leginkább a brit maradás eredményezhet.

De van még egy érvem. Ez pedig úgy szól, hogy ha menthető az Egyesült Királyság európai részvétele, akkor a konzervatív és a radikáljobbos, felelőtlen és populista irányzat közötti választóvonal is világos és egyértelmű marad.

Mert a brit konzervativizmus hagyománya olyan erős, hogy azt nem lehet összemosni sem a UKIP, sem Le Pen radikalizmusával. Ily módon pedig biztosítható az a politikai józanság és intézményes stabilitás, amit Trump európai alteregói már igencsak veszélyeztetnek – sok megtévedt konzervatív szavazót is magukkal rántva. A józan ész brit konzervatív politikájára ezért van égetően nagy szüksége Európának – s nekünk magyaroknak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr318826044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.06.21. 09:43:33

"Nem azt mondták, Feri..." nem az a kérdés, hogy Európának szüksége van-e a britekre, hanem hogy a briteknek szükségük van-e Európára. A populizmustól pedig "nem kell félni, nem fog fájni". A szómágia ballib ármány, ráadásul nem is működik. Esetleg visszafelé.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 09:56:50

Azt hiszem, a britekkel kötött nemzetstratégiai szövetség egy kicsit túl messzire ment.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

Nem arról volt szó, hogy a britek nem fizetnek tovább a magyarságnak, hanem arról, hogy a magyar humántőke maradjon inkább Magyarországon.

Pelso.. 2016.06.21. 10:04:34

@Doomhammer: Nyilván inkább maradjon (lehetne pl útlevél bevonás, ill, csak Mo.-ra érvényes szig, már holnaptól).
Aztán mihez fog a humántőke itthon, ill. mit kezd velük az ország?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 10:15:00

@Pelso..:
Maga túlságosan nyíltan fogalmaz, a konzumidióta proletárokat úgy kell tartani, mint a gombát.

Nem a briteknek kell kilépni, hanem az EU-t kell átalakítani. Akármit is jelentsen ez.

Minthogy itt jelenleg nincs egy konzumidióta se, elmondom magának mint elit az elitnek, hogy természetesen a humántőke itthon is lapostévét fog összeszerelni és éttermekben felszolgálni. Nem mindegy azonban, hogy az a humántőke milyen nemzetstratégia szolgálatában szerel lapostévét és szolgál fel éttermekben. Mi nyilván azt akarjuk, hogy a magyarság élőereje nőjön.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/04/eloero.html

Ha meg a fenntarthatóság szempontjából nézzük, akkor direkt előnyös, ha az a humántőke nem fogyaszt túl a távoli Nyugaton, hanem fenntartható módon él Magyarországon.

Kovi1970 2016.06.21. 11:02:07

Vannak olyan szituk amikor azt látom, mindenki megőrült, és saját önkritikus jellememnél fogva felmerül bennem a gondolat, hogy valami rosszul látok.

Aztán a végén kiderül nem, hiába a hatalmas tét a sokezer érintett ember mégis képesek marhaságot elkövetni, és szépen megy minden a levesbe.

Most ugyanezt látom, SEMMIYLEN épeszű érv nem szól a kilépés mellett.

Mégsem látom azt a fajta mozgósítást ami egy ilyen léptékű kérdésnél jogos lenne.

@Doomhammer: nem tudom hány éves vagy. Aki már elmúlt 30 még emlékszik arra a kuplerájra amit kommunizmusnak hívtak.

Hát ezerszer a lapostévé, minthogy tejért és kenyérért kelljen sorba állni...

A BrExit hívők a szokásos szélsőjobber hazugságra építenek: azt ígérik hogy velük neked nagyobb szelet jut a tortából, de elbagatelizálják, hogy velük az a torta maga sokkal kisebb lesz.

A baj az hogy Anglia most ugyanazt a végzetes dilemmát éli meg, mint a magyarok 1914-ben, vagy a szerbek 1990-ben.

A "szuverenitás" illúzióját és megfoghatatlan előnyöket kergetve MINDENT elveszíthetnek.

Senki sem vitatja, hogy a gyártókapacitás és a szolgáltatói ágazat erősen EU- oreientált.

Kivel fogják felcserélni az EU jelentette előnyöket? Obama már elmondta mit gondol, elmennek kuncsorogni a volt gyarmatokhoz?

