Érjen véget a posztszocializmus! − Mandiner jövőváró II.
2014. április 07. írta: bakó.bea

Érjen véget a posztszocializmus! − Mandiner jövőváró II.

szabadsag_posztszocializmus.jpg

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Be kell látni, hogy teljesen irreális dolgokat várok a következő négy évtől; mégis olyasmiket, amiket valószínűleg sokan vártak az előző huszonnégytől is – függetlenül attól, hogy épp ki és milyen többséggel kormányozott.

Olyan társadalmat, ami bratyizás és jópofizás helyett tisztán teljesítmény-alapon működik. Ami talpraesett, önálló és kreatív emberekből áll, akik nem mindent az államtól várnak és nem mindenért az államot okolják.

Olyan közéletet, amelyben nincs helyük múlt rendszer irányítóinak és haszonélvezőinek. Amelyben nem a jogalkotó politikusok vetik az ő törvényeik alapján ítélkező bírák szemére, hogy elrugaszkodtak a valóságtól; hanem olyan törvényeket alkotnak, amelyek nem rugaszkodnak el a valóságtól.

Olyan politikát, ahol a kampány nem egymás lejáratásáról és a felelőtlen ígérgetésről szól, hanem érvekről és értelmes vitáról. És ahol nem az EU, hanem a korrupció ellen vívnak szabadságharcot.

Olyan kormányt, amely nem felesleges koloncnak, esetleg szükséges ellenségképnek tartja az ellenzéket, hanem konstruktív vitapartnernek.

Azt várom, hogy érjen véget a posztszocializmus és legyen végre európai színvonalú Magyarország.

Valószínűleg még egy jó darabig hiába várok minderre, és ennek okát nem is lehet kizárólag a politikusokra kenni. Amíg ugyanis a politikai elit tagjai társadalmi fogékonyságot látnak a posztszocialista politikai „kultúra” csökevényeire, addig nem fognak a „bevált” módszereken változtatni.

Fotó: Fortepan.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr305974563

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érjen véget a posztszocializmus! − Mandiner jövőváró II. 2014.04.07. 15:13:01

Olyan társadalmat várok, ami bratyizás és jópofizás helyett tisztán teljesítmény-alapon működik. Ami talpraesett, önálló és kreatív emberekből áll, akik nem mindent az államtól várnak és nem mindenért az államot okolják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.04.07. 15:16:24

Hozzászólnék, de abban nem sok köszönet lenne.

Bell & Sebastian 2014.04.07. 15:27:39

Éppen megyünk széjjelfele, ez meg azt reklamálja itten, hogy nem jutott neki pocokbunda. Minek az neki, ha úgyis csak elvásna rajta.

gyalog.galopp 2014.04.07. 15:59:59

"Be kell látni, hogy teljesen irreális dolgokat várok a következő négy évtől; "

Nagyon jól kezdi! A posztszocializmus akkor fog véget érni, amikor majd így kezdi: be kell látni, teljesen irreális dolgokat várok el magamtól, mert a diplomámmal kitörölhetem, ha meg már mosogatni kell, akkor azt ott csinálom , ahol jobban fizetnek.

Egyébként meg eszébe se jut azon gondolkodni, hogy ugyanabban az EU-ban néhány kilométerre a határ másik oldalán mért kap többet egy ápolónő, mint itthon egy orvos. Ilyen hiábavalóságokon és nem is töri a fejét. Nem erre képezték ki.

WLaci 2014.04.07. 16:09:15

Rokonszenves cikk, de ez az, amit egy politikai párt sem képvisel Magyarországon. Ha realisták vagyunk, akkor ez a fajta teljesítményalapúság mint ideál pár tízezer ember sajátja. Nincs esély, hogy a politika számára ez jelentős tömeggé nőjön.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.04.07. 16:25:13

Teccetünk volna forradalmat csinálni!
Pártitkártól kezdve az összes komcsit lámpavasra, aztán utána lehetett volna új életet kezdeni egy szebb jövőben...

Holle anyó 2014.04.07. 16:31:42

Én meg olyan államot szeretnék, ahol nem pofáznak bele az életembe. Mit ehetek, mit ihatok, mit szívhatok, hol szívhatom, mit hol nem csinálhatok, hogy neveljem a gyerekemet, mit szeressek, mit utáljak.

A tetves kurva állam menjen a picsába!

