Mi védhetjük Szlovéniát – mire jó ez nekünk?
2014. február 05. írta: AgentUngur

Mi védhetjük Szlovéniát – mire jó ez nekünk?

gripen.jpg

Fotó: dr. Toperczer István (topidoc.hu)

Mindig humoros, amikor politikusok nagyon határozottan beszélnek olyan dolgokról, amihez egyáltalán nem értenek. Úgy általában bármi, ami a NATO-val kapcsolatos, eleve nem erőssége a Jobbik és Vidéke Áfésznek, de miért is lenne az? A Jobbik még sokkal finomabb korszakában is NATO-tagságunk erőteljes ellenzője volt (Kovács Dávid persze legitimen és tisztességesen érvelt), pedig 1999-es csatlakozásunk környékén egyetlen, nemzetpolitikai szempontból kényes ország sem volt NATO-tag. Integrációs előnyünk lett volna, és az elszakított magyar közösségeket is segíthette volna, ha azt az időszakot jól kihasználjuk. De 2002 után a kormányzat tett arról, hogy a magyar integrációs támogatásért cserébe a magyar közösségek gyakorlatilag semmit se kapjanak. Pedig a világon csak a határozott érdekérvényesítés működik. Ha Bukaresttel vagy Pozsonnyal szemben Budapest el akart volna érni valamit, azt addig kellett volna tenni, amíg voltak ütőkártyák, és az integrációs előny az volt. A gesztusok ugyanis semmit sem érnek.

De ez a múlt, ami fölött nincs hatalmunk. A mai helyzet már nagyon más.

Mégis vannak biztató hírek: mint arról kedden a parlamentben Hende Csaba honvédelmi minisztere beszélt: a magyar honvédség 2014-től bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe„Biztonságunk, miként a légterünk egy és oszthatatlan” – mondta a miniszter, aki elengedhetetlennek ítélte az együttműködést napjainkban, amikor a legtöbb tagállam hadseregét megszorítás sújtja. Szlovénia nem tart fenn harci repülőket, ahogy a balti államok sem – mondta; utalva arra, hogy 2015-ben, négy hónapon át Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség védi majd, amely negyedik generációs harci repülőgépekkel rendelkezik. Magyarország tehát a szövetségesi kötelezettségeinek és lehetőségeinek megfelelően a légtérvédelem terén aktívan ki fogja venni a részét a közép-európai és NATO-együttműködés rendszeréből. Mi ezzel a baj? Mert a radikáljobbos politikusok provokációnak beillő kérdésekkel reagáltak a parlamentben Hende szavaira.

A nem is olyan rég a Szegedi Csanád-ügy túllihegése miatt a Jobbikból kiszorított, majd a Jobbikot a Magyar Hajnal nevű formációval jobbról előzni kívánó Lenhardt Balázs arra kérdezett rá, „hogyan honorálja mindezt Szlovénia?”, és feltette a kérdést: „nem veszélyezteti-e a magyar védelmi képességeket?” Lenhardt arról is fantáziált a parlamentben: „mennyivel szebb lenne, ha a magyar honvédség felszabadító alakulataival vonulna be Lendvára”.

Nos, a nemzeti radikálisok abszolút nem érzékelik a valóságot.

Ennek egyik szelete katonai kérdés.

Az, hogy egy légierő gyakorol, vagy akár éles bevetést végez, az éppenséggel jó. Hogy melyik légtérben, a szlovénben, a Baltikumban vagy a magyarban hajt végre feladatot, a pilóta repült óráinak szempontjából tök mindegy. Ha nem megyünk át jogászkodásba, akkor látható, ez a magyar adófizetők zsebének is közömbös. Az a repült óra, az általa szerzett tapasztalat meglesz, és hogy esetleg magashegyi környezetben; az Lenhardtnak vagy a parlamentben őt megtámogató Gaudi-Nagy Tamásnak („nehogy már azokkal az üveggyöngyökkel próbáljuk boldogítani a Szlovéniában élő, elcsatolt területeken, a Muravidéken élő magyar testvéreket, hogy végre az elcsatoltságuk ugyan nem szűnik meg, de a magyar költségvetés pénzéből magyar gépek fogják őket védeni”) nem kellene, hogy fájjon. Egyébként a baltiak esetében a légtérvédelem költségeinek jelentős részét a fogadó országok fedezik. Tehát ha majd a magyar Gripenek kitelepülnek a Baltikumba, pilótáink képességei fenntartásának igen borsos költsége jelentős részben (pl. üzemanyag, reptéri kiszolgálás) a litván, észt és lett adófizetők zsebét fogja terhelni.

A szlovén (és a balti) légtérvédelem másik szelete politikai kérdés.

Magyarország kemény érdekvédelmi harcot folytatott az elmúlt négy évben. Nem a NATO-ban, persze, hanem más frontokon, de minden mindennel összefügg. Fontos a szövetségesi szolidaritás a szlovénekkel vagy a baltiakkal; de legalább ennyire fontos, hogy Magyarország a NATO-ban elismert és sikeres szövetséges legyen.

A komoly missziós szerepvállalás (Magyarország ebben arányosan az elsők között van a szövetségben), a légtérvédelem és a konstruktív magyar politikai magatartás miatt ez így is van. Ráadásul emellett kapunk még olyan katonákat is a missziókkal, akik már szereztek harci tapasztalatot. És pilótákat, akik szélesebb körű tapasztalatot szereznek, mint amit a magyar légtér adhat; úgy, hogy egyetlen adófizető polgár zsebeit sem terhelik meg. Akinek fontos a haza védelme, annak ez vajon miért fáj?

A történet tehát semmilyen elemében nem igazán Szlovéniáról szól. Arról az országról egyébként, ahol a kevesebb mint tízezres magyar közösség a felvidéki, délvidéki vagy erdélyi állapotokhoz képest elképesztően jó viszonyok között él. Ahol automatikusan jár egy parlamenti képviselői hely a magyaroknak. Ahol nemcsak minden felirat kétnyelvű a magyar többségű vagy jelentős magyar lakosságú településeken, hanem sok helyen még a pénztárgép által kinyomtatott számla is. Ahol nincs állami szintű elnyomás, és a magyarok alapvetően békében élhetnek magyarként.