Mit kezdenek az EU hívő szeparatista skótokkal?

A szuverenitás illúziója lehet hogy egy Trianonhoz hasonló bukást takar.

Az előjelek mind ott vannak, de utólag persze senki sem meri mafd felvállalni, kenik majd a gonosz tündérekre is inkább mint a debil opportunista Farage-re vagy Cameronra.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 11:18:25

@Kovi1970:
"Aki már elmúlt 30 még emlékszik arra a kuplerájra amit kommunizmusnak hívtak. "

Igen, aki akkor élt, azt nem lehet becsapni. Sose volt olyan magas az életszínvonal, mint 1978-ban!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/10/kinek-felelossege.html

2016.06.21. 11:23:04

semmi esély a centrum megarégió hatalmát csökkenteni, 200 millió gazdaságilag-politikailag aktív lakosság

_töretlen közös akarattal_

minden hatodik család milliomos, igazi powerhouse, olyan mértékű politikai-gazdasági hatalom amit a jelenleg megosztott usa már nem tud kontrollálni.
a keleti perifériákon a neocon-atlantista szervezetek által beültetett vezetés egyenlőre szítja az ellenségeskedést, de közben káoszba rántják a nemzetüket, ami nagyon jól jön a merkantilista centrumnak, minél hülyébb egy piac annál könnyebb lerabolni.

a kilépési választási eredmény semmit sem jelent, korrupt politikus mindig lesz, a cégek megveszik az érdekeiknek megfelelő környezetet, legfeljebb nem brüsszelben hanem londonban-budapesten fizetnek.

a britek valójában nem kilépnek hanem a centrum kidobja őket, nincs szükség belső ellenségre. ha megpróbálnak bent maradni akkor sokkal gyengébb pozícióba kerülnek, vége a különutas politikájuknak.

lehet kivetíteni a magyar helyzetre.

ps:
aki a berlin-moszkva tengely kiépülését akadályozza az rögös útra készülhet.

Bell & Sebastian 2016.06.21. 11:41:32

Olyan érvelés ez, mint az egykorvolt: lépj be a Pártba (ne lépj ki) elvtárs, kritikáddal segíts (ne kívülről bomlaszd) a megújhodást.

Oszt vajon hogyan képzeli HHF a politikai- és szexuális bolsevikoktól megszabadítást? Vagy a Monsantot hogyan kívánja visszagyömöszölni az anyjába?

Ha hazajönnek Kukorica Jancsiék, feltétlenül elveszik Iluskát, mindenki babáját?

Szindbad 2016.06.21. 11:50:02

Ahogy ebben az ügyben Orbán tarja a markát, az szánalmas.

Pelso.. 2016.06.21. 12:13:42

@Doomhammer: Maga elegánsan túlsiklik a nagyonnemmindegy kérdésen: itthon kinek a gyárában s kinek az éttermében? Természetesen a gyarmatosító multi szóba sem jöhet, valami honi önjelölt lenne a nemzet szolgálatában, semper fidelis még a legközelebbi közbeszerzésen is túl. Valószínű, hogy a B (A) terven már dolgozik valaki.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 13:49:27

@Pelso..:
Magában nincs üzleti érzék. Ha a humántőke nem tudja elhagyni a szállásterületet, akkor maga odamehet a karvalytőkéshez és azt mondhatja: nesze, itt van a humántőke, megkaphatod TŐLEM sokkal olcsóbban, mintha az a humántőke elmenne hozzád és nálad követelné a lapostévét.

Akkor mindenki a helyére került: a nemzeti tőkés, a globalizált karvalytőkés, a humántőke, úgyismint élőerő, sőt előbb-utóbb a lapostévé is. Inkább utóbb, mint előbb, de ez legyen a lapostévé baja. Amúgy is ökológiai katasztrófával nézünk szembe a lapostévé-túltermelés miatt, megmondja ezt magának Szél Bernadett. Ő is a helyén van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 13:50:49

@Szindbad:
Maga abból a pénzből eszi a malacpörit, amit a Miniszterelnök Úr kisír a globálbirodalmistáktól. Tessék ezért megbecsülni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 13:56:39

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
"aki a berlin-moszkva tengely kiépülését akadályozza az rögös útra készülhet. "

Helyesen: Berlin-Moszkva-Peking.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/11/uj-europa-program.html

2016.06.21. 15:05:51

@Doomhammer:

berlin-moszkva
és
peking-moszkva

mindkét merkantilista népnek nagyon kellene az oroszok kincse, az meg ügyesen kihasználja szorult helyzetét.

a tojásfejű-kerekfejű meccs még hátravan, a német-kínai barátság a nagy távolság miatt létezik, ahogy meglesz a silkroad2. indul a bonyodalom.

