Collegium Talentum: amire nincs pénz
2016. április 01. írta: Redakció

Collegium Talentum: amire nincs pénz

collegium_talentum.jpg

Vendégszerzőnk, Pető Andrea írása

Kétségbeesett emailt kaptam a szervezőktől, ami aztán a Collegium Talentum honlapján is megjelent hivatalos nyilatkozat formájában: a magyar kormány anyagi támogatásának hiányában megszűnik a határon kívüli magyar PhD hallgatók tehetséggondozására létrejött szervezet.

A Collegium Talentum azoknak a magyar nemzetiségű doktori hallgatóknak nyújtott anyagi támogatást, akik doktori iskolába járnak. A program őket segítette tanulmányaik alatt három évig ösztöndíjjal és mentorokkal. Az elmúlt három évben én is itt mentorként dolgoztam egy Újvidéki Egyetem Társadalmi Nemek doktori programjában tanuló doktorandusza mellett.

Az önmagát a nemzeti ügyek kormányának nevező rendszernek nincsen pénze egy valódi nemzeti ügy, a határon kívüli magyar értelmiség utánpótlásának támogatására, ösztöndíjára. Amikor arra van pénz, hogy Magyarország déli határánál a kerítést egész éjjel kivilágítsák (igaz a védelemre kirendelt rendőrök szemeteszsákokkal védik magukat az esőtől), akkor erre a különböző politikai oldalakat összehozó és nem pedig a megosztottságot erősítő, nemzeti minimumot jelentő tehetséggondozó programra nincs pénz. 

Mit siratok most?

A programban részt vevő határon túli magyar hallgatók, akik az adott ország PhD programjában különböző tudományágakban tanulnak, maguk javasolhattak a szakmában elismert és nemzetközi beágyazottsággal rendelkező tutort/mentort, akiben megbíztak és aki segítette tanulmányaikat. Senki nem bírálta felül a hallgatók a szakmai és emberi döntését, hogy kivel akarnak együtt dolgozni és konzultálni a doktori disszertáció megírásának nehéz hónapjai alatt. Így valóban pártpolitikai szempontok feletti szakmai együttműködés alakult ki.

Ez a szabadság megjelent azokban a programokban, amelyeken – a szervezetépítés kezdeti gyermekbetegségei után – a délvidéki, kárpátaljai, erdélyi és felvidéki PhD hallgatók és a tutoraik együtt vehettek részt. Ezt lehet „a határon kívüli nemzetrészek megmaradásának” nevezni, ahogy Kandikó József, a Collegium Talentum elnöke hívta a program megszüntetését bejelentő nyilatkozatában a szervezet honlapján, és lehet a multikulturalizmus támogatásának, ahogyan én neveztem magamban. Hiszen közös kárpát-medencei örökségünk a multikulturalizmus evidens és kölcsönösen gazdagító tapasztalata, amelyet azonban a nemzetállamok korában csak külön erőfeszítés árán lehet megőrizni a lokális értékteremtésben.

PhD hallgatónak lenni mindenhol nagyfokú kiszolgáltatottságot jelent, azonban még nagyobb a kiszolgáltatottság, ha valaki valamilyen kisebbséghez tartozik és a többségi oktatási rendszerben akar fokozatot, később pedig az amúgy is nagyon kevés állás valamelyikét megszerezni. Amikor az angol nyelvű folyóirat publikációk számítanak a nemzetközi tudományos életben, és amikor sok tudományágban már a legfontosabb szakkifejezéseknek sincsen magyar megfelelője, a Collegium Talentum a magyarul való publikálást is – hangsúlyozom: is! – támogatta.

A Collegium Talentum PhD hallgatói konferenciákon vettek részt, nyelvet tanultak, publikáltak, szóval azt csinálták, amit egy normális országban a PhD hallgatók szoktak, de a magyar állam anyagi támogatásával. És mindezt nemzetközi színvonalon, multikulturális keretben és magyar nyelven tették.