Hogy valaki miért gondolja hazafiságnak, hogy ezen a helyzeten esetleg rontson, nehezen érthető. Magyarországot és a magyarságot, hogy óvatosan fogalmazzunk, nem minden irányból baráti nemzetek és baráti országok veszik körbe. Utóbbi tényen semmit sem fog segíteni, hogy Gaudi-Nagy kedden azt kérdezte a parlamentben: „Fel van készülve a honvédség arra, hogy ha Székelyföldön elkezdik a magyarokat ölni a román hadsereg tagjai?” 

De úgy tűnik, vannak, akiknek ez sem elég, és délnyugat felé is feszültséget akarnak szítani, ellenséget akarnak kreálni. A keddi parlamenti radikáljobbos hőzöngések erre pont jók – másra nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr295799604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi védhetjük Szlovéniát – mire jó ez nekünk? 2014.02.05. 08:52:01

A magyar honvédség 2014-től bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe. Mi baja ezzel a radikáljobbosoknak, mire föl hőzöngenek a parlamentben?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2014.02.05. 10:29:00

Szlovénia egy szuper hely.
És milyen jól néz ki a miniszterelnök-asszony. :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.05. 10:34:56

@Robinzon Kurzor: Igen, Kecsóról, csak most már nem kell előzetes bejelentés és engedélykérés a szlovén légtérbe való berepüléshez.

"A szlovén légtérrendészeti feladatok ellátásához történő hozzájárulásunk nem jelent többletköltséget a Magyar Honvédség számára. A repülőgépeink a honi bázisukról üzemelnek majd. A szomszédos ország légterének a védelmét a Gripenek az éves repült órájuk keretének a terhére látják majd el. Ezeket az órákat a gyártóval kötött 10 éves szerződés értelmében amúgy is le kell a gépeknek repülniük."

www.mh59.hu/rovatok/hu/hirek/magyar_gripenek_vedik_tavasztol_szlovenia_legteret/

Figyeld a szóhasználatot: légtérrendészet. Akit érdekel, érdemes az egész hírt elolvasni, nem hosszú. Be is lehetett volna linkelni a posztba.

Robinzon Kurzor 2014.02.05. 10:57:12

@Holger Hartland:

De akkor -- gondolom -- nem adnak külön készültségi szolgálatot a szlovén légtérre, hanem annak az egynek (géppárnak) kell majd nagyobb területet lefednie.

Azért mire odaérnek egy nem rádiózó géphez az Adriai-tenger partja felett, eltelik egy kis idő ... vagy úgy lesz felosztva, hogy az olaszoké az ország nyugati fele, miénk a keleti?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 11:06:40

"Mindig humoros, amikor politikusok nagyon határozottan beszélnek olyan dolgokról, amihez egyáltalán nem értenek."

miért? a szerző NATO-szakértő?

"csatlakozásunk környékén egyetlen, nemzetpolitikai szempontból kényes ország sem volt NATO-tag"

románia, szlovákia, szerbia szerintem kényes ország, persze csak annak, akinek fáj trianon.

"az elszakított magyar közösségeket is segíthette volna, ha azt az időszakot jól kihasználjuk"

ez akkor egy leheletfinom fidesz-kritika?

lenhárdt nem a jobbik tagja, nem véletlenül beszél ilyen butaságokat, hogy megszállni őket, pont őket. Gaudinak is kicsit finomabban kellett vona beszélni: "elcsatoltság", hiába van igaza magyar szempontból, nem a szlovén az ellenség

"a pilóta repült óráinak szempontjából tök mindegy."

és távolságban meg üzemanyagban is tök mindegy? a további honvédségi költségek (mittomén: radar) szempontjából is tök mindegy?

"Ha nem megyünk át jogászkodásba, akkor látható, ez a magyar adófizetők zsebének is közömbös."

és mi van ha átmegyünk jogászkodásba (ez mi amúgy?), akkor drágább?

"Ráadásul emellett kapunk még olyan katonákat is a missziókkal, akik már szereztek harci tapasztalatot"

miért kivel harcolnak? a magyar katonákat hozzák haza az arab államokból! semmi közünk nincs amerika gyarmatosításához, nem veszünk részt háborús bűnökben, nem kellene hogy résztvegyünk.

"Magyarországot és a magyarságot, hogy óvatosan fogalmazzunk, nem minden irányból baráti nemzetek és baráti országok veszik körbe. "

ezt közölted a románokkal és a szlovákokkal is? mondd nekik is.

ha a székelyek ellenállnak a függetlenségükért, bizony megsérülhetnek. amúgy ez nem árt a viszonyon, mert megvádolja agresszióval, amire csak szabadkozni lehet román félről, és nem azt mondja, hogy vonuljunk be tankokkal bukarestre.

bár a szlovén kijelentése gaudinak nem sikerült túl jól.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.05. 11:09:44

@Robinzon Kurzor: Nem tudom, de gondolni én is így gondolom. Fél Szlovénia kb. két magyar megye. Az adriai rész nyilván az olaszoké, a magyar gépeknek jutó kb. plusz 100 km távolság pedig még utánégető nélkül is csak 5-6 perc. Az AIM-120-nak még annyi se, és azt még a magyar légtérből el lehet indítani. :)

Bell & Sebastian 2014.02.05. 11:14:25

@Robinzon Kurzor: Arra céloztam, hogy ha a radarrendszer közös, az AWACS közös, a gép lebutított (általában 80 % -ra), minden kiegészítőt úgy veszünk hozzá, azaz minimális a készlet, nem az eredeti (kitelepülés a prérire) elképzelés szerint használjuk, akkor tulajdonképpen mire jó?

Bokréta a NATO kalapján. Se nem F-16, se nem Eurofighter. Magyar narancs.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 11:21:05

Utóbbi tényen semmit sem fog segíteni, hogy Gaudi-Nagy kedden azt kérdezte a parlamentben: „Fel van készülve a honvédség arra, hogy ha Székelyföldön elkezdik a magyarokat ölni a román hadsereg tagjai?”

