Messzire bűzlik Kádár dúlt teteme − Kivonuló középosztály XXVI.
2014. május 29. írta: Redakció

Messzire bűzlik Kádár dúlt teteme − Kivonuló középosztály XXVI.

kadar_janos_festmeny.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Titkos István írása.

*

Messzire bűzlik Kádár dúlt teteme

A fiatal középosztály nem vonul ki sehonnan. Be sem vonult.

Elöljáróban megjegyezném, hogy a fenti tétel melletti érveléshez nem fiatal középosztálybeliként fogok neki. Negyven felé közelítő, felnőttoktatásban dolgozó nyelvtanár vagyok, annak a demográfiai csúcspontnak szülötte, amelyik a mai fiatalok és az egykori fiatal demokraták között született, nőtt fel, ébredt felnőtt-öntudatra. Mi voltunk a módszerváltás tinédzserei. Ha létezik elveszett generáció, akkor az a miénk. Mi későn születtünk a kapitalista újraosztozkodásban való részvételhez, de korán ahhoz, hogy adottság legyen számunkra a számítógép, a mobiltelefon és a világútlevél.

Munkámból adódóan azonban meglehetősen sok középosztálybeli fiatalt látok, méghozzá meglehetősen közelről. Most a középosztálybeli státusz mélyelemzését, mint a kérdés szempontjából irrelevánsat, mellőzném. Azokra a fiatalokra gondolok, akik nem a nyomor mélyéből és nem is az új uralkodó osztály privát univerzumából jönnek. És azt látom, hogy a fiatal középosztály nagy többsége − szemben az én generációmmal − semmiből nem ábrándult ki, semmibe nem fásult bele, sehonnan nem vonult ki. Egyszerűen eleve meg sem ragadta a súlyosan debil, átlátszóan hamis és nyomasztóan passzív-agresszív közéletünk.

Politikáról, társadalomról, közügyekről pedig a mai napig a középkorú és annál idősebb, többé vagy kevésbé még a kommunista diktatúra alatt vagy annak összeomlása idején szocializálódott honfitársaink beszélnek, írnak, vitatkoznak.

Azt képzelem, az értetlenség oka (ti. annak az értetlenségnek az oka, amivel „a fiatalok” masszív közönyét mi, középkorúak és a nálunk idősebbek nézik), az, hogy mi vagyunk képtelenek kinézni a saját dobozunkból, és meghaladni a saját beidegződéseink diktálta reflexeket. Szembenézni azzal, hogy a magukat Nagy Generációnak becéző mai nagyszülők és a magunkat sehogy nem becéző, gyakorlatilag nyom nélkül továbbsuhant elveszett generáció, a mai szülők −, mi nem voltunk képesek olyan társadalmi és politikai struktúrákat, olyan szellemi mintákat felmutatni az utánunk jövőknek, amelyekre a mai fiatal középosztály bármilyen szinten is támaszkodhatna, amelyekből akár azok ellen lázadó forradalmisággal, akár azokat megtartani kívánó konzervativizmussal építkezhetne. Egy nagy, langymeleg szartócsát kapott tőlünk a fiatal középosztály, és ha azon tanakodunk, miért fintorog tőle, akkor elsősorban azt kellene megvizsgálni, mi történt a saját szaglásunkkal.

A módszerváltáskor megszabadultunk a megszálló Vörös Hadseregtől, és megszabadultunk a képviseleti demokráciát lehetetlenné tévő közjogi berendezkedéstől. Egyik sem az akkori fiatalok és középkorúak (mai középkorúak és idősek) eredménye, tette volt. Egyszerűen úgy fordult a globális geopolitika, hogy a minket elnyomó nagyhatalom meggyöngült, birodalmi státusza összeomlott, és minket, kelet-európai gyarmatát feladni kényszerült. Amit maga mögött hagyott, az viszont nem bizonyult alkalmasnak arra, hogy független, öntudatos, együttműködő és hatékony közösséget formáljon önmagából. Egyáltalán nem függetlenül attól, ami ezzel az országgal a megelőző évtizedekben történt.

