Magyarliberálisok, akik frászt kapnak az autonómiától
2013. október 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magyarliberálisok, akik frászt kapnak az autonómiától

raszta_szekely_menetelo.jpg

Annyira vicces, ahogy a hiszteroliberális értelmiség
rasszizmust kiált a székelyföldi autonómia kapcsán.
(Schiffer András)

„Ha rögeszméjüket megérintik, dührohamot kapnak” – írta Hamvas Béla az ateisták viszonyáról az istenhithez. Ma leírhatná ezt sok minden másról is, például egyes magyarliberálisok viszonyáról bármihez, aminek köze van Erdélyhez és az ott élő külhoni magyarokhoz. Régi történet ez, kifordult, atavisztikus viszolygás valamitől, aminek akár élharcosai is lehetnének, ha komolyan vennék a liberalizmust. És a szimpla nemzeti szolidaritást, bár képzelem, hogy ennek hallatán újabb dühroham kezd forrni bennük.

„Kiafaszt akarnak ezek nyalogatni? Na, viszlát, Együtt-PM, elment a maradék eszetek” – írja a neves irodalomtörténész és fáradhatatlan ellenzéki Facebook-aktivista. „Most kaptam egy sajtó-meghívót, amiben bejelentik: az Együtt-PM Szövetség támogatja a nagy székely menetelést. A helyük tehát ott van a CÖF mellett. Úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát. Forog a gyomrom. Azért írtam e sorokat, nehogy valaki azt higgye, bármi közöm is lenne Bajnai Gordonhoz a jövőben. És szégyellem, hogy a múltban volt valamilyen szinten közöm – fakad ki a másik magyarliberális közíró az Index remek gyűjtésében. Mindezt a vasárnapi székely menet kapcsán, amivel erdélyi honfitársaink az autonómiatörekvések mellett álltak ki. December ötödike árnya ereszkedne ránk újra?

Kilenc év, közel egy évtized telt el a kettős népszavazás szégyenteljes kampánya óta, amelyben az akkor frissen miniszterelnökké, khmmm, avanzsált Gyurcsány Ferenc először mutatta ki foga fehérjét. A magyart magyarral, belföldit külhonival szembeállító kampány mély törést okozott, elsősorban a külhoni magyarok körében. Emlékszem korabeli riportokra, pl. fiatal és idősebb erdélyiek megszólaltatásával. A sebek idővel gyógyulnak, de nem tűnnek el teljesen, legalábbis ebben az emberöltőben nem. A 2010 óta működő új magyar kormány a maga eszközeivel sokat tett a károk helyreállításáért, ráadásul az ellenzék nagy részének támogatása mellett. Persze december 5. után a külhoniak már szkeptikusabban fogadnak mindent, ami az anyaországból érkezik, és – helyesen – inkább bíznak a saját erejükben, a saját elgondolásaikban, mint bármiben, ami Budapestről érkezik, akár a jobboldalról, de főleg a baloldalról.

Ennek az egyik legszebb példája volt a székelyek nagy vasárnapi menetelése: 53 kilométeres menetoszlop alakult ki sok tízezer ember részvételével, az erdélyi magyar politikai erők széles összefogásával. „A székelység, az erdélyi magyarság nem kíván másokat megfosztani semmitől, de maga akar dönteni saját dolgairól”  hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. „Milyen jó, hogy ha az erdélyi magyar pártok és szervezetek nem ellenséges vetekedéssel, hanem a közös ügy támogatásában működnek együtt...” – üzente Tőkés László. Nemet kiáltani Bukarest álnok szándékára, hogy életidegen és számunkra előnytelen közigazgatási keretbe akar minket terelni, hogy aztán uralkodhasson rajtunk és szétprédálja unokáink jussát. És igent kiáltani saját kipróbált és hasznos rendünkre, az autonóm Székelyföldre” – mondta Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. A székelyek azt követelik, hogy Bukarest tartsa be nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, hiszen az 1919-es párizsi kisebbségi szerződésben autonómiajogot garantáltak a székelységnek” – jelentette ki Bíró Zsolt, az MPP elnöke.

A székelyek vonulását itthonról is támogatták. Külön öröm, hogy a jobboldalon túl a józan liberális és baloldalon is többen kiálltak mellettük – ráadásul tették ezt úgy, hogy szavazatot ettől nem nagyon remélhetnek, sőt.Meggyőződésünk, hogy autonómia nélkül nincs hatékony kisebbségi jogérvényesítés” – mondta Mesterházy Attila az MSZP nevében (!), szerinte az autonómia nem kérdőjelezi meg az adott ország területi egységét, ellenben kiszélesíti a hatalom demokratikus gyakorlását, erősíti a jogállam működését, valamint a társadalom belső etnikai, nemzetiségi békéjét. Az Együtt-PM azt közölte: „Támogatjuk mindazon megnyilvánulásokat, amelyek a székely önkormányzatiság, közkeletű szóval: az autonómia kivívását célozzák. Az Együtt-PM szövetség aktivistái és politikusai ezért részt vesznek a menetben, valamint a budapesti szimpátiatüntetésen is. (...) Az anyaországi politikának egységesen kell támogatni az ország határain kívül élő magyarok legitim törekvéseit. Lehetnek vitáink itthon, de egységesen kell fellépnünk a külhoni magyar közösségek érdekeinek képviseletében.” Az LMP Országos Választmányának több tagja és a párt aktivistái is részt vett a menetelésenszerintük az autonómiatörekvés nem valamiféle összeesküvés, hanem éppen hogy egy értéktöbbletet jelent a romániai többségi társadalom számára; és amikor az autonómiatörekvéseket támogatják, akkor a világ bármely más táján élő magyarok, illetve az egyetemes emberi értékek mellett is kiállnak. Még a menetelést, a kettős állampolgárságot és a külhoniak szavazati jogát ellenző DK is azt közölte„az autonómia szerves része az Európai Unió politikájának. Éppen ezért támogatjuk a minél szélesebb körű autonómiát, mivel annak megvalósulása hozzájárulhat a nemzeti kisebbségek kulturális és politikai jogainak erősítéséhez”.

Ezek az üdítő fejlemények is azt mutatják: mintha kezdene kirajzolódni egy közös alap a magyarországi nemzetpolitika számára. Van miről beszélni, van mit kibeszélni – és végre van miből felépíteni egy új nemzeti közmegegyezést. Ennek persze nem örül néhány utolsó mohikán, akik jól láthatóan továbbra is frászt kapnak, ha meghallják a székely szót. Szívesen mondanánk nekik, hogy csókolom, véget ért a háború, a párducz a gödölyével együtt fekszik, legalábbis ebben a pillanatban, tessék már végre _liberális_ _magyarként_ viselkedni. Magyarázza el nekik valaki, hogy a nemzeti kisebbségi autonómia és annak követelése bevett jelenség a nagybetűs Európában; az autonómia iránti igény nem más, mint jogok kiterjesztésének a szándéka, vagyis virtigli liberális törekvés. Az önszerveződés, a gyülekezés, véleményünk kifejezése, demokratikus jogaink gyakorlása is az. Miért van az, hogy Magyarországon még mindig sokan vannak azok, akik előbb tüntetnének – Ablonczy kolléga remek szavaival élve – a tibeti meleg bálnák jogaiért, mint a külhoni magyarok jogos törekvéseiért? Akik liberális létükre előbb fogadják el az ónacionalista román nemzetállam eszményét, mint a megélni kívánt nemzetiségi és kulturális sokszínűséget, az erdélyi multikulturalizmust?

Ha mástól nem is, de azért magától Jászi Oszkártól csak elfogadhatná az iránymutatást a megkopott és megcsappant létszámú élcsapat. Vári György idézte Végel Lászlót a Magyar Narancsból: „Jászi Oszkár már 1920-ban azt írta, hogy a kisebbségek kulturális, nyelvi és politikai autonómiája a megmaradás feltétele. Ez egy fontos magyar baloldali tradíció”. 

