Ukrán válság: ilyen a boksz
2014. március 25. írta: aristo

Ukrán válság: ilyen a boksz

ukrajna_demokracia.jpg

„Ma még lelkesen harangoznak,
de holnap már a kezüket fogják tördelni”
(Sir Robert Walpole)

A fenti szavak akkor hagyták el Oxford grófjának és Nagy-Britannia miniszterelnökének száját, amikor Londonban megkondították a harangokat annak örömére, hogy a parlament elhatározta a Cartagena elleni flotta-támadást, a „Jenkins füle” háborút. Ez azán az angol hadtörténet egyik legsúlyosabb fiaskójának bizonyult. A nevezett úriember fülét a galád spanyolok levágták, és a casus bellit – tartósított formában  be is mutatták a parlamentben. Kínosan hasonló gondolatok jutnak az embernek eszébe, amikor az ukrán ellenzék „győzelmét” ünneplő Európára tekint.

Mostanában láthattunk egy videót, amelyen a frissen hatalomra került ukrán ellenzék képviselői nyolc napon túl gyógyuló, mondhatni kézzelfogható érvekkel veszik rá az állami televízió elnökét a lemondásra. Erről először az jut az ember eszébe, hogy micsoda szerencséje volt a tévéelnöknek, mert nem Klicsko látogatta meg őt ez ügyben, mint az új ukrán hatalom egyik reprezentánsa. Ez esetben ugyanis valószínűleg nem úszta volna meg ilyen könnyű sérülésekkel a rábeszélést. Egyébként is, e tekintetben roppant izgalmas jövőnek nézünk elébe. Közismert, hogy az ukrán parlamentben meglehetősen gyakoriak a verekedéssel eldöntendő politikai viták, amelyeknek teljesen új dimenziót adhat egy nehézsúlyú világbajnok részvétele. Megítélésem szerint Klicsko, aki a nevében is a konszenzuális demokrácia és a humanizmus iránti mély elkötelezettségről tanúbizonyságot tevő „Ütés” párt elnöke, jelenlétével megszünteti az ilyen jellegű eseményeket a parlamentben; egész egyszerűen azért, mert nem hiszem, hogy bárki is meg meri kockáztatni a politikai vita ilyesfajta formáját vele. Kivéve persze, ha valaki AK-t használ – aminek szintén van reális esélye egyébként, elnézve az eseményeket.

*

Vészjósló jelek ezek, arra mutatnak, hogy – az arab tavasz forgatókönyvének megfelelően – Ukrajna is készen áll a zuhanásra az anarchia örvényébe. A rend és a törvényesség ellenségei – a „banderisták”, ahogyan az oroszok összefoglalóan nevezik őket – a legfőbb államhatalom közvetlen közelébe kerültek, és láthatóan ez nem késztette paradigma-váltásra őket. Továbbra is valami sajátos, erősen antiszemita nacionalizmussal átszőtt anarchizmusban utaznak, és valóban magukénak vallják Mahno és Bandera szellemi örökségét. Mivel magukat tartják a „forradalom” fizikai győzteseinek, igencsak nagy lett a szájuk, és ez rossz hír mindazok számára, akik rendet akarnak. Az államhatalom szervei, a rendőrség, a katonaság etnikailag és politikailag ugyanúgy megosztott, mint maga az ország: nem használhatóak, nem bevethetőek, amint azt a tömeges átállások is megmutatták. Kérdéses, hogy az Oroszországgal eszkalálódó konfliktusban kiket lehetne fegyverbe szólítani? Az orosz ajkúakat? A lengyeleket? A magyarokat netán? Ki adná életét a „hazáért”?

Ez a helyzet egy általánosabb, mondhatni elméleti problémát vet fel, jelesül a demokrácia és a bármilyen színezetű forradalmi erőszak viszonyát. A demokrácia – általánosan elfogadott definíciója szerint – a „nép” uralma, ezért semmilyen eszközzel nem rendelkezik ugyanezen „nép” spontán vagy nem spontán, erőszakos mozgalmainak kezelésére. A dolog a régi, Kádár-kori viccre emlékeztet: „Mi a proletárdiktatúra? A proletariátus önuralma”. Hogyan lázadhat fel a nép önmaga ellen? A szkizoid helyzet elkerülésére a demokratikus társadalommérnökök azt a módszert szokták alkalmazni, hogy a fennálló államhatalmat elkeresztelik „oligarchák” és „antidemokratikusok” uralmának, akikkel szemben aztán már nyugodtan lehet lázadozni. A demokrácia bármekkora vérontást megér. A mai demokráciák bajnokai mélyen hiszik, hogy lehetséges egységes módon kormányozni a világ népeit, hogy létezik univerzális államforma, amelyik Alaszkától a Tűzföldig, Londontól Vlagyivosztokig és Johannesburgig egyformán alkalmas és helyes. Az, hogy ez nyilvánvaló tévedés, amire a világ valódi eseményei nap mint nap rácáfolnak nem hatja meg őket. A mai demokrácia-modell az angol ajkú népek – hogy Churchill elnevezését használjuk – történelme során alakult ki. Felépítését, működését az ő társadalmi, gazdasági és mindenekelőtt kulturális tradícióik határozzák meg. Ahogyan távolodunk kialakulásának földrajzi helyétől, úgy válik egyre alkalmatlanabbá az egyre eltérőbb gondolkodású népek számára.

Persze mindenütt vannak olyanok, akik már annyira nyugatinak és világpolgárnak tartják magukat, hogy minden további nélkül el tudják képzelni országukat olyannak, mint Amerika vagy Anglia. Ennek egyik alapvető oka az, hogy bármit sokkal könnyebb elképzelni, mint megvalósítani. Ők azok, akik a szürkeállomány fölényében bízva összefogtak a legszélsőségesebbekkel is a „zsarnoki” hatalom elűzésére, bízva abban, hogy a „győzelem” után a szélsőségeseket majd szép szóval ráveszik a visszavonulásra. Azokat, akiket a rendőrök gumibottal nem tudtak erre rávenni. Tigrisen akarnak lovagolni és úgy is járnak, mint aki ezt megpróbálja. A tigris azonban nem csak őket fogja széttépni, hanem jó eséllyel egész Ukrajnát is. Az orosz vezetésnek csak türelemre van szüksége, és előbb-utóbb kitörnek azok az erőszakos etnikai konfliktusok, amelyek ragyogó okot szolgáltatnak az orosz lakosság megvédésére – sőt, az ukrán szélsőségeseket elnézve könnyen lehet, hogy tényleg szükség is lesz erre a védelemre. 

Európa pedig eközben, ahogyan szokta, lapítani fog. Elhangzanak majd kulisszahasogató fenyegetések, de más semmi. A hideg télben a szépen feldíszített Tannenbaum alatt meghitten ünneplő németországi törökök meleg lakása sokkal fontosabb, min holmi kietlen sztyeppék lakóinak sorsa. Katonai akcióról pedig szó sem essék! Nagyon nehéz lenne a fent említett törököket német páncélos hadosztályokba szervezve elképzelni, amint a hómezőkön Leopárd harckocsikkal tartanak Moszkva felé, együtt a szövetséges, pakisztániakkal és arabokkal színesített angol-francia alakulatokkal, hogy megbüntessék a gonosz Vlagyimir cárt. Esetleg Viviane Reding vezethetné őket kivont karddal; csoda lenne. Aztán majd jöhet a volokalamszki országút.

