Németország esete a török elnök farkával: helló, 19. század!
2016. április 14. írta: bakó.bea

Németország esete a török elnök farkával: helló, 19. század!

bohmermann.jpg

Recep Tayyip Erdoğan egy nagyon érzékeny lelkű ember: már persze amikor nem tüntetések erőszakos feloszlatásáról, terroristákkal való kapcsolatairól vagy újságírók bebörtönzéséről van szó, hanem amikor ezeket szóvá téve rajta viccelődnek.

Először egy – egyébként szörnyen lapos, de legalább a politikai tevékenységére szorítkozó – dal miatt csapott diplomáciai patáliát (ilyesmire kicsit enyhébb verzióban mondjuk sajnos láttunk már közelebbi példát is). Majd amikor egy másik komikus az EU-tagjelölt (!!!) Törökországban tapasztalható politikai visszásságokon kívül Erdoğan vélt szexuális szokásaira és farka méretére is utalást tett egy versben, abból már büntetőügy lett. A szólásszabadsággal és toleranciával megáldott, fejlett Németországban történetesen egy 140 éves tényállás alapján akarják az „átlag becsületsértésnél” szigorúbb büntetéssel sújtani szerencsétlen (egyszerűen csak bunkó) humoristát, hiszen Erdoğant nem szabad megsérteni – főleg, amikor sokak reményei szerint ő fogja (dehogy fogja!) megszabadítani Európát a migránsáradattól.

Jan Böhmermann egyébként egy tényleg vicces komikus – már annak, aki értékeli a német humort. Az ő munkája például a német túl-toleráns, „arra büszke, hogy semmire sem büszke” attitűdöt találóan kifigurázó „Be Deutsch” videó, amiről nem csak a 888-nak, de a lengyel miniszterelnöknek se esett le, hogy irónia. Pedig az, és milyen jó. Nem úgy, mint az Erdoğan vers, ami hagyján, hogy bunkó, de még csak nem is vicces.

*

Böhmermann valószínűleg Erdoğan-témában szeretett volna túltenni az Extra3 lapos Nena-feldolgozásán, ezért állt elő azzal a botrányversikével, amely szerint a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és eleve kicsi a farka. A ZDF közszolgálati adó rögtön le is vette a médiatárából, mivel „nem felel meg a szatírákkal kapcsolatos szakmai elvárásaiknak”, és itt az ügynek vége is lehetett volna.

De nem lett. Mert a német Btk-ban van egy olyan passzus, hogy „idegen állam államfője sérelmére elkövetett becsületsértés”. A német ügyészség nyomozni is kezdett, de a büntetőeljáráshoz az is kellett, hogy a sértett ezt kezdeményezze. Az érzékeny lelkű Recep Tayyip Erdoğan nem is maradt sokáig tétlen, és feljelentette Böhmermannt. Sőt, elküldte saját házi riporterét is, hogy leplezze le a ZDF-et. A török tévé által vérkomolyan vett leleplezés olyan jól sikerült, hogy ilyen szatírát se Böhmermann, se bármelyik válogatott német komikus nem tudna produkálni.

Érdemes közelebbről is megvizsgálni a német Btk. most emlegetett 103. §-át, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel rendeli büntetni a külföldi állam államfője vagy kormánytagja sérelmére elkövetett becsületsértést. A német Btk. jóval öregebb, mint a mienk, így első ránézésre azt hinné az ember, hogy egy Bismarck óta nem alkalmazott passzust rángattak most a fülénél fogva elő. Azonban nem ez a helyzet: ha megnézzük a törvényhely történeti változásait, ugyancsak érdekes dolgokra bukkanunk.

A tényállás eredete 1872-re nyúlik vissza, és eredetileg a mostani három helyett még csak két évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő, ráadásul csakis viszonossági alapon. Vagyis Abdul Aziz akkori oszmán szultán csak akkor követelhette volna, hogy elővegyenek egy, a farka méretén gúnyolódó német újságírót, ha cserébe ő is garantálta, hogy ülni fog az a török, aki hasonló ocsmányságokat ír Otto von Bismarckról. Most, 2016-ban ehhez képest három évvel is büntethető ugyanez a bűncselekmény, ráadásul nem is kell hozzá viszonosság: elég, ha Erdogan az őt leleplező oknyomozó újságírókat csukja börtönbe, azokat nem kell, akik rosszat mondanak Merkel Muttiról.