Kovi1970 2016.06.21. 15:06:19

@Doomhammer: ez egy szemen szedett hazugság.

Nagyjából, az volt az utolsó pár év amikor nem volt mindenkinek nyilvánvaló, hogy a szakadék felé szaladunk, és még nem próbált meg senki sem korrigálni.

Az olajválság már beindult, a SZU még adja az olcsó olajat, és már elkezdtünk külső hiteleket szerezni...

A mai csirkék ezt nehezen fogják, de kicsit olyan mintha épp 2006 eleje lenne. Már bekormányoztuk a kocsit a szakadék felé, a sofőr még hurráoptimizmussal nevetgél, és még egy utas sem visít.

Pelso.. 2016.06.21. 15:30:44

@Doomhammer: Maga áruló. Én szintén, de maga jobban.
Továbbá nincs az a békemenetfricztomijövőelkezdődött, amely elhitetné (feledtetné) velem, hogy az első bekezdés egyébként racionális üzleti modelljéből véletlenül hagyta ki a nemzeti tényezőt.

2016.06.21. 15:36:19

@Kovi1970:

a korábbi nehézség azért kezdődött mert a petrodollár általánossá vált, és az usa állampapír piac felszívta a kölcsönvehető szabad pénzeket.
másik részben az oroszok miatt, mert ha továbbra is tranfer rubelban/barterban adták volna az olajat, akkor nem kényszerültünk volna veszteséges nyugati üzletekre.

a 2008-as válság az országnak, mint adósnak kedvező kimenetelű, mert erősen csökkentek a kamatköltségek. viszont a fidesz általi fx manipuláció és drasztikus leértékelés okozta a cégeknek/embereknek a veszteséget, szóval ha lehet ott kopogtassál a reklamációval.

röviden: hazudsz. (nem először)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.21. 16:02:24

@Pelso..:
"Maga áruló."

Helyesen hazaáruló. De azt is a nemzetért teszem.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/08/fukuyamanak-uzenjuk.html

" egyébként racionális üzleti modelljéből véletlenül hagyta ki a nemzeti tényezőt. "

Most mit izél, a második bekezdésbe viszont beleírtam! Most itt tényleg ilyen apróságokon fogunk szöszölni, amikor a nemzethalál fenyeget?

Kovi1970 2016.06.21. 16:07:37

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: ?????? ez valami vicc? Épp 2008-ban szálltak el a kamatok. Volt az 12% felett is, és nem csak az évesre.

Nagyon közvetett az összefüggés az alacsony kamatok és a válság között: IMF-EU gondnokság - azaz kikényszerített hiány - kamatvágási lehetőség.

A nehézség oka az volt, hogy a rendszer nem volt fenntartható. Még az a kevés "jólét" sem. Miközben 5 évet kellett várni egy elavult Ladára, az az egy darab elavult színes TV volt az örömök csúcsa...

Pelso.. 2016.06.21. 16:20:07

@Doomhammer: Benne hagyta biztosítéknak az apróbetűsben, mi? Mintha csak magamat látnám.

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Tényszerű. Ugyanakkor nem mindegy: a bizonyos felszívás precízen tervezett, irányított és kontrollált volt.

vizipipa 2016.06.21. 17:03:21

A maradás garantálja, hogy az EU még évekig úgy totyorog, ahogy most is teszi.
A kilépés esélyt jelent. Mire? A másra.
Netán kilépnek a hollandok is, persze egész másért, de valami lesz.

A mandi egyébként csúnyán lemaradt pl. erről:

NYÍLT LEVÉLBEN KÉRIK A GÖRÖGÖK A BRITEKET: LÉPJETEK KI!
alfahir.hu/nyilt_levelben_kerik_a_gorogok_a_briteket_lepjetek_ki

Eredetiben meg itt:
www.zerohedge.com/news/2016-06-19/greeks-send-open-letter-uk-citizens-about-brexit

Lehet persze, hogy ez nem volt véletlen a részükről, ők tudják.

