Kire szavazok és miért? – A Fidesz-kormány négy évéről
2014. április 06. írta: pelikán*

Kire szavazok és miért? – A Fidesz-kormány négy évéről

tmnt_1.jpg

Amikor olvasom, hogy ki és mit ír erről a négy évről, egy szempont rendre hiányzik. Egyre távolodunk ugyan a kezdetektől, de érdemes felidézni, hogy az egész kétharmad, a túlnyert 2010-es választás, az erő nagyságát tekintve történelmi kivételként létrejött hatalom minden ízében válságtermék. Nem csak gazdasági szempontból: az évtizedes, tök improduktív eladósodástól kezdve a gumibottal és Fradi-sállal újrajátszott 2006-os „forradalmon” át a kettős állampolgárságról szóló népszavazás lelki következményeiig kőkemény és páratlanul szar idők jártak. Mindezt megfejelte, hogy a világgazdaság a '08-as jelzáloghitel-válság nyomán minimum kétéves bérletet váltott a szopórollerre.

A kétharmados parlamenti többség – mint válságtermék – önmaga megszervezése után azonnal elefántkodásba kezdett. Mégpedig kétféleképpen. A gazdasági reakció az adórendszerhez (a kisadóktól az SZJA-n át az ÁFA-ig), a MANYUP-pénzekhez, a bankok és multik közteherviseléséhez, a devizahitelekhez és a közszolgáltatások tulajdonviszonyaihoz való radikális hozzányúlást jelentette. A politikai reakció pedig a felelősök (= a politikai ellenfelek) megnevezését és kiszorításuk megkezdését a közélet és a kultúra minden, de értsd, tényleg minden területéről. A cselekvés üzenete nagyjából úgy szólhatott, hogy „bűnösök vagytok, vesztettetek, most pedig meg is fogtok dögleni”. (Már politikai értelemben, persze.) Mindkét reakció embertelen csatazajt (csak most zömmel nem az utcán, hanem az eliten belül) és nagyjából elviselhetetlen úthenger-stílust eredményezett.

Ez az alaphelyzet. Csak azért rögzítettem, hogy világos legyen: az utóbbi négy évre több szempontból válságtermékként, a létrejött választói felhatalmazásra (és az abból levezethető több dologra) kivételként tudok tekinteni. A 2014-es alaphelyzetnél például ezek közül egyik adottságot sem látom reálisnak: válsághelyzet nincs, szerintem kétharmados győzelem sem lesz.

tmnt_2.jpg

Az alábbiakban két blokkba gyűjtöm az eltelt négy évvel kapcsolatos meglátásokat.

I. „Magyarország jobban teljesít” (ami sikerült)

1. Gazdaság. Azonos című pont a szidalmazásnál is helyet fog kapni, de a 2014-es végkifejletnél nem lehet elvitatni az eredményeket: a makromutatók stabilak (szinten van az államadósság, az infláció rendben van, a költségvetési hiány leszorítását pedig pártállás nélkül mindenki elismeri), megjelentek mérhető növekedési kilátások is. A mélypont után fontos befektetések indultak és indulnak, elég csak az utóbbi időben a sajtót is bejárt avatásokra/megnyitókra/alapításokra gondolni: Audi, Knorr-Bremse, Lego, Grundfos, Pamers, Hankook, Takata, Mercedes, Huawei, Suzuki stb. Hosszabb írás tárgya lenne, hogy a sorról leválogassuk a valóban fontos, klaszter-jellegű beruházásokat és a túl sok fejlődéssel nem kecsegtető üzemeket, de tény, hogy az idézett cégek nem fektetnének további itthoni fejlesztésekbe, ha elhinnék az ellenzéki sajtóban olvasható, „Magyarország a vesztébe rohan”, „katasztrófa szélén állunk” és hasonló érveléseket. A válságadók szerkezetével nem volt gond (minden komolyabb elemző leírja, hogy a tőke hagyományosan aluladóztatott volt a rendszerváltás utáni Magyarországon), a költségvetési fegyelem és a tartalékképzés évek óta példás.

2/a Belügy: a kilencvenes évek döglött aktáinak újranyitása (Portik, Jozef Roháč), az alvilág központi figuráinak lekapcsolása (a sajtóban csak „ötödik Lászlóként” jelzett Vizoviczki és a különböző rendőri vezetők). Ez a szempont jórészt kimarad az értékelésekből, pedig a fiúk begyűjtése komoly jelzés az alvilág felé. Hogy értsük a dolog jelentőségét, elég csak tanulmányozni az utóbbi 15 évben gyakorlatilag bármire képes Portik Tamás történetét. A belügynek ezen a területén nyilván van még tennivaló. Elvárható, hogy végigvigyék az olajügyeket és folytassák a pesti leszámolásokkal kapcsolatos nyomozásokat is. A rendőrség személyi- és szerkezetváltása mindehhez remélhetőleg adott.

tmnt_3.jpg

2/b Belügy: vörösiszap, árvíz. Az első Orbán-kormány és a beregi árvíz óta látható, hogy ez a társaság jól kezeli a vis maior-jellegű helyzeteket. Tudom, hogy miről beszélek, láttam közelről a vörösiszap-tragédiát és annak helyreállítását, majd a 2013-as árvizet is. A kormányzásnak ez a része nagyon rendben volt. (Figyelem: aki a március 15-i havazással jön, kizavarom. Pont ezen a helyen írtam le, hogy ilyesmi Nyugaton is többször megesett már. Az említett katasztrófák egyik ismertetőjegyét sem hordozta magán.)

3. Új alkotmány. Nem az új alkotmány körülményei, hanem a ténye. Sok idő telt el az új alkotmány létrehozása óta, a megszületett értékelésekből is kiolvasható, hogy az Alaptörvény inkább folytonosságot hozott, mint forradalmat, a közjogi alapszerkezet nem változott. Ami változott, az a magyar alkotmányos tradíció keretei között történt. Az 1949. évi XX. törvény helyetti új alkotmány nagyon régen terítéken volt, már csak szimbolikája, számozása és öndefiníciója (ideiglenes) miatt is. Persze lehet jönni az alkotmányozás körülményeivel, igen, csak egyelőre nem túl hiteles finnyásnak lenni. Mondhatnánk, hogy a megelőző húsz év alatt igen magas minőségű jogállamhoz és demokráciához szokott orrunknak kényes az ilyen gyakorlat, csak nem lenne szép.

4. Budapest. A választásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni lokális tényezőket. Budapesten élek, naponta használok tereket és szolgáltatásokat, amikhez a központi kormányzás és az önkormányzatok látványosan hozzányúltak az utóbbi években. Nem kell mindent számosítani, a mondanivalóm annyi, hogy Budapest egyre jobb hely. Az utóbbi években (sőt: hetekben) létfontosságú szálakat varrtak el, a közösségi közlekedés jobb (ha nem is tisztább) a legtöbb európai városénál, a folyamatban levő változások helyes irányt mutatnak.

5. Sport. A sporttámogatás, a sportba fektetett munka sokkal több és jobb, mint korábban. A 8–4–6 arany–ezüst–bronz-szám Londonban (Pekingben 3–5–2 volt!) jelezhet valamit, illetve a 2021-es úszó vb lehetőségének elnyerése is.

tmnz_5.jpg

II. „Magyarország nem teljesít jobban” (ami nem sikerült)

1. Gazdaság. A fentiek mellett igaz, hogy a 2010-es kormányzás állat módjára rontott rá a gazdaság számos területére, kiszámíthatatlanságot és ide-oda lengő forintárfolyamot okozva. Miközben egyik kezükkel mentették a hiteleseket, a másikkal sikerült a két szék közé esett devizásokat tartósan szétszopatni a gyenge forinttal. Emellett tény, hogy a kormány politikája újraelosztási igazságtalanságokat teremtett az egykulcsos adóval. Önmagában nem az a baj, hogy a gazdaságpolitika csoportokat preferál (minden gazdaságpolitika preferál csoportokat), hanem az, hogy hogyan teszi azt. A „Gazdaság” menüpontnál hadd soroljam még fel a következő fogalmakat: trafik, Kishantos, Mészáros Lőrinc.

