Fiatal. Okos. Győztes. Konzervatív. Nő.
2014. november 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Fiatal. Okos. Győztes. Konzervatív. Nő.

elise_stefanik.jpg

A magyar idő szerint éjjel befejeződött amerikai félidős (midterm) választáson előretörtek a republikánusok: a képviselőházi többség után a szenátusi többséget is megszerezték, így a Kongresszus mindkét házában republikánus többséggel kell szembenéznie a demokrata párti Obama elnöknek, akinek mostantól, egyedül maradva meglehetősen leszűkül a mozgástere.

Ugyan az amerikai és a magyar (egyáltalán, az európai) politikai életet rendkívül nehéz összehasonlítani, mégis van mire felfigyelnünk a mostani választáson. Például arra a tényre, hogy az amerikai liberális médiában előszeretettel szűk látókörű, reakciós fehér középosztálybeli férfiak pártjaként ábrázolt republikánusok színeiben jutott be az eddigi legfiatalabb nő a Kongresszusba.

A harmincéves Elise Stefanik New York állam legészakibb, Kanadával határos részéről származik, családja faipari céget működtet az erdők borította vidéken. Stefanik nem ragadt otthon, 2006-ben végzett cum laude a Harvardon − a család első egyetemet végzett tagja lett. A Harvardon a fiatalok és a nők nagyobb politikai aktivitását szorgalmazta: nem véletlen, hogy megkapta a Women's Leadership Awardot az egyetemen. Stefanik a Harvardon megismerte Mark Zuckerberget is, aki elhívta volna őt a frissen alapított Facebook első munkatársai közé, de Stefanik nem tartott vele. A Harvard után Stefanik inkább Washingtont választotta: az akkor még republikánusok uralta Fehér Házban dolgozott, majd republikánus politikusok kampányaiban vett részt − így szerzett ismereteket a politika boszorkánykonyháiról. Elise Stefanik 2012-ben tért vissza Észak-New Yorkba a családi céghez, hogy aztán idén immár maga vágjon neki jelöltként a képviselőházi választásnak.

Stefanik a politikában valódi jobboldali-konzervatív nézeteket képvisel: fő programpontjai közé tartozik a fiskális felelősség, a költségvetés kiegyensúlyozásának és az államadósság csökkentésének igénye, hogy megszűnjön az állam szerinte elképzelhetetlen pazarlása. Csökkentené a jogszabályok mennyiségét és az adóterheket, hogy a vállalkozások az adószabályok tanulmányozása helyett a munkahelyteremtésre és a gyarapodásra koncentráljanak. Családi cégük tapasztalataiból merítve kiáll a kisvállalkozások és azok munkahelyteremtésének támogatása mellett. Elise Stefanik megvédi az „Isten adta” alkotmányos szabadságjogokat a kormányzat túlkapásaitól és beavatkozásaitól − a fegyvertartás terén is. Kollégái keményen dolgozónak és elkötelezettnek írják le őt, aki ért mind a belpolitikai ügyekhez, mind pedig a külpolitikához. Kemény republikánus nézetei ellenére a jelenlegi fagyos helyzetben is rendre hangsúlyozza a pártok közötti párbeszéd és kompromisszumok fontosságát.

És nem feledkezik meg a nők és a politika kapcsolatának erősítéséről sem: „Több nőre van szükség a Kongresszusban. (...) A nők megszólítják a keményen dolgozó családokat. A családi költségvetéseket gyakran a nők tartják egyensúlyban. A nők kisvállalkozások tulajdonosai is. Egyre több nő keres többet párjánál a családokban. Fontos, hogy az ő perspektívájukat is képviseljék”. Stefanik büszke arra, hogy „egy újabb repedést csinált az üvegplafonon”. Úgy véli: Washington elhasználódott, és „új, friss politikusokra van szükség. Olyanokra, akik meg tudják szólítani a fiatalokat és a nőket”.