De, úgy tűnik, a nehézségek ellenére jó úton haladunk. Az árkokat tegnap sokan átlépték, amin sokan elgondolkodhatnak mindkét oldalon. Akiknek pedig a tegnapi nap kapcsán értelmiségi létükre csak egy lapos beböfögés vagy egy hisztis elhatárolódás jutott az eszükbe, nos, azoknak jó utat vissza a bunkerbe. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt, mi jól érezzük magunkat a szabadban. Ők nem tanultak és nem felejtettek. Mi tanultunk és nem felejtünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr835601899

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarliberálisok, akik frászt kapnak az autonómiától 2013.10.28. 10:26:02

Akiknek a székely menetelés kapcsán értelmiségi létükre csak egy lapos beböfögés vagy egy hisztis elhatárolódás jutott az eszükbe, nos, azoknak jó utat vissza a bunkerbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2013.10.29. 08:09:12

@nu pagagyí: Nem jön el a "liberális világod", bármennyire is reszketsz érte, te szerencsétlen.
A hozzád hasonlók kipusztulófélben vannak.
A "szürkeállomány kizárólagos birtokosai"...
Hellerbanya és az ilyen kálmán c. félék reprezentálják a fajtádat.
Múzeumba vagy panoptikumba kerültök.

pierre bayle 2013.10.29. 08:16:49

Csak a pontosság kedvéért, Schiffer Bandi: rasszizmust az autonómia kapcsán senki nem kiáltott, esetleg arról beszéltek, hogy rasszistákkal nem jó együtt tüntetni.

Egyébként az autonómia elvben szimpatikus ügy, ám mivel úgysem lesz belőle semmi, valóban nem szívesen fényképeztetném magam együtt mondjuk Bayerrel.

Érdekes továbbá, hogy én elég sok tüntetés szervezésében vettem részt (változó intenzitással) az elmúlt időben: a közoktatásért, a felsőoktatásért, a hajléktalanok kriminalizálása ellen, stb - ezek ezerszer fontosabb ügyek, s nagyon nehezen mozdítottunk meg akár csak pár tucat embert. A nemzeti/jobbos kollégák ilyenekre nem járnak, még akkor sem, ha tudják, hogy igazunk van/volt, mert ez ugye az ő kormányuk, ellene nem tüntetünk. A tökéletesen irreális székelyügyben pedig lelkesek. Kicsit fel kellene mérnünk, mi a mi felelősségünk és kompetenciánk és mi nem az....

nu pagagyí 2013.10.29. 08:18:34

@Kandeláber: Nem tudok olyan tekintélyuralmi rendszerről, ami sokáig fennmaradt volna. Ez sem fog. Vagy belülről rohad szét, vagy elsöpri a népharag. Neked egyik sem lesz jó, mert a belső rohadásban elfogy a konc, a másik verzióban pedig dagadtan kellene világcsúcsot javítanod százon.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:18:51

@maroz: Ráadásul még ajvékolnak is, mert nyilván azért kritizálod őket, azért követeled az elszámoltatást, mert antiszemita vagy.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:21:05

@pierre bayle: Jó nagy tévedésben vagy, a devizahitelesek mellett a Jobbik nagyon is jól kiáll.

Az más tészta, hogy normális ember nem megy el cigányok jogaiért tüntetni egy olyan településre, ahol évek óta a helyi cigányság terrorizálja és űzi el a többit. Ide csak az megy el, aki politikai hasznot remél, vagy nagyon ostoba.

nu pagagyí 2013.10.29. 08:22:01

@maroz: Komoly problémád lehet Simicskával, Nyergessel és az Orbán/Mészáros családdal.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:22:12

@Kandeláber: Mondjuk, szerencsétlen Helleren sokat segített volna, ha nem nézne ki úgy mint egy majom.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:23:29

@nu pagagyí: Ez miért tekintély uralmi?

Elmész szavazni és leváltod őket. Ja, hogy ehhez kevesen vagytok? Na ez a demokrácia.

Kandeláber 2013.10.29. 08:23:51

@nu pagagyí: Te, a Római Birodalomról sem hallottál?
Vagy hiányoztál a történelemóráról.
Buta vagy atya, mint a főd, hogy Nagy Ferót idézzem.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:32:22

@Kandeláber: Ez a srác tényleg nem egy professzor.

Ránéz a közvélemény kutatásokra, ahol jól látja, hogy Mesterházy és Bajnai együtt nem éri el a 25%-t, majd idejön és arról beszél, hogy a népharag elsöpri a diktatúrát.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:35:00

"Magyarliberálisok" Ezen jót röhögtem:))

darnmarquee 2013.10.29. 08:36:54

én magyar vagyok és liberális, és egyetértek a székely autonómiával!

stim 2013.10.29. 08:37:14

Na akkor vegyük elő megint az idegen szavak és kifejezések szótárát.

Liberalizmus=szabadelvűség, egyén szabadsága.
Ha valami ki van írva a zászlóra akkor azt illik betartani. Különben üres, tartalomnélküli önbecsapás. Rosszabbb esetben kettős mérce.

Szóval aki liberális az harcol a magyarok szabadságjogaiért is ha ők úgy akarják megélni a teljességüket. Ha nem akkor legalább diszkréten lapul a fűben és elhatárolja magát önmagától.

Netuddki. 2013.10.29. 08:41:23

A bloggal kapcsolatban csak egyetlen kérdésem van. Akkor most ki hisztizik?
Lúzerek...

deruyter 2013.10.29. 08:42:44

Örömmel olastam, hogy a a Mandineren, - amiről amúgy vegyes a véleményem - ilyen korrekt poszt is megjelenhet. Külön örülök, hogy a néhány ezreléknyi álliberális hisztériáját nem húztátok rá az egész liberális közösségre. Én például leginkább liberálisnak tartom magam, de eszembe nem jutna ekézni a székelyek autonómia és általában polgári jogi törekvéseit és a mostani - tudomásom szerint igen békés - menetet. Talán a liberális és a baloldal kikerül abból a szerepből - amibe részben magukat kényszerítették részben az ún. nemzeti oldal tolta őket - , hogy a nemzeti kérdésekkel nem tudnak mit kezdeni, sőt rosszul kezelik. Mondjuk úgy, hagyták, hogy elvegyék tőlük. Remélem mindennek a határon túli magyarok lesznek a haszonélvezői.

Kandeláber 2013.10.29. 08:48:46

@♔bаtyu♔: Megkeseredett kis "magyarliberális".
Talán néha azon is elgondolkodik, hogy az szdsz az 1990-es 23 %-ról hogyan jutott el a 2010-es 4 %-ig.
"Népharagról" vizionál, de feltehetően boldogan tapsikolt 2006-ban, amikor a böszme meg a libsi haverjai lövettek a sünökkel.
Nem igazán érdemes vele foglalkozni, részemről többen nem reagálok a baromságaira.

maroz 2013.10.29. 08:49:33

@nu pagagyí: Igen, akad, és emiatt is haragszom erre a kibaszott ballibre, mert miattuk lett ez a kétharmados cicaharc. Tudod, az a bizonyos általad is megénekelt teljesítményük. Ennyi volt, ezt bírták a baloldali és a liberális értékekkel művelni. Hetven százalék szavazott 2010-ben arra, hogy most már tényleg takarodjanak a picsába. Igazad van, ez tényleg teljesítmény, le is az összes kalappal előtte.

Mérges 1234 2013.10.29. 08:50:45

Bárcsak minden más terülten is be lehetne temetni az árkokat, és végre egy irányba evezne mindeki ebben a hajóban.

Bár ez nem igen fog bekövetkezni, mert jónéhány politikusunk személyisége ezt ne teszi lehetővé, pl. Orbán, Kövér, Gyurcsány......

Autonómiáról, természetesen ez egy jogos igény azokon a területeken, ahol a magyarok vannak többségben, így termésetesen támogatandó, a kérdés inkább az, hogy lehet-e ebből valami, van e reáli esély rá??? Illetve nem árt e többet a magyarok ügyének egy ilyen menet, mint amennyit hazsnál?

Bár úgy tűnik, eddig pozitív a dolgo kicsengése.

maroz 2013.10.29. 08:55:18

@stim: A probléma abból ered, hogy nem teljesen világosak a szereplők. Olvass esetleg vissza néhány kommentet, te magad is megfigyelheted, hogy mindent mindennel kevernek: Erdélyt a Székelyfölddel, a romániai magyarokat a székelyekkel, a területi autonómiát a személyivel, és így tovább.

Ha kicsit is letisztulna a kép, akkor már látható lenne, hogy nem is annyira egyszerű ez a probléma, hiszen itt is a szokásos ellentmondásokkal találkozunk a szabadságot illetően: az egyik ember szabadsága zavarhatja a másik ember szabadságát. Hogyan lehet ezt feloldani? Elvileg erről kéne szóljon a diksurzus.

nu pagagyí 2013.10.29. 08:55:19

@Kandeláber: A Római Birodalom - gondolom a császárság korára gondolsz és nem a köztársasági időkre - pontosan addig állt fent, amíg biztosítani tudta polgárai folyamatos gyarapodását. Amint elfogyott a meghódítandó terület és csökkent a rablott javak tömege, továbbá egyre több autonóm térség a központ helyett inkább saját jólétével kezdett törődni, szétesett a birodalom. A császárságon belül is különböző korszakok voltak, aki nagyon önkényuralkodni akart, azt egyszerűen kinyírták (Julius Casear, de Néró sem járt túl jól).

