Aláírásgyűjtés Magyarország ellen – működésben az „uniós demokrácia”
2015. december 01. írta: bakó.bea

Aláírásgyűjtés Magyarország ellen – működésben az „uniós demokrácia”

orban_viktor_eu.jpg

Az Európai Bizottság hétfőn nyilvántartásba vette az Európai Humanista Föderáció európai polgári kezdeményezését, amely arra irányul, hogy büntessék meg Magyarországot a híres-hírhedt 7. cikk keretében Orbán „autoriter intézkedései miatt” és amiatt, ahogy a „magyar hatóságok a migránsokkal bánnak”. Aki a világ minden bajáért a „brüsszeli bürokratákat” szokta okolni, az most nekiállhat az „európai népet” is hibáztatni, az aláírásgyűjtők ugyanis egy új, a lisszaboni szerződés által bevezetett „demokratikus” jogintézménnyel élnek. Az ötlet egyébként badarság, a jogintézmény pedig – a Bizottság eddigi gyakorlatának fényében – egyáltalán nem demokratikus, amint az az alábbiakból ki fog derülni.

A 7. cikk nem ismeretlen fogalom Magyarországon, hála az alkotmányozásunk körüli uniós felháborodásnak, amely a 7. cikk helyett végül a Tavares-jelentés nevű dorgálással végződött. A 7. cikk lényege, hogy ha egy tagállam tartósan és súlyosan megsérti az EU alapértékeit (a demokráciát, a jogállamiságot vagy az emberi jogokat), akkor egy külön eljárás után megvonhatók tőle bizonyos, az EU-szerződésekből eredő jogai. Például felfüggeszthető a szavazati joga a Tanácsban, vagy mondjuk bizonyos uniós forrásokból nem részesülhet – a kötelezettségei ettől persze megmaradnak. Ez – egyes politikusok leegyszerűsítő megfogalmazásával ellentétben – nem jelenti az EU-tagság felfüggesztését, és hogy Rogán Antalt is megnyugtassuk: végképp nem vezet ahhoz, hogy valamely tagállamot kizárják az EU-ból.

*

A szankcionálás a 7. cikk alapján nem csak önmagában rossz ötlet, hanem (bár ennek adott esetben még örülhetünk is) szinte lehetetlen is alkalmazni. Persze jól hangzik és tényleg fontos is, hogy minden tagállam tartsa tiszteletben a demokráciát, a jogállamiságot meg az emberi jogokat, de hogy ez pontosan mit jelent és hol kezdődik valamelyiknek a megsértése, annak meghatározása politikai ízléstől és ingerküszöbtől függ.

Például sokak szerint nagyon „antidemokratikus” volt, hogy Magyarországon egy fokkal a többségi irányába csúszott el a többségi és arányos elemeket továbbra is ötvöző választási rendszer, de persze azt senki se vitatja, hogy Nagy-Britannia demokrácia, pedig ott kizárólag egyéni választókerületek vannak. És persze még egy sor másik példát is lehetne hozni; a lényeg az, hogy amíg ezek a fogalmak eltérő nemzetállami tartalommal bírnak, vagyis nincs világos mérce, addig a politikai bullshit-szinten meghatározott értékek be nem tartását szankcionálni minden, csak nem jogállami megoldás.

Az egész eljárás szerencsére igen macerás, így elég kicsi az esély arra, hogy valaha valamely tagállam ellen tényleg alkalmazni fogják. A 7. cikk szerinti eljárás három lépcsőből áll: először csak az értékek megsértésének az egyértelmű veszélyét állapítják meg, a második körben az értékek súlyos és tartós megsértését, és még ezek fennállása esetén is egy harmadik körben döntenek a tényleges szankciókról. Az eljárásban végig nagyon magasak az egyetértési követelmények: általában minősített többség szükséges a Tanácsban, a második körös döntést pedig (az értékek tényleges sérelmének a kimondásáról) a politikai csúcsszerv, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács hozza meg egyhangúsággal. Az egyhangúságba persze az érintett tagállam vezetőjét nem kell beleszámolni, de így is szinte kizárt, hogy valaha egy ilyen közös döntést meghozzon az Európai Tanács 28 (-1) tagállami vezetője.

A 7. cikk szerinti eljárást a Bizottság, a tagállamok egyharmada vagy az Európai Parlament kezdeményezheti. Eddig – bármennyire is szúrta sokak szemét Orbán politikája – egyik erre jogosult szerv sem kezdeményezte a 7. cikk szerinti eljárást. Nem nehéz kitalálni azt sem, hogy miért. Nyilván számításba vették, hogy nem lenne meg az egyhangúság az Európai Tanácsban (sőt, lehet, hogy már a tanácsi minősített többségnél elbukott volna a dolog), így felesleges lenne belemenni egy eleve vesztes csatába és lehetőséget adni Orbánnak, hogy újra a „brüsszeli bürokratákon” élcelődjön, amiért megpróbálták megbüntetni, de nem jött össze nekik.

*

Itt jön képbe az Európai Humanista Föderáció és az ő európai polgári kezdeményezésük. Az európai polgári kezdeményezés valami olyasmi, mintha a mi korábbi népi kezdeményezésünket nem a parlamenthez, hanem a kormányhoz kellett volna benyújtani. Az aláírások összegyűjtésével arra lehet kérni a Bizottságot, hogy kezdeményezze uniós jogalkotási vagy más aktus elfogadását, mert a kezdeményezők szerint ez szükséges a Szerződések végrehajtásához. Mivel a 7. cikk szerinti eljárásra a Bizottság is tehet javaslatot, így elméletileg semmi nem zárja ki, hogy ebben a tárgyban is indulhasson európai polgári kezdeményezés.

