Férfi kalapban: egy veszélyeztetett fajta (Dwight Longenecker)
2014. szeptember 28. írta: dobray

Férfi kalapban: egy veszélyeztetett fajta (Dwight Longenecker)

don_draper.jpg

Mi a fene történt a kalappal? Hová lett a klasszikus kalap, a fedora, amit Indiana Jones is visel? Hová tűntek a Stetsonok? Ki száműzte a szalmakalapot, selejtezte le a gyapjúsapkát? A Deerstalkert miért a vietnami háborúról szóló filmnek ismerik, és a Panama miért csak egy csatorna? (A háborús film címe valójában Deer Hunter).

Ki tudna ellenállni Bogart nyomozó szokásának, hogy a pereménél megigazítja a kalapját, vagy annak, ahogy John Wayne fenyegetően néz ki ragyogó Stetsona alól? Sherlock Holmes esze nem működhetne vadászsapkája védelme nélkül, és Gandalf sem lehetne varázsló a varázslókalap nélkül. El tudjuk képzelni Davy Crockettet mosómedveprém-sapkája, vagy Cyranót és Indiana Jones-t a kalapja, Don Quijotét a sisakja nélkül? Egyáltalán, lehet hős egy hős a kalapja nélkül?

Sajnos a kalap a mellény és az óralánc sorsának nyomába eredt, és a múltból itt maradt modorossággá vált. A kalap egyszer megkerülhetetlenül szükséges volt, ma pedig abszurdum, s miért? Mert nincs rá többé szükség. A cowboyok kalapja praktikus védelem volt a kíméletlen időjárás ellen. Széles karimája menedéket jelentett a délnyugati hőség elől. Magas kialakítása szellőzést biztosított az izzadó homloknak, állati szőrméből készült, kemény nemezanyaga pedig lepergette az eső vizét, és melegen tartotta a fejet a hideg télben is. Egy ilyen kalap védelmet nyújtott és büszkeség tárgya volt. Ragyogó fejkorona volt, de szükség is volt rá, mert a cowboyok a szabadban éltek és dolgoztak.

saturno.JPG

Próbáltam kalapot hordani, de inkább zavaró volt, mint szükséges. A norvég hód szőrméjéből készült, csodálatos saturnóm (széles karimájú, kerek papi kalap), amely egy római egyházi ruhaboltból származik, sokkal inkább látványosság, mint fejfedő. Akkor kellene viselnem, amikor a műhelyemből a garázsomba sétálok át? Ha nem sodródik le a fejemből, amikor megpróbálok beülni a kocsiba, és sikerül magam becsatolni, akkor a pereme beleütközik a fejtámlába. Amikor megérkezem, a fényes saturnót az alatt a fél perc alatt kellene viselnem, amíg a kocsitól az irodába érek? Nem hinném. Fűtéses-légkondis időket élünk, kocsiban meg beltérben nincs szükségem kalapra, hogy melegen tartsam a fejem vagy megvédjem a nyári napsütéstől. Addig a pár pillanatig pedig, amíg a kocsiból a házba meg a házból a kocsiba érek, tudok dacolni az elemekkel.

Egy úriembertől elvárják, hogy levegye a kalapját, amikor belép valahova. Amikor utazunk, ritkán vagyunk szabadban. Akkor kéne viselnem a kalapom, amikor a kocsiból a reptéri becsekkoláshoz megyek? Utána tartsam magamnál? Hova tegyem a repülőn? A kalapra vigyázni kell. Akkor kellene viselnem, amikor kiszállok a kocsiból, hogy az úticélhoz érjek? Sokkal egyszerűbb otthon hagyni a kalapot és csupasz fejjel felvenni a harcot az elemekkel.

A gyakorlatiasság mellett a kalap a viselője társadalmi státusát, munkakörét is elárulta: a végzős egyetemi hallgató a „malterteknőjével” (mortarboard), azaz négyzetes akadémiai sapkájával, a pap a birettájával (négyzet alakú, bojtos sapka), a bankár a gömbölyű derbyjével, az ügyvéd a parókájával. A bányász, a katona, a rendőr, a tűzoltó – mindenki büszkén viselte a maga különleges fejfedőjét. A hadsereg egységeinek mind saját sapkája volt, és minden rendőri egységnek is megvolt a maga lovassapkája és jelvénye. Minden férfi viselte a maga kalapját, ami jellemezte őt és kijelölte a helyét a társadalomban.

Mindez a múlté, s a demokrácia a következő olyan betegség, ami megfertőzte a kalapokat. Nem a politikai rendszerre gondolok, hanem a vak egalitarianizmusra (egyenlőségelvűségre), ami mindenkit arra kényszerít, hogy úgy öltözzön, mint Mindenki. Tagadjuk, hogy bolsevikok volnánk, de mindannyian úgy öltözünk, mint régen a proletárok. Nagyszüleinkhez képest mesésen gazdagok vagyunk.