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 08:55:58

@Kandeláber: 2006 októbere az nálam is nagyon betett. A komcsiknál is, akikről odáig azt hittem, tényleg demokraták lettek, hiszen elfogadják és betartják a demokratikus játékszabályokat, de nem bírták ki. Pechjük volt, kifogtak egy seggfejet akiről azt hitték megmenti őket, miközben lehúzta őket a sárba.

A "liberálisokon" nem csodálkoztam, a Demszky, Fodor, Pető, Magyar félékről mindig is azt mondtam, örüljünk annak, hogy a diktatúrában nem ezek mondták meg a frankót, mert rosszabbra számíthattunk volna mint a bolgárok, csehek.

Valóraváltógép 2013.10.29. 09:01:11

@nu pagagyí: Milyen tekintélyuralmi rendszer? Ez? Hol van ez attól... de mondjuk az ilyeneket tényleg nem ártana kirakni (mondjuk 3-4 évre) valami olyan országba, ahol "tekintélyuralom" van.
Visszaengedni meg csak akkor, ha levizsgázott a demokrácia alapjaiból, és értelmesen meg tudja indokolni, hogy miért jobb az országnak, ha ő itt van.
Hogy neki miért jobb, az már nem lesz kérdés.

nu pagagyí 2013.10.29. 09:04:06

@maroz: Amikor volt elég parlamenti támogatottsága, akkor a bal-liberális kormány megtette, amit meg kellett, lásd Bokros csomag. A Gyurcsány/Bajnai ciklus arról szólt, hogy a parlamentinél nagyobb támogatottság kellett volna az elodázhatatlan reformokhoz, ami egy fenntartható fejlődéshez és az egyensúlyban tartható költségvetéshez szükséges. Ehhez nem támogatást kapott a jobboldaltól, esetleg konstruktív javaslatokat, hanem ostoba, mocskolódó ellenkampányt, a zsebnapóleon szervezésében. Nem kellett volna bedőlni neki és akkor nem lett volna kétharmada.

Valóraváltógép 2013.10.29. 09:05:56

@nu pagagyí: El lehet innen menni. De tényleg.

Kandeláber 2013.10.29. 09:06:12

@♔bаtyu♔: Valószínűleg emlékszel Vastagh Pálra, a Horn-Kuncze kormány igazságügyi miniszterére.
Ez a derék ember közvetlenül a gatyaváltás előtti pillanatokban, úgy '89-'90 fordulóján azt bírta mondani valami MSZP-s szeánszon, hogy "esetleg újra megnyitjuk Recsket."
Nekem addig sem voltak illúzióim ezekkel kapcsolatban, de ez a kijelentés megerősített abban a meggyőződésemben, hogy nem fognak változni.
Az úgynevezett "liberálisokról" meg eszembe jut Demszky, ahogyan az esernyős emberek védelmében rikácsol a szabadságról a Petőfi szobornál.
Ja, és a félmilliárdos saruk. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.29. 09:19:22

azért úgy elég nehéz lenne elmúlnia a dec 5-i sebnek, hogy lépten nyomon felemlegetitek ti is, meg sokan mások is.

maroz 2013.10.29. 09:22:15

@nu pagagyí: Értem, tehát a balliberális oldal teljesítménye azért lett ennyire ergyafos, mert a jobboldal nem támogatta őket. A jobboldal a hibás, teljesen világos.

Most képzeld el ugyanezt fociban: kikaptunk, de mi nem tehetünk róla, az a kurva ellenfél, az a hibás. Ha hagyták volna, hogy gólokat lőjünk nekik, esetleg rúgtak volna pár öngólt, akkor igen, akkor győztünk volna, de hát ezek milyenek már, támadtak!

Na, te most azt mondod, hogy egy ilyen csapattal kapcsolatban van értelme a teljesítményről beszélnünk, olyannyira, hogy akár még az edzőjéből is csinálhatnánk szövetségi kapitányt. Izgi.

De rendben, legyen: én megígérem neked, hogy a balliberális oldalra (már ha addig nem számolja fel saját magát, ami esélyes) fogok szavazni 2014-ben akkor, ha felmutatnak egy nyilatkozatot Orbán Viktortól amelyikben vállalja, hogy ha a balliberális oldal nyerne 2014-ben akkor ő támogatni fogja a kormányukat. Az általad elmondottak szerint ugyanis e nélkül teljesen fölösleges a balliberálisokra szavazni, hiszen Orbán és a jobboldal nélkül ők nem tudnak teljesíteni.

nu pagagyí 2013.10.29. 09:24:01

@Valóraváltógép: Akkor nézzük. Van egy párt, amelyben egyszemélyi vezetés van, minden döntést fent hoznak meg. A helyi vezetők azonnal repülnek, ha árnyalatnyit eltér a véleményük a központi akarattól. Ez a párt saját tagjaival, szimpatizánsaival elfoglal minden kormányzati, közigazgatási, hatalmi szevezetet. A szakmai kompetencia nem számít, a párthűség a mérvadó. Megszűntetik az állam nyilvánosságát. Titkos a közpénzek, közvagyon felhasználása. A titok ellenére az eredmény látható, párttagok és rokonaik ülnek be mások üzletébe, veszik el megélhetésüket. Kevesen, sokét.

A közmédia propagandát harsog, minden központitól eltérő gondolat lassan hazaárulás. A hírek, számok, tények hamisítására külön gyártóüzemek, hivatalok és hivatalosnak hangzó szervezetek jöttek létre. Akit gyanúsnak minősítenek, azt egzisztenciájában fenyegetik, tömegesen rugdalják ki minden állami állásból, holott egyre nagyobb az állam, egyre több embert tart el a vékonyodó vállalkozási szektor. Amúgy vállalkozásaikat is tönkreteszik, hatósági vegzállással, a piac manipulálásával, kívánatosak közpénzzel való turbósításával. A kormánynak saját polgárai a legfőbb ellenségei, nem telik el nap, hogy ne rúgnának bele azokba, akik nem hajbókolnak a végteleneül hülye kinyilatkoztatásaik előtt. Nem, ez még nem önkényuralom, valószínűleg rosszul látom.

tobeor 2013.10.29. 09:29:40

Milyen mázli, hogy sikerült találni 2-3 kósza embert, akik nem hogy az országot, de még egy KDNP-méretű, azaz nulla támogatottságú pártot sem képviselnek. Van kin háborogni, hű de jó, addig sem kell a jobboldal baromságairól írni.
A kettős állampolgárságról: Erdélyben az szokás, hogy a nagyváradiak szavaznak a marosvásárhelyi önkormányzati választáson? És aki azt meri mondani hogy nem, az magyarellenes?

Az első mondat is nagy öngól az egyébként nagyszerű Hamvastól. Ismerőseim többsége ateista, még annyira se érdeklik őket az eredetmítoszokban hívők meg a hóbortjaik, hogy megrántsák a vállukat. Inkább a fordítottja az életszerű, azok képesek dührohamot kapni, akik a teljesen irracionális hitüket védelmezik, ez nekik fontos, ők teszik rá az életüket, és épp azért reagálnak hisztisen, mert valahol ők is tudják hogy ami irracionális az védhetetlen, és ez bizony jó kis feszültséget táplál beléjük.

vasmargitt 2013.10.29. 09:33:43

vajon melyik többségi nemzet lenne olyan ostoba, hogy területi autonómiát ad más ország állampolgárainak? a csüngő hasú diktátor seggnyalói a román nemzetet gondolják ilyen ostobának, pedig ők az ostobák, hogy ilyesmi egyálatalán a zombi agyukban megfordul.

a remek fidesz azzal, hogy megteremtette a kettős állampolgárságot a nem hazai magyarok és álmagyarok számára, végleg kivégezte az erdélyi területi autonómia gondolatát. a gyáva és felelőtlen magyar baloldali pártok pedig asszisztáltak ehhez, úgyhogy ők is társtettesek.

csak mi vagyunk olyan ostobák, hogy nem magyarországi illetőségű obskurus félromán embereket tömegesen hagyunk beleszólni legfontosabb ügyeinkbe. anélkül hogy életükben akár egy pillanatra is megfordultak volna magyarországon, szavazatukkal dönthetnek a minket érintő kérdésekben. eldönthetnek pl egy választást, azt, hogy ki kormányozza az országot. egy fillér adót soha nem fizettek, semmilyen kötelességük nincs ezzel az országgal szemben, de jogaik azok vannak dögivel.