Ezt a Bizottság is így gondolta, mivel nyilvántartásba vette a kezdeményezést. Még egyszer érdemes hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a kezdeményezéssel érdemben egyetértenek, vagy hogy a „brüsszeli bürokraták meg akarják büntetni Magyarországot”, hanem csak annyit, hogy a kezdeményezés megfelelt a jogszabályi feltételeknek, így elindulhat az aláírásgyűjtés. Ennek ellenére viszont – ahogy korábban is írtunk róla – meglehetősen igazságtalan, hogy egyes EU-tagállamok tájékozott (vagy magukat annak képzelő) polgárai petícióznak egy másik tagállam kormánya miatt: hiszen XY mezei belga vagy görög polgár valószínűleg még egy fokkal kevésbé tudja megítélni, mint a sokat szidott „brüsszeli bürokraták”, hogy Orbán diktátor-e vagy sem. Az egymillió aláírást hét tagállamból kell összegyűjteni: ebből következik, hogy elviekben még az is elképzelhető, hogy a kérdésben érintett Magyarország köztük sem lesz – bár az itthoni kéthetente diktatúrát kiáltó antiorbánisták gyaníthatóan dalolva sietnek majd beállni a kezdeményezés mögé.

Ennek ellenére gyűjtögessék csak boldogan az aláírásokat, petíciózgassanak kedvükre, hiszen ez demokratikus részvételi jogaik közé tartozik! A szorgalmasan összegyűjtött aláírásaikra pedig az Európai Bizottság minden valószínűség szerint úgy fog legyinteni, mint egyszeri NVB a vasárnapi nyitvatartásos népszavazási kezdeményezésre. Isten őrizz, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjunk le az eddig lezárult és megválaszolt mindösszesen három darab kezdeményezésből a Bizottság „demokratikus elköteleződésére” vonatkozóan, de azért a Bizottság hozzáállásáról már ez a három eset is sokat elárul.

Eddig a vízhez való jog, a magzati élet védelme és az állatkísérletek tárgyában zárultak le kezdeményezések. A Bizottság mindegyiket tulajdonképpen elutasította, mivel egyik tárgyban sem állt elő konkrét javaslattal; de mindezt úgy tette, hogy közben ódákat zengett arról, hogy az adott téma és kezdeményezés mind milyen fontos, de az EU már így is mennyit tett az ügyben, és hasonló blablák.

A 7. cikk alkalmazása Magyarországgal szemben az érintett témáknál viszont jóval konkrétabb, így nehéz lenne az igen/nem válaszon kívül rizsázással és mellébeszéléssel elütni a dolgot, de a Bizottság kommunikációs bravúrjait ismerve még ez is sikerülhet. Például zenghetnek egy ódát a Tavares-jelentésről meg az Orbán-kormánnyal zajló „konstruktív párbeszédről” és hasonlók. Azonban, hogy azt mondják: oké, kezdeményezzük máris a 7. cikket Magyarországgal szemben! – nos, erre a legkevesebb az esély a fentiek miatt. Annyi esze még a brüsszeli bürokratáknak is van, hogy ne menjenek bele egy vesztes csatába.

Azért kellemes aláírásgyűjtést kívánunk a kezdeményezőknek és bízunk benne, hogy megtapasztalják a demokratikus jogállami EU által biztosított részvételi jogok elképesztő hatékonyságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr488128014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bakó Bea: Aláírásgyűjtés Magyarország ellen – működésben az „uniós demokrácia” 2015.12.01. 08:52:02

Magyarország uniós szankcionálása a 7. cikk alapján nem csak önmagában rossz ötlet, hanem szinte lehetetlen is alkalmazni. Orbán ezt a csatát is megnyerné.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.01. 09:34:28

Eleve tegyük hozzá: még SOSEM alkalmazták ezt a paragrafust, csak annak az enyhe verzióját, a fokozott monitoringot. Ami egy cirkuszi szám: azt jelenti, hogy Brüsszel kimondja, "hűha, most aztán nagyon lesni fogunk", s aztán havonta szerveznek egy bizottsági ülést a semmiről. Csak az jár jól az egésszel, aki járogat az ülésekre, mert kiemelt napidíjat kap.

Egyébként Ausztria volt az egyetlen ilyen eset. 2000-2001 között. Az ok: a gonosz osztrák nép túl sok szavazatot adott az FPÖ-nek, s az a kormánykoalíció tagja lett. Erre valaki kitalálta, hogy ez hatalmas, hihetetlen veszély, mert csúnyanácik, meg hitlerisosztrákvolt, meg stb. és jött a monitoring. Közröhej lett a vége, 2001-ben abba is hagyta Brüsszel. s azóta sosem alkalmazták újra az FPÖ testvérpártjainál sem. Az eredménye mindennek az lett Ausztriában, hogy megerősödött az FPÖ, még azoknak is szimpatikus lett, akik korábban nem kedvelték a pártot.