TommyLeeJones_1.jpg

Megengedhetnénk magunknak, hogy a versailles-i udvar selymeibe járjunk, de mi inkább úgy öltözködünk, mintha farmert, tornacipőt és piszkos melegítőfelsőt húzó parasztok volnánk. Van miből brokátnadrágot és széles karimájú kalapot hordani. Viselhetnénk nyakláncot és bőrcsizmát. Becsatolhatnánk az övünket, és kérkedve felcsatolhatnánk a vállszalagot, de inkább felveszünk egy gyűrött, kekiszínű nadrágot és egy pólót. A fejünkön pedig? Az első számú egalitárius tökfedő: a baseball-sapka. Megfordítva.

Ha mást hordana a fején, a férfit antidemokratikusnak gondolnák. Ha egy valószínűtlen kalapot viselne, bizonyára azért tenné, mert jobbnak gondolná magát másoknál. Dandynek néznék, egy kései Beau Brummellnek (1778-1840, a férfidivat korabeli ura Angliában). Aki például egy Indiana Jones-féle fedorát visel, az feltűnősködik, szerepet játszik és henceg. A férfi kalapban már nem hős, hanem pozőr – egy művészlélek, egy Oscar Wilde-i figura, akinek rosszak a túlélési képességei a való világban.

Viselj nyáron szalmakalapot, és azt fogják gondolni, hogy fel kellene venned hozzá egy pamutöltönyt, egy csíkos nyakkendőt, és a kezedbe képzelnek még egy elefántcsontfejű sétapálcát. Legyen a fejeden nyúlszőrkalap télen: azt várják majd, hogy a dohányfüst mögül hunyorogj, és azt morogd: „Hé kölyök, figyellek ám!”

Mikor térnek vissza a kalapos férfiak? Akkor, amikor a férfiak visszatérnek. Amikor lecsukjuk a laptopokat, hátat fordítunk a tévének és kimegyünk a szabadba, ahova tartozunk, akkor megint szükség lesz rá, hogy kalapot viseljünk. Amikor téglát hordok az El Salvador-i melegben egy misszió építkezésén, akkor kénytelen vagyok kalapot venni. Amikor gyerekekkel mászok meg egy hegyet, hogy maja romokat lássunk, szükségem van a széles karimájú kalapomra, hogy megvédjen a tűző naptól. Amikor horgászok, amikor vadászok vagy dolgozom a földeken, szeretném, hogy takarja valami a fejemet. Amikor kint vagyok az utcán, hogy azokkal az emberekkel találkozzam, akik azt várják, hogy gondjukat viseljem, akarok egy kalapot, és soha nem szabadna csatába mennem a nagy kalapom nélkül – és akkor az ellenségnek legalább lesz hova céloznia.

stetson.jpg

*

Az eredeti, angol nyelvű bejegyzés az Imaginative Conservative blogon olvasható Men in Hats: An Endangered Species címmel, Dwight Longenecker atya tollából.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr226672679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nebameg 2014.09.28. 11:04:43

Kár keseregni, mert bárki viselhet kalapot, nem illegális. Sőt! Óraláncot, monoklit, vagy bármilyen avítt dolgot is hordhatunk. Tubákolhatunk, írhatunk lúdtollal, használhatunk írógépet, stb. Régen minden jobb volt, kivéve az életszínvonal.

mrZ (törölt) 2014.09.28. 17:46:57

Én is így vagyok a kalapos nőkkel.

Óóóóó, azok a csodálatos angol kalapok.
Olyan nőiesek.
Olyan bájosak.
És az a sok üres fej!!!

you can leave your hat on

tableno 2014.09.28. 21:39:17

Nyiff nyiff nyaff nyaff hüpp hüpp. Nincsenek már igazi férfijak se...

Amúgy én nyáron kizárólag panamakalapban vagyok hajlandó kimenni az utcára, nincs annál jobb védelem a napsütéstől. Persze a közép-amerikai dzsungelben is mindig olyant hordok a jaguárvadászathoz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.28. 21:52:08

Nekem klasszikus, kiskarimás szalmakalapom is van és sport (azaz smici) sapkám is és az időjárás függvényében mindig ezek valamelyikében járok. Ez van.:-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.09.29. 00:39:36

James Bond 1963-ban kalapban járt, pont ma délután néztem. Sőt, egyszer még kalapban is vezette a teherautót. Azon morfondíroztam, hogy ez mennyire eltűnt. Nem az a furcsa, hogy kalapot hordott, hanem hogy zakóhoz. Hűvös, esős időben mindenki hordott kalapot később is, kabáttal. De ilyenre én nem emlékszem.

Travis007 2014.09.29. 03:47:54

En azt olvastam valahol hogy J. F. Kennedy hozta be a kalap nelkuli divatot. O volt az elso amerikai elnok aki kalap nelkul jart.

braue 2014.09.29. 05:08:07

Van aki vallási okból hord fejfedőt. Én nem.

radnaughty 2014.09.29. 06:16:59

kalap...pff
leginkáb nyiff-nyaff, hüpp-hüpp.
nagyapám is hordott. oszt? másszunk vissza a fára?

midnight coder 2014.09.29. 07:28:29

Lehet, hogy az unokáink ugyanígy fognak nosztalgizáni az okostelefonok után ?

