Számoljunk le a populizmussal! − Kivonuló középosztály XXIV.
2014. május 28. írta: Redakció

Számoljunk le a populizmussal! − Kivonuló középosztály XXIV.

populizmus.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, MeMo írása.

*

Számoljunk le a populizmussal!

Emlékszem, amikor 2010-ben a második forduló után társaimmal, akikkel együtt kampányoltunk, végigüvöltöttük a combino-t: kétharmad, kétharmad...! A felszabadulás élménye volt ez, történelmi pillanat, aminek mi is a részesei lehettünk. Most befejezzük a rendszerváltást, vége a komcsiknak, a minősíthetetlen kormányzásnak, a jövő felélésének, a korrupciónak meg Kádár örökségének. Egy csapásra vége: új korszak veszi kezdetét. Magyarország szabad, büszke, polgári ország lesz, semmi nem állhat már az utunkba a történelmi felzárkózásunkban. Tisza Kálmán korát éljük újra, és mire nyugdíjaskorúak leszünk, átlag magyarként az átlag osztrák életszínvonalán fogjuk élvezni idős éveinket. Gondoltuk/gondoltam, mostantól jó lesz magyarnak lenni. Utána jött az ősz és én önkormányzati képviselő lettem.

Politika iránti érdeklődésem korán kezdődött. Legelsősorban apám alakította nézeteimet. Sosem felejtem el, amikor nyolcéves voltam és anyámmal néztük a tévét. Kádárt temették. Elkezdtem éljenezni. Anyám lehordott, hogy ilyet nem szabad csinálni, mert „őt is anya szülte”. Gimnazistaként már újságot olvastam, híradót néztem, és gyakran előfordult, hogy leckeírás közben bekapcsoltam a tévét és a Parlamenti Naplón néztem az élő közvetítést.

1945 május elsejére virradó éjjel lelkész dédapámat helyi pribékek, az új hatalom emberei elvitték és meggyilkolták. Ez mély nyomot hagyott a családban. Nekem is ez határozta meg politikai értékrendemet: a komcsikból elég volt örökre!

És 2010 az a pillanat volt, mikor úgy éreztem, a komcsiknak végük, örökre.

*

Egy darabig nem is foglalkoztam országos politikával: lekötött a vizsgadrukk érzése, ami újdonsült önkormányzati képviselőként áthatott. Emlékszem, amikor először akadt fönn a kormány az európai rendszer szűrőjén azon a bizonyos médiaügyön, nem tulajdonítottam neki súlyának megfelelő jelentőséget. Biztos túlreagál, érzékenykedik a baloldal − intéztem el akkor magamban. Később egyre több ilyen fennakadás történt. Jött a végtörlesztés, majd Barroso levele, ami „véletlenül” kiszivárgott. Közben dübörgött a propaganda: a bankárok lenyúlnak, a multik élősködnek, az Unió meg Amerikával együtt gyarmatosít! És én kezdtem elveszíteni a fonalat.

No nem mintha nem lett volna radikális korszakom. Amikor a World Trade Center tornyai ledőltek, tetszett Csurka beszéde: első hozzászólásunk a részvété, a második a felelősségé (sic!). Mármint Amerikáé, ahogyan ez a kontextusból akkor egyértelmű volt. Ha akkor, húszévesen talál meg a NER, nagy nerista lettem volna. A fiatalos dac és a bizonytalan jövőkép természetes módon szüli meg a lázadás hajlamát az éppen aktuálisan fennálló világ rendje ellen. De volt egy másik ok is, ami miatt nem szerettem Amerikát, Nyugat-Európát, és ferde szemmel tekintettem rájuk. Az a magyar helyzet, hogy a nagybetűs Nyugattal mindig azok látszottak megtalálni leginkább a közös hangot, és mindig azok gondolták a legfennhéjazóbb módon, kioktató stílusban elmondani nekünk, buta magyaroknak, hogy mi a módi a Nyugaton, akiket én gyűlöltem és el akartam tüntetni a történelem szemétdombjára: a posztkommunisták.

2002 mélyen él bennem. A mai napig történelmi sorsfordulónak gondolom.

Szégyenként éltem meg, hogy 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat, ami mégiscsak egy nagy nemzeti álom beteljesülése volt, egy posztkommunista kormányzat vezényelte le. Ez volt a morális teher. Ehhez társult a teljes felelőtlenség kormányzása. A kormányzatot a pillanatnyi népszerűségi mutatókon kívül nyilvánvalóan nem érdekelte semmi. Ennek az országnak 2009-ben simán csatlakoznia kellett volna az eurozónához. A száz napos programok, a 13. havi nyugdíjak és az egyéb féktelenül eszeveszett és fedezet nélküli költekezés eredményeképpen talán 15 évvel később fogjuk tudni teljesíteni ezt a célt. Ezekben az években többször megragadott egy érzés, amikor belegondoltam, hogy mi lett volna, ha 2002-ben nyerünk. És akkor éreztem, hogy a fejemet a falhoz akarom verni.

Így volt nekem − gondolom, sokunknak − megkönnyebbülés, hogy vége van. Gondoltam, most elindulunk egy irányba. A szocialisták jóléti-populista ámokfutását, ami a globális válsággal kiegészülve tragédiába torkollott, fölválthatja egy felelős kormányzás, ami az országot egy épelméjű, értékorientált, de politikailag racionális pályán működtetheti.

