C.....k a médiában
2015. január 05. írta: Redakció

C.....k a médiában

ciganyok_meseje.jpg 

Forgács István írása. 

*

Hasonlóan egy csomó, jobb sorsra egyáltalán nem érdemes, de a médiában dolgozó, sok esetben magát valóban szerkesztőnek, újságírónak, bloggernek, publicistának tartó médiamunkáshoz, én magam sem értek igazán az újságíráshoz. Bonyolult egy dolog az, hiszen van benne újságírói etika, harcos kiállás a cenzúra, meg az öncenzúra ellen (utóbbi hogyan is...?), kellene, hogy legyen benne felkészültség, objektivitás, meg sok esetben egy kevéske, legalább minimális és látszólagos politikai függetlenség is. Én magam leginkább csak azért írok, mert hiszek abban, hogy formálhatom az emberek világképét, látásmódját a cigányügyben, és hathatok olyanokra, akik maguk is írnak, elemeznek, vagy akár irányokat szabnak meg, döntéseket hoznak. És ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a német Die Zeit vagy az Al Jazeera csatorna kérdez, esetleg egy kisváros ingyenes hírújságjában szólhatok, a lényeg nekem mindig is az, hogy a saját szabadságomból adódóan (nem kell megfelelnem senkinek) arról és úgy szólhattam, ahogyan az én szerettem volna.

Ezzel szemben a mai magyar újságírásban a cigányügy kapcsán ez a fajta szabadság csak nagyon keveseknek adatik meg, helyette végignézhetjük, végigolvashatjuk számos média-partizán vagy média-csinovnyik színvonaltalan és hamis megnyilatkozásait, amelyek általában valamilyen érdeket kell, hogy kiszolgáljanak.

Közben azt, hogy mennyire trágya a mai magyar közéleti újságírás, talán a leginkább és a legtermészetesebb módon abban mérhetjük le, hogy az olvasók, a nézők, a hallgatók, azaz, maguk a fogyasztók hogyan vélekednek róla, és talán sokan egyetértenek velem abban, hogy a plebs az újságírók nagy részét ma már nem csak hogy nem tudja tisztelni, nem tudja ideálnak tekinteni, de egyeseket még csak szánalomra sem méltat. 

Hogy mitől lett ennyire színvonaltalan és posvány ez a közeg, azt fejtsék meg azok, akik médiaiskolákat tartanak fent meg asztalokat ülnek körbe esténként egy stúdióban, én inkább arról írnék, hogy még ebben a posványban is akadnak témák, amelyekhez mindenki szeret érteni. Ez egyrészt azért van, mert a téma már maga meghatározhatja a nézettséget, hallgatottságot, kattintásszámot, másrészt meg rohadt szexi dolog olyan témákon lamentálni, mint kisebbségek, környezetvédelem, nemzetközi terrorizmus, demokrácia-féltés, vagy éppen a cigányok. Elnézést: a romák.

És az igazi barbarizmus itt kezdődik. Mármint ott, amikor valakinek a cigányokról (romákról) kellene (illetve illene) írnia, beszélnie, műsort szerkesztenie – és bár önmagában már a téma is kellően libidó-emelő – , komoly kihívás az, hogy akkor a vonatkozó politikai keretek között hogyan is kellene azt megtenni. Úgy, hogy az elférjen az adott médiaszereplő politikai/erkölcsi közegében, de azért a valósághoz is legyen némi köze... Szánalmas látni azokat a kísérleteket, amikor az egyértelműen cigányokhoz kapcsolódó történéseket nem lehet cigányokhoz kapcsolódó hírként bemutatni, vagy éppen milyen nyomorult helyzet az, amikor minden el kell elkövetni azért, hogy valamiből cigányügyi hírt lehessen eszkábálni. És mindeközben főszerkesztők, programigazgatók, tévétulajdonosok és portál-főszerkesztők vannak meggyőződve arról, hogy ezt pontosan így kell csinálni.

Leginkább azért, mert politikailag nem lehetnek inkorrektek, és nyilván nem szabad a társadalmi előítéleteket erősíteni. Hisznek valamiben, ami a cigányok médiában szükséges ábrázolásához kötődik, de közben maguk is tudják, hogy az nem fedi teljesen a valóságot. A tudathasadást az teszi teljessé, hogy közben a jogvédők pont a médiát teszik felelőssé a cigányokról kialakult sztereotípiák miatt – ez nyilván azonnal meg is magyarázza, hogy miért nem tud – nem akar – reális képet adni a média általában ma Magyarországon a cigányokról.

És ez az a pont, ahol megjelenik mindezen médiamunkásoknak és médiafelületeknek a saját maguk konstruktívnak, illetve szükségesnek vélt öncenzúrája, amikor is nem engednek hozzászólni egy cikkhez. Vagy éppen a lehető legrövidebb ideig merik fent tartani a hírt a nyitólapon, esetleg a megjelenést követő 10. percben eldugják valahova, ahol azt már nem találják meg százak és ezrek.

Hogy konkrétumot is mondjak, határozottan érthetetlen, hogy az egyik legjelentősebb hírportál megjelenteti a cikket az esztendő első újszülöttjéről, megadja a gyermek és a szülők nevét, sőt, megtudjuk, hogy a 23 éves anyuka harmadik gyermeke született meg, majd pedig nem engedi a kommenteket, mert cigányokról van szó. Elnézést, romákról.

És teszi ezt azért, mert a plebs, a csőcselék vad cigányozásba kezdene valószínűleg azonnal, amikor elér a 10 soros írás végére. És még csak nem is tudom azt mondani, hogy nagyot téved, aki ezt így gondolja, és akár az ügyeletes főszerkesztőnek is igazat adhatunk. De mi a különbség abban, hogy akkor az olvasók most maguk között, és nem a kommentekben szidják a cigányokat? Semmi. Mindössze annyi, hogy a portál így megnyugtatta a lelkiismeretét, hiszen ők nem engedik a gyűlöletet az oldalukra, megfelelnek minden etikai elvárásnak, rajtuk nem múlik a békés együttélés és a befogadás elősegítése. Díjat nekik azonnal!

A gond az, hogy a cigányügyről nem lehet féloldalasan beszélni, írni, értekezni. Nem lehet félrenézni, ha valami ott van, és nem szabadna belelátni mindenképpen valamit oda, ahol az éppen egyáltalán nincsen ott. Annál sokkal nagyobb felelősség ez, mint hogy bárki kizárólag a saját szája íze szerint fogalmazzon meg véleményt bármiről is, ami a cigányokhoz kötődik. Arról nem is beszélve, hogy mindez évek óta tökéletes téma ahhoz, hogy az ellenállás vesszőparipája legyen. Mindaz, ami pl. a Btk. módosításával, a segélyezési rendszer átalakításával, vagy éppen a közmunkával kapcsolatosan a médiába kerül, mind-mind azért lesz sok esetben cigányügy, mert így ürügy, eszköz lehet arra, hogy a kormányzatot támadja az ellenzék.

Szóval jó lenne őszintén és tiszta fókusz mentén foglalkozni a cigányüggyel, már csak azért is, mert ebben a nehéz kérdésben az átlagember a hitelességet igenis becsülni fogja (találja meg bármelyik politikai oldal médiafelületén is), de a hamiskás, csúsztatott és inkorrekt hozzáállást azonnal észreveszi.

Régi vágyam, hogy egyszer elvigyem Zsombort és Dórát ugyanoda és ugyanazt megnézni cigányügyben. Mindketten újságírók, rengeteget foglalkoznak a cigányokkal kapcsolatos témákkal, de két különböző napilapnál dolgoznak.

Az érdekelne igazán, hogy ugyanazt a dolgot hogyan is látják teljesen másként? Mennyire a saját világképük és a saját szemük diktálja a megírt soraikat, és mennyire kell igazodniuk ahhoz a szemlélethez, elvárt magatartásformákhoz és politikai világnézethez, amit a két napilap képvisel? Érdekes kísérlet lenne, ha összejön, akkor remélem, hogy mind a két napilapban megjelenhet, mire jutottak.

Évek óta tapasztalom, hogy baloldali és liberális újságírók hogyan látják a valóságot többnyire ugyanolyannak egy kávé mellett négyszemközt valahol Borsodban vagy Szabolcsban a helyi Éva presszó hátuljában, mint én, és mennyire kell teljesen máshogyan bemutatni majd mindazt az esti tudósításban, vagy a másnap megjelenő cikkben. Mennyire jön zavarba egy, a családon belüli erőszak ellen hangosan és lelkesen küzdő balos újságírónő, ha megemlítem neki, hogy a cigány közösségekben is rengeteg tennivaló lenne ebben a kérdésben, mert ott még nagyobb a látencia, de csak arról motyog valamit félrenézve, hogy sztereotípiákat nem kellene erősíteni. Meg, hogy sértő a cigány, használjuk a romát, sőt, az még európaibb is. Sőt, a c....ny szót lehetőleg sehol se írjuk el, hiszen vérbe borulnak az agyak tőle azonnal.

Aztán ugyanők mondják el, hogy a betiltott Pesty-féle dokumentumfilm valójában korrekt és nagyon sok mindennel egyet is értenek belőle, de a mai magyar közpolitikában ezt nem lehet így, mert erre még nem érett meg a társadalom. (Az már csak hab a tortán, hogy cigányozni általában szinte csakis abban a rádióban és abban a tévében szoktak a betelefonáló kedves nézők és hallgatók, akik a mostani kormányzattól nagyon, de nagyon féltik a demokráciát.)

Természetesen minden szubjektív, és senki sem tudja kizárni a politikai meggyőződését vagy az érzelmeit. Amikor viszont kizárólag egyéni, vagy szűk csoportokhoz tartozó érdekeknek kell megfelelni, akkor az azzal is jár, hogy ha szükséges, bizony elferdülnek a tények, megváltoznak a fókuszok és a hangsúlyok. Ez pedig ebben a témakörben valóban az ország jövőjét veszélyezteti.

Mindebből csak egy dolog következhet: minden korábbinál nagyobb szükség lenne arra, hogy őszintén, tabukat döntve, tisztán és hitelesen írjunk, beszéljünk és gondolkodjunk végre a cigányügyről, úgy, hogy az a közgondolkodásban is megjelenjen és segítsen valóban érteni a folyamatokat. 2015-öt írunk. Ha valamit kezdeni akarunk végre ezzel a dologgal, akkor azonnal lépni kell.

*

(A poszt illusztrációja a Kecskemétfilm Cigánymesék: A cigányasszony meg az ördög című animációs filmjéből származik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr857042977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Romopoly - a magyar-cigány társasjáték 2015.01.06. 13:20:17

Egy a Jobbikról szóló bejegyzésben a cigányság és a többségi társadalom viszonyrendszerét társasjátéknak neveztem. Most ideje megmagyaráznom, miről is van szó. Arra kérem az olvasót, egy kicsit tegye félre korábbi ítéleteit, és fogadja be a lenti gondo...

Trackback: C.....k a médiában 2015.01.05. 09:13:01

Évek óta tapasztalom, hogy baloldali és liberális újságírók hogyan látják a valóságot többnyire ugyanolyannak egy kávé mellett négyszemközt valahol Borsodban vagy Szabolcsban a helyi Éva presszó hátuljában, mint én, és mennyire kell teljesen máshogyan bem…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huKKK 2015.01.05. 09:14:53

Kedves Turul!
Egy ponttal kevesebb van a címben.

A kritikai észrevételem ezzel ki is merült.