2. Közoktatás. A kormányzás mélypontja. Az, amit átszervezés címszóval itt levezényeltek felér egy Kóka Jánosba oltott Bokros Lajossal. Tök átláthatatlan rendszerek, szétadminisztráltatott pedagógusok, nevetséges ötletek (ne az angol legyen az első idegennyelv stb.), alig beváltott béremelési ígérgetések. A szerény eredmény nem is csoda, ha a megvalósítás és a tanácsadás során olyan erőket vetünk be, mint a tehetséges Marekné Pintér Aranka és Kotschy Beáta. Fel nem fogom, hogy a kizárólag választói tömeg-egységekben gondolkodó hatalompolitikusnak miért nem éri meg a hangadó vidéki értelmiség tekintélyes részét adó pedagógusréteg felemelése.

3. Egészségügy. A magyar egészségügy erején felül teljesít. Nemrég kényszerűen kórházban töltöttem néhány napot, közelről láttam, hogy a sokszor rémes körülmények ellenére mennyire tisztességesen végzik a munkájukat az orvosok és az ápolók is. Az viszont nem tisztességes, hogy amikor éjszaka kimegyek hugyozni, rohangáló csótányt kell agyontaposnom a mosdóban. 2014-ben. Olyan osztályon, ahol mellesleg többségében gyerekek vannak. Van tennivaló.

4. Kerényi Imre. Ezen kívül minden, amit Kerényi Imre jelent a kultúrpolitikában.

5. Média. A második Orbán-kormány médiapolitikája, médiához való hozzáállása ennek a kurzusnak a legrosszabb arca. A közmédiát sikerült tehetségtelenségüket szervilizmussal kompenzáló figurákkal feltölteni. Mindent elmond, hogy a közszolgálati csoport kiemelt reggeli közéleti műsorát, az MR1 180 percet Kocsis Éva vezeti. Persze mondhatnánk, hogy ez nem érdekes, de a jobboldalnak a saját érdekében kellene tanulnia a történelmi tapasztalatokból: ezt a közmédiát nemsokára ugyanúgy fogják utálni az emberek, ahogy utálták a Nap-keltét az előző évtized végére. Szóltam.

tmnt_4.jpg

Nagyjából ez az én – szubjektív, egyáltalán nem teljes – képem az utóbbi négy évről. A kormányzás milyenségéről szóló kérdésekre nincsenek rövid válaszok, egyszavas megfejtések, így az ítéletalkotásnál nyugodtan felejtsük el a „zuhanunk”, „rothadunk” vs. „szárnyalunk”, „lubickolunk” kifejezéseket.

A feladat már csak az, hogy ebből a képből szavazatot kell alkotni. És bár nem értek egyet azzal, hogy teregessük a konkrét politikai preferenciáinkat, ez a kérdés idén – valamiféle újdonságként – mégis erősebben jön talán elő, mint máskor, így elmondom, mit teszek. A negatív tapasztalatok miatt a listás szavazat az LMP-re megy; mert bár több szempontból nevetséges, kormányzásképtelen, impotens formációnak tartom őket, amit Schiffer András a PM-es szakadástól egyes szakpolitikai kérdésekig következetesen végigvitt, érdemes az elismerésre. Amúgy pedig megőrülnék egy parlamenttől, ahol a harmadik Orbán-kormány mellett kizárólag Gyurcsány Ferenc és a kőbuta Vona Gábor található meg.

A másik szavazat viszont a Fideszre megy, mert OV-nak is meg lehet adni az esélyt, hogy konszolidálja a rendszerét, hogy eltávolítsa a szellemi fogyatékosokat a környezetéből és a hatalomtechnikán túlmutató munka folytatódjon. Másrészt mindenféle faszkodás mellett azonosítható a teljesítmény ebben a kurzusban, ami a korábbi kormányzásokhoz képest – szomorú dolog ez – megőrzendő újdonság.

A tévedés jogát fenntartom.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr735889912

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi újat hozott ez a négy év? 2014.04.06. 12:28:49

Az alábbiakban - bár 10+1-re jött ki, nem toplista következik, és az sem kizárt, hogy egyes pontokból automatikusan származnak mások. 1.) alkotmányozás és választási törvény: Az új alkotmány nem annyira nagy újság, mint amennyire a hozzá való viszonyu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 14:00:01

@S=klogW:

Én nem szavazok. Így élek választójogommal: így nyilvánítok véleményt.

Alfőmérnök 2014.04.06. 14:18:00

@bbjnick: Négy éve ezt még hülyeségnek tartottam. Ma már nem annyira.

Én a következő stratégiát találtam ki: feldobok egy pénzt, ha fej, megyek szavazni, ha írás, nem.

2014.04.06. 14:24:51

@Psyman: ebből a 23 pontból össz 2 pont az ami jogos, a többi legenda, vagy szimpla hazugság

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.04.06. 14:29:17

Én ugyanezt a megoldást javaslom mindenkinek, aki hezitál.
Azért ez LMP-re mert a hezitálásod oka a Fidesz és az MSZP megvetése.
Ezt pedig az LMP bejuttatásával kompenzálhatod a legjobban.

Egyéniben pedig szavazz vagy a Fideszes vagy az MSZP-s jelöltre annak függvényében kit utálsz jobban, beleértve a Jobbikot is.

Így maximalizálhatod a szavazatod a leginkább, ha mindkét formációt utálod.

Bejuttatod azt, aki nem feküdt le egyikkel se, és kibaszol azzal akit jobban utálsz.
Ettől jobb módja nincs a szavazat kihasználásnak.

Azért remélem az MSZP-t jobban utálod, kedves bizonytalan, hisz ők juttatták az országunk az EU utolsó helyére, holott 2002-ben még a Szlovákok elött voltunk minden gazdasági mutató szerint, és Medgyessy 2006-os Euro beveztéssel kampányolt.

GonoszMostoha 2014.04.06. 14:38:00

"Az első Orbán-kormány és a beregi árvíz óta látható, hogy ez a társaság jól kezeli a vis maior-jellegű helyzeteket. Tudom, hogy miről beszélek, láttam közelről a vörösiszap-tragédiát és annak helyreállítását, majd a 2013-as árvizet is."

Én meg EGÉSZEN közelről láttam, mit csináltak a tiszai ciánszennyeződésnél. Pontosabban mit nem csináltak.
Feláldozták a politika oltárán a kisembereket. Tudom, hogy miről beszélek, ezen az ügyön (is) dolgoztam volna, ha hagyták volna.

attila.1969 2014.04.06. 14:45:38

Én ma már két szavazókört is megjártam, mert a barátomat is elkísértem. Kilométereket kutyagoltam, pedig nem bírja, se a szívem, se a tüdőm, se a lábam. Senki se legyen hát rest! Szavazzatok, Szavazzatok, hogy eltakaríthassuk ezt a népnyúzó, embertelen, tömeggyilkos maffiakormányt!

kigyurt álat 2014.04.06. 14:55:13

Én azért szavazok, hogy a posztkommunista internacionalista vörös brigádok (aka. mszp, gyurcsány, dk, bajnai, együtt, összefogás, "kormányváltók" - haha) végre eltűnjenek a Parlamentből. 1990 óta semmi keresnivalója nincs ott az általuk képviselt szemléletnek, most végre eljött a lehetőség, hogy elzavarjuk őket, és ezzel végre befejeződhet a rendszerváltás!

Nem érdekel, hogy 2x százalékokat jósolnak nekik, ha elég sokan ellenük szavazunk itt és most, akkor nem fogják elérni a 15%-ot, és nem kell bámulnunk tovább a hazug, képmutató, álszent pofájukat!