*

Pillanatnyilag ott tartanak a dolgok, hogy a Krím annektálását hallgatólagosan mindenki elfogadja. Európa, sőt az USA is, miután nem nagyon tehet mást. Az ügynek azonban koránt sincs vége. Ukrajnával újra tárgyalni kezdett az EU, mi több, pénzt is hajlandó adni neki. Ez azonban néhány további problémát vet fel. Az első, hogy az így kapott pénzt valószínűleg azonnal tovább kellene utalni az oroszoknak, miután a gázszállítások kapcsán végtelen összeggel tartoznak nekik; ez pedig eléggé vicces, hiszen így az EU a támogatást lényegében az oroszoknak adja. A második – ez a súlyosabb – hogy ezt az összeget az IMF feltételeinek elfogadásához köthetik. Az IMF és Ukrajna magyar nézőpontból Irina Ivascsenko személyén keresztül kapcsolódik össze, aki a budapesti IMF-iroda vezetője volt. Most majd esetleg hazamehet Ivascsenko, hogy honfitársainak elmagyarázza, miért is jó nekik az energiaár emelése, a nyugdíjak csökkentése és még sok-sok kellemes meglepetés az IMF tarsolyából. Ha így lesz, a tv-elnök sorsát látva személy szerint aggódom Ivascsenko asszony testi épségéért az ukrán kormányerőkkel folytatott pénzügyi tárgyalások során. Fog ő még visszavágyni az Orbán-rezsim által uralt Magyarországra.

Ukrajna gazdasági csődben van, és a kilábalás legkisebb esélye nélkül egyre mélyebbre süllyed benne. Az ukrán események gyúanyagát a szegénység és a gazdasági kilátástalanság adta, és ez semmiféle kormányváltással nem oldódik meg. Ha most erre az IMF még ráerősít néhány eredeti megszorító ötlettel, igen gyors lesz a kiábrándulás a nyugatból. Most még lelkesen húzzák szegények a harangokat, ünnepelve a „demokrácia” győzelmét, nemsokára azonban tördelni fogják a kezüket, esetleg az eddigi tapasztalatok alapján egyes fejeket is. Hogy mi a tanulság? A tanulság az, hogy aki Ukrajnában vagy bárhol másutt a világon, távol a nyugattól „igazi” liberális demokráciát akar, azt nagyon kínos meglepetések érhetik. Például felpofozzák vagy földbe döngölik a nép önjelölt képviselői.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45878074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ukrán válság: ilyen a boksz 2014.03.25. 12:13:02

A tanulság az, hogy aki Ukrajnában vagy bárhol másutt a világon, távol a nyugattól „igazi” liberális demokráciát akar, azt nagyon kínos meglepetések érhetik. Például felpofozzák vagy földbe döngölik a nép önjelölt képviselői.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 12:25:50

Hogy ebből nagy balhé lesz, azt már akkor tudni lehetett, amikor az ős gonosz Kucsmát futni hagyták.
Hogy eddig eltengődtek az egykorvolt Szovjetunió roncsain, már ez is csodaszámba megy.

A technológiai lemaradásuk úgy harminc év, miközben csak tovább nő. Nincsen az a pénz, ami ebbe a feneketlen zsákba elég lenne. Élve hagyták a párttitkárokat, akik magánhadseregeket szervezve másodszor is kifosztották őket, a legjobb, amerikai szeszcsempész-hagyományok szellemében.

Ennyi aranykorona mellett éhezést produkálni eddig csak Sztálinnak, Molotovnak és Hruscsovnak sikerült Ukrajnában. Ebben a világban, amely az angol mintájú, ipari haladást preferálja mesterségesen alul árazott élelmiszer mellett, az Unió hátán belovagló Sam bácsi nem tűnik a legjobb választásnak.

Óriási fiaskó lesz ebből, mert a saját hajuknál fogva nem képesek kimászni a mocsárból, annyi pénze meg senkinek sincs, hogy kidaruzza őket.

Márpedig, ha a jóléti feszültség továbbra is fennáll, mennek majd a békefenntartók tízezernyi páncélossal.

És jön a Jugoszlávia -szindróma-dráma, kapnak egy felszámolót, aki szétdarabolja és eladja a részeket. Nyugdíja állás Bajnainak, Feri meg lövethetne közben, kedvére. Itt legalább két szemétládával kevesebb, de jó is lenne!

Robinzon Kurzor 2014.03.25. 12:28:33

Erős az első fejezet; '48 és '56 névtelen hőseiről így beszélni...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.25. 13:08:51

Le a demokráciával? Aristo találkozása a libertárius Kapitalizmus bloggal:

kapitalizmus.hvg.hu/2014/3/25/veszelyben-es-veszelyes-a-demokracia/

"Nem kaphatnék egy másik glóbuszt?" - forgatta kezében a földgömböt a frissen disszidált Kohn bácsi, mikor azt kérdezték, hová menne szívesen.

vizipipa 2014.03.25. 13:10:09

Itten dúl éppen a demokrácia, tegnapelőtt. Még a jutyúb is szemérmes, +18.

www.youtube.com/watch?v=_bE_JO108tQ

Helyes Írás 2014.03.25. 13:25:05

Egyetértek. Lesz még ott néhány forradalom és ellenforradalom, s ha Moszkva elég türelmes lesz, hamarosan az ölébe dőlnek ismét. Vagy találnak egy Lukasenkaót, aki majd elfojtja a forradalmakat és rendet tesz. Az pedig szintén csak Oroszországtól várhat segítséget.

Nevetséges olyasmiről írogatni, hogy a Nyugat Ukrajnával keletebbre tolódott, meg ilyesmi. A társadalmak nem tudják átugrani a történelmi meghatározottságaikat, legfeljebb szerencsés körülmények között hosszan, nemzedéknyi idők alatt, apró lépésekben meghaladni.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 13:46:33

@vizipipa: A kommentekben cséphadaróval magyarázza egymásnak az úri közönség, hogy itt most éppen ki a nácifasiszta?

Tanultak volna másik nyelven.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 13:50:48

@Holger Hartland: HaKohnnak úgysincs Mennyország, nem mindegy?

Urfang 2014.03.25. 13:58:32

Nem lepett meg, hogy Aristonak nem tetszenek a kijevi események. Aki tűkön ülve várja a hanyatló nyugat végső összeomlását, annak zavaró lehet látni, hogy ismét itt egy nép aki nyugat felé vágyik és a jövőjét az EU-ban képzeli el. Ilyenkor jön a "majd megbánják" és a "nem tudják még". Ha ez sem elég, akkor a "ne örüljetek annyira, mert jönnek még az orosz tankok".

A kijevi forradalomnak igenis volt értelme, mert ha nem teszik meg, akkor Janukovics nem írta volna alá a társulási szerződést az EU-val, helyette viszont lett volna orosz vámunió. Így viszont a társulási szerződés alá lett írva és nem lesz orosz vámunió, Eurázsiai Unió helyett Európai Unió lesz. Ha az ukránok ezt akarják, akkor ez az ő szuverén döntésük, megfizették az árát ennek a döntésnek.