Megközelítés szempontjából fontos lehet, hogy a problémamegoldásra vállalkozó személy kinek akar megfelelni?
Az őt körülvevő barátoknak, önmagának, valami szent személynek, vagy az Eketiltó Boldogasszonynak?

kill004 2015.01.05. 09:36:06

Akkor most Forgács úr is megmondta, hogy most már tényleg nyíltan kellene a problémákról beszélni. lol.

huKKK 2015.01.05. 09:42:28

A címben csak öt pont van.
Nem hat.
Pedig a "cigányok" szó nyolc karakter!
Lehet, hogy tudatosan hibázott turul?
Hogy figyelünk-e eléggé?
Vagy - nyelvújító lévén - azt akarta leírni:
Cigányk?
Így, ó nélkül?

Rasszista lenne?
Ó - gyűlölő?!?!?!?!?!?!?

Óóóóóóó...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2015.01.05. 09:45:49

@huKKK:
Nem számoltam a pontokat szerkesztéskor, de az 'ny' a magyar ABC-ben egy betű, így még stimmel is a mennyiségük.

huKKK 2015.01.05. 09:51:33

Opppá...
Módosult a lábas fedőneve.
Redakció-ra.
De miért akciózik egy Red,
és mért pont Turul helyett?

Halljae drága Forgácsúr,
maga jobban mutat
idézőjelek közé bezárva,
mint szabadlábon/éllőbe!

huKKK 2015.01.05. 09:57:54

@TuRuL_2k2:

Jó duma, én bezzeg nem tudnám magam kivágni ilyen elegánsan.
Előbb vágnának ki engem.
Élre ne féltsen, nem vádaskodni, nem uszítani akartam maga ellen.
Vidéki gyerek vagyok karakterekben gondolkodom.
Hogy maga mennyit tud beszélni...
Ne tarcson má fő...

Robinzon Kurzor 2015.01.05. 10:04:29

Ennek a posztnak semmi értelme.
Csak gondoltam, szólok ...

huKKK 2015.01.05. 10:12:29

@Robinzon Kurzor:

Maga rendes ember.
És jószándékú.
Tudja mit mondott Krisztus Urunk a jószándékú Szentpéternek?
Várjon, beírom a keresőbe...
Na, ehun e:

biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=40&c=16&v=23#v21

capacete 2015.01.05. 10:21:52

"Az már csak hab a tortán, hogy cigányozni általában szinte csakis abban a rádióban és abban a tévében szoktak a betelefonáló kedves nézők és hallgatók, akik a mostani kormányzattól nagyon, de nagyon féltik a demokráciát."

Ez egy gyönyörű, kövér hazugság, de persze kellett ez, hiszen az egész a gonosz ballibákról szól. Azért javaslom a szerzőnek, nehogy bekapcsolja pl. az EchoTv-t vagy ne olvasgasson Bayer publicisztikát, mert még romba dől a szépen felépített koncepció!

huKKK 2015.01.05. 10:28:46

@Robinzon Kurzor:
Több okból kifolyólag sem értem magát.
1.Mikor okozott Önnek gondot az értelmetlenségekre reagálni...
2.Az értelmetlenekre (köztük rám is!) szakított már időt...
3.Úgy véli exkommunikáció formájában el tudja mondani, miért értelmetlen ami az...
4.lehet, hogy valójában nem is tartja értelmetlennek(?), hanem úgy véli nem így, nem ebben a formában kéne ezt, hanem a "gyökerénél" kéne kezelni, amit majd Ön jól ecsetelni tudna... Márminthogy mi ill. ki a "gyökér"...

György Szokolai 2015.01.05. 10:33:46

Nem merem leírni az 5000 engedélyezett karakterem, mert még meg

karaktergyilkolják őket.

huKKK 2015.01.05. 10:47:37

@capacete:
Nem merném ezt hazugságnak nevezni.
Így tapasztalja, így látja, így érzi.
Vagy csak merő jószándékból besegít az igazságnak.
Minden áldozatnak joga van a koncepciójához!

huKKK 2015.01.05. 10:52:40

@György Szokolai:
Az én régebbi mobilom megoldotta ezt a problémát.
Csak 127 karaktert enged kommentenként.
Épp ezért kapott tőlem felmentést határozatlan időre.
Ha ismét kevesebb időm lesz, újra használni fogom.

huKKK 2015.01.05. 10:59:07

"...a betiltott Pesty-féle dokumentumfilm valójában korrekt..."

Wifin megnézném, mert ezen csak olvasásra elég a magabájt.

huKKK 2015.01.05. 11:04:32

Figyelem, ez próba!
Figyelem, ez próba!
Most a csökkentett üzemű próbát hallják.
A próbának vége.
A próbának vége.

huKKK 2015.01.05. 11:44:40

Csúsztatás.
A problémák feloldásának eszköze.
Fololdozás, feloldás csúsztatással.
Enélkül még a telefonom is használhatatlan.
Velünk van a baj, akik le vagyunk maradva technológiailag.

Bell & Sebastian 2015.01.05. 12:11:02

A minap volt egy tévés visszatekintés a hetvenes évekbe. Kik nem járatják iskolába a gyerekeiket? Elővették a cigányokat, egy-két osztályt bevallottak, a legkörmönfontabb válasz az volt: mert csak.

Ellenpontnak tanyasi vadparaszt, falvédő mellett szalonnázva: mert az erdész is túl sokat tanult, aztán ettől gyomoridege lett és jól belehalt.

Egy ideig szarban volt a haza és (az ál-) doku-riportosok, mert kihaltak a tanyasi vadparasztok, ám azóta már fényre derült, mert újra elszaporodtak.

Úgy van ez, mint a közlekedési kultúrában, nem ide gyűrűzött be a német szabálytisztelet, hanem oda a kib.-káeurópai slendriánság.

A mennyiségi eltolódás még nem magyarázat a tömeges elhülyülésre. Kell hozzá szervezett hülyítés (Magyartalan Bólint Zongoraklub) és rohadt alma -effektus.

Nem a szerencsétlen cigókról kell itt beszélni. Hanem a mocsadék nemzetárulókról. Vagy nem is, ne csak beszéljünk róluk, mert már nem elég beleütni az orrukat a kakiba és eltakarítani se fogják.

Vidáman szakértenek tovább, adott esetben a regnáló kormánynak.

Innen lehet weimarizálódni tovább, a megkezdett úton. Akinek nem tetszik Putyin, az jutalmul kap egy Hitlert. Önök kérték, liberál-bolsewikik, kár is reklamálni. Nem ez volt megbeszélve.

gyalog.galopp 2015.01.05. 13:55:39

Kiszámolta már valaki, hogy hány stadiont lehetett volna építeni a cigánymentő, értékelő, antirasszista projektekből, tanulmányokból, felmérésekből, pályázatokból, cigányt nem látott cigánymentő alapítványokból?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.01.05. 14:41:23

Vegyük szemügyre a dolgot.

A balliberálisékhoz társítható média 2010 óta szellemi gettóba zárta magát. Azelőtt is ott volt, csak akkor még az országos média nagyrésze is a kezükben volt.

2010 óta a médiumok fölött közvetlenül vagy közvetve a fidesz gyakorol hatalmat. A fidesz illetve a médiamunkásai tematizálják a közélet eseményeit.

Innentől fogva nem világos, a szerző mit kér számon. Hogy nem beszélnek a cigányproblémáról a tévékben, nincsenek erről beszélgetős műsorok, tényfeltáró riportok stb? Ez a mostani médiaviszonyok tükrében ugyan nem a ballibek hibája. Egyszerűen nincsenek már ott.

Az m1-en, m2-n, dunán TV2-n miért nincsenek ilyen műsorok? A Hírtv-be miért nem hívják be a szerzőt? biztos érdekes dolgokat tudna mondani, a nézőket is érdekelné.

Innentől ez a narancsosok felelőssége, csakhogy a fidesz láthatólag ugyanúgy a probléma elkenésében és szőnyeg alatt rothasztásában érdekelt, mint a ballibek.

Ennyi.

vizipipa 2015.01.05. 15:25:51

@Nemzetstratégia: "szőnyeg alatt rothasztásában"

Nem rohasztás ez, gondolom én. Fingjuk sincs mit tegyenek. Minden kormánynak megvoltak a dísz cigányai, sokuk most is megvan. Mit értek el? Kb. semmit.
Nincs jó példa se. Nincs mit átvenni se a németektől, se a franciáktól, se a britektől. Sőt, még a csehek/szlovákok/románoktól se.

Nincs program. Nincs út. És nem csak a cigánykérdésben.

gyalog.galopp 2015.01.05. 16:09:16

@Nemzetstratégia:

"Az m1-en, m2-n, dunán TV2-n miért nincsenek ilyen műsorok? A Hírtv-be miért nem hívják be a szerzőt? biztos érdekes dolgokat tudna mondani, a nézőket is érdekelné."

De hiszen pontosan arról szól, hogy erről sehol , egyik médiumban sem lehet beszélni, csak egymásközt , kocsmában, meg úgy általában nem nyilvánosan.

Magyarán úgy kell "hivatalosan" beszélnünk problémákról, hogy "hivatalosan" nem nevezhetjük nevén a problémát.
Ez valami 22-es csapda hungarikum.

Z. Archer 2015.01.05. 16:14:39

Forgács azon kevés cigányok közé tartozik, akiknek a kitaníttatása talán nem volt teljesen hiábavaló.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.01.05. 17:14:40

@vizipipa: Én azt gondolom hogy egyfajta feudális reflex is ez, "az alattvaló csak fogja be a pofáját, " másrészről tényleg gőzük sincs.

Az nagyképűség és tudatlanság egymás legjobb barátai.

@gyalog.galopp: Amit olvastam azalapján főleg az újságírókra/médiamunkásokra van kihegyezve a cikk a liberálisok külön meg vannak említve. A kormány/fidesz nincs megemlítve. Lehet hogy implicite bennfoglaltatik, de ha 'őszintén beszélünk tabuk nélkül', akkor hadd ne kelljen már a sorok között olvasni.

A másik hogy szerintem az újságba író újságírók már annyira nem formálnak véleményt. A tévé formál véleményt, (amit persze sok esetben újságírók műsorvezetnek). Vagyis a hangsúly áttevődik az írott felületről a képi felületre.

Énszerintem sok olyan műsor kéne amit a Pesty csinált, valamint közéleti, élő vita kell, pro és kontra véleménnyel.

Persze ez amíg a fidesz tartja markában a médiát, nyilván nem fog bekövetkezni.

huKKK 2015.01.05. 18:11:06

@gyalog.galopp:
Igen-igen more.
Megmondtad a frankót.
Stadionokat kell építeni nekünk, hogy ki tudjunk törni a szegénységből focistaként, miniszterelnökként, kinek hogy sikerül.

huKKK 2015.01.05. 18:22:40

@killingjoke:
Drága lányom, maga az első a rendes emberek között, aki megköszönte Forgács úrnak a posztot.
Jóisten áldja meg szívjósága szerint.
Én mondom, több olyan kéne, mint maga.

gyalog.galopp 2015.01.05. 18:33:56

@huKKK:

Baszkikám, ha nem tetszik a stadion, számold át hagymás zsíroskenyérre . Azé, vedd figyelembe, hogy ettől a mennyiségtől a rajkók 8 évesen kb 60 kilót nyomnának.

Ráérek 2015.01.05. 20:02:30

@capacete: Hallgass néha ATV betelefonálós műsort... Úgy lecigányozzák Orbánt, mint a huzat!
Na meg mikor drágabógárúrnak szidják a cigányokat a ballib nyuggerek...4

Öröm hallgatni! :-DDDD

Ráérek 2015.01.05. 20:04:23

@Loscy: Ppont ezért támadják! Épp ma olvastam valamelyik roma portálon, hogy kertelés nélkül lenácizták. :(((((((

Róbert Andorai 2015.01.05. 20:16:39

"Mindebből csak egy dolog következhet: minden korábbinál nagyobb szükség lenne arra, hogy őszintén, tabukat döntve, tisztán és hitelesen írjunk, beszéljünk és gondolkodjunk végre a cigányügyről, úgy, hogy az a közgondolkodásban is megjelenjen és segítsen valóban érteni a folyamatokat. 2015-öt írunk. Ha valamit kezdeni akarunk végre ezzel a dologgal, akkor azonnal lépni kell."
Nos, kedves cikkíró: Mutass példát, kezdd el! Nagyon kíváncsi vagyok, honnan kezded a megközelítést. Ajánlom figyelmedbe az elmúlt mintegy 600 évet, - nevezhetjük asszimilációs időnek is -, hogy milyen eredményeket hozott! Ja, és ne felejtsd el, hogy ma, a kb. egymillió cigány kisebbségnek közel annyi gyermeke születik évente, mint a maradék kilencmillió nem cigánynak. Írhatod a megoldást, nagyon nagy figyelemmel várom!