Lehet azzal érvelni, hogy ez az intézmény ugyanúgy a korábban létrejött, minőségbiztosítással rendelkező felsőoktatási rendszeren kívül jött létre, mint a Nemzeti Bank különböző oktatási programjai és ezzel hozzájárult a magyar felsőoktatás elszegényedéséhez. De a Collegium Talentum éppen azt az interdiszciplináris és határokon átívelő programot akarta megvalósítani, amire a nemzeti keretű felsőoktatás éppen rugalmatlansága és szerkezete miatt nem alkalmas. Ennek a kis szabadságnak most vége.

A Collegium Talentum fennállása, az eddigi öt év alatt majdnem 152 magyar értelmiségi értette meg és tanulta meg az együttgondolkodás nehézségét és szabadságát. Ezt a nemzeti minimumot vesztettük most el, egy újabb valóban nemzeti ügy maradt képviselet nélkül. Kár érte. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr348552680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2016.04.01. 15:45:14

Feltétlenül bele kellett írni az MNB pénzén , ami nem költségvetési !.....- alapítványait.Azt a képzést. Igen , lehet érvelni. A kormány ezt a feladatot is valami frissített változatban gondolja menedzselni. Arról szerintem szó sincs , hogy a határon túli , magyar nyelven tanulóktól vonnák el a pénzt. Inkább csak ettől a formától , C.T. , máshová csoportosítják át. ahhoz meg inkább nem fűzök észrevételt, hogy egy nemzeti ügy maradt volna képviselet nélkül , a szerző szerint.., ezzel. Szerintem ez igen rosszul áll a szerzőnek is. Mintha valaki más ruháját viselné.
Az érthető , hogy neki nem tetszik , hogy ahol ő eddig kifejtette a tevékenységét , a jövőben ,ott már nem fogja. Azért ez a tény közel sem egy nemzeti ügy képviselet nélkül hagyása. Ekkora túlzásba nem kéne azért zuhanni.

aszekelyek 2016.04.01. 15:46:45

Csak nem bírtam ki, hogy ne észrevételezzek...:D

GNDL 2016.04.01. 16:15:16

Multikulturalizmus... hüje lipsi menny a fenéba! :)

Egyébként meg amikor a korrupt kormányzat inkompetenciája és permanens megszorításai miatt úgy általánosan az egész magyarországi oktatásból hiányzik a GDP legalább 2%-a, akkor szerintem nem legfőképp a határon túli szavazatvásárlások és pénzszórások hiányán kéne hőbörögni... csak úgy mondom, persze lehet tévedek és ebben az esetben mégsem ez utóbbiakról volt szó eddig sem... :)

Az oktatás kiemelt támogatása mindenhol a világon egy biztosan megtérülő befektetés a jövőbe, szóval ha már pénzről van szó, előbb a határainkon belül kéne rendet tenni.

2016.04.01. 17:22:09

@Disznóvári:

>>...femináci...

cionáci vagy judeonáci (heller, ferge csapat)
a gender studies csak álca.

people.ceu.edu/andrea_peto

Gendered Memories of Holocaust

USC Shoah Foundation
sfi.usc.edu/hungarian

ceu.academia.edu/AndreaPeto

ha feminista lenne biztos fellépett volna a sokszázezer menekült lány és nő érdekében.

Bell & Sebastian 2016.04.01. 17:43:47

Megvonták szájától a falatot. Szomorú és egyedi eset, bizonyára.

picur3ka 2016.04.01. 22:45:24

Ilyen hülyéket kell folyton lehozni, tényleg?

Mért nem kérnek fel valaki kommentelőt? Sokkal jobban járnának.

annamanna 2016.04.02. 01:50:14

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: ohohó, hát azért nagyon is fellépett. Miazhogy fellépett, nagyonis.