*

És akkor kanyarodjunk vissza Barroso leveléhez. Mert én körülbelül ott szálltam le a Fidesz szerelem-vonatából. Fölgyűltek a gondok és Magyarország körül elfogyott a levegő. Ekkor kellett volna azzal folytatnom, hogy az Unió a bankárok meg a multik kiszolgálója, a brüsszeli bürokraták pedig volt '68-as komcsik. Ők így együtt alkotják a nemzetközi baloldalt, és természetesen minket akarnak gyarmatosítani. Ezért indított szabadságharcot a kormány és ezért támadja most Brüsszel, Berlin, Párizs és Washington; ezek mind a nemzetközi baloldal hadállásai, kommunisták és kapitalisták, nemzetellenesek, magyarellenesek és keresztényellenesek, akik arra esküdtek föl ellenünk, hogy minket az összeszerelő műhelyükben robotoltassanak éhbérért − miközben csak azért van nekik több, mert az általunk megtermelt javakból élnek. Innen még folytathattam volna azzal, hogy nem csak kommunisták, de összefoglalóan csak simán liberálisok. Mert hogy e kettő valójában egy, mindig is az volt, és e két irányt csak megtévesztésül eszelte ki a nemzetközi háttérhatalom, ahogy a két világháborút meg a hidegháborút is valójában ez az erő találta ki a népek megtévesztésére, szándékos egymás ellen uszítására, hogy az így legyengített és becsapott világ fölött egyre jobban ki tudja terjeszteni világuralmát. Ez a kommunó-liberó háttérhatalom.

Szóval az egész világ összeesküdött Magyarország ellen... De mi van, ha Magyarország csinált valamit rosszul. Valahogy úgy, mint amikor mindenki velem megy szembe az autópályán. Újragondoltam és felül is bíráltam néhány korábbi berögződésemet, főleg ami az euroatlanti világra, vagyis a nyugati polgári civilizációra vonatkozott. Nem csak realitásvesztést láttam a kormány kurucos politikájában, de értékvesztést is. A jelen helyzetet szélesebb történelmi kontextusba helyezve megállapítottam, hogy a világnak az a része, amivel konfliktusunk keletkezett, a győztes fél a hidegháborúban − aminek eredményeként magyar állampolgárként én is e világ részese lehetek, és hálát adhatok a sorsnak, hogy nem kell életemet a létező szocializmus posványában tengetnem. A világ minden nemzete örülhet, ha a világnak e szerencsésebb részében élhet, ahol a liberális demokrácia és a kapitalista piacgazdaság vívmányai érvényesülni tudnak. Innentől kezdve nem fogadtam el, hogy azért élünk rosszul, mert minket gyarmatosítottak. Azért élünk rosszul, mert elszúrtuk. Mert a száz napos osztogatásoknál senki sem tüntetett a Parlament előtt, hogy ne éljük föl a jövőnket. De bűnbakot találni egyszerűbb, mint szembenézni a saját hibánkkal. Így a szocialisták jóléti populizmusát a Fidesz nemzeti populizmusa követte.

A szocialisták tönkretették az országot. A Fidesz ideológiát gyártott a jelenlegi állapotunkhoz. A NER mestermunka. Lenyomata annak, amik vagyunk. Egy a polgárosodásban megrekedt, a kapitalizmust el nem sajátító, a demokráciát igazából soha meg nem kedvelő, a régi uram-bátyámos feudális hagyományainkat masszívan őrző posztkommunista nemzet.

A sérelmeinket makacsul hordozzuk, és lélekben kitartóan vívjuk egymás ellen a második világháborút. Ezért nem tud a politika arról szólni, amiről kéne, hanem mindig a sérelmekről szól. Ezért nincsen önálló véleményünk, hanem mindig véleményigazodási kényszerekben gondolkodunk, mert a meglévő gondolatséma önkényes bontása automatikusan maga után vonja „a másik táborhoz” való átigazolás és árulás bélyegét. Ezért vagyunk manipulálhatóak, mert a saját táborhoz való véleményigazodási kényszer miatt lemondunk a gondolkodás nehézségéről. Ha van ellenség, van egység. Aki nem lép egyszerre, akinek nem az előre legyártott séma szerint állnak össze a fejében a dolgok, az tábort bont, vagyis a másik táborhoz tartozik.

A Fidesz egykoron biztos azért alakult, hogy a Nazarbajev típusú alakoktól egyszer megszabadulhasson a világ. Ma ő a barát, Barroso, Merkel, Obama és a többiek, akik a háttérhatalom bábfigurái ugyebár, ők ellenségek. Bizony, a NER-be ez is belefér. Ahogy Putyin is. Meg Kína. A magyar sajtó egy része évek óta művel tudatos tudatszennyezést, hogy bebizonyítsa, a fekete a fehér és a fehér a fekete. Egymást taposva versenyeznek azon, hogy melyikük tudja jobban bebizonyítani, mennyire Ázsiáé a jövő, Európának meg Amerikának pedig annyi. Csak tudnám, hogy akkor mi lesz? Nyereg alatt puhított hússal átlovagoljuk magunkat Kelet-Ázsiába, hogy részesülhessünk a NER-konjunktúrából? Az ember a vágyait kivetíti a jövőbe, a vágyai pedig az értékrendjéről tesznek tanúbizonyságot. Ha valaki Kínában vagy Oroszországban látja a jövőt, akkor neki az a  világ tetszik, amit ezek a hatalmak megjelenítenek.