Bell & Sebastian 2015.01.05. 20:57:13

@huKKK: @gyalog.galopp: Ácsi, gitár! -ahogyan a költő dalta. Van összefüggés a stadionok és brazil fiataloknak nyújtott, sportkarrier-kilátás között. Csak nem kell nekik. Nem zárom le olcsó poénnal, hogy nem brazilok, hanem helyette azt mondom, itt valaki kurvára bemérte az etnikum néprajzát. Tán maga, Orbán.

Pedig hát, hogy is mondjam csak, őnála se ment minden alapos verés nélkül. Talán verni kellene őket is. Vagyis, inkább nem. Akkor eszek, ha kész a lecke! -ez meg a zsidó módszer. Aki nem hal éhen, okos lesz. Vagy ha nem, szent meggyőződése.

Jut eszembe, magyaroknál hogy van? Evés helyett megverik?

Sir Galád 2015.01.05. 20:59:51

Most minden hónapban lesz egy ilyen cikk a Forgács Istvántól? Rohadt unalmas már. Nem a politikai korrektségről szól az egész, csak ő még mindig itt van leragadva, mert ennyit ért belőle valószínűleg...

Ráérek 2015.01.05. 21:01:27

@Róbert Andorai: Szerintem olvass utána, ki is Forgács István..... Nem keveset tett már le az asztalra - az már más kérdés, hogy agyonhallgatják, mert a megélhetési cigányoknak kellemetlen, hogy ő a valódi megoldást keresi.
Elolvashatod a könyvét is..

www.libri.hu/konyv/forgacs_istvan.ciganynak-lenni.html

Vagy beleolvashatsz a blogjába is:.
forgacsistvan.blogspot.hu/

De érdemes a régebbi cikkeit is elolvasni, pl:

valasz.hu/itthon/ocsu-es-buza-21547/

www.hirado.hu/2014/06/06/nincs-ujabb-15-eve-az-orszagnak-ciganyugyben-szakerto-mondja/

www.magyarkurir.hu/hirek/forgacs-istvan-ez-az-orszag-pozitivan-akar-csalodni-ciganyokban

Van még vagy féltucat, ha ezzel végeztél...

Ráérek 2015.01.05. 21:02:33

@Sir Galád: Mert te meg szakértő vagy igaz...???

LOL

Bell & Sebastian 2015.01.05. 21:07:46

@Sir Galád: Pedig itt a soha vissza nem térő alkalom, beszélgethetne egy józan és művelt cigány emberrel, kötöttségek nélkül.

Persze, ha szóba áll magával, ami valljuk be, nem valószínű. Tényleg, milyen színű a valóság? Nem kell, hogy válaszoljon, ha a veres nyugtassa.

Sir Galád 2015.01.05. 21:09:01

@Ráérek: Hát nem ragadok le egy problémánál. Ha ez annak számít, igen, az vagyok...
Beszélgess Forgáccsal, egy szinten vagytok.

LOL

Ráérek 2015.01.05. 21:15:06

@Sir Galád: Örülnél te, ha feleakkora tudásod lenne, mint neki...

:)))

Sir Galád 2015.01.05. 21:17:18

@Bell & Sebastian: Ami azt illeti, nekem nem " egy soha vissza nem térő alkalom", mert gyakran előfordul.

Hogyhogy milyen színű a valóság? Sokszínű.

Sir Galád 2015.01.05. 21:17:49

@Ráérek: Köszi, jót beszélgetünk.

gyalog.galopp 2015.01.05. 21:24:24

@Sir Galád:

"Hát nem ragadok le egy problémánál. Ha ez annak számít, igen, az vagyok..."

Na, én meg itt ragadta le. Mongyad má, miféle szakértő az amelyiket nem ragadnak meg a problémák, az ilyen az hogy fog problémát megoldani?
De, ezt most komolyan, a szakértőnek nem az a dolga, hogy válaszokat adjon, megoldjon?.

zorki 2015.01.05. 21:39:25

"Hogy mitől lett ennyire színvonaltalan és posvány ez a közeg, azt fejtsék meg azok, akik médiaiskolákat tartanak fent meg asztalokat ülnek körbe esténként egy stúdióban,..."
Nem rejtvény ez. Az újságírás alapkérdése, amire tökéletesen jó válaszok vannak és minden valamire való képzésen tanítják.
Az újságírás elsősorban hír, tudósítás és riport. Aki ezeken a gyakorlatokon túl van egy témában, az utána -ebben a témában- szerzett ismeretei alapján akár neki is vághat egyéb - magasabb rendűnek gondolt- akár saját véleményét is kifejező műfajoknak.
De ez soha nem fogja pótolni a híreket, riportokat.
Ha tehát a témával behatóan akarsz foglalkozni újságíróként, el kell menni oda ahol élnek és kapcsolatba kell velük lépni, meghallgatni, megismerni őket. Felismerni érzelmeket, vágyaikat, érdekeiket, a tetteik mozgató rugóit és felfedni a közösségi kapcsolataik hálózatát.
Talán innen kellene indulni, és akkor netán még célba is lehet érni.
Természetesen ez a legkönnyebben annak sikerülhet, aki belülről ismeri a közösségeiket. Roma média fórumokra is szükség lenne.

Sir Galád 2015.01.05. 21:52:04

@gyalog.galopp: ???. Arra próbáltam rávilágítani, hogy az probléma, ha valaki egy kis foltot tapaszt be folyton a gáton, miközben esik szét az egész. A PC egy probléma, és még van mellette 100. De a többi helyett ezzel kampányol. Erre bukik a jobboldal, és leseperheti a válláról a problémát, hogy hát ez a ballibsik hibája. Tényleg, nagyon előrehaladó szemlélet....

bonfred 2015.01.05. 21:52:44

Forgács úr! Azt bebizonyítani a ballib médiának, hogy hazug, álszent, csúsztat, és nem korrekt, az kb. ugyanaz a buli, mint Bayert, Novákot meghívni hanukára valahová. Mission impossible.

bonfred 2015.01.05. 21:59:02

@zorki: "Roma média fórumokra is szükség lenne. "
Ahhoz először is roma újságírókra lenne szükség, mert a nagy átlag nagy ívben tojik erre. A kevés felemelkedett meg nem vállalja a származását, talán nem véletlenül.

gyalog.galopp 2015.01.05. 22:05:26

@Sir Galád:

"A PC egy probléma, és még van mellette 100."

A PC nem egy probléma, hanem maga a probléma.
A PC azért probléma, mert miatta nem lehet beszélni, ezáltal megoldani sem a problémát.
Forgács erről írt, mi a fene olyan bonyolult ebben?

Az külön vicces, hogy a PC-t problémának nevezed, de a követése nem okoz neked problémát.

Sunny Days 2015.01.05. 22:18:49

@TuRuL_2k2: "Nem számoltam a pontokat szerkesztéskor, de az 'ny' a magyar ABC-ben egy betű, így még stimmel is a mennyiségük. "
Én meg úgy tudom, az 'ny' magyarul egy hang, de két betű. Igaz, nem vagyok újságíró.

zorki 2015.01.05. 22:21:26

@bonfred: Természetesen újságírókra is, ez magától érthető!:DDD
A továbbiakra igazából egy kérdéssel válaszolnék. Miért, Te mit teszel ha veled szemben előítéletes egy közeg?
Oda állsz eléjük, és döngeted a melled vagy meghúzod magad?

picur3ka 2015.01.05. 22:21:47

@bonfred:

Pont olyan baromságokat vitattok meg, mint a politikusok. Ahhoz olvasókra lenne szükség.

Mi a túrónak beszéltek azok médiájáról, akik nem tudnak olvasni?

Folyton mintha a svéd kisebbségről lenne szó Finnországan.

bonfred 2015.01.05. 22:25:17

@zorki: Nekem utóítéleteim vannak. Én nem melldöngetést várok, hanem párbeszédet. Na ez nincs. A libbantak visítanak mindenért, ami a védenckéiket éri, és mélyen kussolnak, ha azok tesznek valamit. A szélsőjobb meg fordítva.

bonfred 2015.01.05. 22:26:07

@picur3ka: Én sem írtam mást: "mert a nagy átlag nagy ívben tojik erre"

bonfred 2015.01.05. 22:30:25

@zorki: Ja, és azért a cigányok nem arról híresek, hogy meghúzzák magukat. Azt csak az a néhány teszi, aki már felérte ésszel, hogy nem kell állat módra viselkedni, és akkor nem utálaja őket a többi ember. Ők szívnak a tesóik miatt. Paradoxon, tudom.

vaitouda 2015.01.05. 22:49:17

Valóban van egyfajta romantikus fajvédés, ami sehová nem vezet, nem vezetett eddig sem.
Vannak mindenféle megmondó emberek, akik ugranak azonnal, ha elhangzik a "cigány" szó, vagy a "roma" szó. Ki, mire. Na ők folyamatosan halnak kifele.

Van a fiatalabb és írástudó generáció (pl. posztíró), akik megoldás vélnek találni a cigánykérdésre, pedig a saját anyukkal sem beszélnek évek óta. Értsd: a 10 négyzetméteres körzetükben sem kerek a világ.

És persze van az aljanép (kőművesek, bolti eldók, unatkozó biztonsági őrök, tanulatlan rokkantnyugdíjasok, stb.) akiknek elég néhány egyszerű jelmondat vagy panel.

Véleményem szerint a faji ellentétek megoldása megérne néhány Nobel-díjat és semmiképpen nem itt oldódik meg.
Ehhez jóval több ötlet kell és jóval kevesebb ötletelés.

Sir Galád 2015.01.05. 22:50:46

@gyalog.galopp: Ez egy marhaság. Most is erről beszélünk, a Mandider is beszél erről. Miről nem lehet beszélni? Mindenről lehet. A PC a ballibsik problémája, nem a jobboldalé. Ez egy darab probléma. Emellett van száz. Az elzártság mindkét oldalról, a gyűlölet, a mélyszegénység, drog, alkohol, családon belüli erőszak, bűnözés, a gyerekkori teherbeesés és még mennyi minden. Ezek mellett mi az, hogy néhány álszent ember kiakad? Nem jobboldali kormány van, kétharmados felhatalmazással, aki akkor is azt teszi, amit akar, ha mindenhonnan lehurrogják őket? Akkor miről beszélünk? PC, na ne nevetess.

Az, hogy a PC-t egy kis problémának látom, még nem jelenti, hogy követem. Nem is értem, hogy jött össze neked ez a kettő.

zorki 2015.01.05. 22:55:05

@picur3ka: A média az egy tágabb fogalom, Te az újságra -nyomtatott, internetes, stb-re gondoltál. Képzeld el, hogy látnak és hallanak is!
Nem elég olvasni tudni, érteni is kellene.

zorki 2015.01.05. 22:57:28

@bonfred: Csak simán megkerülted a kérdést! Van ilyen.:DDD

picur3ka 2015.01.05. 23:06:14

@zorki:

Legalább olyan buta riposzt, mint a felvetés maga.

Aki nem ír, nem olvas, az az Izaurát nézi maximum, ha lát és hall, de ez a két fogyatékosság egyébként nagyon gyakori.