A Székelyfölddel kapcsolatban elmondottakat a kormány nevében visszautasította, légből kapott, „hagymázas fantazmagóriának” minősítette a honvédelmi miniszter. "

Fekete március (más néven marosvásárhelyi pogrom, románul: Violențele interetnice de la Târgu Mureș) megnevezés alatt azokra az etnikai zavargásokra hivatkozunk, amelyek 1990 márciusában történtek az akkor még magyar többségű Marosvásárhelyen (magyarok: 52%, románok: 48%) a két nemzetiség között. A harcoknak 5 halottja (3 magyar és 2 román) és 278 sérültje volt. Az eseményt az váltotta ki, hogy a magyarság tüntetett az anyanyelvi oktatás megteremtésért, amire válaszul a Vatra Românească soviniszta román szervezet a román kormányerők támogatásával szervezetten környékbeli románokat szállított Marosvásárhelyre, akik feldúlták a város központját, majd rátámadtak a mindaddig békésen tiltakozó magyarokra.

vantaan2 2014.02.05. 11:22:14

@Bell & Sebastian: Mire jó??? Inkább mire volt jó? Arra a pár euró millióra amit egy osztrák cukros-bácsi osztogatott s amiből tokaji birtok, svájci bankszámla, horvát szálloda, osztrák cukrászda s ki tudja mi nem lett!

stefiapo 2014.02.05. 11:28:44

Igenis jó dolog ez! Gyakorolnak a pilóták a repülők repülnek. Nem ezért vettük a repülőket? Én jártam Szlovéniában és láttam milyen színvonalon élnek. Miből gondolja valaki is, hogy azok a magyarok vissza akarnának jönni ide???

burakefendi 2014.02.05. 11:28:47

Jól teszik a szlovének, hogy nem dobnak ki értelmetlenül milliárdokat légierő fenntartására..

vantaan2 2014.02.05. 11:31:32

@tesz-vesz: Marosvásárhelyen a Vatra Romanesca, Devecserben meg a Jobbik a Magyar Gárdával .... annyi szerencsénk volt ,hogy Devecserbe nem volt meg a kritikus tömeg. Igaz így is fejen találták a Jobbikos Ferenczit .... igaz az baráti tűz volt s azóta is azon röhög állítólag a környék. "Fejen találtad a szöget mint gárdista a Ferenczit" ...ha ha ha!

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.02.05. 11:32:21

oké, hogy 2002 után a kormányzat nem tett semmit érdekérvényesítés témában. de nem tér ki az "elmúltnyolcévezés" közepette arra, hogy 1999 és 2002 között mit is tett?

Bell & Sebastian 2014.02.05. 11:34:09

@vantaan2: Mentségükre szóljon, hogy alkalmas honvédelemre, amennyiben az eredeti, harcászati elképzelés szerint alkalmazzák, feltéve, hogy kőbaltákkal támad az ellenség.

Ott a világháborús példa, Fiatokkal és Aermacchikkal kezdtünk (legalább voltak tapasztalt pilótáink), de amikor élesre fordult, csak átadták az ME gyártását.

A dróntechnológia süllyesztőbe küldi az egész rendszert, csak ablakon kidobott pénz az egész. Egyetlen értelme: a harci pilóták képzése.

apro_marosan_petergabor 2014.02.05. 11:34:17

A cikk jó, egyet lehet vele érteni.

Ami különösen "tetszett" (sajnos), az utalás az elszalajtott lehetőségekre, melyet "román csatlakozás - székely autonómia" egyszerű képlettel próbálnék kimondani.
Ez a vonat valóban elment már, de jöhet még egy "ukrán vonat", amire viszont okulva az elszalasztott lehetőségekből - fel kellene majd "szállni".

Csató 2014.02.05. 11:40:33

Ha a balti államok vagy a szlovénok megneszelik, hogy azokon a Grippeneken se rakéta, se lőszer nincs elég kínos beszélgetés elé nézünk:))))

„Fel van készülve a honvédség arra, hogy ha Székelyföldön elkezdik a magyarokat ölni a román hadsereg tagjai?”

Ez meg egyáltalán nem hülye kérdés. Csak az elmúlt 100 évben volt 3 pogrom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 12:00:56

@stefiapo: illetve az utolsó fele jogos csak.

szerintem a drávára kellene koncentrálódni, legyen az a természetes határ, és én egy szorosabb szlovén együttműködésben is benne lennék
nincs semmi baj a szlovénokkal

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 12:01:41

@Kandeláber: kösz, hogy stíröli a kamera a lábát, az kemény :)

Robinzon Kurzor 2014.02.05. 12:03:15

@Holger Hartland: "Az AIM-120-nak még annyi se, és azt még a magyar légtérből el lehet indítani. :)"

Az már nagyon nem légtérrendészet, amikor a magyar légtérből, tehát vizuális azonosítás nélkül kell lőni :)

Meg eleve a magyar (nyugati) határ is elég messze tud lenni Kecsótól riasztással, felszállással, mindennel.
Mire odaérnek, már az osztrákok gondja ...

Pápáról vagy főleg Taszárról még lenne is értelme ...

Kandeláber 2014.02.05. 12:03:55

@Csató: '44 őszén a Maniu-gárda Erdélyben gyilkolta a magyarokat/székelyeket és fosztogatott, úgyhogy több volt az mint három.
@vantaan2: Maga mit magyaráz?
A cigó "kritikus tömeg" csak akkor csinál bármit, ha mondjuk ötvenen állnak szemben egy magyarral, mint Szögi Lajos Tanár Úr esetében.
Vagy amikor szurkálnak mint Veszprémben, persze akkor is falkában.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 12:13:43

@Shenpen: de ez szerintem magánszemélyek között se bunkóság, egyszerű kompromisszum, nem pofán csapjuk őket, beküldjük a hadsereget, hanem ha kérnek tőlünk valamit, mi is kérünk tőlük valamit.

Pink Puli 2014.02.05. 12:28:01

Primitív, mucsai tahó jobbikosok, már megint... gratulálok nekik...