*

És itt kanyarodok vissza dédapámhoz és örökségéhez. Én antikommunista vagyok. És ez vonatkozzon minden olyan világra, ami nem felel meg a polgári értékrend által biztosított szabadságnak! De őszintén kívánom azon nemzeteknek, amelyek még nem élhetnek a polgári rendszer által nyújtott szabadságban, hogy sikeresen meg tudják vívni a szabadságharcukat. Drukkolok a kínaiaknak és az oroszoknak!

A magyarországi utódpárt létezik. Létezni is fog, amíg a Fideszen múlik. Mert a NER legitimációját az utódpárt létezése is biztosítja. Amíg van utódpárt, addig vannak „komcsik”, és amíg vannak komcsik, addig bárhol és bárkiből lehet komcsi. Aki pedig a tudás birtokában van, hogy megmondhatja, hogy ki a komcsi, az csettinti a kállai kettőst. A NER pedig tudja, hogy a mi komcsink az nem komcsi, az ő komcsijuk, az viszont komcsi. No nem mintha sok olyan milliárdos lenne például ebben az országban, aki nem volt komcsiként vagy káderjükként lopta össze magát a rendszerváltoztatás zűrzavarában. Hogy valamelyik az MSZP körül sertepertél, a másik meg a nemzeti együttműködés lovagja lett időközben, ez részletkérdés.

Az utódpárt a NER ellenzéke, mert ez a feladata. Már kezdi megérteni, meg is fogja szeretni ezt a szerepet. A Jobbik a NER külső támasza és meghosszabbított karja. Amit a NER csak huncut módon sejtetni akar, azt kimondja a Jobbik. Itt már nyilaznak ellenünk a dakota harcosok. A Jobbik a NER gőzkiengedési funkciója. A NER által képzett két szélső érték, a komcsi árulók és a túlfűtöttek között található a politikai közép: ez a centrális erőtér elmélete.

Közös pont a fejekben élő szocializmus, a velünk élő Kádár.

A szocialisták azt mondták: céljuk a felzárkóztatás. Ehhez képest épp az ellenkezőjét csinálták. A Fidesz jobbat talált ki: nem cél a felzárkóztatás. Nekünk van saját utunk. Nem kell a minta. A probléma meg van oldva: mivel nem is akarunk felzárkózni, nem is fogunk felzárkózni. 2012 februárjában, amikor elfogyott körülöttünk a levegő, Orbán Viktor kiállt és azt mondta: „Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol, nagy célok elérésére ösztönöz de megakadályozza, hogy elérjük azokat.” Nem ilyen a NER és az orbánizmus is?

Mára a posztkommunista elitünk mellett / helyett megjelent a „nemzeti” elitünk is. Hogy mitől nemzeti? Csak. Mert nemzeti, ami a rendszer kötelékébe tartozó. Majd meglátjuk, hova jut egy ország, aminek a felső rétege egy értelmes üzleti döntést nem hozott soha életében, hanem az államcsecsen csüngve a jó magyar uram-bátyám világából nevelte ki magát.

Amikor Orbán Európát az alkoholhoz hasonlította, én azt mondtam: az előző évtizedet a szocialisták gátlástalan populizmusával veszítettük el. Ezt a mostanit pedig − a 2010-es évtizedet  a Fidesz „szabadságharcában” veszíthetjük el. Reálisan csak a 2020-as években lehet reménykedni. Az még kellően távol van ahhoz, hogy reménykedni tudjak benne. De ahhoz, hogy a 2020-as évek sikeresek lehessenek a számunkra, ahhoz most kell tanulni a hibáinkból. Most kell fölszámolni a lelki polgárháborús frontokat, most kell leszámolni a populizmussal és a sérelmi nacionalizmussal, ami jelenleg mozgat minket. Újra rá kell jönnünk, hogy a célunk Európa és a jövőnk is.

Jelenleg a Fidesznek tényleg nincs alternatívája. A NER ezért lett kitalálva. A centrális erőtér lényege, hogy csak egy kormányképes erő létezhessen. Közel negyedszázada vergődünk a demokráciával, amit a nagyhatalmak közötti frontvonalak demarkációs vonalának az eltolása eredményeképpen kaptunk (a nyakunkba?). Húsz-egynéhány év kevés ahhoz, hogy valóban a magunkénak érezzük. Mert ahogy a költő mondja: „hol zsarnokság van, mindenki szem a láncban; belőled bűzlik, árad, magad is zsarnokság vagy”. Sajnos azt kell mondjam, hogy aki zsarnokságban lett felnőtt emberré, sosem lesz igazán szabad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr476210960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Számoljunk le a populizmussal! − Kivonuló középosztály XXIV. 2014.05.28. 11:13:01

A világnak az a része, amivel konfliktusunk keletkezett, a győztes fél a hidegháborúban − aminek eredményeként magyar állampolgárként én is e világ részese lehetek, és hálát adhatok a sorsnak, hogy nem kell életemet a létező szocializmus posványában tenge…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.28. 11:54:08

cukik ezek a komcsi bérirományok :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.28. 11:54:08

Kérdés a szerkesztőkhöz:

Akik ebbe a sorozatba írnak, azoknak mind tudjátok a valódi személyazonosságát, vagy ti is névtelenül kapjátok tőlük az írásokat? Ott van-e a "név és cím a szerkesztőségben"? Mennyire tudjátok szavatolni, hogy valódi életutakról és élethelyzetekről olvashatunk, és nincs az írások között fikció vagy beugratási céllal született mű?