A Fidesz most megnyeri a választást, így most csak egy tennivalónk van: elküldeni a vörösöket a picsába! Ahogy elküldtük 2006-ban (tüntetések), 2008-ban (népszavazás), 2010-ben (Fidesz-kétharmad) is, de ezek nem értik a demokráciát, nem értik, hogy már háromszor leszavaztuk őket, ismét vissza akarják tolni az undorító képüket!
Itt és most jött el a lehetőség, hogy rájuk mérjük a végső csapást!
Úgyhogy hajrá bizonytalanok, menjetek és szavazzatok bárkire az mszp ellen!!!
Mindegy, hogy az a Fidesz, az LMP vagy a Jobbik, ha nem szimpatikusak, akkor is válasszatok közülük, ez az egy lehetőségünk van, hogy az mszp-t elzavarjuk!

Zero_Toleransz 2014.04.06. 14:55:54

A gazdasági beruházások egy része (pl. Mercedes) korábbi projekt, így nehezen sorolható Viktor érdemei közé. A gazdasági mutatókat csak a lenyúlt manyup vagyon, az átmenetinek hazudott multi-adók és a 2008-as válságból való vg-i kilábalás kombója hozta össze. 3/3 olyan, ami hosszútávon nem ad okot örömre. Egy rakás cég már odébbállt, soknak nincs kedve Abszurdisztánba költöztetni a leányvállalatát. Stukturális reformok nem voltak, a minisztériumokban még többen dolgoznak, mint korábban, az államigazgatás nem lett átszervezve, az adórendszer még tovább lett bonyolítva, stb stb stb. A manyup vagyont egyszer lehetett lenyúlni. Következőnek mit vesznek el? Garantáltan államosítaniuk kell valamit, mert az adóbevételelt nincs hova növelni, úgyhogy hamarosan forráshiány lesz - hiszen az államgépezet nem lett olcsóbb azzal, hogy kevesebb képviselő pöffeszkedik majd a Kossuth téren, ez az államigazgatás költségének ez csak töredéke.
Ezek után ott van az a rakás felháborító dolog, amiből a teljesség igénye nélkül hiányzik az áfa-botrány (!!!!), az ügynöktv (egy ilyen kommunistázó kormánytól külön szép, hogy ezt nem vitték keresztül - bár az okok ismertek) és a tényleges elszámoltatás - ami jól mutatja, hogy milyen szépen vigyáznak egymásra a szocik és a fidesz, hiszen senki nem került még rács mögé egy-két kirakat emberen kívül (de azokkal is kesztyűs kézzel bántak).

A kognitív disszonanciádat nehéz oldani, részben sikerült. Egyszer majd eljutsz odáig, hogy belássad, mszp=fidesz.

Holle anyó 2014.04.06. 14:56:27

@Joe84: Engem is mindig meglep, hogy vannak olyan sötét emberek, akik 25 év demokratikus államberendezkedés után sem tudták felfogni, hogy a demokráciának az a lényege, hogy mindenki a saját meggyőződése, érdekei szerint szavaz.
Még mindig vannak segghülye emberek, akik mindnkit hülyének néznek, aki mást gondol.
kedves segghülye kommenttárs, ahol mindenki ugyanarra szavaz, az nem demokrácia, hanem egypártrendszer. Volt szerencsém 29 évet élni egy ilyen rendszerben. Nem szeretném, ha visszajönne.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 14:58:25

@bbjnick:

Tipikus felelősség áthárító magatartás, mondjuk hozzád pont méltó.

Holle anyó 2014.04.06. 15:00:37

@attila.1969: Én már szavaztam az LMP-re. Szerencsére mindenem jól bírja, nagyot sétáltunk, a gyerekeim a Fideszre szavaztak.

Zero_Toleransz 2014.04.06. 15:02:32

@kigyurt álat: ugye akkor a Martonyi, Matolcsy, Kövér, Stumpf, Hoffman Rózsa, stb stb stb stb is megy? Vagy bizonyos ex-MSZMP tagok maradhatnak?

Okostojás, szerinted miért nem akart a Fidesz ügynök-törvényt?

Miért nem ültették le Ferencet? Miért nem volt elszámoltatás?

Miért építette a Strabag a Közgéppel közösen a világ legdrágább hídját, a Margit hidat?

Néha bekapcsolhatnád az agyadat, és akkor egy-két gondolat is előbukkanhatna belőle. Lehet, hogy akkor átlátnál ezt-azt, és nem kezdenél feleslegesen írogatni.

Az mszp és a fidesz köszönik, istenien megvannak, és együtt lopják szét az országot.

Ad Dio 2014.04.06. 15:10:39

Nos Pelikán Úr, Ön hozzám nagyon közel álló véleményt fogalmazott meg. Bár a gazdaságpolitika negatív és pozitív értékelését másképp súlypontoznám, de annyi baj legyen.

Az LMP engem is megkísértett mint lehetséges alternatíva (nagyon csíptem az önazonosságukért való küzdelmeiket), de a paksi helyzet körüli véleményformálásuk miatt meggondoltam magam. Paks 2 kell. Ugyan nem így kellett volna "intézni", de a lényegen ez sem változtat.

kigyurt álat 2014.04.06. 15:12:26

@Zero_Toleransz: Megvan a jogod arra, hogy így gondold, de a kettő közül most az egyiket el lehet zavarni a hatalom és a Parlament közeléből is.
Ebből a szempontból vonzó lehet számodra is ez a lehetőség. Aztán ha a Fidesz nem bírja a versenyt az új pártokkal, akkor a nép őket is kiszavazhatja 4 év múlva. Egyszerre mindkettő kiszavazására nincs esély, de az egyikre van!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 15:20:55

@Robinzon Kurzor:

Már miért volna felelősségáthárító magatartás? Ha nem tudsz felelősen választani --- mert nem áll rendelkezésedre elegendő információ, mert a felajánlott választási lehetőségek egyike sem vállalható számodra stb. ---, akkor az egyetlen értelmes és tisztességes döntés a választás elutasítása. Ez nem felelősségáthárítás, hanem autonóm magatartás. De ezt, gondolom, hiába magyarázom, mert ez neked semmit nem mond!

Alfőmérnök 2014.04.06. 15:32:20

@bbjnick: "nem áll rendelkezésedre elegendő információ"
Mindkét párt (és szövetségeseik, tök mindegy, hogyan hívjuk őket) már legalább 2 ciklust végigkormányzott. Ez alapján elég sok információ birtokába juthattál.

" a felajánlott választási lehetőségek egyike sem vállalható számodra "

Ha egyik sem vállalható, még lehet, hogy van kisebbik rossz. Ha nem mész el szavazni, a nagyobbik rossz esélyét növeled.
Gondolom neked, mint mélykereszténynek, nem kérdés, hogy melyik a kisebbik rossz, ugyanis a KDNP a szövetségesük.

"stb."
Úgymint?

dr kíváncsivagyok 2014.04.06. 15:33:01

Akkor ma a Fideszre kellett volna szavaznom ?
Ezt elbasztam...

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 15:33:42

@bbjnick:

Ha nem mész el, akkor nem akarsz részt venni ebben az egészben, belenyugszol nem csak a (várható) végeredménybe, de azt is jelzed, hogy neked tökéletesen megfelel, ha mások döntenek és akkor majd miattuk lesz minden, hiszen te ott sem voltál.

Ha nem akarsz egyikre sem szavazni, attól még elmehetsz, de érvénytelen szavazatot adsz le.

Ez a különbség a kádári mentalitás és az autonóm magatartás között, de ezt, gondolom, hiába magyarázom, mert neked ez neked semmit nem mond.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 16:02:39

@Alfőmérnök:

" 'stb.'
Úgymint?" --- kérdezed.

Pld. problémásnak, aggályosnak látod a választás módját, szabályait.

(Erről jut eszembe: úgy látom, a kampánycsend eltörlése komoly hiba volt.)

anonymand 2014.04.06. 16:06:09

@dr kíváncsivagyok:

Tisztelt dr kíváncsivagyok!

Sebaj!

Tisztelettel:
anonymand

Psyman 2014.04.06. 16:13:40

@h.kovacs: Abban, amire reflektáltam is ugyanannyi igazság volt. Bár az igaz, hogy az átlag magyar választópolgár emlékezete arcpirítóan rövid: maximum 2 év, ezért arra, hogy 2008-ban pl. mi történt, már azt mondja, hogy "legenda", illetve "hazugság". Ezért lehet ezt a népet ilyen gyönyörű szépen az orránál fogva vezetni, mert csak egy parlamenti ciklust kell kivárni, és benyalják ugyanazt a demagóg szöveget.

anonymand 2014.04.06. 16:19:55

Tisztelt pelikán!