sok ostoba zombi fideszes patkánynak teljesen elment a csipetnyi esze is. megérdemeljük, hogy hagyjuk, amiért megint egy idegen csürhe telepszik ránk és szívja a vérünket. nem elég, hogy a csüngő hasú diktátor pereputtya teszi ezt évek óta.

vasmargitt 2013.10.29. 09:40:17

@Valóraváltógép: tudod patkány, mi normális emberek itthon vagyunk. nektek, agyatlan zombiknak kéne már elhúzni innen oda, ahová valók vagytok: azerbajdzsánba, ahol kedves barátotok, a baltás gyilkos tárt karokkal vár

Rogerius 2013.10.29. 09:42:19

Romániábol, horribile dictu, románként írok, remélhetőleg elég helyes magyarsággal:

1. Románia egy összedrótozott-foltozott ország amelyet talán csak a szentlélek tart még egyben...na meg a román politikusok (eddig, legalább) igen ugyes-fondorlatos ténykedése.
2. A román nép egy viszonylag kezdetleges politikai kultúrával rendelkező nép (tisztelet a kivételeknek)...ezért a politizálás igencsak kamaszosan hormonális, és szinte minden megnyilvánulását az "imádom-gyűlölöm" szélsősegek jellemzik. És a román politikusok kitűnően tudják mindezt kezelni.

3.Az autonómia, Romániában, ismeretlen vagy nagyon homályos, ezért félreértett, fogalom...egyfajta revizionista, irredenta, ezért ördögtöl való, fogalomként él az románok legtőbjének a fejében.

4. A jelenlegi székely autonómia egy politikai marketing fogás...nem egy gazdag, rendezett régió jogos, alulról induló, törekvése hanem egy politikai eszköz amelyel az erdélyi autonomista pártocskák szeretnék megtörni az RMDSZ politikai monopóliumát...míg az autonómiát támogató FIDESZ pedig befolyást, népszerüséget és nem utolsó sorban szavazatokat remél .

namármost, a sippal, dobbal, zászlokkal, huszárokkal, Fidesszel, Magyar Gárdával felvonuló autonomiát követelő székelység (amelynek egy része egyfajta Trianon-jóvátételt remél az autonómiátol) igen csak ijesztő az autonómiárol csupa rosszat gondoló románság szemében...és kitűnő alkalom a román politikusok számára hogy ujra a "haza megmentőinek" tüntessék fel magukat (vigyázat Orbán hasonló szerepválalásával )

szerintem egy jövőbeli, gazdaságilag valósan fejlett Székelyföldön, az autonómiát részleteibe megvitató, megértő magyar-román átlagemberekkel sokkal több esélye lenne a valós autonómiának mint az ilyen viszonylag látványos de kevésbé eredményes marketing akcióknak.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 09:42:25

@vasmargitt: Inkább te tűnsz egy ostoba patkánynak. A Székelyek által követelt autonómiát pedig fogd fel úgy, hogy egyenlőre nagyon-nagyon udvariasan kérik.

És ha nem hagyjuk, akkor mi van? Siránkozol, hogy nincs kenyér és a belövések miatt nem tudsz otthon aludni.

orgoványi erdőjáró 2013.10.29. 09:47:31

@vasmargitt: elmebeteg hülyegyerek, megint elgurult a gyógyszered? Miért nem szopogatod tovább az elvtársaid túrós-gombás farkincáját ahelyett hogy baromságokat böfögsz ide?

teknős 2013.10.29. 09:53:36

@Robinzon Kurzor: A szavazati jog pont olyan, mint a székely himnusz (fájdalom, hogy a gyönyörű eredeti himnuszukat erre a giccsre cserélték) legyen ez az ő döntésük, ha nekik fontos, akkor mi egyszerűen fogadjuk el, mert ők hozzánk tartoznak és hozzánk is akarnak tartozni.

Kandeláber 2013.10.29. 09:54:01

@vasmargitt: Maga elmebeteg: az ostoba olaszok, az ostoba finnek, az ostoba spanyolok adtak autonómiát területükön élő nemzetiségeknek.
Persze azok európai nemzetek, nem balkáni szőröstalpúak, mint a maga imádottjai.
Maga egyébként roppant nagy tévedésben van, maga és a fajtája nincs "otthon" Magyarországon.

Ellenpontok 2013.10.29. 09:55:07

@poszt: ez meg a mandineren is kivetelesen alattomos, aljas, hazug iras. Ennel meg Rogan es Szijjarto egybites gorenysegei is jobbak, azok legalabb nem cifrazzak.

Sokat elarul (bar jellemzö) hogy az ekezett emberek erveiröl sehol egy hang, reflexio nulla. Ti valahogy soha nem szerettek a reszletekbe menni, megelegedtek azzal hogy a masik gonosz, csokolom. Ara-Kovacsrol, aki konkretan az eletet kockaztatta a Ceaucescu elleni küzdelemben, es kicsit többet tett a romaniai magyarsagert, mint ti propagandista szemetladak együttveve, rola annyit sikerül megallapitani, hogy "liberalis".

"Ich kann gar nicht so viel fressen, wie ich kotzen möchte."

teknős 2013.10.29. 09:57:14

Látom itt van az összes szemétláda a Varánuszról!

Nem hiába mondom, ezek nem magyarok és semmi közös nincs bennünk. Nem értem miért nem vegzálják a magyarokat és hogyan képzelik, meddig tehetik ezt büntetlenül!

vasmargitt 2013.10.29. 09:59:29

@orgoványi erdőjáró: édes kistaknyom, szerintem még a te zombi-észjárásoddal is pontosan érzékeled, mekkora blöff a kettős állampolgárság megteremtése után erdélyi autonómiáról ugatni. idegen állampolgároknak nem ad át egy többségi nemzet területeket. slussz-passz.

akinek nem tetszik a rendszer romániában, áttelepülhet. meg is teszik sokan és itt kezdik szívni a vérünket. rémtörténetek vannak az áttelepült érdélyiek viselt dolgairól, akik nemcsak a zsidóknák is sokkal jobban összetartanak - velünk, tősgyökeres magyarokkal szemben, de orbán legnagyobb seggnyalóiként bármilyen janicsár-feladatra vállalkoznak - velünk, magyarokkal szemben. az erdélyi félromán banda lett a náci fidesz janicsár-serege

teknős 2013.10.29. 10:00:44

@Ellenpontok: Tisztelni kellene azt, aki jobban tudja messziről is, hogy másoknak mi a jó és a demokrácia nevében elő akarja írni nekik, hogy mit kell tenniük?

Mi ez, hanem maga a kádárizmus?

Rogerius 2013.10.29. 10:11:47

@Kandeláber:
Üdvözlöm mint "echte szőröstalpú" (tényleg)

Az Őn által említett olasz, finn, spanyol, stb. autonómiák nagyrészt virágzó régiók politikai akaratának a megoldásakent születtek meg...sajnos Székelyföld egy igen szegény zóna.

Kandeláber 2013.10.29. 10:23:40

@Rogerius: A sértést nem magának szántam, hanem a "vassmargit" nicknevű trogloditának.
Egyébként nekem van echte ( constancai születésű) román ismerősöm, egy barátom barátnője.
Roppant kellemes, több nyelven beszélő hölgy.
Különben ezek a "magyarliberálisok" hungarofóbia tekintetében felülmúlják a legvadabb szlovák Matica Slovenska vagy román Vatra Romaneasca tagot is, ráadásul ezek itt tevékenykednek országon belül, itt mérgezik a levegőt.
Viszont megjegyezném, hogy valamikor létezett Maros-Magyar Autonóm tartomány Erdélyben, amelyről nem sokat lehet tudni, és amely a hatvanas évek végén megszűnt.
Kíváncsi lennék, tud-e mondani erről valamit.
Üdv.

Rogerius 2013.10.29. 10:26:59

@Kandeláber:
a hangsulyom nem a vélt "sértésen" volt, az lényegtelen... hanem azon hogy sajnos Székelyföld igencsak fejletlen az amúgy fejletlen Romániában...ezért kiszolgáltatott, nem úgy mint a fejlettebb európai autonómiák

Kandeláber 2013.10.29. 10:41:55

@Rogerius: Sohasem voltam Erdélyben, nem tudom látatlanban megítélni hogy milyen fejlettségi szinten állnak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.29. 10:43:14

Hm. Ha az egyik, látogatottságban vezető magyar blogban képtelenség egy ilyen kérdést megvitatni patkányozás, magyartalanozás, némi zsidózgatás, agyatlan fidesz-zombizás, stb nélkül, és ez láthatóan a szerkesztőségnek is teljesen megfelel, akkor mit is akarunk?

