Izraeli választások: Bibi nyert, a Cionista Unió vesztett
2015. március 18. írta: bakodi.péter

Izraeli választások: Bibi nyert, a Cionista Unió vesztett

netanjahu.jpg

A Benjamin Netanjahu vezette Likud hatalmas hajrával, az előzetesen mért közvélemény-kutatási eredményekhez képest fél tucattal több mandátumot tudott szerezni a keddi izraeli választásokon, miközben a baloldali Cionista Unió veszített − az izraeli arab pártok pedig megerősödtek. A kreatív ötletekben gazdag izraeli választási kampányba még Chuck Norris, a texasi fenegyerek is beszállt, videóüzenetében Netanjahu melletti szavazásra buzdítva a választókat − és mint tudjuk, akinek az oldalán Chuck Norris áll, annak minden sikerülhet.

De mi is folyik most pontosan Izraelben, mi történt a választásokon és mi jöhet ezután?


Chuck Norris ide vagy oda, közel sem volt egyértelmű a választások kimenetele. Az egyesült baloldal is rendkívül jól mozgósított, ugyanakkor a szavazatok 99%-os feldolgozásakor úgy néz ki, hogy a klasszikus jobboldali pártok 57 mandátumot szereztek a 120 fős Knesszetben, tehát mindössze négy képviselőre van szükségük a kormányalakításhoz. A baloldal a centristákkal együtt is mindössze 49 mandátummal rendelkezik. A választás egyik meglepetése, hogy a közös listán induló arab pártok harmadikként végeztek 14 mandátummal. Részvételük egy koalíciós kormányban erőteljesen valószínűtlen. A közös listán négy, a politikai paletta teljesen különböző oldalain álló párt fogott össze, a kommunistáktól kezdve a pániszlám eszméket való, szekuláris arab nacionalistákon át az iszlamistákig.

Hogy miért volt erre szükség? Közel egy éve jelentős változás történt az izraeli választási rendszerben. Az eddigi 2%-os parlamenti küszöböt 3,25%-ra emelték, így korlátozva a Knesszetbe való bejutás lehetőségét. A mandátumszerzéshez szükséges szavazati arány 1992-ig mindössze 1% volt. Emiatt kivétel nélkül csak koalíciós kormányok vezették az országot. A többpárti kormányokban méretükhöz viszonyítva túlzottan nagy szerep jutott az 1-2% körüli eredményt elérő törpepártoknak. A királycsináló szerepében tetszelegve rendkívül nagy zsarolási potenciállal rendelkeztek, amit rendre ki is játszottak. Ezek a minipártok általában az ultraortodox és a haszid választók érdekképviseletére jöttek létre. Amikor ’92-ben meghozták az első küszöbérték emelését két askenázi ultraortodox párt közös listát hozott létre is az Egyesült Tóra Judaizmus név alatt, így biztosítva a Knesszetbe való bejutást. A közös listás indulási rendszer a jelenlegi választásokon is fontos jelentőséggel bír, hiszen a választási matematika az univerzális listás rendszer miatt a töredék szavazatok mandátumra váltásánál az egy listán induló pártoknak kedvez.

Az izraeli politikai szcéna rendkívül tagolt. A márciusi választásokon a legnagyobb összecsapás már előzetesen is a Likud-Bajit Jehudi valamint a Cionista Unió között volt várható. A választást megelőző közvélemény-kutatások szerint a két fenti formáció a szavazatok 50%-a körüli eredményt érhet, amit kicsit sikerült alul múlni a 45%-nyi mandátumaránnyal. A jobboldali Likudot-Bajit Jehudi a mai is regnáló kormány vezető ereje, az élen a jelenlegi miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval (Bibi). A Bajit Jehudi egy a telepesek érdekében eljáró, sok esetben szélsőjobboldalinak tekinthető párt. Kampányukban komoly figyelmet szenteltek az angol anyanyelvű, újonnan alijázó bevándorlók megnyerésére.