Meg nyelvkészség problémák is vannak.

Persze nyugodtan vitassák meg tőlem a cigány tudományos akadémiát akár, csak semmi értelme, annyit próbáltam jelezni.
--------

Más. Izgalom:

"A 2009-ben meggyilkolt, korábbi veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma édesapja sokkoló kijelentést tett a Romania TV-ben. Petre Cozma azt mondta, hogy végső elkeseredésében meggyújtja magát a magyar konzulátus előtt."

Írja a Nol.

bonfred 2015.01.05. 23:07:32

@zorki: Aha, te ilyen akciólibbant vagy. " Miért, Te mit teszel ha veled szemben előítéletes egy közeg?"
Te mit teszel ha volt cigány osztálytársad, szomszédod, megloptak, vegzáltak? Nekem ez mind kijutott, te meg most elkezdheted Jung-ot idézni, felsőbbrendűséged bizonyítandó. Végső érvként egy jó kis rasszistázás?

picur3ka 2015.01.05. 23:27:11

@bonfred:

Elnézésedet kérem, azt hittem, közös ötlet volt. Még hogy tojnak. Mint a férfitampon, ez olyan.

zorki 2015.01.05. 23:58:04

@picur3ka: Igen, mert a magyar közönség az egész estve az akadémiai műsorokat nézi.:DDD
De leszállhatnál a fáról, mert a média már rég nem csak újság, és a romák is ismerik és bármily meglepő neked, használják is a közösségi internetes portálokat, amelyek -talán még most- a legújabb médiafórumok.
Bár különösebben nem foglak győzködni, mert itt igazából nem erről szólt a vitanyitó.

zorki 2015.01.06. 00:11:10

@bonfred: Semmiféle felsőbbrendűséget nem jeleztem, Te kerülöd meg a választ, ennyi. De jogod van hozzá, és ettől még nem fogok kiakadni.:DDD
Az veled történt meg, szerintem ok nélkül.
Mit teszek? Figyuzz, nem tudom, mert ez így együtt nem történt meg velem. Az megtörtént, hogy volt osztálytársaim vegzáltak -beszédhiba, belém nevelt agresszív viselkedés elutasításával súlyosbítva-, de ez legtöbbször kivédhető volt, csak megfigyelés és némi furfang kellett hozzá, hogy pártomra állítsam őket.:DDD
Nem állítom, hogy ez általában is megy, csak erre rákérdeztél, én meg feleltem.:DDD

NaNehogyMár 2015.01.06. 01:08:20

Most én szégyellem magam a kommentelők miatt. Máskor, más poszt mellett a kommentek gyakran pont azt hiányolják, mint amit most a poszter megfogalmaz. Természetesen ha a poszt arról szól, amire többnyire az igény felmerül, akkor abba kötünk bele, és fikázzuk. Tök mindegy ki, milyen származású, és miért írta eme mai világban igencsak ritka, PC szempontból vélhetően később felmordulást kiváltó bejegyzést, üdvözölni kellene.....szerintem.
Az már egy másik vita tárgyát kell képezze, hogy elég-e problémafelismerés, vagy milyen konkrét cselekvésekre van szükség.
A felismerés/beismerés alapnak jó, tessék továbblépni....én szurkolok!

Robinzon Kurzor 2015.01.06. 01:36:58

@huKKK:

Van olyan, egyébként értelmetlen poszt, amire van értelme reagálni.
Ez nem olyan.

Egyrészt ezt a posztot már egyszer leközölte a Mandi, ettől a szerzőtől.
Nem szó szerint, de a lényegét tekintve. Hogy most aztán már elég a ballib szemforgató pécé dumából, és monnyukki.

Már akkor is azt gondoltam, amit most is: a dicsőséges NER 5. évében, az MNB-vel, NAIH-hal, Médiatanáccsal, AB-vel, LÜ-vel a Kedves Vezető ánuszában csak az nincs megoldva (vagy a megoldás khm, folyamatba helyezve) ebben az országban, amit a Szent Kétharmad nem tud és/vagy nem akar megoldani.

A poszt ezért teljesen értelmetlen.

gigabursch 2015.01.06. 04:56:18

A lényegre rá tetszett jönni.

A polkorrekt fogalmazási követelmény minden probléma veleje.

Ha ezt száműzi az újságírás/bloggerkedés rögtön rendezettebbé válna minden.

gigabursch 2015.01.06. 05:23:18

@gyalog.galopp:
Azon meg el lehet merengeni, hogy az ilyen alapítványok mögött hány holokauszt-túlélő élősködik...

huKKK 2015.01.06. 06:20:55

@Bell & Sebastian:
Úgy véled ezt az elvet alkalmazzák?:

biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=53&c=3&v=10#v8

Inkább a diplomáciában hiszek :

biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=20&c=23&v=13#v11

huKKK 2015.01.06. 06:39:30

@Robinzon Kurzor:

"Van olyan, egyébként értelmetlen poszt, amire van értelme reagálni."

Van.

"Ez nem olyan."

Folytasd csak, figyelek, érdekel amit mondasz.

"Egyrészt ezt a posztot már egyszer leközölte a Mandi, ettől a szerzőtől.
Nem szó szerint, de a lényegét tekintve."

Maga tudja, maga család esze.

"Hogy most aztán már elég a ballib szemforgató pécé dumából, és monnyukki."

monnyukki.

"...csak az nincs megoldva (vagy a megoldás khm, folyamatba helyezve) ebben az országban, amit a Szent Kétharmad nem tud és/vagy nem akar megoldani."

Világos.

"A poszt ezért teljesen értelmetlen."

Értem.

bontottcsirke 2015.01.06. 06:51:37

Összefoglalom a poszt értelmét; cigánymosdatás bla,bla,bla, bla, bla.........

huKKK 2015.01.06. 06:58:10

@bontottcsirke:

Összefoglalnám én is a maga értelmét.
Ha lenne hozzá eszem.
Látom, tovább kell tanulnom.

Behajtó70 2015.01.06. 07:38:13

Te, figyelj! Mielőtt tévednétek: cigánytámogatásról beszélni, azt hiányolni, a cigányok felzárkoztatásáról papolni = RASSZIZMUS! Minden értelemben az. De még aljas is, mert pusztán politikai érdekből történik, éppen ezért van címkézve, hogy "a cigányok".

A szegényeket támogatni, felzárkóztatni, adókedvezményben részesíteni, földet adni = NEM rasszizmus, hanem nemes irány.

Érted-e a különbséget, vagy túl tufa vagy hozzá?

Conchobar 2015.01.06. 07:39:38

Míg Kádár élt, csak baráti körben mondhattuk, hogy rohad ez a rendszer és hogy nagy hazugság ez a 'minden hatalom a dolgozó népé'. Elment Kádár és a rendszere, de a tabusítás szokása továbbra is megmaradt (legfeljebb az alanya lett más, a rendszer helyébe a cigányság lépett). Csakhát tudhatnánk már, hogy a felgyülemlett gőz előbb-utóbb le fogja vetni a fedőt. Így volt az előző rendszer, és így lesz a cigányság esetében

nu pagagyí 2015.01.06. 07:46:16

És most beszéljünk őszintén, a politikai korrektséget félretéve a rasszistákról, akik őszintén, a politikai korrektséget félretéve szeretnének cigányozni egy jót.

Ráérek 2015.01.06. 08:07:11

@Sir Galád:
" a mélyszegénység, drog, alkohol...."

Annyira szép ez így egymás mellett....

Aki mélyszegény, annak honnan telik drogra, alkoholra...?????? Vagy akkor nem is igazi mélyszegény..?

2015.01.06. 08:18:40

@nu pagagyí: Igazad van beszéljünk őszintén, itt az ideje. Pl. Tiszavasváriban havonta kb. 20 gyerek születik, ebből 18 cigány.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.06. 08:31:45

Őszintén kéne beszélni a témáról írod, és teljes joggal.
Ám nem írtál semmi őszintét.

Gondolom azért, mert az írás inkább a véleményformálóknak szól, a véleményük formálásának a mikéntjéről, módjáról, általad elvárt igényéről.

Ám ki kell ábrándítsalak, már amennyire nem vagy most is kellően kiábrándult.

A baloldali véleményformálók nem változnak. A jobboldaliak sem. Általában 30-40 fölött az ember már nehezen változik.
A Miskolci rendőrfökapitányt ugyanúgy kirugják majd a ballib kormányok, ha elmondja a tényt, miszerint Miskolcon a közterületi rablások elkövetői az utóbbi hónapokat tekintve kizárólag cigányok voltak.
Majd ugyanúgy jelölik akár polgármesternek is, ha politikai érdekeik úgy kívánják, mint 2014-ben.

trompf.blog.hu/2009/01/31/magyarbunozes_3

2015.01.06. 08:34:47

Egy normál cigány családban kb. 10 gyerek születik, pont azért, mert ezzel havonta több százezer forint támogatást lehet kapni, miközben a gyerekek ingyen kapnak naponta 3szor enni, ingyen tankönyv és ezerféle támogatás. Eközben a szülőknek nem kell költeni lakhatásra, nem kell rezsit fizetni. A gyerekre se nagyon költenek, csak annyit, hogy ne mezítláb menjen télen iskolába. Jó biznisz a gyerek. Eleve azért szülik, hogy az állam majd eltartja őket. És az is valóság, hogy 12-13 évesen szülnek, minél hamarabb hozzá kell járulni a családi költségvetéshez.
És aki védi őket, az legyen vele tisztában, hogy a saját vagy gyerekei nyugdíját, nem a kisebbségi magyarok, hanem a többségi cigányok munkájának kell majd megteremtenie 30-40 év múlva.
És mielőtt rasszistázna valaki, közlöm, hogy egyrészt nem érdekel, másrészt cigányokkal dolgozok évek óta, úgyhogy nem kitaláció, hanem valóság, amit írtam.

lavór 2015.01.06. 08:43:28

Könyörgöm, vannak a tények, amikből kialakultak az előítéletek. Még véletlenül sem fordítva történt.

A magyar cigányozik, a cigány magyarozik. Hol a probléma?

Conchobar 2015.01.06. 08:44:24

@nu pagagyí: "És most beszéljünk őszintén, a politikai korrektséget félretéve a rasszistákról, akik őszintén, a politikai korrektséget félretéve szeretnének cigányozni egy jót." - Ott kezdődik a baj, hogy vannak, akik nem akarják megérteni: nagyon nehéz a cigánysággal együttélni (sok településen szinte menekül a magyar lakosság a közelükből), a cigányságnak teljesen más kultúrája. Nagyon-nagy butaság ezen átsiklani, és holmi rasszizmusnak, emberi hibának, fölösleges cigányozásnak beállítani. Mert bizony akkor a 'rasszisták' száma masszívan növekedni fog (már, ha valaki a Jobbik erősödésének okát nem értené)

paráznabillegető 2015.01.06. 08:53:02

mi az, hogy hogyan kell beszélni a cigányokról?
ez lenne a legfontosabb probléma? top100?
komolyan?
mert akkor nagyon jó világ van most magyarországon...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.06. 08:57:44

@paráznabillegető:

Pedig akár hiszed akár nem, a cigánykérdés Magyarország legégetőbb problémája.

Ezerszer fontosabb attól, hogy Gyurcsány vagy Orbán lopja szét magát.

Mert megoldás a problámára addig nem lesz, amíg nem nézünk vele farkasszemet. Még ezután is csak homályos sejtések vannak mi a helyes és járható út, mely megoldja a problámát. Mely szerint egzisztenciát kell teremteni a cigányoknak. Munkát megélhetést biztosítani a számukra. Érdekeltté tenni őket, hogy gyermekeik tanuljanak. Hogy legyen veszítenivalójuk. Mert akinek van veszítenivalója az kétszer is meggondol minden cselekedetet. Törvényest és törvénytelent egyaránt.