Mo. esetében még ez se lesz. Majd meglesz eseteg az aláírásgyűjtés, mire az EB felteszi a témát napirendi pontként, aztán beszélnek róla fél délelőtt, majd alakul egy bizottság, mely jelent az EP-nek, az EP pedig majd beszél egy hosszú délután az ügyről, lesz pár felszólalás Mo. mellett és ellen, s mindenki boldogan megy aztán uzsonnázni. Másnap meg a magyar ballib médiák beszámolnak róla, hogy Orbánt megizzasztották Brüsszelben, a fideszes és a jobbikos médiák meg arról, hogy Orbán legyőzte ismét az ostoba brüsszeli plutokratákat, a jobbikos médiák pluszban arról is beszámolnak majd, hogy az egész mögött XY zsidó nemzetiségű/származású akárki áll.

Bell & Sebastian 2015.12.01. 10:00:07

Ez a házmestertempó-alakulat sorostalanok gyülekezete, akiknek nagyon fáj, hogy momentán nem billeg bajszukon morzsa. Kíváncsi leszek arra mikorra lesz meg az 1 M támogató?

Ettől elvonatkoztatva: valóban folynak itt felettébb érdekes dolgok, aminek a megszerelésében segíthetne a vízimérnök-fejű Juncker és rablóbandája. Gondolok itt a pénzszivattyúzásra. Jövedelmek, elvonások, uniós visszaosztások, egyebek.

A demokráciát eddig még senkinek sem sikerült megennie vacsorára, a lopás ugyan földhözragadtabb fogalom, de legalább kézzel fogható - lenne ha még megvolna.

Mert valójában ez a baj, hogy most más viszi haza, amit maguknak szántak. Ez egy erősen korlátozott kiterjedésű jó hír mindazoknak, kinek a honi Jupiter a barátja.

Az ökrök delegációt menesztettek az Olümposzra, igazságtalanabb elosztást követelve. Borítékolható a siker - tükörországban.

Bell & Sebastian 2015.12.01. 10:14:33

Ezt túlbonyolítottam, mert az óbégat a leghangosabban, akinek a háza ég, ezért csak azt kell figyelni, kik vannak a hosszúcumin ₒ̸ₒ, a rövid- nem számít.

hollókő 2015.12.01. 10:47:50

*
Az Európai Humanista Föderáció, - a gyűlöletkampányt kezdeményező klikk, a hazudós PC nyelvezetben szinonímája az ateistának és nemzetellenesnek.
Szóval ez is csak a kereszténység és a nemzetállamiság multináci, liberál-szocialista támadása.
Álszent, alantas, hazug, kifestett csomagolásban.
*

Veder1 2015.12.01. 11:13:25

@maxval bircaman BircaHang Média: kb. ennyi. Ennel tobbet nem erdemes errol irni. Keremkapcsojjaki!

Zb74 2015.12.01. 11:25:49

Már a bejegyzés címe is csúsztatás.
Nem Magyarország ellen, hanem az Orbán-kormány egyes intézkedései miatt indult aláírásgyűjtés-
Ahogy a "Fő célok" című részben is áll:

"Depuis son arrivée au pouvoir en 2010, le gouvernement de Viktor Orban a multiplié les mesures antidémocratiques, xénophobes et contraires aux principes fondateurs de l’État de droit."

Helyes Írás 2015.12.01. 11:37:47

Természetesen nem csináljuk össze magunkat ijedtünkben és kellemes petíciózást kívánunk. A nagy Bizottság azonban aljas kis játékot játszik. Az ő dolguk volt ugyanis a magyar alkotmányozás és törvényalkotás vizsgálata, amelynek derekasan eleget is tettek. Ahogy mondani szokták, vajúdtak a hegyek és egeret szültek. Jelenlegi európai biztosunk szépen kijavítgatta a kifogásolt tételeket és nyugvópontra jutott a nagy magyar demokráciamolesztálási ügy.

(A legádázabb demokrácia-védelmezők is csupán addig jutottak, hogy ugyan minden magyar intézményi elem demokratikus, mert más országok intézményrendszerében is megtalálhatók, ám így összerakva mégiscsak diktatúra a magyar intézményrendszer. Ami ugye már logikailag sem lehetséges, ráadásul azóta kiderült, hogy választásokon is legyőzhető a diktátor.)

Ezek után a Bizottság részéről szabad utat adni egy ilyen irracionális alapokon álló "népi" kezdeményezésnek, azt jelenti, hogy a Bizottság felülírja a szakmai tevékenységét és politizál. Ha egy másik tagállammal szemben nyújtottak volna be ilyen kezdeményezést, a bizottság nyilván azt mondta volna, mert ezt kellene mondania, hogy szakmailag kizárt az adott tagállam intézményrendszerének demokráciát korlátozó működése, mert ennek megítélésében a Bizottság a kompetens. Ilyen népi kezdeményezésnek tehát semmi értelme nincs, ahhoz nem járulunk hozzá.

Sok vitában elhangzott már, hogy a jelenlegi magyar kormány megítélésében a nyugati cégek profitlehetőségeinek korlátozásával végrehajtott költségvetési konszolidáció, a példa nélkül álló kétharmados arányú jobboldali kormánytöbbség megtörésére irányuló összeurópai baloldali stratégia, az Oroszországgal megkötött energiapolitikai szerződések és legújabban a balliberális multikulti ideológiával szembeforduló migráció-kezelő elvi álláspont játszott meghatározó szerepet.