S=klogW 2014.04.07. 16:37:18

@Holle anyó:

Vannak még lakatlan sziget.

Csumpitáz Alfréd 2014.04.07. 16:37:30

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Jesszusom, hogy mondhatsz ilyet! Akkor most nem ülne Pozsgay szocializmuscsináló ÚR, a NER díszpáholyában Szűrös Mátyás másik szocializmuscsináló ÚRRAL, vagy mi lenne szegény Martonyival, aki pechjére 1989-ben lépett be az MSZMP-be. Hagyjuk már! Olyan az elitünk, hogy messziről büdös, a mostaniaknak sincs jobb szaga a szocialista szarnál.

♔batyu♔ 2014.04.07. 17:11:34

Ez az a tipikusan értelmetlen és semmitmondó poszt.

Téged vajon ki akadályoz meg, hogy érvényesülj? Orbán, Gyurcsány? Igen, van akinek elég jópofizni, de miben akadályoz ez téged?

Az SZDSZ liberálisai hozták ki a karanténból a múlt embereit és mondták, hogy rájuk szavazni is európai dolog. Most élvezze ezeket minden liberális.

A hazai liberális értelmiség a 90-es években a kádár rendszer alját szabadította rá erre az országra. nem a kommunsitákról beszélek, mert azok többnyire primitív, de jószándékú emberek, hanem a haszonélvezőkről. Amelyek nélkül talán valami új kezdődhetett volna el.

Most sem ezekről, sem a liberális értelmiségről nem akar hallani az ország, vegyétek már észre.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.07. 17:14:40

A posztszocializmus csak a pszeudofasizmus és a haladó kommunizmus megvalósulása után érhet véget.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.07. 17:25:29

@♔batyu♔:
Nagyon egyszerű: valakinek megtetszik az üzleted, szól L. J.-nak, aki benyújt egy törvényjavaslatot és a jövőhéttől mehetsz vissza a balettbe ugrálni...

Még véletlenül se a töketlen MDF kormány volt? ja, de.
Nem tűnt fel, hogy a Kádár rendszer legalja jelenleg fideszes?

Bell & Sebastian 2014.04.07. 17:29:49

@Holle anyó: Őszintén szólva ez a megjegyzése igencsak felzaklatott!

Vizuális képzelettel megvert lévén nem birkóztam meg sikerrel a feladattal, sőt, tulajdonképpen kudarcot vallottam. Az elejét még csak-csak megértettem, abban ugyanis üstökön ragadhattam a kézenfekvő, ok-okozati összefüggést, hogy tudni illik, aki válogatás nélkül, ellenszolgáltatásért és elemi, egészségügyi óvintézkedések nélkül -pélgyául nem fürgyik le rendesen- létesít nemi kapcsolatot, az bogaras lesz, többnyire elöl, mint utol.

Az esemény utáni, a következmények orvoslásra ajánlott therápinával kapcsolatban lenne ez, pusztán a tudásom tágítása céljából feltett, afféle tudakozó, jó szándékú érdeklődő, kíváncsiskodó kérdésem, na.

Hogyan lehetséges ez a gyakorlatban? Szokott belet mosni disznóvágáson? Tudja, vízöntő, fakanál, kifordítom-befordítom. Így valahogy?
Szóval, ha az állam beltartalma lenne kívül, akkor elég csehül állnánk mi ott, kívül.

Ezért javaslom, ismételje meg a kívánságát annyiszor, ahányszor csak akarja, de könyörgöm, a végén legyen kettővel osztható!

♔bаtyu♔ 2014.04.07. 17:32:33

@Lord_Valdez: Na persze, véletlenül éppen dohányüzlet de lehetne autószerelő műhely is. Nem kellene hülyének nézni a másikat, az állam nyilván a dohányon és alkoholon keresi a legtöbbet.

A környékemen volt 1 db. maszek trafik, ami egyébként ma is megvan, csak nem árul dohányt, a többi benzinkút, közért. 23 millió szegény trafikosnak vette el a megélhetését Orbán.

Nem, a kádár rendszer legalja MSZP-s. Ami szerencsére újabb 4 évig az MSZP baja.

2014.04.07. 17:33:51

Észrevettétek, hogy a vörössé vált szavazókerületek milyen közel vannak a Dunához? Kaftánék valamiért vonzódnak szép emlékekről mesélő folyónkhoz...

program készítő 2014.04.07. 17:37:47

Csak annyit várok egy levélben Viktortól vagy a kormánytól :elnézést kérünk amiért nem köszöntük meg a növekedési tervét 2012-ben,hogy felhasználtunk belőle,és vétettünk a jogszabályok ellen.