Göntér László 2015.01.06. 09:04:09

Én nem szégyellem kimondani a cigány szót, mert én nem tekintem udvariatlanságnak, ha valaki ezt a szót használja. Szerintem valamikor valamit elneveztek így vagy úgy, az átnevezést indokolhatja valami, de ezt az indoklást végig is kell vinni, nem elég csak úgy ímmel-ámmal hozzányúlni. Ha valaki nem szereti a cigány szót, az ajánljon mást a cigánykerék, vagy a cigány zene stb. helyett is. Nevezhetem a pinát, vaginának, de mindkét megnevezés ugyanazt takarja.
Én sok mindenben nem értek egyet a JOBBIK értékeivel, de azok a témák, amiket felvet, számomra is érdekesek. Amikor a cigány és zsidó ellenességükről beszélünk én mindig a szélsőséges cselekvések hatását is megvizsgálom. Tegyük fel, hogy én határtalanul utálom a cigányokat is meg a zsidókat is. A szélsőséges cselekvés számomra azt jelenti, hogy ma valamilyen módon megszabadulok, ezektől a nem szeretem emberektől. Ennek a megszabadulásnak a konkrét formájáról most eltekintünk, és huss, ezt a problémát megoldottnak tekintjük. A kérdés most az, hogy holnap mi lesz. Beköszönt a Kánaán? Esetleg találunk, más nem szeretem csoportokat? Hitler valamilyen módon megpróbált megszabadulni az általa nem kedvelt emberektől, de ennek a végét, én nem nevezném sem kívánatosnak, sem eredményesnek. Azokat a mondatokat azonban célszerű közelebbről megvizsgálni, amelyek a nem szeretem csoportokkal kapcsolatban megfogalmazódnak. Egy ilyen megfogalmazás, ami valószínűleg igaz, hogy a börtönlakók jelentős része cigány. Induljunk ki abból, hogy ezek a börtönlakók gondolkodó emberek, akik így gondolkodnak: ha szabad vagyok, akkor se munkám, se becsületem, mert a közhasznú munkáért nem igen becsülnek meg sem a családon belül sem az ismerősök körében. Ráadásul, állandóan hallgathatom a gyerekek nyivákolását, hogy éhesek, meg miket visznek a többiek az óvodába (iskolába). Ezért sokkal jobb, ha leszedem a Mariska néni uborkáját, mert ezért elítélnek és élvezhetem a börtön nyugalmát, ahol az előző kellemetlenségektől teljesen megszabadulok, szabadulások után ráadásul még az ismerősök is tisztelettel néznek rám. Minden esetre én a kisebbségekről így gondolkodom.
ktkj.blog.hu/2011/10/16/kisebbsegi_let_3

Csak beugrottam 2015.01.06. 09:04:51

Nem mellesleg ki az előítéletesebb?
Aki ezt mondja:
"a Rikárdók mellett a magyarok is szaporodnak"

vagy az aki erről rögtön a cigányokra asszociál ???

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.06. 09:21:36

@Göntér László:

Leíírtad, hogy a kiirtásuk nem megoldás.
Egyetértek.
De nem is ez a kérdés.

hanem az, hogy

- Hogyan veszed rá őket, hogy ne csináljanak gyereket százszámra csak azért hogy 10-20ezer forintot kapjon értük fejenként ?

- Hogyan veszed rá őket arra, hogy járassák iskolába a gyermekeiket ?

- Hogyan veszed rá arra őket, hogy foglalkozzanak otthon is a gyerekkel, ne csak az utcára csapják ki őket ?

- Hogyan veszed rá őket, hogy ne tanítsa meg a gyerekkel az élettapasztalatát, miszerint "Minek dolgozzak, eltart engem a faszom" ?

- Hogyan veszed rá őket, hogy befejezzék a tanulmányokat, és minnél tovább tanuljanak ?

- Hogyan veszed rá őket, hogy a bűnözőket vessék ki maguk közül, ne pedig felnézzenek rájuk, rejtegessék őket (vagány dolog börtönt megjárni) ?

- Hogyan veszed rá őket, hogy becsüljék a munkát, és tegyenek érte, hogy dolgozhassanak ?
...

Természetesen szándékosan írtam sztereotípan a legjellemzőbb rasszistának minősülő kérdéshalmazt.

Ám a valóság és a sztereotípia közötti hasonlóság, így is sokkal valósabb, mint az általad megfogalmazott kiirtásukat célzó sztereotípia.

Bell & Sebastian 2015.01.06. 09:25:45

@huKKK: Ez jó. Győző bácsi nagyobb keresztény volt, mint a fiacskája lett. Talán elfelejtette. Hasznos lenne számára egy ismétlő foglalkozás, ám azt a verés -dolgot azért nem nagyon erőltetném. Még a végén bejön, aztán írhatják át Makarenkót, aki saját kezűleg senkit sem bántott. Egymással csépeltette a nevelőintézeti ifjúságot, egyszeri befektetéssel dupla haszon.

Conchobar 2015.01.06. 09:28:02

@Göntér László: "a börtönlakók jelentős része cigány. Induljunk ki abból, hogy ezek a börtönlakók gondolkodó emberek, akik így gondolkodnak: ha szabad vagyok, akkor se munkám, se becsületem, mert a közhasznú munkáért nem igen becsülnek meg sem a családon belül sem az ismerősök körében." - Ott kezdődik a baj, hogy nem vagyunk hajlandók tudomásul venni: évszázadok alatt a cigányság körében olyan kultúra alakult ki, amely nem a munka köré épült. A cigányság úgy tudott fennmaradni, hogy nem végzett komoly gazdasági tevékenységet, ennél fogva nem volt szükségük államra, gazdasági értéktelenségük folytán a feudális államok se tartottak igényt rájuk, csak a felvilágosodás nyomán kezdtek el velük komolyabban foglalkozni az államok (elsősorban megpróbálták őket letelepíteni). Évszázados sikerreceptet, beidegződéseket nagyon nehéz levetkezni, még nehezebb akkor, ha a többségi társadalom tagjai nem vesznek arról tudomást, hogy a cigányság egy nagyon sajátos kultúrával rendelkezik (a kultúrát tágabban értelmezve, beleértve a munkához való viszonyt is)

Sanyi 32 2015.01.06. 09:35:34

@Trompf: Hogyan veszed rá őket arra, hogy járassák iskolába a gyermekeiket ?

Járnak iskolába a gyerekeim

Hogyan veszed rá arra őket, hogy foglalkozzanak otthon is a gyerekkel, ne csak az utcára csapják ki őket ?

Foglalkozom a gyerekeimmel, nincsenek utcán

- Hogyan veszed rá őket, hogy ne tanítsa meg a gyerekkel az élettapasztalatát, miszerint "Minek dolgozzak, eltart engem a faszom" ?

ezt a sorodat nem értem, ha arra gondolsz, van -e munkahelyem?: Van, dolgozom korrekten valós bejelentéssel

- Hogyan veszed rá őket, hogy befejezzék a tanulmányokat, és minnél tovább tanuljanak

főiskolai végzettségem van

Hogyan veszed rá őket, hogy a bűnözőket vessék ki maguk közül, ne pedig felnézzenek rájuk, rejtegessék őket (vagány dolog börtönt megjárni) ?

Nekem nincsenek a rokonaim börtönbe, és senkit nem rejtegettem, se magyart, se cigányt

Köszönöm, hogy cigányként válaszolhattam kérdéseidre...

Bell & Sebastian 2015.01.06. 09:35:59

@Trompf: A végső megoldás (no, nem az...) területi autonómia, afféle összeköltöztetés, oszt oldják meg. Kettős mérce / szegregáció híján.

Szépen megideologizálva cionizmusnak hívjuk, illetve csak az egyik ágát. Ám ez lehetetlen, noha elméletben már a kommunisták is eljutottak idáig, a hajukat tépve, látván azt, hogy milyen drága hobbi embert faragni a cigányból.

Izoláció nuku, innen kezdve passz. Mert erőszakkal megy csak, belátás híján. Anélkül meg nincsen más.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.06. 09:51:15

@Sanyi 32:
Mint ahogyan fentebb is írtam, széndékosan szetereotíp megközelítéseket használtam.
És mint ahogyan azt szintán írtam, ezen sztereotípiáknak rendkívül szoros kapcsolata van a valósággal.
Lehet hogy téged ez nem érint.

De nekem vannak tanárként személyes tapasztalataim.
Meglehetősen jól ismerem ráadásul a mintaként említett Helyőkeresztúri iskolából is néhány tanárt.

És ismerem a beszámolóikat, miszerint a legnagyobb probléma a gyermekekekkel, hogy éhesen, felkészületlenül, koszosan, és tanszerek nélkül érkeznek rendszerint a problémás gyermekek az iskolába, ha éppen beérkeznek.

És ez az az iskola ahová ezek a gyermekek örömmel jönnek, és tanulnak, a cigányok közül is, és ahonnan a legtöbben sikeresen tovább is tanulnak.

De a legtöbb iskola, oktató, önkormányzat, és ember nem tudja a cigányok helyett megoldani ezeket a problémákat.
Ők sem. Csak jobban kezelik.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.06. 09:54:45

@Trompf: Helyőkeresztúr = Hejőkeresztúr..
Boccs,

huKKK 2015.01.06. 09:58:51

@Ráérek:
Láttam már embereket.
Vannak ilyen ismerőseim,
aki elmondták hogyan törtek ki
a mélyszegénnységből.
Pár pillanatra.
Nemcsak férfiak.
Részletezzem, vagy hajlandó legalább önmagának bevallani,
hogy előre kitervelt szándékkal
dől be a saját propagandájának?

gyalog.galopp 2015.01.06. 10:04:26

@Göntér László:

"Ezért sokkal jobb, ha leszedem a Mariska néni uborkáját, mert ezért elítélnek és élvezhetem a börtön nyugalmát, ahol az előző kellemetlenségektől teljesen megszabadulok, ..."

Itt most implicit azt fogalmaztad meg, hogy cigányok világképében egy a börtön és a munkatábor közötti átmenetet képező hely jelentene megnyugvást, ahol főznek mosnak rá, egy kicsit dolgozgat, de nem fázik, nem éhezik.....

Minden esetre közelebb áll a valósághoz, mint reménytelen dolgokkal hitegetni őket, hamis illúziókat ápolgatni, alantas indulatokat gerjeszteni bennük.

Bell & Sebastian 2015.01.06. 10:04:38

@Trompf: Ugye nem magyartanár, már boccs.

Sir Galád 2015.01.06. 10:06:06

@Ráérek: Mondjuk lop, eladja a testét vagy bármit megtesz, amivel épp pénzt tud szerezni? Komolyan élmény veled beszélgetni.

Csak beugrottam 2015.01.06. 10:09:25

@Trompf:
Szigorúan minden magyar állampolgárra vonatkoztatva a következő válaszok is lehetnének:
"- Hogyan veszed rá őket, hogy ne csináljanak gyereket százszámra csak azért hogy 10-20ezer forintot kapjon értük fejenként ?"

3 gyerek után csak adókedvezmény,nincs családi sem semmilyen segély.(Átmeneti munkanélküliség esetén 1 évig adható a 3 feletti gyerekre kp-ben a családi pótlék viszont ezt csak 1 éves munkaviszonnyal lehet megújítani,segélyek összegét évi 100000 forintban maximálni.)

"- Hogyan veszed rá őket arra, hogy járassák iskolába a gyermekeiket ?"
Minden segély juttatás átirányítása az iskolába.Kaját a suliban kaphat,tankönyvet ott kaphat.Pénzbeni juttatást NEM kaphat.

" Hogyan veszed rá arra őket, hogy foglalkozzanak otthon is a gyerekkel, ne csak az utcára csapják ki őket ?"
Alapvető felvételit bevezetni az általános iskolákba.(Tudja-e a nevét, ismeri-e a WC-t meg ilyen "komoly" kérdésekkel, amennyiben ezen megbukik akkor fezárkoztatóba kell küldeni és amíg odajár az iskolába járatásnál feltüntetett szankciókat életbe léptetni.