"A másik szavazat viszont a Fideszre megy, mert OV-nak is meg lehet adni az esélyt, hogy konszolidálja a rendszerét, " - egyem a lelked!
Konkrétan mire gondoltál konszolidáció alatt?
Alaptörvénybe foglalni a Közgépet?
Alaptörvénybe írni a Fidesz kegyeltjeinek szentségét, sérthetetlenségét?
Preambulumba szerkeszteni, hogy csak a Fidesz?

Esélye volt Bonsai Ducenak. Meg négy éve, hogy bizonyítson.
Építés helyett rombolás, a tudásalapú társadalom helyett a (rabszolga)munkaalapú megalapozása, permanens háború építkezés helyett.
"Folytatjuk" - ígérte.
Én meg úgy vélem, hogy jobb lenne, ha felcsúti wigwamjában valamikor imádott dakotái között, békében, mondom békében élné le hátralevő napjait és nem folytatná.
Ragyogó kilátás...

Tisztelettel:
anonymand

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 16:21:11

@Robinzon Kurzor:

"Ha nem mész el, akkor nem akarsz részt venni ebben az egészben, belenyugszol nem csak a (várható) végeredménybe, de azt is jelzed, hogy neked tökéletesen megfelel, ha mások döntenek és akkor majd miattuk lesz minden, hiszen te ott sem voltál." ---- írod.

Logikátlan, amit mondasz! A részvétel megtagadása utal(hat) arra is, hogy nem fogadod el a végeredményt, minthogy neked mindegy.:-) A felelősség pedig, nyilván, azokat terheli, akik részt vettek egy választásban --- de hogyan is lehetne másként?!

"Ha nem akarsz egyikre sem szavazni, attól még elmehetsz, de érvénytelen szavazatot adsz le." --- írod.

Ennek semmi értelme. Ennél sokkal több értelme van a távolmaradásnak, mert távolmaradásoddal egyértelműen állást foglalsz a választék ellen.

bbjnick.blog.hu/2010/10/06/aki_szavaz_felhatalmaz_aki_nem_szavaz_az_pedig_beleegyezik_abba_hogy_a_tobbiek_a_neveben_is_felhatal

"Ez a különbség a kádári mentalitás és az autonóm magatartás között, de ezt, gondolom, hiába magyarázom, mert neked ez neked semmit nem mond." --- írod.

Benned most a demokrata baszdüh dolgozik!:-) A tömegember egalitárius ösztöne (irigysége) nem bírja elviselni benned, hogy valaki különbnek meri gondolni magát nálad (mert hiszen a különcködés ennek jele:-)):-)

béla a görög (törölt) 2014.04.06. 16:28:17

A pontokat illetően hazudsz/csúsztatsz!

csi szi 2014.04.06. 16:43:32

@Robinzon Kurzor: Érvénytelen szavazatot leadni miben más, mint el sem menni? Ezt sose értettem, mert ha lenne mondjuk 20% érvénytelen szavazat, akkor a "magába szállna a politikai elit"?
Én amúgy az LMP-re szavaztam, bár nagyon sok nézetükkel nem értek egyet, sőt. De hogy csak a Fidesz, a "kormányváltók" és a Jobbik legyen a parlamentben? Remélem nem így lesz, mert ez egyben igazolná az LMP "árulóit" is, hisz ők legalább benn lennének.
(Ja, hogy miért nem a Fideszre, hát pár dolog miatt én sem tudok nyugodt lelkiismerettel ikszelni rájuk, újabb kétharmadot meg pláne nem akarok. Ha meg mégis az én szavazatom hiányzott volna a Gyurcsányék visszatérésének megakadályozásához, akkor így jártunk :) Bár elnézve az eddigi részvételi adatokat ez nehezen képzelhető el....)

Alfőmérnök 2014.04.06. 16:49:22

@bbjnick: Szerintem nem volt hiba, semmi értelme nem volt a kampánycsendnek.

Akárhogy is magyarázkodsz, ha a Kormányváltók nevű bolsi bagázs jut hatalomra, abban neked is szereped lesz.

Tizenötmillió Magyarok 2014.04.06. 16:53:07

▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
░░▓▓▓▓▓▓░░░░░░▓▓▓▓▓▓░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░▓▓▓▓▓▓░░░░░░▓▓▓▓▓▓░░
░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░▓▓░░░░▓▓░░░░▓▓░░
▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░
▓▓▓▓░░░░░░░░▓▓▓▓░░░░░░
▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░
▓▓░░░░▓▓░░░░▓▓░░░░▓▓░░
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓▓░░░░
░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
░░▓▓▓▓▓▓░░░░░░▓▓▓▓▓▓░░
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
░░▓▓▓▓▓▓░░░░░░▓▓▓▓▓▓░░
░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓░░
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓░░
▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░
▓▓░░░░▓▓░░░░▓▓░░░░▓▓░░
▓▓░░░░░░▓▓░░▓▓░░░░░░▓▓

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 16:54:03

@bbjnick:

Nyomikám, attól érzed magad különbnek (tőlem, vagy bárki mástól), hogy behúzod füled-farkad és bátran nem csinálsz semmit, letolod magadról a felelősséget?

Az el nem meneteled legfeljebb a te butus kis kobakodban jelenti azt, hogy ettől majd egy következő választáson a mostaninál nívósabb lesz a választék.
Mitől lenne?

A politika ebből csak azt látja, hogy veled nem kell foglalkozni, te nem vagy célközönség, egy gonddal kevesebb.

Egy érvénytelen szavazatban -- ha már érdemi döntéshez nincs vér a pucádban -- legalább ott van az üzenet, hogy téged érdekelne ez a dolog, csak jobb minőségű kínálatra vársz.

Pipas 2014.04.06. 16:59:03

@Robinzon Kurzor: "Másrészt el kell dönteni, hogy ez stratégiai befektetés (tehát eladni nem akarják), és akkor azért kúrták el, mert rosszkor és rossz áron vették meg."

Azok kúrták el, akik eladták, nem?

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 16:59:58

@csi szi: "Én amúgy az LMP-re szavaztam, bár nagyon sok nézetükkel nem értek egyet, sőt. De hogy csak a Fidesz, a "kormányváltók" és a Jobbik legyen a parlamentben?"

Ezzel én is így vagyok, bár én kifejezetten örülnék neki (sajnos kicsi rá az esély), hogy ha már marad ez a bolsevik taplósereg, akkor legalább a baloldali összefosás ne kapja meg a bejutáshoz szükséges 15%-ot.
És akkor annak romjait eltakarítva lehet valami értelmeset, akár egy valódi polgári politikai alternatívát is építeni.

Ja, és 20% érvénytelen szavazattól nem "magába szállna" a politikai elit, hanem versenybe szállna értük.
Akik nem mutattak érdeklődést még a termék kategória iránt sem, azokkal senki nem fog törődni ...

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 17:00:55

@Pipas:

Nekik a saját érdekeiket kell nézni: ők jó bizniszt csináltak, a csúcson szálltak ki belőle.

Pipas 2014.04.06. 17:15:41

@Robinzon Kurzor: "Nekik a saját érdekeiket kell nézni: ők jó bizniszt csináltak, a csúcson szálltak ki belőle. "

Természetesen nem róluk beszéltem, hanem azokról, akik a magyar állam nevében előzőleg eladták a MOL részvényeket. Nyilván nem vagyok idióta. :D

JohnHenry 2014.04.06. 17:16:08

@maxval a gondolkodó birca: bexarok, 100 százalékban egyet értek veled. ilyen még nem volt :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 17:31:13

@Alfőmérnök:

--- A kampánycsend adott némi méltóságot a választás eseményének. Az a két nap politikai ricsaj-csönd mindeninek jót tett.

