Meddig fokozható az újraszabályozás? – Mandiner2013 X.
2014. január 14. írta: Redakció

Meddig fokozható az újraszabályozás? – Mandiner2013 X.

mandiner_evertekelo.jpg

Idén 2010-hez2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel illusztráljuk.

Szilvay Gergely válasza.

*

Visszatekinthetnék 2013-ra, retrospektív katalógust készítve a kormányzati intézkedésekről, azok hatásáról, az ellenzék állapotáról és hasonlókról. Leírhatnám, amit már tavaly és azelőtt is leírtunk. Nekem most nincs kedvem dagasztani ezt a tésztát, úgyhogy néhány kiemelt jelenségre koncentrálnék.

*

Oktatásügyi változások: egy éve készítettem két riportot a Mandinerre az oktatás állami kézbe vételéről és annak hatásairól; egyet a várakozásokról, egyet pedig az épp folyamatban lévő megvalósulásról. Tulajdonképpen az összes félelem megvalósult a reformmal kapcsolatban. Az oktatásállamosítási saga legújabb fejezete ősszel a tankönyvbotrány volt: számos iskolába nem érkezett meg a kívánt tankönyv még november elején sem. Konkrétan ismerek olyan eseteket, hogy a magyar órán nem volt miből tanítani november elején. Pedig az iskola leadta a rendelést időben. A kiadó állítása szerint rég leszállította a rendelést, az állami tankönyvellátó internetes rendszere viszont vetekszik az egyetemisták által igen kedvelt tárgyfelvételi rendszerekkel, s némi káoszt szült a cybertérben.

A kormány szinte szabotázzsal vádolta a kiadókat, mondván, mivel úgyis hamarost megszűnik a tankönyvügyi érdekeltségük, tojnak az egészre és nem adják ki időben a könyveket. Én továbbra is azt látom, hogy túlméretezett állami rendszereket hoznak létre problémák megoldására, ezzel inkább újabb problémákat generálva.

*

Trafikügy: arra voltam kíváncsi, hogyan birkóznak meg a feladattal a pipaboltok. Az volt a tippem, hogy utálni fogják. Nos, kétféle megoldással találkoztam: az egyik általam ismert, nagy múltú pesti pipabolt átalakult Nemzeti Dohánybolttá. Korábbi vevőköre nyilván megmarad, de nehezebb lesz új vevőket szereznie, mint egy dohánytrafikos egyendizájnba csomagolt pipabolt. A másik, még nagyobb múlttal rendelkező pesti pipabolt megpályázott pár trafikot, az eredeti üzlet nem alakult át, maradt a patinás kialakítása, viszont pipadohányt már nem lehet kapni benne – pipabolt pipával, dohány nélkül. Helyette átirányítanak a közelben található dohányüzletbe a belevalóért. Látványos egyébként a paksi főutcán egymástól nem messze található három Nemzeti Dohánybolt.

A két eset pontosan leírja, mi a problémám: a nagy újraszabályozások közben képtelenség figyelni  a számos kisebb, szabályozhatatlan apróságra. Ez nem csak Orbánéknak nem megy, másnak sem menne, és mindenki törheti a fejét, hogy mit tegyen. A „kormánytól vagyunk, segíteni jöttünk, tessék része lenni egy nagy, bürokratikus állami rendszernek” – nagyjából ez a recept. Ezután bonyolult hivatali utakat kell betartania olyanoknak, akik nem szoktak hozzá az állami szféra hierarchiáihoz, annak  „nem én vagyok az illetékes, hanem a főnököm főnökének a főnöke, neki tessék levelet írni”-típusú válaszaihoz; és ahhoz, hogy nem nyilatkozhatnak – mint például a hatalmukat vesztett iskolaigazgatók. Hiba, tévedés beismeréséről persze szó sem lehet.

*

Tavaly ilyenkor arról írtam: éled a bal. Most azon pislogok, hogy Orbánék mennyire megőrjítették az ellenzéket és az ellenzéki médiát is. Olyan lett a baloldal, mint egy macska, aminek levágták a bajszát és dióhéjat kötöttek a lábára; így egyre gyorsabban szalad, elvesztve egyensúlyozó képességét, majd összeesik. Nem is tudom, hogyan kommentáljam még azt az osztódást és megújulást, ami végül a napokban létrejött nosztalgikus összefogáshoz vezetett. Welcome, Demokratikus Charta! A sok fontoskodás visszadobta a haladárokat 1993-94-be.