(Nem úgy értem, hogy elő a neveket - egy "igen" vagy "nem" válaszra gondolok.)

Megértem, ha valaki névtelenül akar írni, de nem mindegy, hogy egyszerűen csak egy névtelen írást olvasunk, amelyért egyedül az ismeretlen szerzője felel, vagy pedig van egy nevekkel és arcokkal kiálló szerkesztőség, amelyik ismeri a szerzőt és bizonyos értelemben hitelesíti.

Kezdem úgy gondolni, hogy a sorozatba névvel író Mérő Csabának van igaza: közügyekben nem jó a névtelenség. Megértem, ha néha muszáj, de ha valaki név nélkül ír közéleti kérdésekben, akkor legalább legyen valaki más, akinek van neve és jótáll a szerzőért.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.05.28. 12:21:06

Hát ez már dögunalmas. Szerintem a mandiner szerkesztői egyszerűen lusták cikkeket írni, ezért publikálják ezeket a szarokat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 12:24:06

@Holger Hartland:

Liberálisokból lesznek a fasiszták?

(Ha tudná, hogy a fenti poszt szerzőjét Trab Antalnak hívják és Makkoshotykán lakik az Alvég 8. szám alatt, akkor okosabb volna? Vagy legalább annak érezné magát?)

gyalog.galopp 2014.05.28. 12:29:51

@bbjnick:
Ha nem is fasiszták, de nácik lehetnek, mert ugye az indult balról , az NSDAP mint közös gyökér. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.28. 12:38:51

@bbjnick: A szerkesztőket kérdeztem, és nem magát. :) És nem a szerző nevét kérdeztem, hanem azt, hogy ők tudják-e. Másképp olvasom ugyanazt, ha a szerkesztők is névtelenül kapták a posztot, és másképp, ha a szerző személyazonosságának ismeretében publikálták, és ezzel bizonyos értelemben felelősséget vállalnak érte.

Vagyis ha megjelenik itt ergé vagy turul, és igennel válaszol a kérdésemre, az nekem elég. (Vagy ha nemmel, az is jó, őszinte válasz, és akkor úgy állok hozzá ezekhez a posztokhoz.)

Többször is előfordult már, hogy az olvasók megkérdőjelezték egy-egy poszt valóságtartalmát. Közülük persze nem a komolytalan figurák érdekesek, hanem pl. az, amikor Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, korábban ennek a blognak a szerzője a saját nevén kommentelve minősítette kitalációnak az egyik írást.

Csupán tisztázni kell egy kérdést a miheztartás végett, ennyi az egész.

___________________________ (törölt) 2014.05.28. 12:46:14

Üdv MeMo,

A következőt vedd már figyelembe - az, hogy a nyugati országokban jobb az élet, az nem azt bizonyítja, hogy valamit jól csinálnak, hanem azt, hogy régen valamit jól csináltak. Hiszen mindenfajta tőkét sokáig tart felépíteni, összegyűjteni, és sokáig is tart elfogyasztani. És ugye mindig akkor él a legszebben az ember, amikor a tőkét fogyasztja - csak nem lehet sokáig csinálni.

Induljunk egy feltételezésből! Tételezzük fel, hogy az a balos trip, amin elég nyugati országok vannak, ugyanúgy mérgező és romboló, mint a kommunizus, csak lassabban, mert annyira radikális.

A tények egy ilyen feltételezéssel elég szépen egybevágnak: 1945 után Európa elveszítette nagyhatalmi szerepét, gyarmatait, Amerika teljesen átvette a vezetést. Ma pedig azt látjuk, hogyObama tehetetlenül figyeli, ahogy Putyin azt csinál Ukrajnával, amit akar.

Tehát legalábbis valamilyen fokú hanyatlás észrevehető.

Namost. Tegyük fel, hogy mi azt mondjuk, hogy emiatt nem a mostani Nyugat az etalon, hanem a régi Nyugat, amelyik még képes volt világhatalmakat épteni. Tehát mi mondjuk nem Obamát vagy Junckert utánozzuk, hanem Churchillt, Disraelit vagy Bismarckot vagy Ted Rooseveltet.

Ha ebből indulnánk ki, akkor valami hasonlót látnánk, amit most látunk - ezek a figurák tényleg közelebb voltak Putyinhoz és Nazarbajevhez, mint a mai nyugati vezetőkhöz.

Tehát ha adott esetben a régi, még sikeres Nyugatot akarnánk követni, az mindig a mai Nyugattól eltávolodást jelentene.

Hú, ezt most nagyon bénán sikerült megfogalmaznom, bocsánat, fáradt vagyok, mint a fene. Remélem, azért valami átjön.

room_101 2014.05.28. 14:08:27

Miért van az, hogy ha valakinek nem fedi a véleményét teljes mértékben egy poszt, akkor nem érvekkel nyilvánít ellenvéleményt, hanem a posztoló személyét (annak létezését, múltját, hitelességét) támadja?

@Shenpen:
"mindenfajta tőkét sokáig tart felépíteni, összegyűjteni, és sokáig is tart elfogyasztani"
Ezzel vitatkoznék. Legalábbis a második felével. Minden erőforrás nagyon is hamar elfogy, ha ész nélkül bánunk vele.

A poszthoz:
"Reálisan csak a 2020-as években lehet reménykedni"
Tényleg?
Valahonnan már ismerős ez.
A '60-as években 1985-re tervezték lehagyni a nyugatot és felépíteni a komenizmust.