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.05. 12:38:41

Nézzük csak meg; a 'jobbik' szó négyszer szerepel a cikkben, a 'grippen' , meg egyszer sem.A grippenekbe legalább gépágyú lőszert lehet tenni?Én nem szeretem a zembereket megszólni de szerzőkém, te egy narancs csinovnyik vagy, a gyengébb fajtából.Persze értem én, hogy valamiből meg kell élni.

liebend 2014.02.05. 12:50:11

@maskep: kedvező oktatási és nyelvtörvényt, kettős állampolgárságot (már akkor), autonómiát, jogi védelmet a magyarverések ügyében, hol mit, hogy csak néhányat említsek... Annak a baloldalnak, aki 23 millió román munkavállaló közt tudja az erdélyi magyarságot, aki a kettős állampolgárság ellen kampányolt, annak a kurzusnak valóban nem erőssége a határontúli magyarok érdekvédelme, ebben azért egyetérthetünk. A diplomáciában az ilyen nyomásgyakorlás nem zsarolás: segítek ebben és ebben, ami az érdeked, cserében segítesz ebben meg ebben, ami az én érdekem, így működik és nem úgy, hogy koccintok veled az Erdély elszakadását indító gyulafehérvári kiáltvány ünnepén, cserében felmoshatod velem a padlót és ellehetetlenítheted a magyar nyelvű felsőoktatást.

vizipipa 2014.02.05. 12:51:57

Integrációs támogatás?

Továbbra is fel kell tennem a kérdést. Nincs az EU csatlakozási szerződésünknek olyan titkos záradéka, hogy a vétójogot nem használhatjuk a szomszédos országokban lévő magyarok ügyeivel kapcsolatban?

liebend 2014.02.05. 13:02:24

@Csató: + a marosvásárhelyi 1989-ben. Ettől függetlenül, ha bekövetkezik egy ilyen eset, nem a katonai lépés az üdvözítő megoldás. Mondjuk a kilencvenes évek elején blöffölhettünk volna Bős-Nagymaros kapcsán, mikor a szlovákok elvezették a Dunát. Három körülmény adódott, ami miatt érdemes lett volna: 1992 végén indult az elterelés, 1993 januárjától volt független Szlovákia, valamint a balkáni háborúk épp zajlottak. Ha ekkor küldünk egy jegyzéket, hogy a Duna elterelése esetén az 1947-es párizsi békeszerződés értelmében továbbra is a Duna medrét tekintjük a határnak és a hadsereg kész bevonulni a szóban forgó területre. ezt kíséri egy mozgósítás, beszartak volna Pozsonyban (ahol még az új közigazgatás és állami berendezkedés kérdése volt napirenden), beszartak volna nyugaton, mert a 89-es közép európai változásokról nem volt biztos képük és a változások és a balkáni helyzet eszkalálódását látták volna ebben. Mindent megtettek volna azért, hogy itt ne keletkezzen háborús góc, pl. a szlovákok torkán lenyomták volna a farkunkat. De ez csak egy elképzelés, nem így lett.

Muad\\\'Dib 2014.02.05. 13:14:17

@Mojzes Pál:
Na, te aztán qrva nagy szakértő vagy, még leírni sem tudod rendesen...

liebend 2014.02.05. 13:15:51

@Mezőbándi: Így van, a románok százszor jobbak érdekérvényesítésben. És ebben a politikai elitük egységes. Igaz, a saját anyjukat is eladnák egy-egy kedvező külpolitikai nyereségért, és igazi bizánci ördögök: megállapodhatsz velük, az nem jelent semmit, holnap még azt is letagadják, hogy ismernek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 13:18:41

@apro_marosan_petergabor: majd választás előtt meg lesz ígérve, csak meg kell szavazni a 3/3-ot

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 13:26:49

@Bell & Sebastian: osztán kivel akarsz balhézni? a nato-tag szlovákokkal vagy románokkal? ukrajnával? mire felszálnak a griffek, az ukránok már körbezárták pestet. még a szerbek felé csak-csak fennáll az igazságod, amíg be nem lépnek az unióba.
ennek az összes kis középeurópai banánköztársaságnak fel kéne számolni a légerejét (akár a hadsereget is, és létrehozni egy közös európait), északon német-lengyel, délen meg az olasz légierő kezébe adni a felügyeletet, a kicsik meg fizetnek cserébe.

drover(fanyul társa) 2014.02.05. 13:31:06

@liebend:
Aha. és hova vonultak volna be? A gigantikus víztározó medrébe?
Vitték volnahozzá az I. VH-s monitor makettet Neszmélyről a a hajóskanzenből meg a két aknászbárkát Újpestről?
Estleg egy gyosan átalakított rephordozó a balatoni BAHART flottából?
Ollyé...

Kandeláber 2014.02.05. 13:37:25

Igazán jó viszonyban a szomszédok közül csak a szlovénekkel, a horvátokkal és - talán - az osztrákokkal vagyunk.
A cirillbetűs poszt-szovjet ukrán bagázs, az ugyancsak cirillbetűs-ortodox szerbek meg románok örökre ellenségek maradnak.
Utóbbi kettővel csak fegyverszünet áll fenn.
Viszont annak nagyon örülök, hogy a tetves szerbek területe már kisebb, mint a miénk.
Nesze nektek "Nagy-Szerbia".
Kovács "merjünk kicsik lenni" László pedig tanulhatna földrajzot, mert akkor rájönne hogy a hét szomszédos ország közül csak kettőnek nagyobb a területe, mint a miénk.

Robinzon Kurzor 2014.02.05. 13:41:07

@tesz-vesz:

Kecskemét.

(Ott van a vadászok egyetlen megmaradt reptere.)

Bell & Sebastian 2014.02.05. 13:43:37

@milliliteratura: Nagyjából ez zajlik, nem? Nkncs igényem balhéra, de az ősi megfigyelés, hogy akinek van önálló ereje, arra nem küldik az agarakat.

Mit gondol, ennek a Fickónak miért volt akkora a pofája Gyurcsány alatt? Volt egy tucat tankunk, aminek a fele el is indult, ha beleültek.

