Egy erő mind felett – Hasonlít-e Fico Szlovákiája Orbán Magyarországához?
2014. január 21. írta: tokár.géza

Egy erő mind felett – Hasonlít-e Fico Szlovákiája Orbán Magyarországához?

robert_fico_orban_viktor.jpg

Közép-európai szemmel eléggé furcsa olvasmányt nyújt a politológiai szakirodalom, főleg ha a klasszikus elemzések kerülnek elénk. A politológusok a demokratikus rendszereket jobbára a nyugati demokráciák viszonyában elemzik; miközben a posztkommunista államok előtt álló kihívásokról és arról, hogy miként birkóztak meg az elvárásokkal, miként alkalmazkodtak hozzájuk, kevés szó esett. Ez a rövid bejegyzés Szlovákiáról szól, de szólhatna akár Magyarországról is. Arról, hogy mit tesz egy abszolút többséget szerző párttal az a kezébe pottyanó politikai hatalom, ami szinte abszolút és ellenőrizhetetlen.

Nagyon röviden vegyük szemügyre a szlovákiai állapotokat. Az ország parlamentjében a magyar sajtóban Irány-Szociáldemokrácia néven tükörfordított, névleg baloldali Smernek van abszolút többsége. Robert Fico pártja egyedül kormányoz.

Eközben a törékeny, megosztott ellenzéknek, vagyis a szlovák jobboldalnak még az elemi ügyekben való összefogás is problémát jelent. A pártok viszonyára a belharcok, a személyes konfliktusok és a sértődések, a régi rossz tapasztalatok ugyanolyan negatív hatással vannak, mint az az egyszerű tény, hogy a legutóbb még kormányon is csak másfél évet bírtak ki egymás mellett. Az uralkodó közvélekedés szerint a szlovákiai jobboldal képtelen az egyesülésre és az egyezségekre, csak egy dologban képesek közös nevezőre jutni: Robert Ficót még egymásnál is jobban utálják.

Miért fontos a kormánypárttal foglalkozó bejegyzésben az ellenzékről beszélni? Mert a Smer az épeszű választóknak egyetlen garanciát képes adni: nem a baloldali programot, nem is a gazdasági fellendülést és a jobb életet, valamint a rezsicsökkentést (jó, utóbbiak legalább szóban elhangoztak). A szlovákiai, megosztott és belterjes pártszíntéren az abszolút többséggel kormányzó Smer egyetlen vonzó tulajdonsággal rendelkezik: stabil, nem osztódik, és ha valamit elhatároz, az úgy lesz, ahogy a pártközpontban (vagy az oligarchák helyi megfelelőinek körében) eldöntik.

*

Első lecke: csináljunk népi frontot

Mikor a Smer hatalomra került, Robert Fico tudatosította, hogy vannak veszélyei az abszolút hatalomnak: a lakosság komoly része nem nézi jó szemmel az ellensúly nélküli döntéseket, ráadásul hibáztatni sem lehet mást a sok esetben előre megjósolható kudarcok esetén.

A kormányfő ezért sajátos húzással megteremtette a saját belső, irányított ellenzékét: kiszervezte politikai ellenfeleinek a garantáltan rosszul működtetett kisebbségi ügyek és a roma ügyek felügyelő tisztségeit, névleg bevonta a döntésekbe a szakszervezeteket, az önkormányzatokat és a megbízhatónak tartott civil szervezeteket. Az eredmény: az egyszínű és megfékezhetetlen kormány problémás döntéseiért mindig lehet más a hibás.

Második lecke: ne szólhasson bele más

Az egypárti kormányzás hátulütője, hogy a döntésekbe még mindig beleszólhatnak névleg független szervek és intézmények. Szlovákiában ebbe a körbe tartoztak az államfő, a bíróságok, az ügyészség, vagy éppen a közbeszerzéseket és a hivatalok gazdálkodását ellenőrző Állami Számvevőszék, az ombudsman.

Az érdemi ellenőrző mechanizmusokat viszont le lehet építeni: ha egyébként is a saját embereink foglalják el a vezető pozíciókat – mint az államfő vagy a Legfelsőbb Bíróság vezetője , akkor a létezésük értelme kérdőjeleződik meg. Idővel pedig az abszolút hatalmat élvező párt a többi demokratikus intézmény felett is előbb-utóbb átveszi az irányítást, az alkalmatlankodó szerelőket pedig elszigeteli.