A Krím elfoglalását elfogadta a nyugat, mert ott valóban volt egy orosz többség, aki ezt akarta. Ettől még a 97%-os népszavazás egy rossz komcsi vicc, az utolsó népszámlálás szerint a Krím 58%-a volt orosz, de egy enyhe többség valóban volt a félszigeten aki ugyanúgy döntött a jövőjéről, mint ahogy az ukránok is döntöttek.

Máshol viszont nincsen már orosz többség, Ukrajna déli és keleti részén 10% és 30% között mozog az oroszok aránya, esetleg néhány határ menti városban, Harkovban vagy Donyeckben lehet enyhe többség, de egyik tartományban sem. Itt már nem lehet eljátszani a népszavazósdit, ezt már csak leplezetlen agresszióval ragadhatnák el az oroszok és egyáltalán nem biztos, hogy a NATO azt is úgy elnézné mint a Krímet, ezt az oroszok is tudják, a NATO-val pedig nem fognak háborúzni mert esélytelenek, konvencionális háborúban le lennének nyomva, a nukleáris apokalipszis meg nekik sem lenne buli.

Úgyhogy örüljön mindenki a maga sikerének. A Krím az oroszoké lett, Ukrajna meg rálépett az európai útra. Nem lesz ettől kolbászból a kerítésük, nekünk se lett, de az orosz vámunióban se lenne fenékig tejföl az élet.

Európában legalább van felzárkóztatási alap a szegényebb államoknak, mi is ebből fejlesztünk mindent, nem az 1%-os növekedésünkből. Ha Ukrajna tag lesz az állapota alapján őket illeti majd a legtöbb támogatás és az Európai Parlamentben is sok mandátumot kapnak majd a lélekszámuk után. Az európai piaccal pedig hússzor akkora felvevője lesz a gazdaságuknak, mint az orosz piac.

Az Európai Unióban egy 29 tagú közösség közepesen erős tagjai lehetnek, míg az Eurázsiai Unióban csak 1 domináns ország csatolt részei lehetnek, csatlósok nem több, akkor már inkább az európai közösség, mint Putyin kutyalánca.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.25. 14:00:52

@Holger Hartland: Tudja, a kapitalizmus nem más, mint sikertelen kísérlet, hogy az egyik legcsúfabb emberi tulajdonságot, az önzést, társadalomszervező elvé emeljék. Ha már a jó tulajdonságokat, mint pl. a szeretet, nem sikerült.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.25. 14:06:13

@aristo:
" Ha már a jó tulajdonságokat, mint pl. a szeretet, nem sikerült. "

Még nincs lefutva, hogy sikerül a szeretetre épülő Jó Gazdaságot létrehozni. A Tudomány szerint ez lehetséges.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/03/kozjo.html

vizipipa 2014.03.25. 14:57:04

@Bell & Sebastian:

A nácifasiszta az mindig a másik. 20 évente felülvizsgálat, kurzusváltásnál rendkívüli ellenőrzés.

Igazából sajnálom az ukránokat. Hisznek valamiben (egy részük), ami nem az mint aminek hiszik.
Így voltunk mi is 89-90-ben. Itt már vannak páran akik tanultak belőle.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 15:10:26

@vizipipa: Nem is hinné, mennyien vannak (voltak) a zavarosban halászásra dresszírozva. Az ilyeneknek aranykor a rebellió / ribillió / hatalmi vákuum.

Tekintettel az unióról itt is olvasható, nem túl differenciált véleményekre, nem hiszem, hogy a többség magához tért volna. A délibábok is makacs dolgok.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 15:16:33

@Urfang: Ezt az írását be kellene neveznie a Krokodilba, ha még létezik egyáltalán. Elhozhatná vele a nagydíjat, ablakon át. :D

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.25. 15:19:16

@Bell & Sebastian: Nem krokodil, krokogyil

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.25. 15:24:05

@Bell & Sebastian: Nem krokodil, krokogyil

Urfang 2014.03.25. 16:08:15

@Bell & Sebastian:

Pedig ez a nagy helyzet, Európa a béke, a szabadság, és a jólét reményével csábítja az ukránokat, nem kell lerohanni őket, jönnek ők maguktól is, még forradalmat is rendeznek, ha le akarják téríteni őket erről az útról. Oroszország meg se békét, se szabadságot, se jólétet nem tud ígérni, legfeljebb tankokkal tudja őket magához "csábítani", de az meg olyan is.

Ezért olyan idegesek, ezért reszket az ujjuk a ravaszon, ez ugyanolyan presztízsveszteség nekik, mint 56 volt. Akkor a magyarok, most meg az ukránok mutatták meg az egész világ előtt, hogy nem akarnak az oroszok csatlósai lenni, nem olyan jó az.

Örüljenek csak a Krímüknek, legyen az a vigaszuk, Ukrajnát meg hagyják had döntse el saját maga, hogy a keleti vagy a nyugati utat akarja választani.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.25. 16:17:12

@Urfang:

"John Sheehan nyugalmazott amerikai tábornok csütörtökön azt állította, hogy részben a homoszexuális holland katonák az okai a srebrenicai mészárlásnak. A kijelentés komoly felháborodást keltett Hollandiában, ahol az 1995-ös népirtás tragédiája hatalmas szégyenfoltként lebeg a nemzet emlékezetében. (...) A volt NATO-parancsnok hozzátette: Henk van den Breemen egykori holland vezérkari főnök szintén azt mondta neki, hogy a meleg katonák jelenléte hozzájárult a tragédiához. A nyugalmazott tábornok véleménye szerint a homoszexuális katonák alkalmazása a hadseregben további, a srebrenicaihoz hasonló eseményekhez vezethet. Az említett tragédiát a legsúlyosabb tömeges gyilkosságnak tartják Európában a második világháború óta. (...)"

kitekinto.hu/europa/2010/03/25/a_homoszexualis_katonak_felelsek_a_srebrenicai_meszarlasert/#.UzGId4W-P9I

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.25. 16:22:01

@bbjnick: Pedig milyen jól mutatnának cuki kis rózsaszín géppisztolyocskával... esetleg lennének szalagok is rajta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.25. 16:52:48

@aristo:

Hát, igen, jól nézze meg az ember, hogy kiben bízhat, kitől várhatja sorsa jobbra fordulását: itt van például mindjárt Irak: egymillió fölötti áldozat és több mint tízévnyi gyilkolászás után, a Nyugat kiharcolta az irakiaknak, hogy kilenc éves kortól férjhez mehetnek lányaik!

mno.hu/kulfold/kilencevesen-is-hazasodhatnak-a-lanyok-1217712

Bell & Sebastian 2014.03.25. 19:58:26

@Urfang: Most legyek akkora sovén, hogy bevalljam, csak a magyarok érdekelnek? Ámbár már ott is trendi (mint osztrák sihedernél a cigánylány), hogy inkább a szelídíthető hegyi gorillát veszik el, csak nehogy az az egy szem gyerek véletlenül nemszázas legyen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 20:16:59

Most a puccsisták tisztogatása zajlik. A puccsista vezérek egy részének és nyugati uraiknak kellemetlen, hogy a puccsot gyakorlatilag teljesen a neonáci keretlegények vitték végbe.

A puccsista hunta stabilizálni akarja a helyzetet, tudja, hogy ha nem képes megfékezni a szélsőjobbot, Dél- és Kelet-Ukrajna is el fog szakadni, mert Putyin nem teheti meg, hogy nem avatkozik be, ha folytatódik a lakosság elleni terror a szélsőjobb bandák részéről.