Az úgynevezett jobboldalon szokás bajainkat a módszerváltás idején, mindenféle demokratikus legitimáció nélkül, az előbb Ellenzéki, majd Nemzeti Kerekasztal körül ülő kijelölt ellenzék és a kései, omladozó Kádár-kor mohó állampárti opportunistáinak hatalom-, és vagyonátmentő mutyijára kenni. Az úgynevezett baloldalon szokás mindezt a reformkommunisták rendszeralkotó, országépítő hőstettének kikiáltani, és a Harmadik Köztársaság néven futtatott, húsz évre elnyúló posztkommunista kurzust valamiféle liberális-demokrata aranykornak beállítani, amelyet most aztán a könyörtelenül gonosz jobboldal kíméletlenül lerombol. Sőt, általában szokás mindenféle oldalon minden kudarcon, alkalmatlanságon, szemérmetlen tolvajláson és gátlástalan disznóságon azzal továbblendülni, hogy de tessék csak megnézni, mennyivel rosszabb a másik!.

Én meg azt képzelem, drága középkorú és idősebb honfitársaim, hogy ebből a mentalitásból − függetlenül attól, éppen melyik szekértáborból hallatszik  messzire bűzlik Kádár dúlt teteme. És semmi csodálatosat vagy meglepőt nem találok abban, hogy a mai fiatalok (függetlenül attól, hogy éppen mi alapján és milyen osztályokba próbáljuk besorolni őket) minderre csupán némi undorral vegyes értetlenséggel képesek nézni. Ha egyáltalán képesek és hajlandóak ránézni.

A Kádár-rendszer konszolidációját megalapozó (kimondott vagy ki-nem-mondott) alaptétel az volt, hogy a szovjet megszállás, a kommunizmus változtathatatlan tény (ezt '56 eltiprása és megtorlása mindenki számára nyilvánvalóan igazolta), DE! a mi drága Kádár Apánk mindent megtesz, hogy a szovjet elnyomás dacára biztosítsa mindannyiunk számára az összekacsintva főzött krumplilevest. Hogy politikai rendőrség működik, és az '56-os „ellenforradalom bűnöseit” Kádár hátul összedrótozott kézzel, arccal lefelé temettette jeltelen, szemétkupacokkal kitakart sírokba? Ó, hát egy maroknyi fasisztáról van szó, tessék megnézni, mit művel a szomszédban napi szinten a Securitate! Hogy a gyárakban látszatfoglalkoztatás folyik látszattermeléssel, az életszívonalat csak fokozódó külső eladósodottsággal lehet biztosítani? Ó, hát vannak nehézségek, de tessék megnézni, a lengyeleknél még jegyre sincs hús! Hogy kizárólag az állampárthoz és Kádárhoz való lojalitásuk alapján kontraszelektáltja a rendszer a politikai apparátust, a kulturális és tudományos alrendszereket felügyelő megmondóembereket; hogy mindezekben a faragatlan és tudatlan és/vagy a gerinctelen és elvtelen figurák kerülnek pozícióba? Ó, hát tessék csak megnézni a bolgár, kelet-német meg szovjet elvvtársakat, na, azok aztán cipővel eszik a levest!

A „kisebbik rossz” felé való törekvést nem a módszerváltást követő, négyévenkénti, kollektív szarosgatya-csere reszelte bele a magyar társadalomba, hanem bizony a szöveteinkbe ivódott, reflexeinkbe épült, kiirthatatlanul dohszagú kádárizmus.

A mai fiatal, középosztálybeli vagy nem középosztálybeli viszont nem ebben nőtt fel, nem itatta át élete, kapcsolatai, viszonyai minden területét ez az alapvetően egy kiadós hazugságra alapuló megalkuvás. Azt mondtuk neki, te már szabadon születtél, repülj, építs, hass, alkoss, gyarapíts. És legott megkérdeztük tőle, mit gondol: vörösre, narancsra, zöldre, kékre, netán barnára mázolva tűnnének kevésbé nyomasztónak kalitkánk rácsai?

Aztán négyévente elmentünk és lehajtott fejjel megszavaztuk − magunknak és nekik  az aktuális „kisebbik rosszat”, vagyis azt, akitől a megélhetésben lélegzetvételt, nemlétezőhavi nyugdíjat, gavalléros családi pótlékot, béremelést és adócsökkentést reméltünk. Reményeinket meg tudtuk támogatni azzal az önszuggesztióval, hogy ha szemérmetlenül lop is, ha a feladatára alkalmatlannak is tűnik, ha múltja alapján egy elvtelen, gátlástalan féreg egyértelmű képe is rajzolódik ki róla − mégis csak a „kisebbik rossz”.