A probléma gyökere pedig ott van, hogy nem bűnbakokat kéne gyártani, másoktól várni a változást, hanem saját magunknak kiemelkedni a mocsárból.
Mert egyéni felemelkedési utak azért még vannak. Csak ahhoz dolgozni, szenvedni kell kitartóan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 14:27:18

@Holger Hartland:

Szerintem továbbra sincs semmi értelme annak, amit ír. Ha valaki bemond a mandinereseknek egy nevet és címet az mennyiben hitelesíti mondandóját? Aki igazat mond, akkor is igazat mond, ha nincs a neve és címe a szerkesztőségben, aki hazudik, az pedig akkor is hazudik, ha a DNS-mintája is ott van @Turul2k2 fiókjában.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.28. 15:01:45

@bbjnick: Elképesztő az értetlensége. Vagyis nem. Csak a szokásos. :)

Ezekben a posztokban sok személyes információ van. A mostaniból pl. kiderül, hogy a szerzője '81-ben született, és 2010-től fideszes önkormányzati képviselő. Ha valódi névvel és őt azonosító e-mail címről ír a mandinereseknek, akkor ők tudhatják, hogy nem kamu a levél.

Ki lehet rakni a névtelen levelet is, és persze hazudhat bárki, de más, ha a szerkesztőség úgy teszi ki, hogy "mi is csak így, névtelenül kaptuk, nem állunk jót érte" és más, ha úgy, hogy "a szavunkat adjuk, hogy valódi".

Valószínű, hogy névvel kapják a leveleket és jótállnak értük, én készséggel elhiszem, de jó volna ezt nyíltan kimondani. Az egyik előzőnél már a saját bloggertársuk (névvel) minősítette kitalációnak a posztot.

Ha írni akarnék a sorozatba (nem akarok - nem azért vagyok a "kivonuló középosztály" tagja, hogy mégis írjak :)), akkor névvel írnék, legfeljebb megkérném a szerkesztőséget, hogy azt már ne tegyék ki. De ők tudhatnák és láthatnák, hogy valódi, amit írok.

Bell & Sebastian 2014.05.28. 15:15:26

Végül is, itt a Fidesz körül forog a mondolat. A természetéről az első regnálása idején meggyőzően meg lehetett győződni. Mondom Győződni.

A kérdés csupán az volt, hogy rádob-e még egy lapáttal (meri vagy nem meri?) vagy hajlandó az önkorrekcióra.

Kényesebb ízlésűeknek addig is (2010) csak a fej ízlett. Most már onnan szaglik. A dumát még lenyelném, amit hozsanna formájában nyomatni kötelező minden igazhitűnek, csak hát ugyebár a tettek, azok a fránya tettek.

Orbán igazi terepe az uniós szarkavarás, a hátrahagyott helytartó 's annyit is ér.

Mi lett volna akkor, ha az emútnyúcévben csinálnak is valamit, de be se jártak, Navracsics képviselte a falkát, ha még emlékszünk. A Gyurcsány -féle kutyakomédia büntetlenségét már meg sem említem.

Kissé disszonáns az idekörmölt sagában Obama, Merkel és a további 5 db törpének tulajdonított szerep. Ha egyáltalán vannak heten.

Különben is, egyikünk sem ilyet lovat akart, a németek és franciák pofája csak azért van súlyban, mert ők adták el a lelkünket az ördögnek, némi baksisért.

Szegény embert még az ág is húzza, szegény embernek semmi sem sikerül? Ezzel azért vitatkoznék. Téridőugrottunk egy nagyot visszafelé.

Ideje meghirdetni az Új gazdasági mechanizmust, ner pontosan oda érkeztünk, ahonnan hatvannyolcban elindultunk.

Több rakkendrolt, gójlepkék!

Bell & Sebastian 2014.05.28. 15:31:06

Bródy veretes szavai Orbánról, magyar hangja Kohn Cenzus.

>>>
Hát nézd a táltos törpét
megint új álarcot visel
Miközben szól az álszent kórus
a métely magvát hinti el
<<<

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 15:34:56

@Holger Hartland:

Erősen másként látjuk egy (ilyen) blog szerepét. Szerintem épp az a truváj ezekben a fórumokban, hogy anonimok és a gondolatcserébe nem zavarnak bele a személyes kommunikációval együttjáró járulékos tényezők. Én nem vagyok kíváncsi arra, hogy mely nicknév alatt ki "beszél", az érdekel, amit mond. Ha ismernénk egymást személyesen, meglehet, teljesen másként alakulna a beszélgetésünk, ha alakulna egyáltalán, de ez a kommunikációs csatorna ezeket a lehetőségeket biztosítja, ilyen jellegű információcserét nyújt. Ezekbe beleIRL-ezni szerintem hiba. Igyekszem is vigyázni, hogy minél kevesebb személyes elemet vigyek bele, ne próbáljak személyemmel súlyt adni érveimnek, gondolataimnak.

Bell & Sebastian 2014.05.28. 15:47:36

@bbjnick: Annyi a különbség, hogy itt nem látni az avecézárt be- és kilépésnél. In real time üzemmódban sem kevesebb a megjátszás, ebben is csak annyi a plusz, hogy van akadémiai helyesírás támogatás rászoruló nekem és az alexandriai könyvtár teljes papírtekercs készlete a háttérben - másoknak.