A harc első jele: tegnap megölték az ukrán szélsőjobb egyik vezető alakját.

Azonban a hunta veszteni fog. A szélsőjobb bent van a legfelső vezetésben és nem fogja hagyni magát marginalizálni a puccs mérsékeltebb, nyugatpárti alakjai, mint a zsidó Jacenyuk és a homoszexuális Klicsko által.

Jacenyuk esélye: föderalizálni az országot és ezzel megbékíteni Oroszországot. Ha azonban megteszi ezt, 24 órán belül ellene lesz a következő puccs.

A nyugat megismételte az afgán csapdát: akkor pénzzel tömte az iszlám radikálisokat harcoljanak a közös ellenség ellen, majd kiderült képtelen megfékezni őket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 20:20:56

@Urfang:

Ne nézd mennyi az oroszok aránya. Az ukránok fele orosz anyanyelvű és oroszpárti. Számukra egy oroszellenes Ukrajna nem fogadható el. Azaz hiba azegészet orosz-ukrán etnikai konfliktusként beállítani.

kewcheg 2014.03.25. 20:23:37

Nekem csak az a gondom, hogy akar Timosenko,akar Janukovics,akar Klicsko, mind kőgazdag rabló oligarcha.egy szétrabolt ország szerencsétlen népén akarnak lovagolni,tovább halászni a zavartoscsban.Ezekhez képest Putin minisztránsfió,Oroszország pedig az ígéret földje.Egyáltalán ki ez a jacennyuk, honnan bújt elő,hova tart? Ki pénzeli ezt az szdsz -es liberókülsejű kalandort? Ki választotta meg, miért ismerik el? És akkor a krími népszavazás miért nem legitim,ha jacennyuk meg legitim?
Adott egy ország, amelyiknek akkora szántóföldjei vannak, hogy a traktor vezető nélkül órákig megy a barázdában, mire a végére ér.Kvázi annyi bűzát tudnának termelni, hogy a világ összes országa ukrán kenyeret ehetne. Egy német mentalitású nép ebből az országból egy óriás svájcot tudott volna csinálni ennyi idő alatt.Ehelyett koszlott városok, pusztulat, posztkomcsi idők. És mit adtak a kárpátaljai magyaroknak hogy nekik érdekük lenne támogatni Ukrajnát? Ja, hogy szimplán csak nem ölték meg őket,én kérek elnézést.
Putinnak max. igazsága van ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 20:26:13

@Urfang:

Ukrajna keresztény állam, s abban még az oroszpárti orosz kisebbség és a galíciai ukrán nácik között is konszenzus van, hogy az ateista EU szellemi programja rossz, pl. homoszex propaganda éshasonlók.

Az EU-pártiak csak oroszellenességük miatt támogatják az EU-t, számukra azEU valamiféle antiorosz blokk.

Urfang 2014.03.25. 21:15:36

@maxval a gondolkodó birca:

Gratulálok, sikerült egyszerre náciznod és zsidóznod. Az emberek általában csak az egyiket művelik és nem nagyon vegyítik, de te még egy kis buzizást is hozzá tudtál mixelni.

entrpnr 2014.03.25. 21:34:37

@maxval a gondolkodó birca:

Miért kell kiemelni, hogy Jacenyuk milyen származású?
Nem jelent semmit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.25. 22:06:48

@kewcheg: Bocsánat, de minden jel szerint Putyin elnök is hazavitte már Oroszország egy tekintélyes részét. Amit pedig éppen tesz, az klasszikusan zavarosban halászás.

Valami zavarhatja az objektivitásod, ha a fentieket nem látod.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.25. 22:08:30

@Urfang: Ha egyszer a zsidók, a nácik és a buzik szövetkeztek össze Róma örököse, a keresztény fehér Európa utolsó bástyája ellen... ;-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 22:45:31

@entrpnr:

Jelent, mert kissé furcsa, ha egy zsidó antiszemitákkal haverkodik.

fehérfarkas 2014.03.26. 00:59:39

"A mai demokrácia-modell az angol ajkú népek – hogy Churchill elnevezését használjuk – történelme során alakult ki. Felépítését, működését az ő társadalmi, gazdasági és mindenekelőtt kulturális tradícióik határozzák meg. Ahogyan távolodunk kialakulásának földrajzi helyétől, úgy válik egyre alkalmatlanabbá az egyre eltérőbb gondolkodású népek számára."

Végre valaki nem az athéni demokráciából eredezteti a mai nyugati demokráciákat.
Az angolszász demokráciák létrejöttének semmi köze az ókori athénihoz - a hasonlóság csak annyi, hogy a brit arisztokrácia is megelégelte a király egyeduralmát és részt követelt a hatalomból. Majd ez pár évszázaddal később az egész társadalom minden csoportjára érvényes lett (ezzel szemben az athéni demokrácia megrekedt az elit szintjén: kb a lakosság 15%-a rendelkezett csak szavazati joggal (a nők egyáltalán nem), viszont a lakosság kb. 30-40%-a meg rabszolga volt - sőt, volt ott egy olyan dolog, hogy a törvénymódosításhoz bárki hozzászólhatott a szavazati joggal rendelkezők közül, de ha a többiek azt nem szavazták meg, akkor az illetőt felakasztották; azért a brit demokrácia létrjöttében ilyen és hasonló dolgok nem voltak).

Én az ókor valamint a középkornak a keleti civilizációk részét tanulmányozom. Illetve a mostani események is érdekelnek globális szinten, és az eseményeket nyomon követem (főleg a külföldi médiából, mert a magyar sajtó az kritikán alúli).
A demokrácia valóban nem alkalmas mindenhol a bevezetésre. A legtöbb társadalom azonban az igazságos állami vezetést elvárja (elvárná, ha lenne eszköze a diktátorokkal szemben fellépni).
A keleti társadalmakban az állam szerepe teljesen más mint a nyugatiakban, ahol az államtól egy szociális jóléti rendszer működtetését is elvárják. Keleten az államtól ilyet nem várnak el. Ott inkább azt várják el, hogy az állam hagyja őket érvényesülni a saját egyéni életükben, valamint ha vitás ügyeik vannak, akkor szolgáltasson igazságot (megfelelő igazságszolgáltatás), továbbá a közbiztonságot biztosítsa a kormány. Esetleg még az oktatás és egészségügy amit az államtól elvárnak - de nem mindhol, mert sok helyen évezredes hagyománya van annak, hogy az oktatást és az egészségügyi ellátást/gyógyítást magán intézmények végzik.
Az ilyen országokban/társadalmakban a nyugati demokrácia modell nem tud jól működni, mert az emberek nem érzik a bőrükön a mindennapi életben a közügyek fontosságát.