Ezért nem vonult be a közéletbe a mai fiatal középosztály. Ugyanis ők már tényleg szabadon születtek, és nem lehet sakkban tartani őket ezzel a bárgyú, de bennünk még évtizedes reflexeket mozgósító kisebbikrosszazással. Ahhoz viszont, hogy szembeszegüljenek vele, kevesen vannak. Sok a nyugdíjas meg a kirobbanthatlan közalkalmazott eszkimó, kevés az aktív fóka. Az eredmény: reménytelen közöny és unott vállrándítás. Ki nem szarja ezt le? Bezzeg az uncsitesómnak milyen jól megy Londonban az éjszakai raktároskodásból! Az a karaj élet, odakint.

Úgyhogy majd mi, vén hülyék meg a mi hülye paradigmáinkból kiszabadulni képtelen maroknyi fiatal még egy darabig elvitatkozgatunk itt azon, hogy pompás és igazán vonzó „közéletünkben” miért nem vesz részt tömegesen a fiatalság. Sosem fogjuk megérteni, mert ők szabadon születtek, mi viszont még rabságban.

Te viszont, fiatal honfitársam, ha jót akarsz magadnak, szarj a mi begyepesedett fejünkre a sztratoszférából, repülj, építs, hass, alkoss, gyarapíts!

#YOLO. Csak egyszer élsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr566211087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.29. 11:28:05

túlmagyarázza. ferdít. felment.
azért érdektelenek, mert az idő szakralitását nem ismerik fel az ifjú barmok. időtlenül élnek. a gondolkodás ismeretlen. net. pisa felmérés. életalkalmatlanság. nem az élet terében, az időben élnek. nem élnek.a világhatalom termékei.
és nem csak a politika nem érdekli őket, hanem semmi "baromság", irodalom, történelem, egyebek. lebegő szellemi ázalékok.

jonatánalma2 2014.05.29. 11:44:28

Kádár apánk mindent meg is tett a krumplileves biztosítása érdekében, ezt nem tagadhatjuk.Ezért is (többek között) nem tetszettünk forradalmat csinálni és ezért is mentette meg magának az összes mindent a bolsevik társulat. Szóval mondhatjuk, hogy Kádár apánk ügyes volt..végül is él és virágzik paartja ees kooormaaanya tovaaab..

marko11 2014.05.29. 12:00:15

A mai fiatalok már tényleg szabadon születtek?
Na persze, nekik már természetes a munkanélküliség, a kilakoltatás, a hajléktalanság, a koldusok, hogy ki tudom-e fizetni legalább a számlákat stb. stb.
A szüleinek, a rendszerváltáskori másfél millió munkanélkülinek még valahogy nem lehetett olyan egyértelmű, hogy a szabadság érkezett volna meg.
Ha csak a pofázás szabadságát nem tekintjük annak.
Hogy lehülyézhetem akár a min.elnököt is. (De próbáljál a munkahelyeden, ha van egyáltalán, csúnyán nézni a kisfőnökre.)

Szóval, érdekes írás, mindössze annyi a hibája, hogy téves a kiindulás. Ugyanis ebben a szép új világban nem a politika/politikusok uralják a világot, hanem a pénz, a sok pénz, a nemzetközi nagytőke.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.29. 12:30:05

@Titkos István:

Kezitcsókolommal köszönt a boltoskislány?:-) Már nem azt látja benned, amit te benne?

www.youtube.com/watch?v=YnvDfP3DfIo

Terniak 2014.05.29. 12:52:38

Egyetértek a szerzővel, és megint, a korábbi cikkekhez hasonlóan rátapintott valami fontosra:

"mi nem voltunk képesek olyan társadalmi és politikai struktúrákat, olyan szellemi mintákat felmutatni az utánunk jövőknek, amelyekre a mai „fiatal középosztály” bármilyen szinten is támaszkodhatna, amelyekből akár azok ellen lázadó forradalmisággal, akár azokat megtartani kívánó konzervativizmussal építkezhetne. Egy nagy, langymeleg szartócsát kapott tőlünk a „fiatal középosztály”, és ha azon tanakodunk, miért fintorog tőle, akkor elsősorban azt kellene megvizsgálni, mi történt a saját szaglásunkkal"

Nem akarom bántani a cikkírót, mert az, hogy ezt kimondta, valahol az igazsággal való szembenézés.