Egyiknek sincs semmi köze az alkotmányos intézményrendszerhez, de egyik sem alkalmas arra, hogy nyílt támadási indok legyen. A gyakorlatban minden állam kőkemény kolonialista érdekvédő politikát folytat (mi is, amikor a MOL horvátországi működéséről van szó), erről azonban Európában csak olyan összefüggésben lehet a nyilvánosság előtt beszélni, hogy minden körülmények között mekkora áldás és haszon a külföldi tőkebefektetés. Ami természetesen nem igaz. Hasonló álszent magatartás az orosz üzlet miatti bizottsági kekeckedés. A jelek arra mutatnak, hogy az EU apparátus irányítói elég mélyen lehetnek bizonyos üzleti körök zsebében. A baloldal játszmája az EU parlamentben kézzelfogható, ennek eredménye a Tavares jelentés, ez a szakmainak álcázott politikai röpirat azonban a Bizottság állásfoglalásában nem játszhatna szerepet, mert saját vizsgálatra és állásfoglalásra kötelezett. Migrációs ügyben Orbánra támadni pedig kontraproduktív lenne: egy ellenkező tartalmú aláírásgyűjtés alighanem több embert aktivizálna.

Ennek az egész ügynek csupán annyiban van jelentősége, hogy enyhén szólva nem erősíti Magyarországon, elsősorban a magyar jobbközép támogatóiban az EU iránti elkötelezettséget. A korrekt, méltányos és értékalapú elbánással kapcsolatos illúzióink maradékai is elpárolognak.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.01. 12:10:15

@Zb74:

Mo. ellen, hiszen Mo. EU-s jogainak korlátozására irántul a kezdeményezés.

Szindbad 2015.12.01. 12:16:38

@bbjnick: A szegény Magyarokat mindig csak bántják, szegény-szegény Magyarok.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.01. 12:25:15

A mozgolódás fontos dolog, csak nem mindegy, hogy kik mozgolódnak, hányan, hogyan, és főképp: milyen ügyben. Mintha pl. a TTIP fontosabb téma lenne, mint ez a biliben kavarodni készülő vihar. Sokkal. Nem? A TTIP ellen, ha jól rémlik, úgy 3 millió aláírás gyűlt össze - lett belőle valami?

Na ja, csak a TTIP-et nehéz megérteni (nekem sem sikerült még időt szánnom rá), bezzeg a felcsúti törpeviktátor kontra gonosz ballibbantak meccsen könnyű megtalálni mindenkinek a számára megfelelő szektort.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.01. 12:26:53

Nem bántják a magyarokat, ellenben meg akarják vezetni és ki akarják használni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.01. 12:38:09

@Holger Hartland:

A TTIP keresztülverése és Magyarország "megrendszabályozása" ugyanannak a csomagnak a része. Mint kellően felvilágosult elméktől tudhatjuk, Magyaro. az EU rohadt almája, ami másokat is megrohaszthat, ha nem távolítják el a rohadt részeket.

Bell & Sebastian 2015.12.01. 12:41:41

@Holger Hartland: Összefoglalom egy mondatban:

- Vegyél és egyél amerikai szemetet, meglásd, jó lesz!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.01. 12:52:56

@Bell & Sebastian:

Szomorúan jelentem, hogy az USA ezt a meccset már megnyerte, mert az EU-Kanada és az USA-Kanada szabadkereskedelmi egyezmények révén már így is elég szabadon garázdálkodhat az EU területén (egyre több amerikai cég jegyezteti be magát kanadai cégközponttal). Persze, ha lúd, legyen kövér alapon az USA-EU-egyezményt is keresztül fogják verni, de a lényegen ez már mit sem fog változtatni.

Szindbad 2015.12.01. 12:53:57

@Bell & Sebastian: Ők meg vegyenek európai szemetet!

murcielago 2015.12.01. 13:24:42

@Szindbad:

Jobb volt a kibaszott bölcsészek...
:)

Kandeláber 2015.12.01. 13:51:38

@maxval bircaman BircaHang Média: Emlékszem arra a hangos jajveszékelésre, amelyet annak idején libsik és balosok csaptak az FPÖ miatt.
Hetente vonulgattak Bécs utcáin mindenféle libsik, anarcho-balosok és egyéb gyengeelméjűek. Náciztak derekasan, de aztán egyszer csak megunták és hazamentek.
Ez az "Európai Humanista Föderáció" is hasonló söpredék lehet.

Robinzon Kurzor 2015.12.01. 15:05:45

Látom a Mandiner is beszállt ennek bilibeli viharocskának a népszerűsítésébe.

Ha már a töriszakkörös hülyegyerekekkel, meg Mucsi-szintű figurákból álló kétszemélyes nemzeti hadsereggel nem lehet riogatni (A-terv?), akkor jöjjön ez a B-terv.

A lényeg, hogy Bástya elvtársat folyamatosan támadnia kell valakinek.

Kandeláber 2015.12.01. 15:21:08

@Robinzon Kurzor: Ez valóban a verébre ágyúval avagy a bolhából elefántot tipikus esete...
Ezek az úgynevezett humanisták azért megérdemelnek egy szösszenetet, a továbbiakban azonban kár is szót vesztegetni rájuk...

Amúgy: kinek Magyarok Nyilai, kinek Nemzeti Hadsereg, a szélsőjobbosok valamennyi kormány idején folyamatosan a spájzban vannak.