És vannak azok az országok, amelyek társadalmi fejlődésük folytán a nyugatihoz hasonóan fejlődtek (vagyis semmi közük az ázsiai keletei berendezkedésekhez), de menet közben megrekedtek a feudalizmus és a kapitalizmus között, ezért egy uram-bátyámos, arisztokrata-cseléd viszony konzerválódott. Igazi demokrácia ezekben soha nem is volt. Lásd pl. Magyarországot, ahol a szocializmus ellőti demokrácia az arisztokraták demokráciája volt, és a cselédek, parasztok, gyári munkások nem kapta beleszólást a politikába. Ukrajna és Oroszország ugyanez. Sajnos erről a szintről nem tudtunk tovább lépni. És Ukrajna meg Oroszország sem tudott. Ezért népszerűek az ilyen országokban az ún. erős kezű autoriter vezetők. És, ha egy autirter vezetővel elégedetlenek, akkor nem demokráciát akarnak, hanem egy másik autirter vezetőt, akiről azt hiszik, hogy az majd jobb lesz.

fehérfarkas 2014.03.26. 01:31:57

@Urfang:

Oroszországot ne a magyar posványos belpolitika tükréből nézzük.
Oroszország nagyhatalom az USA és Kína mellett. Ukrajna évszázadok óta orosz érdekszféra (amikor nem az volt, akkor meg lengyel vagy litván, valamint tatár), és ma is a lakosságának 40%-a orosz. A Krím lakosságának 80%-a orosz, és szavasztopolban is 80% feletti az orosz lakosság. Putyin pedig évekkel ezelőtt is megmondta, hogy
1. a Szovjetunió felbomlása utáni utódállamokban orosz lakosság érdekét meg fogja védeni (ő nem Jelcin, hogy engedje, hogy az oroszokkal azt csnáljanak amit csak akarnak)
2. Oroszország gazdasági és politikai érdekszféráját meg fogja védeni (az egész szír konfliktusban is ezért támogadta Assadot, míg a Nyugat pedig a 80 országból odament keresztényeket és civileket lemészárló terroristákat támogatja)
Aki ezt nem hitte el, vagy azt hite, hogy Putyin is csak egy Jelcin féle komolytalan részeges politikus, az nagyot tévedett.
Ráadásul a Nyugat Szíriában is vesztésre áll, mivel a Nyugat által támogatott és fegyverzett terroristákat egyre jobban szorítja vissza Assad serege, és egyre több helyen tisztítja meg tőlük az országot. És arra már nincs kapacitása a Nyugatnak, hogy Ukrajnában közvetlenül az orosz hadsereggel mérkőzzön meg.
Egy következő Vietnám, Afganisztán, Irak és Líbia féle beavatkozás Ukrajnában pedig Kínát, Indiát, Brazíliát, az ASEAN-t (mivel annak gazdasága Kínától függ és nem az USÁ-tól) még jobban a Nyugat ellen fordítaná.
Ráadásul az oroszoknak pedig csak annyit kell tenni, hogy elzárják a gáz- és olajcsapokat, és Európa gazdasági motorja Németország teljesen leáll. És vele együtt Nyugat-Európa is (hiszen a német gazdaság leállása magával rántja a többi nyugati-európai országot is, amelyeknek Németország a fő felvevőpiaca). Putyin fegyverek nélkül bármikor keresztbe tud tenni a Nyugatnak.

Egyedül az USA-nak éri meg a közbeavatkozás, mert semennyire nem függ Oroszországtól, és ha Ukrajnában káosz lesz, akkor attól ő jó messze van. A legyengült EU-t meg majd kisegíti - persze nem önzetlenül, hanem a teljes függőségért cserébe.

Nekünk magyaroknak az a legbölcsebb, ha a nagyhatalmak rivalizálásába nem szólunk bele, és nem állunk egyik oldalra sem. Főleg nem ezzel a jelenlegi politikai elitünkkel, amely a diplmáciához és a külpolitikához teljesen dilettáns.

fehérfarkas 2014.03.26. 01:58:17

@Urfang: "Európában legalább van felzárkóztatási alap a szegényebb államoknak, mi is ebből fejlesztünk mindent, nem az 1%-os növekedésünkből. Ha Ukrajna tag lesz az állapota alapján őket illeti majd a legtöbb támogatás és az Európai Parlamentben is sok mandátumot kapnak majd a lélekszámuk után. Az európai piaccal pedig hússzor akkora felvevője lesz a gazdaságuknak, mint az orosz piac.
Az Európai Unióban egy 29 tagú közösség közepesen erős tagjai lehetnek, míg az Eurázsiai Unióban csak 1 domináns ország csatolt részei lehetnek, csatlósok nem több, akkor már inkább az európai közösség, mint Putyin kutyalánca."

Az EU nem a hidegháború idején levő EGK, ahol az volt az alapelv, hogy a legrosszabb kapitalista ország is jobb a legjobb kommunista országnál - és ezért Görögországot, Portugáliát, Írországot, Spanyolországot hatalmas pénzekkel pumpálták.
Jelenleg a 12 újonan csatlakozott tagállam kevesebb pénzt kap, mint a 80-as években egyedül kapott Spanyolország.
Az EU nem a segélyekből akarja fentartani az újonnan csatlakozottakat, hanem azt akarja, hogy nyugati mintájú társadalmi és gazdasági berendezkezést valósítsanak meg. És mint látszik ez nem megy mindegyik országban megfelelően.
Ukrajnában sincs meg ehhez sem a politikai, sem a társadalmi berendezkedés. Talán 2-3 generáció múlva.

Bulgária 2007 óta tagállam. Csak át kell menni a bolgár-török határon és az ember azt látja, hogy Törökország mennyivel fejlettebb, modernebb, és mennyivel jobban élnek ott az emberek. Sőt, a török kormány fele korrupció miatt kénytelen volt lemondani (és most már a miniszterelnök van a támadások keresztüzében, hogy ő is kövesse a lemondott minisztereit). Bulgáriában agy Magyarországon vajon mikor fog korrupció miatt lemondani kormány? Ukrajnában még értelme sincs ezt a kérdést feltenni. Ott a politikai vezetők (mindegy melyik parlamenti pártét nézzük) olyan milliárdosok, amihez képest nálunk Simicska, Csányi és Demján szegény csórónak tűnnek. Vajon ez a jelenlegi ukrán politikai elit le fog mondani gazdagságáról az EU átláthatóság és korrupciómentességi szabályai miatt. Vagy inkább ugyanúgy magasról x@rni fognak rá, mint a bolgár és a magyar politikusok? Így viszont nem lehet sikeres országot felépíteni.

Még mi is éretlenek vagyunk az EU tagságra. És a magyar társadalom még mindig azt hiszi, hogy az EU tagság csupán arról szól, hogy a nyugati tagállamok minél több pénzzel segélyezzenek minket. Pedig valójában egy gazdasági és politikai szemlélet elfogadásáról szól. Az ukránok ettől még a bolgároknál is fényévebbekre vannak.

Arról nem is beszélve, hogy a 2008/2009-es gazdasági világválság igencsak megrendítette az EU-t és számos tagállama pénzügyi lélegeztetőgpre került, amihez a pénzt Skandinávián és Németországon kívül Kína és Brazília adja (persze nem ingyen): Görögország, Ciprus, Portugália, Spanyolország és legutóbb bejelentkezett ebbe a sorba Olaszország is (hiába az északi iparvidék, ha a fejletlen dél elviszi az észak minden bevételét).
(Magyarországot nem írom ide, mert az orbáni politikai miatt 13 támogatási fejezetet befagyasztottak, és továbbiak vannak kilátásban - úgyhogy mi az EU-nak egyre kevesebb kiadást jelentünk a "szabadságharcos" state capture állapotot előidéző orbáni politikánk miatt)

fehérfarkas 2014.03.26. 02:15:59

@bbjnick:
Nem ez a nagy gond ott, mert ez csak a vidéki falusi szokásokat legitimálja.
A szokások megváltoztatása ellen pedig az oktatással lehet harcolni. Minél többen kerülnek be a városi középosztályba, annál többen hagyják ott a sok évszázados falusi szokásaikat.
A nagy gond az, hogy ehhez jól működőgazdaság is kell. Csakhogy amíg Irak teli van a háborúidején beszivárgott terroristákkal, addig külföldi beruházók messzire elkerülik az országot, és így sikeres gazdsg sem jön létre, ami nélkül pedig a városi középosztály sem fog kiszélesedni.
Vannak jó példák Irakban, amelyek tudnak sikereket felmutatni (Erbil, Mosul, Basra, Bagdad), de az ország egészére ez ma még sajnos nem jellemző.
Az országnak ugyanis most 7 évnyi háború + előtte 10 évnyi szankció + előtte még 2 háború után kell magát újjáépíteni, úgy hogy közben az USA szinte a sötét középkorba bombázta vissza.