Kandeláber 2014.05.28. 16:00:47

Na, megint a jó öreg populizmus.
Meg az urambátyámozás.
Csoda, hogy bőgatyásozás nincs.
Aki ezt összehordta, egy szimpla kis bajnaista ágens.
Ugorgyunk, mondaná Pósalaky úr.

Tündér_Lala 2014.05.28. 16:37:28

Sajnálom, de a kiskoma összesen semmit nem ért az őt körülvevő világból. Nem érti az ország , a vezetés elött álló alternaivákat, összekeveri a célokat és az eszközöket.
Tehát mit, hogyan kellene másképpen csinálni, hogy jobb legyen (az adott kényszerpályán belül). Hogyan kellene fenntartható módon újra építeni az országot a nagy kifosztás után. A kuruckodás nem cél, hanem eszköz. Senki az égegyadta világon nem akar nekünk hálót adni a halászathoz, legfeljebb némi halat vet. Ha élni akarunk ahogy mondja "szabad polgár módján " akkor meg kell teremtenünk annak a lehetőségét, hogy dolgozhassunk magunkért. A feleslegesen kiáramló pénzeket itthon kell tartanunk.
Ezt nehezményezik azok, akik eddig ezeket elvitték.

Jack Torrance 2014.05.28. 16:43:20

@bbjnick: miért pont Makkoshotykán? Az az én kedvenc falunevem! Komolyan mondom, komolyan kérdem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.28. 16:43:54

@bbjnick: Nekem az elmúlt három évben sokat változott a véleményem erről. Közéleti kérdésekben a névtelenség súlytalanná tesz, a név súlyt ad. Akár úgy is, hogy a szerző a nyilvánosság előtt névtelen ugyan, de a szerkesztőség tagjai tudják, hogy ki ő, és a saját nevükkel jótállnak érte. Lehet név nélkül írni, csak akkor legyünk tisztában vele, hogy az annyit is ér - ha a név súlyát nem pótolja másfajta súly, pl. bizonyítás. A névtelenség rengeteg sunyiságra és visszaélésre ad lehetőséget, és a névtelenségben az értékes csak összekeveredik az értéktelennel. Három év során több tucat nickről tudtam meg, hogy ki áll mögötte, így mondom.

A következő posztot Galgagyörk polgármestere írta. Ott a neve, számon kérhető, ezért súlya van. Erről a névtelen posztról csak jóhiszeműen feltételezhetem, hogy tényleg egy 33 éves fideszes önkormányzati képviselő írta. Súlyt a szerkesztőség adhat neki (nálam van ennyi hitelük), ha ezt megerősíti.

Jack Torrance 2014.05.28. 17:07:09

@Tündér_Lala: sajnos rossz tablettát vettél be és maradtál a mátrixban. Ez az a szöveg, ami a drótból jön.

Bell & Sebastian 2014.05.28. 17:21:40

@Tündér_Lala: Akik most viszik, azok bezzeg nem nehezményezik. A mi óránk is úgy jár, mint aminek lejárt a rugója. Ebből az országból kivonták vagy kivonták a pénzt, vagy nem ér le az aljáig, vagy olyan lassan fordul, hogy a tej megalszik a szájában, vagy mindhárom, de egyszerre.

Most nem mennék abba bele, hogy mit hozott nekünk az erős központosítás, az átlagon felőli újraelosztási ráta és az uniós befizetések visszaosztása, mert mindnyájan ugyanazt látjuk.

Mindhárom rossz (amit soroltam, de van több is) ellenében lehetett volna és lehetne tenni, de nem.

Bejátsszuk-e az egész pályát, ami a rendelkezésünkre áll? Meghiszem azt, csak speciális érdekek mentén, hogy finom maradjak.

Amikor lehetne ezt jól is csinálni. Csak nem ez a cél. Akkor hát mi? Az összes termelőeszköz újrafelosztása, ez a cél.

Jól tudjuk, hogy a legnagyobbak számára adott az eszköz felszentelése a cél elérése érdekében.

Ezek szerint van jó, nemzeti kapitalista és van rossz, nemzetközi kapitalista, meg a harmadik purgyé, az állam.

Na, pont az esik le ettől. Meg az életszínvonal.

2014.05.28. 17:58:51

"És 2010 az a pillanat volt, mikor úgy éreztem, a komcsiknak végük, örökre."
pedig akkor jutottak újra hatalomhoz és már ittmaradnak a nyakunkon örökre

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.05.28. 19:08:08

Azért a populizmus legszebb példája a tényleges életfogytiglan/halálbüntetés körüli Kávé-i (Kedves Vezető) habverés:
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/05/24/korlevelem_a_magyar_katolikus_puspoki_konferenciahoz

♔bаtyu♔ 2014.05.28. 19:38:17

Nem értem miért kell ennyit kínlódni. Napi három poszt, Orbán populista, a nép imádja Orbánt, rossz volt a ballibsi kampány és ehhez hasonló baromságok.

Simán Gyurcsány lenne ma a miniszterelnök egy ballibsi kormány élén, ha hozza azokat az eredményeket amelyet Orbánék és persze 2006. október 23-án nem ábrándít ki kb. 2 millió embert, akik kezdték azt hinni, hogy a komcsik demokraták lettek.

Gusztustalan populizmus pedig az volt, amikor ezek után Gyurcsányék és a libsik elkezdték magukat demokratázni és Orbánékat nácizni és ezt tették 4 éven át. Mást sem hallottam a médiából, mint hogy ezek a "demokraták".