A légtérvédelem / ütőerő / önvédelmi képesség nem csereszabatos fogalmak!

maroz 2014.02.05. 13:52:03

@Holger Hartland: Harrierrel menni a Triglavra, uhhh. Megyek is, besoroztatom magam! ;)

Robinzon Kurzor 2014.02.05. 13:52:06

"Mit gondol, ennek a Fickónak miért volt akkora a pofája Gyurcsány alatt? Volt egy tucat tankunk, "

Miért, most több tankunk van?

Bell & Sebastian 2014.02.05. 13:52:59

@Kandeláber: Húha, akkor pont magának találták ki a NATO -t. De mostanában inkább az a reális veszély, hogy megint az ANTANT -csendőrök vernek szarrá minket zendülés esetén.

hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Csend%C5%91rs%C3%A9g

Bell & Sebastian 2014.02.05. 13:54:47

@Robinzon Kurzor: Csak a TEK -nek több van, azért mutatták a tévében, hogy mindenki értsen belőle.

___________________________ (törölt) 2014.02.05. 13:56:41

@milliliteratura: a közös európai haderőről az jut eszembe, amikor a brit sajtóban olvastam, hogy Sarko felvetette anno nekik, hogy nem akarnak-e egy-két repülőgépanyahajót puszira bedobni a közösbe, aztán majd felváltva teljesítenének szolgálatot rajta a különböző országok haditengerészei? És akkor ott még a balosok is ld. Labour néztek erősen, hogy ez most konkrétan ennyire hülye, vagy csak szórakozik?

liebend 2014.02.05. 13:58:55

@drover(fanyul társa): én csak azt írtam, hogy abban a helyzetben kvára mindegy lett volna, hogy szar a hadseregünk (a szlováké is hasonló szinten volt, sőt még elég nagy volt a káosz Csehszlovákia felbomlásakor). egyébként nem volt teljesen lebecsülendő akkor még a katonai helyzetünk. Nem volt még demilitarizálva a társadalom és szétlopkodva teljesen ez a szektor. Egy olyan blöff lett volna, amit a balkáni pánik miatt kihasználhattunk volna. Nem katonailag, hanem politikailag egy erős nyomásgyakorlással. Az meg, hogy hova vonulunk be, elvi kérdés lett volna, és - elismerem picit sánta, de komolyan veendő - jogi hivatkozás egy ilyen opció lehetetlenné tett volna bármiféle műszaki machinációt a Dunával. Egy térségbeli konfliktust tekintve el sem hiszed, hogy milyen eszközök voltak ekkor még a Honvédség kezében. Kérlek, ne a mai siralmas állapotot nézd. Sajnos, ma még egy Szlovákia is összecsomagolna minket és a NATO tagság miatt ma már nem állhat elő olyan kegyelmi helyzet, mint 1992-1993-ban. És nemcsak, mert baráti országok vagyunk, hanem az egykori Csehszlovák fegyvergyártásra rácuppant NATO ezirányú érdekei alapján mindenben Szlovákiának adna igazat. Ez is elgondolkodtató. Szép dolog az afganisztáni szerepvállalás és talán hoz is a konyhára - bár kérdezem álnaivan, miért NATO feladat az atlantizmus (USA!) geostratégiájának ázsiai támogatása. Egy ország megítélése - a politikumot beleértve - sajnos ma is múlik a katonai potenciálon. Én is kvára örültem, mikor nem kellett bemenni katonának, de adódik a kérdés: cui prodest?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 14:10:03

@vizipipa: ha lenne is, teljesen mindegy lenne, hisz aki aláírja, se sokkal rosszabb, mint az olyan, aki nem használja.
bárcsak sztálin elvtárs tudna róla, hogy lehet vétózni.

Kandeláber 2014.02.05. 14:11:02

@Bell & Sebastian: Megfelelne nekünk a régi csendőrségünk mintájára felállított szervezet.
Még a szolgálati szabályzatot is át lehetne venni nagyjából.
Persze szuronyos puska helyett géppisztoly lenne.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.05. 14:12:58

@liebend: :) elképzelés, de nagyon is valószínű forgatókönyvvel, márcsak egy magyar, nem posztkommunista kormány kellett volna hozzá

Bell & Sebastian 2014.02.05. 14:14:13

@Kandeláber: Sokkoló a májómkutyáknak, az kéne inkább, tudja mennyi egy töltény?
Csendőrséget emlegetni errefelé olyasmit jelent, mint Pintér előtt a bárányhimlőt.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 14:27:41

@Bell & Sebastian: ha mi itt marakodni kezdenénk, áthúz egy századnyi luftwaffe- vagy am-eurofighter pest meg a civakodó partner fővárosa felett, aztán ha nem térünk észhez, akkor ki is osztanak egy két pofont. itt belátható időn belül nem lesz háború. már annak esélyére is olyan gazdasági és politikai nyomás nehezedne ránk meg az ellenfélre, hogy arrul kódulnánk. és ez így van jól.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 14:32:19

@Shenpen: nyilván nem úgy indul a közös európai hadsereg, hogy a brit meg a csigazabáló atomrakáták piros gombjai akkor most két hétig bukaresben vannak, aztán meg két hétig tallinban. :)
amúgy sarko ha komolyan gondolta volna, akkor a saját hordozóját dobta volna a közösbe.

Kandeláber 2014.02.05. 14:39:25

@milliliteratura: Ja, a '74-es ciprusi görög-török konfliktus idején is NATO-apuka csak adott néhány sallert a szemben álló feleknek, és azok lehajtott fejjel sündörögtek haza...

Kandeláber 2014.02.05. 14:41:31

@milliliteratura: Amúgy a kedves EU és a NATO kezdetben a vörös csillagos komcsi szerbeket támogatta a délszláv háborúk kezdetén.
Szerencsére aztán észhez tértek, a németek felfegyverezték a horvátokat, akik szépen elzavarták a szerbeket.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 14:43:37

@milliliteratura: Ne gondoljon grandiózus csinn-bumm cirkuszra, inkább olyan korlátozott területen, alacsony hatékonyságú eszközök igénybevételével eszközölt problémamegoldásokra. Karanténok felállítása, tisztogatás, lokális csapás a szoftverre, egyebek. Ezekhez azért kellene még egy 's más, ami részben már meg is van.