Vajon a román blogokon is ez megy? Nem lepődnék meg.

maroz 2013.10.29. 10:43:29

@Rogerius: Ha jól értem, akkor a székelyek érve erre az, hogy azért fejletlenek, mert a románok elnyomták őket, és ezért kellene nekik az autonómia, mert ha az meglenne, akkor elkezdhetnének fejlődni.

orgoványi erdőjáró 2013.10.29. 10:46:58

@vasmargitt: az a szerencséd, hogy az elvtársaid bezáratták az OPNI-t, mert már régen az egyik gumiszobába lennél bezárva. Az autonómia még a kettős állampolgárság esetán is egy élő és létező dolog Európa-szerte.
Nekem pedig vannak székely ismerőseim, tisztességes, becsületes emberek, a lábujjkörmükig nem érsz fel, mint ahogy fajtád egyetlen tagja sem.

maroz 2013.10.29. 10:51:03

@Kandeláber: Ha lettél volna Erdélyben attól még nem biztos, hogy meg tudnád ítélni a Székelyföld fejlettségét.

Tényleg ennyit érdemel ez a téma, hogy még csak az alapfogalmakra se figyelünk oda? Erdély, Székelyföld, magyar, székely, partiumi, területi autonómia, személyi autonómia, teljesen mindegy, keverhetünk mindent mindennel, oszt bele tölteléknek, mint Mari néni a tökös-mákos rétesbe?

Rogerius 2013.10.29. 10:57:21

@maroz:
1. Sajnos Székelyföld, nagyrészt hegyvidék lévén, szegényes adodtságokkal rendelkezik...eddigi fő "kincsét" a fát, irtozatos barbár módon vágták, pusztitották ki, testvéri egyetértésben a székely magánemberek, az RMDSZ politikusok cégei és a román álam...csak az utobbi pár évben alt le a mészárlás.

A turizmus működne talán de az úthálózat igen rossz...ez a román kormány impotenciájának tudható be és itt lehetne szó az autonómia előnyös hatásárol.

No de egy autonómiát igénylő régió igencsak sokrétű fejletséget kellene hogy felmutasson hogy bizonyos mértékben önellátó legyen...nyilván a semmirekellő Bukaresti kormány is megéri a pénzét de nagy a gyanum hogy, pillanatnyilag ,még a székelység nagy része sem igazán érett a bonyolult és igencsak felelőségteljes autonomiára

Rogerius 2013.10.29. 11:07:07

@Holger Hartland:
románként viszonylag jól ismerem a román blogokat, fórumokat...hát régebben igencsak kakaskodó-gyalázkodó volt a hangulat, jelenleg eléggé elcsitult a meldöngetés és trikolór szájhabzás...nem mondom hogy nincs hanem azt hogy egyre inkább az érdektelenség uralkodik el ebben a témában is...ugyhogy a román politikusok igencsak meg kell izzadjanak az eredményes hergelés elérésében.

nem a románság táltosodótt meg hanem a politikai csömör uralkodott el szinte mindenkin

Ellenpontok 2013.10.29. 11:43:35

@teknős: tudom hogy felesleges belemennem, de mindegy.

"Tisztelni kellene azt, aki jobban tudja messziről is, hogy másoknak mi a jó és a demokrácia nevében elő akarja írni nekik, hogy mit kell tenniük?

Mi ez, hanem maga a kádárizmus?"

Furcsa ezt olvasni egy olyan ember es strategia vedelmeben, ami evtizede probalja kinyirni a romaniai magyarsag sajat es termeszetes erdekkepviseletet, hogy aztan szavazoibol radikalizalt es engedelmes szavazogepeket csinaljon. Raadasul eddig a romaniai magyarsag mindig elhajtotta a valasztasokon a budapesti fekete penzzel kitömött, Orban kezeböl evö bab-partokat, legnagyobb eredmenyük az RMDSZ gyengitese volt.

Hat jön a következö fokozat, az emberek egymasnak ugrasztasa... ha valamihez, ehhez igazan ert. Orban pontosan tudja hogy nulla eredmenyt lehet elerni ezzel az agressziv vaddiszno hozzaallassal, söt az eddigi, RMDSZ altal elert vivmanyokat is veszelybe sodorja, de persze öt nem is az eredmenyek erdeklik hanem a „harc“, ahol aztan feher lovagkent lephet fel. Tehat nem baj ha rohadtul megszivja a külhoni magyarsag, ha aztan öra szavaznak. Ha ez nem hazaarulas, akkor nem tudom mi az, es ezen nem valtoztat sem egyes baloldali partok opportunizmusa, sem a valasztok egy reszenek naivitasa.

maroz 2013.10.29. 11:54:17

@Rogerius: Románia GDP-jéhez az erdészet alig ad hozzá valamit, a mezőgazdasággal és a halászattal együtt sem adott sokkal többet a 2012-es GDP-hez, mint 5%. Nagyon nehéz értelmezni ezt a kijelentést, hogy "szegényes adottságokkal rendelkezik", hiszen mi lenne, mi lehetne az az adottság, amire azt mondhatnánk, hogy pont elég egy autonómiához? Na jó, gáz, olaj, ilyesmik, de ez se lenne jó, mert az ilyen erőforrásokért viszont keményen gyilkolni szoktak, és nem jó olyan földön kisebbségnek lenni, ami alatt sok az olaj.

Az egyik érdeminek tűnő panasz pont arról szól, hogy az ipari és a szolgáltató szektorba azért nem történtek érdemi székelyföldi beruházások, mert a román kormány tudatosan elszabotálta a székelyföldi infrastruktúra fejlesztését. Én nem tudom, hogy ez igaz-e, illetve ha igen, akkor a régió lakosai miért nem inkább utat, autópályát követelnek és miért autonómiát, de úgy érzem, hogy ezzel az érvvel foglalkozni kéne.

Látod, sokan itt is azt állítják, hogy a románok a kommunizmus alatt tudatosan hagyták ki az iparosításból a Székelyföldet, ami vagy így van, vagy nem. Nekem úgy rémlik, hogy 1948 után a román iparosítás és urbanizálás a már meglévő struktúrákhoz igazodott, tehát ott fejlesztettek, ahol már addig is volt ipar és városi környezet. Nem értek a gazdasági kérdésekhez, de mintha úgy tűnne, hogy Székelyföld iparosítását az 1918 előtti időkben sem erőltette volna a Magyar Királyság. De persze ez mindegy is, hiszen ha arra jutnánk, hogy a román hatalom is hibás abban, hogy a Székelyföld ma nem annyira fejlett akkor se lenne semmi, hiszen ez nem egy bírósági tárgyalás, ahol a végén majd valaki jól igazságot szolgáltat székelynek vagy románnak, inkább azt kéne nézni, hogy ez van, ezek az aktuális adottságok és ebből ki mit szeretne kihozni.

Én például azt sem értem igazán, hogy a székelyek mit szeretnének. No meg azt sem értem, hogy a hazai támogatóik miben is támogatnák őket. Van egy olyan érzésem, hogy a székelyek mostanság csak ürügy, olyanok ők, mint Marika Ada Milea dalában: arra jók, hogy lenyúzhassuk a bőrüket lobogónak:

www.youtube.com/watch?v=pv7ck6oHYVM

hacsaturján 2013.10.29. 13:02:34

@teknős:

mán bocsánat, de a varánuszrul egyszál jómagam csellengett csak erre, de hogy minek, azt még most sem tudom megmagyarázni.

Google 2013.10.29. 16:02:00

@maroz:

Vajon maga tud-e eleget a Székelyföldről, és úgy általában Romániáról?
Volt már ott magyar autonóm terület, kezdetnek az is jó lenne.
A következő: Székelyföld javarészt egy dimbes-dombos terület, nem feltétlenül az iparnak a talaja.
Ceau alatt, ha oda ipart hoztak, azt munkásokkal együtt hozták nagyrészt, a cél a terület elrománosítása volt.
Gondolja, olyan sokat változott volna azóta arrafelé a mentalitás?
De azért akarni lehet, próbálkozni lehet - még ott is. És nem csak gazdag vidékeknek.
Soha nem baj az, ha az embereknek vannak céljaik.