Stefanik maga kért találkozót egy republikánus gurutól egy országút menti Starbucksba, hogy elmondja: elindulna az idei választáson. A kampány idején egyszerre dolgozott a családi cégnek és járta a körzetet napról napra a Ford pickupjával. Miután előbb legyőzte a többi republikánus kihívót, végül a választáson 55,2 % - 33,5% arányban győzte le demokrata vetélytársát egy demokrata-szimpatizáns környéken. Nem kvóta-nőként, nem kényelmes listára rakva jutott be a törvényhozásba.

Naná, hogy amerikai stílusú kampányvideójában lobog a csillagos-sávos lobogó, dolgoznak a szorgalmas emberek, miközben megígéri, hogy új hangot visz Washingtonba, szűkebb pátriájának pedig új lehetőségeket és eredményeket ad.

Elise Stefanik fiatal, okos, államtól független stabil háttérrel rendelkező, bátor és sikeres konzervatív nő, aki képes artikulálni a saját nézeteit és vidéki választókörzete érdekeit, igényeit a nagypolitikában. Mostantól egy nagyjából fél magyarországnyi területet képvisel majd Washingtonban.

S hol vagytok ti, magyar Stefanikok, akik egyszer igazán áttörhetnének a mi macsó, kontraszelektált, centralizált, elmamelukosodott közéletünkben?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr286866467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fiatal. Okos. Győztes. Konzervatív. Nő. 2014.11.05. 13:00:03

Elise Stefanik fiatal, okos, államtól független stabil háttérrel rendelkező, bátor és sikeres konzervatív nő. Egy nagyjából fél magyarországnyi területet képvisel Washingtonban. Hol vagytok ti, magyar Stefanikok?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.11.05. 13:05:46

Széll Bernadett szimpatikus női vezető lehetne, bár a NER-ben aligha érvényesülhet.

A NER-ben a Vida Ildikóknak, Selmeczi Gabrielláknak, meg a Lászlónéknak osztják a lapokat.

Bell & Sebastian 2014.11.05. 13:10:27

Egy éppen azon kesereg, hogy megvonták szájától a Starbucks -kávét, áfával együtt. Igyon malátát.

capacete 2014.11.05. 13:13:24

A hard-working magyar fordítása nem keményen dolgozó, hanem szorgalmas. Ha már a blogbejegyzés döntő részben fordítás, legalább ne legyen tükörfordítás...

capacete 2014.11.05. 13:14:23

Na és persze a "perspektívájukat" sem képviseli a nőknek, legfeljebb a nézeteiket...

Bell & Sebastian 2014.11.05. 13:20:44

@Urfang: Más dolog self-made woman -ként érvényesülni és megint más (de teljesen) teljes mellbedobással beszállni a mindennapi kamarillaharcokba.

Úgy is mondhatnám, a kettő nem egyeztethető össze.
Vagy ez - vagy az. Ezért az okosabbja az utóbbival nem is próbálkozik - nagyban.

Neokon fícsör szerint a világ..., ha rigó lenne, mint Amerikában.

Helyes Írás 2014.11.05. 13:40:11

Ez a nőtípus nagyon gyakori volt a magyar paraszttársadalom nagy családjaiban és ma is itt élnek közöttünk. Annak idején a tradíciók akadályozták meg, hogy a közéletben szerepet vállaljanak, ma pedig a "stabil háttér" hiánya. Napi munka, háztartás, gyerekek, "beosztó" életmód mellett nem engedhetik meg maguknak a nők a rengeteg szabadidőt igénylő nagypolitikát. Ha már a gyerekek nagyobbak és a család anyagi háttere megfelelő, beszállnak a kispolitikába, a helyi közéletbe. 40 éves koruk körül. Arra már nincs idejük, hogy a helyi szervezetek vezetőiként, szakértőként, tanácsadóként magasabb szintre eljussanak, s a férfiak még ekkor is előnyben vannak velük szemben a versenyben, mert korábban kezdték és a feleségeik felszabadítják számukra a politizáláshoz szükséges szabadidőt. 50-es nőket pedig már kevésbé fogadnak el a választók, mint 50-es férfiakat, mert a politikában bizony számít a "kiállás" is és a nagymamás megjelenés már nem "menő", ha nincs az illetőnek előélete.

