Lengyel, magyar – még jó barát?
2015. március 07. írta: Redakció

Lengyel, magyar – még jó barát?

lengyelmagyar1.jpg

A lengyel-magyar kapcsolatok jók, ezen nem változtat drámaian a kormányok közötti jelenlegi feszültség – hangzott el egy, a két ország kapcsolatait bemutató könyvről tartott beszélgetésen, melyből kiderült: a lengyelek atlantista külpolitikai szemléletet követnek, és nem tudnak mit kezdeni a magyarok határon túli politikájával. Tudósításunk.

Váratlanul érte a csütörtök esti „Lengyel-magyar két jó barát” című, az azonos című könyv bemutatójául szolgáló beszélgetés szervezőit a nagy érdeklődés. A rendezvény helyszíne a Bartók Béla úton található kicsiny Gdansk könyvesbolt és büfé volt. A bemutatott könyvben Mitrovits Miklós történész a magyar-lengyel kapcsolatok dokumentumait válogatta össze 1957-től 1987-ig, ellátva azokat saját jegyzeteivel. Mitrovits elmondta, a kötet korábbi bemutatóin sokkal kisebb volt részvétel; azt pedig, hogy most helyhiány miatt sokan kint ragadtak, inkább a két ország közötti diplomáciai feszültségnek tudja be. Ebben aligha tévedett.A történész rögtön az elején leszögezte: a magyar-lengyel kapcsolatok alapvetően jók. „Nem biztos, hogy két politikus találkozásából kell nagy következtetéseket levonni” – utalt Orbán Viktor februári lengyelországi látogatására.

Mindkét előadó egyetértett abban, hogy a magyar világszemlélet horizontja a Kárpátoknál húzódik, míg a lengyelek – akik a német és az orosz nagyhatalmak közé ékelődve valódi ütközőzónában élnek – sokkal hajlamosabbak a saját területeiken túl is látni, és ismerni a nemzetközi politikát. Magyarország élénk érdeklődését a határon túli magyarok iránt, illetve az ő autonómiájuk iránt tett lépéseket azonban nem értik, és nem is értették soha – állítja Mitrovits.

Ennek okát Pálfalvi abban látja, hogy a lengyelek „államfetisiszták”, számukra az államiság szent, mivel sok történelmi viszontagság árán lehet most független országuk; és e szentség megtörését látják abban, ha például valaki nem az államnyelvet beszéli, vagy nem azon tanul. Mitrovits szerint a lengyelekben ezért csapódott le nagyon súlyosan az, hogy miközben a Majdanon vér folyt, és veszélybe került az ukrán államiság, a magyar miniszterelnök Kárpátalja autonómiáját pedzegette. Azt is kijelentette, teljesen hibás az a vélekedés, miszerint Ukrajna lengyelek lakta része olyan volna Lengyelországnak, mint Magyarországnak Erdély. Ez a párhuzam akkor állná meg a helyét, ha Magyarország elkötelezett külpolitikát folytatna egy erős és független Romániáért – mondta nevetve a szakértő.

Lándori Tamás tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr67248707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2015.03.07. 16:49:15

Emlékszem egy néhány hónappal ezelőtti felmérésre, kb. kit kedvelnek a lengyelek címszóval. E szerint nincs kiemelt magyar preferencia. A sor elején vagyunk, de semmi kiemelt favorizálás.

Akinek netán megvan linkelje be.

toportyánzsóti 2015.03.07. 17:23:04

Nyalni kell aki nem akar elesni az oldalanként 470 000-től,mosni kell a csuti g e c i szennyesét az ifjúkonziknak nehogy baksis nélkül kelljen a piacról megélni.

Herr Schwarze Liste 2015.03.07. 22:50:43

nem leszünk lengyel gyarmat! minél jobban hurrognak a lengyelek, annál biztosabban járunk jó úton! a lengyelek nekünk nem diktálnak! jobban teljesítünk a lengyeleknél! nem kérünk az összeomló lengyel ortodoxiából! jáháááááj, beszartam

Bell & Sebastian 2015.03.08. 01:15:20

Ha kettő "szakértő" ennyi hetet-havat képes összehordani egy könyvpromóción, az egyszeri nemszakértő már csak a híroldali kommentelőkben bízhat.

És nem hiába!

Az okosabbja levette már a régi, sátoros időkben, hogy magyarul nem értenek, oroszul és németül igen, csak nem adnak szállást. Mire rájöttünk, hogy angolul kell próbálkozni, öreg este lett és bőrig áztunk.

Ebből kifolyólag az enyéimek nem maradtak éhen a szokott Krakkó-sóbánya-megszabadít -kombón és alkudtak a vásárban, míg a többi mutogatott, jól kiröhögték és lehúzták őket.