_most_ 2014.05.28. 20:00:40

egyetértek, Orbán feláldozza a jövőt a populizmus oltárán, a fideszben nem számít a racionalitás, az elvek, egy valami számít, hogy megnyerjék a választást és minél többet lophassanak, és kiszolgálják a nemzeti oligarchák érdekeit.

Ad Dio 2014.05.28. 20:42:15

Poszter:

Meg ne bántsalak, de ez még mindig idealizmus amit művelsz. Még egy lépést kell tenned a valóság felé hogy talpra álljanak a dolgaid. Nem kell hinni egyetlen politikai erőben/szereplőben/ideológiában sem. Ugyanis nincs sem királyi út, sem abszolút igazság. Helyzet van, és ahhoz társuló megoldási lehetőségek. egyik jobb, másik kevésbé jó.

A populizmust én sem szeretem, de jelenleg a társadalmunk a tanulási folyamatában itt tart. Nincs konzervatív, nincs (igazi) liberális, nincs keresztény nincs... van centrum kissé jobbról, centrum kissé balról, nemzeties bal, euroatlantista bal stb... minden van, csak következetes józan ész nincs. Mert annak még nem érett meg a tábora. Btw jelenleg Nyugaton sem divat a dolog.

"a világnak az a része, amivel konfliktusunk keletkezett, a győztes fél a hidegháborúban − aminek eredményeként magyar állampolgárként én is e világ részese lehetek, és hálát adhatok a sorsnak, hogy nem kell életemet a létező szocializmus posványában tengetnem."

A Nyugat nem értünk harcolt, hanem önmagáért, a saját túléléséért. Győztek. Mi is megharcoltuk a magunk harcát. Mi is győztünk. Hálával tartoznék Nekik? Nem hinném. Afganisztán? Irak? Ukrajna?

Nincsenek jók mg rosszak a politika porondján...

Ettől én még nyugatbarát vagyok, de úgy tekintek a nyugati "barátokra" mint hozzám közel álló, szimpatikus figurákra, nem pedig mint "nagybácsikra" vagy "gyámokra". Tisztelem a világukat a teljesítményüket, ami jó eltanulom szívesen, de elvárom tőlük, hogy ők is tiszteljék az én világomat. Épp így keleten sem büdös orkok élnek, hanem számomra kissé idegenebb figurák, akiknek épp úgy joguk van a létezésüket úgy berendezni ahogy akarják. Nem vonzódom a világukhoz, de nem érzek kényszert arra hogy el/megítéljem őket.

nevetőharmadik 2014.05.28. 21:18:00

Én csak azt nem értem, hogy akinek időközben így fel tudott nyílni a szeme, az hogyhogy nem tartotta nyitva 2010. előtt - legalábbis a Fidesz jelleme tekintetében.

Na jó, hazudnék, ha azt mondanám, hogy tudtam előre, mert pont ezeket nem tudtam előre. Sőt, én magam is abban reménykedtem, hogy a kétharmaddal csak már valami jót fognak kezdeni, mert az ország lényegében utolsó utáni pillanatban van, és nyilván tudják, hogy nem engedhetik meg maguknak a "rossz kormányzást" - és reménykedtem annak ellenére, hogy már rég nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz számára sem jelent gondot a hazudozás reggel, éjjel, meg este, és nekik is megvoltak már a viselt dolgaik... de a fenntartások velük szemben már akkor is maximálisan indokoltak voltak.

És én két évvel még fiatalabb is vagyok a posztolónál.

Szindbad 2014.05.28. 21:21:31

@bbjnick: Hülyén néz ki, ha a mandineresek igazinak adnak el kamu olvasói leveleket, még akkor is, ha ők maguk nem is tehetnek róla. Például mit gondol, melyiket írtam én? :-)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.28. 21:22:45

@_most_: Orbán feláldozza a jövőt a populizmus oltárán, a fideszben nem számít a racionalitás, az elvek, egy valami számít, hogy megnyerjék a választást és minél többet lophassanak, és kiszolgálják a nemzeti oligarchák érdekeit.

'Orbán feláldozza a jövőt a populizmus oltárán' - jó szöveg eddig csak Orbán nem növelte az adósság arányát (ennyit a jövőről)

'a fideszben nem számít a racionalitás, az elvek, egy valami számít, hogy megnyerjék a választást és minél többet lophassanak'

- minden pártban ez számít, de kit érdekel ha a haszonból lopnak? A maszopszadesz a veszteségből lopott...:DD nem mind1

' és kiszolgálják a nemzeti oligarchák érdekeit. ' - ez pl. kifejezetten kellemes vonása a fidesznek a maszopszadesszel szemben, hogy azért a 'nemzeti' jelző hozzásegít az érdekérvényesítéshez. Egyébként az SZJAzó parasztgecik is oligarcháknak számítanak, aljaproli szemszögből...

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.28. 21:23:46

@nevetőharmadik: Na persze. 2010ben a fideszre szavazott, csalódott, és megint a fideszre szavazott. Vagyunk így páran, amíg nincs jobb.

ob.szerver 2014.05.28. 21:30:44

Mindig meghatódva olvasom a álomvilágból a revelációig jutók bűnbánó sorait, de kevés empátiát érzek azok iránt, akik 2002-re már elvégezték a nagycsoportot, mert számukra nincs mentség.

Ezért csak egy érdekesség a poszt egy megjegyzése kapcsán.