--- Ha a Kormányváltók hatalomra jutnak, abban azoknak lesz részük, akik rájuk szavaznak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 17:35:32

@Robinzon Kurzor:

Látom, meghaladja a képességeidet, hogy autonóm módon (de még az is, hogy demokratikus módon) tudj gondolkodni a demokratikus választásokról. Te is egy jó érv vagy a demokratikus választások ellen:-)

Gyorgy Nagy 2014.04.06. 17:38:15

Ahogy hallani sok a láncszavazó átjelentkezö. A csalás benne van a pakliban.

F. A. Hayek 2014.04.06. 17:38:43

@Kettes: "egy részéből mol-részvényt vettek és buktak rajta vagy 120 milliárdot"

@Robinzon Kurzor: "a MOL-on azóta vagy 100 milliárdot bukott már az állam, konkrétan ennyit eltőzsdézett"

Vajon konkrétan mire gondolhat az, aki ilyen hülyeségeket mond? Árfolyam-emelkedésre játszott a kormány, nem jött be, majd veszteséggel eladta a MOL-részvényeket? Egy fenét: a Medgyessy-kormány végtelenül ostoba és felelőtlen privatizációs döntése miatti kármentés részét képezte a MOL-pakk visszavásárlása, mivel a lex MOL hosszú távon nem tudta volna biztosítani az állam stratégiai befolyását az olajtársaság felett.

Nem spekulatív célból vásárolt be az állam, így teljesen értelmetlen bármilyen aktuális napi árfolyamhoz viszonyított tőzsdei veszteségről vagy nyereségről beszélni.

Alfőmérnök 2014.04.06. 17:58:38

@bbjnick: Szerintem te egész egyszerűen nem érted a választási rendszert.

75. Vladys 2014.04.06. 18:10:25

A FIDESZ szar, de az MSZP még szarabb. Ma ha valaki dönteni akar két nagy párt között sajnos csak ezek a lehetőségek vannak, akkor inkább más a FIDESZ, legalább szinten tartják az országot, nem pofával lefelé repülnek egy szakadékba.

Viszont én akkor se akarok rájuk szavazni, hogy ezzel elismerjem a sok baromságot amit tettek, így megosztva ment a szavazatom, a buzi LMP-re, meg a nácista, "kőbuta" Jobbikra.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 18:14:11

@F. A. Hayek:

Ha stratégiai bevásárlás volt (függetlenül attól, hogy egyébként jó-e az állami tulajdonú olajvállalat vagy nem), akkor is elkúrták, mert baromi drágán vették meg.

A Lex Mol pedig rövid- és középtávon bőven megvédett volna az orosz befolyástól.

Meg aztán közben ismét nagy oroszbarátok lettünk, nehogy kiderüljön, hogy majd MOL-részvényekkel fizetünk Paksért, természetesen azt is stratégiai alapon.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 18:16:19

@Alfőmérnök:

Bébéjé azért annyira nem hülye, amilyennek ilyenkor mutatja magát.

Átlátja már, hogy hülyeséget beszél, de sem csöndben nem marad, sem el nem ismeri, hanem helyette hegykén szembepisálja az élénk nyugati szelet.

Alfőmérnök 2014.04.06. 18:16:51

Azt viszont nem értem, mi ez a hiszti az átjelentkezésekkel, ha úgyis a lakcím szerinti képviselőkre lehet szavazni.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 18:19:47

@bbjnick:

Persze a demokrácia inkább neked való, aki nem meri vállalni a döntés felelősségét és ráhagyja birkamenet idiótáira, Fletó rajonóira, meg többi távirányítós szavazódroidra.

Nem pedig azoknak (így nekem sem), akik így vagy úgy, de élnek a jogukkal és döntenek.

Aki el sem megy szavazni, az még egy nyomorult rezsicsökkentést sem érdemel meg! ;-)

Alfőmérnök 2014.04.06. 18:25:25

@Robinzon Kurzor: A legviccesebb, hogy azt a választási rendszert, amit alapjaiban elutasít, szerinte a kampánycsend méltósággal ruházta föl.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 18:28:13

@Pipas:

Ja, vagy úgy.

Ez egy bonyolult kérdés: még ha önmagában a privatizáció nem is lenne ördögtől való, attól még lehet azt is szarul, akár kifejezetten károsan is csinálni.

De korábbi kormányok esetleges hibái nem adhatnak felmentést az aktuális kormánynak, hogy akkor ő is kúrja el.

Visszakanyarodva az eredeti kontextushoz: még ha a MOL-vásárlás tényleg szükséges és stratégiai lépés volt, amit a lehető legjobban oldott meg a kormány, akkor is ott tartunk, hogy a 3000 milliárdos manyup vagyon egyhatodát fordították értelmes célra, a többi ment Matolcsy tündérmeséjére.

Tényleg erre kellene büszkének lenni, ez az az eredmény, amire hivatkozással a folytatásra kér bizalmat és felhatalmazást a Kedves Vezető?

De akkor mit fognak még rekvirálni?

Holle anyó 2014.04.06. 18:29:36

@Ad Dio: Ráhatásuk úgysem lesz Paksra, egy új baloldal csíráját viszont nem szerencsés eltaposni, mert akkor itt más mindig csak a maszop lehet a baloldal. A Fidesz meg a jobboldal.
Ennyi idő már házasságból is sok, nem még belőlük.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.04.06. 18:39:25

@F. A. Hayek: De hülye vagy, apa. :) A nagy fosás attól tört ki, hogy az oroszok megvették az OMV MOL-pakettjét. Az oroszok, az új legjobb barátaink, vágod? :-)) Akik felé _stratégiailag_ adósította el Magyarországot apád, a vörös Viktor.

A tőzsdén jegyzett részvényeket nem csak akkor értékelik piaci áron, ha forgatási céllal vették. Hanem lehetőleg mindig. És igen, az MNV Zrt. elszámolta az értékvesztést a MOL-csomag után. Az a veszteség benne van a könyvekben, akár stratégiai, akár nem, és az MNV annyival kevesebb osztalékot fizetett a tulajdonos NGM-nek. De legalább azt a pénzt nem stadionra baszták el, hanem volt benne valami öncélú, művészi szépség, ahogy a piac ítélete semmisítette meg az államhoz került cég értékének egy részét. (Sátáni kacaj.)

Pipas 2014.04.06. 18:46:08

@Robinzon Kurzor: "Visszakanyarodva az eredeti kontextushoz: még ha a MOL-vásárlás tényleg szükséges és stratégiai lépés volt, amit a lehető legjobban oldott meg a kormány, akkor is ott tartunk, hogy a 3000 milliárdos manyup vagyon egyhatodát fordították értelmes célra, a többi ment Matolcsy tündérmeséjére."

Nem tudom a manyup hogyan jön ide, a MOL részvényeket nem a mnyupból vették. A MOL részvényeket az MSZP -által felvett IMF+EU hitelből vette a Fidesz.

A Manyup 2700 milliárd volt, amivől 1000 milliárd magyar államkötvény volt. Ezt megsemmisítették, azaz ennyivel csökkent akkoriban az álamadósság. Ez nyilván hasznos lépés volt, gondolom ezek az államkötvények a régi, igen magas kamatú kötvények voltak túlnyomó többségben.

A többi sem "tündérmesére ment" és ezt könnyű belátni. Gondold végig: az MSzP alatt igen magas volt az államháztartás hiánya, 2006-ban például 9,5%. Ha mostanában 2-3% körüli a hiány, az nyilván egy értelmes cél/eredmény, ugye? Ha az államot részben a manyup pénzből finanszírozták és így részben a manyup pénznek köszönhető, hogy nem volt 9% feletti hiány, akkor értelmes célra költötték el a pénzt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 18:52:03

@Robinzon Kurzor: @Alfőmérnök:

A demokratikus ethosznak eleme az is, hogy elfogadom és tiszteletben tartom a másiknak azon jogát és döntését, hogy elutasítson egy választást. Mit gondoltok, miért nem kötelező a választás? (Én nem vitatom senkinek azon döntését, hogy választ.) Aki erre nem képes, az max. "demokrata" (liberálbolseviki csőcselék), de nem demokratikus gondolkozású.