Kivlov 2015.12.01. 15:45:05

ótvar, gittegylet EU.
Ilyenekkel foglalkozik, érdemi intézkedések helyett. vicc az egész.

Tudományos libsizmus 2015.12.01. 16:05:06

Ki kell lépni az EU-ból, mielőtt a "nyugat" magával ránt minket is az örvénybe.

n3spr3ss0 2015.12.01. 16:25:04

@Zb74: A fidesztálibok ezt úgysem értik.

kissiú 2015.12.01. 16:27:49

Most akkor ez jó Viki bácsinak, vagy sem? Értem én, hogy nyerne, de ha ha nem hagyják kibontakozni...

Netuddki. 2015.12.01. 16:43:35

Kedves Hajnalka! Azért csodálom, hogy a pofátokról nem sül le a bőr!
Azért mert azokat a bizonyos EU értékeket fel sem tudjátok fogni ami miatt most megy a hacacáré. Pedig az EU (még) nincs is tisztában azzal, hogy Magyarországot gyakorlatilag egy bűnöző maffia "irányítja". Majd ha lesz akkor mi lesz?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.12.01. 16:44:41

Onnantól kezdve, hogy az EU nem volt képes megakadályozni a MANYUP pénzek lenyúl... ööö... megvédését és/vagy az Alkotmánybíróság csicskáztatását, már nem hiszek abban, hogy bármilyen komoly eszköz lenne a kezükben a demokrácia védelmére.
Magyarország jobban tejel! :)

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.12.01. 17:04:39

Az aláírásgyűjtés fontos és hasznos: alkalmazásával látszik, hogy működnek a diktatórikus intézmények!

Ennek hiányában keresztet is vethetünk a keleti típusú diktatúrákra, amely csak nyomort (é)s éhínséget hozna Magyarországnak.

mnandy 2015.12.01. 17:07:44

@Robinzon Kurzor: óvatosan, már van újabb brossúra.. :D

gázóra ellenőr 2015.12.01. 17:23:26

@Tudományos libsizmus: Tegnap is megbukott az EU és holnap is meg fog bukni.

gázóra ellenőr 2015.12.01. 17:24:18

Hmmmm... ez az aláírás gyűjtés mennyiben is különbözik egy nemzeti konzultációtól?

gázóra ellenőr 2015.12.01. 17:25:59

A lényeg, ha kiderül hogy nyugdíjas bácsikák mégsem akarták megölni Bástya elvtársat és béka uszonyuk sem volt, akkor a gonosz - holnap megint megbukó EU - fondorlatoskodik ellene.

Pásztor Miklós 2015.12.01. 17:44:22

@gázóra ellenőr: A KISZ titkár elvtársban mély nyomokat hagyott a tudományos szocializmus amely a gonosz végzetébe rohanó nyugatot festette le. A komcsi propagandát fideszesre cserélte - különbség alig van - és számára így megvan a folytonosság.
Boldogok a lelki szegények...

sutyerák 2015.12.01. 18:17:57

a lényeg a címben:röhögne.
-phö!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.01. 18:18:17

@Bell & Sebastian:

"az 1 M támogató?"

Az egymillió aláírás biztos gyorsan meglesz, idióta vérlibsik mindenhol vannak. Az EB várható eljárását meg a poszt szépen leírta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.01. 18:19:45

@bakó.bea:

"Eddig a vízhez való jog, a magzati élet védelme és az állatkísérletek tárgyában zárultak le kezdeményezések. A Bizottság mindegyiket tulajdonképpen elutasította, mivel egyik tárgyban sem állt elő konkrét javaslattal; de mindezt úgy tette, hogy közben ódákat zengett arról, hogy az adott téma és kezdeményezés mind milyen fontos, de az EU már így is mennyit tett az ügyben, és hasonló blablák."

Azért a magzati élet védelmében folytatott aláírásgyűjtés semmibevételéből (1721626 hitelesített aláírás) egy európai bírósági per lett az EU intézményei ellen!

bbjnick.blog.hu/2014/08/05/_not_one_of_us

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.01. 18:38:28

már csak arra kéne pár sort pazarolni, ugyan miért is nyírta ki minden idők legnömzetibb kormánya az országos népi kezdeményezést? hánnem számítanak a zemmmberek?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.01. 18:39:19

@Szindbad:

"A szegény Magyarokat mindig csak bántják, szegény-szegény Magyarok."

Tőled mint kívülállótól főleg jólesik az együttérzés.

fideszes Bróker kormány 2015.12.01. 19:24:03

Hogy van az, hogy egyetlen egy európai politikusssal sincs semmi baj, csak rendre ezzel a magyar balfasszal?!

Nem hagy ki ez az elmebeteg orbán egyetlen hetet sem, hogy ne égesse be Magyarországot a nagyvilág előtt.

Bell & Sebastian 2015.12.01. 19:25:37

@bbjnick: Megismerkedünk a táplálkozási lánc csúcsragadozóival, újabb lépés a világko..., akarom mondani, világbéke felé.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mint ahogyan igyekeztem megfogalmazni, volna éppen mit bírálni, csak nem azoknak (kik maguk a Deákné) és nem pont ezt.

@Szindbad: Amit mi európai tulajdonnak gondolunk, már az sem az. A saját szemetüket csak nem veszik vissza.

Bell & Sebastian 2015.12.01. 19:27:21

@fideszes Bróker kormány: Hogyne lenne baj a többi goldmanussal. A túlnyalás se erény.