2013 a saját színvonalára korábban igen büszke baloldali-liberális humor eltűnésének, de legalábbis sasjózsefi szintre süllyedésének éve volt. Erről tanúskodnak az egyre gyakrabban gyártott hvg-s, galamusos és egyéb Fidesszel, jobboldallal, Orbánnal kapcsolatos, kényszeredetten kínos szóviccek. Bizonyára ezért vonult nyugdíjba Sas József is: látta, hogy életműve beérett.

Emellett a baloldalon, a kormánnyal szemben kritikusok oldalán egyre többen képesek a legnyakatekertebb magyarázkodásokra és elméletgyártásokra, csak hogy nehogy véletlenül egyet kelljen érteniük a kormánnyal, a jobboldallal. Erre a legújabb példa a német megszállás emlékműve, ami mivel nem fér bele a „fasiszta Orbán” koncepciójába, ezért valahogy kimagyarázandó. Mégpedig olyan abszurdumokkal, hogy az emlékmű nem a nácizmus ellen, hanem mellette foglal állást; vagy hogy ez csak áldozatnak állítja be hazánkat és így elhalasztjuk a szembenézést – amiből sosem elég –; vagy hogy majd oda járnak megemlékezni a náci hordák.

Vagy esetleg: emlékművet csak a társadalmi párbeszéd lezárásakor szabad állítani. Elképzelem, ahogy az illetékes deklarálja, hogy lezárult egy társadalmi párbeszéd. Ünnepélyes zászlófelvonás, a felek aláírják a közös véleményről szóló megállapodást. Most akkor akarunk párbeszédet, és az feltehetően igazából nem zárul le soha, vagy nem? És mi lenne, ha most elállnának az emlékmű megvalósításától: Nem hajlandó emlékművet állítani a náci megszállás emlékére Orbán.

*

Az új választójogi törvénynél különösen megfigyelhető a baloldal Orbán-ellenes érvelési kényszere: voltak, akik azt kifogásolták, hogy megnehezíti a kis pártok dolgát és így centralizál; mások viszont azon fanyalogtak, hogy az túl nagy teret ad az új indulóknak és ezzel megosztja a baloldalt. Mindenki válasszon ízlése szerint! Az utóbbi évek egyik számomra legszimpatikusabb intézkedése pedig a határon túliak szavazati joga, amivel régi adósságot törlesztett hazánk.

Tavasszal pedig jön a nagy teszt, választás 2014: kétharmad vagy feles többség; balos mozaikkoalíció hatalmas ellenféllel szemben, á'la Radičová-kabinet Szlovákiában; vagy újabb Orbán-kormány? Az interpretációs forgatókönyv régen kész lehet: számítok arra, hogy ha Orbánék nyernek, akárhogyan is, a baloldal Európa-szerte elcsalt választást fog emlegetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr945751544

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trafik és fidesz - Hadházy 2014.01.14. 12:54:06

Gyógyított már kutyát, macskát és ékszerteknőst Hadházy Ákos állatorvos, egyszer, pedig egy éppen Szekszárdon turnézó cirkusz beteg majmát kellett ellátnia. Az éjszaka közepén csöngött a telefonja. Ötvös bohóc vagyok, szólt bele valaki, és ő azt hitte ...

Trackback: Meddig fokozható az újraszabályozás? 2014.01.14. 10:39:02

A nagy újraszabályozások közben képtelenség figyelni a számos kisebb, szabályozhatatlan apróságra. Ez nem csak Orbánéknak nem megy, másnak sem menne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.01.14. 10:51:54

Ez a kritika sem fért el egy söralátéten. Különben is, ha alacsony vőlegény, sámlin még jól mutat a fényképen.

Mivel szakírónak nevezhető a blogger, igazán kitérhetett volna a keresztény-szociális (könnyeden német majmoló, mint szinte mindenben) újraelosztásra.
És kedvenc, stüszi min.elnök helyetteseinkre.