Pipas 2014.04.06. 18:56:16

@Kettes: "A tőzsdén jegyzett részvényeket nem csak akkor értékelik piaci áron, ha forgatási céllal vették. Hanem lehetőleg mindig."

Nem az a baj, hogy a MOL pakett árát piaci áron számolgatja valaki, hanem az a iszonyatos hiba, ha *kizárólag* a részvények piaci árát veszed figyelembe. Ezt a hibát az MSzP lépéseit magyarázók (és nyilván az MSzP is) rengetegszer elköveti.

Ha igaz az, hogy szükség volt a MOL pakett megvásárlására ahhoz, hogy a MOL-t megvédjék a küls támadástól, akkor számolni kell azzal is, hogy milyen költségekkel, milyen károkkal járt volna a MOL ellehetetlenítése.

Tegyük fel, hogy az orosz érdekeknek megfelelően tönkreteszik a MOL-t. Átveszik felette a hatalmat, majd pár év múlve leépítik és a veszteséges működésre való hivatkozással bezárják, feldarabolják, megsemmisítik. Előtte persze a vagyon egy jelentős részét kimentik, buknak rajta (bár nem mindent) és ezzel megszabadulnak a MOL-tól.

Akkor számolni kell a kiesett adóval, a megszűnt munkahelyekkel, a gáz üzletág által biztosított hatalmas politikai és gazdasági befolyás elvesztésével.

Aki csupán a részvények árát látja az hatalmas hibát követ el, hiszen az államnak, az országnak a létező és prosperáló MOL sokkal többet ér mint a részvények egy része vagy akár a teljes részvénymennyiség.

Még ha veszteséges lenne a MOL, akkor sem feltétlenül hiba fenntartani, mert a munkahelyek elvesztése több kárt jelenthet mint amibe a veszteség finanszírozása kerül.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 19:00:18

@bbjnick:

Az, hogy véleményem van róla, főleg az ostoba és logikátlan indokaidról, még nem jelenti azt, hogy ne fogadnám el és ne tartanám tiszteletben a jogodat arra, hogy ne szavazz.

Nem rendőrt hívtam rád, hogy vigyen el szavazni, vagy büntessen meg, amiért nem szavaztál.

Ha a "döntés elfogadása és tiszteletben tartása" azt jelentené, amit te itt levezetsz, akkor nem lenne vita, mert mindenki csak dicsérné a másikat, hogy milyen remek döntést hozott.

Kékes 2014.04.06. 19:04:18

Hát igen, az elmúlt 24 év arról szól, hogy nem ezt akartuk!! Jól elkúrtuk, hogy hagytuk hülyébbnél hülyébbek vezessenek a nem létező Kánaánba!Lassan rájövünk, hogy aprópénzért, nevetve oda adtuk az iparunkat, mezőgazdaságunkat, nincs megyénként 1 ember, aki meg mondaná mivel permetezzenek, mit érdemes vetni, mert mindenki csak a támogatásokra spekulál.Most aki szavazott választott, de 4 évig tudomásul kell venni ezt akartuk!!

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 19:05:03

@Pipas:

Ha az IMF-hitel számlájáról vették, akkor az van, hogy egyetlen fillér sem ment értelmes célra a manyup rekvirálásból.
(És akkor most a csúnya, haszontalan IMF-ről ne is beszéljünk.)

Az 1000 milliárd bevont államkötvény nem látszik az államadósságon (pedig kellene), az nem lett kevesebb a ciklus eleje óta.

Alfőmérnök 2014.04.06. 19:10:44

@Kettes: Szar lehet ma vincentesnek lenni.

Pipas 2014.04.06. 19:17:32

@Robinzon Kurzor: "Ha az IMF-hitel számlájáról vették, akkor az van, hogy egyetlen fillér sem ment értelmes célra a manyup rekvirálásból."

Hát ez nyilván attól függ, hogy ki mit tart értelmesnek. te nyilván valamiféle száznapos programot preferálnál vagy mittudomén ötös és hatosmetrót, nyilván nem ilyenekre ment a pénz. Az "értelmes cél" teljesen szubjektív kifejezés, szíved joga, hogy arra szavazz, aki neked tetsző "értelmes célokat" tűz ki. Nekem az alacsony államháztartási hiány, jó külkereskedelmi mérleg és javuló foglalkoztatás értelmes célok éppen úgy, mint az ésszerű jegybanki alapkamat vagy az elviselhető infláció. Az is értelmes cél, hogy ha lehet, akkor ne a magyar államcsődről beszéljen már Merkeltől Obamáig mindenki mint pár éve.

"Az 1000 milliárd bevont államkötvény nem látszik az államadósságon (pedig kellene), az nem lett kevesebb a ciklus eleje óta. "

Akkor, amikor a pénzt bezúzták konkrétan látszott, ma is megnézheted, ott az MNB akkori adatai közt. A tavaly év végi adatok jók voltak, az meg, hogy febriárban meg márciusban ingadozások vannak a kutyát nem érdekli.

Egy biztos: ha egy kormány a GDP 6-9%-ának megfelelő hiányt produkál évről évre, annak a végére több adósság jön össze mint annak, aki 3% alatt tartja a hiányt. Ezt akármilyen kreatív magyarázattal próbálod feszegetni akkor sem lehet másképp látni.

F. A. Hayek 2014.04.06. 19:21:53

@Kettes: Szerintem nincs igazad, pl. amiatt amit @Pipas írt, másrészt az állami bevásárlás után megszűnt a piacon az a felvásárlás iránti várakozás, ami felhajtotta az árakat. Ha ezekkel az érvekkel nem akarsz foglalkozni, akkor nosza, számítsd ki az árfolyamokból azt is, mennyi elmaradt hasznot okozott a Medgyessy-kormány általi ostoba privatizáció.

Annak meg nyilván megvan az oka, hogy belőled sátáni kacajt vált ki, ha szerinted egy stratégiai jelentőségű magyar cég értéke csökken (még ha a dolog ténybeli részében szerencsére tévedsz is).

Javaslom a továbbiakban inkább nézzük a tévében, hogyan értékelte a magyar választók piaca a baloldali összefogás rosszhír-hadjáratra, hangulatrontásra és gyűlöletkeltésre alapított marketingstratégiáját.

Pipas 2014.04.06. 19:29:03

@F. A. Hayek: "baloldali összefogás rosszhír-hadjáratra, hangulatrontásra és gyűlöletkeltésre alapított marketingstratégiáját"

Úgy van. Ha valaki egy falusi kocsmában úgy viselkedik mint ahogy a baloldal viselkedett az elmúlt négy évben, akkor kiutálják független attól, hogy aki ellen acsarkodik azt kedvelik -e vagy nem.

Korrekt ember így nem viselkedik.

Ha egy csepp eszük lett volna, akkor néha, csak néha megjegyezték volna, hogy remélik jobb idők jönnek, remélik javul a helyzet, szurkolnak az országnak vagy ha nem is egészében, de legalább egy-egy apró részletben egyetértenek a kormánnyal.

Én sem értek mindennel egyet amit a fidesz csinált, de még mennyire nem! De ha valaki *minden* ellen van, akkor egy idő után gyanús lesz, hogy rosszindulatról van szó, ellenségeskedésről és nem az ország jobbításáról.

Így jutottunk oda, hogy a magyar szocialista párt sírva könyörög, üvöltve tiltakozik az ellen, hogy a bankokat megadóztassák. :D

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 19:56:38

@Pipas: " te nyilván valamiféle száznapos programot preferálnál"

Oké, cicafiú, ehhez én nem kellek, ezt megoldod innentől a jobbkezeddel kettesben ...

Ad Dio 2014.04.06. 20:44:13

@Holle anyó:

Végül csak meglett a döntés. A jobbik féllel úgy határoztunk, hogy családilag 75:25 arányban osztjuk fel a szavazatainkat :-). Kapott egyet az LMP is.

Remélem bejutnak és remélem leszállnak paksról.

