Mi folyik Koszovóban?
2015. február 27. írta: Redakció

Mi folyik Koszovóban?

koszovo_menekult.jpg

Koszovó nehéz helyzetben van, de a problémát az országnak magának kell megoldania – nemzetközi segítség mellett – hangzott el az „Exodus Koszovóból – okok és hatások” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Külügyi és Külgazdasági Intézetben. A résztvevők kitértek arra is, hogy az utóbbi napokban jelentősen mérséklődött a Magyarországra érkező koszovóiak száma, és az is elhangzott: szégyenteljes belpolitikai handabandázás volt, ami az elmúlt hetekben a témában zajlott a magyar közéletben. Tudósításunk.

Tavaly 42777 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon, ebből 21908-at koszovóiak; ezzel szemben 2015. február 18-áig már 26400 menedékkérelem érkezett, amiből 22400 volt koszovói – ezekkel az adatokkal kezdte felszólalását Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) magyarországi szóvivője. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt napokban már szinte alig érkezett koszovói menedékkérelem, a múlt hét pénteken benyújtott 113-ból csupán 7 volt koszovói, miközben korábban volt olyan nap, amikor ez a szám az ezret is meghaladta. Simon megragadta az alkalmat, hogy személyesen is együttérzését fejezze ki a vámosszabadi befogadóállomáson elhunyt 18 hónapos koszovói kislány szüleinek, majd elsősorban migránsok történeteivel igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy „nem fekete-fehér” a koszovói történet. A szegénység egy dolog, sokkal nagyobb probléma a kilátástalanság, hogy sokan érzik úgy: a gyerekeiknek sem lesz jövője, ezért inkább útnak indulnak. Vannak, akik az etnikai feszültségek miatt jöttek el, ami elmondása szerint nem a szerb-albán viszonylatban jelentkezett elsősorban, hanem a roma, ashkali, egyiptomi közösséget érintette. Az ő helyzetük egyébként még a koszovóiakon belül is nagyságrendekkel rosszabb. Akadtak olyanok is, akik a Koszovóban még élő „vérbosszú” hagyománya elől menekültek el.

A menekültügyi szóvivő szerint a kivándorlási folyamat utóbbi napokban tapasztalt megtorpanásában a média is szerepet játszhatott azáltal, hogy eljutott az érintettekhez: Németországban nem a „tejjel-mézzel folyó Kánaán” várja a migránsokat, hanem el fogják utasítani a menekültkérelmüket és vissza fogják őket szállítani. Emellett Magyarország és Szerbia is olyan megállapodást kötött, hogy innen is visszafordítják a migránsokat. Sokan ezért komolyabban megfontolják, hogy útnak induljanak-e.

Kiss Brigi tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr57224761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.27. 11:25:40

Az USA - rövidtávű politikai okokból - saját államot adott az albán kábítószermaffiának. Most meg mindenki csodálkozik, hogy a maffiaállam nem képes működni.

gyalog.galopp 2015.03.01. 16:38:33

@maxval bircaman szerkesztő:
Az USA valahogy imádja a felfordulást, ahová beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad, mindenki lő mindenkire.
Ezek elhiszik, a saját western legendáikat, mint valami macsó hősi kódexet.
Egyébként meg mi is tudnánk exportálni megélhetési hősöket, mondjuk Izraelbe. A bőrszín nem okoz feltűnést, a mentalitás sem,....
süti beállítások módosítása