Én azért pótolom.

2016.06.21. 17:49:26

@Kovi1970:
a nemzetközi bankpánik 8 hónapig tartott, ott van lenti grafikonon.

itt van átfogalmazva amit nem értesz:
a _nem állami adósók_ helyzetét a leértékelés és a leértékelés által megnövekedett hitelképességi felár együtt rontotta.

a svájci frankos adósokat orbánék szívatták meg elsőre a leértékeléssel, aztán másodjára a frankhitelek konvertálásával, és harmadjára amikor a frissen kinevezett kúria elkaszálta a semisségi pereket.

egy példa az árfolyam és a hitelprémium közötti közvetlen összefüggésről:
www.portfolio.hu/img/upload/cds090609-1.jpg

Bell & Sebastian 2016.06.21. 18:12:29

Hagyjuk az áldatlan vitát, inkább tekintsük meg a Simon búcsút mond az előbőrének (leánypajtásai nagy örömére) -című, német ifjúsági filmet.

Nem viccelek, itt van, ne!
www.tvspielfilm.de/kino/filmarchiv/film/simon-sagt-auf-wiedersehen-zu-seiner-vorhaut,8033759,ApplicationMovie.html

Így fogunk mi is búcsút inteni a frankhitelenek.

Bell & Sebastian 2016.06.21. 18:20:33

@vizipipa: Van erre egy installációm. Mindnyájan beállunk a színig telt emésztőgödörbe. Csak akkor kapunk levegőt, akkor is csak az orrunkon át, ha pipiskedve állunk. Vajon mitől lesz elviselhetőbb a szó szaros értelmében tarthatatlan helyzet? Ha minden így marad, vagy ha páran kikecmeregnek?

Azt én értem, hogy nem lehetett és lehet levélben szavazni. Ám ha a britek kiebrudalják azt a 100e. - 500e. magyart, akik onnan fényezik a magyar GDP -t, azok biztosan nem az urnájukhoz kapnak majd, a csúticsoda láttán.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.21. 20:01:02

látványpékség. nem lesz brexit.

Willkommenskultur 2016.06.21. 20:26:55

Európának nincs szüksége a britekre, az EUnak van szüksége a britekre. A briteknek egyikre sincs szükségük.

Mégis meglepne, ha kilépnének. Ezzel a háttérhatalom One World Government projektje jelentős késedelmet szenvedne, ami a 2.VH óta nem történt meg.
Ugyanilyen késedelmet jelenthet Trump győzelme a háttérhatalom jelöltje felett.

Legyünk mind egyéniségek, szavazzunk a OneWorldGovernmentre a szabadságért és a bőségért (nem a miénkért persze)!

Willkommenskultur 2016.06.21. 20:29:20

@Bell & Sebastian: 'Ám ha a britek kiebrudalják azt a 100e. - 500e. magyart, akik onnan fényezik a magyar GDP -t'

Gondolom a munkáltatóik azzal a feltétellel alkalmazták őket hogy a magyar GDP-t fényezzék. A brit gazdaságnak nem is hiányoznának.

Te hülye vagy?

Willkommenskultur 2016.06.21. 20:30:58

@vizipipa: Az megvan hogy az EU ellenesség a franciáknál magasabb mint a briteknél?

vizipipa 2016.06.21. 21:38:50

@Willkommenskultur: nem tudom melyik felmérésre gondolsz, meg arra se, miért a franciákat veszed elő.

Nem viccből említettem a hollandokat, hanem ezért:
mandiner.hu/cikk/20160222_a_hollandok_is_szavazni_akarnak_az_eu_tagsagrol

Egyébként: "franciák 59, ... százaléka azt szeretné, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna"
mandiner.hu/cikk/20160420_az_europaiak_tobbsege_ellenzi_a_brexitet

Bell & Sebastian 2016.06.21. 22:04:56

@Willkommenskultur: Gondoltam már rá, de elvetettem. Ugyanis, ha minden marad a régiben, minek ennyi migráncs? Ha jól gondolom, nem éppen a kvalifikáltabb helyekre szánják őket, félpénzen. És pont kik vannak ott? Na?

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.06.21. 22:40:26

@Bell & Sebastian:
Csak EUs munkavállalókból van NBr-ben 4 millió, ami olyan 14% az összes munkavállalóból. Ebből Londonban 2 millió (+persze nem EUs migráncs is van szarásig), ebből Lengyel majdnem 1 millió.