Psyman 2014.04.06. 20:51:20

@köznapló: Komolyan egy fizetett Összefogás-bértollnok blogjával akarsz objektíven érvelni? :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 21:04:48

@Robinzon Kurzor:

Milyen érzés összevissza beszélni? Egy-két kommenttel fentebb még a választásoktól való távolmaradást felelősségáthárításnak, kádárista tempónak stb. nevezted. Ezek mióta demokratikus jelenségek? Most meg már demokratikusak lettek hirtelen (szerinted)?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.04.06. 21:08:01

@Pipas: "Tegyük fel, hogy az orosz érdekeknek megfelelően tönkreteszik a MOL-t."

A Szurgut sem osztalékhoz, sem menedzsment-jogokhoz nem jutott, valójában lófaszt sem tudott kezdeni a 21%-os üzletrészével. Az orosz stratégiai érdek nem a MOL tönkretétele volt, hanem a Nabucco tervdokumentációjának megszerzése és a projekt elszabotálása. Ami egyébként mostanra amúgy is elbukott. A MOL-pakett állami visszavásárlásán (a Szurguton kívül) egyedül Hernádi és a menedzsmentje nyert, és ezért valóban nem túl nagy ár 500 milliárd forint.

Amit a baloldali összefogás minősíthetetlen viselkedéséről írsz, abszolút helytálló. Legalább egyszer fel kellett volna gyújtaniuk a belvárost, feldúlni a tévészékházat, elfoglalniuk a hidakat és teleszarni a Kossuth-teret, hogy emberszámba vegyék őket. Remélem, ezúttal levonják a megfelelő konzekvenciákat. :-))

@Alfőmérnök: Alfőmérnöknek lenni viszont mindig szar.

Alfőmérnök 2014.04.06. 21:18:49

@Kettes: Ennek a vélekedésednek is kb. annyi az igazságtartalma, mint a többinek. (Nem sok.)

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 21:19:45

@bbjnick: "Most meg már demokratikusak lettek hirtelen (szerinted)?"

Nem.
De nem is írtam ilyet, csak te szeretnél valahogy kimászni a szaros gatyából.

Egy beszari kádári kisember vagy, aki mer kicsi lenni és nem választani.

program készítő 2014.04.06. 22:22:29

Nincs ellenzék aki becsületes lenne,így marad a rohadó narancsra szavazók,a vasgyűjtő,lopós vv rezsivel,aki még ezt a szót is lopta a 2012-es tervemből.Remélhetőleg nem lesz katasztrófa almásfüzitőből még jobban,és nem kell embereknek meghalni egy ilyen törpe miatt.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 22:54:03

Te, pelikán, ezt megszívtad!

A határon túliak fogják kiejteni az LMP-t, figyeld csak meg!

(Nélkülük éppen meglenne az 5%, de velük együtt meg éppen nem lesz meg.)

Mellesleg a Fidesz kétharmada is pont ezzel lesz meg, ha az LMP is bejutna, akkor nem jönne össze.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 23:46:07

Na, most éppen úgy néz ki, hogy a pöstiek annyira behúzzák az LMP-t, hogy a levélben szavazók sem fogják ezt felhigítani 5 % alá, és még a 2/3 sem lesz meg.

Bell & Sebastian 2014.04.07. 00:09:25

@Kettes: El kell ismernem, ez találó.

tevevanegypupu 2014.04.07. 00:13:04

@Robinzon Kurzor:

Szóljon Szél Bernadettnek, hogy ne hadarjon és jól gondolja meg mit beszél..sok embert meg tudnak ugyan hülíiteni, de nem eleget..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.07. 00:37:39

@Robinzon Kurzor:

"nem is írtam ilyet, csak te szeretnél valahogy kimászni a szaros gatyából." --- írod.

Nem-e?:-) Nem csak a koherens gondolkodással vannak problémáid, hanem memóriazavarokkal is küzdesz? Olvasd vissza a kommentjeidet!

Munchausen 2014.04.07. 00:46:55

Nem értem mi bajotok, Orbán besétált a csapdába, Pirruszi gyözelmet aratott, egyedül maradt a szemétdombon. Mint egy bűvész eltüntette az álbaloldalt, és ki fog derülni, hogy a fidesz is csak áljobboldal, most vagy megint köpönyeget forgat, vagy a kialakult politikai űrbe benyomulokkal kell majd megküzdenie, akik viszont már nem lesznek olyan könnyen sakkban tartható ellenfelek mint az eddigiek. Gyakorlatilag bármit tesz bukik, maximum megpróbálja ellopni ami még ellopható, csakhogy már nincs mit.
Vagy kitántorog még saccperkábé 800.000 emberünk és Magyarország fekete lyukká változik...

S=klogW 2014.04.07. 01:29:55

@Munchausen:

minden ép erkölcsű ember tudja, hogy

valójában nem jobb- és baloldal van

Robinzon Kurzor 2014.04.07. 08:35:37

@bbjnick:

Idézd azt az állítást, amit nekem tulajdonítasz, különben n+1-edszer is bebizonyosodik, hogy szorult helyzetben elkezdesz hazudozni.

Te, felelősségteljes, behúzottfarokkal bátran otthonmaradó ...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.07. 09:22:01

most elégedetten hátradőlök, aztán ütöm tovább a komcsikat. amíg mozognak.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.07. 10:06:42

@Alfőmérnök:
nagyon jó. az orbán rendszert akár utálni is lehetne. de az a szenvedés, amit a fennmaradása, mit fennmaradás, tündöklés, okoz ezeknek a nyomorult szarházi alembereknek, az mindent felülír.
éljen orbán!
:)

Bell & Sebastian 2014.04.07. 10:36:01

@jose maria padilla: Sokat levon a megjegyzése hiteléből, hogy elő tudja ezt adni fordítva is, ahol -mit ad isten?- ott is maga a felsőbbrendű.

Maga valami hegylakó -féle lehet, oda-vissza libegőn Siontól az Aranyborjúig. :))

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.07. 10:41:13

@Bell & Sebastian:

a felsőbbrendűségem nem a véleményemen alapul, hanem csak úgy fakad :)

Bell & Sebastian 2014.04.07. 10:48:29

@jose maria padilla: Azért az nem mindegy, honnan? Pontosabban; ki szól ki éppen magából, ha már egyszer ennyire sokan vannak. És kihez. :)

S=klogW 2014.04.07. 11:03:19

@jose maria padilla:

Maga még akár Gyurcsány is lehetne.

Bell & Sebastian 2014.04.07. 11:09:21

@S=klogW: Amundsen a jég hátán, három iglu füstölt fókabébivel. :)

szekertabor · provo.blog.hu 2014.04.07. 16:08:18

Az, hogy azok az emberek, akik nem a politikától fordultak el, hanem a jelenlegi nagypárti választéktól, sajátos politikai értékrendjüket egy választáson kinyilváníthatták, mindenképpen demokratikus, és igazolja a jelenlegi választási rendszer létjogosultságát.

provo.blog.hu/2014/04/07/viragozzek_ezer_virag_valasztas_belulrol

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 06:52:00

@Robinzon Kurzor:

Elképesztően fárasztó az ostobaságod, de ha egyféle karitatív tevékenységnek fogom föl a veled való beszélgetést, az ad annyi erőt, hogy foglalkozzam néha-néha egy keveset veled (is).

Előbb felelősségáthárításnak, kádári mentalitásnak (antidemokratikusnak magatartásnak) bélyegzed a választásoktól való távolmaradást, majd letagadod. Olvasd csak újra a párbeszédet(!):

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 14:00:01
@S=klogW:

Én nem szavazok. Így élek választójogommal: így nyilvánítok véleményt.

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 14:58:25
@bbjnick:

Tipikus felelősség áthárító magatartás, mondjuk hozzád pont méltó.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 15:20:55
@Robinzon Kurzor:

Már miért volna felelősségáthárító magatartás? Ha nem tudsz felelősen választani --- mert nem áll rendelkezésedre elegendő információ, mert a felajánlott választási lehetőségek egyike sem vállalható számodra stb. ---, akkor az egyetlen értelmes és tisztességes döntés a választás elutasítása. Ez nem felelősségáthárítás, hanem autonóm magatartás. De ezt, gondolom, hiába magyarázom, mert ez neked semmit nem mond!