TonyMontana666 2015.12.01. 20:11:59

Elmehet az egész EU a jó kurva anyjába, foglalkozzanak a Benes-dekrétumokkal, ha már ennyire diktatúráznak, szal igen van még náci állam Európában, úgy hívják hogy Szlovákia. De elővehetnék Oláhországot is, úgyhogy fuck this....kurva anyját ezúton is minden liberális-komcsi faszszopónak, normális országokban oldaltól független összezár a nép, ha bántják az országot, ezek a nyomorult vice házmesterek meg azt sem tudják, hogy, hány fórumon és hogy mocskolják a saját hazájukat....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.01. 20:38:58

@TonyMontana666:

"normális országokban oldaltól független összezár a nép, ha bántják az országot, ezek a nyomorult vice házmesterek meg azt sem tudják, hogy, hány fórumon és hogy mocskolják a saját hazájukat.... "

Mit csodálkozol, nem ez az első alkalom.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.01. 22:56:07

Na csak léptessék be az őrjöngő putyingyűlölők és muszlimimádók az Erdomán Birodalmat és lesz olyan demokrácia az ejuban, hogy mindenki arról koldul.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.01. 23:01:33

@Frady Endre: jahahahaha, majd pont az EU fogja nekünk itt kint a végeken megvédeni a nagy demokráciát amelyiknek az élén évtizedik trónolt választás nélkül a neomaoista tökfej Barroso elvtárs.

Na az EU-tól kár is lenne ilyesmit várni. Amelyik nép hülye, hogy olyan vezért választ aki átbassza, azt az összeeurópai massza csak még durvábban fogja kezelésbe venni. Minket se fognak az akaratunk ellenére megváltani.

jolaca 2015.12.01. 23:48:43

Minden valószínűség szerint a poszt jövendölése bejön - a petíció sorsát illetően. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Kormányunk történelmi sikert könyvelhet el a 7. cikkely első érdembeli előkerülésében az EU fennállása óta. Azon túl, hogy hőbörgő paraszt esett be a klubba, akinek teremszolgák nyomják a képébe az Illemlapot, a megbélyegezettség nem fog magától fakulni.
Ez a nagyobbik baj. Most már hivatalos cégért kap az egyszemélyes lepratelep. Ha akad is majd néha egy-egy segítő Terézanya, kezet mos utánunk.

Reszelő Aladár 2015.12.02. 00:10:14

Általában úgy alakul, ha egy döntés nem tetszik a ballibbereknek, akkor az biztosan antidemokatikus. Ez a kiindulás.
Amúgy meg csak mi bántunk "embertelenül" a szerencsétlen migránsoķkal, akiket a török határ átlépése óta nem üldöz senki.

Indíthatnánk egy hasonló aláírásgyűjtést, amiben a Bizottság lesz szíves felszólítani Görögországot, hogy a hatályos szerződéseit betartva lesz szíves és méltóztatik megvédeni a saját és egyúttal az Unió határait.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.12.02. 01:01:45

A poszt jó, köszönöm, meg is tudtam belőle valamit, és a hangneme is reális, végre.

Azt sajnos nem értem, hogy mi köze a demokráciához annak, hogy a menekültek ellátása milyen. De ma minden a demokrácia dicséretéről szól, ha van köze a dologhoz, ha nincs. Bajban leszek magam is, ha holnap nem demokratikusan borotválkozom, és a reggelinél megsértem a szendvics európai alapjogait.

Ez az indítvány egyébként jókora spéttel kerül asztalra. Azóta már mások is megkóstolhatták a menekültek stílusát. Az lehet, hogy a bizottsági nagykutyák szokott hihetetlen képmutatásukkal úgy fognak csinálni, mintha náluk nem panaszkodna a sajtó meg a szavazópolgár, mert az uniós tisztségviselőkön senki nem tudja számonkérni a tisztességet és a józan észt. Lényegében egy kontrollálatlan főhatalom, érdekszövetség.

@maxval bircaman BircaHang Média: Az elemzésed nagyon tetszett. @Jean Sol Partre:-nak teljesen igaza van. :-)

@Reszelő Aladár: "Általában úgy alakul, ha egy döntés nem tetszik a ballibbereknek, akkor az biztosan antidemokatikus. Ez a kiindulás."

Így van. Ami a nagyobb baj, hogy ha a kisebbségben levő baloldal alulmarad egy vitában vagy döntésben, abban látja a demokrácia szolgálatát, hogy elmegy árulkodni, és azt várja, hogy a külföld erővel megváltoztatja az itthon született többségi döntést. "Behozzák az oroszokat." Régi beidegződés.

DR. Smit Pal 2015.12.02. 03:31:28

Amelett, hogy Orban Viktor minden csatat folenyesen megnyert az EU-val szemben az elmult 5 evben, csak szivesseget tenenek vele, ha kizarnanak az EU-bol.
Mivel Europaban egyedul Magyarorszag kepviseli, az igazi europat, inkabb mi zarhatnank ki oket.

Balt 2015.12.02. 04:25:48

@Zb74: Vagy nem. Ez pl. egészen önleleplező mondat egy hivatásos "demokráciaféltőtől":

Azért indítják az akciót, mert „tartanak tőle, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől.”