A politikusok és a körülöttük ácsingózó junior és wannabe politikusok nem értik, hogy a mai fiatalokat nem érdeklik az olyan dolgok, hogy kiről van elnevezve egy utca, hogy ki kap szobrot, hogy melyik tábor jelöltje kap állami kitüntetést, és ezt a közönyüknek, tudatlanságuknak tudják be, pedig valójában ez egy védekezési mechanizmus.

A politikai elemzők nem értik, hogy amit ők nagy "politikai teljesítménynek" gondolnak, "profi" politikának, azt a fiatalok kiröhögik, értéktelen "szarkavarásnak" tartják, és csodálkoznak, hogy más nincs hasra esve attól, hogy valaki milyen hatalomtechnikus, hogy milyen "ügyesen" játssza ki a szokásjogot vagy más normákat...

Nézzenek körül, hogy ma már egy állami ünnepségen is melyik korosztály képviselteti magát túlnyomó többségben, hogy kik vonulnak, hogy kik járnak gyűlésekre.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy az a minta, amit adna a korábbi korosztály, követhetetlen, szánalmas: nem érdekelnek bennünket a múlt vitái, mert nem visznek előre, mert a történelem nagy kérdéseiben (néhány minimumon kívül) nincsenek egyszerű igazságok, az pedig, hogy megpróbálják leegyszerűsíteni azokat, még inkább taszító.

Ez a generáció már nincs érintve a XX. század nagy traumáitól és tragédiáitól közvetlenül, és belátta, hogy bármi is történt a családjában, az az ő mostani életét (karrierjét, családját, jövőjét) már alig befolyásolja.

Természetes neki, hogy demokráciában él, hogy a közigazgatás vagy bármilyen hatalom nem játszadozhat vele, hogy nem beszélhet vele fölényesen és gőggel, hogy az állam van őérte és nem fordítva. A Kádár-rendszer is csak történelem, és legfeljebb rácsodálkozik a szülei mentalitásán keresztül, hogy mennyire másként gondolkodik ő a világról.

Nem követhető az a közéleti vitákban is fellelhető felületesség, ami mindenhol jellemző, az a régi hozzáállás: "jó lesz az úgy is", "ne szólj, mert csak bajod lehet belőle", "majd valaki más megcsinálja". Mivel a politika is ilyen, inkább kösz, de nem kérünk belőle.

vizipipa 2014.05.29. 14:11:18

@Terniak: " bármi is történt a családjában, az az ő mostani életét (karrierjét, családját, jövőjét) már alig befolyásolja"

Ez is egy vélemény. Tapasztalatlan. Felületes. Egyéni. Huszonakárhány éves korig, aki visszapillant nem sokat lát. Nincs pályafutás, nincs mit értékelni. Aki kicsit szélesebb látókörű, kapott valamit a család (vagy környezet) élményeiből (életútjából), az már akkor is többet láthat.
Nem akarok túl sokat példálózni, aki nem ilyen helyzetben van, azzal megesik, hogy nem érti, nem érzi. Hogy állna azonosan a múlthoz az akinek rokonsága most is ott van Felvidéken/Kárpátalján/... és akinek ilyen rokonsága sosem volt? Akinek déd-/nagy-/szülei Trianonkor menekültek Dél-Erdélyből, 44 végén Délvidékről vagy 46-ban kitelepítették Felvidékről, és az aki ilyesmiben nem érintett?
Sokan, sokféleképp leírták/elmondták/megénekelték: visszafordulni nem lehet, de visszapillantani csak a megtett útra lehet.
Az egyénire, a kisebb vagy nagyobb közösség megtett útjára. Ki mit érez magáénak.

És ez még nem azonos a múltba révedéssel. Legalább is a nagy többségnek.

www.youtube.com/watch?v=lPoNSYSxS7o

♔batyu♔ 2014.05.30. 09:24:03

"Az úgynevezett jobboldalon szokás bajainkat a módszerváltás idején, mindenféle demokratikus legitimáció nélkül, az előbb Ellenzéki, majd Nemzeti Kerekasztal körül ülő „kijelölt ellenzék” és a kései, omladozó Kádár-kor mohó állampárti opportunistáinak hatalom-, és vagyonátmentő „mutyijára” kenni."