Grrr 2014.11.05. 13:52:51

Kedves Gellért, jó cikk és jó az üzenete. Csak egy apró kiigazítás - nem annyira demokrata-szimpatizáns térség ez, inkább ingadozó ('lila'). 2003-2013 között ez a 23-ik kongresszusi választókerület volt, 1993-2003 között a 24.-ik. Ha jól látom, az esetek enyhe többségében republikánus jelölt ill. elnökjelölt nyert itt.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.11.05. 13:56:38

a Dem jelölt mondta valahol a választás előtt, h ez a körzet inkább a Dem felé hajlik - persze aztán az eredmény nem ez lett :)

Grrr 2014.11.05. 14:15:47

@rajcsányi.gellért (ergé): Hát igen. Itt van egy jellemzés a körzetről (persze lényegtelen mellékszál).
ballotpedia.org/New_York%27s_21st_Congressional_District_elections,_2014

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2014.11.05. 14:26:54

@Urfang: Szerintem SzB egocentrikus, nem elég széles látókörű. Agresszíven verbalizál, gyakorlatilag nem politikus-szerű a stílusa, sem mondanivalójában, sem megjelenésében nincsen karaktere. Orbángyűlöletén kívül semmit sem érez rendesen, igazából, ha nem lenne női kvóta szerinti társelnök, nyugodtan átmehetett volna a PM-be. Például azt sem látja, hogy ő (és a retorikai korlátai) a legfőbb gátja annak, hogy a kiábrándult, mérsékelt fidesz szavazók halmazát az LMP rendesen meg tudja csapolni. A munkabírása viszont bámulatos, pártigazgatónak remek lenne.

Grrr 2014.11.05. 15:48:54

@Horgos Eszter: Nekem Lengyel Szilvia volt egész szimpatikus, már amennyit láttam belőle. De sajnos nem lehetett sokat látni.

S=klogW 2014.11.05. 16:09:56

@Urfang:

A NER - ebből is látszik - nem szexista:

nem a kor vagy a külső számít.

S=klogW 2014.11.05. 16:15:31

elképesztő, hogy vanak olyan primitív emberek, akik képesek az USA bármely politikai pártjáért rajongani.

Kihúzhatná már a FIDESz a nyelvét republikánusok seggéből -

vagy ez a "védelmi pénz" (egy részlete) e bűnöző állam felé?

huKKK 2014.11.05. 16:19:19

Mennyit kell aludnia Elisenek, hogy elnökjelölt lehessen?

S=klogW 2014.11.05. 16:44:57

Érdekes, hogy

FIDESzünk hogy bele van bújva az USA épp annak a pártjának a seggébe, amelyik uralma alatt

KATOLIKUS PAPOKAT ÖLTEK MEG LATIN-AMERIKÁBAN.

huKKK 2014.11.05. 17:14:53

@S=klogW:
Főnök, ez már logika, ami nekem bonyolult.
Azt mondja meg, kit kell leköpni.

S=klogW 2014.11.05. 18:10:21

@huKKK:

az USA a külvilág számára: ostoba, igénytelen emberek aljas és képmutató kormánya

mrZ (törölt) 2014.11.05. 18:52:23

Mindig kellenek a friss bohócok, cseréjük biztosítja a műsorváltozás látszatát, az emberek figyelmének elvonását. Most éppen egy fiatal okos győztes konzervatív nővel bővült a cirkusz.

SZUPER LÁTNIVALÓ

Közben a halál ügynöke ( mccain ) fogja vezetni a szenátus hadsereget felügyelő bizottságát, na ez a csoport már nem a cirkusz,

ŐK A HATALOM

www.reuters.com/article/2014/11/05/us-usa-elections-defense-mccain-idUSKBN0IP0V820141105

“It’s a tough war we’re in. It’s not going to be over right away. There’s going to be other wars. I’m sorry to tell you, there’s going to be other wars. We will never surrender, but there will be other wars.”