14% munkavállalót nem egyszerü pótolni, van is kilépés esetére egy 2 éves átmeneti időszak. Ez idő alatt a brit vállalkozó eldönti hogy jó lesz a lengyel helyére import pakisztáni vagy megtartja a melóst.

Ha kellenek nekik az EUsok továbbra is akkor a konkrét országokkal megkötik a 2oldalú megállapodásokat, és kész. De ha nem akkor sem fog mindenki (sok brit áp. már közülük) minden munkakörből, és főleg nem azonnal hazajönni.

pitcairn2 2016.06.21. 23:56:05

@Kovi1970:

pl. Szingapúr is kilépett anno Malajziából és az ég egy adta világon semmit sem vesztett ezzel:)

remekül elvannak azóta "business-friendly" városállamként...

pitcairn2 2016.06.22. 00:02:47

@Willkommenskultur:

honnan tudod, hogy mit írtak a "a háttérhatalom One World Government projektjébe"

lehet, hogy az egész mókát ők találták ki:)

Kovi1970 2016.06.22. 09:46:04

@pitcairn2: nem ismerem a részleteket, de nekünk még értelmesen elmagyarázták, hogy miért nem ugyanaz Norvégia és Svédország esete pl.

Szóval könnyen lehet hogy Szingapúr esetében is találnánk pár tényezőt ami miatt nem lenne igazán releváns.

Grönland is kilépett, mégsem igazán irányadó, mert ők Dániából is kiléptek.

Engem ez a fene nagy kettősség zavar a Brexitben:
A brexit pártiak minden hazugságot készek zászlóra tűzni, és a műveletlen tömegeteket látványosan félrevezetik.

Közben a maradáspártiak nyomják a visszafogott korrekt magyarázatokat, és nem képesek egyértelműen kimondani a nyilvánvalót: hatalmas szívás lesz.
Csak akkor jön elő valami konkrétum amikor a brexit hívők túltolják, mint legutóbb a Nissan esetében.

murcielago 2016.06.22. 09:49:13

Az EU életképtelensége az angol-szászoknál már régi téma. Ahogy Kissinger mondá: és kit hívjak fel, ha Európával akarok beszélni?

Bár ma már felhívhatná Junkert, aki maximális együttérzéssel 2-3 hónapos határidővel vállalna is bármiféle döntést, de azóta meg kiderült, őt sehol nem a nép választotta meg (ilyen idők járnak..).

A dolog mási oldala, hogy a Cameroni-i politika tényleg hűtő hatással van a Merkel-ire. Ha Merkel ki akar tekinteni a normális világra, elég lenne Angliát figyelnie (döntési hatáskörök visszadelegálása tagállami szintre, irányított és ellenőrzött migráns-politika, stb).

Természetesen egy szorgalmas, munkaszerető lengyel kőművest senki angol vállalkozó nem fog lecserélni egy analfabétával (bullshitt). Bár lehet, hogy ez van a nagy új projektben, ki tudja?

pitcairn2 2016.06.22. 12:56:08

@Kovi1970:

a függetlenség fantasztikus lehetőségeket teremt az adóverseny és a szabályozási verseny, azaz a tőkevonzó képesség erősítésére

PS.: különben Szingapúr kilépése - és az ez által generált felettébb kemény regionális verseny - Malajziának is nagy jótétemény volt végső soron ...

(ha nem válik versenyképesebbé, akkor kb. az atomjaira hullott volna...)

Bell & Sebastian 2016.06.22. 13:04:30

@Tiszteltetem Brüsszelet: Az első lépést már megtették a differenciált jogok felé, amitől kedvet kaptak mások is ilyesmihez. A magyar és cseh hagyományosan röghöz kötődő népség, nyilván nem ezek szívnak nagyobbat, de nem is a kvalifikáltabbak.

Kádár népével, a 3M+ prolival mi lesz? Kaptak egy mentőövet Orbánnal együtt, nem csodálom, ha most tele a gatyájuk, főleg a keskenyvágányú masinisztának.

Kovi1970 2016.06.22. 13:10:24

@pitcairn2: nem tudom hogy mennyire működik az adóparadicsom egy bizonyos méret felett.