Azt még csak nem is sejtjük, hogyan fog kinézni a jövő háborúja.

Például úgy, hogy az ellenségbe juttatnak egy apró, alvó vírust, amit megfelelő technikával aktiválnak és elpusztul 4 milliárd ember, vagy ugyanígy semlegesítik és megmenekül 2 milliárd. Talán már bennünk is van.

Ki tudja?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 14:46:08

@Bell & Sebastian: a sokkoló jó ötlet, a nagy rezsiharcban egyre ócsóbb lenne bele az áram :)

@Kandeláber: anno a törökök olyan geopolitikai helyzetben voltak, amivel (vissza?) tudtak élni. egyébként sem görögország volt az elszenvedő fél, hanem a nem nato-tag ciprus.

Robinzon Kurzor 2014.02.05. 14:47:06

@Bell & Sebastian:

Ami a TEK-nek van az nem tank (harckocsi), hanem PSZH (BTR-80-asok, talán 2)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 14:52:38

@Kandeláber: hogy érted, hogy a szerbeket? talán az egységes jugót, nem? a nemzetközi közösség szinte mindig a status quót támogatja, csak aztán esetenként máshogy alakulnak a fejlemények.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 14:57:00

@Robinzon Kurzor: Gondolkozzon! A harckocsi harcászati párja a repülőgép. Illetve csak addig volt, amíg fel nem találták a töredék áron előállítható és üzemeltethető drónt.

Van értelme harckocsira költeni?

(Tételezze fel rólam bátran, hogy felismerem a harckocsit. Az a helyzet, hogy a fentebb vázolt helyzetekre teljesen fölösleges, de azt természetesen nem tudhatom, hogy kinek mennyi van belőle.) :)

Bell & Sebastian 2014.02.05. 15:00:07

@milliliteratura: Van még a villamos rája is, ha pösti a Csubakka.

Kandeláber 2014.02.05. 15:05:13

@milliliteratura: Abban a kontextusban a szerbek képviselték az összetákolt Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságot, a szlovének, horvátok és szerbek pedig a progressziót.
Az ún. Nyugat bűne a szerb mészárlások eltűrése.
Megjegyzem, a mi parlamentünkben az akkor még liberális fidesz az szdsz-szel és az mszp-vel kórusban visított a fegyverszállítások és az miatt hogy a "Panorámában" Szaniszló említést mert tenni két magyar falu, Kórogy és Szentlászló helyzetével.
Dicséret illeti a németeket, hogy szembe mertek menni a szerbbarát európai kormányokkal, és fegyvereket szállítottak a horvátoknak.
A ciprusi konfliktusban pedig érintett volt a görög kormány is, a török még inkább, hiszen intervenciót hajtott végre.

Kandeláber 2014.02.05. 15:05:57

Pardon, "szlovének, horvátok és bosnyákok pedig a progressziót".

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.05. 15:37:02

@aegithalos: kösz, de úgy sincs

@Muad\\\'Dib: azért a lényeg átjött, érdemben csak makogni tudsz:) muhaha

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 15:41:58

@Kandeláber: európa a háta közepére nem kívánta a halom hülye keleti nacionalista állam mellé egy másik halom hülye nacionalista államot, ennyiben jogos volt az álláspontjuk. és ha most akarna szétválni mondjuk románia három felé, azt se támogatná senki. már így is bőven sok ez a mennyiségű, önállóan életképtelen törzsi államalakulat.
ettől függetlenül erkölcsi értelmeben igazad van, de a geopolitikában az erkölcs még az utolsó helyre se fér föl a prioritások listájára.

a görögök annyiban voltak érintettek, hogy forszírozták ciprus beolvadását, a törökök meg aszonták, "lófaszt". megjegyzem, joggal.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 15:45:49

@Kandeláber: most nézem a wikin, hogy a törökök már 64-ben menni akartak, csak az amcsi elnök rájuk szólt, hogy még se akarnak menni. szóval már akkor is bőven volt fegyelem. azóta meg csak összébb nőtt ami össze tartozik.

Kandeláber 2014.02.05. 15:50:08

@milliliteratura: A nacionalizmus mellett kőkemény gazdasági érdekek is motiválták a történéseket.
A lényegesen fejlettebb, nyugat felé orientálódó szlovéneknek és horvátoknak feltehetően nagyon elegük volt a szerb kizsákmányolásból, meg abból hogy az újraelosztás során ők mindent bedobnak a közösbe, és alig kapnak vissza valamit.
A szűk látókörű nyugati vezetők ennek ellenére a komcsi szerbekre tettek, de szerencsére észhez tértek.
Valahol azért jó, hogy az EU vezető hatalma egy pragmatikus Németország.

vantaan2 2014.02.05. 15:55:14

@Bell & Sebastian: Mikor is adták át a ME gyártását? ....amikor már az angolok nagyrészt szétbombázták a gyáraikat! S mennyi ME is került magyar pilótákhoz?? ...ha van adatod szívesen venném!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 15:58:55

@Kandeláber: nem elsősorban a szerbek szívták el a szlovén-horvát forrásokat, hanem makedónia, koszovó meg bosznia. őrületes különbségek voltak jugón belül, ezt valahogy ki kellett egyenlíteni. pont úgy, ahogy mi szívjuk el a németek meg a skandinávok pénzét.