Írt egy cikket, amiben arról értekezett, hogy az arabs nőknek is joguk van fekete csipkés bugyit hordani.
Mindazok után, hogy például az alábbi fotókon állítólag szexrabszolgák láthatók: ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/07/06/erotikus_arab_fotok_1900_korul
és minden egyéb információ után, amit a muszlim nőelnyomásról lehet tudni, Pető Andreának az jutott eszébe (tavaly nyáron), hogy a muzulmán nőknek is joguk van fekete csipkebugyit hordani.

2016.04.02. 04:00:15

Újvidéki Egyetem Társadalmi Nemek doktori programja... Ez kell, mint egy falat kenyér, nem az IT-mérnökök. Az összes gender szakot felszántani, sóval behinteni.

2016.04.02. 12:48:35

@Disznóvári:
tényleg nem vagyok femiszaki, viszont finom voltam és vártam hogy ti majd esetleg tovább mentek a zsivány megismerésében.

ez csak két rétegggel volt lejjebb:

www.gov.uk/government/news/winners-of-2-million-autonomy-and-big-data-funding-announced

idézek belőle:
"Artificial precognition and decision-making support for persistent surveillance-based tactical support"

Te tudós ember vagy, szépen kérlek leírnád ide a te szavaiddal mit jelent ez?

picur3ka 2016.04.03. 00:19:56

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

robot támogatás a megfigyelő robot taktinak

Mi köze ennek a hadászati cuccnak a feministákhoz?

2016.04.03. 19:40:43

A feminizmus - nők elleni támadás - megfigyelés - elhárítás logikai vonalon találtam. Régóta gyanús hogy a bevándorlók nők elleni támadásaival hergelik a népet, mondjuk én sok évet éltem muszlim környezetben, náluk nem szokás, így nekem ez egyből csengette a vészjelzőt.

a szöveg kimagyarosítva:
mesterséges intelligencia esemény/cselekedet előrejelzés és döntési támogatás, az állandó/folyamatos megfigyelési alapú harcászati/biztonsági rendszereknek.

de nincs itt semmi gond, mivel csak támogatás az emberi döntéshez.

Vagy mégsem? itt az eredeti pályázati kiírás:

"We want proof-of-concept research proposals for innovative component technologies and techniques to acquire, process, visualise and analyse data that can be used to support decision making for both human and autonomous systems."

ez már hoppá, itt már önálló gépi rendszerekről is szó van, filmnézőknek skynet néven lehet ismerős. És eddig is nagyon sok katonai alkalmazás a civil rendfentartásban talált hasznosításra.

szóval van itt holopénzzel turbózott feminizmus, ráépülő migráncsellenes propaganda, arra hivatkozással állandó megfigyelés, meg robot végrehajtás.

sorry dave i'm afraid i can't do that

annamanna 2016.04.03. 20:13:57

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "Morvai saját elmondása szerint az 1990-es években még szemben állt az akkor liberális irányultságú Fidesszel, de egykori rossz viszony ellenére később őt jelölték az ENSZ-be küldendő CEDAW-aktivistának, amit békejobbként értékelt. 2006-ban a szocialista-szabaddemokrata koalíciós magyar kormány nem hosszabbíttatta meg Morvai Krisztina tagságát az ENSZ nőjogi bizottságában (CEDAW), helyére Pető Andreát javasolták. Morvai álláspontja szerint kirúgása izraeli nyomásra történt egy, izraeli területen élő arab és beduin nők helyzetével kapcsolatos beadványa miatt.[7] Válaszul nyílt levélben hívta fel a figyelmet, hogy Pető Andrea az Esztertáska nevű „cionista” nőszervezet alapító tagja, ebbéli minőségében pedig őszerinte alkalmatlan az európai értelemben vett emberi jogok képviseletére. Értékelését a megbíráltak a kormánypárti sajtóval együtt antiszemitának minősítették,[8][9] de hozzájárult ahhoz, hogy Pető Andrea végül ne kapja meg a kinevezéséhez szükséges szavazatszámot. Jelenleg a CEDAW-nak nincs Magyarországról delegált képviselője.[10]"

2016.04.04. 12:36:35

@Disznóvári:

ha valamit nem értesz, akkor nem neked szól.

ez pédául a közlekedésbiztonságon alapuló folyamatos megfigyelési rendszer.