Harmadik lecke: a játékszabályok megváltoztatása

A játékszabályokat az abszolút erőfölényben levő párt a saját szükségleteinek megfelelően változtathatja meg, s ha alkalom adódik rá, így is cselekszik (megjegyzendő, Szlovákiában a Fico-kormánynak nincs – háromötödös – alkotmányos többsége, így mélyebb szerkezeti változásokra nem volt lehetősége). A szabályok komoly hányadát azonban befolyásolni lehet, ez vonatkozik a parlament működésének finom befolyásolására, a bizottságok kihasználására, vagy az ellenzék munkájának tudatos blokkolására.

Az első pontban beharangozott össznemzeti együttműködés így exkluzív, az ellenzéket abból kizáró kooperáció marad. Érdemes lesz megfigyelni azt is, hogy Robert Fico esetleges sikerével az elnökválasztásokon miként módosulhatnak az államfő jogkörei.

*

A szlovák példa összességében bizonyítja, hogy a közép-európai demokráciák legnagyobb szerkezeti problémája nem feltétlenül a szélsőségesség megerősödése – az legfeljebb csak következménye annak, hogy az alkalmatlan, fontos tisztségekbe kerülő személyek retorziók és szankciók nélkül tombolhatnak. Akkor van gond, ha a hatalmi csoportok úgy kerülnek az ország élére, hogy semmilyen ellenőrző mechanizmus nem szabhat gátat a ténykedésüknek. Például egy kisebb koalíciós partner, a konszenzus kényszere.

Közép-Európában nem évszázados szabályok és szokások vannak érvényben, hanem egy folyamatosan változó rendszerhez alkalmazkodik a politikai környezet. Ebből a szempontból Magyarország a maga új, folyamatosan változó alkotmányával még lépéshátrányban is van Szlovákiához képest. A bizonytalanság, az intézmények gyengesége és a nagy pártok mindenható ereje pedig senkinek nem jó: legfőképp azoknak, akik szociális státuszuk, nemzetiségük, nézeteik miatt eleve kisebbségben vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr155772092

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.21. 11:52:14

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2014.01.21. 08:05:20

A kétharmados hatalom nem az ÖLÉBE pottyan egy pártnak. Jó lenne ezt a manipulálást egy kicsit disztingváltabban tenni.

br17 2014.01.21. 09:24:51

Lépéshátrányban Szlovákiától? Mit nem hallok!
Hiszen most mondta, hogy utolérjük, és túlszárnyaljuk az EU-t, és az USA-t!

Talán elérhetőbb cél lenne, ha Románia, és Bulgária nem előzne meg minket...

Hajrá, magyarok!

mement 2014.01.21. 10:31:55

@jött a csősz és mindenkit hazazavart:
De pontosan, hogy az ölébe pottyan, teljesitmény, hatékonyság és rátermetség nélkűl, pusztán csak az előző ciklusok balfaszkodása miatt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.21. 10:56:57

unalmasak már ezek az álmagyar tót kommunisták. mármint a szerző és a többi felvidéki haluska zabáló.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.21. 11:44:04

tök jó volt amikor beöltöztették orbánt bohócnak.

www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2014/01/16/orban-kovacs-mem-1.jpg

ezek a tótok tudnak valamit!

vizipipa 2014.01.21. 12:47:53

Valóban újdonság és meglepő dolog, hogy a hatalom - lehetőségei szerint - igyekszik magához igazítani a jogi - és minden egyéb - környezetet?

Viccel a szerző vagy egy újszülöttnek minden vicc új?

Az újdonság az erkölcsi hozzáállás. Nincsenek tabuk. Napi érdekekért akár száz éves íratlan szabályokat rúgnak fel, habozás nélkül. A hangsúly itt a "napi érdekeken" van. Mert természetes, hogy időnként a százéves szabályokon is módosítani kell.

A joggal való visszaélés a mindennapok része lett, és a kormányok is beemelték az intézkedési palettájukba. Akár intézményesítik, mint a Közgép legyőzhetetlensége a közbeszerzésnél, a zöldbárók - régik/újak - érdekei a földosztásban vagy épp a Continental/csókosok szerepe a trafik ügyben.

A pártok vezetése csak választási ciklusokban képes gondolkodni és egy hosszabb távú nem visszacsinálható döntés - mint Paks 2 - ritka mint a fehér holló - és automatikusan össztűz alá kerül az ellenzék részéről.

A demokráciának nevezett rendszerrel van a baj, ahol szavazni ugyan lehet időnként, de hogy hosszabb távú kérdésekben a pártok körében valamiféle konszenzus lenne, az már rég felejtős. Nincs tabu, nincs erkölcs, még 1-2 alapvető kérdésben sem.