A Cionista Unió a baloldali Munkapárt, valamint a Hatnua választási szövetségéből jött létre. A közös lista első helyén a Munkapárt vezetője Isaac Herzog (Buzsi), második helyen a Hatnua létrehozója, a volt-miniszterelnök Cipi Livni áll. A szépreményű Jair Lapid vezette centrista-liberális Jes Atid külön indult, ugyanakkor a 2013-as választásokon elért eredményekhez képest már előzetesen is komoly visszaesést jósoltak a közvélemény-kutató cégek. Ezt ugyanakkor valamennyire tudták is konszolidálni, de a 2013-as eredményüket, még így is jelentős mértékben alulmúlták. Egy esetleges jobboldali kormány potenciális tagja lehet a Likud-Bajit Jehudi tandem mellett a jelenlegi külügyminiszter, Avigdor Lieberman vezette, Jiszráel Beitenu, az askenázi orthodox Egyesült Tóra Judaizmus, vagy a szefárd orthodox Shas illetve a szélsőjobboldali Jahad-Ocma pártszövetség. A Cionista Unió lehetséges partnerei első körben a Merec, a Kulanu, szélsőséges esetben az egyesült listán induló három arab párt szövetségéből kerülhetnek ki.

A kampányban meghatározó témaként szerepeltek az alapvető szociális kérdések. A társadalmi olló szélesedése, az egyre csak növekvő megélhetési költségek, valamint a lakhatási körülmények nagymértékű romlása jelentős terhet ró az izraeli társadalomra. Sok fiatal annyira kilátástalannak tartja gazdasági helyzetét, hogy annak megoldását az Európába való emigrációban látja.

Emellett a zsidó állam megalakulásától kezdve a legfontosabb kérdések közé tartozik az ország biztonsági környezete. A kampányban is előkerült a palesztinokkal való békekötés, valamint az iráni atomprogram kérdése. Netanjahu erőteljesen a biztonság irányába tolta a kampány fővonalát. Az amerikai Kongresszusban való szereplése is nagyrészt az iráni atomkérdésről, valamint Izrael biztonságáról szólt. A beszédre a képviselőház elnöke John Boehner hívta meg Netanjahut, ezzel teljesen szembemenve az amerikai protokollal, ugyanis a választásokhoz közeledő kormányfőket kormányzati és egyéb állami szinten nem szoktak fogadni, ezzel a republikánus képviselő kellemetlen helyzetbe hozta az Obama-adminisztrációt. A kormányzat részéről többször is megkeresték Netanjahut, hogy mondja le a washingtoni utat, de az izraeli kormányfő erre nem volt hajlandó.

Ez a lépés tovább fagyasztotta az amúgy sem baráti viszonyt az Obama-adminisztráció és Izrael között. Maga a beszéd retorikailag kifejezetten profi volt, ugyanakkor hatását tekintve rendkívül kontraproduktív volt. Ezen kívül az amerikai zsidó közösséget is megosztotta. Sok prominens amerikai zsidó vezető kikérte, hogy Netanjahu a zsidóság nevében, a zsidóság érdekeire hivatkozva tartotta meg beszédét. Talán az sem véletlen, hogy az a Moszad-jelentés, amely a Netanjahu által képviselt keményvonalasok politikáját kérdőjelezte meg, pont a miniszterelnök amerikai látogatásával párhuzamosan látott napvilágot. Itt kell megjegyezni, hogy az izraeli biztonsági szféra szenior vezetése szinte egy emberként áll ki a keményvonalas politikával szemben. Netanjahu a véghajrában, közvetlen a választást megelőző napon megígérte, hogy amennyiben újra megválasztják, garantálja, hogy mindent megtesz a palesztin állam létrehozása ellen.

A külső szemlélő számára – a szinte vérre menő vitákat leszámítva – az egész kampány egy show-ra emlékeztetett. Netanjahu csapata rendkívül kreatív reklámszpotokkal dobta fel a szavazatokért való vetélkedést. Amelyek aztán az internet és a média segítségével hatalmas elérést generáltak. Az alábbiakban csak pár videó, amit érdemes megnézni:

Bibi a babysitter



Jon Stewart Bibi kongresszusi beszéd paródia


Az alábbi videó a sorozatos skandallumokat próbálja meg humorosan elütni, a végén utalva a híres ice cream-gate ügyre.

A humor mellett azonban az inspiráló beszédeknek is jutott szerep a kampány során. Az alábbi videón a munkapárti Stav Shaffir, a Knesszet legfiatalabb női tagja az ő általa elképzelt igazi cionizmusról beszél, szembeállítva azt a jobboldal, azon belül is a Bajit Jehudi interpretációjával. (Feliratozva, 0:10-től kezdődik a felirat, addig nincs érdemi szöveg).