S=klogW 2014.11.05. 19:09:19

Az USA

egy FASISZTA ÁLLAM: valójában a korporációk tartják a kezükben, de nem egyszerűen tűszként, hanem maguk a vezetők is odavissza vándorolnak a politikai pozíciók és az igazgatótanácsok közöt.

en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.05. 19:16:42

@Urfang: hülye vagy? szélberni?

kkbk.blog.hu/2014/02/21/szel_bernadett_es_varnai_lmp-belharcok

amúgy hogy is van az a mondás? ha a nők irányítanák az országokat, akkor nem lennének háborúk, csak nem beszélnének egymással az országok vezetői

v vmi ilyesmi.

milyen ostobaság már erőltetni a nőket politikusnak, azokat még kivégezni se lehet ha hazát árulnak. én nem fogok nőre fegyvert, azt most megmondom!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.05. 19:30:35

@Horgos Eszter: teljesen üres a feje, ld kovács béla ügyében tett nyilatkozata, fenti linkemen akár.

nem tudom mekkora a teherbírása, de hogy minden intellektuális munkára alkalmatlan szélberni, az biztos

bgp 2014.11.05. 19:37:50

Csak azért mert nő, még nem biztos hogy normális :D
Lásd a medvevadász focianyut Alaszkából. Valami Palin.

S=klogW 2014.11.05. 20:25:37

az USAnál korruptabb állam nincs:

mert ők "LOBBIZÁS" néven LEGALIZÁLTÁK A KORRUPCIÓT

en.wikipedia.org/wiki/Iron_triangle_(US_politics)

Bell & Sebastian 2014.11.05. 21:32:01

@S=klogW: Emlékeztetném, hogy az uniós magállamokban is legális, ameddig kerítésen kívül vetik be. Vadembereknél elég a törzsfőnököt megkenni, másféle jószágát nem kell.

Emlékeztetném, hogy az M6 ügyében eddig csak az osztrák ügyészség fingatta meg Strabancékat, mert pofátlanul sok, szétosztogatott baksist kívántak elszámolni, de ez itt nem volt hír.

Amit szabad Dzsí Áj Dzsónak, nem szabad azt Kolom Pártnak.

Right Wing 2014.11.05. 23:28:37

Nem is értem, hogyan nyerhettek a republik, hiszen az Obamaki olyan jó elnök! Vagy mégsem? Majd az újnorvégok megírják.

huKKK 2014.11.06. 02:27:24

@S=klogW:
Tisztelt Külvilág úr!
Köszönöm ez információt.
Szebb jövőt!

Virág et. 2014.11.06. 08:10:03

Addig kéne örülni a narancsvidéken, ameddig demokrata az amerikai elnök. Szar dolog az emlékezet, de azért tekintsük picit vissza, hogy melyik elnök volt utoljára jóban Viktorotokkal. Nem, nem a republikánus Bush, az előző, az a Clinton. Aki meg demokrata volt.

Elő kéne venni az ezredfordulós, I. Viktoros híreket, ahol még Borókai magyarázza nekünk bőszen, hogy most épp miért nem ért rá Bush fogadni a nagyvezért, de tuti jó barátok vagyunk ám, bizisten!

Amikor Obama megy és jön mondjuk Romney vagy bárki republikánus, akkor jön ide az igazi kutyavilág - mármint narancsoldalon. A demokraták vérző szívű liberálisok, akik az utolsó pillanatig és még az után is diskurzusra törekednek - a republikánusok előbb lőnek, aztán kérdeznek. A 7750-es proklamációt is melyik elnök hozta?

Egyébként meg nagyon helyes, hogy az USA egészséges ország, ahol demokrata többsége válthat republikánus többség és fordítva. Ez így van rendjén, a mostani demokrata vezetés nem írta át a választási rendszert úgy, hogy neki lejtsen a pálya, ahogy az előző republikánus sem tette ezt. Ezekből kéne inkább tanulni.

Virág et. 2014.11.06. 08:13:24

Ezt a cikket meg betudom annak a szánalom kormányzati kommunikációs kísérletnek, ahogy megpróbálják a konfliktust az USA-val bal - jobb viszonylatra levezetni.