" Hogyan veszed rá őket, hogy ne tanítsa meg a gyerekkel az élettapasztalatát, miszerint "Minek dolgozzak, eltart engem a faszom" ?"

Első pontban feltüntettetett szankciók.

" Hogyan veszed rá őket, hogy befejezzék a tanulmányokat, és minnél tovább tanuljanak ?"

Segély,családi pótlék csak 18 éven felüli állampolgárnak jár,ezeknek az igénylésének feltétele szigorúan a hivatalban tett ,kézzel a helyszínen írt kérvény.

" Hogyan veszed rá őket, hogy a bűnözőket vessék ki maguk közül, ne pedig felnézzenek rájuk, rejtegessék őket (vagány dolog börtönt megjárni)"

Szigorúbban kellene büntetni a rejtegetést (nem olvastam egy hírt sem arról ,hogy bárkit is megbüntettek volna ilyenért) és bevezetni a kényszermunkát.

"- Hogyan veszed rá őket, hogy becsüljék a munkát, és tegyenek érte, hogy dolgozhassanak ?"

Nos erre a kérdésre nincs válaszom,talán ismét csak annyi ,hogy mindenféle segélyt csak megfelelő ledolgozott idővel lehetne megújítani.(Ha jól tudom a románoknál működik ilyen rendszer,ha nem dolgozik előírt időt akkor ugrott minden juttatás.)

Nos ennyi, lehet kezdeni nácizni ,de felkérnék mindenkit aki ezt fontolgatja ,hogy legalább 5 kérdésre adjon alternatívát mielőtt nácizni kezd.

huKKK 2015.01.06. 10:14:27

@Sanyi 32:

Morê, ércsed mêg üköt is lelkêm.
Ází nêm látnák, mer níznek.
Há nêm níznének, látnánák.
Há látnánák,
áránymálinkónák látnák
á lêgtöbb feketerigót...

Conchobar 2015.01.06. 10:17:01

@Sanyi 32: "Köszönöm, hogy cigányként válaszolhattam kérdéseidre..." - Azt azért ugye sejted, (látatlanban elfogadva azt, amit magadról írtál) hogy nem veled és a többi asszimilánssal van a 'rasszisták'-nak van gondjuk. Azt is sejted talán, hogy nagyon rossz szolgálatot teszel a népednek avval, hogy azt próbálod sugallni, hogy a cigányok dolgozni és tanulni vágynak, hogy a cigányság egésze elhajította évszázados beidegződését, kultúráját. Azt meg bizonyára tudod, hogy igazából mivel tudnál segíteni a népednek. Bizonyára Mága Zoltánhoz hasonlóan áldozatokra is képes vagy. Bizonyára nemcsak a saját gyerekeidet, hanem a népedet próbálod tanítani

Bell & Sebastian 2015.01.06. 10:18:48

@huKKK: Hagyja a francba, ezeknek se erősségük a matek, illetve az absztrahálás. Elbőcsészkednek napestig, az sem zavarja őket, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Nézzünk inkább más szórakozás után.

lehet más a handa-banda 2015.01.06. 10:21:53

- Akkor most beszéljünk nyíltan és őszintén a romakérdésről!

- A római tömegközlekedésről?

- Nem ám, hanem a cigányokról!

- Rasszista teccik-e lenni mán?

- Jaj dehogy kiskomám! Hanem az aggasztó hírek a romák rendőrségi meghurcolásáról!

- A pápai kihallgatásról?

- Nem tudom Pápán volt vagy hol, de nagyon úgy volt!

- Biza ez egy jó beszélgetés volt!

capacete 2015.01.06. 10:23:23

@Ráérek: Hallgasson atv-s betelefonáló műsort, akinek két anyja van! Egy pillanatig sem kételkedek abban, hogy sokat cigányoznak azok a nézők, de azt mondani, hogy szinte csak ott van ilyen, az hatalmas hazugság.

huKKK 2015.01.06. 10:37:01

@Bell & Sebastian:
10:18:48
"Nézzünk inkább más szórakozás után."

Nekem jó itt.

"Hagyja a francba, ezeknek se erősségük a matek, illetve az absztrahálás."

absztarh...
...nekem se...

huKKK 2015.01.06. 10:54:26

@sunny_days:
Ne beszéljünk egyszerre!!!!!!!

Bell & Sebastian 2015.01.06. 10:55:29

@huKKK: Jó, akkor mondok egy szívéhez közelálló példát. Ami kettő. A NATO által -a felvezető úttal együtt- kifizetett dunai hidakra miért szednek pénzet?

Annál is inkább, mert a sexárdin úgy van meg az autópálya, hogy a keresztszelvénybe rejtettel két sávot, amit használat előtt ki kell ásni, a nyílt pályás M9 meg bicebóca, a fele (két sáv) hiányzik, a mai napig.

Nekünk az lenne a nagy üzlet, ha lerohannák az oroszokat. Tényleg, nehéz trélerre mennyi a matrica?

Meg kellene nézni a költségvetést, ha abban benne van, megjósolom az inváziót.

huKKK 2015.01.06. 11:04:59

@Bell & Sebastian: 10:55:29

Mosmá elég!!!
Előbb vallottam be magának, hogy
nem tudok abtszharálni!
Csupa vér a fejem a fejtörőitől...

picur3ka 2015.01.06. 11:06:49

@zorki:

Éppen erről szól a cikk pedig. Már évek óta beszél erről Forgács, hogy a politka, közélet, média nem létező vagy lényegtelen dolgokat vitat meg folyton. Mint maga is: a Roma Herald Tribune, az, koncert süketeknek, miközben ránk dől a ház. Pontosan erről van szó. Maga egy jó példa.

picur3ka 2015.01.06. 11:14:44

@Bell & Sebastian:

Csak nem gondolja komolyan, hogy fizetni fognak?

Adják vissza az aranyat, abba Orbán jó, kincsek visszaszerzésébe.

huKKK 2015.01.06. 11:21:55

@Róbert Andorai:

"Nos, kedves cikkíró: Mutass példát, kezdd el! Nagyon kíváncsi vagyok, honnan kezded a megközelítést. Ajánlom figyelmedbe az elmúlt mintegy 600 évet, - nevezhetjük asszimilációs időnek is -, hogy milyen eredményeket hozott! Ja, és ne felejtsd el, hogy ma, a kb. egymillió cigány kisebbségnek közel annyi gyermeke születik évente, mint a maradék kilencmillió nem cigánynak. Írhatod a megoldást, nagyon nagy figyelemmel várom!"

Azt lesheti.
Amúgymeg.
Mi,
tutimagyarok talán tudtunk ("egymáshoz") asszimilálódni
1000 év alatt?
Há takkómeg...

mobilus 2015.01.06. 11:36:48

A cikk szerzőjének bevezetőül. Remélem, amikor e témakörben publicistának adta fejét, tudta-sejtette, hogy veszélyes, mocsaras területre jutott, ahol vérszívók és nyüvek is tenyésznek a vízililiomok között, s beoltatta magát, immunrendszerét fölkészítve és megedzve.

Magam már nyugdíjas vagyok. Kisiskolásként faluban volt cigány osztálytársam, aki akkor szinte még az egyik barátom is volt. Később is mindig akadt egy-két cigány jó ismerősöm, ma is van. Volt időközben egy-két ocsmány bunkó cigány is, akit ismertem. (A gádzsók között persze sokkal több ilyen akad.) Középvezetőként, később vállalkozóként több, kifejezetten jó szándékú, ügyes és értelmes cigány kollégám is volt, akiket becsültem.

Néhány éve roma pályázatokat is írtam Bács-kiskun megyében: nagyon tanulságos, szociográfiailag is izgalmas időszak volt. Tavaly egy cigány ismerősöm hívására elmentem egy-két (nem cigány!) választási előkészületi fórumra, ahol módomban állt találkozni egy-két 'civil' roma aktivistával is. Szerintük a mostani (és korábbi) hivatalos cigány vezetőket a mindenkori kormányzat 'kilóra megvette', csak kirakatnak valók, és nincs közük a cigányok sorsának alakításához. (Nekem mindig is ez volt velük kapcsolatban az érzésem, ahogyan, amiről, amit nyilatkozgattak.)

A cigányság sorsa még/már a Kádár-rendszerben is – búvópatakként ugyan, de – állandó, visszatérő társadalmi gond, téma volt. A hetvenes években hatalmas energiákat, pénzeket fordítottunk cigánytelepek fölszámolására, szociális lakásépítésre, a cigánykérdés valamilyen megoldására. Tudjuk, milyen eredménnyel. Mi csináltuk rosszul? A cigányok nem hagyják magukat, képtelenek beilleszkedni?

Véleményem szerint ez a cikk annyiban segít, segíthet, hogy a fölszínen tart, avagy ismét fölvet fontos kérdéseket. A megoldás mikéntje azonban mindig határozatlanságba csúszik, pedig szerintem egyszerűbb és ésszerűbb, mint annyi kudarc után hinnők.

Azt gondolom, hogy az egyszerű (legbonyolultabb?!), demokratikus alapokon, a tényleges önrendelkezésen alapuló, a valódi szubszidiaritás elvét szem előtt tartó és elfogadó kereteket kell kialakítani, s a ráfordítandó források elköltése átlátható módon, ellenőrizve és számon kérve történhessen.

A cigányok önrendelkezése legyen alapelv, hiszen mások is. Szerveződjenek, ha akarnak. Kapjanak segítséget saját programok (területi, etnikai, oktatási, lakhatási, közbiztonsági, közegészségügyi, stb.) kidolgozása területein. Kapjanak segítséget (csak segítséget – még a tévedés, hibázás jogát is megadva!) a végrehajtás során. Néhány (rossz?) példa. Szeretnének valahol telepekben élni? Tehessék – ha kialakítják, betartják és betartatják az együttélés föltételeit (cigány rendőrség/-közigazgatási ügyintézők). Más a kultúrájuk? Művelését támogassuk. Nincs munkájuk? Teremtsünk lehetőséget (célzottan és az EU speciális forrásait kiemelten fölhasználva) sajátos vállalkozási környezetet kialakítani számukra. S a legfontosabb persze az oktatás. Elsőül a legérzékenyebb részhez. Elkülönített (szegregált) iskolát szeretnének saját akaratukból? Csinálják meg, ha betartják az oktatásra vonatkozó teljes szabályozást, sőt: legyenek cigány iskola igazgatók. (Természetesen ez egy földrajzi kistérségben csak saját elhatározásukból volna lehetséges, és semmiképpen külső ráhatásra.) Azonban a kiemelt cél igazából környezetükben olyan csábító iskolai föltételek kialakítása (többlet-támogatás célzott fölhasználásával – EU projekt-keretlehetőségek), hogy abba az iskolába akarjon bejutni minden környékben lakó más tanuló is! És így tovább – azonban ki kell alakítani annak lehetőségét, hogy ezeket a programokat a cigányság önszerveződő csoportjainak képviselő is dolgozzák ki, és valamilyen szintű társadalmi egyeztetés után ők is hajthassák végre.

Soknak, nehéznek, bonyolultnak tűnik mégis? Elismerem, nem egyszerű. Azonban az eltelt sok száz év asszimilációs kudarca rá világít arra, hogy az eddig alkalmazott elvek a hibásak, mert eredménytelenek voltak.

Robinzon Kurzor 2015.01.06. 12:03:28

@huKKK:

Örülök, hogy segíthettem!