Az Egyesült Királyság azért lényegesen összetettebb szerkezetű, az ipar hagyományosan sokkal erősebb.

pitcairn2 2016.06.22. 15:09:48

@Kovi1970:

az adóparadicsom - ma megfelelően rafkósan működtetik - jóformán bárhol lehet

pl. ihol lenne a világ __legnagyobb__ adóparadicsoma

The City of London & Its Offshore Empire
theoccupiedtimes.org/?p=2332

különben döbbenet, hogy micsoda __kettős mérce__ volt eddig is az unióban...

isten hozott az EU legilliberálisabb szegletében:)

The (Secret) City of London, Part 2: Government
www.youtube.com/watch?v=z1ROpIKZe-c

ha túl hosszúnak találod a fenti 5 perces - rendkívül informatív kisfilmet - akkor klikk alább, ihol lenne ennek a __korporatív feudális__ reliktumnak a lényege:)

youtu.be/z1ROpIKZe-c?t=288

pitcairn2 2016.06.22. 15:17:19

@Kovi1970:

különben az adóparadicsomoktól eltekintve az összes feltörekvő ország a magántulajdon szentségének az érvényesítése mellett az adóversenyre és a szabályozási versenyre épít, elvégre leginkább ezzel tud versenyképesebbé válni a konkurenciánál

jobb helyeken, pl. Kínában ezt még speciális gazdasági övezetekkel is megspékelik

Economic Development Zone (China)
en.wikipedia.org/wiki/Economic_Development_Zone_%28China%29

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.22. 20:40:42

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

"aki a berlin-moszkva tengely kiépülését akadályozza az rögös útra készülhet."

HAHAHA

a drezdai bilderberg ülésen más döntés született.

ppprrrrutty!!!

Kovi1970 2016.06.22. 23:57:39

@pitcairn2: nem látom az összefüggéseket a kommentedben...

Az adóparadicsomhoz kell a többiek engedélye. Jersey az Egyesült Királyságon belül működik, ahogy Livigno is Olaszországon belül.

Anglia/EK aligha számíthat ilyen jóindulatra egy Brexit esetén.

Nem csak egy EU tagállam szeretné átvonzani a City iparágát...

pitcairn2 2016.06.23. 09:14:57

@Kovi1970:

mert bele se néztél a mellékelt anyagba...

a londoni City-ben __egyszerre__ válogathatsz 30 off-shore paradicsom ajánlataiból

a City of London Corporation ajánlása mellett (minőségbiztosítás...)
en.wikipedia.org/wiki/City_of_London_Corporation

ami egyébként egy dúsgazdag profitorientált vállalkozás (egy corporation...)

finoman fogalmazva példátlan módon működik a helyi önkormányzat Londonban...

pitcairn2 2016.06.23. 09:22:39

@pitcairn2:

jav.

a City of London-ban...

ami egyébként olyan független, hogy külön rendőrséget tart fenn...

City of London Police
en.wikipedia.org/wiki/City_of_London_Police

pitcairn2 2016.06.23. 09:24:39

@Kovi1970:

a City-re egyébként Európában leginkább Svájc jelent veszélyt, a kockafejű hivatalnokokkal telezsúfolt, provinciális Frankfurt pl. nem...

pitcairn2 2016.06.23. 09:46:50

@Kovi1970:

a City szempontjából egyébként szerintem __tökmindegy__ hogy kilépnek e az EU-ból vagy nem

elvégre eddig is azt csináltak az EU-ban amit akartak...

The medieval, unaccountable Corporation of London is ripe for protest
www.theguardian.com/commentisfree/2011/oct/31/corporation-london-city-medieval

pitcairn2 2016.06.23. 09:53:20

@Kovi1970:

1,3 milliárd GBP készpénzzel rendelkező for profit "helyi önkormányzat"...

City of London Corporation to reveal details of £1.3bn private account
www.independent.co.uk/news/uk/politics/city-of-london-corporation-to-reveal-details-of-13bn-private-account-8427253.html

és ha jól értem ez mindössze önkéntes, önbevallás

pitcairn2 2016.06.23. 10:11:55

@Kovi1970:

igazi EU best practice:)

"Freedom of Information Act 2000 ____does not apply ___ (!!!!!) to the City of London's privately funded activities, such as those paid by the Bridge House Estates / City Cash.
"

www.cityoflondon.gov.uk/about-the-city/how-we-make-decisions/access-to-information/Pages/enquiries-under-the-freedom-of-information-Act-2000.aspx

Kovi1970 2016.06.23. 11:02:03

@pitcairn2: offshore szempontból Luxembourg is erős, Frankfurt a tőzsde és a német pénzügyi központ miatt hangsúlyos. Meg azért is látványos mert más (főváros vagy ipar) nem annyira erős Frankfurtban.