2 nagy különbség viszont van Ukrajna és Irak között: míg az ukrán értelmiség kivándorolt Nyugatra a jobb életszínvonal miatt, addig az iraki értelmiség a szankciók és a háborúk alatt is kitartott a saját hazája mellett. A másik pedig az, hogy Iraknak ott van a hatalmas olajkészlete, amiből van pénze újjáépíteni magát - ezzel szemben Ukrajna jelenleg Oroszország pénzügyi lélegeztetőgépén vegetál (és ennek 90%-át is az ukrán politikusok és gazdasági holdudvaruk lenyúlja).

Conchobar 2014.03.26. 07:57:35

Hitetlenkedünk azon, hogy a krímiek 97%-a szavazott az Oroszországhoz való csatlakozáshoz. Jellemzően (innen az EU-ból) csakis egyetlen dologra redukáljuk az ukrajnai eseményeket, mégpedig arra, hogy Ukrajna melyik tömbhöz csatlakozzék/akar csatlakozni, az EU-USA(-Izrael) tömbhöz, vagy az Oroszország vezette keleti tömbhöz. Hajlamosak vagyunk elhinni azt, hogy Janukovics elzavarása amiatt történt, mert az ukránok (többsége) az EU-hoz kívánna csatlakozni. Megfeledkezünk arról, hogy Ukrajnában nem annyira a külpolitikai orientáció miatt vannak feszültségek, hanem a társadalmi-gazdasági helyzet miatt, és Ukrajna lakói számára a külpolitikai orientáció csak annyiban érdekes, hogy a társadalmi-gazdasági helyzetükre melyik kínál (jobb) megoldást. A jövendő megszorítások, az IMF, valamint a belső (igazgatási-hatalmi) káosz már eddig is felértékelte és még jobban fel fogja értékelni Ukrajnában az Oroszország kínálta dolgokat, a rendet és a gazdasági sehgítséget, bármekkora is Nyugat-Ukrajna EU iránti szimpátiája

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.26. 09:01:18

@aristo: Az önzés mindig társadalomszervező elv volt, legfeljebb elrejtették hazugsággal és képmutatással. Ne legyen akkor már nyílt? Szabályokkal. Szabály a lelke mindennek.

entrpnr 2014.03.26. 09:44:20

@maxval a gondolkodó birca:

OK. Akkor félreértettem, én is zsidózásnak olvastam... :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.26. 09:56:26

@fehérfarkas:

S az átlagfizetés is magasabb Törökországban, mint Bulgáriában. Nem sokkal, az utóbbi 15 évben sokat fejlődött BG, de még mindig elmarad a török szinttől.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.26. 11:03:38

@Holger Hartland: Jól hangzik. Csak az a baj, hogy az emberek hajlamosak a nekik nem tetsző szabályokat erőszakkal megváltoztatni, ez pedig kétségessé teszi a szabályok érvényességét. Az erősebbek olyan szabályokat hoznak, amelyek még erősebbé teszik őket és vae victis. Az erőseket csak egy másik erős tudja féken tartani és erre a nép, valamint az őt képviselő korrupt csirkefogók - összefoglaló nevükön: politikusok - nem képesek. A dolog addig működött, míg Európában a király, vagy császár, Amerikában az elnök, kellően ellen tudott állni.

marko11 2014.03.26. 11:25:38

@Holger Hartland: Nem csak szabályok, (kijátszható) törvények vannak, hanem társadalmi normák, közös értékek is. (Már ahol vannak. Nálunk éppen kb. 20-25 éve erősen kétséges, hogy van-e. Anómia van.)
Mindenesetre nem mindegy, hogy az önzés, harácsolás, mohóság stb.... az éppen sikk-e vagy szégyellni való.
Nem mindegy, hogy a társadalmi környezet az ember melyik tulajdonságát erősíti fel.
Jut eszembe, mintha a szolidaritás is kihalt volna.

Kandeláber 2014.03.26. 12:01:53

Jól megszívták az ukrándemokraták, megkapták az IMF-t.

fehérfarkas 2014.03.26. 15:32:08

@maxval a gondolkodó birca: ''S az átlagfizetés is magasabb Törökországban, mint Bulgáriában. Nem sokkal, az utóbbi 15 évben sokat fejlődött BG, de még mindig elmarad a török szinttől. ''

Azért a török átlagfizú magasabb a magyarénál is, nemcsak a bolgárénál. Egy tanár fizetése törökben havi 1000-1500 Euró, nálunk mennyi is? kb 6-700 Euró.
(egy másik blogba betettem pontos statisztikai adatokat a tanári fizetésekről Euróban megadva, attól függően, hogy általános-, közép-, gimnzáiumi, technikumi, főiskolai, vagy egyetemi tanárról van-e szó)
Az építőipari segédmunkások bérezése más tészta, mert azok nyilván törökben is ugyanúgy a legalacsonyabb fizetést kapják (sőt, lehet, hogy feketén, mert be sem jelentik őket), mint bárhol máshol a világon Kínától Dubaion és Németországon át az USÁ-ig.

Isztambulban töbször is volt az elmúlt években (ott élő ismerősöknél), és az a legdrágább török nagyváros. Budapesthez hasonlítva viszont jóval olcsóbb az élelmiszer és a közlekedés meg a rezsiköltség, a benzin az mondjuk drágább (Európa legdrágábbja), a lakásárak pedig ugyanott vannak mint Pesten. A fizetések viszont legalább 1,5x akkorák mint Pesten.
És az is sok mindent elmond, hogy az egyik ottani ismerősöm egyetemi tanárként egy új építésű felhőkarcolóban tudott venni egy lakást (2 hálószóba + nappali/hall + dolgozó szoba + konyha + fürdő/wc). Nálunk egy egyetemi tanári fizetésből nem jön ki (vagy csak azoknál, akik 3-4 egyetemen is tanítanak, és egy perc szabadidejük sincsen, mert állandóan ingáznak az egyeteme között, hogy éppen hol kell tanítaniuk).
Az ország keleti részének szegény falusias területén persze más a helyzet, ott viszont olyan tanárt ismerek, aki a fizetését alig tudja elkölteni, mert a helyiek annyira megbecsülik, hogy mindenhova hozzák-visszik, és minden nap más hiívja meg magához ebédre/vacsorára (a kis faluban pedig bevásárlóközpontok nincsenek, ahol vásárlásra lehetne pocsékolni a fizut).
De nyilván én pestiként a nagyvárosi helyzetet hasonlítom legelőször össze, hogy hogyan élnék, ha Isztambulban, Szófiában, Kijevben, Moszkvában élnél Budapest helyett.