Google 2013.10.29. 16:07:09

És azért Székelyföld annyira nem szegény. Vannak Romániának sokkal elmaradottabb régió. De sokkal elmaradottabbakra gondoljon.

Muhammad Balfas 2013.10.29. 16:24:58

@nu pagagyí: Persze a ti felfogásotokban azzal segítetetek, hogy nem segítetek. Ostoba szemforgató szöveg. Mi lett a passzív pacsizós 8 éves szoci külpolitika eredménye szlovákiában? Egy helyes kis nyelvtörvény ugye?Amelyből a mostani kormány fellépése nyomán már kezdenek visszalépegetni Ficoék. Ti soha, semmilyen módon nem léptetek fel a külhoni magyarokért.

Bloodscalp 2013.10.29. 17:15:39

@♔bаtyu♔: a jobbikod is csak a közelmúltban ment rá a témára, amikor már várható volt hogy hasznot húzhat belőle:)

Bloodscalp 2013.10.29. 17:22:22

@Ches Desmond: nem mintha I. Viktor-Bugár tárgyalásokat hallani nap mint nap...vagy én tudom rosszul és fideszék annyira baromira szívükön viselnék a felvidék sorsát.

maroz 2013.10.29. 17:23:13

@Google: Passz, nem tudom, hogy tudok-e eleget. Mennyi az az elég?

Ahogyan elnézem az itteni hozzászólókat egészen elégedett lehetnék magammal, hiszen nem én vagyok az, aki permanensen keveri Erdélyt a Székelyfölddel. A romániai magyarságot az erdélyi magyarokkal. Előbbi kettőt a székelyekkel. A Székelyföld területi autonómiáját Erdély autonómiájával. Ésatöbbi. Milyen érdekes, hogy te nem ezektől az emberektől kérded meg, hogy vajon tudnak-e eleget a témáról, hanem tőlem.

A sztálini Magyar Autonóm Tartomány is eléggé megosztó élmény volt, hiszen akik ezen kívül éltek azoknak elég durva elnyomás jutott, jellemzően még a gyerekek keresztneve sem szerepelhetett magyarul a személyi iratokban, hanem csak a román megfelelője. Nem igazán pontosan értem, hogy aki az iránt a kor iránt érez nosztalgiát az mit is óhajtana vissza.

No meg ez a folyton elő-előjövő elrománosítási siránkozás. Mégis, mi a franc lenne a románoktól ép ésszel elvárható, nem ez? Nekik azt kellett nézniük, hogy egy túlnyomóan paraszti társadalmat minél gyorsabban iparosítsanak és urbanizáljanak. A XIX. század elején a románok közel 80%-a analfabéta volt, hiányzott egy csomó strukturális elem ahhoz, hogy ez a társadalomból egyáltalán elindulhasson a modernizálódás útján. Erről pont nem is olyan régen írtam pár sort: kakukkfeszek.blog.hu/2013/10/10/korok_orszagok_problemak
Mi a fenét kellett volna a románoknak csinálniuk, mi az, ami józan ésszel tőlük elvárható lett volna?

Nekiláttak ezerrel modernizálni a társadalmukat, és hát amikor sikeredett nekik egy ehhez passzoló, totalitárius államot összehozni akkor meg pláne rákapcsoltak. Az "elrománosítás" mögött talán az is állhatott, hogy a második világháború után jellemzően ott iparosítottak, ahol már addig is voltak alapok, de ezt talán egy gazdaságtörténésztől kéne megkérdezni, mert én csak mindenféle homályos olvasmányaimra támaszkodva írom ezt, sajnos nem értek a gazdasághoz egy csöppet sem. De ismétlem, ha el is fogadjuk ezt a szándékos elrománosítást akkor is mi az, ami ebből következne? Ez egy teljesen legitim törekvése volt a románoknak, pont az lenne a furcsa, ha az ellenkezőjét tették volna.

A mentalitás arrafelé elég sokat változott. Meg persze elég sok mindenben alig valamit. Ismerős, ugye?

Ami változott az a magyarokkal szembeni román attitűd: szignifikánsan barátságosabb lett. No meg az is egy érdekes változás, hogy ma már egy vezető jobboldali lapban is le lehet írni azt, hogy a kolozsvári Avram Iancu-szobor bűnranda és kár érte, hogy ott erektálódik. Ja, és ezt egy román lapban írta le egy román ember: kakukkfeszek.blog.hu/2013/10/03/minek_nevezzelek_450
Szóval ott is minden folyik és ott sem léphetünk kétszer ugyanabba a puliszkába.

Akarni lehet, de hát ennek nem én állítottam az ellenkezőjét, hanem a honi balliberálisok valamelyik ügyeletes etanolja. Én csak annyit mondanék, hogy amennyiben lehet akarni annyiban lehet véleménye is az embernek erről az akarásról. Ha pedig lehet véleménye, akkor az lehet egy támogató, semleges, vagy ellenző vélemény is, és talán élhetőbb lenne ez a környék, ha ezekről a véleményekről kevésbé hisztérikusan formálnánk újabb véleményeket. Hidd el, elég csúnyácska tud lenni a balhiszti is és a jobbhiszti is.

Tény, hogy vannak Romániának sokkal elmaradottabb régiói, de tudtommal most a Székelyföld, és nem a Mócvidék autonómiájáról beszélgetünk.

maroz 2013.10.29. 17:27:32

@maroz: "A XIX. század elején a románok közel 80%-a analfabéta volt"

Helyesen: A XX. század elején.

Robinzon Kurzor 2013.10.29. 18:11:48

@teknős:

Az állampolgárság, különösen a szavazati jog nem közénk tartozás érzésének kérdése, hanem egy közjogi jogviszony.

Ha már analógia: szerelem és házasság. Utóbbi egy jogviszony (is), jogok és kötelezettségek származnak belőle, ezért nem parttalan lehetőség.

Robinzon Kurzor 2013.10.29. 18:14:01

@Holger Hartland: " ez láthatóan a szerkesztőségnek is teljesen megfelel"

Nem szabad elriasztani a Fidesztől a radikálisabb szavazókat, engedni kell, hadd tomboljanak.

Google 2013.10.29. 18:28:07

@maroz:
Azért veled, mert úgy láttam, lenne mit megvitatnunk, és így talán közelebb kerülnénk a probléma gyökeréhez. Továbbra is ezt hiszem.
Aztán:
Nem a kor iránt érzek nosztalgiát, nem is lenne mi után. Viszont, ha az akkori autonómiát lehetne átültetni mai időbe, mai követelményei közé a dolognak, az talán érdekes lehetne. Modernizáció, vagy mi.
Az elrománosításról.
Értem, hogy ők azt tették, ami az ő dolguk, de választ mindig kell adni. Mindenre.
Nem ugyanabba a puliszkába, frissebbe léptünk bele. De ugyanúgy puliszka, illetve mit is mondok, nemzetállam. És még az sem lenne baj, ha nem csak szigorúan egy nemzetről szólna.
És ami az elmaradottságot illeti, valaki más írta, hogy aki szegény, annak nem jár az autonómia sem. De ezeknek a dolgoknak közük nincs egymáshoz, nem?

Mr Blue 2013.10.29. 18:48:14

Ez a menet a legígéretesebb dolog volt a magyar nemzet vergődésében sok-sok-sok évtized óta.

Muhammad Balfas 2013.10.29. 19:03:56

@Bloodscalp: A Fidesz EU parlamenti frakciója számtalanszor szót emelt és fellépett a szlovák disznóságokkal szemben az EU-nál, a nyeltörvény kapcsán is, de az állampolgárság megvonásával kapcsolatos fenyegetések ügyében is. A szoci EU frakció tett bármit is ezen ügyekben?

maroz 2013.10.29. 19:10:54

@Google: Az akkori autonómiát egy totalitárius államban Sztálin közvetlen parancsára hozták létre, ma meg úgymond jogállam lenne és talán Sztálin sem érzi túl jól magát mostanság. :)

Javíts ki, ha tévedek, de én valamiért úgy gondolom, hogy mi ritkán jöttünk ki jól abból, ha mindenféle idegen hatalmak oktrojáltak ránk ezt-azt. Ráadásul ma nem nagyon látni olyan hatalmat, aki kedvet érezne rákényszeríteni a románokat arra, hogy az ott élő magyaroknak területi autonómiát adjon. Ezek azok a tényezők, amelyek miatt nem nagyon látom értelmét annak, hogy az akkori autonómiát mintának kezeljük.