Neked szerintem első lépésként el kellene távolodnod Kádár bűzlő tetemétől.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.05.30. 09:38:31

" Mi voltunk a módszerváltás tinédzserei. Ha létezik elveszett generáció, akkor az a miénk. Mi későn születtünk a kapitalista újraosztozkodásban való részvételhez, de korán ahhoz, hogy adottság legyen számunkra a számítógép, a mobiltelefon és a világútlevél."

Nem tehetünk róla. Ezt dobta a gép. Mi mindent megpróbáltunk, csak hát a körülmények. Tudod mi van, öreg.

Tibikém, még egy fél Unicumot!

teotwawki 2014.05.30. 10:17:14

"Ha létezik elveszett generáció, akkor az a miénk."

Ez egy akkora közhely, hogy bárki nyugodtan magára húzhatja, aki 1896 után született.

Ez viszont nagyon jó:
"Sok a nyugdíjas meg a kirobbanthatlan közalkalmazott eszkimó, kevés az aktív fóka."

Alick 2014.05.30. 10:29:10

@vizipipa: "Hogy állna azonosan a múlthoz az akinek rokonsága most is ott van Felvidéken/Kárpátalján/... és akinek ilyen rokonsága sosem volt?"

Hmmm... lehet, hogy sok fiatal éppen ezért csatlakozik a Jobbikhoz vagy szavaz rájuk... nem akarnak mellébeszélést, vállalják a nem PC egyenes beszédet.

ingyenebed 2014.05.30. 10:30:04

nem rossz a poszt sztem, de pár megjegyzés:

"Ez a generáció már nincs érintve a XX. század nagy traumáitól és tragédiáitól közvetlenül, és belátta, hogy bármi is történt a családjában, az az ő mostani életét (karrierjét, családját, jövőjét) már alig befolyásolja."

Amelyik nép elfelejti a történelmét, arra ítéltetik, hogy újra átélje azt.

Evvel összefüggésben: ennek a generációnak nulla történelmi, társadalomtudományi tudása van. ebből adódóan nem érti a politikát, és nem is érdekli. a hatalomtechnikusok azt tesznek velük amit akarnak.
ezen kívül erkölcsi tartása sincs. kedvenc példám a kollága, aki elvárja az egykulcsos szja-t, de közben megy papírt szerezni a gyerekének, hogy az ingyen (vagy olcsó?) állami oviba be tudja tolni. merugye az jár.

NULLA POLGÁRI (CITOYEN) MENTALITÁS.

lopás, ügyeskedés, hazudozás, megúszás, adó nem fizetése, közben állam fejése, államtól minden elvárása, mindent és mindenkit leszarás, közben ájtatoskodás, keresztény hazudozás, képmutatás (már amelyik vallásos).
mindennek megmagyarázása avval, hogy ott fent is lopnak.
nyuggerezés, cigányozás, zsidózás, hajlétalanozás, multizás, liberálisozás, komcsizás (miközben sem azt nem tudják mi a liberilizmus, sem azt, mi a kommunizmus, sem azt, mi a konzervativizmus).

kollégák fúrása, irigykedés, kárörvendés, egymás hibáinak alapos kibeszélése, neten rinyálás.

közben az a fő probléma, hogy melyik típusú lapostévét kéne megvenni, mert az már a netet is tudja, mekkora az új okosteló, meg hol van occsóér jó kis 18-as alufelni, meg ebay-ről feleannyi egyébkéntis.

ja és a politikus rohadjon meg. mert béna szr, nem tud szuper csinálni. NEKÜNK. NÉLKÜLÜNK. MERT AZ JÁR.

ez az a bizonyos 35-45 közti középosztály, amiről beszélünk (tudom, közéjük tartozom, köztük élük).

és közben diplomások, és nyelvet beszélnek, mert azért egy normális fizetéshez ezek kellenek.

mit kezdjen evvel egy 16-20 éves?
azért küzdjön a matekszigorlaton, a nyelvtanulással, audihoz szakdogával bekerüléssel, hogy aztán ezek között pedálozhasson egy életen át?

akkor nem jobb ugyanannyi küzdéssel kimenni nyugatra és ott végigharcolni? 3-4-szer annyi fizuért (ugyanabban a munkakörben), kultúráltabb, gazdagabb, technikailag fejlettebb környezetben?

na ugye.

ingyenebed 2014.05.30. 10:35:03

"nem tud szuper államot csinálni" - akartam írni.

Alick 2014.05.30. 10:36:04

@ingyenebed: "akkor nem jobb ugyanannyi küzdéssel kimenni nyugatra és ott végigharcolni?"