Puskát a nyulaknak!

tevevanegypupu 2014.01.14. 11:10:20

Az emlékműállítás olyan mint a turulszobor körül kialakult vita..

Robinzon Kurzor 2014.01.14. 11:10:29

"voltak, akik azt kifogásolták, hogy megnehezíti a kis pártok dolgát és így centralizál; mások viszont azon fanyalogtak, hogy az túl nagy teret ad az új indulóknak és ezzel megosztja a baloldalt"

Okosabb vagy mint egy ötödikes?

Az indulás lehetőségét könnyebbé teszi, a parlamentbe bejutás lehetőségét megnehezíti.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.14. 11:28:20

"Nem csak Orbánéknak nem megy, másnak sem menne" = Ha más csinálta volna ugyanezeket a hülyeségeket és gazemberségeket, akkor másnak is ugyanezekkel a problémákkal kellene szembenéznie. Így van! A szerző egy zseni!

Alvarez 2014.01.14. 12:03:09

Látom az ikszedik mandis véléményformálónak sem sikerült leírnia egy fél mondatot a NAV botrányról. A kávéjába tett kockacukor után a kedves posztoló biztos külön elutalja azt az áfát, amit valaki elcsalt az eladáskor.

egyetmondok 2014.01.14. 12:03:21

Az újraszabályozás fokozható, s ha a két jelenlegi nagy politikai tömbön múlik, masszívan fokozódik is a jövőben.

Zb74 2014.01.14. 12:29:40

"Ez nem csak Orbánéknak nem megy, másnak sem menne"

Na ja, csak másnak eszébe sem jutott ilyen hülyeség.

"ha Orbánék nyernek, akárhogyan is, a baloldal Európa-szerte elcsalt választást fog emlegetni"

Ennek megelőzését nagy mértékben elősegítené, ha legalább a rendszerbe beépített, többek által feltárt, nyilvánvaló csalási lehetőségeket kiiktatnák. Komolyan mondom, én azt nem értem: ilyenkor, amikor ennyire egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP újra hülyére fogja nyerni magát épkézláb ellenzék híján, mire jó telepakolni a választási rendszert csalási lehetőségekkel? (Nemzeti Választási Bizottság kétharmados többséggel, kilenc évre megválasztott tagokkal, megfellebbezhetetlen határozatokkal; levélben szavazó külhoni állampolgárok, akiknek még a száma sem ismert országonkénti bontásban [lásd például szlovákiai magyar állampolgárok]; nemzetiségi listára szavazók kizárása a pártlistára való szavazásból; mások átjelentésének lehetősége három-négy személyes adat ismeretében stb. stb. stb.) Ez csak arra jó, hogy az amúgy esélytelen baloldali blokk utólag érvénytelennek tekinthesse a szavazást. A kormánypártok helyében - figyelembe véve az elképesztően jó választási esélyeiket - én biztosan egy támadhatatlan, übertranszparens választási rendszert alakítottam volna ki.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 12:41:29

jó tanárhoz nem kell tankönyv a középiskolában. feszesen, pattogósan kell beszélni, mintha élne az ember.
amúgy szerintem semmit nem csinálnak pl most se az oktatási miniszterségen. azon gondolkodtam hogy azért változik szinte évente a felső okt. ponthatár, hogy legyen látszata, hogy ők azért ott vannak az épületben, mert amúgy semmiféle más magyarázatt nem látok arra, hogy miért kell folyamatosan változtatgatni. lehet hogy pl tevevanegypup vagy mézesrozi hoffman rózsa, annyi idejük van mint dajcsnak, folyton a neten lógnak.

pipa. a mértékadó konzervatív legfőbb fegyverhordozója.

én nem tom, de ha valaki szóba hozza a trafikot, akkor ne (csak) a pipáról beszéljen, hanem hozza már szóba Hadházy nevét, meg szexárd nevét. esetleg palcsó tomi nevét. de lehet hogy nekem túl nagyok a kívánalmaim, mármint mint intellektuálisan? dobray-szilvay súgd már meg nekem, hogy most ezt magadtól csinálod, mert apologéta vagy, vagy a kommentárbéli publikálási lehetőségekkel ill. kim-es dolgokkal van összefüggésben? esetleg navracsis az apád? és a zabigyereke vagy?
ez nem "számos kisebb, szabályozhatatlan apróság".