Még érdekesebb fejleményt találunk, ha tovább megyünk a történelemben: 1946-ban teljesen eltörölték az idegen állam államfője sérelmére elkövetett becsületsértés tényállását a német Btk-ból, viszont 1953-ban újra bevezették azt. Ekkor emelték bele a lényegileg máig érvényes szigorításokat: a kettő helyett három évig terjedő szabadságvesztést, és azt, hogy nem szükséges viszonosság a büntetőeljáráshoz. 1969 óta ráadásul öt évig terjed a büntetés, ha rágalmazó jellegű a becsületsértés. 1975-ben aztán némileg enyhítettek ezen, legalább annyit, hogy alapesetben nem csak szabadságvesztés lehet a büntetés, hanem a bíró mérlegelése alapján kiszabhat csak pénzbüntetést is.

Érdemes ehhez azt is hozzávenni, hogy ha „mezei halandók” a sértettek, akkor a becsületsértés jóval enyhébben, a három helyett egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Vagyis Németországban a büntetőjog a magánszemélyek becsületét kevésbé védi, mint közszereplő politikusokét. 2016-ban.

*

Ehhez képest a mi kis lesajnált, „fiatal demokráciánkban” (ahogy arra a Fejlett Nyugaton gyakran utalni szoktak) pár évvel a rendszerváltás után kimondta az Alkotmánybíróság – amelynek a tevékenysége jelentős részben egyébként pont a német Alkotmánybíróság ítélkezésének a másolásából állt –, hogy ez így nem oké. A Btk-ban volt ugyanis egy hasonló szabály, amely súlyosabban rendelte büntetni a hivatalos személyek, közhatalom gyakorlói sérelmére elkövetett rágalmazást és becsületsértést, mint a „sima”, bárki ellen elkövetett becsületsértést.

Ez azonban alkotmányellenesnek bizonyult. „A demokrácia intézményrendszerének kiépülése és megszilárdulása idején – amikor még nem gyökeresedett meg a közügyek kulturált megvitatása – sincs olyan alkotmányos érdek, amely indokolná az értékítéletek közlésének korlátozását a hatóságok és a hivatalos személyek védelmében. A társadalom békéjének, demokratikus fejlődésének védelme nem igényli a büntetőjogi beavatkozást a hatóságok, hivatalos személyek tevékenységének, működésének olyan kritikájával, negatív megítélésével szemben sem, amely becsületsértő, gyalázkodó kijelentések, magatartások formájában nyilvánul meg” – írta a magyar Alkotmánybíróság 1994-ben.

Hozzá kell persze tenni – mint ahogy arról már írtunk –, hogy eleve felesleges a büntetőjoggal üldözni a szájkaratét. Ha valaki bunkóságokat ír a másikról, az a másik pedig ezen megsértődik, perelje be az illetőt polgári jogi úton sérelemdíjért: jobban is jár, mert az ő zsebét üti a pénz (ellentétben a büntetőjogi pénzbüntetéssel, ami az államnak jár); meg egyáltalán, a büntetőjog nem ilyen pitiáner dolgokra való. Sajnos azonban a jogalkotó nem így gondolja, és nem csak nálunk, hanem sok nyugat-európai országban, például Németországban sem.

De ha már mindenképp a büntetőjoggal kell üldözni Jan Böhmermann alpáriságát, akkor legalább tegyék meg azt a „sima” becsületsértés enyhébb tényállása alapján. Így lenne fair a 21. században, ahol elvileg már mindenki egyenlő, és egy külföldi (vagy akármilyen) diktátor elnök becsülete és lelki érzékenysége nem lehet feljebb való, mint az egyszeri Hans Mülleré. Remélhetőleg előbb-utóbb a német Alkotmánybíróság is foglalkozik majd az üggyel, és kiirtja ezt a 19. századi maradványt a jogrendszerből – most az egyszer történhetne fordítva, és ők is lemásolhatnának rólunk egy döntést.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr928603110

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bakó Bea: Németország esete a török elnök farkával: helló, 19. század! 2016.04.14. 09:00:01

Erdoğan nagyon érzékeny lelkű ember: már persze amikor nem tüntetések erőszakos feloszlatásáról, terroristákkal való kapcsolatairól vagy újságírók bebörtönzéséről van szó, hanem amikor ezeket szóvá téve rajta viccelődnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.04.14. 10:06:00

Mintha anno stasimami is menetelt volna a francikkal és a sok sok képmutatóval Párizsban, miszerint ők mindannyian csárlik.