A jelenlegi eredmények alapján nagyon valószínű, hogy a jobboldal marad hatalmon, becsábítva egy középpártot, ugyanakkor nem lehet teljesen kizárni az egységkormányt sem. Reuven Rivlin államfő az első exit poll eredmények után erre hívta fel a pártok vezetését, bár akkor még fej-fej mellett haladt a Likud és a Cionista Unió. Azonban 99%-os feldolgozottságnál úgy néz ki, hogy a Likud 20%-kal több mandátumot szerzett a Cionista Uniónál, tehát nagyon úgy tűnik, hogy Bibi királysága tovább folytatódhat.

Netanjahu hatalomban maradása esetén tovább folytatódhat Izrael diplomáciai elszigetelődése legfontosabb partnereivel, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szemben. A békefolyamat tekintetében sem számíthatunk szinte semmilyen előrelépésre, főleg a választást megelőző napon tett kijelentése alapján. A hazai pályán Bibi legnagyobb kihívása a folyamatosan romló szociális helyzet javítása lesz. A kérdés elhanyagolása könnyen újabb, a teljes országra kiterjedő elégedetlenségi hullámhoz vezethet, mint láthattuk pár éve a „sátras tüntetések” esetén.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr847280257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bakodi Péter: Izraeli választások: Bibi nyert, a Cionista Unió vesztett 2015.03.18. 12:39:01

A Benjamin Netanjahu vezette Likud hatalmas hajrával nyert. De mi is folyik most pontosan Izraelben, mi történt a választásokon és mi jöhet ezután?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.18. 12:10:05

Ez így félrevezető, mert Bibi is cionista.

Gyakorlatilag az összes izraeli párt cionista, persze az arab pártokon és pár egzotikus zsidó párton kívül.

Urfang 2015.03.18. 12:27:07

Bibi kijelentette, hogy ha ő nyer akkor nem lesz palesztin állam. A békefolyamat így nem jut előre, a palesztinoknak nem lesz kivel tárgyalniuk.

Ma chi è questo Joker? 2015.03.18. 12:51:14

Bibi is cionista, értelmetlen a cím.

laci_52 2015.03.19. 14:14:45

"Netanjahu a véghajrában, közvetlen a választást megelőző napon megígérte, hogy amennyiben újra megválasztják, garantálja, hogy mindent megtesz a palesztin állam létrehozása ellen"

Ez a kijelentés meg is hozta a győzelmet, hiszen Izraelben keveseknek hiányzik a palesztin állam.

kvadrillio 2015.03.19. 16:16:01

Az orosz fenyegetés miatt visszaállították a kötelező katonaságot Litvániában.....

ASSZEM......ALAKUL...AZ ÚJ SZOVJETÚNIÓÓÓÓÓ.....:)

N. Barbie 2015.03.19. 16:39:06

"Netanjahu a véghajrában, közvetlen a választást megelőző napon megígérte, hogy amennyiben újra megválasztják, garantálja, hogy mindent megtesz a palesztin állam létrehozása ellen"

Ugyan ugy, ahogy eddig is mindent megtett erte.
Esze agaban sincs visszaadni a palesztinoknak a jogos tulajdonukat, de persze minden alkalommal eljatsza, hogy o mennyire szeretne a bekekotest, aztan alair egy ujabb engedelyt illegalis telep epitesere, aztan szidja a palesztinokat, hogy miattuk ugrott a bekekotes...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.19. 17:01:05

@N. Barbie:

Miféle jogos tulajdonukat?

Ha egy államot elfoglalás/területszerzés céljából megtámadnak, s az a háborúban területeket foglal el a támadótól, akkor azt jogosan tarthatja meg. Nem tudom, mit mond erről a nemzetközi jog, de az emberi igazságérzet ezt diktálja.

"illegalis telep epitesere"

Miféle illegális telep? Az annektált területek évtizedek óta Izrael részét képezik, Izrael fennhatósága alatt állnak. Semmiféle ENSZ-határozat nem tilthatja meg Izraelnek, hogy telepeket építsen a saját területén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.19. 17:16:29

Még egy apró kérdés: Nálunk nácizzák, fasisztázzák, rasszistázzák a Jobbikot, és Magyarország elszigetelődésének veszélyével riogatnak.

Érdekes, hogy az izraeli nacionalista, rasszista, cionista pártokat elnézve valahogy nem érzékelhető Izrael vészes mértékű elszigetelődése.