"A KAFIR rendszer a teljes pro-
jekt kiemelt központi eleme.
Feladata a különböző rendsze-
relemek összekapcsolása az
általuk küldött információk fel-
dolgozása és továbbítása más
rendszerkomponensek, illetve
rendőrségi, valamint külső in-
formatikai szakrendszerek felé. "

hova telepítették? soksávos/egyenes útszakaszokra, nem pedig baleseti gócpontokra. Megelőz valamit?

khmm... külső informatikai szakrendszerek felé.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.04. 14:48:42

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Nagyon bénán terelsz. Inkább ezt tanulmányozd. (Remélem a Demokratát nem cionista propagandasajtónak tartod.)

"Ann Christine Hjelm svéd jogász 2005-ben kimutatta, hogy a nemi erőszak miatt elítélt tettesek 85 százaléka „külföldön vagy külföldi szülőktől született”, és állítását a Svéd Bűnmegelőzési Tanács (Brå) ugyanazon év júliusi jelentése is megerősítette azzal a kitétellel, hogy az erőszakos közösülések négyötöde észak-afrikai arab országokból (Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia) érkezett (muszlim) bevándorlók számlájára írható.

Maria Bäckman antropológus a nemi erőszakok számának drasztikus növekedéséhez kapcsolódó „muzulmán láncszemet” vizsgáló tanulmányában („Amikor a többségből kisebbség lesz. Svéd lányok egy többetnikumú külvárosban”, Oslói Egyetem, 2005) arról számolt be, hogy a svéd főváros Rinkeby nevű elővárosában kisebbségbe került svéd lányok közül sokan sötétre festették a hajukat, így próbálva elkerülni a harmadik világbeli bevándorlók szexuális zaklatásait.

Egyesek még ennél is szigorúbb óvintézkedéshez folyamodnak. Néhányan egy olyan övet terveztek, amelynek levételéhez mindkét kézre szükség van, és amely reményeik szerint megvédi őket az erőszaktól. „Ez olyan, mint egy fordított erényöv”, mondja a tervezők egyike, Nadja Björk (19) az AFP francia hírügynökségnek. Ezek az önvédelmi reflexek cáfolják a bevándorlók körében igencsak elterjedt előítéletes sztereotípiákat, miszerint a svéd lányok szexuálisan provokatív módon viselkednek, vagy hogy a szőkék könnyen megkaphatók.

Egy 2009-es tanulmány szerint a 6 százalékuk bevallotta, hogy az előző évben megerőszakolták, minden harmadikat pedig zaklatták vagy fenyegették (Aftenposten, 2009. szeptember 20.). Ezek után nem csoda, hogy az Aftonbladet napilap online felmérése alapján 82 százalékuk retteg az utcára menni sötétedés után. Nem mintha világos nappal nem fenyegetné őket a szexuális támadás veszélye, éppen ellenkezőleg. Nemrég például az egyik közfürdőben legalább harmincan nézték végig egy 17 éves lány megerőszakolását anélkül, hogy a kisujját is mozdította volna érte bárki. A stockholmi Husbybadet élményfürdőben 20 muszlim menekült követett el csoportos erőszakot egy 11 éves kislányon (friatider.se 2011. február 25.)."
www.demokrata.hu/cikk/antidogma-sved-nok-avagy-feminizmus-jarulekos-vesztesegei-i-resz

II. rész
www.demokrata.hu/cikk/antidogma-sved-nok-avagy-feminizmus-jarulekos-vesztesegei-ii-resz

2016.04.04. 15:45:54

svédországban:
The number of convictions has remained relatively unchanged since 2005, with approximately 190 convictions on average each year
en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Sweden#cite_note-6
10 év alatt többszázezer erőszaktevő érkezett, mégsem emelkedik.

feketére-barnára azért festenek hogy kitűnjenek az egyenszőkeségből, idegen pasikhoz meg nagyon vonzódnak, szó szerint el kell hajtani őket olyan rámenősek.

az utcai bandák kérdése rendőrségre tartozik, ne politizáld át.