♔bаtyu♔ 2014.04.07. 17:39:34

@picur3ka: Ezzel a szerencsétlen Mesterházyval az sem csinált volna csodát, ha egyedül övé a közTV. Bajnaival, Gyurcsánnyal pedig pláne nem.

Azért a külföldi államok követségén nem hülyék csücsülnek.

wantaan 2014.04.07. 17:41:43

@Csumpitáz Alfréd: Frédikém jól látod! Már megint a mocskos komcsik győztek!
Ez a böszme nép a saját szrát is megenné csak hogy legyen egy illetékes eftárs aki megmondja neki hogy kit kell utálni és kit szabad szeretnie.
Egy gerincét veszített embercsoportosulás amely már minden olyan jellemzőjét elveszítette ami alapján nemzetnek lehetne nevezni.

Bell & Sebastian 2014.04.07. 17:42:06

@Schindler Pistája: Ne reméljen hiába, mert olyan atom nincs, ami így terít. De tornádóban lehetséges, annak még szeme is van, középen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.07. 17:56:08

@♔bаtyu♔:
Nem akarlak elkeseríteni, de senki nincs igazából biztonságban. Pl. az egyik pénztárgépes céget csak jogszabályváltozással sikerült kellett kimacerálni az üzletéből, mert nem az a cég kapta a legtöbb megrendelést, mint kellett volna, de mesélhetnénk a CBA-ra írt jogszabályokról is, vagy a játékgépüzletről, a tollvonással államosított hulladékfeldolgozásról, a hirtelen ingyenessé vált állami hírszolgáltatóról. A meteorológusok is épp csak megúszták.
Hidd el, ha valakinek itt megtetszik az üzleted és jóban van a megfelelő emberrel, akkor az az üzleted hirtelen stratégiai és/vagy nemzeti érdekké válik és kártalanítás nélkül kiforgatnak belőle.

Aha, ezért szerint a MSZP veri a nyálát arra, hogy több nyugdíjat, mocskos bankok, rohadt multik, köcsög közgazdászok. Tényleg? Hát, nem.
ÉBRESZTŐ! Ezek a kádárista legalja dolgok éppenséggel pont a Fidesztől jönnek.

_most_ 2014.04.07. 18:01:08

@picur3ka: hát igen, ez a megnyilvánulás nem annyira korrekt, mint vereség után felgyújtani a tv székházat :D

2014.04.07. 18:06:59

Apropó, hova tűnt Kohn-Bendit? Meg se hívták a demokrácia és a kommunisták újabb szopásának az ünnepére?

2014.04.07. 18:12:02

Javaslom, hogy Ricsi Field cigányok helyett most a komcsikat vigye Csillebércre üdülni, biztos rájuk fér.

♔bаtyu♔ 2014.04.07. 18:15:22

@Schindler Pistája: Nyilván jóérzésű balliberális is irtózik a pedofiloktól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.07. 18:16:07

@_most_:

Egyetlen példát mutass arra Európából (Magyarországot kivéve), hogy egy választásokon vesztes párt a külföldi nagykövetségekre szaladt elsírni bánatát!

2014.04.07. 18:16:23

@Schindler Pistája:

Nem felejtjük ám az LMP-s szüzikéknek a cigánymosdató, magyarellenes hadjáratukat. Hiába tetszelegnek a ma született bárány szerepében.

2014.04.07. 18:20:13

@♔bаtyu♔:

Szerintem a faji öntudat felülirja az ilyen "apróságokat". Azt a fasz tudja melyik filmrendezőt is hogy védték a jehudák, mikor kiderült róla a pedofília.

picur3ka 2014.04.07. 18:23:52

@_most_:

Keveri. Az a Reichstag volt.

Kulonben meg: iszonyu nagy kulonbseg van.

Olyasmi, mint arulas es verekedes kozott.

picur3ka 2014.04.07. 18:27:28

@Schindler Pistája:

Nincs hova. A Viktator elfoglalta az osszes szekhazat.

picur3ka 2014.04.07. 18:28:33

@picur3ka:

Schultz, a Lenin-feju, meg gratulalt neki. Szar van egyelore.

picur3ka 2014.04.07. 18:31:54

@Schindler Pistája:

A Margitszigeten osztottak a vajas kenyeret anno.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.07. 18:39:02

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Amíg párttitkár van, s lámpavas van, addig sohase késő.