A történelmi gyökerek ott is visszaköszönhetnek, ha egyszer csak leköpik, hogy büdöslábú keleteurópai, húzzál haza!

czjanos 2014.05.30. 10:40:05

Önsajnálat, seb-nyalogatás. Ez a korosztály hagyta szó nélkül, hogy elvegyék a nyugdíj-megtakarításukat. Ez a pedagógus-társadalom hagyta szó nélkül, hogy elvegyék a tanítás szabadságát, hogy egy akolba tereljék őket, hogy vissza minősítsék a starthoz azokat is, akik már több éve évtizede vannak a pályán. Ez a korosztály hagyja szó nélkül, hogy kiüresítsék az önkormányzatiságot, hogy felrúgják a magántulajdon szentségét.
Tessenek a tükörbe nézni!

ingyenebed 2014.05.30. 10:43:18

@Alick:

nem köpik le.
mérnököt, orvost, stb nem köpik le.
nem az a közeg.

lehet, hogy a cigányt leköpik, az arabot leköpik.

kimegy melózni építkezésre, más szakipari munkára, akkor sem köpik le. kihasználják, de elfogadják ha jól dolgozik. és idővel megszokják.

Kelly hőseiből:
"-Csodabogár? Dehát az egy buzi!
-Három Shermannel indulásra kész!"
ez a nyugati mentalitás, ezért tartanak ők ott ahol, mi meg itt.

Alick 2014.05.30. 10:50:52

@ingyenebed: "mérnököt, orvost, stb nem köpik le."

Persze, a munkahelyen megbecsülik, ha jól teljesít.

De nyilvános helyen nincs ráírva, hogy "hasznos értelmiségi vagyok", viszont a kiejtése alapján nagyjából beazonosítják, hogy merről jött. És ha a helybelieknek a pub-ban a bevándorlók miatt nincs melójuk, akkor minimum ki fogják nézni maguk közül.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.30. 11:03:22

@Terniak:
"Természetes neki, hogy demokráciában él"

Abban él?

"hogy a közigazgatás vagy bármilyen hatalom nem játszadozhat vele"

Azannya, télleg nem játszik vele???

" az állam van őérte és nem fordítva. "

Ööö......

Qub 2014.05.30. 11:04:41

@ingyenebed: NULLA POLGÁRI (CITOYEN) MENTALITÁS... Nálam ez a lényeg.. Valószínűleg nagyon naiv vagyok de egészen egyszerűen mindig elcsodálkozom amikor szándékosan keresztbe akarnak tenni, mellébeszélnek az általad (is) felhozott vádakkal illetnek bárkit is.. Ki a f@szt érdekel hogy régi komcsi, fidesz komcsi , néger, meleg, zsidó, cigány?? Ne ártani akarjon hanem építeni / segíteni.. Minek megosztani így? Az egyén csak akkor tud fejlődni ha a közösség is fejlődik.. Nálunk meg uralkodni akar néhány ember a többség meg szolga akar lenni. Mert az kényelmes.. Magyarországon kreált háborús övezet van amiből az értelmes emberek ki akarnak maradni, csak nem hagyják őket..

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 11:50:53

"Mi későn születtünk a kapitalista újraosztozkodásban való részvételhez"

Enenk a mondatnak nincs értelme.

Az újraosztásból csak a megbízható, jó elvtársak kaptak. Születhettél volna bármikor, lehettél volna akárhány éves 1990 körül, ha nem lettél volna, vagy a szüleid nem lettek volta befolyásos pártemberek, neked se jutott volna semmi.

gombosg 2014.05.30. 11:52:11

@jm padilla: Ez most marha okosnak akart hangzani, de nem sikerült :(

@ingyenebed:
A már említett fiatalabb ("Y") generáció tagjaként van rálátásom kortársaim gondolkodására. Igazatok is van meg nem is.

A legtöbben nem műveletlen, szűk látókörű barmok, hanem egyszerűen csak élni, dolgozni szeretnének. Már nem egy nyelvben, egy szakmában, egy munkahelyben, egy országban gondolkoznak, annál nyitottabbak, keresik a lehetőségeket.