élményfürdőben gangbang rendszeres, az már csak olyan hely,

a demokrata egyébként (keresztény)cionista

a mandiner pedig anarchocionista, mielőtt rákérdezel.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.04. 17:53:27

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: A wikipedia meg a megbízható anticionista média. Faszfej.

Nem ártana, ha kicsit kritikusabban szemlélnéd muszlim testvéreidet.

2016.04.04. 18:15:08

@Disznóvári:

nem testvérem a muszlim, kritikát nyomom nekik keményen, én vagyok allah ostora ők meg figyelnek.

ennyivel is jobbak nálad, ezért terjed az igaz hit: megtanít tanulni.

wikit nem lenézni, csinálj jobbat.

na, most már fordulj vissza a tv-hez, a nagymellű nő újabb mesékkel vár.

picur3ka 2016.04.05. 01:02:29

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

Marhára lényegtelen, hogy jutottál oda, ez egy hadiipari konferencia, semmi köze a feministákhoz.

Kokrétan, komputerizált felderítő egységről szól, amit idézel. Az egész projekt pedig az emberi tényező kiiktatásával működő rendszer megalkotásáról szól.

Nagyon sok újítás, technika, amit ma mind használunk, a hadászati kísérletezések, felfedezések terméke. Ebben semmi új nincs.

Ne olvassál annyi kémregényt, s józanabb maradhatsz esetleg.

2016.04.05. 10:54:34

@picur3ka:

milyen konferecia te agyalágyult?
a brit kormány pályázati anyaga, amit egy találkozón megbeszélnek:
www.gov.uk/government/news/cde-innovation-network-event-21-october-2015-london

itt még ki is emeli a civil felhasználást:
.....to develop cost-effective capabilities for UK armed forces and national security.

a pályázat:
www.gov.uk/government/publications/cde-themed-competition-autonomy-and-big-data-for-defence/competition-document-autonomy-and-big-data-for-defence

nézzük a magyar kafir rendszert. baleset megelőzés címen. pesten minden második közlekedési haláleset zebrán gázolás.
és hova telepítették a kamerákat? autópálya szakaszokra. ahol sem zebra, sem gyalogos, de még baleset sincs.

- kezd először a "big data" megismerésével.

- ha valamit nem értesz, akkor nem neked szól.

2016.04.05. 20:53:30

@Disznóvári:

marketing

picur3ka 2016.04.06. 02:24:37

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

Te, lehet, forogsz is.

Melyik neked a civil, a honvédelem vagy a nemzetbiztonság? Amit megbeszélnek egy találkozón (nem konferencia).

Most már nem a feministák, hanem a magyar közlekedéselhárítás, aham.

Van amikor eltalálsz valamit? Mert kb. annyi gyalogos, mint vezető áldozat van, sőt, utóbbiból valamivel több. Márha ez a téma.

Big head. Kezelnek már téged?

2016.04.06. 11:10:59

@picur3ka:

- a nemzetbiztonság az civil, a honvédelem az katonai. Van áfedés, de ez nem ok az összemosásra.
- a konferencián a meghívottak beszélnek, ezen a találkozón pedig a pályázat kiíró.
- ha alapvető dolgokat nem tudsz, nem kellene inkább tanulással tölteni az idődet?

>>Mert kb. annyi gyalogos, mint vezető áldozat van,
>>sőt, utóbbiból valamivel több.
a kafir kamerákat oda telepítették ahol nem szokott baleset előfordulni.

Az eredeti példa brit, ők már előrébb tartanak a megfigyelésben. Amíg nem akarod megismerni nem fogod megismerni.

mégegyszer most másképp:
ha nem akarod érteni, akkor nem neked szól
süti beállítások módosítása