NaNehogyMár 2015.01.06. 12:17:20

@Sanyi 32: Tisztelt Sanyi 32!
Minden tiszteletem az Öné, ha minden úgy van, ahogyan leírja.
Örülök, mert magam is ismerek több, nagyon rendes, bárki (német, magyar, ruszin etc.) számára példaképpen beállítható cigány származású emberként. De!
Lássuk be, ez nagyon kis töredéke a cigányságnak. Bárcsak elmondhatnánk, hogy legalább 50% ilyen módon él, máris szégyellhetnék magukat a "magyarok", mert itt sem lehet büszkélkedni hasonló aránnyal.
Aki nem dugja a homokba a fejét, és valóban találkozik nap mint nap a cigányság széles körével, sajnos nem 50, de jó ha 1%-ban nyer pozitív tapasztalatot. És ami a nagyobb gond, hogy ez az arány - bár saját, szubjektív, de igencsak megalapozott véleményem szerint - egyre romlik, mindenféle javítani igyekvő mechanizmus ellenére is.
Máshol, máskor, a "kivétel erősíti a szabályt" vallják hasonló arányok esetén, ebben a kérdésben miért nem?

huKKK 2015.01.06. 12:23:32

@mobilus:
Örülök, hogy ezeket leírta.
Van megoldás, erről meg vagyok győződve.
Ehhez kevesek vagyunk, erről is meg vagyok győződve.
Több kell ide mint emberi jószándék, vagy felebaráti szeretet,
szerintem.
Valószínűleg már az összes hatástalan módszer 90%-át kipróbáltuk.
Nem kéne a maradék tizet is.

Boldog új évet,
és a jó megoldásokra fogékony
új, jobb szívet kívánok
mindannyiunknak
kedves barátaim,
ismét mondom,
kedves barátaim.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.01.06. 12:33:31

"De mi a különbség abban, hogy akkor az olvasók most maguk között, és nem a kommentekben szidják a cigányokat?"
Az, hogy az alkotmány 4. módosítás értelmében az újságot be lehet perelni az ilyen kommentért...
Ha maguk közt cigányoznak, azért nem kell fizetnie az újságnak.

Egyébként nem igaz, hogy nem lehet normálisan írni cigányokról. Lehet, teszik is, de az kevesekhez jut el. Nem elég bulvár, tehát keveseket érdekel.

mobilus 2015.01.06. 12:44:06

Tisztelt kommentelő társak! Ha csak abban egyetértünk, hogy - bármely, különösen a kényes témákban - az indulat nem visz bennünket előre, sőt csak önmagáért való, leginkább káros (olykor kóros) állapot, már nem figyeltünk hiába egymásra egy kicsit.

Magam is gyakorló apa/nagyapa voltam/vagyok, és abszolút civil. Azt tapasztaltam, tanultam meg eltelt életem során, hogy a megértés és türelem, a meggyőzés sokkal fontosabb, mint lábtörlőnek használni mások homlokát.

Biztos, hogy a cigányok esetében is csak ez a lehetséges módszertan, minden más tévút. (És nem Jobb. )ik

Sanyi 32 2015.01.06. 13:13:22

@mobilus: Értékes sorok, értékes, pozitív embertől. Köszönöm!
Árnyalnám a képet kicsit:

Sok cigány rokonom, ismerősöm és magam sem szeretnék elkülönülni. Beás cigányként igyekszem alkalmazkodni, de kultúrám ápolása megélése a szubjektívitásom része. (nyelv, zene, tánc, hagyományok, család stb.)

Tovább megyek: Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy elkülönülve éljünk. Sem gazdaságilag, sem erkölcsileg. Én Cigány vagyok, de Magyarország a hazám, amiben a sikereknek és a nehézségeknek úgyanúgy részese maradnék/maradok.

Érdekes szempont a felvetése: Ezt nekünk cigányoknak átkellene beszélni, hogy mit szeretnénk. Ez lehetne az első lépés...

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.01.06. 13:20:53

Jó, hogy van poszt a témában, és kár, hogy még mindig nagyon nehéz megoldani. Regnálófideszék szociális érzékenységből sajnos elégtelenre vizsgáztak, adja az ég, hogy hamarosan - normálisabb - keretek között a publicsztikáról a reálpolitika terepére lesz vezényelhető a kérdés.

gyalog.galopp 2015.01.06. 13:54:19

@mobilus: @Sanyi 32:

A 70-es években könyvet írtak a cigány bűnelkövetői módszerekről, a TV-ben nyíltan oktatták a népnek az ellenszert.
Ettől függetlenül ez a korszak volt a hazai cigányság reneszánsza, senki nem gondolta, hogy minden cigány bűnöző, alapvetően értékelték, segítették az iparkodást.

A 80-as években aztán a lendület megtört,majd visszaesett, a "fehérek" közé betelepült cigányság egy jó része nem tudott megmaradni, nem tudta felvenni a tempót. Tévedés ezt a gazdasági helyzetre fogni, nem az volt a lényeg, hanem nyilvánvalóvá vált, hogy a kulturális szakadék cigányok és nem cigányok között sokkal mélyebb , mint azt bárki is gondolta.
Ezt a szakadékot általában csak azt tudta átugrani, aki egyedül ugrott és teljesen kiszakadt a kulturális hátteréből, nem véletlen, hogy az inteligens, iskolázott cigányok nem mennek vissza a népükhöz, egy seggel ők sem tudnak két lovat megülni.

Sanyi 32, te fontosnak tartottad megjegyezni, hogy beás vagy, akkor tedd hozzá azt is, hogy mint a beás kaszt tagja, kurvára rühelled a putriban lakó cigányokat és semmilyen közösséget nem vállalsz velük.
Te mint beás a cigányságnak kb 70%-áról nem akarsz tudomást venni, valójában az sért, hogy őket is cigánynak nevezik, egy kalap alá vesznek velük.

Van az országban egy igen jelentős számú antiszociális szubkultúra , akiknél a szeressük egymást gyerekek hozzáállás egyszerűen, szó szerint öngyilkosság.
Na, ezekkel mit kezdjünk?

Göntér László 2015.01.06. 14:04:44

@Trompf: Szerintem az a baj, hogy nem vesszük tudomásul, hogy más a cigányok és más a magyarok kultúrája. Szinte reménytelen más kultúrákhoz tartozó embereket közös nevezőre hozni. Az persze más kérdés, hogy kell-e? Az Ön hozzászólása is azt sugallja, hogy valamire rá kellene venni a cigányokat, amit mi helyesnek, de ők helytelennek tartanak. Én úgy fogom fel ezt az egészet, mint az együtt utazást. Lehet, hogy számomra visszataszító a mellettem kapaszkodó kölnije, de ő ezt szereti. Ezzel a ténnyel együtt mindketten szépen haza megyünk. Szeretjük előhozni az oktatásunkat. Lehet, hogy nem mindenki vevő arra, hogy olyasmit is megtanítanak nekünk, amire egész életünkben semmi szükségünk nem lesz, amire meg szükségünk volna, azt nem tanítja senki. Egy apa kitanult valamilyen szakmát, de ebben a szakmában nem tudott elhelyezkedni. Amivel most foglalkozik, azt mentközben tanulta meg. Most a fiát noszogatja a tanulásra, de az visszakérdez, hogy te mit hasznosítasz abból, amit megtanultál. Mit jelent az, hogy a jelenlegi munkahelyére csak szakmunkás bizonyítvánnyal vették fel. Imádjuk a papírokat?

campobaszo 2015.01.06. 14:33:20

@Trompf:

"- Hogyan veszed rá őket arra, hogy járassák iskolába a gyermekeiket ?

- Hogyan veszed rá őket, hogy befejezzék a tanulmányokat, és minnél tovább tanuljanak ?"

Az oktatási rendszer szétverésével,anyagi ellehetetlenítésével?

"- Hogyan veszed rá őket, hogy a bűnözőket vessék ki maguk közül, ne pedig felnézzenek rájuk, rejtegessék őket (vagány dolog börtönt megjárni) ?"

A milliárdokat ellopó,maffiózó politikusok újraválasztásával?

"- Hogyan veszed rá őket, hogy becsüljék a munkát, és tegyenek érte, hogy dolgozhassanak ?"

Látszat közmunkával?

Nem a "cigányügyet" kell megoldani,hanem a "magyarügyet".

Rónarider 2015.01.06. 14:35:36

@Nemzetstratégia: a médiumok azok az emberek akik nézik a médiát. A média az, ami a mindenki(többség, sokak) számára elérhető, nyomtatott[újság, hírlap, magazin], videós kép vagy kép és hangalapú[TV]), hangalapú[rádió]és internetes hírforrás. Önmagában is többesszámú, tehát nincs "médiák". De a média != médium.

Rónarider 2015.01.06. 14:36:19

illetve nem csak nézik, hanem nézik/hallgatják, tulajdonképpen átvitt értelemben fogyasztják a médiát.

Sanyi 32 2015.01.06. 14:42:37

@gyalog.galopp: Tájékozottságod meglepett. Igen!? Mit kezdjünk azokkal akik külön szeretnének boldogulni vagy olyan szubkulturát képviselnek amik eltérnek a normáltól? Kényszerítés még sosem vezetett jóra...
Én sepergetek a magam háza táján...
Jó a kérdésed, abszolút!

mobilus 2015.01.06. 15:40:55

Szubkultúra? Kényszerítés!

Hányszor lett következménye valamilyen genocídium! Milyen kevés kell olykor, hogy erővel akarjuk megoldani (megbosszulni) vélt vagy valós sérelmünket. Ez személyes ügyeinkben, indulatainkban is hányszor felszínre tör! Ha ellenállsz, ellent tudsz állni az indulataidnak, bizonyosan jobbá teszed saját és környezeted életét. (Okos közmondásunk: A harag rossz tanácsadó - és a harag nagyon sok bajunk alapja és oka.)

Szubkultúra?! Elfogadás!

Az egyik legnehezebb magatartás. Miért? Mert gondolkodást, alkalmazkodást, sokszor kompromisszumot követel. 1000 éve tanítja nekünk Szent István: Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ez így van, felebarátaim! Miért nem fogadtuk ezt (sem) meg mégis csak alig, történelmünk során? Nem kellene ma a Nagy-Magyarország térkép előtt búslakodnunk.

A cigányság Magyarországon a népesség jelentős, fontos része. Itt akarnak élni, magyarul beszélnek és tanulnak, magyarul káromkodnak és bűnöznek is. Úgy bizony! Boldogulnak, ahogy tudnak, s ahogy bírnak. Ha nagyon odafigyelnénk, sokat tanulhatnánk is tőlük. Csak egy példa: korábban (ma is ritkán) nem találkoztál hajléktalan cigánnyal; vajon miért nem...?
Miért szeretjük annyira a cigány zenét? Csupa ritmus, élet, lüktetés. Mondjam még?

Kézdivásárhelyen hallottam egy ottani asszonytól: kérdő ember útját nem véti! Nagy igazság. Meg kell tanulnunk figyelni egymásra, s megkérdezni: hogyan segíthetek? Csak figyelni kell a válaszokra.

Én olyan Magyarországon szeretnék élni, ahová mindenünnen jönnének a cigányok is a világból, mert itt jó élni. Kívánhatunk ennél többet?

picur3ka 2015.01.06. 16:08:57

@campobaszo:

Nem a "cigányügyet" kell megoldani,hanem a "magyarügyet" - írod. Azt oldják pedig, már régóta. A magyarokat fixolják, s amint közelebb kerül a többségi társadalom a cigány életformához és normákhoz, kevésbé fognak kilógni.