Kandeláber 2014.02.05. 16:08:32

@milliliteratura: A külvilág viszont úgy értékelte a háborút, hogy a szerbek harcolnak a horvátokkal és a bosnyákokkal, mert a szlovének kezét elengedték '90-ben.
És egy német vagy egy osztrák amikor látta, hogy a vörös csillagos tankok lövik Vukovárt, feltehetően nem a komcsikért szorított. Már ha egyáltalán érdekelte a dolog.
Feltételezem, hogy a szerbek a franciák politikai támogatását élvezték, ezért húzódhatott évekig a háború, és ezért csak a vége felé kaptak rendes német fegyvereket a horvátok.
Aztán később Seselj, Arkan meg a hasonlók feltűnésével már csetnik egyenruhában nyomultak a szerbek.
Annak idején voltam Szlovéniában, Horvátországban és Újvidéken (ami az én értékítéletem szerint nem Szerbia), és mindhárom helyen jól éreztem magam.
Mindenesetre bebizonyososodott, hogy az antant potentátok által összetákolt Csehszlovákia és Jugoszlávia életképtelen államok.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 16:39:48

@vantaan2:
"By the time evacuation orders were issued in late November [1944], a total of 289 Bf 109Gs were completed in Hungary and handed over to the MKHL and Luftwaffe since April 1944, raising the overall production number of this fighter type to an estimated 764 Bf 109Ga-4s, Ga-6s, Ga-8s, Ga-14s and Ga-10s manufactured or assembled in Hungary by November 1944 (including nine aircraft damaged in US bombings that were rebuilt), complemented by some 13 unfinished airframes). To this number of Bf 109Gs, 272 Me 210Ca's & Da's can be added as well."

Robinzon Kurzor 2014.02.05. 16:48:53

@Bell & Sebastian: "A harckocsi harcászati párja a repülőgép. Illetve csak addig volt, amíg fel nem találták a töredék áron előállítható és üzemeltethető drónt."

Amíg aztán fel nem találják a még ehhez képest is töredék áron előállítható és üzemeltethető drón zavarót és/vagy eltérítőt.

Ennél azért bonyolultabb dolgok ezek ... a repülőgép már csak azért sem "párja" a harckocsinak, mert előbbivel nem lehet odamenni és elfoglalni egy területet, megdönteni egy regnáló hatalmat.

Meg hát ezen az alapon harckocsival már úgy 40 éve nem érdemes foglalkozni, mert akkor terjedtek el a kézi pánéltörő eszközök, amelyek a harckocsi árának töredékéből megsemmisítik a harckocsit (lásd 1973-as arab-izraeli háború első napjai).

vantaan2 2014.02.05. 16:51:27

@Bell & Sebastian: Köszi!

...mostanában pont az 1941-es SM-75 (Savoya-Marchetti) alkalmatlanságairól olvastam A Jutasi ejtőernyős tragédiáról. S utána még 2 SM-75 zuhant le 3 hónapon belül. S valahol olvastam, hogy ugyan ilyen alkalmatlanok voltak az Ansaldó tankok a Pavesi löveg vontatók , az Isotta teherautók is. S olyan 37 mm-es páncél törőkkel mentünk háborúba amely még az első generációs orosz tankoknak sem ártott! .... de 44-ben már halottnak a csók ..... akkora volt a nyugati légi fölény!

Messzi Vetek 2014.02.05. 16:53:43

@Kandeláber: na igen, de Románia még mindig egyben van. (van vajon erdélyi román identitás - úgy értem vs regát?).

Bell & Sebastian 2014.02.05. 16:54:16

@Robinzon Kurzor: Lehetne még variálni, hogy például dimbes-dombos szemétdombon a páncélelhárító helikopter, vagy mészárlásra a Warthog, de fogadja el, hogy a csatarepülő van pariba állítva egy hákával. Ha nem hiszi, járjon gyalog.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 17:01:19

@vantaan2: Ez nem igaz. Speer alaposan felfuttatta a gyártást a háború végére, minden volt, csak üzemanyag és tapasztalt pilóta nem.

Kár volt csatabombázónak erőltetni az Me-262 -t (tankok ellen), Schräge Musikantnak való volt az.

maroz 2014.02.05. 17:04:07

@Messzi Vetek: Van egy transzilván identitás, de az nem annyira egy román identitás, mint inkább - milyen meglepő! ;) - transzilván, tehát egyúttal a romániai magyarok egy részének az identitása is. No meg olyanok is vannak, akik ezt az identitás-dilemmát (román? magyar? székely? erdélyi? európai? stb.) úgy oldották fel, hogy csináltak maguknak egy lokális identitást. Például kolozsvári.

Kandeláber 2014.02.05. 17:06:49

@Messzi Vetek: Szerintem Románia nem hasonlítható össze ilyen szempontból Csehszlovákiával vagy Jugoszláviával.
Szintén kreatúra ugyan, de - Erdélyt és a Partium egy kis részét leszámítva - a lakossága nagyjából homogén.
A szászokat már régen kiárusították Németországnak, azok már csak mutatóban maradtak.
A bányászjárásokat leszámítva az utóbbi húsz évben nem is igen volt nagyobb megmozdulás.
A magyarság vezetőit sikeresen korrumpálták a románok, RMDSZ-es politikusok a miniszteri bársonyszékekért simán kollaboránssá váltak.
Amellett nyomulnak Moldovára is.
És sajnos el kell ismerni, hogy a külpolitikájuk is jobb mint a miénk, Pontát például soha nem fikázta a nyugat olyan mértékben, mint Orbánt.
Attól függetlenül utálom őket.
Egyetlenegy eleven románt ismerek, egy barátom nőjét aki Constancából származik, de kitűnően beszél magyarul, angolul és talán franciául, amellett jól is néz ki.

vantaan2 2014.02.05. 18:12:29

@Bell & Sebastian: No azért pl. Győr bombázása nem a német légi-fölényt bizonyítja! Főleg 1944-ben. Speer fölfuttatta de inkább csak szinten tartotta . S még az orosz fronton sem volt képes már 1943-ban sem biztosítani a légi-fölényt! .... elég csak Sztálingrádra gondolni.
S a fegyverzet minősége. Valóban a ME-k kiváló fegyverek voltak de egyrészt 43-ra minőségi előnyük csökkent másrészt a számbeli kiegyenlítődés majd a számbeli nyugati fölény kialakulása okán olyan veszteségek lettek amit pótolni már nem voltak képesek a németek. S természetesen a gépi veszteségek együtt jártak a személyi állomány veszteségével is amit már képtelenek voltak pótolni.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 18:16:33

@Kandeláber: a párizs környéki "rendezés" úgy volt szar, ahogy megcsinálták. közép-európában is meg a közel-keleten iraktól palesztínáig az összes konfliktusnak ez az (egyik) gyökere.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 19:01:15