Robinzon Kurzor 2014.04.07. 18:47:32

Ezzel a pontos labdával még Tibi bácsi sem tudna mit kezdeni.

midnight coder 2014.04.07. 18:49:23

A posztszocializmus akkor fog véget érni, ha a poszkommunista pártot, az MSZMP jogutódját végleg felszámolják.

Alfőmérnök 2014.04.07. 18:55:17

Nem értem, mi a baj a posztszocializmussal (szocializmus utáni állapot)?

gyalog.galopp 2014.04.07. 19:12:03

Ahogy itten olvasgatom a híreket, a posztszocializmussal nem tudom mi lesz, de nagyon úgy tűnik, a posztszocialistáinkra viszont már megadták a kilövési engedélyt.

wantaan 2014.04.07. 19:15:28

@Alfőmérnök: Érjen véget! ..... de nem akar, az Istennek se. Újra kétharmad. Akkor hogy érjen véget?

_most_ 2014.04.07. 19:27:43

@bbjnick: ebben nem látom mi a probléma, mégis hova fordulhatnak jogorvoslatért, ha mindenhol a fidesz emberei ülnek. Orbán is igyekezett külföldön bemártani az mszp-t, több kevesebb sikerrel.

gyalog.galopp 2014.04.07. 19:34:03

@_most_:

Teljesen igazad van, ha a beo elbaszta a melót , szalad a főnökhöz magyarázni a bizonyítványt.

tevevanegypupu 2014.04.07. 19:36:00

Bea drágám várakozzon türelmesen, de ne menjen sehova, nagy meglepetések érnék ugyanis.

_most_ 2014.04.07. 19:37:50

@gyalog.galopp: jobboldalon miért ennyire retardált mindenki? Menjetek gyújtogatni, kábé ez a színvonal amit fel tudtok fogni.

Boka1 2014.04.07. 19:54:23

A lakosság 95 százaléka poszt szocialista. Őket kell kiszolgálni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.07. 20:02:29

@picur3ka: @bbjnick:

LOL, csendőrkéim:

"A csendőr se okozott végül nagyobb kellemetlenséget. Először megrémültem tőle kissé: épp a fejem fölött, a bal oldali ablaknyílásban bukkant fel nagy hirtelen az arca, s még be is világított hozzánk a zseblámpájával, az első nap estéjén, vagy inkább az éjszakáján már, megint egy hosszabb veszteglésünk alatt. De hamar kitűnt, jó szándék hozta: – Emberek – ezt a hírt jött csak tudatni –, a magyar határhoz érkeztetek! – Egy felhívást, mondhatni kérelmet kívánt ez alkalomból intézni hozzánk. Az volt az óhaja, hogy amennyiben bármelyőnknél még netalán pénz vagy egyéb érték maradt volna, úgy azt adjuk át őnéki. – Ahová ti mentek – vélekedett ugyanis –, ott többé már nem lesz szükségetek értékekre. – S ami még nálunk volna, azt a németek amúgy is mind elveszik majd tőlünk, biztosított. – Akkor már – így folytatta, odafenn az ablakrésben tovább – miért ne inkább magyar kézbe jusson? – S rövid szünet után, amit valahogyan ünnepélyesnek éreztem, egyszerre melegebbre forduló, igen magunk közti s bizonyosképp valahogy mindenre feledést borító, mindent megbocsátó színezetű hangon azt is hozzátette még: – Hiszen ti is magyarok vagytok végeredményben! – Egy hang, egy férfinak a mély hangja valahonnan a kocsi belsejéből, némi sustorgás, tanakodás nesze után valóban, be is látta ezt az érvet, föltéve, hogy a csendőrtől meg vizet kapnánk csereképpen, s ő erre is hajlandónak mutatkozott, bár, mint mondta, „a tilalom ellenére”. Hanem aztán mégse tudtak megállapodásra jutni, mivel a hang a vizet, a csendőr meg viszont a tárgyakat kívánta előbb kézhez kapni, és a maga sorrendjéből egyikük sem engedett. Végül aztán a csendőr igen megneheztelt: – Büdös zsidók, még a legszentebb kérdésből is üzletet csinálnátok! – ezt az észrevételt tette. S fölháborodástól meg utálkozástól is csak úgy fulladozó hangon ezt a kívánságot intézte még hozzánk: – Akkor dögöljetek csak szomjan!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.07. 20:03:27

nem fog végetérni csak azért mert beledalolod a szélbe Bea.