Igazából a hozzászólásokból meg a bejegyzésből össze lehet rakni a képet: ezek az emberek CSALÓDTAK abban közéletben, amit most látnak, és abban, ami a rendszerváltás előtt volt, csalódtak abban, hogy a kettő mennyire összefonódik. Csalódtak a szüleikben és az ő "kisebbik rossz" szemléletükben (hogy én is mennyit hallgattam ezt a szüleimtől!), abban, hogy ennyit sikerült kihozniuk a módszerváltásból.

Viszont NEM ISMERIK azt a "citoyen" mentalitást, azt az eszköztárat, ami nyugaton már adott esetben megvan a hasonló korúakban. Nem jártam Nyugat-Európában annyit, de el tudom képzelni, hogy az ottani huszonévesek kevésbé vannak elfordulva a politikától, a közélettől - és jobban érzik, hogy igenis van súlya a szavuknak, meghallgatják őket.

Szóval szerintem a generációm két szék között esett a pad alá. El kell fordulni a korábbi sémáktól, de teljesen elfordulni meg nem lehet, hanem egy új vonatkoztatási rendszert, értékrendet, eszköztárat kell fölvenni.

A jelenleg fennálló elit erre kőkeményen rájátszik, hiszen így könnyű biztosítania saját megmaradását. Menjenek el nyugatra a fiatalok, aztán jöjjenek vissza, és törődjenek bele ebbe a szarba. Aki nem tud, az meg kussoljon és maradjon kint. Így könnyű lesz megmaradnia az elitnek, és nehéz lesz hosszú távon változtatni.

Az idősebb generáció maga alatt vágja a fát, mert nem tették képessé a fiatalabbakat (és nem adtak nekik lehetőséget) a változtatásra, akik szintén csak a "kisebbik rosszat", a közélettől elfordulást és a külföldre menekülést választják. Voltaképpen ugyanazt, mint a szüleik. Aki marad, az meg közéleti nézet szempontjából kontraszelektáltnak fog számítani.

J.László 2014.05.30. 12:33:03

Az elveszett generáció nem ti vagytok, hanem az 1890-es években születettek. Össze-vissza fosnátok magatokat az ő helyükben, az biztos.

Darázs Csaba 2014.05.30. 13:02:19

@ingyenebed:
"kedvenc példám a kollága, aki elvárja az egykulcsos szja-t, de közben megy papírt szerezni a gyerekének, hogy az ingyen (vagy olcsó?) állami oviba be tudja tolni. merugye az jár."

HHH???

csak én nem látom ennek a mondatnak az értelmét ?

bonfred 2014.05.30. 19:07:42

"A módszerváltáskor megszabadultunk a megszálló Vörös Hadseregtől, és megszabadultunk a képviseleti demokráciát lehetetlenné tévő közjogi berendezkedéstől. Egyik sem az akkori fiatalok és középkorúak (mai középkorúak és idősek) eredménye, tette volt. Egyszerűen úgy fordult a globális geopolitika, hogy a minket elnyomó nagyhatalom meggyöngült, birodalmi státusza összeomlott, és minket, kelet-európai gyarmatát feladni kényszerült."
Végre valaki erről is beszél, a rengeteg rendszerváltó, ellenálló, vasaló, víziló között. Hogy a ruszkik nem azért mentek el, mert mi úgy akartuk. Egyszerűen összemlottak, gazdaságilag, politikailag.

dzsoni5 2014.05.31. 09:06:24

Csatlakoznék gombosg-hez: 30 körül vagyok, az utolsó 10 évem nagyjából azzal telt, hogy újra és újra rácsodálkoztam arra, hogy a 40 felettiektől kevés kivétellel semmit nem tudok tanulni, hogy ezeknek az embereknek fogalmuk nincs arról, miről beszélnek. A másik nagy "élmény", hogy szüleimet én és a testvérem tanítgattuk meg szintén az elmúlt 10 évben arra, hogy hogyan is működik a mai világ, hogy tudnak benne boldogulni.
A mi "generációnk" élménye az, hogy nincs előttünk példa, nincs kitől tanulni, magunknak kell megtanítani a világot, az idősebb generációkat a hátunkon cipelve/eltartva. Ez rengeteg energiát elvisz, ne csodálkozzon senki, hogy nem nagyon van idő a "közéletre".

Donald kacat 2014.06.01. 19:40:07

@polyvinyl: bocs, de szvsz van értelme. Pl. egy közgáz diploma tízszer többet ért a rendszerváltás környékén az egzisztenciád megteremtéséhez, mint 10 évvel később vagy pláne manapság.
süti beállítások módosítása