Virág et. 2014.09.29. 07:59:29

Ez az írás pont nem aktuális a 2010-es években, amikor a hipsterdivat visszahozta a vékonykarimájú fedorát.

Mondjuk, ha nem akarunk igazi magamutogató s.ggfejnek vagy Justin Timberlake-nek látszani, akkor inkább ne hordjunk semmit. Baseball sapkát se, max sporthoz.

Void Bunkoid 2014.09.29. 09:10:36

@Virág et.: amúgy a modernista fejfedők főleg baseballsapka de FŐLEG a "manósapka" indokolatlan beltéri használata néha harsány röhögésre késztet. Az előbbi azért, mert odabent baseballsapkában ücsörögve bárki 80-as évek végéből ittmaradt repperre emlékeztet, a manósapka meg egyszerűen az amúgy dögmeleg anyaga miatt röhejes, képzelhetem milyen jó illata van az illető hajának alatta.

Void Bunkoid 2014.09.29. 09:11:46

@radnaughty: neked lehet jót tenne, akkor legalább nem csak a klikkelőizmod lenne fejlett :)

___________________________ (törölt) 2014.09.29. 09:30:32

Azért ma nehéz lehet a fedora szót röhögés nélkül leírni, ld. betapedia.tumblr.com/ (valamiért az eredeti betapedia már megszűnt)

Amúgy tényleg jó kérdés, hogy ma mit húzzon a fejére, aki a bézbólsapkánál egy fokkal igényesebbet szeretne, de mondjuk nem az a típus, nem is úgy öltözködik, hogy kalapot hordjon. (Kalaphoz hosszú kabát illene, nem bőrdzseki.)

Nálam maradt ez a - nem tudom a rendes nevét, úgy hívom, hogy lapos sapka, az angol flat cap után. Mint egy barét, csak megfordíva. Kb. általános sapka, nem igazán van neve. i3.mirror.co.uk/incoming/article1420220.ece/alternates/s615/Famous%20flat%20cap%20wearers

Ez kb. olyan, ami nem túl elegáns, bőrdzsekihez is elmegy, de azért nem is annyira túllaza, mint egy bézbólsapka kb.

___________________________ (törölt) 2014.09.29. 09:43:06

@midnight coder: nem, a divat jórészt nem technikai kérdés. Ha már, akkor is fordítva, egy reneszánsz cucc elkészítése technikailag bonyolultabb, mint egy pólóé - utóbbinál a gépek színvonala nem a minőségben, hanem az olcsóságban jelenik meg.

A divat szerintem egy társadalom egyenlőségről vagy egyenlőtlenségról alkotott nézeteit tükrözi. Egészen a 19. század elejéig ment a cifra, színes, csipkés, franciás férfidivat a világban, utána történt az, hogy a katonai egyenruhák leegyszerűsödtek, és velük párhuzamosan kialakult az angol öltöny, mint a tiszti egyenruha civil változata. Azóta terjedt el az a nézet is, hogy a csipkés-csicsás cucc az nőies / buzis, férfinak nem való, ezt úgy a barokk idején senki sem értette volna, olyan 200 éve megy az, hogy a férfiasság egyenlő az egyszerűséggel, a díszítés kerülésével. Emögött egy társadalmi-filozófiai változás van, az egyenlőség tanának terjedése, a társadalmi különbségek, osztálykülönbségek csökkentése. (Ez nem feltétlenül jó dolog szerintem, csak tény.)

Gyakorlatilag azóta a divat lefele tart: a folyamatosan a kevésbé formális darabok válnak formálissá, és a korábban szinte - jobbb körökben - elfogadhatatlanok informálissá. A mai formális öltöny a szmoking és frakk korában maximum reggelizni felelt meg - és akkor ugye a szmoking neve is onnan jön, hogy az egy időben már lazább, vacsora utána informális dohányzáshoz viselt volt. A ma már irodában is elmenő sportzakó, mint a neve is mutatja, kábé tornaruha volt testmozgáshoz. A cikk elején szereplő képen látható úr, aki mai ésszel nagyon elegánsnak tűnik, 1900 magasságában szabadnapos ácsnak néz ki a vasárnap délutáni korzón, egy jobb étterem nem biztos, hogy beengedte volna vacsorázni így szmoking nélkül.

a_tom 2014.09.29. 09:55:10

Szóval csak akkor érzed férfinak magad ha a természetben vagy a napon? Sajnálom. Meg a családodat is.
Az meg hogy ha valaki felvesz egy kalapot és ezt meg azt "gondolják róla", szerintem ezeket főleg te gondolod. Én például nem.
Egyébként irígyelném a piti problémáidat ha ráérnék ilyesmikkel foglalkozni. Ez volt a célod az írással, a dicsekvés? :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.29. 11:14:55

én nyáron hordok 8szalmakalapot elsősorban, hogyne égjen le a fejem) és mindenki furán néz rám. :D

hacsaturján 2014.09.29. 13:24:12

én meg emlékszem a kalapos wartburgosokra.

Meluzina 2014.09.30. 19:27:06

Bármit is írnak a kommentelők, az igaz, hogy egyre topisabban öltöznek az emberek...
süti beállítások módosítása