Azt nem vitatom, hogy lehet vagy egyenesen kell választ adni az olyan román törekvésekre, amelyek a nemzeti önazonosulást gátolják. Én csak annyit szerettem volna elmondani, hogy az nem válasz, ha felrójuk a románoknak, hogy miért is igyekeznek a magyarok érdekei helyett a sajátjukat nézni. Valamint az sem szül túl jó stratégiát, ha nem fogadjuk el, hogy a román törekvések is legitimek, hiszen valahol úgyis az van, hogy minden, ami eredmény lett az azért lett, mert sikerült velük megegyezni.

Az, hogy a Székelyföld eléggé elmaradott és emiatt lenne számukra rossz az autonómia egy tipikusan román érv. Azt mondják, hogy lám, ezek a székelyek önállóskodni akarnak, azzal vannak, hogy mi ne pofázzunk bele az ő dolgaikba, de a pénzt azt toljuk beléjük ezerrel. Nekem az a problémám, hogy nem vagyok közgazdász, így fogalmam sincs, hogy ez az érv milyen erősen megalapozott. Mindenféle anekdotikus vélemények forognak közkézen, de lássuk be, nem ártana, ha lenne valami megalapozottabb információnk arról, hogy hogyan is néz ki a szóban forgó régió gazdaságilag.

Persze ha arra jutnánk, hogy ramatyul, még az sem érv az autonómia ellen, hiszen ha az ottani polgárok számára fontosabb az önállóság, mint a jólét, akkor fontosabb, és ki vagyok én, hogy az ő prioritásaikat előírjam. A valódi kérdés amúgy is az, hogy ők, az érintettek, tehát Székelyföld polgárai kérnek-e tőlünk, többi magyartól bármit is. Ha igen, akkor mit, és mivel indokolják.

Azért legyünk már egy laza pillanatig kegyetlenül őszinték, ahogyan azt a miferencünk hazudta pár éve. Valójában a székelyek olyanok sok hazai jobboldali számára, mint amilyenek a hajléktalanok meg a cigányok és persze a zsidók a balliberális számára. Csak és kizárólag arra használja őket, hogy kedvére drukkerkedjen, hogy csináljon magának egy olyan önképet, mely szerint ő hűdemennyire nemzeti érzelmű. Számomra ez ugyanannyira ellenszenves, mint a ballib hasonló lükesége, sorry.

Valóraváltógép 2013.10.29. 21:53:57

@nu pagagyí: Szépen összeszedted, de remélem tisztában vagy vele, hogy ez csak a te nézőpontod.

"Van egy párt, amelyben egyszemélyi vezetés van, minden döntést fent hoznak meg."

Erről szól a vezetés. Örülni kellene, hogy valaki hajlandó felvállalni.
Hogy mennyire az erre legalkalmasabb személy csinálja, arról jogod van azt gondolni, amit akarsz.

"Ez a párt saját tagjaival, szimpatizánsaival elfoglal minden kormányzati, közigazgatási, hatalmi szevezetet. A szakmai kompetencia nem számít, a párthűség a mérvadó."

Ez ebben a formában nem teljesen. :) De a korrupció mindig az, amiből téged kihagynak, ez régi igazság.

"Megszűntetik az állam nyilvánosságát."

Minden országban vannak nemnyilvános információk. Ezzel mi a gond? Bár nem vagyok benne biztos, hogy mit értesz állam alatt.

"párttagok és rokonaik ülnek be mások üzletébe, veszik el megélhetésüket. Kevesen, sokét."

Tényleg? Milyen kár, hogy nem vagyok párttag. :( Egyébként mi titkos benne, szerintem a költségvetési sarokszámok nyilvánosak.

"A közmédia propagandát harsog, minden központitól eltérő gondolat lassan hazaárulás."

Ez butaság. Tényleg érződik rá némi törekvés, hogy abból a hullámzó pöcegödörről (ami jelenleg a közélet) kicsit levakarják a mocskot, de ezt igazán senki nem gondolja komolyan. Aki szeret benne lubickolni, továbbra is fog, és a többség szeret. Csak tesznek a tetejére egy kis tejszínhabot.

"A hírek, számok, tények hamisítására külön gyártóüzemek, hivatalok és hivatalosnak hangzó szervezetek jöttek létre."

Szerintem túl sok Orwellt olvasol. :)

"Akit gyanúsnak minősítenek, azt egzisztenciájában fenyegetik, tömegesen rugdalják ki minden állami állásból, holott egyre nagyobb az állam, egyre több embert tart el a vékonyodó vállalkozási szektor."

Szegény, szegény vállalkozási szektor, tényleg ennyien bántják? Nohát. Ez az én tartom el az országot már 10 éve is ciki szöveg volt, általában olyanoktól hallottam, akik valami egészen mást csináltak. :)

Vállalkozni annak kell, aki ért hozzá. Éppenséggel lophatnátok meg csalhatnátok kevesebbet, akkor talán kicsit több együttérzést sikerülne kizsarolni magatoknak .
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy valóban nem vagytok könnyű helyzetben, de hát ki van abban.

"Amúgy vállalkozásaikat is tönkreteszik, hatósági vegzállással, a piac manipulálásával, kívánatosak közpénzzel való turbósításával."

ld. fent a korrupcióról szóló részt

"A kormánynak saját polgárai a legfőbb ellenségei"

Jajmár. Bár ez amúgy tényleg igaz, valóban ti vagytok a kormány legfőbb ellenségei, aztán nem értitek, miért sárga az eső. Ez egyébként nem a kormányon múlik, van egy olyan embertípus, aminek soha semmi nem jó. Neked a következővel is bajod lesz, mert magaddal van bajod, nem másokkal.

"Nem, ez még nem önkényuralom, valószínűleg rosszul látom."

így van. Ezt nem önkényuralomnak nevezik.
Szedjél rá valamit, szerintem.

Bloodscalp 2013.10.29. 22:02:42

@Ches Desmond: nem követtem sose hogy melyik frakció "hányszor miért emelt szót"-talán többször mint fidesz, csak azt nem nyomták ezerrel, talán nem. És mi a faszt jelent ez hogy szót emeltek érte?:) Ne röhögtess már.

Valóraváltógép 2013.10.29. 22:16:44

@Holger Hartland: Tegeződhetünk is, nekem mindegy. Általában azokat magázom itt, akiket más körülmények között a kedves mamába toloncolnék vissza verbálisan, de hát itt azért mégsem.

Engem nem nagyon foglalkoztat ez a határontúli kérdés, kevés határontúlit ismerek, úgyhogy kevés a valódi információm róluk.

Sommásan annyi a véleményem határon innen meg
túl, hogy aki tesz egy országért, az szóljon bele a dolgaiba.
Hogy honnan jön, az nem érdekel, tőlem lehet izraeli, brazil, romániai, eszkimó, ami jólesik. Ha meg ingyenélő, akkor sem érdekel a véleménye, ha a szomszéd utcában született.
Ez manapság nem annyira népszerű elképzelés.

Valóraváltógép 2013.10.29. 22:34:24

@nu pagagyí: mandiner.blog.hu/2012/03/23/hogyan_legyunk_jo_baloldaliak_es_vagy_liberalisok#c20912016

Ezt meg szerintem neked írták. Körülbelül a problémáidra benne van a kifejtős válasz.

Alfőmérnök 2013.10.29. 22:54:56

@Valóraváltógép: Ha valaki akár lisztet, vagy tejet vásárol a közértben, tesz az országért. Ha nem értenéd, mire célzok, egy kis segítség.
www.google.hu/#q=%C3%A1fa

Valóraváltógép 2013.10.29. 23:04:59

@Alfőmérnök: Ettől kicsit többet tegyen, ha szavazni is akar. Ha csak tejet meg kenyeret, akkor elég.
Mondjuk én látnék benne fantáziát, hogy tegyük univerzálissá a szavazást. Mindenki aki valaha járt már az országban, vagy nem, de szeretett volna, szavazhasson.

De akkor halálbiztosan Orbán nyerne, eddig csak az izraeli tévében láttam Vonáról hírt. :D

Valóraváltógép 2013.10.29. 23:06:15

... az összes többi meg a hírig sem jutott el.

Alfőmérnök 2013.10.29. 23:31:00

@Valóraváltógép: Én inkább az intelligenciától és a tájékozottságtól tenném függővé a választójogot. (Nem vagyok benne biztos, hogy te átmennél a rostán.)