Ezek szerint mégsem azok.
Van aki lehet alpári, sót el kell tűrnünk az alpáriságát, van aki pedig ezért üldözendő.

Honnan is ismerős ez a kettős mérce?
Nahát!
Ballibbant alapeszköz bárki ellen aki nem fúj velük egy követ.

Legyetek most is csárlik stasimami!

murcielago 2016.04.14. 10:41:06

"Németországban történetesen egy 140 éves tényállás alapján akarják az „átlag becsületsértésnél” szigorúbb büntetéssel sújtani"

Mi még anno úgy tanultuk No-ban tételes jog van, nem eseti...
Persze, ha már valakinek a farkáról van jogi értelemben szó, akkor ott minden elképzelhető...

2016.04.14. 14:47:39

először volt hitler kicsi farka, aztán erdogan, majd trump.

és ezt humornak nevezik.

figyelem elterelés.

ti vagytok a jobboldal katonái, nem kellene már tételesen bizonyítani hogy a sok lopás valójában erkölcsileg helytálló, polgári üzletmenet?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2016.04.14. 17:55:33

A többek között Merkel által kézivezérelt ballib véleménydiktatúra képviselői a saját farkukba haraptak.

Nem tudják tovább cenzúra, és újságírókra kiszabott szankciók nélkül folytatni a néphülyítést.

Többek között migráns ügyben sem.

Alick 2016.04.14. 18:09:39

Miért, a humorista Erdogan farkát talán Merkel szájában vélte látni? :)

5perc 2016.04.14. 18:47:34

"Merkel által kézivezérelt ballib véleménydiktatúra"
pfff

Afrika steht an der Elbe 2016.04.14. 19:15:23

Németország diktatúra. Ez meglep még valakit?

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.14. 19:29:50

@Afrika steht an der Elbe:

Mi van te ruszki kém bulgár birka? Nicket váltottál, hogy dupla honoráriumot tudjál felvenni a troll munkádért Putyintól? Be fogom jelenteni a főnökeidnél, aztán neked annyi mint nemcovnak.

Egyébként senkit nem lep meg, hogy elmebeteg vagy. Tudjuk, látjuk.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.14. 19:32:52

@Trompf:

Merkel Németoszágban él cicabogár, nem Orbanisztánban. Ott meg nem müködik az egyszemélyes diktatúra, tudtad te ezt?
De te még azt se tudod, hogy merre van Németország. Segítek: balra, kicsit magasabban keresd.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.14. 19:35:04

Amúgy mi van fidióta majmok, Lopbán elvtársatok ILLIB PÉLDAKÉPE rossszabbul teljesít?

Pedig hogy szoptátok az ő f.rkát is, akárcsak a Putyinét. Aztán hát nem megszoptátok? A fidesz birkákkal már csak ilyenk történnek

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.14. 21:00:57

egyébként meg:

palpatine császár egy rakás banthaszar!

perelhet karlsruhe-ig, piha

nem lennék a birodalom helyében

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.14. 21:41:42

Nem is tudom, miért nem lep meg, hogy Németországban a törvény előtt a politikusnak több joga van, mint az átlag Hansnak.

Talán mert soha nem hittem el, hogy Németországban valódi demokrácia van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.14. 21:42:27

Kertész Ákossal szólva a német genetikailag alattvaló. Vagy legalábbis a politika erre törekszik.

fifibá55 2016.04.14. 23:18:02

Erdoğan helyében kérném a kiadatását, megígérve, hogy 3 évig nagyon fogok rá vigyázni valamelyik török börtönömben. Már ha megéli a 3 évet, insallah.
És nem kellene sokáig elhúzni, mert elveszi a figyelmemet a migránsok visszavételéről, pedig hogy vágyom rá.
Böhmi helyében meg tennék egy hosszabb tanulmányutat Közép- vagy Dél-Amerikában.

2016.04.15. 07:25:41

@Afrika steht an der Elbe: Te meg orosz bérenc vagy. Ezen sem csodálkozunk.

petraeus 2016.04.15. 07:48:52

Szanalmas ahogy gorcsosen probaltok kapaszkodni minden kis szar ugybe, minden alkalmat felhasznaltok, hogy a katasztrofalis allapotu magyar, mar csak, felig konszolidalt demokraciat jobb szinben tuntessetek fel. A teny ezzel szemben, hogy lecsusztunk, balkani allam lettunk pedig a terseg ellovasakent kezdtuk. Rohadekok.