@vantaan2: A túlhajtott gyártás eredményezte azt, hogy úgy hullottak a kényszermunkások, mint a legyek.
Darabra minden volt (zuhanó minőségben), csak olaj nem és kifogytak a katonákból. Ugyanazt mondom.

vantaan2 2014.02.05. 19:16:03

@Bell & Sebastian: Megegyeztünk! ..... még annyi tpl az orosz IL-2 -seken 23mm gépágyuk voltak a ME-en 20mm-esek ha jól emlékezem. Sőt az IL-2 volt egy 30mm-es is?!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.02.05. 19:50:50

@vantaan2: Nem lehetne ezt mostmár abbahagyni?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.02.05. 20:03:36

@vantaan2: Ami nem zavar, az ez a közvetlenség, ahogyan kicsinységünk felé fordulsz.
Le van ez már játszva, felesleges erölködnöd. És ha mégis volna reményed szerinted, írjál csak privátba, majd megnyugtatlak :)

Tehetetlen Dodó 2014.02.05. 21:07:04

@Bell & Sebastian: Ja. Vót egy pár. Néhai atyám alig győzte őket az orosz front elől átmenekíteni Bajorországba.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 21:23:06

@Tehetetlen Dodó: Tuttam, ha másra nem, erre előjön. :)

Tehetetlen Dodó 2014.02.05. 21:27:56

@Bell & Sebastian: Ez biztos csali.
Megyek is, előszedem a Magyar Szárnyakat, hogy felidézzem a régi időket.

Bell & Sebastian 2014.02.05. 21:30:06

@vantaan2: Az orosz kísérletező kedvű népség, nekik volt egyedül dízelmotoros bombázójuk és ágyúval felszerelt páncélvadász csatarepülőjük. Nem remegett annyira, mint az A-10 -es. Minden lövésnél kiment a malac előre, hátra meg fél mázsa zsír. (hatás / ellenhatás) Nem győzték zsírral, a parasztok az öklüket rázták, a párttitkárok megbérmálkoztak, nagy csuda volt az égen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.05. 22:09:34

@Robinzon Kurzor: Gondolom, itt inkább a sztráda rossz oldalára tévedt nyugg..., akarom mondani, szépkorú skodás úrvezetők repülős megfelelőinek terelgetéséről van szó. Ahhoz Kecsó is elég. Egy századhoz nincs értelme több bázist fenntartani...

@maroz: Normalweg helyett nem normál vég? Már értem, hogy miért van minden osztrák hegy tetején kereszt: nehogy valaki le akarjon szállni Harrierrel. Gépmadár-ijesztő.

Messzi Vetek 2014.02.06. 01:15:12

@maroz: @Kandeláber: ha jól értem, akkor van valami ugyan, de egy független Erdélyhez kevés. valamit jól csináltak ezek a románok.

Bell & Sebastian 2014.02.06. 01:48:03

@Holger Hartland: Málészájú Tóbiás!

A csúcsokon felállított kereszt a katolikus, győzelmi trikolon (ami az Advent előtti vasárnapon, Krisztus király ünnepén mindig elhangzik) mementó-szerű, művészi megjelenítése:

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!

Közismert benedikció (áldás) és amulett felirat.
Továbbá utalás a Hegyi beszédre, Sínai hegyre, Utolsó ítéletre, Krisztus megkísértésére, állandóságra, de lehet háborús emlékmű, fogadalmi hála, akármi.

www.alpic.net/forum/sommerherbst-in-den-bergen/gipfelkreuzaufstellung-auf-dem-wiedemerkopf-durch-die-bergwacht-hinterstein/

vantaan2 2014.02.06. 08:07:13

@Mihint: Ó de hát a " "Veritas omnia Vincit", mit parázol! Majd béke poraira, de kár hogy csak a temetése után győz az igazság ..... mert a remény és az igazság hal meg utoljára. ( s nem lesz aki eltemesse őket).
Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli.

vantaan2 2014.02.06. 08:58:32

@Bell & Sebastian: No de azokban volt erő!!! cc 1700LE !!!!!! ( benzin motoros volt!?!)

Robinzon Kurzor 2014.02.06. 09:01:49

@Holger Hartland:

Nyilván egy századhoz nincs értelme több bázist fenntartani, de Kecsó még így is messze tud lenni a nyugati határhoz, meg Kelet-Szlovéniához képest.

Mire riasztják a készültségi géppárt és az odaér, az elbóbiskolt, nem rádiózó pilcsi már vagy leszállt (ha kisgépes és idejött) vagy az osztrák légtérben van (ha utasszállító).

Kandeláber 2014.02.06. 09:10:36

@Bloodscalp: Húha, most aztán lehullt a lepel.

maroz 2014.02.06. 09:20:46

@Messzi Vetek: Vagy valamit rosszul a magyarok, de leginkább azt mondanám, hogy ilyen az élet.

Csak egy adat, hogy azért picit árnyaljam ezt az "okos románok, buta magyarok" sztereotípiát: az 1899-es népszámlálás szerint az akkori Románia lakosságának a 78%-a, ezen belül a falusi lakosság 84%-a írástudatlan volt.

Na, mindegy, a lényeg, hogy a meglévő transzilván identitás nem hogy a független Erdélyhez, de még az erről való álmodozáshoz is kevés.

Bell & Sebastian 2014.02.06. 09:25:17

@vantaan2: Ил-6
>>>
Однако уже в процессе проектирования было высказано пожелание об увеличении дальности полета самолета и замене бензиновых двигателей М-71 двумя дизельными V-образными двигателями жидкостного охлаждения типа АЧ-30Б, которые являлись дальнейшим развитием первого советского авиационного дизельного двигателя АН-1, созданного в 1935 Р. под руководством А. Д. Чаромского.
<<<

www.airwar.ru/enc/bww2/il6.html

Kandeláber 2014.02.06. 09:51:28

@Kandeláber: Különben birka a dékásszoci haverjaidnak a jó édes anyja, hülye bunkó.

Bloodscalp 2014.02.06. 10:07:38

@Kandeláber: örülök ha segíthettem, és ne ostorozd már magad:)
süti beállítások módosítása