Balt 2015.12.02. 04:34:06

@Helyes Írás: Pontosan. Mi tagadás, sajnos bennem is erősödik a (z euro)szkepszis. Egyébként meg hanyatt-homlok rohannak bele az brexitbe, Cameronnak még azt a lehetőséget sem meghagyva, hogy átugorja a saját maga csapdáját.

Balt 2015.12.02. 04:45:23

@gázóra ellenőr: Annyiban mindenképp, hogy ez nemzetközi(vé-é-é lesz holnapra).

Balt 2015.12.02. 04:54:04

@jolaca: Semmi vész, elmúlik. Talán. A minap tettek ígéretet rá, hogy beveszik a 80 millió überdemokratikus törököt 4 millió szír menekültestül, akiknek vagy a harmada dzsihadista lesz addigra, mert kénytelenek lesznek oda menekülni az aktuális demokráciaexport elől.

Balt 2015.12.02. 04:59:03

@Androsz: Ne izgulj, jó EU-s sebességhez szokva míg - ne adj'Isten - lenne a dologbók valami, már sehol se lesz Orbán. Bár valami azt súgja, nem lesz ilyen szerencséjük még 1-2 cikluson belül.

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.02. 06:21:01

@Szindbad: való igaz, hisz pölö a mérsékelten ormányista hírnevű krétakör szinház ippeg most dramatizálja a feketeruhás nővér sztoriját. akit ugye agyonhájpolt a trúdemokrata progresszió, csak éppen miután kiaknázta a sztorijából, amit lehetett, ejtette mint egy ágytálnyi kakit és nuku munkaajánlat, nuku támogatás. nyilván terhére menne a soron következő kihelyezett libtard nújorki pezsgősparti költségvetésének. a szolidaritás jegyében, ofkorz.

nu pagagyí 2015.12.02. 06:23:05

Az a helyzet, hogy a demokrácia kiherélését Magyarországon csak mi tudnánk semmissé tenni. Az a paradox helyzet, hogy a törvényekkel kibélelt korrupt és rosszindulatú hatalmat csak törvénytelen módon lehet kiselejtezni, amihez az évszázadok alatt szolgaságra szocializált magyar társadalom egyelőre nem sok affinitást mutat.

A kizárólagos hatalomra törekvő élcsapat cinikus jogi mesterműve az alaptörvény, amelyből különösen ez tetszik:

"Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni."

Szóval, a diktátor ellen jogi úton lehet fellépni. A diktátort Polt Péternél feljelentő személy valószínűleg minden lehetőséget megkapna, hogy a börtönből zavartalanul folytathassa az elhúzódó pereskedést.

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.02. 06:36:03

@nu pagagyí:

"Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni."

ezt szajkózta 2006 környékén a progresszió is. most hirtelen mégis lenne helye a politikának a zucccán? ooops.

ui.: meglehet tévedek, de mintha a netadóellenes tüntivel sikeresen visszavonulóra lehetett volna ösztönözni a rezsimet, erőszakos attack nélkül is. azaz csak venni kell a fáradságot és megszervezni a demonstrációt a nagybötűs népnek fájó témákban. ez persze nem okvetlenül a kávéházi klubokat megmozgató kedvenc rizsával esik egybe, brühühü.

bontottcsirke 2015.12.02. 06:55:35

Alkesz junker meg migráncsnyalogató vén kurva eltüntetése, aztán jöhet a jobbik az fpö meg a hasonlók. Akkor az örök dolgozni nem tudó baloldali opportunista szar ki lesz picsázva.

deneskata 2015.12.02. 07:12:59

@hollókő: Mi lehet a te fejedben... :)

deneskata 2015.12.02. 07:34:46

@bontottcsirke: Legyél öntudatosabb! Hasonló ízléses módon tiltakozhatnál az EU-tól kapott milliárdok ellen is! Aztán nem visszafogni magad! Alig várom, hogy olvashassam a magyar nyelv legszebb szavaiból összeállított, okos hozzászólásodat!

bontottcsirke 2015.12.02. 07:51:03

@deneskata: majd amikor arab barátaid megmutatják milyen az Ezeregyéjszaka meghittsége akkor fogsz te még kettőskeressztel álmodni.

Pipas 2015.12.02. 08:29:17

@fideszes Bróker kormány: "Hogy van az, hogy egyetlen egy európai politikusssal sincs semmi baj, csak rendre ezzel a magyar balfasszal?!"

Az a bajod, hogy túl sokat foglalkozol az orbánnal és semmit sem tudsz a világról.

Sok politikussal sok baj van, látnád is, ha nem kizárólag a ballib médiából tájékozódnál.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.12.02. 09:20:28

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Egyetértek. Én csak azt mondtam, hogy számomra az EU demokráciát védő hatékonytalansága már jóval korábban kiderült.
Senkit sem lehet akarata ellenére megváltani... :)

Balt 2015.12.02. 10:22:35

@deneskata: Jó. 2020 után minden jel szerint elapadnak a források. Utána szabad tiltakozni? Uram bocsá' elküldeni a demokratikus k. anyjukba az ilyen kívülről jobbító szándékokat? @Balt:

2015.12.02. 10:30:44

@Balt: Igen, utána lehet büszkének lenni. Addig olyan "cigány tempó".
Mondjuk vond le azt a 3%-nyi hazautalást a külföldön dolgozóktól, és az EU ingyenpénzt a GDP-ből, aztán légy büszke, erre képes a nemzet!