___________________________ (törölt) 2014.03.26. 15:46:13

@Urfang: ugyan, a Svobodások akkora nácik, hogy páros lábbal rúgnák ki őket a Jobbikból is. Érdemes megnézni, hogy mi volt a jelképük 2003-ig:

en.wikipedia.org/wiki/Svoboda_%28political_party%29#Social-National_Party_of_Ukraine

Ez lenne az "európai" párt? Hát hogyne, csak hát úgy európai, mint a tigristank, az.

Ezt az EU-média vagy nagyon csúnyán benézte, vagy cinikusan állt hozzá.

Bell & Sebastian 2014.03.26. 16:01:17

@A 3 per hármas nyúl: Fene abba a baszogatós fajtádba Alfőmérnök, belém ne szuggeráld már, hogy Ságvári Endre hátba lőtte a nyomozót!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.26. 16:05:27

@Shenpen: Bocsánat, rúgtak már ki valakit a Jobbikból azért, mert náci?

LazarusLong (törölt) 2014.03.26. 16:14:27

@fehérfarkas: abból kéne kiindulni, hogy nem nyugatos/demokratikus/racionalista/kapitalista és keleties/önkényes/romantikus/feudális kultúrák vannak, hanem tengerjáró és szárazföldi kultúrák.

A tengerjárók, tehát az önálló kezdeményezésen alapuló kereskedőkultúrák csinálták meg az összes kb. "nyugatos" dolgot, Athén, Róma, itáliai városállamok, vikingek/normannok, Anglia, Hollandia, Amerika partvidéki demokratapárti városai. Mivel nekik volt több pénzük és ők nyertek, és a történelmet a győztesek írják, saját kulturális értékeiket terjesztették el a világon és ezeket tekintik jó értékeknek.

A szárazföldi kultúrák, a hierarchikus földművelő kultúrák, a tipikus vesztesek, lettek elnyomónak, gonosznak, elmaradottnak, önkényesnek bélyegezve, körülbelül időrendben: Perzsia, Spárta a perzsák után, a pelopponészoszi háború idején, Török Birodalom, Spanyolország (paradox módon még a gyarmatbirodalom idején is jobb gyalogkatonák voltak, mint hajósok, jellegzetesen szárazföldi kultúra), Németország, Habsburgok, Magyarország, Oroszország. Az ő antidemokratikus értékeik lettek rossznak bélyegezve.

Tény - a szárazföldi kultúrák hajlamosak engedelmes hierarchiákra építeni, kevés egyéni kezdeményezéssel. De egy jót elmondhatunk róluk: becsületesek. Mindig tudni, ki a főnök. Mindig tudni ki a barát, ki az ellenség.

A tengerjáró demokrata-kapitalista kultúrák persze tényleg sokban jobbak a legtöbb dologban, a gazdasági fejlődéstől a tudományig. Az alapvető probléma a becsületesség hiányával van. Egyrészt az egész "perfidious Albion" dolog: aki ma szövetséges, holnap ellenség lehet, ha az érdekek úgy kívánják. Másrészt magasröptű elveik a szabadságról és egyenlőségről igencsak gyakran a gazdagok oligarchiáját takarják, és ott a baj, hogy nem ismerik be nyíltan, nem lép fel egy ókori athéni gazdag, római patrícius vagy angol kapitalista úgy, mint egy orosz oligarcha/bojár, hogy kiáll a hóra és azt mondja, igen, itt én diktálok, ha nem tetszik, játsszuk le a meccset... hanem elbújik a demokrata-republikánus törvények mögé és Rule of Law-ról beszél. És ez nem tisztességes. És ebből az is következik, hogy nemigen érzik, hogy akik fölött uralmuk van, azokról gondoskodniuk is illene.

Innen kellene, szerintem, elkezdeni az elemzést.

Bell & Sebastian 2014.03.26. 16:21:19

@LazarusLong: Impozáns mesét kerített a tengerparti rablónépek hamis nimbuszához. Majd elhajóztam tőle.

És mi van azokkal, akik se nem állat, se nem növény, hanem mondjuk gomba, hogy ne zsidózzak direktben?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.26. 16:24:35

@Shenpen: "A Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága kizárta a párt tagjai közül Lenhardt Balázst, mert magatartásával sértette a párt alapszabályát, programját, érdekeit és jó hírnevét, és ezzel rontotta a Jobbik választási esélyeit. A Jobbik etikai bizottsága a szerdai ülésén megvizsgálta, hogyan viselkedett Lenhardt azok után, hogy kilépett a frakcióból, és milyen nyilatkozatokat tett. Meghallgatták őt is, és kifejthette álláspontját a bizottság előtt.

Lenhardt Balázs november elején lépett ki a Jobbik frakciójából. A döntést akkor azzal indokolták, hogy a képviselő és a pártvezetés között megromlott a bizlami viszony, és kibékíthetlen stratégiai nézetkülönbségük van a Jobbik közép- és hosszú távú jövőjéről."

Nem tudom, hogy náci-e, de ez alapján nem azért zárták ki.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.26. 16:29:39

@LazarusLong: Vicces dolog azt az Angliát nevezni "tipikus hajóskultúrának", ahol a gazdaság és a gazdagság alapja az Erzsébet-kori gyarmatosítást megelőző évszázadokban is a mezőgazdaság volt. Meg mondjuk utána is felkeltette az arra járó külföldiek figyelmét, hogy milyen gazdag a vidék (is, akkor már).

Érdemes utánanézni, milyen nevetséges hajóhadat állítottak ki a spanyol Armada ellen.

Bell & Sebastian 2014.03.26. 16:34:06

@Counter: Pedig tanulhatott volna magácskától előbb egy kis kifinomult magyarozást és / vagy keresztényezést, mielőtt kinyitja azt a nagy pofáját, ennyi ember és kamerás mobil előtt.

Mielőtt még félreérti, valóban nincs helye sehol az ilyesminek és nagyon helyes, hogy elment és utólag megbeszélték.

Szurok, toll, lófarka elmaradt, Vona sem követett el szeppukut a teljes tagsággal és támogatókkal együtt.
(Maga csak ez utóbbiak meg nem történte fölött sajnálkozik, a többit meg leszarja - legyünk őszinték!)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.26. 16:53:50

@Bell & Sebastian: Tőlem ilyesmit ugyan nem tanulhatott volna.

@bbjnick: Nahát, Szegedi Csanádot azért zárták volna ki, mert náci?
Úgy tudom, őt sem azért.

Próbálkozzanak csak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.26. 17:00:04

@Counter:

Szegedi Csanád a par excellence náci: az volt és az is maradt. Más nácit nem is tudnék mondani a magyar politikai közéletből.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.26. 17:09:32

@bbjnick: Nahát.

Mire alapozza ezt a súlyos vádat?
Milyen alapon állítja, hogy a Jobbikból való kizárásának ez volt az indoka?