A szerző persze beírhatja a vonatkozó szlovák adatokat. Pl. Gorilla-ügy(ből se lett semmi). Holott úgy tűnik, szinte mindenkit érintett. Vagy éppen ezért?

tokár.géza 2014.01.21. 13:02:42

@vizipipa:

"Valóban újdonság és meglepő dolog, hogy a hatalom - lehetőségei szerint - igyekszik magához igazítani a jogi - és minden egyéb - környezetet?"

A kis bejegyzés kiindulópontja pont az, hogy a régióban minden bizonnyal mások a játékszabályok és a hatalom igazítja magához a jogi és kapcsolódó környezetet. Miközben Nyugat-Európában ez pont fordítva van, a jogi környezet igazítja magához a hatalmat és annak megnyilvánulásait. Ebben a környezetben egy valós politikai fékek nélküli párt (jelen esetben a Smerről beszélek, de kézenfekvő ugye a címben feltett kérdés) csak és kizárólag a saját nagylelkűsége által van korlátozva.

A Gorilla-ügy kivizsgálása jelen állás szerint valóban teljesen befulladt, miközben az elégedetlenkedők az új szélsőjobbot erősítik,

Kandeláber 2014.01.21. 13:09:35

Amikor talán 2008-ban a szlovák kommandósok Dunaszerdahelyen agyba-főbe verték a magyar szurkolókat, a libsi Eörsi Mátyás eszdéeszes külügyér megköszönte nekik.
Amúgy meg ha egy párt "túlnyeri" magát, az részben az ellenfeleinek köszönhető.

bömböcz 2014.01.21. 14:23:25

@Kandeláber:
A tótok "képviselői" új alapokra helyezik a bratyi- szláviát.
A néhai magyarok meg a sok nyomorgatás után, boldogan bégetnek a magori birkákna, hogy: most ti szoptok többet a szarból.
Közben Komárom környékét fölvásárolják...

Kandeláber 2014.01.21. 16:01:30

@bömböcz: Elég ciki hogy nem mi vásároljuk föl mondjuk Dunaszerdahely környékét.

bömböcz 2014.01.21. 16:08:30

@Kandeláber:
Ki van ez találva...
Hiányzik belőlünk a székelyek konoksága, a zsidók gátlástalansága, a cigányok alamuszisága,,,
Ez van...

Bell & Sebastian 2014.01.21. 16:26:49

Amikor utoljára általmentem én a Dunán, csupa lepusztult, szocialista üzemet láttam és csak seftelő cigánnyal találkoztam. Mondjuk aki kivitt szakérteni, az sem tavaly barmult.

Hogy hasonlít-e? Egy az egyben, ha beszélnének valami földi nyelvet.

bömböcz 2014.01.21. 16:48:29

@Bell & Sebastian:
Heló!

bömböcz 2014.01.21. 16:50:08

@Bell & Sebastian:
helóka

bömböcz 2014.01.21. 16:57:54

Nem értik az új jhv-szolgák a dolgok végkimenetelét...

Firk 2014.01.21. 17:36:55

Persze amikor Magyarországon a baloldal (értsd demokratikus oldal, stb. - ugyanazokról beszélünk, mint az összeborulás mutatja) van hatalmon, akkor k...ra nem baj, hogy kiegészítik a monetáris tanácsot, hogy haver lesz a jegybankelnök, hogy szintén a körből küldenek bizottsági tagot az EU-ba. Hogy az összes közfunkcióba saját embert ültetnek (igaz még egy köztársasági elnökben sem sikerült megegyezniük). Akkor nincs közép-európai antidemokratikus tendencia, akkor bizony a nagybetűs progresszió van. Bezzeg, ha ezt a másik oldal csinálja. Pfúj. Akkor már azonnal Szlovákia stb.

kissiú 2014.01.21. 18:44:37

@Firk: Ki hozta létre a Költségvetési Tanácsot? Ja, és Kopits-ot melyik oldalhoz sorolod?

bömböcz 2014.01.21. 20:26:07

@Firk:
Az a meghökkentő, hogy nincs kétoldal igazándiból!

miért 2014.01.22. 22:00:25

Fico bozony ügyesebb bolsi, mint vekkerviktor.
Mindkettő a saját diktatúráját építgeti, de fico ugyesebben konspirál.
Ezt a Mandiner soha nem fogja elismerni, mert ott szeretne maradni a szaroskondér mellett!
süti beállítások módosítása