Íme frissen az Indexből:

"Az egy szem magyarországi hatásvizsgálatból az derül ki, hogy az együttnevelés nem rontja le a nem roma gyerekek teszteredményeit. De még ha az egyik csoport teljesítményjavulása kicsit a másik rovására is megy, össztársadalmilag érdemes meghoznunk ezt az áldozatot."

index.hu/belfold/2015/01/06/szegregacio_kertesi_gabor_interju/

Rónarider 2015.01.06. 16:20:18

@picur3ka: Mindenki másokkal szeret áldozatot hozni.
Én is. Nem szeretném, ha az én gyerekem olyan osztályba járna, ahol a pedagógusnak rámegy két hónapja belenevelni a cigánykölykökbe, hogy nem ütünk azonnal és a seggünket nem töröljük a függönybe, ami ráadásul messze nem is a gyerekek hibája, egy hat- hétéves gyereknél ez kizárólag szülői minta.
Mert nem a tanárerő dolga a nevelés, az övé az oktatás. És ez igenis az okatatás rovására megy.
Hozzátenném, nem csak a cigánygyerekekkel van baj, az oktatók nagy részével és a nem cigány gyerekek egy részével is.
Az a kevés valóban jó tanító pedig csak abból dolgozhat, amit a kicsik otthonról hoznak.
És vannak emberileg irigylésre méltó cigányságra jellemző vonások, ahogyan vannak szerencsére a baráti körömben is irigylésre méltó emberséggel megáldott/megvert cigány emberek is, akik iparkodnak, dolgoznak, vállalkoznak. Csak nekik többszörösen nehéz az előrejutás, mert egyrészt a sztereotípiák miatt bizalmatlanok velük, másrészt a rokonság nem feltétlenül azonos világnézetű. Na ők köpik a legnagyobbat, mikor az ilyen felzárkóztató programokról hallanak. Nem ilyen-olyan programok kellenek, hanem munka és példák, lehetőleg a közeli környezetükből.

gyalog.galopp 2015.01.06. 17:48:38

@Sanyi 32:

A kényszerítés még sosem vezetett jóra? Hát ennek fussál neki még egyszer, a világtörténelem, az emberiség fejlődése másról sem szól , mint kényszerítésről.
A kultúrák találkozás, ütközése, mindig is véres történet volt, abban a csodálatosan megénekelt multikultiban is felütötte a fejét a terrorizmus, idegengyűlölet.
Van a kritikus tömeg, amikor a befogadó közeg már nem tudja elviselni az idegen közeget, mert az a saját létezését veszélyezteti, ekkor jön a robbanás.

Azért, abban értsünk egyet, a jogkövető szocializációnak nincs alternatívája és itt a szocializáció a többségi társadalom normáinak követését jelenti.
Jobb a törvény ereje, szigora, mint az önbíráskodás.

picur3ka 2015.01.06. 18:50:40

@Sanyi 32:

"Érdekes szempont a felvetése: Ezt nekünk cigányoknak átkellene beszélni, hogy mit szeretnénk. Ez lehetne az első lépés..."

Feltételes mód. Nem. Mennyink van? Amit mi megtermelünk? Na abból tessék rugdalózni. Ez lenne az első lépés.

Utána jönne az, hogy mit szeretnénk és mire futja belőle.

Veritas_2 2012.01.22

www.whowillwinthe2012election.com/college-economics-professor-flunks-entire-class-for-sympathetic-socialistic-views/
...
1. You cannot legislate the poor into prosperity by legislating the wealthy out of prosperity.
2. What one person receives without working for, another person must work for without receiving.
3. The government cannot give to anybody anything that the government does not first take from somebody else.
4. You cannot multiply wealth by dividing it!
5. When half of the people get the idea that they do not have to work because the other half is going to take care of them, and when the other half gets the idea that it does no good to work because somebody else is going to get what they work for, that is the beginning of the end of any nation.

Bell & Sebastian 2015.01.06. 18:54:13

Itten van a legeslegújabb főokos és -kosság.

index.hu/belfold/2015/01/06/szegregacio_kertesi_gabor_interju/

Kiemelném a nóvumot.

- Nem szabad hagyni megszökni a felelőtlen szülőt (a gyerekét) a lezüllött oskolából, szokja meg.
- Félbarna osztályba tessék fehéreket keverni, hogy szokják meg a kis prüntyőkék a Benettont.

(Rasszisták, homofóbok, nácik, szegregálás, integrálás, blá-blá-blá..., régi sláger újrakeverve, valamint Amerika és Harlem. Mississippi blues, nagyon setét felvilágosultaknak.)

picur3ka 2015.01.06. 18:54:38

@Rónarider:

Ez nem egyéni sorsok és tetszés-index kérdése ma már.

Ez a program potenciálisan azt jelentheti társadalmi szinten, hogy még több alkalmazhatatlan fiatal fog kikerülni az iskolákból, mint a program nélkül.

picur3ka 2015.01.06. 18:56:43

@Bell & Sebastian:

Az, a közgazdász úr. Én meg írok állami programot a mezőgazdaságról. Mér ne?

Bell & Sebastian 2015.01.06. 19:20:20

@picur3ka: Én is hozzászólok, pedig egy ideje csak akkor látok iskolát belülről, ha sütit viszek a kedvezményezettnek. Ott nincsen cigó, vannak azok a körülmények, amiket valamiért nem állnak.
(nem a Lauder, de olyasmi)

picur3ka 2015.01.06. 19:25:45

@Bell & Sebastian:

Hozzászólni más, mint állami programot futtatni, de alapvetően ökörséget beszél ráadásul. S ezt minden marha láthassa, mer mindenki járt vagy valakije járt iskolába.

Beengedik a sütit? Ejnye-bejnye!

Bell & Sebastian 2015.01.06. 19:38:39

@picur3ka: A maga vonatkoztatási rendszerében igaza lehet ennek is. Hiába választott másik csillagot, az is csak vörös, mint az ördög segge.

Nem rajtam csodálkozik, hanem a sütin? Nahát.

picur3ka 2015.01.06. 20:48:41

Mire gondol vajon, csak tudnám! Örökbe fogadott valami cigánygyereket esetleg? Semmi köze az ország jövőjéhez és oktatásügyéhez. Semminek, amire gondolni tudok. A fickó nagyon rossz helyen van. El kéne mennie közmunkára neki is.

Ja. Nem nagyon lehet ilyesmit európailag. Meg kell az ÁNTSZ vizsgálja, jóvá hagyja, ilyesmi.

huKKK 2015.01.06. 23:51:42

@Bell & Sebastian:

"...vannak azok a körülmények, amiket valamiért nem állnak."

Bell & Sebastian 2015.01.07. 00:50:31

@picur3ka: Addig édi-bédi, amíg kamaszodni / lázadni nem kezd. Onnan kezdve kettős kimenetű, ha esetleg fontolgatná.

@huKKK: Kizáró körülmények. A fegyelmet és kemény, célirányos (szellemi) munkát nem bírják, a modern, lazább, kiscsoportos oktatás se nekik való. Nagy tisztelet a kivételeknek, de csak egyedi esetekről beszélhetünk.

A hegedű virtuóz egy másik fajta.

mobilus 2015.01.07. 08:39:22

@picur3ka:

Csak a tágas többieknek mondom. Attól, hogy kommentelő társunk egy ködös, valamilyen közgazdász-professzori beszólás-csokorból idéz (angolul, s a szövegkörnyezet nélkül), még nem biztos, hogy igaza van. Különösen azért nem, amit az idézet is valami módon, és a kommentelő mondanivalója tartalmaz. Mert véleménye szerint nincs más megoldás (nagyon tömören s vulgárisan): Cigányok, vagy kimásztok a mocsárból egyedül, amiben vagytok, vagy dögöljetek bele!

Könyörgöm: ezt akarjuk? Éhséglázadást? Cigány genocídiumot Magyarországon a 21. században? Itt tartunk?

Lelketlen hitetlen, én (nagyképűen, s egy nem ide illő, de kifejező) idézettel válaszolnék neked:

És akkor valaki nevén nevezi ott fenn,
és a sötétből azt feleli neki: nem!

picur3ka 2015.01.07. 12:21:36

@mobilus:

A felmérés nem a cigányokról szólt. A társadalom gazdasági és erkölcsi megmaradásának kérdéseit feszegeti a szociál-politika kontextusában.

Magának szövegértési problémái vannak. Mind az idézet, mind amit magam is írtam részben erről szól:
Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Nyugodtan cáfolhatja, ha tudja, minden egyes állítását.

Feleslegesen lóbálgatja a rasszkártyát, semmit nem fog megoldani.

mobilus 2015.01.07. 19:24:47

@picur3ka:

Tisztelt másik fél! Milyen takaró is az, aminek hosszán vitatkozunk? A stadion-program büdzséje? A teljességgel értelmetlen és országrontó közmunka program hatása? Az MNB mecenatúrájának mértéke? Az irányított közbeszerzésekkel lenyúlt ezermilliárdok összege? Szerintem nem. Hanem az ésszel, erkölccsel belátható, az ország lakosságának (kerekítsünk, ha tetszik, ha nem) 8%-át kitevő népesség jövőjének kereteiről, aminek esetleg betervezhető mértéke a javító szándék ellenére nem lenne pénz-kérdés az előbbi tételek mellett. Pláne úgy sem, hogy erre még külön EU-s források is rendelkezésre állhatnának.

Ez nem egyszeregy, adok kapok, hanem köznapi politika, amely problémákat kb. 700 éve nem tudtunk megoldani. Ám jó hírem van: eljött az ideje.

(Aki pedig rasszban gondolkodik, az álljon félre, mert a jövő elgázolja.)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.07. 20:24:30

"Hogy mitől lett ennyire színvonaltalan és posvány ez a közeg, azt fejtsék meg azok, akik médiaiskolákat tartanak fent"

Ne röhögtess, mondjuk egy Index vagy Origó (utóbbi még a saját nevét sem tudja helyes magyarsággal leírni) szintű országos netes médiánál szerinted hány embernek van bármilyen újságírói vagy legalább ahhoz bármi módon kötődő végzettsége?

Mert szerintem senkinek.
És ez látszik is az írásaik színvonalából és azok helyesírásából, nyelvhelyességéből, ami sokszor a nullához közelít.
Ne röhögtess, egy Sajó Dávid, Klág Sávid, Toma Judit szintű félanalfabéta barom (meg a Dívány, Velvet, Poronty, TotalCar teljes stábja, a SportGéza szakmailag is totál analfabéta barmait nem is említve) újságíró lehet, és ezért még fizetést is kap?

Ha feltétel lenne legalább valamilyen médiaiskolai végzettség, már sokkal jobb lenne a helyzet.

picur3ka 2015.01.07. 21:52:16

@mobilus:

Maga nemcsak rasszkártyás, hanem nagyon buta is.

"(Aki pedig rasszban gondolkodik, az álljon félre, mert a jövő elgázolja.)"

Roma Program???

picur3ka 2015.01.07. 21:53:57

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

Ez teljesen jogos és tényszerű, de a politikai akaratot nem lehet ezzel semmisnek nyilvánítani.

huKKK 2015.01.08. 00:07:17

@Bell & Sebastian:
(2015-01-07 00:50:31)

Általánosítás.

Olyan mázlista lennék, aki csak a
pozitív kivételekkel találkozott?

picur3ka 2015.01.08. 14:17:37

Mindenki rosszul cigányozik, írják Hellék meg a Nol.

nol.hu/data/cikk/1/50/84/33/cikk_1508433/210-003_0354FA976DD80820094F92210AB0A4F61F5B9FC7-nol.jpg

@huKKK:

Mindenki általánosít. Alapvető kognitív folyamat.

Attól függ, hova jár, gondolom. Mindenesetre, felmérések tanúsága szerint, sok a peches ember.

huKKK 2015.01.08. 21:07:13

@picur3ka:
"Mindenki rosszul cigányozik"

Ákkó mink cigányozzunk jól more.

picur3ka 2015.01.08. 22:22:23

@huKKK:

Há maga míg hadováni se tud!

picur3ka 2015.01.08. 23:53:45

2003-as hírek, Salgó, új rendőrfőkapitány:

Borsod és Szabolcs áttekintésre került, s ezek a megyék állandóan fokozódnak.
süti beállítások módosítása