Bell & Sebastian 2014.03.26. 17:13:51

@Counter: Zsidózni, hát azt tényleg nem szokott. Holokauszt igenlésen már rajtakaptuk.

fehérfarkas 2014.03.26. 19:30:58

@Shenpen: "ugyan, a Svobodások akkora nácik, hogy páros lábbal rúgnák ki őket a Jobbikból is. Érdemes megnézni, hogy mi volt a jelképük 2003-ig:
en.wikipedia.org/wiki/Svoboda_%28political_party%29#Social-National_Party_of_Ukraine
Ez lenne az "európai" párt? Hát hogyne, csak hát úgy európai, mint a tigristank, az.
Ezt az EU-média vagy nagyon csúnyán benézte, vagy cinikusan állt hozzá. "

És Szíriában a Free Syrian Army legszervezettebb és legnagyobb létszámmal rendelkező tagja az al-Nustra Front, ami valójában az alKaida leányszervezete. És a Nyugat ezt támogatja fegyverekkel, kiképzéssel, logisztikával és titkoszszolgálati infókkal Assad hadseregének az aktuális helyzetéről.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.26. 21:06:34

@aristo: Ha nem maga írná, egy ilyen szövegre gyorsan megkaphatná, hogy áthallásos ballibsi. Checks and balances? Rule of law? Ballibsizmus. :)

@marko11: A mi anómiánk - halászható zavaros másoknak.

csi szi 2014.03.27. 00:13:06

@LazarusLong: Kína kimaradt, szárazföldi lenne nyilván, sokáig vesztes stb. mostanában viszont nem mondhatók annak.
Az " aki ma szövetséges, holnap ellenség lehet, ha az érdekek úgy kívánják" - na ez azért a bizánci típusú orosz civilizációra is ráfogható simán. Ha Afrikáról vagy Délkelet-Ázsiáról volt szó, akkor a SZU is pillanat alatt váltott szövetségest és dobott korábbi "barátot" vagy fegyverzett fel korábban a helyi komcsi pártot írmagjáig kiirtó erős embert, ha érdekei úgy kívánták :)
Más kérdés, hogy a pánszláv ábrándokat máig nem hagyta fel teljesen az orosz nacionalizmus, ezért is fáj nekik annyira az ukrán "átállás".
Azzal meg természetesen egyetértek, hogy az USA érdeke volt elsősorban a majdani forradalom, nem véletlenül tüsténkedtek a bölcsőjénél Victoria Nuland úrhölgyék. Az USA távlati célja továbbra is az Oroszországgal való leszámolás maradt, egész addig, amíg Oroszország az egykori moszkvai fejedelemség méretére nem zsugorodik, nem állnak le az oroszok faragásával. Ahogy az orosz vezető körök is változatlanul az USA-t tekintik legfőbb ellenségüknek, amelynek a bukásáról is elábrándoznak még mindig...

Alfömérnök 2014.04.01. 07:45:35

@Alfőmérnök:
" Azta, de humoros vagyok! Érted? A gyerekeiden teszteld a Cyklon B hatását! B&S-től biztos tudsz beszerezni. Muhahahahaha. :-D :-D :-D Jaj, szétszakadok a röhögéstől, annyira humoros vagyok! Cyklon B-t a gyerekeidnek! :-D :D :-D :-D :-D :-D Érted? Ez az igazi humor! :DDDDDD ) "

mandiner.blog.hu/2014/03/16/haz_a_magasban_igy_pusztul_egy_klasszicista_budai_villa/fullcommentlist/1#c21941562

Ostoba náci

tireless treehugger 2017.06.12. 20:45:54

@Doomhammer:
Ez egy nagyon jó hír.
Az elmúlt 3 évben átestek a tisztítótűzön és most majd új emberként élhetnek egy békésebb világban, valamint többmillió kiváló emberrel erősítik a birodalmat.

Következő ország felkészül, .....

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.06.21. 20:46:16

@tireless treehugger:
Ők maguk választották ezt, ahogy a fehéroroszok nem.

Meg is harcoltak érte.

Gondolom, maga csodálkozik, miért vállalják a szenvedéseket és az áldozatokat, csak hogy a birodalom perifériája lehessenek. Valamikor a magyarok is érdemesnek gondolták az áldozatot.

tireless treehugger 2017.06.22. 22:12:50

@Doomhammer:

Egyenlőre olcsón megúsztátok, a birodalom nagyon kedvesen és udvariasan szépbeszéddel igérgetésekkel kábított el. Szerintem határozottan jobban jártatok, a másik eset az lett volna hogy előjáték és síkosító nélkül döfnek meg.

A fehéroroszok már felkészültek, izgatottan várják a változást, és nemcsak ők.

Figyelmedbe ajánlom kedvenc alaptételemet: ha rosszul tartod a népedet, a külső hódító felszabadítóként fog megérkezni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.06.24. 11:47:16

@tireless treehugger:
"Egyenlőre olcsón megúsztátok, a birodalom nagyon kedvesen és udvariasan szépbeszéddel igérgetésekkel kábított el."

Ja, hogy egyelőre nem vagyunk kifosztva? Sebaj, majd lehetünk kifosztva a jövőben, így aztán a kifosztás-dumát már lehet most elkezdeni, hogy szokják a magyar emberek.

A fehéroroszok utazni szeretnének. Minő meglepetés, a magyarok is csak utazni akartak és foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a szerzett joghoz.

tireless treehugger 2017.06.24. 23:21:41

@Doomhammer:

Fehéroroszország és lakói nem sokban különböznek a magyar dilihazától. Ráadásul ott is van internet, aztán addig nézegeti a világot amíg teljesen rákattan, Meg a lengyelekhez/baltiakhoz átjárnak, aztán első kézből tapasztalják meg mi különbség a keleti és nyugati ajánlat között.

Egymillió€-val számolva a kitanult pályakezdő értékét, (ez csak úgy hasra ütésre, érzékeltetésnek, van ahol többet van ahol kevesebbet adnak meg) legyen 2millió fő aki kintragad, ~2000mrd € értékű tőkejuttatást jelent a birodalomnak. (mint mondtam a világban mindenből van elég, aztán pénz és menedzsment is akad ennek a megszerzéséhez, ebben az esetben kibányásszák a hülye országokból)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.06.26. 11:16:22

@tireless treehugger:
"Meg a lengyelekhez/baltiakhoz átjárnak, aztán első kézből tapasztalják meg mi különbség a keleti és nyugati ajánlat között."

Nem egyszerűen átjárnak: a lengyelek külön berendezkedtek arra, hogy ideiglenes munkavállalási engedélyt adjanak fehéroroszoknak, akik máshová nem mehetnek. Ez egy darabig mindenkinek jó: a fehérorosz sokkal többet keres, a lengyel "fogoly" munkaerőhöz jut, a diktátornak nem kell attól félnie, hogy a munkaerő végleg elmegy. Azonban a helyzet nyilvánvalóan abba az irányba halad, hogy a fehérorosz rájön, hogy őt itt kizsákmányolják és mindent megtesz annak az érdekében, hogy ez ne így legyen.

Hogy Lucian Boiát idézzem: "Ami pedig az emigrációt illeti, Románia lakosságának nagy része évtizedeken át erről álmodott, hogy elmenjen és ne is halljon többet Romániáról! "

Így aztán nem is meglepő, hogy ez az érzés a kelet-európai térség egyik legdurvább átmenetét eredményezte, az utána következő legnagyobb kivándorlási hullámmal (2 milliónál tartanak, ha jól emlékszem).

Ezt kockáztatja egy diktatúra, ami túl ügyesen ragaszkodik a hatalomhoz.
süti beállítások módosítása