Ezért is alig várom, hogy meglegyen a republikánus amerikai elnök két év múlva. A NER-ből akkor még lesz bő két év, számolhatjuk majd a pofonokat.

mrZ (törölt) 2014.11.06. 09:14:39

Republikánus, demokrata, bal, jobb, nő férfi.
Én megpróbálok itt a valóságról és becsületesen az igazat írni, önök meg jönnek a mesékkel. Talán ha kihúznák a fejüket a seggükből, körbenéznének, elgondolkodnának.
Csináljanak maguknak egy papírt szépen leírják mit tett az egyik meg a másik, hasábosan hogy láthatóak legyenek a különbségek.

Aztán majd megbeszéljük.

vizipipa 2014.11.06. 12:03:51

@Virág et.:

"megpróbálják a konfliktust az USA-val bal - jobb viszonylatra levezetni"

Ez így van. Ez egy sima főnök-beosztott viszony, bárki ül a főnöki székben. S bár a közvetlen kirúgási opció nem adott, azért a főnöknek még számos egyéb lehetősége van a mindennapok színesítésére.

Robinzon Kurzor 2014.11.06. 12:58:30

Ki ez a vén szatyor?

Ez csaj éppen csak 18 múlt, és most bekerült a West Virginia-i törvényhozásba:
time.com/3558976/saira-blair-west-virginia-2014-elections/

Gyerekmunka a politikában?
(A csaj még csak 17 volt, amikor az előválasztáson lenyomta a jelenlegi képviselőt.)

mrZ (törölt) 2014.11.06. 13:21:37

@Robinzon Kurzor:

Azér az a vén szatyor egy valódi nő photosop nélkül is, ez a tied meg csak "mcchicken double coke mayonnaise" fatty acid jew.

Robinzon Kurzor 2014.11.06. 13:27:44

@mrZ:

De hát ő is republikánus!

mrZ (törölt) 2014.11.06. 13:44:00

@Robinzon Kurzor:

Lovagolja az elégedetlenségi hullámot.
A demokrata cionistákat lecserélik republikánus cionistára.
Ez a választék.

Olvasnivaló:
www.counterpunch.org/2014/11/04/a-brief-history-of-us-israel-relations/

Robinzon Kurzor 2014.11.06. 13:58:23

@mrZ:

Ja, nem tudtam.
Én kérek nagyon sok elnézést.
A legjobbakat!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.11.06. 14:05:43

@mrZ:
Most jó lehet elégedetlenségi hullámnak lenni.
Vagy nem.

Veridicus76 2014.11.06. 16:05:31

Csinos hölgyike. Kár érte. A politika - mivel nem nőknek való - hamarosan elcsúfítja. A sok hazudozás, alakoskodás, kombinálás, ügyeskedés, taktikázás, gyűlölködés és elleplezés megkeményíti majd a lelkét és így a vonásait is. Lásd akár odaát Hillary nénit, akár ideát Lendvait vagy ezt a szegény Kunhalmit, aki tök jó bőr lehetett volna, ha nem rándul konstans görcsbe.
A mosatlan meg egyre halmozódik.

huKKK 2014.11.06. 18:54:52

@mrZ:
Nagyszerű közös nevező a cionizmus, lehet rá alapozni.
Az arcbőrnek is jobb mint a kollagén.

huKKK 2014.11.09. 08:11:20

@bbjnick:

Technikai okokból "A jövő civilizációjáról" írott poszt #7-ik hozzászólására itt reagálnék:

Rá.

Virág et. 2014.11.10. 13:09:03

Valaki szólhatna Lovas Istvánnak, hogy ha már Amerika a célpont, akkor próbáljon meg legalább nem republikánus (azaz jobboldali) példákat hozni a korrupcióra:

magyarhirlap.hu/cikk/9286/Amerikai_korrupcio

Ez olyan, mintha a Hagyó ügye miatt tiltották volna ki a NAV-elnököt. Pedig nem.
süti beállítások módosítása