2015.12.02. 11:00:07

@bontottcsirke: A UK-ban mintegy 2.5 millió arab van. Szerinted mi lenne, ha mind olyan lenne, mit te gondolod? Ja, hogy rettegsz, mert rettegni jóóóóóó???

2015.12.02. 11:01:18

@bontottcsirke: kettőskeressztel

Érdekes ez a magyar nyelv....

bontottcsirke 2015.12.02. 11:25:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: igen, én félek tőlük, de te menj közel hozzájuk hátha fej nélkül jössz vissza. Akkor nagyot fogok kacagni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.02. 12:12:28

@bontottcsirke:

"hátha fej nélkül jössz vissza"

Minimális lenne a különbség.

Balt 2015.12.02. 14:45:20

@Könnyen elkaptuk, uram!: Erre képes egy kifosztott nemzet. Értsd: 25, 70, 100 vagy épp 500 éve kifosztott. Na mindegy, lesz ez még így se! Lényeg, hogy a német GDP-t jó irányba lökdösik a szírek. Zsír, ha már a Vócvágen kipukkadt. :))

Balt 2015.12.02. 14:46:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Egyébként ez lett volna lényeg, csak valamiért nem ment át:

Ez pl. egészen önleleplező mondat egy hivatásos "demokráciaféltőtől":

Azért indítják az akciót, mert „tartanak tőle, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől.”

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.02. 16:33:51

@Balt:

"Lényeg, hogy a német GDP-t jó irányba lökdösik a szírek."

Lóphalloszt lökdösik jó irányba - vagyis papíron igen, de ennek nagy ára van!

Arról van szó, hogy a szírekre költött állampénz és a nekik adott költőpénz és segély fellendíti az építőipart (lakásokat építenek nekik) és a kereskedelmi forgalmat (lakásokat bérelnek nekik, ők is költik a segélypénzeket). Cserében a németek elfelejthetik az államháztartási mérleg eddig várt többletét.

Mivel ez a költés nem a gazdaságot fejleszti, nem más, mint sima állami pénzköltés. Ugyanezt érte volna el Németország azzal is, ha a saját szegényeit, hajléktalanjait vagy éppen sokgyerekes családjait segíti hasonló összeggel. Vagy akár azzal, hogy minden település főterére kihány pármillió euró készpénzt, oszt aki bírja, marja.

De persze az idegen szép és jó (főleg, ha muzulmán), a német meg le van szarva.

Balt 2015.12.02. 17:43:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pardon, nem tettem idézőjelbe. Lehet, hogy az IKEA nem győzi csináltatni a legolcsóbb ágyakat - persze Lengyelországban. :) De hát ettől szép ez. :))

Robinzon Kurzor 2015.12.02. 21:54:33

Közben a "magyar demokrácia" is működésbe lépett: Tarlós szerint nem lesz népszavazás a budapesti olimpiáról, mert a szavazók nem elég tájékozottak a kérdésben, így nem tudnak felelős döntést hozni.

(Erről persze a Mandineren még hír sincs.)

pocaklakó minimanó 2015.12.05. 11:36:46

Azért mulatságos, hogy nem csupán az itthoni, hanem a külföldi "demokraták" is milyen jól tolják a gerinctelen ballibtempót: szemből sohasem, csakis hátulról.

Nagyban emlékezetet egy volt kollégámra, aki meggyőződéses liberálisnak vallotta magát, ámde soha nem volt hajlandó szemtől-szemben érvelni, mert neki jobban smakkolt, hogy a gerinctelen kamuzásait mindig csak úgy mondja el, hogy ne legyen a közelben olyan, aki esetleg rákérdezne a kamu forrására.

Suttogva, hátulról, hazudozva - jellemhiba volt, nem is maradt sokáig, mert nem csupán ebben volt ilyen tehetséges. :)

pocaklakó minimanó 2015.12.05. 11:41:10

@Robinzon Kurzor: "Erről persze a Mandineren még hír sincs." Vélhetőleg hasonló lendülettel kérded számon kedvenc hírforrásaidtól is a tájékoztatás elégtelenségét. Olvasói levelek százaival bombázod a szerkesztőségeket, tiltakozások tucatjait szervezed, flessmobbolsz és miegymás. .:)

hívőlélek 2015.12.05. 12:43:54

@Robinzon Kurzor: Tarlós azt üzente : Hülye vagy magyar ! Te ehhez nem értesz. Azt a 7-10ezer milliárdot akarjuk nyugodt körülmények közt ellopni! ...úgy hogy bunkó magyarok NEKTEK KUSS!

hívőlélek 2015.12.05. 12:47:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pedig bizony jó irányba lökdösik! Merkel nagyon okos és előre látó ...mint ahogy a nagy multik is. KELL A MUNKAERŐ! 67 éves német melóssal nem lehet fenntartani a német életszínvonalat s a termelékenységet.

Imrebá 2016.02.18. 18:15:06

@hívőlélek:

"-Tükrömtükröm mondmegnékem kialegszebb avidéken?

-Szépvagy szépvagy, a legszebbvagy Angelám,
dejaz Orbánviktor sokkal előrelátóbb nálad.

-Hejjtükör összetörlek, ha nem én vagyok a legszebb!"

Imrebá 2016.02.18. 18:26:47

@hívőlélek:

Szerintem maga félreérthetett valamit Tarlóson.
Havanrajtasapka azabaj, hanincsrajta azabaj.
süti beállítások módosítása