"Nem is tudom, hogyan kommentáljam még azt az osztódást és megújulást (...)"

hát pl ezt a mondatot kihagyhattad volna, helyette meg 2 tőmondatot idevágsz. hadd szóljon!

"az emlékmű nem a nácizmus ellen, hanem mellette foglal állást"

jaja, jól kell megfogalmaznia semjén pajtásnak a rendeleteit, nem részegen kell irogatni, ez a tanulsága.

az új választójogi törvényről én nem sokat tudok, nincs erről vmi független rövid írás? nem hinném hogy jobb lenne, ez a rezsim nem azért létezik, hogy nekünk jobb legyen, persze a kommunikáció más.

amúgy meg ennyi? ennyi volt 2013?
Meddig fokozható az újraszabályozás? - a legégetőbb kérdések elvtársak, tűkön ülök hogy mihamarább kiderüljön, húhú! semmi jövőkép? semmi konszolidáció, semmi centralizáció, semmi szabadság?
hát bástya elvtárssal mi van?
komolyan nem értem miért kell ilyen frázisokkal villogni, lehet rá bölcsen (sznobul) hümmögni, hogy hm, dobray tudja mi kell az országnak.

a földügy is kimaradt. a NAV-ügy mismásolása is, az elszámoltatás hiánya, a lusztráció hiánya, rendszerváltás hiánya, mind kimaradt a posztból.
már akinek fontos, ugye?

és erre se tudom megadni az elégségest. minek írtok ti? lehet pártlapot írni színvonalasan is ám, miért nem gyakoroljátok?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 12:47:45

@rajcsányi.gellért (ergé): pintér bence nem foglal állás nav-ügyben. dzsoni már jobban gondolkozik, ahogy lakner is, de te se írtál róla, csak a rezsidémonról, nincs vélemény? nem lehet vélemény?

vagy "várjuk meg míg a nyomozást tart"?
kishantos ügyében 10 évig egy fél mondatot elemzett a bíróság Ácsné szerint, hát várhatunk akkor erre.

Alvarez 2014.01.14. 12:49:22

@rajcsányi.gellért (ergé):

mandiner.blog.hu/2014/01/02/a_fekek_szuksegessegerol_mandiner2013_v

Ebben hol?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 12:51:09

@tesz-vesz: a fékek és egyensúlyok kimaradt bástya elvtársról, fenébe

vizipipa 2014.01.14. 12:52:12

@Zb74: "nemzetiségi listára szavazók kizárása a pártlistára való szavazásból"

Végiggondoltad? Szavazhasson két listára? Téged és még pár százezer embert mi tartana vissza, hogy bejelentkezz nemzetiséginek és kétszer szavazz? Meg tudod tippelni miről írnál egy ilyen esetben?

"én biztosan egy támadhatatlan, übertranszparens választási rendszert alakítottam volna ki"

Sokan lennénk kíváncsiak egy ilyen rendszerre. Mutasd be!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 12:57:22

(nemtom miért nem működik a trekkem, egyszer már írtam a blog.hu-ra hogy ne változtatgasság az url-címet, de úgy látszik megint kell nekik írni )

kkbk.blog.hu/2014/01/14/trafik_es_fidesz_hadhazy

Bell & Sebastian 2014.01.14. 13:10:07

@tesz-vesz: Gunnar Holger is jobban tenné, ha csak a szépre emlékezne.
Például arra, amikor Lidocain sprayt kért érzékeny fogaira az üzemorvostól, mire az nagyívű előadásban fejtette ki neki, hogy csak mértékkel és tartózkodással fújkálja vele - a farkát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 13:12:17

@rajcsányi.gellért (ergé): (mások lettek a kommentek nem? szélesebbek a sorok, engem zavar, túl hosszú, szerintem nem jó így)

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:12:26

@tesz-vesz:

senki sem kérte, hogy osztályozz...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 15:06:00