ha akarod h a posztszocializmust véget érjen (bár én inkább posztkommunizmusról beszélnék, mert a keresztényszocializmus kívánatos forma azoknak akik nem kommunista szülőkkel rendelkeznek, ugye vitézi?) nem kellett volna a "majdnem beszervezett" orbánra szavazni.

ennyi lett volna, de még ez se sikerül ennek a szerencsétlen nemzetnek.

béla a görög (törölt) 2014.04.07. 20:13:21

Teljesítmény alapú társadalomban a rahedli fideszes történész, jogász és más munkaerőpiaci szempontból elbaszott lélek ment volna az utcára.
Ezért ugatnak most mint a kutyák és akarják megszerezni az erőforrásokat.

Orbán maximum telemarketinges lenne és nem miniszterelnök egy racionális világban.
Ennyit az érjen már véget a posztszocializmus viziójáról.

wantaan 2014.04.07. 20:14:22

@tesz-vesz:
Márai Sándor: Európa elrablása. 1946-1947. Utolsó bekezdés.

"Soha nem szerettem a bűneimet -mondotta Gogoly.
Ez álláspont.

De a magyar társadalom nem mondhatja ezt. Szerette bűneit és bűntudat nélkül gondol ma is azokra.
S ebből nem gyógyítja ki más csak a műveltség nagy nevelő kísérlete."

No ez az a kísérlet ,amely nem kezdődhet el az elkövetkező években sem. .... esetleg sohasem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.07. 20:17:22

@gyalog.galopp: "ugyanabban az EU-ban néhány kilométerre a határ másik oldalán mért kap többet egy ápolónő, mint itthon egy orvos"

a posztszocializmus miatt ! fúj, ezek a mocsok osztrákok kommunisták!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.07. 20:18:39

@wantaan: ezt már mutattad, de Márai agyilag teljesen zizi volt, a szerencsétlen hülyéje. sose bírtam azt a savanyú képét, avas gondolatvilágát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.07. 20:19:57

@Holle anyó: hát melyik dimenzióból jössz, űrutazó?

wantaan 2014.04.07. 20:54:22

@tesz-vesz: Jó a kép! Jót nevettem rajta.
De a gondolata sajnos ül. S ettől a tanulás képtelenségtől van ott az ország ahol.
Ráadásul a tanulni képtelenség egyenes következménye a gondolkodni képtelenség.
Az a nép amely a rezsidémon ellen küzd álmában .... most úgy néz ki MENTHETETLEN!
S a "zemút" 4... 8.... 25 év ugyan ilyen harcokkal telt s közben a környezetünk nem harcolt hanem tanult, gondolkodott és fejlődött. A 2/3-ad az új 2/3-ad megmutatja ,hogy fejlődés képtelen a nemzet. A herderi jóslat beteljesül ....?

Alfőmérnök 2014.04.07. 20:59:06

@wantaan: Nem érti.
posztszocializmus = szocializmus utáni állapot
Hibás a fogalomhasználat. Ha nem mentette volna át a hatalmát a szocialista (vagy magát annak nevező, de inkább komcsi, még inkább bolsi) diktatúra "elitje", akkor is posztszocializmusnak/-kommunizmusnak kéne nevezni a '89 utáni káeurópai állapotokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.07. 21:16:12

@tevevanegypupu: na majd csak figyeljen, mikor biszkut felmentik hozsannára, lesz ám az örömünnep, még barroso is megtapsolja és piros masnit köt a hajába.

de majd két viktor-viktor között kibeszélik maguk közt a gyűléseken, hogy nem lehet mit tenni, kiskapuk fájnak, de viktor majdnem megpróbálta!
az a lényeg h a beszervezésekor nem tört meg!

picur3ka 2014.04.07. 21:27:44

@Holger Hartland:

Tudja, ezen mar gondolkodtam, hogy talan a kommunizmus kivegzettjei jartak jobban. Nem kell fizetniuk az arat meg a kamatjat.

tintamin 2014.04.07. 22:25:47

Hát ilyen elvárásokkal kár a Fideszt bombázni.