Sárkányfogvetemények.

rinaldo-rinaldini 2015.03.08. 15:46:48

Nagyon ugy tunik, hogy a zsenialis hintapolitika, a fenomenalis pavatanc nem igazan jott be. A csehek, szlovakok es osztrakok megalapitottak a maguk visegradjukat, a slavkovi kezdemenyezest. A lengyelek, az ukranokkal, baltiakkal, feheroroszokkal, romanokkal probalnak egyuttmukodni.
Orbanek pedig ott maradtak egyedul a terseg hasznos idiotajanak a szerepeben.

Bell & Sebastian 2015.03.08. 19:50:59

@rinaldo-rinaldini: Na ja, ahogyan Móricka ezt elképzeli. A V4 -et pont a lendzselek hagyták megmurdelni, a Cseh belépése óta német tartomány, a szlovák pajzsból pedig felváltva csinált rést a várunkon a német tigris és orosz medve.

Erre teljesen logikus lépés részünkről a déli vagy keleti nyitás.

Azt észre kell venni, hogy Lengyelország feltörekvő középhatalom, amit a háta közepére sem kíván a német-francia tengely, ezért is amcsi-angol barátok, onnan várják a mannát.

Csakhogy az amcsik a szlávokkal eddig nem éppen kesztyűs kézzel bántak, pedig ugyanolyan tényezők, mint a 2,5 másik (germán, gall és kelta), akiken kívül új önjelölt is akadt az EU vezetésére: Izrael.

Márpedig erre a több ismeretlenes, geopolitikai egyenletrendszerre hosszútávon csak egyetlen, helyes megoldás akad: az Eurázsiai Unió.

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a Lengyelek naprakészek, inkább tűnnek fából faragott husángnak, akikkel csapkodni szeretnék a többieket a megkergült amcsik.

Herr Schwarze Liste 2015.03.08. 21:14:28

@Bell & Sebastian:

"...amit a háta közepére sem kíván a német-francia tengely"

rotfl. megint mellé.

Bell & Sebastian 2015.03.09. 00:24:33

@Herr Schwarze Liste: Csak magának: bemondásra elhiszem, mert nem bír téveszteni, évek óta csak tízeseket lő.

rinaldo-rinaldini 2015.03.09. 00:29:13

@Bell & Sebastian:

"Erre teljesen logikus lépés részünkről a déli vagy keleti nyitás."

Nem hiszem, hogy magyar szempontbol a V4 vagy a slavkovi harmas alternativaja lehetne pld egy esetleges magyar-etiop-szudani harmas szovetseg :D

gyalog.galopp 2015.03.09. 07:51:58

@Bell & Sebastian:

Néhány évvel ezelőtt valami skót rajzolgatott egy EU térképet. A térképen az EU 5-15 milliós államokra volt osztva, a nagyok feldarabolva , a szlovákok pl. beolvadtak a magyar és cseh területekbe.
Nagyon működőképes víziónak látszott, sok kulturális és etnikai, gazdasági feszültséget megoldana.

killertom24 2015.03.09. 13:03:49

A lengyel-magyar barátság tipikusan olyan faszság amit csak az archaizáló, egy sosemvolt magyarországot visszahozni akaró fideszidióták erőltetnek.

Herr Schwarze Liste 2015.03.10. 19:38:37

@Bell & Sebastian: na ugye, hogy ugye. most pedig 10x tessék megnézni az Ogniem i mieczem-et.

Helyes Írás 2015.03.11. 18:07:40

Miért, ki mondta vagy gondolta, hogy a lengyeleknek olyan Ukrajna, mint nekünk Erdély? Ha már hasonlítunk, akkor inkább olyan, mint nekünk Horvátország. Történelmi azonosságtudatu(n)k része, enyhén lekezelt barát. Az elmúlt évszázadokban egy kicsit összeolvadtunk, egy kicsit harcoltunk, egy kicsit kiegyezkedtünk. Már nem kötődnek hozzánk, mégis fontos, hogy ott legyenek, ahol mi. Jobban hasonlítanak ránk, mint mások, inkább otthon érezzük náluk magunkat, mint máshol.

Ezzel nincs semmi baj, értjük, attól függetlenül, hogy számunkra ukrán, orosz egykutya. Sőt az ukrán rosszabb, mint az orosz, mert önálló történelem és számottevő kultúra nélküli "parvenü" állam, a barbár történelem-átírók egyike. Míg az orosz nemesség, az orosz művészet, a Napóleont megleckéztető orosz hősiesség, valódi történelmi és kulturális teljesítmény.

Azt nehéz felfognunk, hogy ők miért nem értik a mi érzéseinket és történelmi helyzetünket. Ők is voltak feldarabolva, ők is éltek orosz asszimilációs és hatalmi represszió alatt, mint a mi ledarabolt és elnyomott magyarjaink. Miért olyan nehéz nekik ebbe legalább a megértésig belehelyezkedniük. De ha nem megy, akkor nem megy. Maradnak a barátságra alapot adó egyéb érzelmek. De hogy még mi tartsuk és nevezzük őket szélesebb látókörűnek magunknál, akik tőlünk a saját szempontjaikhoz való feltétlen, önfeladó igazolást várják és követelik toporzékolva - ez azért sok egy kicsit.
süti beállítások módosítása