Muhammad Balfas 2013.10.30. 12:47:47

@Bloodscalp: Először is: nem valamiért, hanem valamivel szemben. Mégpedig az elmúlt évek szlovák disznóságaival szemben( nyelvtörvény, az állampolgárság megvonásával való fenyegetés). Botrányos hogy egy EU tagországban ilyeneket meg lehetett csinálni. Éppen ezért a Fidesz frakció számtalanszor tiltakozott ezek ellen a szlovák lépések ellen Brüsszelben, és más nemzetiközi fórumokon, aminek meg is lett az eredménye. A szlovák vezetés sok mindenben visszakozni kényszerült. Ugyanez a teendő a román vezetés Székelyfölddel kapcsolatos "tervei"kapcsán is. minél nagyobb nemzetközi figyelmet kell irányítani az ügyre, és akkor talán elgondolkoznak Bukarestben hogy megéri -e? Örömmel látom hogy ebben talán a baloldal is partner lehet..

Google 2013.10.30. 15:27:33

@maroz:

Legyünk kegyetlenül őszinték. Jó.
Cigányok a Székelyföldön is vannak, még valamivel tán szorgalmasabbak is, mint a honiak, ha mondhatom. Más nációk is maradtak még bőven: örmények, zsidók, németek (kevesebben).
Hogy valakik székelyeket cigányok- és zsidókként használnak, elképzelhető. No de semmi emberek mindenhol vannak. Nem ez az általános, hogy valakik mögé elbújunk. Merem remélni.

maroz 2013.10.30. 15:53:02

@Google: Félreérthető voltam? Azt akartam mondani, hogy a hazai jobberek egy jelentős részét ugyanúgy csak a pofázás miatt érdekli a romániai magyarság, mint ahogyan a hazai balliberálisokat úgyszintén csak a szövegelés miatt érdeklik a zsidók, a cigányok, a hajléktalanok meg a mindenféle underclass elemek. És sajnos az a megfigyelésem, hogy pont az ilyenek azok, akik igyekeznek uralmuk alá vonni az összes észrevehető kommunikációs teret, ami miatt eléggé nehézkessé válik bármiféle érdemibb, tényszerűbb és higgadtabb beszélgetés a dolgokról.

Bloodscalp 2013.10.30. 16:25:05

@Ches Desmond: milyen nemzetközi figyelemről beszélsz? és mit ér ez a nemzetközi figyelem? Úgyanúgy verik a magyart délvidéken mint évekkel ezelött, és felvidéken is detto megtörténhet az ami m.hedviggel anno most is, verhetnek stadionnyi embert, csak mert magyarok. De majd a fideszed szót emel értetek. Védjen csak meg téged is.

Google 2013.10.30. 17:02:30

@maroz:

Nem, nem értettem félre, ugyanis csöppet sem volt félreérthető, amit írtál.
A jelenség létezik, minél szélebben járunk, bal-jobb, mindegy is, annál inkább érzékelhető ez a fel-, és kihasználási faktor. Tisztelet a kivételnek ott is, ha van ilyen.
Ehhez persze egy nagy adag romlottság is szükségeltetik -más nyomorából hasznot húzni. De általában ki is bújik a szög, és látszik. Fals az aggódás, fals a szöveg.
Lehet, hogy hibám, de hajlamos vagyok inkább a jót feltételezni a normál, nem szélsőségekbe hajló táborokról, hogy azok aztán inkább így, és ne akként, rosszként viselkedjenek. Éljünk/ítéljünk úgy, mintha majdnem minden normális lenne körülöttünk, és hátha egyszer csak... Ne kössenek gúzsba az előítéleteink, félelmeink, adjunk magunknak annyi szabadságot, hogy pár lépéssel távolabbról szemléljük a dolgot, már csak a nagyobb perspektíva kedvéért is.
És így már csak a jelentősről (baller/jobber vonatkozásban) vitatkozunk. Arról, hogy az tényleg annyira jelentős réteg-e, mint amennyire képmutató. Vagy inkább nagyobb a tere, és így nagyobb a hangja is, de nem nagyszámú.
És lehet, hogy aztán én most tényleg félreérthető voltam.

Muhammad Balfas 2013.10.31. 00:14:54

@Bloodscalp: Mi mást tehetne tehetne, mint hogy diplomáciai úton rendszeresen és következetesen fellép? Szted az a pár gyökér, aki verekszik követi ezt? Viszont a szomszédos országok kormányai addig mennek el ameddig elmehetnek. A baloldali magyar kormányok alatt Ficoék érezték, hogy megléphetik a nyelvtörvényt. 2010 után már nem érte meg nekik az egész cirkusz amit a magyar fél keltett az ügy kapcsán,és sok mindenben engedtek . Ugyanez lesz most is Székelföld ügyében. Autonómia ugyan nem lesz egy darabig még, de a terület szétdarabolását és más régióhoz csatolását meg lehet akadályozni diplomáciai eszközökkel. Ez folyik most .

Bloodscalp 2013.10.31. 15:30:15

@Ches Desmond: a szokásos hülyités folyik, te-a fény gyermeke erre nagyon jó példa vagy:)

Alfőmérnök 2013.10.31. 19:13:55

@Holger Hartland: Faszért nem maradt ott csinovnyiknak az a műszékely korcs? Talán akkor nem szennyeznéd most az országunkat a szellemi okádékoddal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.31. 21:22:31

@Alfőmérnök: Ha nem ízlik az okádékom, akkor miért zabálod mégis?

Alfőmérnök 2013.10.31. 21:33:11

@Holger Hartland: Nem zabálom, csak szemlélem, mint egy tudós a mikroszkóp alatt a kórokozókat. És szeretném, ha mások is felismernék, hogy egy kártékony lény vagy.

Alfőmérnök 2013.10.31. 22:02:27

(Csak, hogy mások is értsék. HH másodnickje írta egy kollégájáról:
"A cimbinádról meg annyit: kapott egy lehetőséget az MTA-tól, kapott egy külföldi ösztöndíjat, egyikkel sem tudott élni, nem lett belőle semmi, mehetett vissza helyiérdekű csinovnyinának az Isten háta mögé [értsd: Székelyföldre], ahonnan jött.")

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.31. 22:56:27

@Alfőmérnök: Akit erről te meggyőzöl, az higgye is el, nem bánom.

Alfőmérnök 2013.10.31. 23:11:20

@Holger Hartland: Remélem egyszer te is pofára esel, féreg.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.31. 23:58:52

@Alfőmérnök: Vedd le magad a tűzről, sercegsz. :)

Észrevettem, te pontosan azóta utálsz engem, amióta elhitetted magaddal, hogy közöm van valami reménytelen szívszerelmednek valami csúfos kudarcához. Pedig nincs. Tudatlan vagy. De hát te Botos Mátét is itt keresed, mit is várjunk tőled.

Engem nem zavar, ha tévhiten pörögsz. Ha pedig fricskát akarsz, kaphatsz. De az egész ügy a te problémád, nem az enyém.

Alfőmérnök 2013.11.01. 00:04:26

@Holger Hartland: Szart se tudsz, te nyomorék korcs.

Alfőmérnök 2013.11.01. 00:05:02

(Vagy tudsz, de pofátlanul hazudsz.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.01. 00:13:06

@Alfőmérnök: Akkor csak rotyogj a kondérban, ahova bemásztál.

Alfőmérnök 2013.11.01. 00:15:24

(Csak, hogy mások is értsék. HH másodnickje írta egy kollégájáról:
"A cimbinádról meg annyit: kapott egy lehetőséget az MTA-tól, kapott egy külföldi ösztöndíjat, egyikkel sem tudott élni, nem lett belőle semmi, mehetett vissza helyiérdekű csinovnyinának az Isten háta mögé [értsd: Székelyföldre], ahonnan jött.")

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.01. 00:46:15

@Alfőmérnök: Kár, hogy sosem volt ilyen kollégám.
Túl nagy hozzád az a kondér, elég lesz ide a bogrács is. :)

Alfőmérnök 2013.11.01. 01:00:47

@Holger Hartland: Faszért nem maradt ott csinovnyiknak az a műszékely korcs? Talán akkor nem szennyeznéd most az országunkat a szellemi okádékoddal.

Muhammad Balfas 2013.11.01. 12:37:16

@Bloodscalp: Ellenérvek? Na azok nincsenek. A fény gyermeke pedig nem én vagyok..

mitmiért? 2013.11.03. 12:35:29

"Annyira vicces, ahogy a hiszteroliberális értelmiség rasszizmust kiált a székelyföldi autonómia kapcsán. ” ( Schiffer András" írja a szerző
Hát ennél csak az viccesebb, hogy a rassznacionalista (szigorúan kisbetűvel:) bayer zsotti támogatja az ügyet
süti beállítások módosítása