Én az Íreket legalább annyira alternatívának gondolom pénzügyi székhelyként.

És itt különböztessük meg az egzotikus offhsore adóparadicsomokat az EU-n belüli újrakonfigurálástól.

Valószínű, hogy azért sok EU-s tevékenységet elvesztenének, amit nem tudnak majd a féllegális offhsore piacon kikompenzálni...

pitcairn2 2016.06.23. 11:08:23

@Kovi1970:

"És itt különböztessük meg az egzotikus offhsore adóparadicsomokat az EU-n belüli újrakonfigurálástól. "

az egzotikus offshore paradicsomokat az EU- belül a legkönnyebben Londonban éred el...

The City of London & Its Offshore Empire
theoccupiedtimes.org/?p=2332

ahol egyébként az EU-s "adóparadicsomokat" is minden további nélkül elérheted

azokat, amelyek soha sem lesznek versenyképesek a középkori privilégiumokkal felfegyverzett, kvázi- magánvállalkozásként működő City of London Corporation-al szemben

kapsz még egy újabb brit best practice-t is:)

en.wikipedia.org/wiki/City_remembrancer#Criticism

pitcairn2 2016.06.23. 11:16:30

@Kovi1970:

ez se rossz:)

Bank of England Nominees Ltd
www.whatdotheyknow.com/request/bank_of_england_nominees_ltd

a válaszban a BoE kb. annyit ír, hogy nem közügy az, hogy mi folyik ebben a legendás entitásban...

Kovi1970 2016.06.23. 11:17:29

@pitcairn2: amit olvastam az érdekes, de attól még nem értelmetlen.

A lényege az, hogy a kerület kialakításába bevonták a helyi cégeket is, mert elég vicces hogy a világ egyik legzsúfoltabb betondzsungelében pár kibic magánszemély dönti el az ügyelet, miközben emberek százezrei dolgoznak ott nap mint nap.

Tehát bevonták azokat is akik számítanak.

Az említett részleteken viszont lenne mit finomítani (mint a vagyoni hozzájárulás), de legyünk őszinték, nálunk durvább néha dolgok mennek csak nem ennyire a szemünk előtt...

pitcairn2 2016.06.23. 11:19:23

@Kovi1970:

mondjuk ilyenkor is látszik némi kettős mérce az EU-n belül...

www.whatdotheyknow.com/request/28738/response/74019/attach/html/2/D.pdf.html

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek... (pl. az MNB-nek...)

pitcairn2 2016.06.23. 11:23:58

@Kovi1970:

honnan tudod, hogy mi folyik ott?

a Corporation honlapján világosan lefektették azt, hogy senkinek semmi köze sincsen a magántranzakcióikhoz...

a speciális kormányzati struktúra pedig 100%-ban garantálja azt, hogy illetéktelenek nem fognak ott hatalomra kerülni...

a külön rendőrség miatt külső beavatkozástól sem kell nagyon tartani...

pitcairn2 2016.06.23. 11:27:03

@Kovi1970:

ez különben nem pusztán "kerület", hanem egy középkori privilégiumokkal ellátott "szabad királyi város"

a rengeteg pénzügyi cég pontosan ezen privilégiumok miatt koncentrálódik a City-ben...

Kovi1970 2016.06.23. 11:32:16

@pitcairn2: ez egyáltalán ne példátlan, Franciaország esetében Monaco, Olaszország esetében Livigno messzemenően tág szabadságjogokat kapott.

De akár a magyar Vámszabadterületi társaságok is rendelkeztek előjogokkal.

pitcairn2 2016.06.23. 14:24:06

@Kovi1970:

Monaco-ban élés Livigno-ban azonban nincsen nyíltan oligarchikus, kvázi-középkori politikai struktúra

ha már mindenképpen párhuzamot akarsz akkor jobb lenne Liechtenstein

A herceg uralkodik
www.bedoe.de/politika/vilag/liechtenstein.htm
süti beállítások módosítása