I_Isti 2016.04.15. 08:12:04

@petraeus: "a terseg ellovasakent kezdtuk. "
Igen, ezer éve tényleg lovasok voltunk. Ez tény. Egyéb észrevétel?

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.04.15. 08:37:27

@petraeus:

2002-ben valóban minden gazdasági mutató szerint a Szlovákok elött jártunk.

2010-re viszont az elkúró ballib bagázsnak hála, mindenben utolsóak lettünk, a Görgökkel holtversenyben, akik azóta már többször is fizetésképtelenné válltak.

Azóta már kikecmeregtünk megint a szarból.

Javaslom nézegesd a grafikonokat, államadósságról, munkanélküliségi rátátról, gazdasági adatokról, ismerkedj meg a valósággal:

(google data explorer, Eurostat adatok)
http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+inflation
...

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.04.15. 09:14:22

Nem szabad tovább elhazudnunk az igazságot, mert duplán fog visszaütni ránk!

2010-ben minden gazdasági mutató szerint az EU középmezőnyében voltunk.

2014-re viszont az elkúró unortodoxiás bagázsunknak hála, mindenben az utolsók közé süllyedtünk. Ha az EU nem fojka le 2010-ben a 7%-os költségvetési hiányokról álmodozó Orbán és Matolcsi vezéreinket (akik még így is a világ legjobb szakemberei), akkor a Görgökkel holtversenybe kerültünk volna, akik azóta már többször is fizetésképtelenné válltak.

Azóta se kecmeregtünk ki a szarból, öt éve bóvli ország vagyunk.

De még pár év és a ballibnek teljesn vége, onnan jön a felemelekedésünk!

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.04.15. 09:17:42

@Ballib Cenzúrázók Réme 11:

Nick hamisításban ugyanolyan szar vagy, mint grafikon adatainak az értelmezésébe.

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.04.15. 09:46:48

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
GDP arányos hiány:
----------------------
2002:
Eu-s átlag: 60%, Magyarország: 54%

2010:
Eu-s átlag: 78%, Magyarország: 82%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alat az EU-s átlaghoz képest is romlott, 28% adósság növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 87%, Magyarország: 77%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 5% csökkenés.

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment
Munkanélküliségi ráta:
-------------------------
2002:
Eu-s átlag: 8,9%, Magyarország: 5,5%

2010:
Eu-s átlag: 9,6%, Magyarország: 11,2%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alatt az EU átlaghoz képest is jelentős romlás, 5,7%-os növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 9,8%, Magyarország: 7,5%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 3,7% csökkenés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.15. 12:10:05

@Ballib cenzúrázók lidérce 1:

A tárgyilagosság kedvéért azért ne hanyagoljuk a közmunkaprogram statisztikaszépítő hatását. Másrészt a közmunka még mindig sokkal jobb a munkanélküliségnél, ezt mindig elfelejtik a - főleg ellenzéki - bírálói. Nota bene: Ezek a bírálók részben ugyanazok, akik - legalábbis ellenzékből - szívesen bevezetnék az alapjövedelmet. :D

Ami a GDP-arányos hiányt illeti, szoktak jönni a kormány év végi trükközéseivel. Ami jogos, ám kétlem, hogy a ny-európai kormányok nem trükköznek ugyanígy, tehát az adatok összehasonlíthatók.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.15. 15:50:47

@petraeus:

naaa, ne legyél már szenya, a bakóbejja most is dolgozik kóóókeményen a kopaszbotrány elején vázolt konteóinak a frissítésén, kontikotmányjogi szemszögből, az elmúlt eseményeket figyelembevéve.

Pelso.. 2016.04.16. 09:02:25

@Herr Stacheldraht Leger: Ja, az elmúlt eseményeket figyelembe véve:) Nézd csak a két "markáns" újítást.
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/keresztulhuzhatja-a-kormany-tervet-brusszel-468703
A csúnya EU Bizottság nem hagyja, hogy az eddiginél is pofátlanabbul nyúlják le a pénzét. Kard ki kard, fricztomik, bogárlacik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.19. 20:44:08

@Pelso..: ezek el akarják venni a nemzet unokájának jussát, pedig a jászolig megy már a kisvasút
süti beállítások módosítása