A ballibák az egy Jobbik miatt éjjel-nappal ajvékolnak. Vajon mit tennének, ha nálunk ennyi nacionalista/szélsőjobb párt lenne? Harakirit követnének el? Vagy behívnák az USA csapatokat testvéri demokratikus segítségnyújtás céljából?

2015.03.19. 17:44:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miről beszélsz? A fidesz is nacionalista párt. Csak nem szélsőségesen. A jobbik pedig egyre inkább úgy tűnik, valójában egy oroszok által pénzelt kamupárt aminek csak az a célja, hogy destabilizálja az eu tagságunk, gondolom valamiféle újabb 40 éves szovjet "védőszárny" reményében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.19. 18:36:37

@vuvuzela importőr:

Hol is áll a Jobbik programjában az EU-ból való kilépés?

2015.03.19. 18:59:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát, manapság erősnek érzem az igyekezetet a szalonképes fogalmazásra (gondolom tábornövelés céljából) de kósza vélemények és a rajongótábor alapján sajnos még mindig kinézem belőlük (ráguglizva, nemrég riogattak még ilyesmivel). Illetve amíg Novák Előd ott van addig a legrosszabbat is képes vagyok feltételezni. :)
Szóval a jobbikkal vannak gondjaim, de a nacionalizmus pont nincs köztük. Mármint, amennyiben ez a kulturális identitás megőrzésének támogatását jelenti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.19. 19:21:06

@vuvuzela importőr:

Eleve nem fogtad, mi volt a kommentem lényege. Hogyan lehetséges, hogy a libsi világ, élükön az USA-val nem rohanja le Izraelt, a cionista nacionalizmus és rasszizmus fellegvárát? Ha Magyarországon lennének ilyen pártok, már rég világra szóló botrány lenne belőle, az egész Nyugat a magyar demokráciát temetné, ahogy már most is teszi a Jobbik és a Fidesz miatt (OK, a Fidesznek tagadhatatlanul volt/van pár erősen antidemokratikus húzása, de ez semmi Izraelhez képest).

Ezzel szemben Izrael abszolút szalonképes a Nyugat számára, holott a Likud cionista, rasszista és mélyen antidemokratikus, legalábbis ami az arabokat és a palesztinokat illeti.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy Izraelnek nincs joga az önvédelemhez, sőt fentebb épp a megszállt területekhez való jogát ismertem el. De ez akkor is erősen kettős mérce, főleg ha az Oroszország elleni szankciókat is tekintjük.

2015.03.19. 19:45:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én eleve azt nem értem mit jelent a "libsi világ". Ha a relatíve progresszívebb országokat akkor abban (még) mi is bőven benne vagyunk, szóval a használatát mint szitokszót nem értem. Nem hiszem, hogy a sok "libsizőnek" mind Szaud-arábia vagy India lenne a példakép, annyi hülye nincs.
Háborúban nincs ártatlan fél, az oké, de én annyi különbséget azért látok, hogy ki az agresszor. Amíg valaki támad addig ne panaszkodjon, ha választ is kap rá. Ha párhuzamot kellene vonni akkor Izrael nem Oroszország hanem inkább Ukrajna. Ahol mindegyre fedezékbe kell bújni ott abszolút nem csodálom, ha vannak radikálisok. Könnyű dühös embereket találni. Én azt gondolom a probléma attól komplikált, hogy nem Izraeli belpolitika. Ha az usa levenné a kezét róluk, szerintem napokon belül füstölgő romhalmaz lenne Izrael helyén. Így érthetően a lakosság egy része nem szívesen simogat arab buksikat és nem támogatja a nemrégiben létrehozott kamu palesztin államot.
A telepesítés, az tény, hogy egy undorító dolog, egyes szomszédaink is éltek hasonló módszerekkel az etnikai arányok megváltoztatása céljából. Hogy most ettől Izrael lenne a rosszfiú, nem tudom. Én azt gondolom ha valami csoda folytán Izrael kibékülne a szomszédaival (az elmúlt pár ezer év tanulsága alapján ezt eléggé kizárhatjuk) akkor az arabjaikkal is sokkal könnyebben ki tudnának utána jönni. Sajnos nem sokat tudok róluk de nekem erősen az az érzésem, hogy kulturálisan talán több mindenben hasonlítanak mint amiben különböznek.
süti beállítások módosítása