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 15:33:42
@bbjnick:

Ha nem mész el, akkor nem akarsz részt venni ebben az egészben, belenyugszol nem csak a (várható) végeredménybe, de azt is jelzed, hogy neked tökéletesen megfelel, ha mások döntenek és akkor majd miattuk lesz minden, hiszen te ott sem voltál.

Ha nem akarsz egyikre sem szavazni, attól még elmehetsz, de érvénytelen szavazatot adsz le.

Ez a különbség a kádári mentalitás és az autonóm magatartás között, de ezt, gondolom, hiába magyarázom, mert neked ez neked semmit nem mond.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 16:21:11
@Robinzon Kurzor:

"Ha nem mész el, akkor nem akarsz részt venni ebben az egészben, belenyugszol nem csak a (várható) végeredménybe, de azt is jelzed, hogy neked tökéletesen megfelel, ha mások döntenek és akkor majd miattuk lesz minden, hiszen te ott sem voltál." ---- írod.

Logikátlan, amit mondasz! A részvétel megtagadása utal(hat) arra is, hogy nem fogadod el a végeredményt, minthogy neked mindegy.:-) A felelősség pedig, nyilván, azokat terheli, akik részt vettek egy választásban --- de hogyan is lehetne másként?!

"Ha nem akarsz egyikre sem szavazni, attól még elmehetsz, de érvénytelen szavazatot adsz le." --- írod.

Ennek semmi értelme. Ennél sokkal több értelme van a távolmaradásnak, mert távolmaradásoddal egyértelműen állást foglalsz a választék ellen.

bbjnick.blog.hu/2010/10/06/aki_szavaz_felhatalmaz_aki_nem_szavaz_az_pedig_beleegyezik_abba_hogy_a_tobbiek_a_neveben_is_felhatal

"Ez a különbség a kádári mentalitás és az autonóm magatartás között, de ezt, gondolom, hiába magyarázom, mert neked ez neked semmit nem mond." --- írod.

Benned most a demokrata baszdüh dolgozik!:-) A tömegember egalitárius ösztöne (irigysége) nem bírja elviselni benned, hogy valaki különbnek meri gondolni magát nálad (mert hiszen a különcködés ennek jele:-)):-)

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 16:54:03
@bbjnick:

Nyomikám, attól érzed magad különbnek (tőlem, vagy bárki mástól), hogy behúzod füled-farkad és bátran nem csinálsz semmit, letolod magadról a felelősséget?

Az el nem meneteled legfeljebb a te butus kis kobakodban jelenti azt, hogy ettől majd egy következő választáson a mostaninál nívósabb lesz a választék.
Mitől lenne?

A politika ebből csak azt látja, hogy veled nem kell foglalkozni, te nem vagy célközönség, egy gonddal kevesebb.

Egy érvénytelen szavazatban -- ha már érdemi döntéshez nincs vér a pucádban -- legalább ott van az üzenet, hogy téged érdekelne ez a dolog, csak jobb minőségű kínálatra vársz.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 17:35:32
@Robinzon Kurzor:

Látom, meghaladja a képességeidet, hogy autonóm módon (de még az is, hogy demokratikus módon) tudj gondolkodni a demokratikus választásokról. Te is egy jó érv vagy a demokratikus választások ellen:-)

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 18:19:47
@bbjnick:

Persze a demokrácia inkább neked való, aki nem meri vállalni a döntés felelősségét és ráhagyja birkamenet idiótáira, Fletó rajonóira, meg többi távirányítós szavazódroidra.

Nem pedig azoknak (így nekem sem), akik így vagy úgy, de élnek a jogukkal és döntenek.

Aki el sem megy szavazni, az még egy nyomorult rezsicsökkentést sem érdemel meg! ;-)

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 18:52:03
@Robinzon Kurzor: @Alfőmérnök:

A demokratikus ethosznak eleme az is, hogy elfogadom és tiszteletben tartom a másiknak azon jogát és döntését, hogy elutasítson egy választást. Mit gondoltok, miért nem kötelező a választás? (Én nem vitatom senkinek azon döntését, hogy választ.) Aki erre nem képes, az max. "demokrata" (liberálbolseviki csőcselék), de nem demokratikus gondolkozású.

(Folyt. köv.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 06:53:46

@bbjnick:

Az előző komment folytatása:

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 19:00:18
@bbjnick:

Az, hogy véleményem van róla, főleg az ostoba és logikátlan indokaidról, még nem jelenti azt, hogy ne fogadnám el és ne tartanám tiszteletben a jogodat arra, hogy ne szavazz.

Nem rendőrt hívtam rád, hogy vigyen el szavazni, vagy büntessen meg, amiért nem szavaztál.

Ha a "döntés elfogadása és tiszteletben tartása" azt jelentené, amit te itt levezetsz, akkor nem lenne vita, mert mindenki csak dicsérné a másikat, hogy milyen remek döntést hozott.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 21:04:48
@Robinzon Kurzor:

Milyen érzés összevissza beszélni? Egy-két kommenttel fentebb még a választásoktól való távolmaradást felelősségáthárításnak, kádárista tempónak stb. nevezted. Ezek mióta demokratikus jelenségek? Most meg már demokratikusak lettek hirtelen (szerinted)?

Robinzon Kurzor 2014.04.06. 21:19:45
@bbjnick: "Most meg már demokratikusak lettek hirtelen (szerinted)?"

Nem.
De nem is írtam ilyet, csak te szeretnél valahogy kimászni a szaros gatyából.

Egy beszari kádári kisember vagy, aki mer kicsi lenni és nem választani.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.04.07. 00:37:39
@Robinzon Kurzor:

"nem is írtam ilyet, csak te szeretnél valahogy kimászni a szaros gatyából." --- írod.

Nem-e?:-) Nem csak a koherens gondolkodással vannak problémáid, hanem memóriazavarokkal is küzdesz? Olvasd vissza a kommentjeidet!

Robinzon Kurzor 2014.04.08. 09:44:25

@bbjnick:

Floodolni mindig is tudtál, ez általában annak a jele, hogy nem tudod mivel alátámasztani, amit korábban írtál.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 10:19:00

@Robinzon Kurzor:

Nézd, ha már az olvasással sem boldogulsz, akkor, sajnos, nem segíthetek!

Robinzon Kurzor 2014.04.08. 10:50:44

@bbjnick:

Kár, hogy kommentet nem lehet időzíteni (vagy "letétbe helyezni"), mert ilyenkor meg ezt nyomod.

Maradnak a szikár tények:
- mertél gyáva lenni és nem szavazni
- erre még büszke is vagy
- ráadásul azt hiszed, hogy ezzel arra adtál jelzést a politikai elitnek, hogy magasabb erkölcsi és intellektuális színvonalat vársz tőlük,
- különben jól kicseszel velük és legközelebb sem mész el szavazni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 10:57:52

@Robinzon Kurzor:

Nem érted a demokráciát, egy primitív liberálbolseviki troll vagy csupán, az önreflexióra való bárminemű képesség nélkül. Ha neked így jó, nekem nem fáj.

Robinzon Kurzor 2014.04.08. 11:06:39

@bbjnick:

Otthon maradtál?
Igen.

Büszke vagy rá?
Igen.

Azt hiszed, hogy a távolmaradásod emelni és nem csökkenteni fogja a politikai erkölcsi és intellektuális színvonalát?
Igen.

Csak személyeskedni tudsz, ha ezt az orrod alá dörgölik?
Igen.

Van több kérdésem?
Nincs.
;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 12:16:57

@Robinzon Kurzor:

Szerintem ne kacérkodj tovább a szellemi nyomoroddal, mert, aki olvassa, már annak is kínos!

Robinzon Kurzor 2014.04.08. 14:09:27

@bbjnick:

Hogy neked kínos visszaolvasni, hogy mit beszélsz össze-vissza, az készséggel elhiszem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.08. 14:11:07

@Robinzon Kurzor:

Nyilván, azért idéztem vissza fentebb a párbeszédünket, mert nekem kínos:-)
süti beállítások módosítása