Csak gondoljunk arra, hogy a 2/3-dal máról holnapra nyilvánossá tehették volna a teljes ügynöki irattárat. És nem tették.
Mert az ő soraikban is ott ülnek a kommunisták.

És ne higgyük azt, hogy a már majdnem bevégzett "state capture"-t majd pont Simicska állítaná le, mert a nép fontosabb, mint a hatalom, meg a vagyon.
Muhaha.

Ugyanaz lesz, mint eddig, csak (neeem, nem pepitában, hanem) fekete-fehér: megvan a felhatalmazás a még nagyobb lopásra, és hűbéruralomépítésre.

Magyarország, neked befellegzett...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.07. 22:55:30

@tintamin: most rájöttek, hogy akármit megcsinálhatnak, kiröhögik a paraszt fidesz-szavazót, most jönnek csak az igazi lopások. elbízzák magukat és remélem ugyanúgy nagyot buknak majd 4 év múlva, ahogy gyurcsányék.

A 3 per hármas nyúl 2014.04.08. 00:31:31

@Holger Hartland: Ez a Kádár-korszakról szól a zsidó Imre Kertész szerint.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.08. 00:43:21

@picur3ka: Bizonyos értelemben mind a kommunizmus áldozatai vagyunk.

@A 3 per hármas nyúl: De milyen szépen illik 21. századi kommentelőkre is! :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 04:48:50

@_most_:

1) Nem válaszoltál a kérdésemre!

2) Érdekes dolgokat írsz.:-) Szerinted milyen joghatósága van egy külföldi nagykövetségnek Magyarországon?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 04:53:05

@Holger Hartland:

1) Tudja, hogy mi a különbség a tényirodalom és a fikciós irodalom között?

2) Ezzel most azt akarja mondani, hogy magát vagonnal vitték szavazni és amikor megtagadta őrének értéktárgyai átadását vízért cserébe, akkor szomjan maradt?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.08. 07:47:28

A Fidesz nem akarja elveszteni a támogatását, melyet nagy részben a balos irányvonalának köszönhet, így ez sosem fog megvalósulni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 08:44:02

@Holger Hartland:

Értem én, az idézett szöveget is és magát is --- nem kicsit, nagyon.

Jozsef Andras Kiss 2014.04.08. 09:28:16

@béla a görög: Pontosan.Hollandiában élek régota.Megdöbbentö mekkora lul Orbán és ha nem is a fél de majdnem az összes magyar tapsol neki.Orbán normál országban ilyen szöveggel képvisrlöségig se vitte volna.A néppel van a gond igazán.Ezek meg ki is használják ezt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.08. 09:41:39

@bbjnick: A kérdései alapján legfeljebb félre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 12:19:22

@Holger Hartland:

Látom, nem nagyon megy ez most magának; magából több önbecsülést néztem ki; meglehet, tévedtem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.08. 12:40:04

@bbjnick: De ha egyszer nem érti. Poént magyarázni meg unalmas.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 13:41:34

@Holger Hartland:

Poént ne is magyarázzon! Inkább tanuljon meg viccet mesélni:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.08. 13:49:03

@bbjnick: Már elmeséltem magát, csak nem vette észre. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 14:12:43

@Holger Hartland:

Szellemes. Jót nevettem! [................................../.]

Alfőmérnök 2014.04.14. 14:59:14

"Demokráciajáték az Országházban,
avagy „Országgyűlési karcolatok”

2014. január 17-én a III/B osztály az Országházba látogatott, hogy résztvegyen a „Demokráciajáték az Országházban” nevű rendezvényen, amely a mai magyar törvényhozást mutatja be szerepjáték formájában. Az esemény során mindenki remekül szórakozott, de tanulságos is volt, hiszen rengeteget megtudtunk a magyar Országgyűlés működéséről.
Az ötlet Mátyási Katalin tanárnőé volt, aki az osztállyal való rövid egyeztetés után rögtön nevezett is minket a játékra. Nem sokkal később megérkezett az esemény pontos leírása és a részvétel feltételei.
A játék folyamán egy, az egyik kormánypárt által benyújtott törvényjavaslatot kellett a bizottsági üléseken, illetve a plenáris ülésen megvitatni.”
www.osbp.hu/neu/neueseite/operencia/2014_febr/2014_febr_hegy.pdf

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.14. 15:08:35

@Alfőmérnök: A továbbtanulási statisztika is figyelemreméltó...
süti beállítások módosítása