@calabria007: nem kell kérni te buta troll, önszorgalomból csinálom. ingyen, függetlenül, nem akarok megjelentetni se a Kommentárba

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 16:04:28

"ingyen, függetlenül..." ...és szánalmasan alacsony szinten:)

Izo 2014.01.14. 18:14:36

„nem én vagyok az illetékes, hanem a főnököm főnökének a főnöke, neki tessék levelet írni”
Ennél rosszabb a helyzet. A kérdéssel megtalált ember nem kerülheti meg a közvetlen főnökét. Ő csak azt mondhatja, hogy a főnöke az illetékes. Majd az megmondja, hogy nem ő, hanem az ő főnöke, és így tovább.

nu pagagyí 2014.01.14. 18:49:03

Orbánék rendszere egy belterjes, kiszámú kiválasztott érdekében létrehozott rendszer. A röhejes körülmények között ránk erőltetett alaptörvényen alapul, amit elfelejtettek a néppel legitimálni. Pontosabban rendeztek egy Pozsgai/Balsai féle ötletbörzét, hogy aztán egy farzsebből előkerüljön az ötletektől (micsoda ötletek voltak!) teljesen független, előre megírt kotmány. Lényege a végrehajtó hatalom túlburjánoztatása és ez egyének jogfosztása. Az egészet külön feldobja, hogy egy plagizáló áldoktor szentesítette.

A rendszer nem vált be, azonnal hagyják abba! - távíratozta külföldről Rákosiéknak annak idején egy humorista. A helyzet most is hasonló, de egy darabig talán még itthonról is feladhatjuk ezt a távíratot. Nem szilárdult még betonná a szar.

Lenne egy megjegyzésem a posztíró által szimpatikusnak ítélt határon túliak szavazati jogával kapcsolatban. Magyarország köztársaság (valami miatt muszály volt benne hagyni az ipadosban, pedig azt írhattak volna bele, amit csak akarnak). Ha már így alakult, akkor ez az izé közteherviselésen alapul. Szavazni pedig az szavazzon, aki részt vett, vagy elvárható tőle, hogy részt vesz ebben a nemes feladatban. A köztársaság határain kívül született és életvitelszerűen ott éldegélő embereknek nem kellett volna teljes körű szavazati jogot adni, de ha már szimbolikus okokból valamiféle szavazásba be óhajtjuk vonni őket, jobb lenne, ha a köztársasági elnököt közvetlenül választhatnánk és abban akár ők is részt vehetnének.

Sírköves Slomó 2014.01.14. 18:52:13

@nu pagagyí: Egyszerüen szólva, egy maroknyi kisebbség álláspontja a tiéd.

nu pagagyí 2014.01.14. 19:28:15

@Sírköves Slomó: A többségben lévő maroknyi kisebbség szószólója lennék? Csak nem Te nyerted az országos sirkő-koncessziót, hogy ilyen elégedett vagy?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 20:17:33

@calabria007: undorító egy troll vagy, tudod mi az hogy ÉRV, te senkiházi?!

­regress 2014.01.14. 20:40:47

@nu pagagyí:

Gyurcsányék rendszere pedig semmit nem változott.

Beálltak az ingyen pénz a LÉT osztogatása mögé, ahogy régen az ingyen segélyezés mögé.

Az ingyenélőket jutalmazták, a munkavállalókat büntették a több kulcsos adóval.

A gyerekeket pénzért gyártatták azokkal akik nem tudták őket eltartani, és most is ezt tervezik.

Ellentétben a családi adókedvezménnyel ahol azok szülnek gyermeket, akik el tudják őket tartani, és dolgoznak.

Gyurcsány és az MSZP büntet mindenkit aki dolgozna és gyermeket merészel nevelni egyszerre, és csak a Hagyó és SZilágyiné féle Nokiásdobozos hűbéreseiket jutalmazzák.

Aztán meg aki tüntetni merészel ellenük azt parancsra levetett azonosítókkal és gumibottal, kardlappal felszereltetett rendőrökkel rommá veretik.

Enniyt tudnak az MSZP-s majmok meg a nevüket.
süti beállítások módosítása