"A Fidesz egykoron biztos azért alakult, hogy a Nazarbajev típusú alakoktól egyszer megszabadulhasson a világ. "

Kevéseknek tűnt fel, de a héten a Duna tv leadott egy kazah játékfilmet, amely Nazarbajev könyvéből készült a saját gyermekkoráról. A városligetben meg felállítják valami kibaszott nagy kazah költő szobrát.

Ha valakinek lennének még illúziói. Még mindig, 1998-2002 és 2010-2014 után is.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.28. 21:33:31

@ob.szerver: 'Ha valakinek lennének még illúziói. Még mindig, 1998-2002 és 2010-2014 után is.'

És akkor most miva? Leszavazunk a gyurcsányira? Naügye.

Robinzon Kurzor 2014.05.28. 22:39:25

"Emlékszem, amikor 2010-ben a második forduló után társaimmal, akikkel együtt kampányoltunk, végigüvöltöttük a combino-t: kétharmad, kétharmad...!"

29 évesen?

Ha nem nettó nyereség- és hatalomvágyból lettél fideszes önkormányzati képviselő, akkor menthetetlenül ostoba vagy.

Vagy inkább kamu az egész a sztori, mert ilyen nincs.

Aki érzelmileg ennyire beleáll egy döntésbe, az utána vagy építi a kognitív disszonancia légvárait (erre kiváló példa a Mandiner tetszőlegesen kiválasztott bármely szerkesztője vagy állandó szerzője), vagy óriási lelki megrázkódtatásként éli meg, amikor rájön a "megcsalásra".

Aki a villamoson a hordájával üvöltve ünnepli a kétharmadot, az nem fogja egy flegma vállrándítással ("most tanulnunk kell a hibáinkból") elintézni, hogy átverték és kihasználták.

zuuu 2014.05.29. 13:17:08

@Holger Hartland: ez egy marha jó kérdés. az egész sorozat lényegét érinti. a szerk. válaszolt már?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.29. 13:56:39

@Holger Hartland:

Belefáradt a dzsumbujozásba. Mert ez egy valóban kegyetlenül fárasztó műfaj, észnél kell lenni, ha nem akar benne eltévedni vagy elsüllyedni. Ahogy M. Fuller írja: "...a Millió Lélek Láthatatlan Lázadása, a modemeikből szörnyetegeket okádó nevetséges és drasztikusan sugárfertőzött hitehagyottak tömegéé." De amit felvet, az nem megoldás sem a maga fáradtsága és undora ellen, sem a Millió Lélek Láthatatlan Lázadása ellen, nem teszi átláthatóbbá és átjárhatóbbá ezt a speciális közeget.

A megoldás szerintem az, hogy helyiértékükön kezeljük a dolgokat. Ha valaki nicknéven nyilatkozik meg, akkor azt aszerint értékeli, ha a nevét adja hozzá, akkor aszerint. Ugyanazon a platformon esetünkben itt, a Mandineren) mindkét megnyilvánulási forma jelen lehet, aki saját nevén nyilatkozik, annak ez személyes közéleti szerepvállalás, aki nicknéven annak anonim véleménynyilvánítás. Ennyi.

Szerintem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.30. 13:17:37

@bbjnick: Egyetértünk. Azért is kérdezem a szerkesztőktől (még mindig), hogy a névtelen posztok számukra is névtelenek-e és úgy álljunk hozzájuk, vagy pedig ők tudják a nevet és hitelesítik, hogy az írás nem kamu vagy beugratás. A névtelenséget amúgy én sem üldözendőnek vagy betiltandónak tartom, hanem csak súlytalannak és az esetek egy részében (ami sajnos összekeveredik a másik részével, és csak az IRL kiderülésekor válik el tőle) szánalmasnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.30. 13:39:01

@Holger Hartland:

Ezt mint @Holger Hartland: mondja vagy mint X. Y. valós személy?:-D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.30. 14:18:42

@bbjnick: Mindkettőként, a kettő ugyanis elválaszthatatlan. Azt hiszi, névtelenek vagyunk? Aki sokat kommentel, netán blogja is van, arról előbb-utóbb kiderül vagy kideríthető, hogy kicsoda. Rólam legalább tízen tudják, ha nem százan. Ebből négyen egyenesen tőlem magamtól. Egy időben csodálkoztam (á la Bástya elvtárs), hogy senki nem "leplezett le" - de végül is el kell ismernem, tényleg ennyire vagyok fontos. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.30. 16:37:36

@Holger Hartland:

Én a teljes blogoszférából, ha jól számolom, nyolc nicknek ismerem csak az IRL-jét, abból hathoz közeli barátság köt gyerek-, ill. kamaszkorom óta:-) Engem ez a kérdés nem foglalkoztat. Magát sem tudom kicsoda. Maga ismeri az én IRL-emet?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.30. 23:35:32

@bbjnick: Én talán 30-40-nek, de sosem számoltam. Véletlenül szokott kiderülni vagy magától áll össze töredékekből. Ha érdekes valamiért, pár percet hajlandó vagyok rákeresni. Van, amikor érdekes. Ami magát illeti, van a fejemben egy név és egy elnagyolt profil (nem tehetek róla, nem kerestem, szembe jött), de nem tudom, hogy ezekből mennyi igaz, és ha nem haragszik, nem nyomoznék. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 11:18:43

@Holger Hartland:

"ha nem haragszik, nem nyomoznék" --- írja.

Nem haragszok:-)
süti beállítások módosítása